Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ
  • [02] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΣΟΥΛΦΑ ΤΗΣ 3ΗΣ
  • [03] ΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [04] Ο Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
  • [05] ΠΕΝΤΕ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΡΑΚΙΝΗ
  • [06] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ
  • [07] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ
  • [08] ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
  • [09] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΣΕ ΠΤΩΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [11] ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΟΥΡΣΑ
  • [12] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ
  • [13] ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ CHP
  • [14] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ UNMIK Ο ΓΕΣΕΝ-ΠΕΤΕΡΣΕΝ
  • [15] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΕΡΣΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΙΣ
  • [16] ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [17] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [18] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: "ΧΡΥΣΗ" Η ΚΑΡΙΓΚΑΝ
  • [19] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΘΕΣΗ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
  • [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Ο ΑΛΕΓΕΡΙΝΟΣ ΜΠΕΝΑΜΙ
  • [21] ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΚΑΙ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΥ
  • [22] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ Η ΙΤΑΛΙΑ
  • [23] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 1.600 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ
  • [24] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΟΪΣ ΦΙΛΙΠ ΜΑΡΙΑ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
  • [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 37 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΓΚΡΕΜΟ ΣΤΟ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
  • [26] "ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 2004"
  • [27] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • [28] ΤΡΕΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [29] ΟΙ "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΤ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (19:50 UTC+2)

    Ικανοποιητική κρίνεται η κατάσταση της υγείας των δυο πρωταθλητών μας Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, έπειτα από το τροχαίο ατύχημα που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, ενώ παρατείνεται η νοσηλεία του στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Αυτό προκύπτει από το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη το απόγευμα της Κυριακής.

    Ειδικότερα όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν για τους δυο Ολυμπιονίκες μας:

    «Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευής και ώρα 12.15 εισήλθε στο νοσοκομείο του ΚΑΤ ο αθλητής Κώστας Κεντέρης, συνέπεια αναφερόμενου τροχαίου ατυχήματος. Παρουσίαζε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, περιτραυματική αμνησία, θλάση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, θλάση οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, θλάση γονάτων και εκδορές δεξιάς κνήμης. Έγινε επισταμένος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο στο ορθοπεδικό τμήμα στη 1.15».

    «Η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται ικανοποιητική αλλά ο ασθενής παραπονείται για κεφαλαλγίες, ζάλη, τάσεις προς εμετό, ιδίως τις πρωινές ώρες. Συνεστήθη περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος, φαρμακευτική αγωγή και επαναξιολόγηση τον κλινικο-εργαστηριακών προβλημάτων στις 16/8/2004».

    Το ίδιο ισχύει και για την Κατερίνα Θάνου. Όπως αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν: «Η γενική κατάσταση της ασθενούς κρίνεται ικανοποιητική. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε πόνος και αδιαθεσία στην περιοχή των κοιλιακών προσαγωγών της αθλήτριας, οφειλόμενες σε παρόξυνση προηγούμενου προβλήματος της εν λόγω περιοχής, λόγω του πρόσφατου τραυματισμού στο τροχαίο. Λόγω δυο επεισοδίων πρωινής υπογλυκαιμίας συνεστήθη παράταση της νοσηλείας, έως ότου ολοκληρωθεί ο πρωτογενής εργαστηριακός έλεγχος».

    [02] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΣΟΥΛΦΑ ΤΗΣ 3ΗΣ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΗ ΤΩΝ 470

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (15:53 UTC+2)

    Οι δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, συνέχισαν και σήμερα τις προσπάθειές τους σχεδόν εξίσου καλά με εκείνες της πρώτης μέρας των αγώνων.

    Συγκεκριμένα, το ελληνικό πλήρωμα τερμάτισε στη δεύτερη θέση της 3ης ιστιοδρομίας στην κλάση των σκαφών 470. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Λίζα Βέστερχοφ και Μαργκρίτ Ματίζε από την Ολλανδία και στην τρίτη οι Κέιτι ΜακΝτάουελ και Ιζαμπελ Κίνσολβινγκ από τις ΗΠΑ.

    [03] ΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (16:48 UTC+2)

    Στη σημασία που έχει η Παναγία για τους Ελληνες αναφέρθηκε στο κήρυγμά του από το Ιερό Προσκύνημα της Ευαγγελίστριας στην Τήνο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επέλεξε το «Μητέρα» από τα 7.000 ονόματα της Παναγίας, διότι, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο προς το οποίο να αισθανόμαστε τέτοια οικειότητα».

    «Η Παναγία στέκεται πάντοτε κοντά μας για να παίρνει τον πόνο και το δάκρυ απ' αυτούς που της εμπιστεύονται τα εσώτερα της ψυχής τους. Αλλά και τα τάματα στις εκκλησίες είναι βουβοί μάρτυρες της υπερκόσμιας δύναμης που εκπορεύεται από την Παναγία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, αναφερόμενος στη σημερινή γιορτή, σημείωσε το χαρμόσυνο μήνυμά της καθώς, όπως είπε, «η Παναγία μπορεί να έφυγε εν σώματι από τη γη, αλλά παραμένει το ενδιαφέρον Της για τους ανθρώπους».

    Καταλήγοντας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να σκέπει τους Ελληνες όπου γης «και η προστασία Της να είναι πάνω απ' όλον τον κόσμο».

    Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Παντάνασσας, στο λιμάνι του νησιού, όπου αναπέμφθηκε δέηση και ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ', ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η μετάσταση της Παναγίας ενώνει όλη την Εκκλησία». Πρόσθεσε δε ότι «η Παναγία ευεργετεί τον Ελληνισμό, από τον οποίο προήλθε το ολυμπιακό ιδεώδες».

    [04] Ο Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (08:05 UTC+2)

    Στην μυθιστορηματική φαντασία του δημοσιογράφου, Bob Graham, της βρετανικής εφημερίδας «Sunday Mirror» απέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, τις πληροφορίες ότι από τις 6 Ιουλίου εργάζεται στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας δημοσιογράφος της εφημερίδας, με το όνομα Μπιν Λάντεν.

    Ο κ.Βουλγαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο του Bob Graham, που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Mirror», σχολίασε: «Θα συνιστούσα στον κύριο Bob Graham να διαβάζει λιγότερα αστυνομικά μυθιστορήματα. Ρεπορτάζ τέτοιου είδους συνιστούν βαθύτατη προσβολή για τη δημοσιογραφία και τις αρχές της αντικειμενικής και υπεύθυνης ενημέρωσης».

    Λίγο νωρίτερα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο σχεδιασμός ολυμπιακής ασφάλειας είναι πλήρης. Στο Ο.Α.Κ.Α. έγινε ενδελεχής έλεγχος ασφαλείας, «σάρωμα» και «κλείδωμα», όπως σε όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι χώροι είναι απολύτως ασφαλείς».

    «Τα μέτρα ασφάλειας και οι έλεγχοι είναι σε πλήρη εξέλιξη και ανταποκρίνονται στα πιο αυστηρά διεθνή κριτήρια, αξιοποιώντας το σύνολο της διεθνούς εμπειρίας και τεχνολογίας. Η ίδια η πραγματικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Κάποιοι άλλοι θα πρέπει να επανεξετάσουν δεοντολογίες και συμπεριφορές», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] ΠΕΝΤΕ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Βαγδάτη, 15 Αυγούστου 2004 (13:04 UTC+2)

    Πέντε ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Βαγδάτη, κοντά στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνοδού της ιρακινής Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνεδριάζει, ώστε να εκλέξει το όργανο που θα επιβλέπει τη μεταβατική κυβέρνηση στη διοργάνωση των εκλογών.

    Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στους ξένους ανταποκριτές, στήλες καπνού είναι ορατές σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο Ρασίντ, στις παρυφές του συγκροτήματος της Πράσινης Ζώνης, όπου η Εθνοσυνέλευση έχει αρχίζει να συνεδριάζει από νωρίς το πρωί.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό εάν επρόκειτο για βομβιστικές επιθέσεις και εάν από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν θύματα και τραυματισμοί.

    [06] ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (20:28 UTC+2)

    Ως «ντροπή για την Ελλάδα» χαρακτήρισε την υπόθεση των Κεντέρη και Θάνου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος σε συνομιλίες που είχε στην Ύδρα με τοπικούς φορείς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό το θέμα είναι ντροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας μας.

    [07] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (19:49 UTC+2)

    Στη συγκυρία που γιορτάζεται φέτος η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, στην Υδρα.

    "Ηταν καιρός να συμβεί αυτό. Διότι πολλές φορές εμείς οι ίδιοι φταίμε που δεν προβάλλεται επαρκώς η Ελλάδα ή που εμείς στιγματίζουμε με τις πράξεις μας την Ελλάδα. Αυτή, λοιπόν, η ευκαιρία να προβληθεί η Ελλάδα παγκοσμίως πρέπει να μας υπενθυμίσει ποιες υποχρεώσεις έχουμε εμείς" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.

    [08] ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (17:18 UTC+2)

    «Καμπανάκι» για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο στην περιοχή της Εύβοιας κρούει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που έχει ζητήσει από όλους τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    Ήδη, ενημερώθηκαν οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    [09] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (16:06 UTC+2)

    Κοντά στους Ελληνες αθλητές βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Χωριό, όπου, μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις από το δήμαρχο του Χωριού Γ. Μάνο, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Θρησκευτικό Κέντρο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον χώρο της Ελληνικής Αποστολής όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός της Γιάννης Παπαδογιαννάκης, τα μέλη της και Έλληνες αθλητές, μεταξύ των οποίων ο Πύρος Δήμας, ο Λεωνίδας Σαμπάνης, ο Λεωνίδας Κόκκας και η Βούλα Πατουλίδου.

    «Είμαστε εδώ με τους αθλητές μας να τους συμπαρασταθούμε, να τους ευχηθούμε καλές επιτυχίες. Κοιτάμε μπροστά, έχουμε 440 και παραπάνω αθλητές με πολλές προσδοκίες. Είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και βεβαίως οι Αγώνες αυτοί θα είναι από τους πιο ωραίους Αγώνες, ίσως οι πιο ωραίοι Αγώνες που έχουν ποτέ γίνει εδώ στην πατρίδα τους. Ασφαλείς, καθαροί Αγώνες και νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Ελληνες αθλητές κι ευχαρίστησε τους εθελοντές για την προσφορά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Θρησκευτικό Κέντρο του Ολυμπιακού Χωριού, επισκέφθηκε και τους λατρευτικούς χώρους των άλλων θρησκειών. Για την επίσκεψή του αυτή ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Είχαμε την ευκαιρία το πρωί να πάμε στη λειτουργία, στην εκκλησία εδώ του Ολυμπιακού Χωριού που μέσα εκεί είναι όλες οι θρησκείες. Αυτό αναδεικνύει κάτι πολύ όμορφο, τη συμβίωση των διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Είναι ένα μήνυμα ειρήνης και εκεχειρίας για όλο τον κόσμο. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία και ιδιαίτερα σήμερα το Δεκαπενταύγουστο, της Παναγίας".

    [10] ΣΕ ΠΤΩΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (11:07 UTC+2)

    Μακριά από υψηλές επιδόσεις και πολύ μακρύτερα από ολυμπιακά «ρεκόρ» αφίξεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων μένει φέτος ο ελληνικός τουρισμός (πλην Αθήνας, βεβαίως) ακόμα και τον Αύγουστο. Αυτό ενώ εκτιμάται ότι σε ορισμένες περιοχές η μέση μείωση της κίνησης φέτος θα φτάσει το 30-50%.

    Ηδη, χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατορίων, καφέ, μπαρ και πάσης φύσεως εμπορικών επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές διαπιστώνουν ότι η ανάκαμψη της κίνησης περιορίζεται, ουσιαστικά, στις δύο εβδομάδες πριν και μετά τη γιορτή της Παναγίας.

    Ακόμα και σ' αυτό το διάστημα, ωστόσο, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι πληρότητες που καταγράφονται δεν φτάνουν τις αντίστοιχες άλλων εποχών, ενώ χιλιάδες δωμάτια παραμένουν αδιάθετα σε όλη τη χώρα.

    Πρωτοφανές θεωρείται το γεγονός ότι ακόμα και την περίοδο γύρω από τις 15 Αυγούστου παραμένουν εκτός αγοράς δεκάδες χιλιάδες κλίνες σε ξενοδοχεία μικρών κατηγοριών και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, αφού οι ιδιοκτήτες τους προτίμησαν να τα κρατήσουν κλειστά. Τουριστικοί επιχειρηματίες εκτιμούν ότι μόνο στην Κρήτη οι κλίνες σε μονάδες που δεν λειτούργησαν ενδέχεται να φτάνουν ακόμα και τις 30.000.

    Ακόμα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της Κρήτης χρειάστηκε να μειώσουν σημαντικά τις τιμές τους για να πλησιάσουν πληρότητες περί το 90% κατά το Δεκαπενταύγουστο. Δωμάτια, ωστόσο, βρίσκει κανείς παντού και ο πόλεμος τιμών είναι πλέον ανελέητος. Ξενοδόχοι του νησιού αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων προσφέρουν τιμές 30 ευρώ το άτομο (60 ευρώ το δίκλινο). Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις στην τιμή περιλαμβάνεται ημιδιατροφή (πρωινό και ένα γεύμα) ή και πλήρης διατροφή.

    Σε χιλιάδες υπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίοι δεν θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων στα νησιά απασχολείται περίπου το μισό χρόνο σε σχέση με πέρυσι, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις τα υποχρεωτικά «ρεπό» φτάνουν τα 10-15 το μήνα έναντι 3-4 μιας καλής τουριστικής χρονιάς.

    Χρειάστηκε να μπει η δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου για να δει κόσμο η Κέρκυρα όπου, όμως, είναι γεμάτα μόνο τα καλά ξενοδοχεία. Οι καλές μονάδες σε ακτίνα 10 χλμ. γύρω από την πόλη εμφανίζουν πληρότητα 90%, ενώ τα άδεια δωμάτια πληθαίνουν όσο μεγαλώνει η απόσταση από την πόλη και κατεβαίνει η κατηγορία του καταλύματος. Σχεδόν γεμάτα είναι τα καλά ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων με τιμές 50-80 ευρώ ανά δωμάτιο, ενώ όσα προσφέρουν τιμές 100-110 ευρώ μετράνε πολλά άδεια δωμάτια.

    Οι Κυκλάδες καταγράφουν μείωση περί το 40% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ τη φετινή χρονιά η μείωση της κίνησης είναι 20-25% σε σχέση με πέρυσι. Σε ορισμένους προορισμούς, πάντως, η πτώση φτάνει το 30-40%.

    Στη Σύρο η πτώση τον Ιούλιο ήταν 50%, ενώ ξενοδόχοι εκτιμούν ότι η μικρή ανάκαμψη που παρατηρείται αυτή την περίοδο τερματίζεται περί τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε οι κρατήσεις ξαναπέφτουν. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα των ξενοδοχείων του νησιού είναι 65-70% και οι τιμές των δωματίων είναι γύρω στα 40 ευρώ μέχρι 65 ευρώ στις καλύτερες μονάδες του νησιού.

    Η πληρότητα

    Ακόμα και στη Μύκονο, η οποία θα αποτελέσει το «ορμητήριο» πολλών ξένων και ντόπιων επωνύμων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πτώση είναι αισθητή. Οι πιο δημοφιλείς μονάδες του νησιού φέρονται να καταγράφουν πληρότητα 85-90%. Οι τιμές που διαμορφώνονται στο κοσμοπολίτικο νησί ωστόσο, μαρτυρούν πολλά για τη φετινή άσχημη τουριστική χρονιά. Ξενοδοχεία που διέθεταν αρχικά τα δωμάτιά τους έναντι 400 ευρώ τη βραδιά, μείωσαν σταδιακά τις τιμές τους στα 200 ευρώ. Τις καθημερινές, μάλιστα, (εκτός Σαββατοκύριακων) οι τιμές πέφτουν στα 80-120 ευρώ.

    [11] ΠΟΙΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΟΥΡΣΑ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (11:04 UTC+2)

    Λίγα μέτρα πριν από την... έναρξη των Ολυμπιακών, οι μικροί και τα αουτσάιντερ κόβουν το νήμα στη Σοφοκλέους, με τα ισχυρά και σίγουρα ονόματα να χάνουν την προολυμπιακή κούρσα.

    Η εξάντληση των περιθωρίων ανόδου των περισσότερων δεικτοβαρών μετοχών, όπως σημειώνει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», έφερε τη διόρθωση των τιμών τους, δίνοντας περιθώριο να φανούν περισσότερο τίτλοι μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Τάση που έγινε ακόμη πιο έντονη λόγω της αναδιάρθρωσης της συμμετοχής των ξένων, η οποία τον Ιούλιο μειώθηκε στο 39,58% έναντι 42,1% τον προηγούμενο μήνα, με ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης τους στη μεσαία (όπου συμμετέχουν με 19,3%) κεφαλαιοποίηση. Διαδικασία που συνεχίστηκε και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

    Ο δείκτης FTSE/20 υποχώρησε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περισσότερο από 4,4% έναντι οριακών απωλειών του ΜΚ-40 και σημαντικών κερδών του Small Cap 80, που με απόδοση περίπου 3% έδωσε άλλον τόνο σε αυτές τις συνεδριάσεις. Αναλυτές αποτιμούν ως φυσιολογική και αναμενόμενη αυτή την κυκλική κίνηση της ούτως ή άλλως περιορισμένης ρευστότητας που «περιφέρεται» στην αγορά, αναζητώντας ευκαιρίες υπεραξιών.

    Η χαμηλή κεφαλαιοποίηση είχε υποχωρήσει μέχρι σημείου... εξαΰλωσης και η υψηλή είχε υπεραντιδράσει, προσεγγίζοντας τις τιμές-στόχους που είχαν τεθεί από ξένους και έλληνες επαγγελματίες του χώρου.

    Η διόρθωση των blue chips πίεσε τον δείκτη FTSE/20 προς τις 1.200 μονάδες, δημιουργώντας παράλληλα ελκυστικότερες τιμές για αρκετές μετοχές αυτής της κατηγορίας.

    Μικρομεσαίοι

    Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε για τις μετοχές των Εθν. Ακινήτων (με 14,2%) και ΔΟΛ (16,9%). Οι συγκεκριμένοι τίτλοι θεωρούνται για την κατηγορία τους σηματωροί της εκάστοτε βραχυπρόθεσμης τάσης, εμφανίζοντας την υψηλότερη μεταβολή. Είτε αρνητική είτε θετική, όπως συνέβη αυτή τη φορά. Σημαντική ήταν και η ενίσχυση της τιμής της Εθν. Ασφαλιστικής.

    Η πρόθεση της διοίκησης του ομίλου να προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και απόσυρσης μέσω απορρόφησης των θυγατρικών της ΕΕΓΑ και Εθν. Ακινήτων, ενώ για την Αστήρ η διοίκηση θα αναζητήσει μέχρι το τέλος του χρόνου στρατηγικό σύμμαχο. Από το σύνολο των μετοχών του Μ.Κ.-40 περί των 23 η τιμή ενισχύθηκε, με τις τρεις θυγατρικές του Ομίλου Βιοχάλκο (Ελβάλ, Σιδενόρ και Χαλκόρ) να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 20/7-11/8.

    Στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς 53 μετοχές αντέδρασαν από χαμηλότατο επίπεδο έτους και 52 εβδομάδων. Η διελκυστίνδα μεταξύ τραπεζών και Κλωνατέξ, που διαρκεί περίπου πέντε εβδομάδες, οδήγησε στην καταγραφή ακραίων διακυμάνσεων για το σύνολο των μετοχών του πολύπαθου ομίλου με τις Λανέτ, Φάνκο, Νάουσα, Κλωνατέξ να αποδίδουν μέχρι 60%.

    Σε μέγιστο βαθμό κερδοσκοπική και άκρως ριψοκίνδυνη η αντίδραση αρκετών μετοχών αυτής της κατηγορίας, πρόσφερε ύστερα από δραματικές ζημιές κάποιες υπεραξίες σε όσους συμμετείχαν έγκαιρα στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι. Κάτι που στάθηκε όμως αφορμή για την «αφύπνιση» και αρκετών μετοχών υγιών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και μετοχές εισηγμένων όπως οι Jumbo, Φουρλής, Τεγόπουλος, Ρόκκας, Σαράντης κ.ά.

    [12] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (11:01 UTC+2)

    Ενας πραγματικός ολυμπιακός μαραθώνιος επιχειρηματικών επαφών και παρουσιάσεων των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η Ελλάδα αρχίζει από σήμερα και αναμένεται να συνεχισθεί με εντονότερο ρυθμό τις επόμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Πρώτος στον στίβο της επενδυτικής προσπάθειας προσέλκυσης κεφαλαίων, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μπαίνει ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους προέδρους της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley, της Siemens και της ιαπωνικής JVC , καθώς και με τον επικεφαλής της Hyundai.

    Ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί και με τον διευθύνοντα σύμβουλο και στελέχη της Fidelity Investments, του μεγαλύτερου επενδυτικού οίκου στον κόσμο, που είναι τοποθετημένος, με σημαντικά κεφάλαια, στην Ελλάδα, κατέχοντας μεταξύ των άλλων μεγάλα πακέτα μετοχών στη ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ.

    Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας εγκαινίασε την Πέμπτη το Athens Business Club 2004, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις.

    Υπολογίζονται σε 2.000 τα στελέχη των εταιρειών που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στο πλαίσιο των παρουσιάσεων των επενδυτικών ευκαιριών που θα πραγματοποιηθούν από το ABC.

    Παράλληλα, στελέχη ξένων επιχειρήσεων που έχουν προσκληθεί από μεγάλες ελληνικές εταιρείες, κυρίως τράπεζες, αναμένονται και θα έχουν σειρά επιχειρηματικών επαφών στην Ελλάδα.

    Η Alpha Bank έχει προσκαλέσει 250 στελέχη ξένων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Η EFG Eurobank έχει προσκαλέσει πάνω από 150 επιχειρηματίες και η Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 100.

    Οι προσκεκλημένοι των εθνικών και διεθνών χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων ξεπερνούν τους 500 και αναμεσά τους ο ιδιοκτήτης της Microsoft, Bill Gates, και ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Αλεξ Σπάνος, ο επικεφαλής της Coca Cola, Nevil Instel, ο ρώσος μεγιστάνας (μεταξύ των άλλων ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι), Roman Abramovits, αλλά και ο αντιπρόεδρος του γερμανικού πολυεθνικού ομίλου SAP.

    Στη λίστα των μελών του Athens Business Club συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, κορυφαία στελέχη των Merril Lynch, Lehman Brothers, της CIBC, της Nissan, καθώς και της Olympus Optical.

    [13] ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ CHP

    Αγκυρα, 15 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Την αποπομπή τριών βουλευτών του αποφάσισε σήμερα το Πειθαρχικό Συμβούλιο του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού).

    Με ψήφους 12 υπέρ και δυο κατά, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του CHP αποφάσισε την αποπομπή των βουλευτών Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Γκουριούζ Κετεντζί και Χασάν Αϊντίν και του βουλευτή Αγκυρας Μεχμέτ Τομάνμπεϊ.

    Μετά από την απόφαση για την αποπομπή των τριών βουλευτών, το CHP θα εκπροσωπείται στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση από 168 βουλευτές.

    [14] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ UNMIK Ο ΓΕΣΕΝ-ΠΕΤΕΡΣΕΝ

    Βελιγράδι, 15 Αυγούστου 2004 (17:52 UTC+2)

    Τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, της UNMIK, αναλαμβάνει τη Δευτέρα ο Σέρεν Γέσεν- Πέτερσον. Ο Δανός διπλωμάτης είναι ο πέμπτος κατά σειρά επικεφαλής της UNMIK από τη σύστασή της, το 1999.

    Ο Σέρεν Γέσεν- Πέτερσεν αναλαμβάνει τη διοίκηση της UNMIK σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο από την επαρχία, που πριν από περίπου πέντε μήνες δοκιμάστηκε από αιματηρές συγκρούσεις, τις χειρότερες από το τέλος του πολέμου. Δέκα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις συγκρούσεις, που άφησαν πίσω τους περίπου 4.000 άστεγους και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, ναούς και μοναστήρια.

    Τα επεισόδια του Μαρτίου όργισαν τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία επέρριψαν την ευθύνη για το μέγεθος της καταστροφής στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

    Ο Δανός διπλωμάτης καλείται λοιπόν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των Σέρβων που, δυο μόλις μήνες πριν από τις εκλογές του Κοσσυφοπεδίου, τον ερχόμενο Οκτώβριο, απειλούν με μποϊκοτάρισμα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας- Μαυροβουνίου πέταξε μάλιστα...το γάντι στον Σέρεν Γέσεν- Πέτερσεν εχθές, λέγοντας ότι από αυτόν και από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει για την προστασία των Σέρβων εξαρτάται η συμμετοχή της σερβικής κοινότητας στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    [15] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΕΡΣΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 15 Αυγούστου 2004 (17:35 UTC+2)

    Από τον νέο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν, εξαρτάται το αν θα ψηφίσουν ή όχι οι Σέρβοι στις εκλογές του Οκτωβρίου στην επαρχία, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου εξέδωσε χθες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι αναμένει εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων και των άλλων μη Αλβανών κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου από τον νέο διοικητή της UNMIK.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Σερβίας- Μαυροβουνίου, αυτό θα δώσει ένα κίνητρο στη σερβική κυβέρνηση να καλέσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στις κάλπες, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    [16] ΝΕΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 15 Αυγούστου 2004 (13:50 UTC+2)

    Ένας νέος εθνικός τηλεοπτικός σταθμός, o BHTV 1, άρχισε την πλήρη λειτουργία του την Παρασκευή (13 Αυγούστου), μεταδίδοντας την έναρξη των Ολυμπιακών της Αθήνας. Το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καλωσόρισε τη λειτουργία του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά από τη λήξη των συγκρούσεων στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που ένας σταθμός θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες. Η καθιέρωση ενός ενιαίου, ενοποιημένου και αυτοχρηματοδοτούμενου δημόσιου συστήματος μεταδόσεων στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη, είναι σημαντική προϋπόθεση της Μελέτης Σκοπιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [17] ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 15 Αυγούστου 2004 (13:42 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΑνεξάρτητη ομάδα αναθεώρησης που συστάθηκε από το Γραφείο Γενικών Οικονομικών Ελεγκτών του Κοσσυφοπεδίου, πρότεινε ακύρωση της δημόσιας προσφοράς για τη δεύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της UNMIK, η ομάδα ειδικών βρήκε «περιπτώσεις σοβαρής ασυμβατότητας στην εκτίμηση προεπιλογής, σφάλματα συμμόρφωσης και ασυνέπειες καθ όλη τη διαδικασία προσφοράς».

    Τον Ιούλιο, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαιράμ Ρεξέπι ζήτησε από τον αναπληρωτή επικεφαλή της UNMIK Τσαρλς Μπρέισοου να αναβάλει την προσφορά, αναφέροντας ισχυρισμούς διαφθοράς και ανησυχίες για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε όταν οι Ρυθμιστικές Αρχές Τηλεπικοινωνιών (TRA) επέλεξαν την Mobikos, κοινοπραξία επιχειρήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της σλοβένικης εταιρίας Mobitel, ως νικήτρια.

    Μεταξύ άλλων συμμετεχόντων ήταν η αμερικανική εταιρία Western Wireless International, σε συνεργασία με την εταιρία IPKO του Κοσσυφοπεδίου και η Tele2 της Σουηδίας.

    Ήταν η πρώτη φορά από την άφιξη της διεθνούς παρουσίας που μια προσφορά σπουδαίας σημασίας διαχειρίστηκε πλήρως από τις τοπικές αρχές. Εντούτοις, ο Ρεξέπι αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του συμβουλίου TRA, ζητώντας από τον Μπρέισοου να αναστείλει τη διαδικασία μέχρι να διερευνηθούν και να επιλυθούν οι ισχυρισμοί.

    Οι Αμερικάνικες και Βρετανικές διπλωματικές αποστολές εξέφρασαν και αυτές ανησυχία, ισχυριζόμενες έλλειψη διαφάνειας.

    Το συμβούλιο TRA εξουσιάζεται από το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου, τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου, και μια ειδική αποστολή η οποία έχει επιφορτιστεί την τήρηση ότι η διαδικασία αποτελείται από πολιτικούς ακτιβιστές -- όχι ειδικούς του τομέα, όπως απαιτείται από το νόμο. Την επιτροπή ηγείται ο Χακί Σατρί, μέλος της Συνάθροισης του Κοσσυφοπεδίου.

    «Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ή έλλειψη επάρκειας γνώσεων της Αγγλικής γλώσσας μεταξύ των μελών της Ειδικής Επιτροπής», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της IPKO, Ακάν Ισμαίλι. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν ήταν γραμμένες στα αγγλικά. Επιπλέον, η TRA δεν είχε αναφέρει εάν τα έγγραφα, αποτελούμενα από χιλιάδες σελίδες, έπρεπε να μεταφραστούν στα αλβανικά για τα μέλη της Επιτροπής.

    Ο επικεφαλής της TRA, Αντόν Μπερίσα, αρνείται την ύπαρξη ανάρμοστων πράξεων και αναφέρει ότι το ζήτημα είναι «προσωπικό και πολιτικό». Αποκρινόμενος στην είδηση των ευρημάτων της ανεξάρτητης ομάδας επιθεώρησης, η Mobitel εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι η επιχείρηση παρέδωσε ποιοτική προσφορά και θα «προστατέψει τα συμφέροντά της με όλα τα νόμιμα μέσα, καθώς το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μια υποσχόμενη αγορά την οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά».

    [18] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: "ΧΡΥΣΗ" Η ΚΑΡΙΓΚΑΝ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (20:35 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στον ποδηλατικό αγώνα αντοχής δρόμου που διεξήχθη στην Αθήνα κατέκτησε η Σάρα Κάριγκαν από την Αυστραλία.

    Η αθλήτρια από τη χώρα του "καγκουρό" κάλυψε πρώτη την απόσταση των 118,8 χλμ. με χρόνο 3.24.24, επτά δεύτερα πιο γρήγορα από τη Γερμανίδα Γιούντιτ Άρντ, που φόρεσε το αργυρό μετάλλιο. Στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η Ρωσίδα Όλγκα Σλιουσάρεβα, που τερμάτισε με χρόνο 3.25.03.

    Το μεγάλο φαβορί από την Ολλανδία, η τρις χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ δεν τα πήγε καθόλου καλά και αναγκάστηκε να εγκαταλήψει 20 χιλίομετρα πριν τον τερματισμό, έπειτα από πτώση.

    Πανευτυχής για τη μεγάλη της νίκης, η Σάρα Κάριγκαν δήλωσε αμέσως μετά τον αγώνα: "Ήταν δύσκολος και απρόσμενος αγώνας. Νιώθω υπέροχα για τη νίκη μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την μέρα. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τη νίκη παρά μόνο όταν περάσεις την γραμμή του τερματισμού".

     

    [19] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΘΕΣΗ Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2004 (20:06 UTC+2)

    Στην έβδομη θέση βρέθηκε κατά τη διάρκεια της 4ης ιστιοπλοϊας στην κλάση Φιν ο Αιμίλιος Παπαθανασίου. Ετσι μετά και το τέλος της συγκεκριμένης ιστιοδρομίας ο Ελληνας αθλητής βρίσκεται στην έβδομη θέση της γενικής κατάταξης από τη δεύτερη που βρισκόταν χθες το απόγευμα. Νικητής στην τέταρτη ιστιοδρομία ήταν ο Μπεν Εϊνσλι από τη Βρετανία, ενώ δεύτερος ήταν ο Μίχαελ Φέλμαν από τη Γερμανία και τρίτος ήταν ο Ντέιβιντ Μπάροουζ από την Ιρλανδία.

    [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Ο ΑΛΕΓΕΡΙΝΟΣ ΜΠΕΝΑΜΙ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ο Aλγερινός αρσιβαρίστας Νάφα Μπενάμι κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα στον β' όμιλο της κατηγορίας 56 κ. ανδρών στις εγκαταστάσεις της Νίκαιας.

    Ο 30χρονος αθλητής τραυματίστηκε στον δεξί αγκώνα κατά την πτώση του στο έδαφος.

    Εξετάσθηκε από τον γιατρό, Γιώργο Τσικούρη και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Νίκαιας με εξάρθρωση αγκώνα. Την ώρα του τραυματισμού του ο Μπανάμι προσπαθούσε να σηκώσει 130 κ. στο ζετέ.

    [21] ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΚΑΙ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2004 (20:02 UTC+2)

    Αποκλείστηκαν από την συνέχεια των αγώνων οι ελληνίδες πρωταθλήτριες της γυμναστικής, Μαρία Αποστολίδη και Στεφανί Μπισμπίκου. Η πρώτη στα προκριματικά του γ΄ ομίλου και στο αγώνισμα του εδάφους πήρε μόνο 8,675 βαθμούς. Η χαμηλή βαθμολογία παρά το όμορφο πρόγραμμά της ανάγκασε τους θεατές να αποδοκιμάσουν έντονα με σφυρίγματα τους κριτές. Στο ίδιο αγώνισμα η Στεφανί Μπισμπίκου πήρε 8,662 βαθμούς.

    Στο άλμα η Αποστολίδη βαθμολογήθηκε με 9,075 και η Μπισμπίκου με 9,100, στη δοκό η Αποστολίδη πήρε 8,450β και η Μπισμπίκου 9,100β, ενώ στο τελευταίο αγώνισμά τους, στους ασύμμετρους ζυγούς, η Στεφανί Μπισμπίκου πήρε 9,387 βαθμούς και η Μαρία Αποστολίδη 7,712 βαθμούς.

    Στο σύνολο, η Μπισμπίκου συγκέντρωσε 36,486 βαθμούς και η Αποστολίδη 33,912 βαθμούς, χωρίς να καταφέρουν να περάσουν στα τελικά κάποιου αγωνίσματος.

    [22] ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ Η ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 15 Αυγούστου 2004 (19:36 UTC+2)

    Στο στόχαστρο της «αλ Κάιντα» βρίσκεται η Ιταλία, καθώς οι «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφζ ελ Μάσρι» κάλεσαν όλους τους μαχητές τους να χτυπήσουν στόχους στην ιταλική επικράτεια, αφού η Ρώμη δεν ανταποκρίθηκε στο τελεσίγραφό τους για απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ έως σήμερα, 15 Αυγούστου.

    Η Ιταλία δεν καταπτοείται από τις απειλές των ισλαμιστών ενόπλων, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζουζέπε Πιζάνου.

    «Δεν υποτιμάμε τις απειλές, αλλά δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε σε εφαρμογή τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας» είπε ο Ιταλός υπουργός.

    Οι «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφζ ελ Μάσρι», με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο, απειλούν να αιματοκυλήσουν την Ιταλία. «Σήμερα, κηρύξαμε την έναρξη ενός αιματηρού πολέμου και με τη θέληση του Θεού, το έδαφος θα αρχίσει να σείεται κάτω από τα πόδια κάθε Ιταλού» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

    [23] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 1.600 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 15 Αυγούστου 2004 (18:20 UTC+2)

    Απεργία πείνας ξεκίνησαν περίπου 1.600 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε διάφορες ισραηλινές φυλακές, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσής τους, τις οποίες χαρακτηρίζουν ταπεινωτικές.

    Όπως μεταδίδει, ωστόσο, το BBC, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ δεν φαίνεται να θορυβείται από τη μαζική αυτή απεργία πείνας. Μπορούν να απεργήσουν μέχρι να πεθάνουν, φέρεται να σχολίασε.

    Οι περίπου 1.600 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζητούν μεταξύ άλλων να σταματήσουν οι γυμνοί έλεγχοι και να τους δοθεί το δικαίωμα για περισσότερες επισκέψεις από τα συγγενικά τους πρόσωπα.

    Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πολλοί από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις ακόμη και μέσα στη φυλακή, γι' αυτό και οι επαφές τους με τον έξω κόσμο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένες.

    Σύμφωνα με στοιχεία από παλαιστινιακές πηγές, ακόμη 7.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναμένεται να ξεκινήσουν απεργία πείνας έως το τέλος της εβδομάδας που ξεκινά από αύριο.

    Σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος Παλαιστίνιων κρατουμένων κατηγορεί το Ισραήλ για κλοπή των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και απάνθρωπη συμπεριφορά και μεταχείριση.

    [24] Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΟΪΣ ΦΙΛΙΠ ΜΑΡΙΑ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ

    Βαντούζ, 15 Αυγούστου 2004 (15:00 UTC+2)

    Ο Βαρόνος του Λίχτενσταϊν, Χανς Άνταμ ο Β', όρισε σήμερα και επίσημα το γιο του, πρίγκιπα Αλόις Φίλιπ Μαρία, ως διάδοχο του θρόνου του μικροσκοπικού αυτού κρατιδίου των Άλπεων, όπως μεταδίδει από την πρωτεύουσα Βαντούζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

    Με την επίσημη ανακήρυξή του ως διαδόχου του θρόνου, ο 36χρονος πρίγκιπας Αλόις μπορεί εφεξής να αναλαμβάνει κρατικές υποθέσεις του Λίχτενσταϊν, που θεωρείται ως μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος της Ευρώπης.

    [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 37 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΓΚΡΕΜΟ ΣΤΟ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

    Σαν Σαλβαδόρ, 15 Αυγούστου 2004 (13:55 UTC+2)

    Τουλάχιστον 37 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 20 τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν επιβατηγό λεωφορείο έπεσε σε γκρεμό στο Σαλβαδόρ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των σωστικών συνεργείων και οι αρχές της χώρας αυτής της Κεντρικής Αμερικής.

    Το λεωφορείο, που μετέφερε μέλη μιας ευαγγελικής εκκλησιαστικής ενορίας στην ακτή της βόρειας επαρχίας Σαν Μιγκέλ, κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, το Σαν Σαλβαδόρ, όπου θα έπαιρναν το μπάνιο τους, κατέπεσε σε χαράδρα βάθους 110 μέτρων.

    Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί ήταν 33, στη συνέχεια, όμως, ανασύρθηκαν από το γκρεμό άλλα 33 πτώματα. Σύμφωνα με τις αρχές, αιτία για το πολύνεκρο δυστύχημα είναι η μεγάλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός του λεωφορείου.

    [26] "ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 2004"

    Βερολίνο, 15 Αυγούστου 2004 (13:26 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμας«Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι το 2004 είναι η χρονιά των Ελλήνων και το φετινό καλοκαίρι μια ελληνική γιορτή».

    Με αυτά τα λόγια άρχισε το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του Δευτέρου Προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), το οποίο μερικά λεπτά πριν είχε μεταδώσει ζωντανά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τα σχόλια των γερμανών δημοσιογράφων ήταν τόσο κολακευτικά που γάλλος συνάδελφος τα χαρακτήρισε «γερμανική ωδή στην αθλητική Ελλάδα». Μια αξιολόγηση που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στη δεύτερη της πρόταση η γερμανίδα παρουσιάστρια του δελτίου πρόσθεσε:

    «Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ήταν ήδη ένα μεγάλο κατόρθωμα, μετά ήλθε η χαρά για το γεγονός ότι τα ολυμπιακά έργα περατώθηκαν εγκαίρως και πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια τελετή έναρξης σαν σε παραμύθι».

    Αλλά και στην Potzdamer Platz του Βερολίνου, όπου οι Γερμανοί συγκεντρώνονται προκειμένου να παρακολουθήσουν από τις γιγαντοοθόνες τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα επικράτησε ενθουσιασμός:

    «Μεγαλειώδες, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι το στάδιο της Αθήνας είναι τόσο εντυπωσιακό. Το στέγαστρο, ο φωτισμός, όλη αυτή η μεγαλοπρέπεια και φυσικά αυτός ο χαρούμενος κόσμος. Ήταν θαυμάσια».

    Δεν ήταν όμως μόνο οι καθημερινοί άνθρωποι που εντυπωσιάσθηκαν από τις εκδηλώσεις έναρξης. Ο Οττο Ρεχάγκελ, μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση, δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του:

    «Η παρουσίαση ήταν πολύ ωραία. Παρακολουθήσαμε την ιστορία της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι άλλωστε το σημερινό θέμα. Θα το χαρακτήριζα μια πολύ ωραία θεατρική παράσταση, θαυμάσια σκηνοθετημένη».

    Οι γερμανοί αθλητές που μίλησαν στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης εξέφρασαν ιδιαίτερη χαρά που θα αγωνισθούν στην Αθήνα. «Το σημερινό θέαμα εμπνέει τους αθλητές και τους θέτει στο επίκεντρο των ολυμπιακών αξιών», είπε ο γερμανός κωπηλάτης και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ρόλαντ Μπααρ για να προσθέσει: «Έχω δει πολλές τελετές έναρξης. Αυτή ήταν η πρώτη τελετή που ήταν πραγματικά τέλεια. Δεν διήρκεσε πολύ. Ήταν όμως σε όλη της τη διάρκεια συναρπαστική», είπε ο γερμανός κωπηλάτης.

    [27] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (13:01 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣυνεχίζεται στην Αθήνα το πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης με εικαστικές παρεμβάσεις σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, που εγκαινίασε προχθές βράδυ η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που κοσμείται πλέον όπως και άλλοι ιστορικοί δρόμοι της πόλης ώς τις 30 Σεπτεμβρίου με 84 έργα ισάριθμων Ελλήνων καλλιτεχνών, συνθέτοντας τη μεγαλύτερη εικαστική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Αθήνα, κάτω από το γενικό τίτλο «Αθήνα by Αrt».

    «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ο Δήμος Αθηναίων και ο Πολιτισμικός μας Οργανισμός εγκαινιάζουν μία ακόμα πολιτιστική μας πρωτοβουλία, μια καινοτόμο, υπαίθρια έκθεση εικαστικών τεχνών», είπε η Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας: «Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση σε μία διαφορετική πλευρά των Αγώνων απ αυτήν του κορυφαίου αθλητικού, απλώς, γεγονότος. Η ειρήνη, η πνευματική δημιουργία, η συμμετοχή και η επικοινωνία αποτελούν για μας ουσιαστικά κομμάτια του Ολυμπιακού Πνεύματος.

    Μέσα από την πρωτοβουλία, πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και με τέτοια ευρύτητα, έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε τη γόνιμη σχέση της Τέχνης με το ιστορικό περιβάλλον, αλλά και με το σύγχρονο αστικό τοπίο της Αθήνας. Η έκθεση, όμως, υπογραμμίζει και το δυναμισμό, τις αναζητήσεις και την ποιότητα των Ελλήνων Εικαστικών. Καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία και καταξίωση, αλλά και νεότεροι που διαγράφουν ήδη μια ενδιαφέρουσα πορεία, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση του Πολιτισμικού Οργανισμού. Φιλοτέχνησαν, στην πλειονότητά τους, έργα-γλυπτά, εγκαταστάσεις, έργα διαδραστικά, βιντεοπροβολές, ειδικά για την «Αθήνα by Art» στο χώρο που τους παραχωρήθηκε».

    Αφετηρία για την υλοποίηση αυτής της έκθεσης υπήρξε μία πρόταση του γνωστού Ελληνα γλύπτη και Μέλους της Εικαστικής Επιτροπής του Πολιτισμικού Οργανισμού, Κώστα Βαρώτσου. Συνεργάστηκε η Ενωση Κριτικών Τέχνης, 16 Ιστορικοί Τέχνης κ.ά. Οι εικαστικές διαδρομές της «Αθήνα by Art» εκτείνονται στους πεζοδρόμους, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου και Ερμού, στις Πλατείες Συντάγματος, Κουμουνδούρου και Αιγύπτου, στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο, στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας, Αθηνάς και Πειραιώς, στην Τεχνόπολη κ.ά.

    Στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λίγο πριν από την είσοδο του Ηρωδείου, δεσπόζει ο φολιδωτός δράκοντας του Κώστα Τσόκλη καμακωμένος από ένα μακρύ κοντάρι και λίγο πιο πάνω, στην απέναντι πλευρά, οι σταυροί του Γιάννη Μίχα. Στο Ζάππειο, κοντά στη Βασιλίσσης Ολγας, η υδρόγειος ρόδα της τύχης του γλύπτη Θόδωρου, στου Φιλοπάππου, η γλύπτρια Διοχάντη, πίσω από ένα μισογκρεμισμένο τοίχο από αλφαμπλόκ, μήκους 30 μέτρων, έχει φιλοτεχνήσει μαρμάρινες στήλες με χαραγμένα τα ονόματα σύγχρονων αθλητών, στο Αλσος του Θησείου, σιδερένια κλουβιά κελαηδούν κρεμασμένα στα δέντρα και άνθρωποι κουνούν τα κεφάλια τους εγκλωβισμένοι μέσα σε συσκευές τηλεόρασης, στην εγκατάσταση του Μπάμπη Βενετόπουλου, ενώ στην Πλατεία του Θησείου, ένας ψηλός μεταλλικός κώνος, σαν σκάλα του Μιχάλη Κατζουράκη, προτρέπει τους Αθηναίους να ανέβουν ως τον ουρανό.

    «Κάθε Αθηναίος και κάθε επισκέπτης της πόλης μας έχουν πλέον την ευκαιρία να βιώσουν τη σύγχρονη ελληνική τέχνη ενταγμένη στην καθημερινή ζωή της Αθήνας μας. Δίνουμε νέα διάσταση και πνοή στο Ολυμπιακό κίνημα. Η Τέχνη κι ο Πολιτισμός αναδεικνύονται πλέον περίτρανα από την Αθήνα σε βασικό συστατικό του Ολυμπιακού Πνεύματος», κατέληξε η δήμαρχος Αθηναίων.

    Εν τω μεταξύ χθες το μεσημέρι η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, και η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, εγκαινίασαν το Πάρκο Ελληνικού Πολιτισμού στο Πεδίον του Αρεως, όπου ως τις 29 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί σε ειδικά περίπτερα ο ελληνικός πολιτισμός και οι παραδόσεις κάθε Περιφέρειας της χώρας.

    «Στο πάρκο αυτό, για 20 μέρες, ο Θεός του Πολέμου θα παραχωρήσει τη θέση του στον Ξένιο Δία, τον Απόλλωνα, τον Διόνυσο, στην Αθηνά. Θα περπατήσουμε τα μοναδικά μονοπάτια του τόπου μας και θα ακούσουμε ήχους διαφορετικούς, θα γευτούμε γεύσεις αλλιώτικες, θα μυρίσουμε αρώματα μεθυστικά, θα σύρουμε χορούς παραδοσιακούς», είπε η Ντ. Μπακογιάννη.

    [28] ΤΡΕΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 15 Αυγούστου 2004 (12:56 UTC+2)

    Τρεις σημαντικές ορχήστρες κλασσικής μουσικής, πρόκειται να εμφανιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες στην Αθήνα. Μία ορχήστρα από τη Λειψία, μία από την Αθήνα και μία από την Πράγα καταφθάνουν στο Φεστιβάλ Αθηνών με λίγες μόνο μέρες διαφορά.

    Πρώτη την πύλη του Ηρωδείου θα περάσει στις 23 του μηνός η διάσημη Γκεβαντχάουζ της Λειψίας με καλεσμένο τον έλληνα σολίστα του βιολιού Λεωνίδα Καβάκο. Δεύτερη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 27 και τρίτη η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας με μαέστρο τον Βλαντιμίρ Βάλεκ το πρώτο διήμερο του Σεπτεμβρίου (1, 2).

    Με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μπαχ «Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, έργο 68» και το «Κοντσέρτο για βιολί σε ρε μείζονα, έργο 77» θα εμφανιστεί στο αθηναϊκό κοινό η Ορχήστρα Γκεβαντχάουζ της Λειψίας (θα τη διευθύνει ο Χέρμπερτ Μπλόμστεντ). Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά σύνολα στο χώρο της κλασικής με δράση δύομισι αιώνων (από το 1743).

    Η ΚΟΑ από την άλλη επέλεξε τα «Κάρμινα Μπουράνα» του Καρλ Ορφ και τα «Αποσπάσματα από τη σουίτα "Κάρμεν"» του Ροντιόν Στσεντρίν -έργο γραμμένο από τον συνθέτη για τη σύζυγό του και θρύλο του χορού Μάγια Πλισέτσκαγια. Σολίστ θα είναι οι Μυρτώ Παπαθανασίου (σοπράνο), Αντ. Κορωναίος (τενόρος), Δ. Τηλιακός (βαρύτονος). Συμμετέχει επίσης η Παιδική Χορωδία Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου σε διεύθυνση Δ. Κανάρη, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία Μακεδονία σε διεύθυνση Αντ. Κοντογεωργίου.

    Τρίτοι στη σειρά οι τσέχοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας της Πράγας οι οποίοι θα παρουσιάσουν διαφορετικό πρόγραμμα τις δύο βραδιές. Την πρώτη μέρα και με τον Β. Βάλεκ στο πόντιουμ θα ακουστούν τα «Εξι φανταστικά κομμάτια για μεγάλη ορχήστρα εμπνευσμένα από ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη» του Γ. Σισιλιάνου καθώς και δημιουργίες των Ντβόρζακ και Τσαϊκόφσκι με σολίστ τον Γιαν Σιμόν. Ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου, υπό τη διεύθυνση του Αλ.Μυράτ, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει το έργο του Μπαχ «Φαντασία και Φούγκα για εκκλησιαστικό όργανο σε σολ ελάσσονα, BWV 542» σε μεταγραφή για μεγάλη ορχήστρα από τον Δ. Μητρόπουλο αλλά και ελληνικές δημιουργίες των Γ. Κουρουπού, Γ. Δροσίτη, Αντ. Ευαγγελάτου. Και σε αυτή τη συναυλία θα συμμετάσχει η Χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αντ. Κοντογεωργίου.

    [29] ΟΙ "ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 15 Αυγούστου 2004 (12:50 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤις «Τραχίνιες» του Σοφοκλή παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στις 20-21 Αυγούστου, στην Επίδαυρο. Στις «Τραχίνιες» παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα της ζωής του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, γυναίκα του Ηρακλή, περιμένει με αγωνία, στην Τραχίνα, να μάθει νέα για την τύχη του άντρα της που λείπει. Ενας απεσταλμένος του Ηρακλή καταφτάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Μαζί του φέρνει και μια νέα και όμορφη αιχμάλωτη, την Ιόλη. Σύντομα, αποκαλύπτεται ότι η Ιόλη είναι ερωμένη του Ηρακλή. H Δηιάνειρα, απελπισμένη από έρωτα και ζήλια, αποφασίζει να διεκδικήσει την καρδιά του άντρα της με μάγια. Του στέλνει δώρο ένα χιτώνα βαμμένο με το φίλτρο του Κενταύρου. Ο Ηρακλής το φορά και καίγεται ολόκληρος. Η Δηιάνειρα μαθαίνει το τραγικό μαντάτο από τον γιο της Υλλο, ο οποίος απαρνιέται τη μάνα του σαν φόνισσα του πατέρα του. Η Δηιάνειρα απελπισμένη αυτοκτονεί, ενώ ο πάσχων Ηρακλής ζητά από τον γιο του να τον κάψει στην πυρά και να παντρευτεί την Ιόλη.

    Οι «Τραχίνιες» συγκροτούν έναν κόσμο ζοφερό, αβυσσαλέο, μέσα και έξω από τις ψυχές των πρωταγωνιστών. Αποτελεί για πολλούς ένα από τα καλύτερα έργα του Σοφοκλή, αλλά παίζεται ελάχιστα. Το ΚΘΒΕ, συμμετέχοντας στο γιορτασμό των 2.500 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, επέλεξε αυτήν την παράδοξα «σύγχρονη» τραγωδία του σκότους και της τύφλωσης, όπου, μέσα στους ανθρώπους δε ζούνε «θεοί», αλλά «τέρατα».

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Βαλάκα - Ελένης Παπάζογλου, σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Παίζουν: Ανέζα Παπαδοπούλου, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Κολοβός, Γιάννης Τσορτέκης, Ευτυχία Γιακουμή, Δημήτρης Καρέλλης, Ακύλας Καραζήσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 August 2004 - 18:13:56 UTC