Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EΠAINETIKA ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ
  • [02] Α. ΤΣΟΥΛΦΑ: ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ
  • [03] ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ
  • [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
  • [05] Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ
  • [06] ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
  • [07] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ 55ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΙΕΑΣ
  • [08] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [09] ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ''REINA1'' ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
  • [10] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [11] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
  • [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΚΑ ΚΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
  • [13] ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [14] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ COSMOTE ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ
  • [15] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [16] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ
  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [18] ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ Ο.Α.
  • [19] ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΟΓΔΟΗ ΣΤΑ 400μ ΜΙΚΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ Η ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
  • [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 31-30 ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
  • [24] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 1-0 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [25] ΒΟΛΕΪ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΗΝ ΔΟΜΗΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [26] ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛ ΣΑΝΤΡ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [27] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΣΕΣΛΑΒ ΜΙΛΟΣ
  • [28] ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΤΑ 2 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [29] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [31] ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [33] ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

  • [01] EΠAINETIKA ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Ουάσιγκτον, 14 Αυγούστου 2004 (10:25 UTC+2)

    Eπαινετικά, ήταν τα σχόλια των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης τόσο για την διοργάνωση της εναρκτήριας τελετής των Αγώνων όσο και για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο, πριν και μετά την παρέλαση των αθλητών από τις 202 χώρες που συμμετέχουν στο μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός της χρονιάς

    Όπως μετέδοσε η «Φωνή της Αμερικής», με μια λαμπρή τελετή στην Αθήνα, που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, επέστρεψαν την Παρασκευή οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην χώρα στην οποία γεννήθηκαν πριν τρεις χιλιετίες. Την έναρξη της 28ης Θερινής Ολυμπιάδας κήρυξε επίσημα ο Πρόεδρος της Ελλάδος Κωστής Στεφανόπουλος καθώς ο Ολυμπιονίκης Νικόλας Κακλαμανάκης άναβε τον βωμό του Σταδίου με την Ολυμπιακή φλόγα, που θα καιει εκεί μέχρι και το κλείσιμο των Αγώνων.

    Όπως επισημαίνει ο Μπράΐαν Μέρφη του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, σε ανταπόκρισή του που δημοσιεύουν διάφορες έγκυρες Αμερικανικές εφημερίδες περιλαμβανομένων των Washington Post και της Los Angeles Times, οι Ολυμπιακοί γύρισαν στο πατρικό τους σπίτι που τους υποδέχθηκε με μια μεγαλεπήβολη εκδήλωση η οποία άρχισε με την προβολή της Ελληνικής μυθολογίας, του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής κουλτούρας και ολοκληρώθηκε με έναν επικό κύκλο της ιστορίας του αθλητισμού, από την εποχή της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας, στον 19ο αιώνα, μέχρι την τωρινή συνάθροιση των μεγαλύτερων αθλητών του κόσμου στην Αθήνα, σε μια εποχή που σκιάζεται από τον φόβο της τρομοκρατίας και την αστάθεια.

    Ο Τζίμ Στήβενσον του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «Φωνή της Αμερικής» παρατήρησε πως το εκπληκτικό πρόγραμμα της εναρκτήριας τελετής αποτελεί θρίαμβο των Ελλήνων διοργανωτών, που κατάφεραν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να φέρουν σε αίσιο πέρας την διαδικασία της Ολυμπιακής προετοιμασίας, παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στην ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τον σκεπτικισμό, που για καιρό επικρατούσε διεθνώς, σχετικά με την ικανότητά τους να ετοιμάσουν τα πάντα εγκαίρως για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων. Οι ανησυχίες που προκάλεσε το ενδεχόμενο τρομοκρατίας, προσθέτει, συνέβαλαν στο να αυξηθεί ο λογαριασμός για την Ολυμπιακή ασφάλεια στο ενάμιση δισεκατομμύριο δολάρια και να γίνουν οι Αγώνες της Αθήνας οι ακριβότεροι στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος και οι πρώτοι στους οποίους προσκλήθηκαν να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες.

    Το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ήταν το πρώτο που μετέδωσε από την Αθήνα την είδηση που πολλοί περίμεναν ανυπόμονα να μάθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η Αμερικανική ομάδα έτυχε θερμής υποδοχής από το πλήθος των 70 χιλιάδες θεατών που βρίσκονταν στις κερκίδες όταν μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο μεταφέροντας την αστερόεσσα και τις ελπίδες ενός έθνους 250 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κατά το ίδιο πρακτορείο, οι επευφημίες του αθλητικού κόσμου διέλυσαν τις ανησυχίες ορισμένων κύκλων πως η Αμερικανική ομάδα δεν θα τύχαινε φιλικής υποδοχής λόγω της εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεήν. Οι αθλητικές ομάδες του Ιράκ και του Αφγανιστάν επίσης χειροκροτήθηκαν ενθουσιωδώς κατά την είσοδό τους στο στάδιο. Μεγάλο χειροκρότημα πήραν και οι ομάδες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας που μπήκαν στο στάδιο μαζί κάτω από μία σημαία.

    Ο Λάρυ Σιντόνς του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Bloomberg εντυπωσιάστηκε από την, όπως την χαρακτηρίζει, παράσταση υψηλής τεχνολογίας» που δόθηκε στην εναρκτήρια τελετή των Αγώνων. Κατά την έκφρασή του, η Αθήνα μας καλωσόρισε με θεούς, θεές, μυθικά τέρατα και πάνω από όλα με μεγάλη εγκαρδιότητα.

    Πλήρη περιγραφή της εναρκτήριας τελετής έκανε στις αγγλόφωνες εκπομπές της «Φωνής της Αμερικής» η απεσταλμένη της στην Αθήνα Rebecca Ward, η οποία και εξήρε την δημιουργικότητα και την φαντασία των σκηνοθετών και παραγωγών της εκδήλωσης. Κατά την Rebecca, οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της παράστασης χρησιμοποίησαν συμβολικά νερό και φωτιά μέσα σε ένα κράμα εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών για να προσφέρουν στον κόσμο ένα υπέροχο θέαμα και να κάνουν όλους εκείνους που αμφισβητούσαν τις ικανότητές τους να καταπιούν τα λόγια τους και να κλείσουν το στόμα. Η ανταποκρίτριά μας μετέδωσε επίσης πως για την παραγωγή του θεάματος αυτού δαπανήθηκαν 25 εκατομμύρια δολάρια. Εάν η πληροφορία είναι σωστή, τότε αυτή ήταν και η πιο ακριβή εναρκτήρια τελετή Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία.

    Όπως σημειώνει η «Φωνή της Αμερικής», η εναρκτήρια τελετή κράτησε τρεισήμισι ώρες. Πήραν μέρος τέσσαρες χιλιάδες καλλιτέχνες και πάνω από δέκα χιλιάδες αθλητές. Η ατμόσφαιρα ήταν ενθουσιώδης και δεν φαίνεται να επηρεάστηκε πολύ από την δυσάρεστη είδηση, που είχε μεταδοθεί νωρίτερα, ότι δύο μεγάλα αστέρια της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, οι δρομείς Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, πάνω στους οποίους στηρίζονται πολλές ελπίδες των Ελληνικών χρωμάτων για μετάλλια, αντιμετωπίζουν καταγγελίες για ντόπινγκ. Οι Κεντέρης και Θάνου δεν εμφανίσθηκαν για να κάνουν την σχετική ανάλυση, που τους ζήτησε η ΔΟΕ και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού από την Ολυμπιάδα. Τώρα υποχρεούνται να εμφανιστούν ενώπιόν της την Δευτέρα για να απολογηθούν.

    [02] Α. ΤΣΟΥΛΦΑ: ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (17:06 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένες από την μέχρι τώρα πορεία τους στα σκάφη 470, έμειναν η Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται έτσι, αφού μετά και το τέλος της σημερινής δεύτερης ιστιοδρομίας βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.

    «Και οι δύο ιστιοδρομίες ήταν πολύ δυνατές. Ξεκινήσαμε κανονικά και με πάθος για διάκριση. Τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά. Όλα τα σκάφη ήταν κοντά το ένα με το άλλο και όλα παίζονταν στο μέτρο», ανέφερε η Αιμιλία Τσουλφά λίγο μετά το τέλος του αγώνα και συνέχισε: «Η θέση μας δεν σημαίνει τίποτε, γιατί ποτέ στην ιστιοπλοΐα οι συνθήκες δεν είναι σταθερές. Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτές τις ελπίδες μέχρι και το τέλος. Η διοργάνωση είναι καλή μέσα και έξω από την θάλασσα. Οι αγώνες μέχρι τώρα πάνε καλά και δεν έχουμε ακούσει κάποιο αρνητικό σχόλιο».

    [03] ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΥΦΗΛΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2004 (21:30 UTC+2)

    Με μία συγκλονιστική τελετή, που άφησε άφωνους δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την υφήλιο, δόθηκε τη νύχτα της Παρασκευής το σήμα για την έναρξη των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν μία υπέρλαμπρη εκδήλωση που την παρακολούθησαν συγκλονισμένοι οι 70.000 τυχεροί θεατές, που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά και δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

    Με το Ολυμπιακό Στάδιο να δονείται από συγκίνηση, στους ρυθμούς εκατοντάδων τυμπάνων, που χτυπούσαν σαν μια τεράστια καρδιά, ξεκίνησε η φαντασμαγορική τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας των Αθηνών, μεταφέροντας το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλον τον κόσμο, με αφετηρία την ιστορική τους μήτρα, την Ελλάδα.

    Λιτή και εναρμονισμένη με το ελληνικό μέτρο, αλλά ταυτόχρονα μεγαλειώδης, η τελετή μεταλαμπάδευσε σε όλον τον κόσμο την άσβεστη φλόγα της Ελλάδας, αρχαίας και σύγχρονης, της μητέρας των Ολυμπιακών, της δημοκρατίας, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών.

    Εχοντας "ταξιδέψει" επί 108 χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι Αγώνες επέστρεψαν πανηγυρικά στη γενέτειρά τους, για πρώτη φορά μετά το 1896, με την τελετή έναρξης να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα, τόσο στους 70.000 θεατές, που είχαν την τύχη να βρίσκονται στο στάδιο, όσο και στους 4 δισ. τηλεθεατές ανά την υφήλιο.

    Γύρω από την τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε στο κέντρο του σταδίου, περπατώντας πάνω σε έναν φωτεινό δακτύλιο, 400 τυμπανιστές και μπουζουκτσήδες έπαιξαν το ζεϊμπέκικο του Σταύρου Ξαρχάκου, χορό περήφανο, αντιπροσωπευτικό του πνεύματος και της καρδιάς των όπου γης Ελλήνων.

    Ενθουσιώδεις επευφημίες συνόδεψαν την εντυπωσιακή είσοδο στο στάδιο ενός φλεγόμενου κομήτη, που διασχίζοντας τον έναστρο ουρανό, έπεσε στη λίμνη και άναψε τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, σύμβολο της συνάντησης αθλητών από όλον τον κόσμο στους Αγώνες της Αθήνας.

    Καταλύοντας τα σύνορα του χρόνου, το χτες και το σήμερα συναντήθηκαν στη γιγαντοοθόνη που δέσποζε στο στάδιο. Συνδετικός κρίκος ένας νεαρός τυμπανιστής, που περπατώντας μέσα στη λίμνη, αντίκριζε ταυτόχρονα τον ίδιο του τον εαυτό στη γιγαντοοθόνη, να βρίσκεται στη μέση του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας: 3.000 χρόνια πριν, στην Ολυμπία, ο πρώτος αθλητής έτρεξε. Ο Αγώνας ξεκίνησε.

    Η επόμενη έκπληξη που επεφύλαξε ο μάγος ποιητής της εικόνας, ο δημιουργός της τελετής, Δημήτρης Παπαϊωάννου, μαθητής του αείμνηστου Γιάννη Τσαρούχη, ήταν η είσοδος -στη λίμνη- του ομοιώματος ενός μικρού χάρτινου καραβιού, με μοναδικό επιβάτη τον 9χρονο Μιχάλη Πατσαντζή. Κουνώντας μια ελληνική σημαία, ο μικρός υπενθύμισε την ταξιδιάρικη παράδοση της μικρής, αλλά και ταυτόχρονα τόσο μεγάλης Ελλάδας, στην καρδιά ενός απέραντου κόσμου.

    Στη συνέχεια, στο κέντρο του σταδίου εμφανίστηκαν κατά σειρά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής "Αθήνα 2004" και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου.

    Την ίδια στιγμή που στη γιγαντοοθόνη του σταδίου εμφανιζόταν ένας φωτεινός κότινος, ένας καταιγισμός από πυροτεχνήματα προετοίμασε τους θεατές για την ανάδυση από τη λίμνη ενός κυκλαδίτικου ειδωλίου του 2.700 π.Χ. Σε έναν μοναδικό συμβολισμό, το ειδώλιο φάνηκε σαν να ανασύρεται από το νερό από έναν Κένταυρο (οι κένταυροι δίδαξαν τους αρχαίους ήρωες και τον ίδιο τον Ηρακλή, πατέρα των Αγώνων).

    Υπό τους ήχους της 3ης συμφωνίας του Γκούσταβ Μάλερ, το είδωλο άνοιξε και από μέσα του πρόβαλε ένας Κούρος, που με τη σειρά του διαλύθηκε σε κομμάτια, για να ξεπηδήξει από τα "σπλάχνα" του ένα ομοίωμα αγάλματος του Χρυσού Αιώνα του Περικλή. Στη συνέχεια, αναδύθηκε από τη λίμνη ένας κύβος, παραπέμποντας στον πατέρα της γεωμετρίας, τον Ευκλείδη.

    Τα κομμάτια του ειδωλίου και των αγαλμάτων κατέληξαν στην επιφάνεια της λίμνης, συμβολίζοντας νησιά και από πάνω τους φάνηκε να υπερίπταται ένας φτερωτός Έρωτας. Το τρίπτυχο της Θεογονίας του Ησίοδου, χάος-γη-έρως, έλαβε σάρκα και οστά με τη μορφή δύο εραστών, που εμφανίστηκαν στο κέντρο της λίμνης, υπενθυμίζοντας ότι οι Ελληνες ήταν αυτοί που θεοποίησαν τον Ερωτα.

    Ακολούθως, στο κέντρο του σταδίου, που οι κερκίδες του έμοιαζαν με γαλαξία, χάρη στους μικρούς φακούς που μοιράστηκαν στους θεατές, παρέλασε ολόκληρη η διαδρομή της Ελλάδας στις χιλιετηρίδες. Στυλιζαρισμένες ανθρώπινες φιγούρες, που θαρρείς ξεπήδηξαν από τα αγγεία και τις τοιχογραφίες της Κνωσού και της αρχαίας Θήρας, προετοίμασαν τους θεατές για μια εντυπωσιακή διαδοχή μορφών της μυθολογίας, της λαϊκής παράδοσης και της παλαιότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Μπροστά από τους θεατές παρέλασαν ο Πήγασος, οι Κούροι, ο Ηρακλής και η Λερναία Υδρα, οι Καρυάτιδες και ο Ηνίοχος, η φτερωτή Νίκη, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου και οι ήρωες του 1821, οι μορφές που οραματίστηκαν και πραγματοποίησαν την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρώτος χρυσός μαραθωνοδρόμος των σύγχρονων Ολυμπιακών, Σπύρος Λούης, ο Καραγκιόζης, οι δημιουργοί των Ρεμπέτικων και η αείμνηστη υψίφωνος Μαρία Κάλας.

    Μια γυναίκα, εγκυμονούσα φως, έκανε ακολούθως την εμφάνισή της στο κέντρο ενός γαλαξία, δημιουργημένου από δεκάδες φώτα στο κέντρο του σταδίου, πριν σχηματιστεί μια φωτεινή αλυσίδα DNA, υπενθυμίζοντας όλα αυτά που κάνουν τόσο όμοιους και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικούς τους ανθρώπους, αλλά και παραπέμποντας στη συμβολή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των επιστημών.

    Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η επόμενη έκπληξη που επεφύλαξε ο δημιουργός της τελετής. Υπό τους ήχους του Μάνου Χατζηδάκι, τα κομμάτια του κυκλαδίτικου ειδωλίου και των αγαλμάτων, αναδύθηκαν από τα νερά και υψώθηκαν στο κέντρο της τεχνητής λίμνης, σχηματίζοντας έναν λόφο, από την καρδιά του οποίου ξεπήδησε ένα ελαιόδεντρο. Συνυφασμένο με τη μυθολογία της Ελλάδας, αλλά και με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το δέντρο στην κορυφη του τεχνητού λόφου ήρθε να υπενθυμίσει τις εποχές που οι αθλητές υπερέβαλαν εαυτόν στα στάδια, για να λάβουν το πιο ακριβό βραβείο: ένα κλαδί ελιάς, έναν κότινο.

    Στη συνέχεια, ξεκίνησε -με αλφαβητική σειρά, ανάλογα με το πρώτο γράμμα κάθε χώρας- η καθιερωμένη παρέλαση των αθλητών, με επικεφαλής σημαιοφόρο τον Ελληνα αρσιβαρίστα Πύρρο Δήμα, τον Πύρρο της Ελλάδας, τον χρυσό Ολυμπιονίκη, που δόξασε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, της Ατλάντας και του Σίδνεϊ. Παρέλασαν 11.000 αθλητές από 202 χώρες, υπό τους ήχους του γνωστού dj Tiesto.

    Στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας συμμετείχαν 8.000 εθελοντές ερμηνευτές και 2.000 εθελοντές καλλιτεχνικής και τεχνικής υποστήριξης, καθώς και διάσημοι καλλιτέχνες. Ήταν η αρχή μιας γιορτής που θα διαρκέσει 16 ημέρες, με κυρίαρχο το Ολυμπιακό πνεύμα, τις αθλητικές επιδόσεις και τη συγκίνηση όλων των αθλητών, που θα συναγωνισθούν ειρηνικά, για να ξεπεράσουν πρώτα από όλους τον ίδιο τους τον εαυτό.

    ΑΠΟΘΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι γεγονός. Η μεγάλη στιγμή φτάνει. Η ώρα των αθλητών. Αρχίζει η παρέλαση. Μπαίνει στο Στάδιο η Ελληνική ομάδα με σημαιοφόρο τον Πύρρο Δήμα με τα τρία χρυσά μετάλλια, ανοίγοντας την παρέλαση των αθλητών. Όρθιοι οι θεατές χειροκροτούν.

    Αρχίζει η παρέλαση των 202 αντιπροσωπειών που μετέχουν στους Αγώνες: Αγία Λουκία, ’γιος Βικέντιος, Αγ. Μαρίνος, Αγκόλα, Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αϊτή, Πράσινο Ακρωτήρι, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αλγερία, Αμερικανική Σαμόα, Ανδόρα (που κρατούσαν πανό που έγραφε «σας ευχαριστούμε Έλληνες») , Αντίγκουα, Αργεντινή, Αρμενία, Αρούβα, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βανουάτου, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βερμούδες, Βιετνάμ, Βολιβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βραζιλία, Παρθένοι Νήσοι, Γαλλία (που οι αθλητές της κρατούσαν γαλλικές και ελληνικές σημαιούλες στα χέρια), Γερμανία, Γεωργία, Γκάμπια, Γκαμπόν, Γκάνα, Γκουάμ, Γουατεμάλα, Γουϊάνα, Γουϊνέα, Γουϊνέα-Μπισάου, Γρενάδα, Δανία, Κογκό, Δομίνικος, Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Ελβετία, Ερυθραία, Εσθονία, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισημερινή Γουϊνέα, Ισημερινός (Εκουαντόρ), Ισλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καμερούν, Καμπότζη, Καναδάς, Κατάρ, Νήσοι Καϋμάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Κιριμπάτι, Κολομβία, Κογκό, Κορέα, Κοσταρίκα, Κούβα, Κουβέϊτ, Νήσοι Κουκ, Κροατία, Κύπρος, Λάος, Λεσότο, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβερία, Λιβύη, Λιθουανία, Λιχνενστάϊν, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλαισία, Μαλάουϊ, Μαλβίδες, Μάλι, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυρίκιος, Μαυριτανία, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Μικρονησία, Μογγολία, Μοζαμβίκη, Μολδαβία, Μονακό, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Μπαχάμες, Μπαχρέϊν, Μπελίζε, Μπενίν, Μποτσουάνα, Μπουργκίνα Φάσο, Μπουρούντι, Μπουτάν, Μπρουνέϊ, Μυανμάρ (Βιρμανία), Ναμίμπια, Ναούρου, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Νίγηρας, Νιγηρία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ολλανδικές Αντίλλες, Ομάν, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Παλάου, Παναμάς, Παπούα-Νέα Γουϊνέα, Παραγουάη, Παρθένοι Νήσοι, Παρθένοι Νήσοι, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Πουέρτο Ρίκο, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Μακεδονίας, Ρουάντα, Ρουμανία, Ρωσία, Σαμόα, Σαιντ Κιντς Πρίνσιπε, Σάο Τόμε, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σερβία-Μαυροβούνιο, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Νήσοι Σολομώντος, Σομαλία, Σουαζιλάνδη, Σουδάν, Σουηδία, Σουρινάμ, Σρι Λάνκα, Συρία, Ταϊπέϊ, Τανζανία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Τζαμάϊκα, Τζιμπουτί, Ανατολικό Τιμόρ, Τόγκα, Τόγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τομπάκο Τρίνιταντ, Τσαντ, Τσεχία, Τυνησία, Υεμένη, Φιλιππίνες, Φιλανδία, Φίτζι, Χιλή, Χονγκ Κόνγκ και τελευταία, μέσα σε γενική αποθέωση, η Ελλάδα με σημαιοφόρο τον Πύρρο Δήμα. Όρθιοι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι ξένοι επίσημοι, τα μέλη των άλλων ομάδων και οι 70.000 θεατές επεφημούσαν, χειροκροτούσαν και αποθέωναν τους αθλητές μας, φωνάζοντας ρυθμικά "Ελλάς-Ελλάς" και "όλε-όλε-όλε".

    Τα περισσότερα πάντως χειροκροτήματα, πλην της αντιπροσωπευτικής Ελληνικής ομάδας, εισέπραξαν οι ομάδες του Ιράκ, σαν μία ένδειξη συμπαράστασης στην πολύπαθη αυτή χώρα, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Γαλλίας, της Ισπανία, της Ιταλίας, της Κούβας, της Κύπρου, της Νότιας Αφρικής, της Παλαιστίνης, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας. Συγκίνησε επίσης η Κορέα, καθώς οι αθλητές της Βόρειας και Νότιας Κορέας, παρέλασαν μαζί, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

    «ΤΑΞΙΔΙ 3.000 ΧΡΟΝΩΝ»

    Κάλεσμα σε όλους, αθλητές και επισκέπτες, να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων απηύθυνε η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, μιλώντας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κατά την τελετή έναρξης των αγώνων της 28ης Ολυμπιάδας.

    Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στην επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα, στα επιτεύγματα των αθλητών, στο ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας και τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να γράψει ένα νέο και πανέμορφο κεφάλαιο στην ιστορία των αγώνων.

    Απευθυνόμενη στους αθλητές η πρόεδρος του Αθήνα 2004 είπε: «είστε πραγματικά άξιοι απόγονοι του Κόροιβου, του πρώτου Ολυμπιονίκη που έχει καταγράψει η ιστορία, πριν από σχεδόν 3000 χρόνια. Και τώρα, όλοι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε Ολυμπιονίκες εδώ στην Ελλάδα, τη χώρα όπου όλα ξεκίνησαν. Εσείς σταθήκατε στο επίκεντρο της προετοιμασίας μας, εσείς είστε στο κέντρο των Αγώνων μας. Με το αθλητικό πνεύμα, τη δύναμη και τη νιότη σας, δίνετε ζωή στα υψηλότερα ιδανικά μας. Αγωνίζεσθε με πάθος για τη νίκη, όμως αγωνίζεσθε ειρηνικά. Τα επιτεύγματά σας μέσα στα στάδια, επιτεύγματα που αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης τελειότητας, είναι για μας ο ορισμός του κάλλους. Οι επιδόσεις σας μας γεμίζουν ενθουσιασμό. Γιατί μέσα από τον δικό σας αγώνα εξαφανίζονται οι διακρίσεις ανάμεσα στα έθνη και τις φυλές».

    Εξάλλου η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε 108 χρόνια, η Ελλάδα στέκεται ενώπιον όλου του κόσμου ως διοργανώτρια χώρα της μεγαλύτερης γιορτής της ανθρωπότητας. Εξέφρασε δε αισθήματα υπερηφάνειας και ευθύνης και υπενθύμισε τη ρήση του Πιερ ντε Κουμπερτέν ότι «η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργεί ιστορία».

    «Τις επόμενες 16 ημέρες, θα έχετε όλοι την ευκαιρία να δείτε πώς η ίδια η ιστορία της Ελλάδας βρίσκει νέες, σύγχρονες εκφράσεις στα επιτεύγματα της χώρας μας, των ανθρώπων της και των υπέροχων εθελοντών μας. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα που θέλουμε να ανακαλύψετε. Σας υποσχόμαστε ότι θα συγκινηθείτε, θα μείνετε έκπληκτοι, θα εμπνευστείτε και θα ενθουσιαστείτε, βλέποντας τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, εδώ στην Αθήνα. Η Ελλάδα θα εξάψει τη φαντασία όλου του κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Για το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας σχολίασε ότι σήμερα το σύμβολο των ολυμπιακών αγώνων ολοκληρώνει το ταξίδι του και θα λάμψει ενώπιον όλων μας. «Σε μια ημέρα, η Ολυμπιακή φλόγα ταξιδεύει 3.000 χρόνια της ιστορίας μας, διανύοντας τη διαδρομή από την Ακρόπολη σε αυτό εδώ το Στάδιο, το σύγχρονο σύμβολο των Αγώνων μας» είπε χαρακτηριστικά.

    ΖΑΚ ΡΟΓΚ: "ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΤΙΕΙ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

    «Αυτό το βράδυ όλος ο κόσμος αποτίει τριπλό φόρο τιμής στην Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ στην ομιλία του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    «Η ανθρωπότητα σας χρωστάει αυτή την υπέροχη περιπέτεια που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που εσείς δημιουργήσατε πριν από 28 αιώνες στην Ολυμπία. Ο κόσμος επίσης σας τιμά που αναβιώσατε αυτούς τους Αγώνες το 1896, εδώ στην Αθήνα, ακούγοντας το κάλεσμα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, του ιδρυτή των μοντέρνων Ολυμπιακών Αγώνων. Πάνω απ' όλα ο κόσμος σας τιμά και σας ευχαριστεί αυτό το βράδυ για την διοργάνωση των Αγώνων, που επιστρέφουν στις ρίζες τους», υπογράμμισε.

    Ο κ. Ρογκ ευχαρίστησε την πρόεδρο της «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη «και όλη την ενθουσιώδη ομάδα της», καθώς και όλες τις ελληνικές αρχές και τους εθελοντές.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ απηύθυνε έκκληση στους αθλητές να αρνηθούν το ντόπινγκ και να σεβαστούν το fair play. «Αθλητές μιλώ σε εσάς, αυτή είναι η στιγμή που δικαιούστε να απολαύσατε, η ανταμοιβή για τις προσπάθειες και τη δέσμευση σας. Με τη συμπεριφορά σας, δώστε μας λόγο να πιστεύουμε στην αξιοπιστία του αθλητισμού, αρνούμενοι το ντόπινγκ και σεβόμενοι το fair play», ανέφερε.

    Μίλησε για την ενωτική δύναμη του αθλητισμού και επισήμανε την ανάγκη τήρησηςτ ης Ολυμπιακής Εκεχειρίας. «Ειρήνη, ανεκτικότητα, αδελφότητα. Ο κόσμος μας σήμερα χρειάζεται ειρήνη, ανεκτικότητα και αδελφότητα. Αθλητές από 202 χώρες: δείξτε μας ότι ο αθλητισμός ενώνει, παραμερίζοντας τα εθνικά, πολιτικά, θρησκευτικά και γλωσσικά εμπόδια. Μακάρι οι Αγώνες να γίνουν με ειρήνη, στο αληθινό πνεύμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που δημιουργήθηκε εδώ», υπογράμμισε.

    «Ευχαριστώ Αθήνα, ευχαριστώ Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Ρογκ και κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο να κηρύξει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ρογκ προσφώνησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στα ελληνικά.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ

    Την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    «Κηρύσσω την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και των εορτασμών της 28ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής», τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος καταχειροκροτούμενος από τους θεατές που βρίσκονταν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Μετά την ομιλία του πρόεδρου της Δημοκρατίας σήμαναν πέντε καμπάνες, που εκπροσωπούν τις πέντε ηπείρους.

    ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Σε ύψος 110 μέτρων, στη στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου, ύψωσε το ιερό Απολλώνιο Φως η εντυπωσιακή τελευταία «πράξη» της διαδικασίας μεταλαμπάδευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στον βωμό που κατασκεύασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα. Σύμβολο ειρήνης και ευγενούς άμιλλας, η φλόγα θα φωτίζει το στάδιο καθόλη τη διάρκεια των Αγώνων, που επιτέλους επέστρεψαν σπίτι τους.

    Ο Νίκος Κακλαμανάκης, ως ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, μετά τους Νίκο Γκάλη, Μίμη Δομάζο, Βούλα Πατουλίδου, Κάχι Καχιασβίλι και Ιωάννη Μελισσανίδη, ανέβηκε στο βάθρο που είχε κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό, κρατώντας τη δάδα. Τότε ο βωμός, κατασκευασμένος σε σχήμα τεράστιας μεταλλικής δάδας, ύψους 110 μέτρων, από τον Σαντιάγο Καλατράβα, έγειρε αργά προς τον Ελληνα ολυμπιονίκη, με τη βοήθεια ενός βραχίονα 30 μέτρων.

    Το ιερό φως, μεταδόθηκε από τη δάδα στο βωμό, ο οποίος επέστρεψε στη συνέχεια στην αρχική του θέση. Η αφή του βωμού συνοδεύτηκε από μια εντυπωσιακή ομοβροντία πυροτεχνημάτων, που έλουσε με φως τις αψίδες του Στεγάστρου Καλατράβα και τον αττικό ουρανό.

    Πριν ξεκινήσει την πορεία του ο πρώτος εντός του σταδίου λαμπαδηδρόμος, Νίκος Γκάλης, αθλητές με φωσφορίζουσες σκυτάλες, αιωρήθηκαν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, συμβολίζοντας το πέρασμα της φλόγας από 26 χώρες της υφηλίου και τη μεταφορά του ιερού μηνύματός της στους 260 εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν την ευκαιρία να τη δουν από κοντά.

    To δεύτερο μέρος της πανηγυρικής τελετής είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αμέσως μετά την παρέλαση των εθνικών ομάδων των αθλητών από 202 χώρες, με την Ισλανδή τραγουδίστρια Bjork και το τραγούδι της "Oceania", που γράφτηκε ειδικά για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το τραγούδι υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την άρρηκτη σχέση της Ελλάδας, αλλά και γενικά της υφηλίου. με το υδάτινο στοιχείο. Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα η Ισλανδή καλλιτέχνιδα, το τραγούδι της είναι εναρμονισμένο με τα ιδεώδη που διέπνεαν ανέκαθεν τους Αγώνες, αφού περιγράφει «πώς ο ωκεανός περικλείει όλη τη γη και παρακολουθεί την πορεία της ανθρωπότητας μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης. Ο ωκεανός δεν γνωρίζει σύνορα, διαφορετικές φυλές ή θρησκείες». H Bjork φορούσε ένα μακρύ φόρεμα, ζωγραφισμένο με τον χάρτη της γης, που άρχισε να ξεδιπλώνεται, καλύπτοντας τους αθλητές που είχαν παραταχθεί στον αγωνιστικό χώρο.

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που δύο κοσμοναύτες, ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος, απηύθυναν χαιρετισμό στην τελετή έναρξης, σε ζωντανή σύνδεση από το Διάστημα. Μάλιστα, προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων, οι δύο κοσμοναύτες, αφού ευχήθηκαν καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές, πραγματοποίησαν στη δική τους εκδοχή- μια «προπόνηση», όπως τη χαρακτήρισαν, στον αγώνα δρόμου των 100 μέτρων, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη βαρύτητας (την ίδια στιγμή που κινούνταν στο διάστημα με ταχύτητα 8 χλμ/δευτερόλεπτο).

    Στη συνέχεια, στο στάδιο εισήλθε ένας σημαιοφόρος δρομέας, που πραγματοποίησε μια κυκλική διαδρομή, συμβολίζοντας το «πέρασμα» από τις 27 προηγούμενες διοργανώσεις των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, αρχής γενομένης από την Αθήνα το 1896. Ο σημαιοφόρος γονάτισε στο έδαφος δύο φορές, σε συμβολισμό των ετών που οι Ολυμπιάδες δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μετά τη μεταφορά της Ολυμπιακής Σημαίας, από οκτώ σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού αθλητισμού, ακολούθησαν οι ομιλίες του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου (βλ. προηγούμενα τηλεγραφήματα του ΜΠΕ). Σε πανηγυρικό κλίμα και εν μέσω συνεχών χειροκροτημάτων και επευφημιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων. Ακολούθως, ήχησαν στο στάδιο πέντε καμπάνες, συμβολίζοντας τις ισάριθμες ηπείρους.

    Ακολούθησε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, που δημιούργησαν περισσότερο από έναν αιώνα πριν ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμάρας. Οι στίχοι, αξεπέραστοι: «Αρχαίον Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα Του ωραίου του μεγάλου και του αληθινού Κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα Στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλαιμα και στο λιθάρι Στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή Και με τ' αμάραντο στεφάνωσε Κλωνάρι Και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί. Κάμποι, Βουνά και Πέλαγα φέγγουν μαζί σου Σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός Και τρέχει στον ναό εδώ προσκυνητής Σου Αρχαίον πνεύμα Αθάνατο, κάθε Λαός».

    H 19χρονη, Ζωή Δημοσχάκη, έγινε στη συνέχεια η πρώτη κολυμβήτρια που έδωσε τον όρκο του αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια, λίγο μετά το τέλος της παρέλασης των χωρών στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, ανέβηκε στο ειδικό βήμα για τον όρκο των αθλητών. Εκεί έδωσε εκ μέρους όλων των αθλητών την υπόσχεση για σεβασμό και υπακοή και για διάκριση χωρίς απαγορευμένες ουσίες, κρατώντας στο ένα χέρι της την Ολυμπιακή σημαία. Ο Ολυμπιακός όρκος των αθλητών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1920. Aκολούθησε η απαγγελία του όρκου του κριτή, από τον Έλληνα διαιτητή αγώνων καλαθοσφαίρισης, Λάζαρο Βορεάδη.

    Ηδη πριν από την ολοκλήρωση της τελετής, διάρκειας πέντε ωρών, τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά μέσα διατύπωναν διθυραμβικά σχόλια για την ποιότητα και τον μεγαλειώδη χαρακτήρα της. Εκατόν οκτώ χρόνια και σχεδόν πέντε μήνες μετά το 1896, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν ξανά στην πατρίδα τους.

    TO PRE-SHOW

    Όσοι τυχεροί βρίσκονταν μέσα στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο, παρακολούθησαν πριν την έναρξη ένα ζωντανό pre-show με παρουσιαστές το Νίκο Αλιάγα και τη Θάλεια Προκοπίου.

    Συνδέοντας νοητά την Αρχαία Ολυμπία με το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, η έναρξη της Τελετής γεφύρωσε 3.000 χρόνια ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    400 τυμπανιστές άνοιξαν την τελετή στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου και αργότερα της καρδιάς, καθώς οι Ολυμπιακοί κύκλοι πρόβαλαν φλεγόμενοι στην τεχνητή λίμνη που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του αγωνιστικού χώρου του Σταδίου.

    Με σημαιοφόρο τον Πύρρο Δήμα που μπήκε πρώτος στο Ολυμπιακό Στάδιο άνοιξε η παρέλαση, ενώ λίγο αργότερα παρέλασαν με αλφαβητική σειρά τα 202 κράτη που παίρνουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου.

    [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (18:28 UTC+2)

    ’ρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο θεσμός της ιερής εκεχειρίας τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ολυμπιακής εκεχειρίας, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία και του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, μελών της ΔΟΕ, αρχηγών κρατών και βετεράνων αθλητών.

    «Η ειρηνική συνύπαρξη στα στάδια ανθρώπων που μέχρι πρότινος ήταν εχθροί, όπως γινόταν στην κλασική αρχαιότητα, έτσι και σήμερα, μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον. Μας δίνει τη βεβαιότητα ότι πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο, το να χτίσουμε μαζί το κοινό μας μέλλον είναι ένας αγώνας με αντίπαλο όχι τον άλλο, τον διαφορετικό, τον γείτονα, αλλά ένας αγώνας του ανθρώπου έναντι του εαυτού του. Ένας αγώνας σύμφυτος με την ανθρώπινη φύση που θέτει πάντα στόχους, σύμφωνα με τα ολυμπιακά ιδεώδη, για πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά», είπε ο κ.Καραμανλής.

    Και είναι στο χέρι όλων μας, όλων των χωρών της γης, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά, να συμβάλλουμε καθένας από τη θέση και με τις δυνάμεις του, ώστε το όραμα ενός κόσμου ειρηνικού, ενός κόσμου ασφάλειας και ευημερίας να γίνει για όλους επιτέλους πράξη, προσέθεσε.

    Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κ.Καραμανλής, η απόφαση των ΗΕ για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Αγώνων είναι πολύτιμη. Η Ελληνική Δημοκρατία, διαχειριστής της ανεξάντλητης παρακαταθήκης των κλασικών αξιών και ιδανικών, αλλά και σύγχρονος παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο διεθνές περιβάλλον, υποστηρίζει στην πράξη και θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, να υποστηρίζει κάθε πρωτοβουλία που φέρνει τους λαούς πιο κοντά. Που φέρνει το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης πιο κοντά, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Στο συμβολισμό της ολυμπιακής εκεχειρίας αναφέρθηκαν ο Ζακ Ρογκ που είναι και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής εκεχειρίας, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Κέντρου, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια της τελετής προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι ’ναν. Οι παρευρισκόμενοι- ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, ο τέως πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Φάτος Νάνο- υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και έναν χάρτινο τοίχο με τα σύμβολα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο οποίος μετά το τέλος των Αγώνων της Αθήνας θα δοθεί στο Πεκίνο, την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

    [05] Λ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (20:01 UTC+2)

    Μετά την απόφαση της ΕΟΕ να θέσει εκτός Ολυμπιακής αποστολής κατά πλειοψηφία (5-1) τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου μέχρι τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου δήλωσε: «Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΕ, η οποία εξέτασε το θέμα των Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, άκουσε τα όσα είπαν ο αρχηγός της αποστολής, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, ο προπονητής των δύο αθλητών, Χρήστος Τζέκος, και ο δικηγόρος τους. Θέλοντας να διασφαλίσει το καλό κλίμα και την ηρεμία στην ελληνική ομάδα, αποφάσισε να τους θέσει κατά πλειοψηφία εκτός Ολυμπιακής αποστολής και μέχρι να αποφασίσει το αρμόδιο όργανο της ΔΟΕ», κάτι που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

    Μειοψήφισα εγώ. Πιστεύω ότι έπρεπε να πάρουμε αμέσως και από τους δύο αθλητές τις κάρτες συμμετοχής τους».

    [06] ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (20:38 UTC+2)

    Για τη βλάβη που παρουσιάστηκε στο κύκλωμα του ΟΤΕ που μεταφέρει το σήμα της ΕΡΤ και είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στα δύο κρατικά κανάλια την ΕΡΤ και τη ΝΕΤ και οι φίλαθλοι να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα αθλήματα που ήταν σε εξέλιξη ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, του υφυπουργού Α. Νεράντζη, του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνιών Κ.Σταυρόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών Γ. Γκόλια, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη, καθώς και άλλων αρμοδίων στελεχών του ΟΤΕ, διερευνήθηκαν τα αίτια της βλάβης και, με δεδομένη την άμεση προτεραιότητα που έχουν οι υπηρεσίες που αφορούν στην τηλεοπτική αναμετάδοση του σήματος των Αγώνων (εικόνα), αποφασίστηκαν τα εξής:

    -Η άμεση επάνδρωση, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, των σημαντικότερων μη επανδρωμένων ασυρματικών σταθμών του ΟΤΕ πανελλαδικά, καθ' όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως συμπληρωματικό μέτρο ασφάλειας.

    -Επιπλέον έλεγχοι τηλεπίβλεψης των ασυρματικών σταθμών που μεταφέρουν τα τηλεοπτικά προγράμματα με στόχο, όσο είναι δυνατόν, τον πιο άμεσο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων λειτουργίας και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης απεδέχθη την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Θεμάτων, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι την αντικατάστασή του.

    Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ ανέφερε ότι η βλάβη παρουσιάστηκε στον ασυρματικό φορέα διανομής σήματος της ΕΤ1 και ΝΕΤ στο σταθμό Πελασγία και επηρέασε την αναμετάδοση του σήματος σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

    «Η βλάβη εντοπίστηκε άμεσα και αποκαταστάθηκε προσωρινά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με μεταγωγή των κυκλωμάτων σε άλλα εφεδρικά δίκτυα και οριστικά στις 14:20», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι «η βλάβη δεν αφορά στο Ολυμπιακό Δίκτυο του ΟΤΕ αλλά παρουσιάστηκε στο δίκτυο που μεταφέρει το σήμα της ΕΡΤ εντός Ελλάδος και δεν έχει καμία σχέση με την παραγωγή και μεταφορά του σήματος στο εξωτερικό».

    [07] ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ 55ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΙΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (20:24 UTC+2)

    Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ενημερώθηκε την 17:45 σήμερα ότι από αγνοείται από τις 9.30 το πρωί του Σαββάτου η τύχη 55χρονου, ο οποίος είχε μεταβεί με το σκάφος του «ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ» Ν. Κ. 709 στη θαλάσσια περιοχή Λιμενάρια Θάσου για αλιεία.

    Έρευνες στην παραπάνω θαλάσσια περιοχή διεξάγονται από δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ, ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνει προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και παραπλέοντα σκάφη καθώς επίσης και στις ακτές με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

    [08] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (20:20 UTC+2)

    Έκκληση να υπάρξει σεβασμός στην έννοια της Ολυμπιακής εκεχειρίας στις περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις και «να σταματήσουν οι πόλεμοι για την Ολυμπιάδα αυτή» απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του περιπτέρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Ζάππειο Μέγαρο.

    «Είναι μια προσπάθεια που σήμερα στηρίζουν όλες οι χώρες, μέσα από τον ΟΗΕ, με τις προσπάθειες που κάναμε και κάνουμε αυτή την έκκληση, τώρα που ξεκινούν οι Αγώνες της Αθήνας», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Σχετικά με τη χθεσινή τελετή έναρξης ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι «συγκινηθήκαμε εμείς οι Έλληνες, βλέποντας την ιστορία μας να παρουσιάζεται με τόσο όμορφο τρόπο, με μια αυτοπεποίθηση, με μια σοβαρότητα και λιτότητα και νομίζω ότι ο ενθουσιασμός αυτός έχει περάσει και στα 4 δις των τηλεθεατών που παρακολούθησαν αυτή την τελετή».

    «Μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα, μια στιγμή δικαίωσης για όσους δούλεψαν τόσα χρόνια γι' αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι δίνει τη σφραγίδα μιας νέας Ελλάδας που αναδύεται και μάλιστα χτες φαίνονταν μέσα από αυτό το όμορφο στάδιο, το πολύ όμορφο στάδιο, μέσα σε αυτά τα νερά και την ομορφιά που μας έδωσε ο κ. Παπαϊωάννου χτες», τόνισε.

    [09] ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΟΥ ''REINA1'' ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (18:44 UTC+2)

    Αποκολλήθηκε με τη συνδρομή ρυμουλκών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Φ/Γ «REINA1» το οποίο είχε προσαράξει σε αμμώδη αβαθή της θαλάσσιας περιοχής Παλαιομάνας Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη.

    Το υπό σημαία Μάλτας πλοίο αγκυροβόλησε στον κόλπο Θεσσαλονίκης όπου από την οικεία Λιμενική Αρχή απαγορεύθηκε ο απόπλους του μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

    [10] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (18:43 UTC+2)

    Από άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις θαλάσσιες περιοχές Βοκαριά, Αγίου Στεφάνου και Καταρράκτη Χίου ένας Τούρκος διακινητής και συνολικά τριάντα λαθρομετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων εκ των οποίων είκοσι πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες .

    Από το Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου διενεργείται προανάκριση.

    [11] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (12:43 UTC+2)

    Το πράσινο φως στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ώστε αυτή να ζητήσει από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας την άμεση αποκλιμάκωση των χρεώσεών τους, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι μειώσεις στις κλήσεις από σταθερό προς κινητό, που θα έχει επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται να «έρθουν» από το φθινόπωρο, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου.

    Όπως προκύπτει από τη γραπτή απάντηση που έστειλε η Κομισιόν στην ΕΕΤΤ, οι τιμές στις κλήσεις από σταθερό προς κινητό, είναι κατά 40% ακριβότερες σε σχέση με το μέσο όρο που ισχύει στην Ευρώπη. Η διαπίστωση αυτή, ανοίγει το δρόμο για διψήφιες μειώσεις τιμών - κατά 15-20% - πιθανότατα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

    Πάντως, οι συζητήσεις μεταξύ της ΕΕΤΤ και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών, αναμένεται να είναι σταδιακή, με το πρώτο βήμα να γίνεται μέσα στους επόμενους μήνες. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσης στις τιμές, αναμένεται να γνωστοποιηθεί μόλις επιλυθούν ορισμένες διαφωνίες "νομικού χαρακτήρα" ανάμεσα στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΤΤ κίνησε για πρώτη φορά τα νήματα προς την κατεύθυνση μείωσης των τιμών την 1η Ιουλίου, με την αποστολή μιας εκτενούς επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από την απάντηση της Commision στην EETT, προκύπτουν τα εξής:

    · Η Επιτροπή δηλώνει ότι για τις 15 χώρες μέλη, το μέσο επίπεδο για φωνητικά τέλη τερματισμού στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι περίπου 13 cents ανά λεπτό. (σ.σ στην Ελλάδα είναι κατά 40% υψηλότερα)

    · Η ΕΕΤΤ δεν θα επιβάλλει μέτρα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αν προηγουμένως δεν μεταφερθεί και στο ελληνικό δίκαιο το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Αυτή η μεταφορά σχεδιάζεται από το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών μέσα στο φθινόπωρο.

    · "Η Commision υπογραμμίζει ότι τα πολύ υψηλά τέλη τερματισμού στην Ελλάδα που έχουν οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των τελών χονδρικής και λιανικής, πρέπει να αντιμετωπισθούν το συντομότερο δυνατόν με αποτελεσματικότα. Η ΕΕΤΤ καλείται να επανεξετάσει την ηπιότητα του μέτρου σταδιακής πορείας".

    [12] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΝΚΑ ΚΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (12:03 UTC+2)

    Αύξηση των καταγγελιών από καταναλωτές για ξενοδοχεία, διαπιστώνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το οποίο αναφέρει ότι θα περίμενε κανείς οι μειωμένες κρατήσεις να οδηγούσαν και στη βελτίωση των υπηρεσιών που «επιμένουν ελληνικά» για τις διακοπές τους. Οι κυριότερες διαμαρτυρίες έχουν να κάνουν με υπερβολικές χρεώσεις, απαίτηση μεγάλου ποσοστού προκαταβολής για κράτηση δωματίου, αναντιστοιχία στη διαφημιζόμενη κατηγορία του καταλύματος με τη χρέωση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις υποδομές.

    Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ορισμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα που έχουν σχέση με τις κρατήσεις και τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

    Εάν δεν είναι διαθέσιμο το δωμάτιο που έχει κλείσει κάποιος, ο ξενοδόχος οφείλει να εξασφαλίσει στον πελάτη μεταφορά σε άλλο ξενοδοχείο, ίδιας κατηγορίας, στην ίδια πόλη, καλύπτοντας τα έξοδα μεταφοράς και τυχόν διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο ξενοδοχείων. Αν δεν το κάνει, οφείλει να αποζημιώσει τον πελάτη του με το σύνολο της τιμής διαμονής για το χρονικό διάστημα που είχε κλείσει το δωμάτιο.

    Η προκαταβολή για κράτηση μπορεί να φτάσει μέχρι το 25% της συνολικής χρέωσης. Η κράτηση είναι έγκυρη με τη λήψη της προκαταβολής. Εάν υπάρξει ακύρωση της κράτησης 21 μέρες πριν η προκαταβολή επιστρέφεται. Για κοινωνικό τουρισμό, η προκαταβολή πρέπει να στέλνεται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την έναρξη των διακοπών.

    [13] ΤΟ ΕΝΑ ΡΕΚΟΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (10:27 UTC+2)

    Στα ύψη εξακολουθεί να βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καταρρίπτοντας μάλιστα διαρκώς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι ανησυχίες για νέα άνοδό της εντείνονται, ύστερα και από την είδηση ότι έκλεισε ο κύριος πετρελαιαγωγός του Ιράκ στο νότο της χώρας.

    Η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, σκαρφάλωσε χθες πάνω από τα 46 δολάρια το βαρέλι ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ακόμα και σε περιόδους κρίσης, όπως το δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, η κρίση στο Ιράκ, τα προβλήματα στο ρώσικο πετρελαϊκό κολοσσό Yukos και ο τυφώνας στον Κόλπο του Μεξικού.

    Ειδικότερα, χθες το απόγευμα η τιμή του ελαφρού αργού ανερχόταν στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 46,15 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας νέο υψηλό. Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ κατέγραψε και η τιμή του μπρεντ η οποία εκτινάχθηκε χθες στα 42,85 δολάρια.

    Την άνοδο των τιμών πυροδότησε η είδηση της έκρηξης σε διυλιστήριο στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι ενδείξεις περί αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα.

    Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για το τι μέλλει γενέσθαι με την τιμή του πετρελαίου, αφού οι φόβοι για νέα σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς του Ιράκ, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με το αυριανό δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα, το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της χώρας, δε αποτελούν καλούς οιωνούς για το μέλλον.

    [14] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ COSMOTE ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ Ο.Α.

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (09:35 UTC+2)

    Με επιτυχία ανταποκρίθηκε το δίκτυο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Cosmote, μεγάλου εθνικού χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά τη διάρκεια της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινή, σχετική ανακοίνωση, η εταιρία, άρτια προετοιμασμένη,

    κάλυψε άριστα τις ιδιαίτερα αυξημένες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της μεγάλης γιορτής.

    Η μεγαλύτερη κίνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκδηλώθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και κορυφώθηκε κατά την είσοδο των εθνικών αποστολών, καθώς και αμέσως μετά τη λήξη της γιορτής.

    Καθοριστικός, στην επιτυχία της εταιρίας, ήταν ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού της Cosmote, που εργάστηκε με ζήλο και χάρη στην τεχνογνωσία και την ετοιμότητά του, διασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου και την άρτια και αδιάλειπτη κάλυψη όλων των τηλεπικοινωνιακών αναγκών που προέκυψαν.

    [15] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (09:31 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    TΡΙΤΗ 17/8

    ΥΙΟΙ Ε. ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ Α.Ε.

    Α' Επαναληπτική Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 17/08/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο 1ο χλμ. Τυρνάβου - Λάρισας, στον Τύρναβο, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

    Μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,75 Euro σε 0,30 Euro με έκδοση νέων μετοχών που θα διανεμηθούν δωρεάν στους υφιστάμενους μετόχους. Σχετική τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.

    TETAΡΤΗ 18/8

    ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 18/08/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στον Δήμο Αγ.Αθανασίου (Δημοτικό Διαμέρισμα Ν.Αγχιάλου) του Νομού Θεσσαλονίκης (15ο χλμ. Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Βεροίας), με θέμα ημερήσιας διάταξης: Λήψη αποφάσεως για την αγορά, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ιδίων μετοχών της Εταιρείας, μέχρι ποσοστού 7,5% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας, όταν αυτό απαιτείται για την στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής των, καθορισμός της ανώτατης και κατώτατης τιμής διενέργειας των αγορών και του χρονικού διαστήματος, εντός του οποίου οι αγορές θα συντελεσθούν, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία λήψεως της σχετικής αποφάσεως, καθορισμός κάθε άλλης αναγκαίας κατά νόμο προϋποθέσεως για την πραγματοποίηση των ως άνω αγορών και παροχή εξουσιοδοτήσεως στο Δ.Σ. της Εταιρείας για την τήρηση των νομίμων διατυπώσεων προς τούτο, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον νόμο (άρθρο 16§§5 επ. του κ.ν.2190/1920, όπως ισχύει).

    [16] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    ’γκυρα, 14 Αυγούστου 2004 (16:51 UTC+2)

    Η τελετή έναρξης της 28ης Ολυμπιάδας στην Αθήνα ήταν η πρώτη είδηση στα χθεσινοβραδυνά και στα πρωινά δελτία ειδήσεων των ΜΜΕ, όπου υπογραμμίσθηκε ότι επρόκειτο περί μεγαλειώδους και φαντασμαγορικής τελετής, από την οποία μεταδόθηκαν πολλές εικόνες και έγινε μακρά περιγραφή της.

    Σημειωτέον ότι το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε απ' ευθείας την τελετή με κολακευτικά σχόλια για τη διοργανώτρια χώρα.

    Επίσης, οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν στην πρώτη σελίδα τους την τελετή δημοσιεύοντας φωτογραφίες του Ολυμπιακού Σταδίου με τα παιχνιδίσματα φωτισμών, στο κέντρο της πρώτης σελίδας, συνοδευόμενες με κολακευτικά σχόλια, όπως των ΜΜΕ.

    Οι τίτλοι των εφημερίδων έχουν ως εξής :

    Milliyet «Μεγαλειώδης έναρξη» (πρωτοσέλιδος), «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας άρχισαν με μια εκθαμβωτική τελετή» (υπότιτλος) και «Κατά την έναρξη της Ολυμπιάδας της Αθήνας οι Έλληνες οδήγησαν τους 70.000 θεατές σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο» (οκτάστηλος, εσωτερική σελίδα).

    Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι η τουρκική αποστολή ήταν μεταξύ των αποστολών που καταχειροκροτήθηκαν, 'στην τελετή έναρξης που ήταν χάρμα οφθαλμών'.

    Στο σχετικό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες άρθρο του γνωστού διπλωματικού αναλυτή της εφημερίδας, Σαμί Κοέν μεταξύ άλλων τονίζεται :

    Όπως όλος ο κόσμος, εκατομμύρια Τούρκοι παρακολούθησαν χθες το βράδυ, από τις οθόνες της τηλεόρασης, την μεγαλειώδη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό αλλά εμείς οι Τούρκοι θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι θα παρακολουθήσουμε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός, ζηλεύοντας και λίγο.

    Tόrkiye «’ρχισε η μεγάλη γιορτή» (οκτάστηλος στην κορυφή της πρώτης σελίδας), «Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν μεγαλειώδης» (υπότιτλος), «Ονειρική πρεμιέρα» (πολύστηλος στην κορυφή εσωτερικής σελίδας) και «Ο κόσμος παρακολούθησε με θαυμασμό την μεγαλειώδη επίδειξη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004» (υπότιτλος).

    Στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, τονίζονται :

    -Με θαυμασμό παρακολούθησαν την τελετή έναρξης, 110.000 άτομα από τις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και 4 δις από τις οθόνες της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο».

    -Με 'κομμένη την ανάσα' παρακολουθήθηκε η τελετή με την μουσική υπόκρουση της Ολυμπιακής Ορχήστρας 2000 ατόμων, οι οποίοι απαρτίζονταν από καλλιτέχνες 20 χωρών και άλλες συμφωνικές και φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες.

    Radikal «Και οι Ολυμπιακές μέρες άρχισαν» (πρωτοσέλιδος) και «Έγινε η αφή της 'φλόγας' της γιορτής».

    Zaman «Μεγαλειώδης έναρξη της Ολυμπιάδας» (Πρωτοσέλιδος/πολύστηλος), «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είπαν το 'χαίρε' από τον τόπο όπου γεννήθηκαν» (εσωτερική σελίδα) και «Οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν χθες το βράδυ με μια ονειρική τελετή/ οι Ελληνες πρόβαλαν στον κόσμο με μια θεατρική παρουσίαση, την πλούσια Ιστορία τους» (υπότιτλοι).

    Hόrriyet «Έναρξη στην Αθήνα με ζεϊμπέκικο και συρτάκι» (πρωτοσέλιδος), «Μεγαλειώδης τελετή όπου ακούσθηκαν μελωδίες από συρτάκι και ζεϊμπέκικο» (υπότιτλος) «Σαν παραμύθι» (πηχυαίος στην κορυφή εσωτερικής σελίδας), «Η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων μάγεψε αυτούς που την παρακολούθησαν» (υπέρτιτλος) και «Η Ιστορία της Ανθρωπότητας και των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσιάσθηκε με επικό τρόπο, με επιδείξεις στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας» (υπότιτλος).

    Sabah «Όνειρο Ολυμπιάδας» (πολύστηλος στην κορυφή της πρώτης σελίδας), «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν με μια μεγαλειώδη τελετή στην Αθήνα που είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν» (υπότιτλος), «Γιορτή και πένθος» (οκτάστηλος, στην κορυφή εσωτερικής σελίδας) και «Η Ελλάδα κατά τη μέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έπαθε σοκ με τον Κεντέρη και τη Θάνου» (υπότιτλος).

    Cumhuriyet «Στην πατρίδα τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες» (πρωτοσέλιδος) και «Η Ολυμπιακή 'φλόγα' στην Αθήνα» (οκτάστηλος σε εσωτερική σελίδα).

    Yeni ͺafak «Μεγαλειώδης έναρξη» (πρωτοσέλιδος και πολύστηλος στην κορυφή εσωτερικής σελίδας) και «Η μεγαλύτερη συμμετοχή. Η μεγαλύτερη δαπάνη. Τα μεγαλύτερα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Και η 'Αθήνα-2004' άρχισε» (υπότιτλος).

    Vatan «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν με μια μεγαλειώδη τελετή» (μονόστηλος στην πρώτη σελίδα) και «Η 'φλόγα' επέστρεψε στο σπίτι της» (πολύστηλος στην κορυφή εσωτερικής σελίδας).

    AkΊam «Η 'φλόγα' στην Αθήνα κηλιδώθηκε από ντόπινγκ» (πρωτοσέλιδος) και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 άρχισαν στην Αθήνα με μια μεγαλειώδη τελετή και έγινε η αφή της 'φλόγας' της φιλίας» (πολύστηλος σε εσωτερική σελίδα).

    Birgόn «Η Ολυμπιάδα είναι κάτι το διαφορετικό» (πρωτοσέλιδος) και «Οι αγώνες άρχισαν εκεί που γεννήθηκαν» (πολύστηλος στην κορυφή εσωτερικής σελίδας).

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    ’γκυρα, 14 Αυγούστου 2004 (16:48 UTC+2)

    Στη χθεσινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογο του κυρίου Ρ.Τ. Ερντογάν στην Αθήνα όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος τονίζοντας ότι επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    Στο σχετικό δημοσίευμα της Tόrkiye γίνεται αναφορά στην κατευόδωση του κυρίου Ερντογάν από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην ’γκυρα κυρίου Χριστίδη, στον αερολιμένα της τουρκικής πρωτεύουσας, κατά την αναχώρηση του για την Αθήνα.

    Στο σχετικό δημοσίευμα της Hόrriyet (ανταπόκριση της Νουρ Μπατούρ από την Αθήνα) πάλι, τονίζεται ότι ο κύριος Καραμανλής 'αυτή τη φορά φρόντισε να αποφύγει να φέρει την κα Ερντογάν σε δυσχερή θέση, μη φιλώντας την στο μάγουλο, όπως είχε συμβεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη του ζεύγους Ερντογάν στην Αθήνα'.

    Αναφέρεται ακόμη ότι 'τονίζεται πως κατά τη συνάντηση οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και ότι ο κύριος Καραμανλής έθεσε επί τάπητος τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, θέμα το οποίο απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση και τις εφημερίδες εδώ και τρεις μέρες.

    Επίσης, στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ στην Αθήνα και στην επίσκεψη του στην Ναυτική Βάση της Σαλαμίνας και υπογραμμίζεται ότι για πρώτη φορά Αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού επιβιβάσθηκε ελληνικού υποβρυχίου.

    [18] ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ Ο.Α.

    Σόφια, 14 Αυγούστου 2004 (15:12 UTC+2)

    Με διθυράμβους, που έκαναν λόγο για μεγαλειώδη τελετή, λαμπρό θέαμα, τέλεια παράσταση που συνδυάζει το χτες, το σήμερα και το αύριο, σε ανεπανάληπτη αρμονία φωτός, εικόνας και ήχου, σχολίασε η κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας την τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Αν και ο σημερινός Τύπος δεν πρόλαβε να παρουσιάσει την τελετή, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα προέβαλαν πάρα πολλά ρεπορτάζ από τη μεγάλη γιορτή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μάλιστα, το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας πρόβαλε και τις δηλώσεις που έκανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό μετά την πανηγυρική έναρξη την οποία παρακολούθησε ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του: «Αυτό δεν ήταν απλά μοναδικό θέαμα! Ήταν η ίδια η τελειότητα».

    Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του σχολιαστή του βουλγαρικού ραδιοφώνου στην τελετή, ο οποίος τόνισε: «Όποιος παρακολούθησε την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, και να μη γνώριζε τίποτε από ιστορία, τώρα ξέρει γιατί την Αρχαία Ελλάδα τη λένε κοιτίδα του πολιτισμού».

    Η επιστροφή της Ολυμπιάδας στην πατρίδα της, αδιαμφισβήτητα θα γίνει σταθμός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με άλλους Βούλγαρους σχολιαστές, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η τελετή έναρξης ήταν «μια λαμπρή δικαίωση της τεράστιας προσπάθειας των σύγχρονων Ελλήνων να φιλοξενήσουν τους αθλητές διακοσίων χωρών, όπως προστάζει ο Ξένιος Δίας».

    Επίσης, τα ΜΜΕ της Βουλγαρίας δίνουν έμφαση στην έκκληση του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, προς τους 10.000 και πλέον αθλητές, που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, να αποδείξουν ότι ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να βοηθήσει για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο.

    [19] ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Κωνσταντινούπολη, 14 Αυγούστου 2004 (12:05 UTC+2)

    Τους 117 φτάνουν πλέον οι νεκροί από την αντίσταση που αναπτύσσουν οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι οικογένειές τους ενάντια στα λευκά κελιά, μετά το θάνατο του Selami Kurnaz.

    Ο Selami ήταν μέλος του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κόμματος - Μετώπου (DHKP-C), πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές τύπου F (λευκά κελιά) στο Τεκιρδάγ, ο οποίος εδώ και 300 μέρες συμμετείχε σε ομάδα απεργίας πείνας μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης σε Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, προχτές το πρωί, ο Selami οδηγήθηκε βίαια στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, οι πολιτικοί αιχμάλωτοι «δεν παραδόθηκαν ποτέ και συνεχίζουν να αγωνίζονται σταθεροί στις υποσχέσεις που έδωσαν στους λαούς της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την ανεξαρτησία, ενάντια στο φασισμό, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια στον καπιταλισμό για το σοσιαλισμό».

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 14 Αυγούστου 2004 (11:25 UTC+2)

    Δύο είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον αλβανικό Τύπο. Πάντως πρώτο θέμα δεν είναι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, αλλά η μόλυνση του Ιονίου, από τον Αυλώνα μέχρι και την περιοχή των Αγίων Σαράντα, από πετρέλαιο που, όπως ισχυρίζονται τα φύλλα, έχουν ρίξει ελληνικά πλοία.

    Τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, αλλά και τον Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων της χώρας, αναφέρουν ότι κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, ελληνικά πλοία μολύνουν το Ιόνιο με πετρέλαιο, υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος της κίνησης αυτής, είναι να βλάψουν τον τουρισμό της χώρας τους.

    Χτες, ο Αλβανός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μετέβη στην Χειμάρα προκειμένου να εξετάσει από κοντά το όλο θέμα και ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι δραματική, όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

    Πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του φάνηκε ο αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων της Αλβανίας, Φαϊκ Τζαφέρι, ο οποίος αναφερόμενος στο γεγονός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προέρχεται από ελληνικά πλοία η μόλυνση στο Ιόνιο από πετρέλαιο.

    Μάλιστα, τα αλβανικά μέσα αναφέρουν ότι η εισαγγελία της Αυλώνας έχει ήδη κινήσει τα νήματα και διενεργεί ανακρίσεις, προκειμένου να διαλευκανθεί το θέμα. Πάντως, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από κανένα υπουργείο της χώρας.

    Σε ό,τι αφορά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, οι

    εφημερίδες υπογραμμίζουν το γεγονός ότι επιστρέφουν στη γενέτειρά τους έπειτα από 108 χρόνια και διατυπώνουν εγκωμιαστικά σχόλια για τη γιορτή.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την περιφρούριση των Αγώνων, ενώ έμφαση δίνουν στην παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Φατος Νάνο, στην τελετή έναρξης, ο οποίος και συναντήθηκε με την αλβανική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στους αγώνες.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, όπως αναφέρουν, ευχαρίστησε τους περίπου 30.000 Αλβανούς εργάτες, που συνέβαλαν με τον «ιδρώτα» τους στην κατασκευή των υποδομών για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ:

    ΣΕΚΟΛΙ: «Τα ελληνικά πλοία ρίχνουν πετρέλαιο στο Ιόνιο».

    ΑΛΜΠΑΝΙΑ: «Σκάνδαλο-ελληνικά πλοία μολύνουν το Ιόνιο», «ΑΘΗΝΑ 2004 Φανταστικές Εικόνες στο Ολυμπιακό Στάδιο».

    ΚΟΧΑΓΙΟΝ: «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρεφούν στη χώρα τους»

    ΚΟΡΙΕΡΙ: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Οι Έλληνες ρίχνουν πετρέλαιο στο Ιόνιο»,

    «ΑΘΗΝΑ 2004: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στη χώρα που γεννήθηκαν».

    ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ: Μόλυνση της θάλασσας από Αυλώνα έως Αγ. Σαράντα από ελληνικά πλοία», «Η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αθήνα».

    ΠΑΝΟΡΑΜΑ: «ΑΘΗΝΑ 2004: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξαναγράφουν την ιστορία τους».

    ΝΤΙΤΑ: Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Καραμανλής:ευχαριστώ για τη βοήθεια».

    Κλέαρχος Λιάτης

    [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΟΓΔΟΗ ΣΤΑ 400μ ΜΙΚΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ Η ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (21:01 UTC+2)

    Η Γιάνα Κλότσκοβα από την Ουκρανία ήταν η νικήτρια του τελικού των 400μ μικτής ατομικής γυναικών. Πέτυχε χρόνο 4.34.83 και κέρδισε το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα της. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε η Αμερικανίδα Σαντένο με 4.34.95 και το χάλκινο η Μπάρτατς από την Αργεντινή με 4.37.51. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Βασιλική Αγγελοπούλου πήρε την 8η θέση με χρόνο 4.50.85.

    Τα αποτελέσματα στα 400μ. Μικτής Ατομικής Γυναικών είναι τα εξής:

    1. Γιάνα Κλότσκοβα (Ουκρανία) 4:34.83

    2. Κέιτλιν Σαντένο (ΗΠΑ) 4:34.95

    3. Γκεοργκίνα Μπάρτατς (Αργεντινή) 4:37.51

    4. Εύα Ρίσζστοβ (Ουγγαρία) 4:39.29

    5. Τζοάνα Μέλο (Βραζιλία) 4:40.00

    6. Νικόλ Χέτζερ (Γερμανία) 4:40.20

    7. Γιου Σαν Ναμ (Νότια Κορέα) 4:50.35

    8. Βασιλική Αγγελοπούλου (Ελλάδα) 4:50.85.

    [22] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ Ισα Χαγιάτου ήταν ανάμεσα στους θεατές του αγώνα μεταξύ της Ιαπωνίας και της Νιγηρίας για τον Ε' Όμιλο του ποδοσφαιρικού τουρνουά γυναικών.

    Ο ίδιος μετά το τέλος του αγώνα μίλησε για το στάδιο Καραϊσκάκη, αλλά και για το ποδοσφαιρικό τουρνουά. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος από το Στάδιο Καραϊσκάκη. Είναι εκπληκτικό που χτίστηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω πως είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες και διοργανώσεις. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι τώρα και ελπίζω να μην συναντήσουμε κανένα πρόβλημα μέχρι τη συμπλήρωση των τουρνουά. Είμαι ικανοποιημένος από την προσέλευση και θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ.

    [23] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 31-30 ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο πρώτος αγώνας του Ολυμπιακού τουρνουά ήταν πολύ συναρπαστικός, με τους φιλάθλους να κρατιούνται σε αγωνία μέχρι τις τελευταίες στιγμές. Τελικά η Ισπανία κέρδισε την Κορέα με 31-30 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο ολυμπιακό τουρνουά χειροσφαίρισης ανδρών.  

    Οι Κορεάτες είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν τον αγώνα στα τελευταία δευτερόλεπτα με τον Kιμ Χον, αλλά οι διαιτητές έληξαν το παιχνίδι πριν προλάβει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Η Κορέα άρχισε δυνατά και ήταν μπροστά στο σκορ μέχρι το όγδοο λεπτό (8-4), αλλά οι ηγετικοί παίκτες της Ισπανίας Εντρέριο, Χερνάντεζ και Γκαρσία πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού και στο ημίχρονο έφεραν την ομάδα τους μπροστά με 17-12.

    Κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου η Κορέα βρήκε το ρυθμό της και ισοφάρισε το σκορ με τον Γιου ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή (57ο λεπτό) ήταν με ένα παίκτη λιγότερο λόγω της δίλεπτης αποβολής του Σχιν. Και οι δύο τερματοφύλακες είχαν καλή απόδοση, με τον Μπάρουφετ για την Ισπανία να αποκρούει τρία πέναλτι του Σχιν που κατατάχτηκε καλύτερος παίκτης του κόσμου για το 2001.

    [24] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΧΑΣΕ ΜΕ 1-0 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (20:40 UTC+2)

    Μια ακόμη ήττα στο «Παγκρήτιο στάδιο» του Ηρακλείου γνώρισε η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών. Εχασε από την Αυστραλία με 1-0, χάρις το μοναδικό γκολ που πέτυχε η Χέδερ Γκάριοκ στο 27'.

    Τα κορίτσια της Ξανθής Κωνσταντινίδου μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και προσπάθησαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Και μέχρι ένα σημείο τα πήγαν καλά. Στο μοναδικό σημείο που η ομάδα έκανε «κοιλιά» ήταν στη φάση του γκολ. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περίπου 5000 θεατές.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν η Μπεντια Ντ'Κοτ από την Ινδία. Κίτρινες κάρτες έδειξε στις Παπαδοπούλου και Αλατζιτς.

    ΕΛΛΑΔΑ: Γιατράκη, Λαγουμτζή (73` Τεφάνη), Σμιθ, Στρατάκη, Μιχαηλίδου, Κατσαϊτη, Χατζηγιαννίδου (46` Λαζάρου), Παντελιάδου (46` Σουπιάδου), Λοσένο, Παπαδοπούλου, Μπένσον.

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Κελ, Ντέιβις (46` Ντε Βάνα), Γουεϊνράιτ, Αλατζιτς, Σαλίσμπερι, Σίπαρντ (58` Κουραλάι), Γουολς, Γκάριοκ, Πίτερς, Φόστερ (74` Ρόιτερ), Σμολ.

    [25] ΒΟΛΕΪ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΗΝ ΔΟΜΗΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2004 (20:20 UTC+2)

    Σε αγώνα που έγινε στον 2ο όμιλο του γυναικείου ολυμπιακού τουρνουά στο βόλεϊ, η Ρωσία επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία της Δομηνικανής Δημοκρατίας με 3-0. Τα σετ του αγώνα ήταν: 25-17, 25-13, 25-16.

    [26] ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛ ΣΑΝΤΡ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Νατζάφ, 14 Αυγούστου 2004 (20:59 UTC+2)

    Την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους ένοπλους υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Νατζάφ ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει το BBC, o σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης, Μουβάφακ αλ-Ρουμπάι, εξέφρασε την απογοήτευση του για την αποτυχία των προσπαθειών για το τερματισμό της κρίσης, αλλά δεν αποκάλυψε τους λόγους της αποτυχίας.

    Μιλώντας στους οπαδούς του στο τέμενος του ιμάμη Αλί, όπου έχουν οχυρωθεί οι Σιίτες, ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ απαίτησε χθες την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ και την παραίτηση της «δικτατορικής» ιρακινής κυβέρνησης.

    Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές του Ιράκ συνεχίζονται οι μάχες. Αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον «εχθρικών θέσεων», όπως ανακοινώθηκε, στην πόλη Σαμάρα. Περίπου 50 Ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν.

    Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τη νύχτα στην πόλη Χίλα, με αποτέλεσμα το θάνατο 14 ατόμων. Τρεις ιρακινοί μαχητές σκοτώθηκαν σε βίαιες μάχες στην πόλη Ραμάντι.Εξ αιτίας της συνεχιζόμενης βίας, οι ιρακινές αρχές έκλεισαν τον κύριο αγωγό πετρελαίου στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Βασόρας.

    [27] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΣΕΣΛΑΒ ΜΙΛΟΣ

    Βαρσοβία, 14 Αυγούστου 2004 (14:22 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 χρόνων ο πολωνός ποιητής Τσέσλαβ Μίλος, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1980, στο σπίτι του στην Κρακοβία, όπως μετέδωσαν τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο Μίλος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το ποιητικό του έργο, εν μέσω των τότε καταλυτικών εξελίξεων, που είχε προκαλέσει ο αγώνας του κινήματος "Αλληλεγγύη" κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας.

    Ο Πολωνός ποιητής, υπηρέτησε στο διπλωματικό σώμα από το 1945 έως το 1950, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και το 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεταξύ άλλων, δίδαξε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.Τη δεκαετία του 90 επέστρεψε στην Πολωνία και εγκαταστάθηκε στην Κρακοβία

    [28] ΑΠΟΤΡΑΠΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΝ ΚΑΤΑ 2 ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 14 Αυγούστου 2004 (13:19 UTC+2)

    Απετράπησαν από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν σχεδιαζόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα που είχαν ως στόχο δύο υπουργούς κατά τη σημερινή ημέρα, επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης και μεταδίδει με τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Τα ονόματα των υπουργών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, αλλά αναμένεται να γνωστοποιηθούν εντός της ημέρας.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τσόντρι Σουζάατ, υποσχέθηκε στην ομιλία του προς το έθνος, με αφορμή την 57η επέτειο της ανεξαρτησίας, πως θα απαλλάξει τη χώρα από την τρομοκρατία: "Δε θα είμαστε ικανοποιημένοι όσο δεν έχουμε απαλλάξει τη χώρα εξ' ολοκλήρου από την τρομοκρατία, ώστε το Πακιστάν να γίνει ένας όρμος ειρήνης κι ασφάλειας".

       

    [29] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 14 Αυγούστου 2004 (12:07 UTC+2)

    Στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 72ωρο στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια διάφορων συγκρούσεων που σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια της χώρας, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 241, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

    Οι αριθμοί αυτοί, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, δεν περιλαμβάνουν τις απώλειες σε έμψυχο υλικό από τις συγκρούσεις των τελευταίων εννέα ημερών στη Νατζάφ.

    [30] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 14 Αυγούστου 2004 (11:43 UTC+2)

    Την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσύρουν 70.000 οπλίτες από την Ευρώπη και την Ασία, σε μια κίνηση αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεών τους, η οποία υπαγορεύεται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την είσοδο στην εποχή της μάχης κατά της τρομοκρατίας, γνωστοποίησαν σήμερα αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Ροϊτερς.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους, πρόκειται να ανακοινώσει την αναδιάταξη των δυνάμεων στην ομιλία του προς τους παλαιμάχους των Ξένων Πολέμων, τη Δευτέρα στο Σινσινάτι, του Οχάιο.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ευρώπη σταθμεύουν 100.000 Αμερικανοί οπλίτες (70.000 μόνο στη Γερμανία), άλλοι 100.000 στην Ασία και στον Ειρηνικό, και 150.000 στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    [31] ΑΓΩΝΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Αυγούστου 2004 (12:14 UTC+2)

    Αναβάθμιση του θεσμού του πανελλήνιου διαγωνισμού ερασιτεχνικού θεάτρου Ν. Ορεστιάδας, που «μετρά» ήδη τέσσερις διοργανώσεις, επιχειρεί από φέτος το Θεατρικό Εργαστήρι Ν. Ορεστιάδας του Θρακικού Κέντρου Πολιτισμού «Διόνυσος». Ετσι, η φετινή διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από 3-10 Οκτώβρη, θα αποτελεί τους Α' Πανελλήνιους Αγώνες Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ν. Ορεστιάδας.

    Οι αγώνες απευθύνονται και πάλι σε ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα από όλη την Ελλάδα, με εκτός συναγωνισμού να είναι το παιδικό θέατρο. Τα πρώτα τρία βραβεία για τις καλύτερες παραστάσεις θα είναι χρηματικά, ενώ θα υπάρχουν και βραβεία σκηνοθεσίας, καλύτερων αντρικών και γυναικείων ρόλων κλπ.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, τριήμερο συμπόσιο με θέμα «Ερασιτεχνικό θέατρο και πρωτοπορίες», υπό την αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και σεμινάρια, εκδρομές κ.ά.

    Οι αιτήσεις συμμετοχής λήγουν στις 31 Αυγούστου και υποβάλλονται στη διεύθυνση: Θρακικό Κέντρο Πολιτισμού «Διόνυσος», ΤΘ 34, ΤΚ 68200, Νέα Ορεστιάδα Εβρου

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (12:13 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΣτο «Τρένο στο Ρουφ», η καλλιτεχνική εταιρία «Αξάνα», δίνει από σήμερα, δέκα παραστάσεις με τον τίτλο «Χάρισμα: Η Συμμετρία της Αρμονίας», με δημοφιλή τραγούδια και μελωδίες από την Αθήνα του 1896 έως την Αθήνα του 2004 και το Πεκίνο του 2008, με 24 ενδιάμεσους σταθμούς (Παρίσι 1900, Σεντ Λούις 1904, Λονδίνο 1908, Στοκχόλμη 1912, Αμβέρσα 1920 κλπ), καθώς και κείμενα από την Αρχαία και Νέα Ελληνική Γραμματεία (Πίνδαρος, Παυσανίας, Ελύτης κλπ). Η καλλιτεχνική επιμέλεια - σκηνοθεσία είναι της Τατιάνας Λύγαρη, η μουσική επιμέλεια - επιλογή τραγουδιών του Μηνά Αλεξιάδη, η φιλολογική επιμέλεια της Μαρίας Τσιμά, τα κοστούμια της Ντόρας Λελούδα. Τραγουδούν: Χαρά Κεφαλά, Ζαχαρίας Καρούνης, Κωνσταντίνα Ψωμά. Ερμηνεύουν: Σπύρος Περδίου και Μαρία Τσιμά. Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης Μποτονάκης (πιάνο), Βασίλης Λιαρμακόπουλος (κοντραμπάσο), Κωστής Μεϊδάνης (κρουστά) και Μάρκος Παπασυφάκης (κιθάρα).

    Συναυλία στη Γουμένισσα του Κιλκίς δίνει, αύριο, ο Παντελής Θαλασσινός.

    «Ευμενίδες» του Αισχύλου, σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο, με την Αννα Συνοδινού και τους: Πέπη Μεταλλείδου, Μάνια Τεχριτζόγλου, Κώστα Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο κ.ά.

    Τη Δευτέρα συναυλία του Πάνου Κατσιμίχα (φωτό) στο Ελληνικό.

    Χοροί, μελωδίες και τραγούδια μετατρέπουν σε ήχο και εικόνα τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας και διατρέχουν χρονικά το έτος, από το Λύκειο των Ελληνίδων, Δευτέρα και την Τρίτη, στο Ηρώδειο. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Δρανδάκη, διακόσια και πλέον μέλη της Ομάδας, με παραδοσιακές στολές από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, παρουσιάζουν μια παράσταση εμπνευσμένη από την πολυχρωμία της ελληνικής ενδυμασίας, αλλά και τη μακρόχρονη πορεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης. Μαζί τους, εμφανίζονται γνωστοί τραγουδιστές όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, δύο χορωδίες, η χορωδία Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Γεωργίου Ι. Κακουλίδη και η χορωδία Νέων του Λυκείου των Ελληνίδων «Μουσικές Ανατροπές» κ.ά.

    [33] ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2004 (12:12 UTC+2)

    Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες παρουσιάζει το Αναλόγιο (με θεατρικά δρώμενα) με τίτλο «Για ένα στεφάνι αγριλιάς από την Ολυμπία». Κείμενο Ζωή Σπυροπούλου, σκηνοθεσία Μαίρη Ιγγλέση, σκηνικά - κοστούμια Πέννυ Αμπλα, μουσική - ηχητικές παρεμβάσεις Σπύρος Ηλιάδης, τραγούδι Γιώργος Χατζηχρονόγλου, χορογραφία Αλίκη Γιαννετάκη. Παίζουν: Ελένη Κίσκυρα, Γιάννης Τσιώμου, Βάσω Παπαθεοδώρου, Γιάννης Εμμανουήλ, Στέλα Φαϊτ, Γιώργος Παπαδημητράκης κ.ά.

    Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο νέο χώρο εκδηλώσεων της Κεντρικής Πλατείας (ΗΣΑΠ) στις 18, 21 και 22 Αυγούστου ώρα 8.30 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.2717.476 - 210.2752.848.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 August 2004 - 18:14:02 UTC