Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΣΤΙΒΟ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [02] Λ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ: ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
  • [03] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [04] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΕΚΟΥ
  • [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ Ο Κ.ΠΑΟΥΕΛ
  • [06] ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
  • [07] ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ- ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
  • [09] ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  • [10] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [11] ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
  • [12] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [13] ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ "ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ"
  • [14] ΣΤΟ ABC ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [15] Ο. ΜΟΥΡΑΤ: ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΖΩΔΙΑΣ
  • [16] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • [17] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΜΠΑΝΗ
  • [18] ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ODIHR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΝΑΝΟ
  • [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΒΕΤΖΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ
  • [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η ΝΤΕ ΜΠΡΟΥΙΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑ 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
  • [22] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΤΑ 1500Μ - ΧΡΥΣΟΣ Ο ΧΑΚΕΤ
  • [23] ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ: ΣΤΗΝ 6ΑΔΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ
  • [24] ΕΚΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ 100Μ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
  • [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 16 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
  • [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΑΦΟΣ ΒΙΚΙΝΓΚ 1.100 ΕΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ
  • [28] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ
  • [29] ΜΕΣΑΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ
  • [31] ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • [01] ΣΕ ΣΤΙΒΟ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (08:45 UTC+2)

    Ορόσημο της σημερινής, 8ης μέρας των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είναι ο στίβος. Περισσότεροι από 160.000 θεατές θα κατακλύσουν το ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσμο στους τελικούς αγώνες δισκοβολίας, επτάθλου, 100 μέτρα γυναικών και πολλά άλλα αγωνίσματα. Στον τελικό της δισκοβολίας υπάρχει τριπλή ελληνική συμμετοχή με τις Τασούλα Κελεσίδου, Κατερίνα Βόγγολη και Στέλλα Τσικούνα.

    Συνολικά σήμερα στα αγωνίσματα του στίβου θα πάρουν μέρος 12 Ελληνες αθλητές και αθλήτριες. Εκτός από τη δισκοβολία γυναικών ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προκριματικά των 400μ με εμπόδια με τη Φάνη Χαλκιά, ενώ στο τριπλούν γυναικών θα αγωνιστούν η Όλγα Βασδέκη και Πηγή Δεβετζή. Επίσης, στα προκριματικά των 100μ ανδρών θα τρέξει ο Γιώργος Θεοδωρίδης.

    Στα υπόλοιπα αγωνίσματα, ξεχωρίζει η προσπάθεια του Πύρρου Δήμα το βράδυ στην άρση βαρών στην κατηγορία των 85 κιλών. Ο Έλληνας πρωταθλητής θα επιδιώξει να ξεπεράσει τον τραυματισμό του αλλά και την ιστορία με τον Λεωνίδα Σαμπάνη και να καταφέρει να κατακτήσει ένα μετάλλιο, το τέταρτο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ίδια κατηγορία αγωνίζεται και ο νεαρός, Γιώργος Μαρκούλας.

    Επίσης, σήμερα το βράδυ, ετοιμάζονται για την απονομή του χρυσού μεταλλίου η Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Στην ιστιοπλοΐα συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για διάκριση ο Νίκος Κακλαμανάκης στα Μιστράλ και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στα Φιν.

    Στα ομαδικά αθλήματα, η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ θα αντιμετωπίσει στις 10:15 το βράδυ στο κλειστό γήπεδο του Ελληνικού την Ανγκόλα και η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Η Εθνική βόλεϊ των ανδρών μετά την ήττα από την Αργεντινή αντιμετωπίζει στις 7:30 το απόγευμα την επίσης ισχυρή Γαλλία, ενώ η Εθνική πόλο συγκρούεται με την Αυστραλία στις 5:45.

    [02] Λ. ΣΑΜΠΑΝΗΣ: ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΘΕΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Αυγούστου 2004 (17:08 UTC+2)

    Ορκίστηκε στο Θεό και στα δύο του παιδιά ότι δεν πήρε απαγορευμένες ουσίες, καθ' όλη την διάρκεια των 10 χρόνων ο αρσιβαρίστας Ελληνας αθλητής, Λεωνίδας Σαμπάνης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε πριν από λίγο ο αθλητής στους εκπροσώπους του Τύπου.

    «Ορκίζομαι στο Θεό και στα δύο αγγελούδια μου, στα δέκα χρόνια που κάνω πρωταθλητισμό ποτέ δεν έκανα χρήση τέτοιων ουσιών. Μην με εγκαταλείψετε, θέλω να είστε κοντά μου», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ο ομοσπονδιακός προπονητής της ντριμ τιμ, Χρήστος Ιακώβου. «Η ελληνική άρση βαρών ανέβηκε πάρα πολύ ψηλά και έπρεπε φαίνεται να έρθει και μια τέτοια στιγμή. Ποτέ δεν παίρνουμε τέτοιες ουσίες. Από κει και ύστερα τον λόγο τον έχουν οι επιστήμονες».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι στέκεται στο πλευρό του Λεωνίδα Σαμπάνη, αφού γνωρίζει καλά τον ίδιο και το ήθος του και ότι προτίθεται να πάει μέχρι τέλος στα δικαστήρια για την πλήρη δικαίωση του αθλητή.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Κουρέτας, χαρακτήρισε ύποπτο το αποτέλεσμα του δείγματος του Λεωνίδα Σαμπάνη. «Δεν αμφισβητώ τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, αλλά τόσο μεγάλη ποσότητα τεστοστερόνης δεν δικαιολογείται επιστημονικά. Και αυτό πριν λίγες ώρες από τους αγώνες. Αυτή η ουσία δεν βοηθάει τον αθλητή και είναι άσκοπο κάποιος να την πάρει. Θα μπορούσα να υποθέσω ακόμη και ότι κάποιος στο Ολυμπιακό χωριό, έβαλε κρυφά την ουσία στην τροφή ή στο ποτό του αθλητή», τόνισε χαρακτηριστικά.

    [03] ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ρώμη, 21 Αυγούστου 2004 (10:19 UTC+2)

    Ομάδα που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα εξαπέλυσε νέες απειλές για επιθέσεις εναντίον της Ιταλίας και της Ευρώπης, λέγοντας πως η Ρώμη δεν έλαβε υπόψη το τελεσίγραφο που της απηύθυνε, προκειμένου να εγκαταλείψει το Ιράκ και πως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες περιφρόνησαν την προσφορά εκεχειρίας του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    "Ενώ τα όπλα μας είναι στραμμένα προς τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουμε στόχο ολόκληρη την Ευρώπη", αναφέρει το ανακοινωθέν που υπογράφει η οργάνωση των Ταξιαρχιών του Αμπού Χαφς αλ Μάσρι και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.

    "Οι μουτζαχεντίν δεν αποκηρύσσουν την τζιχάντ στην Ευρώπη όσο οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί παραμένουν στη γη του Ισλαμ και των μουσουλμάνων", συνεχίζει το ανακοινωθέν η αυθεντικότητα του οποίου δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Οι ταξιαρχίες δεν θα διστάσουν "να κυριεύσουν κάθε Ευρωπαίο... που εμπλέκεται σε πολέμους εναντίον του Ισλάμ και στην αιχμαλωσία μουσουλμάνων", συνεχίζει το ανακοινωθέν, προειδοποιώντας για μία "μη συμβατική απάντηση" μετά την εκπνοή στις 15 Αυγούστου της εκεχειρίας που πρότεινε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

     

     

    [04] ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΕΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 2004 (23:26 UTC+2)

    Παράνομα σκευάσματα τα οποία είχαν κατασχεθεί στο παρελθόν βρέθηκαν στην αποθήκη της εταιρίας του προπονητή Χρήστου Τζέκου μετά από έφοδο που έκαναν παρουσία εισαγγελέα οι ελεγκτές του ΕΟΦ.

    Το απόγευμα οι τελευταίοι βρέθηκαν στην αποθήκη του κ. Τζέκου που βρίσκεται στην Ηλιούπολη και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περίπου 640 σκευάσματα που ονομάζονται Fat burners thermo για τα οποία είχε δοθεί εντολή από πέρυσι να καταστραφούν.

    Οι ελεγκτές του ΕΟΦ έχουν πάρει εντολή να προβούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους σε ότι αφορά τη υπόθεση, αλλά και με την επικείμενη διακίνηση μέσω του Ιντερνετ. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έχει αποδειχθεί ότι δεν έγινε πρωτόκολλο καταστροφής των σκευασμάτων και γι' αυτό τελικώς παρέμειναν στην αποθήκη.

    [05] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ Ο Κ.ΠΑΟΥΕΛ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (17:06 UTC+2)

    Την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κολίν Πάουελ, προκειμένου να παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Πάουελ θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Έλληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, με βασικά θέματα συζήτησης το Κυπριακό και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόδοση η μη ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Η αμερικανική πλευρά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυπριακή κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στο να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία.

    Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να συζητηθεί αφορά στο Ιράκ, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποκτά σύντομα θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ζητήσει από την Αθήνα να δει θετικά τυχόν αίτημα του ΟΗΕ για βοήθεια προς το Ιράκ, χωρίς ωστόσο να δώσει την εντύπωση ότι πιέζει την Ελλάδα για στρατιωτική συμμετοχή.

    [06] ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (18:17 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμος» εισήχθη και πάλι σήμερα, ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα.

    Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε πάρει χθες Παρασκευή εξιτήριο από το ίδιο νοσοκομείο, έπειτα από επιτυχή επέμβαση αφαίρεσης χολής.

    [07] ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΑΤΗΡ ΜΠΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (17:46 UTC+2)

    Πρόσκληση στους αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να παρακολουθήσουν από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, ο οποίος κατά την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον το πρωί του Σαββάτου από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, δήλωσε ότι φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    «Πριν τρεις- τέσσερις μήνες στην πατρίδα μου τις ΗΠΑ, μιλούσαμε όλοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι τα έργα δεν θα τελείωναν ποτέ, πως οι Έλληνες ποτέ δεν θα τα κατάφερναν, αλλά όταν είδαμε την τελετή έναρξης διαπιστώσαμε πως ήταν υπέροχη και έμεινε στη δική μου καρδιά και πιστεύω στην καρδιά όλων των Αμερικανών», δήλωσε ο κ.Μπους προσθέτοντας ότι οι Αγώνες πηγαίνουν πολύ καλά και η ομάδα των ΗΠΑ φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα. Όπως είπα στους Αμερικανούς, σημείωσε, η συμμετοχή στους αγώνες είναι για τον πατριωτισμό, για την τιμή και βέβαια για τη νίκη.

    Όσον αφορά στην ασφάλεια των αγώνων ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και πατέρας του σημερινού προέδρου τόνισε ότι «η ελληνική ασφάλεια, από τους υψηλά ιστάμενους μέχρι τον κατώτερο αστυνομικό είναι έξοχη», προσθέτοντας ότι «δεν έχω ανησυχίες ούτε παράπονα για το θέμα αυτό, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που μου λένε πως έχουν υπέροχη συνεργασία με την ελληνική Ασφάλεια, από τους τοπικούς αστυνομικούς μέχρι τους υψηλά ιστάμενους στην Αθήνα».

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το θέμα του ντόπινγκ επισήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα αλλά έχει επηρεάσει και τις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρός μας δέχθηκε μεγάλη κριτική όταν μίλησε για την αποφυγή χρήσης τεχνητών ουσιών. Τώρα νομίζω πως ο κόσμος βλέπει ότι έκανε τη σωστή κίνηση. ''Όχι'', λοιπόν, στο ντόπινγκ και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά και τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες επίσης. Νομίζω όμως πως η Ολυμπιακή Επιτροπή κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να απαλλαγεί από αυτό το πρόβλημα», είπε.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ- ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (16:14 UTC+2)

    Η προώθηση των σχέσεων Ελλάδος-Βουλγαρίας στον τομέα της ανάπτυξης και με έμφαση στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Πύργου (Burgas) Αλεξανδρούπολης, συζητήθηκε στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Ανάπτυξης, Πέτρος Μολυβιάτης και Δημήτρης Σιούφας, με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, B. Τσερόφσκι, και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε καλό κλίμα, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο κυβερνήσεων για την ταχύτερη δυνατή προώθηση του project και στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, εντός του Σεπτεμβρίου, τριμερής συνάντηση Βουλγαρίας - Ελλάδας - Ρωσίας.

       

    [09] ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (14:49 UTC+2)

    Στην ασφάλεια Αττικής κρατούνται δύο νεαροί, ηλικίας 24 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι χωρίς λόγο και αιτία ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν ελαφρά τέσσερις Ισπανούς δημοσιογράφους στο Μοναστηράκι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι δύο 24χρονοι επιτέθηκαν και άρχισαν να χτυπούν με γροθιές τους διαπιστευμένους (δημοσιογράφοι και τεχνικοί) του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού «TVE» την ώρα που κατέγραφαν πλάνα από την περιοχή. Επίσης, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι γρονθοκόπησαν έναν υπήκοο Αιγύπτου και έναν Έλληνα, οι οποίοι επιχείρησαν να προστατέψουν τους Ισπανούς δημοσιογράφους.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απρόκλητες σωματικές βλάβες και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [10] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (15:02 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα τεθεί και αυτήν την εβδομάδα σε πτωτική τροχιά, διατυπώνουν οι αναλυτές της Magna Ttrust, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απίθανο ο γενικός δείκτης τιμών να διολισθήσει και μέχρι την περιοχή των 2.170 μονάδων, εφόσον διασπαστεί και το επίπεδο των 2.210 μονάδων.

    Σε ό,τι αφορά στην πτωτική πορεία της Σοφοκλέους κατά την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής την αποδίδουν σε παράγοντες που ταλανίζουν και τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα, ο βασικός χρηματιστηριακός στην Σοφοκλέους τερμάτισε στο επίπεδο των 2.227,33 μονάδων, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 1,24%, σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ μειωμένη κατά 25% ήταν και η αξία των συναλλαγών, επηρεασμένη και από την εποχική μείωση που παρατηρείται στα μέσα Αυγούστου.

    Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην άσκηση πιέσεων στη Σοφοκλέους, και που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα εξακολουθήσει να ταλανίζει την αγορά και αυτήν την εβδομάδα, είναι η ξέφρενη ανοδική κούρσα των τιμών του πετρελαίου, που καταρρίπτουν το ένα ανοδικό ρεκόρ μετά το άλλο, πλησιάζοντας καθημερινά το ψυχολογικό (και ουσιαστικό για τις οικονομίες) όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.

    Αρνητικά στην ψυχολογία των Ελλήνων επενδυτών επιδρά και η άσχημη τεχνική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τα εταιρικά αποτελέσματα να αποτελούν προς το παρόν σωσίβιο για τη στάση των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

    Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό της χώρας, το οικονομικό ενδιαφέρον όλων έχει στραφεί στις μεταολυμπιακές εξελίξεις, που αφορούν κυρίως στο τελικό κόστος των έργων-εκτιμάται πάνω από 7 δισ. ευρώ- και την αξιοποίηση τους, ενώ σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η πώληση του 8,3% των ΕΛΠΕ στον Όμιλο Λάτση, εξέλιξη που θα έχει μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο στην στρατηγική και μετοχική δομή της εταιρίας.

    Σε επίπεδο μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, η αγορά υποδέχτηκε με ανακούφιση την επίτευξη συμφωνίας για τις τραπεζικές υποχρεώσεις του Ομίλου Κλωνατέξ, αν και επί της ουσίας, στο 18μηνο χρονικό διάστημα θα κριθεί την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος.

    Από τεχνικής πλευράς πάντως, ο γενικός δείκτης τιμών εμφανίζεται ιδιαίτερα αδύναμος να κρατήσει μέρος των κερδών από κάποιες ανοδικές εξάρσεις που παρατηρήθηκαν σε ευνοϊκές ημέρες όπου η διεθνής τάση ήταν θετική.

    Η αδυναμία αυτή εδράζεται αφενός στην ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα αλλά και στην έλλειψη "μετοχών αντίβαρων", που αν και εμφανίζουν κάποια δραστηριότητα, εξαντλούν την δυναμική τους στα όρια κάποιων θετικών διακυμάνσεων μιας ή δύο ημερών.

    Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τους αναλυτές της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής, η εβδομάδα που ξεκινά δεν αναμένεται να αλλάξει δραστικά την τεχνική πτωτική εικόνα, καθώς μόνο σε μια υπέρβαση των 2.280 2.290 μονάδων θα μπορούσε να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο.

    Στην καλύτερη περίπτωση, μια συσσώρευση χαμηλών όγκων και διακυμάνσεων διατηρώντας την περιοχή στήριξης των 2.210 μονάδων θα άφηνε ένα παράθυρο αισιοδοξίας, ωστόσο, πέρα από το βαρύ διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η ελληνική αγορά θα πρέπει να βρει εσωτερικά εναύσματα προκειμένου να επαναπροσεγγισθούν πιο ουσιαστικά οι 2.300 μονάδες.

    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου των ΚΑΕ (23/8), Γερμανός και ΟΤΕ (26/8) μπορεί να δώσει κάποιες ανάσες στην αγορά, καθώς οι τράπεζες φαίνονται αδύναμες να κεφαλαιοποιήσουν τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου και βρίσκονται στο στόχαστρο συστηματικών ρευστοποιήσεων

    [11] ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (14:43 UTC+2)

    Ρεκόρ επιβατικής κίνησης για το 2004, σημειώθηκε χθες στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), καθώς το "Ελευθέριος Βενιζέλος" εξυπηρέτησε συνολικά 58.892 επιβάτες, από τους οποίους οι 31.080 ήταν αφικνούμενοι και οι 27.812 αναχωρούντες.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 684 πτήσεις. Οι προγραμματισμένες αποτέλεσαν το 81,9% του συνόλου, οι έκτακτες το 4,2% και οι γενικής αεροπορίας το 13,9%.

    Συνολικά χθες διήλθαν από το ΔΑΑ 915 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός χορηγών). Από την άφιξη του πρώτου μέλους, ο αερολιμένας έχει υποδεχθεί 30.569 μέλη συνολικά. Το σύστημα διαχείρισης αποσκευών του αεροδρομίου διαχειρίστηκε χθες 23.068 αποσκευές, αριθμό σημαντικά χαμηλότερο της μέγιστης χωρητικότητας, η οποία είναι 45.000 ημερησίως

    ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

    Σε 562 ανέρχονται τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (εκτός των χορηγών), που αναμένεται να αφιχθούν σήμερα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), ενώ άλλοι 647 θα αναχωρήσουν, στο πλαίσιο των 723 προγραμματισμένων πτήσεων, από τις οποίες οι 512 είναι τακτικές, οι 52 έκτακτες και οι 159 γενικής αεροπορίας. Για την αυριανή ημέρα, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 700 πτήσεις από τον ΔΑΑ.

    [12] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (12:08 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΤΡΙΤΗ 24/8

    ΦΙΕΡΑΤΕΞ ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 24/08/2004, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, στα γραφεία της εταιρίας, στο Δημοτικό Διάμερισμα Νέας Σάντας του Δήμου Γαλλικού Νομού Κιλκίς, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Αγορά ιδίων μετοχών με σκοπό την στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 16 του κ.ν. 2190/1920. 2. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8

    Π&Κ Α.Ε.Ε.Χ.

    Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας την 25/08/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 στα γραφεία της Εταιρίας στην Αθήνα και στον τρίτο όροφο του επί της οδού Μιχαλακοπούλου αρ. 91 Μεγάρου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Μετατροπή της εταιρίας σε αμοιβαίο κεφάλαιο σύμφωνα με το άρθρο 12α ν. 1969/91 και λήψη απόφασης για την εξαγορά των μετοχών της εταιρίας σύμφωνα με την παράγραφο 2 αυτού του άρθρου, άλλως λύση της εταιρίας και θέση της σε εκκαθάριση.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/08/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:00, στα γραφεία της Εταιρίας, στην οδό Αμαλιάδος 15 και Καλαβρύτων, στην Νέα Κηφισιά Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Τροποποίηση των άρθρων 11 και 16 του καταστατικού της Εταιρείας, και κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο. 2. Έγκριση σύναψης συμβάσεων ή/και τροποποίησης συμβάσεων με ιδρυτές, μέλη Δ.Σ. και λοιπά πρόσωπα του άρθρου 23α του κ.ν. 2190/1920. 3. Έγκριση αναπλήρωσης κενών θέσεων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

    [13] ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ "ΚΛΩΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑΟΥΣΗΣ"

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (11:02 UTC+2)

    Στην εργασία τους κλήθηκαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα οι 600 εργαζόμενοι των "Κλωστηρίων Ναούσης ΑΕ", μετά τη συμφωνία για τη χορήγηση δανείου που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον όμιλο κλωστοϋφαντουργίας Λαναρά και τις πιστώτριες Τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha Bank και EFG Eurobank Ergasias).

    Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε, οι τράπεζες, με συντονιστή την Εθνική Τράπεζα, αποφάσισαν την έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αρχικά και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2004 και υπό προϋποθέσεις.

    Το δάνειο αυτό, πενταετούς διάρκειας με εκδότριες τις Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ, Κλωστήρια Ροδόπης ΑΕ και FANCO ΑΕ, μπορεί να ανακαλείται κάθε εξάμηνο για τη συγκεκριμένη περίοδο των πρώτων 18 μηνών, εάν κριθεί ότι η πορεία των εργασιών δεν είναι συμβατή με τον business plan του Oμίλου.

    Επισημαίνεται ότι ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί από τις τράπεζες στις ανωτέρω εταιρίες του Ομίλου, υπό τη μορφή bridge loan.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ταυτόχρονα με το δανεισμό των Τραπεζών, ο κ. Λαναράς και ο Ομιλος Κλωνατέξ δεσμεύονται να συνεισφέρουν συνολικό ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, υπό μορφή εγγυημένων πιστώσεων, μετρητών και συμμετοχής τους σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων του κλωστοϋφαντουργικού τομέα του Ομίλου. Το σύνολο αυτής της συνεισφοράς θα πραγματοποιηθεί σταδιακά έως το τέλος του έτους.

    Έτσι, εισέρχονται στην εταιρία καθαρά νέα κεφάλαια συνολικού ύψους έως 30,9 εκατ. ευρώ (39,9 εκατ. Ευρώ -που είναι η συνολική χρηματοδότηση με τη συμμετοχή του ιδίου του επιχειρηματία- μείον το bridge loan). Βασική προϋπόθεση της συμφωνίας, είναι η εκταμίευση του ομολογιακού δανείου, να γίνει παράλληλα και σύμμετρα με τη σταδιακή εισφορά των κεφαλαίων εκ μέρους του κ. Λαναρά και του ομίλου.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες ανέλαβαν τη δέσμευση να ανανεώσουν όλα τα υφιστάμενα υπόλοιπα των εγκεκριμένων ορίων του ομίλου με ημερομηνία την 30η Ιουνίου του 2004, για περίοδο 18 μηνών μετά την έκδοση του ομολογιακού δανείου και να παρατείνουν ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση όλων των υπαρχουσών υποχρεώσεων των άλλων εταιριών του ομίλου, για το ίδιο διάστημα.

    Παράλληλα, οι πιστώτριες τράπεζες ανέλαβαν τη δέσμευση να τοποθετηθούν επί των εισηγήσεων του χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα επιλεγεί με έργο την αναδιάρθρωση του υπολοίπου χρέους του ομίλου, μετά την παρέλευση 18 μηνών και υπό τη προϋπόθεση ότι η εταιρεία λειτουργεί με επιτυχία. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την τοποθέτηση ελεγκτή χρηματοροών στις εταιρίες του ομίλου.

    Υπενθυμίζεται ότι στιςς 4 Αυγούστου είχε λήξει η αναγκαστική άδεια στην οποία έθεσαν τα "Κλωστήρια Ναούσης" τους 600 εργαζόμενους λόγω έλλειψης πρώτης ύλης και από τότε δινόταν συνεχώς παρατάσεις ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας των επτά εργοστασίων στην περιοχή της Νάουσας, μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για το δάνειο.

    Ολο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι προέβησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου, του Δήμου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επαγγελματιών Νάουσας και αιτήματα την επαναλειτουργία των εργοστασίων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    [14] ΣΤΟ ABC ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (09:27 UTC+2)

    Τις νέες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα θα παρουσιάσει μεθαύριο, σε κοινό Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιχειρηματικής Λέσχης Αθηνών (ABC).

    Η εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στη μία μετά το μεσημέρι, έχει ήδη προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προ πολλού καλυφθεί οι διαθέσιμες θέσεις στο συγκεκριμένο γεύμα του ΑΒC, που διοργανώνεται απο το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).

    Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί, στέλεχος της εταιρίας Betanet AE θα παρουσιάσει τον κλάδο των κατασκευών στην Ελλάδα, ενώ δύο ώρες αργότερα θα ακολουθήσει εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικού κρασιού, αλλά και παρουσίασης των αμπελώνων της χώρας μας.

    Σημαντικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ABC και για τις υπόλοιπες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, ενώ και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που ξεκινάει αύριο, θα πραγματοποιηθούν πολλές εταιρικές παρουσιάσεις. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας έχει ως εξής:

    ΤΡΙΤΗ 24/8

    -Στο επίσημο γεύμα της ημέρας, που θα ξεκινήσει στη μία μετά το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα "ο ελληνικός ενεργειακός τομέας σε μεταβατική περίοδο". Χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση θα απευθύνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    -Στις 7 το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Χάρης Κοκκώσης, θα παρουσιάσει τις προοπτικές των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αργότερα, θα ακολουθήσει δεξίωση του ΕΛΚΕ και του ΕΟΤ.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 25/8

    Χωρίς την παρουσία υπουργών, αλλά με σημαντικές εκδηλώσεις, αναμένεται να κυλήσει το πρόγραμμα του ΑBC για την Τετάρτη 25 Αυγούστου.

    -Στη μία το μεσημέρι, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα παραθέσουν γεύμα.

    -Μεταξύ 3 και 5 μετά το μεσημέρι η νομική εταιρία Richard Butler and Sagias & Partners θα παρουσιάσει τις νομικές της υπηρεσίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα.

    -Στις 7 το βράδυ, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της Κορέας (ΚΟΤRA), Soo-ik kim, θα μιλήσει για τις επιχειρηματικές προοπτικές που διανοίγονται στο πλαίσιο της ελληνο-κορεατικής οικονομικής συνεργασίας.

    ΠΕΜΠΤΗ 26/8

    Αφιερωμένο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι το πρόγραμμα της Επιχειρηματικής Λέσχης Αθηνών για την Πέμπτη 26 του μηνός.

    -Στις 11 το πρωί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος, θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές της αμυντικής βιομηχανίας της Ελλάδας και θα ακολουθήσει ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Μαζη. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ).

    -Στη μιάμιση μετά το μεσημέρι, το πρόγραμμα της ημέρας θα κορυφωθεί με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

    -Στις 3.30 μετά το μεσημέρι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Βασίλειος Μιχαλολιάκος, θα ανοίξει με χαιρετισμό του εκδήλωση με θέμα την ψηφιακή πρόκληση για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, ενώ η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον Αθανάσιο Τενεκουδη, επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης άμυνας, βιομηχανίας, έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8

    -Η κοινή εκδήλωση του ΕΛΚΕ και του υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνική οικονομική διπλωματία και τον ρόλο της Ελλάδας στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον την Παρασκευή 27 Αυγούστου. Η εκδήλωση, με ομιλητή τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, θα ξεκινήσει στη μία μετά το μεσημέρι.

    -Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ.

    -Το πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με εκδήλωση για τον θαλάσσιο τουρισμό και τους κυριότερους προορισμούς yachting στην Ελλάδα

    [15] Ο. ΜΟΥΡΑΤ: ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΖΩΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2004 (12:41 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει σύντομα το οδόφραγμα Ζώδιας, έδωσε σήμερα ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών, Οζκάν Μουράτ, αναφέροντας ότι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προσπάθειες για αποναρκοθέτηση της περιοχής. Υπενθύμισε δε ότι έχουν γίνει διάφορες συναντήσεις με τις ελεύθερες περιοχές και τα Ηνωμένα Εθνη και διαπιστώθηκαν προβλήματα ασφάλειας στη διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι γίνονται νέες διευθετήσεις στα οδοφράγματα για να πραγματοποιείται η διέλευση με περισσότερη ευκολία, ενώ τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες για διάνοιξη διόδου στην οδό Λήδρας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2004 (12:40 UTC+2)

    Τη Δευτέρα τίθενται σε ισχύ οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων δια μέσου της Πράσινης Γραμμής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, οι κανόνες προνοούν για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξ' ολοκλήρου παραγομένων προϊόντων, όσο και μεταποιημένων προϊόντων προερχομένων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Τα προϊόντα πρέπει να συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την υγεία των φυτών, την ασφάλεια των τροφίμων και άλλες απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια.

    Επιπρόσθετα γίνονται διευθετήσεις για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και εκπόνηση σχετικών εκθέσεων. Το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΜΠΑΝΗ

    Τίρανα, 21 Αυγούστου 2004 (12:16 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάττη

    Με ζωντανές μεταδόσεις και ρεπορτάζ από την Αθήνα συνεχίζεται η κάλυψη των Ολυμπιακών η κρατική τηλεόραση της Αλβανίας και το ιδιωτικό κανάλι «Telesport», ενώ άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν καθημερινά αγώνες και σχόλια για όλα τα αγωνίσματα. Επίσης, οι σημερινές εφημερίδες στη γειτονική χώρα εκτός από τα αγωνίσματα αναφέρονται εκτενώς και στο γεγονός ότι το πρώτο δείγμα έδειξε ότι ο Έλληνας αρσιβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνης έκανε χρήση αναβολικών.

    Η «Σέκουλι» σε άρθρο της με τίτλο: «Σήριαλ της ελληνικής τραγωδίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά το σκάνδαλο με τους αθλητές Κεντέρη και Θάνου η νέα περίπτωση του Σαμπάνη έχει «χτυπήσει» σοβαρά τον ελληνικό αθλητισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Επίσης, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι δύο παίκτες της ελληνικής ομάδας μπέιζμπολ (Αμερικανοί με ελληνική εθνικότητα) αποκλείστηκαν πριν αρχίσουν οι αγώνες επειδή μετά από έλεγχο αποδείχθηκε ότι ήταν ντοπαρισμένοι.

    Τέλος, η «Σέκουλι» τονίζει ότι μετά από συνεχιζόμενες περιπτώσεις χρήσης αναβολικών ουσιών από Έλληνες αθλητές η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σκληρά, τονίζοντας ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα για όσους έκαναν χρήση αναβολικών.

    Η «Σέκουλι» και άλλες εφημερίδες παρουσιάζουν τις δηλώσεις Σαμπάνη, ο οποίος αναφέρει ότι δεν έκανε ποτέ χρήση αναβολικών, ενώ γράφουν πως σε περίπτωση που βρεθεί θετικό και το δεύτερο δείγμα τότε θα τους αφαιρέσουν όχι μόνο το χάλκινο μετάλλιο της Αθήνας, αλλά και όσα κέρδισε μέχρι στιγμής σε προηγούμενους αγώνες.

    Η «Κόχα Γιον» εξάλλου, αναφερόμενη στην υπόθεση Σαμπάνη σχολιάζει ότι αν τελικά αποδειχθεί ότι ο Έλληνας αθλητής ήταν ντοπαρισμένος το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [18] ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ODIHR ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 21 Αυγούστου 2004 (12:11 UTC+2)

    Επιστολή με την οποία ζητά από τον επικεφαλή του ODIHR, Κριστιάν Στρόχαλ να εποπτεύσει ο φορέας την εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, απέστειλε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο.

    Όπως αναφέρει ο Νάνο στην επιστολή, πρέπει να φθάσει το συντομότερο δυνατόν μια αποστολή του ODIHR στην Αλβανία, προκειμένου οι εμπειρογνώμονες να παρακολουθήσουν από κοντά την εφαρμογή της εκλογικής μεταρρύθμισης και των συστάσεων του φορέα και του ΟΑΣΕ στην χώρα.

    Παράλληλα, ο Νάνο διαβεβαιώνει τον Στρόχαλ ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για την εφαρμογή της εκλογικής μεταρρύθμισης, αλλά και των συστάσεων του ODIHR και του ΟΑΣΕ, προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές και άψογες εκλογές στην Αλβανία.

    Αντικείμενο της εποπτείας της αποστολής του ODIHR θα είναι σύμφωνα με τον Νάνο όλα τα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την εκλογική μεταρρύθμιση, κυρίως δε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και οι εκλογικοί κατάλογοι.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Κ Μπερίσα, δήλωσε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός ανεξάρτητα από τις δηλώσεις του, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές στην χώρα.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 21 Αυγούστου 2004 (11:52 UTC+2)

    Επιστολή, με την οποία ζητείται η εποπτεία του ODIHR στην εφαρμογή της εκλογικής μεταρρύθμισης στην Αλβανία, απέστειλε ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο στον επικεφαλή του ODIHR, Κριστιάν Στρόχαλ.

    Το θέμα αυτό, «φιγουράρει» στις πρώτες σελίδες των αλβανικών εφημερίδων, στις οποίες κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο θέμα που ανέκυψε με τον αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη, ο οποίος έπειτα από έλεγχο ντόπινγκ, βρέθηκε θετικός στη χρήση αναβολικών ουσιών.

    Ειδικότερα, τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΚΟΧΑ ΓΙΟΝ: ΝΑΝΟ: Το ODIHR να εποπτεύσει της εκλογικής αναμέτρησης

    ΣΕΚΟΥΛΙ: «ΝΑΝΟ: ODIHR και ΟΑΣΕ να δώσουν την φόρμουλα για την κεντρική εφορευτική επιτροπή», «Άλλη ταραχή στην ολυμπιακή αντιπροσωπεία της Ελλάδας, ντοπαρισμένος ο Σαμπάνης».

    ΑΛΜΠΑΝΙΑ: ΑΘΗΝΑ 2004, ο αρσιβαρίστας Λεωνίδας Σαμπάνης ντοπαρισμένος στο πρώτο δείγμα.

    ΖΕΡΙ Ι ΠΟΠΟΥΛΙΤ: Νανο καλεί το ODIHR:Αποστολή για την εκλογική μεταρρύθμιση.

    ΡΙΛΙΝΤΙΑ ΝΤΕΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ: Ο Νανο δεν λέει στην αλήθεια στο ΟDIHR σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση.

    ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ: Νανο προς ODIHR: Ελάτε στην Αλβανία για την εποπτεία της εκλογικής μεταρρύθμισης.

    ΚΟΡΙΕΡΙ: Νανο: Το ODIHR να κάνει την εποπτεία της εκλογικής μεταρρύθμισης, «ΑΘΗΝΑ 2004, ο Λεωνίδας Σαμπάνης ντοπαρισμένος, του αφαίρεσαν το μετάλλιο».

    Κλέαρχος Λιάτης

    [20] ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΒΕΤΖΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΟΥΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (20:49 UTC+2)

    Εντυπωσιακό άλμα στα 15.32μ έκανε η Χρυσοπηγή Δεβετζή, που σημείωσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος.

    Τα προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Βούλα Τσιαμίτη με 15.07μ, ενώ η σημερινή επίδοση της Δεβετζή αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη φετινή παγκοσμίως.

    [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: Η ΝΤΕ ΜΠΡΟΥΙΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑ 50Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (20:40 UTC+2)

    Τον άθλο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ επανέλαβε η Ολλανδέζα Ινγκε Ντε Μπρούιν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο γυναικών. Η «ιπτάμενη τουλίπα» έκανε χρόνο 24.58 και άφησε στη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο τη Γαλλίδα Μαλια Μετεγιά με 24.89. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η νεαρή Λίσμπεθ Λέντον από την Αυστραλία με 24.91.

    [22] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ ΣΤΑ 1500Μ - ΧΡΥΣΟΣ Ο ΧΑΚΕΤ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (20:24 UTC+2)

    Την καλύτερη θέση που κατέλαβε ποτέ Ελληνας κολυμβητής σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων πήρε ο Σπύρος Γιαννιώτης. Ο πρωταθλητής μας τερμάτισε 5ος στον τελικό των 1.500 μέτρων ελεύθερο με επίδοση 15:03.69. Χρόνος που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αυστραλός Γκράντ Χάκετ, που σημείωσε νέο Ολυμπιακό ρεκόρ με 14:43.40. Το προηγούμενο το είχε ο συμπατριώτης του Κίρεν Πέρκινς 14:43.48 από τις 31 Ιουλίου του 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λάρσεν Τζένσεν από τις ΗΠΑ με 14:45.29 , ενώ το χάλκινο μετάλλιο ο Ντέηβιντ Ντέηβις από τη Βρετανία με 14:45.95.

    [23] ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ: ΣΤΗΝ 6ΑΔΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (20:14 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη πέτυχε η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, που κέρδισε στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα την Αυστραλία με 10-9. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να μπει στην 6άδα του ολυμπιακού τουρνουά υδατοσφαίρισης.

    Το παιχνίδι κατάφερε να ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη, αφού το ματς ήταν αμφίρροπο μέχρι το τέλος με τη Ελλάδα να έχει την πρωτοπορία στο σκορ, να την χάνει, να ισοφαρίζει και να περνάει και πάλι μπροστά με το γκολ του Θοδωρή Χατζηθεοδώρου. Αυτό άλλωστε ήταν αυτό που έδωσε τη νίκη στην εθνική μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρακολούθησε το παιχνίδι, πανηγύρισε έξαλλα μετά το τέλος του.

    Η Ελλάδα πέτυχε τον πρώτο της στόχο να μπει στην εξάδα και τώρα περιμένει ένα στραβοπάτημα της Γερμανίας, που νίκησε την Ισπανία, ώστε με νίκη επί της Ιταλίας το βράδυ της Δευτέρας, να κατακτήσει την πρώτη θέση και να περάσει απευθείας στα ημιτελικά.

    Τα επτάλεπτα: 2-2, 3-2, 3-2, 2-3

    ΕΛΛΑΔΑ: Ρέππας, Σχίζας, Μάζης 1, Λούδης , Χατζηθεοδώρου 3, Θεοδωρόπουλος , Αφρουδάκης Χ. 1, Καλακόνας, Αφρουδάκης Γ. 2, Σάντα 1, Βλοντάκης , Δεληγιάννης, Θωμάκος 2.

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Στάντον, Σέμενς 2, Φράνκλιν, Φιλιόλι 1, Μίλερ, Τζένκίνς1, Νίσαμ, Μακ Γκρέγκορ, Γουάλαν 2, Γούντς 1, Όσαντσουκ, Τόμας 2, Στέρκ.

    [24] ΕΚΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ 100Μ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (20:08 UTC+2)

    Εκτός ημιτελικών των 100μ ανδρών βρέθηκε ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο οποίος περιορίστηκε στην 5η θέση της τρίτης προημιτελικής σειράς με χρόνο 10.36.

    «Όνειρο ήταν και τέλειωσε. Πίστευα ότι θα τρέξω πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο έλληνας σπρίντερ, αμέσως μετά την κούρσα, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση Κεντέρη/Θάνου, τονίζοντας ότι αυτό που έγινε σε βάρος των Ολυμπιονικών μας ήταν «αίσχος».

    [25] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 16 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

    Ντάκα, 21 Αυγούστου 2004 (21:04 UTC+2)

    Τουλάχιστον 16 νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο απολογισμός από μπαράζ εκρήξεων που συγκλόνισε την Ντάκα στο Μπαγκλαντές , σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Ένωσης Αουάμι (αντιπολίτευση- Awami League) στην πρωτεύουσα Ντάκα, την ώρα που η πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σείκ Χασίνα Ουαζίντ ολοκλήρωνε δημόσια ομιλία της. Η ίδια δεν τραυματίστηκε, αλλά σύμφωνα με μάρτυρες περίπου 50 αξιωματούχοι της Ένωσης Αουάμι και ενεργά στελέχη οργανώσεων έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

    Πολλά οχήματα και κτίρια που βρίσκονταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πήραν φωτιά. Μετά τις εκρήξεις, κάποιοι από τους υποστηρικτές της Ένωσης Αουάμι ξεχύθηκαν στους δρόμους και άρχισαν να λεηλατούν καταστήματα και να πυρπολούν λεωφορεία και αυτοκίνητα με αποτέλεσμα η αστυνομία να αναγκαστεί να κάνει χρήση σφαιρών από καουτσούκ για να τους διαλύσει.

    [26] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΧΤΕΣ

    Βαγδάτη, 21 Αυγούστου 2004 (14:58 UTC+2)

    Πάνω από 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από χτες μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ύστερα από επιθέσεις που εξαπέλυσαν σε βάρος αντάρτες στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ από τη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος, σήμερα πέθανε ένας Αμερικανός στρατιώτης στα νότια της Βαγδάτης, όταν η περίπολος στην οποία συμμετείχε δέχτηκε επίθεση ανταρτών.

    Επίσης, στην Αλ Χαλίτζα, που είναι προπύργιο των ανταρτών, στα δυτικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί εναντίον των οποίων εκτοξεύθηκε αυτοσχέδια βόμβα. Άλλοι 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν δέχτηκαν επίθεση ανταρτών.

    Πάντως, τα δύο αυτά, τελευταία, περιστατικά δεν τα έχει επιβεβαιώσει ακόμη ο εκπρόσωπος της αμερικανικής στρατιωτικής στο Ιράκ.

    [27] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΑΦΟΣ ΒΙΚΙΝΓΚ 1.100 ΕΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

    Δουβλίνο, 21 Αυγούστου 2004 (13:40 UTC+2)

    Ερευνητές ανακάλυψαν χτες βόρεια της ιρλανδικής πρωτεύουσας Δουβλίνου, τάφο Βίκινγκ 1.100 ετών και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας, πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τάφο γυναίκας.

    Κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, που διενεργούνται στην περιοχή, βρέθηκαν επίσης διάφορα χάλκινα αντικείμενα, τα οποία εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 9ο αιώνα στη Σκανδιναβία, καθώς και μια ασυνήθιστα μακριά χτένα μαλλιών από κόκκαλο.

    [28] ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

    Φρανκφούρτη, 21 Αυγούστου 2004 (13:17 UTC+2)

    Μια ασθενής σεισμική δόνηση, ισχύος 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, στην κεντρική Γερμανία, περίπου 30 χλμ νότια της Φρανκφούρτης, προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Echo-Online», το επίκεντρο της δόνησης βρίσκεται ανάμεσα στα προάστια της πόλης Ντάρμσταντ, Γκρος Γκεράου και Γκρίσχαϊμ, και ήταν πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων.

    Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημίες που να οφείλονται στην ασθενή δόνηση. Πάντως, και στις αρχές Μαΐου, είχε σημειωθεί, στην ίδια περιοχή, ασθενής σεισμική δόνηση, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημίες.

    [29] ΜΕΣΑΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 21 Αυγούστου 2004 (12:52 UTC+2)

    Ένας μεσαίας ισχύος σεισμός ταρακούνησε σήμερα τη νοτιοδυτική περιοχή του Ιράν, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός της Τεχεράνης «Καμπάρ». Σύμφωνα με το κανάλι, η δόνηση ήταν ισχύος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Χωρίς να μεταδώσει περισσότερες πληροφορίες, ο «Καμπάρ» ανέφερε πως το επίκεντρο βρισκόταν κοντά στην πόλη Bojnurd, της επαρχίας Κορασάν, της οποία οι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους.

    Μέχρι στιγμής, οι αρχές του Ιράν δεν έχουν εκδόσει επίσημη ανακοίνωση για το σεισμό και για το αν από τη δόνηση υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημίες.

    [30] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (10:44 UTC+2)

    Δύο Δευτέρες, 13 και 27 του Σεπτέμβρη και ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί για τρίτη φορά η καθιερωμένη Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων που διοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης, στο κηποθέατρο «Δόρα Στράτου», στο Λόφο Φιλοπάππου.

    Δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ, αλλά δύο παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν τοπικά συγκροτήματα επιλεγμένα από ειδικούς, με ελεγμένο πρόγραμμα, μέσα στο «προπύργιο» του ελληνικού παραδοσιακού χορού εδώ και 51 χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: 13/09/2004: Τρίκαλα, Πάρος, Πόντος, Σαλαμίνα, Μεσσηνία, Νέα Αρτάκη Ευβοίας, Τήλος. Και 27/09/2004: Στιμάγκα Κορινθίας, Τρίκαλα, Καμάρες Αιγίου, Αλίαρτος Βοιωτίας, Κρυονέρι Αττικής (πρόσφυγες από τη Σμύρνη), Κύπρος.

     

    [31] ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2004 (10:20 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο "Αίθριο των Μουσών", έναν ανοιχτό φωτεινό χώρο που αποτελεί φυσική προέκταση του Μεγάρου προς το ύπαιθρο.

    Αυτόν το Σεπτέμβρη θα ακουστούν οι πρώτοι ήχοι στο χώρο του Αιθρίου των Μουσών από δημοφιλείς Έλληνες καλλιτέχνες. Με γνώμονα την αποδοχή από τους νέους και με την ιδέα της οργάνωσης μιας συναυλίας σε χώρο ανοιχτό, στο κέντρο της πόλης, το πρόγραμμα με το οποίο θα αρχίσει τη ζωή του ο νέος αυτός χώρος του Μεγάρου διαμορφώνεται ως ακολούθως:

    8-9 Σεπτεμβρίου: Ενθύμιον Σμύρνης.. με τις φωνές του σήμερα. Ορχήστρα και Χορωδία Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ανδρέας Κατσιγάννης, με τους Γιώργο Νταλάρα, Παναγιώτη Λάλιζα, Γιώτα Νέγκα, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Παπάζογλου και Κατερίνα Παπαδοπούλου.

    14 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο

    17 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη

    24 Σεπτεμβρίου: Μουσικές συναντήσεις. Γιώργος Ναλάρας - Σόνια Θεοδωρίδου. Συμπράττει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

    Τα εισιτήρια, που θα αρχίσουν να πωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου από τις 25 Αυγούστου, έχουν όλα την τιμή των 20 ευρώ. Οι συναυλίες ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

     

     

     


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 21 August 2004 - 18:13:51 UTC