Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΑ, ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ, ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ Η
  • [03] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄
  • [04] ΣΤΟΥΣ 22 ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΛΛΟΙ 6 ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (3)
  • [08] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2)
  • [09] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (1)
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΔΙΕ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ
  • [13] Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [14] ΕΜΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΕΝΕΤ ΣΤΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [15] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [16] ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΙΑ ΞΕΡΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ
  • [17] ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [18] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015
  • [19] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [20] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ» ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [21] ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [22] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 4-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΗΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
  • [23] ΑΙΓΑΛΕΩ - ΜΑΡΚΟ 4-1
  • [24] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-0 ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ
  • [25] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 1-1
  • [26] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΧΩΝ ΣΤΟ
  • [27] ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΓΥΜΝΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
  • [29] ΕΝΤΕΚΑ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] ΒΡΑΔΙΑ FADO ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [32] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΦΙΛΙΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [33] ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ «ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»
  • [34] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  • [01] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΑ, ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (13:32 UTC+2)

    Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να αποφασίσει για την αντικατάσταση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), του οποίου η παραίτηση ζητήθηκε και υποβλήθηκε σήμερα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

    Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, είχε ανακοινώσει ότι ο υπουργός είχε ζητήσει την παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΑ, διότι, όπως τόνισε, προέκυψαν ευθύνες της πολεμικής αεροπορίας στο ζήτημα του δυστυχήματος με το ελικόπτερο Σινούκ, για την καθυστέρηση ως προς την ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα, ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος υπέβαλε για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

    «Είναι διαφορετικό το ζήτημα του δυστυχήματος από το ζήτημα της καθυστέρησης ως προς την ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου. Εκεί υπάρχουν ευθύνες, όχι ευθύνες πολιτικές, αλλά ευθύνες ως προς τη λειτουργία του αντίστοιχου συστήματος των ενόπλων δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ακολουθεί η δήλωση του κ. Καραμανλή:

    «Εκφράζω και πάλι τη βαθύτατη λύπη μου για το τραγικό δυστύχημα για την απώλεια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, των μελών της συνοδείας του και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Είναι όμως διαφορετικό το ζήτημα του δυστυχήματος από το ζήτημα της καθυστέρησης ως προς την ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου. Εκεί υπάρχουν ευθύνες, όχι ευθύνες πολιτικές αλλά ευθύνες ως προς τη λειτουργία του αντίστοιχου συστήματος των ενόπλων δυνάμεων.

    Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε ήδη την παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Αύριο συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα αποφασίσει την αντικατάστασή του.

    Παρά την έλλειψη πολιτικών ευθυνών, όπως είπε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος υπέβαλε για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του η οποία και δεν έγινε αποδεκτή».

    Οδύνη για το χαμό του Πατριάρχη

    Συγκλονισμένος είναι ο ελληνισμός από το τραγικό δυστύχημα και παντού επικρατούν πένθος και οδύνη, για τον Πατριάρχη Αεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Πέτρο, που "έφυγε" άδικα, μαζί με την εντεκαμελή συνοδεία του και το πενταμελές πλήρωμα του μοιραίου Σινούκ.

    Οι έρευνες συνεχίζονται στη Σιθωνία, αλλά οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων έχουν εξανεμιστεί. Ήδη, έχουν βρεθεί δέκα πτώματα και αναγνωριστεί τα οκτώ. Ανάμεσα σε αυτά και η σορός του Πατριάρχη.

    Η ορθοδοξία στην Αφρική έχει μείνει πλέον ορφανή. Όσοι γνώριζαν τον Πατριάρχη, κάνουν λόγο για "χαρισματική προσωπικότητα". Ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, ο Πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο.

    Η πτήση του μοιραίου «Σινούκ»

    Το μοιραίο ελικόπτερο είχε απογειωθεί στις 09:35 από τον Καρέα με κατεύθυνση τις Καρυές του Αγίου Όρους. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου θα συμμετείχε στον εορτασμό της Αγίας Ζώνης. Μάλιστα, θα ήταν η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Η τελευταία καταγεγραμμένη επικοινωνία με τον πιλότο ήταν στις 10.54, λίγο πριν την προσγείωση. Το ελικόπτερο, όμως αργούσε να φτάσει. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους επικοινώνησαν με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου "Μακεδονία". Στις 13:50 ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

    Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικόπτερου τύπου Σινούκ, 5,5 ναυτικά μιλιά ανατολικά από την Άμπελο Σιθωνίας.

    Λίγο αργότερα ανασύρθηκαν νεκροί επτά από του επιβαίνοντες. Το μακάβριο έργο της αναγνώρισης, έγινε χθες βράδυ στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο, τον Αρχιμανδρίτη Καλλίστρατο Οικονόμου, τον διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο, τους πατριαρχικούς συμβούλους Πάτροκλο Παπαστεφάνου και Γεώργιο Ξενουδάκη, τον αδελφό του πατριάρχη Γεώργιο Παπαπέτρου και τον ανθυπασπιστή Στυλιανό Ράπτη.

    Στις 10:30 το πρωί εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δύο ακόμη νεκροί, 11 ναυτικά μίλια νότια από την Άμπελο Σιθωνίας. Ιερέας, που βρέθηκε στο Πόρτο Κουφό, αναγνώρισε, στο πρόσωπο του ενός εκ των δύο, τον Πατριάρχη. Η σορός του αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα.

    Στην επιχείρηση μετείχαν από βραδύς ένα C - 130 της Πολεμικής Αεροπορίας, τρία ελικόπτερα Super Puma, δύο ναυαγοσωστικά, δύο ταχύπλοα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ταχύπλοο με καταδρομείς του Στρατού Ξηράς και δύο ιδιωτικά σκάφη.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκαν ένα αεροσκάφος του Λιμενικού Σώματος, δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, και δύο επιπλέον ταχύπλοα περιπολικά σκάφη και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, στην επιχείρηση συνδράμουν και 10 ιδιωτικά σκάφη από τους λιμένες Ιερισσού, Ν. Μουδανιών και Ν. Μαρμαρά

    Συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων, εξέφρασαν η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ.

    Αναπάντητα ερωτήματα

    Στο μεταξύ, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με το αν υπήρξε αργοπορία στις έρευνες εντοπισμού του αεροσκάφους. Ο αρχηγός ΓΕΣ, Νίκος Ντούβας, ανακοίνωσε, πως "σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό αν υπήρξε αργοπορία ενημέρωσης από τον πύργο ελέγχου για το στίγμα του ελικοπτέρου", ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι εάν προκύψει ζήτημα καθυστέρησης στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, θα αποδοθούν ευθύνες.

    Όμως, η πτήση του μοιραίου Σινούκ, ήταν πτήση VIP και υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας του δεν ήταν η πολεμική αλλά η πολιτική αεροπορία. Το σήμα του ελικοπτέρου χάθηκε στις 12:26 το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ώρα αφού χαθεί το σήμα, προτού αρχίσουν οι έρευνες.

    Αμέσως, ειδοποιήθηκε για το γεγονός ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, η οποίος έδωσε εντολή να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος αμέσως μετέβη στον τόπο της τραγωδίας, συνεδρίαζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με στενούς συνεργάτες του, στο Υπουργείο. Μάλιστα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, η οποία δεν έγινε δεκτή. Αργότερα την Κυριακή αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, όπως δήλωσε, στη συνέντευξη Τύπου, στα πλαίσια της 69ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπάρχουν ευθύνες για την καθυστέρηση, αλλά όχι πολιτικές. Μάλιστα, γνωστοποίησε, ότι ζήτησε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, να παραιτηθεί, ενώ τόνισε, πως αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για το θέμα.

    Πάντως, η πιθανολογούμενη καθυστέρηση στις έρευνες έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης. "Υπάρχουν πολλά και αμείλικτα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα από την κυβέρνηση, και ευθύνες που πρέπει να καταλογισθούν", επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

    Την ανάγκη να δοθούν άμεσα έγκυρες απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν το δραματικό συμβάν, υπογραμμίζει σε ανακοινωσή του το ΚΚΕ και κάνει λόγο για "απαράδεκτη καθυστέρηση, που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην κινητοποίηση για την τύχη του αεροσκάφους και των επιβατών του".

    "Φως" στο μυστήριο του δυστυχήματος, αναμένεται να "ρίξει" το ειδικό βαθυσκάφος Arrow V, που θα φτάσει από την Κρήτη, το νωρίτερο την Τρίτη. Τα πρώτα στοιχεία, δείχνουν, ότι η πρόσκρουση του ελικοπτέρου στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν σφοδρότατη, ενώ ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η ατρακτος. Πάντως, από τη στιγμή, που θα φτάσει το βαθυσκάφος στην περιοχή, θα χρειαστουν τουλάχιστον τεσσάρων ημερών έρευνες.

    Δέηση στις εκκλησίες της Κύπρου

    Την Κυριακή, σε όλους τους ναούς της Κύπρου, τον τόπο καταγωγής του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, έγινε δέηση για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, μιλώντας με λυγμούς, εξέφρασε την οδύνη του και αποκάλυψε, ότι είχε προσκληθεί από τον Πατριάρχη να μετάσχει στην αποστολή. Δεν μπόρεσε, όμως να αποδεχθεί την πρόσκληση, γιατί οργάνωνε εκδρομή ηλικιωμένων στη Συρία. Συγκλονισμένος ο Μητροπολίτης Κιτίου αποκάλυψε, ότι ο Πατριάρχης Πέτρος, σαν να γνώριζε τι θα συνέβαινε, προτού αναχωρήσει από το Πατριαρχείο, παρέδωσε, για πρώτη φορά, στο βοηθό του, Επίσκοπο Γεώργιο, τα κλειδιά του δωματίου του και του πατριαρχείου, λέγοντας του ότι "όλοι είμαστε άνθρωποι και δεν ξέρεις καμιά φορά τι μπορεί να συμβεί".

    Τρισάγιο για τους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στην Αγία Παρασκευή, ενώ επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της ανθρώπινης τραγωδίας τελέστηκε στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στον ιερό ναό των Αγίων Αθανασίου, Νικολάου και Φωτίου, στην Άνω Κυψέλη.

     

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ, ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει πολιτική λιτότητας, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ.

    Υπάρχει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε "θεραπεία-σοκ", ούτε σε σκληρά μέτρα, θα κάνει δημοσιονομικό συμμάζεμα ή αλλιώς νοικοκύρεμα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως οι προεκλογικές εξαγγελίες ισχύουν και η υλοποίηση τους τοποθετείται με χρονικό ορίζοντα τετραετίας, καθώς αυτή την ώρα η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει παροχές. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η εξαγγελία ότι οικογένειες με τρία παιδιά θα αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι πολύτεκνες οικογένειες. Οπως είπε άρχισαν ήδη να ισχύουν κάποια μέτρα για τις οικογένειες με τρία παιδιά και εντός της τετραετίας θα υπάρξει η πλήρης εξομοίωση.

    ΧΩΡΙΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥΣ

    Η ήπια προσαρμογή στα δημοσιονομικά γίνεται με προσεκτικό τρόπο και ελπίζει ότι σε ένα χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει κάτω του 3%. Η κυβέρνηση κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν περιέχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού και αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση και το νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Ως προς το ασφαλιστικό τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και παρατήρησε πως πολιτικά λάθη και αδυναμίες του κράτους δεν πρέπει να μετακυλίονται στους οικονομικά ασθενέστερους.

    ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Σε ερώτηση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε ότι το θέμα είναι άκαιρο διότι λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση ούτε διάθεση να αξιοποιήσει για εκλογές το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Το πνεύμα του Συντάγματος ευνοεί τη συναίνεση και στη λογική της συναίνεσης θα εμμείνει η κυβέρνηση. Για την πρόταση να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

    Ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του δεξιό ή να τον κατατάξει στην κλίμακα Δεξιά-Αριστερά. Ολοι έχουν την προέλευση τους και την ιστορική διαδρομή, είπε, αλλά δεν επιλέγει καμιά από αυτές τις ετικέτες διότι δεν έχουν καμιά αξία. Τον ενδιαφέρει ο μεσαίος χώρος, το κοινωνικό κέντρο.

    ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και τις τοποθετήσεις στελεχών στο δημόσιο τομέα παρατήρησε ότι η εκτεταμένη κομματικοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες ήταν αιτία της κακοδαιμονίας και της διαφθοράς. Για τον πρωθυπουργό τα κριτήρια επιλογής ενός στελέχους είναι η αξία, η ικανότητα και το ήθος. Βεβαίως παίζει ρόλο και το πολιτικό κριτήριο, με την έννοια ότι ένα στέλεχος δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους προϊσταμένους του αν διαφωνεί με την πολιτική που καλείται να υλοποιήσει. Πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες ως προς τις επιλογές προσώπων , αλλά δεν προέχει το πολιτικό κριτήριο.

    ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    Ως προς τα φαινόμενα της διαπλοκής δεν έχει αλλάξει η άποψη της κυβέρνησης και ήδη προώθησε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της. Για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, τίποτε δεν διαγράφεται, τίποτε δεν παραγράφεται και η κυβέρνηση περιμένει να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πάμε σε ένα "κυνήγι μαγισσών". Ο ίδιος δεν έχει προσωπικές διαφορές με κανέναν ούτε λογικές καταδίωξης ανθρώπων. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι η νομιμότητα.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει παρέμβαση για τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με την εφαρμογή του Σχεδίου Καποδίστριας στην αυτοδιοίκηση και διευκρίνισε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχει αλλάξει η πραγματικότητα.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έκανε σημαντικές αλλαγές στην Τουρκία και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, διότι μια τέτοια εξέλιξη είναι καλή για όλους. Δεν γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι ακριβώς η στάση της Ελλάδας στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, όταν θα τεθεί το ζήτημα να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων η Τουρκία και δεν συνδέει αυτό με το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Με την κυβέρνηση της Κύπρου υπάρχει καλή συνεργασία και συνεννόηση, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν υπαγορεύει εξωτερική πολιτική στην κυπριακή.

    ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σχετικά με τα έργα της Θεσσαλονίκης είπε ότι όσα εξήγγειλε το βράδυ της Παρασκευής έχουν μελετηθεί προσεκτικά, υπάρχουν τα κονδύλια και θα γίνουν. τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν ανεξάρτητα από το αν ανατεθεί στη Θεσσαλονίκη η EXPO του 2008.

    [03] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥ Ζ΄

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2004 (21:16 UTC+2)

    Αγαπητός στην ομογένεια, στο ορθόδοξο ποίμνιό του σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών, ο πατριάρχης Πέτρος o Z εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο. Διέδωσε το μήνυμα του χριστιανισμού στα βάθη της ζούγκλας όπου χειροτόνησε νέους κληρικούς, ενώ ο μεγάλος του καημός ήταν η συρρίκνωση των κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και γενικότερα η συρρίκνωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο.

    Ο πάπας και πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ' ήταν ο 114-ος πατριάρχης του πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και Κύπριος στην καταγωγή.

    Η ενθρόνισή του έγινε το Μάρτιο του 1997 στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας ο οποίος ήταν κατάμεστος από Αιγυπτιώτες Ελληνες, Κύπριους, Ελλαδίτες αλλά και ορθόδοξους Αιγύπτιους, ενώ την ενθρόνιση τίμησαν όλα τα θρησκευτικά δόγματα της Αιγύπτου. Ανάμεσα στις πολιτικές προσωπικότητες ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αείμνηστος υφυπουργός Εξωτερικών και στενός φίλος του πατριάρχη Πέτρου, Γιάννος Κρανιδιώτης, εκπρόσωποι των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και άλλοι πολλοί.

    Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είχε εκλέξει το Φεβρουάριο του 1997 τον Πέτρο Παπαπέτρου, ως 114-ο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου η εκλογή έγινε στον Πατριαρχικό Ναό

    του Αγίου Σάββα της Αλεξανδρείας και σύμφωνα με την εγκύκλιο της Πατριαρχικής Συνόδου οι διακόσιοι εκλέκτορες - οι οποίοι αποτελούν την Ολομέλεια της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης - εξέλεξαν κατ' αρχήν τρεις από τους δεκαεπτά μητροπολίτες και επισκόπους, οι οποίοι ήταν εκλέξιμοι και από τους τρεις αυτούς, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε το νέο Πατριάρχη.

    Από τους διακόσιους εκλέκτορες, οι 56 ήταν κληρικοί και οι 144 λαϊκοί, από τους οποίους οι δεκατέσσερις πρόεδροι των ελληνικών κοινοτήτων, οι οποίες είναι ταυτόχρονα έδρες των μητροπόλεων του Πατριαρχείου, 84 Αιγυπτιώτες Ελληνες και 46 αραβόφωνοι ορθόδοξοι, που επίσης κατοικούν στην Αίγυπτο.

    O Πέτρος διαδέχθηκε τον Πατριάρχη Παρθένιο, ο οποίος πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996, στην Αμοργό, όπου βρισκόταν σε διακοπές, σε ηλικία 77 ετών. Ο Παρθένιος είχε εκλεγεί στις 27 Φεβρουαρίου 1987 και ήταν Αιγυπτιώτης Ελληνας στην καταγωγή. Ο Παρθένιος, συνεχιστής των μεγάλων Πατριαρχών, Μελετίου Α' Πηγά, Κύριλλου Γ' Λούκαρη, Θεόφιλου Γ' και Μελέτιου Β' Μεταξάκη, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Ελληνισμού της Αιγύπτου και της Αφρικής.

    Ο Πέτρος πριν εκλεγεί Πατριάρχης Αλεξανδρείας ήταν μητροπολίτης Καμερούν και Δυτικής Αφρικής, κατά κόσμον Πέτρος Παπαπέτρου. Γεννήθηκε στο χωριό Συγχαρί

    της Κερύνειας στις 3 Σεπτεμβρίου 1949. Το 1962 μπήκε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου.

    Το 1966 στάλθηκε στην Ιερατική Σχολή "Απόστολος Βαρνάβας" της Κύπρου, από την οποία αποφοίτησε το 1969 και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Κωνσταντίας Χρυσόστομο, το σημερινό Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.

    Το Δεκέμβριο του 1970 εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου υπηρέτησε ως διάκονος μέχρι το 1974, ενώ ταυτόχρονα ως υπότροφος του τότε Πατριάρχη Νικολάου ΣΤ' φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Με υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών απ' όπου και αποφοίτησε το 1978. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή της Πεντέλης και τον ίδιο χρόνο αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο.

    Το 1980 στάλθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική, όπου ορίσθηκε προϊστάμενος του νέου Ιερού Ναού της Παναγίας στις βόρειες περιοχές του Γιοχάνεσμπουργκ. Ταυτόχρονα ονομάστηκε αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης. Το 1983 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο επίσκοπος Βαβυλώνος και ονομάστηκε πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου.

    Τον Αύγουστο το 1983 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Το 1990 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Ακκρας (Καμερούν) και Δυτικής Αφρικής. Το 1991 διορίσθηκε πατριαρχικός επίτροπος της Μητρόπολης Ειρηνουπόλεως.

    Ο Πατριάρχης Πέτρος γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, είχε μετεκπαιδευτεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και είχε μετάσχει σε διεκκλησιαστικά συνέδρια -Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, Παναφρικανικό Συμβούλιο Διορθοδόξων- ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    [04] ΣΤΟΥΣ 22 ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΛΛΟΙ 6 ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ

    Βαγδάτη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές, σφοδρές συγκρούσεις, που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, ανήλθε στους 22, σύμφωνα με το νεώτερο απολογισμό των αρχών, ενώ άλλα 6 άτομα σκοτώθηκαν στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας και στα περίχωρά της από τις εκρήξεις τεσσάρων παγιδευμένων αυτοκινήτων.

    Μεταξύ των νεκρών είναι κι ένας ανώτατος αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και ένας αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην πόλη Αμαρίγια, στα ανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Κατά την έκρηξη αυτή τραυματίστηκαν και 5 αστυνομικοί.

    Όπως ανακοινώθηκε από την ιρακινή αστυνομία, «ο αξιωματικός Αλάα Μπασίρ του υπουργείου των Εσωτερικών και ο αστυνομικός Μάχερ Μοχάμαντ Αμπντάλα σκοτωθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με τηλεχειρισμό. Κατά την έκρηξη τραυματίστηκαν και πέντε αστυνομικοί».

    Εξάλλου, ένας ακόμη Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε, καθώς και ο καμικάζι που ανατίναξε ένα δεύτερο παγιδευμένο όχημα, ενώ άλλα 13 άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτή, που σημειώθηκε στα δυτικά της Βαγδάτης, κοντά σε ένα τζαμί σαλαφιστών.

    Πάντως, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της ιρακινής αστυνομίας, ο καμικάζι οδηγός έριξε το αυτοκίνητό του κατά μιας αμερικανικής αυτοκινητοπομπής και οχημάτων στα οποία επέβαιναν φρουροί της εθνικής ασφάλειας, την ώρα που περνούσαν μπροστά από το τζαμί.

    ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ 3 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΜΜΕ

    Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ, ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και ανταρτών έφτασε στα 22 άτομα.

    Νωρίτερα, το ιρακινό υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ήταν δώδεκα. Μεταξύ των νεκρών είναι κι ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια - ο τρίτος δημοσιογράφος του καναλιού αυτού που χάνει τη ζωή του στο Ιράκ καθώς και άλλοι δύο Ιρακινοί από το χώρο των ΜΜΕ, ένας εικονολήπτης και ένας φωτογράφος.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΙΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (14:11 UTC+2)

    Επαίνους και συγχαρητήρια για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για τη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, διατύπωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, εγκαινιάζοντας από κοινού με υπουργικό κλιμάκιο το περίπτερο της χώρας του στην 69η ΔΕΘ.

    Παράλληλα, ο κ.Μίλερ, που σε λίγους μήνες ολοκληρώνει τη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι έχει κάνει πολλούς φίλους στη χώρα μας και ότι η περίοδος της παραμονής του σε αυτή ήταν πολύ παραγωγική.

    Το "παρών" στα εγκαίνια του αμερικανικού περιπτέρου έδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Εθνικών Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλους και Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Επίσης, στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Γεώργιος Σαλαγκούδης και Ιωάννης Παπαθανασίου.

    Στο περίπτερο των ΗΠΑ παρουσιάζονται αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των φαρμακευτικών προϊόντων και του ιατρικού εξοπλισμού, των οικιακών συσκευών και της βιομηχανίας αυτοκινήτων, με δύο μεγάλες και εντυπωσιακές παρουσίες, της Chrysler Jeep και της Ford Motor Hellas.

    Αναλυτικότερα, στο ισόγειο του περιπτέρου 12, όπου και φιλοξενείται η αμερικανική κρατική συμμετοχή, εκτίθενται προϊόντα και υπηρεσίες των εταιριών Chrysler Jeep Hellas, City International/Voice of America, Copygraff-Xerox, Ermis Security, Ford Motor Hellas, Forthnet, Healthcare Solutions, GE Medical Systems Hellas, Hermes Expo International, Idilka Co, Interwater, M.Levis SA-Linguaphone, Multi Collection, New York College, PhRMA, University of Indianapolis/Athens Campus και Water Pik-K.Katsaros SA.

    Επίσης, εντός του αμερικανικού περιπτέρου λειτουργεί Ιντερνετ Καφέ από τη Forthnet, με δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Επίσημοι χορηγοί της αμερικανικής συμμετοχής στην 69η ΔΕΘ είναι οι εταιρίες Forthnet και ECI-Management & IT Consultants._

    ΑΛ.Γ

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ Α.ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

        Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε δήλωση της κας Α. Διαμαντοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

        «Το ΠΑΣΟΚ είκοσι χρόνια στην εξουσία απέδειξε επανειλημμένως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Τώρα το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον εύκολο αλλά ταυτοχρόνως και το πιο ανεύθυνο τρόπο για να ασκήσει αντιπολίτευση. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικούς λόγους μια τραγωδία η οποία συγκλόνισε τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

        Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πριν από έξι μήνες καταδίκασαν την πολιτική του, την αλαζονεία του, την αφερεγγυότητα του. Σήμερα καταδικάζουν τον μικροπολιτικό του τυχοδιωκτισμό».

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (3)

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Γκουτζάνης, από τον FLASH και τον ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ. Να επαναλάβω την παράκληση για σύντομη διατύπωση ερωτήσεων.

        Κος ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ (FLASH - ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ)

        Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στο δυσάρεστο θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου. Έχουν περάσει περισσότερες από 24 ώρες από το τραγικό δυστύχημα και ακόμη εμείς οι δημοσιογράφοι και κατ΄ επέκταση η κοινή γνώμη, δεν έχουμε ενημερωθεί για τα γεγονότα. Δηλαδή πότε έπεσε, πως έπεσε, πότε ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι, γιατί δεν ενημερώθηκαν, που αντιμετωπίζονται οι ολιγωρίες; Υπάρχει κάποιο κενό στην ενημέρωση ή απλώς ακόμη και τώρα δεν γνωρίζετε τι έχει γίνει; Και επίσης ο Πρωθυπουργός της χώρας τι ώρα ενημερώθηκε για το συμβάν;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

        Πρώτα απ΄ όλα την θέση της Κυβέρνησης σας την είπα, σας την περιέγραψα, δεν επανέρχομαι σε αυτό. Αυτή τη στιγμή που μιλούμε εξακολουθεί να υπάρχει έρευνα για το θέμα. Και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει και επίσημη ενημέρωση και ανακοίνωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

        Σε ότι αφορά την δική μου ενημέρωση έγινε κατά την διάρκεια της συνάντησής μου με τους Κοινωνικούς Εταίρους, τις παραγωγικές τάξεις όπως λέγανε παλιότερα, χθες το μεσημέρι στο Μακεδονία ΠΑΛΛΑΣ.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Μελισσόπουλος από την ΒΡΑΔΥΝΗ.

        Κος ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΒΡΑΔΥΝΗ):

        Κύριε Πρόεδρε, πριν από δύο εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα μας. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων αφορούσε το doping και όχι την διοργάνωση.

        Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εσείς είστε αποφασισμένος να εμμείνετε στην επιλογή του πρωταθλητισμού και στην παραγωγή μεταλλίων ή η Κυβέρνησή σας θα κάνει στροφή στον αθλητισμό;

        Και κάτι τελευταίο εάν σας ενόχλησε προσωπικά η ιστορία με Κεντέρη - Θάνου και κυρίως όλο το σκηνικό που στήθηκε γύρω από αυτήν;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Να σας πω ότι πιστεύω πως, όχι μόνο εμένα αλλά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όλη αυτή η ιστορία μας δημιούργησε πολύ μεγάλη οδύνη και στενοχώρια.

        Στο γενικότερο ζήτημα που θέτετε. Δεν νομίζω καταρχήν ότι υπάρχει, τουλάχιστον με την καλώς νοούμενη πλευρά του όρου, αντίφαση ανάμεσα στα δύο. Εγώ πιστεύω καταρχήν στον αθλητισμό. Πιστεύω στον σχολικό αθλητισμό, πιστεύω στον να έχουν κίνητρα οι πολίτες να ασχολούνται με αυτόν και για λόγους ευεξίας αλλά και διότι πιστεύω ότι είναι απασχόληση που βοηθά πολύ και την ψυχική ισορροπία.

        Τώρα, είναι βέβαιο, ότι υπάρχει και το ζήτημα των επιδόσεων, του πρωταθλητισμού. Δεν μπορεί κανείς να τα αποκόψει αυτά, εκτός αν αθλείται όπως πιστεύω εσείς ή εγώ, τελείως ερασιτεχνικά. Όμως το θέμα είναι όταν κάνουμε πρωταθλητισμό κατά πόσον τηρούμε κάποιους βασικούς γραπτούς ή και άγραφους κανόνες.

        Εκεί λοιπόν πιστεύω ότι η πολιτεία πρέπει να δίνει ξεκάθαρα τα μηνύματα. Καμαρώνω, όπως φαντάζομαι όλοι μας, τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών. Άλλωστε σε ότι με αφορά, νομίζω ότι έγινε πολύ φανερό αυτό τους τελευταίους μήνες, ίσως και καθ΄ υπερβολήν για να κάνω και λίγο αυτοκριτική.

        Αλλά άλλο αυτό και άλλο η μέσα από, θα μου επιτρέψετε να μεταχειριστώ έναν βαρύ όρο, την απάτη, την ανομία, την διαστρέβλωση των κανόνων του παιχνιδιού, απόπειρα «επιτυχίας». Θεωρώ λοιπόν ότι εκεί η πολιτεία μέσα από σοβαρό και ώριμο διάλογο - έχουμε ήδη εξαγγείλει την σύσταση διακομματικής επιτροπής σε αυτό - πρέπει να καταλήξει με ποιον τρόπο θα εξαφανίσει ή έστω, για να είμαι μετριοπαθέστερος, να ελαχιστοποιήσει αυτά τα φαινόμενα.

        Και κάνω αυτή την μικρή διάκριση γιατί όπως ξέρετε, βεβαίως μας ενόχλησε πολύ το θέμα που προέκυψε στην διάρκεια των, κατά τα άλλα, πολύ επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί ή απασχόλησε μόνο την Ελλάδα, την ελληνική κοινωνία.

        Είναι ένα θέμα με γενικότερες, διεθνείς διαστάσεις, σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει γενικευμένο τέτοιο φαινόμενο με αυτό δεν επιχειρώ, μέσα από την γενίκευσή του, να μειώσω την βαρύτητα που έχει για εμάς.

        Θεωρώ ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να γίνει ένας πολύ σοβαρός διάλογος για τις πολιτικές και τα μέτρα που θα ισχύουν για τον αθλητισμό και κυρίως για τα μηνύματα που δίνουμε στους νέους ανθρώπους που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με αυτόν.

        Με συγχωρείτε που λέω λίγο περισσότερα αλλά με πονά και προσωπικά το θέμα. Με την εξής έννοια: Θεωρώ ότι οι επώνυμοι αθλητές εκτός από όλα τα άλλα, είναι πρότυπα. Είναι πρότυπα για τους νέους ανθρώπους. Και πρότυπα δεν πρέπει να είναι μόνο λόγω της σωματικής ρώμης, της ταχύτητας ή των επιδόσεών τους. Πρέπει να είναι και για λόγους συμπεριφοράς.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Τζήμας από το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

        Κος ΤΖΗΜΑΣ (ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ):

        Θα επανέλθω στο Κυπριακό. Καθώς ο Δεκέμβριος πλησιάζει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή πλευρά ωστόσο δε δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

        Εκείνο που δεν αντελήφθην εξ όσων είπατε προηγουμένως κύριε Πρωθυπουργέ είναι εάν η Ελλάδα προχωρήσει μόνη της, εάν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η θέση της, εάν θα πει δηλαδή «ναι» στην ημερομηνία ή θα συνταχθεί στη βάση της πάγιας τακτικής έως τώρα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

        Και πείτε μου σας παρακαλώ επ΄ αυτού: Είστε ικανοποιημένος από τους χειρισμούς της τωρινής Κυπριακής ηγεσίας γύρω από το κυπριακό θέμα;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, οι βασικές αυτές αρχές δεν αλλάζουν. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Με τη σημερινή Κυβέρνηση, με όποια Κυβέρνηση υπήρχε στην Κύπρο, και αυτό ισχύει για όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις.

        Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι εμείς υπαγορεύουμε εξωτερική πολιτική στην Κύπρο, ούτε το αντίστροφο. Είμαστε σε καλή συνεννόηση. Άλλωστε θα μου επιτρέψετε να πω ότι ένα επίμαχο ζήτημα που ετέθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ με την προοπτική των δημοψηφισμάτων ήταν κατά πόσον η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε να επιχειρήσει τη χειραγώγηση ας το πούμε έτσι, την ποδηγέτηση των Κυπρίων σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

        Κι εγώ είπα ξεκάθαρα ότι αυτό δεν τίθεται ως ζήτημα. Εμείς μπορούμε να πούμε την άποψή μας, συζητάμε με την Κυπριακή Ηγεσία, το σύνολο της Κυπριακής ηγεσίας, πρωτίστως την Κυβέρνηση αλλά και με όλα τα Κόμματα, αλλά οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα. Και είμαι ευτυχής που βοηθήσαμε στο να επιτευχθεί αυτό.

        Από την άλλη πλευρά επειδή το συνδέετε με το ζήτημα των αποφάσεων του Δεκεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σας είπα ποια είναι η δική μου επιλογή. Εγώ λέω ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Την συγκεκριμενοποίηση αυτής της συμπεριφοράς δε μπορώ ακόμα να σας την πω, διότι σε ένα βαθμό τουλάχιστον συναρτάται με την έκθεση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ΄ αρχήν τον Οκτώβριο που μας έρχεται.

        Εγώ λοιπόν εκείνο που σας λέω είναι ότι σε επίπεδο στρατηγικής επιλογής πιστεύω ότι είναι όφελος μια Τουρκία που έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Από κει και πέρα, τα πρακτικά ζητήματα θα τα δούμε στην πορεία. Δεν είμαι εκείνος ο οποίος υπαγορεύει εξωτερική πολιτική στους Κυπρίους. Είμαστε σε διαρκή στενότατη συνεργασία με την Κυπριακή πολιτική ηγεσία.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Διακόπουλος από την ΙΣΟΤΙΜΙΑ.

        Κος ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΙΣΟΤΙΜΙΑ):

        Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε χθες στις αποκρατικοποιήσεις και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών των επιχειρήσεων, αλλά στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας παραμένουν δύο απορίες.

        Κατ΄ αρχήν για τις αποκρατικοποιήσεις αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες προτεραιότητες, εκτός από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Ολυμπιακή Αεροπορία.

        Και όσον αφορά την μείωση των συντελεστών των φορολογικών κερδών των επιχειρήσεων αν θα ισχύσει αυτό και για τα διανεμόμενα κέρδη στους Μετόχους.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Να ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Υπάρχει σαφές ξεκαθάρισμα στο πρόγραμμα βάσει του οποίου ψηφιστήκαμε από τον Ελληνικό λαό. Αυτό θα ισχύσει.

        Η μόνη συγκεκριμενοποίηση είναι ότι οι μειώσεις των συντελεστών θα γίνουν στη διάρκεια τριετίας. Θα επιθυμούσα πρώτος εγώ να μπορούν να γίνουν σε πλήρη έκταση άμεσα, όμως, από την ώρα που έχουμε ένα σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν επιλέγουμε να καταφύγουμε σε επιβολή φόρων ή σε έκτακτα κοινωνικά ενοχλητικά μέτρα, πρέπει κανείς και τη φορολογική μεταρρύθμιση να την κάνει μεν πλήρη αλλά λίγο πιο ανεπτυγμένη μέσα στο βάθος μιας τριετίας.

        Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, σας έδωσα με την ομιλία μου κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Δεν αναφέρατε για παράδειγμα ότι μίλησα για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ακόμα και σε μεγάλους οργανισμούς υποδομής, λιμάνια, αεροδρόμια και ούτως καθεξής. Ή στην αναφορά που κάναμε για την προώθηση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για έργα συγχρηματοδότησης και αυτοχρηματοδότησης.

        Από κει και πέρα η γενική διάθεση και τοποθέτηση είναι να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις, στο βαθμό όμως που διασφαλίζεται απόλυτα η διαφάνεια, σε βαθμό που υπάρχει συνεννόηση με τους εργαζόμενους, σε βαθμό όπου επιλέγουμε το εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά ωφέλιμο σε κάθε περίσταση. Αυτός είναι οδηγός μας.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Μακρής από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λαρίσης.

        Κος ΜΑΚΡΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ):

        Προεκλογικά κύριε Πρωθυπουργέ είχατε δεσμευτεί πολλές φορές για αποκατάσταση των αδικιών του προγράμματος Καποδίστρια στην Αυτοδιοίκηση. Είχατε μιλήσει μάλιστα για τοπικά δημοψηφίσματα. Θέλω να σας ρωτήσω πότε θα ανοίξετε τον φάκελο Καποδίστρια; Και δεν φοβάστε μήπως οι όποιες αλλαγές ανοίξουν ξανά τους ασκούς του Αιόλου στην ελληνική περιφέρεια;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, είναι αντικείμενο επεξεργασίας, αυτή την ώρα, στο Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης. Και θα έχουμε πολύ σύντομα παρέμβαση στο θέμα αυτό.

        Βεβαίως, οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και να πω ότι ένα από τα κριτήρια που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του είναι το ότι διέρρευσε μία εξαετία, πια. Που σημαίνει ότι δεν αλλάζει το ζήτημα αρχών, αλλά έχει αλλάξει, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, η πραγματικότητα.

        Είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση του ζητήματος την ημέρα που έγινε, ή εν πάση περιπτώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μετά από την ρύθμιση αυτή, και άλλο να πάς να ανατρέψεις συνολικά, τουλάχιστον, μία πραγματικότητα που έχει αρχίσει, πια, να έχει στοιχεία παγίωσης.

        Πάντως ετοιμάζεται συγκεκριμένη παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου για το θέμα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Κακαλής, από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

        Κος ΚΑΚΑΛΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

        Κεντρικός στόχος της πολιτικής σας, είπατε χθες, το επαναλάβατε και σήμερα, είναι η αύξηση του Εθνικού Προϊόντος?.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Φαντάζομαι ότι θα διαφωνήσουμε τώρα.

        Κος ΚΑΚΑΛΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ):

        Είναι η αύξηση του Εθνικού Προϊόντος, ώστε στην συνέχεια να υπάρξει δικαιότερη κατανομή.

        Γνωρίζετε, βέβαια, ότι την προηγούμενη οκταετία το Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 40%. Αλλά η συμμετοχή των εργαζομένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων σε αυτό ήταν πολύ χαμηλή, ήταν ψίχουλα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σήμερα με τελευταία σύμβαση της Γ.Σ.Ε.Ε. ο κατώτατος μισθός είναι 560 ευρώ, ενώ το μεροκάματο είναι 25 ευρώ.

        Επίσης, σε αυτή την βάση γιατί λοιπόν, και γενικότερα το χάσμα τούτο της φτώχειας θα έχει μεγαλώσει, γιατί λοιπόν να πιστέψουμε τις εξαγγελίες σας περί δικαιότερης κατανομής από την στιγμή που συνεχίζετε την ίδια πολιτική.

        Και, δηλαδή, δίνετε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και το ΕΚΑΣ ένα ευρώ την ημέρα αύξηση, είναι αυτή που έχετε υποσχεθεί και οι έμμεσοι φόροι παραμένουν και οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίζονται και η παιδεία και η υγεία είναι ακριβότερες.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Δεν διαφωνούμε, τελικά, τόσο πολύ, όσο φανταζόμουν. Μάλλον εγώ δεν διαφωνώ τόσο με εσάς, εσείς διαφωνείτε περισσότερο μαζί μου.

        Ακούστε, υπάρχει μία συγκεκριμένη πραγματικότητα. Την οποία, η Κυβέρνηση δεν θέλει να εξαπατά τους πολίτες ή να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις, πρέπει και να παρουσιάσει με ειλικρίνεια αλλά και να αντιμετωπίσει, να διαχειριστεί πρακτικά.

        Θα μπορούσα να σας απαντήσω λέγοντας ότι πολλές άλλες Κυβερνήσεις, με διαφορετικά σημεία, αν θέλετε, ιδεολογικής αφετηρίας, με όρους, δηλαδή, παλαιότερους - σας είπα τους θεωρώ ξεπερασμένους αλλά για λόγους ευκολίας στην συζήτησή μας - «σοσιαλιστικές» ή μη στην Ευρώπη θα κατέφευγαν σε τελείως διαφορετικές πολιτικές και το έκαναν πάρα πολλές φορές. Δηλαδή, δραστικές περικοπές στο εισόδημα των εργαζομένων, μαζικές απολύσεις ή άλλα πράγματα.

        Εμείς επιλέγουμε να μην το κάνουμε αυτό. Και δεν το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί τελικά ούτε τον στόχο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και γιατί θεωρούμε ως βάση αρχής ότι δεν μπορεί λάθη πολιτικά να φορτώνονται μονίμως στις πλάτες ειδικά των ασθενέστερων μελών μίας κοινωνίας.

        Τώρα, θα ήμουν ο ευτυχέστερος να μπορούσα να αναγγείλω μία πολιτική γενναίων αυξήσεων, ή αν θέλετε, με την καλή έννοια του όρου, μία πολιτική παροχών. Οφείλω να είμαι ειλικρινής και μαζί σας και με όλους τους πολίτες και να πω ότι αυτό τούτη την ώρα είναι ανέφικτο.

        Εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος, μέσα από πολιτικές που ακόμα και στην διάρκεια του εγχειρήματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης δεν θα πέφτουν στις πλάτες των κοινωνικά ασθενέστερων.

        Να πετύχουμε μία οικονομία και τελικά μία οικονομία η οποία θα γεννά περισσότερο, θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες, θα επιτρέπει πιο γενναίες κοινωνικές πολιτικές. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό είναι το σχέδιο, αυτό είναι το πρόγραμμα, αυτό υπηρετούμε.

        Σε επίπεδο διαπιστώσεων, λοιπόν, μπορεί να συμφωνούμε ή να μην απέχει τόσο πολύ η άποψή μας. Το θέμα είναι όταν διαχειρίζεσαι μία συγκεκριμένη πραγματικότητα ποια πολιτική επιλέγεις για να οδηγήσεις αυτό που θεωρείς σωστό.

        Και εγώ θεωρώ, το πιστεύω απόλυτα, ότι η προσέγγιση που κάνουμε είναι η σωστή. Με ήρεμο τρόπο, με ειλικρίνεια, χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς θεραπείες σοκ, με περιγραφή στους πολίτες ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και θέτοντάς τους ένα συγκεκριμένο στόχο, τον οποίο υπηρετούμε με σιγουριά, θεωρώ ότι είναι το σωστότερο μήνυμα σε μία κοινωνία που πάνω από όλα έχει ανάγκη να ανακτήσει την μεταξύ μας εμπιστοσύνη.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Κάτσενος, από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ.

        Κος ΚΑΤΣΕΝΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ):

        Κύριε Πρόεδρε μας είπατε πριν από λίγο τι θα κάνετε για την περίπτωση του Χρηματιστηρίου.

        Υπάρχουν όμως και πολλές περιπτώσεις που αφορούν προμήθειες στο δημόσιο τομέα, περιπτώσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων. Αρκετές από αυτές ήδη βρίσκονται και στο επίπεδο της διερεύνησης από τις Εισαγγελικές Αρχές.

        Θα ζητήσετε την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, ούτως ώστε επιτέλους να φτάσουν και στην Βουλή;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Νομίζω ότι το έχω καλύψει από προηγούμενα. Απλώς θα σας πω ότι -για όλα ισχύει αυτό- θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διεκπεραίωση αυτών των ερευνών που γίνονται αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο για λόγους διαδικαστικούς στους οποίους αναφερθήκατε εσείς, αλλά πάνω από όλα, για να ξέρει η Κοινωνία, οι Πολίτες τι έχει συμβεί, τι πραγματικά συμβαίνει. Δεύτερον να σας πω και κάτι ακόμα. Θεωρώ ότι το κύριο βάρος της προσπάθειας, του χρόνου και της ενέργειας αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να οδεύει, να κοιτάει προς το αύριο και όχι στο χθες.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Αγγελής από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

        Κος ΑΓΓΕΛΗΣ (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ):

        Αν κατάλαβα καλά, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση μας δώσατε χρόνο τριών - τεσσάρων ετών όσοι από εμάς προλαβαίνουμε να γίνουμε πολύτεκνοι και να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της κατηγορίας.

        Αλλά αυτή η «ήπια προσαρμογή» όπως την χαρακτηρίσατε, «τούνελ» το λένε κάποιοι άλλοι, πόσο χρόνο διαρκέσει; Θα είναι δύο χρόνια, θα είναι τρία χρόνια, θα είναι ολόκληρη η τετραετία; Πότε τελειώνει, δηλαδή, αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Σας είπα καταρχήν και θέλω να το επαναλάβω, ότι γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να μην θιγούν οι οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστεροι.

        Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός είναι μέσα σε ένα χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει πέσει κάτω από 3% που είναι και το όριο της συμφώνου σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή καλύτερα των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη.

        Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι μπορεί να πάει κανείς την επόμενη μέρα σε μια πολιτική αλόγιστων παροχών. Απλώς η αντιμετώπιση σε πρώτη φάση του οξέως δημοσιονομικού προβλήματος αναμφισβήτητα επιτρέπει μια σχετικά χαλαρότερη πολιτική.

        Θα σας έλεγα λοιπόν, ότι εκείνο που θέλω να έχετε στο νου σας είναι: Αυτά τα πράγματα πηγαίνουν βήμα-βήμα. Κάθε βήμα εξυγίανσης δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προόδου βελτιώνει τις συνθήκες για να ανεβάζει κανείς τον πήχη αλλά και το επενδυόμενο προϊόν σε κοινωνικές πολιτικές.

        Πάντως πρέπει να σας πω κάτι. Επιμένω στην λογική της τετραετίας γιατί το πρόγραμμα μιας Κυβέρνησης αυτή την διάρκεια έχει. Δεν είναι δυνατόν όλα τα πράγματα που γίνονται ή μπορεί να γίνονται να γίνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο ή στον πρώτο χρόνο.

        Η ολοκληρωμένη εφαρμογή ενός προγράμματος προβλέπεται στην διάρκεια της θητείας της εκάστοτε Κυβέρνησης. Και βάσει αυτού κρίνεται κιόλας.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Γεροματάκης από το TRT.

        Κος ΓΕΡΟΜΑΤΑΚΗΣ (TRT):

        Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εν πολλοίς το αποτέλεσμα το καθόρισε και η καθημερινότητα με κυρίαρχη, αν θέλετε, την συζήτηση που έγινε εκείνη την περίοδο στο θέμα της ακρίβειας.

        Έξι μήνες τώρα στην Κυβέρνηση της χώρας είστε ικανοποιημένος από την μάχη που έχει δώσει η Κυβέρνησή σας σε αυτό τον τομέα; Νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερα ή είναι πλασματική η εικόνα που έχουμε όλοι ότι η Κυβέρνησή σας στέκετε αμήχανη μπροστά στο πρόβλημα; Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Θεωρώ ότι είναι ένας από τους τομείς που είχαμε πολύ σημαντική επιτυχία, αλλά βεβαίως είναι τέτοιο το θέμα που οι επιτυχίες δεν αναγνωρίζονται.

        Και να σας πω γιατί το λέω. Δεν είναι μόνο ότι προωθήθηκαν θεσμικά κάποια πολύ πράγματα όπως είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ενίσχυση ίσως είναι και πλασματικός όρος γιατί στην ουσία υπολειτουργούσε σε βαθμό μη λειτουργίας. Δε μπορείς να μιλάς λοιπόν για ελεύθερη και ανοιχτή οικονομία, αν δεν υπάρχουν εκείνοι οι θεσμοί οι οποίοι επιβλέπουν το θεμιτό του ανταγωνισμού. Ο νόμος και η τήρηση του νόμου, ο σεβασμός στους κανόνες του παιχνιδιού είναι η βάση για να λειτουργήσει μια ελεύθερη οικονομία.

        Το δεύτερο είναι η εξαιρετικά σύντομη προσπάθεια σε επίπεδο κρατικών ελέγχων. Διότι καλή είναι η ελεύθερη οικονομία, αλλά το κράτος μπορεί να μην πρέπει να είναι παραγωγός, οφείλει όμως να έχει ισχυρή παρουσία για να προστατεύει τα συμφέροντα του πολίτη, του φορολογούμενου, του καταναλωτή.

        Και το γεγονός ότι έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος είναι αρκετά χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι είχαμε μια έκρηξη στις τιμές πετρελαίου, που είναι πρωτόγνωρη τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια.

        Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πολιτική αυτή αποδίδει. Βεβαίως αυτό δε μπορεί να είναι αντικείμενο επανάπαυσης. Διότι η μάχη με την ακρίβεια δίνεται καθημερινά και πρέπει να δίνεται καθημερινά. Θεωρώ όμως ότι τα πρώτα δείγματα και τα αποτελέσματα της πολιτικής απέδωσαν, που μας δίνει αν θέλετε και το έναυσμα να επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση ακόμα περισσότερο.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Παπαγιάννης από την ΑΠΟΦΑΣΗ.

        Κος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΠΟΦΑΣΗ):

        Κύριε Πρόεδρε, στην περσινή συνέντευξη τύπου -ίσως το θυμάστε, ίσως όχι- σας είχα ρωτήσει για τον πρώτο νόμο που θα περάσει η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έτσι όπως εσείς τη χαρακτηρίζατε. Μου είχατε πει λοιπόν και είχατε δεσμευθεί και σε προεκλογικές σας ομιλίες ότι ο πρώτος νόμος θα αφορούσε την περίφημη υπόθεση του βασικού μετόχου.

        Μέχρι στιγμής ο βασικός μέτοχος δεν έχει περάσει ακόμα από τη Βουλή και σύμφωνα με τα δικά σας λεγόμενα χθες δεν τον ονομάσατε, αναφερθήκατε απλώς σε σύγκριση με τη διαφάνεια.

        Αυτό που έχει σημασία και μας ενδιαφέρει να μας απαντήσετε είναι το εξής: Γιατί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία ανέβαζε τον πήχη της σύγκρουσης με οργανωμένα συμφέροντα και για ποιον λόγο από την 7η Μαρτίου και μετά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν ανεβάζει τον πήχη, αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς επίσης και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ουσιαστικά πριμοδοτούν επιχειρηματίες και εργολάβους τους οποίους εσείς κάποτε κατονομάζατε ως οργανωμένα ?συμφέροντα?;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Απάντησα ήδη προηγουμένως, αλλά έχει κάποιες λεπτές πτυχές. Εγώ ουδέποτε εστράφην κατά προσώπων και δεν το κάνω αυτό για λόγους αρχής. Στρέφομαι εναντίον φαινομένων και σε αυτά είμαι αμετακίνητος.

        Μιλήσατε για Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων είναι αυτό το οποίο σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές προώθησε και ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα η κατάργηση του μαθηματικού τύπου.

        Δεν είναι αυτή μια ουσιαστική παρέμβαση εξυγίανσης; Εγώ θεωρώ ότι αυτό είναι τομή μεγάλη. Πολύ μεγάλη τομή. Και θα φανεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια.

        Μιλήσατε για τα ζητήματα ΜΜΕ. Από τις πρώτες μέρες της νέας Διακυβέρνησης ξεκίνησε η επεξεργασία αυτού του νόμου. Μπορεί σε κάποια συνάντησή σας με τον κύριο Παπαληγούρα ή με τον κύριο Ρουσσόπουλο να ζητήσετε περισσότερες διευκρινίσεις. Έρχεται αυτό μέσα σε αυτό το Φθινόπωρο, μέσα στο Φθινόπωρο του 2004.

        Κατά συνέπεια εύκολα κανείς μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις, όμως εδώ το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον υπάρχει πολιτική βούληση να μπει τάξη στα φαινόμενα αυτά, να γίνει επιτέλους σεβαστή η νομιμότητα σε αυτή τη χώρα και αυτό θα το κάνουμε. Χωρίς επαναλαμβάνω να αφήνουμε εντυπώσεις ότι κυνηγάμε μάγισσες ή ότι έχουμε προσωπικά με συγκεκριμένα πρόσωπα.

        Το πρόβλημα στην Ελλάδα - το είπα και πριν και θέλω να το επαναλάβω - είναι να βάλουμε κανόνες στο παιχνίδι και κυρίως αυτούς τους κανόνες να τους τηρούμε. Η Κυβέρνηση αυτή αυτό θα το πράξει.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Κολλάτος από το ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV.

        Κος ΚΟΛΛΑΤΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV):

        Κύριε Πρόεδρε, τον Μάρτη του 2004 προεκλογικά είχατε δεσμευτεί από τη Λάρισα για την υλοποίηση του οδικού άξονα Ε65, ενός καθέτου άξονα που συνδέει την Εγνατία με τον ΠΑΘΕ. Την επομένη των Ευρωεκλογών ο συντοπίτης μας Θεσσαλός Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με αρκετή ειλικρίνεια μας είπε ότι είναι στη νηπιακή ηλικία το έργο και δύσκολα θα υλοποιηθεί μέσα από το Γ΄ ΚΠΣ.

        Την Παρασκευή το βράδυ μας είπατε ότι μέχρι το 2008 η Εγνατία και όλοι οι κάθετοι άξονές της θα υλοποιηθούν. Επειδή στην Ελληνική Περιφέρεια έχουμε κουραστεί να είμαστε θεατές λόγων και ακροατές έργων θέλω να ρωτήσω αν πραγματικά αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνησή σας αυτός ο άξονας. Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Χαίρομαι για την ερώτηση, να κάνουμε μία διευκρίνιση εδώ, τα έργα που ανέφερα την Παρασκευή αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης, δεν αφορούν όλη την Ελληνική Περιφέρεια.

        Αλίμονο αν ήταν έτσι. Υπάρχουν κι άλλες μεγάλες προτεραιότητες που τη στιγμή που πρέπει - ή αν θέλετε για τη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία συζητάτε πιθανότατα σε μία συνάντησή μας στη Θεσσαλία θα ειπωθούν. Ναι, παραμένει στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Εκείνο που περιμένω από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων είναι να μου δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησής του.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Μουσσάς από την ΑΞΙΑ.

        Κος ΜΟΥΣΣΑΣ (ΑΞΙΑ):

        Υπάρχουν κύριε Πρωθυπουργέ Κυβερνητικά Στελέχη και Διοικητές Οργανισμών που δεν είναι «σεμνοί και ταπεινοί» όπως έχετε ζητήσει; Και αν ναι, αν ισχύει γι αυτούς η ρήση ?ουδείς αναντικατάστατος?.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, στο μεν διαπιστωτικό σκέλος δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή που θα μπορούσα να το παρουσιάσω ως συγκεκριμένη ευθύνη.

        Άλλωστε ξέρετε αυτό πάνω απ΄ όλα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το υπαγορεύει η συνείδησή σου, η νοοτροπία σου, ο τρόπος ζωής σου, η αντίληψη που έχεις για τα πράγματα. Δεν είναι κατ΄ ανάγκην κάτι που γίνεται εύκολα αντικείμενο διαταγής ή οδηγίας. Βεβαίως είναι ένα κριτήριο που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

        Το δεύτερο που είπατε προφανώς ισχύει, ουδείς αναντικατάστατος.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Αποστολίδης από το ΔΕΛΤΑ TV.

        Κος ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ΔΕΛΤΑ TV):

        Πως ερμηνεύετε κύριε Πρόεδρε τη θεαματική μεταστροφή της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις υπέρ της Νέας Δημοκρατίας;

        Και παράλληλα πώς σκέφτεστε να κατοχυρωθεί αυτό από την Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης σε συνδυασμό με την διασυνοριακότητα της περιοχής, αλλά παράλληλα και με την ανάγκη να διαχυθεί η ωφέλεια ή οι ωφέλειες της ανάπτυξης στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και γενικότερα στους κατοίκους της Θράκης; Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, επειδή το συνδέσατε με εκλογικές συμπεριφορές θα σας πω ότι δεν έχω τέτοια κριτήρια.

        Και εν πάση περιπτώσει δεν βλέπω καμιά διαφορά από το ότι μετεστράφη η εκλογική συμπεριφορά σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας που παραδοσιακά εθεωρούντο ότι δεν είναι τόσο φιλικές προς τη Νέα Δημοκρατία οι εκλογικές τους επιλογές.

        Λοιπόν δεν είναι αυτό κριτήριο. Κριτήριο είναι ότι η Θράκη πρέπει να πάει μπροστά γιατί είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής Περιφέρειας που έχει μείνει πολύ πίσω, είναι ξεκάθαρο αυτό, κυρίως στη λογική την αναπτυξιακή των μεγάλων δομικών παρεμβάσεων.

        Δεύτερο ζήτημα η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, είναι μια ελεύθερη κοινωνία, μια Δημοκρατία, σέβεται όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή οποιασδήποτε άλλης διάκρισης, κατά συνέπεια μας ενδιαφέρει οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο.

        Θα θυμάστε ίσως ότι προεκλογικά παρουσιάσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά και τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας το οποίο θα το τηρήσουμε. Κατά συνέπεια θα έλεγα ότι αυτά που έχουμε πει για το θέμα αυτό ισχύουν και για την Θράκη και για τον μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά δεν συνδέονται ούτε με εκλογικές συμπεριφορές, ούτε με κριτήρια ή κίνητρα που έχουν τέτοια αφετηρία.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Σταματόπουλος, από το ΚΕΡΔΟΣ.

        Κος ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΚΕΡΔΟΣ):

        Κύριε Πρόεδρε, ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και κυρίως μικρομεσαίων έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Βρίσκονται σε μία φάση υπερδανεισμού από τις τράπεζες και αδυναμίας να συνάψουν νέα δάνεια λόγω του υπερδανεισμού.

        Τι σκοπεύετε; Θα κάνετε κάποια παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα ή θα αφήσετε την αγορά να ρυθμίσει την εξέλιξη της υπόθεσης;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Θα μου επιτρέψετε να πω, ήδη κάναμε μία πολύ σημαντική παρέμβαση, επειδή μιλήσατε για υπερχρέωση, λύνοντας ένα επίμαχο ζήτημα, τα πανωτόκια. Αυτό ήδη είναι μία πολύ μεγάλη πολιτική επιλογή η οποία εφαρμόστηκε. Δεν είναι εξαγγελία.

        Είναι κάτι το οποίο τυραννούσε επί δεκαετίες πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Δύο κατηγορίες ήταν οι χειρότερα πληττόμενες από αυτό, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες για τους οποίους δίνεται μία πολύ μεγάλη διέξοδος.

        Από εκεί και πέρα παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ορισμένα έχουν ήδη ληφθεί. Η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, για παράδειγμα, που είναι πολύ ισχυρό όπλο στήριξης. Δηλαδή, είναι ένα ταμείο το οποίο θα εγγυάται τον δανεισμό μικρής ή μεσαίας επιχείρησης.

        Το γεγονός ότι διευρύνουμε την συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνουμε την συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα των εμπορικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, είναι ήδη σημαντικές κινήσεις.

        Και βεβαίως, εκείνο το οποίο είναι τώρα αντικείμενο επεξεργασίας και μέσα, φαντάζομαι, στις αρχές φθινοπώρου, να παρουσιαστεί, είναι, όπως σας είπα και πριν, η φορολογική μεταρρύθμιση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που έχουν και τα δύο ως κεντρικό χαρακτηριστικό την προσπάθεια τόνωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης.

        Και αυτό γίνεται για ένα πολύ βασικό λόγο. Γιατί θεωρούμε ότι η ανάπτυξη με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας κυρίως πρέπει να στηριχθεί στην άνθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

        Όπως επίσης και δύο άλλα κριτήρια που έχουμε: Πρώτον η περιφέρεια, η διάθεση της ανάπτυξης στην περιφέρεια. Είπα και πριν ότι τώρα είναι η ώρα της περιφέρειας για εμάς.

        Και δεύτερον, στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στην αύξηση, δηλαδή, της απασχόλησης.

        Να είστε, λοιπόν, βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να στηρίξουμε την δράση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Πυριδονίδης, από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

        Κος ΠΥΡΙΔΟΝΙΔΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

        Η χθεσινή μέρα, ήταν αποφράς, βέβαια, για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν από τρία χρόνια είχαμε τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

        Πριν από μία βδομάδα άκουσα τον Αμερικανό Πρόεδρο στο συνέδριο του κόμματός του, να μιλάει και να λέει με παρρησία ότι μετά τον αγώνα που έχει κάνει κατά της τρομοκρατίας, βαδίζουμε, πλέον, σε πιο ασφαλή κόσμο.

        Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν συμμερίζεστε την άποψή του και αν πιστεύετε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας μπορεί να γίνεται με εισβολές και με προληπτικά χτυπήματα.

        Σας ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, δεν συμμετέχω στην εκλογική μάχη της συγκεκριμένης χώρας που είπατε. Κατά συνέπεια δεν τίθεται δικό μου ζήτημα αν συμφωνώ, με τις όποιες διαπιστώσεις κάνει ο ένας υποψήφιος ή ο άλλος.

        Εγώ θα σας πω ότι ο κόσμος τον οποίο ζούμε έχει συγκεκριμένα προβλήματα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, που χρειάζονται αντιμετώπιση. Και η αντιμετώπιση αυτή έχει να κάνει, βεβαίως, με την σταθερή και σθεναρή αντιμετώπιση των φαινομένων της τρομοκρατίας, αλλά και συνάμα και με δύο ακόμα ζητήματα.

        Την προσπάθεια άμβλυνσης των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων που υπάρχουν και από την άλλη πλευρά την προσπάθεια για την εξεύρεση των περισσότερων δυνατών σημείων συνεννόησης και συναίνεσης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.

        Αυτές είναι οι αρχές τις οποίες πρεσβεύει η ελληνική Κυβέρνηση, θα σας έλεγα πρεσβεύει γενικότερα η Ελλάδα. Και σε αυτές τις αρχές τις οποίες επανειλημμένα έχουμε πει, και σε τέτοιες ευκαιρίες αλλά και στον διεθνή περίγυρο, σε αυτές εμμένουμε.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Καντίρης, από την τηλεόραση ΗΜΑΘΙΑ και ΡΑΔΙΟ ΝΑΟΥΣΑ.

        Κος ΚΑΝΤΗΡΗΣ (ΗΜΑΘΙΑ - ΡΑΔΙΟ ΝΑΟΥΣΑ):

        Κύριε Πρόεδρε, σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος. Μετά από 15 χρόνια γέμισαν τα μικρόφωνα Ελλάδα. Είναι σημαντικό να ακούγονται όλες οι φωνές των συναδέλφων από όλη την επικράτεια. Συγχαρητήρια, αγαπητέ συνάδελφε.

        Θέλω να σταθώ στο θέμα του τουρισμού.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Το συνάδελφε, πήγαινε στον κ. Ρουσσόπουλο, φαντάζομαι. Δεν είναι πια.

        Κος ΚΑΝΤΗΡΗΣ (ΗΜΑΘΙΑ - ΡΑΔΙΟ ΝΑΟΥΣΑ):

        Θέλω να σταθώ στο θέμα του τουρισμού, κύριε Πρόεδρε. Εδώ είναι, πράγματι, το μεγάλο γεγονός για την Χώρα μας κάθε καλοκαίρι.

        Εμείς δεν πουλούμε ούτε μηχανήματα, ούτε ελικόπτερα, αλλά ούτε και κάτι άλλο. Πουλούμε ήλιο και θάλασσα. Αυτό το κομμάτι είχε εγκαταλειφθεί, κύριε Πρόεδρε, όλα αυτά τα χρόνια.

        Και θέλω να ρωτήσω, πως σκοπεύετε να οργανωθεί καλύτερα, πρώτον από την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων γιατί είναι μια αλυσίδα η οποία εμπλέκεται στον τουρισμό, αλλά και γενικότερα οι επενδυτικές κινήσεις που θα γίνουν σε όλη την επικράτεια; Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Είπατε «πουλάμε ήλιο και θάλασσα». Υπάρχει λοιπόν πρώτον ένα ζήτημα αν αυτό το «πουλάμε» γίνεται με τα σημερινά δεδομένα, αποτελεσματικά.

        Όμως θα σας έλεγα ότι κατά την άποψή μου υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα. Το πρόβλημα είναι ότι πουλάμε μόνο ήλιο και θάλασσα, ενώ θα έπρεπε να πουλάμε - πουλάμε είναι κακή λέξη αλλά την βάλατε εσείς εμμέσως στο στόμα - να προσφέρουμε πολιτισμό, συνεδριακό τουρισμό, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αγροτουρισμό, τρόπους με τους οποίους να αξιοποιήσουμε τους ορεινούς όγκους.

        Είστε από την Νάουσα έτσι δεν είναι; Βεβαίως είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στο Σέλι πριν από πολλές δεκαετίες, αλλά είναι αναξιοποίητος ο ορεινός όγκος του Βερμίου. Και όχι μόνο, το λέω επειδή σας αφορά λόγω γειτνίασης περισσότερο.

        Λοιπόν, αποδίδω τεράστια σημασία στον τουρισμό. Γι΄ αυτό το λόγο αποφασίσαμε και ιδρύουμε το Υπουργείο Τουρισμού. Ο νόμος είναι ήδη έτοιμος, έχει κατατεθεί, ψηφίζεται στις επόμενες βδομάδες. Από εκεί και πέρα θα πάμε σε έναν καινοτόμο τουριστικό νόμο που θα αναδεικνύει όλες αυτές τις προτεραιότητες.

        Όμως πέρα από τις στοχεύσεις αυτές που σας είπα πολύ γρήγορα, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, στην επαγγελματική συμπεριφορά, στην έγκαιρη και καλή διαφήμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Είναι απόφασή μας να τα κάνουμε αυτά.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Μπίρης από την ΕΓΝΑΤΙΑ.

        Κος ΜΠΙΡΗΣ (ΕΓΝΑΤΙΑ):

        Εσείς περιγράψατε το Κοινωνικό Κέντρο ως πολιτικό χώρο που πρέπει να βρίσκεται κοντά και δίπλα στον αδικημένο, όπως είπατε. Επειδή κύριε Πρόεδρε, ο συνταξιούχος για παράδειγμα του ΤΣΑ, των 400 το μήνα, ανήκει σίγουρα στους αδικημένους, θα σας παρακαλούσα να μας πείτε πόσα χρόνια πρέπει να περιμένει ακόμα για να νοιώσει μια σχετική οικονομική ασφάλεια;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Είπατε σωστά ότι όπως αντιλαμβάνομαι εγώ την έννοια του Κοινωνικού Κέντρου έχει να κάνει πράγματι με μια πολιτεία η οποία είναι στο πλευρό των εισοδηματικά ασθενέστερων, των λιγότερο αν θέλετε ευνοημένων μιας κοινωνίας.

        Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να σας επισημάνω, γιατί το οφείλω απέναντι στους Πολίτες, έστω κι αν ξέρω ότι δεν γίνομαι ευχάριστος, ότι μια από τις άλλες συνιστώσες αυτού που αισθάνομαι εγώ ότι είναι το Κοινωνικό Κέντρο, είναι να είναι κανείς ειλικρινής και να αποτυπώνει μια συγκεκριμένη κατάσταση.

        Το έκανα αυτές τις ημέρες, το έκανα και σήμερα όταν δόθηκε η ευκαιρία με ανάλογες ερωτήσεις συναδέλφων σας. Θεωρώ λοιπόν ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, το γεγονός ότι επιλέγουμε μια πολιτική σύνθετη, σύνθετη διότι συνδυάζει μια σειρά από στοχεύσεις. Πρώτον την δημοσιονομική εξυγίανση.

        Δεύτερον την αναπτυξιακή τροχιά. Τρίτον την αντιμετώπιση κάποιων από τα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα και όλα αυτά χωρίς να μετακυλύεται το κόστος αυτής της προσπάθειας στις πλάτες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων ή γενικότερα των ασθενέστερων μελών της κοινωνίας μας. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή σύνθεση πολιτικής υπό τις σημερινές περιστάσεις.

        Για να μην το αφήνω αυτό μόνο ως δικαιολόγηση θα σας πω ότι πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να έχει απογειωθεί οικονομικά. Και αυτό είμαι βέβαιος ότι θα σημαίνει και μια αυξημένη δυνατότητα για να επιχειρήσει κανείς με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο από ότι μέχρι σήμερα, να κατανείμει δικαιότερα και το παραγόμενο προϊόν προς όφελος ακριβώς των εισοδηματικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Παλήκαρης από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

        Κος ΠΑΛΗΚΑΡΗΣ (ΗΜΕΡΗΣΙΑ):

        Κύριε Πρόεδρε επειδή βασανίζεστε, είναι ολοφάνερο, πολύ να βρείτε πόρους για να υλοποιήσετε τις εξαγγελίες σας. Μας έχετε πει ήδη ότι αυτό μπορεί να γίνει σε βάθος τετραετίας.

        Θέλω να σας θυμίσω την προεκλογική σας αναφορά επανειλημμένα σε έκθεση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έλεγε ότι, μόνο από την πάταξη της διαφθοράς και της σπατάλης μπορούμε να εξοικονομήσουμε 10 δισεκατομμύρια Ευρώ.

        Ερώτημα: Πότε και σε ποιο Προϋπολογισμό της τετραετίας θα δούμε να εγγράφονται τέτοια κονδύλια προς είσπραξη;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ναι, σωστά το θυμάστε και είναι κάτι το οποίο δεν είναι αποκύημα της δικής μου φαντασίας. Ήταν πράγματι έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα η μάχη να περιορίσει κανείς την διαφθορά, να αυξάνει συνεχώς το ποσοστό διαφάνειας είναι καθημερινή, δεν λύνεται σε μια ημέρα, ούτε σε ένα Προϋπολογισμό.

        Άλλωστε το γεγονός ότι η πρόβλεψη για μια ουσιαστική δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ένα χρόνο μέσα, σε μεγάλο βαθμό όχι αποκλειστικά, στηρίζεται στην μείωση της κρατικής σπατάλης.

        Η σπατάλη αυτή προέρχεται πρώτον από υπεργραφειοκρατία - γνωρίζετε ήδη τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει αλλά και τις πρωτοβουλίες Υπουργείων για την δραστική μείωση του αριθμού των υπογραφών για παράδειγμα που απαιτούνται. Αλλά από την άλλη πλευρά, πέραν της γραφειοκρατίας και το περιορισμό των φαινομένων που έχουν σχέση με την διαφάνεια.

        Θεωρώ λοιπόν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η επίτευξη του στόχου να είμαστε σε ένα έλλειμμα κάτω από 3% του χρόνου στηρίζεται και θα στηριχθεί στην πράξη, ακριβώς στον περιορισμό αυτής της σπατάλης.

        Άρα θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα συνεπείς και με εκείνη την διαπίστωση και με εκείνη την πρόταση την οποία έκτοτε κάναμε. Βεβαίως αυτό δεν λύνεται μια και έξω ούτε σε ένα μόνον Προϋπολογισμό.

        Αυτή είναι μια μάχη που αφορά την ουσιαστική μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το Ελληνικό Δημόσιο και ο ευρύτερος Δημόσιος τομέας. Εμείς επιμένουμε σε αυτό, το θεωρούμε κεντρική μας επιλογή.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Χαλάς από το ΑΣΤΡΑ ΤV.

        Κος XAΛΑΣ (ΑΣΤΡΑ ΤV):

        Μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων στην περιφέρεια -το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη δική μας περιφέρεια στη Θεσσαλία- η αγωνία του κόσμου είναι εάν όλα όσα βρίσκονται σε εξέλιξη από την πλευρά των έργων θα ολοκληρωθούν.

        Η περίφημη εκτροπή του Αχελώου, η σήραγγα των Τεμπών, η Κάρλα, ο Περιφερειακός, η Ε65, το Εμπορευματικό Κέντρο, είναι ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν βέβαια στην ανάπτυξη, δεν θα επιβαρύνουν περισσότερο το ζήτημα το μεγάλο της ανεργίας και γενικά είναι αυτά τα οποία περιμένουμε κάποια στιγμή να υλοποιηθούν.

        Ρωτάω λοιπόν εάν πραγματικά οι προθέσεις κυρίως είναι να υπάρχουν τα χρήματα να τελειώνουμε με αυτό. Κι επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν φτάνει -στο άμεσο τουλάχιστον έτσι μέλλον- μόνο το θέμα της ρύθμισης των πανωτοκίων για τους αγρότες και αν σκοπεύετε στους επόμενους μήνες να πάρετε κι άλλες πρωτοβουλίες γι αυτούς. Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Να ξεκινήσω από το δεύτερο, όπως γνωρίζετε εμείς επιμένουμε σε μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική.

        Ένα κομμάτι της, ένα στοιχείο, σημαντικό βέβαια ήταν η ρύθμιση για τα πανωτόκια. Από κει και πέρα υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα πολιτικής για τους αγρότες.

        Πάντως μια και το θίγετε -δεν είναι η ώρα τώρα να κάνω αναλυτική παρουσίαση του προγράμματός μας για την αγροτική πολιτική- θα σας πως ότι πέρα από κινήσεις ανακουφιστικές, άμβλυνσης δηλαδή των δυσκολιών, το βασικό που προέχει είναι να στραφούμε στην ποιότητα στην ελληνική γεωργία, να την κάνουμε δηλαδή ξανά ανταγωνιστική. Αυτό είναι το κλειδί που αναζητούμε για την εφαρμογή της πολιτικής μας.

        Τώρα στο πρώτο που θέσατε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι το βάρος στην περιφέρεια. Δε χρειάζεται να το εξηγήσω πάλι με πολλά επιχειρήματα, τα είπαμε, είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση.

        Το ποια συγκεκριμένα έργα θα προωθηθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα σε κάθε μία από τις Ελληνικές Περιφέρειες θα ανακοινώνεται ανάλογα με την στιγμή κατά την οποίαν την επισκέπτομαι ή την επισκεπτόμαστε.

        Όπως είπα και πριν αυτά που παρουσιάσαμε δεν είναι ο εξαντλητικός κατάλογος των έργων για ολόκληρη την Ελλάδα, είναι εκείνα που αφορούν άμεσα τη Βόρεια Ελλάδα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κυρία Γκάλη από τον FM 100.

        Κα ΓΚΑΛΗ (FM 100):

        Κύριε Πρόεδρε δεσμευτήκατε για την εκτέλεση των μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη με χρονικό ορίζοντα το 2008. Αυτό ανεξάρτητα από την ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη της ΕΧΡΟ το 2008; Κι εσείς συμφωνείτε με τη σύσταση ενός Δημόσιου Φορέα Παρακολούθησης των έργων;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ναι, ανεξάρτητα.

        Βεβαίως η EXPO είναι ένας στόχος που επιδιώκουμε. Νομίζω ότι η ολοκλήρωση των έργων αλλά και η παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωσή τους βοηθάει όχι μόνο την τέλεσή της εάν όπως ελπίζουμε επιτύχουμε την ανάθεση αυτή, αλλά βοηθάει και την υποψηφιότητα.

        Αλλά πάντως, οφείλω να το πω αυτό, ασχέτως ΕΧΡΟ τα έργα αυτά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κυρία Καλλιάκου από το TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

        Κα ΚΑΛΛΙΑΚΟΥ (TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ):

        Κύριε Πρόεδρε προεκλογικά είχατε ενταχθεί υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Θα το εφαρμόσετε;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Τις θέσεις μου στο θέμα τις γνωρίζετε. Είναι αντικείμενο για το οποίο μπορεί να γίνει διάλογος, αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Τσατσαρώνης από το ΕΠΙΧΕΙΡΩ.

        Κος ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ (ΕΠΙΧΕΙΡΩ):

        Προ ημερών ο Πρόεδρος του ΣΕΒ απηύθυνε μια έκκληση από τις Βρυξέλες να προχωρήσετε άμεσα στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

        Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας σας ζήτησε να ανοίξετε το ασφαλιστικό. Σήμερα δηλώσατε ότι θα πάτε με το ίδιο σύστημα, δεν άκουσα μέχρι πότε.

        Αισθάνεστε ότι υπάρχει μια δικαιολογημένη πίεση από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Εκείνο που αισθάνομαι είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν το δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους.

        Και τους ακούμε όλους. Όχι μόνο τώρα, το κάνουμε πάντα. Πιστεύω πολύ σε αυτή την έννοια του διαλόγου και της συνεννόησης.

        Από κει και πέρα κανένας δεν υπαγορεύει την κυβερνητική πολιτική. Η κυβερνητική πολιτική αποφασίζεται από την Κυβέρνηση, η οποία την ανακοινώνει σε όλους τους Έλληνες Πολίτες.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Μπελιάς από τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ-ΜΗΤΣΗ.

        Κος ΜΠΕΛΙΑΣ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΜΗΤΣΗ):

        Κύριε Πρόεδρε να επανέλθω λίγο στο θέμα της ΕΧΡΟ. Το θέμα της διεκδίκησης αυτή τη στιγμή είναι σε μία κρίσιμη φάση. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν αν υπάρχουν κινήσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί η Κυβέρνηση για να προωθήσει συστηματικότερα τη διεκδίκηση αυτή;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, υπάρχει ένας πολύ καλός φάκελος για την υποψηφιότητα, κάνουμε ήδη όλες τις κινήσεις που χρειάζονται για να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με την ελπίδα ότι θα επιτύχουμε στη διεκδίκηση αυτή.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Δημόπουλος από τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ.

        Κος ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ):

        Κύριε Πρόεδρε αύριο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η μη σωστή κατανομή των μαθητών, παράδειγμα στο Βόλο έχουμε προβλήματα στην κατανομή των μαθητών.

        Επίσης έχουμε και περικοπή κονδυλίων για την μεταφορά των μαθητών. Τι συμβαίνει, κύριε Πρόεδρε; Δεν προλάβατε με τις πρόσφατες αλλαγές στους προϊσταμένους που έγιναν στην εκπαίδευση; Ή έχουμε περικοπές λόγω δημοσιονομικού νοικοκυρέματος στα κονδύλια για την παιδεία; Σας ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Τίποτα από αυτά.

        Ίσα-ίσα είπα και το ακούσατε, ότι ήδη από τον Προϋπολογισμό του 2005 θα εμφανιστεί η βαρύτητα και η προτεραιότητα που δίνουμε στην Παιδεία. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε αυτό γιατί το έχω πει πάρα πολλές φορές.

        Και βεβαίως ισχύει η δέσμευσή μας σταδιακά να αυξηθεί το ποσοστό της παιδείας που επενδύεται στην παιδεία από 3,5% που είναι σήμερα στο 5%.

        Τώρα από εκεί και πέρα για την προετοιμασία, εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι τα σχολεία ή μάλλον οι μαθητές έχουν ήδη από δεκαπενθημέρου τα βιβλία στη θέση τους.

        Υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία για να είναι όλα τα σχολεία στελεχωμένα με τους καθηγητές και τους δασκάλους. Η λίστα για να καλυφθούν τα κενά δεν πηγαίνει όπως παλαιότερα στην αυθαίρετη λογική της επιλογής από ωρομισθίους αλλά μέσα από τους καταλόγους των αναπληρωτών.

        Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ καλή προετοιμασία να αντιμετωπιστούν όλα τα θέματα που μπορεί να προκύψουν για αυτό το ζήτημα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κα Ορφανίδου από τον 9,84.

        Κα ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ (9,84):

        Κύριε Πρόεδρε, το επισημάνατε κι εσείς ότι η εικόνα της χώρας με την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, βελτιώθηκε διεθνώς και ότι στόχος είναι να καρπωθούμε αυτή την επιτυχία. Πως θα το κάνατε αυτό στο διεθνές περιβάλλον; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και ποιες είναι οι προσδοκίες μας;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Θεωρώ ότι αυτό που θα λέγαμε «μετά-ολυμπιακή περιουσία» έχει να κάνει με μια σειρά από πράγματα.

        Είναι βεβαίως η πραγματική αποτιμώμενη περιουσία, ακίνητα και κινητά. Είναι θα έλεγα κυρίως το κέρδος της Χώρας σε επίπεδο εικόνας και εντυπώσεων. Και βεβαίως το κέρδος από πλευράς εμπειρίας, αυτοπεποίθησης, νέων δρόμων που διανοίγονται.

        Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο η Χώρα πρέπει να το καρπωθεί. Γιατί άλλωστε για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων συνέβαλαν όλοι οι Έλληνες, το έχω πει επανειλημμένα δεν χρειάζεται να επανέρχομαι σε αυτό, όλες οι Κυβερνήσεις, άνθρωποι από κάθε πολιτική απόχρωση.

        Αλλά κυρίως συνέβαλαν οι Έλληνες πολίτες, που τελικά επωμίστηκαν και το βάρος. Είτε αυτό είναι το φορολογικό το βάρος, το οικονομικό, είτε ακόμα και οι κανόνες που ίσχυσαν, οι αρκετά περιοριστικούς κανόνες που ίσχυσαν στην Αθήνα στην διάρκεια των Αγώνων.

        Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ αυτό. Έχουμε κάνει ήδη σειρά συσκέψεων και στο αμέσως προσεχές μέλλον, με την ολοκλήρωση και των Παρά-Ολυμπιακών Αγώνων, θα έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουμε προς συζήτηση και τελικά προς εφαρμογή.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κα. Τσιλιγκερίδου από το T.V. 100.

        Κα ΤΣΙΛΙΓΚΕΡΙΔΟΥ (Τ.V. 100):

        Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξαναγυρίσουμε στην Θεσσαλονίκη και στο θέμα της κατασκευής των μεγάλων έργων.

        Δεν αναφερθήκατε στην ομιλία σας, στο κόστος των έργων αυτών και βέβαια στα κονδύλια. Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την κατασκευή των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης;

        Και κάτι ακόμη. Τα τελευταία επίσημα ποσοστά της ανεργίας στην πόλη αγγίζουν το 11,2%. Υπάρχει σχέδιο για την απασχόληση, ειδικά στην Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στην περιφέρεια;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Σε ότι αφορά τα έργα, σας είπα και πριν ότι όταν με αυστηρότητα και εξονυχιστικό έλεγχο συμπεριέλαβα κάποιες δεσμεύσεις στην ομιλία μου, σημαίνει ότι είμαι πεπεισμένος και έχω και την πληροφόρηση από το αρμόδιο Υπουργείο ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Τίποτα άλλο περί αυτού.

        Στο δεύτερο που είπατε. Δεν είναι 11% δυστυχώς η ανεργία στην πόλη. 11% αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι πολύ υψηλότερη. Και γι΄ αυτό με βλέπετε να επιμένω τόσο πολύ στην ανάγκη με σειρά πολιτικών, από τα έργα μέχρι τον αναπτυξιακό νόμο, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση στο Κράτος, να δώσουμε το βάρος στην αναπτυξιακή τροχιά της περιφέρειας.

        Σας το είπα πριν, το επαναλαμβάνω και τώρα. Αυτό θα κάνουμε και ένας από τους στόχους μας, όχι ο μοναδικός, ένας όμως από τους πιο βασικούς στόχους είναι η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Έχουν υποβληθεί 48 ερωτήσεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια. Έχουν απαντηθεί 48 ερωτήσεις, αριθμός ρεκόρ κύριε Πρόεδρε για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Θα κατηγορηθούμε για πρωταθλητισμό.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Λυπάμαι που δεν έχουμε άλλο χρόνο, σας ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σας.

       

       

        Λήξη Συνέντευξης

    [08] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (2)

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

    Ο κύριος Χιώτης από το ΒΗΜΑ.

        Κος ΧΙΩΤΗΣ (ΒΗΜΑ):

        Κύριε Πρόεδρε, ας υποθέσουμε ότι κάποιος Υπουργός σας έχει να στελεχώσει μια θέση στην κρατική μηχανή. Έχει έναν υποψήφιο με κομματικές περγαμηνές με προσφορά στο κόμμα κι έναν δεύτερο υποψήφιο με ελαφρώς καλύτερο βιογραφικό. Ποιον θα τον συμβουλεύατε να προσλάβει;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Κύριε Χιώτη εγώ θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας είναι ο εκτεταμένος κομματισμός ο οποίος επικράτησε ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.

        Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό είναι ένα από τα αίτια της κακοδαιμονίας ειδικά του δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε ένα βαθμό και αίτιο της διαφθοράς. Γιατί θεωρώ ότι τελικά η μετριοκρατία, η αναξιοκρατία, είναι και εστία ανάπτυξης της διαφθοράς.

        Πιστεύω λοιπόν και το πιστεύω βαθιά ότι τα κριτήρια με τα οποία γίνονται και πρέπει να γίνονται οι επιλογές είναι τρία: «Αξία, Ικανότητα και Ήθος». Με αυτά λοιπόν τα κριτήρια θα τον συμβούλευα στη συγκεκριμένη περίπτωση.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κυρία Σπυράκη από τον ALTER.

        Κα ΣΠΥΡΑΚΗ (ALTER):

        Κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι όπως είπατε το Σύνταγμα δείχνει το δρόμο της συναίνεσης για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πως αντιμετωπίζετε την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού του κυρίου Κώστα Σημίτη;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Κυρία Σπυράκη δε θα μπω σε ζήτημα σχολιασμού ονομάτων, σας είπα ποια είναι η θέση μου αυτή την ώρα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Αρμένης από τον STAR.

        Κος ΑΡΜΕΝΗΣ (STAR):

        Κύριε Πρόεδρε, σκέφτεστε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο και αν ναι πότε; Γιατί έχετε πει ότι τέτοιες αλλαγές και συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται πριν από εκλογές.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα, δεν είναι της επικαιρότητας. Μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουμε το διάλογο γι αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Γαλιατσάτος από ΤΑ ΝΕΑ.

        Κος ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ (ΝΕΑ):

        Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο θέμα του ελικοπτέρου. Συμφωνώ μαζί σας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν μετριόνται με τον αριθμό των νεκρών.

        Αλλά εδώ υπάρχει μία πολιτική εποπτεία σε ένα Υπουργείο και δεν είναι το πρώτο πράγμα που έχει συμβεί. Εσείς ο ίδιος στο παρελθόν μας λέγατε ότι βάζετε τον πήχη ψηλά, έχετε ζητήσει παραιτήσεις σε πολύ πιο απλές συνθήκες.

        Θα ήθελα να ξέρω που βάζετε τον πήχη των πολιτικών ευθυνών που αναλαμβάνει η Κυβέρνησή σας; Που είναι αυτός ο πήχης; Διότι μέχρι στιγμής σε όλα τα περιστατικά που έχουν συμβεί σε ό,τι συμβαίνει στην Κυβέρνησή σας την πληρώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Σας είπα ποιο είναι το βασικό κριτήριο. Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες πρέπει ευθέως να αποδίδονται. Εκτιμώ και πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στο συγκεκριμένο τραγικότατο αναμφισβήτητα συμβάν.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κυρία Τριανταφύλλου από τον ΣΚΑΙ.

        Κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΣΚΑΙ):

        Κύριε Πρόεδρε, είπατε χτες στην ομιλία σας ότι θα ανακηρύξετε το 2005 «έτος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Θα ήθελα να ρωτήσω πως πιστεύετε ότι μπορεί να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χωρίς να υπάρξει αλλαγή σε θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας και στο συνολικό κόστος της εργασίας το οποίο συμπεριλαμβάνει και το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Καταρχήν, να συμφωνήσουμε ότι το βασικό ζητούμενο για την οικονομία μας είναι να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα.

        Και σε αυτή την κατεύθυνση, κυρίως, κατατείνουν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται στο αμέσως επόμενο μέλλον. Και είναι πρώτον: Η φορολογική μεταρρύθμιση, με τα κίνητρα που θα έχει για αυξημένη παραγωγή.

        Και δεύτερον, ο αναπτυξιακός νόμος. Ο οποίος είναι αυτή την στιγμή αντικείμενο ενός ευρύτατου διαλόγου με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις - και θέλω να σημειώσετε, εδώ, όχι μόνο του κέντρου αλλά και της ελληνικής περιφέρειας - με στόχο να υπηρετήσει αυτός ο νόμος το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας, αλλά συνάμα την ενίσχυση της περιφέρειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

        Από την άλλη πλευρά, η, όπως έχουμε εξαγγείλει, επανίδρυση του κράτους, με άλλα λόγια οι τομές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, η ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση, ακριβώς εκεί κατατείνουν. Γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

        Το γεγονός ότι έχουμε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι, δυστυχώς μέχρι στιγμής, μία χώρα ελκυστική για επενδύσεις, έχει να κάνει με την λειτουργία του κράτους. Την υπερβολική γραφειοκρατία, συχνά τα φαινόμενα διαφθοράς, και ούτω καθεξής.

        Κατά συνέπεια, εμείς είμαστε έτοιμοι για μία πολιτική η οποία οδηγεί σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Και σε αυτή την βάση συζητούμε όλα τα θέματα με τους κοινωνικούς εταίρους.

        Τώρα, από εκεί και πέρα για το ζήτημα αυτό που αναφέρατε, το ασφαλιστικό. Εμείς αυτή την στιγμή πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία.

        Και πάντως σε καμία περίπτωση, το θέτω αυτό ως ζήτημα αρχής, λάθη πολιτικά ή αδυναμίες του Κράτους δεν μπορεί να μετακυλύονται στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους. Αυτό είναι πολιτική θέση την οποία δεν είμαι διατεθειμένος, έπ' ουδενί να παραβιάσω.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Σαραντάκος, από το ΕΘΝΟΣ.

        Κος ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ (ΕΘΝΟΣ):

        Την Τρίτη θα πάει ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο κύριος Μιλτιάδης Έβερτ, να καταθέσει στον εισαγγελέα για το θέμα του χρηματιστηρίου.

        Ήθελα να ρωτήσω αν είναι στις προθέσεις σας και αν έχετε συγκεκριμένη πολιτική επιλογή να προχωρήσετε στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα του χρηματιστηρίου, κάτι, που αν θυμάμαι καλά, αποτέλεσε μια από τις βασικές σας προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Έχω πει επανειλημμένα, κύριε Σαραντάκο, και θα το επαναλάβω, μια που μου θέτετε το ερώτημα, ότι γύρω από τεράστιο ζήτημα τίποτα δεν διαγράφεται και τίποτα δεν παραγράφεται.

        Από εκεί και πέρα αυτή την στιγμή υπάρχει συγκεκριμένη δικαστική έρευνα η οποία τρέχει, τα πορίσματα της οποίας θα αξιολογήσουμε για τα περαιτέρω βήματα. Δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση από το γεγονός ότι περιμένουμε την διεξαγωγή όλων των νομικών διαδικασιών για να φτάσουμε στην τελική πολιτική απόφαση.

        Δεν πρέπει να συγχέεται το γεγονός ότι παραμένει βασικός στόχος μας η διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων με την πολιτική ήπιων τόνων που ακολουθούμε. Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

        Αλλά και αυτό το θέμα δεν μπορεί να τίθεται ως ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης ή ρεβανσισμού. Τίθεται μόνο ζήτημα της αξιοποίησης των στοιχείων που αναδεικνύει η ανάκριση, η επίσημη δικαστική έρευνα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Τρίκας, από τη ΝΕΤ.

        Κος ΤΡΙΚΑΣ (ΝΕΤ):

        Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω λίγο στο θέμα του διορισμού στελεχών στην κρατική μηχανή. Άκουσα την απάντησή σας με πολύ προσοχή, αλλά θέλω να σας ρωτήσω το εξής.

        Ο Ντένγκ Σιαο Πιν είχε πει ότι άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να πιάνει ποντίκια. Ο Υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι διάλεξε τους περισσότερους μάνατζερ νοσοκομείων από τον χώρο της κεντροδεξιάς.

       Με ποια από τις δύο λογικές είστε και πώς σχολιάζετε την δεύτερη;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε επίπεδο επιλογής προσώπων πάντα θα υπάρχουν διαφωνίες. Για λόγους καλοπροαίρετους, καμία φορά και μη καλοπροαίρετους.

        Θεωρώ, επίσης, ότι είναι δεδομένο ότι ένα από τα στοιχεία που καλείται κανείς να εκπληρώνει για να μπορέσει να υπηρετήσει κανείς μία πολιτική σωστά, ιδίως σε επίπεδο πολιτικών επιλογών, είναι και ο βαθμός, σχετικής τουλάχιστον, συμφωνίας μία πολιτική που ακολουθείται.

        Δηλαδή, πρώτος εγώ σας είπα ότι η αξία, η εντιμότητα και η ικανότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Αλλά αν για εσάς εγώ εκπληρώ αυτά τα κριτήρια, όμως διαφωνώ με την πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να με εμπιστευτείτε σε μία νευραλγική θέση που έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά.

        Όμως, παραμένει το γεγονός ότι σε όλες τις επιλογές δεν προέχει το πολιτικό χαρακτηριστικό. Άλλωστε, απόδειξη αυτού είναι ότι οι περισσότερες διαμαρτυρίες οι οποίες δημιουργούνται όταν γίνονται τέτοιες επιλογές, προέρχονται, τελικά, από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Ευαγγελίου, από τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ-ΡΙΖΟΥ.

        Κος ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΡΙΖΟΥ):

        Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε κατ΄ επανάληψη ταχθεί κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. Λοιπόν, δεδομένου ότι η δραστηριοποίηση των διαπλεκόμενων συμφερόντων δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία αλλά και στην αγορά, τι έχει πράξει ή τι θα πράξει η Κυβέρνησή σας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Γνωρίζετε καλά τις απόψεις μου για το θέμα. Οι απόψεις μου αυτές ισχύουν και δεν έχουν αλλάξει ούτε κατά κεραία.

        Σας θυμίζω ότι την απιστία περί την υπηρεσία από πλημμέλημα την κάναμε κακούργημα. Καταργήσαμε τον μαθηματικό τύπο με νόμο, ο οποίος αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται στην Βουλή, ένα καίριο ζήτημα το οποίο απασχολούσε και απασχολεί πάρα πολύ τον ευρύτερο χώρο των δημόσιων έργων.

        Τρίτον, ετοιμάζεται η νομοθετική παρέμβαση από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Επικρατείας για τα θέματα λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

        Τέταρτον, πολλές υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα. Πέμπτον, ειδικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων που θεωρούσαμε ότι δεν ήταν οι πιο συμφέρουσες για τον Έλληνα φορολογούμενο.

        Απλώς θέλω να τονίσω το εξής: Η απαρέγκλιτη στάση μας, τα αισθήματα διαφάνειας δεν πρέπει να συγχέονται με κυνήγι μαγισσών. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε προσωπικές διαφορές με πρόσωπα, ούτε λογικές καταδίωξης ανθρώπων. Η Κυβέρνηση έχει ένα βασικό κριτήριο: τη νομιμότητα.

        Πιστεύω ότι η πρώτη και σημαντικότερη «επανάσταση» που μπορούμε να κάνουμε στον τόπο μας, είναι να σεβόμαστε τους νόμους. Και θεματοφύλακας αυτού είναι η Κυβέρνηση, η εκάστοτε Κυβέρνηση. Σε ότι αφορά πάντως την δική μου Κυβέρνηση επιμένω σε αυτό άκαμπτα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Ρούμπος από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

        Κος ΡΟΥΜΠΟΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ):

        Κύριε Πρόεδρε, απ΄ ότι κατάλαβα η πολιτική σας αν θυμηθούμε και τους όρους που χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι η «μη λιτότητα και μη παροχές». Πότε μπορεί να περιμένει ο κόσμος ότι θα πάρει, ότι θα έχει να κερδίσει κάτι; Και με την ευκαιρία είχατε εξαγγείλει ότι θα θεωρούνται πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με τρία παιδιά. Αυτό πότε θα αρχίσει να ισχύει;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Κύριε Ρούμπο, σας είπα την δική μου προσέγγιση και την προσέγγιση της Κυβέρνησης πάνω στο θέμα.

        Έχουμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, η οποία όπως αναδεικνύεται πια από τα στοιχεία, είναι ακόμα δυσκολότερη και από αυτή που προβλέπαμε εμείς. Χρόνια τώρα λέγαμε ότι υπάρχει πλασματικότητα στα εμφανιζόμενα στους Προϋπολογισμούς, στοιχεία. Αυτή είναι η αλήθεια. Θα συμφωνήσουμε λοιπόν ότι αυτή την αλήθεια πρέπει να την δεχθούμε και να την αντιμετωπίσουμε.

        Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι επιλέγουμε να μην την αντιμετωπίσουμε, αν θέλετε, με συνήθεις τρόπους που είναι η προσφυγή, είτε σε μέτρα σοκ είτε σε φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά επιλέγουμε τον πιο δύσκολο δρόμο.

        Θα μου επιτρέψετε να πω πως θεωρώ ότι αυτός είναι ο δρόμος της αρετής και της κοινωνικής ευαισθησίας, όπου μέσα από τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, την ορθολογικότερη διαχείριση των δημόσιων πόρων και βεβαίως την ανάπτυξη, θα αντιμετωπίσουμε και το δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά και θα μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, αυξημένης ανταγωνιστικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, άρα και αύξησης της απασχόλησης.

        Το πρόγραμμα το οποίο έχουμε παρουσιάσει και έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό Λαό ισχύει στο ακέραιο. Το είπα, το ακούσατε και επί τη ευκαιρία της ερώτησής σας το επαναλαμβάνω. Το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται στην διάρκεια της τετραετίας.

        Κατά συνέπεια όλες οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει θα τηρηθούν. Πρέπει να σας τονίσω ότι ακόμα και με τις πραγματικές δημοσιονομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα και φέτος έχουν γίνει και θα γίνουν και άλλες σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής ευαισθησίας. Πρόχειρα σας αναφέρω μόνο την πολύ σημαντική παρέμβαση για ένα άγος πολλών ετών που λεγόταν πανωτόκια, αλλά και άλλες.

        Κι έρχομαι στο τελευταίο θέμα που θίξατε. Βεβαίως υπάρχει η πολιτική μας δέσμευση για το ζήτημα των πολύτεκνων οικογενειών. Ήδη, και το ακούσατε χθες, μια σειρά από μέτρα έχουν ληφθεί και λαμβάνονται στο αμέσως προσεχές μέλλον για την σχετική ανακούφιση αυτού του τμήματος της Ελληνικής Κοινωνίας.

        Και μάλιστα όχι μόνο με τον γενικό χαρακτηρισμό της πολύτεκνης οικογένειας, αλλά με τον χαρακτηρισμό της οικογένειας με τρία παιδιά, ως πολύτεκνης. Αυτό βεβαίως στην πλήρη του εφαρμογή δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί. Θέλει χρόνο. Ο χρόνος αυτός είναι η διάρκεια της τετραετίας, όπως σας είπα πριν.

        Πάντως, για να κλείσω, θεωρούμε ότι βεβαίως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική δημοσιονομικού περιορισμού. Γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, σωστοί απέναντι στους πολίτες, όλους τους πολίτες, και να πούμε ότι στο άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να πάμε σε μια πολιτική μεγάλων ταραχών.

        Πρέπει να τηρήσουμε μια πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά η πολιτική αυτή θα είναι θαρραλέα σε μεταρρυθμίσεις και ήπια όμως απέναντι στους πολίτες. Δεν πιστεύω επ΄ ουδενί ότι λύσεις στα οικονομικά ή το δημοσιονομικό πρόβλημα μπορούν να οδηγούν στην συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων και κατά μείζονα λόγο των συντάξεων των απομάχων της ζωής.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Ρουμελιώτης από τη ΧΩΡΑ.

        Κος ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (ΧΩΡΑ):

        Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτή τη στιγμή υπάρχει η διάχυτη πεποίθηση ενός ανηλεούς πολέμου από τα «δικά μας» και «δικά σας» παιδιά και τα «ξένα παιδιά».

        Παραδεχτήκατε πριν ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν πως πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο να έχετε απέναντί σας όχι μόνο από τους υποστηρικτές και φίλους του προηγούμενου καθεστώτος, αλλά και από την ίδια την παράταξή σας που βλέπουν οι άνθρωποι να μη λαμβάνονται σοβαρά από την εκάστοτε εξουσία.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ακούστε, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Εξουσία - ή αν θέλετε Κυβέρνηση γιατί η λέξη εξουσία με ενοχλεί - δε σημαίνει μια συμπεριφορά η οποία χωρίζει τους Έλληνες πολίτες. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν παράπονα, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν τόσα πολλά και μάλιστα συστηματικά κακά προηγούμενα, που μπορεί να δημιουργούν και πειρασμούς προς επανάληψη.

        Όμως το στρατηγικό ζήτημα που καλείται κανείς να αντιμετωπίσει και να απαντήσει ευθέως είναι τι κάνει καλό στη χώρα, τι κάνει καλό στην ελληνική κοινωνία. Όταν εκλέγεται μία Κυβέρνηση, δεν εκλέγεται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όσο και αν μπορεί να συνδέεται μαζί τους με κοινές ιδέες, κοινές αντιλήψεις. Καλείται να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον και όλους τους πολίτες.

        Θα σας έλεγα μάλιστα ότι όπου ακολουθήθηκε η αντίθετη λογική, με πρόσφατο παράδειγμα την ίδια την Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, οδηγηθήκαμε σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

        Θεωρώ ότι αυτό που λέμε υπό την ευρεία έννοια του όρου «κομματισμός» είναι μία από τις βασικότερες ασθένειες της κακοδαιμονίας του Ελληνικού Κράτους. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

        Και πιστεύω ότι μέσα από την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, μέσα από την εμπέδωση αρχών όπως η αξιοκρατία, η εντιμότητα, η αναγνώριση της ικανότητας και της αξίας, από αυτό έχουν να κερδίσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, όποια και αν είναι η εκλογική τους επιλογή και η εκλογική τους συμπεριφορά.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Καμπουράκης από το ραδιόφωνο του ΑΝΤΕΝΝΑ.

        Κος ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ RADIO):

        Να σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο κύριε Πρόεδρε, επειδή τα γενικά έχουν ερωτηθεί από τους συναδέλφους.

        Διάβασα χθες το κείμενο της ομιλίας σας και άκουσα. Έχει πράγματα τα οποία έχουν ήδη γίνει και πράγματα που θέλετε να κάνετε, κι επειδή μιλάγαμε για τους πολύτεκνους, μπορείτε να μου εξηγήσετε ακριβώς αυτή την παροχή που λέει ότι όποιος έχει τρία παιδιά δεν πάει φαντάρος, σε ποιους απευθύνεται, σε ποιες ηλικίες, σε ποια στρώματα; Σε ποια ηλικία γεννάνε δηλαδή οι άνθρωποι για να λέμε ότι δεν πάει φαντάρος με τρία παιδιά;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Προφανώς σε ηλικία στρατεύσιμη ή εν πάση περιπτώσει στις ηλικίες εκείνες που τους αφορά άμεσα μια τέτοια λογική.

        Όμως εγώ θέλω να το διευρύνω και να σας πω το εξής: Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένες πολιτικές. Υπάρχει όμως ένα κεντρικό ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά υπαγορεύονται και από λόγους δημογραφικούς, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, που σας θυμίζω ότι υπάρχει αν θυμάμαι καλά ομόφωνο πόρισμα της Ελληνικής Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που προβλέπει και τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

        Και από την άλλη για λόγους προφανούς κοινωνικής ευαισθησίας, θα έλεγα και κοινωνικής δικαιοσύνης εμείς κάνουμε μια κεντρική επιλογή, να πάρουμε μέτρα τα οποία διευκολύνουν τους πολύτεκνους.

        Ένα από αυτά είναι το μέτρο που αναφέρατε. Δεν είναι το σημαντικότερο, και δε σας κρύβω γιατί θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι είναι κι από εκείνα που δεν έχουν άμεση δημοσιονομική επιβάρυνση, η οποία λειτουργεί τουλάχιστον σε αυτό το διάστημα περιοριστικά. Και δε θέλω να λέω ψέματα σε κανέναν, κυρίως δε θέλω να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες.

        Κινούμαστε λοιπόν σε μία λογική στην οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτή η πολιτική επιλογή και αυτό το μέτρο, που επ΄ ουδενί βεβαίως δεν εξαντλεί την ανάγκη για γενναίες πολιτικές σε σχέση με τους πολυτέκνους μια στρατηγική επιλογή μας που όπως σας είπα και πριν αναδεικνύεται και εξελίσσεται στη διάρκεια της τετραετίας.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Οικονόμου από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ.

        Κος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ):

        Κύριε Πρόεδρε να έρθουμε λίγο στα της Θεσσαλονίκης και στο τι επιζητούν οι πολίτες από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

        Σήμερα η εφημερίδα μας έχει μια δημοσκόπηση που έγινε λίγες μέρες πριν έρθετε στην έκθεση και θα σας αναφέρω δύο πράγματα τα οποία θα σας ζητούσα να τα σχολιάσετε.

        Το πρώτο έχει να κάνει με το βαθμό ικανοποίησης των Θεσσαλονικέων για το μέχρι στιγμής κυβερνητικό έργο -ένα ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 30%- ίσως και γιατί έχουν ακούσει χρόνια πολλά πολλές παχιές υποσχέσεις.

        Εσείς πως εγγυάστε ότι τα έργα που ανακοινώσατε την Παρασκευή ιδιαίτερα το βράδυ στην ομιλία σας θα γίνουν στις ημερομηνίες που έχετε ορίσει;

        Το δεύτερο αφορά τη δική σας μεγάλη δημοτικότητα, που όπως λέει η δημοσκόπηση παρουσιάζεται μεγάλη διεισδυτικότητα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, πάνω από 50%. Ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στους δικούς σας ψηφοφόρους, λιγότερη βέβαια από ότι η δικιά σας.

        Τι σημαίνει αυτό; Η πόλωση έχει τελειώσει ή επιβραβεύεται ή πολιτική του κοινωνικού κέντρου;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Πρέπει να σας πω ότι είναι πάγια αρχή μου να μη σχολιάζω δημοσκοπήσεις.

        Όχι γιατί δεν αναγνωρίζω τη χρησιμότητά τους, αλλά γιατί θεωρώ ότι από το ένα άκρο της απόλυτης απόρριψής τους που για χρόνια ίσχυε, δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο όχι απλώς να τις θεοποιούμε αλλά να γίνονται και οδηγός των πολιτικών επιλογών. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που συνεκτιμάμε.

        Τώρα επί της ουσίας. Θεωρώ ότι οι Θεσσαλονικείς κι όχι μόνο οι Θεσσαλονικείς αλλά οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας και γενικότερα της Ελληνικής Περιφέρειας, αισθάνονται τη διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων των τελευταίων ετών και αυτό τους δημιουργεί μια φυσική φόρτιση.

        Δεύτερον. Ειδικά η Θεσσαλονίκη, που είναι το βήμα εξαγγελίας - όπως καλή ώρα κάναμε χθες και προχθές - της κυβερνητικής πολιτικής, υφίσταται ένα προηγούμενο απίστευτης θα έλεγα αναξιοπιστίας.

        Τα έργα, οι δεσμεύσεις που εξαγγέλλονται, επανεξαγγέλλονται είναι αντικείμενα έτσι πομπωδών υποσχέσεων κάθε χρονιά, φυσικό λοιπόν είναι οι πολίτες να αντιμετωπίζουν όλα αυτά με δυσπιστία, με καχυποψία, συχνά και με αγανάκτηση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.

        Τώρα γνωρίζετε καλά ότι τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα την ξέρω καλά. Και γι αυτό αποφάσισα, συντάσσοντας τα μηνύματα, την ομιλία, να είμαι πάρα πολύ αυστηρός σε εκείνα που μπορούν να γίνουν.

        Στη συζήτηση χθες το μεσημέρι με τους παραγωγικούς εταίρους της Θεσσαλονίκης ετέθησαν φυσικά και πολλά άλλα θέματα, αιτήματα, ζητήματα που έχουν σχέση με πρόσθετες παροχές ή άλλες παρεμβάσεις ή άλλα έργα.

        Τους είπα μία κουβέντα και θέλω να είστε κι εσείς κοινωνοί αυτού. Τους είπα «αυτά που είπα είναι πολύ-πολύ προσεκτικά μελετημένα και μας δεσμεύουν. Ακούω με ενδιαφέρον πρόσθετα ζητήματα, να τα μελετήσουμε, να τα κουβεντιάσουμε αλλά δεσμεύσεις παραπάνω δεν μπορώ να αναλάβω».

        Σας το λέω αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα με τους πολίτες πρέπει κανείς να μιλάει την γλώσσα της αλήθειας και ειλικρίνειας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πράγματι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή που έχουν καθυστερήσει ήδη πάρα πολύ.

        Αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει και σε ένα μαξιμαλισμό ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στις πραγματικές δυνατότητες και βεβαίως κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί ότι δεν ανταποκρινόταν και στις ειλικρινείς προθέσεις.

        Τα έργα, λοιπόν, που εξήγγειλα είναι έργα τα οποία θα γίνουν. Και θεωρώ, όπως άλλωστε ειπώθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης την Παρασκευή, ότι θα γίνουν με ορίζοντα την ολοκλήρωσή τους το 2008. Και σε αυτό θα επιμείνουμε.

        Τώρα, με ρωτάτε πώς μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό. Η εγγύηση είναι η πολιτική βούληση να γίνουν πραγματικότητα αυτά. Την πολιτική βούληση την έχουμε. Και θα μου επιτρέψετε να πω, την έχω.

        Από εκεί και πέρα πρώτος εγώ, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση είναι καθημερινά υπό την κρίση των πολιτών κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Και αυτή την κρίση, αυτή την βάσανο την επιζητώ.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ :

        Ο κύριος Γεωργιάδης, από την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

        Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ):

        Όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Πρόεδρε, έχουν ερωτηθεί τα πάντα. Απομένει η εξωτερική πολιτική.

        Είναι, λοιπόν, διάχυτη στην ατμόσφαιρα η εντύπωση ότι το θέμα «υφαλοκρηπίδα» έχει ουσιαστικά παγώσει. Η τουρκική πλευρά, δια στόματος Ερντογάν, τοποθετεί το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι στον τομέα αυτό το 2005, πάντως όχι πριν από τον Δεκέμβρη.

        Είναι επίσης διάχυτη η εντύπωση ότι πολλά μέλη της Ε.Ε. αλλά και με αιχμή τον ευρωπαϊκό τύπο, ιδιαιτέρως τον βρετανικό, εγείρουν σοβαρά προβλήματα για μία Τουρκία στην Ευρώπη και για πολιτικό και για οικονομικό κόστος.

        Η Γαλλία και Ρωσία, εμφανώς, δεν επιθυμούν την Τουρκία να εισέρχεται στον ευρωπαϊκό προθάλαμο, στην καλύτερη να παραμείνει εκεί.

        Ερωτώ. Η Κυβέρνησή σας θα επιμείνει θετικά σε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβρη; Αν ναι, με τι αντίτιμο; Και με δεδομένο ότι η μικρή μείωση, εκατέρωθεν, αμυντικών δαπανών είναι ένα μικρό βηματάκι, αλλά βεβαίως δεν ισοφαρίζει το σημαντικό της διατήρησης των εκκρεμοτήτων.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Κύριε Γεωργιάδη, να τα κάνουμε απλά τα πράγματα.

        Εγώ πιστεύω ότι μία ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλων μας. Βεβαίως του τουρκικού λαού, των γειτόνων της, της Ελλάδας και τελικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η πεποίθησή μου.

        Δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν ακούω από πουθενά ισχυρή επιχειρηματολογία για να πει κανείς «όχι, η Τουρκία δεν πρέπει να μπει σε ευρωπαϊκό δρόμο».

        Τώρα, βεβαίως, δεν μπορώ εγώ να απαντήσω για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κατά πόσον, την ώρα, την κρίσιμη ώρα, που έρχεται, τον Οκτώβριο είναι η έκθεση, αν η Τουρκία εκπληρώνει και σε ποιο βαθμό όλα τα κριτήρια.

        Δέχομαι - και θέλω και αυτό να σας το πω γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας - ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν έχει κάνει μία σοβαρότατη προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Αλλά μένουν και άλλα πράγματα να γίνουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

        Όμως, δεν θέλω να μπω τώρα στο τεχνικό θέμα γιατί αυτό, έτσι και αλλιώς θα απασχολήσει όχι μόνο εμάς, αλλά και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τους ερχόμενους μήνες.

        Εγώ θέλω να μείνω στην κεντρική επιλογή. Θέλουμε μία Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική ή όχι; Εγώ, λοιπόν, λέω ξεκάθαρα, ότι προτιμούμε μία Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία θα προχωρά στον δρόμο και των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και βέβαια της υιοθέτησης κριτηρίων συμπεριφοράς και στον διεθνή χώρου που συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα. Και νομίζω είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό.

        Τώρα, δεν θεωρώ ότι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, στο οποίο αναφερθήκατε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την λογική της αποκλειστικής προθεσμίας του Δεκεμβρίου.

        Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι μία Τουρκία με ευρωπαϊκή προοπτική, πιθανώς, να είναι ίσως και πιο αξιόπιστος συνομιλητής σε ένα τέτοιο θέμα.

        Όπως ξέρετε συνεχίζονται οι διερευνητικές συνομιλίες. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Και οι δύο πλευρές, ουσιαστικά, εμμένουν στις θέσεις τους.

        Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι: επειδή δεν υπάρχει εξέλιξη εκεί για ένα θέμα που μας απασχολεί περισσότερο από 30 χρόνια, θα έπρεπε αυτό να οδηγήσει στην απόκρουση της ευρωπαϊκής επιλογής της Τουρκίας; Για να τα κάνουμε απλά τα πράγματα. Δεν το είπατε εσείς - ούτε το αποδίδω σε εσάς - αλλά από κάποιες πλευρές είναι σαν να υπονοείται αυτό.

        Εγώ λέω όχι, όχι άκριτα. Με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, με σεβασμό στα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο τρόπος που μία χώρα συμπεριφέρεται στον διεθνή της περίγυρο, καταρχήν, επιλέγω να στηρίξω τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    [09] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (1)

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Απαντήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην καθιερωμένη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Συνέντευξη Τύπου, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει με μία ακόμα δήλωση και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι ερωτήσεις.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Εκφράζω και πάλι τη βαθύτατη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα, για την απώλεια του Πατριάρχη και των Μελών της Συνοδείας του και των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

        Είναι όμως διαφορετικό το ζήτημα του δυστυχήματος από το ζήτημα της καθυστέρησης ως προς την ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου. Εκεί υπάρχουν ευθύνες. Όχι ευθύνες πολιτικές, αλλά ως προς τη λειτουργία του αντίστοιχου συστήματος των Ένοπλων Δυνάμεων.

        Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε ήδη την παραίτηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Αύριο συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ το οποίο και θα αποφασίσει την αντικατάστασή του.

        Παρά την έλλειψη πολιτικών ευθυνών όπως είπα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος υπέβαλε για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του η οποία και δεν έγινε αποδεκτή.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Έχω μπροστά μου έναν μεγάλο κατάλογο με αιτήματα, ονόματα και μέσα ενημέρωσης για ερωτήσεις. Θα παρακαλέσω οι ερωτήσεις να είναι σύντομες για να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες. Εθιμικώ δικαίω αρχίζουμε από τη Θεσσαλονίκη και παρακαλώ τον κύριο Παπαδάκη από την ΕΤ3 να υποβάλλει την ερώτησή του.

        Κος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (ΕΤ3):

        Οι ευθύνες κύριε Πρωθυπουργέ τελειώνουν εδώ;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Σας είπα τη θέση της Κυβέρνησης. Αυτή είναι η θέση της, σε αυτήν εμμένει.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Μπουρδάρας από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

        Κος ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ):

        Κύριε Πρόεδρε στη χθεσινή σας ομιλία περιγράψατε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας. Μιλήσατε για πλασματικά στοιχεία όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα, δαπάνες που δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό και λοιπά.

        Ορισμένοι υποστηρίζουν, πιθανόν και με σαφώς αντιπολιτευτική διάθεση, ότι προκαλούνται προβλήματα κατ΄ αυτόν τον τρόπο ως προς την αξιοπιστία της χώρας και της ελληνικής οικονομίας ιδίως στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα το σχόλιό σας, ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Είναι απλά τα πράγματα. Θέλει κανείς να βλέπει την αλήθεια ή θέλει να ζει σε έναν κόσμο πλασματικό; Εμείς πιστεύουμε, και δεν μετακινούμεθα από αυτή τη θέση ότι για το καλό της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια. Αυτό είναι ο βασικός λόγος και βεβαίως τη συνέπειά της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

        Αλλά το κύριο αίτιο, ο κύριος λόγος είναι να ξέρουν οι πολίτες ποια είναι η πραγματικότητα, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις, από τη μία στο επίπεδο το δημοσιονομικό, από την άλλη τις αναπτυξιακές, που οδηγούν στην βελτίωση των όρων ζωής των πολλών Ελλήνων.

        Κατά συνέπεια, δεν τίθεται ζήτημα εδώ του αν ή όχι λέμε την αλήθεια. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε όλοι μαζί να δούμε την αλήθεια κατάματα. Και η αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα.

        Το γεγονός ότι επιλέγουμε μια πολιτική η οποία δεν αναζητά ούτε θεραπείες σοκ, ούτε σκληρά μέτρα, αλλά μια πολιτική η οποία κατατείνει, οδηγεί - κι είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε - σε αυτό που θα λέγαμε «δημοσιονομικό συμμάζεμα», νοικοκύρεμα, είναι απόδειξη για το αληθές του λόγου, ότι δεν καταφεύγουμε σε μέτρα τα οποία είναι κοινωνικά βάναυσα.

        Το λέω αυτό γιατί επιχειρείται να δημιουργηθεί μια αίσθηση από κάποιες πλευρές ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά για να γίνει μια πολιτική βίαιης προσαρμογής. Δεν θα γίνει αυτό. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι για πολιτικά ή άλλα λάθη πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες.

        Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε μια στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα στη ρίζα του, και από την άλλη, θα βάλει τις βάσεις για μια αναπτυξιακή τροχιά, που κυρίως, όπως είπα κατά κόρον τις δύο προηγούμενες ημέρες, θα έχει στόχο την ελληνική περιφέρεια.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Παναγόπουλος από τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

        Κος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΤΕΝΝΑ):

        Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πάμε στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μας αποσαφηνίσετε αν προτίθεστε να πάτε σε πρόωρες εκλογές ή να προτείνετε ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διάδοχο του κυρίου Στεφανόπουλου, που θεωρείτε εσείς ότι μπορεί να υπερψηφιστεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Κύριε Παναγόπουλε, θεωρώ καταρχήν ότι το θέμα αυτό είναι άκαιρο και η ανακίνησή του απλώς λειτουργεί αποπροσανατολιστικά στα μεγάλα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο ως Κυβέρνηση αλλά όλη η ελληνική κοινωνία.

        Το δεύτερο σημείο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι το Σύνταγμα και κυρίως το πνεύμα του Συντάγματος κατατείνει, ευνοεί την συναίνεση. Εμείς, λοιπόν, θα εμμείνουμε σε αυτή την λογική. Η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση ούτε διάθεση να αναμίξει το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκλογές.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Κοττάκης από την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

        Κος ΚΟΤΤΑΚΗΣ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ):

        Κύριε Πρόεδρε συμπληρώσατε έξι μήνες στην εξουσία. Ήθελα να ζητήσω μία πρώτη αξιολόγηση της Κυβέρνησής σας. Πού τα πήγε καλά, πού θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα. Και ενδεχομένως, με αφορμή αυτό που είπατε για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, μήπως σημαίνει ότι θα έχουμε και αναδιοργάνωση, συνολικά, των υπουργείων; Το κυβερνητικό πρόγραμμα μιλάει για μείωση των υπουργείων.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση, στο διάστημα που έχει διαρρεύσει έχει χειριστεί με σοβαρότητα και επιτυχία κάποια κορυφαία θέματα. Θυμίζω το Κυπριακό, θυμίζω την προετοιμασία και την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Έχει πάρει μία πρώτη σειρά από μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας. Και συγχρόνως έχει ετοιμάσει την οικονομική πολιτική που εμείς πιστεύουμε - και το πιστεύουμε ακράδαντα - ότι οδηγεί στην απογείωση της Χώρας, την οικονομική απογείωση στα επόμενα χρόνια.

        Τώρα, στο δεύτερο σκέλος που είπατε. Εγώ πιστεύω ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης έχει να παίξει ένα πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που έπαιζε μέχρι τώρα που, για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν απείχε πολύ από τον διακοσμητικό.

        Θεωρώ, λοιπόν, ότι μία Κυβέρνηση, η οποία στόχο έχει την ουσιαστική αναβάθμιση της περιφέρειας, ότι δεν γίνεται μόνο με μέτρα τα οποία λαμβάνονται από το κέντρο, αλλά αν μη τι άλλο με συμμετοχή των δυνάμεων της περιφέρειας.

        Δεν είναι, βέβαια, μόνο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Σε αυτό καλούνται να συμμετάσχουν η Αυτοδιοίκηση και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού και οι τοπικές κοινωνίες.

        Τώρα, στο τελευταίο ζήτημα που θίξατε, αυτή την στιγμή, στο επικείμενο μέλλον δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Τσιόδρας, από το MEGA.

        Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ (ΜEGA):

        Κύριε Πρόεδρε, όταν ήσαστε στην Αντιπολίτευση μιλούσατε με πολύ πιο σκληρά λόγια και ζητούσατε ακόμα και παραιτήσεις και αναζητούσατε και πολιτικές ευθύνες όταν υπήρχαν μικρότερα περιστατικά, όχι τόσο μεγάλα δυστυχήματα.

        Σήμερα είπατε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Όμως, δεν είστε Κυβέρνηση δύο μήνες ή δύο εβδομάδες. Είστε έξι μήνες. Το γεγονός ότι ένας μηχανισμός δεν λειτουργεί και ότι ενημερώνεται η Κυβέρνηση ύστερα από τρεις ώρες, για ένα τέτοιο γεγονός, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για την μη λειτουργία αυτού του μηχανισμού;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Καταρχήν, πρέπει να σας πω το εξής. Το αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για ένα θέμα δεν μετριέται με το μέγεθος του δυστυχήματος.

        Το δυστύχημα είναι κάτι το τραγικό. Και όλοι θλιβόμαστε για αυτό. Από εκεί και πέρα υπήρξε μία δυσλειτουργία στον τρόπο αντίδρασης για την ενημέρωση από συγκεκριμένους μηχανισμούς. Και για αυτό το θέμα αναζητούνται οι ευθύνες και αποδίδονται.

        Αλλά αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικό.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κυρία Κοραή, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

        Κα ΚΟΡΑΗ ( ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ):

        Κύριε Πρόεδρε αναλύοντας την στρατηγική σας του νέου Κοινωνικού και Πολιτικού Κέντρου έχουμε προσέξει ότι ουδέποτε κάνατε κάποια αναφορά στην δεξιά προέλευση της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιά.

        Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, εσείς προσωπικά, είστε δεξιός; Είστε κεντρώος και που αυτοπροσδιορίζεστε στην κλίμακα αριστερά, δεξιά από το ένα μέχρι το 10; Ευχαριστώ.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Κυρία Κοραή, όλοι έχουμε την πολιτική μας προέλευση, την ιστορική μας καταγωγή αν θέλετε. Όμως απαντώ ευθέως στο ερώτημά σας. Δεν επιλέγω καμία από αυτές τις ετικέτες που θεωρώ ότι δεν έχουν καμιά αξία στην σύγχρονη εποχή, επειδή με ρωτάτε προσωπικά.

        Τώρα επειδή κάνατε αναφορά στο Κοινωνικό Κέντρο, πρέπει να σας πω ότι θεωρώ ότι Κοινωνικό Κέντρο είναι μια αντίληψη που περιγράφεται από κάποιες πολύ βασικές έννοιες: Το να απορρίπτεις τα άκρα και τις ακρότητες, το να αναζητάς το διάλογο και την συνεννόηση, το να μην αιφνιδιάζεις, το να επιδεικνύεις σε όλες σου τις πολιτικές επιλογές την κοινωνική ευαισθησία. Με άλλα λόγια την διάθεση να είσαι κοντά σε εκείνους που είναι οι λιγότερο ευνοημένοι σε μια κοινωνία. Το να αναζητάς το ήπιο πολιτικό κλίμα. Όλα αυτά συνθέτουν αυτό που ονομάζω εγώ μεσαίο χώρο, Κοινωνικό Κέντρο. Και νομίζω, σας λέω απερίφραστα την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι το στίγμα του μέλλοντος.

        Αυτό είναι που αναζητεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών όποια κι αν είναι η ιστορικά πολιτική καταγωγή της, ή ακόμα και η εκλογική της επιλογή μέχρι και τις τελευταίες εκλογές.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Η κα Ταβουλάρη από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.

        Κα ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ):

        Κύριε Πρόεδρε στο πρόγραμμά σας μιλούσατε για ρήξεις και μεταρρυθμίσεις. Εδώ μιλήσατε για νοικοκύρεμα. Κινηθήκατε γενικά σε χαμηλούς, θα έλεγα, ήπιους τόνους.

        Αναρωτιέμαι αν ο λόγος είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας, αν είναι το πολιτικό κόστος και ενδεχομένως και μια επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ή αν πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις.

        Και για να συμπληρώσω, ειδικά για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, δεν ακούσαμε τίποτα για βασικούς τομείς που χρειάζονται ρήξεις όπως είναι τα εργασιακά, η υγεία, η παιδεία.

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των τοποθετήσεων που έγιναν και προχθές αλλά κυρίως χθες, ήταν αφιερωμένο ακριβώς στις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν εμπεριέχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

        Θέλω λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα: Η Ελλάδα, η Ελληνική Οικονομία, οι δομές της έχουν ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Αλλά δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα σε αυτή την λογική, σε αυτή την κεντρική πολιτική επιλογή που προωθούμε και την αναζήτηση της συνεννόησης και του διαλόγου.

        Πιστεύω και το πιστεύω πολύ βαθιά, ότι πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών γνωρίζουν, επιθυμούν μεταρρυθμίσεις σε πολλά επίπεδα. Η αναζήτηση η δική μας είναι να πετύχουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές που θα κάνουν την Ελλάδα μια χώρα η οποία παράγει περισσότερο, είναι πιο ανταγωνιστική, μια χώρα που προοδεύει, που αυξάνει το παραγόμενο προϊόν, αλλά και κατανέμει δικαιότερα αυτό το προϊόν μέσα από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες επιδιώκουμε μέσα από ειλικρινή συνεννόηση.

        Αυτό λοιπόν δεν είναι απλώς δέσμευση τωρινή, είναι το πολιτικό αντίκρισμα του προγράμματος το οποίο εκθέσαμε στον Ελληνικό Λαό και ο Ελληνικός Λαός μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

        Κος ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΣ:

        Ο κύριος Καψής από τον ALPHA.

        Κος ΚΑΨΗΣ (ALPHA):

        Κύριε Πρόεδρε, στην ομιλία σας χθες κάνατε μια αναλυτική περιγραφή των πεπραγμένων της Κυβέρνησης, στα όσα πετύχατε τους έξι πρώτους μήνες της Διακυβέρνησης.

        Με έκπληξη είδα ότι δεν αναφέρετε τίποτα για τους συμβασιούχους, που ήταν μια βασική προεκλογική σας υπόσχεση. Να υποθέσω ότι η αποσιώπηση γίνεται εξηγείται από το γεγονός ότι δεν είστε ιδιαίτερα υπερήφανος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί που μοιάζει χαώδης, ή υπάρχει άλλος λόγος που αποσιωπήσατε παντελώς το θέμα των συμβασιούχων;

        Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Μα δεν το αποσιωπήσαμε γιατί είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και την Κυβέρνηση επανειλημμένα κι έχουμε κάνει επανειλημμένα τοποθετήσεις στο ζήτημα.

        Επί της ουσίας. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, ένα ζήτημα περίπλοκο από τη μια, αλλά και με ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, διότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι έμεναν όμηροι, αιχμάλωτοι, μιας πολιτικής η οποία ήτανε στρουθοκαμηλική και, θα έλεγα, προσέγγιζε τα όρια της πολιτικής απάτης.

        Δώσαμε λύση. Την καλύτερη δυνατή και εφικτή λύση, μέσα στα όρια του Συντάγματος, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δόθηκε η καλύτερη δυνατή λύση. Από κει και πέρα βεβαίως δεν αντιμετωπίστηκε ούτε μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μία ρύθμιση το θέμα όλων αυτών των ανθρώπων.

        Υπάρχει και η πρόθεση και η αναγγελία και η διαδικασία της ευνοϊκής αντιμετώπιση για εκείνους του συμβασιούχους που δεν καλύπτει η ρύθμιση μέσω της μεθόδου της μοριοδότησης και αυτό θα ακολουθήσουμε.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

    «Αυτοί που επί χρόνια έμεναν στα μεγάλα λόγια, αυτοί που έδιναν υποσχέσεις που ουδέποτε υλοποίησαν, κρίθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες, από τους πολίτες, δύο φορές και υπέστησαν συντριβή».

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΔΙΕ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    H διεύρυνση των οικονομικών, επιχειρηματικών δράσεων και λειτουργιών, η αποενοχοποίηση του Οργανισμού με άνοιγμα στην κοινωνία και η βελτίωση της εταιρικής εικόνας με την αύξηση της αναγνωρισιμότητας είναι οι στόχοι της νέας διοίκησης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε., (ΟΔΙΕ) όπως τους περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Πελοπίδας Καλλίρης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, υπογράμμισε, έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να επισκεφθεί τους ευρύτερους χώρους του Ιπποδρόμου. Τόνισε, δε, ότι η μεταφορά των δραστηριοτήτων του Οργανισμού στις καινούργιες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον Οργανισμό να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με το ευρύτερο κοινό, αποκτώντας μια νέα ταυτότητα και φιλοσοφία και αξιοποιώντας τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του με ένα σχέδιο που θα θέτει συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους.

    Επισήμανε ότι το ιπποδρομικό στοίχημα έχει τεράστιες αποδόσεις και επιστρέφει το 80% στους στοιχηματίζοντες.

    «Η νέα διοίκηση του ΟΔΙΕ είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει μια νέα φιλοσοφία, γυρίζοντας σελίδα στο χτες, δίνοντας ένα νέο πρόσωπο στον Οργανισμό», υπογράμμισε ο κ. Καλλίρης.

    [12] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΑΒΒΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Στους βασικούς άξονες της αγροτικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης σε συνέντευξή του στο ΜΠΕ. Μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση των επιτοκίων, ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, η γρήγορη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, αλλά και η στροφή στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, είναι μερικοί από τους στόχους που θέτει και προχωρεί στην εφαρμογή τους η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

    «Με την επανίδρυση του υπουργείου και τη λειτουργία αποτελεσματικών υπηρεσιών στο κέντρο και με κίνητρα ανάπτυξης στην περιφέρειας θα μπορούμε να είμαστε αρωγοί στον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης και επισήμανε την ανάγκη να αποτελεσματικής προώθησης των αγροτικών προϊόντων που θα γίνει μέσω του ειδικού φορέα που δημιουργείται με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήδη δρομολογείται η πολιτική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, όπου πέρα από το εισόδημα θα πρέπει να έρθουν καλύτερες ημέρες με έργα υποδομής με αναπτυξιακά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν από το 2ο πυλώνα για την αγροτική ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στη ρύθμιση των πανωτοκιών ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι η σχετική ρύθμιση προχώρησε πέρα από την προγραμματική δέσμευση και με τη ψήφιση του νόμου δίνεται ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων. Σε ότι αφορά στην ψαλίδα μεταξύ των τιμών των παραγωγών και των εμπόρων ο κ. Τσιτουρίδης ήταν κάθετος ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και ότι η ψαλίδα θα κλείσει.

    Για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητα ενεργοποιούνται μέτρα που θα οδηγήσουν στην παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης, πιστοποιημένα με ενίσχυση του Οργανισμού Πιστοποίησης του υπουργείου. Παράλληλα προωθείται ένα πρόγραμμα για τη βιολογική γεωργία και εντός των ημερών οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για την παραγωγή τέτοιων προϊόντων που θα ενισχύεται από το υπουργείο.

    Για την καταβολή των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι με την επανίδρυση του υπουργείου η φιλοδοξία είναι οι πληρωμές των επιδοτήσεων να γίνονται στην ώρα τους με καθορισμένη ημερομηνία. Ο ΟΓΑ ήδη έχει αρχίσει την εφαρμογή των προγραμμάτων και δέσμευση αποτελεί η καταβολή των αποζημιώσεων εντός τριμήνου, κάτι που όπως είπε ο υπουργός ήδη γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Στόχος είναι η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [13] Σ.ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (16:01 UTC+2)

    Την πορεία μιας νέας, επιθετικής αγροτικής πολιτικής σηματοδοτούν οι εκτενείς αναφορές του πρωθυπουργού στον τομέα της γεωργίας, αλλά και η επίσκεψή του στο περίπτερου του υπουργείο στην 69η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Η πολιτική αυτή έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, να καταστήσει ανταγωνιστική την ελληνική γεωργία, αλλά και να συγκρατήσει τον αγροτικό πληθυσμό στην περιφέρεια. "Για την επίτευξη των στόχων αυτών η κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση πολιτικών έχοντας μια ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία με όλους όσοι δικαιούνται και υποχρεούνται να έχουν άποψη, με όλους όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και προώθησης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων", κατέληξε ο κ.Τσιτουρίδης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του περιπτέρου το πρωί του Σαββάτου._

    [14] ΕΜΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΤΕΝΕΤ ΣΤΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, που δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το Internet σε υψηλές ταχύτητες θα δώσει έμφαση η ΟΤΕnet.

    «Eστιαζόμαστε στο πως θα παρέχουμε όλο και περισσότερες υπηρεσίες ώστε η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα να φτάσει στα επίπεδα τα ευρωπαϊκά», δήλωσε στο Mακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Ιωαννίδης.

    Πληροφορίες για τις ευρυζωνικές υπηρεσίες παρέχονται και στο χώρο της ΟΤΕnet στην 69η ΔΕΘ, που βρίσκεται στο περίπτερο του ομίλου εταιριών ΟΤΕ. «Στο περίπτερο της ΟΤΕnet, εστιάζεται η προσοχή στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να δείξουμε με απλό τρόπο πως μπορεί ένας χρήστης του Internet να έχει την ευκολία που του παρέχει η ευρυζωνικότητα, δηλαδή υψηλές ταχύτητες, πάνω από συνδέσεις ADSL, που παρέχει ο ΟΤΕ», υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης.

    Στα πλαίσια των ευρυζωνικών υπηρεσιών, η εταιρία παρέχει υπηρεσίες ενσύρματες που είναι το ADSL, αλλά και ασύρματες (οn wireless).

    Η ΟΤΕnet, έχει εγκαταστήσει γύρω στους 15 χώρους πρόσβασης σε ασύρματες υπηρεσίες Internet (τα λεγόμενα hot spots), σε δημόσιους χώρους ειδικού ενδιαφέροντος όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα. Ανάλογα με τη ζήτηση τα hot spots θα επεκταθούν και σε περισσότερα μέρη. «Μπορούμε αν δούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον να καλύψουμε έναν συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, δηλαδή μια γειτονιά, έναν δρόμο, μια πλατεία», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΟΤΕnet, πέρασε με επιτυχία τις «εξετάσεις» των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς είχε αναλάβει , μεταξύ άλλων, τη σχεδίαση και την λειτουργία του site της «Αθήνα 2004».

    Τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, το site της «Αθήνα 2004» ήταν παγκοσμίως ο τρίτος πιο διαδεδομένος ιστότοπος με αθλητικό περιεχόμενο. Κάθε μέρα επισκέπτονταν το site γύρω στα 5,5 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες.

    «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για αυτά τα αποτελέσματα που φέραμε, πάνω από 70 άτομα δουλέψανε σε αυτή την προσπάθεια και αποδείξαμε ότι η Ελλάδα και η ΟΤΕΝΕΤ και αυτές από την πλευρά τους συνέβαλλαν στο να γίνει κάτι καλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

    [15] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:21 UTC+2)

    Τα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην 69η ΔΕΘ, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Νίκου Τσιαρτσιώνη και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, Γιώργου Τσιότρα.

    Ο κ. Παυλόπουλος, πριν από τα εγκαίνια δήλωσε ενθουσιασμένος από το περίπτερο και είπε «καλορίζικο και του χρόνου με την ΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη». Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «τα εγκαίνια αυτά γίνονται κάτω από τη σκιά της θλίψης και της συγκίνησης για το τραγικό ατύχημα, που οδήγησε στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τα μέλη της συνοδείας του και επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

    »Τα εγκαίνια γίνονται κάτω από ένα συναίσθημα ενοχής και αισιοδοξίας. Ενοχής για όσα δεν έγιναν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλονίκη διαχρονικά, σε μια περιοχή που είχε πολύ μεγάλες ανάγκες.

    »Αλλά και με αίσθημα προσδοκίας, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού, ότι αυτή η περιοχή θα πάρει αυτά που της αξίζουν και αυτό δεν είναι απλώς δέσμευση, αλλά απόφαση. Είναι απόφαση να δώσουμε αυτά που αξίζει η περιοχή και αυτά που της ταιριάζουν για τον εθνικό και διεθνή ρόλο που καλείται να παίξει.

    »Εύχομαι του χρόνου να ξέρουμε ότι η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει την ΕΧΡΟ του 2008, γεγονός που θα της δώσει τη δυνατότητα να δείξει σε όλους τις μεγάλες δυνατότητές της. Εύχομαι του χρόνου να εγκαινιάσουμε τον ίδιο χώρο έχοντας να κάνουμε μεγαλύτερο απολογισμό έργων και δράσεων και περισσότερες εξαγγελίες».

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη για το έργο τους προσωπικά τον ομόλογό του υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Γιώργο Τσιότρα, το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη και το δήμαρχο της πόλης Β. Παπαγεωργόπουλο, ενώ ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και τους επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας στο περίπτερο.

    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Τσιότρας επισήμανε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά μας να έχουμε τον Υπουργό και όλη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ, τους νομάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας. Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση μετά και τη χτεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα της Περιφέρειας.

    »Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελούμενη από επτά νομούς και 140 δήμους και κοινότητες είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας. Είναι μια νευραλγική Περιφέρεια, με πολλά όμως προβλήματα, όπως οι αυξημένες ενδοπεριφερειακές ανισότητες και η ανεργία. Υπήρξαν πολλές χαμένες ευκαιρίες τα προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει αυτός ο τόπος τα προβλήματά του.

    »Μετά τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη, πιστεύω ότι θα βρούμε και θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, που διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

    »Γίνεται σήμερα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, με πρωτεργάτη τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, αλλά και από όλους τους φορείς της πόλης, για να αναλάβει η Θεσσαλονίκη τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ του 2008, γεγονός που πιστεύω πως θα δώσει πνοή σε όλη την περιοχή.

    »Ελπίζουμε κι εμείς από την πλευρά της Περιφέρειας να καταστήσουμε στα επόμενα χρόνια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με όλα τα έργα υποδομής, που απαιτούνται για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα».

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του ΥΜΑ-Θ, Λουκάς Ανανίκας, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με επικεφαλής τους υφυπουργούς κ. Ανδρεουλάκο και Νάκο, οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης, Νικόλαος Κορτσάρης και Ευγένιος Χαϊτίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι νομάρχες των άλλων έξι νομών της Περιφέρειας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και δήμαρχοι από όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, παραβρέθηκαν οι διευθυντές όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, στελέχη και πλήθος κόσμου.

    [16] ΣΕΡΝΤΑΡ ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΙΑ ΞΕΡΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ

    Άγκυρα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:45 UTC+2)

    Η τουρκοκυπριακή πλευρά κέρδισε την συμπάθεια του κόσμου με το «ναι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν αλλά τίποτα περισσότερο δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς μιλώντας στο CNN Turk. «Το αποτέλεσμα ήταν μια ξερή συμπάθεια» είπε ο κ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι ενώ έγιναν δηλώσεις περί άρσης της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ανέφερε ακόμη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιθυμεί τη λύση και χαρακτήρισε απογοητευτική τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιθυμία των Τουρκοκυπρίων, είπε, είναι να γίνουν τμήμα της παγκόσμιας οικογένειας.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του πατέρα του Ραούφ Ντενκτάς να μη θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα απάντησε ότι αν ληφθεί υπόψη η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς καθώς και η απόφαση που θα λάβει το Δεκέμβριο η ΕΕ σχετικά με τις έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα χρειαστεί ακόμη περισσότερο τον Ραούφ Ντενκτάς . Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι ανένδοτος και ευχήθηκε να αλλάξει γνώμη και θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας

    [17] ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Τους κληρονόμους 2.300 Αρμενίων που έπεσαν θύματα γενοκτονίας αναζητούν αρμόδιοι του νομικού γραφείου Γεγιαγιάν, το οποίοι κέρδισε την αγωγή που είχε καταθέσει κατά τις ασφαλιστικής εταιρείας Life της Νέας Υόρκης, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Η εν λόγω ασφαλιστική εταιρεία είχε ασφαλίσει πολλούς Αρμένιους και Ρωμιούς που εργάζονταν στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το νομικό γραφείο Γεγιαγιάν διεκδίκησε δικαστικώς τις αποζημιώσεις για τα θύματα της γενοκτονίας και τελικά το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία Life πρέπει να καταβάλει το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους δικαιούχους.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» ο εκπρόσωπος του νομικού γραφείου Γεγιαγιάν, Αρμάν Μπαγντογιάν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και αναζητά μέσω της εφημερίδας «Αγκος» της αρμενικής κοινότητας τους κληρονόμους των Αρμενίων που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας. Σύμφωνα με τον κ Μπαγντογιάν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα ονόματα των προγόνων ή των συγγενών τους στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.armenianinsurancesettlement.com και να διεκδικήσουν την κληρονομιά τους. Μέχρι στιγμής έχει καταβληθεί ποσό 11 εκατομμυρίων δολαρίων στους δικαιούχους

    [18] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΙΝ ΤΟ 2015

    Άγκυρα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (13:38 UTC+2)

    Η Τουρκία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το 2015 δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν . Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ» που βασίζεται σε δηλώσεις του κ Φερχόιγκεν στη γερμανική εφημερίδα «Zυντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο κοινοτικός επίτροπος είναι κατά της αναμονής της Τουρκίας μπροστά την πόρτα της ΕΕ και υποστηρίζει ότι η μη ένταξή της θα είναι καταστροφική. Ο κ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι παρατήρησε καθυστερήσεις στην εφαρμογή της μεταρρυθμίσεων αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν λόγω αυτών των καθυστερήσεων να αφήσει η ΕΕ την Τουρκία να περιμένει μπροστά στην πόρτα της. Τέλος πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Τουρκία είναι οι δεύτερες που γίνονται 80 χρόνια μετά τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ. «Αυτές οι μεταρρυθμίσεις», είπε, «πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν αν θέλουν να γίνουν Ευρωπαίοι». Τέλος ο κ Φερχόγκεν δεν θα παραβλέψει σε καμία περίπτωση τις καταγγελίες περί βασανιστηρίων.

    [19] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Έληξε με επιτυχία, η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Ιόν Ιλιέσκου.

    Ο κ. Ιλιέσκου, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία παραμένει ένας από τους πιο σταθερούς και δραστήριους υποστηρικτές της Ρουμανίας στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

    Με τη σειρά του ο Τόνι Μπλερ εξέφρασε την εκτίμησή του για την πρόοδο της Ρουμανίας ενόψει της εντάξεώς της στην ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. Υπογράμμισε δε ότι «η Βρετανία επιθυμεί να δει την Ρουμανία να ολοκληρώνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπογράψει τη συμφωνία ένταξης το 2005 και να γίνει πλήρες μέλος το 2007».

    Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άριστη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στην παραδειγματική στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ρουμανικού Στρατού με βρετανική υποστήριξη και τις κοινές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    [20] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ» ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Boυκουρέστι, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (12:18 UTC+2)

    Το σύνολο του ρουμανικού Τύπου αναφέρεται στη διεξαγωγή, χθες στο Βουκουρέστι, του ιδρυτικού συνεδρίου της «Εθνικής Ένωσης PSD+PUR». Στο συνέδριο εγκρίθηκε το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την περίοδο 2005-2008, εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Αντριάν Ναστάσε για την προεδρία της χώρας και συμφωνήθηκε υποψήφιος πρωθυπουργός να είναι ο Μίρτσεα Τζεοάνα με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Κοντρούτς Σέρες. Σημειώνεται ότι ο κ. Σέρες ήταν ο μέχρι πρότινος υποψήφιος του PUR για την προεδρία της χώρας.

    Βασικοί στόχοι του προγράμματος διακυβέρνησης είναι η καλύτερη αξιοποίηση του οικονομικού δυναμικού της Ρουμανίας, η προετοιμασία της χώρας για την ένταξη στην ΕΕ και η ενδυνάμωση του ρόλου του οικονομικο-τραπεζικού συστήματος όσον αφορά τη στήριξη των επενδύσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας.

    Ωστόσο συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του PUR σχετικά με την εκλογική συνεργασία του κόμματος με το PSD. Μετά από την τοπική οργάνωση του PUR στο νομό της Prahova η οποία αποφάσισε να συνεργασθεί με τη συμμαχία PNL-PD, και η νομαρχιακή οργάνωση Ιασίου αποφάσισε να κάνει το ίδιο.

    Τέλος, ορισμένες εφημερίδες (Romania Libera, Evenimentul Zilei, κ.α.) επισημαίνουν ότι ένα από τα σημαντικά ανταλλάγματα που προσέφερε το PUR στο κυβερνών κόμμα, είναι η φιλική στάση του τηλεοπτικού σταθμού Antena1 (δεύτερος σε τηλεθέαση σταθμός της Ρουμανίας) ο οποίος ανήκει στην κόρη του πρόεδρου του PUR Νταν Βοϊκουλέσκου.

    [21] ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ Η ΦΛΟΓΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

       Στα Σπάτα, στην πλατεία Ξενοφώντος, διανυκτερεύει απόψε η Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, στο τέλος της τέταρτης ημέρας, στη διαδρομή που διατρέχει την Αττική, προβάλλοντας το μήνυμα θέλησης από σπουδαίους αθλητές.

        Και σήμερα, στη διαδρομή που ξεκίνησε το πρωί από το Λαύριο, η Φλόγα μεταφέρθηκε από αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, από παιδιά με αναπηρίες και απλούς πολίτες που έσπευσαν να ενισχύσουν το μήνυμα και το συμβολισμό αυτής της λαμπαδηδρομίας.

        Η πομπή ξεκίνησε νωρίς το πρωί από το Λαύριο και ο πρώτος σταθμός που πραγματοποίησε ήταν στην πλατεία της Κερατέας όπου και άναψε ο βωμός. Στη συνέχεια η Φλόγα έφτασε στα Καλύβια και εκεί, στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής του βωμού με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και του ύμνου των Παραολυμπιακών Αγώνων. «Μεγάλοι αθλητές στέλνουν ένα σπουδαίο μήνυμα. Και είμαστε βέβαιοι ότι το κοινό που θα έρθει στα στάδια θα χειροκροτήσει σπουδαίες επιδόσεις, θα μοιραστεί μεγάλες συγκινήσεις» είπε η διευθύντρια λαμπαδηδρομίας της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Πηνελόπη Μικελοπούλου.

        Η πομπή κατευθύνθηκε στο Μαρκόπουλο και εκεί παραδόθηκε σε τρία ιστιοπλοϊκά σκάφη του τοπικού ομίλου τα οποία έπλευσαν σε βραχονησίδες της περιοχής. Από το τρίτο ιστιοπλοϊκό σκάφος η Φλόγα παραδόθηκε σε ένα άλλο σκάφος που μετέφερε πέντε αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων, το Γιάννη Χατζημπέη, το Μαρίνο Αναγνωστόπουλο, το Σάκη Κωστάρη, το Νίκο Πατεράκη, και τη Μαριάνα Μπατσαλιά. Οι αθλητές κράτησαν τη Φλόγα και στη συνέχεια ένας-ένας έπεσαν στο νερό για να κολυμπήσουν δίπλα στο σκάφος.

        Μετά το Μαρκόπουλο η Φλόγα πέρασε από το Ναό της Αρτέμιδος και το βράδυ κατέληξε στα Σπάτα, όπου και διανυκτερεύει.

        Αύριο η λαμπαδηδρομία θα διατρέξει τα Μεσόγεια με στάσεις στους δήμους Κρωπίας, Παιανίας, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Μαραθώνα όπου θα διανυκτερεύσει στην αφετηρία του μαραθωνίου δρόμου.

    [22] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 4-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΛΗΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2004 (22:30 UTC+2)

    Με την υπογραφή του Σπάσιτς, ο οποίος σημείωσε δύο όμορφα τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο γήπεδο της Τούμπας τον Λήλα Βασιλικού με 4-0 και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση.

    Ετσι ο επαναληπτικός αγώνας για τον ΠΑΟΚ έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα μετά το σημερινό αποτέλεσμα. Το ευχάριστο όμως είναι ότι ο Δικέφαλος έδειξε το καλό του πρόσωπο, ειδικά εν όψει του αγώνα με την Αλκμαάρ.

    Ο Δικέφαλος είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ήταν αυτός που είχε τον πρώτο λόγο στον αγωνιστικό χώρο. Ηταν αυτός που δημιουργούσε συνεχώς τις ευκαιρίες και σε μια από αυτές, στο 37' ο Θεοδωρίδης άνοιξε το σκορ (1-0). Αυτό έμελλε να είναι και το σκορ του ημιχρόνου.

    Στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ ανέβασε ακόμη πιο πολύ την απόδοσή του και έφθασε σε ένα δεύτερο γκολ στο 61' με τον Σαλπιγγίδη, ενώ το 3-0 έγινε από τον Σπάσιτς με πλασέ. Ο ίδιος παίκτης διαμόρφωσε το τελικό 4-0 με δυνατό σουτ στο 78'.

    [23] ΑΙΓΑΛΕΩ - ΜΑΡΚΟ 4-1

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2004 (21:55 UTC+2)

    Εχοντας σε πολύ καλή ημέρα το Αιγάλεω τον Μασουνάκη κατάφερε να κερδίσει με 4-1 την Μαρκό για την Α΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο παίκτης του Αιγάλεω πέτυχε το πρώτο του γκολ στο 10' και δύο λεπτά αργότερα ο ίδιος ανέβασε το δείκτη του σκορ με κεφαλιά. Στο 50` το Αιγάλεω πέτυχε το τρίτο του τέρμα με πλασέ του Νικολόπουλου, ενώ η Μαρκό μείωσε στο 83` με τον Κατσιγιάννη. Το τελικό 4-1 διαμορφώθηκε στο 88' με τον Φριζενμπίχλερ.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μ. Κουκουλάκης του Συνδέσμου Ηρακλείου.

    [24] ΕΥΚΟΛΑ Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-0 ΤΟΝ ΒΥΖΑΝΤΑ ΜΕΓΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2004 (21:53 UTC+2)

    Χωρίς να δυσκολευτεί ο Εργοτέλης επικράτησε με 2-0 του Βύζαντα Μεγάρων στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων που έγινε στο γήπεδο Ασπροπύργου

    Το 1-0 έγινε στο 7' με κεφαλιά του Ογκουνσότο, ενώ πέντε λεπτά αργότερα (12`) η ομάδα της Κρήτης διπλασίασε τα τέρματά της με τον Πάρβου.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Δ. Στυλιάρας του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα διεξαχθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

    [25] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 11 Σεπτεμβρίου 2004 (21:51 UTC+2)

    Ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση του Πανδραμαϊκού με την Ξάνθη για την Α' φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και είχαν κάποιες καλές φάσεις τις οποίες όμως δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν. Στην επανάληψη η υπεροχή τους επιβραβεύτηκε, αφού προηγήθηκαν στο 77' με γκολ του Πρίττα. Ομως οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις με γκολ του Κούρλιου.

    ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ: Αποστολίδης, Λαμπάκης, Γκουσίδης, Ταρασιάδης (5' Αλεξίου), Ευθυμιάδης, Πατέλης, Μουρατίδης, Παυλίδης, Μπούρσος, Άντζας, Τεστερίδης

    ΞΑΝΘΗ: Προυνέα, Παπαδημητρίου, Μπαϊκαρά, Δημητριάδης (70' Καζάκης), Ζαπρόπουλος, Κάραμπας, Λαμπριάκος (65' Κουράκ), Μαχράτζε, Παπαδόπουλος, Πρίττας, Σίκοφ.

    [26] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Επτά άτομα σκοτώθηκαν σήμερα και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών που σημειώθηκαν μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και αντρών του πρώην κυβερνήτη της περιοχής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, οι μάχες ξέσπασαν όταν περίπου 300 οπαδοί του πολέμαρχου Ισμαήλ Χαν, ο οποίος το Σάββατο είχε απομακρυνθεί από τον πρόεδρο της χώρας από το αξίωμά του κυβερνήτη της επαρχίας, ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας και επιχείρησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του κεντρικού νοσοκομείου της Χεράτ και οι 7 νεκροί είναι οπαδοί του Ισμαήλ Χαν, ενώ στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχουν μεταφερθεί και δεκάδες τραυματισμένοι Αφγανοί πολίτες.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι, νωρίς το απόγευμα, η κατάσταση στην περιοχή εξομαλύνθηκε και ακουγόταν μόνο σποραδικά πυρά. Πάντως, ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Ζαν Αρνό, με ανακοίνωσή του ζήτησε ηρεμία από όλα τα ενεχόμενα μέρη, διότι, όπως ανέφερε, σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί αποσταθεροποίηση «ολόκληρης της περιοχής».

    [27] ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΔΙΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Πρόσθετη διορία 24 ωρών, για την απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ, έδωσε στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι η μέχρι σήμερα άγνωστη οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, διευκρινίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποκεφαλιστούν οι δύο Ιταλίδες που κρατιούνται υπό ομηρία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

    Η ανακοίνωση, η γνησιότητα της οποίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Αναφέρει δε ότι μετά τη λήξη της πρώτης διορίας, των 12 ωρών, που είχε δοθεί στην ιταλική κυβέρνηση, η πίστωση χρόνου παρατείνεται σε 24 ώρες και αρχίζει να ισχύει από την ώρα δημοσίευσης της ανακοίνωσης.

    "Εάν τα ιταλικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν εντός της διορίας αυτής, τότε θα εφαρμόσουμε τη θεία δίκη και θα αποκεφαλίσουμε τις δύο Ιταλίδες ομήρους", τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία χαρακτηρίζει την ιταλική κυβέρνηση ως τη μόνη υπεύθυνση για την τύχη των δύο γυναικών. Οι δύο Ιταλίδες εργάζονταν επί χρόνια στο Ιράκ, για ανθρωπιστική οργάνωση. Μέχρι σήμερα την απαγωγή τους διεκδικούσε η άγνωστη οργάνωση Ανσάρ αλ-Ζαουαχίρι, η οποία θεωρείται "παρακλάδι" της Αλ Κάιντα._

    [28] ΓΥΜΝΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΑΓΚΩΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

    Κίελο, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:02 UTC+2)

    Αναστάτωση προκλήθηκε σήμερα σε εκκλησία του λιμανιού του Κίελου, στη βόρεια Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας εισέβαλε μέσα ένας γυμνός νεαρός, ο οποίος δάγκωσε στο χέρι έναν αστυνομικό που επιχείρησε να τον συλλάβει.

    Όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, ο 29χρονος εισβολέας αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και για το λόγο αυτό, μετά τη σύλληψή του, οδηγήθηκε δε ειδική κλινική για άτομα με ψυχικά νοσήματα.

    Τους αστυνομικούς είχε καλέσει ένας από τους ιερείς του ναού, όταν είδε τον 29χρονο να μπαίνει γυμνός στην εκκλησία, μεσούσης της λειτουργίας και να κάθεται στο πίσω μέρος της εκκλησίας. Ο ιερέας του ζήτησε να φύγει αλλά ο νεαρός αρνήθηκε.

    Όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί, ο 29χρονος δάγκωσε τον έναν από αυτούς στους χέρι, τους ξέφυγε κι άρχισε να τρέχει ανάμεσα από τους πιστούς, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο εκκλησίασμα.

    [29] ΕΝΤΕΚΑ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Μόσχα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (14:25 UTC+2)

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών από τη Μόσχα, 11 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν το στρατιωτικό αυτοκίνητο που τους μετέφερε έπεσε σε φαράγγι στην αυτόνομη περιοχή του Νταγκεστάν στη νότια Ρωσία.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, άλλοι 11 στρατιώτες, οι οποίοι επέβαιναν στο ίδιο όχημα, τραυματίστηκαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιφερειακής πρωτεύουσας Μαχασκάλα.

    Πάντως, παρά το γεγονός ότι η περιοχή του Νταγκεστάν, που συνορεύει με την Τσετσενία, είχε μεταβληθεί στο παρελθόν σε στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων από αντάρτες, οι αξιωματούχοι απέκλεισαν την περίπτωση να δέχτηκε το στρατιωτικό όχημα επίθεση.

    [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Στον υπαίθριο χώρο της Μονής Λαζαριστών στήνει αύριο (9μμ) την κουζίνα του ο γνωστός μάγειρας Ηλιας Μαμαλάκης για να παρουσιάσει ένα μενού εμπνευσμένο από ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια παράσταση γαστρονομίας που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη θα είναι και ο σεφ Νίκος Κατσάνης. Η γευστική τους Βαβυλωνία θα ξεκινήσει στη Θράκη, θα συνεχιστεί στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία για να καταλήξει στην Κρήτη. Θα μαγειρέψουν, θα συζητήσουν, θα μας εξηγήσουν το πώς και τα γιατί της τέχνης τους. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα δοκιμάσουν τα πιάτα του μοναδικού cooking show με τη συνοδεία εκλεκτών ελληνικών κρασιών.

    [31] ΒΡΑΔΙΑ FADO ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (15:55 UTC+2)

    Βραδιά fado αφιερωμένη στην Αμάλια Ροντρίγκεζ θα φιλοξενήσει στις 13 Σεπτεμβρίου το Θέατρο Γης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Δημητρίων. Το φημισμένα πορτογαλικά fado (fado σημαίνει μοίρα), είναι τραγούδι της ψυχής χωρίς μικρόφωνο με τη συνοδεία κιθάρων. To μουσικόφιλο κοινό να έχει την ευκαιρία να τα ακούσει από την μαγική φωνή της Κριστίνα Μπράνκο και αρκετών ακόμα μουσικών και τραγουδιστών που θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν αποσπάσματα από την καριέρα της Αμάλια Ροντρίγκεζ. Σκοπός του αφιερώματος είναι να παρουσιαστούν διάφορες φάσεις της ζωής της μεγάλης ντίβας της Πορτογαλίας που σύνδεσε την ζωή της με το fado.

    Η κοινή γλώσσα της αφρικανικής διασποράς ήταν πάντα το blues. Το blues, όμως, που δεν νοείται ως καθαρό μουσικό ιδίωμα αλλά ως πάμπολλες εκδοχές μιας γλώσσας που εξέφρασε την ιστορία αυτής της διασποράς: Από τη ψυχή εκείνων που ως σκλάβοι υποχρεώθηκαν να οικοδομήσουν τον Νέο Κόσμο μέχρι όσους αναγκάστηκαν να ζήσουν στα ερείπια που άφησε πίσω του το τέλος της αποικιοκρατίας. Τα blues του Μισισιπή, το κουβανέζικο son, το αφροπερουβιάνικο lando, η τζαμαϊκανική reggae, το βραζιλιάνικο saudade, η morna του Πράσινου Ακρωτηρίου, το νιγηριανικό juju και το πορτογαλέζικο fado είναι μερικές από τις μουσικές εκφάνσεις που μοιάζουν μέσα στη διαφορετικότητά τους.

    Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία εγκατέλειψε και τις τελευταίες αποικίες της στην Αφρική στα μέσα της δεκαετίας του '70, η παρακμή της ως αποικιοκρατικής δύναμης μετράει από τα μέσα του 19ου αιώνα. Στα 1822 έχασε την Βραζιλία. Το fado έκανε την ανεπίσημη πρεμιέρα του ελάχιστα χρόνια αργότερα μέσα από το τραγούδι της Μαρία Σεβέρα, στην Αλφάμα, μια από τις πιο κακόφημες, φτωχές και υποβαθμισμένες γειτονιές της Λισσαβόνας. Το τραγούδι αυτό ακούστηκε στην αρχή σαν ένα «θυελλώδες ερωτικό τραγούδι» και πολεμήθηκε ως επικίνδυνο για τα χρηστά ήθη της εποχής. Το fado όμως δεν ήταν παρά το απόσταγμα της καλλιτεχνικής έκφρασης μιας υπό διαμόρφωση κοινωνίας που άρχιζε να πληρώνει τη μεγαλομανία της αποικιοκρατίας. Οι κουλτούρες των αποικιών έπαιρναν κατά ένα τρόπο την εκδίκησή τους. Αυτή η καινούργια μουσική που κρατούσε μέσα της κρυμμένα τα χρώματα της μουσικής των αποικιών έδενε τέλεια με την τεράστια λογοτεχνική παράδοση της μητρόπολης, μια παράδοση που πολλές από τις πρώην αφρικανικές αποικίες χρησιμοποίησαν ως όπλο στη διάρκεια των απελευθερωτικών τους αγώνων. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι πολιτισμοί αυτοί είχαν συμβιώσει για περισσότερο από πέντε αιώνες.

    Η επίσημη εμφάνιση του fado έγινε το 1910 τη χρονιά που πραγματοποιήθηκε η πρώτη ηχογράφηση στη Λισσαβόνα. Είκοσι χρόνια αργότερα σε ηλικία είκοσι χρόνων η μεγάλη Αμάλια Ροντρίγκες θα αρχίσει την καριέρα της στα σοκάκια της Αλφάμα συνθέτοντας τη μέχρι τότε παράδοση αυτής της τόσο πολυσυζητημένης αστικής μουσικής έκφρασης. Οι ηχογραφήσεις της (κάτι που δεν πρόλαβε να αφήσει η Μαρία Σεβέρα) αλλά και οι συμμετοχές της σε δεκάδες ταινίες θα την κάνουν κεντρική φυσιογνωμία όχι μόνο του fado αλλά και της σύγχρονης πορτογαλικής μουσικής. Η βαθιά γνώση της παράδοσης, αλλά και οι νεωτεριστικές της απόψεις θα γίνουν η πηγή έμπνευσης για τις καινούργιες φωνές του fado. Η Μίσια, η Ντούλτσε Πόντες αλλά και η Κριστίνα Μπράνκο συνέχισαν το δρόμο που άνοιξε η Αμάλια Ροντρίγκες, και κατάφεραν να κρατήσουν το fado έξω από τα στενά σύνορα της Πορτογαλίας.

    H Κριστίνα Μπράνκο ερωτεύτηκε τα πορτογαλέζικα fado όταν της έκαναν δώρο ένα δίσκο της Αμάλια Ροντρίγκεζ. Από τότε η Κριστίνα δεν εγκατέλειψε την ψυχή της πατρίδας της και απ' όλους τους δρόμους της μουσικής που αγαπούσε ως νεαρή, επέστρεφε στα fado - τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου της. Στο πρόσωπο και τη φωνή της 32χρονης Μπράνκο το παραδοσιακό πορτογαλικό τραγούδι βρήκε όχι μόνο τη συνέχεια, αλλά κυρίως τη δημιουργική ανανέωση. Την ονόμασαν "ιέρεια του σύγχρονου πορτογαλικού fado " και άξια επίγονο της Αμάλια Ροντρίγκεζ. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας Ευρωπαίας ντίβας, είναι η ουσιαστική διαφοροποίηση της από τη θεματική των στίχων των παραδοσιακών fado. Η Branco δεν τραγουδάει μόνο για τη φτώχεια και τη δυστυχία. Τραγουδάει και για τη ψυχή και τον έρωτα, τη ζωή, τη χαρά, τη ζήλια, το πάθος, τον θάνατο.

    Τα καινούργια «fado» και οι πορτογαλέζικες μελωδίες στο «Sensus» της Κριστίνα Μπράνκο (έτσι όπως τα σχεδιάζει πάνω σε ποιήματα ο πιστός της συνθέτης Κουστόδιο Καστέλο) έχουν τη δύναμη της αποπλάνησης. Η λέξη fado», εξηγεί, «προέρχεται από τη λατινική λέξη "fatum" που σημαίνει πεπρωμένο». Στη χώρα της, το τραγούδι αυτό που έχει αστική προέλευση είναι συνδεδεμένο με τα δεινά της φτώχειας, του χωρισμού, του αβέβαιου αύριο. Όπως όμως λέει και η ίδια: «Ένας καλλιτέχνης πρέπει να εκφράζει την εποχή του, γιατί αλλιώς θα καταντήσει να ζει στη σκιά του παρελθόντος. Το fado ήταν πάντα η έκφραση συναισθημάτων και το "nuevo fado" ("το νέο fado") εκφράζει τα συναισθήματα της σημερινής εποχής

    [32] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΦΙΛΙΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (13:02 UTC+2)

    Σε μία έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών συναντώνται τρεις καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου για να δώσουν ένα μήνυμα φιλίας , ειρήνης , κατανόησης και συνεργασίας. Πρόκειται για τον Έλληνα γλύπτη Κώστα Ανδρέου , την Τουρκάλα γλύπτρια Μερίτς Χιζάλ και τον Ισπανό ζωγράφο Γιόδρι Τεϊχιδόρ που ενώ ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές έχουν ως κοινή αφετηρία την πίστη τους στις βασικές αξίες της τέχνης όπως αυτές μορφοποιούνται μέσα από ένα αφηρημένο λεξιλόγιο που επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις και συμβολισμούς.

    Την έκθεση εγκαινίασε το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης ο οποίος απένειμε στον υπέργηρο καλλιτέχνη Κώστα Ανδρέου τιμητική πλακέτα . «Άρχισα την γλυπτική όταν ήμουν 15 χρονών. Έμεινα πάντα 15 χρονών και συνεχίζω να δουλεύω. Η Θεσσαλονίκη με έχει κατακτήσει και ίσως να εγκατασταθώ εδώ» είπε ο Κώστας Ανδρέου παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες η γαλλική κυβέρνηση θα απονείμει στον Κώστα Ανδρέου την ανώτατη διάκριση του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών

    Ο κ Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι οι τρεις καλλιτέχνες που έχουν ως κοινό σημείο τη μεσογειακή τους καταγωγή ανήκουν στο ρεύμα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και σμιλεύουν κοινωνίες ολόκληρες ενώ παράλληλα εκφράζουν συλλογικές και ατομικές ανησυχίες αλλά και τη βαθιά πίστη στον άνθρωπο. Η κ Χιζάλ, είπε, στέλνει τα επίκαιρα μηνύματα της ειρήνης, της αγάπης και της συμφιλίωσης. Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης χαρακτήρισε τον Ανδρέου ως τον τελευταίο μάστορα της γενιάς των ζωγράφων που δημιουργούν άλλοτε στιβαρές και άλλοτε ευαίσθητες μορφές. Τέλος αναφερόμενος πολύπλευρο χαρακτήρα του Τελλογλείου και τους ποικίλους τομείς δραστηριότητάς του είπε: «Το "Τελλόγλειο" δεν είναι μόνο μουσείο. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για τη Βόρεια Ελλάδα, ένας χώρος που επιδιώκει να μεταδίδει στο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους την αγάπη για την τέχνη»

    Ο πρόεδρος του Τελλογλείου καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής ανέφερε ότι φέτος ο Τελλόγλειο ετοίμασε μια μεσογειακή τριλογία με έργα επώνυμων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Τουρκία. «Και οι τρεις, παρά το έντονο προσωπικό τους ύφος, ανήκουν στον ίδιο σύγχρονο σαρωτικό καλλιτεχνικό ρεύμα, τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Ο Ανδρέου με απαράμιλλη μαεστρία χρησιμοποιεί διαχρονικές καλλιτεχνικές φόρμες και τους δίνει σύγχρονη έκφραση, η Χιζάλ μεταπλάθει θεμελιώδεις έννοιες σε ύλη και ο Τεϊχιδόρ επιμένει στην καθαρότητα της αφηρημένης τέχνης. Η έκθεση αυτή του Τελλογλείου φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της πολλαπλότητας αλλά και της κοινής μεσογειακής αντίληψης της σύγχρονης τέχνης. Ακόμη θέλει να φέρει πιο κοντά γειτονικούς λαούς με όχημα την τέχνη» πρόσθεσε ο κ Παντερμαλής

    Η Γενική Γραμματέας του Τελλογλείου και καθηγήτρια της σχολής καλών τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Βουτυρά ανέφερε μεταξύ άλλων πως συμπτωματικά οι δύο γλύπτες , ο Κώστας Ανδρέου και η Μερίτς Χιζάλ έχουν ένα κοινό θέμα , τον ήλιο, τον οποίο όμως προσεγγίζουν διαφορετικά. «Στον Ανδρέου ο ήλιος-μάτι πηγή ζωής μετατρέπεται σε δεξιοτεχνική έρευνα της φόρμας και των δυνατοτήτων της τεχνικής ενώ στη Χιζάλ ως ηλιακό ρολόι μετατρέπεται σε εννοιολογική γλυπτική με αφετηρία αρχές και νοήματα της προσωκρατικής φιλοσοφίας» πρόσθεσε η κ Βουτυρά

    [33] ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ «ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (12:28 UTC+2)

    Εξήντα Ελληνες ζωγράφοι, συμμετέχουν στην έκθεση «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Ελληνες ζωγράφους», που φιλοξενείται στο «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου - Ευταξία» (Ι. Παπαρηγοπούλου 5-7). Εως τις 29 Σεπτεμβρίου εκτίθενται έργα των: Αγγελου Α. Αϊβάζογλου, Τ. Ανδρειάδου, Σ. Ανδρουλιδάκη, Μ. Βατζιά, Μ. Βενιού, Π. Βυζάντιου, Α. Γκίνη, Α. Δεβετζή, Α. Δρούγκα, Γ. Δρούτσα, Κ. Ευαγγελάτου, Π. Ζουμπουλάκη, Σ. Καλογεροπούλου, Κ. Καπετανόπουλου, Τ. Κατσουλίδη, Γ. Λολοσίδη, Κ. Μαλάμου, A. Mattioli, Κ. Πανιάρα, Γ. Παπανελόπουλου, Π. Πρέκα, Μ. Πωπ, Δ. Σκουλάκη, Π. Τέτση, Α. Φασιανού, Ν. Φλέσσα κ.ά.

    Κάθε καλλιτέχνης καταθέτει στην έκθεση την «άποψή του» για την πόλη της Παλλάδος: Κάποιοι βλέπουν μόνο τις αρχαιότητες και μάλιστα εμβληματικά, κάποιοι άλλοι σταματούν στη διαχρονικότητα των πολιτιστικών της φάσεων, μερικοί στις γραφικότητές της. Υπάρχουν και εκείνοι που μέσω συμβόλων καταγράφουν την πνευματική αποστολή της πόλης αυτής ανά τους αιώνες. Δε λείπουν οι ρεαλιστικές ή και σουρεαλιστικές αντιμετωπίσεις, η «μεταφυσική» αξιοποίηση των ερειπίων ή οι κριτικές απόψεις απέναντι στα προβλήματα της μεγαλούπολης.

    Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Στέλιος Λυδάκης, στον καλαίσθητο δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση, «εάν επιχειρούσε κανείς, παρά την πολυμορφία, να οργανώσει το υλικό σε κατηγορίες, ώστε να γίνει πιο κατανοητή η δομή του, θα μπορούσε να αναφερθεί στα έργα που εμβληματοποιούν την αρχαιότητα και την προβάλλουν ως κατ' εξοχήν ένδειξη της Αθήνας». Σ' αυτήν την ενότητα, είναι χαρακτηριστικά τα έργα του Αγγελου, της Στ. Ανδρουλιδάκη με τον φωτισμένο Παρθενώνα, του Μ. Βενιού με την πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, του Π. Ζουμπουλάκη με την παρεμβολή της Νίκης της Σαμοθράκης, του Σ. Καραβούζη με το Θησείο, του Π. Πρέκα, της Ζ. Σκιαδαρέση με το κεντρικό τμήμα της δυτικής ζωφόρου, του Α. Αϊβάζογλου με το κεφάλι αλόγου από τη

    ζωφόρο του Παρθενώνα, του Α. Δρούγκα με το κεφάλι της χάλκινης Αθηνάς κ.ά. «Αλλοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη Αθήνα πανοραμικά, άλλοι αποζητούν κάποιες γραφικές γωνιές της. Υπάρχουν και εκείνοι που τη βλέπουν ρεαλιστικά, στην καθημερινότητά της. Αυτό συμβαίνει με τις ευαίσθητες συλλήψεις της Τζ. Ανδρειάδου, το οπτικό παιχνίδι του Θέμου Αυγερινού, τη γραφική λεπτομέρεια από σπίτι της Πλάκας του Α. Βάλβη, τη ρεαλιστική και ταυτόχρονα υπερβατική άποψη του Μ. Βατζιά». Σ' αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται ακόμη έργα του Κ. Μαλάμου, της Ε. Ζαντέ, του Γ. Ζυμαράκη, του Τ. Κατσουλίδη. Η αποξένωση μέσω της έντονης χρωματικότητας χαρακτηρίζει τα «Περίπτερα τη νύχτα» του Ν. Κληρονόμου, καθώς και τα «Τουρκοβούνια» του Γ. Κούτρικα. «Στις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας σε τονικό ζωγραφικό ύφος ανήκει και το έργο της Ν. Στεργιοπούλου όπως και της Τ. Λιτερίνας. Στον Π. Τέτση, η τονικότητα αφήνει τις χρωματικές επιφάνειες να συμπλέξουν την εικόνα της πόλης...». Περισσότερο συγκεκριμένες είναι οι απόψεις του Α. Φασιανού, του Θ. Στεφόπουλου, του Γ. Αδαμόπουλου.

    Στην κατηγορία των «συμβολιστών» εντάσσεται το έργο του Γ. Παπαγιάννη, του Κ. Σπυρόπουλου, του Ν. Φλέσσα. «Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν αναμφίβολα εκείνοι που αναγνωρίζουν την ομορφιά και τη ζεστασιά της Αθήνας στα νεοκλασικά κτίρια, που τόσο βάναυσα αντικαταστάθηκαν από τις απρόσωπες πολυκατοικίες. Ο Κ. Μαλάμος καταπιάστηκε με το θέμα με μεγάλη επιτυχία. Οι πίνακές του μιας ορισμένης περιόδου διαιωνίζουν την ομορφιά ή την εξαθλίωση των νεοκλασικών με θαυμάσια τονικότητα. Η Μ. Πωπ καταπιάστηκε επίσης με τα νεοκλασικά μετουσιώνοντάς τα σε αναμνήσεις ενός χαμένου παραδείσου». Ακόμη, ο Γ. Δρούτσας αποτύπωσε με τα έργα του την αρχοντιά τους και τη σχέση τους με το αττικό φως.

    Από τα παρουσιαζόμενα έργα δε λείπουν και εκείνα που ασκούν κριτική στη σύγχρονη Αθήνα. Σ' αυτή την κατηγορία, σημειώνουμε το έργο του Κ. Ευαγγελάτου «Ο Λυκαβηττός ως καιόμενη βάτος», ενώ ο Θ. Σιδέρης ειρωνεύεται σ' έναν πίνακά του την πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων με τον «Δισκοβόλο» του Μύρωνα, τις πολυκατοικίες, τα σκουπίδια και τα αδέσποτα σκυλιά. Ο Κ. Πανιάρας απορρίπτει στο σύνολό της τη σύγχρονη Αθήνα, στους

    πίνακές του «Το μόνο Διότι» και «Το τελευταίο Διότι».

    [34] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2004 (12:26 UTC+2)

    Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων αυτής της εβδομάδος και συγκεκριμένα:

    Κυριακή 12/9

    Συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Λυκαβηττό. Μαζί του, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Γιάννης Αγγελάκας και οι «Λαϊκελέδικα».

    Στο Κηποθέατρο Παπάγου, το φημισμένο Ρωσικό Κρατικό Χοροθέατρο «Κοζάκοι της Ρωσίας», παρουσιάζει γνωστούς παραδοσιακούς χορούς από τη Ρωσία.

    Η «Πατινάδα του Αιγαίου» ξεδιπλώνεται στο Θέατρο Πέτρας. Τη μουσικοχορευτική παράσταση συνδιοργανώνουν οι σύλλογοι Ικαρίας «Πανικαρία» και «Νησιά Αιγαίου» Ανω Λιοσίων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Ανω Λιοσίων «Μεγαλόνησος».

    Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων». Μαζί της οι Μελίνα Ασλανίδου, Ησαΐας Ματιάμπα.

    Δευτέρα 13/9

    Στο Κατράκειο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Νίκαιας δίνουν συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία.

    «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, στο Κηποθέατρο Παπάγου.

    Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.

    Τρίτη 14/9

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας για τα 82 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνονται από 12-20 Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με προσφυγικούς συλλόγους, στις 9μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου, πραγματοποιείται συναυλία με την Δόμνα Σαμίου.

    Βραδιά Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους Ηλιούπολης (9μ.μ.), όπου η Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) και ο Σπύρος Σακκάς (φωνή), παρουσιάζουν τους «Μικρούς Εσπερινούς».

    «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, στο Θέατρο Πέτρας, με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο ρόλο.

    Ο Ν. Ζιώγαλας, ο Γ. Αλουπογιάννης και ο Δ. Κοργιαλάς τραγουδούν στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.

    Τετάρτη 15/9

    Η Σαβίνα Γιαννάτου εμφανίζεται στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου Νίκαιας, με την παράσταση «Πάω να πω στο σύννεφο». Είναι βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο της με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και στους κύκλους τραγουδιών «Ματωμένος Γάμος» και «Μεγάλος Ερωτικός».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας για τα 82 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, α` όροφος), πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα «Μικρασιατική λογοτεχνία του τότε και του σήμερα». Θα μιλήσουν ο Κάρολος Μητσάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγγραφέας Ελένη Δικαίου.

    Στο Κηποθέατρο Παπάγου δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

    «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων».

    Πέμπτη 16/9

    Τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου παρουσιάζει το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στο Κατράκειο της Νίκαιας, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

    «Τραχίνιες» του Σοφοκλή από το ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Πέτρας, σε μετάφραση Κ. Βαλάκα - Ελ. Παπάζογλου και σκηνοθεσία Β. Αρδίτη. Συναυλία του Αμερικανού τζαζίστα Chris Jarrett, στις 9μ.μ., στην «Παιδική Χαρά Πικιώνη», στη Φιλοθέη. Είσοδος ελεύθερη.

    Παρασκευή 17/9

    Ο Νίκος Ξυδάκης δίνει συναυλία στο Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας, στις 9.30μ.μ., στο πλαίσιο αφιερώματος στους Ελληνες της Αιγύπτου. Συμμετέχουν: Χάικ Γιατζιτζιάν, Βασίλης Ρακόπουλος, Αναστασία Εδεν.

    Συναυλία της Martha Moreleon και της Latin Band με μουσική και τραγούδια από τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Κούβα, στο Κηποθέατρο Παπάγου.

    «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.

    Σάββατο 18/9

    Στο Κατράκειο της Νίκαιας πραγματοποιείται συναυλία της Μαρινέλλας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 September 2004 - 18:14:02 UTC