Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ
  • [02] O Γ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ
  • [03] ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΩΣ ΤΟ 2007 ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ
  • [04] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ 69η ΔΕΘ
  • [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ
  • [08] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ
  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ
  • [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΘ
  • [12] "ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ", ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ
  • [13] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [14] ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [15] ΑΥΞΗΣΗ 90% ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΑΛ ΑΦΑΡ
  • [17] ΤΣΙΤΣΕΚ: ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ Η ΕΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [18] ΚΟΒΕΙ ΤΟΝ "ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ" ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ Ο ΟΣΜΑΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [19] Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [20] Ο ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ
  • [21] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ
  • [22] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΤ Ο ΑΘ. ΠΡΑΓΑΛΟΣ
  • [23] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: ΕΚΤΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Η ΠΑΡΤΙΤΣ
  • [24] ΣΤΟΥΣ 63 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ "ΙΒΑΝ"
  • [25] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ
  • [26] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ
  • [27] "ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ"
  • [28] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ
  • [29] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ "ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [30] "ΤΡΩΑΔΕΣ" ΣΤΑ "ΚΥΠΡΙΑ 2004"
  • [31] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [32] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
  • [33] "CARMINA BURANA" KAI "ΠΕΝΤΑΘΛΟΝ" ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ 39ων

  • [01] ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ

    Aθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Τη σύσταση δύο επιτροπών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τη διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά την πτώση του ελικοπτέρου στην περιοχή της Χαλκιδικής ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Όπως ανέφερε, η μία επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα αφορά τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και η άλλη, υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τη διερεύνηση των καθυστερήσεων στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας.

    Ερωτηθείς για την ώρα πληροφόρησης του πρωθυπουργού περί του δυστυχήματος , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους φορείς των παραγωγικών τάξεων ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας επιστρέφοντας από επιτόπια επίσκεψη στις Καρυές υπέβαλε στον πρωθυπουργό για λόγους τάξης την παραίτησή του.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι όταν εκδοθούν τα πορίσματα των ερευνών θα διαπιστωθούν οι ευθύνες των προσώπων και πρόσθεσε πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μια «απαξιωτική εικόνα για την Πολεμική Αεροπορία» και κατά συνέπεια χρειάζεται αναδιοργάνωση του συστήματος.

    Β. Κουτσούμπα

    [02] O Γ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΑ

    Aθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (13:01 UTC+2)

    Ο υποπτέραρχος Γιώργος Αυλωνίτης είναι ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος. Η αντικατάσταση του μέχρι τώρα αρχηγού ΓΕΑ Παναγιώτη Παπανικολάου ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς, όπως είπε, προέκυψαν ευθύνες της πολεμικής αεροπορίας στο ζήτημα του δυστυχήματος με το ελικόπτερο Σινούκ, για την καθυστέρηση ως προς την ενημέρωση για την απώλεια του ελικοπτέρου.

    Ερωτηθείς αν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχει ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ο υπουργός απάντησε «όλα διερευνώνται».

    Ακολουθεί η δήλωση του κ. Σπηλιωτόπουλου:

    «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας μετά από εισήγηση της Πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου επέλεξε ως νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τον υποπτέραρχο Γιώργο Αυλωνίτη, 4ο στη σειρά της επετηρίδας. Στο νέο αρχηγό ευχόμαστε καλή επιτυχία και να ανεβάσει την αεροπορία μας εκεί που της αξίζει».

    [03] ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΕΩΣ ΤΟ 2007 ΟΙ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Σταδιακά από το 2005 έως το 2007 η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, όπως και οι ρυθμίσεις για τη φορολογία των ακινήτων, θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν στο εσωτερικό της χώρας οι αντιπαραθέσεις για την οικονομία, ενώ επανέλαβε ότι το δημόσιο έλλειμμα, που για το 2004 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,3%, θα έχει περιοριστεί μέχρι το 2005 σε επίπεδα κατώτερα σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ΙΧ αλλά και των επιβαρύνσεων που ενδεχομένως προκύψουν από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου για τα νοικοκυριά, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

    [04] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (15:12 UTC+2)

    Στους στόχους της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ιπποδρόμου στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περίπτερου του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), στην 69η ΔΕΘ.

    Όπως επισήμανε, η δημιουργία ιπποδρόμου στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλει στην

    ανάπτυξη του τομέα. «Εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή το επιχειρησιακό μας σχέδιο. Ηδη υπάρχει ο χώρος έχουμε κάνει τις συζητήσεις μας με τους δημάρχους της περιοχής, από εκεί και πέρα θα δούμε το καθαρά οικονομικό μέρος, θέλει προσοχή. Όταν η επένδυση ολοκληρωθεί θα ξέρουμε ότι ο ιππόδρομος θα έχει τις δικές του καινούργιες προοπτικές», σημείωσε.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να αποενεχοποιηθεί η παρουσία στον ιππόδρομο και να γίνει ένα αθλητικό προϊόν όπως είναι σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

    Τις προοπτικές για ανάπτυξη ενισχύει και ο νέος σύγχρονος ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο, στην Αθήνα. «Είδαμε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον κόσμο να έρχεται να γνωρίζει τον χώρο. Θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε ώστε να τον αγκαλιάσουνε ως ένα δικό τους αθλητικό γεγονός. Αυτή είναι η σκέψη μας και αυτή είναι βασική προοπτική», τόνισε ο κ. Ορφανός.

    Στο περίπτερο του ΟΔΙΕ λειτουργεί τερματική μηχανή (On line σύνδεση) και έτσι οι φίλοι του στοιχήματος θα μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε όλα τα παιχνίδια κατά τις ιποδρομιακές μέρες (13-15 και 17 Σεπτεμβρίου 2004). Εκτός από την ενημέρωση για το στοίχημα και τις προοπτικές του Οργανισμού, ο ΟΔΙΕ προσφέρει στους επισκέπτες του περιπτέρου ενημερωτικά έντυπα και αναμνηστικά δώρα.

    [05] ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΛΙΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αλιείς-ιδιοκτήτες 18 μηχανοτράτων Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους καθημερινά να χάνονται από τους Τούρκους ψαράδες, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων της Ελληνικής πλευράς, Λιμενικού και Πολεμικού Ναυτικού φτάνουν να ψαρεύουν με τις μηχανότρατές τους 4 ναυτικά μίλια από την είσοδο του λιμανιού και κοντά στην Ελληνική ακτογραμμή αψηφώντας όλους τους Διεθνείς νόμους και συμβάσεις.

    Χτες το απόγευμα δέκα μηχανότρατες από την Αινο ψάρευαν ανοιχτά του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης πλησιάζοντας στο 1,5 μίλι στο γιαλό.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιπρόεδρος των μηχανοτράτων Αλεξανδρούπολης Νίκος Χαρανάς τόνισε: «Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε όλο τον χρόνο. Η αλιεία τους γίνεται δέκα μήνες το χρόνο, ενώ η δικιά μας γίνεται οκτώ. Κάνουμε προστασία 4 μήνες και την προστασία που κάνουμε την δουλεύουν αυτοί. Παίρνουν αυτοί τα ψάρια και τα παίρνουν μέσα στον τόπο μας».

    Πρόσθεσε δε ότι «οργώνουν καθημερινά όλη την θάλασσα ανενόχλητοι, δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο κανείς δεν πάει να τους μιλήσει, ενώ το κράτος είναι αφανές. Πουθενά και για τίποτε. Πότε θα παρέμβει; Όταν θα δει ένα-ένα τα καϊκια μας να πεθαίνουν μέσα στο λιμάνι; Τότε δυστυχώς θα είναι πολύ αργά.

    Πολλοί από εμάς καταλαβαίνουν το πρόβλημα που είναι μεγάλο και φεύγουν. Όταν δεν υπάρχουν ανεμότρατες στα παράλια, στο Ανατολικό Αιγαίο που είναι Ελλάδα σημαίνει καταστροφή. Όπου να στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις Τούρκικα καϊκια να ψαρεύουν».

    Καταλήγοντας ο κ. Χαρανάς ζητάει από την πολιτεία αν μπορεί, να προστατεύσει αυτό τον τόπο και αν δεν μπορεί, όπως επισημαίνει «τότε να μας δώσει άδειες να ψαρεύουμε και εμείς όσο χρόνο ψαρεύουν οι Τούρκοι».

    Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια πολλών ψαράδων οι οποίοι όπως είπαν, «δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να μάθουν τη δουλειά για να μην καταστραφούν και αυτά, όπως κι εμείς».

    Όλγα Ορφανίδου

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ 69η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Τα γραφεία διοίκησης της ΔΕΘ επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε με τους προέδρους των δύο εταιριών Αριστοτέλη Θωμόπουλο και Δημήτρη Μπακατσέλο, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετεινή διοργάνωση. Οπως είπαν τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της 69ης ΔΕΘ σημειώθηκε αύξηση κατά 50% των εισιτηρίων και των επισκεπτών σε σύγκριση με τις δύο πρώτες μέρες της 68ης ΔΕΘ.

    Μετά τη συνάντηση ξεναγήθηκε σε περίπτερα και με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομίας. Καμιά ανοχή είναι το σύνθημα του ΚΚΕ, είπε. "Τα χρέη και τα ελλείμματα στην ελληνική οικονομία δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι με τους μισθούς φτώχειας, με την ανεργία και με την υποβαθμισμένη υγεία και παιδεία. Τα δημιούργησε η πλουτοκρατία και αυτή πρέπει να πληρώσει. Επομένως ο καβγάς ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. είναι εντελώς αποπροσανατολιστικός. Οι εργαζόμενοι πρέπει να χειραφετηθούν από τα διλήμματα που τους βάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα και από τα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα".

    Το μεσημέρι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επισκέφθηκε εργοστάσιο των Κλωστηρίων Ναούσης και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων. Η εταιρία μπορεί να πήρε τα χρήματα, αλλά οι εργαζόμενοι στα Κλωστήρια είναι σε ανασφάλεια, διότι κανείς δεν ξέρει ποια είναι η τύχη τους, επισήμανε. Χρειάζεται ιδιαίτερος αγώνας και για να μείνουν στη δουλειά και αν απολυθούν να μην πεθάνουν της πείνας.

    [07] Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    "Ετσι όπως έχουν και πληροφορούμαστε τα πράγματα, γιατί βεβαίως πιστεύω ότι υπάρχει αρκετό παρασκήνιο που δεν έχει γίνει γνωστό, αναμφισβήτητα υπάρχουν ευθύνες και στρατιωτικών και πολιτικές ευθύνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας τεχνητός διαχωρισμός", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ για το τραγικό δυστύχημα με το στρατιωτικό ελικόπτερο που κατευθυνόταν στον Αγιον Ορος.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι για το ΚΚΕ υπάρχει ένα τεράστιο, ένα πελώριο ερωτηματικό. "Ολα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αλλαγή δομών, αλλαγή προσανατολισμού και πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο οξυμμένα από ότι φαίνονται. Και, ενδεχομένως, αυτό το τραγικό δυστύχημα να είναι αποκαλυπτικό για πάρα πολλά πράγματα".

    [08] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και βουλευτές με βαθιά συγκίνηση αποχαιρέτησαν το απόγευμα στο Ναό της Αγίας Τριάδας στο Χολαργό τον δημοσιογράφο Γιώργο Ξενουδάκη, που έφυγε αδόκητα το περασμένο Σάββατο στο τραγικό δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή του πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο τον Ζ', των μελών της αποστολής του και του πληρώματος του Σινούκ.

    Τραγική μορφή η σύζυγος του εκλιπόντος Μαρία, και τα δύο ανήλικα παιδιά τους Μαρία και Ελένη. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Διονύσιος, ο οποίος εξήρε το ήθος και την προσήλωση του Γιώργου Ξενουδάκη στα θέματα του Πατριαρχείου, της Ομογένειας της Αιγύπτου και όλης της Αφρικής, που προάσπιζε με τη δυνατή του πένα και μέσα από τις σελίδες της Πατρίδας και της Εφημερίδας των Αιγυπτιωτών. Ο Γιώργος Ξενουδάκης, άριστος γνώστης των θεμάτων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του ελληνισμού στη Νειλοχώρα , ήταν σύμβουλος για θέματα Τύπου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ'.

    Το ύστατο χαίρε στον Αλεξανδρινό δημοσιογράφο είπαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Ζαγορίτης και Πολύδωρας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλάδας Φίλιππος Κοσσένας, πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των σωματείων των εξ΄ Αιγύπτου στην Ελλάδα, αλλά και από τις Ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου και των άλλων χωρών της Αφρικής, συνάδελφοι από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, όπου εργαζόταν ως υπεύθυνος ύλης, από το Φως της Αφρικής και από άλλα μέσα.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΝΕΤ» δήλωσε για την πτώση του Σινούκ:

    «Ο χειρισμός του θέματος από την Κυβέρνηση ήταν πολύ ατυχής. Ήταν εξαιρετικά ατυχής ενέργεια ο εξαναγκασμός του Αρχηγού της Αεροπορίας να παραιτηθεί. Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η έρευνα με αντικειμενικό τρόπο και ακολούθως να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν. Με τον αποκεφαλισμό του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται ότι αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων και, επίσης, εκκαθαρίζονται πολιτικοί λογαριασμοί, διότι διαχέεται μία εικόνα ότι επιλέγονται ως θύματα αυτοί που δεν θεωρούνται ότι ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και αντανακλά την αστάθεια που υπάρχει στη δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων το τελευταίο εξάμηνο.

    Η αστάθεια αυτή, η οποία συνδέεται με την κομματικοποίηση, είναι ο βασικός συντελεστής αυτής της τραγικής δυσλειτουργίας και γι' αυτό πιστεύω ότι υπάρχουν ευρύτερες πολιτικές ευθύνες. Μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε να μην αποδεχθεί την παραίτηση του κ. Σπηλιωτόπουλου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αναλαμβάνει αυτή την πολύ σοβαρή πολιτική ευθύνη.

    Θυμίζω και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Αρχηγού του Στρατού, στρατηγού Χαρβάλα, και άλλες κινήσεις που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν.

    Εφαρμόζεται πολιτική εκκαθαρίσεων και κομματικοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων που επηρεάζει αρνητικά το φρόνημα αλλά και την απόδοση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το τελευταίο εξάμηνο υπάρχουν πολλά ατυχήματα και μια γενικότερη δυσλειτουργία, η οποία δημιουργεί προβλήματα εικόνας και αξιοπιστίας απέναντι στην Τουρκία. Είναι πολύ θλιβερό αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

    Σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ο κ. Παπαντωνίου είπε:

    «Ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να κάνει προεκλογικές ομιλίες, και να λειτουργεί ως Αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με μόνη διαφορά ότι στις τελευταίες αυτές προεκλογικές ομιλίες διαγράφει από το κείμενο όλες τις μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. Δεν άκουσα τη λέξη ΕΚΑΣ, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ είχε δεσμευθεί για πολύ μεγάλη αύξηση προεκλογικά. Δεν άκουσα την λέξη σύνταξη του ΟΓΑ. Επίσης, τα μέτρα για τους πολυτέκνους ωχριούν μπροστά στις δεσμεύσεις για εξομοίωση εδώ και τώρα των ανθρώπων που έχουν τρία παιδιά με όσους έχουν τέσσερα παιδιά. Υπάρχει ακύρωση εξαγγελιών. Μετατρέπονται οι προεκλογικές εξαγγελίες του 2004 σε νέες εξαγγελίες για τις εκλογές του 2008.

    Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση και η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων του προϋπολογισμού δεν πρέπει να είναι ευάλωτη σε πολιτικούς και εκλογικούς κύκλους. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ψέγει τη σημερινή ελληνική Κυβέρνηση ότι επηρεάζεται από πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες σε ότι αφορά τη συγκέντρωση και παρουσίαση των στοιχείων. Η Κυβέρνηση, για λόγους πολιτικής εμπάθειας, αλλά και για να έχει ένα πρόσχημα να ακυρώσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, φούσκωσε αυτά τα ελλείμματα μέσω μιας αδιαφανούς διαδικασίας απογραφής.

    Όσα προέκυψαν με τη διόγκωση των ελλειμμάτων ωχριούν μπροστά στις προεκλογικές εικόνες που παρουσίαζαν για την ελληνική οικονομία ο κ. Καραμανλής και το οικονομικό του επιτελείο. Πως, λοιπόν, ανελάμβανε αυτές τις τεράστιες προεκλογικές δεσμεύσεις;»

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Την ικανοποίησή της για την εικόνα που παρουσίασε η αγορά κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ), επισημαίνοντας ότι η αποτύπωση της εύρυθμης λειτουργίας, της αυτορύθμισης και της διαμόρφωσης των τιμών διαπιστώνεται κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο στην πτωτική διαμόρφωση του τιμάριθμου κατά το μήνα Αύγουστο.

    Οι συνήθεις Κασσάνδρες και οι μόνιμοι κατήγοροι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και ειδικότερα του εμπορίου, το οποίο μόνιμα κατηγορείται για αισχροκερδείς συμπεριφορές, έλαβαν την πλέον εύγλωττη απάντηση από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.

    Η ΕΣΕΕ εξαίρει τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, γιατί, όπως αναφέρει, εμπιστεύθηκε την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο και άφησε να λειτουργήσει ο ελεύθερος και υγιής ανταγωνισμός, που αποτελεί μονόδρομο στην πτώση των τιμών.

    «Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι, η εμπειρία της Ολυμπιακής περιόδου αποτελεί ένα ισχυρό ράπισμα για τους θιασώτες των αγορανομικών ρυθμίσεων των τιμών και της αγοράς. Συγχρόνως όμως, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ότι επιβάλλεται να ελαχιστοποιηθούν έως και να μηδενισθούν οι δυνατότητες ποδηγέτησης της αγοράς από την υπερσυγκέντρωση του εμπορίου και των διανομών, καθώς και των σημείων που παρατηρούνται πολιτικές εναρμονισμένων πρακτικών ή κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, για τους εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις- μέλη του, που απασχολούν μέχρι 25 εργαζόμενους και καταβάλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά 0,45%, διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

    Τα εν λόγω προγράμματα, διαρκείας 50 ωρών, χρηματοδοτούνται κατά 100% από τον ΟΑΕΔ και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι επιδοτούνται με 5 Ευρώ την ώρα. Η περίοδος υλοποίησής τους προσδιορίστηκε μέχρι τις 31/3/05.

    Τα αντικείμενα των προγραμμάτων κατάρτισης είναι:

    -Εισαγωγή στην χρήση Η/Υ (Windows, Wotd, Excel, Power Point, Access, Internet).

    -Θέματα μηχανογραφημένης λογιστικής, φοροτεχνικών και κοστολόγησης στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    -Σύγχρονες τεχνικές πωλήσεων, επικοινωνίας και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών Marketing.

    Η προθεσμία για την κατάθεση των δικαιολογητικών λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου 2004.

    [12] "ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ", ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, αν θέλει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που της προσφέρονται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ευρύτερα, από μια ταχέως παγκοσμιοποιούμενη οικονομία, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Σημειώνοντας παράλληλα ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που βοήθησαν την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η αναπτυξιακή ώθηση από την ένταξη στην ΟΝΕ, έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Ενώ τονίζει με έμφαση ότι η πρόκληση για την νέα κυβέρνηση είναι, να διαμορφώσει και να εφαρμόσει πολιτικές που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ωφελήσει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

    Στα συμπεράσματα της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

    «Η Ελλάδα γνώρισε αρκετά χρόνια υψηλής οικονομικής ανάπτυξης,, ακόμη και σε μια περίοδο που η ευρωζώνη και οι διεθνείς οικονομίες δοκιμάσθηκαν. Σαν αποτέλεσμα, ενισχύθηκαν η απασχόληση και τα πραγματικά εισοδήματα. Αυτή η αξιοζήλευτη επίδοση κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα με την επιτυχή ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, ορισμένοι από τους παράγοντες που βοήθησαν την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η αναπτυξιακή ώθηση από την ένταξη στην ΟΝΕ, έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

    Αν και η ανάπτυξη θα παραμείνει δυνατή και εφέτος, οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν είναι τόσο βέβαιες. Τα θεμελιώδη στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί σε υπολογίσιμο βαθμό το 2005. Το τέλος των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί έναν ουσιαστικό βραχυπρόθεσμο αρνητικό παράγοντα, ειδικά για την ήδη αδύναμη κατασκευαστική δραστηριότητα. Ο σχετικά υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των μισθών θα επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Και η άμεσα αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή θα μειώσει την εσωτερική ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ταχεία πιστωτική επέκταση συνεπάγονται μια ακόμη ζωηρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η διεθνής οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τις εξαγωγές και ειδικότερα τους σημαντικούς κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού. Μετά το 2005, οι προοπτικές θα εξαρτηθούν σε κρίσιμο βαθμό από την αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή, τις πολιτικές που θα ωθήσουν την συνολική προσφορά και την καλύτερη ευθυγράμμιση των πραγματικών μισθών με την παραγωγικότητα, ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αν δεν ληφθούν γενναία μέτρα, υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος υποτονικής ανάπτυξης.

    Η πρόκληση για την νέα κυβέρνηση είναι, συνεπώς, να διαμορφώσει και να εφαρμόσει πολιτικές που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ωφελήσει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

    Έχει γίνει πρόοδος σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2002, των αποκρατικοποιήσεων και της εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα. Επίσης, οι σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες επενδύσεις στις υποδομές θα ωθήσουν την παραγωγικότητα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, αν θέλει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που της προσφέρονται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, ευρύτερα, από μια ταχέως παγκοσμιοποιούμενη οικονομία.

    Η δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί, βεβαίως, το σημαντικότερο ζήτημα. Η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη απετέλεσε μια ευκαιρία για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά. Πέρυσι, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διογκώθηκε σημαντικά σε σχέση με πρόπερσι και σε σχέση με τους στόχους που προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ξεπερνώντας με μεγάλο περιθώριο τα όρια του Μάαστριχ. Το 2004, το έλλειμμα αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Οι εξελίξεις αυτές αντικατοπτρίζουν έναν συνδυασμό προσωρινώς αυξημένων δαπανών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, υπερβάσεων στις δαπάνες και μειώσεων στα έσοδα και σημαντικών διορθώσεων στους λογαριασμούς του Δημοσίου.

    Η προτεραιότητα είναι τώρα να εφαρμοσθεί ένα αξιόπιστο και καλά διαρθρωμένο πρόγραμμα για να αποκατασταθεί η ισορροπία του προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι αναγκαίο για να διασφαλισθούν η ταχεία μείωση του πολύ μεγάλου δημοσίου χρέους, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα του δημοσίου τομέα να διαχειρίζεται τις υποθέσεις του, η εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, η προετοιμασία για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού και η τήρηση των δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η προσπάθεια είναι εμφανές ότι θα απαιτήσει διατηρήσιμα και ανθεκτικά μέτρα. Αποσπασματικές ή προσωρινές λύσεις δεν θα ενέπνεαν εμπιστοσύνη και θα δημιουργούσαν την ανάγκη για μεγαλύτερες, και πιθανότατα πιο δύσκολες, παρεμβάσεις αργότερα. Η αξιοπιστία και η διαμόρφωση πολιτικών θα ενισχύονταν από ένα αναλυτικό και πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που θα αποτύπωνε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και στόχους (δαπάνες, έσοδα, ισοζύγια και χρέος) και συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίησή τους.

    Η προσαρμογή που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός θα απαιτήσει διατηρήσιμους περιορισμούς στις τρέχουσες δαπάνες, γιατί οι μειώσεις στα φορολογικά βάρη και η συνέχιση των επενδύσεων σε υποδομές είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη. Περιοχές, πάνω στις οποίες θα πρέπει να εστιασθεί το ενδιαφέρον είναι: η συγκράτηση στους μισθούς του Δημοσίου, κάτι το οποίο θα βοηθούσε επίσης την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας ένα παράδειγμα και στον ιδιωτικό τομέα? η απασχόληση στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένης της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που προσφέρουν οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις, για να μειωθεί το μέγεθός της? οι αμυντικές δαπάνες, καθώς η μείωση των εντάσεων στην περιοχή επιτρέπει περικοπές? οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, όπου οι πιέσεις στο μέλλον θα γίνουν ιδιαίτερα έντονες? και τα κοινωνικά προγράμματα, όπου υφίσταται η ανάγκη να μειωθούν τα κόστη παράλληλα με την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων. Επιπροσθέτως, οι επιδοτήσεις, οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις και οι εγγυήσεις δανείων πρέπει να περιορισθούν. Για το 2005, η ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων από την ολοκλήρωση των ολυμπιακών δαπανών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να γίνει μια καλή εφάπαξ δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, επιπλέον μέτρα, εστιασμένα κυρίως στις τρέχουσες δαπάνες, θα χρειασθούν για να επιτευχθεί μια προσαρμογή με νόημα. Άπαξ και τα απαιτούμενα μέτρα ληφθούν, θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν και το έλλειμμα θα εξαρτάται πλέον από τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.

    Κρίσιμο σημείο ενός αξιόπιστου πλαισίου πολιτικής αποτελεί η ακεραιότητα των δημοσίων λογαριασμών. Οι πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να επιλύσει τα εκκρεμούντα σχετικά ζητήματα είναι αξιέπαινες. Η συνέχιση αξιόπιστων και διαφανών λογιστικών πρακτικών και η ενίσχυση της διαχείρισης και του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα, θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την ικανότητα της κυβέρνησης να εκτιμήσει ορθά τη δημοσιονομική κατάσταση και να βελτιώσει τη διαμόρφωση των πολιτικών της. Υπό αυτό το πρίσμα, θα παροτρύναμε τις αρχές να αναλάβουν τη σύνταξη μιας Δημοσιονομικής Αναφοράς πάνω στην Παρακολούθηση των Προτύπων και της Κωδικοποίησης όσο το δυνατόν ταχύτερα, για να εκτιμήσουν το ελληνικό σύστημα κατάρτισης προϋπολογισμού απέναντι στη βέλτιστη διεθνή πρακτική.

    Μακροπρόθεσμα, τα κόστη των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, αποτελούν μια καθαρή απειλή για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Με βάση τρέχουσες εκτιμήσεις, τα κόστη αυτά θα αυξηθούν σημαντικά στην Ελλάδα μετά το 2010, περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. Αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, η σύνταξη του καθενός θα βρεθεί σταδιακά σε κίνδυνο. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2002, αν και ευπρόσδεκτη και χρήσιμη σε αρκετά σημεία, δεν αντιμετώπισε τις θεμελιώδεις μακροπρόθεσμες ανισορροπίες του συστήματος. Συνεπώς, απαιτούνται περισσότερες δράσεις, και μια έγκαιρη εκκίνηση θα βοηθούσε να περιορισθούν τα ενδεχόμενα κόστη. Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι αρχές, είναι να ξεκινήσουν έναν δημόσιο διάλογο σε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές επιλογές, ώστε να δημιουργήσουν μια συναίνεση γύρω από το ζήτημα αυτό. Μια τέτοια συζήτηση θα αντλούσε οφέλη από την εμπειρία σε άλλες χώρες, αφού πολλές χώρες έχουν ήδη αναλύσει ή εφαρμόσει μέτρα που κοιτούν πολύ μπροστά.

    Ο τραπεζικός τομέας δείχνει να έχει υψηλή κερδοφορία, καλή κεφαλαιακή διάρθρωση και επαρκείς προβλέψεις. Ωστόσο, το χαρτοφυλάκιο του ενεργητικού του απομακρύνεται έντονα από τα κρατικά ομόλογα προς την καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη, οι οποίες έχουν υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτός ο μετασχηματισμός αποτελεί κανονική εξέλιξη για τον κλάδο και μάλλον θα συνεχισθεί για μερικά χρόνια. Εντούτοις, η ταχεία αύξηση της δανειοδότησης του ιδιωτικού τομέα δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την ποιότητα των δανείων, ειδικά καθώς αυτή έλαβε χώρα σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και οι τράπεζες δεν έχουν συνεπώς δοκιμασθεί από μια οικονομική επιβράδυνση ή από αυξανόμενα επιτόκια. Γνωρίζοντας καλά τα ζητήματα αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε περαιτέρω την εποπτική της εξουσία, αύξησε τα επίπεδα των προβλέψεων και της κεφαλαιακής επάρκειας και ενθάρρυνε τις τράπεζες να ενισχύσουν τις διαδικασίες διαχείρισης του κινδύνου. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες και θα πρέπει να συνεχισθούν, ιδιαίτερα αφού οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμασθούν για τη Βασιλεία ΙΙ. Ωστόσο, οι αρχές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επιπτώσεις που απορρέουν για τις τράπεζες από τις ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις τους, αφού από το τέλος του επόμενου έτους οι τράπεζες θα πρέπει να τις αναγνωρίσουν υπό τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου αποτελεί ένα εμφανώς αδύναμο σημείο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να λειτουργήσει άμεσα η ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή των ασφαλιστικών εταιρειών και να διασφαλισθεί ότι διαθέτει επαρκείς πόρους. Ενόψει των αλλαγών στον Ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα, συνιστούμε να προβούν οι αρχές σε ένα Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοοικονομικού Κλάδου.

    Σημαντική μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα αποτελεί το να διασφαλισθούν οι συνθήκες εκείνες για την αύξηση της παραγωγής και του βιοτικού επιπέδου, που παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-15. Αυτό είναι ένα θέμα που οι αρχές σωστά επισημαίνουν. Σε γενικούς όρους, η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα εμπεριέχει τέσσερις προϋποθέσεις: επενδύσεις σε υποδομές, ένα βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα, δυναμικές αγορές προϊόντων και καλώς λειτουργούσα αγορά εργασίας.

    Περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές θα αύξαναν την μεσοπρόθεσμη παραγωγικότητα και είναι αναγκαίες για την περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προθέσεις των αρχών να προωθήσουν επενδύσεις σε υποδομές είναι ευπρόσδεκτες, αλλά στο δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον που υφίσταται θα πρέπει να γίνουν με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να επιλεγούν οι επενδύσεις με την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Επίσης, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να συγκεντρωθούν κεφάλαια μέσω ιδιωτικών συμμετοχών.

    Η ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος θα αύξανε τις δυνατότητες για ανάπτυξη, κυρίως μέσω της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Η μείωση των διοικητικών εμποδίων («γραφειοκρατία» και υπερβολικές ρυθμίσεις) και η απλούστευση του φορολογικού πλαισίου, συμπεριλαμβανόμενου και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας που παρέχεται στους ελεγκτές της εφορίας, είναι μεγάλης σημασίας. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν γρήγορα και με χαμηλό κόστος στον προϋπολογισμό, ενώ θα έχουν σχετικά άμεσο αποτέλεσμα. Η φορολογική μεταρρύθμιση επίσης παίζει έναν σημαντικό ρόλο, αν και οι σχετιζόμενες με αυτήν απώλειες εσόδων πρέπει να αναπληρωθούν από αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Η φορολογική πολιτική θα πρέπει να δίδει έμφαση στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των φόρων. Υπό αυτό το πρίσμα, η μεταρρύθμιση του 2002 και οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ευρείες μειώσεις φόρων επί των κερδών είναι ευπρόσδεκτες.

    Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Όλες οι σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με την απελευθέρωση και τη ρύθμιση των δικτυακών κλάδων (τηλεπικοινωνίες, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμός) πρέπει να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά και το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και πριν από το χρονοδιάγραμμα που απαιτεί η Ε.Ε. Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να εντατικοποιηθούν, με απώτερο στόχο την έξοδο του κράτους από όλους τους κλάδους, όπου οι ιδιωτικές εμπορικές δραστηριότητες μπορούν να λειτουργήσουν με επάρκεια. Τέλος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να αποκτήσει ικανούς πόρους για να διασφαλισθεί μια ικανοποιητική εποπτεία της δομής και της συμπεριφοράς της αγοράς.

    Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπισθούν αδυναμίες, όπως είναι τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης ανάμεσα στους νέους και τις γυναίκες και ένα υψηλό (καίτοι μειούμενο) ποσοστό ανεργίας. Σε κάποιον βαθμό, τα προβλήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την ασυμβατότητα μεταξύ των ικανοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών των επιχειρήσεων, κάτι που δείχνει την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών εύρεσης εργασίας. Αντικατοπτρίζουν, όμως, επίσης και τα εμπόδια στην απασχόληση: οι νόμοι για την απασχόληση (για παράδειγμα, υψηλό ποσό αποζημίωσης) που αποθαρρύνει τις προσλήψεις, περιορισμένες ευκαιρίες για προσωρινή και μερική απασχόληση που εμποδίζουν μερικούς από την απόκτηση ζωτικής σημασίας εργασιακής εμπειρίας, και υψηλοί αρχικοί μισθοί που εκτοπίζουν από την αγορά τους εργαζόμενους με χαμηλή εξειδίκευση.

    Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απελευθέρωση του εμπορίου είναι ευπρόσδεκτες. Εξίσου ευπρόσδεκτη είναι η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας προς το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια στο 0,26% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος το 2004 και ενθαρρύνουμε περισσότερη πρόοδο για να επιτευχθεί ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για 0,7% του ΑΕΕ.

    [13] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων καθώς και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε κοινή συνεδρίαση, προκειμένου να ενημερώσω τα μέλη τους για τα αποτελέσματα των άτυπων συνεδριάσεων EUROGROUP και Συμβουλίου ECOFIN της Παρασκευής 10ης και Σαββάτου 11ης Σεπτεμβρίου 2004, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στην Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

    [14] ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Πρεσβευτή της Κίνας στην Κύπρο Λιμίν Ζανγκ, ο οποίος επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς μια δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ανέφερε ότι η Κίνα είναι αντίθετη με ενέργειες που υποσκάπτουν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ.Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση του προβλήματος η οποία να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΑΥΞΗΣΗ 90% ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Αύξηση κατά 90% παρουσιάζει στην Κύπρο ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών, ο αντίστοιχος αριθμός στις βιομηχανοποιημένες χώρες, την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 χρόνων.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας Προσφύγων στην Κύπρο, ο αριθμός όσων κατέθεσαν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου στο νησί, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2004, ανήλθε στις 2.110 και οφείλεται κυρίως στην ξαφνική αύξηση των αιτήσεων πολιτών του Μπαγκλαντές, οι οποίοι εισήλθαν αρχικά στο νησί με θεωρήσεις διαβατηρίων για φοιτητές.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΑΛ ΑΦΑΡ

    Αγκυρα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Η Ουάσιγκτον και η Αγκυρα συμφώνησαν στον συντονισμό της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή Ταλ Αφάρ του Ιράκ, όπου πολλοί Τουρκμένοι, σύμφωνα με την Αγκυρα, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού), αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Ερικ Εντελμαν και ο Αλί Τουϊγκάν, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει άμεσα τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, συζήτησαν σε σημερινή τους συνάντηση τις εξελίξεις στο Ταλ Αφάρ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε συντονισμό των ενεργειών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ταλ Αφάρ.

    [17] ΤΣΙΤΣΕΚ: ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ Η ΕΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    «Υποχρεωμένη» θεωρεί πως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση να παραχωρήσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Τζεμίλ Τσιτσέκ, αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Αγκυρα έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και ότι αν υπάρχουν ελλείψεις, αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του CNN- Turk, ο κ. Τσιτσέκ, μιλώντας σήμερα στην Τουρκική Νομική Ακαδημία απάντησε και στους επικριτές της επαναποινικοποίησης της μοιχείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορείτε να πείτε ότι η τάδε ή η δείνα πρόβλεψη του Ποινικού Κώδικα δεν συμβαδίζει (με τα ισχύοντα) στον σύγχρονο κόσμο, όμως εξίσου δεν συμβαδίζει το να μην τηρεί κάποιος τις υποσχέσεις του».

    Ο Τούρκος υπουργός υπεραμύνθηκε του προσχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα, χαρακτηρίζοντάς το «εντελώς καινούργιο και πρωτότυπο» ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τύχει της απαραίτητης αποδοχής κατά τη συζήτησή του στη Βουλή.

    Αναφορικά με τις υπόλοιπες σχεδιαζόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ο κ.Τσιτσέκ υπογράμμισε ότι δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να πάρουμε τη θέση μας στον πολιτισμένο κόσμο. Γι' αυτό το λόγο η 17η Δεκεμβρίου είναι μία σημαντική ημερομηνία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ευρώπη να θέτει προσκόμματα. Είναι υποχρεωμένοι να μας δώσουν ημερομηνία και θέλω να το πω ακριβώς έτσι».

    [18] ΚΟΒΕΙ ΤΟΝ "ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ" ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ Ο ΟΣΜΑΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αγκυρα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Οριστική φαίνεται πως είναι η ρήξη στις σχέσεις του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, και του αδελφού του, Οσμάν, αφού ο τελευταίος έκανε πράξη τα όσα εδώ και καιρό αναγράφονταν στον τουρκικό Τύπο περί αποκοπής του από το ΡΚΚ/Kongra- Gel και δημιουργίας νέου κόμματος, με αμερικανική μάλιστα υποστήριξη.

    Όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Οσμάν Οτζαλάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά σήμερα ότι η πρωτοβουλία του να αποκοπεί από το PKK/ Kongra-Gel και να συγκροτήσει δικό του πολιτικό σχηματισμό (PWD) τυγχάνει της αμερικανικής υποστήριξης.

    Επικαλούμενο δηλώσεις του Οσμάν Οτζαλάν στη διαδικτυακή ιστοσελίδα rizgari online, το NTV αναφέρει ότι ο αδελφός του φυλακισμένου στο νησί Ιμραλί Κούρδου ηγέτη ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του, λέγοντας: «η θετική αντιμετώπιση από τις Η.Π.Α. της πρωτοβουλίας να συγκροτηθεί το PWD αποτελεί μία εξέλιξη που προστίθεται στα κέρδη του κινήματος για την ελευθερίαη υποστήριξη των Η.Π.Α. έχει ανεκτίμητη αξία για τον αγώνα ελευθερίας του κουρδικού λαού τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο και στα υπόλοιπα κομμάτια, διότι η υποστήριξη αυτή θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εξεύρεση λύσης».

    Ο Οσμάν Οτζαλάν φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε ότι «η αναγνώριση του PWD από την τουρκική κυβέρνηση επιβάλλεται από την πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης που αυτό ανέλαβε» και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις προσπάθειες των Τζελάλ Ταλαμπανί και Νετζιρβάν Μπαρζανί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σημειώνεται ότι οι δυο τελευταίοι επισκέφθηκαν την Αγκυρα την περασμένη μόλις εβδομάδα.

    [19] Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Ο ποδοσφαιριστής της Λάρισας, Αλέξης Αλεξανδρής, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την ομάδα του, αλλά και για την μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό. «Το ποδόσφαιρο είναι απλό και όμορφο και για αυτό θέλω και μου αρέσει να παίζω. Θα παίζω όσο μπορώ. Θα σταματήσω όταν ξυπνήσω ένα πρωί και δω ότι δεν έχω όρεξη να πάω στο γήπεδο και να αλλάξω. Το προηγούμενο διάστημα, δεν αγωνίσθηκα λόγω των προβλημάτων με την Κινέζικη ομάδα», τόνισε ο κ. Αλεξανδρής και συνέχισε: "Είχα αποφασίσει μετά το 3-0 με τον Παναθηναϊκό, ότι θα έφευγα από τον Ολυμπιακό. Ο κύριος Κόκκαλης, μου είχε πει να μείνω, αλλά η τότε συμφωνία με την Κινέζικη ομάδα, ήδη υπήρχε».

    Αναφερόμενος για την Λάρισα ο παίκτης της Θεσσαλικής ομάδας τόνισε: «Στην Λάρισα, στην διοίκηση υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν και αγαπούν το ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα είναι και φίλοι μου. Στην Λάρισα, οι άνθρωποι αγαπούν το ποδόσφαιρο. Σε κάθε αγώνα στο γήπεδο, βρίσκονται πάνω από 10.000 φίλαθλοι. Ήταν ένα σημαντικό κίνητρο για μένα η δυναμική παρουσία του κόσμου στο γήπεδο. Η Λάρισα έχει όλα τα στοιχεία για να επιστρέψει στην Α εθνική. Αν εξαιρέσεις δυο-τρεις παίκτες, όλοι οι υπόλοιποι είναι νεαροί παίκτες, αλλά και ταλαντούχοι. Έχουν έρθει αρκετοί νέοι. Από την περυσινή ομάδα έχουν μείνει λίγοι ποδοσφαιριστές».

    Επίσης αναφέρθηκε και για τον Ολυμπιακό, που υπήρξε μεγάλη του αγάπη. «Η επιστροφή του Μπάγιεβιτς είναι επιβεβλημένη. Τα μεγάλα ονόματα προπονητών δεν έρχονται εύκολα στην Ελλάδα. Ίσως τώρα με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού να αλλάξει η στάση τους. Έτσι η λύση του Μπάγιεβιτς ήταν η καλύτερη. Είναι καλό να έρχονται μεγάλοι παίκτες στην Ελλάδα. Ο Ριβάλντο είναι ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και είναι θετικό που ήρθε στον

    Ολυμπιακό και στην Ελλάδα. Έχει μπει ήδη στο κλίμα της ομάδας και φαίνεται και από τα φιλικά παιχνίδια. Στην ομάδα πήγαν και νέα παιδιά.Δεν μπορώ να έχω άποψη, γιατί ακόμα δεν τους δει αγωνιζόμενους. Όμως είναι καλό να έρχονται νέα παιδιά και να υπάρχει ανανέωση».

    [20] Ο ΦΑΝΗΣ ΚΑΤΕΡΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Ο τερματοφύλακας της Κάλιαρι, Φάνης Κατεργιανάκης, μίλησε σήμερα για

    την πρώτη του συμμετοχή στο Καμπιονάτο. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο ελληνικό πρωτάθλημα και στο Καμπιονάτο. Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας. Στην Ιταλία χειροκροτούν κάθε προσπάθεια, ακόμα και αν δεν είναι πετυχημένη. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους συμπαίκτες μου. Με αγκάλιασαν γρήγορα και με έβαλαν στο κλίμα της ομάδας, ενώ με έχουν βοηθήσει και στην γλώσσα», τόνισε ο Φάνης Κατεργιαννάκης.

    [21] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιάννης Γούμενος, λίγες μόλις ημέρες μετά την περιβόητη συνέντευξη του Αγγελου Αναστασιάδη.

    «Πέρσι λίγοι άνθρωποι που αγαπούσαμε τον ΠΑΟΚ μαζευτήκαμε για να δώσουμε κάποιες λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε στην ομάδα. Καταφέραμε να βγάλουμε τον ΠΑΟΚ από την κρίση. Ολο μαζί προσπαθήσαμε πέρα από τις δυνάμεις μας. Ετσι τρέξαμε και η ομάδα κατάφερε να πάρει πιστοποιητικό από την ΕΕΑ για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, πήραμε την φορολογική ενημερότητα και την ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ», τόνισε ο Γιάννης Γούμενος και συνέχισε: «Επίσης παρακαλέσαμε την ΕΠΟ και τον κ. Γκαγκάτση να δεχτεί προσωπικές επιταγές για να εξοφληθούν χρέη σε FIFA για να τακτοποιηθεί το θέμα του Σπάσιτς με τη Ζελέζνικ. Εμείς μπήκαμε στη διαδικασία με γνώμονα να απεμπλακεί ο ΠΑΟΚ από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επίσης πήραμε το 51% προχωρήσαμε στη γενική συνέλευση και αποφασίσαμε και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα προσπαθήσαμε να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Και μέχρι ένα σημείο το καταφέραμε. Αγοράσαμε μετοχές από τον κ. Μπατατούδη με 3 ευρώ καθεμία και κάτι παραπάνω και δώσαμε σε κάθε παοκτσή να αγοράσει με 0,60 σεντς τη καθεμία και το αποτέλεσμα ήταν το παραπάνω».

    Ο κ. Γούμενος παράλληλα αναφέρθηκε και στα χρέη που είχε ο ΠΑΟΚ: «Οταν αναλάβαμε πέρυσι, τα χρέη ήταν 4,5 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιριστές που είχαν φύγει από τον ΠΑΟΚ. Συνολικά 21 ποδοσφαιριστές», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα που ξεκινάει η νέα χρονιά ο ΠΑΟΚ έχει χρέος 1.299.000 ευρώ και έχουν μείνει στον ΠΑΟΚ, 400.000 ευρώ στον Αγγελο Αναστασιάδη, 260.000 ευρώ χρέος στον ΑΣ από προηγούμενες διοικήσεις, 422.000 ευρώ σε ποδοσφαιριστές που έχουν φύγει από τον ΠΑΟΚ και 402.000 στον Καφέ. Δηλαδή συνολικά 2.280.000 ευρώ».

    Οσο για τη συνέχεια; «Ψάχνουμε σοβαρό επενδυτή ν' αναλάβει την τύχη του σωματείου και δεσμευόμαστε ότι θα τον βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οποιος ενδιαφέρεται ξέρει που θα μας βρει», τόνισε ο κ. Γούμενος και συνέχισε αναφερόμενος στις μεταγραφές: «Αν και υπήρχαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι μας ενδιέφεραν, δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να γίνουν οι μεταγραφές. Δεν χρειάζεται να πούμε άλλα πράγματα, γιατί οι μεταγραφές τελείωσαν. Μιλήσαμε με τον Αγγελο Αναστασιάδη και αποφασίσαμε από κοινού να μην κάνουμε μεταγραφές. Και αυτό έγινε. Για τον Τσιάρτα δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον, ενώ για τον Λάκη υπήρχε».

    Για την γκάφα του Λιάσου Λουκά να χρησιμοποιηθεί στον αγώνα της Μακάμπι Τελ Αβίβ ο κ. Γούμενος τόνισε: «Ηταν ατυχές γεγονός και αποδόθηκαν ευθύνες εκεί που έπρεπε. Στο μέλλον θα πρέπει να προσέξουμε ανάλογες καταστάσεις. Ο πόνος είναι για όλους μεγάλος, γιατί αποκλειστήκαμε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

    Τέλος αναφέρθηκε και στους στόχους της ομάδας: «Ξεκινήσαμε τη χρονιά φέτος με πρώτο στόχο την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα όμως μας έμεινε το ΟΥΕΦΑ, το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογοητευτούμε, διότι έτσι θα χαθεί μια χρονιά που δεν ξεκίνησε ακόμη», τόνισε ο κ. Γούμενος, ενώ αναφέρθηκε στον αγώνα με την Αλκμαάρ: «Ο ΠΑΟΚ την Πέμπτη θα δώσει ένα πολύ μεγάλο ματς. Από αυτό θα κριθεί ο επαναληπτικός και η είσοδος στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Πρέπει να δείξουμε την ανάλογη προσοχή. Πρέπει να προστατεύσουμε το γήπεδο και τον ΠΑΟΚ. Αν ξανασυμβούν επεισόδια, κροτίδες βεγγαλικά, θα θυμηθούμε σκηνές '92, τότε που ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε για 3 χρόνια στα κύπελλα Ευρώπης».

    [22] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΟΤ Ο ΑΘ. ΠΡΑΓΑΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τάε Κβο Ντο. Πρόεδρος εξελέγη ο Αθανάσιος Πραγαλός.

    Τις υπόλοιπες θέσεις κατέλαβαν:

    Α΄ Αντιπρόεδρος Νίκος Θωμαίδης

    Β΄ Αντιπρόεδρος Γιώργος Δημητρόπουλος

    Γ' Αντιπρόεδρος Κώστας Αντωνακόπουλος

    Δ' Αντιπρόεδρος Περικλής Μπάλλας

    Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Φυσεντζίδης

    Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Κώστας Ιωάννου

    Ταμίας Δημήτρης Μιχαλακόπουλος

    Αναπληρωτής Ταμίας Αντώνης Παπατενές

    Έφορος Διαχείρισης Υλικού Φραγκίσκος Μορφονιός

    Υπεύθυνος. Δημ. Σχέσεων και Τύπου Αντώνης Παππάς

    Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής Δημήτρης Γκαντιάς.

    [23] ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ: ΕΚΤΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Η ΠΑΡΤΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Την έκτη θέση κατέκτησε τελικά η πρωταθλήτρια του μοντέρνου πεντάθλου Κατερίνα Πάρτιτς στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου που διεξήχθη στην πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας από τις 11 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2004.

    Η ελληνίδα πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 5.296 βαθμούς (σκοποβολή 1180-καλύτερη επίδοση, ξιφασκία 808, κολύμβηση 1204, ιππασία 1144, δρόμος 960).

    Την πρώτη θέση κατέλαβε η Κέιτ Άλενμπι από την Μ. Βρετανία με 5.500 βαθμούς.

    [24] ΣΤΟΥΣ 63 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΦΩΝΑ "ΙΒΑΝ"

    Ουάσιγκτον, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γρενάδα κατά το τρέχον 24ωρο, στο πέρασμα του κυκλώνα Ιβάν από το νησί. Στο πέρασμα του κυκλώνα αυτού από το νησιωτικό συγκρότημα της Καραϊβικής έχουν χάσει εξαιτίας του την ζωή τους συνολικά 63 άνθρωποι.

    Η κυβέρνηση της Γρενάδας απηύθυνε στο μεταξύ διεθνή έκκληση για ιατροφαρμακευτική και ανθρωπιστική εν γένει βοήθεια.

    Όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό παρατηρητήριο κυκλώνων-τυφώνων οι άνεμοι στο "μάτι" του κυκλώνα Ιβάν είναι σε εξασθένιση και το πέρασμά του από τα νησιά Καϋμάν δεν αναμένεται να είναι σε ίσο καταστροφικό βαθμό.

    [25] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

    Μόσχα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο τελευταίος πρόεδρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έκρινε ότι είναι τελείως αρνητική η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, να διορίζονται οι ανώτατοι εκπρόσωποι των περιφερειών, παρά να εκλέγονται με γενικές εκλογές, μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Αυτή η πρωτοβουλία έχει μερικές θετικές πλευρές. Ωστόσο, θεωρώ ότι οι αρνητικές πλευρές υπερισχύουν. Αυτό περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών που χάνουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν αυτούς που επιθυμούν να τους κυβερνούν", δήλωσε ο κ. Γκορμπατσόφ.

    Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα την επιθυμία του να ενισχύσει υπερβολικά την εξουσία των κέντρων στις περιφέρειες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν καλύτερα την τρομοκρατία που απειλεί τη χώρα.

    [26] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Σίδνει, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Η Αυστραλία ερευνά την πληροφορία σύμφωνα με την οποία δύο πολίτες αυστραλιανής υπηκοότητας έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι στο Ιράκ και ότι πρόκειται να τους δολοφονήσουν εντός 24 ωρών αν η Καμπέρα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος δήλωσε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα ότι μια ιρακινή οργάνωση που ονομάζεται Ισλαμικός Μυστικός Στρατός έχει απαγάγει και κρατά ομήρους ένα ζευγάρι Αυστραλών και δύο Ασιάτες στην πόλη Σαμάρα.

    [27] "ΑΛΛΑΞΑΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ"

    Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα ένα εκτεταμένο σχόλιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η εφημερίδα, επισημαίνει ότι τα πέντε τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις:

    "Οι δύο πρωτεύουσες εξευγένισαν τον τόνο με τον οποίο μιλάνε μεταξύ τους. Οι Ελληνες επισκέπτονται την Κωνσταντινούπολη, όπως επίμονα την ονομάζουν, και όταν μεγάλοι πολιτικοί και από τις δύο χώρες πραγματοποιούν πολυήμερες επισκέψεις δεν αποτελεί πλέον έκπληξη για κανέναν."

    Η στάση των πολιτικών όμως δεν ταυτίζεται απαραίτητα με αυτή του απλού κόσμου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα πάντα με την γερμανική εφημερίδα:

    "Ολοι οι Ελληνες θέλουν να βοηθήσουν την Αγκυρα στο δρόμο της προς τις Βρυξέλλες ώστε να αρθούν τα τελευταία εμπόδια της Κοπεγχάγης σύμφωνα με τους Καραμανλή και Παπανδρέου. Βέβαια ο απλός λαός μπορεί να θέλει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα ήθελε να προσφέρει και ένα γραφείο στις Βρυξέλλες στην Αγκυρα. Θα ήταν ωραία αν οι συμπεριφορές των δύο κυβερνήσεων αντιστοιχούσαν στα μαθήματα ιστορίας που έχουν πάρει οι δύο λαοί. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα."

    Στη συνέχεια η εφημερίδα θεωρεί ως πραγματικότητα την εικόνα που προέβαλε η χώρα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Δηλαδή καλά οργανωμένους αγώνες, κάτι που δεν το περίμενε κανείς, αλλά και έναν αυτιστικό λαό που χειροκροτούσε τους δικούς του αθλητές. Η Frankfurter Allgemeine παρατηρεί σκωπτικά:

    "Η Ελλάδα ανήκει από το 1981 στην ΕΕ, αλλά και στα Βαλκάνια και όσο για την Αναγέννηση, τη Μεταρρύθμιση, το Διαφωτισμό, τη Βιομηχανική Επανάσταση και άλλα μικροπράγματα που συνέβησαν στην Ευρώπη μόνο εξ ακοής τα γνωρίζει. Για πάρα πολλά χρόνια η σχέση των Ελλήνων με την υπόλοιπη Ευρώπη σημαδεύθηκε από μια σειρά παρεξηγήσεων"

    Και το άρθρο καταλήγει:

    "Οι Ελληνες σήμερα υπερεκτιμώνται αλλά κυρίως από τους ίδιους. Στο κάτω - κάτω όπως ισχυρίζεται και η Δήμαρχος της Αθήνας κυρία Μπακογιάννη, η Δημοκρατία εκεί γεννήθηκε. Η πεποίθηση ότι οι σημερινοί Ελληνες είναι κατευθεία απόγονοι των αρχαίων δεν έχει κλονιστεί. Είναι όμως αυτή η καταστροφική σύγχυση που κυριαρχεί και δεν επιτρέπει στους Ελληνες να δουν ξεκάθαρα τους εαυτούς τους και τους γείτονές τους. Ομως παρόμοιες ψευδαισθήσεις δεν έχουν μόνο οι Ελληνες αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι."

    Η S?ddeutsche Zeitung γράφει σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Πολωνία για τα δεινά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου:

    "Καταρχήν στο εσωτερικό υπήρξε μια μεγάλη μετακίνηση προς τα δεξιά διότι οι Σοσιαλδημοκράτες που κυβέρνησαν μετά την κομμουνιστική περίοδο έχασαν την εξουσία λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς. Τώρα οι δεξιοί που κινούν τα νήματα έχουν παραδοσιακά μια επιφυλακτική στάση απέναντι στους Γερμανούς, ενώ οι ακροδεξιοί τους βλέπουν σαν εχθρούς. Και εκτός αυτού θέλουν να υπερασπιστούν τον μύθο ενός ηρωικού λαού - θύμα."

    [28] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΤΖΕΝΙΝ

    Τελ Αβιβ, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Δυο ακτιβιστές των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα, ομάδα που συνδέεται με το κίνημα Φάταχ, σκοτώθηκαν σήμερα κατά την επιδρομή που πραγματοποίησε ένα ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εναντίον του αυτοκινήτου τους στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι δυο ακτιβιστές που σκοτώθηκαν είναι ο Μαχμούντ Χαλίφα, δεξί χέρι του Ζακάρια αλ Ζουμπέιντι, επικεφαλής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα στην περιοχή της Τζενίν, και ο Αχμαντ Χούσνι.

    [29] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ "ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ" ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν ως τις 19 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Δήμου Αμπελοκήπων προς τιμή του Γιάννη Χαλκίδη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος νεκρός του αντιδικτατορικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη.

    Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου αναφέρεται στη θυσία του Γιάννη Χαλκίδη στις 5 Σεπτεμβρίου 1967 και στον αγώνα του για την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.

    Σημειώνει εξάλλου ότι στα φετινά «Χαλκίδεια» οι εκδηλώσεις στοχεύουν να προσφέρουν πολιτιστική, ποιητική, θεατρική γνώση και παιδεία καθώς και ελληνική παραδοσιακή μουσική και χορούς.

    [30] "ΤΡΩΑΔΕΣ" ΣΤΑ "ΚΥΠΡΙΑ 2004"

    Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Τον εξαίσιο λόγο του Ευριπίδη και το πανανθρώπινο και αιώνιο κατηγορώ της θηριωδίας του πολέμου αναδεικνύει ο Διαγόρας Χρονόπουλος μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγισή του στην τραγωδία του Ευριπίδη ''Τρωάδες'', η οποία παρουσιάζεται από το Θέατρο Διαδρομή αύριο στη Λευκωσία και μεθαύριο στη Λεμεσό στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    Το έργο αποτελεί μια καταγγελία της παραφροσύνης του πολέμου, και όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Διαγόρας Χρονόπουλος, αιώνες μετά τη συγγραφή των ''Τρωάδων'' συμβαίνουν τα ίδια σε όλο τον κόσμο, με κάποια κράτη να κηρύσσουν επιθετικό πόλεμο και να καταλαμβάνουν άλλα, όπως συνέβη το 1974 με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και πιο πρόσφατα με την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [31] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Ομιλίες, ρεσιτάλ, παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, ποίηση, εικαστικές εκθέσεις και αφιερώματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου για τον Σεπτέμβριο.

    Το πρόγραμμα αναλυτικά:

    Δευτέρα 13, ώρα 20.30

    «Η Μακεδονία»

    Ομιλητής: Γεώργιος Σαρκόπουλος, λογοτέχνης.

    Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Τετάρτη 15, ώρα 21.00

    Ρεσιτάλ πιάνου του Μάριου Καζά.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα: Μπαχ, Μπετόβεν, Σούμπερτ, Σοπέν, Ντεμπυσσύ.

    Αίθουσα Θεάτρου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Πέμπτη 16, ώρα 20.30

    «Μυστική ποίηση».

    Ομιλήτρια: Αλκμήνη Κογγίδου, ποιήτρια.

    Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Παρασκευή 17, 24, ώρα 10.30

    «Η Κάτια με τα παραμύθια», ένα show για παιδιά, με θεατρικό παιχνίδι.

    Αυτές τις Παρασκευές η Κάτια θα σας περιμένει για να σας διηγηθεί το ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος της χώρας» και στη συνέχεια θα παίξετε κάποιες σκηνές μαζί της.

    Παιδική Βιβλιοθήκη - Ισόγειο (Είσοδος Ελεύθερη)

    Δευτέρα 20, ώρα 20.30

    «Η γλώσσα της εκκλησίας σήμερα».

    Ομιλητής: Ανδρέας Λίτος, ιατρός, ποιητής.

    Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Τετάρτη 22, ώρα 21.00

    Συναυλία για φωνή και πιάνο.

    Σοφία Κυανίδου (σοπράνο) Ευαγγελία Μητσοπούλου (πιάνο).

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα: Μπετόβεν, Σούμαν, Λαμπελέτ, Ριάδης, Ραβέλ, Στράους, Μπερστάϊν.

    Αίθουσα Θεάτρου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Πέμπτη 23, ώρα 20.30

    Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Λέτσιου.

    Διάρκεια: μέχρι 10/10/04.

    Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 6ου ορόφου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Παρασκευή 24, Σάββατο 25, ώρα 20.30

    Το 1° Πειραματικό Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

    Αίθουσα Θεάτρου (Είσοδος Ελεύθερη)

    Δευτέρα 27, ώρα 20.00

    Δίπτυχο αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη.

    Θεατρικό αναλόγιο και έκθεση ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του.

    Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης.

    Οργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο των λθ' ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ.

    Διάρκεια έκθεσης 27/9 - 11/10

    Αίθουσα Θεάτρου - Φουαγιέ

    Τετάρτη 29, ώρα 20.30

    Εγκαίνια έκθεσης της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών με τίτλο: «Το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Διάρκεια: μέχρι 17/10/04.

    Η έκθεση αποτελεί τη συμμετοχή του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου στα λθ' ΔΗΜΗΤΡΙΑ.

    Αίθουσα Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου (Είσοδος Ελεύθερη)

    [32] ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Κωνσταντινούπολη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Κινδυνεύει ο κεντρικός τρούλος της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης όχι μόνο από την υγρασία και τα χόρτα που έχουν φυτρώσει πάνω του αλλά και από τα μπάζα τα οποία κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης δεν απομακρύνθηκαν αλλά εγκαταλείφθηκαν ανάμεσα στους πεσσούς υποστήριξης. Οι εργασίες αναστήλωσης στο ναό της Αγίας Σοφίας, που σήμερα είναι μουσείο , άρχισαν πριν 12 χρόνια. Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μιλλιέτ» ανέβηκε στις σκαλωσιές, οι οποίες βρίσκονται εδώ και 12 χρόνια μέσα στην Αγία Σοφία, και διαπίστωσε ότι η αναστήλωση και συντήρηση του τρούλου έχει ολοκληρωθεί μόνο κατά τα 3/4 ενώ η υγρασία έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφει τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στα συντηρημένα τμήματα του τρούλου.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Μουσείου της Αγίας Σοφίας η υγρασία οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ρωγμές. Ο δημοσιογράφος της «Μιλλιέτ» διαπίστωσε ότι πάνω στον τρούλο έχουν φυτρώσει χόρτα που έχουν φτάσει στο ύψος ανθρώπου και ότι τόνοι ολόκληροι από τα μπάζα που βγήκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης δεν απομακρύνθηκαν αλλά εγκαταλείφθηκαν ανάμεσα στους πεσσούς υποστήριξης του τρούλου, οι οποίοι ενισχύουν την αντοχή του σε σεισμούς. Όπως αναφέρει η «Μιλλιέτ» ο εργολάβος αντί να απομακρύνει τα μπάζα προτίμησε να τα αφήσει σε ένα σημείο που δεν φαίνονται όταν κοιτάζει κανείς τον τρούλο από έξω.

    Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι του Μουσείου για την κατάσταση στο εξωτερικό του τρούλο έστειλαν εργάτες για βγάλουν τα χόρτα. Όμως καθώς έβγαζαν τα χόρτα άρχισαν να αποκολλώνται και τα μολύβδινα τμήματα του τρούλου. «Από το 1992 έως το 2002 είχαν γίνει εργασίες μόνο σε ένα τμήμα του τρούλου. Όπως ανέλαβα καθήκοντα συνέταξα αναφορά. Δεν γνωρίζω τον λόγο αλλά για μήνες ολόκληρους δεν ξηλώθηκαν οι σκαλωσιές. Ο εργολάβος άφησε τα μπάζα, αυτό δεν είναι σωστό . Βλάπτουν τον τρούλο» δήλωσε στη «Μιλλιέτ» ο διευθυντής του Μουσείου Μουσταφά Ακκαγιά. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ οι εργασίες αναστήλωσης ολοκληρώθηκαν οι σκαλωσιές δεν έχουν ακόμη ξηλωθεί και εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στην Αγία Σοφία.

    [33] "CARMINA BURANA" KAI "ΠΕΝΤΑΘΛΟΝ" ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ 39ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2004 (11:16 UTC+2)

    Το διασημότερο έργο του Κάρλ Ορφ «Carmina Burana» και το συμφωνικό ποίημα σε τρία μέρη, γραμμένο επί τη ευκαιρία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 του Διονύσιου Λαυράγκα, «Πένταθλον», θα παρουσιάσουν στην εναρκτήρια συναυλία των 39ων Δημητρίων, η Συμφωνική και Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας και η Χορωδία της Ραδιοφωνίας της Σόφιας με τη Χορωδία Θεσσαλονίκης.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της σοπράνο Μαρίας Μητσοπούλου, του βαρύτονου Δημήτρη Τυλιακού και του τενόρου Δημήτρη Σιγαλού, σε μουσική επιμέλεια και υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

    Το «Πένταθλον», σε στίχους του Ιωάννη Πολέμη, γράφτηκε με αφορμή την τέλεση των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1896. Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών στις 28 Μαρτίου 1896, την τέταρτη δηλαδή ημέρα των αγώνων. Διηύθυνε την εξαιρετικά μεγάλη για την εποχή ορχήστρα ο ίδιος ο Λαυράγκας. Να σημειώσουμε πως εκτός από την κανονική ορχήστρα το έργο απαιτεί και δεύτερο οργανικό σύνολο. Ο όγκος των εκτελεστών που απαιτεί η εκτέλεση του έργου, επέβαλε στον Λαυράγκα την ανάγκη να προσθέσει στον τίτλο του έργου τον χαρακτηρισμό Μέγα Συμφωνικό ποίημα σε τρία μέρη.

    Το Πένταθλον μαζί με τον Ολυμπιακό ύμνο του Σπύρου Σαμάρα σε ποίηση Κωστή Παλαμά είναι τα σημαντικότερα έργα που είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιδέα του σύγχρονου ολυμπισμού.

    Τα «Carmina Burana» - σκηνική Καντάτα σε Λατινικό κείμενο - γράφτηκε το 1935/36 και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Φραγκφούρτη στις 8 Ιουνίου 1937. Παρόλο που ακούμε το έργο αυτό σχεδόν πάντοτε σε συναυλίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως προορίζονταν για να παίζεται στη σκηνή. Βασισμένο σε μεσαιωνικά κοσμικά, κυρίως ερωτικά, κείμενα του Μοναστηριού Μπενεντικτμπάουερν, τα Carmina Burana στάθηκαν για τον Ορφ μια συγκλονιστική μουσική εμπειρία την οποία αντιλαμβάνεται ο σύγχρονος ακροατής από τις πρώτες νότες της μεγαλειώδους αυτής σύνθεσης. Ένας σταθμός στη σύγχρονη τέχνη γενικότερα που συνέδεσε τη λογοτεχνία του Μεσαίωνα με τις μουσικές αναζητήσεις του 20ου αιώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 September 2004 - 18:14:16 UTC