Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
  • [04] ΕΠΑΦΕΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [08] ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [09] Η Ρ. ΚΡΑΤΣΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ Β. ΟΣΕΤΙΑ
  • [10] Ο Γ. ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΕ ΕΕ - ΜΕΞΙΚΟΥ
  • [11] ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ"
  • [12] Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [13] ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ
  • [14] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [16] Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
  • [17] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [18] ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΕ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ
  • [19] ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ
  • [20] TA AΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΟΓΔΟΗ Η ΠΕΛΕΝΤΡΙΤΟΥ ΣΤΑ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ
  • [22] ΞΙΦΑΣΚΙΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΟΓΚΝΤΟΣ
  • [23] ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
  • [24] ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [25] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΗΝ
  • [26] ΣΤΟΝ ΤΖΑΚ ΧΕΝΣΛΙ ΑΝΗΚΕΙ Η ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ
  • [27] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΛΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤ ΣΤΙΒΕΝΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [28] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [30] ΣΑΡΟΝ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΣΙΑΛΙΚΗ
  • [32] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ
  • [33] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [34] Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • [35] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

  • [01] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (17:15 UTC+2)

    «Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της με τους κανόνες που ίσχυαν τότε. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει τον τρόπο που μπήκε και πρέπει να τελειώσει εδώ η ιστορία με τα στοιχεία».

    Τη δήλωση αυτή έκανε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την οποία ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σχολιάζοντας τα καυστικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο για τον τρόπο που μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ, αποδίδοντάς τα μάλιστα, «σε εχθρούς του ευρώ».

    Νωρίτερα, είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στο επίκεντρο ήταν το θέμα της απογραφής στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας έωλο το επιχείρημά του για την απογραφή καθώς όπως είπε το πρόβλημα είναι η δημοσιονομική κατάσταση που έχει εκτροχιαστεί με τις μεθόδους της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίθεση όμως έκανε και προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τον ότι την ώρα που ο ίδιος έδινε τη μάχη στο ΕΚΟΦΙΝ ο κ. Παπανδρέου έκανε δυσοίωνες προβλέψεις και προδίκαζε το αποτέλεσμα.

    «Θα ήθελα να περιμένει ο κ. Παπανδρέου γιατί στην ουσία αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας ενώ χαρακτήρισε αστείους τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται την προηγούμενη κυβέρνηση. Και ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε:

    «Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσπαθεί να παρουσιάσει ένοχη την απογραφή και όχι τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κρύβουμε την πραγματικότητα. Κλείνει το μάτι στον ελληνικό λαό και λέει ότι εμείς θα συνεχίζαμε να σας λέγαμε ψέματα για να σας προστατεύσουμε».

    «Η πραγματική πηγή του εκτροχιασμού των δημοσίων οικονομικών είναι ότι το 2004 υπήρξε μείωση εσόδων κατά 900 εκ. ευρώ και αύξηση δαπανών κατά 1600 εκ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 2,5 εκ. ευρώ» του απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Με καυστικό τρόπο απάντησε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου στην επίθεση που έκανε ο κ. Αλογοσκούφης προς τον κ. Παπανδρέου: «Θα συνιστούσα στον υπουργό Οικονομίας να σταματήσει την αλαζονεία που τον διακρίνει και να μην κάνει συστάσεις στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είπατε στον ελληνικό λαό ψέματα, εξαπατήσατε την ψήφο του» τόνισε ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε επίσης έντονη αντιπαράθεση για την αποτύπωση των αμυντικών δαπανών.

    «Το 2003 παραλάβατε 43 φάντομ. Δεν γράψατε τίποτα όμως στον προϋπολογισμό. Δεν φταίνε λοιπόν τα λογιστικά αλλά η πολιτική σας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας.

    «Όλες οι αμυντικές δαπάνες είναι εγγεγραμμένες. Είναι όλα εγγεγραμμένα στο δημόσιο χρέος με βάση τις συμφωνημένες διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Γιούροστατ. Δεν βρήκατε ούτε ένα κρυφό λογαριασμό» σχολίασε ο κ. Παπαντωνίου.

    Λίγο αργότερα ο υπουργός δέχθηκε και τα πυρά του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη, που επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η διαφορετική παρουσίαση κάθε τρεις μήνες των στοιχείων του ελλείμματος οδηγεί στην αρνητική εκτίμηση διεθνών Οργανισμών στους οποίους έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας.

    «Αν τεθεί ζήτημα ότι η Ελλάδα μπήκε λαθραία στην ΟΝΕ ποια θα είναι η θέση μας;» συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

    «Η χώρα που έλαβε επαίνους στο παρελθόν, σήμερα παρουσιάζεται ότι εξαπάτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης.

    Κατά τα άλλα ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν μπαίνει σε επιτήρηση και ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος αλλά και οι συναινετικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι τη δήλωση του κ. Αλογοσκούφη πως η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ, σχολίασε κατά τη συζήτηση στη Βουλή του τουριστικού ν/σ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Με αυτά που είπε ο κ. Αλογοσκούφης ότι η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ και ζήτησε να σταματήσουν πια τα σχόλια εις βάρος της Ελλάδος, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση κατάλαβε ότι μετά το 6μηνο τελείωσε η περίοδος χάριτος που είχε. Συνειδητοποίησε ότι την αιχμαλωτίζουν αυτά που η ίδια έλεγε στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Νατάσα Θωμά

    [02] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (15:24 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη αν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο

    Αναφορικά με την εκ των υστέρων διόρθωση των πρακτικών της Βουλής από τον υπουργό (για την πτώση του C-130 το 1991 στο όρος Όθρυς), είπε ότι «δεν υπάρχει θέμα, τέτοιου είδους παρεμβάσεις προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής».

    Σχετικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σημειώνοντας, ότι ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε πως πέρυσι η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε 45 πολεμικά αεροσκάφη, η αγορά των οποίων δεν είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

    Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος, στις αιτιάσεις του κ. Αλογοσκούφη, ο κ. Παπαντωνίου «απάντησε ψελλίζοντας, κάτι που δείχνει τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομίας που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

    Σε ό,τι αφορά σημερινό δημοσίευμα περί εμπλοκής ιδιωτών σε εξοπλιστική αγορά, ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται «σε τμήμα αρχικής προμήθειας αρμάτων μάχης τρίτης γενεάς που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η συμφωνία ήταν ετεροβαρής και σήμερα κινούμε τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των βασικών όρων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το συγκεκριμένο τμήμα της προμήθειας».

    Με την ευκαιρία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι συναλλασσόμενος είναι το γερμανικό Δημόσιο και όχι κάποια εταιρεία και υπογράμμισε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης γίνονται για την καλύτερη προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (10:31 UTC+2)

    Η περαιτέρω ανάπτυξη των άριστων σήμερα Ελληνογερμανικών σχέσεων, η πορεία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εν όψει και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», σημειώνει είναι η πρώτη φορά στη θητεία του πρωθυπουργού που θα έχει επίσημη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σρέντερ. Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας με την ΕΕ, δεδομένου ότι η γερμανική πλευρά έχει επανειλημμένως εκφράσει ενστάσεις και αντιρρήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.

    Η συζήτηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά εν όψει της 6ης Oκτωβρίου, όταν η ΕΕ θα ανακοινώσει την έκθεσή της για το αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ένωση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

    Επίσης, οι Καραμανλής και Σρέντερ θα συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο θα υπογραφεί σε ειδική τελετή στη Ρώμη, στις 29 Oκτωβρίου. Ακόμη στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθεί και η ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 6 Νοεμβρίου.

    Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο κ. Καραμανλής στις διαβουλεύσεις που γίνονται από την ελληνική πλευρά για την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του OΗΕ για την περίοδο 2005-2006, καθώς και για τη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της Διεθνούς Εκθεσης EXPO 2008.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές αλλά και από συνεργάτες του κ. Καραμανλή ιδιαιτέρως σοβαρή.

    [04] ΕΠΑΦΕΣ Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 21 Σεπτεμβρίου 2004 (23:49 UTC+2)

    Καλό είναι το κλίμα για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη διετία 2005-2006, όπως προκύπτει από τις επαφές που έχουν στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και οι υφυπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιάννης Βαληνάκης. Η απόφαση θα ληφθεί στις 15 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Μολυβιάτης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τους ομολόγους του των χωρών-μελών της ΕΕ. Εγινε προπαρασκευή των συναντήσεων που θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσία Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ενώ συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση στο Ιράκ.

    Επίσης, συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Τυνησίας και του Πακιστάν, ενώ θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ.

    Την Πέμπτη ο κ. Μολυβιάτης αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ.

    [05] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (13:57 UTC+2)

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης που είχε με τους συντονιστές του κόμματος για τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της χώρας εξαιτίας των παλινωδιών της κυβέρνησης που δείχνει να κινείται χωρίς πυξίδα.

    Τώρα η κυβέρνηση καταλαβαίνει τα σφάλματα που έκανε με την απογραφή στην οικονομία, είπε και την κατηγόρησε ότι η απογραφή που έκανε ήταν αδιαφανής, εξέθεσε τη χώρα διεθνώς και μείωσε το κύρος και την αξιοπιστία της, όπως προκύπετι και από δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδράσει και μάλιστα με επιείκεια απέναντι στην κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε διαφωνίες κα για τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΓΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Ερώτηση στη Βουλή για τη μεταγραφή που πήρε ο γιος του υπουργού Γεωργίας, Σάββα Τσιτουρίδη, Κυριάκος, κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας η βουλευτής Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη.

    Η κ. Ράπτη στην ερώτηση της δεν κατανόμασε τον γιο του κ. Τσιτουρίδη. Ο Κυριάκος Τσιτουρίδης ζήτησε και πήρε μεταγραφή από το τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Ρεθύμνου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο επικαλούμενος, σύμφωνα με την κ. Ράπτη, λόγους ασφαλείας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Τσιτουρίδη και τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου για να δώσει εξηγήσεις για το θέμα. Επίσης, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη προωθεί αφιλοκερδώς στις πέντε ηπείρους το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Μετά από σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων στον Καναδά, στα τμήματα της Εταιρίας στο Τορόντο, το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ, αλλά και στη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Βραζιλία, Περού και Μεξικό), σειρά έχουν ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.

    Συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, έχει προσκληθεί στη Βηρυτό από τη Γαλλική Μορφωτική Αποστολή, στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου, για μία ομιλία στις 29 Οκτωβρίου με θέμα τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τη Γαλλία και τον αραβικό κόσμο.

    Επόμενος σταθμός η Ιορδανία όπου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελληνίδων Ιορδανίας διοργανώνεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου στο Αμμάν εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού με κεντρικό ομιλητή τον κ. Στασινάκη. Θέμα της ομιλίας το έργο οι σκέψεις του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη και η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς».

    Στη συνέχεια από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με την υποστήριξη των ελληνικών και γαλλικών μορφωτικών κέντρων και του συλλόγου Πτολεμαίος της Αλεξάνδρειας.

    Στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η 9η γενική συνέλευση της εταιρείας, που θα επεξεργαστεί το πρόγραμμα δράσεων για τα επόμενα έτη. Παράλληλα θα ανακηρυχθούν νέα επίτιμα μέλη και θα γίνει εκλογή της νέας Συντονιστικής Επιτροπής.

    Στο μεταξύ ήδη έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο του 2005, με την στήριξη τα ων Γενικών Προξενείων της Ελλάδας στη Βοστόνη και στο Σικάγο των ΗΠΑ, εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη, η ζωή και το έργο του οποίου προκαλούν το ενδιαφέρον ολοένα και μεγαλύτερου κοινού.

    [08] ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλες, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η Επιτροπή σήμερα, μετά από εκτεταμένες διαβουλεύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενέκρινε πρόταση για την αναθεώρηση βασικών πτυχών της οδηγίας σχετικά με το χρόνο εργασίας. Πρόκειται για μια ισόρροπη δέσμη αλληλοσχετιζόμενων μέτρων η οποία διατηρεί τον κύριο στόχο - υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων - ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι ατομικές ρήτρες εξαίρεσης («opt-out») από το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 48 ωρών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, όμως θα υπόκεινται σε αυστηρότερες προϋποθέσεις για να αποτρέπεται η κατάχρηση. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα παράτασης της περιόδου αναφοράς για τον υπολογισμό της 48-ωρης εβδομάδας εργασίας από τέσσερις μήνες σε ένα έτος. Το ανενεργό μέρος των εφημεριών ετοιμότητας δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας και η αντισταθμιστική ανάπαυση θα παρέχεται εντός 72 ωρών.

    Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής: «Αυτή η πρόταση θα καλύψει ανεπάρκειες του τωρινού συστήματος, οι οποίες διαπιστώθηκαν στη διάρκεια της εφαρμογής του. Αποτελεί μια ισόρροπη δέσμη μέτρων που προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, με παράλληλη εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας».

    Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή της ατομικής ρήτρας εξαίρεσης από το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 48 ωρών. Οι όροι που πρέπει να τηρούνται σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου έχουν καταστεί σαφέστεροι. Για παράδειγμα, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να λαμβάνει τη συναίνεση του εργαζομένου για εξαίρεση από το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας κατά τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης, ενώ ο εργαζόμενος θα μπορεί να υπαναχωρήσει από τη συναίνεσή του ανά πάσα στιγμή. Η ατομική επιλογή της εξαίρεσης («opt-out») θα διέπεται από συλλογική σύμβαση ή από συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο πλαίσιο ενός κλάδου ή μιας επιχείρησης. Ένας εργαζόμενος μπορεί να συμφωνήσει την εξαίρεση από το μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας απευθείας με τον εργοδότη του εφόσον, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή πρακτική, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν συλλογικές συμβάσεις για τη διαπραγμάτευση συμφωνιών σχετικά με το χρόνο εργασίας. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν υφίσταται συλλογική σύμβαση ούτε εκπροσώπηση των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης με αρμοδιότητα σύναψης τέτοιων συμφωνιών.

    Επιπλέον, θα δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα παράτασης της καθιερωμένης περιόδου αναφοράς για τον υπολογισμό της μέσης 48-ωρης εβδομάδας εργασίας από 4 μήνες σε 1 έτος, με την προϋπόθεση διαβουλεύσεων και με τις δύο πλευρές. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων τους.

    Σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση θεσπίζεται μια νέα κατηγορία των εφημεριών ετοιμότητας, το «ανενεργό» μέρος των εφημεριών ετοιμότητας. Κατ' αυτόν το χρόνο ο εργαζόμενος, παρά το ότι είναι διαθέσιμος για εργασία στο χώρο εργασίας, δεν εκτελεί τα καθήκοντά του. Αυτός ο χρόνος δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας, εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά από την εθνική νομοθεσία ή από συλλογική σύμβαση.

    Η πρόταση επίσης ορίζει ότι η αντισταθμιστική ανάπαυση δεν θα παρέχεται απαραίτητα αμέσως αλλά εντός 72 ωρών.

    Η πρόταση, σύμφωνα με τις επιταγές της Συνθήκης, υποβάλλεται από την Επιτροπή ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης δύο σταδίων, κατά τη λήξη της οποίας οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεσήμαναν την αδυναμία τους να αρχίσουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Η πρόταση θα διαβιβαστεί τώρα στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο για συμφωνία.

    [09] Η Ρ. ΚΡΑΤΣΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΓΙΑ Β. ΟΣΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Την παρέμβαση και παροχή χρηματοδοτικών ενισχύσεων ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα για τη Βόρεια Οσετία και το Σουδάν.

    Με δύο ερωτήσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα ζητά την ουσιαστική παρέμβαση και χρηματοδοτική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πληγείσα περιοχή της Βόρειας Οσετίας από την τρομοκρατική επίθεση αλλά και στο Σουδάν λόγω της πρόσφατης κρίσης.

    Για την περίπτωση της Βόρειας Οσετίας, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ερώτημα εάν σκοπεύει στα πλαίσια της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις τρίτες χώρες (ECHO) ή στο πλαίσιο αναπτυξιακών προγραμμάτων να προβεί σε χορήγηση εκτάκτου βοηθείας για τη στήριξη της αποκατάστασης των κατεστραμμένων από το τρομοκρατικό χτύπημα υποδομών, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας.

    Η κα Κράτσα σημειώνει παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπληρώσει τις προσπάθειες κρατών μελών, όπως αυτή της Ελλάδας, η οποία απεφάσισε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του σχολικού συγκροτήματος της πόλης Μπεσλάν.

    Σχετικά με την αναζωπύρωση της κρίσης στο Σουδάν η ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για τον τρόπο παρέμβασης στην ανθρωπιστική καταστροφή του Νταρφούρ και τη βοήθεια προς τα θύματα και ειδικότερα για τους τομείς προτεραιότητας που καλύπτει η χρηματοδοτική και ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. η οποία και ανέρχεται σε 285 εκατομμύρια ευρώ. Περαιτέρω δε, η κα Κράτσα ζήτησε να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που έχουν ήδη ληφθεί και προωθηθεί στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο.

    [10] Ο Γ. ΓΚΛΑΒΑΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΤΗΣ ΚΕ ΕΕ - ΜΕΞΙΚΟΥ

    Βρυξέλες, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Γκλαβάκης εξελέγη σήμερα ομόφωνα Β' Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης -Μεξικού.

    Η εκλογή του Έλληνα ευρωβουλευτή έγινε στο πλαίσιο της συγκρότησης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας σε σώμα.

    [11] ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ"

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Αγονος πρόκειται να κηρυχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την πώληση των "Ολυμπιακών Αερογραμμών" και η κυβέρνηση επιδιώκει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.

    Το υπουργείο Μεταφορών επιδιώκει να έχει βρεθεί αγοραστής μέχρι το τέλος του 2004.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αναζητήσει νέο χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

    [12] Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΝΟΪΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    "Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας είναι η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Χρειάζονται επενδύσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την αύξηση της απασχόλησης, την περιφερειακή σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης της UNCTAD.

    Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, η σημασία των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (Ξ.Α.Ε.) είναι ιδιαίτερα μεγάλη και επομένως η σημερινή παρουσίαση του World Investment Report για το 2004 του United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) είναι πολύ χρήσιμη. Η έκθεση παρουσιάζει τις παγκόσμιες αλλά και εθνικές τάσεις στις ροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και από τα ευρήματα μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα για την χώρα μας ως προορισμού Ξένων Άμεσων Επενδύσεων.

    Η θέση της χώρας μας ως προορισμού Ξ.Α.Ε. επιδεινώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι δυνατότητες που προσφέρει η Ελληνική οικονομία είναι μεγάλες.

    Επομένως, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελληνική οικονομία τα προσεχή χρόνια είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με στόχο, μεταξύ άλλων, και την προσέλκυση ΞΑΕ. H ανακήρυξη από τον Πρωθυπουργό στα πλαίσια της 69ης ΔΕΘ του έτους 2005 ως «έτος ανταγωνιστικότητας» αναδεικνύει την σημασία που δίδει η πολιτική ηγεσία σε αυτή την πρόκληση. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να γίνει πιο εξωστρεφής, πιο δυναμική και πιο αποτελεσματική. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα επιτρέψουν να κερδίσουμε την πρόκληση αυτή. Όταν όλες οι χώρες προχωρούν με θάρρος σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω.

    Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία πολλών νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η ανταγωνιστικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να γίνουν πιο αποδοτικές. Οι παρεμβάσεις που θα κρίνουν την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι:

    1) Η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις μέσα από τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, την απλοποίηση και τη μακροχρόνια σταθερότητα του νέου συστήματος.

    2) Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και στις νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία και βοηθούν στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας σε μια «οικονομία γνώσης». Παράλληλα, θα περιλαμβάνει αυξημένα κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    3) Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία δημιουργεί κόστος, καθυστερήσεις και αβεβαιότητα.

    4) Η αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε να παράγεται περισσότερο και καλύτερο έργο σε λιγότερο χρόνο και να αποδεσμευτούν πόροι που θα μπορέσουν να επενδυθούν στη δημιουργία παραγωγικών υποδομών.

    Επιπλέον, το ΕΛΚΕ, του οποίου ο ρόλος αναβαθμίζεται, φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια πύλη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις και πολύτιμη βοήθεια.

    Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως τόπος πρώτης επιλογής για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι μελλοντικές της προοπτικές, οι σύγχρονες υποδομές της, η δεδηλωμένη πεποίθησή μας να αλλάξουμε τα πράγματα αποτελούν την εγγύηση για μια επιτυχημένη πορεία», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και οικονομικών.

    [13] ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Διεκόπη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς το σερί των τριών ανοδικών συνεδριάσεων, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους σημείωσε πτώση 0,18%.

    Ωστόσο, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) παρέμεινε πάνω από το ψυχολογικό "φράγμα" των 2.350 μονάδων, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 2.362,18 μονάδες.

    Αιτία για τη σημερινή υποχώρηση του δείκτη θεωρούνται οι πωλήσεις τίτλων, που διαχύθηκαν σε όλο το φάσμα των μετοχών, ενώ αρνητικά στην πορεία του επέδρασε και η έντονη αστάθεια, που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, εντάσσονται οι έντονες διακυμάνσεις του δείκτη, ο οποίος σκαρφάλωσε ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.372,29 μονάδων, ενώ υποχώρησε μέχρι τη ζώνη των 2.351,18 μονάδων, το αρνητικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές και η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός καταγράφηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και ανήλθε στο ποσό των 105,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12.056.372,56 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο της COCA COLA, ύψους 4.213.000,00 ευρώ, στα 19,15 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 170 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 79 ανοδικών και 154 αμετάβλητων. Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (17,79%) και της ΒΙΟΣΩΛ (10%). Στον αντίποδα, τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (11,92%), ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (11,82%) και της RAINBOW COMPUTERS (10,98%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Small Cap 80 της μικρής να υποχωρεί κατά 0,48%, έναντι απωλειών 0,36% για τον Mid 40 της μέσης, 0,19% για τον FTSE/ASE 140 και 0,14% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Ήπια άνοδο εμφάνισαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να καταγράφει ανεπαίσθητα κέρδη της τάξης του 0,03% και το δε δεύτερο να ενισχύεται σε ποσοστό 0,20%.

    Η οριακή άνοδος στις τράπεζες είναι απόρροια των τοποθετήσεων στις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (1,19%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (0,55%), ΕΤΕ (0,41%) και της ΤτΕ (0,35%), που αντιστάθμισαν και τις απώλειες που κατέγραψαν οι τίτλοι των ΓΕΝΙΚΗ (1,69%), ΑΤΕ (1,42%) και της ΚΥΠΡΟΥ (1,24%).

    Η άνοδος στις τηλεπικοινωνίες οφείλεται αποκλειστικά στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή του ΟΤΕ (+0,54%), αφού όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι που συγκροτούν το δείκτη ακολούθησαν πτωτική πορεία, με τη Forthnet στο -2,28%, τη ΛΑΝ ΝΕΤ στο -1,60% και την Cosmote στο -0,15%.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Την κατιούσα ακολούθησαν οι περισσότεροι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με εξαίρεση 5 από τους συνολικά 22 (περιλαμβάνονται και ο τραπεζικός και ο τηλεπικοινωνιακός), οι οποίοι έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών θετικό πρόσημο. Επικεφαλής της ανόδου τέθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων (1,14%), με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των εταιριών ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ (11,82%) και της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ (2,35%) και ακολούθησαν οι δείκτες των επενδύσεων (0,48%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,11%).

    Στον αντίποδα, της πτώσης ηγήθηκε ο κλάδος των συμμετοχών (1,98%), συνεπεία των έντονων πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (6,06%) και της ΣΑΝΥΟ (5,56%).

    Αισθητή πτώση σημείωσαν και οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,87%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,36%) και των κατασκευαστικών εταιριών (1,33%).

    Κατά 0,92% υποχώρησε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, κατά 0,62% των διυλιστηρίων, κατά 0,56% των βασικών μετάλλων, κατά 0,52% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,48% των ασφαλειών, κατά 0,44% των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων και κατά 0,29% των ειδών και λύσεων πληροφορικής.

    Τη μικρότερη πτωτική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι δείκτες των τροφίμων και των ποτών, καθώς και των βιομηχανιών (αμφότεροι 0,15%) αλλά και εκείνος του χονδρικού εμπορίου (0,19%).

    [14] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες υλοποιούνται επιχειρηματικά σχέδια για ενίσχυση δραστηριοτήτων που αφορούν την Εγκατάσταση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη 37 επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό 4.565.906 ευρώ στον Β' Κύκλο της Δράσης 2.9.2. «Ενίσχυση περιβαλλοντικών σχεδίων» καθώς και 72 επιχειρήσεων με συνολικό προϋπολογισμό 1.486.300 ευρώ στον Γ' Κύκλο της Δράσης 2.5.2. «Ενίσχυση Επιχειρήσεων για Εγκατάσταση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ).

    Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, για τη δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η πρώτη παρέμβαση ολοκληρώθηκε στις 18 Αυγούστου 2004, όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Σιούφα η ένταξη 29 επιχειρήσεων στον Α' Κύκλο της Δράσης 2.9.4. «Ενίσχυση δημιουργίας και επέκτασης μονάδων για τη διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», συνολικού προϋπολογισμού 52,6 εκατ. ευρώ.

    Το πρόγραμμα «Ενίσχυση περιβαλλοντικών σχεδίων» αφορά την εκπόνηση περιβαλλοντικών επιχειρηματικών σχεδίων με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα καταχωρηθούν κατά τον κανονισμό Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΕΜΑS ή θα λάβουν οικολογικό σήμα για κάποια προϊόντα τους. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% επί του προϋπολογισμού των προτάσεων που, εκτός των δαπανών σύνταξης των μελετών και πιστοποίησης των προϊόντων ή επαλήθευσης, περιλαμβάνουν και εξοπλισμό που όμως πρέπει να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Στον κύκλο αυτό υπεβλήθησαν 40 προτάσεις. Ο αριθμός αυτός των επιχειρήσεων είναι σημαντικός, αν ληφθεί υπόψη ότι από τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος θα καταχωρηθούν συνολικά κατά ΕΜΑS 80 περίπου επιχειρήσεις, έναντι 9 που είναι σήμερα.

    Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Επιχειρήσεων για Εγκατάσταση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001» απευθύνεται σε μικρομεσαίες μεταποιητικές, εμπορικές, τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συγκεκριμένων κλάδων. Το μέγιστο ύψος κάθε πρότασης είναι 30.000 ευρώ και αφορά δαπάνες παροχής υπηρεσιών για το σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001. Το ύψος της επιχορήγησης είναι 40% το συνολικού προϋπολογισμού κάθε πρότασης. Στον κύκλο αυτό υπεβλήθησαν 80 προτάσεις.

    Οι δύο αυτές δράσεις, πέρα από τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ορθολογικότερη λειτουργία των εγκαταστάσεων, βιομηχανικών και μη, βελτιώνουν και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των επιχειρήσεων της χώρας μας, αφού, τόσο ο αριθμός των καταχωρημένων κατά ΕΜΑS μονάδων όσο και των πιστοποιημένων κατά ISO 14001, αποτελούν κρίσιμους δείκτες σε πολλούς σχετικούς πίνακες της ΕΕ όπου η χώρα μας υστερεί σημαντικά.

    Σε σχέση με το σύστημα περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ΕΜΑS η κύρια διαφορά του ISO 14001 έγκειται στο ότι έχει πιο ευέλικτες διαδικασίες και ταιριάζει καλύτερα σε ΜΜΕ. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσω Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης.

    [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Κομοτηνή, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (16:20 UTC+2)

    Κοινή σύσκεψη των Επιμελητηρίων Θράκης και των Συνδέσμων Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών της Θράκης πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης και με αντικείμενο την επικείμενη τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου.

    Στην σύσκεψη συζητήθηκαν οι κοινές θέσεις των παραγωγικών φορέων της Θράκης, οι οποίες θα διατυπωθούν εντός των ημερών σε ενιαίο κείμενο και θα προωθηθούν αρμοδίως στην Κυβέρνηση.

    Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Θράκης, βασική κατεύθυνση του αναπτυξιακού νόμου θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της σταθερότητας των κινήτρων για μακρά χρονική περίοδο, η διαφοροποίηση των μέτρων για τη θράκη και η θεσμοθέτηση της επιδότησης και των λειτουργικών δαπανών και όχι μόνο των επενδυτικών.

    Τα Επιμελητήρια και οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Βιοτεχνιών θεωρούν ότι η ακριτική περιοχή της Θράκης εχει ακόμη ανάγκη γενναίας επενδυτικής στήριξης και λήψης μέτρων που θα διασφαλίζουν την λειτουργία των παραγωγικών επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση την διατήρηση και αυξηση των θέσεων εργασίας.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου, Ν.Δαστερίδης τόνισε: "οι τροποποιήσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου βαδίζουν προς το τέλος. Πιστεύουμε μέσα στον Οκτώβριο πιθανόν να κατατεθούν στη βουλή προς ψήφιση. Εκείνο που συζητήσαμε είναι οι τελευταίες λεπτομέρειες και τι ακριβώς θα πρέπει να περιέχουν αυτές οι τροποποιήσεις. Εκείνο που προέχει είναι η θράκη να παραμείνει το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης από πλευράς κινήτρων.Ορισμένοι κλάδοι να μπορούν να πάρουν κάποια κίνητρα επιπλέον,όχι όμως 100% τα κίνητρα της Θράκης.

    Σε καμιά περίπτωση ο Εβρος και η Δράμα η η Καβάλα που διεκδικούν την 4η ζώνη κινήτρων δε είναι το ιδιο πράγμα.Πρώτη προτεραιότητα η θράκη πρέπει να διαφοροποιηθεί από την υπόλοιπη Ελλάδα.''

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ Ν.Αγγελίδης με τον Α΄αντιπρόεδρο κ Κουρούδη Σταμάτη,ο προεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ Κωνσταντίνος Λιούτρας,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εβρου κ Ν.Δαστερίδης,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ Παν Ανδρικόπουλος,ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνικών Εβρου κ Γ.Μηχαηλίδης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ξάνθης κ Βας. Σκαρλάτος.

    Ολγα Ορφανίδου

    [16] Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΚΤΙΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σκόπια, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    "Ο χρόνος τη φορά αυτή εργάζεται προς όφελος της Ελλάδας", τονίζει η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και με αφορμή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει να επαναληφθούν οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο εκκρεμές θέμα της ονομασίας, γράφει μεταξύ άλλων η εφημερίδα κατά την οποία η πρόταση αυτή ερμηνεύεται ότι "η Αθήνα με μεγαλύτερη τώρα φιλοδοξία επιδιώκει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το όνομα". Ότι είναι έτσι τα πράγματα, προσθέτει η "Ουτρίνσκι Βέσνικ", "φαίνεται και από την προγραμματισμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΠΓΔΜ-Ελλάδας, Ιλίνκας Μίτρεβα και Πέτρου Μολυβιάτη. Συνάντηση στην οποία, τονίζει, "είναι ξεκάθαρο ότι θα συζητηθεί το θέμα της ονομασίας".

    Κατά την εκτίμηση της εφημερίδας, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι της ΠΓΔΜ. "Η θέση που μέχρι τώρα υποστήριζε η Ιλίνκα Μίτρεβα ότι δηλαδή ο χρόνος εργάζεται προς όφελος της ΠΓΔΜ, τη φορά αυτή είναι φανερό πως εργάζεται προς όφελος της Ελλάδας", υπογραμμίζει η "Ουτρίνσκι Βέσνικ" υπενθυμίζοντας ότι "η Ελλάδα πολλές φορές απέρριψε πρόταση με τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας". Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα για την Ελλάδα θεωρεί το ενδεχόμενο εκλογής της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει περισσότερη ισχύ στις συνομιλίες για το όνομα"", γράφει η εφημερίδα.

    [17] ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Βρυξέλλες, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων εξετάσθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε μια προσέγγιση σε ορισμένα σημεία που αποτελούσαν αντικείμενο διαφωνιών, ενώ στο επίμαχο σημείο της προστασίας των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, που θα συζητηθούν την επόμενη Πέμπτη.

    Η Ολλανδική προεδρία έφερε υπό μορφή ερώτησης προς το κράτη μέλη και τον δεύτερο κανονισμό που αφορά το απευθείας εμπόριο, ζητώντας να ακούσει τις απόψεις τους για τη συνέχεια που θα πρέπει να δοθεί.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΚΥΠΡΙΟΙ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΣΕ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ

    Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Η εννιαμελής ομάδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, μαζί με τον εκπαιδευτή της, αναχωρεί σήμερα για την περιοχή Khuidi του Νεπάλ, όπου θα αρχίσει την προσπάθειά της να κατακτήσει την κορυφή Chylu East των Ιμαλαϊων.

    Πρόκειται για μια προσπάθεια που επιχειρείται για πρώτη φορά από Κύπριους ορειβάτες και θα διαρκέσει ένα μήνα.

    [19] ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ

    Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Η Κύπρος και η Λιβύη υπέγραψαν σήμερα διμερή συμφωνία για νομική συνεργασία σε αστικά, εμπορικά και ποινικά θέματα.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Γραμματέας της Λαϊκής Επιτροπής Δικαιοσύνης της Λιβύης Αλί Ομάρ Ελχεσνάουϊ στα γραφεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] TA AΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 7ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Σκόπια, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Σημαντικές διαφοροποιήσεις σημειώνονται στις θέσεις των αλβανικών κομμάτων αλλά και μεταξύ των ηγετικών στελεχών τους για το δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου, για το νέο διοικητικό χάρτη της ΠΓΔΜ.

    Το συγκυβερνών αλβανικό Κόμμα για Δημοκρατική Ενταξη (DUI), δια της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ερμίρα Μεχμέτι, αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του DUI, Ραφίζ Αλίτι, ο οποίος δεν απέκλεισε τη δυνατότητα στην περίπτωση επιτυχίας του δημοψηφίσματος και ακύρωσης του επίμαχου νόμου, ενός συνασπισμού ή συμμαχίας όλων των αλβανικών κομμάτων.

    "Θέση του DUI είναι ότι το δημοψήφισμα είναι επιζήμιο και για τους Σλάβους και για τους Αλβανούς. Οπως επιζήμια είναι και κάθε σκέψη ότι με δημοψηφίσματα που διεξάγονται από μια μόνο εθνότητα μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα", δήλωσε η κ.Μεχμέτι.

    Το DUI, πρόσθεσε η κ.Μεχμέτι, δεν συμφωνεί και με τις θέσεις του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Μεντούχ Τάτσι ότι πρέπει οι Αλβανοί να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος των Σλάβων ή να διεξαχθεί και ξεχωριστό δημοψήφισμα των Αλβανών. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του DUI, Aρμπεν Τζαφέρι έχει απευθύνει έκκληση στους Αλβανούς για συμμετοχή στο δημοψήφισμα, προσβλέποντας, στην περίπτωση ακύρωσης του επίμαχου νόμου, στην υπογραφή, όπως ο ίδιος είπε, μιας νέας συμφωνίας Οχρίδας.

    Από την πλευρά του το αλβανικό Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP), υπενθυμίζει ότι ήταν αυτό πρώτο που προειδοποίησε ότι στην περίπτωση επιτυχίας του δημοψήφισματος, δηλαδή ακύρωσης του νόμου για την αποκέντρωση και τη νέα διοικητική οργάνωση των δήμων, "κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της ΠΓΔΜ".

    "Αν πετύχει το δημοψήφισμα, τότε τα αλβανικά κόμματα πρέπει να έχουν μια κοινή θέση διότι οι Σλάβοι θα στείλουν το μήνυμα ότι είναι εναντίον της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας και επομένως εναντίον των Αλβανών", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του PDP, Κενάν Αλίου. Απέκλεισε δε την πιθανότητα να διοργανωθεί εκ μέρους των Αλβανών ξεχωριστό δημοψήφισμα και τόνισε ότι θα συμπράξει με το DUI για να πειστούν οι Αλβανοί να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα.

    Σημειώνεται ότι ο επίμαχος νόμος, αποτελεί τμήμα του πακέτου νόμων για την αποκέντρωση και τη διοικητική οργάνωση της χώρας, που περιλαμβάνεται στην ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, με την υπογραφή της οποίας το 2001 τερματίστηκαν οι εθνοτικές συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ. Εκπρόσωποι δε της διεθνούς κοινότητας έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας το ενδεχόμενο ακύρωσης του νόμου με το δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου.

    [21] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΟΓΔΟΗ Η ΠΕΛΕΝΤΡΙΤΟΥ ΣΤΑ 100Μ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Την όγδοη θέση κατέλαβε η Κύπρια Καρολίνα Πελεντρίτου στον τελικό των 100 μέτρων ελεύθερο στην κατηγορία S13 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με χρόνο 1.07.00.

    Στον προκριματικό αγώνα η αθλήτρια έκανε νέο παγκύπριο ρεκόρ με χρόνο 1.06.66.

    "Ηταν επιτυχία για μένα να καταφέρω να περάσω στον τελικό", δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Καρολίνα Πελεντρίτου και πρόσθεσε: "Αλλωστε κατάφερα να κάνω παγκύπριο ρεκόρ".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΞΙΦΑΣΚΙΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΟΓΚΝΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Ο Εμμανουήλ Μπόγκντος δεν κατάφερε να προκριθεί στα προημιτελικά της ξιφασκίας με αμαξίδιο στην Σπάθα ανδρών κατηγορία Β'. Ο Ελληνας πρωταθλητής αποκλείστηκε στη φάση των «16» από τον Ούγγρο Ζέκερες, σε αγώνα νοκ άουτ με 15-7.

    [23] ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Την απόλυτη κυριαρχία της στην ποδηλασία διατήρησε για μια ακόμη φορά η Αυστραλία κατά την διάρκεια του παραολυμπικαού τουρνουά. Το πρώτο χρυσό ήρθε στην ατομική χρονομέτρηση του 1χλμ. στο Τάντεμ ανδρών από τους Μπίντλ και Στιούαρτ, ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν οι Γάλλοι, Σενμαρτίν- Γιανόφσκι και το χάλκινο οι Βρετανοί, Σάρπ- Χάντερ.

    Το δεύτερο χρυσό για τους Αυστραλούς ήρθε στον τελικό του ομαδικού σπρίντ από τους Μπρούκς-Μπάλ-Χόμαν. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών και την τρίτη η ομάδα της Γαλλίας.

    Ειδικότερα, οι νικητές στους σημερινούς τελικούς είναι:

    Ατομική χρονομέτρηση 1χλμ. Τάντεμ ανδρών (κατ Β 1-3)

    Μπίντλ- Στιούαρτ (Αυστραλία) 1.05.14

    Σενμαρτίν- Γιανόφσκι (Γαλλία) 1.05.40

    Σάρπ- Χάντερ (Μ. Βρετανία) 1.05.53

    Ατομική καταδίωξη 3χλμ. Τάντεμ γυναικών (κατ.Β 1-3)

    Ουίτσελ - Κόμπτον (ΗΠΑ) 3.36.81 ΝΠΡ

    Χού-Ρίάν (Αυστραλία) 3.39.31

    Σόου- Μακ Κόμπι (Αυστραλία) 3.42.30

    Ομαδικό σπρίντ (κατ. LC 1-4 & CP ?)

    Μπρούκς-Μπάλ-Χόμαν (Αυστραλία 53.96

    Νίκολσόν-Γουίλιάμς-Μάρτιν (ΗΠΑ) 55.60

    Θιριονέ-Σέρια-Μερσιέ (Γαλλία) 56.61.

    [24] ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Ρεκορ εισιτηρίων στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς έως σήμερα έχουν πωληθεί 654.133 εισιτήρια, με έσοδα 6.608.600 Ευρώ, έναντι στόχου 400.000 εισιτηρίων με έσοδα 4.000.000 Ευρώ.

    Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ενημερώνει ότι από την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2004 και ως το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων, Σημεία Πώλησης Εισιτηρίων Παραολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 θα είναι μόνο τα Εκδοτήρια Εισιτηρίων που βρίσκονται έξω από τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

    Τα Εκδοτήρια στις αγωνιστικές εγκαταστάσεις θα πωλούν Ημερήσια Εισιτήρια Παραολυμπιακών Αγώνων της συγκεκριμένης ημέρας, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εντός της αγωνιστικής εγκατάστασης.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη ως αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανταπόκρισης του κοινού, από τις πρώτες κιόλας ημέρες των Παραολυμπιακών Αγώνων και του γεγονότος ότι έχει ήδη πωληθεί πολύ υψηλό ποσοστό των συνολικά διαθέσιμων Εισιτηρίων για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία σχετικά με τα Εισιτήρια το κοινό έχει την δυνατότητα:

    να καλεί το Τηλεφωνικό Κέντρο Εισιτηρίων: 800 11 2004 2 (χωρίς χρέωση για κλήσεις εντός Ελλάδος) και +30 210 373 0000 (με χρέωση του καλούντος για κλήσεις από κινητό και από το εξωτερικό) να στέλνει e-mail στο :supportel@tickets.athens2004.com

    [25] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 3-0 ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Εύκολη νίκη με 3-0 στο παραολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 επί της Ισπανίας πέτυχε η Βραζιλία. Το 1-0 έγινε στο 9' με πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Φελίπε. Στο 13' και η Ισπανία εκτέλεσε πέναλτι με τον Ροσάντο στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ στο 20΄ η Βραζιλία διπλασίασε τα τέρματά της με σουτ του Ζοάο Σίλβα. Το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 48΄ και πάλι με σουτ του Φελίπε.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Μάρτινς από την Αργεντινή.

    ΒΡΑΖΙΛΙΑ:Βασκονσέλος, Ράμος, Φελίπε, Σοάρεζ, Ολιβέιρα. Επαιξαν επίσης οι Ζ. Σίλβα, Ν. Σίλβα.

    ΙΣΠΑΝΙΑ: Αλβάρεζ, Ακόστα, Αγκουιλάρ, Ροσάντο, Γκουαντράντο. Επαιξαν επίσης οι Λόπεθ, Μάρτιν, Γκαρίντο.

    [26] ΣΤΟΝ ΤΖΑΚ ΧΕΝΣΛΙ ΑΝΗΚΕΙ Η ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη επιβεβαίωσε, σήμερα, ότι το πτώμα που παρέλαβαν υπάλληλοί της από τις ιρακινές αρχές είναι, πράγματι, του Τζακ Χένσλι. Η θανάτωση του ομήρου είχε χθες ανακοινωθεί από την οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ.

    Από την αμερικανική πρεσβεία ανακοινώθηκε ότι γίνονται προετοιμασίες επαναπατρισμού της σορού του Χένσλι και ότι ήδη επαναπίτριστηκε η σορός του Γιουτζίν Αρμστρονγκ, που αποκεφαλίστηκε όπως και ο Χένσλι από την οργάνωση του αλ Ζαρκάουϊ "Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος".

    Η οργάνωση κρατεί όμηρο τον βρετανό, Κένεθ Μπίγκλεϊ, που έχει απαχθεί την 16η Σεπτεμβρίου.

    [27] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΛΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤ ΣΤΙΒΕΝΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Ο πρώην ποπ τραγουδιστής Κατ Στίβενς, που έχει ασπασθεί τον μουσουλμανισμό, θα απελαθεί στη Βρετανία μετά από την άρνηση των ΗΠΑ να τον δεχτούν στο αμερικανικό έδαφος λόγω των δραστηριοτήτων του "που ενδέχεται να συνδέονται με την τρομοκρατία", δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

    Μουσουλμάνοι και Άραβες με αμερικανική υπηκοότητα που ζουν στη Βρετανία έχουν εξοργιστεί με τη μεταχείριση που επεφύλαξαν οι ΗΠΑ στον Στίβενς, που έχει μετονομαστεί σε Γιουσούφ Ισλάμ, αφότου ασπάσθηκε το μουσουλμανισμό πριν από πολλά χρόνια.

    Ο Μπράιαν Ντόιλ εκπρόσωπος των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας τόνισε ότι ο Ισλάμ θα οδηγηθεί πίσω στη Βρετανία με την πρώτη πτήση που θα πηγαίνει εκεί.

    Ενας άλλος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ισλάμ έχει διαθέσει χρήματα στην ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

    [28] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Τελ Αβιβ, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δυο άνθρωποι εκτός από την βομβίστρια καμικάζι, σήμερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας "κάθε ενέργεια που έχει ως στόχο παλαιστίνιους ή ισραηλινούς πολίτες".

    Η Παλαιστινιακή Αρχή "καταδικάζει κάθε πράξη που έχει ως στόχο παλαιστίνιους ή ισραηλινούς πολίτες" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παλαιστίνιος υπουργός υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις Σάεμπ Ερεκάτ.

    "Το τέλος της βίας δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον με το τέλος της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών", πρόσθεσε.

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Τα τέσσερα μέλη του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ, συναντώνται άτυπα, σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού, όπως επιβεβαιώθηκε από μέλη διπλωματικών αποστολών.

    Από τις ανωτέρω πηγές αναφέρθηκε ότι πρόκειται να γίνει η συνάντηση του γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, του ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και του ολλανδού υπουργού Εξωτερικών--η χώρα του προεδρεύει στην ΕΕ--Μπερνάρ Μποτ.

    [30] ΣΑΡΟΝ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τελ Αβιβ, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    O ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της "τρομοκρατίας" μετά από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων, εκτός του παλαιστίνιου καμικάζι, και πολλούς τραυματισμούς.

    "Η επίθεση αυτή ήταν μεγάλη και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει ουδείς συμβιβασμός με την τρομοκρατία", δήλωσε ο κ. Σαρόν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

    Την ευθύνη για τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, ένοπλη οργάνωση που σχετίζεται με την Φάταχ.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΤΣΙΑΛΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    'Εκθεση έργων κεραμικής του Στέλιου Τσιαλίκη θα φιλοξενηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα στον εκθεσιακό χώρο του Ε' Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης Πέτρου Συνδίκα 24.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2004.

    Ο καλλιτέχνης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι "βασική μου επιδίωξη είναι να παρουσιάσω φιγούρες από τη ζωή, που βρίσκονται σε κίνηση. Η αφαίρεση έχει σαν στόχο να προκαλέσει τη φαντασία, και να δημιουργήσει εικόνες μέσα από τα κομμάτια που συνθέτει ο καθένας για τον εαυτό του". Τα έργα δημιουργήθηκαν με πηλούς υψηλής θερμοκρασίας (Stoneware), σε συνδυασμό μπατανά, γυαλωμάτων πυροχρωμάτων και οξείδια διαφόρων μετάλλων.

    Ο Στέλιος Τσιαλίκης γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Από το 1989, ξεκινά τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις μέσα από τη φωτογραφία, για να καταλήξει στον πηλό και να εκφράσει τις προσωπικές του ανησυχίες. Δάσκαλοί του ο κεραμίστας Κ. Σλιώμης και ο ζωγράφος Ν. Μπλιάτκας.

    Από το 1996 έως το 2000 δίδαξε την κεραμική στη σχολή της ΧΑΝΘ, στην οποία και ο ίδιος φοίτησε την περίοδο 91-92.

    ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Σ.ΤΣΙΑΛΙΚΗ

    1992 : Εκθετήριο ΧΑΝΘ

    1994 : Πολιτιστικό Καφενείο "ΧΡΩΜΑ"

    1994 : Πολιτιστικό Κέντρο "ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ", Πάρος

    1998 : "ΑΘΥΤΟΣ", Χαλκιδική

    1998 : "Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ", Αίθουσα "Κούρος Ευρωπού", Κιλκίς

    ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ TOY Σ.ΤΣΙΑΛΙΚΗ

    1997 : "COFFEE & ART" Κουϊδη - Θεσσαλονίκη

    1998 : "NAMASTE" - Θεσσαλονίκη

    1999 : "ΑΙΓΛΗ" Γενί - Χαμάμ, Θεσσαλονίκη

    2002 : Κάτω Πεδινά Ζαγορίου - Ιωάννινα

    2003 : Κάτω Πεδινά Ζαγορίου - Ιωάννινα

    2004 : Παπικό Ζαγορίου - Ιωάννινα

    2004 : Ε' Δημοτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης

    [32] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ

    Ταγγέρη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (14:13 UTC+2)

    Δύο ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο 2ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικτού Μήκους που ξεκίνησε χτες στη Ταγγέρη και θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι ελληνικές ταινίες που έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Μαρόκο και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι οι : «Ποτέ πια ιστορία αγάπης» της Στρατούλας Θεοδωράτου και Skipper Straad της Ειρήνης Βαχλιώτη.

    Στο Φεστιβάλ της Ταγγέρης συμμετέχουν 35 ταινίες από διάφορες χώρες της Μεσογείου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, πανόραμα μαροκινών ταινιών μικρού μήκους και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας.

    [33] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Τα Δημιουργικά Εργαστήρια για παιδιά συνεχίζει για τέταρτη χρονιά το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Για το έτος 2004-2005 η πρώτη περίοδος των Δημιουργικών Εργαστηρίων ξεκινά τον Οκτώβριο και θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο. Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή, ενώ το Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού, κάθε Παρασκευή.

    Κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των Εργαστηρίων, Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2004 για το Μουσικό Εργαστήρι και Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2004 για το Καλλιτεχνικό, θα γίνει υποδοχή των μικρών μαθητών και εγγραφές. Το κόστος συμμετοχής για το κάθε εργαστήριο, για όλη την πρώτη περίοδο, ανέρχεται για κάθε μαθητή στα 15 ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί την πρώτη μέρα με την εγγραφή των παιδιών.

    Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας θα προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά με την καθοδήγηση ειδικών δασκάλων. Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορες τεχνικές της ζωγραφικής και του κολλάζ μέσα από τις θεματικές ενότητες της προσωπογραφίας και του τοπίου. Στο τέλος της περιόδου θα δοθεί Δίπλωμα Συμμετοχής σε όσα παιδιά παρακολουθήσουν όλο το πρόγραμμα.

    Το Εργαστήρι Μουσικού Αυτοσχεδιασμού αυτό αποτελεί έναν τόπο συνάντησης των παιδιών με την έννοια της προσωπικής μουσικής δημιουργίας. Σε αντίθεση με την πρακτική της χρήσης μουσικών παιχνιδιών -που συνήθως παρακάμπτουν την ίδια την μουσική εστιάζοντας μόνο στα «υλικά» της- ο αυτοσχεδιασμός στις διάφορες μορφές του- οδηγεί σε μια εμπρόθετη και προσωπική χρήση του ήχου και της σιωπής. Γίνεται εργαλείο έκφρασης, εργαλείο άρθρωσης μουσικού λόγου εν μέσω ακροατών, οι οποίοι ακούγοντας και συζητώντας μαθαίνουν να «διαβάζουν» τις μουσικές προθέσεις του δημιουργού. Και είναι αυτή ακριβώς η διαδικασία που ανοίγει το παράθυρο προς την εξερεύνηση της μουσικής ως έκφρασης του πολιτισμού.

    [34] Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (13:11 UTC+2)

    «Φως και χρώμα στη ρωσική πρωτοπορία. Η Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί στην κεντρική Ευρώπη από τον Νοέμβριο του 2004 έως και τον Μάιο του 2005. Στο Βερολίνο, στον εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 2.11.04 έως τις 10.01.05, στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βιέννη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, συλλογή Λούντβιχ, από 17.02.05 έως 29.05.05 και θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον Σεπτέμβριο του 2005.

    Η έκθεση αποτελείται από 350 έργα και αρχειακό υλικό, όλα προερχόμενα από τη συλλογή του Έλληνα συλλέκτη Γεωργίου Κωστάκη (1913-1990) του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Παράρτημα Βερολίνου) το οποίο με την έκθεση αυτή εγκαινιάζει ένα ευρύτερο πρόγραμμα παρουσίασης και προβολής στο εξωτερικό ιδιωτικών συλλογών από την Ελλάδα με έργα όχι μόνο ελληνικής αλλά και διεθνούς τέχνης.

    Διεθνής επιστημονική επιτροπή (John E. Bowlt, Charlotte Douglas, Nicoletta Misler, Μαρία Τσαντσάνογλου) με επικεφαλής τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή του ΚΜΣΤ, Μιλτιάδη Παπανικολάου, ανέλαβαν να διερευνήσουν, την απόδοση του φωτός και τη λειτουργία του χρώματος στους πειραματισμούς των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, οι οποίοι επηρέασαν όλη την ευρωπαϊκή τέχνη του 20ού αιώνα.

    Στο Βερολίνο και τη Βιέννη θα παρουσιαστούν έργα 60 καλλιτεχνών (Μαλέβιτς, Ροτσένκο, Λιζίνκσυ, Ποπόβα, Καντίνσκι, κά) -πολλά για πρώτη φορά- που καλύπτουν όλο το φάσμα της ρωσικής πρωτοπορίας και δημιουργήθηκαν στο διάστημα 1900-1943. Χωρισμένη σε δέκα ενότητες η έκθεση θα παρουσιάζει διαφορετικές μεθόδους και κινήματα, από τη μελέτη μονοχρωματικών έργων στην απελευθέρωση του χρώματος και από την απόδοση του κοσμικού και μεταφυσικού φωτός στην εισβολή της τεχνολογίας στο έργο τέχνης, τον ρόλο του ηλεκτρισμού, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο. Την έκθεση θα συνοδεύει πλούσιο αρχειακό υλικό- χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες- καθώς και προβολές ταινιών και ανακατασκευές εγκαταστάσεων με βάση το υλικό της συλλογής Κωστάκη.

    Την ευθύνη της επιστημονικής οργάνωσης της έκθεσης έχουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το Martin Gropius Bau του Βερολίνου και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Συλλογή Λούντβιχ της Βιέννης. Τόσο η έκθεση όσο και ο τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά) χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τη γερμανική και την αυστριακή πλευρά καθώς και από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Την επιστημονική ευθύνη του καταλόγου έχει αποκλειστικά το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, η έκδοσή του θα γίνει από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο «DuMONT» και τη γενική επιμέλεια έχει ο Διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου.

    [35] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Λαογραφική έκθεση με επίκεντρο τη Θρακιώτικη κοινότητα των Ελλήνων του Καρατσόλ και τίτλο «Έλληνες της Κριμαίας : 18ος αι. - αρχές 21ου αιώνα» εγκαινιάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Συμφερούπολη. Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί έως τις 22 Οκτωβρίου στο Εθνογραφικό Μουσείο Συμφερούπολης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Παράρτημα Οδησσού) σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Μουσείο της Κριμαίας.

    Κεντρικό σημείο της έκθεσης είναι η Θρακιώτικη κοινότητα των Ελλήνων της περιοχής Καρατσόλ η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς μελετητές των λαογραφικών παραδόσεων του τόπου μας, παραδόσεων που ούτε ο μαζικός και βίαιος εκπατρισμός των Ελλήνων της Κριμαίας το 1944 στάθηκε ικανός να αφανίσει.

    Η έκθεση συγκεντρώνει και καταγράφει ιστορικά και λαογραφικά τεκμήρια που αφορούν στην ιστορική πορεία, τον παραδοσιακό κοινωνικό και υλικό βίο, την προφορική παράδοση και τα μνημεία του λόγου, την εθιμική λατρεία, τη λαϊκή φιλοσοφία και ηθική των ελληνικών κοινοτήτων της Κριμαίας. Περιλαμβάνει φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιων ερευνών σε 16 δήμους και κοινότητες της χερσονήσου (Νοέμβριος 2001, Ιούνιος 2002), σε κρατικά αρχεία της Ρωσίας και Ουκρανίας (2003-2004).

    Χαρτογραφείται έτσι ο ελληνικός πληθυσμός της Κριμαϊκής χερσονήσου. Διακρίνεται η εξαιρετική ποικιλομορφία του ελληνικού στοιχείου και ο διαχωρισμός του σε οργανικές ομάδες με βάση την προέλευση και την ιστορική πορεία της παρουσίας του στην Κριμαϊκή χερσόνησο. Στόχος της έκθεσης, η ιστορική και πολιτιστική ενημέρωση αλλά και η ανθρωπογεωγραφική τοποθέτηση των κοινοτήτων στη διαδοχή των ελληνικών γενεών και πλάι στους γειτονικούς λαούς από τους οποίους δέχονται επιρροές.

    Η έκθεση είναι αποτέλεσμα των λαογραφικών αποστολών του Παραρτήματος του ΕΙΠ αλλά και της συνεργασίας του με επιστημονικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ουκρανίας στα πλαίσια της οποίας, επιχειρείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη, πολύπλευρη και ουσιαστική έρευνα για την καταγραφή, τη συστηματοποίηση και τη μελέτη δεδομένων που αφορούν στην ιστορική πορεία και εξέλιξη του ελληνικού στοιχείου στο νότο της Ουκρανίας και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου αμιγώς ελληνικές κοινότητες εμφανίζουν μια πολιτιστική ιδιομορφία που, αν μη τι άλλο, διατηρεί το χρώμα της εθνικής μας ιδιοτυπίας.

    Το αφιέρωμα συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο. Μετά τη Συμφερούπολη η έκθεση θα μεταφερθεί στην Οδησσό και θα παρουσιαστεί στο Παράρτημα του ΕΙΠ από τις 27 Οκτωβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 September 2004 - 18:14:12 UTC