Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ "ΑΛΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ.ΒΟΥΓΙΑ
  • [02] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΙΑ"
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ-ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ
  • [05] Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ «ΣΙΣΜΙΚ» ΤΟ 1987 - ΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗ
  • [06] ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ
  • [07] AΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΝΕΑΡΟΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΙ ΤΟΝ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [10] ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ Ν.Δ. ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ
  • [11] ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
  • [12] ΗΠΙΑ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [13] EUROSTAT: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] ΥΠΑΝ: ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ 17 ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [15] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ
  • [16] ΤΟΥΜΠΟΝ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [17] ΓΙΑ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ" ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ UNOPS ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
  • [18] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ
  • [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΟ 6,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2003
  • [20] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ
  • [22] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ 12οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ
  • [23] ΣΤΗ 14η ΘΕΣΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΙΓΚΑΣ ΣΤΗΝ ΙΠΠΑΣΙΑ
  • [24] ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
  • [25] Ο Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  • [27] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
  • [29] ΑΛΑΟΥΙ: "ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"
  • [30] ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο
  • [31] ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.
  • [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [33] ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ
  • [34] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ CD
  • [35] ΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

  • [01] ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ "ΑΛΑ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠ.ΒΟΥΓΙΑ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Νέος σάλος, ξέσπασε με τις μετεγγραφές παιδιών πολιτικών, όταν το απόγευμα της Πέμπτης αποκαλύφθηκε ότι ανάλογο περιστατικό, με αυτό του τέως υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, με την αντικανονική μεταγραφή του υιού του από την Κρήτη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπήρξε και με τον Εκπρόσωπο Τύπου και τέως υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σπύρο Βούγια, ο οποίος επέτυχε το 2001, όταν ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, την μεταγραφή της κόρης του από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βούγιας, σε τηλεοπτική δήλωσή του, παραδέχθηκε ότι υπήρξε αυτό το περιστατικό, ανέφερε όμως ότι συνηθίζεται στους καθηγητές πανεπιστημίου, όταν κάποιο παιδί τους πετύχει σε πανεπιστημιακή σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να διευκολύνεται η μεταγραφή του.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ως «αδόκιμη σύγκριση» την περίπτωση Τσιτουρίδη με τη δική του και δήλωσε ότι πρόκειται για «σύνηθες φαινόμενο», μία «διευκόλυνση», ένα «εθιμικό δίκαιο» που γίνεται σε όλους τους καθηγητές όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας. Όμως ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αντωνόπουλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο «δίκαιο» και ότι οι μετεγγραφές γίνονται μόνο όταν υπάρχουν οικονομικοί, λόγοι υγείας ή οικογενειακοί λόγοι.

    Βαρύτατο ολίσθημα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ζητώντας την παραίτηση του κ. Βούγια.

    Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο τέως πρύτανης της Παντείου, Γιάννης Βαβούρας, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Σάββα Τσιτουρίδη στο γραφείο του, συνοδεύονταν από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Καλό. Όταν όμως ρωτήθηκε, δήλωσε ότι δεν θυμάται εάν η επίσκεψη αυτή έγινε πριν τις εκλογές του Μαρτίου, οπότε οι κ. Τσιτουρίδης και Καλός ήταν απλοί βουλευτές ή αργότερα όταν έγιναν υπουργοί.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, σε γραπτή δήλωσή του, αλλά μιλώντας επίσης σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε ότι πράγματι, επισκέφθηκε με τον κ. Τσιτουρίδη τον τότε Πρύτανη του Παντείου, αλλά αυτό έγινε πριν ένα χρόνο περίπου και η μόνη του ανάμειξη ήταν ότι σύστησε τον κ. Τσιτουρίδη στον κ. Βαβούρα. «Ουδεμία ανάμειξη είχα. Πριν ένα χρόνο περίπου γνώρισα τον κ. Τσιτουρίδη στον τότε πρύτανη κ. Βαβούρα, χωρίς έκτοτε να ασχοληθώ με το θέμα», δηλώνει ο κ. Καλός.

    [02] Θ.ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΙΑ"

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μαρίας Δαμανάκη, για επιστολή συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ προς τον πρωθυπουργό ως υπουργό Πολιτισμού, όπου υποστηρίζεται η σκοπιμότητα διακριτικής επιλογής συμβασιούχων σε θέσεις αορίστου χρόνου, δήλωσε τα ακόλουθα:

    «Δεν ξέρω αν η κ. Δαμανάκη θέλει να κηδεμονεύεται ο συνδικαλισμός, γιατί επί χρόνια τώρα την ακούω να μιλά για ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό. Ακόμη και αν ισχύουν τα όσα γράφει στην ερώτησή της, οι συνδικαλιστές κάθε παράταξης είναι ελεύθεροι να προτείνουν και να ζητούν. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος τους», τόνισε στην απάντησή του ο κ. Ρουσόπουλος και σημείωσε: «Σημασία έχει πως δρα η Πολιτεία δια της εκλεγμένης κυβέρνησής της. Στα ζητήματα αρχών ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί πλειστάκις και έχει αποδείξει στην πράξη ότι αυτά δεν είναι απλώς συνθήματα ή διακηρύξεις, αλλά απόφαση για πολιτική δράση».

    Στη συνέχεια της απάντησής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ. «Επιτέλους, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί σειράν ετών άλωσε το Δημόσιο Τομέα, το ΠΑΣΟΚ που ζητούσε κάρτες κλαδικής για να προσλάβει δημοσίους υπαλλήλους, δεν έχει σήμερα κανένα αιτιολογικό και κανένα στοιχείο για να στρέφει κατηγορίες εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, στις οποίες το ίδιο πρέπει να απαντήσει».

    «Δεν είμαστε το ίδιο και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Το ήθος μας διαφέρει. Εμείς έχουμε μόνον αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση αυτά τα κριτήρια κυβερνάμε. Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί στους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία Οι λογικές του ΠΑΣΟΚ, λογικές του παρελθόντος δεν περνούν πια», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ-ΣΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση του ΕΛΑ και στις 6 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί της ενοχής τους ή όχι. Την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να ξεκινήσει η διάσκεψη των δικαστών επί της υποθέσεως.

    Λίγο πριν διακοπεί η συνεδρίαση ζήτησαν και έλαβαν το λόγο οι Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης.

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας ανέφερε στο δικαστήριο ότι ανέλαβε την ευθύνη της συμμετοχής του στην οργάνωση για λόγους ιστορικούς. Όπως τόνισε, δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του. Ενώ ανέφερε ότι η δίκη για την υπόθεση έχει πολιτικό χαρακτήρα και γι' αυτό, όπως είπε, έχει και ιστορική σημασία. «Θέλω να με θυμάστε όρθιο, θα περιμένω να ακούσω την ποινή μου, είμαι ψυχολογικά έτοιμος να την ακούσω».

    Ο Μιχάλης Κασσίμης επανέλαβε στους δικαστές ότι είναι αθώος και, όπως είπε χαρακτηριστικά, περιμένει να το ακούσει και από το δικαστήριο για να βγει όπως είπε από τη δεκαεπτάχρονη ομηρία του.

    [04] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, προκάλεσε σήμερα η αναφορά του δικηγόρου του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ότι στο πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το ΚΑΤ για το τροχαίο ατύχημα των πρωταθλητών, υπήρχε η συναίνεση του Συντονιστικού Οργάνου του Τομέα Υγείας του υπουργείου.

    Η αναφορά αυτή του κ.Δημητρακόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του κ.Κακλαμάνη ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος του Συντονιστικού Οργάνου του Τομέα Υγείας ήταν απλώς διακομιστικός.

    «Το Συντονιστικό Όργανο του Τομέα Υγείας, ήταν το πρώτο όργανο που είχαν δοθεί εντολές να ενημερώνεται για οτιδήποτε θα συνέβαινε είτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών, είτε κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων, στο χώρο της υγείας. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση Κεντέρη Θάνου, όμως δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης, είτε να συμφωνήσει, είτε να διαφωνήσει. Του έγινε η ανακοίνωση, η ενημέρωση και εκείνο τη διοχέτευσε στο Ζάππειο και γι αυτό η πρώτη ανακοίνωση βγήκε η ανακοίνωση, γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν γραφεία Τύπου», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

    [05] Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ «ΣΙΣΜΙΚ» ΤΟ 1987 - ΠΩΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΖΙΒΚΟΦ «ΧΑΛΑΣΕ» ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΡΗΓΚΑΝ

    Σόφια, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (09:46 UTC+2)

    Υπό τον τίτλο «Ο Ζίβκοφ παρείχε στρατιωτική βοήθεια στον Παπανδρέου το 1987. Ο Ρήγκαν σχεδίαζε σύρραξη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος για να «ρίξει» τον πρωθυπουργό στην Αθήνα», η εφημερίδα «Νοβινάρ» της Σόφιας αναδημοσιεύει άρθρο στο «The Russia Journal» του Τζον Χέλμορ, Αμερικανού ανταποκριτή στη Ρωσία .

    «Δούλευα για τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, όταν ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Τζαγιαβαρντένε, μας παρακάλεσε για βοήθεια. Μόλις είχε εκλεγεί και ήδη σχεδίαζε πώς να αλλάξει το Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργούς σκόπευε να γίνει Πρόεδρος και του χρειαζόταν κάποιος, που να μπορεί να χειρίζεται το αγγλο- αμερικανικό εγχειρίδιο, για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

    Δουλέψαμε γερά τους επόμενους μήνες και ως αποχαιρετιστήριο δώρο οι συνάδελφοι από το γραφείο του Τζαγιαβαρντένε, μου έδωσαν δερματόδετο αντίτυπο του «νεοκατασκευασθέντος» Συντάγματος της Σρι Λάνκα. Ήμουν συγκινημένος και στον ευχαριστήριο λόγο μου προσκάλεσα τους καμιά εικοσαριά υπουργούς και συμβούλους σε δείπνο, για να υπογράψουν το έγγραφο, αν δεν είχαν καμία αντίρρηση.

    Τα συντάγματα έχουν συχνά βραχύβια ζωή και το καλό που κάνει κανείς διορθώνοντας κάτι σήμερα, αύριο μπορεί να έχει ξεχαστεί, είπα εγώ με συγκίνηση και οι συγκεντρωμένοι κουνούσαν το κεφάλι με κατανόηση.

    Μέσα σε ούτε δέκα χρόνια αρκετοί από τους προσκεκλημένους πέθαναν από μη φυσικά αίτια, ανατινάχθηκαν ή πυροβολήθηκαν στον εμφύλιο, που έπεσε πάνω στη δύσμοιρη αυτή χώρα. Εγώ όμως ακόμη φυλάσσω το πολυτελές δετό δώρο», σημειώνει ο Αμερικανός αρθρογράφος.

    Για τα γεγονότα του 1987 στην Ελλάδα, θυμάται: «Μετά από άλλα δέκα χρόνια, γεμάτα από καλές πράξεις, ήμουν στην Αθήνα, όταν στον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ρόναλντ Ρήγκαν μπήκε στο μυαλό η ιδέα πως ήρθε η ώρα να νοθεύσει τις εκλογές στην Ελλάδα και να απαλλαγεί από τον πρωθυπουργό - σοσιαλιστή Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο Παπανδρέου ήταν αρκετά δημοφιλής εκείνη την εποχή, ώστε να χάσει εκλογές διά της συνταγματικής οδού και οι σύμβουλοι του Ρήγκαν τον προειδοποίησαν, πως έχουν παίξει αρκετά με το να «κόβουν και να ράβουν» το ελληνικό Σύνταγμα , οπότε μια νέα προσπάθεια δεν άξιζε τον κόπο.

    Γι' αυτό και γέννησαν την ιδέα της ανάφλεξης μικρού πολέμου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος, για τα δικαιώματα αναζήτησης πετρελαίου στο Αιγαίο.

    Το σχέδιο ήταν να ταπεινωθεί ο Παπανδρέου ενώπιον των ψηφοφόρων. Οι Έλληνες όμως, άρχισαν να προετοιμάζονται για πόλεμο περίπου έξι μήνες προτού η Ουάσιγκτον «σφυρίξει» στον Τούρκο πρωθυπουργό να διατάξει την είσοδο πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. (Η βουλγαρική εφημερίδα «Νοβινάρ» υπενθυμίζει σε αυτό το σημείο πως πρόκειται για το 720 τόνων πλοίο γεωλογικών ερευνών «Σισμίκ»).

    Η διαταγή ήταν ολέθρια. Ο Παπανδρέου αστραπιαία έκλεισε το ρεύμα των αμερικανικών κατασκοπευτικών βάσεων, διακόπτοντας έτσι τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις ελληνικές κατασκοπευτικές επικοινωνίες. Αυτός έβγαλε τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας στην πρώτη γραμμή, πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα να απογειωθούν μέσα σε τρία λεπτά. Έπειτα τηλεφώνησε στον τότε πρόεδρο της Βουλγαρίας Τόντορ Ζίβκοφ. Ο Ζίβκοφ διέταξε να ξεκινήσουν τα βουλγαρικά τανκς προς τα σύνορα με την Τουρκία.

    Αυτό ήταν το πρώτο και τελευταίο παράδειγμα συντονισμένων στρατιωτικών ενεργειών μεταξύ ΝΑΤΟϊκής χώρας και χώρας μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτός ο πόλεμος ήταν επίσης ο πιο σύντομος, που η Ελλάδα έχει κερδίσει ποτέ κατά της Τουρκίας.

    Τους Τούρκους και τους ανθρώπους του Ρήγκαν ξαφνικά τους «έπιασε ρίγος». Το πλοίο γεωλογικών ερευνών το γύρισαν πίσω, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός μπήκε σε κλινική του Χιούστον, για να γιατρέψει την καρδιά του.

    Η Ελλάδα με το Σύνταγμά της έμεινε ανέπαφη έως το επόμενο τρικ του Ρήγκαν, που ήταν σκηνοθετημένο σκάνδαλο με Έλληνα απατεώνα, ιδιοκτήτη τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία», καταλήγει το άρθρο του Τζον Χέλμορ στο «The Russia Journal».

    Ο Τζον Χέλμορ είναι πρώην καθηγητής Πολιτειολογίας και σύμβουλος κυβερνώντων στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Ασία. Γράφει την εβδομαδιαία στήλη «Χορεύοντας με αρκούδες» στο «The Russia Journal».

    Κ.Κ.

    [06] ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί αναμφισβήτητα, και έως ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, αντικείμενο έντονου προβληματισμού στους κόλπους του συνόλου των Κρατών - Μελών της ΕΕ, ανέφερε σε ομιλία του στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Ευρωβουλευτής Μ.Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η Ελλάς ασφαλώς δεν αγνοεί τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες συνέπειες της τουρκικής ένταξης. Αναγνωρίζουμε και συνυπολογίζουμε τις οικονομικές, κοινωνικές ή και πολιτιστικές παραμέτρους του όλου εγχειρήματος. Επιπλέον, αντιλαμβανόμεθα και συμμετέχουμε στην εν γένει προβληματική ως προς τη διαμόρφωση του μελλοντικού συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ, υπό το φως των προνοιών του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η γεωγραφική γειτνίαση της Ελλάδος με την Τουρκία και η ιστορική συγκυρία έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σειρά αντιπαραθέσεων έχουν δυσχεράνει τις δυνατότητες προσεγγίσεως. Για λόγους, συνεπώς, προφανείς, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αποτελεί για την Ελλάδα στρατηγική επιλογή. Συνέχισε λέγοντας "πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής θα συμβάλει στην εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, προς όφελος της συνεργασίας και της εμπέδωσης κλίματος ειρήνης, ασφάλειας και αποσυμπίεσης της έντασης στην περιοχή. Θεωρούμε, ακόμη, ότι αυτή ενισχύει την επικράτηση των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων στη χώρα, εξέλιξη στην οποία προσβλέπουμε, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ".

    Ωστόσο, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι η ανάγκη πλήρους σεβασμού από την Τουρκία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της θρησκευτικής ελευθερίας όπως π.χ. η καταπίεση την οποία υφίσταται η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο αλλά και η άρνηση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εν ολίγοις, η ανάγκη για χωρίς εκπτώσεις υλοποίηση των Κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Η υιοθέτηση από πλευράς του τουρκικού κρατικού μηχανισμού μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής αντίληψης στα θέματα αυτά, καθώς και η έμπρακτη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, είναι καίριας σημασίας για την Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Γι΄αυτό, άλλωστε, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σχετικές διαπιστώσεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, και με δεδομένο ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, πιστεύουμε πως η συνεννόηση με μία Τουρκία δημοκρατική, πιστή στη διεθνή νομιμότητα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα είναι πιο αποτελεσματική.

    [07] AΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΝΕΑΡΟΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΗ DNA

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αίτημα της υποδιεύθυνσης κρατικής ασφάλειας για να υποβληθεί σε εξέταση DNA 26χρονος ο οποίος θεωρείται από τις αστυνομικές αρχές ύποπτος για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις.

    Ο νεαρός συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω τον περασμένο Απρίλιο την ώρα που επιχειρούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, που ήταν σταθμευμένο στην οδό 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη, αλλά από την ασφάλεια υποβλήθηκε στην εισαγγελία αίτημα για να υποβληθεί σε εξέταση DNA (με λήψη τριχών) με το αιτιολογικό ότι ερευνάται η συμμετοχή του σε άλλες πέντε τουλάχιστον βομβιστικές επιθέσεις, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Το δικαστικό συμβούλιο όμως απέρριψε το αίτημα της αστυνομικής αρχής με το αιτιολογικό ότι σύμφωνα με το άρθρο 72 του ΚΠΔ «η ιδιότητα του υπόπτου δεν αρκεί για

    να εφαρμοστεί το μέτρο της εξέτασης γενετικού υλικού».

    Ο 26χρονος Π.Κ. ωστόσο, με το ίδιο βούλευμα παραπέμπεται σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο μόνο για την απόπειρα επίθεσης στο όχημα της εταιρίας «σεκιούριτι», με τις κατηγορίες της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, κατοχής και χρήσης όπλου,

    απόπειρας έκρηξης, αντίστασης, σωματικής βλάβης, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΕΜΨΕΙ ΤΟΝ ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, πρέπει να αποπέμψει τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Σπύρο Βούγια, μετά το θέμα, που ήρθε στη δημοσιότητα για τη μετεγγραφής της κόρης του τελευταίου.

    «Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να αποπέμψει το στενό του συνεργάτη κ. Σπύρο Βούγια ο οποίος υπέπεσε σε βαρύτατο ολίσθημα. Οι αιτιολογίες που ψέλλισε ότι τα παιδιά των Καθηγητών Πανεπιστημίου δικαιούνται να μεταγραφτούν είναι αναληθείς. Ουδεμία διάταξη νόμου προβλέπει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει νόμος ας τον προσκομίσει. Διαφορετικά ας παραιτηθεί», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην εκκλησία της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, ο πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος, συνοδευόμενος από εκκλησιαστικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ. Ιγνάτιος θα φτάσει στον Κρατικό Αερολιμένα Αθηνών στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 12.55 και θα τον υποδεχθεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Το απόγευμα οι δύο ιεράρχες θα έχουν συνάντηση στην αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο πατριάρχης Αντιοχείας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, την πρόεδρο της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και τους πρέσβεις της Συρίας, Σουάντ Αλ Αιούμπι και του Λιβάνου Γουίλιαν Χαμπίμπ.

    Ο κ. Ιγνάτιος θα λάβει μέρος στις 3 Οκτωβρίου στην πατριαρχική, αρχιεπισκοπική και συνοδική θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του αγίου Διονυσίου. Την ίδια μέρα θα παρακαθήσει στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η εκκλησία της Ελλάδος προς τιμήν του στο Διορθόδοξο Κέντρο στην ιερά μονή Πεντέλης.

    Ο πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από την Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου.

    [10] ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ Ν.Δ. ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Για προσπάθεια αντιπερισπασμού από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας με αφορμή τις πληροφορίες για παράτυπη μετεγγραφή της κόρης του από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βούγιας, που διδάσκει στο ΑΠΘ από το 1980, τόνισε ότι στα πανεπιστήμια της χώρας υπάρχει η πρακτική της μετεγγραφής ως υπεράριθμων των παιδιών των διδασκόντων και του υπόλοιπου προσωπικού.

    Τόνισε, δε, ότι δεν υπήρχε προνομιακή ή διακριτική μεταχείριση υπέρ της κόρης του. Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσπάθεια μετάθεσης του προβλήματος θα πέσει στο κοινό.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Βούγια έχει ως εξής:

    «Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού και συμψηφισμού της συζήτησης που γίνεται με την υπόθεση του κ. Τσιτουρίδη η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να μεταθέσει τη συζήτηση και τις ευθύνες, κάνοντας μια αδέξια και αδόκιμη σύγκριση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Από τη μια έχουμε μια περίπτωση πολιτικής τάξως, την υπόθεση του κ. Τσιτουρίδη, με όλη τη συζήτηση των πολιτικών ευθυνών που έγινε και αναλήφθηκαν και υπήρξε η παραίτηση, από την άλλη έχουμε μια υπόθεση ακαδημαϊκής τάξεως.

    Όπως ίσως γνωρίζετε στα πανεπιστήμια της χώρας επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες για όλους αδιακρίτως και για το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η δυνατότητα των πανεπιστημιακών, όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι μόνο των καθηγητών, αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων, να μετεγγράφουν τα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρετούν. Τα παιδιά αυτά μετεγγράφονται ως υπεράριθμοι, είναι σημαντικό να το πούμε αυτό, διότι δεν παίρνουν τη θέση κανενός άλλου παιδιού. Η διοικητική αυτή πρακτική, η οποία εφαρμόστηκε επί πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια της χώρας δεν μπορούσε να αλλάξει για την περίπτωση της αίτησης της κόρης μου για μετεγγραφή. Γνωρίζετε, ίσως ότι υπηρετώ στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως ακαδημαϊκός δάσκαλος από το 1980. Δεν υπήρξε καμία προνομιακή ή διακριτική μεταχείριση υπέρ του δικού μου προσώπου ή του παιδιού μου. Αντίθετα θα σας έλεγα ότι ήταν μια διαδικασία αυτόματη, η οποία θα δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά και θα δημιουργούσε διάκριση εις βάρος μας εφόσον υπήρχε απόρριψη της αίτησης, γιατί όπως σας είπα, οι αιτήσεις όλων των παιδιών, εκατοντάδων πανεπιστημιακών δασκάλων, ή υπηρετούντων στα πανεπιστήμια στη διοίκηση ή αλλού, γίνονται αυτομάτως δεκτές ως υπεράριθμες, χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση.

    Με την έννοια αυτή θεωρώ πως είναι εντελώς αδόκιμη και αβάσιμη η σύγκριση που επιχειρείται από τη Νέα Δημοκρατία να εξομοιωθούν να συμψηφιστούν οι δύο υποθέσεις και πιστεύω πως όλη αυτή η προσπάθεια της μετάθεσης του προβλήματος θα πέσει τελικά στο κενό».

    [11] ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Η Ισραηλινή Κυβέρνηση βράβευσε την Πέμπτη τους εκπροσώπους 15 Ελληνικών και Ισραηλινών εταιριών για την συνεργασία τους στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Ραμ Αβιράμ. Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία σημαντικών στελεχών της Ελληνικής Κυβέρνησης, του «Αθήνα 2004» αλλά και του Ελληνικού και Ισραηλινού επιχειρηματικού Κόσμου. Οι τιμώμενοι έλαβαν βραβεία υπογεγραμμένα από τον Υπουργό Εμπορίου του Ισραήλ, κ. Εχούντ Όλμερτ.

    Στην τελετή παρέστησαν: ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας του «Αθήνα 2004» κ. Σπύρος Καπράλος, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, κ.κ. Γιώργος Μέργος και Ιωάννης Τζοάννος αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΒ κ. Γιάννης Δραπανιώτης, οι Πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), κ.κ. Δρακούλης Φουντουκάκος και Παναγιώτης Δρόσος αντίστοιχα, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), κ.κ. Ιωάννης Αναστασόπουλος και Διονύσης Χιώνης αντίστοιχα, ο Γενικός Διευθυντής των Ισραηλινών Ναυπηγείων, κ. Αβι Σάχαφ, και άλλα διακεκριμένα στελέχη σημαντικών Ελληνικών και Ισραηλινών επιχειρήσεων, όπως είναι τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., η Intracom, η One Siemens, η Motorola, η Elbit, κτλ.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και ο Πρέσβης του Ισραήλ. Στην ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε ως άριστη την συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών και Ελληνικών εταιριών στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζοντας ταυτόχρονα την περηφάνια του για την επιτυχία των Αγώνων στην Αθήνα, που ήταν το αποτέλεσμα και μίας διεθνούς συνεργασίας. Είπε επίσης ότι εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα η περαιτέρω διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων, λέγοντας όμως ότι οι φορείς μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο θετικό κλίμα ώστε οι επιχειρηματίες να γνωρίσουν τις προοπτικές που υπάρχουν.

    Από την πλευρά του ο κ. Αβιράμ δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν ένα περαιτέρω έναυσμα για την επέκταση των Ελληνο-Ισραηλινών εμπορικών σχέσεων που ήδη παρουσιάζουν ανοδική τάση. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των Ελληνο-Ισραηλινών συνεργασιών στο πλαίσιο των Αγώνων λέγοντας ότι οι Ελληνικές και Ισραηλινές που εργάστηκαν μαζί προσέφεραν άριστα προϊόντα και υπηρεσίες.

    Η συνεργασία Ελληνικών και Ισραηλινών εταιριών στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων σε προϊόντα και υπηρεσίες ανήλθε στα 0 εκατομμύρια δολάρια, σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, οι τηλεπικοινωνίες, το περιβάλλον και οι κατασκευές. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών το 2003 έφτασε τα 5 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2004 το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να ξεπεράσει τα 0 εκατομμύρια δολάρια. Η γενική αύξηση του εμπορίου οφείλεται εν μέρει στην συνεργασία που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πλέον σημαντικοί εμπορικοί εταίροι καθώς το Ισραήλ αποτελεί τον κύριο προορισμό για τις Ελληνικές εξαγωγές στην Μέση Ανατολή, ενώ η Ελλάδα κατέχει μία σημαντική θέση (8η) σε ότι αφορά τις εξαγωγές του Ισραήλ προς την Ε.Ε.

    [12] ΗΠΙΑ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Ήπιες ρευστοποιήσεις επικράτησαν και σήμερα Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με το γενικό δείκτη τιμών των μετοχών να καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,18% και να διαμορφώνεται στις 2.357,99 μονάδες, παραμένοντας πάντως πάνω από το "φράγμα" των 2.350 μονάδων για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση. Καθοριστικό ρόλο στην αρνητική πορεία του ΧΑ έπαιξε η πτώση που σημειώνουν από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές.

    Στα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης της Σοφοκλέους εντάσσονται το στενό εύρος διακύμανσης, καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης σκαρφάλωσε έως το επίπεδο των 2.357,99 μονάδων, έχοντας συναντήσει ενδοσυνεδριακά το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.342,86 μονάδων, το αρνητικό ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν και ο ισχνός τζίρος.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε ό,τι αφορά στον τελευταίο, ο όγκος των συναλλαγών ήταν και σήμερα ισχνός, καθώς ανήλθε στο ποσό των 104,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 24.227.666,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια, ξεχώρισαν εκείνα των EFG ύψους 5.516.960,00 ευρώ, στα 18,58 ευρώ και δύο του ΟΤΕ προϋπολογισμού 1.122.000,00 ευρώ έκαστο, στα 11,22 ευρώ αντίστοιχα.

    Σχετικά, τώρα, με το σημερινό ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του ΧΑ, οι 189 από αυτές διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι μόλις 78 ανοδικών και 136 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μετοβολή εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ (17,78%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (10,96%) και ΑΛΥΣΙΔΑ (9,24%). Στον αντίποδα, σημαντικές επενδυτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των OPTIMA (11,29%), ΒΙΟΣΩΛ (11,11%) και ΒΙΣ (10,87%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη της συνεδρίασης και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται και σήμερα εκείνοι που αποτυπώνουν τις εξελίξεις στην περιφέρεια.

    Αναλυτικότερα, ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,63%, έναντι απωλειών 0,50% για τον Small Cap 80 της μικρής. Στο 0,14% ανήλθαν οι απώλειες για τον FTSE/ASE 140, ενώ οριακή πτώση 0,04% σημείωσε εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,31% και το δε δεύτερο να υποχωρεί κατά 0,29%.

    Τον τραπεζικό κλάδο στήριξαν οι τοποθετήσεις στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (0,97%), EMPORIKI (0,59%), EFG (0,54%), ALPHA BANK (0,48%) και της ΕΤΕ (0,22%), που αντιστάθμισαν τις πιέσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΤτΕ (1,76%), ΓΕΝΙΚΗ (1,43%) και ΑΤΕ (0,96%).

    Σε ό,τι αφορά στις τηλεπικοινωνίες, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (2,44%), FORTHNET (1,95%) και Cosmote (1,04%), ενώ ο τίτλος του ΟΤΕ, τερμάτισε χωρίς να εμφανίσει μεταβολή.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ είναι και το γεγονός ότι με εξαίρεση τον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων, που εμφάνισε οριακή ενίσχυση της τάξης του 0,04%, όλοι οι υπόλοιποι κλαδικοί και επιμέρους δείκτες τερμάτισαν με απώλειες τις συναλλαγές.

    Επικεφαλής της πτωτικής πορείας τέθηκε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (2,05%) και ακολούθησαν οι κλάδοι των ασφαλειών (1,38%) και του λιανικού εμπορίου (1,23%).

    Κάμψη κατά 0,92% σημείωσε ο δείκτης των συμμετοχών, έναντι απωλειών 0,91% για τον κλάδο των εκδόσεων και εκτυπώσεων, ενώ αισθητή υποχώρηση εμφάνισαν και εκείνοι της παράλληλης αγοράς (0,86%), των βασικών μετάλλων (0,73%), των κατασκευαστικών (0,48%), των βιομηχανιών (0,44%), των τροφίμων και ποτών (0,41%), του χονδρικού εμπορίου (0,38%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,37%) και των επενδύσεων (0,32%).

    Μικρή υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,26%), της πληροφορικής (0,24%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,20%), ενώ οριακά, σε ποσοστό της τάξης του 0,06%, υποχώρησε ο δείκτης των διυλιστηρίων.

    [13] EUROSTAT: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3% ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας (3% του ΑΕΠ), ήταν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας μας, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, την περίοδο 2000-2003, που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat.

    Συγεκεριμένα, το δημόσιο έλλειμμα για το 2000 ανέρχεται στο 4,1%, για το 2001 στο 3,7% του ΑΕΠ, για το 2002 στο 3,7% και για το 2003 στο 4,6%.

    Το δημόσιο χρέος για το 2000 ανέρχεται στο 114% του ΑΕΠ, για το 2001 στο 114,7% του ΑΕΠ, για το 2002 στο 112,5% του ΑΕΠ και το 2003 στο 109,9% του ΑΕΠ.

    Στην ευρωζώνη το 2003 ο μέσος όρος για τα ελλείμματα διαμορφώθηκε στο 2,7% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 70,7% του ΑΕΠ.

    Στην ΕΕ των «25» το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 63,3% του ΑΕΠ.

    [14] ΥΠΑΝ: ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ 17 ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (15:16 UTC+2)

    Αδειες παραγωγής για 17 νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος 167 MW, υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεώργιος Σαλαγκούδης, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο η ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου για τις ΑΠΕ. Ο κ.Σαλαγκούδης υπενθύμισε ακόμη τα μέτρα που έχει δρομολογήσει η ηγεσία του ΥΠΑΝ για τη διευκόλυνση και υποστήριξη των υποψήφιων επενδυτών στον τομέα της ενέργειας.

    Οσον αφορά στα 17 νέα έργα που έλαβαν σήμερα το "πράσινο φως", ο κ. Σαλαγκούδης διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για αιολικά πάρκα, αφού μόνον ένα εξ αυτών αφορά στην αξιοποίηση της βιομάζας. Οι άδειες χορηγήθηκαν έπειτα από αξιολόγηση και θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    Τα νέα έργα είναι βιώσιμα οικονομικά, χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όταν λειτουργήσουν αναμένεται να παράγουν περί τις 460 GWh το χρόνο, μειώνοντας τη ρύπανση ετησίως περίπου κατά 400.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

    Η λίστα των νέων αδειοδοτηθέντων έργων είναι η ακόλουθη:

    1 ΔΕΗ ΑΕ Αιολικός Σταθμός 7,2 Ρεθύμνης

    2 Ρόκας Αιολική ΑΒΕΕ Αιολικός Σταθμός 39 Αργολίδας

    3 Πικρολίμνη Κιλκίς ΑΕ Αιολικός Σταθμός 0,25 Κιλκίς

    4 Αιγαιοηλεκτρική Χεροβουνου ΕΕ Αιολικός Σταθμός 1,8 Βοιωτίας

    5 Αιγαιοηλεκτρική Χεροβουνου ΕΕ Αιολικός Σταθμός 3,6 Βοιωτίας

    6 Αιγαιοηλεκτρική Κυριακίου ΟΕ Αιολικός Σταθμός 1,2 Βοιωτίας

    7 Θεμελη ΑΤΕ Αιολικός Σταθμός 10,8 Φθιώτιδος

    8 ALFA WOOD ABETE Βιομάζα 0,75 Λάρισας

    9 Ανανεώσιμα Αιγαίου ΕΠΕ Αιολικός Σταθμός 0,6 Χίου

    10 Scorpion Services GmbH Αιολικός Σταθμός 9 Βοιωτίας

    11 Αιολική Πελοποννήσου ΕΠΕ Αιολικός Σταθμός 6,6 Αργολίδας

    12 ΕΝΤΕΚΑ Αιολική Αιολικός Σταθμός 3,3 Αρκαδίας

    13 Αιολική ΕΠΕ Αιολικός Σταθμός 21,85 Λάρισας

    14 Αιολική ΕΠΕ Αιολικός Σταθμός 11,4 Λάρισας

    15 Ρόκας Αιολική Βοιωτία ΑΒΕΕ Αιολικός Σταθμός 44,2 Βοιωτίας

    16 Αμοργός Ενεργειακή ΕΠΕ Αιολικός Σταθμός 0,5 Κυκλάδων

    17 Αιολική Δραγουνίου ΟΕ Αιολικός Σταθμός 4,95 Αρκαδίας

    Συγχρόνως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης προχώρησε σε τροποποιήσεις υπαρχουσών άδειών παραγωγής. Οι τροποποιήσεις αφορούν σε μεταβολή της θέσης ή της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών ή του μετοχικού σχήματος των φορέων υλοποίησης. Τροποποιήθηκαν 18 άδειες συνολικής ισχύος 166 MW (αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, σταθμοί βιοαερίου).

    ΕΝΤΟΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Οπως τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης, η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει ήδη προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτικούς φορείς και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα έτη.

    Με σκοπό τη διευκόλυνση και υποστήριξη των υποψήφιων επενδυτών το υπουργείο Ανάπτυξης:

    1. Ετοιμάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων ΑΠΕ σε στενή συνεργασία με το ΚΑΠΕ, τη ΡΑΕ και τους φορείς της αγοράς,

    2 Προωθεί τη διαμόρφωση του Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ ώστε να θωρακίσει τις επενδύσεις σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές,

    3. Προωθεί τη συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές των ευρωπαϊκών Οδηγιών που αφορούν ειδικότερα τις ΑΠΕ, την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων,

    4. Προωθεί την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου για τη Γεωθερμία με την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα Βιοκαύσιμα καθώς και τη Χρηματοδότηση από Τρίτους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα θέσει σε δημόσιο διάλογο ολοκληρωμένη πρόταση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας._

    [15] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.:

    ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ "ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ" ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ XAKEΡΣ

    Σε ρητή διάψευση των δημοσιευμάτων για αδυναμία της Τράπεζας Πειραιώς να αντιμετωπίσει "χτύπημα" Ουκρανών χάκερς προχώρησε η διοίκηση του ιδρύματος, διευκρινίζοντας ότι, όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα, τα αρμόδια τμήματα μπλόκαραν αμέσως τις κινήσεις των λογαριασμών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη των δραστών. Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης προς το ΧΑ είναι το εξής:

    "Σε σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρεται ότι Ουκρανοί χάκερς 'έσπασαν' κωδικούς πελατών της Τράπεζας Πειραιώς και μετέφεραν μεγάλα ποσά σε δικούς τους λογαριασμούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται βεβαίως για κανένα 'σπάσιμο' λογαριασμών της τράπεζας.

    Υπήρξε καταγγελία πελάτη της τράπεζας, ο οποίος δεν αναγνώρισε δύο μεταφορές ποσών, συνόλου 17 χιλιάδων ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από λογαριασμό του, εξαιτίας υποκλοπής του κωδικού του από τρίτον. Το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα ασφαλείας των συστημάτων της τράπεζας, όπως επισήμως άλλωστε δήλωσαν σήμερα οι αστυνομικές Αρχές. Η Τράπεζα Πειραιώς εντόπισε το πρόβλημα αμέσως, μπλόκαρε τις κινήσεις των λογαριασμών για να μην υπάρξει ζημία για τον πελάτη και ενημέρωσε άμεσα για το περιστατικό - από τις 15 Σεπτεμβρίου - την Αστυνομία, με αποτέλεσμα να συλληφθούν οι δράστες, αποδέκτες του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού. Κατά συνέπεια, τα αναγραφόμενα σε μερίδα του Τύπου δεν έχουν σχέση με αδυναμία των συστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Για αυτό, άλλωστε, με δηλώσεις της η Αστυνομία σήμερα, επαναφέρει το θέμα στην πραγματική του διάσταση.

    Με αφορμή πάντως το περιστατικό αυτό η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι: Δεν υπάρχει κατά κανένα τρόπο παραβίαση των υπολογιστικών συστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, οι δικλείδες ασφαλείας των οποίων τα καθιστούν απαραβίαστα. Υπογραμμίζεται ότι ο κωδικός ασφαλείας κάθε πελάτη είναι κρυπτογραφημένος, με συστήματα που καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση σε αυτούς από οποιονδήποτε, είτε εκτός είτε εντός της Τράπεζας. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επενδύσει και επενδύει συνεχώς σημαντικά ποσά για την ασφάλεια και προστασία των συστημάτων της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα".

    INFORMER Α.Ε.:

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ CIB

    Νέα συμφωνία με την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Αιγύπτου, την COMMERCIAL INTERNATIONAL BANK (CIB), υπέγραψε η INFORMER. H συμφωνία προβλέπει την προμήθεια του τραπεζικού συστήματος TEMENOS Τ24 για την Διαχείριση Πίστης (CREDIT MANAGEMENT) και την προμήθεια κεντρικών ηλεκτρονικών υπολογιστών IBM και λοιπού εξοπλισμού.

    Η INFORMER επιλέχθηκε από την CIB μετά από διεθνή διαγωνισμό για την παροχή Συστημάτων Ολοκληρωμένων Λύσεων στην Διαχείριση Δανείων. Η σύμβαση αυτή είναι η πρώτη που υπογράφεται με τράπεζα, με βάση το πρόσφατο νέο πλαίσιο συνεργασίας INFORMER- TEMENOS. όπου η INFORMER ενεργεί ως διεθνής System Integrator για τα προϊόντα της ΤΕΜΕΝΟS.

    Επίσης, η INFORMER στο πλαίσιο του έργου που της ανατέθηκε από την CIB, εκτός από το έργο της εγκατάστασης και της υλοποίησης του συστήματος TEMENOS Τ24, θα προμηθεύσει και το λογισμικό Lending 24 που έχει αναπτυχθεί από την INFORMER, το οποίο συμπληρώνει και βελτιώνει την λειτουργικότητα του συστήματος TEMENOS Τ24. Το Lending 24, παρέχει την δυνατότητα υποδοχής αιτήσεων για δάνεια, αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη-επιχείρηση (Credit Scoring), αυτόματης έγκρισης του δανείου βάσει κανόνων, και προσωποποίησης τιμοκατάλογου για κάθε πελάτη σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά του, καθώς και πλήρη αυτοματοποίησης των διαδικασιών back office. Η συντήρηση και η υποστήριξη θα γίνει απευθείας από την INFORMER μέσω του νέου τοπικού γραφείου στο Κάιρο. Η αξία της σύμβασης σε πρώτη φάση είναι περί τα 5,5 εκατομμύρια Δολάρια ΗΠΑ και θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών. Το νέο αυτό έργο είναι το τρίτο τραπεζικό που αναλαμβάνει η INFORMER στην Αίγυπτο μετά τις επιτυχημένες συνεργασίες με την SAIB και την SUEZ CANAL BANK.

    Ήδη είναι υπό διαπραγμάτευση η επέκταση της συμφωνίας αυτής για την κάλυψη των εργασιών custody της CIB. Στις 14/9/04, στο Κάιρο, στα πλαίσια του EUROMONEY SHOW, δόθηκε μία κοινή συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της CIB, της INFORMER και της TEMENOS όπου έγινε η ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας αυτής.

    ELMEC SPORT Α.Β.Ε.Τ.Ε:

    FACTORY OUTLET ΚΑΙ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

    Υπεγράφη η τελική συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία ενός Εκπτωτικού Πολυκαταστήματος στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλου, μεταξύ της θυγατρικής της ELMEC SPORT ABETE, Factory Outlet A.E., και της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών A.E".

    Η ως άνω συμφωνία έχει διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2025. Το Νέο Εκπτωτικό Πολυκατάστημα θα έχει συνολική επιφάνεια 13.000 τ.μ., αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το τέταρτο τρίμηνο του 2005 και θα δραστηριοποιηθεί στα πρότυπα του ήδη επιτυχημένου Εκπτωτικού Πολυκαταστήματος Factory Outlet της οδού Πειραιώς, διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία επώνυμων προϊόντων ένδυσης και υπόδησης.

    ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.:

    ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ

    Αλλαγή στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑLPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ανακοίνωσε η εισηγμένη, γνωστοποιώντας ότι ο Κ.Αναγνωστόπουλος εξελέγη ως νέου ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Στ.Παντζόπουλου. Η ανωτέρω αλλαγή καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, με σχετική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.:

    ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Παρουσίαση της εταιρίας ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε. και του Ομίλου αυτής, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο ευρύ επενδυτικό κοινό, στο πλαίσιο της επενδυτικής ημερίδας ΧΡΗΜΑ, ου θα ξεκινήσει στις 17.00 μμ στο ξενοδοχείο Athens Hilton - αίθουσα Γαλαξίας. Αντικείμενο της παρουσίασης θα αποτελέσουν οι δραστηριότητες, τα οικονομικά μεγέθη και τα υπό εξέλιξη επενδυτικά σχέδια του Ομίλου. Η παρουσίαση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς παρουσιάσεων, που έχουν προγραμματιστεί από την εταιρεία με στόχο την έγκυρη και ισότιμη ενημέρωση των επενδυτών.

    ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.:

    ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

    Προσύμφωνο πώλησης υπό ανέγερσης οικοδομής στη Λεωφόρο Συγγρού και Αυτοκράτορος Νικόλαου και συγκεκριμένα του 1ου υπογείου, ισογείου και 1ου ορόφου, έναντι ποσού 2.916.531,50 ευρώ, υπέγραψε η εταιρία ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ. Τα συμβόλαια θα υπογραφούν εντός του Οκτωβρίου.

    Η είσπραξη του ανωτέρου ποσού θα γίνει εντός του 4ου τριμήνου του 2004 και 1ου εξαμήνου του 2005. Επίσης, ανακοινώνει την πώληση του 3ου ορόφου του ακινήτου στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και Χρυσοστόμου Σμύρνης έναντι ποσού 637.132 ευρώ. Η είσπραξη του ανωτέρου ποσού θα γίνει εντός του 4ου τριμήνου του 2004.

    SPRIDER A.E.B.E.:

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Σε διαδικασίες ανάληψης έργων και προμηθειών του δημοσίου ή των νομικών πρόσωπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσισε να συμμετάσχει η SPIDER AEBE, είτε η ίδια είτε ως μέλος κοινοπραξιών ή ενώσεων. Συγκεκριμένα η εταιρία προτίθεται να συμμετάσχει στον κλειστό διαγωνισμό της Δ/ξης 187/03 για την προμήθεια επενδυτών ισχυρού ψύχους του ΓΕΣ, προϋπολογισθείσας δαπάνης 4.753.800,00 ευρώ (τέσσερα εκατομμύρια επτακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες οχτακόσια Eυρώ) μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και με ημερομηνία διενέργειας την 13-10-04 ή σε οποιαδήποτε τυχόν νεότερη μετάθεση του χρόνου διενέργειας ή επανάληψης αυτού.

    Για τους μετόχους της SPIDER AEBE, που είναι ανώνυμες εταιρείες και δεν έχουν προβεί στη μέχρι φυσικού προσώπου - κατά την έννοια του ως άνω προεδρικού διατάγματος - ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, οι προβλεπόμενες κυρώσεις συνίστανται στη στέρηση των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου στη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, καθώς και των κάθε είδους περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη μετοχική τους ιδιότητα.

    ΜΕΤΑΛ. ΑΡΚΑΔΙΑΣ Χ.ΡΟΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.:

    ΣΤΙΣ 4/10 Η ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Στις 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η δέυτερη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας Χ.ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ, στις 6 το απόγευμα για τους κατόχους κοινών μετοχών και στις 6.15 για τους προνομιούχους μετόχους. Η Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων (κοινών-προνομιούχων), που ήταν προγραμματισμένη για τις 20/9/2004, αναβλήθηκε λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας (Παρευρέθη το 46,22% των κοινών και το 44,89% των προνομιούχων μετόχων).

    UNISYSTEMS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.Ε.:

    ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΖΙΡΟ 40 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Κύκλο εργασιών της τάξης των 40 εκατ. ευρώ και κέρδη 5 εκατ. αναμένει για το σύνολο του 2004, η εταιρία UNISYSTEMS, όπως διευκρινίστηκε από τη διοίκηση κατά την παρουσίαση της εταιρίας στο Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (Σ.ΜΕ.Χ.Α.). Τα οικονομικά αποτελέσματα της Unisystems αντικατοπτρίζουν τη σταθερότητα της πορείας της, σε μία χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τον κλάδο της πληροφορικής.

    Η διοίκηση της εταιρίας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εργάστηκε με συνέπεια για την εδραίωση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο δραστηριοποίησης της. Η εταιρία έχει καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό των εσόδων από υποστήριξη πελατών στο 42% του Κύκλου Εργασιών της (μέγεθος επαναλαμβανόμενο κάθε χρόνο). Επιπλέον, ο δανεισμός της Unisystems είναι μηδενικός, ενώ η εταιρία κατέχει ιδιαιτέρως υψηλά διαθέσιμα. Όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές, η διοίκηση εκτιμά ότι η θετική πορεία της εταιρίας θα διατηρηθεί, με κύριους μοχλούς τα μεγάλα έργα στον τραπεζικό τομέα, τη συνέχιση της επέκτασης προς το εξωτερικό και τα έργα του Δημοσίου.

    ΓΕΚΕ Α.Ε.:

    ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΠΟΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία ελήφθη κατά την συνεδρίαση του την 02/07/2004 το ποσόν των 70.596,57 ΕΥΡΩ που προήλθε λόγω της μείωσης των δαπανών έκδοσης που πραγματοποιήθηκαν απο τίς αντίστοιχες προυπολογισμένες θα διατεθεί δια την αγορά ηλεκτρονικής εγκατάστασης στο σταθμό αυτοκινήτων (PARKING) και ετσι το ποσόν της στήλης 16 (συντήρηση PARKING) του εγκεκριμένου προγράμματος του ενημερωτικού Δελτίου από 266.682,91 ΕΥΡΩ θα ανέλθει σε 337.279,48 ΕΥΡΩ και το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος θα ανέλθει σε 19.160.838,68 ΕΥΡΩ (Συμπεριλαμβανομένου προφανώς του ποσού των 70.596,57 ΕΥΡΩ που προήλθε απο την μείωση των δαπανών έκδοσης)

    S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.:

    ΕΝΙΑΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Τη δημιουργία ενιαίας οργάνωσης οικονομικής διοίκησης, με επικεφαλής τον Σωρήτη Χατζίκο, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. Ο κ.Χατζίκος, νυν Οικονομικός Διευθυντής αναλαμβάνει στη θέση του Οικονομικού Διευθυντή Ομίλου (Chief Financial Officer), αναφερόμενου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ευθύμιο Βιδάλη. Η νέα δομή θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2004 και θα αποτελείται από τις ακόλουθες διευθύνσεις/λειτουργίες: Corporate Controller, Χρηματοοικονομικών Ομίλου, Τεχνολογίας Πληροφορικής Ομίλου, Εταιρικής Ανάπτυξης (από 01/2005), Σχέσεων με Επενδυτές, Φορολογικού Σχεδιασμού Ομίλου.

    ELBISCO A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ:

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΕΓΓΥΗΣΗ 190.411 ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ELITE AE

    Η εταιρία ELBISCO ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: 'Με την υπ' αριθμ. 6137/04 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων, τέθηκαν προσωρινά υπό μεσεγγύηση 190.411 μετοχές της εταιρίας ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ELITE AE, κυριότητας της εταιρίας μας, οι οποίες αποτελούν τους καρπούς των 2.400.000 μετοχών μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ELITE A.E. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει με την από 7-7-2003 ανακοίνωσή μας, η μεσεγγύηση των 2.400.000 μετοχών, αλλά και οι νεότερες 190.411, ως ασφαλιστικό μέτρο, εκ του νόμου, απαγορεύει την μεταβίβαση τους αλλά δεν στερεί από τον δικαιούχο των μετοχών τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές (δικαίωμα ψήφου κλπ). Ως εκ τούτου, η αλλαγή του μεσεγγυούχου που διατάσσεται από τη μεταγενέστερη απόφαση, είναι άνευ σημασίας, καθόσον όπως και στην από 7-7-2003 ανακοίνωσή μας αναφέρουμε, η μεταβίβαση των μετοχών δεν είναι στα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρίας. Συνεπώς, η συγκεκριμένη απόφαση δεν μεταβάλει με κανένα τρόπο την στρατηγική και πολιτική της εταιρίας μας όπως αυτές έχουν διατυπωθεί μέσω των εντύπων και παρουσιάσεών της. Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε, ότι αναμένεται έκδοση αποφάσεως επί της αιτήσεως ανακλήσεως της υπ' αριθμ.4581/2003 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου και θα ζητηθεί και η ανάκληση και της υπ' αριθμ. 6137/04 του ιδίου δικαστηρίου, με τις οποίες διατάχθηκαν ως άνω μεσεγγυήσεις" ._

    [16] ΤΟΥΜΠΟΝ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    "Δεν πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία καθώς η κίνηση αυτή δεν θα ήταν συνεπής με το κοινό μας ευρωπαϊκό σχέδιο", δήλωσε σήμερα ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/Τουρκίας κ. Τουμπόν.

    Αναφερόμενος στο νομικο-ηθικό επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιείται από αυτούς που είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ότι δηλαδή πρέπει να κρατηθεί η υπόσχεση που δόθηκε το 1963, με την τότε Συμφωνία Σύνδεσης, ο κ. Τουμπόν θεωρεί ότι ο στόχος που επιδιωκόταν την εποχή εκείνη επιτεύχθηκε. "Ύστερα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ όμως (δεν είμαστε μόνο μια οικονομική ένωση αλλά ) είμαστε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκουμε δηλαδή ένα σχέδιο πολιτικής φύσης."

    Όσον αφορά το περιεχόμενο μιας προνομιακής σχέσης με την Τουρκία ο κ. Τουμπόν δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμετάσχει στην εμπορική πολιτική της Ένωσης, να επιδιωχθεί μια συμφωνία για τη μετανάστευση, να λυθεί το Κυπριακό, να υπάρξει μία κοινή πολιτική για την εποπτεία των συνόρων και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.

    Ο κ. Τουμπόν υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πρέπει να λάβει υπόψη του τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπενθύμισε ότι μία ενδεχόμενη Συνθήκη ένταξης απαιτεί πάντοτε τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων που συνηγορούν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην περιοχή, ο κ. Τουμπόν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέρος της συγκρουσιακής κατάστασης στην περιοχή, ότι με την ένταξη της η ΕΕ θα αρχίσει να μοιάζει με το ΝΑΤΟ και ότι τα προβλήματα που συνδέονται με το ειδικό βάρος που θα έχει η Τουρκία στην Ένωση και με το κόστος της ένταξης είναι πολύ σημαντικά.

    [17] ΓΙΑ "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ" ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ UNOPS ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Για ''επικοινωνιακά τεχνάσματα'' που εξυπηρετούν την προπαγάνδα της Τουρκίας κατηγορούν την UNOPS σε κοινή τους δήλωση ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

    ''Η διογκωμένη προβολή της απλής επιδιόρθωσης του περιτοιχίσματος του κοιμητηρίου της Βασίλειας στην κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας από το λεγόμενο πρόγραμμα αποκατάστασης κοιμητηρίων της UNOPS και η εσκεμμένη παράλειψη αναφοράς στη σύληση, βεβήλωση και καταστροφή των υπολοίπων κοιμητηρίων, δεν λύει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά φανερώνει τις προθέσεις και τα ελατήρια αυτών οι οποίοι ανέλαβαν τη δήθεν αναστήλωση'', αναφέρουν στη δήλωσή τους οι δύο Ιεράρχες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Λευκωσία, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Τα θετικά σχόλια των Ρώσων επιχειρηματιών της τουριστικής βιομηχανίας απέσπασε η κυπριακή παρουσία στην 10η Διεθνή Τουριστική Εκθεση ''Leisure 2004'' που άνοιξε χθες τις πύλες της στη Μόσχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η έκθεση αυτή, που θα είναι ανοικτή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, είναι η δεύτερη σε σημασία τουριστική έκθεση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη ρωσική πρωτεύουσα, με στόχο την προώθηση του χειμερινού τουρισμού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΟ 6,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2003

    Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Στο 6,4% του ΑΕΠ κυμάνθηκε το δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο το 2003, ενώ το χρέος έφτασε το 70,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ο Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) Μισέλ Βαντέν Αμπελε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕ Ο Γ. ΜΑΤΣΑΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Τροπολογία για την κατοχύρωση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, στήριξε ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής σχετικά με το χρηματοδοτικό κανονισμό για την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων.

    Την τροπολογία κατέθεσε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής και εισηγήτρια έκθεσης της Ευρωβουλής για το χρηματοδοτικό κανονισμό, ο οποίος προβλέπει τη διάθεση 259 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων στα κατεχόμενα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Η παράταξη «Νέα Ελπίδα» για το βόλεϊ σχετικά με τις εκλογές της ΕΟΠΕ της 2ης Οκτωβρίου του 2004 κάνει γνωστές τις θέσεις της καθώς και τα κύρια σημεία του προγράμματος που έχει καταρτίσει με σκοπό την επανίδρυση του αθλήματος.

    Αυτά είναι:

    Ειδικές προγραμματικές γραμμές

    Η σημερινή εικόνα στο χώρο του βόλεϊ είναι ζοφερή.

    -Υπερχρεωμένα σωματεία. Δεν καταβάλλονται τα οδοιπορικά και οι τακτικές επιχορηγήσεις και τα σωματεία έχουν να λάβουν χρήματα από το 2001.

    -Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Η ΕΟΠΕ με πρόεδρο, τον Θ. Μπελιγράτη, κατηγορείται για παρατυπίες, ατασθαλίες, κ.λ.π. που αφορούν έργα και για ποσό 10.500.000.000 δραχμών (Απογευματινή Ελεύθερος Τύπος 21.09.2004).

    -Το άθλημα χρησιμοποιείται για μικροπολιτικά οφέλη.

    -Ουδεμία προβολή του βόλεϊ από τα ΜΜΕ.

    -Το αγωνιστικό επίπεδο των Εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών δεν είναι το επιθυμητό. Ιδιαίτερα στο δαπανηρό beach volley είχαμε ομάδα καθαρά οικογενειακής μορφής.

    -Υπέρβαση της σημερινής ζοφερής κατάστασης με νέους ανθρώπους με τεχνογνωσία και επαγγελματικά καταξιωμένους.

    -Ποιοτική αναβάθμιση του βόλεϊ.

    -Άμεση οικονομική ενίσχυση και εξασφάλιση των οδοιπορικών των σωματείων που η πολιτεία προφανώς δυσκολεύεται να χορηγήσει μετά από τα όσα γράφονται για την σημερινή ΕΟΠΕ.

    -Μεγάλη βαρύτητα στα αναπτυξιακά τμήματα υποδομής των σωματείων, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

    -Γενικές προγραμματικές γραμμές

    2. Επανίδρυση της ΕΟΠΕ

    3. Επανίδρυση της ΕΟΠΕ σε περιφερειακό επίπεδο.

    -Δημιουργία 13 περιφερειακών ενώσεων πετοσφαίρισης (ΠΕΠ).

    -Ειδικότερα για την Βόρειο Ελλάδα πλήρης οικονομική ανεξαρτησία με την εποπτεία της ΕΟΠΕ.

    4. Επανίδρυση σε τοπικό επίπεδο

    -Σωματεία: Αναμόρφωση αγωνιστικών κατηγοριών με στόχο την αύξηση του ενδιαφέροντος, την οικονομία των μετακινήσεων και της αντιμετώπισης του τεραστίου προβλήματος της απόδοσης άμεσα στα σωματεία των οδοιπορικών κ.λ.π.

    -Προπονητές: Αναμόρφωση της σημερινής κατάστασης με κριτήρια που θα υποδειχθούν από το συλλογικό τους όργανο.

    5. Διαιτησία: Ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας ώστε να ρυθμίζει τα του οίκου της και να μην χρησιμοποιείται σαν μέσο εκβιασμού των σωματείων προς άγρα ψήφο από την ΕΟΠΕ.

    -Αύξηση οδοιπορικών και άμεση καταβολή στους δικαιούχους ώστε να σταματήσουν οι διαιτητές να χρηματοδοτούν την ΕΟΠΕ.

    6. Αθλητές: Στήριξη των αθλητών σ' όλα τα επίπεδα. Ξεκαθάρισμα της ερμαφρόδιτης κατάστασης ερασιτεχνών και επαγγελματιών.

    7. Αυστηρός έλεγχος με άμεση εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου για κάθε παρεκτροπή.

    8. Προβολή και διαφήμιση του βόλεϊ.

    Οι υποψήφιοι με την παράταξη είναι:

    Αμπελάς Κωνσταντίνος

    Ανδρέου Γεώργιος

    Εξαδάκτυλος Θεόδωρος

    Ιωάννου Βάσω

    Καραμούτσος Δημήτρης

    Καρατζάς Γεώργιος

    Κότταρης Κυριάκος

    Κωβαίος Ευάγγελος

    Μαυριτσάκης Αιμίλιος

    Μισέρος Τάσος

    Μπογονικολός Νικόλαος

    Παϊσιάδης Κωνσταντίνος

    Σακελλαριάδης Αλέξανδρος

    Σιλέλογλου Βασίλης

    Τουρσούγκα Παναγιώτα

    Τσιόκρης Φάνης

    Φωτεινόπουλος Γεώργιος

    Χουντουμάδης Νικόλαος

    Χρόνη Έφη.

    [22] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΟΙ 12οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Μόνο οι λεπτομέρειες μένουν για την έναρξη των 12ων διεθνών αγώνων κωπηλασίας το Σάββατο που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή στο Θερμαϊκό κόλπο. Στους αγώνες συμμετέχουν 24 σωματεία με 356 άτομα. Από την Ελλάδα προέρχονται 16 ομάδες και οι υπόλοιπες 8 είναι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία/Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και την Κύπρο. Θα τελεστούν εννέα αγωνίσματα την πρώτη μέρα των αγώνων και οχτώ τη δεύτερη από τις 10 π.μ.-12 μ., ενώ το πρωί κάθε ημέρας θα υπάρχουν προκριματικές σειρές από τις 8 π.μ.

    «Οι αγώνες έχουν γίνει θεσμός και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του κάθε Ελληνα. Αυτός ο αγώνας ανεβάζει το επίπεδο της κωπηλασίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν καλές ομάδες και δυνατά πληρώματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΝΟΘ, Θανάσης Παπαϊωάννου σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα για τους αγώνες.

    [23] ΣΤΗ 14η ΘΕΣΗ Ο ΝΙΚΟΣ ΣΙΓΚΑΣ ΣΤΗΝ ΙΠΠΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Τη 14η θέση κατέλαβε ο Νίκος Σίγκας στο ελεύθερο πρόγραμμα με συνοδεία μουσικής στο παραολυμπιακό τουρνουά ιππασίας. Μαζί με το άλογό του Demon συγκέντρωσε συνολικά 61,278 βαθμούς. Ο Ελληνας αθλητής στο ατομικό προκαθορισμένο πρόγραμμα κατέλαβε τη 15η θέση.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Βρετανίδα, Ντέμπορα Κριντλ με τον ίππο Figaro IX συγκεντρώνοντας 81,722 βαθμούς , ενώ το ασημένιο κατέκτησε η Γερμανίδα, Μπετίνα Έιστελ, που με τον ίππο Aaron συγκέντρωσε 77,778 βαθμούς. Τέλος το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Βέλγος, Μπερτ Βερμέιρ, που με τον ίππο Den Eik Heino συγκέντρωσε 74,722 βαθμούς.

    [24] ΧΡΥΣΟ ΣΤΗΝ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό της σπάθης ανδρών στην Ξιφασκία με αμαξίδιο κατέκτησε το Χονγκ Κόνγκ, το οποίο επικράτησε με 45-43 της Πολωνίας. Στον μικρό τελικό του αγωνίσματος η Γαλλία επικράτησε με 45-44 της Ιταλίας και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

    [25] Ο Γ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Στο παιχνίδι του Σαββάτου με τον Ολυμπιακό αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Χατζάρας. «Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό όλοι οι παίκτες θα πάνε με άλλον αέρα. Είναι αποφασισμένοι να δείξουν το ποδοσφαιρικό τους θράσος και θα παλέψουν και τα 90 λεπτά», ανέφερε ο κ. Χατζάρας και συνέχισε: «Εμείς δεν έχουμε εύκολα και δύσκολα παιχνίδια. Όλα είναι δύσκολα. Και αυτό με τον Ολυμπιακό είναι ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και αγγίζει το επίπεδο των καλών ομάδων του εξωτερικού».

    Ο κ. Χατζάρας αναφέρθηκε και στο ανακαινισμένο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης». «Το γήπεδο έχει αλλάξει. Όμως σε αυτό θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας και όχι μόνο στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Η βοήθεια των φιλάθλων είναι σημαντική. Κάνω έκκληση να προστατεύσουμε το «σπίτι» μας, το «Κλεάνθης Βικελίδης», όπως κάνει ο νοικοκύρης. Εύχομαι και ελπίζω να γίνει ένα αξιόλογο παιχνίδι, να το χαρεί ο κόσμος από το θέαμα», τόνισε ο κ. Χατζάρας και συνέχισε αναφερόμενος στην πρεμιέρα του Αρη στο πρωτάθλημα στην Ξάνθη. «Η πρεμιέρα ήταν δυσάρεστη για μας τόσο από πλευράς απόδοσης, όσο και αποτελέσματος. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα περάσουμε από πολλές τέτοιες φάσεις».

    Τέλος ο Γιώργος Χατζάρας έκανε και την αυτοκριτική του: «Είμαι προπονητής όχι οπαδός και θα πρέπει να βλέπουμε και να λέμε για την πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει από το ελληνικό πλαίσιο. Μακάρι να τους ακολουθήσουμε. Όμως τώρα είμαστε χαμηλά οργανωτικά και αγωνιστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζάρας.

    [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

    Ελσίνκι, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζήτησε σήμερα από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να βελτιώσουν την προστασία των θυμάτων της καταναγκαστικής παράνομης μετανάστευσης και να εντείνουν την προσοχή τους για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων.

    "Θα μας ικανοποιούσε να δούμε μια βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά την εμπορία ανθρώπων", δήλωσε ο Κριστιάν Στροχάλ διευθυντής του γραφείου του ΟΑΣΕ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης με το θέμα αυτό που άρχισε σήμερα στο Ελσίνκι.

    Στη διήμερη διάσκεψη, που διοργανώθηκε από τον ΟΑΣΕ και τη φινλανδική κυβέρνηση, συμμετέχουν 150 διεθνείς ειδικοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων από τις 55 χώρες-μέλη του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΑΣΕ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα είναι γυναίκες και παιδιά, πέφτουν θύματα παράνομου εμπορίου στην Ευρώπη, μέσω παράνομων επιχειρήσεων που αποδίδουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

    [27] ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που έγιναν στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό τμήμα του Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου, ο θάνατος αυτός ανεβάζει στους 1039 τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τον Μάρτιο του 2003.

    [28] ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΟΠΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

    Βενετία, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Μια σατυρική όπερα με κύριο θέμα της τον πολυσυζητημένο πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανεβάζει αυτή την περίοδο θεατρική σκηνή της Βενετίας.

    Σύμφωνα με το ΒΒC, η όπερα έχει τον χιουμοριστικό τίτλο Μr Minestrone, εν συντομία Mr Me και ο κεντρικός ήρωας είναι ένας εγωμανής επιχειρηματίας-πολιτικός, χαρακτήρας που παραπέμπει στον Μπερλουσκόνι, εκτιμούν οι κριτικοί. Στην όπερα ο πρωταγωνιστής φαντασιώνει ότι δέχεται επιθέσεις από δυναμικούς-κωμικούς ήρωες όπως ο Σούπερμαν και ο Τεντέν. Την πρεμιέρα της παράστασης την Τετάρτη παρακολούθησαν 300 άτομα.

    Οι διάλογοι είναι γραμμένοι στα αγγλικά από τον συγγραφέα λιμπρέτων Τζιανλουιτζι Μελεγκα και συμμετέχουν στην παράσταση 40 μουσικοί και τραγουδιστές.

    Ο Μελέγκα δήλωσε ότι ήδη τα τοπικά μμε έχουν αντιδράσει και ασκούν πιέσεις ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο και στην υπόθεση του έργου. Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για σάτιρα και επισημαίνει ότι η σάτιρα είναι στην ουσία μια διακωμώδηση της πραγματικότητας.

    [29] ΑΛΑΟΥΙ: "ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"

    Ουάσιγκτον, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι δήλωσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου που τον χειροκρότησε, ότι "παρά τις αντιξοότητες, θα επιτύχουμε στο Ιράκ".

    Ο κ. Αλάουι διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο Ιράκ τον Ιανουάριο όπως έχει προβλεφθεί, διευκρινίζοντας ότι μια αναβολή των εκλογών θα αποτελούσε "νίκη" για τους τρομοκράτες, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    "Είμαστε καλύτερα, είστε καλύτερα, και ο κόσμος είναι καλύτερα μετά την αποχώρηση του Σαντάμ Χουσέιν", πρόσθεσε στα αγγλικά ενώπιον των βουλευτών και των δυο σωμάτων του αμερικανικού Κοινοβουλίου.

    "Ήρθα εδώ για να σας ευχαριστήσω και για να σας υποσχεθώ ότι οι θυσίες σας δεν ήταν μάταιες. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη που οι μελλοντικές γενιές θα οφείλουν στους Αμερικανούς ", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη βία που γνωρίζει το Ιράκ δήλωσε: "αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα μιαν εξέγερση και ένα παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που μερικές φορές αναμειγνύονται οι καταστρεπτικές τους δυνάμεις".

    [30] ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΛΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε την άποψη ότι η κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα του είναι ένδειξη της αυξανόμενης αδυναμίας των ανταρτών και όχι της ενίσχυσής τους.

    "Γίνονται πιο φονικές, διότι πιστεύουμε ότι βρίσκονται όλο και περισσότερο στριμωγμένες", δήλωσε ο Αλάουι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

    "Θεωρούμε ότι βρίσκονται μάλλον στην άμυνα παρά στην επίθεση. Και πιστεύουμε ότι επειδή η αποτελεσματικότητά μας (στον τομέα της ασφάλειας) βελτιώνεται και επειδή ταυτόχρονα τους χτυπάμε εκείνοι γίνονται πιο φονικοί και επιτίθενται σε νεοσύλλεκτους και αστυνομικούς", τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο Αλάουι.

    [31] ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ Κ.Ι.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Περιοδική έκθεση που παρουσιάζει τον Μακεδονικό Αγώνα από την περίοδο της βουλγαρικής εξαρχίας μέχρι το τέλος του, με την επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908, θα παρουσιαστεί από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Κ.Ι.Θ).

    Για πρώτη φορά θα εκτεθούν και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά. Αφορμή για την έκθεση είναι η συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Αγώνα που οδήγησε στην ένωση της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα

    Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε 15 πανό μεγάλων διαστάσεων πάνω στα οποία, με κείμενα και φωτογραφίες, θα δοθεί με μοναδικό τρόπο η ιστορία.

    Η έκθεση θα συνοδεύεται από κειμήλια της περιόδου που θα διατεθούν από τη συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου, ενώ θα συμπέσει και με την ημερίδα που θα οργανώσει στις 12 Οκτωβρίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

    [32] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Ειδικό αφιέρωμα στον Μάνο Κατράκη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 9μμ, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

    Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την εκθεση "Μάνος Κατράκης", η οποία πραγματοποιήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη στο "Μουσείο Κινηματογράφου του Παρισιού" σε συνεργασία με το "Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού" το 1981.

    Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα Θεατρικό Αναλόγιο με τίτλο "Μνήμες", αφιερωμένο στον Μάνο Κατράκη, από τον Γιάννη Ιορδανίδη, με τη συμμετοχή ηθοποιών. Το Θεατρικό Αναλόγιο πραγματοποιήθηκε και αυτό στο Παρίσι, στο Θέατρο "Μπουφ Παριζιέν" το 1981 υπό την αιγίδα τιμητικής επιτροπής που την αποτελούσαν κορυφαίες προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης της Γαλλίας, όπου είχε παραστεί και ο ίδιος ο Μάνος Κατράκης.

    [33] ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό το Σαββατοκύριακο, θα είναι δωρεάν η είσοδος σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με δεκαπέντε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και ξεναγήσεις.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στην Oλυμπιακή περιοδική έκθεση «Αγών», ενώ στο Νομισματικό Μουσείο-Ιλίου Μέλαθρον τις ίδιες ημέρες τα παιδιά θα ξεναγηθούν στη φωτογραφική νομισματική έκθεση «Νίκη-Victoria» και τη βιντεοεγκατάσταση της ζωγράφου Μαριάννας Στραπατσάκη, με τίτλο «Λαύριο, υπόγειες διαδρομές».

    Στο Διονυσιακό Θέατρο, στους πρόποδες της Ακρόπολης, προσφέρεται ξενάγηση και εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα τους αρχαίους μουσικούς και δραματικούς αγώνες και τη σχέση τους με τους σύγχρονους διαγωνισμούς, ενώ στον Εθνικό Κήπο πραγματοποιείται δράση με θέμα τη στεφανηφορία που αναβίωσε στους Oλυμπιακούς του 2004.

    Εικαστικοί καλλιτέχνες και οι μετέχοντες θα φτιάξουν στεφάνια σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παιχνίδια με τον πηλό οργανώνει το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

    Την Κυριακή το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο προσφέρει ξεναγήσεις στην έκθεση για τους πρώτους Oλυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896. Στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα οργανώνεται εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα λαϊκά αγωνίσματα. Το Παναθηναϊκό Στάδιο και το Ζάππειο μπορούν να γνωρίσουν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Αττικής, χάρη στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Εκτός Αθηνών, στη Σπάρτη, το Γαλαξείδι, τη Βέροια, τη Λαμία, τους Δελφούς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου πραγματοποιούνται διαλέξεις, παραστάσεις και εκθέσεις.

    [34] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΕ CD

    Αλεξανδρούπολη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (13:48 UTC+2)

    Δεκαεπτά παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς και του αποχαιρετισμού από την Θράκη (ανατολική ,δυτική και βόρεια),τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία περιλαμβάνει το δεύτερο cd που κυκλοφόρησε το Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ΄΄Χρόνης Αηδονίδης''. Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν οι κυριότεροι Θρακιώτες παραδοσιακοί τραγουδιστές μεταξύ των οποίων ,με επτά τραγούδια, ο μεγαλύτερος και αυθεντικότερος Θρακιώτης τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης.

    ΄΄Πρόκειται για μια πρωτότυπη δουλειά που ως επί το πλείστον αποτελείται από ανέκδοτα τραγούδια. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση στην οποία περιλαμβάνεται και ένα ενθετο εξ ολοκλήρου εγχρωμο σαράντα σελίδων, όπου αναφέρονται πάρα πολλά λαογραφικά στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό σχετικά με τα παραδοσιακά τραγούδια του δίσκου,τα οποία επιμελήθηκε ο μελετητής της παράδοσης Δημήτρης Βραχιόλογλου'' είπε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αντιπρόεδρος του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Απόστολος Ευφραιμίδης.

    Μεταξύ των δεκαεπτά τραγουδιών είναι τα: ΄΄Απόψε στην αστροφεγγιά''(καθιστό) Χρόνης Αηδονίδης,΄΄Θάλασσα λυπήσου(συρτός) Σοφία Νεοχωρίτου,΄΄ξενιτεμένο μου πουλί(ξέσυρτος) Απ Ευφραιμίδης,΄΄Απόψε τα μεσάνυχτα'' (συρτός )Βαγγέλης Μάμμος,΄τραγούδησε μας σκλάβα μου''(συγκαθιστός) Αποστολία Ουλιανούδη, ΄΄Περιστέρι μου χιονάτο''(μπαιντούσκα) Γιώργος Γιαρένης.

    Τα Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης ,που λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια στην Αλεξανδρούπολη,δημιουργήθηκε με στόχο την καταγραφή την διάσωση και διάδοση ολων των μορφών του λαϊκού μας πολιτισμού και κυρίως της μουσικής και του τραγουδιού,καθώς επίσης και ολων των εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν τη θρακιώτικη φυσιογνωμία,όπως ήθη, έθιμα, χοροί κλπ.

    Ολγα Ορφανίδου

    [35] ΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Σεπτεμβρίου 2004 (13:45 UTC+2)

    Με την παράσταση "Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή Γιάννη Καλατζόπουλου, ανοίγει την αυλαία της παιδικής σκηνής για τη νέα σεζόν το Θέατρο Σοφούλη, με πρεμιέρα της παράστασης την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στην οποία θα παραστούν ο Γιάννης Καλατζόπουλος και ο Βούλγαρος συγγραφέας Χρίστο Μπόιτζεφ, καθώς και μέλη της δημαρχιακής αρχής της Σόφιας.

    Το παραμύθι της παράστασης αναφέρεται στις σχέσεις των δύο φύλων και προσεγγίζει τις περιπλοκές και τα προβλήματα που μπορούν αν δημιουργηθούν. Η κόρη του βασιλιά της Αθήνας παραβλέπει τις επιθυμίες του πατέρα της και αποφασίζει να κλεφτεί με τον αγαπημένο της και να καταφύγει μαζί του στο μαγεμένο δάσος. Ομως, ο εκλεκτός του πατέρα της και ερωτευμένος μαζί της αποφασίζει να την ακολουθήσει για να κερδίσει την αγάπη της. Υπάρχει, ωστόσο, και μία άλλη κοπέλα που είναι ερωτευμένη με τον τελευταίο και αποφασίζει να τον ακολουθησει για να εμποδίσει τα σχέδιά του.

    Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί τις ικανότητες των ξωτικών του δάσους για να επηρεάσει τις σχέσεις των ηρώων, αφού στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τα σωστά ζευγάρια καταφέρνουν με τις γκάφες τους να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο την ιστορία. Η λύση δίνεται μέσα από κωμικά στοιχεία, εξυμνώντας τον έρωτα και ταυτόχρονα αφήνοντας υπονοούμενα ότι ο πραγματικός έρωτας δεν υπάρχει πάντα.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αργυρόπουλος

    Σκηνικά - Κοστούμια: Stoykoya Petya

    Βοηθός σκηνογράφου: Σωτηρία Αργυροπούλου

    Χορογραφίες: Μπέτυ Βυτινάρου

    Μουσική: Δημήτρης Λέκκας

    Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Μαρίνα Γκούμλα, Βασιλεία Καβούκα, Βασίλης Λιάκος, Δημήτρης Ξανθός, Χάρης Πεχλιβανίδης, Παυλίνα Χαρέλα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 23 September 2004 - 18:14:24 UTC