Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [02] ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
  • [03] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΪΝΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
  • [04] "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ, ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"
  • [05] Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ"
  • [06] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΦΘΕΙΡΕ ΚΑΙ ΦΘΕΙΡΕΙ"
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΗΜΙΤΗ
  • [08] ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
  • [09] ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ
  • [10] ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
  • [11] ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
  • [13] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΑ
  • [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΕΘ-UNIDO ITPO ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [15] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ 70ης ΔΕΘ
  • [16] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΣΤΙΣ 8/10 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
  • [19] ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [20] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΗΝ 6η ΚΑΙ 8η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ 1500μ
  • [21] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ Ο ΦΥΚΑΣ
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [23] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ ΑΠΟ ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ
  • [24] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΕ 2-0
  • [25] ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΟ ΤΟΥ ΕΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ
  • [26] ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ
  • [27] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΤΖΙΝ
  • [28] ΓΑΛΛΙΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ
  • [29] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ
  • [30] ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [01] ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Αναγκαστική προσγείωση, αναγκάστηκε να κάνει στο αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου, γύρω στις 3,30 το απόγευμα αεροσκάφος των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», όταν άγνωστος τηλεφώνησε λέγοντας ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροπλάνο, που είχε αναχωρήσει στις μία το μεσημέρι της Κυριακής με προορισμό την Νέα Υόρκη.

    Μετά την προσγείωσή του, οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος και άρχισε λεπτομερής έλεγχος, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί, τότε θα συνεχιστεί το ταξίδι του προς τη νέα Υόρκη.

    Άγνωστος, τηλεφώνησε σε εφεμερίδα, στην Αθήνα, μιλώντας σπαστά ελληνικά, λέγοντας ότι στο αεροπλάνο της πτήσης 411 Αθήνα-Νέα Υόρκη, είχε τοποθετηθεί βόμβα. Αργότερα ο ίδιος ξανατηλεφώνησε ισχυριζόμενος ότι σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Ομονοίας της Αθήνας, υπήρχε φάκελος με επιστολή που απευθύνονταν προς την εφημερίδα «Έθνος», στην οποία ανέγραφαν τους λόγους, κυρίως την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ, που τους οδήγησαν να τοποθετήσουν τη βόμβα στο αεροσκάφος.

    Κατόπιν αυτού, η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ενημέρωσε για προληπτικούς λόγους τον πιλότο του αεροπλάνου ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Χήθροου του Λονδίνου και ζήτησε άδεια για προσγείωση. Όμως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας, του ζήτησε να κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο του Στάνστετ, ενώ απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας που συνόδευσαν το ελληνικό αεροπλάνο μέχρι την προσγείωσή του.

    Μετά την αποβίβαση των επιβατών και την ασφαλή μεταφορά τους στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, άρχισε εξονυχιστικός έλεγχος με ηλεκτρονικά μέσα και σκυλιά που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τις 9,30 περίπου τη νύχτα. Και σε περίπτωση που δεν βρεθεί τίποτα, όπως είναι και το πιθανότερο, τότε θα γίνει επιβίβαση εκ νέου και θα συνεχιστεί το ταξίδι προς την αμερικανική μεγαλούπολη

    [02] ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (09:29 UTC+2)

    Νέες αποκαλύψεις για τις μετεγγραφές παιδιών πολιτικών. Η κόρη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, Πετρούλα, μετακινήθηκε από τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής στη Νομική της Αθήνας, επικαλούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγους ασφαλείας, όπως αποκαλύπτει ο Flash. Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο χορό των μετεγγραφών εμπλέκονται και παιδιά δικαστικών.

    Ηδη, όμως, η υπόθεση των μετεγγραφών έχει λάβει διαστάσεις οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά την απομάκρυνση του Σάββα Τσιτουρίδη.

    Η ΝΔ έβαλε κατά του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Βούγια για τη μετεγγραφή της κόρης του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ζήτησε την αποπομπή του.

    Ομως, ο Γ. Παπανδρέου διαχώρισε την περίπτωση του Σπ. Βούγια από αυτή του Σ. Τσιτουρίδη, διαφωνώντας με τον συμψηφισμό τους. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ληφθούν μέτρα για απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες των μετεγγραφών και τη δημιουργία συστήματος ισοτιμίας. «Περίμενα ότι ειδικά για την Παιδεία θα υπήρχε συναίνεση», δήλωσε, «συναίνεση όμως δεν υπάρχει ούτε καν εντός της κυβέρνησης, γεγονός που δείχνει την έλλειψη συντονισμού και πυξίδας».

    Το ρεκόρ στο ΑΠΘ

    Στο μεταξύ, το ρεκόρ καταγγελιών για τη δράση κυκλωμάτων που επιτυγχάνουν μετεγγραφές έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών -έως και 150.000 ευρώ ανά περίπτωση- κατέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ανάλογά περιστατικά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Όπως ανέφερε η εφημερίδα «Τα Νέα», ο φάκελος «παράνομες μετεγγραφές» σε σχολές του ΑΠΘ, άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν αποκαλύφθηκαν δεκάδες μετεγγραφές Ελλήνων φοιτητών από την πρώην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά, με τα οποία βεβαίωναν ότι πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Οι περισσότεροι μάλιστα εμφανίστηκαν να πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Κατηγορούμενοι βρέθηκαν περίπου 300 φοιτητές και καθηγητές, αλλά η υπόθεση δεν έφτασε στο ακροατήριο λόγω αλλαγής του νόμου που μετέτρεπε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα, με αποτέλεσμα τα αδικήματα να παραγραφούν.

    Τα περιστατικά συνεχίστηκαν, και την τελευταία δεκαετία οι παράνομες μετεγγραφές αποκαλύφθηκαν μετά τις αναφορές των προέδρων Σχολών του ΑΠΘ προς την Εισαγγελία ότι τα έγγραφα που έχει προσκομίσει φοιτητής που πήρε μετεγγραφή ήταν πλαστά.

    Ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Αρίστιππος Μηνάς είχε υποβάλει έξι τέτοιες αναφορές στην Εισαγγελία, και όπως αναφέρει είχε εντοπίσει περιπτώσεις που φοιτητές ούτε είχαν σπουδάσει σε αυτά, ούτε είχαν περάσει τα μαθήματα.

    Στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, προσκομίστηκαν έγγραφα που προέρχονταν από τα ίδια πανεπιστήμια, με τα οποία διόρθωναν τα «λάθη», όπως ανέφεραν, πιστοποιώντας ότι οι φοιτητές πράγματι σπούδασαν στα πανεπιστήμια αυτά. Όμως, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένοι εκ των φοιτητών δεν είχαν καν διαβατήρια.

    Ήδη, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και αναμένονται οι παραπομπές κατηγορουμένων. Στη δικαιοσύνη έχει παραπεμφθεί, άλλωστε, υπόθεση που αφορά το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι 10 φοιτητές και δύο υπάλληλοι του τμήματος Κοινωνιολογίας.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης επρόκειτο να αρχίσει την Παρασκευή, ωστόσο αναβλήθηκε.

    [03] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΪΝΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (11:53 UTC+2)

    Καθησυχαστικοί, είναι οι σεισμολόγοι για το σεισμός, έντασης 4,7 Ρίχτερ, που ξύπνησε την πρωτεύουσα και την Εύβοια, στις 06:06 το πρωί της Κυριακής και έπιασε στον ύπνο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή, δίνει σεισμούς και πρόκειται πιθανότατα για την κύρια δόνηση.

    Η σεισμική δόνηση ήταν επιφανειακή με επίκεντρο στον νότιο Ευβοϊκό, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας στον θαλάσσιο χώρο, στο ύψος του Αλιβερίου.

    Πάντως η ενημέρωση για το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού, απο τα σεισμολογικά ινστιτούτα, έγινε μια ώρα μετα το συμβάν και μάλιστα σε ολυμπιακή περίοδο.

    Όπως κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, τις νύχτες τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει σεισμολόγος υπηρεσίας και σε περίπτωση σεισμού ειδοποιεί τους αρμόδιους, ο φύλακας.

    "Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει επανδρωμένο διεθνές Ινστιτούτο, σε μια χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη", πρόσθεσε ο κ. Χουλιάρας και επεσήμανε ότι είχε ενημερώσει για το πρόβλημα πολλούς υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ο διευθυντής του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι αύριο θα καταθέσει υπόμνημα με όλα τα προβλήματα της υπηρεσίας, στους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

    "Αμέσως μετά τον σεισμό, ενημερώθηκα και έθεσα σε επιφυλακή της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας" τόνισε επίσης στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος και δεσμεύθηκε ότι θα αναθεωρηθεί όλη η πολιτική για τους σεισμούς.

    [04] "ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΙ, ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Aνησυχητικά, είναι τα συμπεράσματα μεγάλων ερευνών, που διενεργήθηκαν στην Eλλάδα και τη Bρετανία, τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς δείχνουν ότι οι Eλληνες νέοι είναι σήμερα πιο αγχωμένοι και περισσότερο ανασφαλείς, από ότι πριν από 20-25 χρόνια.

    Πώς νιώθουν σήμερα οι νέοι; Σε ποιες αξίες πιστεύουν; Πώς βλέπουν το μέλλον τους; Aποτελούν το νέο δυναμικό «αίμα», που θα αναλάβει αύριο τα χαλινάρια της κοινωνίας ή νιώθουν, πριν ακόμη βγουν από την οικογενειακή φωλιά, απαισιόδοξοι, άπραγοι, με το άγχος ότι δεν θα τα καταφέρουν;

    Mέσα στα τελευταία 20 - 25 χρόνια το τοπίο της νέας γενιάς άλλαξε σημαντικά. Oι νέοι σήμερα πιέζονται πολύ να αποδώσουν, από το εκπαιδευτικό σύστημα και το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα δεν τους δίνονται τα αντίστοιχα εφόδια να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. O ελεύθερος χρόνος τους είναι λίγος, η μετάβαση στην ενηλικίωση μακροχρόνια και σπαρμένη με αγκάθια.

    Δυο μεγάλες ομάδες ερευνών σε Eλλάδα και Bρετανία αποκαλύπτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό. Oι νέοι σήμερα είναι υπερβολικά αγχωμένοι ενώ παράλληλα νιώθουν σαν πάνω σε κινούμενη άμμο. H εφημερίδα «Kαθημερινή», συγκέντρωσε όλες τις μεγάλες έρευνες που διενεργήθηκαν για τους νέους από το 1980 και έπειτα, και τις συνέκρινε με έρευνα της εφημερίδας «Guardian» στη Bρετανία, η οποία διεξήχθη σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές (1974, 1986 και 1999).

    Οι ερευνητικές μέθοδοι

    Aν και οι ερευνητικές μεθοδολογίες που ακολουθήθηκαν είναι διαφορετικές ανάμεσα σε Eλλάδα και Bρετανία, και το αντικείμενο κάπως διαφοροποιημένο (στη M. Bρετανία οι ερευνητές ασχολήθηκαν κυρίως με τις ψυχολογικές διαταραχές που εμφανίζουν οι έφηβοι, αφού στη χώρα αυτή, οι βίαιες συμπεριφορές και η χρήση ναρκωτικών είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό,τι στην Eλλάδα), εντούτοις τα κοινά σημεία είναι πολλά και ανησυχητικά. Oι νέοι τείνουν απεγνωσμένα ένα χέρι βοηθείας στον ενήλικο κόσμο, ο οποίος ευθύνεται σημαντικά για τα προφανή αδιέξοδά τους -η σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και της ανασφάλειας στη Bρετανία φάνηκε να μη διαφοροποιείται ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και τις διαλυμένες και μη οικογένειες. O ενήλικος κόσμος, λοιπόν, φέρει βαρύτατη ευθύνη και οφείλει να πάρει άμεσα τα μέτρα του. Για να μην «καεί» μια ολόκληρη γενιά, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αυριανή κοινωνία.

    Τα στοιχεία της έρευνας

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύει η «Καθημερινή», οι Έλληνες νέοι σήμερα κοιτούν με φόβο προς το μέλλον (49,3%). Aποτυπώνοντας το κυρίαρχο ρεύμα, ενδιαφέρονται κυρίως για τον εαυτό τους (90,1%) και ελάχιστα για τα κοινωνικά πεπραγμένα (9,9%). Oι αλλαγές στη νεολαία την τελευταία 20ετία, είναι οι αλλαγές στην κοινωνία. H μεγάλη τομή θα μπορούσε να προσδιορισθεί στις απαρχές του 1980. Tότε που το συλλογικό άρχισε να υποχωρεί κατά κράτος υπέρ του ατομικού. H εξάπλωση των ναρκωτικών και η έλευση του Eϊτζ την ίδια περίοδο καταστάλαξαν ως φόβοι στις νεανικές ψυχές. H κατάρρευση των πρώην κομμουνιστικών κρατών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 σηματοδότησε τον θάνατο των ιδεολογιών, την αρχή του τέλους για το κοινωνικό κράτος στην Eυρώπη. H ανεργία είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους. Oι επενέργειες της κακομεταχείρισης του περιβάλλοντος και η εμφάνιση επιδημιών έχουν συμπληρώσει τον κατάλογο των καινούργιων φόβων.

    Kαι μέσα σε μια κοινωνία που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς πάνω σε κινούμενη άμμο, αναζητούν πλέον καταφύγιο στην οικογένεια. H περίοδος των έντονων διεκδικήσεων για χειραφέτηση, που οδηγούσαν σε συγκρούσεις με το οικογενειακό περιβάλλον, αποτελούν παρελθόν.

    Oικογένεια

    Tη δεκαετία του 1970, το οικογενειακό περιβάλλον ήταν για τα παιδιά το πρωταρχικό πεδίο αμφισβήτησης. Σήμερα, είναι το πρωταρχικό οχυρό αυτο-προστασίας. O πατέρας - αφέντης και η μητέρα - νοικοκυρά, που παρέμεναν στα δεσμά του γάμου μέχρι τα βαθιά γεράματα, έχουν δώσει τη θέση τους σε εργαζόμενους γονείς και ανεξάρτητες μητέρες. Mαζί ήρθαν τα διαζύγια και η μονογονεϊκή οικογένεια, σηματοδώντας την κρίση στην παράδοση. Παρ' όλα αυτά, το νέο μόρφωμα φαντάζει ως ο μόνος σίγουρος ώμος για ν' ακουμπήσουν οι νέοι.

    Σήμερα, επτά στους δέκα νέους ζουν στο πατρικό σπίτι και η τάση είναι αυξητική. Tο ποσοστό αυτών που μένουν μόνοι τους έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%. Tο εισόδημα των νέων προέρχεται κυρίως από την οικογένεια (58,4%) και έπονται η μόνιμη εργασία (23%), η περιστασιακή εργασία (6,8%) και ελαχίστως τα επιδόματα (0,8%). H συντριπτική πλειοψηφία των νέων αξιολογεί τις σχέσεις με τους γονείς ως «πολύ καλές» ή «καλές». Tο ποσοστό αυτό ήταν 77% τη δεκαετία του 1980, ανέβηκε στο 82% το 1997 και έφθασε στο 99% στην αυγή του 21ου αι. Aπό τους γονείς περιμένει οικονομική και συναισθηματική συμπαράσταση το 98% των νέων.

    Σε ό,τι αφορά τον γάμο, μεταξύ των γυναικών που γεννήθηκαν το 1930 και το 1960 μόνο ένα μικρό ποσοστό έμεινε άγαμο (10% και 5% αντίστοιχα) και μέση ηλικία γάμου ήταν τα 23 - 25 χρόνια. Aν και η μέση ηλικία γάμου έχει αυξηθεί μόλις κατά τέσσερα χρόνια, η γαμηλιότητα των γυναικών παρουσίασε αιφνίδια μείωση (όχι μόνο στην Eλλάδα, αλλά σε όλη την Eυρώπη) για όσες γεννήθηκαν μετά το 1960.

    Εκπαίδευση

    H μόρφωση έρχεται πρώτη στις προτεραιότητες των νέων. Mέσα σε μια εικοσαετία, το ποσοστό των πτυχιούχων ανώτατης σχολής ανέβηκε σπό 10% το 1983 σε 16% το 1999. Oι κατέχοντες απολυτήριο Λυκείου αυξήθηκαν από περίπου 40% το 1983 σχεδόν σε 80% σήμερα.

    H συμμετοχή των νέων στην εκπαίδευση αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ήδη ξεπεράσει τον μέσο όρο του OOΣA για τις ηλικίες 15 - 19 ετών (98,5% Eλλάδα έναντι 97,7% μέσος όρος OOΣA). Tην ίδια στιγμή, ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών συνεχίζει να διαρρέει από το εκπαιδευτικό σύστημα και να εισέρχεται στην αγορά εργασίας χωρίς προσόντα. Στην υποχρεωτική εκπαίδευση, η διαρροή αγγίζει τον κοινοτικό μέσο όρο (11% - 15,5%), αλλά στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη.

    Συγχρόνως, ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του, είτε διότι πρέπει να δουλέψει, είτε διότι σπουδάζει σε άλλη πόλη και το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάστακτο για την οικογένεια. Aπό τους 100.000 φοιτητές που ζουν σε πόλεις μακριά από τους γονείς τους, οι 16.000 εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. H Πολιτεία δεν στηρίζει οικονομικά τους νέους και απουσιάζει ένα σύστημα δανειοδότησης του κόστους της εκπαίδευσης. Eίναι χαρακτηριστικό ότι, σε πανελλήνια έρευνα μεταξύ μαθητών της A' και B' Λυκείου (1999) διαπιστώθηκε ότι το 52,8% θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ανταποκρίνεται «λίγο» στις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και το 27,1% πως δεν ανταποκρίνεται «καθόλου».

    Aπασχόληση

    Mέσα στην τελευταία 20ετία έχει αυξηθεί αισθητά το ποσοστό των άνεργων νέων. Στις μέρες μας, οι μισοί από τους ανέργους είναι νέοι. Oι ομάδες 20 - 24 ετών και 25 - 29 ετών έχουν ποσοστά ανεργίας (25% και 16% αντίστοιχα), κατά πολύ υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου (10%).

    Aντίστοιχα μειώνεται η συμβολή των νέων στο εργατικό δυναμικό (το 2002, οι νέοι ηλικίας 15 - 24 ετών δεν ξεπερνούσαν το 10,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας). Aιτίες για την όλο και μικρότερη συμμετοχή των νέων στον ενεργό πληθυσμό αποτελεί αφενός η μείωση του ενεργού πληθυσμού και αφετέρου η γενικότερη στροφή των νέων προς την εκπαίδευση με απώτερο στόχο την απασχόληση. Tο 21% των φοιτητών εργάζεται συστηματικά, και εύλογα εικάζεται ότι η ιδιότητα του φοιτητή βοηθά στην εύρεση εργασίας.

    H επέκταση του χρόνου εκπαίδευσης μπορεί πραγματικά να έχει δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές απασχόλησης για τους νέους, ενέχει όμως και έναν σοβαρό κίνδυνο. Oσο περισσότερο οι νέοι μένουν υπό τη γονεϊκή σκέπη, τόσο δυσχεραίνεται η μετάβαση από το σχολείο στην παραγωγή και αυξάνεται ο κίνδυνος διολίσθησης στην ανεργία και τη μακροχρόνια ανεργία. Tο πρόβλημα δεν έχει αναδυθεί ακόμη στις πραγματικές κοινωνικές του διαστάσεις, διότι οι νέοι στηρίζονται στην οικογένεια. Kαθώς, όμως, οι εισοδηματικές πιέσεις στα νοικοκυριά εντείνονται, αναμένονται προβλήματα στον ιστό προστασίας και μεγάλη ομάδα νέων ενδέχεται να οδηγηθεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

    Πολιτική

    H σημερινή νεολαία των εκπαιδευτικών μηχανισμών δεν έχει καμία σχέση με τη «σπουδάζουσα νεολαία» του 1960 - 70 - μέσα 1980. Tότε ήταν μια έντονα πολιτικοποιημένη ομάδα της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, η ποικιλία εκπαιδευτικών προσανατολισμών και τρόπων ένταξης στην αγορά εργασίας συνεπάγεται βαθιές αντιθέσεις μεταξύ των νέων.

    Oι έννοιες Δεξιά, Aριστερά, Kαπιταλισμός, Σοσιαλισμός προκαλούν αρνητική ή ουδέτερη εντύπωση στο 80% των νέων. Oι νέοι εγκολπώνονται «αποφορτισμένες» στο μυαλό τους έννοιες: ατομική ελευθερία, κοινωνική ισότητα, δημοκρατία, οικολογία, κέρδος, εκσυγχρονισμός. Tο 56% δηλώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος προέχει της οικονομικής μεγέθυνσης. Tο 41,5% πιστεύει ότι μια κοινωνία πρέπει να δίνει έμφαση στις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και της δικαιοσύνης και μόλις το 16% προασπίζεται κοινωνικά μοντέλα που βασίζονται στον οικονομικό φιλελευθερισμό.

    Oμως, αυτές οι τάσεις και απόψεις δεν διαμορφώνουν ομάδες με ιδεολογική συνοχή, συνέπεια στην έκφραση και τη διεκδίκηση των απόψεων. Πάνω από το 70% των νέων δεν μπορεί να καταταγεί σε αμιγή πολιτική κατηγορία. Mόλις το 15,3% τάσσεται ταυτόχρονα υπέρ της συλλογικής δράσης, της κοινωνικής ισότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Kοινωνικές αξίες

    Oικογένεια, εργασία, προσωπική ελευθερία, αγάπη, φιλία, έρωτας και μόρφωση είναι οι πλέον σημαντικές αξίες όλο και περισσότερο για τους νέους σε διαδρομή τουλάχιστον 20 χρόνων. Xρήματα, γάμος, διασκέδαση, διακοπές θεωρούνται «πολύ σημαντικές αξίες» για τη μειοψηφία των νέων. Tην ίδια στιγμή, οι νέοι δεν δείχνουν κοινωνική ανοχή απέναντι στους χρήστες ναρκωτικών και τους παράνομους μετανάστες, αιτούνται δε συλλήβδην εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

    H οικογένεια θεωρείται πολύ σημαντική για τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (σχεδόν 90%). Oμως το αντίστοιχο ποσοστό για τον γάμο περιορίζεται στο 39%. H πίστη στον Θεό θεωρείται «πολύ σημαντική» από τους νέους των αστικών περιοχών (62,9%) και έχει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στους νέους των ημι-αστικών (78,7%) και αγροτικών (82,4%) περιοχών. Tο 43,5% των νέων τάσσεται κατά της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Tο 67,5% τάσσεται υπέρ της απέλασης των παράνομων μεταναστών. Tα χρήματα θεωρούνται «πολύ σημαντικά» από το 58,7% των νέων στις αγροτικές, το 59,8% στις ημιαστικές και μόνο το 40,7% στις αστικές περιοχές.

    Ψυχική και σωματική υγεία

    Aγχος, συναισθηματική αστάθεια και νευρώσεις ταλανίζουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τους νέους (57%). Παρ' όλα αυτά, η ψυχική υγεία της ελληνικής νεολαίας είναι γενικά καλή συγκριτικά με ό,τι παρατηρείται σε άλλα προηγμένα κράτη, χάρη στην υψηλή εξωστρέφειά της (56%) και τη χαμηλή προδιάθεση για ψυχωσικές αντιδράσεις (73,6%).

    Σε έρευνα του 1993 για τη συμπεριφορά εφήβων 12 - 19 ετών, το 8,7% των αγοριών και το 20% των κοριτσιών εμφάνισαν έκπτωση της ψυχικής υγείας. Tο 13% των αγοριών και το 29% των κοριτσιών εκτιμήθηκαν ως «καταθλιπτικές περιπτώσεις». Tο 2000 τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκαν, αφού εντοπίσθηκαν στο 33,6% των νέων 18 - 24 ετών που διέμεναν κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας. Σήμερα, το 50% δηλώνει ότι νιώθει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ακεφιά και νευρικότητα, ότι θυμώνει εύκολα ή συμπεριφέρεται άσχημα. Tο 25% δηλώνει ότι υποφέρει από πονοκεφάλους και αντιμετωπίζει δυσκολίες ύπνου. Eνα 23% αναφέρει αισθήματα δυσαρέσκειας και αρνητικής αντίδρασης. Eνας στους τέσσερεις μαθητές δηλώνει ότι συχνά αισθάνεται μοναξιά. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι οι νέοι δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από τη ζωή τους (88%), όσο και από την κατάσταση της υγείας τους (94%), για την οποία επί της ουσίας αδιαφορούν.

    Σχέσεις

    Oι γονείς αποτελούν την πρώτη επιλογή, όσον αφορά την αναζήτηση ψυχολογικής στήριξης για το 47,5% των μαθητών. Oι φίλοι αποτελούν τη δεύτερη επιλογή για το 65,3% των μαθητών. Eνα 25,1% στρέφεται στον «εαυτό» του για ψυχολογική στήριξη. Πρόκειται κυρίως για παιδιά, των οποίων εργάζονται και οι δυο γονείς. H εσωστρέφεια αυτή μπορεί να ερμηνευθεί και ως έλλειψη επικοινωνίας στην οικογένεια που αναγκάζει τα παιδιά στην απομόνωση και σε μοναχικότητα.

    Aν και οι σχέσεις με την οικογένεια χαρακτηρίζονται από «καλές» έως «άριστες», το 12,3% των μαθητών αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση με τον πατέρα και το 8,4% στη σχέση με τη μητέρα. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλογής φίλων, πρώτος έρχεται ο «καλός χαρακτήρας» και ακολουθούν η «κατανόηση», τα «κοινά ενδιαφέροντα» και η «εξυπνάδα». Στις ερωτικές σχέσεις, το 50% αναζητεί την αγάπη. O έρωτας ακολουθεί με πολύ μικρότερο ποσοστό (18,9%), η ισοτιμία (12,1%) και η φιλία (11,6%).

    [05] Α.ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ"

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Σωστή, θεωρεί ο βουλευτής της Ν.Δ., Άρης Σπηλιωτόπουλος την απόφαση του πρωθυπουργού για την αποπομπή από την κυβέρνηση του Σάββα Τσιτουρίδη και σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης «συντονιστικού κέντρου» στην κυβέρνηση.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με όσα ακολούθησαν του δυστυχήματος», όμως πιστεύει ότι δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι ευθύνες για την επικοινωνιακή πολιτική. Επίσης, θεωρεί λάθος να συμβάλει και η κυβέρνηση στο κλίμα πολιτικής έντασης των τελευταίων ημερών και «ξεσπαθώνει» εναντίον κρατικών αξιωματούχων που έχουν κλειστές τις πόρτες τους και δεν βγαίνουν καν στο τηλέφωνο στους βουλευτές.

    Ερωτηθείς πώς κρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην απομάκρυνση του κ. Τσιτουρίδη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος λέει: «Λυπάμαι για την τροπή των γεγονότων. Θεωρώ, όμως, ότι κάτω από τη συγκυρία των τελευταίων γεγονότων η απόφαση του πρωθυπουρογύ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Είμαι βέβαιος ότι βασανίστηκε αρκετά για να πάρει αυτήν την απόφαση. Ο Σάββας Τσιτουρίδης ήταν άνθρωπος που επίμονα τον στήριζε και ο πρωθυπουργός του εμπιστεύτηκε ένα ευαίσθητο υπουργείο, στο οποίο έφερε καλά αποτελέσματα. Δυστυχώς, όμως, στην πολιτική τα πράγματα επηρεάζονται και από τη συγκυρία».

    *Γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα για γενικότερο πρόβλημα στην κυβέρνηση, που αφορά τον συντονισμό της.

    -Τον τελευταίο μήνα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα του ελικοπτέρου, ήρθαν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό. Ολα όσα αναφέραμε όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση ως παθογένειες του συστήματος, ήρθαν να αποκαλυφθούν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Επί της ουσίας, η πραγματικότητα μας έφερε απότομα αντιμέτωπους με όλα εκείνα που έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε, στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουμε τον δημόσιο τομέα. Είναι γεγονός ότι τα όσα εξελίχθηκαν δημιούργησαν ένα έντονο προβληματισμό για την αντιμετώπιση διαφόρων κρίσεων. Και βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από τα όσα ακολούθησαν του δυστυχήματος. Εχουν ακουστεί διάφορα. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι πρέπει να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Οταν, λοιπόν, ο γραμματέας του κόμματος ή κυβερνητικά στελέχη που ζουν από μέσα τις διαδικασίες επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης συντονιστικού κέντρου, την άποψη αυτή πρέπει να την εξετάσουμε σοβαρά. Το με ποια μορφή, ομάδας ή προσώπων, θεσμοθετημένα ή όχι και σε ποιο χρόνο, είναι θέμα πρωθυπουργού.

    *Η συζήτηση αφορά και την επικοινωνιακή πολιτική. Εσείς έχετε θητεύσει στη θέση του εκπροσώπου. Πώς κρίνετε την πολιτική που ακολουθείται;

    -Η συζήτηση αυτή, δυστυχώς, προσωποποιείται. Οταν προσωποποιείται κάτι, φεύγεις από την πολιτική ουσία και παραπαίεις στην παραπολιτική. Και αυτό το είχα αντιμετωπίσει αρκετά στο παρελθόν. Η επικοινωνιακή πολιτική δεν είναι υπόθεση ενός προσώπου, αλλά συλλογική. Χρειάζεται επιστημονική εξειδίκευση, στρατηγική, επαγγελματισμό και συνεργασία όλων. Πάντα μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Ο εφησυχασμός είναι, άλλωστε, ο ασφαλέστερος τρόπος για να οδηγηθείς στην αδράνεια.

    *Για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας η συναινετική λύση για την οποία μιλάει η Ν.Δ. σημαίνει ίσως και επιλογή προσώπου από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;

    -Αν και είναι σχετικά νωρίς να μιλήσουμε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, πιστεύω ότι η επιλογή του προσώπου μπορεί να γίνει από την όσο το δυνατόν προσεκτικότερη ανάλυση και μελέτη των προσωπικοτήτων που η κοινωνία σε συνάρτηση με την πολιτική προκρίνει. Επιμένω στο τελευταίο, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα απαιτείται πρόσωπο με πολιτικά αντανακλαστικά και ικανότητα, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή πολιτική του προέλευση. Το πρότυπο του κ. Στεφανόπουλου μας διδάσκει. Η συναίνεση, βεβαίως, προκύπτει και από το ανάλογο κλίμα. Η οξύτητα, η πόλωση, ο φανατισμός ή ο δογματισμός μάς πάνε σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε.

    *Ομως τις τελευταίες μέρες ζούμε φαινόμενα πόλωσης...

    -Μην νομίζετε ότι με βρίσκει σύμφωνο αυτό το κλίμα. Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι μάλλον νοσηρό. Ξέρω ότι υπάρχει πολιτικό κόστος για οποιονδήποτε, αυτή την εποχή, προσπαθεί να αποτραβηχτεί από αυτά τα φαινόμενα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποβάλουμε την έννοια του προσωπικού πολιτικού κόστους και να επιβάλουμε, έστω και με την απουσία ή τη σιωπή μας, όρους πραγματικής πολιτικής ουσίας.

    *Αρα δεν σας βρίσκει σύμφωνο και το γεγονός ότι η ένταση των ημερών τροφοδοτείται και από την κυβέρνηση.

    -Η ένταση δεν ωφελεί. Αν για το ΠΑΣΟΚ είναι μονόδρομος για να συσπειρώσει τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του τη στιγμή που αντιμετωπίζει προβλήματα, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει «φυγή προς τα εμπρός». Να δείξει την πολιτισμική πολιτική διαφορά της και να ασχοληθεί με τα μείζονα και σημαντικά.

    *Πόσο πιθανόν θεωρείτε η ένταση, εφόσον συνεχιστεί, να οδηγήσει όχι σε συναίνεση για τον πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά σε εκλογές;

    -Είναι κάτι που με φοβίζει. Αυτό θα είναι καταστροφή για την οικονομία, επιζήμιο για τον τόπο και υπονομευτικό για τους θεσμούς.

    *Πώς θα βλέπατε την υποψηφιότητα του κ. Σημίτη για την προεδρία της Δημοκρατίας;

    -Οταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τον πρότεινε, ο ίδιος ενοχλήθηκε και αρκετοί είπαν ότι έτσι «καίγεται». Σκεφτείτε όταν αυτό λέγεται από αντιπάλους. Και για να σοβαρευτούμε, η ονοματολογία τραυματίζει την προσπάθεια που σας είπα. Για μένα δεν έχει αξία η προέλευση του κάθε πολιτικού, αλλά τα πεπραγμένα του για το ύπατο αξίωμα.

    *Ποιο ζήτημα θα συμβουλεύατε την κυβέρνηση να εξετάσει πιο προσεκτικά;

    -Υπάρχουν πολλά παράπονα από πολλούς συναδέλφους για τη συμπεριφορά στελεχών που βρέθηκαν σε θέσεις γιατί συνάδελφοι που βρίσκονται στην κυβέρνηση τους τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους. Οφείλουν και αυτοί με τη συμπεριφορά τους να τους διευκολύνουν στο έργο τους. Οι κλειστές πόρτες, η έλλειψη απάντησης σε αιρετούς εκπροσώπους ή ακόμα η μη απάντηση σε τηλεφωνήματα παρερμηνεύονται ως δείγματα αλαζονείας.

    *Αυτά τα παράπονα αφορούν στελέχη κρατικών οργανισμών ή υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και με υπουργούς;

    -Ευτυχώς ή δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα δεν έχουν παρατηρηθεί από αιρετούς εκπροσώπους έστω κι αν μετέχουν στην κυβέρνηση. Και το λέω αυτό γιατί τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται από αυτούς που διορίστηκαν από τους πρώτους και περιβλήθηκαν με την εμπιστοσύνη τους.

    [06] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΦΘΕΙΡΕ ΚΑΙ ΦΘΕΙΡΕΙ"

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (11:23 UTC+2)

    «Η εξουσία φθείρει. Εφθειρε πολλούς από εμάς και τώρα φθείρει πολύ γρήγορα τη Ν.Δ., μέσα σε μόλις εφτά μήνες διακυβέρνησης της χώρας», λέει σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου. Η κ. Παπανδρέου, που ήταν συχνά στο στόχαστρο του Σ. Τσιτουρίδη, δεν δηλώνει δικαιωμένη με την παραίτηση του αντιπάλου της, αν και «ήταν αυτός που χρησιμοποίησε ακόμη και ανοίκειες εκφράσεις για να αντιπολιτευθεί».

    Η κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι πάντοτε έτοιμο για τη διακυβέρνηση», αλλά παραδέχεται πως «ακόμη δεν έχουμε αναδείξει το νέο μας πρόσωπο, δεν έχουμε πετύχει μια νέα σχέση με τους πολίτες».

    Σ' ό,τι αφορά, την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει τη συναίνεση, αλλά συναίνεση δεν σημαίνει αυτομάτως υπακοή στα κελεύσματα της κυβέρνησης».

    Σε ερώτηση εάν η παραίτηση Τσιτουρίδη αρκεί για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ, η τέως υπουργός λέει: «Οχι. Η εξουσία φθείρει. Εφθειρε πολλούς από εμάς στα τόσα χρόνια διακυβέρνησης και τώρα φθείρει πολύ γρήγορα τη Νέα Δημοκρατία, μέσα σε μόλις εφτά μήνες. Η υπόθεση αυτή στην οποία αναφερθήκατε είναι σίγουρα θλιβερή και αποτελεί πλήγμα για τον πολιτικό κόσμο της χώρας, πέρα από το γεγονός ότι είναι αποκαλυπτική για τη νοοτροπία των κυβερνώντων. Δεν είναι μόνον η περίπτωση Τσιτουρίδη, ωστόσο. Είναι και οι απίθανες δυσλειτουργίες της κυβέρνησης που αποδείχτηκαν με την υπόθεση του «Σινούκ», είναι και οι τραγικές επιπτώσεις τής -δήθεν, και το τονίζω- δημοσιονομικής απογραφής που, δυστυχώς, θα πληρώσει η οικονομία μας και οι έλληνες πολίτες με βαρύ τίμημα. Είναι, επίσης, η έφοδος που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία στο Δημόσιο, με τις λίστες των «δικών μας παιδιών» και τα υπόλοιπα, που αποδεικνύουν την απόλυτη αδυναμία της να κυβερνήσει ενώνοντας τον ελληνικό λαό».

    Σε άλλη ερώτηση εάν στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο, η κ. Παπανδρέου δηλώνει: «Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το ζητούμενο δεν είναι η αντιπολίτευση του ώριμου φρούτου, όσο κι αν το φρούτο της Νέας Δημοκρατίας ωριμάζει πολύ γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ' όσο περίμεναν πολλοί. Για εμάς, το ζητούμενο είναι η νέα σχέση με την ελληνική κοινωνία. Το κυβερνητικό έργο μας είναι μεγάλο και δείχνει ακόμα μεγαλύτερο με την καθημερινή απόδειξη της αδυναμίας της Ν.Δ., αλλά δεν αρκεί για να οδηγήσει την ελληνική κοινωνία να μας εμπιστευθεί και πάλι».

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Απαντώντας στις δηλώσεις των κ.κ. Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου για τη δημοσιονομική απογραφή, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσαν τα εξής:

    «Αργά θυμήθηκαν την αξιοπιστία της χώρας οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα οφείλονται σε δικές τους πράξεις και παραλείψεις. Η Κυβέρνηση με την πολιτική της αποκαθιστά τη χαμένη μας αξιοπιστία».

    [08] ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Σχετικά με την απειλή δολιοφθοράς στο αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, με προορισμό τη Νέα Υόρκη ( πτήση ΟΑ411), από τη διοίκηση της εταιρίας ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

    Από την Ασφάλεια του Αεροδρομίου, στις 15.35, ενημερωθήκαμε ότι είχε γίνει απειλητικό τηλεφώνημα σε εφημερίδα το οποίο ανέφερε την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στο αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Ελ. Βενιζέλος στις 12.50 με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

    Το αεροσκάφος ήταν ήδη εν πτήσει. Ενημερώθηκε αμέσως ο κυβερνήτης της πτήσης κος Γιαννακούλιας και αποφασίσθηκε να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο.

    Στις 17.34 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο STANSTED που βρίσκεται στην περιοχή του Λονδίνου μετά από υπόδειξη των βρετανικών αρχών.

    Έχει ενημερωθεί το US FAA και το UK CAA.

    Θα θέλαμε επιπροσθέτως να υπενθυμίσουμε ότι πριν την αναχώρηση της πτήσης από το «Ελ. Βενιζέλος», είχαν τηρηθεί όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας οι οποίοι προβλέπουν τα εξής :

    1.. Έλεγχο όλων των αποσκευών από αξονικό τομογράφο και προώθησή τους στο α/φ συνοδεία ασφαλείας της Εταιρείας.

    2.. Καμπίνα φυλασσόμενη από την Ασφάλεια η οποία παραμένει στο αεροσκάφος καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την αναχώρηση επιτρέποντας την είσοδο σε αυτό μόνο των εξουσιοδοτημένων προσώπων.

    3.. Πριν την επιβίβαση, έλεγχο της καμπίνας από σκύλο της Αστυνομίας ειδικά εκπαιδευμένο.

    4.. Έλεγχο όλων των επιβατών και των χειραποσκευών τους από ακτίνες.

    [09] ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ

    Λονδίνο, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Ασφαλείς είναι και οι 301 επιβάτες του αεροσκάφους της Ολυμπιακής, το οποίο εκκενώθηκε μετά από έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Στάνσιντ, έπειτα από συναγερμό για βόμβα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

    Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Αθήνα και είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη.

    [10] ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

    Πάτρα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Κακοκαιρία με σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς κατά διαστήματα ανέμους πλήττει από το πρωί την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Το μεσημέρι, το φαινόμενο κακοκαιρίας εντάθηκε, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα από πτώση κορμών δένδρων και οικοδομικών υλικών πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα.

    [11] ΦΩΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Στις αναγκαίες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρήστος Φώλιας, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο υφυπουργός τόνισε την ανάγκη απλοποίησης της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να γίνει η πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου έως το 2010, όπως προβλέπει η στρατηγική της Λισαβόνας.

    "Μόνο με την πλήρη εναρμόνιση", σημείωσε ο κ. Φώλιας, "των εθνικών νομοθεσιών των 25 κρατών-μελών με την κοινοτική νομοθεσία που αφορά τις επιχειρήσεις θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταγωνιστεί με ίσους όρους, χώρες όπως οι ΗΠΑ". "Προς την επίτευξη του στόχου αυτού", συνέχισε ο υφυπουργός, "θα πρέπει να κινηθούν όλες μας οι προσπάθειες, προκειμένου να καταστούν ελκυστικότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές".

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Νάουσα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (11:08 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, ως προϋπόθεση ανάπτυξης του αγροτουρισμού και ιδίως του οινικού τουρισμού στη ζώνη παραγωγής κρασιών ονομασίας-προέλευσης της Νάουσας, διοργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

    Η ημερίδα, διοργανώνεται με σκοπό την ενημέρωση, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και επαγγελματιών, σχετικά με τον καθοριστικό ρόλο του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας θα εξεταστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λειτουργία εγκαταστάσεων, όπως οι σπουπιδότοποι, τα βουστάσια ή τα βαφεία, στην ανάπτυξη οποιωνδήποτε μορφών τουρισμού, αλλά και στην παραγωγή του οίνου Ονομασίας Προέλευσης της Νάουσας.

    Συντονιστής της ημερίδας θα είναι ο οινοποιός Ιωάννης Μπουτάρης, ενώ εισηγήσεις και παρεμβάσεις θα πραγματοποιήσουν καθηγητές πανεπιστημίου, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι δήμων και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οινοπαραγωγοί και ιδιοκτήτες στάβλων.

    Στις 9 το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας, θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή κρασιών της Ζώνης Ονομασίας Προέλευσης της Νάουσας, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.

    [13] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (10:43 UTC+2)

    Εμπορική αποστολή στην Ιαπωνία διοργανώνει στο διάστημα από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

    Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), η αποστολή διοργανώνεται σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκυο και με την υποστήριξη του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας (Japanese External Trade Organisation-JETRO).

    [14] ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΒΕΘ-UNIDO ITPO ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα τις δραστηριότητες του UNIDO ITPO Αθηνών στα Βαλκάνια, καθώς επίσης και το επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Σερβία, διοργανώνει την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης Ηνωμένων Εθνών/Γραφείο Προώθησης Επενδύσεων και Τεχνολογιών (UNIDO ITPO).

    O UNIDO ITPO στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην προώθηση των δραστηριοτήτων τους, παρέχοντας τεχνογνωσία και πληροφορίες σε θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών, για τη δημιουργία επιτυχημένων μικτών ελληνικών εταιριών στις αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς και σε εκείνες που βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης.

    Συγκεκριμένα, ο οργανισμός προσφέρει επενδυτικές πληροφορίες, προωθεί συνεργασίες και διευκολύνει επιχειρηματικές διαπραγματεύσεις, συμβάλει στην αξιοποίηση προγραμμάτων εκπροσώπησης στη διαδικασία προώθησης επενδύσεων και τεχνολογίας και βοηθά στην εξεύρεση χρηματοδοτικών πηγών.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η οποία και θα πραγμαοτποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΘ, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Επενδύσεων και Τεχνολογίας του UNIDO, Ηλίας Αντωνακάκης, θα αναφερθεί στις δραστηριότητες του Οργανισμού.

    Στη συνέχεια, η Dragana Djurica, ανώτατο στέλεχος του Γραφείου Προσέλκυσης Επενδύσεων της Σερβίας (SIEPA), θα αναφερθεί στο επιχειρηματικό κλίμα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα της, εστιάζοντας σε 22 συγκεκριμε΄νες επενδυτικές προτάσεις

    [15] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ 70ης ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Τις ενότητες και τη θεματική της 70ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα παρουσιάσει την Τρίτη η διοίκηση της HELEXPO AE, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της 69ης διοργάνωσης, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός".

    Στόχος της διοίκησης της HELEXPO είναι να δημιουργήσει για την 70ή ΔΕΘ το απαραίτητο πλαίσιο λειτουργίας, για μία ακόμη καλύτερη διοργάνωση. Εν αναμονή της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου του 2005, η διοίκηση της εταιρίας διατυπώνει την εκτίμηση ότι η 69η ΔΕΘ ανανέωσε την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου και την αγάπη της ελληνικής κοινωνίας προς το θεσμό.

    [16] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Άγκυρα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα η έκτακτη συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου, η οποία και θα συζητήσει για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον Ποινικό Κώδικα της χώρας, ώστε αυτός να εναρμονιστεί με το αντίστοιχο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την περασμένη Πέμπτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και έδωσε διαβεβαιώσεις στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου ότι η χώρα του θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο συγκεκριμένο τομέα.

    Ύστερα, από τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, είχε ανακοινώσει πως η έκθεση της Κομισιόν προς τις χώρες μέλη, για το εάν πρέπει ή όχι να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, θα είναι θετική.

    [17] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (11:53 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος, οι επαφές και διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και οι μεθοδεύσεις σε διεθνές επίπεδο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Ο αντίκτυπος της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ του Τουρκοκυπρίου που διεκδίκησε το δικαίωμα απόλαυσης της περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές και τα σχόλια και θέσεις των κομμάτων και της κυβέρνησης μετά από αυτή, η μαρτυρία Τουρκοκυπρίου που δημοσιεύθηκε στην ''Αφρίκα'' για εν ψυχρώ εκτέλεση 35 Ελληνοκυπρίων στην Κερύνεια το 1974, οι παράνομες δραστηριότητες και η διακίνηση τρομοκρατών στα κατεχόμενα, το ενδεχόμενο παραίτησης της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου και η έναρξη τον Οκτώβριο ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για εντοπισμό της χαμένης Ατλαντίδος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Χάνεται οριστικά το ορόσημο του Δεκεμβρίου'', ότι το Κυπριακό αποσυνδέεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την Τουρκία, η οποία θα προχωρήσει προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Δεκεμβρίου χωρίς να βρει στο δρόμο της το πρόβλημα αυτό.

    Σε άλλο θέμα γράφει πως η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, με χθεσινές της δηλώσεις, «άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής της» και ότι αυτό «αναμένεται να γίνει, εάν ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας στο πόρισμά του καταλήξει ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία εκ μέρους της Υπουργού Υγείας και αποφασίσει τη δίωξή της».

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Αμερικάνικα καλοπιάσματα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν εξέφρασε προχθές βράδυ τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ακόμη μια ευκαιρία συζητήσεων, εντός της προσεχούς χρονικής περιόδου, για μια ενωμένη Κύπρο.

    Άλλη είδηση είναι η έναρξη υποθαλάσσιων ερευνών τον ερχόμενο μήνα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου για ανεύρεση της χαμένης Ατλαντίδος από τον Ρόμπερτ Σαρμάστ και την ομάδα του. Ο κ. Σαρμάστ δήλωσε στην εφημερίδα ότι, σε βάθος ενός μιλίου στην περιοχή αυτή, υπάρχει τείχος μήκους τριών χιλιομέτρων στη βάση ενός λόφου, όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη καναλιών και τάφρων.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δεν αποκλείουν συνομοσπονδία'', γράφει πως δεν είναι αυθαίρετη η ερμηνεία παρασκηνιακών κινήσεων κυβερνητικών στελεχών και άλλων πολιτικών προσώπων για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ότι στο βάθος του μυαλού του Προέδρου Παπαδόπουλου βρίσκεται η συνομοσπονδία και ότι αυτό προκύπτει και από την εκστρατεία -όπως αναφέρει η εφημερίδα- που έχει αναλάβει ''ο στενός Σύμβουλος του κ. Παπαδόπουλου, υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας υπέρ της λύσης συνομοσπονδίας, ως του πιο ασφαλούς αντιδότου στο 'ολέθριο' σχέδιο Ανάν''.

    Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Ρώσου Πρεσβευτή στη Λευκωσία Αντρέι Νιεστερένκο, ο οποίος αναφέρεται στο Κυπριακό, στην τρομοκρατία και στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Για το Κυπριακό, ο κ. Νιεστερένκο δηλώνει ότι ''μόνον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να βρουν τη λύση, χωρίς την επέμβαση ξένων χωρών'' και ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης είναι ''ασπίδα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Υποκινήθηκε ο Τ/κύπριος να προσφύγει στο Ανώτατο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι «πολιτικές σκοπιμότητες, που ξεπερνούν τα όρια μιας προσφυγής στο Ανώτατο, φαίνεται να διαχέονται μέσα από τη δικαίωση του Τουρκοκυπρίου Αρίφ Μουσταφά, ο οποίος διεκδικεί να του επιστραφεί η περιουσία του που βρίσκεται στο χωριό Επισκοπή Λεμεσού».

    Αλλη είδηση είναι η μαρτυρία Τουρκοκυπρίου, όπως δόθηκε στον αρθρογράφο της εφημερίδας ''Αφρίκα'' Αλί Οσμάν, για την εν ψυχρώ εκτέλεση, από τον τουρκικό στρατό εισβολής το 1974 στην Κερύνεια, 35 Ελληνοκυπρίων. Ο Τουρκοκύπριος αυτός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει και κατάθεση για το περιστατικό αυτό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στρατολογούν τρομοκράτες'', γράφει στο κύριο θέμα πως σύμφωνα με στοιχεία που κατέχουν οι Αρχές ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, το ψευδοκράτος και οι περιοχές που ελέγχει στα κατεχόμενα έχουν καταστεί άντρο παράνομων δραστηριοτήτων και σε παράδεισο διεθνούς τρομοκρατίας, με Τσετσένους και άλλους ισλαμιστές τρομοκράτες να εκπαιδεύονται και να δραστηριοποιούνται έχοντας ως στόχο κυρίως ρωσικά συμφέροντα, αλλά και μουσουλμάνους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρουσιάζεται έτοιμος να δραστηριοποιήσει το συνεργάτη του και Βοηθό Γενικό Γραμματέα Κίραν Πρέντεργκαστ στο Κυπριακό, αποστέλλοντάς τον στην περιοχή Λευκωσίας - Αθήνας - Αγκυρας.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Πυρετός διαβουλεύσεων'', ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ενόψει της πραγματοποίησης της 2ης Κοινής Υπουργικής Συνάντησης Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρχίζει αυτή την εβδομάδα εντατικές διαβουλεύσεις για αποτροπή των τουρκικών μεθοδεύσεων προς αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση από την ΕΔΟΝ μεγάλης συναυλίας για μια ενωμένη Κύπρο. Η συναυλία θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν σε αυτή οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Ζουλφί Λιβανενλί.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Απώλειες 4 εκατομμυρίων δολαρίων για τους ξενοδόχους'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Ελληνοκύπριοι ξενοδόχοι μετρούν από χθες τις απώλειες που θα έχουν από την κατάρρευση της εταιρείας ''Γκόουλντεν Σαν Χολιντέις'' και ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΑΣΥΞΕ, οι απώλειες αυτές μπορούν να φτάσουν ακόμα και το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι, που προέρχονται από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και που σήμερα κατοικούν στην κατεχόμενη κωμόπολη Μόρφου, εκφράζουν την απογοήτευσή τους από τις παρούσες συνθήκες ζωής και δηλώνουν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη Μόρφου, στην οποία -όπως δηλώνουν μερικοί από αυτούς- θα πρέπει να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι νόμιμοι κάτοικοί της.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΤΙΣ 8/10 Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ EUROCONTROL

    Λευκωσία, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (10:30 UTC+2)

    Διάφορα θέματα της πολιτικής αεροπορίας θα συζητήσουν στις 8 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (EUROCONTROL) Victor Aguado και ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Χάρης Θράσου.

    Οπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Θράσου, η συζήτηση με τον κ. Aguado θα επικεντρωθεί γύρω από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του ΟΗΕ (ICAO) που θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Μόντρεαλ του Καναδά και στην οποία θα συμμετέχει και κυπριακή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Συγκοινωνιών και Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς εάν με τον κ. Aguado θα συζητήσει τα προβλήματα που έχει η Κύπρος με την Τουρκία σε θέματα πολιτικής αεροπορίας, ο κ. Θράσου είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ICAO.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (10:28 UTC+2)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Βέλγιο, ύστερα και από πρόσκληση του πρωθυπουργού Γκι Φέρχοφστατ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου είχε επαφές για το Κυπριακό και προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    [20] ΣΤΙΒΟΣ: ΤΗΝ 6η ΚΑΙ 8η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ 1500μ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Πολύ καλή εμφάνιση στα 1500μ ανδρών στην κατηγορία Τ36 πέτυχαν οι Κωνσταντίνος Γκασπαρίδης και Παναγιώτης Καρασερίδης. Ο Γκασπαρίδης τερμάτισε 6ος με χρόνο 5:08.05 και ο Καρασερίδης 8ος με 5:19.69. Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία κέρδισε ο Ρώσος, Αρτέμ Αρέφιεβ, ο οποίος σημείωσε και το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 4:37:75. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Χοσέ Μαμπάνο (Ισπανία) με χρόνο 4:39:80, ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Κινέζος Χε Τσένγκ με 4:40:32.

    Οι νικητές του τελικού των 1500μ είναι:

    1.Αρτέμ Αρέφιεβ (Ρωσία) 4:37.75 παγκόσμιο ρεκόρ

    2.Χοσέ Μαμπάνο (Ισπανία) 4:39.80

    3.Χε Τσένγκ Εν (Κίνα) 4:40.32

    4.Τσόι Γιόνγκ Ζιν (Κορέα) 4:50.98

    5.Μάλκολμ Μπένετ (Αυστραλία) 5:04.71

    6.Κωνσταντίνος Γκασπαρίδης (Ελλάδα) 5:08.05

    7.Ανχελ Πέρεζ Γκάλαν (Ισπανία) 5:19.00

    8.Παναγιώτης Καρασερίδης (Ελλάδα) 5:19.69

    Σημειώνεται ότι στην κατηγορία Τ36 ανήκουν αθλητές που παρουσιάζουν ακούσιες κυματοειδείς κινήσεις σε όλα τα άκρα και προβλήματα ισορροπίας.

    [21] ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ Ο ΦΥΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο στην κατηγορία S8 κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Φύκας στο παραολυμπιακό τουρνουά κολύμβησης. Πέτυχε χρόνο 27.54, βελτιώνοντας την ατομική του επίδοση, αλλά έμεινε και αυτή την φορά όπως και στα 100μ ελεύθερο πριν από λίγες ημέρες, πίσω από τον εκπληκτικό Κινέζο Φου Ξιαο Ουάνγκ που έκανε παγκόσμιο και παραολυμπιακό ρεκόρ με 26.84. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Αυστραλός Μπεν Οστιν με 28.42.

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη σε βάρος του Ατρόμητου Αθηνών πέτυχε η Καστοριά στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Τρεις πολύτιμους βαθμούς πήρε και ο Πανσερραϊκός που επιβλήθηκε με 1-0 στον Βόλο επί της τοπικής Νίκης, ενώ η Κασσάνδρα κέρδισε και αυτή με 2-1 την Προοδευτική.

    Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής είναι

    Παναχαϊκή 2005-Ηλυσιακός 0-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Καστοριά 0-1

    Λεβαδειακός-Πανηλειακός 0-0

    Κασσάνδρα-Προοδευτική 2-1

    Νίκη Βόλου-Πανσερραϊκός 0-1

    Εθνικός Αστέρας-Λάρισα 1-1

    Καλαμάτα-Ακράτητος ματαιώθηκε

    Ποσειδών Ν.Πόρων-Απόλλων Σμύρνης αναβλήθηκε

    Η βαθμολογία είναι:

    Πανσερραϊκός 6

    Πανηλειακός 4

    Καστοριά 4

    Κασσάνδρα 4

    Ηλυσιακός 4

    Προοδευτική 3

    Παναχαϊκή 2005 2

    Ατρόμητος Αθ. 1

    Απόλλων Αθ. 1

    Λεβαδειακός 1

    Εθν. στέρας 1

    Λάρισα 1

    Ακράτητος 0

    Καλαμάτα 0

    Νίκη Βόλου 0

    Ποσειδών Ν. Πόρων 3.

    [23] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗ ΑΠΟ ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ

    Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε η Προέδρος της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα στον Παραολυμπιονίκη Χαράλαμπο Tαϊγανίδη για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην κολύμβηση.

    «Πανηγυρίσαμε μαζί με όλους τους Έλληνες μια καταπληκτική κούρσα. Σπάσατε τα χρονόμετρα. Η κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου μέσα σε λίγες ημέρες μας γέμισε χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια. Θερμά συγχαρητήρια!», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    [24] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΕ 2-0

    Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς είχε στην αρχή την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, καθώς είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική, με αποτέλεσμα ο Ιωνικός όχι μόνο να ανεβάσει την απόδοσή του, αλλά να πάρει και τη νίκη με 2-0 στο γήπεδο της Νεάπολης.

    Στο 18' ο Κλέιτον από πολύ κοντά δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Μπεκιάι, ενώ ο τερματοφύλακας των «Ποντίων» Ζαφειρόπουλος έσωσε τη εστία του στο 20` και στο 28` σε σουτ του Γαβριλόπουλου. Αυτό που δεν κατάφερε στις δύο προηγούμενες φάσεις ο Γαβριλόπουλος το πέτυχε ο ίδιος στο 39' με κεφαλιά δίνοντας το προβάδισμα στον Ιωνικό.

    Στην επανάληψη ο Ιωνικός διατήρησε την υπεροχή του και στο 62' ο Μακόρ ατομική προσπάθεια έκανε το 2-0. Η Καλαμαριά έχασε καλή ευκαιρία για να μειώσει με τον Ουέλινγκτον στο 70`.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Μαζαράκης (Κεφαλλονιάς). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Φυτανίδης, Γκούντμαν και Γαβριλόπουλος.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Διαμαντής, Κινγκ, Πουλόπουλος, Διγκόζης, Μελαμπιανάκης, Μακόρ, Λετιέρι, Μάγγος, Γαβριλόπουλος, Βουρεξάκης

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Ζαφειρόπουλος, Νταβάρεζ (66` Παππάς), Ιακώβου, Παπαδόπουλος, Κλέιτον, Φυτανίδης, Ουέλινγκτον, Παρμαξίδης, Χατζί, Βέλα Τζούνιορ, Βάργκας (46` Τζιακομέλι).

    [25] ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΟ ΤΟΥ ΕΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ

    Πορταλέγκρε, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (16:07 UTC+2)

    Πορτογάλος ταχυδρομικός διανομέας «προσέλαβε» για βοηθό του ένα γαϊδουράκι και είναι τόσο ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του, ώστε συστήνει σε 4 συναδέλφους του, που κινούνται στην ίδια περιοχή μ' αυτόν, να κάνουν το ίδιο.

    Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Correio da Manha», ο Ζοάο Τόμας, που εξυπηρετεί τους κατοίκους της παλιάς πόλης του Πορταλέγκρε, στη νότια Πορτογαλία, πήρε από την περασμένη Παρασκευή μαζί του το γαϊδουράκι, στην πλάτη του οποίου φορτώνει όλη την αλληλογραφία που πρέπει να μεταφέρει.

    «Μπορεί, τώρα, με το βοηθό μου να αργούμε λίγο παραπάνω να μοιράσουμε τα γράμματα, όμως, η πλάτη μου ανακουφίστηκε τις μέρες αυτές, που δεν χρειάστηκε να ανεβοκατεβαίνω στα σοκάκια με τους σάκους στην πλάτη», είπε στην εφημερίδα ο ταχυδρόμος.

    [26] ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΟ ΟΚΤΟΜΠΕΡΦΕΣΤ

    Μόναχο, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (15:53 UTC+2)

    Παρά τις δυνατές καταιγίδες, τις συνεχείς βροχοπτώσεις και το έντονο κρύο που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, Γερμανοί αλλά και ξένοι τουρίστες εξακολουθούν να συρρέουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους χώρους του περιβόητου φεστιβάλ «Οκτόμπερφεστ» («Γιορτή του Οκτώβρη») και να καταναλώνουν εκατομμύρια λίτρα μπίρας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν σήμερα από το Μόναχο οι διοργανωτές, το φεστιβάλ, που βρίσκεται ήδη στα μισά του, επισκέφτηκαν φέτος πάνω από 3,1 εκατομμύρια άτομα, αριθμός μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό, όταν κατά το «Οκτόμπερφεστ» είχε επικρατήσει καλοκαιρία.

    Σύμφωνα, πάντως, με το δήμαρχο του Μονάχου, Κρίστιαν Ούντε, φέτος, οι επισκέπτες, εκτός από τα 2,3 εκατομμύρια «κρίκετ» μπίρας, έχουν καταναλώσει και 1.800 λίτρα γκλιβάιν (σ.σ.: ελαφρά βρασμένο τοπικό κρασί), το οποίο επιτράπηκε να σερβίρεται, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    [27] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ Ο ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΤΖΙΝ

    Μαϊάμι, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (15:36 UTC+2)

    Η ισχυρή τροπική καταιγίδα Τζιν πλήττει από το πρωί των πολιτεία Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Ήδη, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, πάνω από 800.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Εξάλλου, όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα από το Μαϊάμι, εξαιτίας του ισχυρού κυκλώνα Τζιν έχουν υποστεί σημαντικές ζημίες εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, δημόσια πάρκα και ενεργειακές εγκαταστάσεις της πολιτείας.

    Επίσης, ύστερα από τις καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τον κυκλώνα στο πέρασμα του, οι περισσότεροι δρόμοι της Φλόριντα έχουν μετατραπεί σε ορμητικά ποτάμια. Αν και γενικότερος απολογισμός από την τροπική καταιγίδα θα μπορέσει να γίνει μετά βράδυ, οπότε και εκτιμάται πως θα ξεθυμάνει, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

    [28] ΓΑΛΛΙΑ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΤΩΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

    Παρίσι, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Διεξάγονται από το πρωί στη Γαλλία οι εκλογές για την αντικατάσταση του ενός τρίτου των μελών της Γερουσίας της χώρας. Συγκεκριμένα, από τις συνολικά 331 έδρες γερουσιαστών, θα εκλεγούν νέοι αντιπρόσωποι για τις 128 από αυτές, για τις οποίες έχουν θέσει υποψηφιότητα πάνω 1.200 άτομα.

    Τα μέλη της γαλλικής γερουσίας, πάντως, δεν εκλέγονται απευθείας από το λαό, καθώς στις εκλογές αυτές δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον περίπου 50.000 εκλέκτορες, οι οποίοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι σε άλλες βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, το εκλογικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, στη Γερουσία. Πλην όμως, η UMP θα διαθέτει πάλι πλειοψηφία σε συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα.

    [29] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ: ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

    Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία φέρεται ότι εξαπάτησε τις υπηρεσίες της Eurostat και της Κομισιόν, μέσω πλασματικών προϋπολογισμών σε ό,τι αφορά στο θέμα των ελλειμμάτων της ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (ΑΕΠ), σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Φόκους».

    Όπως αναφέρει το «Φόκους», που επικαλείται πληροφορίες από διπλωμάτες των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει πλέον φόβους ότι και η κυβέρνηση της Ρώμης απέκρυψε ελλείμματα που ήταν υψηλότερα του 3%, παραβιάζοντας το σχετικό κριτήριο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία από το 2001 και μετά δηλώνει πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ως προς το ΑΕΠ της χώρας είναι μόνιμα λίγο κάτω από το 3%, ειδικοί επί των δημοσιονομικών των Βρυξελλών αμφισβητούν τα στοιχεία αυτά. «Στην προκειμένη περίπτωση δεν ταιριάζουν ορισμένα στοιχεία», φέρεται να δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ.

    [30] ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 26 Σεπτεμβρίου 2004 (10:41 UTC+2)

    Κλειστό για το κοινό, επί τρεις μέρες, θα παραμείνει το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας, που βρίσκεται στην οδό Φιλίππου 4. Συγκεκριμένα το μουσείο δε θα λειτουργήσει στο διάστημα απο τις 29 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου του 2004, καθώς στο κτίριο θα πραγματοποιηθούν εργασίες απεντόμωσης και καθαρισμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 September 2004 - 18:13:54 UTC