Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [02] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2007 ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
  • [03] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ-ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΓΙΑ
  • [04] ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΕ 11 ΧΩΡΕΣ
  • [05] ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ EUROSTAT
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [10] ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΕΔΩΣΕ Ο
  • [11] ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΚΟΝΤΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ
  • [12] ΕΠΑΦΕΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 1,21% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [15] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 "ΒΛΕΠΕΙ" Ο
  • [17] ΜΠΑΤΛΕΡ: ΤΟ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [18] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Η PMC ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [19] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΔΑΝΕΙΟ 123 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [21] Δ. ΠΑΠΑΓΕΡΙΔΗΣ: ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ
  • [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [23] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΛΟ "ΦΛΩΡΟΚΑΠΕΙΑ"
  • [24] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ
  • [25] Η ΚΟΡΕΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [26] ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ CNN ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [27] ΔΥΟ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ
  • [28] Η ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΕΝΑΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [30] ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [31] ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [33] "ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ. ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ" ΤΟΥ Μ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [34] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΨΝΘ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  • [35] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

  • [01] ΒΑΡΥ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Λαμία, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (17:52 UTC+2)

    Βαρύ πένθος σε όλη τη χώρα για τους νεκρούς μαθητές, που βρήκαν τόσο τραγικό θάνατο στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο Ασπρονέρι της Φθιώτιδας, ενώ μετέβαιναν για να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Με απόφασή της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου, κλειστά θα μείνουν την Τετάρτη όλα τα σχολεία της χώρας σε ένδειξη πένθους, ενώ με απόφαση της «Αθήνα 2004» ματαιώνεται το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης την Τρίτη των Παραολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτή είχε αρχικά σχεδιασθεί και προγραμματισθεί. Την οδύνη της εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ενώ στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν αμέσως οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και Υγείας.

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στο δήμαρχο Φαρκαδόνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Δεχθείτε την βαθύτατη οδύνη μου για το φοβερό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους παιδιά από το δήμο σας που ήσαν παιδιά όλων μας. Παρακαλώ να διαβιβάστε τη συντριβή και τα συλλυπητήρια όλων των Ελλήνων και μεταξύ αυτών και τα δικά μου στις οικογένειες που χτυπήθηκαν τόσο σκληρά», τονίζεται στο τηλεγράφημα του κ. Στεφανόπουλου.

    Ο πρωθυπουργός που ενημερώθηκε για το τροχαίο αμέσως μετά την αποχώρηση του από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έδωσε εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας και ακύρωσε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του και την παρουσία του το απόγευμα στο Ολυμπιακό Στάδιο για απονομή μεταλλίων σε Παραολυμπιονίκες. Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, οι οποίοι είχαν μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας και τον ενημέρωσαν.

    Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στους συγγενείς των θυμάτων εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυβέρνηση εκφράζει τη συμπαράστασή της και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε σήμερα το πρωί. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος ήδη διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές και θα αποδοθούν ευθύνες όπου προκύψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Τα θερμά του συλλυπητήρια για το χαμό των 7 μαθητών εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. «Αισθάνομαι ιδιαίτερο πόνο για το σημερινό τραγικό δυστύχημα. Παιδιά, μαθητές που ερχόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν την Παραολυμπιάδα. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες, τους συγγενείς των θυμάτων. Εκφράζω τη συμπαράσταση μου σε όλους τους τραυματίες και βεβαίως τις ευχές μου σε αυτούς και τις οικογένειες τους ότι γρήγορα θα έχουν πλήρη ανάρρωση», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του εκφράζει την οδύνη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων του νέου φοβερού δυστυχήματος και προσθέτει ότι «το σημερινό δυστύχημα, με τους 7 νεκρούς μαθητές και τους 30 τραυματίες στην εθνική οδό (στο πέταλο του Μαλιακού), δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πρόκειται για ένα ακόμη έγκλημα, αφού σε αυτό το τμήμα της εθνικής οδού, 40 περίπου χλμ., τα θανατηφόρα ατυχήματα είναι συχνό φαινόμενο. Πρόκειται για δρόμο καρμανιόλα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας».

    Τα συλλυπητήρια του στους γονείς των μαθητών έστειλε με τηλεγράφημα του στο δήμαρχο Φαρκαδόνας Τρικάλων ο πρόεδρος του ΣΥΝ. «Εκφράζω τη συντριβή όλων μας για την καταστροφή που σας βρήκε. Οι χαροκαμένοι γονείς και τα παιδιά να βρουν δύναμη ζωής, για να ξεπεράσουν τον εφιάλτη», τονίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε τόσο στην πρώην όσο και στη νυν κυβέρνηση, τις οποίες κατηγόρησε ότι ενώ γνωρίζουν την επικινδυνότητα της περιοχής, αδιαφορούν και δεν κάνουν τίποτα ώστε να σταματήσει αυτός ο βαρύς φόρος αίματος στην άσφαλτο.

    Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή μαθητών, καθώς κατευθύνονταν στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το απόγευμα της Δευτέρας θα τηρηθεί στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, ενός λεπτού σιγή σε όλες τις αγωνιστικές εγκαταστάσεις.

    Αγωνία στους κατοίκους της Φαρκαδόνας

    Με την αγωνία έκδηλη στα πρόσωπά τους, οι γονείς των παιδιών που ξεκίνησαν για την Αθήνα με τρία πούλμαν από τη Φαρκαδόνα Τρικάλων αμέσως μετά την είδηση του τραγικού δυστυχήματος προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να πληροφορηθούν για την τύχη τους. Μην αντέχοντας το χρόνο να κυλά χωρίς να έχουν λάβει σημεία ζωής από τα παιδιά τους, κάποιοι έφυγαν με τα αυτοκίνητα τους για το νοσοκομείο της Λαμίας.

    Οι γονείς των μαθητών από τα γύρω χωριά κατευθύνθηκαν αρχικά στο σχολείο της Φαρκαδόνας, όπου συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του Λυκειάρχη προσπαθώντας να μάθουν νέα για την τύχη των παιδιών τους. Λίγο αργότερα τα μεγάφωνα του δήμου καλούσαν τους γονείς στην πλατεία του χωριού, προκειμένου να μεταβούν όλοι μαζί με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στη Λαμία, κοντά στα παιδιά τους. Μαζί τους επισκέπτριες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί.

    Ο οδηγός του ΚΤΕΛ που θα έφευγε για Λαμία, Βαγγέλης Παπάς, σοκαρισμένος μίλησε για το συνάδελφό του Δημήτρη Πεσλή, που οδηγούσε το μοιραίο λεωφορείο. Ο κ. Παπάς είπε ότι μίλησε με το συνάδελφο του, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι πήγαινε μέσα στα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας και σε κομβόϊ με άλλα λεωφορεία που επίσης μετέφεραν μαθητές και ότι ξαφνικά η νταλίκα έπεσε με δύναμη στο πίσω αριστερό μέρος του λεωφορείου.

    Σε καλή κατάσταση το λεωφορείο των ΚΤΕΛ

    Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ είχε ξεκινήσει το πρωί για το ΟΑΚΑ. Η νταλίκα ταξίδεψε το βράδυ από το Ηράκλειο της Κρήτης, φόρτωσε στον Πειραιά το κοντέινερ με υαλοπίνακες και ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το πρώτα στοιχεία, ο οδηγός της νταλίκας Αντώνης Παρδαλάκης, έχασε τον έλεγχό της σε στροφή στο 173ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας που θεωρείται σημείο καρμανιόλα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και λόγω μετατόπισης του φορτίου χτύπησε πλάγια στο πίσω αριστερό μέρος του λεωφορείου.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η νταλίκα δευτερόλεπτα πριν τη σύγκρουση «πήγαινε στις δύο ρόδες» και τα λάστιχα έβγαζαν καπνούς. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που και τα δύο οχήματα ανατράπηκαν. Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, που άρχισαν το δύσκολο έργο του απεγκλωβισμού. Οι δύο οδηγοί, του λεωφορείου Δημήτρης Πεσλής και της νταλίκας Αντώνης Παρδαλάκης υποβλήθηκαν σε αλκοτέστ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν καθαρό. Από τον ταχογράφο της νταλίκας, προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες ότι είχε αναπτύξει ταχύτητα 77 χλμ. την ώρα, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στο συγκεκριμένο σημείο είναι 50 χλμ. την ώρα.

    Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA, ρεπόρτερ του ο οποίος μπήκε στο λεωφορείο με τους πραγματογνώμονες του υπουργείου Μεταφορών, είπε ότι μηχανολογικά ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και τα λάστιχά του, ενώ είχε περάσει τεχνικό έλεγχο τον περασμένο Ιούνιο. Ερωτηματικά για τα αίτια του δυστυχήματος όμως προκαλεί και το γεγονός ότι η νταλίκα ήταν καινούργια, μηχανολογικά σε πολύ καλή κατάσταση, όπως και τα λάστιχά της και εξετάζεται το ενδεχόμενο μετατόπισης φορτίου.

    [02] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2007 ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του 2007 θα ολοκληρωθούν τα έργα της εθνικής οδού στο πέταλο του Μαλιακού, όπως διαβεβαίωσε σήμερα, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιος Σουφλιάς, με αφορμή το σημερινό τραγικό δυστύχημα, ανάμεσα στον Αγιο Κωνσταντίνο και τα Καμμένα Βούρλα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, εντός του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ο δρόμος μέχρι τη Στυλίδα θα μετατραπεί σε σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο.

    Ο κ.Σουφλιάς δεσμεύτηκε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εγκατασταθούν γρήγορα κάμερες σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του πετάλου του Μαλιακού και γενικότερα να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, εως ότου ολοκληρωθούν τα έργα.

    Αναφερόμενος στις παλινωδίες που σημειώνονται σε ό, τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέδωσε μεγάλο μέρος της ευθύνης στις προσφυγές που έχουν κάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες εργοληπτικές εταιρίες, για το τμήμα Θερμοπυλών - Στυλίδας, μήκους 17 χλμ.

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έστειλε επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες απεμπλοκής του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού πού αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία όπου συμβαίνουν εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα.

    Σε ό, τι αφορά τη σημερινή τραγωδία, ο κ.Σουφλιάς δήλωσε συγκλονισμένος για το τροχαίο με τους μαθητές "Είναι μια τραγωδία και όπως λέγεται η ευθύνη ανήκει σε κάποιον οδηγό. Οφείλουμε, όμως, πρόσθεσε, όλοι και ιδιαίτερα αυτοί που οδηγούν βαρέα οχήματα να είναι προσεκτικοί", υπογράμμισε ο κ.Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι στο πέταλο του Μαλιακού έχουμε 80 με 100 νεκρούς κάθε χρόνο σε τροχαία και δεκάδες τραυματίες.

    Αναλύοντας τα πεπραγμένα του ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με το Μαλιακό, ο κ.Σουφλιάς είπε ότι αυτήν τη στιγμή είναι εγκατεστημένες δύο εργολαβίες σε μήκος 21 χιλιομέτρων, που κατασκευάζουν τις παρακάμψεις του Αγ.Κωνσταντίνου και των Καμμένων Βούρλων και αναμένεται να είναι έτοιμες τον Οκτώβριο του 2007.

    Δύο άλλα τμήματα, ένα από τις Θερμοπύλες μέχρι τον κόμβο της Λαμίας, κι' ένα από τον κόμβο της Λαμίας μέχρι τον κόμβο της Στυλίδας, μήκους 17 χλμ, παρότι είχε επιλεγεί μειοδότης από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπλοκαρίστηκαν από προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος έστειλε επιστολή στην Επιτροπή, ζητωντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να μην θρηνήσουμε θύματα. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν και το τμήμα αυτό του έργου θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο του 2007. Υπάρχει ένα τρίτο τμήμα του πετάλου από τη Σκάρφια μέχρι τις Θερμοπύλες ,το οποίο αυτήν την ώρα βρίσκεται στη φάση της μελέτης, ενώ μεταφέρθηκαν κονδύλια από άλλα έργα ,ώστε να ενταχθεί στο Γ΄ΚΠΣ.

    Σχετικά με τα απαιτούμενα έργα στο τμήμα των Τεμπών, ο κ.Σουλφιάς διευκρίνισε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες της συγχρηματοδότησης-παραχώρησης και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα μέχρι το φθινόπωρο του 2005 θα έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος._

    [03] Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ-ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΓΙΑ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (14:13 UTC+2)

    Ο Νίκος Αθανασάκης θα εκτελεί χρέη εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, προσωρινά μέχρι να ορίσει ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου τον αντικαταστάτη του Σπύρου Βούγια που υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

    Ο κ. Βούγιας δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το θέμα της μετεγγραφής της κόρης του ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να τον αποδεσμεύσει από τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου, ανεξάρτητα από το δίκαιο της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του απάντησε αρνητικά. Ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και δεν θέλησε να πάρει αποφάσεις "εν θερμώ" και κάτω από οποιαδήποτε πίεση της δημοσιότητας και των μέσων ενημέρωσης και θεώρησε άδικη την προσπάθεια της Ν.Δ. να συμψηφίσει δύο ανόμοιες περιπτώσεις.

    Παρά το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν για παράνομη ενέργεια στην περίπτωση του, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση του επισημαίνοντας:"Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο τρόπος με τον οποίο έγινε η δημόσια συζήτηση, ιδιαίτερα σε ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιούργησε μια εικόνα ζόφου και απαξίας της πολιτικής ζωής που ενέπλεξε όχι μόνον εμένα προσωπικά αλλά και μέλη της οικογένειας μου. Αυτό έθιξε για πρώτη φορά τον πυρήνα της σχέσης ανάμεσα στην προσωπική και την πολιτική μου ισορροπία.

    Εκτός, όμως, από το προσωπικό, υπάρχει και ένα πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα. Δεν θέλω καμιά σκιά να βαραίνει τον πολιτικό χώρο που με τίμησε, ούτε να επιχειρείται η σπίλωση της μεγάλης προσπάθειας για ανανέωση της πολιτικής ζωής που έχει αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω να προσφέρεται στη Ν.Δ. καμιά ευκαιρία αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και τα οποία, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, είναι ανίκανη να επιλύσει και αντίθετα τα επιδεινώνει. Για τους λόγους αυτούς θα επιμείνω στην αποδέσμευση μου, από τα καθήκοντα του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Θα παραμείνω όμως δίπλα στον πρόεδρο και στη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε για την ανανέωση και τη ανασυγκρότηση του Κινήματος και θα στηρίξω το όραμά του για τις βαθύτερες αλλαγές στην ελληνική κοινωνία".

    [04] ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΕ 11 ΧΩΡΕΣ

    Λονδίνο, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (17:28 UTC+2)

    Η Βρετανία εξήγαγε σε «τουλάχιστον ένδεκα χώρες» παράγωγα αίματος, τα οποία ενδεχομένως ήταν μολυσμένα από τη νέα παραλλαγή της νόσου Κρόισφελντ-Γιάκομπς, της επιλεγόμενης νόσου των τρελών αγελάδων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Τάιμς.

    Οι ποσότητες αυτές αίματος προέρχονται από δωρεές εννέα ατόμων, τα οποία πέθαναν από την συγκεκριμένη ασθένεια.

    Οι χώρες στις οποίες εξήχθησαν οι ποσότητες αίματος είναι η Σιγκαπούρη (3 δείγματα), η Ρωσία (23), το Ομάν (100), το Μαρόκο (100), η Αίγυπτος (144), το Σουλτανάτο του Μπρουνέι (400), η Τουρκία (840), η Ινδία (953), το Ντουμπάι (2,400), η Βραζιλία (44.864) κι η Ιρλανδία (83.500).Πέντε από αυτές τις χώρες έχουν ειδοποιηθεί ήδη από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας, τονίζει η εφημερίδα.

    Την περασμένη εβδομάδα, 6.000 Βρετανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων πάσχοντες από αιμοφιλία, έλαβαν μία επιστολή με την οποία ενημερώνονται πως ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο να μολυνθούν από τη νόσο των τρελών αγελάδων εξαιτίας των μεταγγίσεων.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα τελευταία εννέα χρόνια στη Βρετανία έχουν πεθάνει 141 άνθρωποι από τη νέα παραλλαγή της νόσου των τρελών αγελάδων.

    [05] ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (10:12 UTC+2)

    Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται στις διεθνείς αγορές και για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση οι τιμές του μαύρου χρυσού, πλησιάζοντας μάλιστα το επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω της αύξησης των ανησυχιών για στενότητα προσφοράς.

    Ειδικότερα, νωρίς το πρωί στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου διαμορφωνόταν στα 49,32 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο κατά 0,9% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος. Νωρίτερα, η τιμή του πετρελαίου είχε φθάσει έως και το επίπεδο των 49,36 δολαρίων το βαρέλι.

    Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 7% και κατά 73% σε διάστημα δώδεκα μηνών.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ EUROSTAT

    Βρυξέλλες, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μπεγλίτης ζητεί να πληροφορηθεί γιατί η Eurostat αποδέχθηκε τη νέα λογιστική ρύθμιση σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, όταν είχε συμφωνήσει από κοινού με την προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας τη λογιστική ρύθμιση για τον υπολογισμό των αμυντικών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία θα πραγματοποιήσει από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Τη βαθύτατη οδύνη της Βουλής των Ελλήνων στο βαρύ πένθος της κοινωνίας Φαρκαδώνας Τρικάλων, για τον τραγικό θάνατο 7 μαθητών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων από το Γενικό Λύκειο της πόλης, εκφράζει η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα σε συλλυπητήριες επιστολές της, τις οποίες απέστειλε στον Λυκειάρχη Πέτρο Χαχόπουλο και τον Δήμαρχο Φαρκαδώνας Αθανάσιο Μεριδάκη.

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ Μ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Την επέμβαση της Κομισιόν για το θέμα των μετεγκαταστάσεων - "μεταναστεύσεων" ευρωπαϊκών εταιρειών ζητά με επίκαιρη ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Μαυρομμάτης.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στις μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων από τα κράτη μέλη της Ένωσης σε κράτη εκτός ΕΕ, ενώ πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη μετεγκατάσταση ακόμη και ως μέσο εξαναγκασμού των εργαζομένων σε περισσότερες ώρες εργασίας αλλά και σε μικρότερες αμοιβές. Δέλεαρ για τις μετεγκαταστάσεις αποτελούν τόσο τα χαμηλότερα ημερομίσθια, όσο και η ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπισή τους, αναφέρει ο κ. Μαυρομμάτης, επισημαίνοντας πως «τέτοιου είδους πρακτικές αυξάνουν την ανεργία και μειώνουν αισθητά την παραγωγικότητα των κρατών μελών».

    Πρόσφατα, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά εταιρειών που αποφάσισαν να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους εκτός ΕΕ.

    Με την ερώτησή του, ο κ. Μαυρομμάτης, ζητά από την Κομισιόν «να δώσει κίνητρα στις εταιρείες προκειμένου να γίνει ελκυστική η παραμονή και λειτουργία τους εντός ΕΕ και να μην βλέπουν τις τρίτες χώρες ως φορολογικούς παραδείσους».

    [10] ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Εντολή να υπάρξουν απαντήσεις σε όλα, έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, με αφορμή το τραγικό τροχαίο δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε επτά μαθητές.

    Όπως δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ο κάθε υπουργός, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, ενημέρωσε για το σημερινό δυστύχημα τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε εντολή να υπάρξουν απαντήσεις σε όλα, να προχωρήσουν οι έρευνες ταχύτατα και, όπου υπάρχουν ευθύνες, να καταλογιστούν άμεσα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την απόδοση ευθυνών για το τραγικό τροχαίο, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι υπάρχουν Επιτροπές που θα εξετάσουν τις ευθύνες.

    [11] ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΚΟΝΤΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΡΥΖΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού, μετά από χθεσινό δημοσίευμα ότι "έκαναν φτερά τόνοι ρυζιού από τις αποθήκες των εταιριών που ήταν αποθηκευμένοι, προκειμένου να διανεμηθούν".

    Ειδικότερα, ο κ. Κοντός προέβη στις εξής ενέργειες:

    -Απέστειλε στις αποθήκες των εταιριών που έχουν αναλάβει το έργο της διανομής του ρυζιού μικτά συνεργεία αποτελούμενα από υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου των Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), προκειμένου να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους.

    - Ενημέρωσε την Εισαγγελική Αρχή της Θεσσαλονίκης και την κατέστησε κοινωνό του προβλήματος, έλαβε δε τη διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει σε αυτήν το πόρισμα που θα προκύψει από τις έρευνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    - Ενημέρωσε τον Προϊστάμενο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τον Υποστράτηγο, Κωνσταντίνο Τζέκη, ώστε να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες.

    [12] ΕΠΑΦΕΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Σαντορίνης μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί, με σκοπό τη διαρκή, περαιτέρω, ανάπτυξη της Τράπεζας.

    Ειδικότερα, ο κ. Αράπογλου συναντήθηκε με 130 επιχειρηματίες και επαγγελματίες του νησιού και συζήτησε μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν, ενώ σημειώνεται παρών ήταν και ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της τράπεζας, Γιάννης Φίλος.

    Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες και επαγγελματίες ο πρόεδρος και διοικητής της Εθνικής υπογράμμισε το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον της τράπεζας για τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς και για τους επαγγελματίες. Ειδικότερα δε, για τη Σαντορίνη, όπου η Εθνική Τράπεζα έχει παρουσία από το 1842.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 1,21% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Αύξηση κατά 1,21% σημειώθηκε στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε διεθνώς κατά 7,19%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα:

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε 2.300 περίπου πρατήρια, διαμορφώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2004 στα 0,834 ευρώ ανά λίτρο, σημειώνοντας αύξηση από τα 0,824 ευρώ ανά λίτρο στις 17 Σεπτεμβρίου 2004 κατά 1,21%, ενώ την ίδια περίοδο η τιμή του brent σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 7,19% (Πίνακας 1).

    Από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 14,09%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 48,52% (Πίνακας 2). Επιπλέον από τις 28/5/2004, οπότε και καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης με βάση την τιμοληψία του υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε μείωση κατά 1,65% παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του brent παρουσιάζει αύξηση κατά 24,74% (Πίνακας 3 και Διάγραμμα 1).

    Τέλος, η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 23,06% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης των διαδικασιών για στενότερη συνεργασία των χρηματιστηρίων και των επιτροπών κεφαλαιαγορών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ). Όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες, τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν, δεδομένου ότι σε όλη την Γηραιά Ήπειρο έχουν ήδη δρομολογηθεί ανάλογες συμμαχίες και συνεργασίες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργανάς, εξέφρασε τη στήριξη του ομίλου στην προτεινόμενη συνεργασία, ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική συμβολή του Ομίλου στην ανάπτυξη των αγορών της περιοχής.

    Οι προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ αφορούν:

    - Στην ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την εξέλιξη των μακροοικονομικών δεδομένων και των κεφαλαιαγορών των χωρών της περιοχής και την παρουσίασή τους μέσω ειδικών σελίδων στο web site του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    - Στην παροχή από την ΕΧΑΕ τεχνολογικών λύσεων, για τη λειτουργία των αγορών αυτών, τόσο σε επίπεδο συναλλαγών, όσο και σε επίπεδο εκκαθάρισης

    - Τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε εξειδικευμένα θέματα με τη διοργάνωση ειδικών παρουσιάσεων. Τα πρώτα θέματα που προτάθηκαν αφορούν τους μηχανισμούς ιδιωτικοποιήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου αλλά και για τις εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής αγοράς (υπό κατάρτιση οδηγίες).

    - Στη συμμετοχή της ΕΧΑΕ στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιριών που λειτουργούν τις αγορές αυτές.

    Από την πλευρά του ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της ΕΧΑΕ, Σπύρος Καπράλος, αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύντομης παρέμβασής του στο μεγάλο οργανωτικό και επιχειρησιακό επίτευγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στις θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το γεγονός αυτό στην ελληνική οικονομία.

    Επισημαίνεται ότι στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 90 στελέχη χρηματιστηρίων, επιτροπών κεφαλαιαγορών και εισηγμένων εταιριών, προερχόμενα από 17 χώρες της περιοχής.

    [15] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΘ ΑΕ

    Κομοτηνή, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (17:21 UTC+2)

    Ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο τις εκθεσιακές δραστηριότητες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ΑΕ) πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ροδόπης. Την συνάντηση διοργάνωσε η ΔΕΘ ΑΕ, με στόχο να καταστήσει πιο στενή και ενεργό τη συνεργασία της με τις παραγωγικές τάξεις της χώρας και να τους παρουσιάσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες επίτευξης των στόχων τους, μέσα από τις εκθεσιακές δράσεις που οργανώνει.

    Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επιχειρηματίες, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και εκ μέρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης η Ελένη Καλφέλη (υπέυθυνη του τομέα παραγωγής), ο εκπρόσωπος της Διοίκησης της ΔΕΘ και Εμπορικός Ακόλουθος, Ιωάννης Μάρκος και ο Νομικός Σύμβουλος, Ευάγγελος Πούλιος.

    Στον χαιρετισμό της η Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης, Υβόνη Στόικου-Πέππα, τόνισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας της ΔΕΘ για στενή συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς και κατ' επέκταση με τους ίδιους τους επιχειρηματίες,η οποία εγκαινιάζεται από την Κομοτηνή και τα πλεονεκτήματα που εχουν οι επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το κύρος της ΔΕΘ στη διείσδυση τους σε ξένες αγορές.τονίζοντας ότι ''το Επιμελητήριο θα βρίσκεται πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΔΕΘ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων''.

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της ΔΕΘ, Ε. Καλφέλη, ανέπτυξε το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ στα Βαλκάνια, το οποίο το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε δυο εκθέσεις: στη Διεθνή Εκθεση Γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, τροφίμων, ποτών και συσκευασίας ''Indagra-Expodrink-All pack'' στο Βουκουρέστι ( 3-7/11 /2004)και στη Διεθνή Εκθεση ''Panair 2004 στα Τίρανα (25-30/11/2004).

    Ο Εμπορικός Ακόλουθος κ Μάρκος ανέλυσε το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στις χώρες αυτές, και κυρίως στη Ρουμανία στην οποία η Ελληνική παρουσία είναι πολύ σημαντική και υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες επενδύσεις κυρίως στον Αγροτικό τομέα. Ο κ Μάρκος ανέπτυξε ακόμη τα πλεονεκτήματα και τα σημεία εκείνα τα οποία θα πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρουμανία.

    Ο. Ορφανίδου

    [16] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΠΕΤΕΡΣΕΝ

    Βελιγράδι, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2005, διατύπωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία (UNMIK), Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Ο επικεφαλής της UNMIK, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που απαρτίζουν την Ομάδα Επαφής, καθώς και εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του ΝΑΤΟ.

    Όπως επισήμανε, ένα από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Νέα Υόρκη ήταν η συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στις επικείμενες τοπικές εκλογές στην επαρχία.

    [17] ΜΠΑΤΛΕΡ: ΤΟ "ΝΑΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Οχρίδα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει καθυστέρηση στην πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ, διατύπωσε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη γείτονα, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως το 2010, εάν η διαδικασία αποκέντρωσης δεν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Μπάτλερ, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που απορριφθεί τελικά το νομοσχέδιο για τη νέα διοικητική διαίρεση της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο για να προετοιμάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει πως θα υπάρξει παραβίαση των χρονοδιαγραμμάτων.

    Σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής, η πιθανότητα ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2006 θα έχει «σβήσει», ενώ η επόμενη προγραμματισμένη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι το 2010.

    [18] ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ Η PMC ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Αποσύρεται η Peace Monitoring Force (PMC) από το Ιράκ μετά από συμφωνία μεταξύ της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης με την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που είχαν συστήσει τη συγκεκριμένη δύναμη το 1997, με σκοπό τον τερματισμό των συρράξεων ανάμεσα στις κουρδικές ομάδες KDP (Μπαρζανί) και PUK (Ταλαμπανί), οι οποίες είχαν αρχίσει το 1992 και συνεχίζονταν μέχρι το 1996, στο Βόρειο Ιράκ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, η ευθύνη της διοίκησης της εν λόγω δύναμης η οποία εδρεύει στο Aρμπίλ έχει ανατεθεί στην Τουρκία και η απόσυρσή της ήταν ένα από τα αιτήματα τα οποία πρόβαλλαν συνεχώς οι εν λόγω κουρδικές ομάδες.

    H PMC έχει παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση σε Τουρκομάνους, Χαλδαίους και Ασσυρίους και συγκεκριμένα έχει εκπαιδεύσει, μέχρι σήμερα, 2.500 Τουρκομάνους.

    [19] ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΑΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο επίσημη επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, στην Τουρκία, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Τα σχετικά δημοσιεύματα προβάλλουν ως αιτία για την αναβολή της επίσκεψης τη δυσαρέσκεια του Ιρανού προέδρου από τη χθεσινή απόφαση του ιρανικού Κοινοβουλίου το οποίο ελέγχεται από τους 'συντηρητικούς' να εξαρτηθεί η υλοποίηση των συμβάσεων ανάμεσα στο ιρανικό κράτος και των τουρκικών συμφερόντων κοινοπραξιών TAV (Tepe-Akfen-Venture / αυστριακή) και Irancell (μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η τουρκική εταιρεία Turkcell) από την έγκριση του ίδιου του Κοινοβουλίου.

    Σημειώνεται ότι την Τετάρτη το ιρανικό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει νόμο με τον οποίο επιβάλλονταν η υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης από το ιρανικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων που συνάπτουν ξένες εταιρείες (των οποίων το ποσοστό υπερβαίνει το 49%) με το ιρανικό κράτος, για να καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους, αλλά με χθεσινή απόφαση η υποχρέωση αυτή περιορίσθηκε μόνο στις προαναφερθείσες τουρκικών συμφερόντων εταιρείες.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί, η μεν εταιρία TAV αναλαμβάνει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Αεροδρομίου 'Ιμάμη Χομεϊνί', της Τεχεράνης, η δε Irancell θα είναι ο φορέας της κινητής τηλεφωνίας στο Ιράν.

    Οι τουρκικές εφημερίδες οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψη Χαταμί στην Άγκυρα έχει μετατραπεί σε πόλεμο ανάμεσα στους Ιρανούς «συντηρητικούς» και τους «μεταρρυθμιστές» αναφέρονται σε δηλώσεις του Ιρανού προέδρου ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της ισλαμικής επανάστασης, θα αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας και σημαίνει παράλυση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων².

    Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ο πρόεδρος Χαταμί είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο Σεζέρ όσο και με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, στους οποίους εξέφρασε τη λύπη του επειδή αναγκάζεται, όπως είπε, να αναβάλλει την επίσκεψη, την οποία θα πραγματοποιήσει το συντομότερο δυνατό διάστημα.

    Όπως γράφει η Milliyet, Τούρκοι διπλωμάτες απέδωσαν την αναβολή της επίσκεψης Χαταμί στην Τουρκία στη διαμάχη μεταξύ των «συντηρητικών» και των «μεταρρυθμιστών» στο Ιράν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η διαμάχη ανάμεσα στους Ιρανούς μεταρρυθμιστές και τους συντηρητικούς ήρθε στην επιφάνεια τη φορά αυτή με το θέμα της επίσκεψης του Χαταμί στην Τουρκία, τις σχέσεις με την οποία προσπάθησαν να υπονομεύσουν οι τελευταίοι στο 'παρά πέντε' της πραγματοποίησης της επίσκεψης. Ο δε Χαταμί προτίμησε να αντιπαρατεθεί στο Κοινοβούλιο, αντί να επισκεφθεί την Άγκυρα, όντας σε μειονεκτική θέση».

    [20] ΔΑΝΕΙΟ 123 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Βουκουρέστι, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Δάνειο, ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί από τη Παγκόσμια Τράπεζα στη Ρουμανία για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, της ενέργειας και των οικονομικών υπηρεσιών.

    Η σχετική συμφωνία υπεγράφη σήμερα στο Βουκουρέστι ανάμεσα στον Ρουμάνο υπουργό Οικονομικών Μιχάι Τανασέσκου και στον διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αναντ Σεθ.

    Ο κ. Σεθ τόνισε ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη Ρουμανία αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολλά κυρίως στον τομέα της δικαιοσύνης.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] Δ. ΠΑΠΑΓΕΡΙΔΗΣ: ΣΤΟ ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    «Στόχος μου αρχικά ήταν η κατάκτηση ενός μεταλλίου και στην συνέχεια η πρώτη θέση. Χαίρομαι που τα κατάφερα και χάρισα στην πατρίδα μου τρία χρυσά μετάλλια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο 18χρονος αθλητής της άρσης βαρών Δημήτρης Παπαγερίδης ο οποίος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών των εφήβων, που διεξήχθη στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

    «Ηταν δύσκολος αγώνας με πολύ σκληρό συναγωνισμό, τον περίμενα άλλωστε, αλλά νομίζω ότι όλα κρίθηκαν στην κίνηση του αρασέ, όπου με τα 180 κιλά που σήκωσα ξεκαθάρισα την κατάσταση. Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα φτιάξει μια νέα ομάδα, πολύ καλή, ισάξια της «ντριμ-τιμ», αφού διαθέτει μια σειρά από νέα παιδιά με πλούσιο ταλέντο. Αρκεί να υπάρχει απ΄ όλους μας θέληση», τόνισε ο Δημήτρης Παπαγερίδης.

    Ωστόσο η ελληνική ομάδα στην κατηγορία των +105 κιλών δεν έμεινε εκεί. Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια. Εχασε μάλιστα το ασημένιο μετάλλιο στο σύνολο, εξαιτίας μεγαλύτερου βάρους, καθώς σήκωσε τα ίδια κιλά (382,5κ) με τον Ρώσο Ντανακίεφ.

    «Αγωνίστηκα με φοβερό συνάχι. Είχα γρίπη και ένιωθα χάλια, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Εκανα έναν πολύ άσχημο αγώνα. Εάν σήκωνα τα 215 κιλά στην τελευταία προσπάθειά μου στο ζετέ, θα ήμουν δεύτερος», αναφέρει ο χάλκινος πρωταθλητής Ευρώπης.

    Η Ελλάδα λοιπόν ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με πέντε μετάλλια, τρία χρυσά και δύο χάλκινα και έδειξε ότι μπορεί να στηρίξει το μέλλον της στα νέα παιδιά που πλαισιώνουν τις τάξεις όλων των εθνικών ομάδων.

    [22] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, έστειλε σήμερα, συγχαρητήρια τηλεγραφήματα:

    Στον Χαράλαμπο Ταϊγανίδη, για την κατάκτηση του δεύτερου χρυσού μεταλλίου στους Παρολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στα 50 μέτρα ελεύθερο (S13 Heat2) και

    Στον αργυρό Παρολυμπιονίκη Κώστα Φύκα, που κατέκτησε το δεύτερο αργυρό μετάλλιο στα 50 μέτρα ελεύθερο (S8 Final).

    [23] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΛΟ "ΦΛΩΡΟΚΑΠΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο η αυλαία του 1ου διεθνούς τουρνουά πόλο «Φλωροκάπεια», που διοργανώνεται στη μνήμη του Άγγελου Φλωροκάπη και θα φιλοξενηθεί στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης. Στο τουρνουά θα πάρουν μέρος οι ομάδες του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή, του Πανιωνίου, της Βουλιαγμένης και της Παρτιζάν Βελιγραδίου.

    «Είναι τιμή για μένα που παίρνω μέρος στο τουρνουά. Χρονικά το τουρνουά είναι στο καλύτερο σημείο αφού οι ομάδες βρίσκονται μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος», τόνισε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Παπαγιαννάκης, πολίστας του Ηρακλή και συνέχισε: «Μετέχουν πολύ καλές ομάδες. Το επίπεδο θα είναι καλό. Εύχομαι ο κόσμος να έρθει στο κολυμβητήριο για να δει από κοντά τους αγώνες. Επίσης θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων».

    Με την άποψη του Γιάννη Παπαγιαννάκη συμφώνησε και ο Κώστας Λούδης, αρχηγός της εθνικής και του Πανιωνίου. «Είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πολύ καλοί αγώνες. Εύχομαι επίσης να γίνει θεσμός του πόλο. Οι παράγοντες πρέπει να δουν πιο σοβαρά το πόλο και να επενδύσουν σε αυτό, όπως κάνουν στην Αθήνα. Όταν πήγα στον Πανιώνιο κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνονταν μια μεγάλη ομάδα. Οι παράγοντες επένδυσαν και ο Πανιώνιος έφθασε στο σημείο να διεκδικεί με αξιώσεις ακόμη και το πρωτάθλημα.

    Την απόφαση μου να σταματήσω από την εθνική την πήρα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρώ ότι ένας αθλητής πρέπει να σταματάει στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Μετά από δεκαέξι χρόνια στην Εθνική και συμμετοχή σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν η ιδανικότερη στιγμή να σταματήσω, συμμετέχοντας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσα στη χώρα μου. Ηθελα να τελειώσω με την κατάκτηση ενός μεταλλίου, στους Αγώνες της Αθήνας, γεγονός που δεν συνέβη. Η απόφασή μου δεν πρόκειται να αλλάξει».

    Τέλος, ο Μίμης Αλιχανίδης, πολίστας του ΠΑΟΚ δήλωσε: «Είναι διπλή χαρά για μένα να συμμετέχω σε ένα δυνατό τουρνουά με τον Πανιώνιο στην πόλη μου. Τέτοιες διοργανώσεις βοηθούν το άθλημα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη».

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων είναι:

    28/9

    1η αγωνιστική

    18.45 τελετή έναρξης-επίδειξη συγχρονισμένης κολύμβησης Ηρακλή

    19.00 ΠΑΟΚ-Βουλιαγμένη

    20.00 Παρτιζάν-Ηρακλής

    Ρεπό: Πανιώνιος

    29/9

    2η αγωνιστική

    10.00 ΠΑΟΚ -Παρτιζάν

    11.00 Πανιώνιος-Ηρακλής

    Ρεπό: Βουλιαγμένη

    3η αγωνιστική

    19.00 Ηρακλής-ΠΑΟΚ

    20.00 Βουλιαγμένη-Πανιώνιος

    Ρεπό: Παρτιζάν

    30/9

    4η αγωνιστική

    10.00 Βουλιαγμένη-Παρτιζάν

    11.00 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος

    Ρεπό: Ηρακλής

    5η αγωνιστική

    19.00 Πανιώνιος-Παρτιζάν

    20.00 Βουλιαγμένη-Ηρακλής

    Ρεπό: ΠΑΟΚ

    21.00 Τελετή λήξης-Απονομή μεταλλίων-Βραβεύσεις.

    [24] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΝΑΔΟΥ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Μία εκδήλωση, που αποδεικνύει τη δύναμη και το πάθος που έχουν μέσα τους οι αθλητές με αναπηρία, θα γίνει αύριο Τρίτη στις 9 πμ, στο χώρο της Ακρόπολης.

    Ο Καναδός Ολυμπιονίκης, Τζεφ Άνταμς, που ύστερα από μία λόγω μιας ασθένειας, έγινε άτομο με αναπηρία και κατέκτησε πολλά μετάλλια σε Παρολυμπιακούς Αγώνες (χάλκινο μετάλλιο στην Αθήνα), θα προσεγγίσει την Ακρόπολη, από το παραδοσιακό μονοπάτι και θα ανέβει τα σκαλοπάτια των Προπυλαίων με ειδικό καροτσάκι.

    Τον Καναδό αθλητή θα συνοδεύει ο Έλληνας Παρολυμπιονίκης, Βασίλης Κωνσταντινόπουλος.

    Την συγκινητική απόφαση του, υιοθέτησαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που θα την παρακολουθήσει, το Υπουργείο Πολιτισμού του Καναδά και η Πρεσβεία του στην Αθήνα.

    Παρόντες θα είναι και: ο Καναδός Γερουσιαστής Τζόις Φέρμπαιν, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παρολυμπιακής Επιτροπής Κυριάκος Γριβέας και ο Πρέσβης του Καναδά Φίλιπ Σόμερβιλ.

    Ο Τζεφ Άνταμς, δεν είναι η πρώτη φορά, που κάνει μία παρόμοια προσπάθεια, για να αλλάξει τα ήδη υπάρχοντα στερεότυπα για τα άτομα με αναπηρίες. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2002, ανέβηκε με το αναπηρικό καρότσι του τα 1776 σκαλοπάτια του Πύργου CN, του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, που βρίσκεται στο Τορόντο.

    [25] Η ΚΟΡΕΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Η Κορέα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό ανδρών της κατηγορίας 4 στο πινγκ πονγκ. Στον τελικό των παραολυμπιακών αγώνων, επικράτησε της Γαλλίας με σκορ 3-2 και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.

    [26] ΑΠΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ CNN ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανακοίνωσε ότι μια ομάδα ενόπλων απήγαγε σήμερα έναν παραγωγό του στην πόλη της Γάζας.

    Ο ανταποκριτής Μπεν Γουέντεμεν δήλωσε σε ανταπόκριση του CNN από την Γάζα ότι άνδρες που κρατούσαν όπλα ΑΚ-47 και πιστόλια βγήκαν από ένα αυτοκίνητο και συνέλαβαν τον παραγωγό Ριγιάντ Αλι βγάζοντάς τον με τη βία από το αυτοκίνητο του.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή.

    [27] ΔΥΟ ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Βαγδάτη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν σήμερα μετά από έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού που επιχειρούσαν να τοποθετήσουν σε έναν τουρκοϊρακινό αγωγό πετρελαίου στην περιοχή του Κιρκούκ στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρες αγνώστων, σύμφωνα με ιρακινές πηγές ασφαλείας. Η έκρηξη έγινε στη ζώνη της Φάθα, 90 χιλιόμετρα δυτικά της πετρελαϊκής πόλης Κιρκούκ.

    Παράλληλα ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρες αγνώστων την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του, επίσης στην πόλη Κιρκούκ.

    [28] Η ΣΥΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Δαμασκός, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Η Συρία κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι επιδεινώνει την κατάσταση των ΗΠΑ στο Ιράκ παρεμποδίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Σε μια επικριτική ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαρούκ αλ-Σάρα αναφέρθηκε "στις εξτρεμιστικές πολιτικές" που στοχεύουν στην εξεύρεση "ενός νέου εχθρού υπό οποιοδήποτε πρόσχημα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης", μετέδωσε το Ρόυτερ.

    "Αναφέρομαι ειδικότερα στα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ σύμφωνα με τα οποία η κατάσταση στο Ιράκ και ο αντίκτυπος της είναι πιο επικίνδυνη από αυτήν που ισχύει στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη", τόνισε ο κ. αλ-Σάρα.

    [29] ΕΝΑΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Ενας παλαιστίνιος ακτιβιστής σκοτώθηκε και τρία άλλα άτομα, ανάμεσα τους και ένας αξιωματούχος ένοπλης οργάνωσης, τραυματίστηκαν σήμερα από την επιδρομή ισραηλινού ελικοπτέρου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η επιδρομή, που έγινε στο χωριό Μπανί Σουχέιλα, κοντά στην πόλη Χάν Γιουνές, είχε ως στόχο έναν αξιωματούχο της ένοπλης οργάνωσης, Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, ο οποίος και τραυματίστηκε.

    Όμως ένας ακτιβιστής της ίδιας οργάνωσης που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο, ο Αλι Αλ Σαίρ, σκοτώθηκε. Δυο περαστικοί τραυματίστηκαν επίσης.

    [30] ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Τελ Αβιβ, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Ενα ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με ένα πύραυλο ένα αυτοκίνητο στη λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να σκοτώσει ένα παλαιστίνιο αγωνιστή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσαν παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

    Οι μάρτυρες είπαν ότι στόχος ήταν ο Μοχάμεντ Αμπου Νσαίρ, σημαντικός ακτιβιστής των Επιτροπών Λαικής Αντίστασης, μια οργάνωσης ομπρέλα στην οποία συμμετέχουν πολλοί αγωνιστές.

    Τα συνεργεία πρώτων βοηθειών που έσπευσαν στην περιοχή δήλωσαν ότι ο Νσάιρ τραυματίστηκε από την επίθεση.

    Η επίθεση έγινε μια ημέρα αφότου ένας αξιωματούχος της οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην Δαμασκό.

    [31] ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΜΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Το μουσικό θέαμα με κρουστά και τραγούδια «Σημεία και Τέρατα» θα παρουσιάζει το Κρουστόφωνο στις 29 Σεπτεμβρίου ( 8.00 μμ) στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Πρόκειται για μία νέα μουσική παραγωγή που βασίζεται στη μείξη των τεχνών. Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι παρουσιάζονται σε μια εικαστική πολυχρωμία και σκηνική ενότητα. Τα τραγούδια και οι ρυθμοί προέρχονται από τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών του κόσμου. Η παράσταση είναι μια αλληλουχία εικόνων που αποδίδουν τα συναισθήματα που προκαλεί το κάθε μουσικό κομμάτι ενώ συγχρόνως προβάλλει την παγκοσμιότητα των μουσικών και ρυθμικών μοτίβων των πολιτισμών της γης.

    Το ρεπερτόριο αποτελείται από παραδοσιακά τραγούδια και ρυθμούς όλου του κόσμου καθώς και από πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος. Ο φωτισμός και τα σκηνικά ακολουθούν τα τεκταινόμενα επί της σκηνής. Αφετηρία για το πλάσιμο της κάθε εικόνας είναι ο ρυθμός που ως παγκόσμιο φαινόμενο προκαλεί συγκίνηση σε όλους τους λαούς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ο ρυθμός αποδίδεται με τους ήχους των κρουστών και συνοδεύεται από φωνές και πλήθος μελωδικών οργάνων, ενώ συγχρόνως μεταπλάθεται σε κίνηση και χορό από τους ίδιους τους μουσικούς

    Στόχος των συντελεστών είναι να μεταμορφώσουν της σκηνή σε ένα μεγάλο πανηγύρι που αντανακλά την αίσθηση της πρωτογενούς συγγένειας όλων των ανθρώπων της γης και τη συνειδητοποίησης της προσωπικής έκφρασης του καθενός. Το κοινό, μικροί και μεγάλοι , χορεύοντας, τραγουδώντας και παίζοντας καλείται να ξεπεράσει τη γραμμή που συνήθως το διαχωρίζει από τους καλλιτέχνες και η συμμετοχής τους γίνεται μέρος της παράστασης.

    Η μουσική επιμέλεια-ενορχήστρωση είναι του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, η επιμέλεια κίνησης και οι χορογραφίες της Μέλπως Βασιλικού και της Μαρίας Σκεπαρνιά, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Ηρακλή Κάλτσου, η επιμέλεια φωτισμού του Στράτου Κουτράκη , η επιμέλεια παραγωγής του Χρήστου Ερκέκογλου και η παραγωγή του Εργαστηρίου Κρουστών- Μουσικού Παιχνιδοθεάματος «Κρουστόφωνο»

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (14:21 UTC+2)

    Τα βιβλία του «Οι ρεμπέτες του ντουνιά» και «Η κάτω βόλτα» θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Ντίνος Χριστιανόπουλος στις 22 Οκτωβρίου (12:00 το μεσημέρι), στην Αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα).

    «Η κάτω βόλτα» περιέχει διηγήματα από τα οποία ορισμένα μπορούν να θεωρηθούν ερωτικού περιεχομένου, άλλα αφορούν εμπειρίες της στρατιωτικής θητείας του συγγραφέα και άλλα αφηγούνται περιστατικά από την παλαιότερη και σύγχρονη λογοτεχνική ζωή, όπου συνήθως προβάλλονται οι επιτήδειοι κι όχι οι άξιοι, ή σατιρίζονται πρόσωπα της ιστορίας.

    «Οι ρεμπέτες του ντουνιά» είναι μικρές αφηγηματικές πρόζες της μιας ή τον δύο σελίδων με ρυθμικό λόγο. Η συλλογή χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο σκιτσάρονται οκτώ πρόσωπα του μύθου, της ιστορίας και της λογοτεχνίας. Στο δεύτερο εξιστορούνται περιστατικά του συγγραφέα από την ιδιωτική του ζωή, που έχουν να κάνουν με τη γνωριμία του ή και τη σχέση του με λαϊκούς ανθρώπους. Κοινός άξονας η ανάδειξη του ρεμπέτη της ζωής.»

    Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε το 1931 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπουδές και πτυχίο κλασικής φιλολογίας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Πρώτη εμφάνιση το 1950, με την ποιητική συλλογή «Εποχή των ισχνών αγελάδων». Ιδρυτής και διευθυντής του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού περιοδικού «Διαγώνιος» (1958-1983), των «Εκδόσεων Διαγωνίου» (1957-1998), της Μικρής Πινακοθήκης «Διαγώνιος» (1974-1995). Εξέδωσε πολλά λογοτεχνικά και φιλολογικά έργα. Βιβλία του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, σουηδικά και δανέζικα.

    [33] "ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ. ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ" ΤΟΥ Μ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Tο βιβλίο του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μιχάλη Παπαδόπουλου με τίτλο «Με μολύβι και χαρτί. Στιγμές ανασκόπησης» θα παρουσιάσουν στις 4 Οκτωβρίου στις 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα), η υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, ο συγγραφέας Σαράντος Καργάκος και ο πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης. Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά, θρησκευτικά, αλλά και απόψεις για προσωπικότητες, που προσπαθούν να προσεγγίσουν τους προβληματισμούς και τα διλήμματα της εποχής μας. Επίσης κείμενα προσωπικά, καθώς και απόψεις τρίτων που σκιαγραφούν την προσωπικότητα και προσφορά του συγγραφέα, του «πάντοτε ανήσυχου» πρώην Πρύτανη του Α.Π.Θ. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Ιανός θέσεις».

    Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας. Μετά τη μεταπολίτευση επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής για δύο τριετίες από το 1988 ως το 1994 και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου από το 1994 ως το 1997. Το 1997 εξελέγη Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 2000 για μία ακόμη τριετία. Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα», από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το «οφίκιο του Άρχοντος-Αρχιτέκτονος», από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους με τον «Χρυσόν Σταυρόν του Αγίου Γεωργίου», από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης ως επίτιμο μέλος του. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τού έχει απονείμει τον «μέγα σταυρό αξίας» του Τάγματος Αξίας, σε αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που πρόσφερε στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μετά το Αμφιθέατρο» με απόψεις του για θέματα Παιδείας και ζητήματα της επικαιρότητας. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Από το Μάρτιο του 2004 είναι Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

    [34] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΨΝΘ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (11:52 UTC+2)

    Με την παράσταση "Η Δόνα Τερηδόνα και το μυστικό της γαμήλιας τούρτας" του Ε. Τριβιζά συμμετέχει η ομάδα κουκλοθέατρου του Κέντρου Ημέρας του ΨΝΘ στο φετινό Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Πρόκειται για μια παράσταση στην οποία συνδυάζεται το κουκλοθέατρο και η video art Η ομάδα κουκλοθέατρου θα δώσει δύο παραστάσεις την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2004, ώρα 9.30π.μ. και 12μ.μ. στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δ. Κιλκίς (Γ. Καπέτα 17).

    Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση κούκλας στο φουαγιέ του Θεάτρου από 2 έως 10 Οκτωβρίου. Πρόκειται για κούκλες κατασκευασμένες στο χέρι από τα μέλη της ομάδας κουκλοθέατρου του Κέντρου Ημέρας που πρωταγωνίστησαν ως "ήρωες" στις παραστάσεις που έγιναν μεταξύ 2001-2004 ("Η φρουτοπαρέα", "Το ταξίδι των δοντιών", "Η σκουπιδοσυμμορία", "Ο κατά φαντασίαν ασθενής", "Χριστουγεννιάτικη ιστορία", "Η λίμνη των κύκνων" "Ο χιονάνθρωπος των Χριστουγέννων").Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10.30π.μ.-1.30μ.μ. και 6μ.μ.-9μ.μ.

    "Τα σκηνικά τα κατασκευάζουμε και τα ζωγραφίζουμε εμείς οι ίδιοι. Το ίδιο και τις κούκλες: το σώμα τους, τα ρούχα τους όλα τα φτιάχνουμε μόνοι μας. Το κουκλοθέατρο ήταν μια ιδέα που δεχτήκαμε με ενθουσιασμό. Είμαστε μια ομάδα και δουλεύουμε μαζί. Μιλάμε με τα παιδιά - αλλά και τους μεγάλους - που μας βλέπουν χωρίς να μας "βλέπουν" πραγματικά. Αυτό μας βοηθάει γιατί δεν έχουμε την ένταση της αμεσότητας που έχει το θέατρο. Οι ιστορίες που παίζουμε έχουν όμορφα και σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά χωρίς να είναι "κήρυγμα". Με παιχνιδιάρικη διάθεση γινόμαστε ηθοποιοί για μιάμιση ώρα περίπου και αν κρίνουμε από τα γέλια και τις φωνές που ακούμε πίσω από το σκηνικό μας, αρέσουμε πολύ" αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ομάδας κουκλοθέατρου

    Η ομάδα κουκλοθέατρου του Κέντρου Ημέρας του ΨΝΘ δημιουργήθηκε και έδωσε τις πρώτες της παραστάσεις το καλοκαίρι του 2001. Από τότε αποτελεί σταθερό τμήμα των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ημέρας και έχει ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του όπου γίνεται εκπαίδευση στην τεχνική και στο σχεδιασμό για τα σκηνικά και τις κούκλες που χρησιμοποιούνται. Αποτελείται από μέλη - πρώην ασθενείς - που παρακολουθούν το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας. Έχει ήδη δώσει δείγματα της δουλειάς της μέσα από παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και διασκεδάζουν.

    [35] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004 (10:08 UTC+2)

    Δημοσία δαπάνη κηδεύεται σήμερα, στις 3:30 το μεσημέρι, από το νεκροταφείο Ζωγράφου η Διδώ Σωτηρίου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 93 ετών από πνευμονικό οίδημα.

    Χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε το ύστατο χαίρε στο τρισάγιο που εψάλη στο Κιρκιντζέ του Αϊδινίου, όπου γεννήθηκε το 1911 η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας.

    Σημαντικότερο έργο της Διδώς Σωτηρίου είναι τα «Ματωμένα Χώματα», ενώ επίσης έγραψε τα βιβλία: «Οι νεκροί περιμένουν», «Ηλέκτρα», «Η Μικρασιάτικη καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο», «Εντολή», «Μέσα στις φλόγες» «Επισκέπτες» και «Κατεδαφιζόμεθα».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 September 2004 - 18:15:01 UTC