Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ
  • [03] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ, ΘΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΖΕΚΟ
  • [05] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ TOR-M1
  • [07] ΚΟΝΤΟΣ: ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΩΝ
  • [08] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ
  • [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ
  • [10] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΙΣ
  • [11] ΕΥΟΙΩΝΟ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΟ ΕΙΑΧ
  • [12] ΣΒΒΕ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ TUSIAD KAI ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ
  • [13] ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ
  • [14] PHILOXENIA 2004: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΧΤΥΠΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ- ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [16] ΥΨΗΛΟ 15ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΠΓΔΜ: ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
  • [19] "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΣΚΟΤ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • [22] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜΕ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΚΟ
  • [23] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [25] ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΚΕΡΙ
  • [26] ΗΠΑ: ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΟ 1968 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ
  • [27] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ
  • [28] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ
  • [29] HMEΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΝΗΜΕΣ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ
  • [30] O H. KORE-EDA ΚΑΙ Ο T.SOLONDZ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΣΤΟ
  • [31] "ΕΦΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [32] ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ "ΕΝ ΤΗ ΟΔΩ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΜΘ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

  • [01] ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Με το τηλεφώνημα του Τζον Κέρι στον Τζορτζ Μπους γράφτηκε ο επίλογος ενός εκλογικού «θρίλερ», αυτού των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο «ένοικος» στον Λευκό Οίκο παραμένει ο ίδιος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και είναι ο Τζορτζ Μπους.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, τηλεφώνησε στον απερχόμενο πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του, μετά το ξεκαθάρισμα του τοπίου στην πολιτεία του Οχάιο, η οποία και φαίνεται πως έκρινε τελικά το αποτέλεσμα, όπως το 2000 είχε κάνει η Φλόριντα.

    Πριν αποφασιστεί η «τύχη» του Οχάιο, ο απερχόμενος πρόεδρος προηγούνταν με οριακή διαφορά έναντι του αντιπάλου του- 254 εκλέκτορες ο Μπους, 252 ο Κέρι- αλλά η εικόνα άλλαξε άρδην στη συνέχεια, καθώς ο νυν και για την επόμενη τετραετία «πλανητάρχης» πρόσθεσε άλλους 20 εκλέκτορες (από την πολιτεία του Οχάιο) στη δύναμή του κι έφτασε τους 274, κερδίζοντας έτσι τη «μάχη».

    Σύμφωνα, μάλιστα, με όλες τις ενδείξεις, ο Τζορτζ Μπους θα κληθεί να υπηρετήσει τη νέα του θητεία εξαιρετικά ενισχυμένος, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να αυξάνουν τη δύναμή τους τόσο στο Κογκρέσο όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Αυτό, όμως, που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην προεδρική εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγάλη προσέλευση του εκλογικού σώματος στις κάλπες, αφού προσήλθαν συνολικά για να ψηφίσουν 115 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με τις εκλογές του 2000.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2004 (22:33 UTC+2)

    Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 15ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ άφησε αιχμές και για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Επισήμανε ότι υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος. Το 2002, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Eurostat επέβαλε την πρώτη μεγάλη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς οι προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί και το δημόσιο χρέος ήταν πολύ υψηλότερο, απ' όσο εμφανιζόταν. Πρόσθεσε, δε, ότι παρέμεναν εκτός υπολογισμού σημαντικά ελλείμματα και κρυφά χρέη. «Η αποκαλούμενη ''δημιουργική λογιστική'', (η πλασματική ωραιοποίηση και ο εφησυχασμός) αποδεικνυόταν επιλογή μετάθεσης των βαρών και υποθήκευσης του μέλλοντος. Δεν ήταν απλώς ''δημιουργική λογιστική''. Ήταν μια αδιέξοδη πρακτική εξαπάτησης των πολιτών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εμμονή στην ίδια πρακτική οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια νέα αναγκαστική κοινοτική παρέμβαση».

    Σε ότι αφορά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στην Ελλάδα η αύξηση συγκρατήθηκε στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Όπως επισήμανε, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε από τις αρχές του χρόνου σχεδόν κατά 70%, οι τιμές στη χώρα μας αυξήθηκαν μόλις κατά το ένα τρίτο.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέκλεισε την αύξηση των φορολογικών βαρών και τη μείωση στα εισοδήματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. «Δεν ακολουθούμε πολιτικές μετακύλισης του κόστους στον πολίτη. Δεν υιοθετούμε λύσεις που αγνοούν το κοινωνικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

    «Απαντούμε με σχέδιο κοινωνικής ευθύνης που βασίζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την προώθηση μιας νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων, τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, την καταπολέμηση της κρατικής σπατάλης, τη σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της εντιμότητας στη διαχείριση. Αυτοί είναι οι άξονες που συνθέτουν το σχέδιό μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Και για το σχέδιο αυτό είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε.

    «Άμεση προτεραιότητά μας είναι ο τερματισμός της κακοδιαχείρισης και η επιβολή κανόνων διαφάνειας, σ' ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν μπορεί να περιοριστούν τα ελλείμματα όσο διαιωνίζονται οι παθογένειες που τα δημιουργούν. Δεν έρχεται κανένας να επενδύσει εάν ξέρει ή νομίζει ότι θα βρει απέναντί του, εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Η διαφάνεια, η ισότητα ευκαιριών, η ύπαρξη κοινών κανόνων για όλους είναι βασική προϋπόθεση, τόσο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όσο και για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Είναι δέσμευση, που κάνουμε πραγματικότητα», συμπλήρωσε

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, ο νόμος για το ''βασικό μέτοχο'' και επισήμανε ότι διαμορφώνεται πλαίσιο διαφάνειας για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, των νοσοκομείων, των δημόσιων υπηρεσιών, των οργανισμών και των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Εκανε αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση, τονίζοντας ότι βασικά χαρακτηριστικά της είναι η απλότητα, η σταθερότητα και η διαφάνεια των φορολογικών ελέγχων. Στάθηκε στην αύξηση από το 2005 του αφορολόγητου όριου για τα φυσικά πρόσωπα, από τα 10 στα 11 χιλ. ευρώ, , καθώς και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών (με ορίζοντα τριετίας), από το 35%, στο 25% για ΑΕ και ΕΠΕ και για τις προσωπικές εταιρείες από το 25%, στο 20%.

    Σε ότι αφορά τον νέο αναπτυξιακό νόμο υπογράμμισε ότι προβλέπει σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης των επιχειρήσεων, με βασικά κριτήρια την αύξηση των εξαγωγών, την τεχνολογική αναβάθμιση και την καινοτομία, τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τους σκοπούς αυτούς παρέχονται επιχορηγήσεις, φορολογικές απαλλαγές, επιδοτήσεις τόκων, επιδοτήσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τη δημιουργία ολοκληρωμένου εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τη χρήση γης, με σεβασμό στο περιβάλλον, με στόχο να ξέρει, εκ των προτέρων, κάθε επενδυτής πού και με ποιούς όρους μπορεί να αναπτύξει την επιχειρηματική δραστηριότητά του, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο απρόβλεπτων εμπλοκών, που ματαιώνουν ή καθυστερούν την προσπάθειά του.

    Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, στην ορθολογική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, στη στήριξη της περιφέρειας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ.

    [03] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Την ανιούσα πήραν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ, μετά το τηλεφώνημα του Τζον Κέρι στον Τζορτζ Μπους, με το οποίο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών παραδέχθηκε ουσιαστικά την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 151,28 μονάδων ή σε ποσοστό 1,49% και διαμορφώθηκε στις 10.185,13 μονάδες και ο Nasdaq ανήλθε στις 2.016,20 μονάδες, με αύξηση κατά 1,58% ή άλλως 31,41 μονάδες.

    [04] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ, ΘΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΖΕΚΟ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (10:05 UTC+2)

    Ποινικές διώξεις κατά των δύο πρωταθλητών του στίβου, Κώστα Κεντέρη, Κατερίνας Θάνου, αλλά και κατά του προπονητή τους, Χρήστου Τζέκου, αναμένεται να ασκήσουν τις επόμενες μέρες οι εισαγγελείς, Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου, που διενήργησαν την έρευνα για την υπόθεση ντόπινγκ.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες αλλά και με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου, οι εισαγγελείς φαίνεται να κατέληξαν πως το τροχαίο ατυχήματα με μοτοσικλέτα που σημειώθηκε το βράδυ της 12ης Αυγούστου και είχε θύματα τους δύο πρωταθλητές του στίβου ήταν σκηνοθετημένο.

    Επίσης, ποινικές διώξεις ενδέχεται να ασκηθούν και κατά ορισμένων γιατρών του ΚΑΤ που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία Κώστα Κεντέρη Κατερίνας Θάνου, αλλά και κατά δύο από τους πέντε αυτόπτες μάρτυρες του τροχαίου.

    Στις διώξεις αναμένεται να περιλαμβάνονται τα πλημμελήματα της ψευδούς αναφοράς σε αρχή, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή την πράξη, καθώς και της παράνομης διακίνησης σκευασμάτων χωρίς άδεια από τον ΕOΦ, υπόθεση που αφορά τον Χρήστο Τζέκο.

    [05] ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Για απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, στο έργο της Δικαιοσύνης κάνει λόγο με ανακοίνωση του ο Συνασπισμός, με αφορμή το θέμα του Χρηματιστηρίου.

    «Ανεξάρτητα από το σημαντικό ζήτημα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και των ευθυνών που υπάρχουν για τον εγκλωβισμό σε αυτό και την απώλεια τεραστίων ποσών πολιτών, η δικαιοσύνη οφείλει να παραμένει ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και να επιτελεί το έργο της χωρίς επηρεασμούς και κυβερνητικές εντολές και κατευθύνσεις. Η παρέμβαση της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση. Η ελληνική δικαιοσύνη, ως τρίτη ανεξάρτητη εξουσία, οφείλει και αυτή να αποκρούει κυβερνητικές ενέργειες που προσβάλουν την ανεξαρτησία της στην εφαρμογή του δικαίου», υπογράμμισε ο Συνασπισμός.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ TOR-M1

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    «Η δημοσιοποίηση εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, στοιχείων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυραυλικών συστημάτων TorM1, αποτελεί μείζον εθνικό ολίσθημα», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας ότι «το ΥΕΘΑ θα απαντά ανάλογα και σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Παράλληλα, καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προστατεύσει τα εθνικά απόρρητα από τον υπερβάλλοντα ζήλο του βουλευτή του.

    Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής:

    «Ο βουλευτής κ. Ε. Βενιζέλος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το απόρρητο των συνεδριάσεων το διέρρηξε ο ίδιος προβαίνοντας σε δηλώσεις του εκτός αιθούσης, προκαλώντας κατά αυτόν τον τρόπο πρόβλημα ασφάλειας στην χώρα.

    »Η δημοσιοποίηση εκ μέρους του στοιχείων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των πυραυλικών συστημάτων TorM1 αποτελεί μείζον εθνικό ολίσθημα.

    »Όταν τίθενται κατά αυτόν τον τρόπο θέματα, όπως τα έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα απαντά ανάλογα και σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής.

    »Καλούμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου να προστατεύσει τα εθνικά απόρρητα από τον υπερβάλλοντα ζήλο του βουλευτή του και των συναδέλφων του», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

    [07] ΚΟΝΤΟΣ: ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΩΝ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, σχετικά με το

    προσωρινό κλείσιμο 140 κτηνοτροφικών μονάδων στην Ολλανδία, δήλωσε μεταξύ άλλων:

    «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πληροφορήθηκε από διεθνή μέσα την ανεύρεση της καρκινογόνας ουσίας, διοξίνης, σε γάλα που προέρχεται από 2 αγροκτήματα της Ολλανδίας.

    »Κατόπιν τούτου, το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας έκλεισε προσωρινά 140 εκμεταλλεύσεις αγελάδων, χοίρων και αιγοπροβάτων, οι οποίες χρησιμοποιούσαν για τη διατροφή των ζώων τα ίδια προϊόντα πατάτας που περιείχαν διοξίνη.

    »Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και των Ελλήνων καταναλωτών, παρακολουθεί το θέμα, αναμένοντας και τα επίσημα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, καθώς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    »Παράλληλα ελέγχονται όλες οι εισαγωγές γάλακτος και κρεάτων», δήλωσε ο κ. Κοντός.

    [08] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Στην ασφάλεια Αττικής έχει προσαχθεί 35χρονος Ελληνας που φέρεται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση του οπλισμού που βρέθηκε το πρωί στην ταράτσα διώροφης πολυκατοικίας στη Νέα Σμύρνη.

    Ο οπλισμός (χειροβομβίδες, πιστόλια, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας) έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια Αττικής.

    Ο οπλισμός εντοπίστηκε στο δώμα της ταράτσας, από εργάτες που εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας, πρόκειται για υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου που δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία.

    [09] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το δυσβάστακτο κόστος των μεταφορών από και προς τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεότητας, Μ.Μ.Ε. και Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Σηφουνάκης.

    Με την ερώτησή του αυτή, ο κ. Σηφουνάκης απαριθμεί τις δυσμενείς αλυσιδωτές συνέπειες που έχει για την οικονομία των ελληνικών νησιών το υψηλό κόστος των μεταφορών, μετά και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ζητά από την Επιτροπή να διατυπώσει τις προθέσεις της για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

    Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

    «Κύρια χαρακτηριστικά των περισσότερων νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι η μείωση του πληθυσμού τους και η μετακίνηση κατοίκων τους προς τα αστικά κέντρα, απόρροια της ανεργίας και της απροθυμίας επενδύσεων στις περιοχές αυτές. Ένα από τα βασικά όμως αίτια αυτής της κατάστασης είναι το αυξημένο κόστος της μεταφοράς των αγαθών αλλά και των πρώτων υλών προς τα νησιά αλλά και το αυξημένο κόστος λόγω της μεταφοράς- των προϊόντων που παράγονται στις περιοχές αυτές και διατίθενται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που παράγονται στις περιοχές αυτές έχουν ένα μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

    Διαπιστώνοντας το πρόβλημα αυτό η Ελλάδα θεσμοθέτησε τη μείωση του Φ.Π.Α. στα καύσιμα που προορίζονται για τα απομακρυσμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά 30%. Ωστόσο το κόστος διάθεσης των καυσίμων, ακόμα και πριν την πετρελαϊκή κρίση, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.

    Δεδομένου ότι το κόστος της μεταφοράς αγαθών αλλά και πρώτων υλών προς τη νησιωτική Ελλάδα είναι υψηλό, ιδίως μετά τη διεθνή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ερωτάται η Επιτροπή:

    -Σκέπτεται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για να στηρίξει την οικονομική ζωή στις περιοχές αυτές που πλήττονται από το υψηλό κόστος των μεταφορών, σεβόμενη το πνεύμα του άρθρου 158 της συνθήκης;

    -Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσε να προτείνει ώστε οι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών να μην επιβαρύνονται του κόστους της αυξημένης δαπάνης των μεταφορών;»

    [10] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες και οι οφειλές του δημοσίου προς τις κατασκευαστικές εταιρίες, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι στο επόμενο 5μηνο θα δημοπρατηθούν έργα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

    "Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ένας ζωντανός κλάδος και θέλουμε να παραμείνει ζωντανός", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ανώνυμων Κατασκευαστικών Εταιριών (ΣΤΕΑΤ) και πρόσθεσε ότι "αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και θα τον ενισχύσουμε με κάθε νόμιμο μέσο".

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με το προεδρείο του Συνδέσμου Ανώνυμων Κατασκευαστικών Εταιριών (ΣΤΕΑΤ) ο κ. Σουφλιάς συζήτησε εκτενώς τα προβλήματα των επιχειρήσεων του κλάδου και τους εξήγησε ότι το ΠΕΧΩΔΕ θα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους, τόσο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου για την ανάθεση των έργων και τα τιμολόγια, όσο και το νέο νόμο για τις μελέτες, τον οποίο θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Συγκεκριμένα για το θέμα των πληρωμών, ο κ. Σουφλιάς εξήγησε στους κατασκευαστές ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργο Αλογοσκούφη, το θέμα επιλύεται, γιατί δεν είναι δυνατόν το δημόσιο, όταν το ίδιο ζητά απο τους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να μην είναι το ίδιο συνεπές.

    [11] ΕΥΟΙΩΝΟ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΟ ΕΙΑΧ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι διαγράφεται ευοίωνο το μέλλον του κλάδου του χαλκού, με την παγκόσμια κατανάλωση να αυξάνεται όλο και περισσότερο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, διατύπωσε ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ), Κωνσταντίνος Τσάπρας, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Θετικό για τον κλάδο, χαρακτήρισε ο ίδιος, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέταλλο χρησιμοποιείται ευρέως, μεταξύ άλλων, στη βιομηχανία, στις τηλεπικοινωνίες και στην αρχιτεκτονική, καθώς και σε πολλούς νέους τομείς που προκύπτουν από τις συνεχείς έρευνες.

    Ενδεικτικά ο κ. Τσάπρας ανέφερε ότι η ετήσια κατανάλωση χαλκού παγκοσμίως ξεπερνά τα 15,5 εκατ. τόνους, ενώ όπως τόνισε, μέσα από την έρευνα προκύπτουν συνεχώς νέες ιδέες για τις εφαρμογές των προϊόντων του συγκεκριμένου μετάλλου, καθώς οι προοπτικές του κλάδου συμβαδίζουν με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

    Σχετικά με την προβολή των προϊόντων χαλκού, αλλά και για δράσεις ενημέρωσης και έρευνας, ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος δαπανώνται συνολικά 38,5 εκατ. δολάρια σε όλο τον κόσμο.

    Σήμερα, ο χαλκός κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως σε κατανάλωση, μετά από τον χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα ο κλάδος χαρακτηρίζεται από τις σημαντικές εξαγωγές, καθώς συνολικά εξάγεται ποσοστό περί το 60% της συνολικής παραγωγής προϊόντων χαλκού, με την πρώτη ύλη βέβαια να είναι εισαγόμενη, κατά κύριο λόγο από τη Χιλή.

    Παράλληλα, ο κ. Τσαπράς υπογράμμισε ότι από το ΕΙΑΧ προωθούνται στην Ελλάδα σημαντικά δύο νέες εφαρμογές, αυτές των χάλκινων στεγών και των χάλκινων υδρορροών.Όπως σημείωσε οι εν λόγω εφαρμογές είναι διαδεδομένες στο εξωτερικό, λόγω της ανθεκτικότητας του υλικού, αλλά και για πολλά άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο χαλκός, μεταξύ των οποίων η 100% ανακυκλωσιμότητά του. Είναι χαρακτηριστικό πως το 45% της ετήσιας κατανάλωσης προϊόντων χαλκού προέρχεται από ανακύκλωση, όπως επισήμανε ο ίδιος.

    Επισημαίνεται ότι η σημερινή συνέντευξη τύπου δόθηκε με αφορμή την καθιερωμένη εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ημέρα Χαλκού 2004», που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών για τις τελευταίες χρήσεις του χαλκού, ενώ φιλοδοξία του ΕΙΑΧ είναι η προσέγγιση ενός ακόμη μεγαλύτερου και δυναμικού κοινού, τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και των γειτονικών περιοχών.

    [12] ΣΒΒΕ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ TUSIAD KAI ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, με κύριο αντικείμενο την από κοινού υποβολή προτάσεων για την εκτέλεση έργων στα διασυνοριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφώνησαν οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και Τουρκίας (TUSIAD).

    H συμφωνία επετεύχθη, επ΄ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη η διοίκηση του ΣΒΒΕ, με σκοπό την απόδοση της χορηγίας των βιομηχανιών-μελών του στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Οι διοικήσεις του ΣΒΒΕ και του TUSIAD συζήτησαν ακόμη τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών ελληνοτουρκικών επιχειρηματικών σχημάτων για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στις Τουρκόφωνες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, στα Βαλκάνια και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    Σε ό, τι αφορά τη χορηγία προς τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, αυτή αποδόθηκε στις 26 Οκτωβρίου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 550 χρόνων από την ίδρυσή της, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σισμανόγλειο Ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

    [13] ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Απόφαση με την οποία τίθενται σε εφαρμογή τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την ανάπτυξη των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, υπέγραψε ο υφυπουργός

    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

    Τα κίνητρα αναφέρονται στις επενδύσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού τους, στην επιλεξιμότητα για την ανάθεση έργων και γενικά στην ενθάρρυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων επ' ωφελεία των μελών τους.

    Έτσι αντιμετωπίζεται μία από τις κυριότερες αδυναμίες του συνεταιριστικού κινήματος που είναι ο πολυτεμαχισμός των συνεταιριστικών δυνάμεων, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα τις περιορισμένες δραστηριότητές τους, την αδυναμία άντλησης ιδίων κεφαλαίων, την αδυναμία επιτυχίας χαμηλού κόστους λειτουργίας και γενικά την αδυναμία ανάπτυξής τους. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών πρωταρχική σημασία έχει η συγχώνευση συνεταιριστικών οργανώσεων, σε εθελουσία βάση, ώστε να καταστούν μεγάλες και σύγχρονες επιχειρηματικές μονάδες.

    Τα ανωτέρα μέτρα κρίνονται αναγκαία προκειμένου να συγχωνευθούν μικρές συνεταιριστικές οργανώσεις και να δημιουργηθούν μεγάλες και ανταγωνιστικές συνεταιριστικές μονάδες.

    Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείυο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος γενικά με την ενθάρρυνση σύστασης κλαδικών συνεταιρισμών και κοινοπραξιών που θα δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής, με στόχο την αποτελεσματική συμμετοχή από το όλο κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

    [14] PHILOXENIA 2004: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΧΤΥΠΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO AE στη Θεσσαλονίκη θα χτυπά από αύριο και για τέσσερις ημέρες η "καρδιά" του τουρισμού. H 20η διεθνής έκθεση τουρισμού PHILOXENIA, που διοργανώνει η HELEXPO, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αρχίζει αύριο στις 11 το πρωί τη λειτουργία της, μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, ενώ το Σαββατοκύριακο υποδέχεται και το ευρύ κοινό.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αύριο στις 8 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ, αμέσως μετά, θα ακολουθήσει δείπνο.

    Στη φετινή διοργάνωση, η οποία αναπτύσσεται σε οκτώ περίπτερα, ο αριθμός των εκθετών, σύμφωνα με τα έως τώρα καταγεγραμμένα στοιχεία, φθάνει τους 671 έναντι 667 πέρυσι, εκ των οποίων οι 238 άμεσοι και οι 433 έμμεσοι. Οι Έλληνες εκθέτες προέρχονται από όλη τη χώρα, ενώ οι ξένοι, προέρχονται ή αντιπροσωπεύουν 25 χώρες.

    Επίσημα συμμετέχουν δέκα κράτη και συγκεκριμένα η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Κούβα, η Κύπρος, η Σερβία Μαυροβούνιο η Ταϋλάνδη, η Τουρκία και η Τυνησία. Επίσης, μετέχει και η Ένωση Ευρωπαϊκών Τουριστικών Εκθέσεων (E.T.T.F.A.), μέλος της οποίας είναι από σειρά ετών η HELEXPO με την PHILOXENIA και η οποία εκπροσωπεί 20 μέλη οργανωτές των μεγαλύτερων εκθέσεων τουρισμού σε όλη την Ευρώπη.

    Στη φετινή διοργάνωση η HELEXPO θα τιμήσει τον κ. Tom Nutley, Πρόεδρο ενός από τους μεγαλύτερους εκθεσιακούς οργανισμούς στον κόσμο, της REED TRAVEL EXHIBITIONS, η οποία διοργανώνει, αμέσως μετά τη PHILOXENIA, τη World Travel Market στο Λονδίνο, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα για την 25ετή προσφορά της WTM τόσο στην ανάπτυξη των τουριστικών εκθέσεων, όσο και στην προβολή και διάδοση του ελληνικού τουρισμού.

    Μεταξύ των στόχων που προβάλλει η φετινή PHILOXENIA είναι η υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και των τουριστικών καταλυμάτων και για την αύξηση της τουριστικής περιόδου, σε όλη τη χώρα, δώδεκα μήνες το χρόνο. Επίσης, στοχεύει, στο άνοιγμα νέων, μεγάλων αγορών, μεταξύ των οποίων είναι, της Κίνας, των Βαλκανίων και των χωρών Visengrad (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία). Στο πλαίσιο της έκθεσης, η διεθνής εφημερίδα International Herald Tribune διοργανώνει Ελληνοκινεζικό forum των Υπουργείων Τουρισμού Ελλάδας και Κίνας, του ΕΟΤ και της HELEXPO, με θέμα «Ολυμπιακή Γέφυρα», καθώς και με τη βράβευση του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού Κίνας στη Ζυρίχη, κ. Λιου Τσενγκ.

    Παράλληλα, με ορίζοντα την ανάπτυξη της βαλκανικής τουριστικής συνεργασίας, στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιείται από τον ΕΟΤ Τουριστικό Forum, με θέμα: «Διεύρυνση και Τουρισμός Νέες Προοπτικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προσέλκυση εμπορικών επισκεπτών, για πρώτη φορά στην ιστορία του εκθεσιακού φορέα πραγματοποιήθηκε Road Show, στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με σκοπό την παρουσίαση της 20ης PHILOXENIA και σημαντικές επαφές με επαγγελματίες και μέσα του τουρισμού.

    Με στόχο την ενίσχυση της εμπορικότητας της έκθεσης, η HELEXPO προσκάλεσε περισσότερους από 100 hosted buyers και επιλεγμένους δημοσιογράφους από τον ειδικό Τύπο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Μία ακόμη σημαντική καινοτομία της ΗΕLEXPO, που θα παρουσιαστεί στη PHILOXENIA, είναι η προβολή των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω e-TV, δια του ADVERTUBE, ενός multimedia τούνελ, στη γέφυρα που συνδέει τα περίπτερα 13 και 15, όπου διερχόμενοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν μέσα από 50 μεγάλες οθόνες διαφημιστικά μηνύματα τουριστικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις από Περιφέρειες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ κάθε επισκέπτης θα παραλαμβάνει ένα δώρο με τον ήλιο της Ελλάδας, αναμνηστικό για την 20η επετειακή διοργάνωση της PHILOXENIA.

    Όλες οι παραπάνω καινοτόμες δράσεις, που συνθέτουν τη φετινή 20η PHILOXENIA, αποτελούν δείγματα της αντίληψης της νέας διοίκησης και μέρος της στρατηγικής της, για την αναβάθμιση της έκθεσης. Η PHILOXENIA, φέτος, κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα, «κτίζει» η μελλοντική πορεία ενός θεσμού συνυφασμένου με την εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλαδα αλλά και σ' όλο τον κόσμο, με στόχο να πραγματοποιηθεί το 2005 μια Παγκόσμια Τουριστική Έκθεση.

    Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη HELEXPO, τα μέλη της ΄Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, προσφέρoυν ειδικές τιμές στους εκθέτες όλων των κλαδικών εκθέσεων και της PHILOXENIA. Ακόμη, η Ολυμπιακή Αεροπορία και η Aegean Airlines, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τη PHILOXENIA, προσφέρουν στους εκθέτες εκπτώσεις στα εισιτήρια.

    Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι τις καθημερινές και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 20.00 και την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 16.00. Κατά τις δύο πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η PHILOXENIA, θα είναι ανοικτή μόνο για εμπορικούς επισκέπτες ενώ το τελευταίο διήμερο θα υποδεχτεί και το κοινό.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ- ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που άπτονται των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης αναφορικά με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, έθεσε, σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, στον ΓΓ του Συμβουλίου Υπουργών και Υπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του κ. Σολάνα στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών και ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον και την προσοχή του Υπατου Εκπρόσωπου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΥΨΗΛΟ 15ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Η ροή τουριστικού συναλλάγματος στην ΠΓΔΜ το 2004 αυξήθηκε κατά 46% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Αυτό οφείλεται, όπως εκτιμά η Ενωση Τουριστικών Πρακτορείων στη γείτονα, στην καλύτερη οργάνωση των τουριστικών πρακτορείων, τη μεταξύ τους συνεργασία και την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών στους τουρίστες.

    Σημειώνεται ότι η Ενωση Τουριστικών Πρακτορείων της ΠΓΔΜ συμπληρώνει φέτος μια δεκαετία από την ίδρυσή της, το 1994, και αριθμεί 85 μέλη (τουριστικά πρακτορεία).

    [17] ΠΓΔΜ: ΠΕΡΙΠΟΥ 200 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

    Σκόπια, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Περίπου 200 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με επικεφαλής τον πρέσβη Φρίντριχ Μπάουερ από την Αυστρία, θα βρίσκονται την Κυριακή, στα Σκόπια, για το δημοψήφισμα, με το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τον νόμο για τη νέα διοικητική οργάνωση της χώρας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, στην αποστολή του ΟΑΣΕ για το δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου θα μετάσχει και μια αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ηδη, από τις 11 Οκτωβρίου μια ομάδα εκλογολόγων του ΟΑΣΕ επιτηρεί τη διαδικασία προς το δημοψήφισμα, δηλαδή την εκστρατεία που προηγήθηκε, την παρουσίασή του από τα ΜΜΕ, το έργο της εκλογικής επιτροπής και των συναφών κυβερνητικών σωμάτων, καθώς και τη δράση των κομμάτων.

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Βουδαπέστη, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, και η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ουγγαρία, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της χώρας Φέρεντς Μαντλ στο προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Ούγγρος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον κ. Χριστόφια και την αντιπροσωπεία στη μεγάλη αίθουσα των επισήμων του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Μαντλ αναφέρθηκε στην ιστορία του κτιρίου που στεγάζει το Προεδρικό Γραφείο και είπε ότι κτίστηκε το 1806, καταστράφηκε ωστόσο ολοσχερώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] "ΣΥΓΓΝΩΜΗ" ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ Ο ΒΛΑΧΟΒΙΤΣ

    Ζάγκρεμπ, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    «Συγγνώμη» για την καταστροφή που προκλήθηκε στην Κροατία στη διάρκεια του πολέμου που οδήγησε στη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και στην οποία μετείχαν και στρατιώτες και αξιωματικοί του Μαυροβουνίου, ζήτησε ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών, Μίοντραγκ Βλάχοβιτς, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης στο Ζάγκρεμπ, με τον Κροάτη ομόλογό του, Μίομιρ Ζουζούλ.

    Ο κ. Βλάχοβιτς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τωρινές φιλικές σχέσεις μεταξύ του Ζάγκρεμπ και της Ποντγκόριτσα, επισημαίνοντας ότι αυτή η εξέλιξη κατέστη δυνατή από τη στιγμή που το Μαυροβούνιο πήρε αποστάσεις από πρακτικές κι ενέργειες που το είχαν ωθήσει σε επιθετική συμπεριφορά έναντι της Κροατίας.

    «Είναι ένα ατυχές ζήτημα που εμείς στο Μαυροβούνιο δεν θέλουμε να κρύβουμε Είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο καταδικάζουμε και δεν επικροτούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Μαυροβούνιος υπουργός.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΣΚΟΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Παρελθόν για την Ολύμπια Λάρισας αποτελεί ο Σονέλ Σκοτ. Ο Αμερικανός σέντερ όλο το τελευταίο διάστημα που πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην ομάδα της Θεσσαλίας δεν ικανοποίησε με την απόδοσή του τόσο την τεχνική ηγεσία της Ολύμπιας, όσο και τη διοίκηση. Ετσι το πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε την παραμονή του αγώνα της FEL με τον Ηρακλή (καθυστέρησε να εμφανιστεί στο ραντεβού για την αναχώρηση της αποστολής) αποτέλεσε την σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Σήμερα μετά από διαβουλεύσεις λίγων ωρών ο 32χρονος σέντερ δέχτηκε να λυθεί το συμβόλαιο με την Ολύμπια Λάρισας κοινή συναινέσει.

    Στον αγωνιστικό τομέα απόλυτα ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας του στο παιχνίδι της FEL με τον Ηρακλή έμεινε ο προπονητής της Ολύμπιας, Παρασκευάς Μουρατίδης. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο 17χρονος Γιώργος Τριχόπουλος, ο οποίος σε 32λεπτά συμμετοχής σημείωσε 8 πόντους (1/3β., 2/2διπ., 1/5τριπ., 2ριμπ., 2λάθη, 1ασίστ, 1κλεψ.) και έδειξε ότι μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει την ομάδα.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Μετά τους αθλητές του στίβου και οι παίκτες της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών, που επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι, τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική αντιμετώπιση και την κατανόηση που βρήκαν από τον Υφυπουργό.

    "Θέσαμε στον κ. Ορφανό τρία θέματα. Το πρώτο είναι θεσμικό και αφορά τη διάταξη που υποχρεώνει έναν αθλητή του πόλο: Για να αλλάξει ομάδα, να έχει τουλάχιστον 10 χρόνια στο σύλλογο που έχει υπογράψει δελτίο και να είναι τουλάχιστον 28 ετών. Βλέπετε νομικά, είμαστε ερασιτέχνες. Το δεύτερο θέμα αφορούσε το πριμ, που μας οφείλεται από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία και συγκεκριμένα, για την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και το τρίτο, κάποια οδοιπορικά για τα οποία είχαμε μιλήσει λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες", τόνισε ο αρχηγός της εθνικής, Κώστας Λούδης και συνέχισε: "Για το θεσμικό θέμα ο κ. Ορφανός είδε το αίτημά μας με θετική διάθεση. Μας είπε να υποβάλλουμε εγγράφως τις προτάσεις μας, τις οποίες θα δώσουμε, εκτός του Υφυπουργείου, στην ομοσπονδία και τα σωματεία. Για το πριμ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ο κ. Υφυπουργός μας είπε ότι θα τακτοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες".

    Οι διεθνείς αθλητές του πόλο που επισκέφθηκαν τον Υφυπουργό ήταν: Κώστας Λούδης, Δημήτρης Μάζης, Γιώργος Αφρουδάκης, Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου, Γιώργος Ρέππας, Αντώνης Βλοντάκης, Στέφανος Σάντα και Γιάννης Θωμάκος.

    Το απόγευμα τον Υφυπουργό επισκέφτηκαν τέσσερις από τις διεθνείς παίκτριες της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Πρόκειται για τις: Βούλα Κοζομπόλη, Δήμητρα Ασιλιάν, Εύη Μωραϊτιδου και Γεωργία Ελληνάκη.

    [22] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜΕ ΚΑΛΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Τη νίκη επί της Μονακό ζητά ο Ολυμπιακός απόψε (21.45-Mega) στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Ηδη η ψυχολογία των παικτών είναι σε πολύ καλό επίπεδο και τις επόμενες ώρες ο προπονητής Ντούσαν Μπάγιεβιτς θα δώσει τις τελευταίες οδηγίες του στους παίκτες. Ο τρόπος με τον οποίο θα αγωνιστεί η αντίπαλός του είναι γνώριμος, αφού η Μονακό έχει ίδιο στυλ και στα εντός, αλλά και στα εκτός έδρας παιχνίδια.

    [23] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Πυγμάχοι από επτά ξένες χώρες, που ολοκληρώνουν τις αφίξεις τους αύριο στη Θεσσαλονίκη, θα δώσουν το παρών στο διεθνές τουρνουά των εφήβων «Αλεξάνδρεια», που θα φιλοξενηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ευόσμου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Για το οποίο η νέα διοίκηση του αθλήματος έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και αρκετές ημέρες σε μια προσπάθεια να προσφέρει στους φιλάθλους μια άρτια και καθ` όλα προσεγμένη διοργάνωση.

    Οι χώρες αυτές θα εκπροσωπηθούν με 31 αξιόλογους πυγμάχους, που έρχονται εδώ να διεκδικήσουν τα μετάλλια και τις τιμητικές διακρίσεις με αξιώσεις και καλά προετοιμασμένοι. Οι χώρες που θα μετάσχουν στα «Αλεξάνδρεια» είναι οι εξής: Γαλλία με 8 πυγμάχους, Ουγγαρία με 5, Βουλγαρία με 6, Αλβανία με 6, Ιταλία με 2, Νορβηγία με 2 και Κύπρος με 2. Στους αγώνες αυτούς θα είναι παρόντες και οι Έλληνες πυγμάχοι, που έχουν επιλεγεί από τους τεχνικούς με αυστηρά κριτήρια και είναι 15 σε όλες τις κατηγορίες βάρους.

    Συγκεκριμένα στα "Αλεξάνδρεια θα μετάσχουν και θα διεκδικήσουν με πολλές αξιώσεις τις ξεχωριστές διακρίσεις οι παρακάτω δικοί μας κατά κατηγορία βάρους πυγμάχοι: 48 κιλά: Κοτογιάν Ρ. ( ΠΟΕΘ), 51 κιλά: Παλαμίδης Σ. (Ολυμπιακός), 57 κιλά: Σαρίδης Αλ. (Π.Γ.Σ), 60 κιλά: Σαββίδης Στ. (Αλέξανδρος Αχ.), 64 κιλά: Χειμαργιώτης Γ (ΕΑ Πατρών)- Τζίτζιος Β. (Μαχητες Νέας Περάμου), 75 κιλά: Μποσμπότης Χ. (Μαχητές Νέας Περάμου)- Γεωργιάδης Κ. (ΠΟΕΘ), Καούνης Ι. (ΗΡΑ Νικαίας), 81 κιλά: Αρμάγος Εμ. (Αίολος Θεσσαλονίκης)- Χουσεϊνογλου Π. (ΠΦΣ Συκεών) - Κικίδης Αν. (ΠΑΟΚ), 91 κιλά: Χαϊδάρογλου Γ. (ΠΦΣ Συκεών), +91 κιλά: Πετρόπουλος Δ, (Ολυμπιακός)- Παυλίδης Χ. (ΗΡΑ Νικαίας).

    [24] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΦΑΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Με αφορμή δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού που έγιναν μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία αθλητών και προπονητών στίβου, ανακοινώθηκαν από τον ΣΕΓΑΣ ότι: «Ο ΣΕΓΑΣ ζήτησε να παραβρίσκεται ο πρόεδρός του στη χθεσινή συνάντηση υφυπουργού και αθλητών-προπονητών, αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό.

    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι δηλώσεις του κ υφυπουργού στην αντιπροσωπεία των αθλητών-προπονητών έγιναν όπως δημοσιεύθηκαν, κάποιοι τον παραπληροφορούν και τον εκθέτουν. Και αυτό θα αποδειχθεί στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης που θα γίνει στο γραφείο του κ υφυπουργού.

    Η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ θα προσέλθει στη συνάντηση αυτή με ιδιαίτερη χαρά, γιατί εκεί πιστεύει ότι θα λάμψει η αλήθεια και οι θέσεις της ομοσπονδίας θα δικαιωθούν.

    Μέχρι τότε όμως είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε τις παρακάτω, μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση, αλήθειες:

    1. Ο ΣΕΓΑΣ το 2003 εισέπραξε ως τακτική επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 8.940.000 ευρώ, ενώ για φέτος του εγκρίθηκε και μάλιστα με πρωτοφανή καθυστέρηση, ποσό 7.500.000 ευρώ δηλαδή μείωση κατά 1.440.000 ευρώ.

    2. Το 2003 εισέπραξε για δαπάνες Ολυμπιακής προετοιμασίας 1.752.000 ευρώ, ενώ το 2004 του αναλογούσαν 2.070.000 ευρώ και εισέπραξε 1.094.000 ευρώ, δηλαδή 658.000 ευρώ λιγότερα από πέρυσι και 976.000 ευρώ λιγότερα απ΄ αυτά που εγκρίθηκαν από την ΕΟΕ τον Δεκέμβριο του 2003!

    3. Μέχρι σήμερα 03-11-04 η ομοσπονδία έχει εισπράξει έναντι τακτικού προϋπολογισμού για το 2004 ποσό 4.002.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από το 45% της περυσινής τακτικής της επιχορήγησης. Και όλα αυτά συμβαίνουν το 2004, που ήταν Ολυμπιακή χρονιά και με αυξημένες αισθητά τις δαπάνες, ιδιαίτερα αυτές του Υψηλού Αθλητισμού, όπως:

    -Δαπάνες προετοιμασίας αθλητών και αθλητριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

    -Δαπάνες ιατροφαρμακευτικής και φυσικοθεραπευτικής κάλυψης

    -Δαπάνες κάλυψης οδοιπορικών και άλλων αναγκών αθλητών/τριών σε αριθμούς ρεκόρ

    -Δαπάνες πρόσληψης ομοσπονδιακών προπονητών, επίσης σε αριθμούς ρεκόρ.

    4. Πρέπει να γίνει μια και καλή απολύτως σαφές, ότι οι οφειλές του ΣΕΓΑΣ σε αθλητές και προπονητές είναι πάντα σε πρώτη προτεραιότητα, αρκεί η ΓΓΑ να καταβάλει τακτικά τα χρήματα στην ομοσπονδία και όχι με πρωτοφανή καθυστέρηση όπως φέτος.

    -Επιφυλασσόμαστε για περισσότερα στοιχεία και απαντήσεις στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

    [25] ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΚΕΡΙ

    Ουάσιγκτον, 3 Νοεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    «Πολύ ευγενική» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, τη χειρονομία του αντιπάλου του, Τζον Κέρι, να αναγνωρίσει την ήττα του.

    Ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε στον Τζορτζ Μπους προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του και ο «πλανήταρχης» είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον αντίπαλό του.

    Σε ένα τηλεφώνημα, η χρονική διάρκεια του οποίου δεν ξεπέρασε τα πέντε λεπτά, ο Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε τον αντίπαλό του «άξιο, ικανό και έντιμο», ενώ ο Κέρι, αφού τον συνεχάρη για τη δεύτερη θητεία του με τη χαρακτηριστική φράση «συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε», τού επισήμανε ότι η χώρα εμφανίζεται διχασμένη και θα πρέπει να γίνει κάτι γι' αυτό.

    [26] ΗΠΑ: ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΟ 1968 Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    Ουάσιγκτον, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Τρεις και πλέον δεκαετίες έπρεπε να περάσουν προκειμένου οι Αμερικανοί να αποδείξουν εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για την εκλογή προέδρου στη χώρα τους, με την προσέλευσή τους στις κάλπες, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press (Ασοσιέιτεντ Πρες), με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι εκτιμήσεις για την προσέλευση του εκλογικού σώματος ανέρχονται σε 114,3 εκατομμύρια άτομα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά από το 1968 έως σήμερα.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταμέτρησης, ο αριθμός των ψηφοφόρων αναμένεται, μάλιστα, να ανέλθει σε 120 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή περίπου στο 60% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Το ποσοστό αυτό είναι και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε προεδρική εκλογική αναμέτρηση από το 1968 έως σήμερα.

    Το 1992, όταν ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο απέναντι στον πατέρα Μπους, είχε προσέλθει για να ψηφίσει περίπου το 55,2% του εκλογικού σώματος, ενώ στην επανεκλογή Κλίντον το 1996 είχε ψηφίσει το 49% των ψηφοφόρων.

    Μέχρι στιγμής, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής κατέχει η αναμέτρηση του 1960 ανάμεσα στον Δημοκρατικό Τζον Κένεντι και τον Ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Νίξον, όταν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος είχαν προσέλθει στις κάλπες.

    Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, σε τουλάχιστον έξι πολιτείες- Φλόριντα, Τζόρτζια, Κεντάκι, Νότια Καρολίνα, Τενεσί και Βιρτζίνια- καταγράφηκε νέο ρεκόρ προσέλευσης, ενώ και στην Καλιφόρνια υπολογίζεται ότι θα υπάρξει νέο ρεκόρ, με περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

    [27] ΠΟΥΤΙΝ: Η ΝΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ

    Μόσχα, 3 Νοεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ενδεχόμενη νίκη του Τζορτζ Μπους θα σήμαινε ότι οι Αμερικανοί "δεν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να τρομοκρατηθούν".

    "Αν κερδίσει ο Μπους, τότε θα χαρώ που οι Αμερικανοί δεν επέτρεψαν στους εαυτούς τους να τρομοκρατηθούν και έλαβαν την πιο λογική απόφαση", είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Είμαι πεπεισμένος ότι η διεθνής τρομοκρατία είχε σκοπό να μην επιτρέψει την επανεκλογή του Μπους. Η ανακοίνωση του μπιν Λάντεν στην τελευταία φάση της προεκλογικής εκστρατείας είναι η καλύτερη επιβεβαίωση", τόνισε.

    [28] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Την 100η επέτειο από το θάνατο του καταξιωμένου Τσέχου συνθέτη Αντονιν Ντβόρζακ, πρόκειται να τιμήσουν οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε κοινή εμφάνιση με τον σολίστ Τόμπιας Στόσιεκ στο βιολοντσέλο, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κρίστοφ Εσερ.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τα έργα του A. Ντβόρζακ: "Die Mittagshexe", έργο 108, "Rondo" για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 94, σε σολ ελάσσονα, "Waldesruje" για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 68, και "Polonaise" για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα μείζονα.

    [29] HMEΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΝΗΜΕΣ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (16:51 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα ''Μνήμες Επταπυργίου η περίπτωση του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη'' διοργανώνουν την Παρασκευή ο δήμος Συκεών, το Κέντρο Ιστορίας και το 2ο Γυμνάσιο. Στόχος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Συκεών είναι η επαφή των μαθητών με την ιστορία της περιοχής τους και το πολύτιμο έργο του ποιητή και της γενιάς του.

    [30] O H. KORE-EDA ΚΑΙ Ο T.SOLONDZ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΛΑ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (14:57 UTC+2)

    Δύο από τις σημαντικότερες νέες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα αλλά εξαιρετικά διάσημος στην Ασία, Ιάπωνας Hirokazu Kore-Eda και ένας σπουδαίος εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, ο Αμερικανός Todd Solondz, πρόκειται να τιμήσουν με την παρουσία τους το 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως προσκεκλημένοι του τμήματος των Νέων Οριζόντων.

    Ο 42χρονος Kore-Eda είναι ένας σκηνοθέτης που βαδίζει στην παράδοση των μεγάλων κλασικών Ιαπώνων δημιουργών, όπως ο Οζου, έχοντας μια μοντέρνα οπτική και αισθητική να διατρέχει ολόκληρο το έργο του. Το ντοκιμενταρίστικο στοιχείο του, εμφανές σε κάθε ταινία με τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών, αποτελεί χαρακτηριστικό που διακρίνει την τέχνη του. Τα θέματά του ξετυλίγουν ένα σύνθετο σύμπαν, όπου δεσπόζουν η μνήμη, η απώλεια, ο θάνατος, η ζωή τα οποία εμπλέκονται και εναλλάσσονται διαμορφώνοντας την κοσμοθεωρία του δημιουργού.

    Ο Kore-Eda, που σπάνια ταξιδεύει σε ξένα Φεστιβάλ, θα παρευρεθεί στην 45η διοργάνωση για να παρουσιάσει τις 4 ταινίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πρόκειται να προβληθούν σε ένα αναδρομικό αφιέρωμα από τους Νέους Ορίζοντες. Είναι οι Nobody knows (2004), για πολλούς η καλύτερη ταινία του φετινού Φεστιβάλ Κανών, Distance (2001), After Life (1998), Maborosi (1995).

    Ο 45 χρονος Todd Solondz, περισσότερο οικείος στο ελληνικό κοινό, κυρίως με το Happiness (Ευτυχία) από το 1998, είναι ο σταυροφόρος και ίσως ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά σήμερα. Πολυτιμημένος, πολυβραβευμένος, έχει κερδίσει βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο φεστιβάλ του Σάντανς το 1996 και καλύτερης ταινίας στο Forum του Φεστιβάλ Βερολίνου το 1996 με την ταινία Welcome to the Dollhouse (Καλωσήλθατε στο Κουκλόσπιτο), ενώ με το Happiness κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Εβδομάδας Κριτικών στο φεστιβάλ Κανών το 1998. Επιπλέον, ήταν υποψήφιος για Οσκαρ σεναρίου για το Happiness την ίδια χρονιά.

    Ο Solondz θα επισκεφθεί το Φεστιβάλ και θα παρουσιάσει την νέα του ταινία με τίτλο Palindromes στους Νέους Ορίζοντες, με θέμα την ιστορία ενός κοριτσιού που είναι διχασμένη ανάμεσα σε δυο οικογένειες που η μια 'σκοτώνει' με τον ένα τρόπο και η δεύτερη με τον άλλο.

    [31] "ΕΦΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Η νέα παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Εφτά λογικές απαντήσεις», που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου, με την παρουσία των συντελεστών της παράστασης.

    Οι «Εφτά λογικές απαντήσεις» είναι το έργο, του πρωτοεμφανιζόμενου Θεσσαλονικιού συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη, που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του ΚΘΒΕ, τον περασμένο Μάιο και παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού.

    Πρόκειται για διαδοχικούς μονολόγους εφτά συνηθισμένων ανθρώπων, οι οποίοι με αφορμή την αυτοκτονία ενός πρώην τοξικομανούς, στον περίγυρο του οποίου ανήκουν, θέτουν τα δικά τους αναπάντητα ερωτήματα, που απορρέουν από την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Εκεί έγκειται και το κεντρικό θέμα του έργου.

    «Θεωρώ απίθανο το να μην αναγνωρίσει κάποιος θεατής τον δικό του Γολγοθά σε έναν ή και περισσότερους από τους ήρωες του έργου. Το να μην έχει ψιθυρίσει ή να μην έχει θελήσει αλλά δεν τόλμησε να φωνάξει τα λόγια που θα ακουστούν από τους ηθοποιούς», δήλωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης.

    Οι καταστάσεις που προσεγγίζονται «δεν είναι εύκολα διαπραγματεύσιμες, ούτε ακόμη από την κοινωνία την ίδια, η οποία καταλήγει να είναι λίγο αμήχανη απέναντι σε τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε ο ηθοποιός της παράστασης Γιάννης Τσορτέκης.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ χαρακτήρισε τις «Εφτά λογικές απαντήσεις» ως ένα είδος έργου-μωσαϊκού, που αγγίζει σύγχρονα θέματα ενδιαφέροντα προς τους νέους, τους οποίους και πιστεύει ότι θα προσελκύσει.

    Με τη σειρά του, ο συγγραφέας του έργου ομολόγησε πώς αισθάνεται τιμή που το πρώτο του έργο ανεβαίνει στη σκηνή του ΚΘΒΕ και κάλεσε τον Νικήτα Τσακίρογλου να θεσμοθετήσει τον διαγωνισμό που ανέδειξε τις «Εφτά λογικές απαντήσεις».

    Το «λιτό και προσαρμοσμένο στο χώρο σκηνικό», όπως χαρακτηρίστηκε από τον κ. Τσακίρογλου, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης σχεδίασε η Λίλα Καρακώστα, τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Στράτος Κουτράκης, ενώ η σύγχρονη μουσική, με τη χρήση κλασικών μουσικών οργάνων στην ενορχήστρωση, αποτελεί σύνθεση του Γιώργου Χούκου. Στην παράσταση παίζουν με σειρά εμφάνισης οι Άρης Τσαμπαλίκας, Έφη Δρόσου, Μιχάλης Γούναρης, Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Στέργιος Τζαφέρης και Αγνή Τσολακίδου.

    Στη φετινή θεατρική περίοδο θα λειτουργήσουν και οι πέντε σκηνές του ΚΘΒΕ, προσφέροντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολλές και διαφορετικών ειδών παραστάσεις.

    [32] ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ "ΕΝ ΤΗ ΟΔΩ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΜΘ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Το νέο του έργο «Εν τη Οδώ» θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Καρράς, το οποίο αφιερώνει στον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την αφορμή της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την ίδρυσή του (1991-2004).

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, στις 21.00 το βράδυ, από την Ορχήστρα «Καμεράτα», υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αλέξανδρου Μυράτ. Σολίστες θα είναι οι καλλιτέχνες Μαρία Αστεριάδου στο πιάνο, Renato Ripo στο τσέλο και Παναγιώτης Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο.

    Αναφερόμενος στο νέο έργο που έλαβε στα χέρια του από τον Μιχάλη Καρρά, ο κ.Μυράτ δήλωσε ότι η ενορχήστρωση και απόδοσή του αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο. «Η μουσική του Μιχάλη Καρρά δεν μοιάζει με καμία μουσική γνωστή, ωστόσο μας είναι γνωστή» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχει ο φόβος του 20ου αιώνα, ότι θα ακούσουμε κάτι σκληρό. Το συγκεκριμένο έργο δεν ξενίζει, μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε. Εχει κινηματογραφική διάσταση και ταχύτητα, δεν επιμένει πολύ σε ένα θέμα, επειδή δεν χρειάζονται επαναλήψεις για να καταλάβει ο ακροατής τι άκουσε. Οι ήχοι και η μουσική μας είναι γνωστά, ωστόσο είναι πρωτότυπος ο τρόπος που παρουσιάζονται».

    Αφορμή για τη σύνθεσή του στάθηκε ο τίτλος του από ένα ποίημα του Καβάφη, όπως ανέφερε ο ίδιος ο συνθέτης. «Είναι η οδός της φαντασίας, που ικανοποιεί τα μάτια του νου και τις αισθήσεις. Είναι μία χαρούμενη, αλλά και λυπημένη οδός, που προσπαθεί να απαλλαγεί συνεχώς από κάτι. Θέλησα να το μεταφέρω σε αυτούς που ξέρουν να φαντάζονται και σε αυτούς απευθύνομαι. Είναι νέοι αυτοί που ξέρουν να φαντάζονται. Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το έργο» δήλωσε ο κ.Καρράς.

    Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τιμές εισιτηρίων 20 και 10 ευρώ.

    Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ

    Εφυγε από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του '70 για τις ΗΠΑ για σπουδές και παράλληλα εργαζόταν ως πιανίστας και συνθέτης. Συνθέτει αναμειγνύοντας διάφορα μουσικά ύφη ακολουθεί τον τύπο μουσικής νέας εποχής, αλλά με κλασικότροπα στοιχεία με μία επιδεξιότητα ώστε από τη μίξη διακρίνεται ενιαία η προσωπικότητα του ανθρώπου που τα έχει συγκεράσει.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 November 2004 - 19:14:23 UTC