Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
  • [02] ΣΕ ΚΩΜΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ: "ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ
  • [04] ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ
  • [05] ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ Ο.Α. ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16
  • [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ ΣΤΙΣ 11 ΚΑΙ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [09] EΠΑΦΕΣ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
  • [10] ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ EFG EUROBANK
  • [12] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ
  • [13] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
  • [14] ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ 2005
  • [15] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΞΙΝΩΝ
  • [16] Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ
  • [17] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο
  • [18] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [19] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [20] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ- ΠΕΤΕΡΣΕΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [22] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [23] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [24] ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ
  • [25] ΠΑΟΚ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
  • [26] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [27] ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [28] ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [29] ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΜΠΑΡΑΚ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [30] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [32] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ
  • [33] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
  • [34] "Η ΝΙΚΗ" ΤΗΣ Λ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
  • [35] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" ΣΤΟ ΚΙΘ

  • [01] OΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (15:25 UTC+2)

    Τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων της χώρας και του συνόλου του Ελληνικού λαού, προκαλεί η αιφνιδιαστική κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, την επομένη μάλιστα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, να αναγνωρίσουν την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Μόλις έγινε γνωστή στην Αθήνα η αμερικανική αυτή απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, στον οποίο επέδωσε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις «πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η μονομερής απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία», όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της ολιγόλεπτης συνάντησης με τον Τόμας Μίλερ.

    Για την αρνητική εξέλιξη έχουν ήδη ενημερωθεί, από τον υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ ο κ. Μολυβιάτης ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια ενημέρωσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την απόφαση της κυβερνήσεώς του.

    Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, παραπέμποντας στην επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, το απόγευμα της Πέμπτης.

    Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, εξερχόμενος από το γραφείο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, αρκούμενος να πει πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η αιφνίδια αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», στοχεύει στην ενίσχυση των Σκοπίων ενόψει του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής για την αναδιάρθρωση του κράτους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν αιφνιδιάστηκε από την κίνηση των ΗΠΑ, καθώς γνώριζε την απόφαση της κυβέρνησης Μπους, πιθανότατα, από την Τετάρτη.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά πρόσφατη επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη στα Σκόπια δεν είχε διαφανεί τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η σκοπιανή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.

    Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε επαφή και με άλλες χώρες και γίνονται λεπτοί χειρισμοί, ενώ, αναμένεται να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, με δεδομένο ότι τα Σκόπια έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η απρόσμενη αυτή εξέλιξη έρχεται μόλις μια ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους. Το θέμα προκαλεί εντονότατες αντιδράσεις στην Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται οξύτατη αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς των τελευταίων ετών και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    [02] ΣΕ ΚΩΜΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Παρίσι, 4 Νοεμβρίου 2004 (12:37 UTC+2)

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να έχασε τις αισθήσεις του και να έπεσε σε κώμα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο 75χρονος ηγέτης βρίσκεται σε νοσοκομείο του Παρισιού και νοσηλεύεταις την εντατική.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΣΤΑΜΚΟΣ: "ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΓΔΜ"

    Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    «Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επίσημη ονομασία των Σκοπίων παραμένει η ΠΓΔΜ», τόνισε με έμφαση σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΠΓΔΜ, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ, κ. Γ. Παπαστάμκος.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστάμκος:

    «Η μονομερής, κατά παράκαμψη του ΟΗΕ, αναγνώριση της ΠΓΔΜ εκ μέρους των ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα συνιστά αρνητική εξέλιξη. Η επίσημη ονομασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η "ΠΓΔΜ". Ο φυσικός χώρος διαλόγου και αναζήτησης λύσεως είναι ο ΟΗΕ. Άλλωστε, τόσο σε επίπεδο συνταγματικού κανόνα όσο και σε επίπεδο θεμελιώδους διακηρυκτικής πολιτικής η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πάντοτε συμβατή με τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του», κατέληξε ο κ. Παπαστάμκος.

    [04] ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΠΟΥΣ

    Λονδίνο, 4 Νοεμβρίου 2004 (12:56 UTC+2)

    Αντικρουόμενες εξελίξεις δρομολόγησε στα διεθνή χρηματιστήρια η επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χτεσινοβραδινή άνοδο των κεφαλαιαγορών της Νέας Υόρκης, ακολούθησε η κερδοφορία των ασιατικών αγορών. Αντίθετα, τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σήμερα απώλειες.

    Επιπλέον, η νίκη του προέδρου Μπους είχε αποτέλεσμα τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου αλλά και την ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, χτες βράδυ στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,01% και ο Nasdaq με +0,98%.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΙΑΣ

    Σε ό,τι αφορά στις ασιατικές αγορές, ο βασικός δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωσε σήμερα άνοδο της τάξης του 0,54%, ενώ με κέρδη έκλεισαν και τα χρηματιστήρια της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης. Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,21%, ενώ με ζημίες έκλεισε και η κεφαλαιαγορά της Σεούλ.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς των ασιατικών αγορών, οι μικρές απώλειες, που καταγράφηκαν σε ορισμένα από τα χρηματιστήρια αυτά, οφείλονται στο γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Light Sweet Crude, για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, ξεπέρασε πάλι τα 50 δολάρια το βαρέλι, μετά την εκλογική νίκη του προέδρου Μπους. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι και οι υπόλοιπες κεφαλαιαγορές της περιοχής θα σημείωναν υψηλότερα κέρδη εάν η τιμή του «μαύρου χρυσού» παρέμενε σταθερή.

    ΕΥΡΩ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΧΑ

    Σχετικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης υποχωρούσε λίγο μετά τις 12.30 (ώρα Ελλάδας) κατά 0,34%, ο αντίστοιχος παρισινός Cac σημείωνε πτώση της τάξης του 0,51%, ενώ και ο FTSE 100 του Λονδίνου βρισκόταν στο -0,31%.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο Γενικός Δείκτης Τιμών των Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ακολουθούσε ανοδική πορεία και κατέγραφε κέρδη της τάξης του 0,22%, με όλους τους δείκτες της κεφαλαιοποίησης να σημειώνουν από αισθητή (FTSE/ASE 20 +0,37), έως ανεπαίσθητη άνοδο (FTSE/ASE 80 +0,05%).

    Σε ό,τι εξάλλου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, παρά την αρχική υποχώρηση της ισοτιμίας του, χτες βράδυ στη Νέα Υόρκη, στα 1,2754 δολάρια ανά ευρώ, που αποδόθηκε στην επανεκλογή Μπους, σήμερα άρχισε να ενισχύεται. Έτσι, γύρω στο μεσημέρι, στο Λονδίνο, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα κυμαινόταν στα 1,2820 δολάρια.

    [05] ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ Ο.Α. ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (13:29 UTC+2)

    Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Δύο τουρκικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν σήμερα το πρωί πολιτικό αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από Κάρπαθο για Ρόδο.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα τουρκικά F-16 στις 9:30 το πρωί πλησίασαν το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών σε απόσταση 1.000 ποδών, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στο εσωτερικό του αεροπλάνου.

    [06] ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ - ΟΤΑ ΣΤΙΣ 11 ΚΑΙ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Aθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη και Παρασκευή, 11 και 12 Νοεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητώντας την ικανοποίηση των οικονομικών, κλαδικών και θεσμικών της αιτημάτων.

    Για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ομοσπονδίας.

    Η ΠΟΕ ΟΤΑ διεκδικεί νέο μισθολόγιο, ουσιαστικές κλαδικές αυξήσεις, επέκταση των ρυθμίσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για τα ΒΑΕ και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων, τακτοποίηση των συμβασιούχων, μη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, ψήφιση σύγχρονου και αποτελεσματικού Κώδικα Υπαλλήλων των ΟΤΑ, προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, βελτίωση των παροχών των ταμείων και επίλυση των προβλημάτων στους παιδικούς σταθμούς, τα αθλητικά κέντρα και τα λιμενικά ταμεία που μεταφέρθηκαν στους ΟΤΑ.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Eπίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες και με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών Ενώσεων της Αστυνομίας.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, επισκέφτηκε την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, τη Μονάδα Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τη Γενική Επιθεώρηση Αστυνομίας Β. Ελλάδος και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    Μιλώντας στο προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Βουλγαράκης ευχαρίστησε όλους τους αστυνομικούς για τη συμβολή τους στην επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και αναφέρθηκε στους στόχους του υπουργείου για το έτος 2005, οι οποίοι κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες:

    -Στην αξιοποίηση της εμπειρίας και τεχνογνωσίας και στην ορθολογική κατανομή του εξοπλισμού των Ολυμπιακών Αγώνων.

    -Στις θεσμικές παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση του Σώματος.

    -Στην εκπαίδευση του προσωπικού και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του με στόχο την πρόληψη της εγκληματικότητας, την παροχή πιο αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας των πολιτών.

    Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης ζήτησε από τους αστυνομικούς να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και κοντά στον πολίτη.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Α. Κωνσταντόπουλος στα πλαίσια διήμερης επίσκεψής του στη Σόφια για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

    Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Π.Τριγάζης, έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα και κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις έχουν στρατηγική σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ χαιρέτισε την πορεία ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ. το 2007 και τόνισε ότι μαζί η Ελλάδα, η Βουλγαρία και οι άλλες βαλκανικές χώρες πρέπει να διεκδικήσουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ είχαν επίσης συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Λούμπεν Καρνέζοφ, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλγαροελληνικής φιλίας Αλί Αμάμεφ και τον αντιπρόεδρο του κόμματος «Δημοκρατία για ισχυρή Βουλγαρία» Ντιμίτερ Αμπατίεφ.

    Ακόμα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επισκέφθηκε τη Λέσχη του Συλλόγου των Ελλήνων της Βουλγαρίας και συζήτησε με το Προεδρείο του Συλλόγου τα προβλήματά τους.

    Αύριο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέϊ Στανίσεφ και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νικολάϊ Μίλκοφ.

    Μετά τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε για την επίσκεψή του στη Βουλγαρία:

    "Είναι σημαντική η περίοδος για τα Βαλκάνια. Για μας τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να είναι στρατηγικός εταίρος όλων των βαλκανικών χωρών για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έχουν στρατηγική σημασία οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και σε διμερές επίπεδο, αλλά και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ελλάδας μπορούν να αποτελέσουν πολιτικό υπόδειγμα συνεργασίας και φιλίας για την κοινή ανάπτυξη, την σταθερότητα στην περιοχή και την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Είχα εγκάρδια και φιλική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας και τα κόμματα της βουλγαρικής Βουλής. Ανταλλάξαμε απόψεις και πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας, τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και τους διασυνοριακούς σταθμούς, όπου πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα βήματα, χωρίς χρονοτριβές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

    Βουλγαρία και Ελλάδα να πάρουν πρωτοβουλίες για ζώνη ειρήνης και συνεργασίας με αφετηρία την πολιτισμική, περιβαλλοντική και φιλειρηνική πολιτική".

    [09] EΠΑΦΕΣ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Μελβούρνη, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Επαφές με τον επίσκοπο της Μελβούρνης Ιεζεκιήλ, τους βουλευτές ελληνικής καταγωγής του περιφερειακού κοινοβουλίου της Μελβούρνης, τον πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, καθώς και Έλληνες Επιχειρηματίες είχε στη Μελβούρνη ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία καλεσμένος της Παμμακεδονικής Ένωσης.

    Στη διάρκεια των επαφών και των συναντήσεων κυριάρχησε το θέμα των τελευταίων εξελίξεων στο Σκοπιανό ζήτημα, το οποίο και απασχολεί έντονα τον ελληνισμό της Αυστραλίας, καθώς και η διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της EXPO του 2008.

    Επίσης ο κ. Ψωμιάδης επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης, τον ποντιακό σύλλογο «Παναγία Σουμελά», το Σύλλογο Φλωρινιωτών καθώς και τα γραφεία της Παμμακεδονικής.

    [10] ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Διεξήχθησαν σήμερα οι εκλογές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των υπευθύνων τομέων και των αναπληρωτών τους στις Ομάδες Διαρκών Επιτροπών του Κόμματος.

    Στον τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εξελέγη η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, με αναπληρωτή τον Φίλιππο Τσαλίδη.

    Υπεύθυνος Τομέα Πολιτισμού εξελέγη ο Κωνσταντίνος Καρράς, με αναπληρώτρια την Έλενα Κουντουρά.

    Τομεάρχης Αθλητισμού εξελέγη ο Σταύρος Δαϊλάκης με αναπληρώτρια την Χριστιάνα Καλογήρου

    O Νικόλαος Κορτσάρης ελεξέγη υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας και ο Συμεών Κεδίκογλου αναπληρωτής.

    Υπεύθυνος για τον τομέα Εξωτερικών εξελέγη ο Ιωάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, με αναπληρώτρια τη Σοφία Βούλτεψη.

    Στον τομέα Μακεδονίας Θράκης εξελέγη ο Κωνσταντίνος Ζαχαράκης και αναπληρωτής ο Δημήτριος Γαλαμάτης

    Ο Κωνσταντίνος Τσιπλάκης εξελέγη τομεάρχης Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αναπληρωτή τον Θαλασσινό Θαλασσινό.

    Στον τομέα Οικονομίας και Οικονομικών υπεύθυνος εξελέγη ο Ηλίας Καλλιώρας και αναπληρωτής ο Κωνσταντίνος Αγοραστός.

    Υπεύθυνος Τομέα ΠΕΧΩΔΕ εξελέγη ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης και αναπληρωτής ο Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος.

    Τομεάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξελέγη ο Γεώργιος Παπαγεωργίου και αναπληρωτής ο Κωνσταντίνος Τσιάρας

    Υπεύθυνος Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας εξελέγη ο Αθανάσιος Μπούρας και αναπληρωτής ο Ιωάννης Μπούγας.

    Ο Μάριος Σαλμάς εξελέγη υπεύθυνος τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών με αναπληρωτή τον Δημήτριο Σαμπαζιώτης.

    Στον τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης υπεύθυνος εξελέγη ο Θεόφιλος Βασιλείου , με αναπληρωτή τον Μαργαρίτη Τζίμα.

    Καθήκοντα τομεάρχη Τομέα Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Αντώνιος Φούσας, με αναπληρωτή τον Κώστα Γκιουλέκα.

    Υπεύθυνος τομέα Δημόσιας Τάξης εξελέγη ο Γιώργος Γαρουφαλιάς και αναπληρωτής ο Σταύρος Κελέτσης

    Για τον τομέα Ανάπτυξης υπεύθυνος εξελέγη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Πέτρος Αλιβιζάτος αναπληρωτής υπεύθυνος.

    Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξελέγη ο Γεώργιος Καρασμάνης, με αναπληρωτή τον Μάξιμο Χαρακόπουλο.

    Στον τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας υπεύθυνος εξελέγη ο Αναστάσιος Καραμάριος και αναπληρωτής ο Νικόλαος Δένδιας.

    Υπεύθυνος για τον Τουρισμό εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης και αναπληρωτής ο Ιωάννης Πλακιωτάκης.

    «Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με υψηλό αίσθημα ευθύνης εξέλεξαν τους Τομεάρχες και Αναπληρωτές. Ο ρόλος των Συντονιστών και Τομεαρχών είναι σημαντικός στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων και αποτελούν συμβουλευτικό όργανο για τον κάθε υπουργό», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Σταύρου.

    «Νεοεκλεγέντες και παλαιότεροι Βουλευτές με σύμπνοια, αλληλεγγύη και συλλογικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη στήριξη και προβολή του Κοινοβουλευτικού Έργου», πρόσθεσε.

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ EFG EUROBANK

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση, της τάξης του 43,6% σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψαν στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της τράπεζας EFG EUROBANK, ανερχόμενα στα 273 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2004, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ευρώ 94 εκατ, έναντι ευρώ 74 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

    Ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 26,5% σε επίπεδο Ομίλου και 25,2% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης της συνολικής χρηματοδότησης κατά 16% στην αγορά. Τα δάνεια προς νοικοκυριά, που περιλαμβάνουν τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, ενισχύθηκαν κατά 40,7% και ανήλθαν σε ευρώ 9,1 δισ. Οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση 17,1% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 11,3 δισ.

    Βελτίωση παρουσίασε και η ποιότητα του χαρτοφυλακίου. Ο συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετουμένων δανείων μειώθηκε σε 2,9% στα τέλη Σεπτεμβρίου, από 3,3% στις αρχές του 2004. Τα οργανικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 2,4% στα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι 2,8% στα τέλη του 2003. Οι καταθέσεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση 13,8% το εννεάμηνο του 2004 σε ευρώ 16,2 δισ έναντι αύξησης κατά 10,2% για την αγορά.

    Συμπεριλαμβανομένων των repos, οι Συνολικές Καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% σε ευρώ 18,5 δισ. Η επιτυχής διάθεση καινοτόμων επενδυτικών προϊόντων στους πελάτες της Τράπεζας και η πρώτη θέση στη διαχείριση κεφαλαίων οδήγησαν σε περαιτέρω ενίσχυση των Συνολικών υπό Διαχείριση Κεφαλαίων κατά 17% σε ευρώ 27,9 δισ.

    Ο δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε σε 11,6% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2004, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα εποπτικά κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης Tier-I ανήλθε σε 9,7%. Η ισχυρή θέση και η συνεχής ανάπτυξη εργασιών της Eurobank στην Τραπεζική Ιδιωτών, τη Διαχείριση Περιουσίας, τη Χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την Επενδυτική Τραπεζική, τις Χρηματιστηριακές Εργασίες και το Private Banking είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των Συνολικών Εσόδων της Τράπεζας κατά 23,2% στο εννεάμηνο του 2004 σε ευρώ 1,099 εκ.

    Οι Λειτουργικές Δαπάνες για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα το εννεάμηνο 2004 αυξήθηκαν κατά 2,3% και 4,1% σε συγκρίσιμη βάση , ενώ σε επίπεδο Ομίλου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 8,6% δεδομένου ότι η βουλγαρική Post Bank ενοποιείται πλήρως από τα τέλη του 2003. Η δυναμική αύξηση των εσόδων και η συγκράτηση των δαπανών είχε ως αποτέλεσμα ο Δείκτης Κόστους προς Έσοδα να διαμορφωθεί σε 48,6% σε ενοποιημένο επίπεδο, ενώ για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα μειώθηκε σε 46% το εννεάμηνο 2004. Το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα για Ευρωπαϊκή τράπεζα και φανερώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα της EFG Eurobank Ergasias.

    Tα Οργανικά Κέρδη (οργανικά έσοδα μείον το λειτουργικό κόστος και τις προβλέψεις) αυξήθηκαν επίσης εντυπωσιακά κατά 34,1% και ανήλθαν σε ευρώ 326 εκ. το εννεάμηνο του 2004. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οργανικά κέρδη παρουσιάζουν συνεχή αύξηση τα επτά τελευταία τρίμηνα και ανήλθαν σε ευρώ 123 εκ. κατά το Γ' τρίμηνο του 2004. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των Καθαρών Κερδών μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας κατά 43,6% σε ευρώ 273 εκ., η αποδοτικότητα του μέσου Ενεργητικού ανήλθε σε 1,3% το εννεάμηνο 2004, ενώ η αποδοτικότητα των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων βελτιώθηκε σε 18,7%. Η ισχυρή λειτουργική επίδοση της Τράπεζας το εννεάμηνο του 2004 είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διανομή προμερίσματος ευρώ 0,30 ανά μετοχή έναντι του μερίσματος για τη χρήση 2004, βάσει των καθαρών κερδών της Τράπεζας κατά την περίοδο 1.1.2004-30.9.2004._

    [12] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    «Το κλειδί της ανάπτυξης βρίσκεται στην έννοια "ανταγωνιστικότητα". Και αυτό το κλειδί «κατασκευάζουμε» σήμερα, με τη νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας απόψε στο Ελληνοσουηδικό Επιμελητήριο με θέμα «Οι στόχοι και τα μέσα της αναπτυξιακής πολιτικής στην Ελλάδα».

    «Κωδικοποιώντας τους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής μας», είπε ο κ. Σιούφας, «θα έλεγα ότι συνοψίζονται σε δύο φράσεις:

    -Αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος και δικαιότερη κατανομή.

    -Ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, επίσης, ότι «επιδίωξή μας είναι:

    -Να διασφαλίσουμε μία υψηλή και, ταυτόχρονα, διατηρήσιμη ανάπτυξη, με την κινητοποίηση του εγχώριου δυναμικού της Οικονομίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

    -Να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε έμπρακτα τις παραγωγικές επενδύσεις.

    -Να φέρουμε μια "άνοιξη επιχειρηματικότητας" στη σύγχρονη Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε:

    «Αναγκαία προϋπόθεση για μια τέτοια αυτοτροφοδοτούμενη αναπτυξιακή διαδικασία είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών όρων στη λειτουργία των επιχειρήσεων και της Οικονομίας γενικότερα. Το κλειδί της ανάπτυξης βρίσκεται στην έννοια «ανταγωνιστικότητα». Και αυτό το κλειδί «κατασκευάζουμε» σήμερα, με τη Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική. Η προσπάθειά μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είμαστε αισιόδοξοι».

    Ο κ. Σιούφας τόνισε, επίσης, ότι «το αναπτυξιακό μέλλον της Ελλάδος είναι ευοίωνο. Θέλω μάλιστα να υπογραμμίσω ότι η αισιοδοξία αυτή δεν είναι υποκειμενική. Υπενθυμίζω ότι η τελευταία έκθεση της UNCTAD (υποδιεύθυνση του ΟΗΕ) για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων ενώ αξιολογεί την Ελλάδα στην 127η θέση μεταξύ 140 χωρών, ταυτόχρονα την κατατάσσει στην 37η δυνητική θέση. Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί περισσότερα. Αναγνωρίζονται, δηλαδή, μία σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων στη Χώρα, που παρέμειναν αναξιοποίητα. Επισημαίνεται (έμμεσα αλλά ξεκάθαρα) ότι η εκμετάλλευσή των πλεονεκτημάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει επενδυτικά και αναπτυξιακά τη χώρα μας και να ενδυναμώσει τη ροή άμεσων ξένων επενδύσεων».

    Καταλήγοντας ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τον ΟΠΕ, τα υπουργεία Αγροτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι στη διάθεσή σας. Η ανάπτυξη των ελληνο-σουηδικών οικονομικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθειά μας αυτή. Εργαζόμαστε συστηματικά σ' αυτή την κατεύθυνση και προσδοκούμε πολλά από τη σύσφιξη και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας».

    [13] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Αισιόδοξος ότι το 2005 η τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα σημειώσει μικρή αύξηση, της τάξης του 2%-3% σε σχέση με φέτος, εμφανίστηκε σήμερα ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Μιχάλης Αγγελόπουλος, στηρίζοντας την εκτίμησή του και στο "ατού" της διεθνούς προβολής της χώρας μας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει κοντά στα περσινά επίπεδα, παρουσιάζοντας ενδεχομένως μόνο μικρή μείωση, της τάξης του 2%, σε σχέση με πέρυσι, όπως τόνισε ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ. Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, ενόψει της 20ής διεθνούς έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA, ο κ.Αγγελόπουλος άνοιξε τα "χαρτιά" του και σε ό, τι αφορά δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, που έχει βάλει στα σκαριά η Περιφέρεια, προκειμένου να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, εντός εικοσαημέρου αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη διοργάνωση ράλι αυτοκινήτου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο στόχος είναι να συγκεντρώσει στην περιοχή 45 πληρώματα αγωνιστικών οχημάτων και πάνω από 1.000 επισκέπτες. Το πρώτο ράλι, που θα περιλαμβάνει πέντε ειδικές διαδρομές, προβλέπεται να γίνει εκτός υψηλής τουριστικής σεζόν και συγκεκριμένα τον Μάιο-Ιούνιο του 2005, εφόσον όλα εξελιχθούν βάσει προγραμματισμού. Επίσης, η Περιφέρεια σχεδιάζει τη διοργάνωση ενός διεθνούς ποδηλατικού γύρου και ήδη μελετά ενδεχόμενες διαδρομές στην περιοχή Νέστου-Εβρου.

    Εξάλλου, η περιφέρεια έχει εκπονήσει μελέτη για τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των τουριστικών προορισμών της περιοχής, ενώ εξετάζει και τη δημιουργία παρατηρητηρίων τουρισμού. Αναφερόμενος γενικά στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, ο κ.Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος είναι το "άνοιγμα" ή η περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης, μέσα από ένα εκεταμένο πρόγραμμα προβολής, αλλά και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής γενικά στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

    "Κάναμε ένα βήμα διεθνούς προβολής, κλείνοντας ένα μπανεράκι στην ιστοσελίδα του CNN και του ΒΒC κατά την περίοδο των Ολυπιακών Αγώνων και μπορώ να πω ότι είχαμε θαυμάσια επισκεψιμότητα, η οποία μας έκανε γνωστούς σε κάποιες χιλιάδες ατόμων, σε κάθε γωνιά της γης", σημείωσε ο περιφερειάρχης. Ωστόσο, πρόσθεσε, "η Ολυμπιάδα δεν μας έδωσε αυτό που όλοι ελπίζαμε. Η σεζόν μας ήταν συγκεκριμένη και μια μικρή επιμήκυνση που είχαμε, δεν γεφύρωσε τη διαφορά".

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα master plan για τον τουρισμό, "το οποίο θα ανανεώνεται ανάλογα με τον τρόπο που κινούνται τα πράγματα στην τουριστική βιομηχανία προσέλκυσης επισκεπτών". Ο κ.Αγγελόπουλος εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα βρεθεί έστω και προσωρινή λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την κατάργηση της βίζας των Τούρκων για ορισμένο χρονικό όριο. "Το πρόβλημα έγινε κατανοητό από το υπουργείο Τουρισμού και ελπίζουμε ότι θα δοθεί μια λύση, ώστε να αυξηθεί η κίνηση, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γείτονές μας να μας επισκεφτούν, πχ, για τριήμερες διακοπές στην περιφέρειά μας", διευκρίνισε.

    ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ

    ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς για την επίδραση που είχε στην περιοχή ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος, ο κ.Αγγελόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "τα κίνητρα του αναπτυξιακού, όπως αυτά λειτούργησαν, δεν μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο. Εγιναν εξαιρετικές υπερβάσεις και υπερβολές από το λεγόμενο Ελ Ντοράντο των επιδοτήσεων, που ξεπέρασαν κάθε λογικό όριο".

    Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο νόμος συνέδεε το ύψος της επιχορήγησης με τον αριθμό των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας, αλλά αρκετές από τις επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από αυτό το κίνητρο έκλειναν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. "Το σύστημα αυτό απέτυχε σε μεγάλο κομμάτι του", πρόσθεσε ο κ.Αγγελόπουλος και επεσήμανε ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να δώσει έμφαση στις φορολογικές απαλλαγές, το κόστος των εισφορών κτλ.

    Σχετικά με την περιοχή της Καβάλας και της Δράμας, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τα υφιστάμενα ζητήματα στους δύο νομούς δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, αφού υπάρχουν μείζονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σωστή η πρόταση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω του υφυπουργού, Χρήστου Φώλια, για την ένταξη της Καβάλας και της Δράμας με αναβλητική αίρεση. Η πρόταση αυτή ανοίγει, κατά τον κ. Αγγελόπουλο, "την πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ή εισόδου στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της περιοχής, όπως, πχ, ανεργία".

    ΑΛ.Γ.

    [14] ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, εκτιμάται ότι θα είναι φέτος η πτώση της τουριστικής κίνησης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τελικά κατά μέσο όρο το 6%-7%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για μεγάλη μείωση, της τάξης του 25%.

    Στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, ενόψει της 20ής διεθνούς έκθεσης τουρισμού PHILOXENIA, ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Γεώργιος Τσιότρας και ο διευθυντής τουρισμού της Περιφέρειας, Θωμάς Γκουτάντζης, εξέφρασαν την ελπίδα ότι από το 2005 θα διακοπεί το πτωτικό σερί τριών ετών για τον τουρισμό στην περιοχή (το 2003 είχε σημειωθεί πτώση της κίνησης κατά 4,5% και το 2002 κατά περίπου 3,5%).

    Μάλιστα, οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η συγκράτηση της πτώσης σε τόσο περιορισμένα επίπεδα για το 2004 αποτελεί άθλο στη φετινή κρίσιμη χρονιά. Προκειμένου να πετύχει τον στόχο της για αναστροφή της πτωτικής κίνησης του τουρισμού στην Κεντρική Μακεδονία, η περιφέρεια εμπλουτίζει το "οπλοστάσιό" της με σημαντικές παρεμβάσεις, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή των επτά νομών της περιοχής.

    ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

    Οπως τόνισε ο κ. Τσιότρας, η περαίωση του προγραμματισμού που έχει κάνει η Περιφέρεια στον τομέα του τουρισμού προβλέπεται για το 2006, με ένα σύνολο δράσεων να επεκτείνονται μέχρι το 2008. "Εκατοντάδες έργα βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης", υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ενδεικτικά τα έργα τουριστικής προβολής, συνολικού προϋπολογισμού 1,32 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί για τη διετία 2004-2005.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 9,755 εκατ. ευρώ (αναπτυξιακός νόμος, κανονισμός 70). Με τα κονδύλια αυτά εκτελούνται τέσσερις διαφορετικές ενότητες έργων και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου είχαν διατεθεί 3,316 εκατ. ευρώ (πχ, χρηματοδοτήσεις για την αναβάθμιση και επέκταση εκατοντάδων υφιστάμενων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και για την ίδρυση νέων σε όλους τους νομούς).

    Εξάλλου, "τρέχουν" οι χρηματοδοτήσεις από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για τον τουρισμό (που ολοκληρώνονται στο σύνολό τους το 2006). Τα χρηματοδοτούμενα έργα αφορούν αφενός στην κατασκευή και βελτίωση των τουριστικών αγκυροβολίων σε θέσεις που επιλέχθηκαν και καθορίστηκαν από το σχετικό εθνικό σχέδιο (προϋπολογισμού 6,75 εκατ.). Αφετέρου, προβλέπουν την ενίσχυση υποδομών και ειδικών εγκαταστάσεων για την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής (έργα ύψους 10,84 εκατ).

    ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΝΑ MASTER PLAN

    O κ.Τσιότρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εκπόνησης ενός master plan για τον τουρισμό στην περιφέρεια. Οπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά πλέον, με γνώμονα και τις κατευθύνσεις που θέτει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, "οι περιφέρειες υποχρεούνται να εκπονήσουν τα δικά τους εξειδικευμένα master plan, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τον διεθνή ανταγωνισμό".

    O ίδιος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν και μία σειρά έργων ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως, πχ, γκολφ, μαρίνες, υδροθεραπευτήρια και κέντρα θαλασσοθεραπείας, για να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν. "Είναι επιβεβλημένη και μια μεγάλη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό με την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, όχι μόνο στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και στα καταστήματα που δέχονται τουρίστες", πρόσθεσε.

    "Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία του τουρισμού της Ελλάδας γενικότερα και της περιοχής μας ειδικά, ευελπιστώντας ότι η οικονομική ύφεση που υπάρχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη σύντομα θα τελειώσει, και μία σειρά από προβλήματα που επηρεάζουν τον οδικό τουρισμό, όπως το Γιουγκοσλαβικό, ο οδικός άξονας Ε10 μέσω Γιουγκοσλαβίας και η θεώρηση βίζας SHENGEN από τρίτες χώρες, σύντομα θα βρουν την λύση τους", υπογράμμισε ο κ.Τσιότρας, ενώ αναφερόμενος ειδικά στον περίφημο άξονα 10 επεσήμανε ότι έχει συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και "αν και η διευθέτηση του θέματος δεν είναι εύκολη, ωστόσο αυτό έχει πλέον αναδειχθεί και τελικά θα αντιμετωπιστεί".

    Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στην 20η PHILOXENIA μαζί με όλες τις νομαρχίες της ζώνης ευθύνης της (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών) σε ένα ενιαίο χώρο 200 τ.μ. στο Περίπτερο 16 - stand 14. Η συμμετοχή της στην έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του μέτρου 3.5 του ΠΕΠ.

    ΑΛ.Γ.

    [15] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΞΙΝΩΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν έγινε, ούτε γίνεται καμιά εισαγωγή ζωοτροφών που είναι ύποπτη για μόλυνση διοξινών, ούτε των συγκεκριμένων ζωοτροφών, παρά μόνο συμπληρωμάτων ζωοτροφών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα) που συμμετέχουν στην σύνθεση των ζωοτροφών μέχρι 2% μόνον, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Παρά το γεγονός ότι στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν γίνεται καμιά αναφορά σε εισαγωγή ύποπτων ζωοτροφών στην Ελλάδα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως σημείωσε ο κ. Μπασιάκος, "τελείως προληπτικά ερευνά και παρακολουθεί κάθε ενδεχόμενο, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να αποτρέψει κάθε περίπτωση χρησιμοποίησής τους".

    Ως προς το γάλα, τα κρέατα και τα άλλα εισαγόμενα από την ΕΕ, ο κ. Μπασιάκος τόνισε ότι "τα κτηνοτροφικά προϊόντα αυτά ελέγχονται κατά την άφιξη και διακίνησή τους στη χώρα από κτηνιάτρους του ΕΦΕΤ και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στενά". Καταλήγοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε ότι παρακολουθείται σε καθημερινή βάση και με ψυχραιμία κάθε εξέλιξη.

    [16] Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Πλάμεν Παναγιότοφ, έσπευσε να χαιρετίσει την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Παναγιότοφ δήλωσε από τη Στάρα Ζαγόρα ότι «ως χώρα που έχουμε εδώ και καιρό αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε ανάλογα βήματα από άλλες χώρες».

    «Οι βουλγαρο-μακεδονικές σχέσεις έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο κ. Παναγιότοφ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του στηρίζει την προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ στις 15 Ιανουαρίου του 1992.

    [17] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να παραδοθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και άλλοι καταζητούμενοι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέρ Σολάνα, ο κ. Κοστούνιτσα, αφού επισήμανε ότι η Γενική Εισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, θα ενημερώσει στα τέλη του μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόοδο της συνεργασίας του Δικαστηρίου με τις βαλκανικές χώρες, επισήμανε ότι η καλύτερη μορφή συνεργασίας με το Δικαστήριο είναι η παράδοση κι άλλων προσώπων, για τα οποία η Χάγη έχει εκδώσει κατηγορητήρια.

    Από την πλευρά του, ο Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι η Ευρώπη περιμένει πολλά περισσότερα από τη Σερβία σε ό,τι αφορά στη συνεργασία του Βελιγραδίου με τη Χάγη.

    Στη συνάντηση των δυο ανδρών, εκτός του ζητήματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, συζητήθηκαν, επίσης, η προοπτική ένταξης της Σερβίας- Μαυροβουνίου στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας», η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Οκτωβρίου, καθώς και τα προβλήματα των Σέρβων της επαρχίας.

    [18] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Η Κύπρος θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει το Δεκέμβριο για την Τουρκία «λαμβάνουσα υπόψη όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις της εποχής εκείνης», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να αναμένεται εκ προοιμίου να διακηρυχθεί τι θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία «και μάλιστα ασύνδετα με τη συμμόρφωση από την Τουρκία των υποχρεώσεων που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια από τις οποίες βεβαίως είναι η αναγνώριση».

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Ο πρώτος Σερβοβόσνιος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, έχοντας εκτίσει τα δύο τρίτα της οκταετούς ποινής που του έχει επιβληθεί.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο Μίροσλαβ Τάντιτς, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπλοκή στην «εθνοκάθαρση» στην περιοχή Μποσάνσκι Σάματς, θα αφεθεί ελεύθερος τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από τις Αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου, Τεοντόρ Μερόν, αποφάσισε να αφήσει προσωρινά ελεύθερο τον Τάντιτς, λόγω της οικειοθελούς παράδοσής του, της καλής συμπεριφοράς του την περίοδο που έμεινε φυλακισμένος, της καλής φήμης του στην πόλη από όπου κατάγεται αλλά και της αποφασιστικότητάς του για επανένταξη στην κοινωνία.

    Σημειώνεται ότι ο Τάντιτς παραδόθηκε οικειοθελώς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 1998 και ήταν ο πρώτος Σερβοβόσνιος που προέβη σε μια τέτοια ενέργεια.

    Ο Τάντιτς ήταν ο ένας από τους συνολικά πέντε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά του μη σερβικού πληθυσμού της περιοχής του Σάμτατς, την περίοδο 1992- '93.

    [20] ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ- ΠΕΤΕΡΣΕΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, από τις βουλευτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, στις 23 Οκτωβρίου, είχε χθες ο επικεφαλής της UNMIK, Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης για τη συνάντηση, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο κ. Πέτερσεν συμφώνησε στην ανάγκη σημαντικής διεύρυνσης της ομάδας εργασίας για την αποκέντρωση στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Τα θεμέλια για τη συνέχιση του διαλόγου (για το Κοσσυφοπέδιο) βρίσκονται στο σχέδιο της σερβικής κυβέρνησης για την αποκέντρωση και στο σχέδιο της UNMIK για την οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (στην επαρχία) τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Κυβερνητικοί κύκλοι στη Σερβία επισήμαναν ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα όσο και ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου για το Κοσσυφοπέδιο, Νέμποϊσα Τσόβιτς, επισήμαναν στον κ. Πέτερσεν ότι εφόσον συνεχιστεί η διαδικασία του διαλόγου για το Κοσσυφοπέδιο, το Βελιγράδι θα πρέπει να έχει ισότιμο ρόλο στην όλη διαδικασία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πέτερσεν υπογράμμισε ότι πριν από τις συνομιλίες για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των προτεραιοτήτων σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες στους τομείς της ασφάλειας και της αποκέντρωσης.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός και ο επικεφαλής της UNMIK συζήτησαν, επίσης, την ανάγκη προστασίας των σερβικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Στη Ρουμανία βρίσκεται από το μεσημέρι ο Φίλιππος Βέροιας όπου το Σάββατο στις 17.00 θα αντιμετωπίσει στο Μπουζάου (απέχει περίπου 120 χλμ. από το Βουκουρέστι) την Δυναμό Βουκουρεστίου για την δεύτερη φάση του κυπέλλου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάντμπολ ανδρών.

    «Πρέπει να παίξουμε με σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τα πολλά προβλήματα λόγω τραυματισμών. Δεν θα έχουμε κοντά μας τους Χριστοδουλίδη, Καρυπίδη, Χατζόγλου και Σταύρο Παπαδόπουλο. Εμείς από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε τη νίκη και εκτός έδρας αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Θα πρέπει οι παίκτες να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Τους παίκτες χθες τους ξεκούρασα και θα προπονηθούμε σήμερα στο γήπεδο που θα γίνει το παιχνίδι. Το ζητούμενο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα θα είναι να κρατήσουμε πάση θυσία τον ρυθμό μας», τόνισε ο Νίκος Μάντζος για να συμπληρώσει ο διεθνής αθλητής του Φίλιππου, Στέφανος Σουγγάρας: «Δεν την ξέρουμε την Δυναμό. Εύχομαι και πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Είναι πλήγμα για μας η απουσία τεσσάρων συμπαικτών μας αλλά θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να καλύψουμε το κενό. Αν καταφέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα στη Ρουμανία αυτό θα είναι ότι καλύτερο για τον αγώνα ρεβάνς στη Βέροια».

    [22] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο ΣΕΓΑΣ και η οργανωτική επιτροπή του «22ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενόψει του αγώνα που θα διεξαχθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στη μνήμη του βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Χαλκίδης, ο πρόεδρος της επιτροπής Μαραθωνίου Ευάγγελος Παπαποστόλου και ο διευθυντής αγώνων της ομοσπονδίας, Κώστας Γατζίας.

    «Βρισκόμαστε δύο μόλις μήνες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στην Αθήνα θα διεξαχθεί το πρώτο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνει προοδευτικά. Ετσι και φέτος οδεύουμε προς νέο ρεκόρ συμμετοχών κι ελπίζουμε και τερματισάντων. Μέχρι χθες είχαν δηλώσει συμμετοχή περίπου 5.700 αθλητές και αθλήτριες από 70 χώρες στο Μαραθώνιο και στον αγώνα δρόμου 10.000μ. Σύμφωνα με την κατανομή τους, οι 3.600 θα πάρουν μέρος στον Μαραθώνιο και οι 2.100 στα 10.000μ. Ακόμη το 60% των συμμετοχών στο Μαραθώνιο, δηλαδή 2.000 περίπου αθλητές και αθλήτριες προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου που διεξάγεται παράλληλα θα έχουμε τη συμμτοχή 51 γυναικών και 177 γυναικών», δήλωσε ο κ Παπαποστόλου, ενώ πρόσθεσε: «Την εξέλιξη που έχει τα τελευταία χρόνια ο Μαραθώνιος της Αθήνας τον μετράμε και με τα πραγματικά για μας νούμερα, που είναι ο αριθμός των αθλητών που τερματίζουν. Ετσι το 2002 είχαν τερματίσει 1777 άτομα, ενώ το 2003 2.671 και φέτος αναμένουμε ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση».

    Ο κ Παπαποστόλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα γίνουν στην κλασική διαδρομή και το γεγονός ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν την απαραίτητη κατανόηση για την άρτια διεξαγωγή του αγώνα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, ενώ επεσήμανε ότι φέτος ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας ανήκει στη σειρά των IAAF PERMIT, ενώ προς τον στόχο αυτό βρίσκεται και ο αγώνας των 10.000μ, ο οποίος για να είναι εναρμονισμένος με το καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας, σχεδιάστηκε νέα όδευση. Η εκκίνηση αντί της πλατείας Αγίας Παρασκευής θα γίνει από το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου και θα επιστρέψουν για να τερματίσουν οι αθλητές, αφού κάνουν αναστριφή στο ύψος του Πενταγώνου στο Χολαργό.

    Ο κ Γατζίας από την πλευρά του τόνισε για τον αγώνα: «Θα έχουμε πολλούς και καλούς αθλητές. Προσπαθούμε να διανθίσουμε τον Μαραθώνιο με αξιόλογους αθλητές, στο πλαίσιο βέβαια των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό φέρνουμε στην Αθήνα πολλούς καλούς Κενυάτες δρομείς και μεταξύ τους τον Φρέντερικ Τσερόνο που φέτος έχει 2.08.38. Πιστεύω ότι αν βοηθήσει και ο καιρός δεν αποκλείεται να έχουμε και ένα νέο ρεκόρ διαδρομής», τόνισε.

    [23] Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οτο Ρεχάγκελ ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους επίσημους καλεσμένους στην κλήρωση για το κύπελλο συνομοσπονδιών που θα διεξαχθεί στη Γερμανία το 2005. Σε αποκλειστική συνέντευξή του στον επίσημο δικτυακό κόμβο της  FIFA που αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, FIFAworldcup.com, ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του EURO 2004 μίλησε για το θρίαμβο της Πορτογαλίας, το κύρος και την αξία του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και τον επικείμενο αγώνα της Ελλάδας για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

    «Αρχικά μας είχαν υποτιμήσει στο Euro 2004, έτσι αρχίσαμε καλά και πρέπει να πει κανείς ότι ήταν ευκολότερο να κερδίσουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από αυτό. Ομως όλοι όσοι είναι γνώστες του ποδοσφαίρου αναγνώρισαν ότι είχαμε μια αξιόλογη ομάδα. Ωστόσο, η συνέχεια μετά από μια μεγάλη επιτυχία ή η υπεράσπιση ενός τίτλου είναι πάντοτε δυσκολότερη», τόνισε ο κ. Ρεχάγκελ και συνέχισε για τη σημαντικότητα της διάκρισης στο κύπελλο συνομοσπονδιών. «Η Ελλάδα σίγουρα έχει μια ιδιαίτερη φήμη σήμερα, γιατί οι Ελληνες το βλέπουν σαν μέρος της επιβράβευσης μετά τον ευρωπαϊκό τίτλο. Η Ελλάδα και οι παίκτες της έχουν κερδίσει το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη διοργάνωση σαν αυτή και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι για την εικόνα τους τον Ιούνιο του 2005».

    ΕΡ: Πριν απ΄ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται να βελτιώσει μια άσχημη εικόνα κατά τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου -θα πρέπει τώρα να νικήσετε ενώ είστε δεύτεροι από το τέλος στον όμιλό σας. Πώς είναι η κατάσταση ενόψει του επόμενου αγώνα με αντίπαλο το Καζαχστάν στις 17 Νοέμβρη στην Αθήνα;

    ΑΠ: «Εχουμε μπροστά μας εννιά αγώνες. Δεν είμαστε ακόμη εκτός».

    ΕΡ: Τώρα που είστε πρωταθλητές Ευρώπης αισθάνεστε μεγαλύτερη πίεση να φτάσετε στην επιτυχία;

    AΠ: «Προφανώς υπάρχει μεγαλύτερη πίεση τώρα, αλλά αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι έχουμε κερδίσει μόνο δύο βαθμούς σε τρεις αγώνες. Ωστόσο, ο ένας βαθμός που πήραμε στον αγώνα με την Ουκρανία μπροστά σε 80.000 φιλάθλους και απέναντι σε παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Βορονίν και ειδικά ο Σεφτσένκο θα πρέπει να θεωρηθεί ένα καλό αποτέλεσμα».

    ΕΡ: Παρ'όλα αυτά χρειάζεστε μια νίκη στον αγώνα με το Καζακστάν για να  ξεκινήσετε την προσπάθεια για την κατάκτηση μιας θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

    AΠ: «Οντως, θα πρέπει να νικήσουμε το Καζακστάν και ακολούθως να κάνουμε το ίδιο με τη Δανία στον επόμενο αγώνα εντός έδρας το Φεβρουάριο. Εχουμε μια καλή ομάδα, αλλά αν χάσουμε από το Καζακστάν ενώπιον 40.000 φιλάθλων στην Αθήνα δεν έχουμε δουλειά στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία».

    ΕΡ: Τι έχει αλλάξει για σας προσωπικά στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση του EURO 2004;

    AΠ: «Δε χρειάζεται να πληρώνω πια τον καφέ μου όταν είμαι στην Αθήνα. Και καθώς πήγαινα στην κλήρωση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών στη Φρανκφούρτη, ο οδηγός του ταξί ήταν Ελληνας και δεν μπορούσε να πιστέψει ποιον είχε στο αυτοκίνητό του. Δεν υπήρχε περίπτωση να με αφήσει να πληρώσω. Αντί γι αυτό, πήρε τηλέφωνο τη γυναίκα του από το κινητό του και με έβαλε να μιλήσω λίγο μαζί της».

    EΡ: Πιστεύετε ότι ο θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι μια επιτυχία η οποία πιθανόν να μην επαναληφθεί στο μέλλον;

    AΠ: «Παρά την απίστευτη προβολή της χώρας, θα καταλήξει μια επιτυχία χωρίς επανάληψη αν μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια δεν βγάλουμε μια νέα γενιά παικτών υψηλής ποιότητας, που θα είναι έτοιμοι να πάρουν τη σκυτάλη από την παρούσα γενιά που είναι εξαιρετικά καλή».

    EΡ: Η τωρινή «χρυσή γενιά» περιλαμβάνει τον Αγγελο Χαριστέα, παρόλο που αυτήν τη στιγμή δεν παίζει συχνά με τη Βέρντερ. Θα του συνιστούσατε να αλλάξει ομάδα κατά την περίοδο μετεγγραφών το χειμώνα;

    AΠ: «Ο Αγγελος κάθισε και συζήτησε την κατάσταση με τον κ. Κλάους Αλοφς. Ανήκει στο δυναμικό της ομάδας 18 μήνες τώρα και, παρόλο που είναι ένας από τους πρωταθλητές Ευρώπης, δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία να δείξει την κλάση του. Αν η κατάσταση αυτή δεν βελτιωθεί θα πρέπει να καταλήξει σε κάποια απόφαση».

    ΕΡ: Εννοείτε τη μετεγγραφή του σε άλλη ομάδα;

    AΠ: «Για να προωθήσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και ως διεθνής, ο Αγγελος χρειάζεται μια θέση βασικού σε μια ομάδα πρώτης γραμμής. Χρειάζεται να παίζει σε περισσότερους αγώνες απ΄ όσο παίζει σήμερα με τη Βέρντερ».

    ΕΡ: Το Κύπελλο Συνομοσπονδιών τον Ιούνιο του 2005 θα είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ Πρωταθλητών. Μπορεί η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα να υπερασπίσει τη θέση της απέναντι σε εθνικές ομάδες άλλων χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή;

    AΠ: «Είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης, άρα, προφανώς, μπορούμε να συμμετάσχουμε σ΄ αυτό το επίπεδο. Περισσότεροι από τους μισούς μου παίκτες ανήκουν σε ομάδες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Γερμανίας κι έτσι έχουν συνηθίσει να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Πάντως, από μια άποψη, αυτό το τουρνουά δε διαφέρει από τα υπόλοιπα, με δεδομένο ότι η Βραζιλία είναι το χρυσό φαβορί»

    ΕΡ: Οσον αφορά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 ποια είναι η άποψή σας για τις της Γερμανίας;

    AΠ:"Είναι φανερό ότι με ενδιαφέρει το τι γίνεται σχετικά με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Ας μην ξεχνάμε ότι μου ζητήθηκε να αναλάβω μετά την αποχώρηση του Ρούντι Φέλερ. Δε μπορούσα να δεχτώ τη στιγμή εκείνη, παρόλο που είμαι Γερμανός πέρα ως πέρα. Εχω δυο καρδιές αυτό τον καιρό, μια που χτυπάει για τη Γερμανία και μια για την Ελλάδα».

    ΕΡ: Ποια είναι η γνώμη σας για το διάδοχο του Φέλερ, Γιούργκεν Κλίνσμαν, μέχρι σήμερα;

    AΠ: «Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Γιούργκεν Κλίνσμαν έχουν χαρακτηρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 ως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του αιώνα, άρα το έχουν συζητήσει ενδελεχώς και έχουν θέσει εξαιρετικά υψηλούς στόχους. Είναι πολύ απλό, όλοι περιμένουν ότι θα κερδίσουν τον τίτλο και όλες οι κινήσεις τους πρέπει να αποτελούν προετοιμασία προς αυτήν την κατεύθυνση».

    [24] ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της εθνικής ομάδας του Καζακστάν για τον αγώνα της 17ης Νοεμβρίου με την Ελλάδα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σεργκέι Τιμοφέεφ, κάλεσε 24 συνολικά ποδοσφαιριστές:

    ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Γιούρι Νόβικοφ (Ιρτις), Αντρέι Μόρεφ (Εκιμπαστούζετς), Αλεξάντρ Μόκιν (Ζενίς)

    ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Αλεξάντρ Φαμίλτσεφ (Τομ-Ρωσία), Ιγκόρ Αβντέεφ (Ζενίς), Σαμάτ Σμάκοφ (Καϊράτ), Σεργκέι Κοζούλιν (Ορντάμπασι), Ρενάτ Ντουμπίνσκι (Σίνικ-Ρωσία), Ντμίτρι Λιάπκιν (Χίμκι - Ρωσία), Αντον Τσιτσούλιν (Ζενίς)

    ΜΕΣΟΙ: Ρουσλάν Μπαλτίεφ (Μοσκβά-Ρωσία), Αντρέι Κάρποβιτς (Καϊράτ), Ραφαέλ Ουραζμπαχτίν (Ακτοβε-Λέντο), Φαρχαντμπέκ Ιρισμέτοφ (Ιρτις), Καϊράτ Νουρνταουλέτοφ (Ιρτις), Ντίας Κάμελοφ (Ιρτις), Εντουάρντ Σεργκιένκο (Ζενίς), Μαξίμ Ζαλμαγκαμπέτοφ (Ζενίς), Μαξίμ Αζόφσκι (Ταράζ)

    ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μαξίμ Σεφτσένκο (Ζετισού), Αλιμπέκ Μπούλεσεφ (Καϊράτ), Ντενίς Ροντιόνοφ (Ατιράου), Σεργκέι Οσταπένκο (Αλμα Ατα), Σεργκέι Λάριν (Αλμα Ατα).

    [25] ΠΑΟΚ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (11:19 UTC+2)

    Ζουν και αναπνέουν για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του

    Μπάνε Πρέλιεβιτς δηλώνει πανέτοιμη να πάρει μια ακόμη νίκη στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ ανδρών για να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Ηδη μεγάλη βοήθεια πρόκειται να υπάρξει από τον κόσμο του ΠΑΟΚ που θα γεμίσει το γήπεδο της Πυλαίας και θα το κάνει απόρθητο φρούριο. Ηδη τα εισιτήρια έχουν πωληθεί και μένουν ελάχιστα τα οποία και αυτά θα εξαφανιστούν μέχρι και αύριο το αργότερο. «Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον Ολυμπιακό. Ολοι γνωρίζουμε την δυναμικότητα της ομάδας και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», αναφέρει ο προπονητής

    του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλιεβιτς.

    [26] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλες, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με δηλώσεις του από τις Βρυξέλες, όπου συμμετέχει στο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ανέφερε οτι η Ιταλία αναμένει άλλη μία αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής πριν να προτείνει τον νέο Επίτροπό της.

    "Αναμένει ο Μπαρόζο από μέρους μου μία αναφορά για τον Επίτροπό μας; Τότε σε αυτήν την περίπτωση είμαστε δύο που περιμένουμε, επειδή εμείς από την πλευρά μας αναμένουμε άλλη μία αλλαγή στη σύνθεση της (νέας) Επιτροπής, όπως έχει συμφωνηθεί", σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

    [27] ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβίβ, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν αρνήθηκε το βράδυ να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τις πληροφορίες που μετέδωσαν δύο ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα, που επικαλέστηκαν "γαλλικές πηγές", σύμφωνα με τις οποίες ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, πέθανε σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εδώ και μια εβδομάδα.

    "Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό. Έδωσα εντολή στα μέλη της κυβέρνησης να μην ασχοληθούν παρά μόνο αν δοθεί επίσημη ανακοίνωση", δήλωσε ο κ. Σαρόν μιλώντας στο δεύτερο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Επικαλούμενα "γαλλικές πηγές" δύο ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα και το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα το θάνατο του 75χρονου παλαιστίνιου ηγέτη.

    Οι πληροφορίες αυτές διαψεύσθηκαν αργότερα από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι.

    [28] ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλες, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Η επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα στις επόμενες ώρες φαίνεται εξαιρετικά πιθανή, δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή στις Βρυξέλες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εφόσον λήξει και τυπικά το ζήτημα, ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, θα ανακοινώσει στους εκπροσώπους του Τύπου, τη νέα σύνθεση της Επιτροπής που θα τεθεί στη συνέχεια υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [29] ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΜΠΑΡΑΚ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τελ Αβιβ, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του Εργατικού Κόμματος, ύστερα από απουσία τεσσάρων ετών από την πολιτική σκηνή.

    Ο Μπάρακ συναντήθηκε με τον τωρινό ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Σιμόν Πέρες για να του ανακοινώσει τις προθέσεις του, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης."Προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του Εργατικού Κόμματος και να το οδηγήσω ξανά στην εξουσία",φέρεται να δήλωσε προς τον 81-χρονο Πέρες ο 62-χρονος Μπάρακ.

    Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους πως προβλέπει την διενέργεια γενικών εκλογών το 2005 καθώς το Ισραήλ πλησιάζει σε ένα "πολύ σημαντικό κομβικό σημείο" όχι μόνο σε σχέση με το Παλαιστινιακό αλλά επίσης για οικονομικά θέματα.

    [30] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

    Λονδίνο, 4 Νοεμβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Δυο πολιτικά αεροσκάφη συγκρούστηκαν σήμερα στο έδαφος στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Βρετανίας, ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Πιστεύουμε ότι ήταν μια σύγκρουση στο έδαφος", δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

    "Δεν ήταν σοβαρό το ατύχημα", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Εργα Μότσαρτ, Μπαχ, Τσαϊκόφσκι και Σοστακόβιτς θα παρουσιάσει στις 7 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 21.00 η Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στο Α' μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστούν το κοντσέρτο για δύο πιάνα και ορχήστρα εγχόρδων του Μπαχ με σολίστ τους Δημήτρη Δημόπουλο και Πάτροκλο Γεωργιάδης, καθώς και η συμφωνία Concertante για Ομποε, Κλαρινέττο, Φαγκότο, Κόρνο και Ορχήστρα του Μότσαρτ με σολίστ τους Παναγιώτη Κουγιουμτζόγλου (όμποε), Δημήτρη Παπαϊωακείμ (κλαρινέττο), Ωραία Πάτκου (φαγκότο) και Τραϊανό Παπαδόπουλος (κόρνο).

    Στο Β' μέρος θα παρουσιαστεί το ιταλικό Καπρίτσιο 45 του Τσαϊκόφσκι και η τζαζ σουΐτα 2 του Σοστακόβιτς.

    Η ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε με απόφαση της Πρυτανείας τον Φεβρουάριο του 1999 και σήμερα τα μέλη της ξεπερνούν τα 60.

    Εμφανίσεις της ορχήστρας έχουν πραγματοποιηθεί σε πόλεις της Βορείου Ελλάδας, ενώ έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ. Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας θεωρείται αρκετά αξιόλογο, καθώς περιλαμβάνει έργα προκλασικής, κλασικής και σύγχρονης εποχής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προς Έλληνες συνθέτες.

    [32] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Ο συνθέτης Αλέξης Πορφυριάδης παρουσιάζει στις 7 Νοεμβρίου στο θέατρο Άνετον, τον κύκλο τραγουδιών του «Οι Σκιές της Αγάπης», που βασίζεται σε ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

    Η ερμηνεία θα είναι του Δημήτρη Δομενικώτη, ενώ θα συνοδεύεται από απαγγελίες ερωτικών ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη και από δύο χορευτές.

    [33] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Η πόλη Βελεσσά και η συμβολή της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στο Μακεδονικό Αγώνα» θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης στις 5, 6 και 7 Νοεμβρίου.

    Τα Βελεσσά, πόλη της Άνω Μακεδονίας, που ανήκουν σήμερα στην ΠΓΔΜ, αναδείχθηκαν μετά τον 19ο αιώνα ως κέντρο της διαμάχης Ελλήνων πατριαρχικών και Βουλγάρων εξαρχικών. Η πόλη των Βελεσσών αντιστάθηκε σθεναρά με την τοπική επισκοπή και την ελληνική κοινότητα στις επιδιώξεις και πιέσεις των εξαρχικών μέσω των σχολείων, του κοινοτισμού, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν 20 σύνεδροι και θα παρουσιαστούν 12 εισηγήσεις, οι οποίες θα εξετάσουν την ιστορία των Βελεσσών κυρίως κατά τον 19ο-20ο αιώνα, το κοινοτικό σύστημα, τις σχέσεις των Ελλήνων των Βελεσσών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις λοιπές κοινότητες της Άνω Μακεδονίας, τον αγώνα τους κατά του βουλγαρισμού, αλλά και τη συνέχιση της ζωής των κατοίκων της πόλεως στη Θεσσαλονίκη και άλλες μακεδονικές πόλεις μετά τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, με την οποία σχεδόν όλη η άνω Μακεδονία συμπεριλήφθηκε στο σερβικό βασίλειο.

    Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου θα κηρύξει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, αύριο στις 19.00.

    [34] "Η ΝΙΚΗ" ΤΗΣ Λ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Το έργο «Η Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται από την πειραματική σκηνή της «Τέχνης» στο θέατρο Αμαλία, από 5 ως 7 Νοεμβρίου, στα πλαίσια των φετινών «Δημητρίων».

    «Η Νίκη» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεταπολεμικού μας θεάτρου. Πρόκειται για το χρονικό μιας οικογένειας που ξεκίνησε από τα βόρεια της Μακεδονίας, πέρασε από κάποια συνοικία του Πειραιά, για να τελειώσει στη Γερμανία.

    «Το θέμα δεν είναι το μεταναστευτικό, η Γερμανία είναι εδώ ο χώρος και το τέρμα μιας σπαραγμένης διαδρομής. Οι Έλληνες αυτοί δεν πρέπει να ιδωθούν απλά σαν μετανάστες και σαν θύματα της ελλαδικής πραγματικότητας. Μεταφέρουν όλη τη μακρόσυρτη και τυφλή αγωνία της πρωτόγονης ελληνικής οικογένειας, που αναδιπλώνεται μέσα από πράξεις φόνου, προδοσίας αλλά και αλληλοπροστασίας, μέσα από διαιωνιζόμενα βιώματα μιας διαιωνιζόμενης κοινωνικής αθλιότητας», έγραψε η συγγραφέας σε σημείωμά της το 1978, όταν το έργο ανεβάστηκε για πρώτη φορά από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν.

    Στη παράσταση που θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αμαλία, η σκηνοθεσία καθώς και η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Σωτήρη Χατζάκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε η Έρση Δρίνη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Δημήτρης Ναζίρης, Νανά Παπαγαβριήλ, Δημήτρης Σακατζής και Έφη Σταμούλη.

    Το κείμενο του έργου μεταφράστηκε φέτος, με τη φροντίδα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά.

    [35] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" ΣΤΟ ΚΙΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Διημερίδα επιστημονικών διαλέξεων με κεντρικό θέμα «Οι Έλληνες στους δρόμους της Ανατολής» διοργανώνει στις 5 και 6 Νοεμβρίου στους χώρους του, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και το Πανεπιστήμιο της Βενετίας.

    Σκοπός της διημερίδας είναι να παρουσιαστούν στο επιστημονικό και ευρύτερο κοινό οι δρόμοι του εμπορίου και της οικονομίας με κατεύθυνση και στόχο την Ανατολή και οι διαφόρων ειδών επαφές Ανατολής και Δύσης, όπως αυτές εμφανίζονται στην πορεία της ιστορίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 November 2004 - 19:14:25 UTC