Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] TΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο Γ.
  • [04] ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ
  • [06] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [09] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [10] ΤΟ ΥΠΑΝ ΧΟΡΗΓΕΙ 5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [11] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [12] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [16] Α. ΓΚΙΟΥΛ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
  • [19] ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ "ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ- ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 2-0 ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 1-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΜΕ "ΧΡΥΣΗ" ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ
  • [21] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 8ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ
  • [24] ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [26] Η «G20» ΖΗΤΗΣΕ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
  • [27] ΜΑΧΕΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ ΜΕ 76 ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [28] Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [29] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ "EUROVISION JUNIOR"
  • [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΛΑΜΕΓΚΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] TΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ ΜΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και το τσουχτερό κρύο, κάνει δυναμικά την εμφάνισή του σε όλες τις περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έπεσαν και τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα.

    Σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, οι θερμοκρασίες βρέθηκαν για πρώτη φορά εφέτος κάτω από το μηδέν, ενώ πολικό είναι το τοπίο στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, όπου το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί της Κυριακής μείον 9 βαθμοί Κελσίου. Έντονο είναι το κρύο και στην Αττική, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί η θερμοκρασία είχε πέσει στους 3 βαθμούς, για να ανέβει λίγο πριν το μεσημέρι στους 7, λόγω της ηλιοφάνειας που επικρατεί.

    Στο Νευροκόπι της Δράμας και τα 17 χωριά και οικισμούς της περιοχής σημειώθηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία για φέτος. Τα πάντα πάγωσαν μέχρι και το ποταμάκι που διαπλέει το Νευροκόπι.

    Παρά τη μερική ηλιοφάνεια που επικράτησε τσουχτερό ήταν το κρύο σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ελλάδα και το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί της Κυριακής -2 εως 7 βαθμούς Κελσίου. Υπήρξαν περιοχές όπου σημειώθηκε παγετός.

    Οι οδηγοί που διέσχιζαν εθνικά, αλλά και επαρχιακά, οδικά δίκτυα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη δεν ανέπτυσσαν μεγάλες ταχύτητες, καθώς οι δρόμοι έκρυβαν παγίδες.

    Κοντά στη θαλάσσια περιοχή Φιδονήσι της Καβάλας έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης το ιδιωτικό σκάφος «Αχινός» με τριμελές πλήρωμα. Ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας και έγινε ρυμούλκησή του στο λιμάνι των Ελευθερών Παγγαίου.

    Εκείνη την ώρα έπνεαν στο βορειοανατολικό Αιγαίο άνεμοι βόρειοι έντασης 7 μποφόρ.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΑ "ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (13:30 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τους οχτώ μήνες άσκησης κυβερνητικής εξουσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της 2ης Εθνικής Θεματικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Με σοκ και δέος είπε ο κ.Παπανδρέου πως παρακολουθεί τα «κατορθώματα» αυτούς τους 8 μήνες και υποστήριξε πως ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έκανε τόσα πολλά λάθη σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και δε χειρίστηκε με τέτοιο τρόπο τα εθνικά θέματα της χώρας.

    Ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, μίλησε για ακινησία και έλλειψη πρωτοβουλιών που έφερε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Η κυβέρνηση, είπε, δεν είναι απλώς ανίκανη, αλλά η ανικανότητα της αυτή συνδυάζεται με ένα πολιτικό σχέδιο που είναι η εξασφάλιση της εξουσίας χάριν της εξουσίας και μόνο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη λογική της μιζέριας, του φόβου και της αναβλητικότητας. Δεν έχει πολιτική, δεν έχει σχέδιο και περιμένει να αντιγράψει το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει διάθεση για πραγματικό διάλογο, αλλά ζητάει μόνο την παθητική συμπαράσταση.

    Χαρακτήρισε μεγάλο φιάσκο την απογραφή στην οικονομία και πρόσθεσε πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής της, Γιώργος Δημητρακόπουλος, είναι καταπέλτης εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της απογραφής, όπως προκύπτει από τα όσα λέει σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Στο θέμα της διαπλοκής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απλώς «παίζει» και θέλει να εγκαθιδρύσει το δικό της σύστημα ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για τη διαφθορά ο κ.Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τη βλέπει ως ένα ζήτημα προσωπικών σχέσεων ή κάποιων αδίστακτων επιχειρηματιών. Η διαφθορά αντιμετωπίζεται με τη ριζική αποκέντρωση της εξουσίας και στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Το θέμα δεν είναι απλά να υπάρχουν νομοθεσίες αλλά το κρίσιμο στοιχείο είναι η εφαρμογή τους.

    Ο κ.Παπανδρέου μίλησε για την προοδευτική διακυβέρνηση που επαγγέλλεται και πρότεινε τη λειτουργία τεσσάρων μεγάλων αναπτυξιακών περιφερειών στη χώρα (Βόρεια Ελλάδα, Νότια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Αιγαίο), τη διαίρεση σε 14 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τη συνένωση δήμων, ώστε να προκύψουν ισχυροί δήμοι. Πρότεινε επίσης ένα επιτελικό κράτος μέσα από συγχωνεύσεις υπουργείων και την αποκέντρωση υπηρεσιών.

    Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ και το συνέδριό του τόνισε ότι θέλει ένα κόμμα εργαστήρι ιδεών, διαλόγου και πολιτισμού, ένα ανοιχτό ψηφιακό κόμμα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Ένα κόμμα που θα διαβουλεύεται συνεχώς με τους πολίτες, που θα συνεχίσει να διατηρεί τον κομματικό συγκεντρωτισμό και τις οργανώσεις κάστρα.

    Το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν είναι ανάμεσα στους νέους και στους παλιούς αλλά στο πως θα μπορέσουν όλοι να εκφράσουν τους πολίτες. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι μπορεί να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων μέσα από ένα μακροχρόνιο πρότυπο ανάπτυξης.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    Το ΠΑΣΟΚ, πράγματι, είναι εδώ στη Θεσσαλονίκη και ξαναγεννιέται. Βλέπω τον ενθουσιασμό αυτής της νέας μας πορείας, γιατί σήμερα στη Θεσσαλονίκη κάνουμε ένα νέο, μεγάλο, και πολύ σημαντικό βήμα, σε αυτή την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία συμμετοχής παλιών και έμπειρων στελεχών, με νέα και δυναμικά στελέχη, συμμετοχής ανδρών και γυναικών, συμμετοχής τόσων κοινωνικών φορέων, αλλά ιδιαίτερα εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, συμμετοχής μελών αλλά και φίλων.

    Σήμερα, ξεκινάμε και θέτουμε ως προτεραιότητα, ως επίκεντρο της πολιτικής μας, της φιλοσοφίας μας, τον πολίτη, τον άνθρωπο, τη συμμετοχή και τη ριζική αποκέντρωση και μεταρρύθμιση του κράτους, την προοδευτική και συμμετοχική διακυβέρνηση.

    Και αυτό το κάνουμε γιατί είμαστε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της νομισματικής ένωσης, σε μια εποχή όπου διαμορφώνονται νέα κέντρα εξουσίας, υπερεθνικά, μια εποχή όπου τα προβλήματα γίνονται πιο σύνθετα. Πιο σύνθετα διότι σε οποιαδήποτε γωνιά της γης, σε επίπεδο υφηλίου, γίνουν αλλαγές, είτε είναι στην τεχνολογία, είτε στην οικονομία. Από την τεχνολογία μέχρι τον πόλεμο, τη φτώχια, μέχρι την περιβαλλοντολογική υποβάθμιση, από μια γωνιά της γης επηρεάζουν το δικό μας τόπο, τη δική μας πόλη, τη δική μας γειτονιά.

    Άρα τη νέα εποχή, η συμμετοχική δημοκρατία, η συμμετοχική οικονομία, γίνεται η μοναδική αξιόπιστη πρόταση του προοδευτικού σοσιαλιστικού και δημοκρατικού μας Κινήματος. Αποτελεί την πρόταση για το σήμερα και το αύριο.

    Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πρόκλησης, έχοντας πετύχει πολλά. Το ερώτημα είναι αν μπορέσει να αξιοποιήσει αυτό το κεφάλαιο. Το κεφάλαιο της ανάπτυξης, το κεφάλαιο της γνώσης και της εμπειρίας, το κεφάλαιο των υποδομών, το κεφάλαιο της αξιοπιστίας, το κεφάλαιο της διεθνούς μας θέσης, της οικονομικής μας πρωτοπορίας στην περιοχή την ευρύτερη των Βαλκανίων, αξιοποιώντας τις επιτυχίες μας, αλλά και αξιολογώντας τα λάθη και τις παραλείψεις μας.

    Να μπορέσουμε, ως Ελλάδα, να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός. Το άλμα προς τα εμπρός για μια κοινωνία που θα απελευθερώνει τις δυνάμεις του πολίτη, για μια οικονομία που θα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την περιφερειακή ανάπτυξη, μια Διοίκηση που θα σέβεται τον πολίτη, και θα υπηρετεί τον πολίτη. Μια κοινωνία που με στοργή θα βλέπει τα προβλήματα, με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη θα περιθάλπει τον πολίτη.

    Αλλά, το κράτος το δικό μας ιστορικά λειτούργησε με τρόπο ώστε να φέρνει την παράλυση του πολίτη, την παθητικότητα της ελληνικής κοινωνίας, την αναστολή της δημιουργικής πρωτοβουλίας του Έλληνα. Δεν είναι τυχαίο ότι, όταν ο Έλληνας πάει στο εξωτερικό σε ένα πιο οργανωμένο και σύγχρονο κράτος, αναπτύσσει αμέσως τις δημιουργικές του ικανότητες, και, βεβαίως, αυτό το γνωρίζουν πάρα πολύ εδώ στη βόρεια Ελλάδα που είναι και μια περιοχή πολλών μεταναστών.

    Από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας , απέναντι στο κράτος υπήρχε μια αντίληψη από τον πολίτη ότι ήταν κάτι ξένο, ξενόφερτο. Και πράγματι,έτσι ξεκίνησε, ένα ξένο σώμα στην Ελλάδα.

    Ήταν από τη μια μεριά ένας χώρος για να λεηλατηθεί από τον κάθε πολιτικό ή κομματικό σχηματισμό, την εκάστοτε πολιτική δύναμη, και απο την άλλη ένας μηχανισμός για ή να χειραγωγήσει τον Έλληνα πολίτη, μέσω αυταρχικών δομών, όπως π.χ. δικτατορίες, να χειραγωγήσει, ρουσφετολογικά, δημιουργώντας εξάρτηση στον πολίτη, δημιουργώντας εξάρτηση στην τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια εξάρτηση που υπήρχε όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, την οποία εμείς καταπολεμήσαμε ως ΠΑΣΟΚ με το μεγάλο σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες».

    Το κράτος, επίσης, αντί της διαμόρφωσης μιας προνοιακής σύγχρονης αντίληψης, ενός προνοιακού συστήματος σύγχρονου να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της πρόνοιας, μάζευε, διόριζε, αντιμετωπίζοντας αποσπασματικά, σπασμωδικά πολλές φορές, κοινωνικά προβλήματα χωρίς αξιοκρατία, και χωρίς να συμβάλλει στην πραγματική ανάπτυξη.

    Κάναμε σημαντικές προσπάθειες τομών, αλλά παρά ταύτα έχει διαμορφωθεί ένα τεράστιο μόρφωμα, υπέρογκο σε άτομα, σε υπαλλήλους, σε Οργανισμούς, σε νόμους, σε εγκυκλίους, σε αποφάσεις. Από μόνο του το κράτος αποτελεί πια τροχοπέδη για την ίδια την ελληνική κοινωνία, για την εξέλιξη της χώρας μας.

    Βαθύτερα στην ψυχολογία του ο πολίτης , δεν αισθάνεται απλώς το κράτος ως ένα ξένο σώμα, υπάρχει πολύ περισσότερο μια βαθιά καχυποψία. Εγώ που έχω ζήσει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχω δει μια άλλη αντίληψη μεταξύ κράτους και πολίτη. Στη χώρα μας υπάρχει μια βαθιά καχυποψία, μια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους. Και πώς να μην υπάρχει,όταν έχει λειτουργήσει ιστορικά το κράτος με αυτό τον τρόπο.

    Αλλά και το κράτος λειτουργεί απέναντι στον πολίτη χωρίς εμπιστοσύνη. Φορτώνει όλο και περισσότερο την νομοθεσία με ελεγκτικές εγκυκλίους, με μηχανισμούς ελέγχου, με αποτέλεσμα τον φαύλο κύκλο της συνεχούς διόγκωσης της γραφειοκρατίας, της ταλαιπωρίας, της καταπίεσης του Έλληνα πολίτη από το ίδιο του το κράτος.

    Και η παλαιότητα των θεσμών, η αναχρονιστικότητα των θεσμών, οι λειτουργίες οι πολύπλοκες, οι πολυνομίες, όλα αυτά δημιουργούν φαινόμενα παθητικοποίησης, αλλά ακόμη μέχρι και διαφθοράς, για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης γι αυτά που κανονικά είναι δικαιώματά του.

    Απαιτείται, λοιπόν, ριζική τομή. Τομή που θα εδράζεται, όμως, σε μια φιλοσοφική αρχή, μια αρχή προοδευτική, μια αρχή που δεν αναγνωρίζει η συντηρητική παράταξη στη χώρα μας, αλλά που αποτελεί την πεμπτουσία των δικών μας αξιών από την 3η Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα. Είναι η αρχή της βαθύτατης εμπιστοσύνης που έχουμε εμείς στον πολίτη, της βαθύτατης εμπιστοσύνης που έχουμε στις δυνάμεις του λαού μας. Είναι η βαθύτατη εμπιστοσύνη στις δημοκρατικές μας αρχές, και στο δικαίωμα του πολίτη να ορίζει ο ίδιος την τύχη του.

    Γι αυτό, για μας, αποκέντρωση σημαίνει εμπιστοσύνη στους ίδιους τους εαυτούς μας, στην ίδια την κοινωνία μας, στην ίδια την Ελλάδα. Αντιθέτως, η παράλειψη των δημιουργικών μας δυνάμεων, είναι ο μέγας εχθρός της προόδου. Γιατί δεν θα μας επιτρέψει να εξορθολογήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά το κράτος, θα συντηρεί την αναποτελεσματικότητα, θα υποδαυλίζει την υπανάπτυξη. Η παθητικότητα θα συνεχίζει να συμβάλλει, στην ιδιώτευση, στην απαισιοδοξία, στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων πόρων.

    Αν δεν ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, τους εαυτούς μας, αν δεν ενεργοποιήσουμε τους παροπλισμένους, αλλά εν δυνάμει δημιουργικούς πολίτες, και δεν τους θέσουμε στην υπηρεσία του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, ο εξορθολογισμός του κράτους θα μείνει στις καλένδες. Αλλά πρέπει να προσφέρουμε ένα χειροπιαστό όραμα, και αυτό το όραμα είναι η μετατροπή του κράτους, από μηχανισμό που εξουσιάζει τον πολίτη, σε μηχανισμό που δίνει εξουσίες στον πολίτη, που δίνει δικαιώματα και δυνατότητες στον πολίτη.

    Γι αυτό το λόγο επαναλαμβάνω συνέχεια τη σημασία της συμμετοχικής δημοκρατίας. Το πατερναλιστικό κράτος που είχαμε έως τώρα, και το οποίο ενισχύει η συντηρητική παράταξη, κατά την πάγια πρακτική της, διώχνει τους δημιουργικούς ανθρώπους, ελκύει μόνο αυτούς που νοιάζονται για την καρέκλα.

    Επηρέασε αυτό το μόρφωμα, δυστυχώς, και το δικό μας Κίνημα. Η ανασυγκρότηση, η νέα μας πορεία, είναι μια πορεία για να απελευθερώσουμε σήμερα το Κίνημά μας από τον κρατισμό.

    Αντίθετα, το συμμετοχικό κράτος, εκχωρεί αρμοδιότητες, διαχέει εξουσίες στην κοινωνία των πολιτών. Και αυτό το καταφέρνει, όχι μόνο χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για να συμβουλεύεται τους πολίτες, αλλά δημιουργώντας και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, θεσμούς αυτοδιοίκησης, συνδιοίκησης με τους ενεργούς πολίτες.

    Με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, μεταφέροντάς τους στο σκληρό πυρήνα της λήψης των αποφάσεων, των δημόσιων αποφάσεων. Ο πολίτης πρέπει να είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο των δημόσιων αποφάσεων.

    Τα τείχη που κρατούν τους δημιουργικούς ανθρώπους έξω από τις αποφάσεις, εκτός του κράτους ή εκτός πολιτικής, θα πέσουν. Η συμμετοχική δημοκρατία είναι η μοναδική μας ελπίδα να μπολιαστεί το κράτος με τη δημιουργικότητα των πολιτών μας στη χώρα μας.

    Αλλά δεν είναι αυτός μόνο ο λόγος που επιμένω στη συμμετοχική δημοκρατία. Δεν είναι μόνο ο στόχος της εισόδου της κοινωνίας των πολιτών στο χώρο της δραστηριότητας, το δημόσιο ή το κράτος ή της δημόσιας διοίκησης. Θέλουμε και την αντίστροφη συνεισφορά, θέλουμε ένα κράτος επιτελικό, που θα συμβάλλει στην επιχειρηματικότητα, θα συμβάλλει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Την ενίσχυση, από τη μεριά του κράτους, των συμμετοχικών πρωτοβουλιών των ίδιων των πολιτών. Η κάθε πρωτοβουλία να βοηθιέται, να στηρίζεται, αντί να γίνεται τροχοπέδη το κράτος.

    Η γραφειοκρατία σήμερα πνίγει τη δημιουργική πρωτοβουλία, είτε είναι ιδιωτική, είτε είναι τοπική, είτε απο την κοινωνία. Δεν αφήνει την ανάπτυξη, την επένδυση, τον πολιτισμό, την Παιδεία, να αποτελέσουν δημιουργικές δυνάμεις, δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας.

    Οι ίδιοι οι πολίτες σε μια συμμετοχική δημοκρατία θα παίρνουν πρωτοβουλίες και θα απαιτούν από το κράτος, όχι την ουρανοκατέβατη επίλυση των προβλημάτων, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην υγεία, είτε στην εκμετάλλευση ανεκμετάλλευτων πόρων, πλουτοπαραγωγικών πόρων, αλλά θα ζητούν πόρους και τη θεσμική στήριξη, ώστε να βρουν από μόνοι τους, με δική τους ευθύνη, τις λύσεις.

    Έτσι θα δημιουργούνται αξίες , θα δημιουργούνται οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αξίες, που θα υπερβαίνουν και το δίλημμα ή κράτος ή αγορά, ιδιωτικοποιήσεις ή κρατισμός. Με αυτόν τον τρόπο θα ορθώσουν το ανάστημά τους οι πολίτες και απέναντι στην ιδιωτικοποίηση, αλλά και στην προελαύνουσα απαξίωση της συλλογικότητας. Όπως σας είπα σε αυτή την εποχή η συμμετοχική δημοκρατία και η συμμετοχική οικονομία, αποτελούν τη μοναδική σοσιαλιστική και δημοκρατική πρόταση. Αλλά το όραμα μιας δίκαιης κοινωνίας, είναι να τη συγκροτούν και αυτεξούσιοι πολίτες. Είναι το όραμα της συμμετοχικής δημοκρατίας. Πολλοί με ρωτούν, μα πού τη βρήκατε αυτή την έννοια;

    Δεν είναι, βεβαίως, μια έννοια που εμείς οι ίδιοι ως ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη αναδείξαμε, είναι μια έννοια που ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους. Έλεγε ο Αριστοτέλης, αν στη δημοκρατία υπάρχουν κυρίως ελευθερία και ισότητα, τότε θα πρέπει όλοι να μετέχουν στο πολίτευμα, στη διακυβέρνηση, με τον ίδιο τρόπο, να μην υπερέχουν καθόλου ούτε οι πλούσιοι ούτε οι φτωχοί, ούτε να κυριαρχούν οι μεν επί των δε, αλλά να είναι οι δύο όμοιοι. Αλλά έρχομαι και στο σύγχρονο προοδευτικό κίνημα, στην εποχή μας, που η συμμετοχική δημοκρατία γίνεται η αιχμή του δόρατος σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τις νέες, προοδευτικές ιδέες.

    Από το γνωστό Πόρτο Αλέγκρε, όπου τα κινήματα όλων των χωρών συναθροίζονται για να συζητήσουν για τη συμμετοχική δημοκρατία, έχουμε παραδείγματα. Το Πόρτο Αλέγκρε, που είναι μια πόλη περίπου σαν τη Θεσσαλονίκη, έχει καθιερώσει τη διαβούλευση για τον προϋπολογισμό της πόλης.

    Μέσα από τη διαβούλευση, που συμμετέχουν εκατομμύρια πολιτών, έχουν αλλάξει σημαντικά τους πόρους, και τις κατευθύνσεις για το πού επενδύονται οι πόροι στην πόλη αυτή. Η κεντρική διοίκηση είχε πει ότι πρέπει οι πόροι να πάνε στις μεταφορές, οι πολίτες εκεί αποφάσισαν ότι οι πόροι έπρεπε να πάνε στην καθαριότητα, την αποχέτευση και την ύδρευση. Παίρνω απλώς ένα παράδειγμα.

    Άλλα παραδείγματα, το Μοδραγόν της Ισπανίας. Όπου οι συνεταιριστικές οργανώσεις, μαζί με τράπεζες, έχουν λειτουργήσει αυτοδιαχειριστικά για μια εκπληκτική ανάπτυξη. Ή στη Φιλανδία όπου το εκπαιδευτικό σύστημα, το σχολείο, είναι σχολείο γειτονιάς, και διοικείται από τους γονείς, την εκπαιδευτική κοινότητα και τη τοπική αυτοδιοίκηση, και θεωρείται το φιλανδικό σύστημα, σύμφωνα με μετρήσεις, το καλύτερο σήμερα, το πιο αποδοτικό εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.

    Ετσι, λοιπόν, η αποκέντρωση της εξουσίας στον πολίτη, εμπλουτίζει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη θωρακίζει. Τη θωρακίζει από ξένες εξαρτήσεις, ειδικά συμφέροντα. Η εξουσία στον πολίτη αποτελεί την ουσιαστική ελπίδα που έχει να προτάξει η προοδευτική παράταξη απέναντι στην υποχώρηση των κοινωνικών οραμάτων.

    Ακόμη και στην αίσθηση της απώλειας της κυριαρχίας μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, αυτή η συμμετοχή, ξαναδίνει το αίσθημα της εξουσίας στον πολίτη, στο έθνος, στον πολιτισμό.

    Αυτά στην πράξη σημαίνουν ένα νέο τύπο διακυβέρνησης, αποκέντρωσης των εξουσιών στους αντιπροσωπευτικούς και κοινωνικούς θεσμούς. Σημαίνουν βαθύτατες διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ουσιαστικής μεταρρύθμισης του κράτους. Σημαίνουν διακριτές και αυτοδύναμες εξουσίες συνανθρωμένες με διαδικασίες συνεχούς αποκέντρωσης. Και πρέπει να απαντήσουν αυτές οι διαδικασίες αποκέντρωσης και νέας διακυβέρνησης στην έκρηξη της τεχνολογίας, στη νέα παγκόσμια οικονομία, στην απίστευτη συγκέντρωση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας σε ένα διεθνές επίπεδο, και όλα αυτά για να διασφαλίσουμε τελικά την ίδια τη δημοκρατία.

    Προτείνουμε, λοιπόν, την υπέρβαση των παραδοσιακών προτύπων της πολιτικής, αλλά και διοικητικής κουλτούρας στη χώρα μας. Στο παρελθόν πολλές φορές πρώτα χτίζαμε το νομικό πλαίσιο και τις δομές, μετά διαμορφώναμε τους αναπτυξιακούς στόχους. Και όταν λέμε ανάπτυξη, δεν εννοούμε μόνο τη στενή οικονομική έννοια της ανάπτυξης. Ανάπτυξη είναι η ποιότητα ζωής, ανάπτυξη είναι το νοσοκομείο μας, ανάπτυξη είναι το σωστό σχολείο, ανάπτυξη είναι ο πολιτισμός μας, ανάπτυξη είναι το περιβάλλον μας. Ανάπτυξη είναι οι ελευθερίες τις οποίες έχουμε, το δικαίωμά μας να κάνουμε επιλογές εμείς.

    Αρα, λοιπόν, πρέπει εμείς να σχεδιάσουμε τη νέα διοίκηση, γύρω από τους αναπτυξιακούς μας στόχους. Και βεβαίως να ξαναφέρουμε τη λαϊκή συμμετοχή, κάτι που ξεκινήσαμε όταν ήμασταν στις αρχές μας, το 81, που όμως τελικά εκφυλίστηκε σε μια τυπική διαδικασία. Αρα, λοιπόν, πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα προσέγγιση.

    Και φέρνω μερικά παραδείγματα. Σε αρκετές από τις τοπικές υποθέσεις, όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων, η συγκοινωνία, η προστασία από τη ρύπανση, απαιτούνται επενδύσεις και πολιτικές που ξεπερνούν τα διοικητικά όρια των δήμων.

    Σε άλλες νομαρχιακές υποθέσεις, όπως είναι η διαχείριση αγροτικών πόρων, υποδομών τουριστικής ανάπτυξης, στήριξης αγορών εργασίας, απαιτούνται επενδύσεις και πολιτικές, που ξεπερνούν τα διοικητικά όρια των νομαρχιών. Σε αρκετές από τις αρμοδιότητες των περιφερειών, όπως τα δίκτυα μεταφορών, διαχείριση των υδάτινων πόρων, απαιτούνται πολιτικές που ξεπερνούν τα διοικητικά όρια των περιφερειών μας.

    Θα πάρω ένα παράδειγμα, εδώ, από τη Βόρειο Ελλάδα. Τα διοικητικά όρια των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης, διαιρούν μια παραγωγική πεδιάδα, την πεδιάδα των Γιαννιτσών, η οποία , όμως, εάν την δούμε εκτός των διοικητικών ορίων, αποτελεί ένα ανοικτό οικιστικό και παραγωγικό σχηματισμό. Ουσιαστικά αυτή η περιοχή είναι μια ανοιχτή πόλη, όπως θα την έλεγε ο Αντώνης Τρίτσης, με τέσσερα σημαντικά παραγωγικά κέντρα, τη Βέροια, τη Νάουσα και τα Γιαννιτσά, αλλά και με τα μικρότερα κέντρα της Σκύδρας, της Αλεξάνδρειας και της Κρύας Βρύσης.Αν δούμε αυτή την ανοιχτή πόλη, αν την εξετάσουμε ως ανοιχτή πόλη, αυτή η πόλη είναι η τρίτη μεγαλύτερη μεταποιητική ζώνη της χώρας μας, με συνολικό πληθυσμό 120.000 πολιτών και οι χρονοαποστάσεις μεταξύ των διαφόρων αυτών κέντρων, δεν είναι παραπάνω από 25 με 35 λεπτά. Με την Εγνατία, βεβαίως, ανοίγονται και νέες ακόμη δυνατότητες.

    Για να αξιοποιηθεί όμως,αυτό το δυναμικό με καινοτομίες, με κίνητρα, πρέπει να υπάρξουν νέοι ισχυροί δήμοι, που μπορούν να συγκροτηθούν. Για να υπάρξουν πολλαπλά δίκτυα μετακινήσεων, επικοινωνιών και υπηρεσιών, και συμμετοχή αυτής της περιοχής στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης, πρέπει να ξεπεραστούν οι στενές λογικές των διοικητικών διαιρέσεων των Νομαρχιών. Διασπασμένοι σε τρεις νομούς η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, δεν είναι σε θέση να δει αυτή την περιοχή σαν μια αναπτυξιακή ενότητα. Αντίθετα, μια διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, στα όρια της σημερινής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, θα τερμάτιζε το κόστος αυτής της αντίθετης με την ίδια την οικονομική ζωή, πολυδιάσπασης.

    Αλλά, ας πάμε να δούμε μια ακόμη πιο μεγάλη ενότητα. Παραδείγματος χάρη τα παραγόμενα αγαθά που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, και τη Θεσσαλία. Αγαθά όπως π.χ. κτηνοτροφικά, φυτά, βαμβάκι, ζαχαρότευτλα κλπ. Αλλά και εκκοκιστήρια βαμβακιού, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

    Έτσι, ο παραγωγικός και οικονομικός προγραμματισμός, και ο χρηματοδοτικός σχεδιασμός πρέπει να αφορά όλες αυτές τις περιφέρειες για να μπορεί να συσπειρώσει το παραγωγικό δυναμικό, να δημιουργήσει και να εγγυάται, και προσδοκίες και αποτελέσματα, σε ένα καινοτόμο, ρεαλιστικό και εξωστρεφή προγραμματισμό της ανάπτυξης.

    Επίσης, ας δούμε το γεωθερμικό δυναμικό της περιοχής. Μια δυνατότητα φτηνής ενέργειας, που με τα προβλήματα πετρελαίου που θα έχουμε όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, αποτελεί ένα νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Θα βοηθήσει και τον αγρότη σε πρωιμότητα των εξαγωγών και των προϊόντων, αλλά όχι μόνο. Θα βοηθήσει και την μεταποίηση, και τις μεταφορές, ως ένα σημαντικός συντελεστής του σχεδιασμού της ανάπτυξης.

    Όμως, η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, δεν μπορεί να γίνει μέσα στα πλαίσια των σημερινών διοικητικών ενοτήτων όπως σήμερα διαιρείται η ίδια η Βόρεια Ελλάδα. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι χρειαζόμαστε μια ακόμα πιο ευρεία προγραμματική ενότητα που θα περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, για να συντονίζει την ανάπτυξη αυτής της περιφέρειας.

    Αν πάμε ακόμα περισσότερο σε άλλα προβλήματα, όπως είναι το θέμα των υδάτινων πόρων, έχουμε το πρόβλημα της αξιοποίησης των ροών των μεγάλων ποταμών, του Αξιού, του Στρυμόνα, του Νέστου και του Έβρου. Και αυτά πια, απαιτούν μία πολύ ευρύτερη συνεργασία διαβαλκανική μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Άρα, λοιπόν, η διαπραγμάτευση που έχουμε να κάνουμε ως κοινωνία για τους πόρους μας είτε εντός της Ελλάδας, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί πια ισχυρές ενότητες που θα έχουν πολιτικό βάρος, πολιτικό βάρος με το οποίο θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν για να ενεργοποιήσουν πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 χωρών.

    Ολα αυτά χρειάζονται, όμως, και συστηματική αποκέντρωση ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται σε τοπικό επίπεδο. Έχω χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της παιδείας. Θέλω κι εδώ να το χρησιμοποιήσω ρωτώντας π.χ. τα Τεχνολογικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τι έχουν κάνει στο σχεδιασμό; Εδώ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τι έχει κάνει για το σχεδιασμό μιας τέτοιας περιφερειακής ανάπτυξης;

    Φοβάμαι πως ελάχιστα ή καθόλου έχουν ασχοληθεί. Είναι απαραίτητο η παιδεία, η εκπαίδευση, να συνδεθεί με τον παραγωγικό ιστό, και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Έχουμε δίκτυα της κοινωνίας της γνώσης, καινούριες τεχνολογικές πρακτικές, νέες καλλιέργειες, διασυνοριακές ρυθμίσεις, τουριστική ανάπτυξη, ροές ποταμών, διασυνοριακό εμπόριο. Ποιος θα κάνει αυτήν τη δουλειά; Αυτά θα οργανωθούν σε κάποιο κέντρο στην Αθήνα ή θα είναι συμμετοχική, αποκεντρωμένη η διαδικασία με τις τεράστιες δυνάμεις που έχει αυτή η περιφέρεια;

    Ας πάρω ένα παράδειγμα κι εδώ. Κλωστοϋφαντουργία. Ξέρουμε πόσο έχει πληγεί η κλωστοϋφαντουργία στη Βόρειο Ελλάδα. Είναι, όμως, ένας παραδοσιακός δυναμικός τομέας της οικονομίας μας, της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

    Εάν δεν υπάρχει σχεδιασμός αποκεντρωμένος, εάν δεν υπάρχει συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τότε θα αφήσουμε τις δυνάμεις της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, τους «τίγρεις» τους λεγόμενους της Κορέας, της Ταϊλάνδης, τις άλλες βαλκανικές χώρες ή άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, να λεηλατήσουν, εάν θέλετε, την αγορά, και να κλείσουν οι δικές μας επιχειρήσεις.

    Θα μείνουμε παθητικοί απέναντι σ αυτές τις εξελίξεις; Εάν έχουμε μια δυναμική ενεργή αποκεντρωμένη και συμμετοχική κοινωνία, σημαίνει ότι θα συνθέσουμε νέες πολιτικές αξιοποιώντας τι; Το τεράστιο δυναμικό, το εκπαιδευτικό, το τεχνολογικό για να πάμε σε εκπαιδεύσεις και εξειδικεύσεις των εργαζόμενων ώστε τα ΙΕΚ, τα ΚΕΚ, τα ΤΕΙ, τα Πανεπιστήμια να κάνουν εδώ σωστή συστηματική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, να επενδύσουμε στο σχέδιο, να επενδύσουμε στην ποιότητα, να πάμε σε καλλιέργειες βάμβακος χωρίς ρύπανση στο έδαφος, διότι αυτά τα οικολογικά προϊόντα θα είναι για υψηλού επιπέδου αγορές, και όλα αυτά χρειάζονται όχι τον γραφειοκράτη της Αθήνας που θα ασχολείται, αλλά εδώ τον τοπικό σχεδιασμό, τον περιφερειακό σχεδιασμό της ίδιας της κοινωνίας.

    Εάν θέλουμε η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός βαλκανικού σχεδιασμού, που θα μετατρέπει αυτό το οργανικό, λειτουργικό, παραγωγικό πλεονέκτημα που έχει σε πραγματικό πολιτικό βάρος, τότε πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη ενότητα αναπτυξιακή, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να μπορεί να συντονίσει τις δράσεις, να γίνει θεσμικός πόλος παραγωγής πολιτικών, αποκέντρωσης και υποστήριξης περιφερειακών κέντρων, να αρθρώνει ένα πλέγμα εταιρικών σχέσεων με τις αστικές περιφέρειες, να γίνει κέντρο παραγωγής διαβαλκανικής συνεργασίας, πόλος συντονισμού ευρωπαϊκών πολιτικών, και συνεργασίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, και της ζώνης της παραευξείνιας συνεργασίας.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να πάμε σε έναν προγραμματισμό, και σε μια διοίκηση που θα θέτει εθνικούς προσανατολισμούς μακροχρόνιους, οι οποίοι αφορούν την γεωπολιτική μας θέση. Το παράδειγμα της Βόρειας Ελλάδας θα μπορούσαμε να το πάρουμε για την Κρήτη ή για την Πελοπόννησο ή για την Ήπειρο. Έχουν παρόμοιες ανάγκες και δυνατότητες.

    Νέες προκλήσεις λοιπόν. Θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι διασυνοριακές περιοχές της Ελλάδας, Βαλκάνια, Μεσόγειος,Τουρκία, οικονομική γεωγραφία και αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας συστήματος για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε φυσικούς και ανθρώπινους πόρους που έχουμε, για να είμαστε ανταγωνιστικοί.

    Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το άρτιο φυσικό μέγεθος της περιφέρειας, να δούμε τις αναπτυξιακές, παραγωγικές και ανταγωνιστικές δυνατότητες κάθε περιοχής, και να δούμε το πληθυσμιακό μέγεθος.

    Γι αυτό θα ήθελα για την προσυνεδριακή μας συζήτηση να καταθέσω μία πρόταση που είναι και απαύγασμα εμπειρίας των τελευταίων ετών, αλλά και της συζήτησης που ήδη έχει ξεκινήσει μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης. Το καταθέτω ως πρόταση, διότι αυτές οι προτάσεις πρέπει να αποτελέσουν μπούσουλα-κατεύθυνση και όχι να μείνουμε μόνο στη λεπτομέρεια. Θα τη βρούμε τη λεπτομέρεια. Αλλά θα πρέπει να οργανώσουμε τη σκέψη μας ώστε να αποτελέσει πολιτική δύναμη το Κίνημά μας για τον εκσυγχρονισμό, για τη μεταρρύθμιση, για την αποκέντρωση της χώρας μας.

    Η Βόρεια Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλία μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη, είναι το κέντρο βάρους της αγροτικής οικονομίας, της μεταποίησης, του πιστοποιημένου και ανταγωνιστικού ελληνικού προϊόντος. Εδώ βρίσκεται και η δυναμική που θα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, και αύριο, όταν ολοκληρωθεί η ένταξη της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έναν δυναμικό πόλο ευρωπαϊκής αναφοράς.

    Με τρία περιφερειακά Διαμερίσματα, στα όρια των σημερινών περιφερειών, την ξεχωριστή οργάνωση του Μητροπολιτικού Διαμερίσματος του Νομού Θεσσαλονίκης, η ευρύτερη περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας ανταποκρίνεται από κάθε πλευρά στις προϋποθέσεις ενός μακροχρόνιου προτύπου ανάπτυξης.

    Στη Δυτική Ελλάδα, ξεκινώντας από το λιμάνι της Πάτρας, διατρέχοντας το Ρίο Αντίρριο, την Ιόνια Οδό, την Ηγουμενίτσα, τα Γιάννενα, την Εγνατία, ανοίγει τις πύλες της στη Δυτική Ευρώπη, την Κεντρική, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων και την Αδριατική. Γίνεται κέντρο διαμετακομιστικό εμπορίου, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, αναδεικνύει τον εξωστρεφή προσανατολισμό της οικονομικής ανάπτυξης.

    Το κάθε ένα από τα περιφερειακά Διαμερίσματα που συγκροτούν την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή οι σημερινές περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων με τη δική του ιδιαιτερότητα και ταυτότητα, έχει μία δυναμική που κατευθύνεται στον κεντρικό στόχο.

    Η Νότια Ελλάδα που ήδη έχει μορφή, με την ανάπτυξη που πήρε η Αθήνα, το κέντρο και οι υποδομές, και που μηδενίζουν τις αποστάσεις από τα ακραία όρια, τα Διαμερίσματα Αττικής, Στερεάς και Πελοποννήσου επικεντρώνεται στον τριτογενή τομέα παροχής υπηρεσιών, στην κατεύθυνση της ολικής ποιότητας, και τέλος μια ιδιαίτερη περιφέρεια του Αιγαίου, αλλά και της Κρήτης, με τη γεωγραφική της αναφορά στη Μικρά Ασία, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ανεπανάληπτη ιδιομορφία, γέφυρα επικοινωνίας με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ένας ιδιαίτερα αναπτυξιακός πόλος που θέλει ειδικές στρατηγικές.

    Έτσι λοιπόν, με αυτή την αναπτυξιακή αναδιάρθρωση στοχεύουμε να προωθήσουμε την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, να αναπτύξουμε σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, που μειώνουν τις αποστάσεις. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά να γίνει και το περιβάλλον προωθητικός συντελεστής της ανάπτυξης. Να αναδείξουμε την διά βίου μάθηση για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση όλων των ηλικιών, και ιδιαίτερα των νέων, να ενθαρρύνουμε την κοινωνική αλληλεγγύη εξασφαλίζοντας πρόσβαση όλων στα δημόσια αγαθά.

    Και, βεβαίως, να αναπτύξουμε την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιφέρειας. Έτσι, λοιπόν, θα μπορέσουμε να διαρθρώσουμε και δίκτυα δημόσιων πολιτικών, που θα στηρίζουν αυτές τις νέες ενότητες. Συνοπτικά λοιπόν προτείνουμε:

    Τέσσερις αναπτυξιακές προγραμματικές, δηλαδή οικονομικές και όχι διοικητικές περιφέρειες: Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Νότια Ελλάδα, Αιγαίο και Κρήτη. Όργανο προγραμματισμού το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο αντιπροσωπεύονται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού που θα συνεπικουρείται από την περιφερειακή ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).

    Δεκατέσσερα περιφερειακά διαμερίσματα με τη μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων: Τα 12 στα όρια των σημερινών περιφερειών και τα 2 μητροπολιτικά διαμερίσματα Αττικής και Θεσσαλονίκης με ισχυρό αιρετό Συμβούλιο αποτελούμενο από αιρετά νομαρχιακά τμήματα με Πρόεδρο εδώ υπάρχουν δυο απόψεις, ας το συζητήσουμε- άμεσα ή έμμεσα αιρετό, με αναπληρωτές αιρετούς Νομάρχες που θα προΐστανται των νομαρχιακών υπηρεσιών. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε, βεβαίως, στην εξέλιξή τους.

    Τέλος, όμως, πραγματικά ισχυρούς Δήμους, διότι εδώ είναι το κύτταρο της δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Ισχυρούς Δήμους που μπορούν να προγραμματίσουν, που μπορούν να έχουν τους πόρους τους, τις οικονομικές τους υπηρεσίες για την φορολογία την άμεση, είναι βάση της μεταρρύθμισης για τον πολίτη.

    Έτσι, λοιπόν, θα πάμε και σε ένα επιτελικό σχέδιο του κράτους. Το κράτος, όπου πρέπει να μπορεί να κρίνεται το αποτέλεσμα από τον πολίτη, γιατί στο επίκεντρο, στο τέλος, είναι ο ίδιος ο πολίτης.

    Να μπορεί να κρίνεται το αποτέλεσμα από τις Υπηρεσίες, να αξιολογούνται επιτέλους οι Υπηρεσίες μας, να εμπεδωθεί η αξιοκρατία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, να αποκρούσουμε τη διαφθορά με τη διαφανή χρήση των υπηρεσιών, τη χρηστή Διοίκηση που προϋποθέτει τη γενναία αποκέντρωση, την ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, τη ριζική απλοποίηση των διαδικασιών για τον Έλληνα πολίτη, όπως π.χ. ξεκινήσαμε με τα ΚΕΚ.

    Τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως μιας ανεξάρτητης Αρχής για το πόθεν έσχες, και βεβαίως, θα πρέπει να καταργηθούν, να συγχωνευθούν Υπουργεία, αντιπαραγωγικοί και άχρηστοι Οργανισμοί του Δημοσίου, πολυδιασπασμένες Υπηρεσίες, από τις οποίες πολλές θα πρέπει και να αποκεντρωθούν.

    Εμείς δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα της διαφθοράς απλώς ως ένα θέμα προσωπικών σχέσεων, σαν να είναι ένα θέμα αδίστακτων επιχειρηματιών, χρηματιζόμενων υπαλλήλων, ύποπτων πολιτικών ή πολιτών. Όταν οι ίδιες οι δομές και οι λειτουργίες του κράτους δημιουργούν εστίες διαφθοράς, δεν μπορούμε να φορτώνουμε τις λύσεις στα δικαστήρια και στους Εισαγγελείς.

    Από όλες τις διεθνείς έρευνες, η διαφθορά είναι συνάρτηση δύο παραμέτρων: Της παλαιότητας του θεσμικού πλαισίου και της βραδύτητας της παραγωγής των αποφάσεων, κάτι που ο Έλληνας το γνωρίζει πολύ καλά. Αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο, πολυνομία, πολυαρχία και απερίγραπτος χρόνος ταλαιπωρίας, για να μπορεί να κάνει κανείς τη δουλειά του.

    Αυτά έχουν ως φυσικό επακόλουθο το γρηγορόσημο ή οτιδήποτε άλλο, τη συναλλαγή και τη διαφθορά. Έτσι, λοιπόν, η αντιμετώπιση της διαφθοράς βρίσκεται στην ριζική αποκέντρωση της εξουσίας που καθιστά τη λογοδοσία στον πολίτη εφικτή, βρίσκεται στη σαρωτική χρήση νέων τεχνολογιών,που καθιστούν τη Διοίκηση διάφανη σε όλους, βρίσκεται σε ένα λιτότερο, απλούστερο, πιο ευέλικτο, απλουστευμένο, ελεγχόμενο διοικητικό σύστημα.

    Και εδώ, βεβαίως, μέσα στην δική μας πρόταση, πρέπει να ρίξουμε μεγάλο βάρος όχι στις νομοθεσίες που θα περάσουμε απ τη Βουλή, αλλά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ένα, ίσως, από τα δυσκολότερα και τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν και οι Κυβερνήσεις μας, δεν ήταν να πάρουμε αποφάσεις αλλά τελικά να φθάσουμε μέχρι την εφαρμογή των αποφάσεων ώστε να αισθανθεί ο πολίτης ότι πράγματι τον υπηρετούμε.

    Άρα, λοιπόν, ένα μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει σε αυτή την μικρή διαδικασία που πολλές φορές την θεωρούμε οργανωτικής φύσης, αλλά είναι τόσο σημαντική, διότι αφορά, τελικά, τον ίδιο τον πολίτη, ο οποίος ταλαιπωρείται. Γι αυτό χρειάζονται σχεδιασμοί διαδικασιών εφαρμογής, που υποχρεωτικά θα παρακολουθούνται από τις Υπηρεσίες, αλλά και την χρήση, πια,της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Ηλεκτρονική διακυβέρνηση σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει ότι ο πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, και δεν θα είναι τα προνόμια των ολίγων. Παίρνω παράδειγμα, ότι στην Εσθονία έχουμε πολλές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που την ίδια στιγμή προβάλλονται στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο πολίτης τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Υπάρχει το διαδίκτυο στη Σιγκαπούρη, όπου όταν ένας ζητά μια άδεια για οικοδομή, μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν τη πορεία αυτής της άδειας συνεχώς, για να σταματήσει η διαφθορά. Και, βεβαίως, και εμείς ως Κόμμα ήδη έχουμε, όλες διαδικασίες τις προσυνεδριακές στο διαδίκτυο, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια των απόψεων, των διαφορετικών απόψεων του διαλόγου, του δημοκρατικού αυτού διαλόγου, που έχουμε μέσα στο Κίνημά μας.

    Φίλες και φίλοι, και η διακυβέρνηση η ίδια πρέπει να είναι μια διακυβέρνηση δημοκρατική και διαβούλευσης. Νόμοι, αποφάσεις, πρέπει να παίρνονται μέσα από μια διαβούλευση. Οι μεγάλες σοσιαλδημοκρατικές χώρες όπως είναι οι Σκανδιναβικές, είχαν ορίσει πριν από πολλά χρόνια την έννοια του κοινωνικού συμβολαίου. Το κοινωνικό συμβόλαιο για το οποίο μιλούσε, βεβαίως, πολλές φορές και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το κοινωνικό συμβόλαιο τι σήμαινε; Σήμαινε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ κράτους, ιδιωτών, της ίδιας της κοινωνίας, εργαζομένων, για την προώθηση κεντρικών στόχων, που θα διασφάλιζαν και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

    Σήμερα όμως, αν τότε μπορούσε με ένα κοινωνικό συμβόλαιο να προχωρήσει κανείς σε έναν προγραμματισμό δεκαετίας, σήμερα, με τις ραγδαίες αλλαγές, αν θέλουμε να έχουμε ένα πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο, χρειαζόμαστε συνεχώς τη διαβούλευση.

    Οι νόμοι μας, οι αποφάσεις μας πρέπει να είναι αποφάσεις μέσα από διαβούλευση, με κοινωνικούς εταίρους, τελικά με τον ίδιο τον πολίτη. Έτσι φέρνουμε και ένα νέο πολιτισμό στη διακυβέρνηση.

    Το ΠΑΣΟΚ, με τις διαδικασίες που δρομολογεί σήμερα, μέσα από το ανοιχτό κόμμα, γίνεται το προζύμι μιας κυβέρνησης που θα διαβουλεύεται με τον πολίτη συνεχώς πριν πάρει αποφάσεις, είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε κεντρικό επίπεδο.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά για το Κίνημά μας; Θα συνεχίσουμε, ενώ ζητάμε τη συμμετοχή της κοινωνίας στις αποφάσεις, να διατηρούμε εμείς τον κομματικό μας συγκεντρωτισμό;

    Ενώ διαλεγόμαστε με το λαό, να συντηρούμε οργανώσεις κάστρα; Το δίλημμα, φίλες και φίλοι, δεν είναι μεταξύ των νέων και των παλιών, το δίλημμα είναι αν εμείς με τη συμπεριφορά μας συμπεριφερόμαστε ως ένα κράτος γραφειοκρατικό και κλειστό, απέναντι σε έναν πολίτη που δεν τον βλέπουμε ως πολίτη, που μας υπηρετεί αντί να τον υπηρετούμε ή αν είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό, που υπηρετεί την κοινωνία, ένα κόμμα το οποίο είναι του λαού και που διασφαλίζει το δικαίωμα όλων στη συμμετοχή.

    Η συμμετοχή στο Κίνημά μας δεν είναι προνόμιο κανενός, είναι δικαίωμα όλων. Το Κίνημα ανήκει στο ίδιο το λαϊκό κίνημα, στον ίδιο τον πολίτη. Αυτό είναι το δίλημμα, δεν είναι μεταξύ του παλιού και του καινούριου.

    Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό στις ιδέες, στις προτάσεις, στα ρεύματα της σύγχρονης σκέψης. Υπήρχε ένα παραδοσιακό κόμμα, είναι το κόμμα που μοιάζει περισσότερο σε μια ιεραρχία αποφάσεων, ο πολίτης είναι περισσότερο στρατιώτης, τα γραφεία φαίνονται λίγο περισσότερο σαν στρατώνες.

    Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε το κόμμα που είναι εργαστήρι ιδεών, διαλόγου και πολιτισμού. Ένα σχολειό για την κοινωνία, ένα σχολειό για τον πολίτη, ένα σχολειό για όλους όσους συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία. Το Δήμαρχο, το Δημοτικό Σύμβουλο, το συνδικαλιστή, τον πολιτικό, το βουλευτή. Ένα κόμμα εξελιγμένο επικοινωνιακά, ψηφιακό, ένα πολιτικό σχολείο. Ένα κόμμα ευρωπαϊκό, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού. Ένα επιτελικό κόμμα, γιατί όπως είπα είμαστε εμείς το προζύμι της αυριανής κυβέρνησης. Του αυριανού σχεδιασμού μας, για την αλλαγή στο κράτος και την αποκέντρωση.

    Άρα λοιπόν, πρώτοι εμείς φτιάχνουμε το επιτελικό κόμμα. Με παράλληλες δραστηριότητες, που θα βοηθήσουν αποκεντρωμένα, ώστε η βάση μας, το Κίνημά μας, οι πολίτες, τα μέλη μας, να παίρνουν αποφάσεις.

    Και θα βοηθιούνται πώς; Πρώτα απ όλα κάνοντας ένα σημαντικό θεσμό που έχουμε, το ΙΣΤΑΜΕ, κέντρο μελετών. Ώστε να μπορεί να υπάρχει τεκμηρίωση, να υπάρχει πληροφόρηση για διάφορες προτάσεις, ιδέες, γύρω από τις πολιτικές μας. Θέλει μια τοπική κοινωνία, μια τοπική αυτοδιοίκηση, μια τοπική οργάνωση, να κάνει κάτι καινούριο. Τι έχει γίνει στον κόσμο; Ποιες είναι οι απόψεις, ποιες είναι οι εμπειρίες;

    Να μπορεί να υπάρχει πληροφόρηση ,τεκμηριωμένα για όλους, ώστε να μπορούν να παίρνονται οι σωστές αποφάσεις τοπικά. Επιμόρφωση, ένας φορέας επιμόρφωσης που ήδη έχουμε δημιουργήσει. Ώστε να μπορεί η τοπική κοινωνία, το τοπικό στέλεχος, να έχει τις απαραίτητες γνώσεις για σωστές, φωτισμένες, ενημερωμένες αποφάσεις. Ο πολίτης ο ίδιος, το «κάθε μέρα πολίτης».

    Να ανοίξουμε στο διάλογο, να είναι πια μόνιμη η διαδικασία συνεχούς διαλόγου με όλους. Και να ανοίξουμε σε στρώματα της κοινωνίας, που συνήθως δεν έρχονται στις πολιτικές οργανώσεις .Τη νεολαία, τις γυναίκες. Χτες είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που συντόνισε ο Στέλιος Κούλογλου για τους μετανάστες. Και αυτοί είναι, όχι απλώς άνθρωποι, αλλά είναι αυριανοί πολίτες με δικαιώματα, και θα πρέπει εμείς, πρωτοπόρα να συμβάλλουμε ώστε αυτή η νέα εργατική τάξης της χώρας μας, να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στο Κίνημά μας.

    Είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ έχει όργανα με τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση. Διαθέτει οργανωτικές δομές όχι κάθετες, κλειστού τύπου, αλλά οριζόντιες και ανοιχτές. Δίνει στη λαϊκή του βάση πολλαπλές δυνατότητες συμμετοχής, διαμόρφωσης πολιτικής, λήψης αποφάσεων. Έχει καταστατικά κατοχυρωμένες, μέσα σε αιρετά όργανα, εκπροσωπήσεις της κοινωνίας, από τη βάση έως την κορυφή. Στηρίζεται στην κομματική βάση, καθορισμένη μεν, αλλά ανοιχτή στη συνεχή διεύρυνση, εναλλαγή ρόλων, εμπλουτισμό με νέες δυνάμεις.

    Αν όλοι συμφωνήσουμε σε αυτές μας τις θέσεις, εκεί θα οικοδομήσουμε τη νέα σύνθεση, τη νέα ενότητα και την ανανέωση του Κινήματός μας. Εκεί θα χτίσουμε τις συλλογικές μας ηγεσίες, θα στηρίξουμε και το κόμμα που γίνεται σύγχρονος θεσμός, και κίνημα των ενεργών πολιτών των Ελλήνων.

    Εκεί θα εξειδικεύσουμε τις καταστατικές μας ρυθμίσεις. Εκεί το συνέδριό μας, θα αποβεί συνέδριο ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, συνέδριο αναγέννησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, συνέδριο αναγέννησης της πολιτικής στην Ελλάδα.

    Φίλες και φίλοι, δεν μπορώ παρά να κλείσω με δυο λόγια για τη σημερινή συγκυρία. Απέναντί μας, απέναντι σε αυτά τα οποία δημιουργικά βγάζει το ίδιο το Κίνημά μας -και όπως σας είπα, αυτές οι απόψεις που κατέθεσα είναι απαύγασμα μιας πολύχρονης εμπειρίας, αλλά θα είναι ακόμα περισσότερο και αντικείμενο επεξεργασίας από το Κίνημά μας- τι έχει να αντιτάξει η Νέα Δημοκρατία; Απέναντι στη δική μας πολιτική, τι έχει να αντιτάξει η Νέα Δημοκρατία; Για την τοπική αυτοδιοίκηση υιοθετεί δομές τις οποίες πολέμησε λυσσαλέα. Περιμένει να αντιγράψει το ΠΑΣΟΚ, για να έχει πολιτική.

    Επανιδρύει το κράτος του συγκεντρωτισμού και της πελατειακής λογικής. Υποβαθμίζει στην πράξη τον Καποδίστρια. Αρνείται όχι μόνο να πληρώσει τα υπεξαιρεθέντα στην αυτοδιοίκηση, όπως είχε υποσχεθεί ρητά ο ίδιος ο Καραμανλής στη Βουλή, στις συζητήσεις για τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά εγγράφει στον προϋπολογισμό λιγότερους πόρους.

    Σταματάει τα έργα στην περιφέρεια. Αδυνατεί να κινήσει τον υπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο και μηχανισμό. Χάνει πόρους από το Γ΄ ΚΠΣ. Επαγγέλλεται με στόμφο τη νέα διακυβέρνηση, όταν φαίνεται ότι δεν υπάρχει καν κυβέρνηση.

    Τους τελευταίους μήνες, θα μπορούσε να πει κανείς, παρακολουθούμε με δέος και με σοκ τα κατορθώματα της Κυβέρνησης του Καραμανλή. Πρώτη μας ερμηνεία ήταν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απλώς δεν είχε ικανότητα, απλώς δεν είχε σχέδιο, ήταν απροετοίμαστη, ότι ήταν ανίκανη να κυβερνήσει τη χώρα μας στις μεγάλες ιστορικές αυτές συγκυρίες.

    Είχαμε κάνει λάθος. Δυστυχώς, δεν είναι η απλή ανικανότητα που όντως υπάρχει, είναι κάτι πολύ χειρότερο. Αυτή συνδυάζεται με συνειδητό σχέδιο. Μια πολιτική που κάθε άλλο πάει τη χώρα μπροστά. Είναι η απλή εξασφάλιση της εξουσίας χάριν της εξουσίας. Αυτή η λογική που απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς, στα μάτια του πολίτη.

    Η διαφορά μας δεν είναι, απλώς, ότι εμείς ξέραμε να κυβερνάμε ή ότι είχαμε καλύτερα στελέχη. Η διαφορά μας είναι βαθύτερη, και αποκαλύπτεται καθημερινά. Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει ο,τι πιο οπισθοδρομικό και συντηρητικό στη χώρα μας. Γνώμονάς της η βεβαιότητα ότι αυτή πρέπει να κυβερνά για να κυβερνά.

    Η ακινησία της στην εξωτερική πολιτική είναι, πλέον, επικίνδυνη. Είναι η εξωτερική πολιτική που, απλώς, κοιτάει πώς θα διατηρήσει το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον, που δεν μπορεί να αντιληφθεί τα συμφέροντα της χώρας στο νέο διεθνές περιβάλλον, έξω από παλιά, απαρχαιωμένα σχήματα και αντιλήψεις. Είναι μια εξωτερική πολιτική στραμμένη στα συντηρητικά αντανακλαστικά, δηλαδή, χωρίς αντανακλαστικά.

    Π.χ. σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας, εμείς ως ΠΑΣΟΚ τη δουλειά μας την κάναμε. Η Ελλάδα έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχει σήμερα τη δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση των συμφωνηθέντων στο Ελσίνκι για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Αλλά ανησυχώ. Ανησυχώ βαθύτατα, όταν ακούω τον κ. Καραμανλή να δηλώνει στη ΔΕΘ: «δεν είναι δυνατόν ζητήματα 30 χρόνων να λυθούν σε λίγους μήνες». Αυτή είναι η λογική της μιζέριας, του φόβου, και της αναβλητικότητας. Και είναι λάθος, και πληρώσαμε ήδη το λάθoς αυτό στο θέμα του ονόματος της FΥΡΟΜ. Ήταν αυτή η αναβλητικότητα, αυτή η λογική του «δεν μπορούμε» που έφερε ακριβώς αυτή την απόφαση, την πρόσφατη, από κει πέρα τις ΗΠΑ. Καταδικαστέα απόφαση, αλλά που μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

    Κι όταν βγεί αποτέλεσμα το Δεκέμβρη, στις 17 Δεκεμβρίου, απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, είναι σίγουρο το εξής: Ότι δεν θα έχει κερδίσει η Ελλάδα αυτά που θα μπορούσε να είχε κερδίσει, εάν υπήρχε ενεργή πολιτική και στρατηγική εξωστρέφειας, ενεργητική ευρωπαϊκή πολιτική.

    Όσο για διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης; Καμία πραγματική συνεργασία και διάλογο δεν έχει διάθεση η Νέα Δημοκρατία να προωθήσει. Ουσιαστικά ζητά την παθητική στάση και αποδοχή των άλλων κομμάτων, όχι την ενεργή συμπαράσταση στα εθνικά ζητήματα. Πώς αλλιώς θα λειτουργούσε όταν και η ίδια έχει την πολιτική και την ψυχολογία της μικρής και αδύναμης Ελλάδας;

    Έχουμε, όμως, κι ένα δεύτερο ζήτημα, το μεγάλο φιάσκο της απογραφής. Αυτό δεν λάθος, επειδή κάνει λάθη μόνο με τους αριθμούς η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε σχετικά καλά, όχι, ίσως, στην εντέλεια. Αλλά είναι βαθύτατα λάθος αυτή η επιλογή τους, διότι όχι μόνο τη διαφάνεια δεν προώθησε, αλλά πήγε σε έναν Προϋπολογισμό σαφώς αντικοινωνικό.

    Φέρνει την Ελλάδα της λιτότητας, φέρνει τον Προϋπολογισμό τον αντικοινωνικό, που χτυπάει τον μέσο Έλληνα, που χτυπάει τον εργαζόμενο, τη μικρομεσαία επιχείρηση, την περιφέρεια, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πλήττει το κύρος της χώρας μας, αλλά μαζί με το κύρος της χώρας μας πλήττει και τις κατακτήσεις του Έλληνα εργαζόμενου, που απέκτησε με θυσίες και επιμονή, όπως π.χ. το ενιαίο νόμισμα.

    Αυτά δεν τα λέει, απλώς, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διαβάστε σήμερα τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος, ο ίδιος, είναι καταπέλτης ενάντια στη δική του Κυβέρνηση, για το τι έχει κάνει με την οικονομία η Νέα Δημοκρατία. Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στον Προϋπολογισμό, ούτε στη διαχείριση της οικονομίας από τη Νέα Δημοκρατία.

    Ακούμε περί διαπλοκής. Από την πρώτη στιγμή εγώ ο ίδιος απαίτησα από την Κυβέρνηση να προχωρήσει, και να διευκρινίσει το τοπίο των στόχων της. Εμείς, ως βαθύτατα δημοκρατικό Κίνημα, πιστεύουμε στη διαφάνεια και στην προστασία των δημοκρατικών θεσμών, πιστεύουμε ότι αν υπάρχουν οι όποιες αθέμιτες επιρροές, είτε από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, είτε από μεγάλους εκδοτικούς οίκους ή Μέσα Ενημέρωσης, πρέπει αυτά να χτυπηθούν, διότι αλλοιώνουν το δημοκρατικό πολίτευμα, και την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στους θεσμούς τους δημοκρατικούς.

    Όμως αντί μιας πραγματικής βούλησης από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, παίζουν. Γίνεται ολοφάνερο ότι η Νέα Δημοκρατία, απλώς, θέλει να εγκαθιδρύσει σύστημα δικό της, ελέγχου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και επιρροής ή εξάρτησης συγκεκριμένων συμφερόντων στο κομματικό τους άρμα. Και αντί να καλλιεργούν μια νέα ανάταση και αυτοπεποίθηση για τον ελληνισμό, αντί να αναπτύσσουν ένα νέο πατριωτισμό, βλέπουμε ότι καλλιεργούν την απαξίωση, τον φόβο και την ανασφάλεια.

    Τελικά, δεν είναι τυχαίο ότι η Νέα Δημοκρατία ήθελε να έχει έναν πολίτη παραιτημένο στην ιδιώτευση, και παθητικό, να μην έχει ο Έλληνας εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Τους ανοίγει μεγαλύτερη πόρτα για αυθαιρεσία, τους επιτρέπει πιο εύκολα να κλείνουν τα μικρόφωνα στη Βουλή, όταν τους γίνεται κριτική που τους πονάει, τους επιτρέπει να παίρνουν μέτρα που βοηθούν τους λίγους αλλά ευνοούμενους, και να καταστρατηγούν δικαιώματα για τους πολλούς.

    Δε θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά εάν συνεχίσει έτσι η πορεία της χώρας, θα χάσουμε μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα σε διεθνές επίπεδο. Θα χάσουμε διαπραγματευτική ικανότητα μπροστά στο Δ ΚΠΣ που είναι καθοριστικό για την πορεία της χώρας μας, και θα απαιτεί μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Θα χάσουμε διαπραγματευτική ικανότητα για τα αγροτικά μας προϊόντα και για την ανάγκη μεταρρύθμισης στο χώρο του αγροτικού εισοδήματος, της αγροτικής οικονομίας.

    Θα χάσουμε διαπραγματευτική ικανότητα για τα εθνικά μας θέματα, για τον ρόλο μας στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, απέναντι στην Τουρκία, για το θέμα της Κύπρου, για την ασφάλειά μας.

    Εάν συνεχίσουμε έτσι, η οικονομία θα μπει σε ύφεση. Θα δούμε ανεργία, θα δούμε έλλειψη επενδύσεων, θα δούμε να χάνεται η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας μας, η αξιοπιστία. Και θα έχουμε αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας για τομές στην παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια. Και, βεβαίως, θα βλέπουμε το άλμα στην ακρίβεια.

    Θα χάσουμε τη μεταολυμπιακή δυναμική που θα μπορούσε να πάει μπροστά τη χώρα μας σε υπηρεσίες, όπως του τουρισμού, να προβάλλει ουσιαστικά τη χώρα μας διεθνώς. Και όλα αυτά δυστυχώς,από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους 8 μήνες. Έχω πει ότι δεν υπάρχει Κυβέρνηση ιστορικά, που σε τόσους λίγους μήνες έχει κάνει τόσα πολλά λάθη, και έχει ασκήσει τόσο λίγη πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Σε αυτή την πολιτική αντιπαραθέτουμε εμείς τη δική μας αυτοπεποίθηση και βούληση. Η περηφάνια, η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, τις ατομικές και συλλογικές δυνατότητες του Ελληνισμού, είναι η βάση της δημοκρατικής συμμετοχής, είναι η βάση της προοδευτικής σκέψης, είναι η προϋπόθεση της κοινωνίας της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της ανθρωπιάς. Απέναντι στην υστερία της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, της αδιέξοδης πατριδοκαπηλείας, εμείς αντιπαραθέτουμε τον νέο πατριωτισμό. Το νέο πατριωτισμό, και τη νέα εμπιστοσύνη στη χώρα μας και τις δυνατότητες που έχει. Μετά τους Ολυμπιακούς, ένας Σκοπιανός δημοσιογράφος, αναρωτώμενος πώς οι Έλληνες τα κατάφεραν, είπε: «Οι Έλληνες αντελήφθησαν εδώ και καιρό, ότι πατριωτισμός δεν είναι τα μεγάλα λόγια και οι ζητωκραυγές, αλλά αυτό που μπορούν οι ίδιοι να κάνουν για την πατρίδα τους».

    Το ΠΑΣΟΚ αυτό έχει κάνει, και αυτό θα κάνει. Παλεύουμε εμείς για το συμφέρον της πατρίδας μας ήρεμα, αλλά συστηματικά, και δυναμικά. Και η πορεία μας ένα έχει δείξει: δεν ήμασταν, δεν είμαστε και δε θα είμαστε ποτέ κατεστημένο. Αποδεικνύει η πορεία μας ότι, πρεσβεύουμε στην πράξη ένα νέο πρότυπο εξουσίας, της διακυβέρνησης με το ανθρώπινο πρόσωπο.

    Αυτή είναι η βαθιά αξία της 3ης Σεπτέμβρη. Όταν υπάρχει φτώχεια είμαστε με το φτωχό. Όταν υπάρχει ανεργία, παλεύουμε για την απασχόληση. Όταν υπάρχει καταπίεση είμαστε με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Όταν υπάρχει ρατσισμός, είμαστε υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας. Όταν βλέπουμε αδικία, κάνουμε αγώνα για το δίκιο. Όταν βλέπουμε το ψέμα, ζητάμε το φως, την αλήθεια, τη διαφάνεια. Όταν βλέπουμε τον πόλεμο, είμαστε με τους ειρηνιστές. Όταν βλέπουμε τον αυταρχισμό, παλεύουμε για τη δημοκρατία.

    Όπως μου είπε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας πρόσφατα που είχε έρθει στην Ελλάδα, ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, θα φέρουμε μαζί μια νέα κουλτούρα στην πολιτική, ώστε ο πολίτης ξανά να μπορεί να πιστέψει στον εαυτό του και σε αυτήν.

    Ο πολύτιμος χρόνος που παρακολουθούμε να χάνεται από τη Νέα Δημοκρατία, απαιτεί να γρηγορούμε. Βλέπουμε την Ελλάδα. Και μας πονά, γιατί δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία, στο νέο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται.

    Σήμερα, τελειώνοντας, εδώ από τη Θεσσαλονίκη, καλώ όλες τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, να συμμετέχουν, να ενώσουμε τις φωνές μας, τα νέα κοινωνικά ρεύματα σκέψης, τους πολίτες αυτής της χώρας, που ονειρεύονται την Ελλάδα της προόδου, να βρούμε τον κοινό μας τόπο και να παλέψουμε τη συντήρηση.

    Να συμμετέχουν όλοι ενεργά, στη διαμόρφωση της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ. Του νέου ΠΑΣΟΚ, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου που διαμορφώνουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, και καλή επιτυχία.

    [03] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (20:33 UTC+2)

    Ετοιμος να παραιτηθεί εφόσον τού το ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Δημητρακόπουλος, οι δηλώσεις του οποίου περί της οικονομικής απογραφής πυροδότησαν αντιδράσεις, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

    "Εάν ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει διττό θεσμικό ρόλο, είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του κόμματος, που καταρτίζει μεταξύ πολλών άλλων και το ευρωψηφοδέλτιο, μού ζητήσει την παραίτησή μου, θα την υποβάλω χωρίς συζήτηση, σεβόμενος το πρόσωπό του και τον θεσμικό του ρόλο. Εάν δεν ζητηθεί η παραίτησή μου δεν θα την υποβάλω, διότι θεωρώ υπερβολικό να υποβάλω μια παραίτηση, επειδή εξέφρασα ορισμένες προσωπικές απόψεις" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρακόπουλος.

    Με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι απόψεις που εκφράζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Κυριακάτικη Ελευθερία" είναι προσωπικές, επικοινώνησε ήδη ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μεϊμαράκης.

    [04] ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΑΛ. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σταμάτησε την απεργία πείνας που έκανε από τις 15 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενος με τον τρόπο αυτό για το ειδικό καθεστώς κράτησης των καταδικασθέντων της 17 Νοέμβρη και για τις συνθήκες εκδίκασης της υπόθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Ο Γιωτόπουλος προέβη στην απόφαση αυτή μετά από την απόφαση του επόπτη εισαγγελέα των φυλακών για κατάργηση του διαχωριστικού στοιχείου στο χώρο που προαυλίζονται οι καταδικασθέντες για την υπόθεση, την οποία και χαρακτήρισε θετικό βήμα.

    [05] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    «Διαχρονικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της ανευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ έναντι των θεσμών» χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, τα όσα ανέφερε, σήμερα, περί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της 2ης Θεματικής Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    «Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δε βρήκε όπως το συνηθίζει άλλωστε ένα λόγο συγγνώμης για την κατάσταση στην οποία έφεραν οι Κυβερνήσεις, στις οποίες και αυτός μετείχε, τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

    «Συγκεκριμένα, απέκρυψε επιμελώς ότι οι Κυβερνήσεις αυτές είχαν περιαγάγει σε επίπεδο διοικητικής κατάρρευσης τις Περιφέρειες και είχαν καταστήσει κατάχρεους τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών υπεξαιρώντας συστηματικά τους πόρους τους.

    »Αντί, λοιπόν, να δώσει εξηγήσεις για τις ευθύνες του, καθώς και για τις ευθύνες του κόμματός του, ως προς την αποτυχία της πολιτικής τους, υποστήριξε θέσεις που, εκτός του ότι συνιστούν πραγματικές ερασιτεχνικές «ασκήσεις επί χάρτου», αν εφαρμόζονταν ποτέ θα οδηγούσαν στην αποθέωση του συγκεντρωτισμού και της γραφειοκρατίας και στην πλήρη παράλυση των θεσμών αποκέντρωσης και αυτοδιοίκησης για τα επόμενα χρόνια.

    »Πέραν τούτων ο κ. Παπανδρέου έφθασε σήμερα να προτείνει ως και την πλήρη κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την τωρινή μορφή της. Και το ερώτημα είναι: Πότε λένε την αλήθεια στο ΠΑΣΟΚ; Όταν αισθάνονται «υπερήφανοι» επειδή το 1994 πρότειναν τη θεσμοθέτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ή σήμερα που προτείνουν την κατάργησή της, αφού επί μία ολόκληρη δεκαετία την οδήγησαν συνειδητά στον μαρασμό;

    »Η Κυβέρνηση προχωρεί σταθερά στην εφαρμογή του προγράμματός της για τη διοικητική ενδυνάμωση της Περιφέρειας και την εξασφάλιση των διοικητικών και οικονομικών υποδομών, που απαιτούνται για την εξασφάλιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού. Στηρίζει χωρίς συμβιβασμούς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τη σημερινή της μορφή και προετοιμάζει, με γρήγορα βήματα, τόσο τον Κώδικα που αφορά το συνολικό καθεστώς της όσο και το νόμο για την οικονομική της αυτοτέλεια.

    »Αφήνουμε τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να επιχειρούν πολιτικές ταλαντώσεις αμηχανίας μεταξύ ερασιτεχνισμού και ανευθυνότητας που αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, με οποιοδήποτε αρχηγό, είναι το ίδιο κόμμα είτε στην Κυβέρνηση είτε στην Αντιπολίτευση».

    [06] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Ως ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Αθήνα.

    Αφού χαρακτήρισε αναπότρεπτη την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα υπάρξει ως κρατική οντότητα με συγκεκριμένη μορφή, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με συγκεκριμένη δημοκρατική νομιμοποίηση και με αντίστοιχο συγκεκριμένο δημοκρατικό υπόβαθρο, ή δεν πρόκειται να υπάρξει καθόλου», ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί ένα βήμα και όχι άλμα- όπως τόνισε- στην πορεία αυτή με τρεις σημαντικές πτυχές.

    Αυτές είναι η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας της ΕΕ, η μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος της Ενωσης και η συμπερίληψη της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    κύριοι Σύνεδροι,

    η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αναπότρεπτη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα υπάρξει ως κρατική οντότητα με συγκεκριμένη μορφή, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με συγκεκριμένη δημοκρατική νομιμοποίηση και με αντίστοιχο συγκεκριμένο δημοκρατικό υπόβαθρο, ή δεν πρόκειται να υπάρξει καθόλου!

    Η σημερινή κατάσταση, η σημερινή μορφή της, είναι απλώς και μόνο ένας σταθμός στην όλη πορεία η οποία οδηγεί στον τελικό προορισμό. Και μ' αυτήν ακριβώς την έννοια και μ' αυτή την ουσία πρέπει να δούμε και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, μιας κι αυτό αποτελεί και το κύριο αντικείμενο της σημερινής ημερίδας.

    Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ως χώρα θα επικυρώσουμε συντομότατα - πρωτοπορώντας σε αυτή την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα το επικυρώσουμε σύμφωνα με τη διαδικασία που επιβάλλει το Σύνταγμα - πρέπει να το δούμε, όπως τόνισα προηγουμένως, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Και το Σύνταγμα αυτό δεν είναι ένα άλμα, είναι όμως ένα βήμα. Ένα βήμα σημαντικό προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Είπα ότι δεν είναι άλμα. Κι ίσως δε θα μπορούσε να είναι, αν αναλογιστεί κανείς υπό ποιους όρους πορεύεται η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την ολοκλήρωσή της. Όπως ξέρετε όλοι, ιδίως εσείς που έχετε θητεύσει σε μεγάλους συνδικαλιστικούς αγώνες, οι μεγάλες κατακτήσεις δε γίνονται εύκολα, μέσα από άλματα ή και από επαναστάσεις.

    Είναι πιο παραγωγικές πολλές φορές οι διαδικασίες, όσο κι αν είναι απογοητευτικές. Γίνονται με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, τα οποία εμπεδώνουν και καταξιώνουν κατακτήσεις. Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί και το βήμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Είπα ότι δεν είναι άλμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Και δεν είναι άλμα τουλάχιστον για δύο λόγους: Πρώτα-πρώτα εάν θέλουμε να δούμε τα πράγματα στην ουσία τους δεν πρόκειται για Σύνταγμα με την τυπική του όρου έννοια.

    Η Ευρώπη δεν αποκτά Σύνταγμα και δεν αποκτά ακόμη κρατική οντότητα. Πρόκειται για ένα κείμενο, το οποίο δε δημιουργεί μια υπερκείμενη έννομη τάξη, μια έννομη τάξη, η οποία έχει υπερκείμενη τυπική ισχύ από εκείνη, την οποία έχουν σήμερα οι ιδρυτικές συνθήκες.

    Στην ουσία είναι μία σύνοψη των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αποκτά μια άλλη διάσταση μέσα από την ενότητα και μέσα από τη δυνατότητα την οποία έχει να ρυθμίζει κατά τρόπο ενιαίο τους θεσμούς.

    Πάντως δεν πρόκειται, το ξανατονίζω, για ένα Σύνταγμα, υπό την τυπική του όρου έννοια, και γι αυτό δεν ανταποκρίνεται και δε θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στη δημιουργία ενός νομικού κειμένου, το οποίο στηρίζει μια νεότευκτη κρατική οντότητα.

    Ο δεύτερος λόγος, για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν αποτελεί άλμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι διότι δεν επιφέρει πολύ μεγάλες τομές. Αυτές τις τομές που κάποιος θα περίμενε. Σίγουρα συνιστά πρόοδο, όπως θα πω στη συνέχεια, όμως δεν είναι οι ρήξεις εκείνες που κάποιοι θα περίμεναν και ίσως δε θα μπορούσαν να γίνουν σήμερα.

    Στην πραγματικότητα, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι το βήμα για το οποίο μίλησα πριν, αλλά ταυτοχρόνως είναι και το προϊόν ενός ιστορικού συμβιβασμού στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μέσα όμως από την αναγκαία διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αν δεν είναι άλμα, σίγουρα είναι βήμα. Ένα σημαντικό βήμα, το οποίο έχει τη σημασία του. Πρώτον, διότι αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Και δεύτερον, γιατί οδηγεί σε μία σταδιακή μεταρρύθμιση των δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε αυτές τουλάχιστον από δω και στο εξής, να πάρουν στους ώμους τους - με μεγαλύτερη επιτυχία και με μεγαλύτερη ταχύτητα - το ευρωπαϊκό μέλλον, την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Και το βήμα αυτό εντοπίζεται κυρίως σε τρία σημεία. Και σε αρκετά άλλα, αλλά θα μείνω στα τρία: Το πρώτο, και μη με κατηγορήσετε εδώ για στείρο νομικισμό, το πρώτο είναι η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι είναι τυπικό το στοιχείο αυτό. Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι δεν είναι καθόλου τυπικό! Η αναγνώριση της ενιαίας νομοθετικής προσωπικότητας επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει με μεγαλύτερη ευελιξία και στο διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και στο πλαίσιο των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Kράτη-μέλη. Eπιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την ενιαία νομική προσωπικότητα να ατενίζει προς το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία την τελική πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δηλαδή προς τη διαμόρφωση μιας κρατικής οντότητας, με τη μορφή που ιστορικά θα έχει επιβληθεί.

    Γιατί, το ποια θα είναι αυτή η κρατική οντότητα στο μέλλον, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει αυτή τη στιγμή, όταν είναι γνωστό ότι οι κρατικές δομές στην πραγματικότητα αποτελούν το εποικοδόμημα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

    Oυδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το εποικοδόμημα αυτό, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει από σήμερα ποια θα είναι η ουσία της κοινωνικής και οικονομικής υποδομής πάνω στην οποία θα στηριχθεί το εποικοδόμημα αυτό. Πάντως, η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

    Το δεύτερο σημείο του βήματος, το οποίο κάνει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι εκείνο που αφορά τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα.

    Έχει προσφυώς λεχθεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα συγκεκριμένο κράτος, με τη δομή την οποία έχει μέχρι σήμερα, δε θα είχε τις προϋποθέσεις να αποτελέσει Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ακριβώς λόγω των ελλείψεων που έχει, του μεγάλου δημοκρατικού ελλείμματος.

    Και δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έχουμε ένα δημοκρατικό έλλειμμα που δεν τιμά την Ευρώπη, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, τις απαιτήσεις των πολιτών της. Είναι ότι αυτό το δημοκρατικό έλλειμμα εμπόδισε την Ευρώπη στα χρόνια που πέρασαν, σε κρίσιμες στιγμές για την ιστορία, όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη, να πάρει τις αποφάσεις που έπρεπε, να αποτελέσει το αναγκαίο θεσμικό αντίβαρο για αποφάσεις που λήφθηκαν και που αποτέλεσαν σημαντικό διακύβευμα για την παγκόσμια ειρήνη και για την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών και της ποιότητας της Δημοκρατίας.

    Ακριβώς αυτή η μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος συνιστά στόχο τον οποίο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μπορεί να ευνοήσει, πρέπει να ευνοήσει και προσωπικά πιστεύω ότι θα ευνοήσει.

    Το τρίτο σημείο του βήματος, που αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη σημερινή ημερίδα είναι το γεγονός ότι πλέον, η Ευρωπαϊκή Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού που ονομάζουμε σήμερα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Είναι το δεύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και περιλαμβάνει μια σειρά από ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τα οποία δείχνουν, γιατί εδώ ο συμβολισμός έχει τεράστια σημασία: Την προσήλωση της Ευρώπης στις δημοκρατικές ελευθερίες και κυρίως την ανθρωποκεντρική δομή της Ευρώπης.

    Μιας Ευρώπης που έχει ως στόχο να είναι πάντοτε η Ευρώπη των πολιτών, η Ευρώπη η οποία υπερασπίζεται την αξία του ανθρώπου, την αξιοπρέπειά του, τη δυνατότητά του να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του μέσα από τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και μέσα από την κοινή προσπάθεια.

    Βεβαίως, για να είμαι σαφής και να είμαι και δίκαιος με τα πράγματα, η Χάρτα των Δικαιωμάτων, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, σε πολλά σημεία, είναι κατώτερη από πλευράς εγγυήσεων από τις εγγυήσεις που παρέχουν τα Συντάγματα των Κρατών-μελών.

    Είναι ένα μίνιμουμ που καθιερώνεται το οποίο τα κράτη-μέλη καλούνται όχι απλώς να μην παραβιάσουν, αλλά καλούνται να ξεπεράσουν. Κι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή γιατί, στη χώρα μας το επίπεδο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτό έχει καθιερωθεί μέσα από την πράξη και τις εγγυήσεις της νομολογίας των δικαστηρίων, είναι πολύ ανώτερο από εκείνο που έρχεται να μας επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ωστόσο, είναι μια πρόοδος αν το δει κανείς μπροστά στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν αντιληφθεί ότι όλες εκείνες οι προσπάθειες που κατέληξαν στη διαμόρφωση κρατικών οντοτήτων, όπως παραδείγματος χάρη η Γαλλική Επανάσταση, ή η Αμερικανική Επανάσταση, ξεκίνησαν με Συντάγματα τα οποία ως προμετωπίδα είχαν τη Χάρτα των Δικαιωμάτων.

    Αυτό έχει, όπως είπα, και την ουσία του τη θεσμική, αλλά και τον συμβολισμό του. Ειδικά δε για σας έχει τη σημασία: Ότι για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο κείμενο περιλαμβάνονται αρκετές ρυθμίσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με το συνδικαλιστικό κίνημα. Περιορίζομαι να αναφέρω τα άρθρα 27, 28 και 31, τα οποία αφορούν πρώτον τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον προσδιορισμό των ωρών εργασίας.

    Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την κοινή προσπάθεια του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη: Να οδηγηθεί σε μία καταξίωση των διατάξεων αυτών, σε μία αξιοποίηση των διατάξεων, ώστε οι νομοθεσίες, πλέον, των Κρατών-μελών να μην έχουν ως γνώμονα τη βούληση του εθνικού Νομοθέτη, αλλά την κοινή συνισταμένη, η οποία προέρχεται από τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Θέλω να κλείσω λέγοντάς σας ότι δεν πρέπει να μας δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι αισθανόμαστε πολλές φορές απογοητευμένοι από την ταχύτητα με την οποίαν πορεύεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Θα έλεγα μάλιστα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευτυχής και η Ευρώπη θα πρέπει να ελπίζει όσο οι προσδοκίες των πολιτών της είναι μεγαλύτερες από τα επιτεύγματα εκείνων που την κυβερνούν. Αλίμονο στην Ευρώπη την ημέρα κατά την οποίαν οι πολίτες της θα είναι απολύτως ικανοποιημένοι από εκείνο το οποίο έχουν ή από εκείνο το οποίο έχουν επιτύχει.

    Σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής ενιαίας Ευρώπης, πάντα ο καθένας μας, τα Κράτη-μέλη και οι συνδικαλιστικοί φορείς - που πάντα βρέθηκαν στην πρωτοπορία τέτοιων αγώνων - οφείλουν να αγωνίζονται, να οραματίζονται, πολύ περισσότερο από εκείνο το οποίο αποφασίζουν όσοι έχουν την ευθύνη της λήψης των αποφάσεων.

    Στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτός είναι και ο ρόλος και του συνδικαλιστικού κινήματος μεταξύ άλλων: Να βρίσκεται στην πρωτοπορία όλων εκείνων των προσπαθειών, που οδηγούν στην καταξίωση του εργαζόμενου ανθρώπου, του ανθρώπου ο οποίος είναι ο εκφραστής και της δημιουργίας αλλά και της αξίας της ανθρώπινης ψυχής.

    Σας ευχαριστώ πολύ».

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ 2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Στα τρία επίπεδα διοικητικής σύνθεσης της χώρας, στη βάση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που προωθεί το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κινήματος, Αλέκος Παπαδόπουλος, από το βήμα της 2ης Θεματικής Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη νέο μοντέλο διακυβέρνησης έχει τη βάση της σε τρία επίπεδα διοικητικής σύνθεσης της χώρας. Το πρώτο είναι το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση, το δεύτερο επίπεδο είναι οι διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, στα όρια των σημερινών περιφερειών της χώρας, που είναι αποκεντρωμένες λειτουργίες της κεντρικής διοίκησης, και το τρίτο οι ισχυροί Δήμοι.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου:

    "Σύντροφοι, εδώ στη Θεσσαλονίκη σήμερα, ο Πρόεδρός μας έκανε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, πώς βλέπει το Κίνημά μας και πώς βλέπει και ο ίδιος ότι μπορεί να πορευτεί η χώρα, ακούγοντας αυτούς τους ανέμους τους νέους της εποχής, τις εξελίξεις που έρχονται και κυρίως με το δικό του τρόπο έβγαλε, όπως βγάζουμε όλοι μας κι εσείς περισσότερο και σε όλη την Ελλάδα, την έγνοια και την αγωνία του κόσμου, να προχωρήσει ο τόπος.

    Εδώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, το επαναλαμβάνουμε όλοι πολλές φορές, ότι θέλουμε να χτίσουμε μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο, τη νέα εμπιστοσύνη με τον κόσμο.

    Για να χτίσουμε όμως τη νέα εμπιστοσύνη, σύντροφοι, πρέπει προηγουμένως να νιώσουμε ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε και να χτίσουμε τη νέα προσδοκία που η δημοκρατική μας παράταξη και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οικοδομήσουν στον κόσμο.

    Ότι στην πολιτική και ιδιαίτερα στην εποχή μας, που έχουν ξεπεραστεί αγωνίες και αιτήματα κατακτήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών, η σχέση έχει να κάνει με το συγκεκριμένο και οι προτάσεις και οι προβληματισμοί που θα ακούγονται, δεν μπορεί να είναι στο γενικό, αφηρημένο και παγκοσμίως αποδεκτό, υιοθετώντας γενικές προτάσεις.

    Πρέπει να λέμε συγκεκριμένα πράγματα και το κάθε ακροατήριο κι εδώ και ο καθένας μας να νιώθει ότι τον αφορά και ταυτόχρονα δημιουργείται συλλογική συνείδηση, ας φέρω ένα δόκιμο όρο, πολιτικών εθελοντών, να φλογίσουν οι ψυχές και να περάσουμε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα για να έρθει η νέα εμπιστοσύνη μέσα από το συγκεκριμένο και τη νέα προσδοκία.

    Το λέω αυτό σύντροφοι, γιατί χρειάζεται πολλή προσπάθεια σε όλους μας και δεν εξαιρώ κανέναν και τον εαυτό μας, να αξιολογήσουμε αυτές τις προτάσεις που ακούστηκαν.

    Όχι στη βάση ενός μοντέλου που συνεχώς αναπαράγεται από το 1830 μέχρι σήμερα, δηλαδή του κρατικοδιοικητικού μοντέλου διαίρεσης της χώρας, αλλά πρέπει να περάσουμε σε αυτό που η ίδια η εποχή σπρώχνει, μας το δείχνει, βαπτίζει ως επιλογές.

    Ότι πρέπει να το δούμε στη βάση των εξελίξεων, που φέρνουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που διαμορφώνουν τις ευημερίες της χώρας, στα μάκρο και μικρά επίπεδα, που έχει να κάνει με το πώς προχωράει η χώρα και αναπτύσσεται και μεγεθύνεται οικονομικά και αναπτυξιακά.

    Γι' αυτό σύντροφοι θα μου επιτρέψετε, να κάνω σε 3 λεπτά τους εξής σύντομους σχολιασμούς. Κατ' αρχάς, αυτό που πρέπει να γίνει στη χώρα μας πρώτα απ' όλα και βγαίνει από την πρόταση, να ενοποιηθεί ή να ενοποιηθούν τα παραγωγικά πεδία της χώρας.

    Δεν μπορεί ακόμα να διακατεχόμαστε από το σύνδρομο του Αρμαγεδώνα και των φυσικών ανάγλυφων. Δεν μπορεί η διοικητική διαίρεση της χώρας, επικαλυπτόμενη, αντιφατικά αλληλοσυγκρουόμενη, να είναι με βάση τα ανάγλυφα της αρχαιότητας, έτσι είναι, τη διοικητική διαίρεση του Βυζαντίου με τα θέματα ή τα τζάκια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα των Νομών, των Περιφερειών, των περιοχών της χώρας, τα οποία δεν τα διαπραγματεύεται κανένας, γιατί εκεί συγκεντρώνονται συλλογικά συστήματα αξιών, που διαμορφώνουν ή αν θέλετε διαφυλάσσουν κοινωνίες αμυνόμενες ή επεκτεινόμενες, πρέπει να δούμε ότι πρέπει να πάμε και σε λιτά σχήματα διοικητικών διαιρέσεων, τα οποία όμως δεν είναι για να ικανοποιούν φιλοδοξίες, δεν είναι πεδία εξουσίας, είναι πεδία ευθύνης και το ΠΑΣΟΚ αν καταξιώθηκε στην ελληνική κοινωνία, είναι γιατί λειτουργεί με ευθύνες και όποτε ξεστρατρεύει σε εξουσίες, τότε δημιουργούνται όλα αυτά τα πλέγματα των αυτοενοχοποιήσεων.

    Σύντροφοι, η πρόταση του Προέδρου είναι συγκεκριμένη. Τρία επίπεδα διοικητικής σύνθεσης της χώρας, από τα 4 που είναι σήμερα. Το πρώτο είναι το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση.

    Αλλά μια κυβέρνηση, που επιτέλους θα πρέπει να τη σχεδιάσουμε να είναι όντως επιτελική΄. Ότι δε θα μπορούν οι πολίτες να περιδιαβαίνουν τους διαδρόμους των υπουργείων, πουθενά στον κόσμο δε γίνεται, προκειμένου να ασκήσουν δικαίωμα ή συμφέρον, μέσα από διαδικασίες κεντρικού Υπουργείου.

    Δε νοείται σύντροφοι, αν πιστεύουμε πραγματικά στην αποκέντρωση, που δεν είναι διοικητικό σύστημα, αλλά αντίληψη και φιλοσοφία ζωής, ότι μπορεί να υπάρχουν Υπουργεία στην Ελλάδα, με 2.500 και 5.000 και 10.000 υπαλλήλων.

    Ένα παράδειγμα θα αναφέρω γιατί μου έκανε τεράστια εντύπωση από την πρόσφατη εμπειρία μου την υπουργική. Όταν ρώτησα τον Υπουργό Υγείας της Σουηδίας, πόσους υπαλλήλους έχει το Υπουργείο, γιατί είδα ένα μικρό κτίριο όταν τον επισκέφτηκα, μου είπε 111, εμείς πλησιάζουμε τις 2.000.

    Αποκέντρωση σύντροφοι σημαίνει, η αντίληψη και η φιλοσοφία ότι οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν τη μοίρα τους, με δικές τους ευθύνες. Και αυτό πρέπει να είναι μια στέρεα απόφαση.

    Το δεύτερο επίπεδο είναι οι διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, στα όρια των σημερινών περιφερειών της χώρας, που είναι αποκεντρωμένες λειτουργίες της κεντρικής διοίκησης.

    Εκεί ολοκληρώνεται η ευθύνη και οι σημερινοί Νομοί, που είναι φυσικό μέγεθος όχι Νομοί στην Ελλάδα, τόσο πολύ, οι ελάχιστοι είναι. Είναι όμως σίγουρα διοικητικό μέγεθος.

    Είναι πολιτικό μέγεθος, γιατί είναι η βάση των ελάσσονων εκλογικών περιφερειών της χώρας, που δημιούργησε μέσα απ μια πολυετία συνείδηση υπαγωγής με πολιτικό κριτήριο το οποίο διευρύνεται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

    Και βεβαίως είναι ένα μεγάλο ερώτημα, εγώ το έχω προσωπικά λυμένο, ότι στην εποχή μας, της συντριβής των αποστάσεων, της επικοινωνίας, όλης της λογικής, αν πια μπορεί να είναι από μόνο του αναπτυξιακό μέγεθος, το οποίο μπορεί να οριστεί στις σημερινές περιφέρειες για μια ορθολογική κατανομή των πόρων και μέσα στα πλαίσια της αυτοκριτικής, να δούμε και στα ΠΕΠ, τον πολιτισμό των ΠΕΠ και το παραγωγικό αποτέλεσμα, αν ήταν αυτό το οποίο οι ίδιοι παλέψαμε και θέλαμε μέσα από κατακερματισμούς διοικητικών εξουσιών, αν το αναπτυξιακό αποτέλεσμα, ήταν αυτό το οποίο θα έπρεπε.

    Γι' αυτό σύντροφοι, δεν μπορούμε να κάνουμε πια πολιτική αναπτυξιακή κατά Νομό. Θέλουμε μεγάλες διαχειριστικές κατευθύνσεις. Το άλλο επίπεδο, πέρα από τη διευρυμένη νομαρχιακή, με την υποδιαίρεση την εσωτερική υποδιαίρεση των σημερινών Νομαρχιών που θα υπάρχει, είναι οι ισχυροί Δήμοι.

    Μελετούσα, όταν τότε επιχειρούσαμε αυτή τη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια και θέλω να το πω. Τι επιδιώκει; Εντάξει, να πάρουμε μερικές κοινότητες και να τις κάνουμε ένα διοικητικό Δήμο.

    Και έλεγα δεν είναι αυτό. Δεν είναι αυτό σύντροφοι. Και αυτή η λογική πέρασε και αυτή δικαιώθηκε, η λογική να δικαιώνεται, αλλά ο Καποδίστριας ήταν η αρχή μιας ιστορίας μεγάλων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, που αν μείνουμε εκεί, τότε είναι μια συντηρητική προσήλωση και μια αυταρέσκεια ότι δήθεν κάναμε.

    Εγώ το λέω, που είχα και την ευθύνη, ότι ήταν και ατελής μεταρρύθμιση. Αλλά αναγκαία να προχωρήσει και αν θέλουμε πραγματικά τον ισχυρό Δήμο, όχι για να το λέμε και να παίρνουμε χειροκρότημα, οι ισχυροί Δήμοι θέλουν κρίσιμες μάζες, θέλουν αναπτυξιακές ενότητες οι οποίες να μπορούν να ασκηθούν πολιτικές για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και 4, 5, 6 χρόνια μετά τον Καποδίστρια, θέλουμε να συμφωνήσουμε, ότι πρέπει να ξαναμπούμε σε αυτή τη βασανιστική διαδικασία.

    Να γίνουν πράγματι ισχυροί Δήμοι, να μειωθεί ο αριθμός των Δήμων, με έναν Καποδίστρια 2 για να μπορέσουμε πραγματικά, αν θέλουμε ως Κόμμα που πιστεύουμε στην αποκέντρωση, να περάσουμε στη δημοκρατία, που είναι η λήψη των αποφάσεων και να εγκαθιδρυθεί η συμμετοχική δημοκρατία στο κατώτατο επίπεδο και όχι να συντηρούμε επίπλαστους θεσμούς, δήθεν μέσα από εκεί να επιβεβαιώνομαστε ότι είμαστε δημοκράτες ή ότι μπορούμε να αναπαράγουμε σε πολιτικό επίπεδο τα πρόσωπα.

    Σύντροφοι, οι 4 περιφέρειες με τα δικά τους χαρακτηριστικά, δεν είναι διοικητικές περιφέρειες και δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι. Και πρέπει να υπάρχει αντίσταση να μη γίνουν ποτέ διοικητικές περιφέρειες.

    Ο επικεφαλής, που κατά την άποψή μου, δεν μπορεί να είναι κάποιος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας, πρέπει να είναι Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, με μια δομή τεχνοκρατική, εσωτερική για να τον στηρίζει, με ένα όργανο συμμετοχικού προγραμματισμού, που θα εκπροσωπείται από τις άλλες περιφέρειες, τα περιφερειακά διαμερίσματα, τις διανομαρχιακές υπηρεσίες, που θα είναι αιρετοί και εκπροσώπους φορέων και οργάνων διαβούλευσης.

    Αλλά με συγκεκριμένους στόχους, αξιοποίησης και εκεί είναι οι μαγικές λέξεις, αυτό που δε γίνεται μέχρι σήμερα, των ανθρωπογενών διαθεσίμων και των φυσικών διαθεσίμων κάθε περιφέρειας.

    Οι σύγχρονες κοινωνίες, έτσι οργανώνονται και εκπροσωπούνται, δεν οργανώνονται και δε σχεδιάζονται σύντροφοι, για τις επόμενες εκλογές, σχεδιάζονται για τις επόμενες γενιές και πιστεύω ότι αυτή είναι η βαριά ευθύνη μας, ως Κίνημά μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ".

    [08] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Σε αρχικούς και περιοδικούς ελέγχους ως προς την ασφαλή και καλή λειτουργία τους θα τεθούν όλοι οι ανελκυστήρες, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με την Οδηγία 95/16/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τη διαδικασία αυτή έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν οι από το κράτος διαπιστευμένοι φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι μετά τον έλεγχο του ανελκυστήρα και τις εκάστοτε μετατροπές, εκδίδουν το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με την παραπάνω οδηγία, με το οποίο ο ανελκυστήρας παίρνει άδεια λειτουργίας. Η διαδικασία αυτή είναι πέραν της μηνιαίας συντήρησης του ανελκυστήρα από τον εγκαταστάτη-συντηρητή.

    Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, ο ιδιοκτήτης του ανελκυστήρα είναι ελεύθερος να επιλέξει το φορέα πιστοποίησης αλλά και το συντηρητή του ανελκυστήρα.

    Ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Σιούφας, έδωσε οδηγίες στον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, Σπύρο Παπαδόπουλο, να συνεχίσει τις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς (τυποποίησης, πιστοποίησης και ελέγχου, τις εταιρείες συντήρησης ανελκυστήρων και των τεχνικών τους, τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων), εξετάζοντας την εφαρμογή της Οδηγίας, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη διαδικασία εναρμόνισης, προσαρμογής και καταχώρησης των παλαιών ανελκυστήρων με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για την πιστοποίηση.

    [09] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    «Η χώρα αποκαθιστά το κύρος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να τεθεί η οικονομία της υπό επιτήρηση» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΡΕΠΟ» της ΕΡΤ3. Ξεκαθάρισε δε ότι «εάν ο κ. Παπανδρέου θελήσει εκλογές, θα τις έχει», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η προσφυγή στις κάλπες, «γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους θεσμούς».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Δημητρακόπουλου για την αναγκαιότητα της απογραφής στην ελληνική οικονομία, ο κ. Παυλόπουλος, αφού σημείωσε ότι είναι προσωπικές και περιέχουν πάμπολλες αντιφάσεις, μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι απόψεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες. Η Απογραφή έπρεπε να γίνει για λόγους στοιχειώδους ειλικρίνειας απέναντι στον ελληνικό λαό και για αυτό θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια. Το κόστος προκύπτει από το ψέμα, όχι από την αλήθεια».

    Πρόσθεσε δε ότι «δεν μας απασχολούν οι δηλώσεις του κ. Δημητρακόπουλουαλλά η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία, η οποία είναι απόρροια της ανειλικρίνειας και της εικονικότητας, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

    Κάλεσε δε τον ευρωβουλευτή να ενημερωθεί κάπως καλύτερα και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει κίνδυνος να τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης η ελληνική οικονομία. «Η χώρα κινδύνευε και θα κινδύνευε αν λέγαμε συνεχώς ψέματα, αν συνεχίζαμε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία μας είχε οδηγήσει σε ένα καθεστώς αναξιοπιστίας απέναντι στα ευρωπαϊκά φόρα, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα αποκαθιστά το κύρος της, δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση να τεθεί υπό επιτήρηση. Εάν είχε δίκιο ο κ. Δημητρακόπουλος, τότε σύμφωνα με αυτά που δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, θα έπρεπε να έχετε δει να αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που δεν έπραξε. Φαίνεται ότι θα πρέπει να ενημερωθεί κάπως καλύτερα ο κ. Δημητρακόπουλος» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σε ερώτηση για το εάν, όπως όλα δείχνουν, μέσα σε αυτό το κλίμα θα πάμε για εκλογές τον Μάρτιο του 2005 ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς επειδή σεβόμαστε τους Θεσμούς και το Σύνταγμα λέμε ότι:δεν πάμε σε εκλογές, επ΄αφορμή της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχουν πρόσωπα κοινής αποδοχής, στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε με συναίνεση, για να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συνεχίσει η χώρα να κυβερνάται με τους δεδομένους κυβερνητικούς στόχους. Εάν ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές, ας το κάνει. Αλλά σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση: Δεν έχει πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    [10] ΤΟ ΥΠΑΝ ΧΟΡΗΓΕΙ 5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΙΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 21 Νοεμβρίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Προκειμένου να επεκταθεί το βιομηχανικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου στη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας (ΒΙΠΕ), το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαθέσει το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με το κονδύλι αυτό θα γίνουν όλες οι αναγκαίες υποδομές προκειμένου να φθάσει το φυσικό αέριο στις υπάρχουσες σήμερα μονάδες, αλλά και σε όσες δημιουργηθούν στο μέλλον στη βιομηχανική περιοχή Καβάλας.

    Την επέκταση του δικτύου προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Ρ. Μωϋσής, απαντώντας στο βουλευτή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τσίμα, ο οποίος, σε αναφορά του, ισχυριζόταν πως έχει μείνει εκτός σχεδιασμού της ΔΕΠΑ η ΒΙΠΕ Καβάλας.

    [11] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Η κυβέρνηση προωθώντας ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνικής πολιτικής της επιφέρει ευεργετικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, όσον αφορά ειδικότερα στους συνταξιούχους.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε αποκλειστική συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» υπογραμμίζει ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των μισθών, καθώς και ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα έρθουν καθώς θα αποκαθίσταται η δημοσιονομική ισορροπία.

    «Ο νέος προϋπολογισμός δίνει έμφαση στο κοινωνικό κράτος. Δίνει έμφαση στην υγεία, στην πρόνοια και την παιδεία, όπου οι αυξήσεις στις σχετικές δαπάνες είναι πάνω από το 6%, όταν για το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού οι αυξήσεις είναι λίγο πάνω από το 1%. Αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις, δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρώτα πρώτα οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό. Θα είναι καθαρά πάνω από τον πληθωρισμό. Αυτό που είναι επίσης ξεκάθαρο είναι ότι οι αυξήσεις των συντάξεων θα είναι μεγαλύτερες από τις αυξήσεις των μισθών», υποστήριξε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το ΕΚΑΣ καις τις αγροτικές συντάξεις: «Αυτά είναι δεσμεύσεις 4ετίας. Ασφαλώς θα αυξηθούν αλλά είναι σαφές ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα έρθουν καθώς αποκαθίσταται η δημοσιονομική ισορροπία», ενώ για τους απόστρατους στρατιωτικούς συμπλήρωσε: «Όλες αυτές οι δεσμεύσεις μας θα υλοποιηθούν σταδιακά μέσα στην 4ετία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να ξεκινήσουμε από το 2005».

    «Οι δεσμεύσεις μας όλες ήταν δεσμεύσεις 4ετίας. Υλοποιούμε νομοθετικά σχεδόν όλες τις φορολογικές μας δεσμεύσεις γιατί έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της χώρας, γιατί η προτεραιότητα μας είναι πρώτα να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό κλίμα, να υπάρχει πλούτος στη χώρα και να μπορούμε να έχουμε χρήματα για να ικανοποιήσουμε και τις υπόλοιπες δεσμεύσεις μας. Από δω και μπρος όσο βελτιώνεται η κατάσταση του προϋπολογισμού θα κάνουμε περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Για τις επιχειρήσεις έχουμε ολοκληρώσει τις μειώσεις που είχαμε εξαγγείλει», ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Όσον αφορά το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είναι θετικός απέναντι σε μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Νίκου Κωνσταντόπουλου, ενώ για πρόωρες εκλογές είπε: «Θεωρώ ότι το εκλογικό κλίμα είναι κακό για την οικονομία. Πόσο μάλλον μία αναστάτωση που θα φέρουν οι εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι απαραίτητες. Η κυβέρνηση έχει μια νωπή εντολή».

    [12] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Στα επίπεδα του πληθωρισμού (3%-4%) κυμάνθηκε η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη το 2004, ενώ αντιστοίχως συρρικνώθηκε κατά 3%-5% η ζήτηση κατοικιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής».

    Σύμφωνα με κτηματομεσίτες και κατασκευαστές, οι τιμές των ακινήτων παρέμειναν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2005. Προβληματισμό προκαλεί η επικείμενη επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η συνεπακόλουθη αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από το 2006.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, εντούτοις μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται σημαντικός αριθμός μεταβιβάσεων ακινήτων ή διάθεση οικοπέδων για αντιπαροχή, λόγω της αβεβαιότητας των φορολογουμένων σχετικά με τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που θα ισχύσουν το 2006.

    [13] Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Στις πέντε πτυχές του Κυπριακού τις οποίες θέτει η Λευκωσία σε συνάρτηση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν κατά πόσον θα δώσουν ή όχι ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αναφέρθηκε χτες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε ομιλία του στην ημερίδα της ΔΕΟΚ με θέμα το ''Κυπριακό - ΕΕ και Τουρκία'', ο κ.Ιακώβου είπε ότι οι πτυχές αυτές είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα βέτο που προβάλλει η Τουρκία στην προσχώρηση της Κύπρου σε διάφορους οργανισμούς, το θέμα των εποίκων, η προστασία των περιουσιών των Ε/Κ και η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ανέλαβε διπλωματική εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα για ενημέρωση των 24 εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ προέβλεψε ότι στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα γίνουν κρίσιμες μεταμεσονύχτιες διαβουλεύσεις και μόνο εκεί θα καθοριστεί η τελική θέση της Κύπρου σε σχέση με το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ε.Ε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχει προσπάθεια όπως στη Σύνοδο Κορυφής συζητηθεί μόνο το θέμα της εφαρμογής των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, η παρουσίαση του Κυπριακού ως θέματος και ως προϋπόθεσης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

    Σημειώνοντας πως το δικαίωμα του βέτο υφίσταται ως νομικό δικαίωμα της Κύπρου, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος του βέτο κρίνεται ως δύσκολο, αφού, όπως είπε, ''δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο ενός ψυχρού βέτο εκτός από αυτό της Γαλλίας κατά την ένταξη της Βρετανίας το 1964''.

    Σημείωσε ότι υπάρχει η λεγόμενη κοινοτική μέθοδος, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί σε μια χώρα μέλος της ΕΕ να επιβληθεί κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί, αλλά θα γίνουν διαβουλεύσεις για εξεύρεση συναίνεσης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στο Λονδίνο την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου για να παρευρεθεί και να μιλήσει στη Χριστουγενιάτικη χοροεσπερίδα του παραρτήματος του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Royal National.

    Εξάλλου πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Marriot του Λονδίνου, η Χριστουγενιάτικη χοροεσπερίδα του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, που μετέβη στο Λονδίνο το απόγευμα της Παρασκευής.

    Το βράδυ της ίδιας μέρας ο κ. Αναστασιάδης μίλησε σε κοινή συνεδρία του Διοικητικού και του Κεντρικού Συμβουλίου του Παραρτήματος, ενημερώνοντας τα σώματα για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, καθώς και για την προεργασία σε σχέση με το έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη Λευκωσία.

    [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2004 (13:41 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας Petr Pithart φθάνει σήμερα στις 8:30 το βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία της Γερουσίας της Τσεχίας θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Οι Τσέχοι αξιωματούχοι θα έχουν επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Χρίστου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Α. ΓΚΙΟΥΛ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ

    Άγκυρα, 21 Νοεμβρίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου, οι Τουρκοκύπριοι κέρδισαν μεγάλη συμπάθεια διεθνώς, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας σε δεξίωση στην Αγκυρα, για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Τουρκία, στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοσταθμός «Μπαϊράκ», που ελέγχεται από το κατοχικό καθεστώς, ο Γκιουλ, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν κάνει ό,τι ήταν δυνατό και δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να πράξουν αυτή τη στιγμή.

    «Η θετική τους ψήφος στο δημοψήφισμα», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, «άρχισε να αποδίδει καρπούς». Μάλιστα, εξέφρασε και την πεποίθησή του ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων θα λήξει σύντομα.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν η υποχρέωση της Τουρκίας να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση και με την Κύπρο, θα επηρεάσει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος, ο κ. Γκιουλ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να μην ανησυχούν, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό τους».

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι ζυμώσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου οπότε οι ''25'' θα αποφασίσουν κατά πόσον θα παραχωρήσουν στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πληροφορίες που φέρουν τη λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας να καθυστερεί για τρία χρόνια, η εκστρατεία προβολής της ΑΤΗΚ, το θέμα των προβλημάτων των οίκων ευγηρίας, αλλά και οι πληροφορίες που φέρουν τα πολιτικά κόμματα να συζητούν το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των βουλευτών από 56 σε 70 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''6.000.000 σκορπά η ΑΤΗΚ για 'προβολή' '' γράφει ότι αστρονομικά ποσά διαθέτει η ΑΤΗΚ για ''προβολή'' σε έναν αδικαιολόγητο ανταγωνισμό, με αντιπάλους εταιρείες, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν φτάνει ούτε το ένα τρίτο των όσων ξοδεύει η ίδια για διαφήμιση και προβολή. Αλλού προβάλλει συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος υποστηρίζει πως η θέση της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι θετική, ανεξαρτήτως των τουρκικών θέσεων.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου, ο οποίος ''τάραξε τα λιμνάζοντα νερά με την εγγραφή του θέματος των προβλημάτων στους οίκους ευγηρίας στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, εμμένει στις θέσεις του ότι τα περισσότερα κέντρα ηλικιωμένων δεν λειτουργούν σωστά''. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως είναι προτιμότερο να παραιτηθούν οι καθηγητές που παραδίδουν φροντιστήρια παρά να συνεχίσουν να βρίσκονται στα σχολεία, να εκμεταλλεύονται τη θέση τους και να προσελκύουν μαθητές.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Λογισμικού εμπλοκή...'' και γράφει ότι με τρίχρονη καθυστέρηση απειλείται η έναρξη της λειτουργίας του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας λόγω εμπλοκής στη διαδικασία ανάληψης της προσφοράς για την εγκατάσταση του συστήματος πληροφορικής. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος υποστήριξε ότι στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης του περασμένου Φεβρουαρίου, ο ίδιος δέχτηκε πιέσεις από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς ακόμη και από τους Τούρκους επειδή συμφωνούσε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Είπε ακόμη ότι μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη πήρε έγγραφο με οδηγίες από το τουρκικό ΥΠΕΞ, εκ των οποίων η πρώτη έλεγε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει διακοπή των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Μεθοδεύσεις για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος'' γράφει ότι τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος με απώτερο στόχο την αποδοχή του σχεδίου Ανάν 5 μεθοδεύει στο παρασκήνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσθέτει ότι για τις προσπάθειες αυτές γνωρίζει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από στελέχη του κόμματός του. Αλλού γράφει ότι σχολιάζοντας τις απόψεις που εξέφρασε ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ σε συνέντευξη στο τουρκικό CNN για το Κυπριακό, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ είπε πως ο πρώην αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νέο εκλογικό μέτρο στη Βουλή'' γράφει ότι με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2006, τα κόμματα συζητούν σοβαρά την αύξηση του αριθμού των βουλευτών από 56 που είναι σήμερα σε 70, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αύξηση της βουλευτικής αντιμισθίας σε απόλυτη συνάρτηση με το ασυμβίβαστο. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος γίνονται συνεχώς δέκτες διαφόρων βολιδοσκοπήσεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας συναινετικής διατύπωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, οπόταν θα αποφασιστεί κατά πόσον η ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σκληρό παζάρι'' γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες σχετικά με τα ζητήματα που εγείρει η Κύπρος για την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα ενταθούν και θα κορυφωθούν σε όλα τα επίπεδα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλού γράφει ότι σε οκτασέλιδο υπόμνημά θέσεων ''εμπιστευτικού χαρακτήρα'' προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την άποψη ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να προταχθεί στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ γιατί ''είτε τώρα, είτε αργότερα η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να το κάνει'', όπως αναφέρει.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αντρας ζητεί να κινήσει αγωγή κατά της Κύπρου για 30.000 ευρώ'' γράφει ότι άνδρας από το Καμερούν ζητεί πέραν των 30.000 ευρώ ως αποζημίωση από το κράτος μετά την ''άδικη'' απέλασή του από την Κύπρο, ύστερα από την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον περασμένο Αύγουστο, όπως υποστηρίζει. Αλλού αναφέρεται στην πρόθεση της κυβέρνησης για κατασκευή γηπέδων γκολφ στην Κύπρο και γράφει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις για το θέμα καλύπτονται από ένα ''μυστήριο'', το οποίο δεν φαίνεται να πληρισάζει τη διαλεύκανσή του.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Τα πολλά λάθη στην άμυνα στοίχισαν πολύτιμους βαθμούς για τη συνέχεια του πρωταθλήματος από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που γνώρισε την ήττα εντός έδρας με σκορ 1-3 από τον Ηρακλή, στο "ντέρμπι" της Θεσσαλονίκης.

    Το σκορ άνοιξε μόλις στο 7' της αναμέτρησης ο Ηρακλής, με γκολ του Καπετάνου, αλλά οι παίκτες του Απόλλωνα "απάντησαν" ένα λεπτό αργότερα, στο 8', με τον Παππά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Αμπάρη και να φέρνει και πάλι στα...ίσα το παιχνίδι.

    Το «σφύριγμα» του ημιχρόνου έστειλε τις δυο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια, αλλά στην επανάληψη, ο Ηρακλής κατάφερε να προηγηθεί και πάλι, όταν ο Καπετάνος, εκμεταλλευόμενος λάθος γύρισμα του Ροντινέλι στον Ζαφειρόπουλο, δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 1-2.

    Το τελικό 1-3 έκανε στο 89', ένα μόλις λεπτό πριν τη λήξη του κανονικού αγώνα, ο Παπαποστόλου, ο οποίος στον ενθουσιασμό του για το γκολ που πέτυχε έβγαλε τη φανέλα, με αποτέλεσμα να δει την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή της συνάντησης, Κώστα Φινοκαλιώτη.

    Την κίτρινη κάρτα είδαν, επίσης, οι Ιωάννου, Πουρσανίδης και Κεϊτά από την ομάδα του Ηρακλή και Πετκάκης, Χατζί από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: (προπονητής: Εντουάρντο Αμορίν) Ν. Ζαφειρόπουλος, Ρ. Ταβάρες, Σ. Φυτανίδης, Σ. Κλέιτον, Σ. Ηλιάδης, Τ. Παρμαξίδης (82' Ν. Ρινάλντι), Δ. Πετκάκης, Α. Χατζί (74' Ε. Μπρίτο), Τ. Βέλα, Χ. Παπάς, Ν. Ουέλιγκτον (63' Τ. Τζιακομέλι).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: (προπονητής: Σέρτζιο Μαρκαριάν) Γ. Αμπάρης, Α. Κατσαμπής (64' Κ. Μπαρκιτζίογλου), Μ. Σνάουτσερ, Μ. Σεγκιρί, Ε. Μουράτι (89' Π. Λαγός), Η. Πουρσανίδης, Χ. Περπερίδης, Δ. Ιωάννου, Μ. Μιέτσελ, Π. Καπετάνος (84' Γ. Παπαποστόλου), Α. Κεϊτά.

    [19] ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ "ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ- ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 2-0 ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Το τσουχτερό κρύο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η ψυχρολουσία της ήττας με 2-0 μάλιστα από τον Ιωνικό "πάγωσαν" παίκτες και φιλάθλους του Αρη, που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πετύχει νίκη στο πρωτάθλημα, αν και έχουν παρέλθει οχτώ αγωνιστικές και έχει μεσολαβήσει η υπαγωγή του στο άρθρο 44.

    Το σκορ άνοιξε μόλις στο 6' της αναμέτρησης ο Γαβριλόπουλος, ο οποίος νίκησε τον Λυμπερόπουλο, ύστερα από εκπληκτική πάσα του Μακόρ και έγραψε το 1-0.

    Η "ψυχρολουσία" του γρήγορου γκολ έκανε τον Αρη να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να βγει μπροστά με στόχο την ισοφάσιση, χωρίς ωστόσο οι προσπάθειες αυτές να οδηγούν στον πολυπόθητο στόχο. Ο Χατζάρας επιχείρησε με διπλή αλλαγή στο 25'- έβαλε τους Μαρικά και Μαρτίνεθ στη θέση των Παπαδόπουλου και Αμπελά- να κάνει την ομάδα πιο επιθετική αλλά παρά το γεγονός πως όντως δημιουργήθηκαν δυο- τρεις καλές ευκαιρίες για γκολ, όπως στο 37' όταν κεφαλιά του Μαυρομιχάλη κατέληξε στο δοκάρι, το ημίχρονο έληξε με τον Ιωνικό να διατηρεί το προβάδισμα.

    Η επανάληψη βρήκε τον Αρη να διατηρεί και να αυξάνει μάλιστα την υπεροχή του στο παιχνίδι, αλλά να εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Από τις κορυφαίες στιγμές του β' ημιχρόνου για τους "κιτρινόμαυρους" ήταν στο 68', όταν ο Λαζανάς δεν μπόρεσε να νικήσει σε τετ-α-τετ τον Μπεκιάι, και στο 80', όταν ο Διγκόζης έκοψε πάνω στη γραμμή κεφαλιά του Μαρτίνεθ.

    Ο Ιωνικός "σφράγισε" τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη του στις καθυστερήσεις του αγώνα, με γκολ του Μακόρ.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Βασίλης Σκουφίτσας, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κολτσίδα από τον Αρη και Πουλόπουλο, Μάγγο και Τσιμπλίδη από τον Ιωνικό.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΡΗΣ: (προπονητής: Γιώργος Χατζάρας) Σ. Λυμπερόπουλος, Σ. Γόγολος, Κ. Καλλιμάνης, Γ. Κολτσίδας, Χ. Νάιντος, Π. Πασσαλής, Α. Αμπελάς (25' Μ. Μαρτίνεθ), Φ. Σανχούρχο, Δ. Μαρκομιχάλης (58' Α. Λιολίδης), Α. Παπαδόπουλος (25' Σ. Μαρικά).

    ΙΩΝΙΚΟΣ: (προπονητής: Βαγγέλης Βλάχος) Α. Μπεκιάι, Σ. Οφρυδόπουλος, Γ. Πουλόπουλος, Α. Διγκόζης, Ν. Κινγκ Φερέιρα, Κ. Μάγκος, Ο. Μακόρ, Γ. Μελαμπιανάκης, Μ. Λετιέρι, Μ. Γκούτμαν (69' Η. Κυριακίδης), Α. Γαβριλόπουλος (45' Ν. Τσιμπλίδης, 84' Β. Ζίφκοβιτς).

    [20] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΜΕ 1-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ ΜΕ "ΧΡΥΣΗ" ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Η υπαγωγή της στο άρθρο 44, έκανε την ΑΕΚ να βλέπει με άλλο...μάτι πλέον το πρωτάθλημα κι' αυτό φάνηκε και σήμερα στην Κρήτη, όπου παρά το γεγονός πως δεν ικανοποίησε με την απόδοσή της κόντρα στον Εργοτέλη, κατάφερε να φύγει νικήτρια από το νησί, με "χρυσή" κεφαλιά του Κατσουράνη, στο 75' της αναμέτρησης.

    Ο Εργοτέλης ξεκίνησε επιθετικά, με το Ογκουνσότο να πρωταγωνιστεί σε τρεις ευκαιρίες για γκολ μέσα στο πρώτο κιόλας 15λεπτο. Στο 13', μετά από σέντρα Πάρβου, ο Ογκουνσότο κατέβασε την μπάλα, σούταρε, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Ένα λεπτό αργότερα, ο Ογκονσούτο προσπάθησε να προωθήσει την μπάλα με το στήθος, αλλά μετά από μονομαχία με τον Αλβες έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να ζητήσουν πέναλτι, παρά την αντίθετη άποψη του διαιτητή. Ο Ογκονσούτο προσπάθησε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και στο 16', με κεφαλιά, αλλά ο Μιχαηλίδης έδιωξε σε κόρνερ, διατηρώντας το απαραβίαστο της εστίας της ΑΕΚ, ενώ στο 70' ο ίδιος παίκτης, μόνος του απέναντι στον Μιχαηλίδη, έχασε μεγάλη ευκαιρία καθώς δεν μπόρεσε να πλασάρει με επιτυχία τον γκολκίπερ της ΑΕΚ.

    Η "Ενωση" χρειάστηκε να περιμένει 75 λεπτά για να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης, με τους οποίους διατηρείται σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Το γκολ πέτυχε ο Κατσουράνης, μετά από φάουλ του Ασουνσάο. Υπήρχαν, ωστόσο, κι άλλες καλές στιγμές στον αγώνα για τους φιλοξενούμενους, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο ημίχρονο.

    Στο 81' της αναμέτρησης, ο Αργυράκης πήρε τον δρόμο για τα αποδυτήρια, όταν ο διαιτητής της συνάντησης, Δημήτρης Καλόπουλος, τού έδειξε την κόκκινη κάρτα, μετά την ενέργειά του να χτυπήσει εκτός φάσης στο κεφάλι τον Καμπάνταη.

    Ο κ. Καλόπουλος, έδειξε επίσης την κίτρινη κάρτα στους Οικονομάκη, Δημήτρη, Σιλά και Πάρβου από την ομάδα του Εργοτέλη και Τζιωρτζόπουλο, Σοάρες, Καμπάνταη από την ΑΕΚ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Κ. Χανιωτάκης, Φ. Οικονομάκης, Μ. Αργυράκης, Α. Δημήτρης, Β. Γωνιωτάκης (64' Σ. Βοσκαρίδης), Ζ. Σιλά, Μ. Σουτζής, Μ. Σπυριδάκης, Δ. Κοιλιάρας, Μ. Ογκουνσότο, Λ. Πάρβου (82' Α. Γκίρτσα).

    ΑΕΚ: Χ. Μιχαηλίδης, Ε. Μπρούνο Αλβες, Ν. Κωστένογλου, Σ. Τζιωρτζόπουλος, Χ. Κόντης (70' Κ. Αμπονσά), Μ. Πετκόφ (34' Λ. Καμπάνταης), Κ. Κατσουράνης, Πάουλο Ασουνσάο, Α. Σοάρες, Σ. Κωνσταντινίδης (45' Σ. Κρασσάς), Ν. Λυμπερόπουλος.

    [21] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Τη δέσμευση καταβολής- μετά από τρία χρόνια- τακτικής επιχορήγησης από την Πολιτεία στα Αθλητικά Σωματεία, ομαδικών και ατομικών αθλημάτων, όλης της Ελλάδας, μέσα στους επόμενους δυο μήνες, ανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Δράμα ,όπου είχε σύσκεψη με παράγοντες και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, του Νομού.

    Ο κ. Ορφανός δεσμεύτηκε, επίσης, ότι θα καταβληθεί η τακτική επιχορήγηση που αφορά το Μαζικό Αθλητισμό.

    Τα Σωματεία, που είναι 6.000 περίπου θα επιχορηγηθούν για το 2004, με βάσει τη δραστηριότητα, που είχαν το 2003.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τέθηκε και το θέμα της έγκρισης χρηματοδότησης έργων αθλητικής υποδομής στη Δράμα, για το οποίο ο κ. Ορφανός ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να γνωρίζει το Υφυπουργείο τη σειρά με την οποία μπορούν να υλοποιηθούν

    Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Ορφανός επισκέφτηκε τα γήπεδα Δόξας Δράμας, Δημοτικό Στάδιο (αγωνίζεται ο Πανδραμαϊκός), Αποκάλυψης και Ξηροποτάμου- στα δύο τελευταία αγωνίζονται ομάδες Δ΄ Εθνικής- και συμφώνησε ότι θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των συγκεκριμένων γηπέδων.

    Ο κ. Ορφανός είχε, μάλιστα, την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον αγώνα Δόξας Δράμας- Κοζάνης.

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 8ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Ο Πανσερραϊκός «σκόνταψε» σήμερα στην έδρα του καθώς αναδείχτηκε ισόπαλος με σκορ 1-1 με τον Ηλυσιακό, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η λήξη της αναμέτρησης πάντως βρήκε τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται έντονα για γκολ που τους ακύρωσε ο διαιτητής στις καθυστερήσεις.

    Αντίθετα, η Νίκη Βόλου εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το στραβοπάτημα του πρωτοπόρου Πανσερραϊκού και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας νίκη που πέτυχε με 1-0 επί του Πανηλειακού μείωσε στο ελάχιστο τη διαφορά στο βαθμολογικό πίνακα.

    Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής ξεχώρισε η νίκη της Καστοριάς με 1-0 επί της Καλαμάτας, αλλά και η άνετη επικράτηση του ΑΣΚ Ολυμπιακού Βόλου στη Ριζούπολη με σκορ 3-1 επί του Απόλλωνα Σμύρνης. Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν η Παναχαϊκή και ο Λεβαδειακός, ενώ στο ματς που έγινε χθες Προοδευτική και Εθνικός Αστέρας αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1.

    Η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα, με το παιχνίδι Ακράτητος Λάρισα. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 8ης ημέρας της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Πανσερραϊκός Ηλυσιακός 1-1

    Πανηλειακός Νίκη Βόλου 0-1

    Καστοριά Καλαμάτα 1-0

    Απόλλων Σμύρνης ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου 1-3

    Παναχαϊκή 2005 Λεβαδειακός 0-0

    Ποσειδών Νέων Πόρρων Ατρόμητος Αθηνών 0-2 (άνευ αγώνα)

    Προοδευτική Εθνικός Αστέρας 1-1

    Ακράτητος Λάρισα (το παιχνίδι θα γίνει αύριο, Δευτέρα)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική)

    1.Πανσερραϊκός 17

    2.Νίκη Βόλου 16

    3.Καστοριά 15

    4.ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου 14

    5.Καλαμάτα 13

    6.Λεβαδειακός 13

    7.Πανηλειακός 12

    8.Λάρισα 11

    9.Προοδευτική 11

    10.Εθνικός Αστέρας 11

    11.Παναχαϊκή 2005 10

    12.Απόλλων Σμύρνης 9

    13.Ηλυσιακός 9

    14.Ακράτητος 7

    15.Ατρόμητος Αθηνών 4

    16.Ποσειδών Ν.Πόρρων -24

    *Ακράτητος και Λάρισα έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    *Ο Ποσειδών Ν.Π. έχει ήδη υποβιβαστεί στη Γ' εθνική κατηγορία

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (9η)

    Ηλυσιακός Λάρισα

    Εθνικός Αστέρας Πανσερραϊκός

    Νίκη Βόλου Ακράτητος

    Καλαμάτα Προοδευτική

    ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου Πανηλειακός

    Λεβαδειακός Καστοριά

    Ατρόμητος Αθηνών Απόλλων Σμύρνης

    Ποσειδών Νέων Πόρρων Παναχαϊκή 2005

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Παρίσι, 21 Νοεμβρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, τα κράτη μέλη της Λέσχης του Παρισιού αποφάσισαν την παραγραφή μεγάλου μέρους του χρέους του Ιράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή εντός της Λέσχης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο οι Ρώσοι εκπρόσωποι δεν συνυπέγραψαν την απόφαση, που προβλέπει την παραγραφή του ιρακινού χρέους έως και 80% του συνολικού ποσού, καθώς θα πρέπει να λάβουν τη σχετική έγκριση της κυβέρνησής τους.

    Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα του θα ήταν πρόθυμη να παραγράψει το μισό και πλέον από το χρέος της Βαγδάτης προς αυτή, που ανέρχεται στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [24] ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 21 Νοεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Στις 30 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της δοκιμαζόμενης από τις συγκρούσεις χώρας, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι κάλπες θα στηθούν ακόμη και στις περιοχές, όπου σήμερα μαίνονται οι συγκρούσεις.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση αυτή από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Ιράκ καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής και της ιρακινής διακυβέρνησης να προχωρήσει η διαδικασία των εκλογών παρά την κλιμακούμενη βία σε πολλές περιοχές της χώρας.

    [25] ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Βαγδάτη, 21 Νοεμβρίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Ο ξάδελφος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουι, που είχε πέσει θύμα απαγωγής πρόσφατα, μαζί με άλλο συγγενικό του πρόσωπο, αφέθηκε ελεύθερος, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ανακοίνωση από το γραφείο του Αλάουι.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέστη δυνατή η απελευθέρωση του ξαδέλφου του Ιρακινού πρωθυπουργού.

    [26] Η «G20» ΖΗΤΗΣΕ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

    Βερολίνο, 21 Νοεμβρίου 2004 (15:39 UTC+2)

    Το φόρουμ των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου, καθώς και των αναπτυσσόμενων κρατών (το αποκαλούμενο και ως «G20»), κάλεσε σήμερα, ύστερα το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής, που έγινε στο Βερολίνο, τις ασιατικές χώρες να κάνουν πιο ευέλικτες τις συναλλαγματικές τους πολιτικές, καθώς και να συνδέουν άμεσα τα νομίσματά τους με το δολάριο.

    Στο τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι χώρες της «G20», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Υπογραμμίσαμε τη σημασία των μέτρων αυτών στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, ώστε να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές συναλλάγματος».

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζόν Σνόου, εξέδωσε και μια ξεχωριστή ανακοίνωση, με την οποία χαρακτήρισε, επίσης, ως «αναγκαία» την ευελιξία στις τιμές συναλλάγματος στις ασιατικές οικονομικές, οι οποίες, όπως αναφέρει, «δεν έχουν αυτήν την ευελιξία».

    [27] ΜΑΧΕΣ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ ΜΕ 76 ΝΕΚΡΟΥΣ

    Κατμαντού, 21 Νοεμβρίου 2004 (15:29 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων που έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο χωριό Παντόν, που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Νεπάλ, σκοτώθηκαν 76 άτομα, από τα οποία οι 66 ήταν μαοϊκοί αντάρτες και οι 10 στρατιώτες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    «Οι συγκρούσεις άρχισαν το Σάββατο το βράδυ και συνεχίστηκαν έως την Κυριακή το πρωί, στο χωριό Παντόν στην περιοχή του Καϊλάλι», ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «τα πτώματα 16 ανταρτών βρέθηκαν στο σημείο της σύγκρουσης και 50 άλλα σε απόσταση περίπου εξήντα μέτρων από την περιοχή αυτή».

    Μιλώντας από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κατμαντού, ο εκπρόσωπος του στρατού του Νεπάλ ανέφερε, επίσης, ότι «κατά τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και 10 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», καθώς και ότι «16 άλλα τραυματίστηκαν».

    [28] Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (14:14 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και στην κατάμεστη αίθουσα του «Ολύμπιον» πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, η τελετή έναρξης του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Επίσημοι προσκεκλημένοι, αλλά και πλήθος κόσμου κατέκλυσαν το «Ολύμπιον» προκειμένου να παρευρεθούν στην τελετή έναρξης του σημαντικού πολιτιστικού θεσμού.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Δημόπουλος, τόνισε, ότι πριν από 13 χρόνια - οπότε έγινε διεθνές - οι προορισμοί του Φεστιβάλ αναθεωρήθηκαν, με αποτέλεσμα να ανοιχτεί στη νεανική, ανήσυχη και δημιουργική πλευρά του παγκόσμιου κινηματογράφου. Έγινε ένας χώρος γνωριμίας, διαλόγου και προβληματισμών με τα διεθνή κινηματογραφικά ρεύματα και κέρδισε ένα νέο, ανανεωμένο, κριτικό και δυναμικό κοινό.

    Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

    «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η πόλη του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι η πόλη του νέου σινεμά που αναπνέει σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Μετά από μια μακρά περίοδο ομφαλοσκοπήσεων, ο κινηματογράφος γνωρίζει μια καινούρια άνθηση. Έχουν διευρυνθεί και είναι πλέον ευκολότερες οι προσβάσεις των θεατών στην ιστορία του σινεμά. Η ανάπτυξη του DVD και των νέων τεχνολογιών ανοίγουν τους δρόμους για ένα νέο κύμα κινηματογραφοφιλίας, που βέβαια θα αφορά κατ' εξοχήν τους νέους», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δημόπουλος.

    Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

    Ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Γυφτόπουλος χαρακτήρισε σοβαρό, σεμνό και διακριτικό τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού το θεσμό του Φεστιβάλ, δίνοντας την ευκαιρία της συνέχειας, της αυτοοργάνωσης και της ανασύνταξης σε μία διοίκηση που ομολογουμένως έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων και των προσδοκιών. Παράλληλα, τόνισε ότι ιστορικοί και αναπτυξιακοί λόγοι οδήγησαν στην μεταλλαγή του θεσμού σε διεθνές φεστιβάλ.

    Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, δήλωσε ότι αισθάνεται δέος και τιμή που βρίσκεται ενώπιον των πλέον ιδιοφυών και οραματιστών επαγγελματιών του τόπου μας, οι οποίοι διαθέτουν το προνόμιο να αμφισβητούν, να προβληματίζουν, να τολμούν να καταγράφουν με ρεαλισμό τους κοινωνικούς προβληματισμούς, να εμπνέονται και να χρησιμοποιούν τις πηγές της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να παράγουν ουσιαστικό πολιτισμό μέσα από τη μαγεία της τέχνης που υπηρετούν.

    Ο κ. Τατούλης τόνισε επίσης ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης "είναι ένας καθιερωμένος και επιτυχημένος θεσμός. Είναι το σημαντικότερο γεγονός όχι μόνον του τόπου μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, ενώ έχει καταγραφεί ως αξιοπρόσεχτη παρουσία στη διεθνή κινηματογραφία".

    [29] Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ "EUROVISION JUNIOR"

    Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2004 (13:50 UTC+2)

    Η Ισπανία με το τραγούδι ''Antes muerta que sencilla'', το οποίο ερμήνευσε η 9χρονη Μαρία Ισαβέλλα, κατέκτησε με 171 βαθμούς την πρώτη θέση στο δεύτερο διαγωνισμό τραγουδιού ''Eurovision junior'', που διεξήχθη χθες βράδυ στο Lillehammer της Νορβηγίας.

    Στον ίδιο διαγωνισμό η Κύπρος με το τραγούδι ''Ονειρα'', που ερμήνευσε ο Μάριος Τοφής, κατέκτησε την όγδοη θέση με 61 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα με το συγκρότημα Secret Band πήρε την ένατη θέση με 48 βαθμούς. Ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 26 Νοεμβρίου 2005 στο Βέλγιο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΛΑΜΕΓΚΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (11:28 UTC+2)

    Δύο παραστάσεις χορού φλαμέγκο με τίτλο «Πηνελόπη» θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αύριο και την Τρίτη, το Ισπανικό Μπαλέτο της Μούρθια.

    Στις παραστάσεις που θα ξεκινήσουν στις 9 το βράδυ, τα μέλη του μπαλέτου θα ζωντανέψουν ξανά την «Οδύσσεια» του Ομήρου και εστιάζουν στη γυναίκα του Οδυσσέα, την Πηνελόπη. Η ιστορία εξελίσσεται στην Ιθάκη, κατά την απουσία του Οδυσσέα μέχρι και την επιστροφή του.

    [31] ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2004 (11:23 UTC+2)

    Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον γνωστό και αξιόλογο κινηματογραφικό θεσμό διεθνώς, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Μισέλ Δημόπουλος, μιλώντας χτες βράδυ κατά την τελετή έναρξης του φεστιβάλ, η οποία έγινε στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», που αποτελεί και την έδρα του.

    Στην επίσημη τελετή έναρξης, που ξεκίνησε στις 21.00, παρών ήταν και υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χρήστος Ζαχόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και δεκάδες βουλευτές του νομού από όλα τα κόμματα.

    Ανοίγοντας την αυλαία του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο κ. Δημόπουλος έκανε αναφορά στα 45χρόνια πορείας του θεσμού και στάθηκε ιδιαίτερα στα τελευταία δεκατρία, κατά τη διάρκεια των οποίων, όπως είπε, το Φεστιβάλ αναμορφώθηκε και καταξιώθηκε διεθνώς.

    Αμέσως μετά την επίσημη τελετή έναρξης η έναρξη του φεστιβάλ και των προβολών έγινε άτυπα την Παρασκευή το μεσημέρι στις δύο αίθουσες του «Ολύμπιον», καθώς και τις τέσσερις αίθουσες του λιμανιού ακολούθησε η προβολή της ταινίας έναρξης με τίτλο, «Η θάλασσα μέσα μου» «Mar Adentro του Αλεσάντρο Αμεναμπάρ. Στη συνέχεια παρατέθηκε και δεξίωση στην αίθουσα του λιμανιού.

    Οι προβολές των συνολικά 186 ταινιών όλων των τμημάτων του φεστιβάλ, που θα προβληθούν, φιλοξενούνται σε οκτώ κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, από την ερχόμενη Δευτέρα στο φεστιβάλ εντάσσονται και η αίθουσα προβολών του Μουσείου Κινηματογράφου στο Λιμάνι, όπως και η αίθουσα «2» του πολυκινηματογράφου «Πλατεία», όπου θα πραγματοποιούνται το πρωί οι δημοσιογραφικές προβολές των ταινιών.

    Οι χτεσινές προβολές έγιναν στο πλαίσιο των αφιερωμάτων σε κινηματογραφιστές (Αμπάς Κιαροστάμι, Κιγιόσι Κουροσάβα, Αλέξης Δαμιανός, Κώστας Σφήκας) των «Νέων Οριζόντων» και του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια». Το πρόγραμμα προβολών του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, αλλά και του ελληνικού, αρχίζει σήμερα το μεσημέρι.

    Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται στη Θεσσαλονίκη και η επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Υπέρ. Προς τιμήν της θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» τιμητική τελετή.

    Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Οι τσακωμένες αδελφές», της Aλεξάνδρα Λεκλέρ, στην οποία πρωταγωνιστεί. Πρόκειται για μια ψυχολογική κωμωδία, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε και πρόκειται να βγει στις γαλλικές αίθουσες στις 22 Δεκεμβρίου. Τιμητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης αύριο, Δευτέρα, για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, για το Μάνο Ζαχαρία.

    Εξάλλου, σήμερα αρχίζουν από το Κιλκίς και οι περιφερειακές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, οι οποίες πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Οι εκδηλώσεις αυτές θα διαρκέσουν έως την 1η Δεκεμβρίου και οι προβολές τους θα πραγματοποιηθούν, εκτός από το Κιλκίς, στην Αλεξανδρούπολη, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τις Σέρρες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 November 2004 - 19:13:57 UTC