Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ
  • [03] ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [06] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ
  • [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ
  • [08] ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
  • [09] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [10] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [12] ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΘΗΝΑ-ΣΟΦΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [13] ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΛΑΒΚΟΦ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • [15] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [16] ΟΦΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 5-0
  • [17] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ 3-1
  • [18] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ
  • [19] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΦΙΛΙΠ ΝΤΕ ΜΠΡΟΚΑ
  • [20] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [21] ΑΠΟ ΣΥΜΠΤΩΣΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [23] ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ BALKAN FUND

  • [01] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάϊρο, 27 Νοεμβρίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Στο Κάϊρο, βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, για να έχει συνομιλίες με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, το απόγευμα της Παρασκευής από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

    Στο Κάιρο ο κ. Κ.Καραμανλής, θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέντ Ναζίφ και θα καταθέσει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη και στο Μαυσωλείο του Σαντατ. Οι δύο αντιπροσωπείες θα υπογράψουν συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας και για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία των κέντρων ερευνών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Την Κυριακή, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος θα του παραθέσει και γεύμα εργασίας. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στις Πυραμίδες.

    Η συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Ο νεοεκλεγείς πατριάρχης κ. Θεόδωρος μίλησε με θερμά λόγια για τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου. "Φυλάττουμε Θερμοπύλες σε δύσκολες συνθήκες, αλλά η παρουσία σας εδώ μας δίνει δύναμη και ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν μας ξεχνάει ποτέ", είπε ο Πατριάρχης.

    Ο κ. Θεόδωρος χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή ως χαρισματικό ηγέτη που κερδίζει τους άλλους, ενώ υπογράμμισε ότι στήριγμα του Πατριαρχείου είναι και οι απόδημοι Ελληνες, που, όπως είπε, ως φιλότιμοι και καλοί άνθρωποι βοηθούν να φτιάχνεται ένα σχολείο, μια εκκλησία σε ολόκληρη την Αφρική.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα είναι συμπαραστάτης στην αποστολή του Πατριαρχείου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθειά του συνολικά στην αφρικανική ήπειρο, όπου προωθεί τις αξίες του χριστιανισμού και του ελληνισμού.

    Ο πατριάρχης χάρισε στον πρωθυπουργό τον Σταυρό του Πατριαρχείου και από μία εικόνα του Χριστού και της Παναγίας στην κ. Καραμανλή, ενώ ο πρωθυπουργός ανταποδίδοντας το δώρο χάρισε στον κ. Θεόδωρο ένα εγκόλπιο.

    "Θα το έχω ως ένα φυλακτό και όχι ως πολύτιμο κόσμημα και θα έχω συνέχεια κοντά μου την Ελλάδα και εσάς", είπε ο κ. Θεόδωρος.

    Στο σπίτι του Κ.Καβάφη

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το σπίτι του ποιητή Κ. Π. Καβάφη που λειτουργεί ως μουσείο και την νέα Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη. Ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης η οποία άρχισε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός έδειξε εντυπωσιασμένος και από τη σύγχρονη τεχνολογία που χρησιμοποιείται αλλά και τα ιστορικής αξίας βιβλία που εκτίθενται.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η βιβλιοθήκη αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που είναι ορόσημο όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Ανέφερε ακόμη ότι αποτελεί γέφυρα πολιτισμού, ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας στην Αλεξάνδρεια και υπογράμμισε τον ρόλο της τόσο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών όσο και για την προσφορά της στον ελληνισμό.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να συζητήσει τα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου σε ανώτατο επίπεδο με την αιγυπτιακή κυβέρνηση το Σάββατο και την Κυριακή στο Κάιρο.

    Μιλώντας σε έλληνες ομογενείς, ο πρωθυπουργός είπε ότι με τον πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αιγύπτου θα αναζητήσουμε λύσεις μέσα στο πλαίσιο των εγκάρδιων διμερών δεσμών μας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την ρεαλιστική και ορθολογική ενίσχυση της συνέχισης της ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των ελληνικών εμπορικών επιμελητηρίων με την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για την τόνωση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής, θέλει να παραμείνει ο ελληνισμός ζωντανός και ακμαίος στην Αίγυπτο και θα βοηθήσει την ομογένεια να εξακολουθήσει να δίνει το παρόν.

    Ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι ήδη εξετάζεται περαιτέρω αμοιβαία χορήγηση υπηκοοτήτων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και σημείωσε ότι θα υπάρξει ειδική πολιτική τόσο για τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας, όσο και για την προστασία και την αξιοποίηση της περιουσίας της.

    Ο πρόεδρος της ελληνικής παροικίας παρέδωσε στον πρωθυπουργό φωτογραφία από την επίσκεψη, το 1957, του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στην έδρα την παροικίας.

    [02] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 27 Νοεμβρίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Υπέρ της ακύρωσης του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ψήφισε σήμερα το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας τη δυσπιστία του προς την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    Το κείμενο απόφασης, που πέρασε με ισχυρή πλειοψηφία, χαρακτηρίζει την ψηφοφορία της 21ης Νοεμβρίου άκυρη, εξαιτίας των παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά τη διεξαγωγή της, που νοθεύουν τη βούληση των ψηφοφόρων.

    Κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, η οποία είχε μοναδικό αντικείμενο την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, ο πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Βολοντίμιρ Λιτβίν, είχε χαρακτηρίσει την ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ως τη «ρεαλιστικότερη λύση».

    Αργότερα, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλεξάντρ Μορόζ, υποστήριξε πως «πρέπει να επαναλάβουμε τον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού οι δύο υποψήφιοι είναι έτοιμοι να το κάνουν».

    Την πληροφορία του κ. Μορόζ κλήθηκε να επιβεβαιώσει η εκπρόσωπος του κυβερνητικού υποψηφίου, Χάνα Χέρμαν, η οποία ωστόσο δήλωσε πως «μόνο ο κ. Γιανουκόβιτς μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία».

    Η διεξαγωγή νέων εκλογών στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση της κρίσης, δήλωσε από τη Χάγη και ο Μπεν Μποτ, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, μιλώντας με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι να έχουμε νέες εκλογές. Θα ήταν η ιδανική λύση. Θεωρώ ότι κατευθυνόμαστε προς νέες εκλογές, αυτό θα πρέπει να γίνει σύντομα, πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι εκφράζεται στο όνομα της προεδρίας της ΕΕ.

    [03] ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:32 UTC+2)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκάλεσε μία ακόμη παρέμβαση του διάσημου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, αυτή τη φορά για το θέμα της Προεδρικής εκλογής.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας στην πρεμιέρα της παράστασης «Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή Ελλάδα», τάχθηκε υπέρ μίας συναινετικής λύσης και υπέρ της εκλογής Αριστερού Προέδρου, ενώ κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν ότι θα έβλεπαν θετικά μία ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι δεν ενδιαφέρεται. Η Αλέκα Παπαρήγα απ την πλευρά της, χαρακτήρισε «τζόγο» τη συνεχιζόμενη προεδρολογία.

    Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη «ο Πρόεδρος έχει προεπιλεγεί και βρίσκεται στον εγκέφαλο του κ. Καραμανλή. Το όνομα αυτό θα τεθεί σε συζήτηση με τον Γιώργο Παπανδρέου και έτσι δύο εγκέφαλοι θα αποφασίσουν ποιος θα είναι υποψήφιος». Σε ερώτηση για ενδεχόμενο υποψηφιότητας Αριστερού Προέδρου, δήλωσε ότι η Πολιτεία άργησε κιόλας να τιμήσει για τους αγώνες τους για την ελευθερία και την δημοκρατία πρόσωπα της Αριστεράς, προτείνοντας τους για το αξίωμα αυτό. Ο ίδιος μάλιστα δεν έκρυψε ότι θα ήθελε να δει να προτείνεται ο Μανώλης Γλέζος ή ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ σε ερώτηση για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο απάντησε: «Γιατί όχι:».

    Σε πρόταση για πρόσωπο κοινά αποδεκτό φαίνεται να συμφωνούν όμως και στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε λόγο για ευτελισμό του θεσμού με την παρατεταμένη προεδρολογία. «Η προεδρολογία δεν είναι μόνο αποπροσανατολισμός, είναι η προσπάθεια που γίνεται να περάσει στον Ελληνικό λαό η γραμμή της συναίνεσης. Πρόκειται για πράγματα τα οποία αν θέλετε ευτελίζουν και αυτόν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας που τον υπερασπίζονται, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σαν την πεμπτουσία και την βιτρίνα να πω, την κορωνίδα του συστήματος», υποστήριξε η κ. Παπαρήγα.

    Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά πάντως, φάνηκε να συμφωνεί με την Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη ότι ήρθε η ώρα μιας γυναίκας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Γιώργος Σουφλιάς απ την πλευρά του, ζητάει να ανακοινώσει η κυβέρνηση την πρόταση της για την Προεδρία της Δημοκρατίας το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προέβη στην κίνηση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο ανάλογης πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 27 Νοεμβρίου 2004 (19:50 UTC+2)

    Έληξαν το απόγευμα στη Μαδρίτη οι εργασίες της έκτακτης Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην οποία συμμετείχαν πέντε εν ενεργεία πρωθυπουργοί και πάνω από είκοσι ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους ομολόγους του Ευρωπαίους και να τους ενημερώσει ιδιαίτερα για το χθεσινό ταξίδι του στη Ραμάλα και τις συνομιλίες που είχε στο Ισραήλ αρχικά με τον Σιμόν Πέρες και στη συνέχεια με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής πλευράς. Οι πρόσφατες εξελίξεις και η ανάγκη της εδραίωσης των δημοκρατικών αρχών στην Ουκρανία ήταν το δεύτερο θέμα που ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τους άλλους σοσιαλιστές ηγέτες, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση.

    Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, έχουν ως εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως πήγε η συνάντηση, ποια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την συνδιάσκεψη και οι επαφές που είχατε;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτο θέμα της συνάντησης εδώ στη Μαδρίτη των αρχηγών των σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων της Ε.Ε., ήταν η ενημέρωση για την επίσκεψή μου στη Ραμάλα.

    Είχα την ευκαιρία εκεί, να συζητήσω και με τους Ισραηλινούς, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Σιμόν Πέρες, αλλά και με την Παλαιστινιακή πλευρά, και να μεταφέρω εδώ τις απόψεις μου για τις εξελίξεις, και την ανάγκη και εμείς ως σοσιαλιστές, να παίξουμε καθοριστικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαδικασίες στην περιοχή.

    Δεύτερο μεγάλο θέμα, ήταν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, και η ανάγκη να εμπεδωθεί η δημοκρατική διαδικασία, οι δημοκρατικές αρχές, και η ανησυχία βεβαίως που έχουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ε.Ε. - εμείς έχουμε όπως ξέρετε ζητήσει δημοψήφισμα στη χώρα μας, ως ΠΑΣΟΚ, και αυτό διότι είναι ένα σημαντικό κείμενο, που θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές για τον Έλληνα πολίτη, και αυτές οι αλλαγές θέλουν τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού - , αλλά συζητήσαμε και για τη Νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, μια σοσιαλιστική πρόταση την οποία συζητούμε για τους επόμενους μήνες και για τα επόμενα χρόνια. Μια πρόταση, πολύ σημαντική σε τομές που αφορούν στην παιδεία, την καινοτομία, την ανάπτυξη και βεβαίως την συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση της Ευρώπης.

    Τέλος, το μεγάλο θέμα της Τουρκίας. Στις 17 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει μια σημαντικότατη απόφαση της Ε.Ε., η οποία θα αποτελέσει τη βάση των επόμενων ετών για τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ευρώπη, πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Θα περίμενα, μάλιστα, με καθαρό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση να μιλά πιο πολύ για τα θέματα αυτά.

    Εμείς, εγώ, έκανα παρέμβαση και μίλησα για το θέμα της Τουρκίας, τονίζοντας, την στρατηγική που είχαμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, η οποία, ουσιαστικά λέει ναι στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά και παράλληλα ναι στην επίλυση και μεγάλων ζητημάτων που αφορούν στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τόνισα, ότι πρέπει στις δικές μας αποφάσεις, να επισημάνουμε την ανάγκη για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με συγκεκριμένη φρασεολογία η οποία έγινε και αποδεκτή, για την αναγνώριση της Κύπρου, για την απόσυρση των στρατευμάτων από την Κύπρο και βεβαίως για τις σχέσεις καλής γειτονίας σύμφωνα και με την χάρτα του ΟΗΕ.

    Στο τέλος, ο προεδρεύων, ο κ. Ρανσμούνσεν, υιοθέτησε τις προτάσεις τις δικές μου, και μάλιστα, ζήτησε να γίνω και αντιπρόεδρος της ομάδας αξιολόγησης, μαζί με τον κ. Αχτισαάρι, για την Τουρκία, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, που θα δουλέψει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δύο λόγια, το μήνυμα αυτής της συνάντησης; Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη; Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μια ισχυρή Ευρώπη, δημοκρατική Ευρώπη, Ευρώπη αλληλεγγύης στον Ευρωπαίο πολίτη, με τη συμμετοχή του, με τη φωνή του ισχυρή, μια Ευρώπη της ειρήνης, μια Ευρώπη που διεκδικεί να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, και βεβαίως, με τη διεύρυνση να εμπεδώσει αρχές ευρωπαϊκές όπως η δημοκρατία και η καλή γειτονία.

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:01 UTC+2)

    Τη συνδρομή του αμερικανού προέδρου, προκειμένου να υπάρξει λύση με μια κοινά αποδεκτή ονομασία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ζητεί με επιστολή του προς τον Τζορτζ Μπους ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα».

    Το κείμενο της επιστολής η οποία αποτελεί απάντηση σε πρόσφατη επιστολή του κ. Μπους, έχει διαμορφωθεί και πρόκειται να αποσταλεί στον Λευκό Οίκο από στιγμή σε στιγμή. Πρόκειται για ιδιαίτερα θερμή επιστολή η οποία αρχίζει με την επίκληση «Αγαπητέ Τζορτζ» και έχει ως αποκλειστικό θέμα το Μακεδονικό και τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την κατάληξη σε κοινά αποδεκτή ονομασία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Το θέμα αυτό όπως γράφει το «Βήμα», θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη με τον αμερικανό ομόλογό του κ. Πάουελ που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση αυτή η οποία ζητήθηκε από την Αθήνα, θα εξετασθεί όλο το πλέγμα των εθνικών θεμάτων.

    [06] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2004 (22:29 UTC+2)

    Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Θεσσαλονίκης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γενικότερα ενημερώθηκε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος στην έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παυλόπουλος, σε ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα στηρίξει την υπάρχουσα δομή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές ως προς αυτή, αντίθετα θα ενισχυθεί θεσμικά και οικονομικά.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και πιθανόν να κατατεθεί πριν τις γιορτές στη Βουλή, καθώς και ότι ο Κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση "στη μνήμη του ανθρώπου που ενσάρκωσε το πνεύμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", θα ονομάζεται "Θεόδωρος Κατριβάνος". Επίσης, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλοίωσης του β΄βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση γενικότερα θα στηρίζει τον νομό της Θεσσαλονίκης, που ήρθε η ώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη όπως είπε και να γίνουν πραγματικότητα τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η περιοχή και η Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι θα ενισχυθεί η περιφέρεια και πέρα από κομματισμούς ζήτησε την συνεργασία όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι "βρισκόμαστε στην εποχή των περιφερειών. Η Ευρώπη του μέλλοντος είναι η Ευρώπη των περιφερειών", είπε ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι οι πόροι του Δ' ΚΠΣ θα διατεθούν για την αναβάθμιση της Περιφέρειας. Πρόσθεσε ότι ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των Περιφερειών.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα για τους τσιγγάνους στους δήμους Ευόσμου και Εχεδώρου, ενώ το ΥΠΕΣΔΔΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα χρηματοδοτήσουν με ποσό που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, πρόγραμμα υποδομών για τον οικισμό της Ευξεινούπολης.

    Κατά τον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης αφού καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο και τον υφυπουργό κ. Αθανάσιο Νάκο και τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών που παρευρίσκονταν, ανέφερε ότι η συνεχής παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο νομό και η γενικότερη πορεία του, δείχνουν το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα και τις προοπτικές αυτού του τόπου.

    Ο ίδιος τόνισε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει κατορθώσει με τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του να γκρεμίσει τα κομματικά τείχη εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγγίζοντας όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και τις ψυχές όλων όσων ασχολούνται με αυτή.

    Ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε από τον υπουργό να συμβάλει στην επίσπευση της επίλυσης των προβλημάτων και στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, που είναι απαράβατος όρος για την ισομερή ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «ο νέος Αναπτυξιακός νόμος είναι σαφώς καλύτερος από τους παλαιότερους και έρχεται να επιλύσει πολλά από τα προβλήματα που οδήγησαν την ελληνική περιφέρεια στην αποβιομηχάνιση και τον οικονομικό μαρασμό». Ωστόσο ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε ότι «κανείς αναπτυξιακός νόμος, ακόμα και αν υλοποιηθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα μας για υπαγωγή στην Γ΄ ζώνη κριτηρίων δεν θα μπορέσει να μας βοηθήσει, χωρίς την επανενεργοποίηση του οδικού άξονα 10 και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την γεωργία και τον τουρισμό, που αποτελούν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας."

    [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Δέκατη Συνάντηση Κορυφής των κρατών μελών της Γαλλοφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Δυτική Αφρική, στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου.

    Στη σύνοδο έγινε δεκτή η υποψηφιότητα της Ελλάδας (μαζί με άλλες, όπως της Ανδόρας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Αρμενίας, και Γεωργίας) για συμμετοχή της ως συνδεδεμένου μέλους στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, που αριθμεί πάνω από 50 μέλη.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου, αρχηγοί κυβερνήσεων των χωρών-μελών συζήτησαν τις κατευθύνσεις και την πολιτική του Οργανισμού για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες, ο κ. Βαληνάκης ευχαρίστησε τα κράτη-μέλη για την ψήφο τους και υπογράμμισε την πρόσθετη σημασία που αποκτά η συμμετοχή της Ελλάδας ενόψει της εκλογής της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Βαληνάκης ζήτησε επίσης τη συνδρομή των χωρών της Γαλλοφωνίας για την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας της EXPO 2008, υποσχόμενος να είναι τα γαλλικά επίσημη γλώσσα της διοργάνωσης.

    Στο περιθώριο της συνόδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συζητήσεις με ομολόγους του από πολλά κράτη-μέλη τόσο για διμερή θέματα, όσο και για την προώθηση του φακέλου της υποψηφιότητας για την EXPO 2008.

    Μετά την επίσημη ένταξη της χώρας μας στη Διεθνή Οργάνωση της Γαλλοφωνίας,ο κ. Βαληνάκης δήλωσε:

    «Ο οργανισμός αυτός έχει τις ρίζες του στην ευρωπαϊκή παράδοση και αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της παραδοσιακής προσήλωσης της χώρας μας στα ευρωπαϊκά ιδανικά. Η Σύνοδος της Ουαγκαντούγκου εξέτασε ένα δεκαετές στρατηγικό πλαίσιο που θα καθορίσει τις κατευθύνσεις του οργανισμού για την επόμενη δεκαετία. Είναι επιλογή της Ελλάδας να μην λείπει από αυτό το σχεδιασμό».

    Και πρόσθεσε:

    «Σε μια περίοδο που η Ευρώπη αλλάζει, είναι επιλογή μας να ταχθούμε υπέρ της διατήρησης του ευρωπαϊκού γλωσσικού πλούτου και κατά της μονογλωσσίας που θα επηρέαζε μακροπρόθεσμα ασφαλώς και την ελληνική γλώσσα. Το σύνθημα του οργανισμού για μια Ευρώπη των λαών, των γλωσσών και των πολιτισμών, εκφράζει απολύτως την ελληνική πλευρά. Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που θα μιλάει με μια φωνή, αλλά όχι σε μια Ευρώπη που θα μιλάει με μια γλώσσα».

    [08] ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Βατικανό, 27 Νοεμβρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Τα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου επεστράφησαν, ύστερα από 800 χρόνια, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τη διάρκεια τελετής στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

    Σε μια λαμπρή τελετή στο Βατικανό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, παρέλαβε τα ιερά λείψανα από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', τα οποία θα μεταφερθούν στο Φανάρι, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί δοξολογία και θα τεθούν σε λαϊκό προσκύνημα.

    Τα ιερά λείψανα των Πατριαρχών Χρυσοστόμου και Γρηγορίου αφαιρέθηκαν από το Ναό των Αγίων Αποστόλων κατά την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 και κατά την τελετή στην Αγία Έδρα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπογράμμισε την ιστορική σημασία της χειρονομίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' να τα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

    "Τελεσιουργείται σήμερον ιερά πράξις αποκαταστάσεως εκκλησιαστικής ανωμαλίας και αδικίας προ οκτώ όλων αιώνων διαπραχθείσης", επεσήμανε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Συγχρόνως, εξήρε τη χειρονομία του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως πράξη "επουλώσεως παλαιών και προλήψεως νέων πληγών" και ως "παράδειγμα μιμήσεως, μήνυμα αδελφικόν και νουθεσίας προς πάντας κατέχοντας αυθαιρέτως και παρακρατούντας αλλοτρίους θησαυρούς της πίστεως, της ευσέβειας και του πολιτισμού".

    "Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια όταν συγκλίνουν η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παραλαμβάνοντας τα λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και μεγάλων Πατέρων της χριστιανικής Εκκλησίας.

    "Διαισθάνομαι ότι ακούομεν τον εν Αγίοις Πατέρα ημών Ιωάννη τον Χρυσόστομο επαναλαμβάνοντα τους τελευταίους λόγους της επιγείου ζωής του "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν", είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μέσα στην επιβλητική βασιλική του Αγίου Πέτρου.

    [09] ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 27 Νοεμβρίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Μια νέα σελίδα στις ελληνοαραβικές και τις διμερείς σχέσεις ανοίγει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Αίγυπτο.

    Ο κ. Καραμανλής, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση τόσο στον πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, όσο και στον πρωθυπουργό, Αχμεντ Νατζίφ, να επισκεφθούν την Ελλάδα.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι σχέσεις ήταν και είναι παραδοσιακά στενές και ανέφερε πως αυτό φαίνεται από την ισχυρή βάση φιλίας και συνεργασίας που υπάρχει σε ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο.

    «Η συνάντηση και η επαφή μας με την αιγυπτιακή κυβέρνηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία», τόνισε ο πρωθυπουργός, «λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή στην οποία η Αίγυπτος παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Από τη δική μας πλευρά εκτιμάμε ιδιαίτερα τη μετριοπάθεια και τη σταθεροποιητική επιρροή που έχει η Αίγυπτος στην περιοχή».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπήρξε αμοιβαία πρόθεση να συνεισφέρουν και οι δύο χώρες στη σταθερότητα της περιοχής.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκαν πρακτικοί τρόποι για να ενισχυθούν οι καλές σχέσεις ώστε να γίνουν πιο επωφελείς και για τις δύο χώρες, και γι' αυτό θα προωθηθεί η διμερής συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και στο χώρο του πολιτισμού. Αποφασίσθηκε ακόμη, όπως είπε, να ενισχυθεί η οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων και οι επαφές μεταξύ των υπουργείων που έχουν αρμοδιότητα σ' αυτούς τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν δύο νέες συμφωνίες, μία για την αποφυγή διπλής φορολογίας και μία για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι είναι σημαντικό θέμα ο πολιτισμικός διάλογος, τονίζοντας ότι έχει μεγάλη σημασία να προωθηθεί η εγγύτητα των πολιτισμών, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα -όπως είπε- για την εποχή μας. Εξάλλου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας την οποία επισκέφθηκε χθες.

    Ακόμα, ανέφερε ότι πρέπει να επιδιώξουμε την αναβάθμιση του μηχανισμού του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, έτσι ώστε να συνεισφέρουμε σε πρωτοβουλίες που προωθούν τον περιφερειακό διάλογο και τη συνεργασία.

    Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρό και πως θα πρέπει να αυξηθεί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες.

    Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως οι επιχειρηματίες μπορούν να δώσουν λύση στο θέμα με συνεργασίες και επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και της γεωργίας.

    Ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στην ευρωμεσογειακή συνεργασία είπε ότι δεν έχει αποδείξει μέχρι τώρα την αξιοπιστία και τους λόγους που ιδρύθηκε και γι' αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε σ' αυτό περισσότερο. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου και πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη της Αιγύπτου για την ΕΕ και για τις σχέσεις και για τη συνεργασία της με την ΕΕ, καθώς και ότι η Αίγυπτος μπορεί να λειτουργήσει ως πιθανή πύλη για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς παίζει σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο.

    Ο πρωθυπουργός μαζί με τη σύζυγό του επισκέφθηκαν σήμερα την Ακρόπολη του Καΐρου, ενώ αύριο (Κυριακή), τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο κ. Καραμανλής θα ξεναγηθεί στις Πυραμίδες, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ και θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμήν του ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

    [10] ΣΥΛΛΗΨΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κως, 27 Νοεμβρίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Κω εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, στην ακτή της θαλάσσιας περιοχής Λάμπη της Κω, τρεις λαθρομετανάστες (άνδρες).

    Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κρατούνται και θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα της Κω κατά την αυτόφωρη διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις τους, εισήλθαν στην χώρα μας από τις απέναντι τουρκικές ακτές με πλαστική βάρκα την οποία κατέστρεψαν κατά την αποβίβασή τους στην ακτή.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Παρέμβαση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί εξέτασαν θέματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης στο Συμβούλιο υιοθετήθηκε ομόφωνα κείμενο συμπερασμάτων για την ενίσχυση του τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Ο κ. Σιούφας, τόνισε ότι χρειάζεται να αναληφθούν δράσεις σε πτυχές της βιομηχανικής πολιτικής που μπορούν να δώσουν ουσιαστική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να προσανατολισθούν περισσότερο τα διαρθρωτικά ταμεία στις ανάγκες του παραγωγικού αυτού τομέα, μέσω της δυνατότητας που παρέχει το αποθεματικό ευελιξίας. Επιπλέον, ζήτησε την επιτήρηση των εισαγωγών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών από την κατάργηση των ποσοστώσεων και την εμπορική παρουσία της Κίνας και την Ινδίας. Ο υπουργός εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία του να συμμετάσχει στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την κλωστοϋφαντουργία, που έχει συσταθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της Ε.Ε., μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Σπ. Παπαδόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου Δημ. Βρεττάκο και τον Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας Σπ. Ευσταθόπουλο. συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και αφού η Επιτροπή παρουσίασε την Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για το 2004, εστιάσθηκε κυρίως στην πορεία της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και της υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο αυτής και οι οποίοι στηρίζονται στο βασικό τρίπτυχο: οικονομική μεγέθυνση - κοινωνική συνοχή - βιώσιμη ανάπτυξη, υπό το φως των συμπερασμάτων που περιλαμβάνονται στην Έκθεση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, γνωστής και ως «Επιτροπής Κοκ». Η ενδιάμεση επανεξέταση της στρατηγικής αυτής κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2005, προσφέρει, όπως τονίστηκε εδώ από το σύνολο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα «μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθούν απαντήσεις στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος εξάλλου, στην οικονομική κατάσταση και τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα που την χαρακτήρισε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, τόνισε την ανάγκη παράλληλα με την δημοσιονομική εξυγίανση, να διαμορφωθούν πολιτικές που αυξάνουν την παραγωγικότητα, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον ευνοϊκό για την επιχειρηματικότητα και βελτιώνουν την ποιότητα στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών προς όφελος του καταναλωτή.

    Περαιτέρω, στο Συμβούλιο συνεχίσθηκε η εξέταση της πρότασης κανονισμού για τα χημικά προϊόντα (REACH). Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να εστιασθεί στη μείωση του άμεσου αλλά και έμμεσου κόστους στην βιομηχανία, όχι μόνο στην χημική βιομηχανία αλλά σε όλους τους κλάδους που χρησιμοποιούν χημικά και στους διανομείς, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, πρότεινε την ένταξη στις άμεσες προτεραιότητες της ευαισθητοποίησης της βιομηχανίας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας, με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία εφαρμογής του REACH.

    Τέλος, ο κ. Σιούφας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της πολιτικής στήριξης της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας μας να φιλοξενήσει την Ευρω-μεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών Βιομηχανίας του 2006.

    [12] ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΘΗΝΑ-ΣΟΦΙΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Σόφια, 27 Νοεμβρίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Η δυνατότητα προσέλκυσης Κινέζων τουριστών στο τρίγωνο Αθήνα - Σόφια - Κωνσταντινούπολη, συζητήθηκε στην ετήσια συνάντηση του Βουλγαρικού Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Σόφια.

    Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε στις αρχές του 2004 και ενοποιεί 32 εταιρείες στον τομέα, ανάμεσα στις οποίες είναι το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού στη Σόφια, ο εθνικός αεροπορικός μεταφορές Bulgaria Air, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες Sheraton, Hilton, Radison, Kempinski-Zografski κ.α. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο φέτος στη Βουλγαρία έκαναν διακοπές 3,6 εκατ. ξένοι τουρίστες, δηλαδή κατά 16% περισσότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Στο χαιρετιστήριο λόγο του προς του συμμετέχοντες στη συνάντηση ο πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι τόνισε: «Μια από τις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησής μας είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού, αρχαιολογικού, αγροτικού και οικολογικού τουρισμού, διευρύνοντας το δυναμικό των άριστων χειμερινών κέντρων μας. Μεγάλη πρόκληση για μας είναι επίσης να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία και τα συνεδριακά κέντρα της Σόφιας και των μεγάλων πόλεων, έτσι ώστε να μετατρέψουμε την απασχόληση στον κλάδο σε μόνιμη.»

    Σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού στις χώρες της ΕΕ ένας συμμέτοχος σ συνέδριο ξοδεύει 715 ευρώ την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ το ποσό αυτό για τον χειμερινό ή τον θαλασσινό τουρισμό είναι μόλις 60 ευρώ. Το δυναμικό του συνεδριακού τουρισμού είναι να διευρυνθεί έως 10-15 φορές, ενώ ο παραδοσιακός-μόνο 1-2 φορές. Ακόμη περισσότερο ο συνεδριακός τουρισμός ενθαρρύνει την ανάπτυξη όλης της οικονομίας.

    «Η Βουλγαρία κατέχει πολύ ανταγωνιστική θέση στον τομέα αυτήν τη στιγμή, λέει ο Τζόζεφ Χάλμπχερ, διευθυντής του ξενοδοχείου Kempinski-Zogfaski στη Σόφια. Εδώ οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι, ξέρουν ξένες γλώσσες, έχετε θαυμάσια φυσικά δεδομένα και πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.»

    Εκ μέρους του ο Φρίντριχ Νίιμαν, πρόεδρος του Βουλγαρικού Γραφείου Συνεδριακού Τουρισμού και διευθυντής του ξενοδοχείου «Hilton» μίλησε για την ανεπαρκή διαφήμιση της Βουλγαρίας ως προορισμού συνεδριακού τουρισμού: «Αυτό όμως είναι μεγάλο πλεονέκτημα για το μέλλον, γιατί οι συμμετέχοντες σε συνέδρια έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τη Βιέννη ή το Παρίσι για παράδειγμα και ψάχνουν να ανακαλύψουν νέους προορισμούς. Άλλο πλεονέκτημα σας είναι οι ακόμη χαμηλές τιμές στη Βουλγαρία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

    Ανάμεσα στις κατευθύνσεις ανάπτυξης του βουλγαρικού τουρισμού είναι η προσέλκυση επισκεπτών από μακρινές χώρες όπως της Ιαπωνία και την Κίνα. Σ' αυτήν τη σχέση ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι προέβαλε την εξής ενδιαφέρουσα ιδέα.

    «Είναι αμφίβολο αν οι τουρίστες από τόσο μακρινές χώρες θα κάνουν το μεγάλο ταξίδι αυτό μόνο για να επισκεφθούν τη Σόφια. Αν προσφέρουμε όμως τουριστικό πακέτο με επισκέψεις στην Αθήνα, τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη, αυτό θα είναι αρκετά ελκυστικό για τους Κινέζους τουρίστες για παράδειγμα.»

    [13] ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΛΑΒΚΟΦ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ

    Σόφια, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:57 UTC+2)

    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συνέστησε την απομάκρυνση του προέδρου της Βουλγαρικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ιβάν Σλάβκοφ, από τις τάξεις του διεθνούς φορέα εξαιτίας παράβασης του κώδικα δεοντολογίας του οργανισμού.

    Ο Σλάβκοφ, που ήταν γαμπρός του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τοντορ Ζίβκοφ, εκπαραθυρώθηκε από το ολυμπιακό κίνημα στις 7 Αυγούστου φέτος, μια και ενοχοποιήθηκε στο σκάνδαλο για εξαγορά της επιλογής της χώρας που θα διοργανώσει τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες το 2014. Προβλέπεται η οριστική απόφαση για την επαγγελματική τύχη του Ιβάν Σλάβκοφ να ληφθεί στη Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2005 στη Σιγκαπούρη.

    Για την απομάκρυνση του Ιβάν Σλάβκοφ από τις τάξεις των «Αθανάτων», χρειάζονται τα δύο τρίτα όλων των ψήφων των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Εκ μέρους του ο Βούλγαρος υπουργός Αθλητισμού, Βασίλ Ιβανόφ, σχολίασε ότι το σκάνδαλο γύρω από την τυχόν απομάκρυνση του Ιβάν Σλάβκοφ από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για τη Βουλγαρία. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τη ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Βουλγαρίας να φιλοξενήσει τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες το 2014.

    Η Βουλγαρία παραμένει ενεργό μέλος στη διεθνή αθλητική σκηνή, ενώ ο αθλητισμός - προτεραιότητα της κρατικής πολιτικής της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Ιβανόφ.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    Τίρανα, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:06 UTC+2)

    Συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών και φοιτητών των πανεπιστημίων Τιράνων Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Σκόδρας με κύρια αιτήματα την αύξηση των μισθών των καθηγητών και την πλήρη αυτονομία των πανεπιστημίων.

    Εκπρόσωποι των καθηγητών και φοιτητών του πανεπιστημίου των Τιράνων συναντήθηκαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο με την κυβερνητική επιτροπή, η οποία με εντολή του πρωθυπουργού Φ. Νάνο θα προβεί σε διαπραγματεύσεις για την συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων που ανησυχούν τους καθηγητές και τους φοιτητές.

    Μετά από τη συνάντηση με την κυβερνητική επιτροπή, ο Πρόεδρος των συνδικάτων του πανεπιστημίου των Τιράνων Agjelin Shtjefni εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν βρήκαν κατανόηση σχετικά με τα βασικά αιτήματα που έχουν παρουσιάσει. Επίσης τόνισε ότι η απεργία θα συνεχίσει και ότι θα σταματήσει μόνο όταν θα εκπληρωθούν όλα τα αιτήματα.

    Ερωτηθείς για το εάν η απεργία αυτή έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως για τους φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται εν όψει των εξετάσεων, ο Shtjefni δήλωσε ότι «τέτοιες αρνητικές συνέπειες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε και η απεργία των φοιτητών το 1991, αλλά εκείνη η απεργία, όπως είναι πλέον γνωστό, κατέρριψε το δικτατορικό καθεστώς».

    Κλέαρχος Λιάτης

    [15] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τίρανα, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:01 UTC+2)

    «Κοχα Γιον»: «Η τύχη του Π/Θ Νάνο στα χέρια του επιχειρηματία Ναρντ Ντόκα», «Σπαρτάκ Νγκιέλα: «Η αντιπολίτευση είναι σε θέση να βγάλει στους δρόμους 300.000 διαδηλωτές».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: «Συνεχίζεται η απεργία των καθηγητών και των φοιτητών στα πανεπιστήμια».

    «Σεκουλι»: «Συνεχίζεται η απεργία στα πανεπιστήμια Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ καθηγητών και κυβέρνησης».

    «Αλμπανια»: «Το Δεκέμβριο θα μοιραστούν 41 εκατ $ για όσους είχαν καταθέσει στην παρατρέπεζα «VEFA».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: «Συνάντηση του Π/Θ Νάναο με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σούσελ»

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: «Η Ε.Ε. εκφράζει την ανησυχία της για τις βουλευτικές εκλογές του 2005 στην Αλβανία».

    «Ρεπουμπλίκα»: « Η Ε.Ε. είναι δυσαρεστημένη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία».

    Κλέαρχος Λιάτης.

    [16] ΟΦΗ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 5-0

    Ηράκλειο, 27 Νοεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Στους πέντε ανέμους σκόρπισε ο ΟΦΗ τον Εργοτέλη! Οι "ασπρόμαυροι" επικράτησαν με 5-0 των νεοφώτιστων στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της ένατης αγωνιστικής της Α΄ Εθνικής. Ο ΟΦΗ μετέτρεψε το ντέρμπι της Κρήτης σε παράσταση για έναν ρόλο και έδειξε ποιο είναι το απόλυτο αφεντικό στην πόλη. Νουαφόρ και Μαχλάς ήταν ασταμάτητοι και έδωσαν το τρίποντο στην ομάδα τους. Από την άλλη πλευρά, οι «κιτρινόμαυροι» για ακόμη μια φορά έδειξαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο σκοράρισμα.

    Την πρώτη καλή ευκαιρία την έκαναν οι «κιτρινόμαυροι». Στο 16΄ ο Γωνιοτάκης εξαπέλυσε ένα μακρινό σουτ, το οποίο κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Στην συνέχεια της φάσης, η μπάλα έφτασε στον Ογκουνσότο που αστόχησε εξ επαφής. Στο 17΄ ο Σιλά έχασε ακόμη μια ευκαιρία να στείλει την μπάλα στα δίκτυα. Η απάντηση του ΟΦΗ ήταν άμεση. Ο Νουαφόρ ανατράπηκε στην περιοχή από τον Σκέντζο, αλλά ο Μαχλάς που ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι δεν μπόρεσε να νικήσει τον Χανιωτάκη. Ο Νιγηριανός άνοιξε το σκορ στο 36΄ και στο 41΄ πήρε και πάλι το όπλο του κάνοντας το 2-0. Ο Μαχλάς στις καθυστερήσεις έκανε το 3-0 βάζοντας ουσιαστικά τέλος στο ματς.

    Με προβάδισμα τριών γκολ, η υπόθεση νίκης ήταν εύκολη στο δεύτερο ημίχρονο για τον ΟΦΗ. Παρά το γεγονός ότι ο Εργοτέλης βγήκε στην επίθεση για να πετύχει τουλάχιστον το γκολ της τιμής. Η υπεροχή των γηπεδούχων, όμως, ήταν τέτοια που η ομάδα του Σηφάκη έχασε την συνοχή της και την αυτοσυγκέντρωσή της. Στο 58΄ ο εκπληκτικός Νουαφόρ με πολύ καλό σουτ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0 ρίχνοντας κυριολεκτικά στο καναβάτσο τους φιλοξενούμενους. Το 5-0 σημείωσε ο Μαχλάς στο 68΄.

    Κίτρινες κάρτες: Σκέντζος, Σουργιάς, Αρβανίτης, Κοιλιαράς, Κολιτσιδάκης, Μπελεβώνης.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Μπελεβώνης, Ρουμπάκης (70΄Δερμιτζάκης), Νουαφόρ, Μαχλάς, Κουτσουρές, Ντεγιάνοφ (59' Κουνενάκης), Τόμας, Σταυρακάκης, Αρβανίτης, Κολιτσιδάκης (59' Δέντσας).

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Χανιωτάκης, Πάρβου (51' Γκίρτσα), Ονγκουσότο, Δημήτρης, Σκέντζος (72΄ Χαραλαμπάκης), Σούτζης, Σουργιάς, Κοιλιάρας (51΄Ελευθεριάδης), Σπυριδάκης, Γωνιοτάκης, Σιλά.

    [17] ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ 3-1

    Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Επιστροφή στις νίκες για τον Πανιώνιο, ο οποίος επικράτησε πιο δύσκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 3-1, της Κέρκυρας, σε ένα παιχνίδι όπου στις καθυστερήσεις του δευτέρου ημιχρόνου έσβησαν τα φώτα και πέρασαν περίπου 40 λεπτά για να διορθωθεί η βλάβη και να παιχτούν τα εναπομείναντα λεπτά.

    Μέσαρος, Μάντζιος, Μαρκορά τα γκολ των νικητών, ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Νινιάδης.

    [18] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΘΛΗΤΩΝ

    Βόλος, 27 Νοεμβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    «Τα σχολεία, από τα δημοτικά, θα γίνουν φυτώρια δημιουργίας αθλητών, τα οποία θα στελεχώνουν στη συνέχεια τα σωματεία».

    Αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους, που ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Βόλο.

    «Μέχρι τώρα», είπε ο κ. Ορφανός, «γνωρίζαμε ότι τα σχολικά πρωταθλήματα, ήταν απλά ένα μέσο για να πετύχουν τα παιδιά την είσοδό τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    »Δικός μας στόχος είναι, τα παιδιά από μικρή ηλικία να μπορούν να γυμναστούν, ώστε τα Σχολεία να αποτελέσουν φυτώρια για τον ελληνικό Αθλητισμό. Γι΄ αυτό τα καινούργια σχολεία, θα προβλέπεται να έχουν και γυμναστήρια, ενώ θα αξιοποιούνται για τον ίδιο σκοπό και τα υπάρχοντα γυμναστήρια σε κάθε περιοχή».

    Αναφερόμενος στα σωματεία, τα οποία έχουν να πάρουν επιχορήγηση τουλάχιστον τρία χρόνια, ο υφυπουργός είπε ότι θα καταβληθούν οι επιχορηγήσεις, του 2004 (βάση της δραστηριότητας του 2003), μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε από δω και πέρα οι χρηματοδοτήσεις τους να γίνονται κανονικά και να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

    Όσον αφορά τα μαζικά προγράμματα «Άθληση για όλους», το Υφυπουργείο πληρώνει αυτή τη στιγμή τις υποχρεώσεις για την αγωνιστική περίοδο 2003-2004, ενώ έχει γίνει ήδη ένα πρόγραμμα για να εξοφληθούν μέσα στο 2005, τα οφειλόμενα των περιόδων 2001-02 και 2002-03. Τόνισε δε, ότι έχει εγκριθεί το σχετικό πρόγραμμα για το 2004-05, ώστε να υπάρχει ομαλή χρηματοδότηση για όλα τα προγράμματα «Άθληση για όλους».

    Για τα αθλητικά έργα υποδομών, ο υφυπουργός είπε ότι: όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση κι ο ίδιος το υφυπουργείο Αθλητισμού, υπήρχαν οικονομικές υποχρεώσεις, από κατασκευές έργων που περατώθηκαν το 2001 και τόνισε:

    «Σήμερα, έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν και στο εξής θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις μας, από κατασκευές αθλητικών έργων, σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να αποκτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία.

    »Μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί, ανά περιφέρεια, ποιες είναι οι ελλείψεις και πώς θα καλυφθούν. Θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα τριετούς διάρκειας για το τι πρέπει να γίνει. Ένα δεύτερο επίσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, εφ΄ όσον βέβαια το θελήσει ο λαός να συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση.

    Θέλουμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η περιφέρεια, ώστε να υπάρχει μια εξισορρόπηση με το κέντρο, όπου έγιναν έργα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ανάγκες είναι μεγάλες, γι΄ αυτό δεν θα πρέπει να είμαστε κοντόφθαλμοι, αλλά να βλέπουμε μακριά.

    »Επίσης, δίνουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη του αθλητικού χειμερινού τουρισμού. Η περιοχή σας έχει τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Γι΄ αυτό θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου», τόνισε ο κ. Ορφανός.

    Τέλος, όσον αφορά τα οικονομικά, ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι το 2004 ήταν ένα έτος με λιγότερα χρήματα στο ταμείο του Υφυπουργείου, αφού τους δύο πρώτους μήνες, είχαν ήδη εκταμιευθεί 50 εκ. ευρώ, που δόθηκαν για παλιές υποχρεώσεις και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε και ένα μέρος υποχρεώσεων, που εκκρεμούσαν από το έτος 2003.

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Στο Βόλο, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με το Νομάρχη, Γιάννη Πρίντζο, τους τοπικούς αθλητικούς παράγοντες και με το Δήμαρχο, Κυριάκο Μήτρου. Μίλησαν για τις τοπικές αθλητικές ανάγκες.

    Επίσης, πήγε στο Δήμο Αγριάς, όπου θεμελίωσε το Κλειστό Γυμναστήριο που θα κατασκευαστεί εκεί.

    Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πανθεσσαλικό Στάδιο για να διαπιστώσει υπάρχουσες ανάγκες βελτίωσης.

    Τέλος το απόγευμα, παρακολούθησε τους περιφερειακούς αγώνες τοξοβολίας.

    [19] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΦΙΛΙΠ ΝΤΕ ΜΠΡΟΚΑ

    Παρίσι, 27 Νοεμβρίου 2004 (15:40 UTC+2)

    Ο Γάλλος σκηνοθέτης, Φιλίπ ντε Μπροκά, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 71 ετών μετά από μακροχρόνια ασθένεια, όπως ανακοινώθηκε από τους οικείους του.

    Ο ντε Μπροκά γεννήθηκε το 1933 στο Παρίσι και ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα το 1959. Δύο χρόνια αργότερα έγινε διάσημος με την περίφημη ταινία «Καρτούς», με πρωταγωνιστή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, με τον οποίο συνεργάστηκε άλλες πέντε φορές. Γύρισε κυρίως κωμωδίες, περιπέτειες και ταινίες εποχής και συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς, όπως ο Υβ Μοντάν, ο Φιλίπ Νουαρέ και η Κατρίν Ντενέβ.

    [20] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 27 Νοεμβρίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη βόρεια Ιαπωνία, χωρίς να προκληθούν ζημιές ή θύματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    Ο σεισμός έγινε στις 07:42 τοπική ώρα (00:42 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα νότια του νησιού Χοκάιντο, σε βάθος 60 χιλιομέτρων.

    [21] ΑΠΟ ΣΥΜΠΤΩΣΗ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

    Λονδίνο, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:07 UTC+2)

    Με την επανάσταση στην Ουκρανία, τους νέους ισχυρισμούς για το αντισυλληπτικό χάπι και το ενδιαφέρον του προέδρου Μπους για τη Βόρεια Ιρλανδία ασχολείται ο βρετανικός Τύπος του Σαββάτου.

    Για «συμπτωματική επανάσταση» στην Ουκρανία κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η Ιντιπέντεντ.

    Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι πολλοί νεαροί στη χώρα πίστεψαν ότι θα συμμετείχαν απλώς σε μία διαδήλωση, αλλά τελικά βρέθηκαν στους δρόμους για μία εβδομάδα.

    Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει επίσης ότι «οι νέοι διαδηλωτές στην Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επανάστασης που μπορεί να μετασχηματίσει το χάρτη της Ευρώπης για τις επόμενες γενεές».

    Χάπι, δικαστές και Βόρεια Ιρλανδία

    Η Τάιμς αναφέρει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την έρευνα που αναφέρει ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αποτρέπουν στο μέλλον την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων ή ακόμη και καρκίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Κίνημα για την Υγεία των Γυναικών, το οποίο πραγματοποιεί μελέτες για την υγεία των γυναικών, απέρριψε τους ισχυρισμούς για το αντισυλληπτικό χάπι.

    Η Γκάρντιαν υπογραμμίζει ότι οι δικαστές της χώρας απειλούν με μαζικές παραιτήσεις εάν η κυβέρνηση περικόψει τις συντάξεις τους.

    Οι δικαστές ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επέφερε επιπτώσεις στην ηθική και την αμεροληψία τους, καθώς θα αισθάνονταν στερούμενοι κινήτρων.

    Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα της ειρήνευσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Ο πρόεδρος Μπους, λέει το δημοσίευμα, τηλεφώνησε στους ηγέτες όλων των αντιμαχόμενων πλευρών, σε μία προσπάθεια να τους πείσει να υπογράψουν συμφωνία για την από κοινού ανάληψη της εξουσίας.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 27 Νοεμβρίου 2004 (11:04 UTC+2)

    Οι δύο αντίπαλοι των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που μετά την έντονη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει περιέλθει σε κρίση με φόβους που φτάνουν μέχρι και το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των αναταραχών.

    Ο πρωθυπουργός και νικητής των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα, Βίκτορ Γιανούκοβιτς και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν μια διέξοδο από την πολιτική κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ενώ η ένταση στη χώρα αυξάνεται, οι δύο πολιτικοί συνέστησαν ομάδα εργασίας που θα συζητήσει τις πιθανές λύσεις.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα, δήλωσε ότι αμφότερες οι πλευρές απέκλεισαν το ενδεχόμενο χρήσης βίας.

    Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

    Από τη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μεσολάβηση Ευρωπαίων αξιωματούχων.

    Όπως είπε, υπάρχουν ορισμένοι σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα ήθελαν την επαναχάραξη των συνόρων της γηραιάς ηπείρου.

    [23] ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ BALKAN FUND

    Θεσσαλονίκη, 26 Νοεμβρίου 2004 (23:41 UTC+2)

    Τα τέσσερα σχέδια σεναρίων, που θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 10.000 ευρώ έκαστο από το Balkan Fund, ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση στην Αποθήκη Γ' του Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

    Το Balkan Fund είναι ένα ταμείο ανάπτυξης σεναρίων που θέσπισε πέρυσι, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής στις βαλκανικές χώρες. Συνολικά κατατέθηκαν 55 σενάρια από τα οποία προεπιλέχθηκαν τα δώδεκα. Τα σενάρια αυτά εξετάστηκαν από πενταμελή διεθνή επιτροπή (σε ειδικό σεμινάριο που οργανώθηκε το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς») η οποία και κατέληξε στη νικήτρια τετράδα.

    Οι νικητές, κατά τη σειρά που ανακοινώθηκαν, είναι:

    -«The only Love Affair Hemingway Did Not Write About», από τη Βουλγαρία. Σενάριο/σκηνοθεσία Σβέτοσλαβ Οβτσάροβ και παραγωγός ο Ασεν Βλαντιμίροφ.

    -«Hidden Faces», από την Τουρκία. Σενάριο/σκηνοθεσία/παραγωγή Χαντάν Ιπεκτσί συμπαραγωγός Γιούργκεν Σάιντλερ

    -«Snow» από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη. Σενάριο /σκηνοθεσία Αϊντα Μπέγκιτς , παραγωγός Ελμα Τατάραγκιτς

    -«The Hedgehog», από την Ελλάδα. Σενάριο / σκηνοθεσία / παραγωγή Νίκος Γραμματικός, συν-σεναριογράφος Νίκος Παπαναγιωτόπουλος

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, χαρακτήρισε ως απόλυτα πετυχημένο το Balkan Fund και εξέφρασε τη βούληση του Φεστιβάλ να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι. Η συντονίστρια του Balkan Fund, Λουκία Ρικάκη, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των σεναρίων και των ιδεών που κατατέθηκαν και απευθυνόμενη στους υποψηφίους είπε ότι η μη βράβευσή τους δεν είναι αποτυχία. «Τα σενάρια που δεν βραβεύτηκαν σήμερα μπορεί να τύχουν υψηλότερης χρηματοδότησης», είπε η κυρία Ρικάκη δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ικανοποίησή της για τα σενάρια. «Του χρόνου» κατέληξε «εύχομαι να δώσουμε περισσότερα βραβεία». «Διαβάζουμε εκατοντάδες σενάρια κάθε χρόνο και σπάνια βλέπουμε τόσο καλές ιδέες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund, Χριστίνα Κάλλας.

    Τα βραβεία του Σεράγεβο

    Της ανακοίνωσης των νικητών του Balkan Fund προηγήθηκε η ανακοίνωση των νικητών του αντίστοιχου ταμείου που έχει συστήσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο και το οποίο ονομάζει Cine Link. Η ανακοίνωση έγινε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιότητα. Τα δύο σενάρια που προκρίθηκαν θα χρηματοδοθούν με 25.000 ευρώ έκαστο και είναι τα εξής:

    -«Tea», από τη Σλοβενία, σε σενάριο Χάνα Σλακ

    -«The Dark Side Of the Earth», από τη Σλοβενία, σε σενάριο Ντάμιαν Κόζολε.

    «Το γεγονός ότι και οι δύο ταινίες προέρχονται από τη Σλοβενία δείχνει ότι στην επολογής μας δεν επικράτησαν άλλα κριτήρια στην επιλογή μας», είπε ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο, Mίρσαντ Πουριβάτρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 November 2004 - 19:14:20 UTC