Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΜΕΡΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • [02] ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
  • [03] ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  • [04] ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ
  • [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
  • [07] ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΩΡΗΤΕΣ
  • [09] ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [10] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
  • [11] ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [12] ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟ 6ο ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2004 ΤΟΥ ΧΚΘ
  • [13] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [14] ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [15] ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΟΧΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [18] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [20] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [21] Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 91-65 ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ
  • [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου ΟΜΙΛΟΥ
  • [23] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ος ΟΜΙΛΟΣ) Η ΘΡΑΚΗ
  • [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [25] ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [26] ΒΡΕΑΝΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [27] ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [28] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕ Η FARC
  • [29] ΣΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ ΠΙΚΡΟ" Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [30] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ
  • [31] ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ
  • [32] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

  • [01] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΜΕΡΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ- ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Oι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και στο Ιράκ, καθώς και άλλα περιφερειακά και διμερή ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, στο Κάιρο.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Αιγύπτου και εκφράστηκε και από τις δυο πλευρές η επιθυμία και βεβαιότητα για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι σε αυτή τη φάση, προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ενότητας στους κόλπους των Παλαιστινίων και η ανάδειξη, με δημοκρατικές διαδικασίες, υπεύθυνης ηγεσίας.

    «Όλοι πρέπει να συμβάλουν στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και την πλήρη εφαρμογή του Οδικού Χάρτη, με τελικό στόχο την ταχύτερη δυνατή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στη θετική, συνετή στάση και τη μετριοπάθεια με την οποία η Αίγυπτος εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Υπογράμμισε δε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε, με σταθερότητα, το σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ».

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το ζήτημα του Ιράκ, για το οποίο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σταθεροποίηση και η ανόρθωση, η αναδιοργάνωση της πολύπαθης αυτής χώρας, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη διεθνή συνάντηση στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου παρατήρησε ότι έδωσε μεγάλη έμφαση στον ηγετικό ρόλο που πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ, αλλά και στη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας, στην οποία υπάρχει ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής όλων των ιρακινών πολιτικών δυνάμεων.

    Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε, επίσης, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας τον κ. Μουμπάρακ για την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση λύσης, που θα εξασφαλίζει την ενότητα, τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του κράτους, με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Επίσης τον ενημέρωσε για την ευρωπαϊκή, την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, καθώς και για το πλαίσιο των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων που πρέπει να εκπληρώσουν όλες οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [02] ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (12:23 UTC+2)

    Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, συνεχίζει τις εργασίες της την εβδομάδα αυτή, με τις καταθέσεις κορυφαίων πολιτικών προσώπων που φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο των προμηθειών, όπως οι κύριοι Σμπώκος, Τσοχατζόπουλος και Παπαντωνίου.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βενιζέλου, ο οποίος συνέδεσε το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα με την πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι το κατάλληλο γήπεδο για να αναπτύξει ο κ. Βενιζέλος - με επιζήμιο τρόπο - τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Υπάρχουν άλλες κομματικές διαδικασίες, αν θέλει να γίνει οπωσδήποτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

    Για περίεργη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της επιτροπής, Βασίλης Μαγγίνας. «Αντί να ζητούν την καλύτερη δυνατή διερεύνηση, καταφεύγουν σε εντυπωσιακά τεχνάσματα», δήλωσε.

    Ο Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκδώσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής πριν από τη λήξη των εργασιών της.

    [03] ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (09:47 UTC+2)

    Από αύριο τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή το νέο σύστημα εναλλασσόμενης καθημερινής εφημερίας των νοσοκομείων, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί το υποδέχονται με 24ωρη πανελλαδική απεργία. Οι γιατροί θεωρούν ότι τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες ανάγκες, και πως οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται μέχρι να βρουν σε ποιο νοσοκομείο είναι το τμήμα και η ειδικότητα που ζητούν.

    Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 3 μήνες και αποτελεί το βασικό μέτρο για την καταπολέμηση του φαινομένου των ράντσων, καθώς και στη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών όταν αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι: Περισσότερα νοσοκομεία στις πρωινές ώρες στη διάθεση του πολίτη, αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της κύριας εφημερίας, που θα ξεκινά από τις 14:30 μέχρι τις 08:00 το πρωί της επομένης και κάθε μέρα όλες οι ιατρικές ειδικότητες στη διάθεση του πολίτη.

    Επίσης, συγκροτείται στα περισσότερα νοσοκομεία «Ομάδα Εκτίμησης Ελέγχου Εφημερίας» για το συντονισμό του εφημερεύοντος νοσοκομείου.

    Το υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες για οποιαδήποτε πληροφορία να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ στον αριθμό 166.

    [04] ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (10:51 UTC+2)

    Με την τελετή απονομής των βραβείων και την προβολή της ταινίας λήξης, θα πέσει την Κυριακή 28 Νοεμβρίου η αυλαία του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπιον, στις 20.30.

    Το Φεστιβάλ θα απονείμει και φέτος, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, εφτά βραβεία καλύτερης ταινίας, κριτικής επιτροπής, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' ανδρικής ερμηνείας, Α' γυναικείας ερμηνείας, και καλύτερης καλλιτεχνικής επίτευξης, καθώς επίσης τέσσερα παράλληλα βραβεία (FIPRSECI, κοινού, ΠΕΚΚ, ΕΤΕΚΤ).

    Συγκεκριμένα, η επταμελής κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία του Μiklos Jancso, θα απονείμει τα εξής βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού:

    * Χρυσός Αλέξανδρος Καλύτερης Ταινίας - Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 37.000

    * Αργυρός Αλέξανδρος - Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Το δεύτερο μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 22.000

    Επίσης βραβεύονται με Χρυσό Αλέξανδρο οι εξής κατηγορίες: Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α' Ανδρική Ερμηνεία, Α' Γυναικεία Ερμηνεία, Καλύτερη Καλλιτεχνική Επίτευξη.

    Οι άνθρωποι του κινηματογράφου - κριτικοί και παράγοντες - αλλά και το κινηματογραφόφιλο κοινό θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία, που είναι τα εξής:

    * Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRSECI). H πενταμελής επιτροπή θα απονείμει από ένα βραβείο για τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος και ένα βραβείο για το Ελληνικό Φεστιβάλ. Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI έχει επίσης το δικαίωμα να απονείμει και μια μνεία σε ταινία του προγράμματος.

    * Βραβείο Κοινού JAMESON. Απονέμεται σε μια ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού και σε μια του Ελληνικού Φεστιβάλ, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της προβολή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Το Βραβείο Κοινού συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000.

    * Βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Απονέμεται σε μια ταινία του Ελληνικού Φεστιβάλ.

    * Ειδικό βραβείο τεχνικής - καλλιτεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ (Ενωση Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου Τηλεόρασης) για ελληνική παραγωγή.

    ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

    Αμέσως μετά την απονομή των βραβείων θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας λήξης του Φεστιβάλ, «House Of Flying Daggers» (Ιπτάμενα στιλέτα), του Κινέζου σκηνοθέτη, Ζιάνγκ Γιμού.

    Η υπόθεση

    Ο Τζιν, φύλακας του αυτοκράτορα, κρύβει την αληθινή του ταυτότητα για να πλησιάσει την Μέι, μία όμορφη γυναίκα που πιστεύει πως υποκινεί την επανάσταση κατά της Δυναστείας των Τανγκ. Καθώς οι δυο τους ταξιδεύουν στα βάθη της Κίνας, ο αρχικός σκοπός του Τζιν θολώνει και οι δύο αντίπαλοι σιγά σιγά ερωτεύονται. Περνώντας από παραμυθένια τοπία, ο Τζιν και η Μέι έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δοκιμασιών και επιδίδονται με εντυπωσιακή βιρτουοζιτέ σε απαιτητικές μάχες - μία πανδαισία χρωμάτων, υπερσύγχρονων εφέ, λυρισμού και πολεμικής τέχνης.

    Ο μεγάλος Zανγκ Γιμού επιστρέφει για ακόμη ένα μαγικό ταξίδι στην Κίνα των Δυναστειών, των πολεμικών τεχνών, της τιμής και της δράσης, ξεπερνώντας για μια ακόμη φορά τον εαυτό του και υπογράφοντας την πιο εντυπωσιακή ταινία που έχει προσφέρει ο ασιατικός κινηματογράφος μετά τον Ηρωα. Η ταινία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό του τελευταίου Φεστιβάλ των Κανών.

    [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών επιβεβαίωσε από την Αίγυπτο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην εκπαίδευση σε χρονοδιάγραμμα που θα αποφασισθεί από το ΝΑΤΟ», τόνισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η εκπαίδευση δεν θα γίνει ούτε στη χώρα μας ούτε στο Ιράκ.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Τρεις συλλήψεις για περιπτώσεις κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών και δυο για εξύβριση και χρήση βίας κατά αστυνομικών έγιναν από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής, στη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ένας 38χρονος, ένας 37χρονος κι ένας 27χρονος για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών, αλλά και δυο νεαροί άνδρες, ηλικίας 20 και 24 ετών, οι οποίοι, σε έλεγχο που τους έγινε, αντέδρασαν εξυβρίζοντας και χρησιμοποιώντας βία, με αποτέλεσμα κατά τη στιγμή της συμπλοκής να τραυματιστεί ένας αστυνομικός και να μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    [07] ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Δυο ληστείες σημειώθηκαν χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στις 21:40, στην οδό Φιλοθέης, άγνωστοι εισήλθαν σε κατάστημα ψιλικών και με την απειλή πιστολιών απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 400 , 65 κάρτες ανανέωσης ομιλίας, 5 κάρτες ΟΤΕ σύνδεσης στο INTERNET, 5 χρονοκάρτες ΟΤΕ κι ένα πορτοφόλι που περιείχε 20 . Είκοσι λεπτά αργότερα, στην οδό Πολυτεχνείου, στην Πυλαία, δύο άγνωστοι εισήλθαν σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και με την απειλή πιστολιών αφαίρεσαν από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 5.000 . Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε δίκυκλο και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Και στις δυο περιπτώσεις οι δράστες αναζητούνται.

    [08] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΩΡΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Ιδιαίτερα μικρό είναι το ποσοστό των Ελλήνων, οι οποίοι γίνονται δωρητές οργάνων σώματος, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι τελευταία και με διαφορά στην κατάταξη για την προσφορά οργάνων προς μεταμόσχευση.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία της Κυριακής", η αναλογία είναι 5,4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η προτελευταία στη λίστα, η Ελβετία έχει αναλογία 10,4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τούτο αποδίδεται εν πολλοίς στην ελλιπή ενημέρωση των πολιτών που έχουν γίνει ως τώρα.

    Εξάλλου σε έρευνα που διενήργησε η εταιρία MWG ALCO για λογαριασμό της κοινωνικής οργάνωσης "Αγάπη" , η οποία θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ότι το 95,7% των Θεσσαλονικέων τάσσεται υπέρ της δωρεάς οργάνων, ωστόσο μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 6,8% δηλώνει ότι είναι δότης οργάνων του σώματός του.

    Το 89,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι γνωρίζει τι είναι η δωρεά οργάνων, αν και ποσοστό της τάξης του 10,5% θεωρεί υψηλό για μια σύγχρονη κοινωνία, όπως η ελληνική που έχει προσβάσεις στην ενημέρωση και μαθαίνει πολύ συχνά για μεταμοσχεύσεις που γίνονται στη χώρα μας. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, το 49,2% ενημερώνεται από τηλεοπτικές ιατρικές εκπομπές και το 40% από μηνύματα που μεταδίδονται στην τηλεόραση. Το 24,2% ενημερώνεται από τις εφημερίδες, το 19% από φίλους, το 18,7% από περιοδικά ποικίλης ύλης και το 14,4% από τα ιατρικά περιοδικά.

    [09] ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έκανε δεκτό το αίτημα Συλλόγου μικρομετόχων που ζητούσαν να αναιρεθεί το υπ' αριθμ. 2807/2004 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο απορρίφθηκε η έφεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας Εφετών Γ. Κολιοκώστας κατά του σκέλους του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών (4352/2004) με το οποίο απηλλάγησαν τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τη χρονική περίοδο από 10.11.1999 έως 11.12.1999, ως προς τις μετοχές-φούσκες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Αντωνακάκης έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος άσκησης αναίρεσης και η υπόθεση τέθηκε οριστικά στο αρχείο.

    [10] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα, ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 15:00.

    Το νέο σύστημα προσφέρει γρηγορότερη εξυπηρέτηση και γρηγορότερη πρόσβαση των επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία ,δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Τόνισε επίσης, ότι στόχος είναι να γίνεται καλύτερη κατανομή των περιστατικών και να μειώνεται η ντροπή των ράντζων, ώστε μέχρι να Ανοιξη να εξαλειφθεί.

    Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι "υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε, γιατί θα είναι σαν να μην θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα".

    Σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα εφημερεύουν δυο μεγάλα και τρία μικρότερα νοσοκομεία από τις 14:30 το μεσημέρι έως τις 8:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Η ομάδα που θα εφημερεύει μέσα σε αυτές τις 16 ώρες, δεν θα κάνει εισαγωγές εκτάκτων ή τακτικών περιστατικών το πρωί της ίδιας μέρας, ενώ την επόμενη μέρα της εφημερίας της θα δέχεται περιστατικά μόνο αν διαθέτει κενές κλίνες.

    Λόγω των αλλαγών στον τρόπο εφημερίας, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από το 166, σε ποια νοσοκομεία θα απευθύνονται.

    [11] ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (10:48 UTC+2)

    Mέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2005 παρέχεται η δυνατότητα επαναπατρισμού κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό με την καταβολή φόρου 3%. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Oικονομικών οι ενδιαφερόμενοι απαλλάσσονται από φορολογικές υποχρεώσεις καθώς και από τυχόν φορολογικά αδικήματα. Hδη, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Aδάμ Pεγκούζας, κοινοποίησε στα πιστωτικά ιδρύματα την εγκύκλιο προκειμένου να προετοιμαστούν και να δημιουργήσουν τα απαραίτητα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να προσελκύσουν τους ενδιαφερομένους.

    Aποδυνάμωση

    H έλλειψη κεφαλαίων περιθωριοποιεί τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, που βρίσκονται σε αισθητή υποχώρηση έναντι των ξένων. H αποδυνάμωσή τους καταδείχθηκε στην διάθεση του πακέτου της Eθνικής, όπου δεν μπόρεσαν να καλύψουν πάνω από το 16%. H διατήρηση της τάσης σημαίνει ότι οι μεγάλες (ιδιωτικές και κρατικές) εισηγμένες εταιρείες θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο διεθνών επενδυτικών οίκων.

    [12] ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟ 6ο ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ 2004 ΤΟΥ ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (10:09 UTC+2)

    Το έκτο κατά σειρά επενδυτικό φόρουμ του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης για το 2004 διοργανώνεται αύριο στην Κατερίνη, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι εργασίες του φόρουμ θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας.

    Εξελίξεις όπως ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου, οι αλλαγές διοικήσεων στον όμιλο ΕΧΑΕ και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ίδρυση γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Θεσσαλονίκη, διαφοροποιούν σημαντικά το χρηματοοικονομικό τοπίο στη Βόρεια Ελλάδα.

    Προκειμένου να ενημερωθεί η επενδυτική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος για τις εξελίξεις αυτές, το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Επενδυτικό Forum 2004» σε επιλεγμένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο θεσμός των Επενδυτικών Forum αφορά εκδηλώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνονται εταιρικές παρουσιάσεις εισηγμένων εταιριών και στο δεύτερο μέρος παρουσιάσεις και ομιλίες γύρω από χρηματιστηριακά και χρηματοοικονομικά θέματα.

    "Η διοργάνωση εκ μέρους του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) των πέντε πρώτων επενδυτικών Forum σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας των συγκεκριμένων πόλεων", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΧΚΘ.

    Η εκδήλωση απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές, επιχειρηματίες, και φορείς της πόλης.

    Στο Επενδυτικό Forum της Κατερίνης χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν οι Βασίλειος Μάργαρης, γενικός διευθυντής Χ.Κ.Θ και Εμμανουήλ Βαβύλας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.

    Στο σκέλος των εταιρικών παρουσιάσεων του Επενδυτικού Forum θα παρουσιαστούν οι εισηγμένες εταιρίες: ALBIO ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. και ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.Β.Ε. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [13] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2004 (09:34 UTC+2)

    Διατεθειμένος να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση για το Επικουρικό Ταμείο της Εμπορικής εμφανίζεται τώρα ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Μετά την απόρριψη του σχεδίου του από το σύλλογο των εργαζομένων, ο Γ. Προβόπουλος δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση τους και την απουσία αντιπρότασης από την πλευρά τους.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι εάν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί, η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά αντίθετα τίθεται σε κίνδυνο, καθώς η Εμπορική θα «τεθεί εκτός αγοράς» και θα είναι εκ των πραγμάτων σε αδυναμία να «αιμοδοτεί» το ταμείο, όπως κάνει σήμερα.

    Ο πρόεδρος της Εμπορικής αναφέρει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τη διατήρηση του επικουρικού ταμείου της τράπεζας ως αυτόνομου ασφαλιστικού οργανισμού, ακόμα και εκτός ΙΚΑ, και να εισφέρει η τράπεζα στο ταμείο ένα προκαθορισμένο ποσό κατ' έτος. Αρκεί, όπως λέει, να περιοριστεί η ετήσια εκροή προς το ταμείο και να αρθεί η υφιστάμενη εγγύηση της τράπεζας για κάλυψη των ελλειμμάτων ανεξαρτήτως ύψους.

    Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται απούσα από ένα σύνθετο πρόβλημα που έχει απολήξεις στο σύνολο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Εμπορικής περιορίζεται στο ρόλο του μάνατζερ, λέγοντας ότι «έχω υποχρέωση να αντιμετωπίσω το πρόβλημα της εταιρείας». Σε ερώτηση, πάντως, εάν είχε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για την κρατική χρηματοδότηση, απαντά, «είναι δυνατόν να διατυπώνουμε συγκεκριμένη πρόταση και να μην έχει εξασφαλιστεί η συγκατάνευση;».

    [14] ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Βουκουρέστι, 28 Νοεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η προσέλευση του εκλογικού σώματος στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται από το πρωί στη Ρουμανία. Στις 5 το μεσημέρι (τοπική ώρα), το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος ήταν στο 43,76%.

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σημερινή εκλογική διαδικασία φαίνεται να επιδεικνύουν οι Ρουμάνοι που διαβιούν στο εξωτερικό. Στο Παρίσι, πολλοί Ρουμάνοι συγκεντρώθηκαν στην πρεσβεία της χώρας τους, περιμένοντας ακόμη και τρεις ώρες στην ουρά, παρά τον βροχερό καιρό, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι νεαρότεροι εξ' αυτών δήλωσαν ότι ψήφισαν για μια καλύτερη Ρουμανία, στην οποία επιθυμούν να επιστρέψουν.

    Πολλά ζητήματα θεωρούνται κρίσιμα σε αυτή την εκλογική διαδικασία, στην οποία η «μάχη» αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή. Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ιον Ιλιέσκου, που αποχωρεί μετά από δυο θητείες στον προεδρικό θώκο, θα οδηγήσει τη βαλκανική αυτή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), το κατώφλι της οποίας το Βουκουρέστι φιλοδοξεί να περάσει την 1η Ιανουαρίου του 2007.

    Η «κούρσα» για την προεδρία εστιάζεται μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντριάν Ναστάσε, από το κυβερνών PSD, και του δημάρχου του Βουκουρεστίου, Τραϊάν Μπασέσκου, του Δημοκρατικού συμπρόεδρου του κεντρώου συνασπισμού «Δικαιοσύνη και Αλήθεια» (DA) και αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

    Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου. Κι' αυτό γιατί, βάσει της ρουμανικής νομοθεσίας, προκειμένου να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο κιόλας γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των συνολικών ψήφων συν μία ψήφο. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται πρακτικά αδύνατη, εάν η προσέλευση στις κάλπες παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

    Οι δυο βασικές πολιτικές δυνάμεις, η ένωση του PSD και του PUR και ο κεντρώος συνασπισμός Φιλελευθέρων και Δημοκρατών εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για νοθεία, ενώ η οργάνωση «Pro Democratia» παρατηρητές της οποίας επιτηρούν την εκλογική διαδικασία σε όλη σχεδόν την επικράτεια, έκανε λόγο για μια σειρά από παρατυπίες. Ο ηγέτης της «Pro Democratia», Κρίστιαν Παρβουλέσκου, είχε εκφράσει πριν από μερικές ημέρες την ανησυχία του για τη σημερινή διαδικασία, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν παρατυπίες.

    Τα βασικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ρουμανική κοινωνία είναι η φτώχεια και η διαφθορά και οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας έχουν οργανώσει κατά τέτοιον τρόπο τα προγράμματά τους ώστε να κινούνται πάνω στην αντιμετώπιση των δυο αυτών βασικών προβλημάτων.

    Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου τέσσερα από τα συνολικά 22 εκατ. των κατοίκων της Ρουμανίας ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σε μια χώρα που, σε αντίθεση με άλλα πρώην κομμουνιστικά κράτη της περιοχής, δε έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει στους κόλπους της ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΟΧΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΑΡΚΟΖΙ

    Παρίσι, 28 Νοεμβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    «Ναι» στην εταιρική σχέση ΕΕ- Τουρκίας, αλλά «όχι» στην ένταξη της τελευταίας στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας» είπε ο νέος πρόεδρος της Ενωσης για το Λαϊκό Κίνημα, του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί

    Στο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιείται στο Μπουρζέ της Γαλλίας και το οποίο τον ανέδειξε διάδοχο του Αλέν Ζιπέ στην προεδρία, ο Σαρκοζί τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διευρύνεται επ' αόριστον και αφού διευκρίνισε ότι η γαλλική θέση διαφέρει από την αγγλοσαξονική για μια απέραντη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, υπογράμμισε: «Για τον λόγο αυτόν επιθυμώ τη σύναψη εταιρικής σχέσης της Ευρώπης με την Τουρκία και όχι την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [16] ΠΓΔΜ: ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 28 Νοεμβρίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Τη στήριξή τους στον εντολοδόχο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, εξέφρασαν, σήμερα, τα κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για τη Μακεδονία», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

    Ο Μπούτσκοφσκι είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό, Ιβάν Στοϊλίκοβιτς, Ραφέτ Μουμίνοβοτς, Κενάν Χασίπι και Νεζντέτ Μουσταφά.

    Ολοι συνεχάρησαν τον Βλάντο Μπούτσκοφσκι για την εκλογή του στην ηγεσία του SDSM- είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό- σημειώνοντας ότι «η προηγούμενη εξαιρετικά καλή και χρήσιμη συνεργασία» μαζί του θα αποτελέσει μια καλή βάση για τη διατήρηση αυτού του κλίματος στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Χαιρέτισαν δε την πρωτοβουλία του SDSM για διεύρυνση του συνασπισμού, με την είσοδο νέων κομμάτων σ' αυτόν.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Βουκουρέστι, 28 Νοεμβρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Χαμηλό είναι μέχρι στιγμής το ποσοστό προσέλευσης του εκλογικού σώματος στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στη Ρουμανία.

    Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας, η προσέλευση έως τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ήταν στο 27,18%.

    Η φτώχεια και η διαφθορά είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρουμανία στον δρόμο προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές εστίασαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

    Ο νυν πρωθυπουργός, Αντριαν Ναστάσε και ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Τραϊάν Μπασέσκου, επικεφαλής του κεντρώου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, είναι οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας, οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι στις 12 Δεκεμβρίου, στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Τόσο ο Ναστάσε όσο και ο Μπασέσκου, στις δηλώσεις τους μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τόνισαν ότι ψήφισαν με γνώμονα το συμφέρον του λαού.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), οπότε και αναμένονται και τα πρώτα exit polls που ενδεχομένως σκιαγραφήσουν μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων.

    Βάσει του νέου Συντάγματος της Ρουμανίας, που υιοθετήθηκε μόλις πέρυσι, η θητεία του προέδρου έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ της κυβέρνησης τεσσάρων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι η τελευταία φορά που στήνονται ταυτόχρονα βουλευτικές και προεδρικές κάλπες.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 28 Νοεμβρίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Ευρώπη υπάρχει πλήρης κατανόηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    «Επιθυμία μας είναι να μεταφραστεί αυτή η αντίληψη σε πρακτική πολιτική η οποία να διαφανεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 17η Δεκεμβρίου» πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Με τρία γκολ του Ζιοβάνι (6', 43', 90+) και ένα του Τζόρτζεβιτς (23') ο Ολυμπιακός νίκησε με το επιβλητικό 4-0 τον Ιωνικό στη Νεάπολη στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Ετσι έμεινε πιστός στην παράδοση (12 νίκες, 2 ισοπαλίες, 0 ήττες) που τον θέλει να κερδίζει (σχεδόν πάντα) εκτός έδρας τον Ιωνικό για το πρωτάθλημα.

    Ο... χορός των τερμάτων άρχισε μόλις στο 6' όταν ο Καστίγιο έκανε μια κούρσα από το κέντρο και προσπάθησε να πλασάρει τον Μπεκιάι, όμως ο τελευταίος απέκρουσε για να έρθει ο Ζιοβάνι και να κάνει το 0-1 με πλασέ στην άδεια εστία. Στο 23'ο Γεωργάτος εκτέλεσε φάουλ πήρε ο Ζιοβάνι άνοιξε στον Τζόρτζεβιτς και ο αρχηγός του Ολυμπιακού διπλασίασε τα τέρματα. Στο 29' ο Ιωνικός έμεινε με παίκτη λιγότερο, καθώς ο Κινγκ έπιασε από τον λαιμό τον Καστίγιο εκτός φάσης και πήρε απευθείας κόκκινη κάρτα. Στο 38' ο Καφές κέρδισε πέναλτι από τον Διαμαντή, αλλά ο Καστίγιο που το εκτέλεσε νικήθηκε από τον Μπεκιάι ο οποίος έδιωξε με τις γροθιές. Στο 43' οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 0-3 μετά από συνδυασμό των Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτου και Ζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος δέχθηκε τελευταίος την μπάλα και δε δυσκολεύτηκε να τη στείλει στα δίχτυα με πλασέ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει την εστία του Ιωνικού, όμως, οι προσπάθειές του καρποφόρησαν μόνο σε μία από τις πολλές ευκαιρίες του. Στις καθυστερήσεις ο Τζόρτζεβιτς έκανε την κάθετη μπαλιά στον Ζιοβάνι ο οποίος μπήκε στην περιοχή του Ιωνικού και με ψύχραιμο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 0-4.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τακίδης που έδειξε κίτρινες κάρτες στον Οφρυδόπουλο, Στολτίδη, Καστίγιο και Γεωργιάδη. Κόκκινη κάρτα αντίκρισε ο Κινγκ.

    ΙΩΝΙΚΟΣ (Βαγγέλης Βλάχος): Μπεκιάι, Διγκόζης, Οφρυδόπουλος, Κινγκ, Μάγγος (60' Κοτίτσας), Μακόρ, Μελαμπιανάκης, Κυριακίδης, Λετιέρι (82' Τσιμπλίδης), Διαμαντής (70' Ζίφκοβιτς), Γαβριλόπουλος.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Σούρερ (74' Βάλλας), Γεωργάτος, Στολτίδης, Καφές (65' Μάριτς), Γεωργιάδης, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο (62' Οκκάς), Ζιοβάνι.

    [20] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι και τελευταίο λεπτό ο Ηρακλής αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 στο Καυτατζόγλειο με το Αιγάλεω.

    Οι καλές φάσεις, αλλά και τα γκολ ξεκίνησαν από νωρίς. Ετσι το αρχικό 1-0 έγινε με τον Καπετάνο στο 16' για να ισοφαρίσει το Αιγάλεω εννέα λεπτά αργότερα (27`) με τον Μπάρκογλου. Από αυτό το σημείο το Αιγάλεω ανέβασε την απόδοσή του και κατάφερε να προηγηθεί στο 39` με τον Αγρίτη. Και ενώ αυτό το σκορ κρατούσε μέχρι και τις καθυστερήσεις του αγώνα (90+), ο Μίετσελ με πέναλτι που εκτέλεσε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε σε 2-2, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι την εσχάτη των ποινών κέρδισε ο Καπετάνος σε ανατροπή από τον Αλεξόπουλο. Ένα λεπτό πριν τελειώσει το παιχνίδι οπαδοί του Ηρακλή μπήκαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν την ισοφάριση, γεγονός που στάθηκε αφορμή να παραταθεί το παιχνίδι για άλλα δύο λεπτά.    

    Διαιτητής της αναμέτρησης κ. Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας). Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Σιντιμπέ, Φωτάκης και Λιαπάκης

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Σέρχιο Μαρκαριάν): Αμπάρης, Παπαζαχαρίας (83` Παπαποστόλου), Κατσαμπής, Σεγκιρί (46`Λαγός), Στεφανής, Μουράτι (46` Μπακιρτζίογλου), Πουρσανίδης, Περπερίδης, Μίετσελ, Καπετάνος, Κεϊτά.

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Στεφάν Ντεμόλ): Σιντιμπέ, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι, Φωτάκης, Μπάρκογλου (79` Τσάτσος), Χατζής (86` Παπουτσής), Σκοπελίτης, Λιαπάκης, Μανουσάκης (57` Χρήστου), Αγρίτης.

    [21] Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 91-65 ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Με τη νίκη που πέτυχε η ΑΕΚ (91-65) σε βάρος του Πανελληνίου στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Α1 μπάσκετ ανδρών βρέθηκε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 12 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος χθες κέρδισε με 99-65 τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ. Πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ ήταν ο Ζήσης που σημείωσε 18 πόντους, ενώ από τον Πανελλήνιο τους περισσότερους πόντους πέτυχε ο Ρόμπερτσον με 13 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-27, 36-37, 55-64, 65-91

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Δρελιώζης 5, Κανταρτζής 4, Ρόμπερτσον 13 (2), Κράζιτς 12 (2), Σακελλαρίου 2, Μόρφης, Γιάνγκ 10, Τσόπης, Γκαρσία 8, Λίγγος, Ναχάρ 6, Τσαμάτος 5.

    ΑΕΚ: Λόλις 17, Νικολαίδης 10 (2), Ζήσης 18 (4), Μαγγούνης, Κους, Χατζής 13 (3), Τσιάρας 6, Γλυνιαδάκης 2, Άντιτς 4, Κακιούζης 2, Μπουρούσης 5, Μπέιλι 14 (2).

    [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1ου ΟΜΙΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη (2-3) σε βάρος της Μαρκό πέτυχε ο Αχαρναϊκός, που μετά το σημερινό αποτέλεσμα παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής του 1ου ομίλου ο Θρασύβουλος Φυλής κέρδισε εκτός έδρας (1-3) τον Βύζαντα Μεγάρων, ενώ το Χαϊδάρι επιβλήθηκε με 1-0 του Ατσαλένιου.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Κερατσίνι-Εθνικός Πειραιώς 1-1

    Πάμισος Μεσσήνη-ΠΑΝΟ Μαλλίων 1-0

    Βύζας Μεγάρων-Θρασύβουλος Φυλής 1-3

    Λήλας Βασιλικού-Αγιος Δημήτριος 0-0

    Ηρόδοτος-Ρόδος 0-0

    Θύελλα Πατρών-Αχαίκή 3-3

    Χαϊδάρι ΑΟ-Ατσαλένιος 1-0

    Μαρκό-Αχαρναϊκός 2-3

    Ρεπό είχε η Αθηναίδα

    Η βαθμολογία:

    Αχαρναϊκός 22

    Θρασύβουλος 18

    Χαϊδάρι 16

    Εθνικός 16

    Πάμισος Μεσσήνης 13

    Αγιος Δημήτριος 13

    Θύελλα Πατρών 11

    Αχαϊκή 10

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 9

    Ατσαλένιος 8

    Λήλας Βασιλικού 8

    Ρόδος 7

    Μαρκό 7

    Αθηναϊδα 4

    Ηρόδοτος 4

    Βύζας Μεγάρων 4

    Κερατσίνι 2

    [23] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ος ΟΜΙΛΟΣ) Η ΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Με τον βαθμό που πήρε η Ενωση Θράκης στην Αρτα (1-1) επί της τοπικής Αναγέννησης έπιασε κορυφή στην Γ' εθνική μετά την ολοκλήρωση της 8ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου. Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε και η Δόξα Δράμας (1-2) σε βάρος της Κοζάνης, ενώ η Αναγέννηση Καρδίτσας επιβλήθηκε του Απόλλωνα Λάρισας με 2-0.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Αναγένηση Αρτας- Ενωση Θράκη 1-1

    Παύλος Μελάς-Λαμία 0-2

    Λύκοι-Δόξα Δράμας 1-2

    Βέροια-Καβάλα 2-1

    Κοζάνη-ΑΕ Πτολεμαίδας 1-2

    Παναιτωλικός-Θερμαϊκός 1-0

    Πανδραμαϊκός-Αγροτικός Αστέρας 2-2

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Απόλλων Λάρισας 2-0.

    Ρεπό είχε ΠΑΣ Γιάννινα

    Η βαθμολογία

    Ενωση Θράκης 17

    ΠΑΣ Γιάννινα 16

    Αναγέννηση Αρτας 15

    Λαμία 15

    Δόξα Δράμας 14

    Βέροια 13

    Καβάλα 11

    Πτολεμαϊδα 10

    Αναγέννηση Καρδίτσας 10

    Λύκοι 9

    Κοζάνη 9

    Παύλος Μελάς 9

    Παναιτωλικός 9

    Πανδραμαϊκός 8

    Αγροτικός Αστέρας 7

    Θερμαϊκός 5

    Απόλλων Λάρισας 2.

    [24] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Βρυξέλλες, 28 Νοεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Ανθρωπιστική βοήθεια 51 εκατομμυρίων ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, να δωρήσει στα θύματα βίας στο Σουδάν και ιδιαίτερα στη δοκιμαζόμενη επαρχία του Νταρφούρ.

    Το νέο αυτό ευρωπαϊκό κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση τροφίμων και ειδών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ τα 31 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο του ποσού θα δοθούν για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων του Νταρφούρ.

    Για το 2004, η ΕΕ είχε αποδεσμεύσει βοήθεια σχεδόν 250 εκατομμυρίων ευρώ για τα θύματα της ένοπλης βίας στο Σουδάν. Περίπου 210 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό αυτό είχαν διοχετευτεί στον πληθυσμό της επαρχίας του Νταρφούρ.

    [25] ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ: ΔΥΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Αλμάτι, 28 Νοεμβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Δυο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το απόγευμα της Κυριακής την έδρα του κυβερνώντος κόμματος του Καζακστάν, του Οτάν του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, στο πολυσύχναστο κέντρο της πρωτεύουσας, Αλμάτι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνουν γνωστά τα αίτια της διπλής έκρηξης, ενώ στην έδρα του Otan βρέθηκαν από τα πρώτα λεπτά μετά το συμβάν άνδρες των ειδικών δυνάμεων και ισχυρή αστυνομική δύναμη, που απέκλεισε την περιοχή.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Οτάν και οι σύμμαχοί του κέρδισαν όλες σχεδόν τις έδρες- πλην μίας- στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν και οι οποίες, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διεξήχθησαν σε πρότυπα πολύ μακριά από τα δημοκρατικά.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο μοναδικός βουλευτής από την αντιπολίτευση που κατάφερε να κερδίσει έδρα στο κοινοβούλιο, παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας νοθεία.

    [26] ΒΡΕΑΝΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Λονδίνο, 28 Νοεμβρίου 2004 (15:08 UTC+2)

    Σημαντικό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών εξασφαλίζει το Εργατικό κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, έξι μήνες πριν τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών.

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Intipendent, και διεξήχθη στις 24 και 25 Νοεμβρίου, παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα να προηγείται στις προτιμήσεις των Βρετανών με ποσοστό 42%, τη στιγμή που οι Συντηρητικοί του Μάικλ Χάουαρντ εξασφαλίζουν προτίμηση σε ποσοστό 31%.

    Σύμφωνα με αναλυτές η διαφορά είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μεταξύ των δύο κομμάτων κατά τους τελευταίους μήνες.

    [27] ΓΑΛΛΙΑ: Ο ΣΑΡΚΟΖΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Παρίσι, 28 Νοεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλλία κέρδισε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συγκέντρωσε το 85% των ψήφων στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

    Ο Σαρκοζί αντικαθιστά τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για οικονομικό σκάνδαλο στο κόμμα (UMP).

    Ο Σαρκοζί, εκτιμάται ότι πιθανώς θα χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή για να στηρίξει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία το 2007, έναντι του σημερινού προέδρου, Ζακ Σιράκ.

    Γιός Ούγγρων μεταναστών, ο Σαρκοζί είναι ένας από τους πιο δημοφιλής πολιτικούς της Γαλλίας, ο οποίος θεωρείται ότι έφερε με επιτυχία σε πέρας και τις δύο θέσεις του στο υπουργικό συμβούλιο, αρχικά ως υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια ως υπουργός Οικονομίας. Θεωρούνταν ως προστατευόμενος του προέδρου Σιράκ, που όμως μετατράπηκε σε αντίπαλό του, καταφέρνοντας να διαιρέσει το κυβερνών κόμμα σε αυτούς που παραμένουν πιστοί στον Σιράκ και αυτούς που υποστηρίζουν πως ο Σαρκοζί είναι η καλύτερη ελπίδα για τη νίκη στις εκλογές του 2007.

    [28] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕ Η FARC

    Μπογκοτά, 28 Νοεμβρίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κολομβίας αποκάλυψε πως οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας (FARC), σκόπευαν να πραγματοποιήσουν δολοφονική επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσαν κρατικές υπηρεσίες και ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χόρχε Ουρίμπε, η ηγεσία της FARC είχε δώσει εντολή στους μαχητές της να εκτελέσουν σχέδιο δολοφονίας κατά του Μπους, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Καρθαγένη, την προηγούμενη εβδομάδα.

    [29] ΣΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ ΠΙΚΡΟ" Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟΥ 45ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Το «Ονειρο Πικρό» (Khab Etalkh) του Ιρανού σκηνοθέτη Μοσέν Αμιργιουσεφί αναδείχθηκε ως η καλύτερη μεγάλου μήκους ταινία του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η αυλαία του οποίου έπεσε απόψε, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Ολύμπιον». Η βραβεία του Ιρανού σκηνοθέτη τιμήθηκε με τον «Χρυσό Αλέξανδρο», βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 37.000 ευρώ. Στην ίδια ταινία απονεμήθηκε και το βραβείο κοινού Jameson του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, που συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ.

    Το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής- «Αργυρός Αλέξανδρος» (22.000 ευρώ)- απονεμήθηκε εξ ημισείας την ταινία της Ρωσίδας σκηνοθέτιδας Μαρίνα Ραζμπεζκίνα, «Η Εποχή του Θερισμού» (Vremya Zhatvy) και στην ταινία «Ενας στους Δυο» (Una de Dos) του Αλέχο Ερνάν Τάουμπε από την Αργεντινή. Στην «Εποχή του Θερισμού» απονεμήθηκε, επίσης, το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος.

    Στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ απονεμήθηκε, επίσης, βραβείο σκηνοθεσίας στον Φερνάντο Ειμπκε από το Μεξικό, για την ταινία «Το κυνήγι της Πάπιας» (Temporada de Patos) και βραβείο σεναρίου στους Γκονζάλο Ντελγκάδο Γκαλιάνα, Χουάν Πάμπλο Ρεμπέγια και Πάμπλο Στολ από την Ουρουγουάη, για την ταινία «Whisky».

    Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στη Μιρέλ Πασκουάλ για την ίδια ταινία, ενώ το αντίστοιχο βραβείο ανδρικού ρόλου πήρε ο Σιμόν Αμπκαριάν για την ταινία «Να πάρεις μια γυναίκα» (Ve Lakachta Lecha Isha) των Ρονίτ και Σλομί Ελκαμπέτζ από το Ισραήλ.

    Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Βαρκούλες από Καρπουζόφλουδες» (Karpuz Kabugundan Gemiler Yarmak) του Αχμέτ Ουλουτσάι από την Τουρκία.

    Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 45ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτελούν ο Ούγγρος σκηνοθέτης, Μίκλος Γιάντσο, ο οποίος είναι και πρόεδρος, η Καναδή ηθοποιός Αρσινέ Καντζιάν, ο Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, ο Αμερικανός κριτικός, Ντόναλντ Ρανβό, ο επίσης Αμερικανός κριτικός, Κεντ Τζόουνς, ο Ιταλός ζωγράφος, Βαλέριο Αντάμι, και ο Ελληνας κριτικός- ιστορικός, Γιάννης Μπακογιανόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου(FIPRESCI) απένειμε, επίσης, βραβεία:

    - Για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, στην ταινία «Πράσινο Καπέλο» (Lu Mao Tze) του Λιου Φεντού,

    - Για τον Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, στην ταινία «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Την Επιτροπή FIPRESCI αποτελούν οι : Νταν Φαϊνάρου (Ισραήλ)- πρόεδρος, Ουμπέρτο Ρόσι (Ιταλία), Τέριε Αϊντσβαγκ (Νορβηγία), Αλεξάντερ Γιανακίεβ (Βουλγαρία) και Στράτος Κερσανίδης (Ελλάδα).

    Η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στις ταινίες «Αληθινή ζωή» του Πάνου Κούτρα και «CC TV» του Βασίλη Κατσίκη.

    Αναλυόντας το σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η βράβευση των δυο αυτών ταινιών, η ΠΕΚΚ έκανε τις εξής επισγμάνσεις:

    1. Στη φετινή ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αντανακλάται ξεκάθαρα για μια ακόμη φορά η γενικότερη έλλειψη παιδείας στην πολιτιστική πραγματικότητα της χώρας μας.

    2. Είναι εμφανέστερη από ποτέ πόσο αποξενωμένοι παραμένουν οι Ελληνες κινηματογραφιστές από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

    Στο τοπίο ενός Διεθνούς φεστιβάλ όλα αυτά μεγεθύνονται καθώς η σύγκριση με αντίστοιχες ξένες παραγωγές είναι απογοητευτική. Μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα, όπου κυριαρχεί η παρελθοντολογία, η ΠΕΚΚ, μετά από γόνιμη συζήτηση, ξεχώρισε τις πιο ενδιαφέρουσες και τολμηρές ματιές δυο νέων δημιουργών.

    Το βραβείο κοινού Jameson του Eλληνικού Προγράμματος του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Μη φεύγεις» του Αλέξανδρου Πανταζούδη.

    [30] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (15:51 UTC+2)

    Αλλαγές στη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τους χώρους του Φεστιβάλ.

    Ο κ.Τατούλης επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση και του φετινού κύκλου της διοργάνωσης, ξεκινά διάλογος με τους φορείς του κινηματογράφου της χώρας, που θα έχει στόχο των εκσυγχρονισμό του αλλά και την ένταξή του στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η διαχρονικότητα των θεσμών δεν πρέπει να συνδέεται με τα πρόσωπα και διευκρίνισε πως το χρονοδιάγραμμα για τις σχετικές διαδικασίες θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους.

    [31] ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Δύο νέα κινηματογραφικά βραβεία θα απονέμονται από το 2005 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για το βραβείο «καλύτερου σεναρίου, βασισμένο σε ελληνικό λογοτεχνικό έργο», το οποίο θα δίνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε μία ταινία μεγάλου μήκους και σε μία μικρού μήκους.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Δημήτρης Νόλλας, τα βραβεία θα συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 7.000 και των 3.000 ευρώ, αντίστοιχα, και θα έχουν στόχο την ανάδειξη της λογοτεχνίας μέσω του κινηματογράφου.

    Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα απονέμει τα βραβεία, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, ενώ οι υποψηφιότητες σκηνοθετών θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 30 Ιουνίου.

    [32] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Νοεμβρίου 2004 (10:26 UTC+2)

    Με νέα μορφή και θεματολογία επανέρχονται στη σκηνή του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου, τα «Λογοτεχνικά Πρωινά», προβάλλοντας με σύγχρονο τρόπο και αντίληψη τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία και κυρίως τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

    Η επιμέλεια των εκδηλώσεων των Λογοτεχνικών Πρωινών ανήκει στην Ρούλα Αλαβέρα, ποιήτρια, μέλος του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε ο Νίκος Ναουμίδης.

    Το πρώτο λογοτεχνικό πρωινό είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Βαφόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης. Έτσι, σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το πρώτο Λογοτεχνικό Πρωινό ξεκινά με τον «Θρύλο του Μπάυρον» του Γ.Θ.Βαφόπουλου, μια αφήγηση του ποιητή Βαφόπουλου για το Λόρδο Μπάυρον με αφορμή την επίσκεψη του ποιητή στο Nottingham της Αγγλίας και συγκεκριμένα στο Newstead, όπου έζησε ο Λόρδος Μπάυρον και στο Hucknall όπου είναι ο τάφος του.

    ΓΙΩΡΓΟΣ Θ. ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ (1903-1996)

    Ο Γιώργος Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Γευγελή το 1903. Πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Με το ήθος της ιδιότυπης ποίησής του, δεν είναι απλά ένας από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους σύγχρονους ποιητές. Είναι ταυτόχρονα ένας νηφάλιος παρατηρητής του γίγνεσθαι ενός ολόκληρου σχεδόν αιώνα, που τον κατέγραψε στις «Σελίδες Αυτοβιογραφίας» του.

    Για πρώτη φορά δημοσίευσε ποιήματα στα περιοδικά «Νουμάς» και «Σφαίρα». Υπήρξε διευθυντής των «Μακεδονικών Γραμμάτων» και μέλος της ομάδας που εξέδιδε τις «Μακεδονικές Ημέρες». Από το 1939 ως το 1964 υπήρξε διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του πρώτου Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Τιμήθηκε με το Αριστείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, με το Βραβείο του Ιδρύματος Κ. Ε. Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας ήταν και αντεπιστέλλον μέλος. Υπήρξε διδάκτωρ στη Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

    Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανέβηκε το έργο του «Το Ξύπνημα» κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 1993-94.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

    Επιλογή κειμένων: Ρούλα Αλαβέρα

    Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Ναουμίδης

    Εισηγητής: Κώστας Πλαστήρας, ποιητής, διδάκτωρ φιλολογίας

    Το κείμενο του Γ. Θ. Βαφόπουλου θα διαβάσει ο Δημήτρης Καρέλλης, ηθοποιός, Διευθυντής Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.

    Αποσπάσματα από τη βιογραφία του Λόρδου Βύρωνα θα διαβάσει η Λίνα Λαμπράκη, ηθοποιός.

    Αποσπάσματα από ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κρήτος, Δέσποινα Γιαννοπούλου και Δέσποινα Σαρόγλου.

    Στην εκδήλωση παίρνει μέρος ο Κλέαρχος Χαλούλος (φλάουτο), σπουδαστής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

    Μηχανικός σκηνής: Κώστας Παπαλεξανδρίδης

    Φωτιστής-χειριστής κονσόλας φωτισμού: Γιώργος Ζίγκας

    Ηχητικός-χειριστής κονσόλας ήχου: Γιάννης Πειραλής

    Φροντιστής: Νίκος Συμεωνίδης

    Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Καράγαλη

    ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ

    5 Δεκεμβρίου 2004 «Αφιέρωμα στον Άγγελο Τερζάκη»

    12 Δεκεμβρίου 2004 «Το Κ.Θ.Β.Ε. τιμά την Κική Δημουλά»

    2 Ιανουαρίου 2005 «Δώδεκα μήνες λαογραφία της Άλκης Κυριακίδου Νέστωρος»


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 28 November 2004 - 19:13:54 UTC