Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-11-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ
  • [03] ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [04] ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  • [05] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟ
  • [07] ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [09] ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΚΕ
  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ
  • [11] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ
  • [12] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
  • [13] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ
  • [14] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2005
  • [15] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
  • [16] ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΤΑΝΤΙΤΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [18] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [19] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΒΟ Ο
  • [20] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "ΒΚ" Ο ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΡΙΤΣ
  • [21] ΣΤ. ΣΟΥΓΓΑΡΑΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [22] ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [24] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΧΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΥΓΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ
  • [25] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
  • [26] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΑΟΥΑΧΡΙ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [27] ΗΠΑ: ΣΤΟΝ ΚΑΡΛΟΣ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • [28] Ν. ΑΦΡΙΚΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΠΕΚΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [29] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ
  • [30] ΜΥΑΝΜΑΡ: ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ
  • [31] ΔΙΔΥΜΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΠ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ
  • [34] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [35] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ GOETHE

  • [01] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (09:09 UTC+2)

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις υποδέχονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας το νέο σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου αρχίζει από σήμερα, Δευτέρα, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την εξάλειψη των ράντζων.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, υποστηρίζοντας πως το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής θα προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με το νέο σύστημα, θα εφημερεύουν δύο μεγάλα και τρία μικρότερα νοσοκομεία από τις 2:30 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας. Η ομάδα που θα εφημερεύει αυτές τις ώρες, δεν θα κάνει εισαγωγές εκτάκτων ή τακτικών περιστατικών το πρωί της ίδιας μέρας, ενώ την επόμενη μέρα της εφημερίας της θα δέχεται περιστατικά μόνο αν διαθέτει κενές κλίνες.

    Εξαιτίας των όποιων αλλαγών στον τρόπο εφημερίας, οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται από το 166, σε ποια νοσοκομεία θα απευθύνονται.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΩΘΗΣΗ ΓΙΑ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 29 Νοεμβρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί ''σκληρούς όρους'', περιλαμβανομένου της ντε φάκτο αναγνώρισης της Κύπρου και ενδεχόμενους μόνιμους περιορισμούς στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.

    Το προσχέδιο συμπερασμάτων, αφήνει κενή την επίμαχη διατύπωση για την απόφαση κατά πόσον και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, την οποία θα συμπληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

    Το προσχέδιο καλωσορίζει ''την αποφασιστική πρόοδο που έγινε από την Τουρκία στην ευρεία διαδικασία μεταρρυθμίσεων'', θέτοντας ταυτόχρονα ένα αυστηρό πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [03] ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2004 (00:22 UTC+2)

    Μετά από πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη Η θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες δημόσια ακρόαση με Θέμα: Ντόπινγκ: Εμπόδιο στο ιδεώδες του αθλητισμού.

    Στην ακρόαση εκτός από τον κ. Σηφουνάκη θα παρέμβουν και οι: Μανώλης Μαυρομμάτης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιαν Φίγκελ Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κριστόφ ντε Κέππερ, Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Παλ Σμιτ, Αντιπρόεδρος, Μέλος της ΔΟΕ, Δύο φορές Ολυμπιονίκης, Δρ. Κάρλο Τρανκίλλι Αθλίατρος, Ινστιτούτο Αθλητικής Ιατρικής CONI, Τομ Ντίλεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της WADA

    Δρ. Τζόρδι Σεγκούρα, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ και Δρ. Ράνια Ελβάνι, Μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ.

    [04] ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Αγκυρα, 29 Νοεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Αποστομωτική απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, δίνει με ενδιαφέρουσα αναλυσή του ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Referans», Μενσούρ Ακγκούν. Ενώ απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η αμφισβήτηση αυτή, είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο τούρκος αρθρογράφος υπογραμμίζει πως στα 143 άρθρα της Συνθήκης, δεν υπάρχει καμία απολύτως άμεση αναφορά, όχι μόνο στο ζήτημα της οικουμενικότητας, αλλά ούτε καν στο ίδιο το Πατριαρχείο.

    Στο ενδιαφέρον αυτό άρθρο γνώμης με τίτλο «Σχετικά με τρεις ειδήσεις», στο οποίο πραγματεύεται το ζήτημα του καθεστώτος του Πατριαρχείου στην Τουρκία, ο κ. Μενσούρ Ακγκούν τονίζει τα ακόλουθα:

    «Στα χθεσινά φύλλα των εφημερίδων Vatan και Radikal υπήρχαν τρεις ειδήσεις σχετικά με το Ρωμαιορθόδοξο Πατριαρχείο. Και οι τρεις ήταν σαν να συναγωνίζονται η μία την άλλη για να αποδείξουν σε πόσο τραγική κατάσταση είναι ακόμη η Τουρκία από την άποψη των μειονοτήτων και της δημοκρατίας.

    Η Radikal ανήγγειλε την ευχάριστη είδηση ότι το επαναδιατυπούμενο Έγγραφο Πολιτικής για την Εθνική Ασφάλεια, το οποίο κατά τη γνώμη μου καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης της στρατιωτικής-πολιτικής γραφειοκρατίας προς τη δημοκρατία, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και το λαό, θα αναγράφει ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να αφεθεί στη βούληση της πολιτικής εξουσίας.

    Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να πράττει αυτό που θέλει επειδή το επιτρέπει η γραφειοκρατία, δηλαδή οι διορισμένοι έδωσαν τελικά την άδειά τους στους εκλεγμένους. Από αυτά θα έπρεπε μάλλον να χαρούμε διότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή, ενώ θα έπρεπε να λυπηθούμε διότι για μία ακόμη φορά είδαμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η δημοκρατία μας.

    Για να πω την αλήθεια κι εγώ έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Δεν ξέρω αν θα 'πρεπε να λυπηθώ, να χαρώ ή να θυμώσω. Τα ίδια συναισθήματα ένιωσα και όταν διάβασα δύο ειδήσεις σχετικά με το Πατριαρχείο στις εσωτερικές σελίδες της Vatan. Οι εκδότες της Vatan αφηγούμενοι στην είδηση που ξεκινά από την πρώτη σελίδα την ειρήνευση μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών μετά από 800 χρόνια, κατά βάση φαίνεται ότι υπολήπτονται τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Πατριαρχείο. Πραγματευμένοι, όμως, στην αμέσως διπλανή στήλη το ζήτημα του οικουμενισμού, εξηγούσαν γιατί η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως οικουμενικό, κάνοντας ευθεία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης.

    Σύμφωνα με τη Vatan, το Ρωμαιορθόδοξο Πατριαρχείο γινόταν αποδεκτό στη Συνθήκη της Λωζάννης ως το πατριαρχείο της ορθόδοξης μειονότητας. Κατ' αυτήν, εάν η Τουρκία αναγνώριζε τον τίτλο του οικουμενικού, τότε αυτό θα μεταβαλλόταν σε ένα κέντρο τύπου Βατικανού της Κωνσταντινούπολης. Δηλαδή, αν και η Vatan δεν το λέει ανοιχτά, γίνεται αντιληπτό από τα συμφραζόμενα ότι η Τουρκία αντιτίθεται στην αναγνώριση του τίτλου της οικουμενικότητας και μάλιστα πιστεύει ότι αυτό είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

    Ωστόσο, στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν υπάρχει καμμία άμεση αναφορά, αφήστε κατά μέρος το ζήτημα της οικουμενικότητας, ούτε καν στο ίδιο το Πατριαρχείο. Από τα 143 άρθρα της Συνθήκης το τμήμα που περιλαμβάνει τα άρθρα 37-45 αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των μη μουσουλμάνων πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας, των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας που ομιλούν άλλη πλην της τουρκικής γλώσσα, όλων των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας και όλων των κατοίκων της Τουρκίας. Σε κανένα όμως από αυτά δεν αναφέρεται το όνομα του Πατριαρχείου.

    Είναι σωστό ότι το ζήτημα υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης. Όπως όμως μας μεταφέρει στα απομνημονεύματά του ο R?za Nur, το θέμα ηγέρθη από την τουρκική αντιπροσωπεία στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για την Ανταλλαγή της 16ης Δεκεμβρίου 1922 ως διαπραγματευτικό πλεονέκτημα και προβλήθηκε το αίτημα της απομάκρυνσης του Πατριαρχείου από την Τουρκία. Αφού λοιπόν έγινε το απαραίτητο πάρε-δώσε, ελήφθη η απόφαση να επωφεληθεί και αυτό, όπως και όλα τα υπόλοιπα ''μειονοτικά'' ιδρύματα, των δικαιωμάτων τα οποία περιγράφονται στο τμήμα των άρθρων 37-45 της Συνθήκης.

    Εν συντομία, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν έκανε λόγο για το Πατριαρχείο. Όμως εμείς για κάποιο λόγο πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο συνέβαινε και δεν κάναμε καν τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στη Συνθήκη. Επιχειρήσαμε να παρουσιάσουμε τη δική μας ερμηνεία ως [εάν να ήταν] το κείμενο της Συνθήκης και απ' ό,τι βλέπουμε στη Vatan εξακολουθούμε ακόμη να το παρουσιάζουμε έτσι. Παράγουμε φαντασιώσεις επί του ζητήματος του οικουμενισμού.

    Κι αν τη φαντασίωση την παρήγαγαν μόνο οι δημοσιογράφοι, πάει στο καλό, εδώ όμως υπάρχει μία λίστα 100 βουλευτών μας, τους οποίους δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε [Σ.Σ.: Αναφέρεται στην επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν στον Αμερικανό πρέσβη Eric Edelman 100 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος). Είναι αδύνατο να αντιληφθούμε τι φοβούνται, σε τι αντιτίθενται».

    Και ο τούρκος δημοσιογράφος, κλείνει την ανάλυσή του, ρωτώντας τους κρατούντες στη χώρα του που κάθε τόσο αμφισβητούν την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου:

    «Αλήθεια, γιατί σας ενοχλεί ένας Πατριάρχης που διαμένει στην Τουρκία να γίνεται αποδεκτός σαν πρώτος μεταξύ θρησκευτικώς ίσων και το γεγονός ότι το καθεστώς αυτό επί αιώνες διατηρείται έτσι; Μήπως θα θέλατε ο Πατριάρχης της Μόσχας να είναι ανώτερος του δικού μας;».

    [05] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΤΟ AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Παγκόσμια ημέρα κατά του ιού του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και βάσει των στατιστικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας, κατά τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκαν στην Ελλάδα, 65 κρούσματα AIDS και συνολικά 431 νέοι οροθετικοί.

    Τα 65 κρούσματα (53 άνδρες και 12 γυναίκες) είναι ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα μας από το 1987, ενώ αισιόδοξο είναι το συμπέρασμα ότι από το 2001 και έπειτα ο αριθμός των δηλωθέντων νέων μολύνσεων έπαψε να αυξάνεται και παραμένει σταθερός.

    Όσον αφορά στα παγκόσμια στοιχεία εξάπλωσης της ασθένειας, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 39 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι φορείς του ιού ΗΙV του AIDS.

    Μεταξύ των φορέων,τα 37,2 εκατομμύρια είναι ενήλικες -από 15 έως 49 ετών ενώ τα 2,2 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 15 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 17,6 εκατομμύρια είναι ενήλικες γυναίκες που είναι φορείς του ιού.

    Σε περιφερειακό επίπεδο, οι περισσότεροι φορείς του θανατηφόρου ιού ζουν στην κάτω της Σαχάρας Αφρική ( 25,4 εκατομμύρια), 540.000 στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή,1,7 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική, 440.000 στην Καραϊβική, ένα εκατομμύριο στη βόρεια Αμερική, 610.000 στη δυτική Ευρώπη,1,4 εκατομμύρια στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 1,1 εκατομμύρια φορείς στην ανατολική Ασία,7,1 εκατομμύρια στην Νότιο -ανατολική Ασία και 35.000 στην Ωκεανία.Οι γυναίκες αποτελούν παγκοσμίως τη μερίδα του πληθυσμού που πλήττεται όλο και περισσότερο από τον ιό του AIDS και αποτελούν σήμερα σχεδόν τους μισούς από τα 37,2 εκατομμύρια ανθρώπους, ηλικίας 15-49 ετών, που είναι φορείς του ιού HIV στον κόσμο, προειδοποιεί η νέα έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ

    Αξιοσημείωτο είναι ότι εντός του 2004 οι φορείς του ιού αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο κατά 4,9 εκατομμύρια , εκ των οποίων 4,3 εκατομμύρια ήταν οι ενήλικες και 640.000 παιδιά κάτω των 15 ετών.

    Στο μεταξύ, η χριστιανική οργάνωση Χριστιανική Βοήθεια (Christian Aid) επισημαίνει, πως το AIDS δεν μπορεί να προληφθεί με φθηνά φάρμακα, αλλά χρειάζεται μία πολυεπίπεδη προσέγγιση, που θα έχει ως κύριο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας στις περιοχές, που μαστίζει ο ιός, καθώς και τη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (ARV).

    Οπως επισημαίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά το ζήτημα, πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο υπόβαθρο, που θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση της φτώχειας, για παράδειγμα, η Κένυα, δαπανεί 0,76 δολάρια κατ' άτομο, στην πρόληψη για το AIDS και 12,92 δολάρια στην εξόφληση κρατικών χρεών, την εξειδίκευση του προσωπικού υγείας, αλλά και την ενημέρωση, ώστε το πρόβλημα να έχει και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση.

    [06] ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να αφήσει να ολοκληρωθεί ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη για το ασφαλιστικό μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της Εμπορικής τράπεζας και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινωνική συναίνεση.

    Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα. Παράλληλα διευκρίνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί ο διάλογος μέσα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

    Από την πλευρά του ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η όποια λύση για το ασφαλιστικό της Εμπορικής τράπεζας θα είναι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που ψήφισε -όπως είπε- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και αποτέλεσμα διαλόγου εργαζομένων και διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας χωρίς κρατική παρέμβαση.

    Ωστόσο, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην λειτουργεί ως πόντιος Πιλάτος, τονίζοντας ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει ο διάλογος για την αναζήτηση κοινών αποδεκτών λύσεων.

    Ανταπαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης, αφού σημείωσε ότι δεν σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι νόμοι δεν έχουν προβλήματα και σημαντικά κενά σε σχέση με την χρηματοδότηση γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα, επανέλαβε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να αφήσει ανεξάρτητες τις διοικήσεις των τραπεζών να αποφασίσουν.

    "Το ασφαλιστικό Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας είναι αυτοδιοικούμενο και η αντιμετώπιση του αποτελεί αντικείμενο συνεννόησης εργαζομένων και Διοίκησης. Ο διάλογος είναι σε εξέλιξη και επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη σε σχέση με το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα" επεσήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Νατάσα Θωμά

    [07] ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου «Prestige», Απόστολο Μάγκουρα. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ καθηγητής Ιωάννης Τζωάννος και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γεώργιος Ανωμερίτης.

    Ο Απόστολος Μάγκουρας επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα με απόφαση των Ισπανικών Δικαστικών Αρχών, μετά από συντονισμένες ενέργειες, έντονες πιέσεις και εγγυήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης καλωσόρισε τον Απόστολο Μάγκουρα, του ευχήθηκε υγεία και καλή διαμονή στην πατρίδα, ενώ τον διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία πιστεύει στην αθωότητά του και θα σταθεί στο πλευρό του ώστε να οδηγηθεί σε αίσιο τέλος η περιπέτειά του.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό όραμα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Του λείπει όμως η ψυχή, την οποία μπορεί κανείς να βρει, κυρίως με τη συγκατοίκηση των επιμέρους πολιτισμών των κρατών-μελών», υπογράμμισε ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Σωτήρης Χατζηγάκης στην ομιλία του στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που είχε ως θέμα την αναβάθμιση του πολιτισμού στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    «Η προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού θα ισχυροποιήσει τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια σκακιέρα. Εκείνο όμως που πρέπει άμεσα να γίνει είναι η δημιουργία διαπανεπιστημιακών κέντρων ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσα από τα οποία θα μπορούσε να επιδιωχθεί συστηματικά η συμβατότητα των πολιτισμών και ιδίως εκείνων των πολιτισμών που σήμερα βρίσκονται σε σοβαρές τριβές μεταξύ τους και έχουν σοβαρές δυσκολίες συνύπαρξης», υπογράμμισε.

    Ο κ. Χατζηγάκης πρότεινε την Ελλάδα ως χώρα που θα μπορούσε να υποδεχθεί και να αναπτύξει έναν τέτοιο θεσμό ως κοιτίδα ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη, ο οποίος αποτέλεσε το θεμέλιο οικοδόμησης του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, τόνισε ότι οι χώρες που έχουν διαφορετικό πολιτισμό και επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ θα πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς νόμους, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. «Επιπλέον, οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες, εφόσον επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ να αναγνωρίζουν τις χώρες εκείνες που είναι ήδη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας (π.χ. Κύπρος) και είναι, βεβαίως υποχρεωμένες να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το έδαφος των χωρών που είναι ενταγμένες στην ΕΕ», τόνισε.

    Τις εργασίες της Διάσκεψης παρακολούθησαν προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Ρίτσαρντ φον Βάιτσεκερ.

    [09] ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΚΕ

    Aθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Για δημιουργία εντυπώσεων κατηγορεί την κυβέρνηση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή το σχέδιο εφημεριών που τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή.

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες του προβλήματος. Προτείνει εξάλλου την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη δημιουργία επαρκούς υποδομής, την ανάπτυξη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της επείγουσας βοήθειας, την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δημόσια νοσοκομεία στη βάση 24ωρης καθημερινής λειτουργίας.

    Ακολουθεί η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ:

    «Το σχέδιο εφημεριών, που εφαρμόζεται πιλοτικά από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αντιμετωπίζει στο ελάχιστο τις αιτίες, διαχειρίζεται την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων και διαφημίζει την πρόθεσή της να καταργηθεί το ράντζο, ενώ ουσιαστικά ανακυκλώνει και οξύνει τις αιτίες που δημιουργούν το ράντζο.

    Στοιχειώδη μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ράντζων και των λιστών αναμονής, είναι η πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, η δημιουργία επαρκούς υποδομής, η ανάπτυξη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της επείγουσας βοήθειας. Η πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πλήρης κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε δημόσια νοσοκομεία στη βάση 24ωρης καθημερινής λειτουργίας.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της υγείας.

    Αξιοποιεί αυτό το νευραλγικό τομέα ως πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου και για περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

    Πάνω σ' αυτόν τον άξονα η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, όπου εντάσσεται η πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού, αλλά και άλλες υπηρεσίες, που θα λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.

    Δεν αρκεί μόνο η μαζική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαιτείται η οργάνωση της πάλης κατά των κυβερνητικών μέτρων, αλλά και η αποκάλυψη της δημαγωγίας του ΠΑΣΟΚ.

    Οι προτάσεις του ΚΚΕ στο λαό απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Αποτελούν βάση αγωνιστικής λαϊκής συσπείρωσης, που θα αντιπαρατίθεται με την κυρίαρχη πολιτική και θα διεκδικεί το δικαίωμα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας».

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Eκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Δωρεά Οργάνων Σώματος Μεταμοσχεύσεις», διοργάνωσε η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

    Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης χαρακτήρισε τις μεταμοσχεύσεις μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και ανέφερε πως είναι λυπηρή η αναλογία 5,4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η προτελευταία στη λίστα κατάταξης για την προσφορά οργάνων προς μεταμόσχευση, η Ελβετία, έχει αναλογία 10,4 δότες.

    Επιπλέον, υπογράμμισε πως «το επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας, το οποίο εξειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις έχει επιδείξει επιτυχημένο έργο» και τόνισε ότι «δεν αρκεί να είμαστε υπέρ της δωρεάς οργάνων. Πρέπει να γίνουμε και δωρητές. Πρόκειται για μια ύστατη αλτρουιστική πράξη, για ένα "δώρο ζωής" στον πάσχοντα συνάνθρωπο και για ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Είναι η μέγιστη έκφραση φιλευσπλαχνίας».

    Τέλος, επισήμανε πως «η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα υγείας» και διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα στέκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης».

    Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη», Έλενα Ράπτη σημείωσε ότι «οι πολίτες είναι έτοιμοι να πάρουν την απόφαση να γίνουν δωρητές οργάνων σώματος, όμως διστάζουν από άγνοια και φόβο όπως σε κάθε τι άγνωστο και πρωτόγνωρο». « Οι αιτίες οφείλονται στην ελλιπή και συχνά εσφαλμένη ενημέρωση ή και παραπληροφόρηση του πληθυσμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε το μήνυμα της δωρεάς οργάνων σώματος να φθάσει σε όλους τους Έλληνες», συμπλήρωσε.

    Ο Δημήτρης Γάκης, διοικητής του ΑΧΕΠΑ, χειρούργος μεταμοσχεύσεων, άγγιξε το θέμα από την επιστημονική του πλευρά, υπογράμμισε τη μεγάλη έλλειψη μοσχευμάτων στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι είναι τελευταία σε θέματα μεταμοσχεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που είναι πρώτη σε τροχαία δυστυχήματα.

    Στις νομικές διαστάσεις του ζητήματος των μεταμοσχεύσεων αναφέρθηκε ο Γιώργος Δημήτραινας, λέκτορας Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και πρότεινε διορθωτικές παρεμβάσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

    Στην εκδήλωση μίλησε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος.

    [11] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει σημαντικά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα διαλέξεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Στην κοινή ημερίδα της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου «Αρίστη», με θέμα: «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης» ο κ. Ρεγκούζας ανέπτυξε το μίγμα της αναπτυξιακής κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής που θέτει ως έναν από τους βασικούς στόχους την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.         

    Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Γυναικείας Επιχειρηματικότητας» του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου προωθείται η επιχειρηματικότητα των γυναικών  ηλικίας από 21 έως 55 ετών στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Στο πλαίσιο του Προγράμματος έχουν ήδη προκηρυχθεί τρεις κύκλοι. Η διάρκεια υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων για τους δύο πρώτους Κύκλους είναι 12μηνη και για τον Γ' Κύκλο είναι 18μηνη. Στους δύο πρώτους κύκλους του Προγράμματος εγκρίθηκε η υπαγωγή 632 επιχειρηματικών προτάσεων γυναικών, συνολικού προϋπολογισμού 46,3 εκατ. ευρώ. Από τους δύο αυτούς πρώτους Κύκλους δημιουργήθηκαν συνολικά 1.931 νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι εγκεκριμένες προτάσεις ανέρχονται στις 102 με συνολικό προϋπολογισμό 8.431.469,58 ευρώ και στοχεύουν στη δημιουργία 150 νέων θέσεων εργασίας. Όσον αφορά τους τομείς δραστηριότητας η πλειοψηφία αυτών αφορά τις υπηρεσίες (342 προτάσεις) και ακολουθούν η Μεταποίηση (192), ο Τουρισμός (18) και το Εμπόριο (15). 

    Ο κ. Ρεγκούζας υπογράμμισε στην ομιλία του, πως στις  σύγχρονες οικονομίες η απασχόληση είναι άμεση συνάρτηση του βαθμού συμμετοχής όλων των πολιτών στην παραγωγική διαδικασία. Οι γυναίκες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο ρόλος των γυναικών εργαζομένων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Υπάρχουν σήμερα εργασιακές δραστηριότητες που θεωρούνται γυναικείο «προνόμιο», όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Όμως οι γυναίκες διαρκώς και περισσότερο δραστηριοποιούνται σε επιχειρηματικές αναζητήσεις. Αυτή η εξέλιξη πρόσθεσε ο υφυπουργός - είναι πολύ θετική, τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την εξεύρεση της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής. Ο κ. Ρεγκούζας κατέληξε τονίζοντας: «Η πολιτεία, το κράτος, έχει υποχρέωση να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει ενεργά όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.»

    [12] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Αυξημένη κατά 0,25% καταγράφηκε στις 26 Νοεμβρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αφού σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, έφθασε στα 0,808 ευρώ ανά λίτρο, από τα 0,806 ευρώ ανά λίτρο στις 19 Νοεμβρίου.

    Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 2,83%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή της αμόλυβδης μειώθηκε κατά 1,46%.

    Από τις αρχές του 2004 η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 10,53%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά 37,95%. Στην Ελλάδα η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 24,03% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ

    ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Σημαντικά αυξημένη καταγράφηκε στις 26 Νοεμβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η πανελλαδική μέτρηση τιμών έδειξε ότι η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 26 Νοεμβρίου στα 0,465 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση κατά 2,65% (ήταν 0,453 ευρώ ανά λίτρο στις 19 Νοεμβρίου).

    Στην περιοχή της Αττικής η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετρήθηκε στα 0,46 ευρώ ανά λίτρο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρά την αύξηση της τιμής του μπρεντ κατά 2,83%, η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 0,65%

    [13] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Σειρά οικονομικών αιτημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού θα συζητήσουν την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.

      Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα θέσει επί τάπητος τα αιτήματα που διατυπώθηκαν ομόφωνα κατά τη τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της και τα οποία αφορούν:

    -την εγγραφή στον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό 408 εκ. ευρώ επιπλέον για την κάλυψη των θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης. Από αυτά, ποσό 267 εκ. ευρώ, αφορά στη χρηματοδότηση των μεταφερθεισών και μεταφερομένων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, ενώ ποσό 141 εκ. ευρώ αφορά στη νομοθετημένη εισφορά των υπουργείων για το πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την εισφορά των υπουργείων σε ποσοστό 25%, επί του συνόλου του προγράμματος.

    -την απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - σύμφωνα και με επανειλημμένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης - των παρακρατηθέντων πόρων προηγούμενων ετών, οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Κυβέρνησης ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη για τη σταδιακή απόδοσή τους, παρότι έχουν ήδη συνυπολογιστεί στην απογραφή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το δημόσιο έλλειμμα.

    -τη χρηματοδότηση αρμοδιοτήτων, όπως είναι η δημοτική αστυνομία, τα ΚΕΠ, οι προνοιακές δομές Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ και των ΑΜΕΑ. Στον προϋπολογισμό επίσης δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη παρά τις προηγούμενες πολιτικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τη χρηματοδότησή τους.

    Ιδιαίτερο θέμα αποτελεί και η χρηματοδότηση των σχολικών φυλάκων, που υπάγονται στο ΠΔ164/04, οι συμβάσεις των οποίων θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Σημειώνεται ότι οι Δήμοι στο σύνολό τους δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στην προβλεπόμενη δαπάνη.

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Αλογοσκούφη θα συζητηθούν σε έκτακτη ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνει, το μεσημέρι της ίδιας μέρας η ΚΕΔΚΕ και στην οποία θα συμμετέχουν οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και οι δημάρχοι των πρωτευουσών.

    [14] ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2005

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Την αλλαγή των συσκευασιών των τροφίμων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την ύπαρξη αλλεργιογόνων συστατικών, από τον Νοέμβριο του 2005, προανήγγειλε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Νίκος Κατσαρός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των δύο επιστημονικών γνωμοδοτικών - συμβουλευτικών οργάνων του ΕΦΕΤ, του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων και του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων.

    Όπως επισήμανε ο κ. Κατσαρός, στην ΕΕ υπάρχουν 15 εκατομμύρια αλλεργικοί, οι οποίοι το 2015 θα έχουν γίνει 75 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος στην ΕΕ για την αλλαγή των συσκευασιών στα τρόφιμα, σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και την ύπαρξη μεταλλαγμένων συστατικών.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κατσαρός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει καμπάνια για την προστασία του καταναλωτή από τροφικές δηλητηριάσεις, καθώς και ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ενημερωθεί η ΕΕ για την ύπαρξη όλων των βοτάνων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Επίσης ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ ανέφερε ότι το 2005 θα είναι έτος επιμόρφωσης και κατάρτισης των εργαζομένων στον κλάδο τροφίμων.

    [15] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Την έναρξη λειτουργίας των δύο γνωμοδοτικών οργάνων του ΕΦΕΤ, του Επιστημονικού Συμβουλίου Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΕΤ) και του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ), κήρυξε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σιούφας, καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικής Ελέγχου Τροφίμων (ΕΣΠΕΤ), τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους των υπουργείων και των φορέων που συμμετέχουν στα όργανα αυτά, καθώς επίσης και τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στον μεγάλο απόντα της συνεδρίασης που έφυγε νωρίς από τη ζωή, τον Χαράλαμπο Κουρή, που διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ενώ ευχήθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που γιορτάζει φέτος τα 75 χρόνια λειτουργίας του, να τα χιλιάσει σε χρόνια και προσφορά.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για το Συνήγορο του Καταναλωτή, που αποτελεί πραγματοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ και θεσμική κατάκτηση, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου ξεκινά αύριο στη Βουλή.

    Επιπλέον, ο κ. Σιούφας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη λειτουργία του ΕΦΕΤ, επισημαίνοντας ότι συμβαδίζει απόλυτα με το νέο πλαίσιο που θέτει η Ε.Ε. Η πολιτική της ασφάλειας των τροφίμων στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, υλοποιείται με σημαντικές παράλληλες δράσεις όπως :

    -Η ανασυγκρότηση του ελεγκτικού συστήματος των τροφίμων, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και συντονισμό από τον ΕΦΕΤ των εμπλεκόμενων φορέων.

    -Η εφαρμογή προληπτικών ελέγχων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας ή διάθεσης τροφίμων.

    -Η εφαρμογή συστηματικών επιθεωρήσεων με σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία, που στηρίζονται στους 14 «οδηγούς υγιεινής» που έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΕΤ, με τη συνεργασία των αντίστοιχων επαγγελματικών κλάδων.

    -Η σωστή διαχείριση των εργαστηριακών υποδομών, με την αποτελεσματική αξιοποίηση των υπαρχουσών εργαστηριακών υποδομών, την αποφυγή επικαλύψεων και τη συνεχή παρακολούθηση των διατροφικών κινδύνων στις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων.

    -Η αναθεώρηση, η κωδικοποίηση και ενιαία εφαρμογή, της εναρμονισμένης με την κοινοτική, εθνικής νομοθεσίας.

    -Η σύνδεση της αξιολόγησης του ελεγκτικού συστήματος με τη Δημόσια Υγεία, με βάση επιδημιολογικά δεδομένα και μελέτες. Η εκτίμηση της επικινδυνότητας ενός διατροφικού κινδύνου αποτελεί έργο των εξειδικευμένων επιστημόνων του ΕΣΕΤ.

    -Η ανάπτυξη σχεδίων για την αντιμετώπιση διατροφικών κρίσεων.

    -Η συστηματική ενημέρωση των επιχειρήσεων για τη διαμόρφωση και τις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας.

    -Η συμβολή στην εκπαίδευση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τροφίμων, με την εκπόνηση ειδικού εκπαιδευτικού πακέτου και τη δημιουργία μητρώου εκπαιδευτών. Εκπαίδευση που συμβάλλει σημαντικά στην εφαρμογή των συστημάτων διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων.

    -Η εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος συμμόρφωσης - κυρώσεων.

    -Η συστηματική πληροφόρηση-ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, διατροφικών συνηθειών και ατομικής ευθύνης. Ενημέρωση που προωθείται με δελτία τύπου, με φυλλάδια του ΕΦΕΤ και βέβαια μέσα από την ιστοσελίδα του. Και φυσικά σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών έχει και η σωστή σήμανση (ετικέτα των προϊόντων). Και σ' αυτό θα επιμείνουμε.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΕΤ συγκροτούμενο από επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους στο αντικείμενό τους, έχει ως κύρια αρμοδιότητα την αξιολόγηση των διατροφικών κινδύνων, σύμφωνα με τις τελευταίες κοινοτικές νομοθεσίες, που απαιτούν από τα συστήματα ελέγχου να στηρίζονται στην ανάλυση της επικινδυνότητας των διατροφικών κινδύνων.

    Το όργανο αυτό είναι μια Επιστημονική Επιτροπή, που γνωματεύει με κύριες αρχές την επιστημονική γνώση, την αμεροληψία και τη διαφάνεια. Αρχές που προσδίδουν ιδιαίτερο κύρος στις αποφάσεις του και αυξάνουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του καταναλωτή προς τους φορείς που έχουν θέσει ως σκοπό τους την προστασία της υγείας του.

    Ταυτόχρονα αποτελεί σημείο αναφοράς σε επιστημονικά θέματα τροφίμων, προσδίδοντας ουσιαστικό επικουρικό ρόλο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ που αναλαμβάνει τη διαχείριση του διατροφικού κινδύνου.

    Το ΕΣΠΕΤ αναλαμβάνει την ευθύνη να εισηγείται πολιτικές για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων σε θέματα ασφάλειας τροφίμων. Τα μέλη του αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεταφέρουν τη σημαντική εμπειρία των φορέων που εκπροσωπούν, να συνθέτουν εκτιμήσεις, ιδέες και προτάσεις, προκειμένου να διαμορφώνονται οι αναγκαίες πολιτικές.

    [16] ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Ο ΤΑΝΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Μια νέα στρατηγική που στόχο έχει την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης της Σερβίας φέρεται να έχει υιοθετήσει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Vecernje Novosti του Βελιγραδίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος πέρασαν δυο ημέρες στην τοποθεσία Φρούσκα Γκόρα, συζητώντας και καταρτίζοντας τη νέα αυτή στρατηγική, που θα έχει- όπως εκτιμάται- άμεσο αντίκτυπο στη μελλοντική πορεία της χώρας.

    Ενας, μάλιστα, εκ των συμμετεχόντων στη συνάντηση φέρεται να δήλωσε ότι στόχος του Τάντιτς, ο οποίος ήταν παρών στη Φρούσκα Γκόρα, είναι η ανατροπή του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας φέρεται να θεωρεί ότι η κυβέρνηση υπό τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα είναι «καταστροφική» για τη χώρα.

    «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να αναλάβει δράση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν πρόκειται πλέον να υιοθετούμε αντιδραστική στάση απέναντι στο έργο της κυβέρνησης, αλλά θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσουμε, ξεκάθαρα στοιχεία από διάφορα σκάνδαλα και καταχρήσεις της κυβέρνησης» φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Βελιγράδι, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία- Μαυροβούνιο ξεκινά αύριο ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζέφρι Χουν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Βρετανίας στη βρετανική πρωτεύουσα, η επίσκεψη του κ. Χουν πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Πρβόσλαβ Ντάβινιτς.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στη Σερβία- Μαυροβούνιο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    [18] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Αγκυρα, 29 Νοεμβρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος στρατηγός, Νετζατί Οζγκιέν, πρώην διοικητής των Ακαδημιών Πολέμου της γείτονος, σε δηλώσεις του για τους Ελληνες και τους Ελληνοκύπριους.

    Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Τούρκος στρατηγός, σε ομιλία του στο παράρτημα των «Τουρκικών Εστιών» (Turk Ocaklari / πρόκειται για ακροδεξιά οργάνωση), στο Ντένιζλι, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες είναι έθνη με 'βεβαρημένο ποινικό μητρώο', πράγμα το οποίο καταδείχθηκε από τις ενέργειές τους μέχρι τη δεκαετία του 1960. Γι' αυτό η (τουρκική) Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική κατά τις επαφές της μ' αυτές τις χώρες».

    [19] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΒΟ Ο ΑΧΜΕΤΙ

    Σκόπια, 29 Νοεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμιά ένοπλη ομάδα Αλβανών, στην περιοχή του χωριού Κόντοβο (χωριό με αμιγή αλβανικό πληθυσμό), που βρίσκεται στο δρόμο Σκόπια-Τέτοβο, έδωσε ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι.

    Μιλώντας στο σκοπιανό πρόγραμμα της Deutsche Well, ο ηγέτης του DUI διέψευσε τις πληροφορίες περί εμφάνισης ένστολων ένοπλων Αλβανών στο Κόντοβο, που είδαν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει καμιά απειλή (από την αλβανική κοινότητα) για την ασφάλεια της ΠΓΔΜ.

    "Δεν υπάρχουν ένοπλες ομάδες στο χωριό του Κόντοβο. Υπάρχουν ορισμένοι νέοι, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο κάποιου (δεν τον κατονόμασε), αλλά δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής" ή της ίδιας της χώρας, υπογράμμισε ο Αχμέτι.

    Δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και επιτόπια ρεπορτάζ που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, κάνουν λόγο για εμφάνιση ένοπλων Αλβανών, μέχρι 30 ετών, από το Κόντοβο και τα γύρω χωριά αλλά και από το Κοσσυφοπέδιο, που κατά δήλωσή τους αποτελούν την "Ούστρια πολιτσόρε" (στρατιωτική αστυνομία). Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο αριθμός των ένστολων εκτιμάται από 30 μέχρι 400.

    Οι χωρικοί αρνούνται να μιλήσουν για την παρουσία των ενόπλων στην περιοχή τους, ενώ κάποιοι από τους νεαρούς ένστολους Αλβανούς που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ, δήλωσαν ότι "δεν έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και ότι θα δώσουν συνέντευξη όταν έρθει ο καιρός".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" αρχηγός της ένοπλης ομάδας φέρεται ο Αγκίμ Κρασνίκι, πρώην μέλος του ΟΝΑ και φίλος κάποιων βουλευτών του συγκυβερνώντος αλβανικού Κόμματος για Δημοκρατική Ενταξη (DUI).

    "Πρόκειται για φούσκα των ΜΜΕ" σχολίασε ο Αχμέτι.

    [20] ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "ΒΚ" Ο ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΚΑΡΙΤΣ

    Βελιγράδι, 29 Νοεμβρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του «Κινήματος «Δύναμη της Σερβίας» - PSS» Μπόγκολιουμπ Κάριτς σε συνέντευξη πoυ δημοσιεύει η εφημερίδα του Βελιγραδίου, ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ανήγγειλε ότι σχεδιάζει την πώληση της τηλεόρασης «ΒΚ» για την οπoία, όπως είπε, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

    «Οπωσδήποτε θα βγω από την τηλεόραση. Επειδή ασχολούμαι μα την πολιτική, δεν θέλω να είμαι πλέον ιδιοκτήτης τηλεόρασης, διότι θεωρώ ότι αυτό θα αποτελούσε κατάχρηση.

    Πολλοί με κατηγόρησαν λόγω της «διαφήμισης» στην τηλεόραση «ΒΚ» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, παρόλο που εγώ εμφανίστηκα 146 φορές, ενώ ο Τόμισλαβ Νίκολιτς εμφανίστηκε 212 και ο Μπόρις Τάντιτς 220.

    Και χωρίς τη βοήθεια της τηλεόρασης εγώ με την οικογένεια μου και τα μέλη του PSS θα φθάσουμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό της Σερβίας και στο τέλος θα νικήσουμε.» είπε ο Κάριτς.

    [21] ΣΤ. ΣΟΥΓΓΑΡΑΣ: ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Να ξεχάσουν την αποτυχία του αποκλεισμού τους από την Ευρώπη προσπαθούν στον Φίλιππο Βέροιας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Στέφανος Σουγγάρας. «Ξεπεράσαμε την αποτυχία στην Ευρώπη και προχωράμε προς την επίτευξη των στόχων που είναι το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Με την ευχή πρώτα ο θεός να μας έχει γερούς και να μην έχουμε άλλα προβλήματα με τραυματισμούς γιατί η ομάδα είχε μέχρι τώρα 5-6 σοβαρούς τραυματισμούς που ευτυχώς δεν της στοίχισαν στον αγωνιστικό τομέα, ο Φίλιππος θα προχωρήσει με δύναμη και αυτοπεποίθηση», τονίζει ο παίκτης του Φίλιππου ο οποίος σήμερα ορκίστηκε και πήρε το πτυχίο του από το ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ. «Χάρηκα με την χαρά των δικών μου ανθρώπων, που βρέθηκαν στο πλευρό μου στην τελετή της ορκωμοσίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει στη ζωή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [22] ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Τη νέα σύμβαση για την ανάθεση κατασκευής της β΄ φάσης του έργου στην Αλάνα της Τούμπας υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Η σύμβαση περιλαμβάνει κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ.

    «Με τη σημερινή υπογραφή», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας. Εδώ θα γίνουν δυο κύρια έργα, το Πολιτιστικό Κέντρο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με καθιστικά, γήπεδα τένις και μπάσκετ, αερογέφυρα, κ.ά.».

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Το θέμα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχε σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μια σειρά ζωτικών έργων που εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη με τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα 2004», ενώ άλλα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Μεταξύ των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά, η ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας με την κατασκευή Πολιτιστικού κέντρου και κολυμβητηρίου, η ανακατασκευή των πεζοδρομίων της οδού Αγ. Δημητρίου, κ.ά.

    Με τη σειρά της η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι ένα μέρος του Ολυμπιακού εξοπλισμού θα προωθηθεί στα Δημοτικά γυμναστήρια, ενώ προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τα μεταολυμπιακά έργα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Δημαρχείο η υπουργός Πολιτισμού χάρισε στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης το συλλεκτικό λεύκωμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και το Ολυμπιακό μετάλλιο της ίδιας χρονιάς, ενώ ο κ. Παπαγεωργόπουλος της χάρισε την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το λεύκωμα της ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Εξάλλου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης παρουσίασε στην κ. Πετραλιά τα προβλήματα που αφορούν στην σχολική στέγη, το επαρχιακό οδικό δίκτυο και την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων. Της ζήτησε δε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παραλαβής παράδοσης και λειτουργίας τόσο του Καυτατζογλείου σταδίου όσο και του Αλεξανδρείου Μελάθρου, προκειμένου να αποδοθούν στους συλλόγους και τοπικές επιτροπές.

    Η κ. Πετραλιά ενημέρωσε αναλυτικά τον νομάρχη για την «κληρονομιά» των Αγώνων και ανέφερε ότι «ήδη από τις 21 νταλίκες με υλικά που προορίζονται για ιδρύματα, ορφανοτροφεία, συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες της Μακεδονίας, οι 10 έφθασαν και παραδίδονται τα περιεχόμενα τους. Εκτός αυτών ακολουθούν αποστολές με αθλητικό υλικό για την επάνδρωση γηπέδων, σταδίων και γυμναστηρίων όπως και λεωφορεία 9 θέσεων για μετακινήσεις μαθητών σε απομακρυσμένα χωριά».

    «Σας διαβεβαιώ ότι η κατανομή έγινε με δίκαιο τρόπο για ολόκληρη την Ελλάδα» είπε η υπουργός και γνωστοποίησε ότι οι παραδόσεις Καυτατζογλείου και Αλεξανδρείου βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αφού ξεπεράσθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούνται σε τέτοια ζητήματα.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, ανέφερε ότι η πρώτη φάση των δέκα πέντε νέων αθλητικών έργων που έχουν προγραμματιστεί προχωράει με παραπάνω από ικανοποιητικό ρυθμό και σύντομα θα ολοκληρωθούν.

    [24] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΧΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΥΓΜΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν ο πρόεδρος, Σπύρος Πετρόπουλος και μέλη της νέας διοίκησης της πυγμαχίας, καθώς και φίλοι του αθλήματος στην αποστολή που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 1ο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στην Αττάλεια και επέστρεψε σήμερα το πρωί.

    Όπως είναι γνωστό δεν έλειψαν οι ξεχωριστές διακρίσεις από τους φοιτητές-πυγμάχους μας, αφού γύρισαν με ένα χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε ο Ειρηναίος Τσινάκης στα 60 κιλά και δύο τιμητικές θέσεις μέσα στην εξάδα ισάριθμων πυγμάχων μας ( 5οι στα 91 κιλά και στα +91 κιλά οι Γιώργος Παυλίδης, Βασίλης Γκαντζώρας αντίστοιχα), γεγονός που χαρακτηρίζει τα νέα βήματα του αθλήματος στο διεθνή χώρο, αλλά και εκφράζει τη σύγχρονη αντίληψη που διακατέχει τη νέα διοίκηση του αθλήματος για την πορεία και την καταξίωση της πυγμαχίας.

    Μιλώντας, μάλιστα, ο αρχηγός της αποστολής στην Τουρκία, Α΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Πετρόπουλος για την όλη διοργάνωση τόνισε μεταξύ των άλλων και τα εξής: « Οι πυγμάχοι μας αγωνίστηκαν με αίσθημα ευθύνης και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα και πέτυχαν να αποσπάσουν το θαυμασμό τον δικό μας και των ξένων. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια, αφού στην πρώτη αυτή παγκόσμια εκδήλωση κατάφεραν να κατακτήσουν ένα χάλκινο μετάλλιο και δύο 5ες θέσεις. Η πυγμαχία μπορεί περισσότερα στο μέλλον και θα προσπαθήσουμε όλοι με εντατική εργασία να τα πετύχουμε και να τιμήσουμε την πατρίδα μας. Να προσθέσω, ότι στην Τουρκία έτυχε άψογης φιλοξενίας όλη η αποστολή».

    Δηλώσεις έκανε και ο πυγμάχος που κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο, Ειρηναίος Τσινάκης, τονίζοντας ότι «προσπάθησα όσο μπορούσα και κατάφερα να πάρω το χάλκινο μετάλλιο. Ευχαριστώ τους ανθρώπους της νέας διοίκησης που με στήριξαν με αγάπη και θέρμη. Είμαι βέβαιος, ότι με τέτοια συμπαράσταση από μέρους τους το μέλλον της πυγμαχίας διαγράφεται ευοίωνο».

    Τέλος οι πυγμάχοι Παυλίδης και Γκαντζώρας, που αναδείχθηκαν 5οι δεν παράλειψαν να τονίσουν πόσο σπουδαία ήταν η διοργάνωση και ότι αποτέλεσε μια μεγάλη εμπειρία για το μέλλον. Ο τεχνικός που συνόδευε την αποστολή, Κούβαρης, τόνισε πως όλοι οι πυγμάχοι ήταν αγωνιστικότατοι και τίμησαν με τις εμφανίσεις τους την πατρίδα μας.

    Σε όλα τα μέλη της αποστολής προσφέρθηκαν ανθοδέσμες από τον πρόεδρο της ΕΟΠ, Σπύρο Πετρόπουλο.

    [25] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Ο ελληνικός στίβος είναι φτωχότερος, καθώς ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Ηταν αφανής και ακούραστος λάτρης του στίβου, ανακάλυψε, γαλούχησε και καλλιέργησε από τα μεγαλύτερα ταλέντα και μετέπειτα πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες του ελληνικού στίβου όπως ο Αντώνης Παπαδημητρίου, Αθηνά Παπασωτηρίου, Ζαίρα Λαζαρίδου, Φανή Ζέλκα και ανάμεσά τους ο σημερινός ΓΓΑ Κώστας Κουκοδήμος.

    Οι αθλητές του κατέρριψαν πλήθος εθνικών ρεκόρ σε κάθε κατηγορία, έγιναν πανελληνιονίκες και πρωταγωνιστούν σήμερα από άλλα πόστα στο στιβικό και ευρύτερο αθλητικό στερέωμα της χώρας.

    Εργάστηκε σκληρά και με αγάπη για το σύλλογο που αγάπησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον ΓΑΣ Αρχέλαο Κατερίνης.

    [26] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΖΑΟΥΑΧΡΙ ΜΕ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Ντόχα, 29 Νοεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Η "αλ Κάιντα" θα συνεχίζει να μάχεται κατά των Ηνωμένων Πολιτειών έως ότου ο πρόεδρος Μπους αλλάξει την αμερικανική πολιτική, τονίζει ο υπ' αριθμόν 2 στην ηγεσία της οργάνωσης, Αΐμαν αλ Ζαουάχρι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το αραβικό δορυφορικό δίκτυο"αλ Τζαζίρα".

    [27] ΗΠΑ: ΣΤΟΝ ΚΑΡΛΟΣ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Νέα Υόρκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Τον διορισμό του κουβανικής καταγωγής προέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου δημητριακών Kellogg, Κάρλος Γκουτιέρες, στη θέση του υπουργού Εμπορίου ανακοίνωσε, σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σε περίπτωση που το Κογκρέσο επικυρώσει τον διορισμό του Γκουτιέρες, αυτός θα διαδεχθεί στο υπουργείο Εμπορίου τον Ντον Εβανς, έναν εκ των θεωρούμενων ως στενότερων συνεργατών του Τζορτζ Μπους.

    «Ξέρει ακριβώς τι έχουν ανάγκη οι αμερικανικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, ανακοινώνοντας τον διορισμό του Γκουτιέρες.

    [28] Ν. ΑΦΡΙΚΗ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΠΕΚΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟΥΤΟΥ

    Πραιτόρια, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Σε έναν «πόλεμο» αλληλοκατηγοριών έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, και ο βραβευμένος με Νόμπλελ Ειρήνης Αρχιεπίσκοπος, Ντέσμοντ Τούτου.

    Το «φυτίλι» στη μεταξύ τους διαμάχη άναψαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τούτου ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ωφελεί μόνο μια μικρή ελίτ, που τείνει να ανακυκλώνεται.

    «Πολλοί από τους ανθρώπους μας διαβιούν σε σκληρές, εξευτελιστικές και απάνθρωπες συνθήκες φτώχειας. Καθόμαστε πάνω σε μια πυριτιδαποθήκη» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου, ο οποίος εξέφρασε, επίσης, ανησυχίες για την πολιτική που ακολουθεί ο Τάμπο Μπέκι στον κρίσιμο τομέα του Aids, αλλά και απέναντι στην κρίση στη Ζιμπάμπουε.

    Οι δηλώσεις αυτές του Αρχιεπισκόπου Τούτου προκάλεσαν την οργή του προέδρου Μπέκι, ο οποίος τον κατηγόρησε για «κενή ρητορική».

    Η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίστηκε, με τον Αρχιεπίσκοπο Τούτου να δηλώνει ότι η «υποτακτικότητα» στους κόλπους του κυβερνώντος ANC βλάπτει τη δημοκρατία και τον πρόεδρο Μπέκι να υποστηρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος του κόμματος και συνεπώς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του κατά του απαρτχάιντ, πέρασε και πάλι σήμερα στην αντεπίθεση, δίνοντας στη δημοσιότητα μια δήλωση, με την οποία «ευχαριστεί» τον πρόεδρο που τον αποκάλεσε «ψεύτη».

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο «καβγάς» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δυο ανδρών είναι ο πιο έντονος μεταξύ δυο τόσο ισχυρών φυσιογνωμιών από το τέλος του απαρτχάιντ, πριν από περίπου 10 χρόνια.

    [29] ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Κίεβο, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας συνήλθε, σήμερα, με σκοπό να εξετάσει τις καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αλλά δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ανατόλι Γιαρέμα, δήλωσε ότι το Δικαστήριο δεν θα εκδώσει καμιά απόφαση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα εντός της ημέρας.

    Πρόσθεσε δε ότι έχει δοθεί διορία έως τις 10 αύριο το πρωί (τοπική ώρα) στην ομάδα του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς, προκειμένου να ελέγξει τα έγγραφα που προσκόμισε στο Δικαστήριο η αντιπολίτευση, με τα οποία και επιχειρεί να στηρίξει τις καταγγελίες της για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

    «Η εξέταση της υπόθεσης (από το Δικαστήριο) μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως και πολλές ημέρες. Εξαρτάται από το πόσους εκπροσώπους θα παρουσιάσει η κάθε πλευρά και τη φύση των καταθέσεών τους» διευκρίνισε ανώτατο δικαστικό στέλεχος.

    Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιουστσένκο, ζητά την ακύρωση των προεδρικών εκλογών, καθώς, όπως υποστηρίζει, ο Βίκτορ Γιανούκοβιτς δεν κέρδισε με θεμιτά μέσα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας.

    [30] ΜΥΑΝΜΑΡ: ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥ ΚΙΙ

    Ρανγκούν, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Να παρατείνει έναν ακόμη χρόνο τον κατ' οίκον περιορισμό της Αούνγκ Σου Κίι αποφάσισε η στρατιωτική χούντα της Μυανμάρ, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ενωση για τη Δημοκρατία, το κόμμα της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κίι, αλλά και τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

    Η Σου Κίι, σύμβολο του αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα της, βρίσκεται σε κατ' οίκον- κατά διαστήματα- τα τελευταία 15 χρόνια. Της έχει απαγορευτεί κάθε επικοινωνία με τον έξω κόσμο, ακόμη και τηλεφωνική, ενώ η μόνη επίσκεψη που επιτρέπεται είναι αυτή του θεράποντος ιατρού της.

    Η τελευταία φορά που επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός στη Σου Κίι ήταν τον περασμένο Μάιο, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών της κυβέρνησης, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ενορχήστρωσε η στρατιωτική χούντα της χώρας.

    [31] ΔΙΔΥΜΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΤΖΟΥΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

    Νέα Υόρκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Μητέρα ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού είναι η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζούλια Ρόμπερτς, η οποία έφερε, χθες, στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με τον κινηματογραφιστή, Ντάνι Μόντερ.

    Η 37χρονη Ρόμπερτς ήταν από τον περασμένο μήνα καθηλωμένη στο κρεβάτι λόγω μιας σειράς πρόωρων συστολών, ενώ η γέννα της ήταν μάλλον πρόωρη, καθώς ο «πελαργός» αναμένονταν στις αρχές Ιανουαρίου.

    Όπως, ωστόσο, δήλωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού τόσο η μαμά όσο και τα δυο νεογέννητα χαίρουν άκρας υγείας.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (17:14 UTC+2)

    Με συναυλία της Ορχήστρας Πατρών, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στις 20:30, ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη 30 Νοεμβρίου, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες που διοργανώνει για 32η χρονιά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Διευθυντής της ορχήστρας Πατρών θα είναι ο Νίκος Αθηναίος, σολίστ ο Δημήτρης Σγούρος και ο Σωκράτης Άνθης, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν την «Απλή Συμφωνία» του Μπένζαμιν Μπρίττεν, το «Κονσέρτο αριθμός 1 για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και τον «Απόλλωνα Μουσηγέτη» του Ιγκορ Στραβίνσκι.

    Πριν από την έναρξη της συναυλίας, στον ίδιο χώρο, θα απονεμηθούν τα βραβεία του φετινού 14ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου που ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε σήμερα η ΔΕΘ, ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρίας Νίκος Κασιμάτης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολιτιστική δράση της ΔΕΘ, που αναπτύσσεται παράλληλα με την εκθεσιακή, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αυξημένο αριθμό συμμετοχών στον φετινό 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου όπως και για το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνών που συμμετείχαν.

    Από την πλευρά του, ο μαέστρος Νίκος Αθηναίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα της αυριανής συναυλίας ανέφερε πως το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τρία πολύ σημαντικά έργα συνθετών του 20ου αιώνα, έργα εξαιρετικά δημοφιλή, τα οποία μπορούν ήδη να χαρακτηριστούν «κλασικά».

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΠ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Ν.ΣΚΑΛΚΩΤΑ

    Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    Συναυλία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Σκαλκώτα διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη μεγάλη αίθουσα του περίφημου Κονσεβατουάρ της Μόσχας, στις 4 Δεκεμβρίου, με πέντε έργα από τους «Ελληνικούς Χορούς» του Σκαλκώτα, τους «Γάμους» του Στραβίνσκι και αποσπάσματα από την όπερα «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστάκοβιτς.

    Στη συναυλία θα συμμετέχουν η εθνική φιλαρμονική ορχήστρα της Ρωσίας, η χορωδία του θεάτρου όπερας και μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ και επτά σολίστ των θεάτρων της Μόσχας και του Νοβοσιμπίρσκ, ενώ μαέστρος θα είναι ο Έλληνας Θόδωρος Κουρεντζής.

    Το Κονσερβατουάρ της Μόσχας θεωρείται από τους Ρώσους μουσικόφιλους ως ο ναός της μουσικής στη Μόσχα. Η ιστορία του είναι μακρά, καθώς εκεί έχουν διευθύνει μεγάλοι μαέστροι όπως οι Τσαϊκόφσκι, Μάλερ, Κάραγιαν, Μπαρνστάιν.

    Ο Θόδωρος Κουρεντζής συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις επιφανέστερους μαέστρους της Ρωσίας. Οι κριτικές στη Ρωσία τον χαρακτηρίζουν ως φαινόμενο και τον θεωρούν ως τη σημαντικότερη ελπίδα της ρωσικής μουσικής σκηνής για ανανέωση.

    [34] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (14:38 UTC+2)

    «Κανείς δεν μπορεί ούτε να αμφισβητήσει, ούτε να μεταχειριστεί τον θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τα σημερινά δημοσιεύματα για το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και όσα φαίνεται να έχουν ειπωθεί μεταξύ του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη και του προέδρου του φεστιβάλ Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

    «Το φεστιβάλ ανήκει στον ελληνικό και το διεθνή κινηματογράφο και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το φεστιβάλ είναι ένας θεσμός με μακρά παράδοση που τον θωρακίσαμε με νομική υπόσταση και σοβαρές υποδομές», συμπλήρωσε.

    «Προφανώς και κανένα πρόσωπο δεν είναι αναντικατάστατο, η συζήτηση όμως περί προσώπων έχει νόημα όταν υπάρχει χαραγμένη πολιτική και όταν υπάρχει διοικητική επάρκεια του αρμόδιου υπουργείου. Δυστυχώς τους τελευταίους εννέα μήνες το μόνο φεστιβάλ που φέρεται πραγματικά να υπηρετεί το υπουργείου Πολιτισμού είναι το φεστιβάλ της ακυρολεξίας, της αοριστολογίας και της αμηχανίας, συνοδευόμενο από πυκνές εμφανίσεις σε εγκαίνια έργων και εκδηλώσεων που οφείλονται στην προηγούμενη περίοδο» τόνισε.

    [35] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2004 (10:52 UTC+2)

    Η γερμανική έκδοση της «Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», έργο του ιστορικού J.G.Droysen, παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Το έργο «Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είχε αρχικά κυκλοφορήσει μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα. Ο νέος τόμος περιλαμβάνει το πρωτότυπο γερμανικό κείμενο, μαζί με όλες τις υποσημειώσεις, τα σχέδια, τους χάρτες και το σχολιασμό της ελληνικής έκδοσης.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί Ήρκος και Στάντης Ρ. Αποστολίδης καθώς και ο Επιμελητής της γερμανικής έκδοσης καθηγητής Βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου, Armin Hohlweg, ο οποίος θα αναφερθεί και στη γερμανική Ιστοριογραφία του 19ου αιώνα και στη θέση του Droysen στο επιστημονικό στερέωμα της εποχής του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 November 2004 - 19:14:09 UTC