Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [02] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΝΕΝΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ
  • [04] ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗς ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΗΕ
  • [05] ΣΤΟ 10,2% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
  • [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΑΜΠΑΝΗ
  • [07] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [08] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ
  • [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [10] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ
  • [11] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [12] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [13] ΕΣΥΕ: ΣΤΟ 10,2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ Β΄ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004
  • [14] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ
  • [15] ΕΕΤΤ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ
  • [16] ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΚΕΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005
  • [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΤΡ. ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ
  • [19] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ''ΘΗΛΙΑ'' ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Η ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ
  • [20] ΣΤΑ 2,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [21] ΑΘΩΟΣ Ο ΜΠΕΚΙΡΙ
  • [22] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
  • [23] ΣΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΛΕΙ Ο Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΤΟΥΣ
  • [24] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [25] ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [26] ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [27] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΣΑΡ ΑΛ ΣΟΥΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [28] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΡΑΦΑΡΕΝ
  • [29] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [30] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [31] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΛΟΠΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [33] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [34] ΤΡΙΑ ΠΙΝΑΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟ Μ.Β.Π.
  • [35] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
  • [36] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ MOISEYEV

  • [01] ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Ψηφίζεται την Τετάρτη από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2005, ενώ την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα ελλείμματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διακριτικής παρακολούθησης της οικονομίας για την μείωση των ελλειμμάτων.

    Εν τω μεταξύ, σε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης συνεχίστηκε την Τρίτη στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2005. Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι, όταν στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Σκληρή η απάντηση του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, εάν πιστεύει ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. είναι καταστροφική, να μην ψηφίσει τον Κάρολο Παπούλια στην προεδρική εκλογή της 8ης Φεβρουαρίου και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε τη Δευτέρα στην ομιλία του ότι "ο φετινός προϋπολογισμός είναι φιλόδοξος και σχεδιασμένος να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που παραλάβαμε".

    Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι "η απόκλιση στον υπολογισμό των μισθών και των συντάξεων, "ένα εύκολα εκτιμώμενο μέγεθος", φθάνει το 5,4% με "συνειδητή υποεκτίμηση δαπάνης" 881 εκατ.ευρώ. Οι αποδόσεις στην Ε.Ε. παρουσιάζουν απόκλιση περίπου 27%, με "καθαρή υποεκτίμηση της δαπάνης κατά 440 εκατ. ευρώ". Καμία μέριμνα δεν είχε ληφθεί στις δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες υπολείπονται των πραγματικών κατά 297 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση του ΟΓΑ υποεκτιμήθηκε κατά 210 εκατ. ευρώ".

    Τέλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι "παρά τις "συντηρητικές" προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αλλά και την αναγνώρισή της ότι θα υπάρξει φέτος μείωση του ελλείμματος κατά 2% επί του ΑΕΠ), "έχουμε μια διετία για να ολοκληρώσουμε την προσαρμογή των ελλειμμάτων και του χρέους. Θα επιτύχουμε να περιορίσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% και να έχουμε έναν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ότι με εισαγγελικού χαρακτήρα επιμονή υποστήριξε την απογραφή δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι "τόσο στην Οικονομία με την απογραφή όσο και στην Αμυνα με την Εξεταστική Επιτροπή, υπάρχει ίδια πρόθεση, να αμαυρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, να καταστρέψει μία οικονομία που είναι ισχυρή".

    Από την πλευρά του , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, εγκάλεσε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει τακτικές τις οποίες κατήγγειλε, αποκρύπτοντας πιστώσεις που έπρεπε να καταγράφονται στις προβλεπόμενες δαπάνες.

    [02] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΝΕΝΑ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (10:28 UTC+2)

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής, ενώ οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμα από 300 έως 1.000 ευρώ. Εντατικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσει στην αγορά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το πρώτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης του Σώματος για το οποίο ενημερώθηκαν όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις.

    Ειδικότερα σύμφωνα με το πρόγραμμα το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιήσει 11.375 ελέγχους κατά τη διάρκεια του τριμήνου στις επιχειρήσεις και πάνω από 3.500 ελέγχους στη διακίνηση προϊόντων.

    Οι έλεγχοι θα εστιαστούν σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προτεραιότητα κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δοθεί στην απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας, στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ιδιαίτερα αυτούς που αφορούν στα πετρελαιοειδή, τα ποτά και τα καπνά όπου το λαθρεμπόριο προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, στις τεχνικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και στη διακίνηση και στο παρεμπόριο προϊόντων τρίτων χωρών.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Σε ελλιπή ενεργοποίηση της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό, ως τον Μάρτιο του 2004, για τη στήριξη της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 αποδίδει τη μη επιλογή της ελληνικής πόλης ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Σε δήλωσή του με αφορμή τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το αποτέλεσμα ο κ. Τσιαρτσιώνης επισημαίνει ότι από ελληνικής πλευράς έγινε σκληρή προσπάθεια σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όμως τα κριτήρια που επηρέασαν την ψηφοφορία ήταν εκείνα των σχέσεων στο διεθνές σκηνικό.

    Σημειώνει δε πως είναι άδικο να ασκούνται τέτοιου είδους κριτικές από εκείνους που θα έπρεπε να κάνουν την αυτοκριτική τους και προσθέτει ότι υπάρχουν ερωτηματικά γιατί δεν αξιοποιήθηκε η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1ο εξάμηνο του 2003, γιατί δεν είχε ενημερωθεί αναλυτικά καμία ελληνική πρεσβεία στο εξωτερικό και γιατί δεν έγινε καμία διπλωματική αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών για τη στήριξη της ελληνικής υποψηφιότητας.

    Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσιαρτσιώνης τονίζει ότι η Θεσσαλονίκη με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία θα καταθέσει εκ νέου την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2012.

    Ακολουθεί η δήλωση του κ. Τσιαρτσιώνη: :

    «Πριν από μερικές ημέρες, η Θεσσαλονίκη έδωσε τη δική της μάχη στο Παρίσι διεκδικώντας τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008. Ήταν μία σκληρή μάχη με δύο πολύ δυνατούς αντιπάλους. Η προσπάθεια έγινε σε δύο επίπεδα. Το ένα, το τεχνοκρατικό, περιελάμβανε την προετοιμασία παρουσίαση της πρότασης και το άλλο αφορούσε το διπλωματικό πεδίο.

    Η πρόταση της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2008 δεν έγινε αποδεκτή. Παρά την τεχνοκρατική αρτιότητα της ανάλυσης του θέματος, την πολύ καλά δομημένη επιχειρηματολογία και την εκπληκτική παρουσίαση, που κέρδισε τις εντυπώσεις ακόμη και των ξένων αντιπροσωπειών, υπερίσχυσε τελικά η ισπανική πρόταση.

    Τα κριτήρια που επηρέασαν καθοριστικά την ψηφοφορία, ήταν εκείνα των σχέσεων, των ισορροπιών και των συσχετισμών στο διεθνές σκηνικό, εκεί όπου η μη ενεργοποίησή μας μέχρι το Μάρτιο του 2004, δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

    Η Θεσσαλονίκη με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, έχοντας καταγράψει μία εξαιρετική παρουσία στις 95 χώρες-μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) και αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία της, θα καταθέσει εκ νέου την υποψηφιότητά της για τη διοργάνωση της EXPO 2012.

    ’λλωστε, η διεθνής πρακτική δείχνει ότι κάθε υποψηφιότητα απαιτεί και το δικό της χρόνο "ωρίμανσης". Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δόθηκαν στην Ελλάδα στη δεύτερη προσπάθεια. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ελλάδα έγινε μέλος παμψηφεί, μετά από δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες.

    Η νέα αυτή προσπάθεια θα απαιτήσει εμμονή στο στόχο, σωστή κατανομή ρόλων, συλλογικότητα, συνεχή και μεθοδική δουλειά.

    Δε θέλησα, ούτε μετά το αποτέλεσμα, να ασχοληθώ με το παρελθόν και με το τι έπραξε ο καθένας, θεωρώντας ότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα, καθώς μπροστά μας ανοίγεται μία νέα προσπάθεια.

    Είναι άδικο, όμως, να ασκούνται τέτοιου είδους κριτικές από εκείνους που θα όφειλαν, πρωτίστως σήμερα, να κάνουν μόνον την αυτοκριτική τους απέναντι στην πόλη.

    Από το Φεβρουάριο του 1999, όταν ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωνε τη διεκδίκηση της EXPO 2008 μέχρι σήμερα το Μάρτιο του 2004, πέρασαν 5 χρόνια.

    Ποια ήταν η ενεργοποίηση της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό για την προσέλκυση ψήφων, όταν ήταν γνωστό ότι όλα θα παίζονταν, τελικά, σε αυτό το πεδίο; Μόνον μία και μοναδική ψήφος, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, είχε εξασφαλισθεί.

    Αυτό ήταν (από κάποιους) το «φαβορί» που μας παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2004. Και σ' αυτού του μεγέθους την «ήττα» και την «ταπείνωση» βαδίζαμε ολοταχώς.

    Στους επόμενους μήνες, με πολύ κόπο, σε ένα τελείως αρνητικό διεθνές περιβάλλον στο οποίο οι πάντες είχαν δεσμευθεί από τις άλλες δύο υποψήφιες χώρες, η Ελλάδα απέσπασε τελικώς 12 ψήφους.

    Και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των δυσκολιών, αλλά και των προσπαθειών που έγιναν σ' αυτό το μικρό διάστημα, πρέπει να γνωρίζει ότι πριν από δύο χρόνια, στην αντίστοιχη ψηφοφορία για την EXPO 2010, η Πολωνία έλαβε 2 ψήφους, το Μεξικό 8 και η Ρωσία 12!

    Να ρωτήσει κανείς, γιατί στα 5 χρόνια προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αξιοποιήσαμε τις επαφές μας με τη διεθνή κοινότητα για να ζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τη στήριξη της υποψηφιότητάς μας;

    Να ρωτήσει γιατί δεν αξιοποιήσαμε ούτε την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. το 1ο εξάμηνο του 2003;

    Να ρωτήσει γιατί δεν είχε ενημερωθεί αναλυτικά καμία ελληνική πρεσβεία στο εξωτερικό;

    Να ρωτήσει γιατί δεν έγινε καμία διπλωματική αποστολή από το ΥΠ.ΕΞ. για τη στήριξη της υποψηφιότητάς μας;

    Και σε όλα αυτά, ποια ήταν η συνεισφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν, εδώ και μήνες, ενώ είχε ενημερωθεί και της είχε ζητηθεί να ενεργοποιηθεί, μέσω των Σοσιαλιστικών Κομμάτων στις χώρες-μέλη του ΒΙΕ;

    Ήταν μία επιστολή στους 46 ηγέτες πρωθυπουργούς των Σοσιαλιστικών Κομμάτων κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», ακριβώς πέντε ημέρες πριν την τελική ψηφοφορία, όταν δεν μπορούσε πλέον να έχει κανένα αποτέλεσμα.

    Για όλα τα παραπάνω, οι υπόλογοι δεν μπορούν να κάνουν τους επικριτές. Η σιωπή θα ήταν ίσως η πιο «έξυπνη» και «ανώδυνη» στάση, αλλά και η ελάχιστη οφειλόμενη συγνώμη για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο χρόνος και η νέα στόχευση για την EXPO 2012 δίνει σε όλους την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

    Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω, από βάθος καρδιάς, όλους όσοι συμμετείχαν στη διαμόρφωση αυτής της εξαιρετικής πρότασης παρουσίασης. Αυτούς που προηγήθηκαν και αυτούς που ακολούθησαν και, κυρίως, τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, μέσα και έξω από τη χώρα, οι οποίοι στρατεύθηκαν με πολύ μεράκι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας.

    Θέλω να τους πω ότι κάναμε γνωστή τη Θεσσαλονίκη και με εξαιρετικές παρουσιάσεις και δομημένη επιχειρηματολογία μεταφέραμε το υψηλό μήνυμά της σε 95 χώρες, αποκτώντας έτσι μία πολύτιμη εμπειρία, η οποία αποτελεί και ισχυρή παρακαταθήκη για κάθε μελλοντική προσπάθειά μας.

    Η νέα αυτή προσπάθεια αρχίζει σήμερα. Αν δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε».

    [04] ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗς ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2004 (11:13 UTC+2)

    Προετοιμασίες για την προώθηση μιας νέας διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, που χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Απρίλιο, άρχισαν οι μεσολαβητές, Αγγλοαμερικανοί και Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με πληροφορίες της Κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Ο άξονας της νέας προσπάθειας που προκλήθηκε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, είναι το Σχέδιο Ανάν και οι πληροφορίες φέρουν τον Γενικό Γραμματέα να αναθέτει ρόλο μεσολαβητή στο Βοηθό του, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Οι παρασκηνιακές διεργασίες, σημειώνει η εφημερίδα, έχουν διαμορφώσει τα πρώτα δεδομένα:

    Πρώτον, η Τουρκία έχει ζητήσει από τον Γ.Γ. σε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Ανάν στις Βρυξέλλες να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπογράψει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ’γκυρα θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση.

    Την ίδια ώρα, κινούνται για αναβάθμιση των κατεχομένων με απευθείας εμπόριο γι' αυτό και έχουν καλέσει τον κ. Ανάν να υποβάλει την έκθεση του Μαΐου για να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Προσπάθειες της ’γκυρας για ρωσική υποστήριξη απέτυχαν, καθώς ο κ. Πούτιν δεν έχει πρόσφατα πεισθεί από τον κ. Ερντογάν.

    Δεύτερον, Αμερικανοί και Βρετανοί θα αρχίσουν βολιδοσκοπήσεις κομμάτων, ηγεσιών και στελεχών, για να διαμορφώσουν την τελική τους τακτική. Οι Αμερικανοί, όπως συνάγεται και από τη δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, προετοιμάζονται για πρωτοβουλίες με ολική επαναφορά του Σχεδίου.

    Στο χορό των νέων πρωτοβουλιών στη βάση του Σχεδίου έχει ριχθεί και η Ε.Ε. με προτροπή ΗΠΑ και Βρετανίας.

    Τρίτον, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει, κυρίως προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, ότι είναι έτοιμη για επανέναρξη το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν. Η διαβεβαίωση, που δόθηκε και μέσω γραπτών σημείων-συζήτησης, θεωρείται από τους μεσολαβητές ως άνοιγμα της Λευκωσίας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ανέφερε πως είναι φυσικό όλοι να θέλουν να δουν μια κινητικότητα στο Κυπριακό και επισήμανε πως εξελίξεις μάλλον θα αναμένονται μετά τις «εκλογές» του Απριλίου στα κατεχόμενα. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε πως και τότε πρέπει να υπάρχει «τέτοιο κλίμα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που να μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση».

    [05] ΣΤΟ 10,2% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Στο 10,2% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το β' τρίμηνο του 2004, ενώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2003 το ποσοστό ανεργίας είχε καταγραφεί σε 9,3% (νέοι υπολογισμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος)

    Ως ποσοστό ανεργίας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος εννοεί την ποσοστιαία αναλογία των ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού που είναι το άθροισμα απασχολουμένων και ανέργων.

    Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους (ηλικίας 15-29 ετών), ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) αποτελούν το 56,1% του συνόλου των ανέργων. Στο α' τρίμηνο του 2004 το ποσοστό ανεργίας είχε καταγραφεί σε 11,3% και η πτώση της ανεργίας στο 10,2% το β' τρίμηνο του 2004, αποδίδεται στην αύξηση της απασχόλησης λόγω της προετοιμασίας των Ολυμπιακών έργων.

    Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι ομάδες ηλικιών που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, είναι οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών και οι νέες γυναίκες. Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-29 ετών ανέρχεται στο 20,2%, ενώ για τις νέες γυναίκες της ίδιας ηλικίας η ανεργία φτάνει το 27,5%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό κυρίως για τους απόφοιτους μέσης ή ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στους απόφοιτους δημοτικού.

    Αναλυτικότερα, ποσοστό 12,4% της ανεργίας καταγράφεται στους πτυχιούχους ανώτερης τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και ποσοστό 11,9% στους έχοντες απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης, ενώ το ίδιο ποσοστό (11,9%) αφορά τους ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου εκπαιδευτεί (κατηγορία «δεν πήγε καθόλου σχολείο» ). Για όσους έχουν απολυτήριο μέσης Εκπαίδευσης τριών ετών, η ανεργία καταγράφεται σε 11%, ενώ χαμηλότερη (ποσοστό 8,5%) καταγράφεται για τους έχοντες απολυτήριο δημοτικού. Τέλος, όσοι αποφοίτησαν από τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό ανεργίας είναι 7,4%, ενώ όσοι κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό η ανεργία καταγράφεται στο 6,2%.

    Σε περιφερειακό επίπεδο το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία (16,4%) και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,1%) και η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια με ποσοστό 12,7%. Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εντοπίζεται στην Κρήτη (5,9%). Για τις άλλες περιφέρειες τα ποσοστά ανεργίας έχουν ως εξής: Δυτική Ελλάδα 12,1%, Κεντρική Μακεδονία 11,8%, Δυτική Ελλάδα 12,1%, Ήπειρος 11,6%, Ιόνιοι Νήσοι 10,4%, Αττική και Βόρειο Αιγαίο από 9,1%, Θεσσαλία 9,8% και Νότιο Αιγαίο 8,5%.

    Το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται σε 44,1% του συνόλου των ανέργων. Εξάλλου οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από δώδεκα μήνες) αποτελούν το 56,1%. Το σύνολο των ανέργων φτάνει τους 493.102. Το 36,4% αναζητά αποκλειστικά εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το 84,2% είναι διατεθειμένο να εργαστεί είτε με πλήρη, είτε -στην ανάγκη- με μερική απασχόληση. Μόνο το 5,5% των ανέργων απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης για διαφόρους λόγους, ο κυριότερος από τους οποίους ήταν οι μη ικανοποιητικές αποδοχές (27%).

    Τέλος, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι 9,4%, το δε ποσοστό απασχόλησής τους ανέρχεται στο 70,3% του συνολικού πληθυσμού τους.

    [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΑΜΠΑΝΗ

    Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2004 (12:19 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βάρος του Λεωνίδα Σαμπάνη άσκησαν σήμερα οι εισαγγελείς Σπύρος Μουζακίτης και Αθηνά Θεοδωροπούλου, οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες διενήργησαν έρευνα για την υπόθεση ντόπινγκ.

    Σε βάρος του Λεωνίδα Σαμπάνη ασκήθηκε δίωξη για χρήση απαγορευμένης ουσίας κατά τη διάρκεια των 12ων Ολυμπιακών Αγώνων με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του. Ο πρωταθλητής της άρσης βαρών δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για την υπόθεση, υποστηρίζοντας απλά πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

    Υπενθυμίζεται πως ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατέκτησε την τρίτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της άρσης βαρών, όμως βρέθηκε θετικός σε χρήση τεστοστερόνης και του αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο.

    Επίσης, από τους εισαγγελείς ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου του εργαστηριακού ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ για καταστροφή δείγματος ελέγχου για την υπόθεση του Αμερικανού ποδηλάτη Χάμιλτον, ο οποίος στο πρώτο τεστ βρέθηκε θετικός, ενώ το δεύτερο καταστράφηκε.

    Επίσης, ανατέθηκε σε πταισματοδίκη να ερευνήσει εάν προκύπτει και ηθική αυτουργία του ίδιου του αθλητή για το περιστατικό.

    [07] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη συνεδρίασε, σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Οργανο, με θέμα τον απολογισμό του χρόνου και τον προγραμματισμό δράσης του νέου έτους.

    «Η Νέα Δημοκρατία είχε μια επιτυχή πορεία, η οποία εκφράστηκε, τόσο στις εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές και, στη συνέχεια, στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Κλείνουμε τη χρόνια με έναν ειλικρινή προϋπολογισμό, που συνέταξε η Κυβέρνηση, με κοινωνική ευθύνη που ανακουφίζει τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες επλήγησαν την τελευταία δεκαετία. Ταυτόχρονα, προχωράμε για το 2005 με αισιοδοξία και με στόχους, οι οποίοι είναι υλοποιήσιμοι και μπορούν να δώσουν λύσεις στα καυτά καθημερινά προβλήματα των πολιτών», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Μεϊμαράκης.

    «Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους πολίτες. Έχω ξαναπεί ότι η Νέα Δημοκρατία είναι τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία. Και θα εκφράζουμε τις αγωνίες και τα αιτήματα των πολιτών με τρόπο δημιουργικό, ώστε να μπορεί ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να δίνει τις πρέπουσες λύσεις», πρόσθεσε.

    [08] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Φέτος ζούμε για άλλη μια φορά την λαχτάρα του ανθρώπου να στηριχθεί στην πίστη του, επισημαίνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στο μήνυμά του για την γιορτή των Χριστουγέννων.

    "Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη, που γίνεται πιο επιτακτική ύστερα από απογοητεύσεις που ο λαός μας γεύεται συνέχεια πότε από την διεθνή αδικία και πότε από τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης. Η στροφή του προς την Εκκλησία πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή και ακαινοτόμητη πίστη, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη φολκλορική μετασκευή των Χριστουγέννων σε λεηλατημένο παραμύθι μόνο και μόνο για να κινηθή η αγορά και να διασκεδάσει ο κόσμος", τονίζει ο αρχιεπίσκοπος.

    Ολόκληρο το μήνυμα του αρχιεπίσκοπου έχει ως εξής:

    "Αδελφοί μου, Παιδιά μου

    Το μοναδικό και ανεπανάληπτο ιστορικό γεγονός που γιορτάζουμε σήμερα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, οριοθετημένο με ποίηση εμπνευστική και δραματουργία ανυπέρβλητη, μουσική και αγιογραφία, λατρευτική μεγαλωσύνη και γνησιότητα κάλλους, μας επιβάλλει ανάλογη με τη σπουδαιότητά του θεώρηση και ανάλογη στάση και αξιολόγηση, μακρυά από θρησκόληπτες κενολογίες και παιδαριώδη ρητορεύματα. Πρόκειται για ένα Μυστήριο που μόνο με τη σιγή μπορεί ο άνθρωπος να το τιμήσει. ’λλωστε «ου φέρει το μυστήριον έρευναν».

    Όμως αν δεν μπορούμε να εξιχνιάσουμε το μυστήριο καθ' εαυτό, μπορούμε ωστόσο να νοιώσουμε τη χαρά για τη βεβαιότητα της λύτρωσης δια Ιησού Χριστού που ήλθε για όλους μας στον κόσμο. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι πράγματι ο Σωτήρας μας γιατί μόνος αυτός ένωσε στην Υπόστασή του τη θεία του και την ανθρώπινή μας φύση, χαρίζοντάς μας την αιώνια ζωή. Οι διάφοροι ανά τους αιώνες αιρετικοί, από τους Δοκητές μέχρι τους Χιλιαστές, προσπάθησαν να λύσουν ορθολογιστικά το μυστήριο προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάτι ή ολόκληρη τη μία από τις δύο φύσεις του Χριστού.

    Κατά των παραχαράξεων αυτών αγωνίσθηκαν οι Πατέρες της Εκκλησίας με πολλές θυσίες και διεφύλαξαν το δόγμα ακέραιο. Πρέπει ο όλος άνθρωπος να προσληφθή από τον όλον Θεό για να σωθή, γιατί καθώς χαρακτηριστικά λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος 'Το γαρ απρόσληπτον, και αθεράπευτον. Ο δε ήνωται τω Θεώ τούτο και σώζεται» (Ρ.G. 37, 181). Αυτή την πίστι εκράτησε η Εκκλησία και αυτήν διδάσκει σε πείσμα του ορθολογισμού και του συγκρητισμού που επηρεάζουν σήμερα μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

    Το πνεύμα της εποχής διευκολύνει τη σύγχυση, και πολλοί χριστιανοί λέγουν: «Τι σημασία έχει τι δόγμα πρεσβεύεις. Ο Χριστός είναι ο ίδιος και εδώ κι εκεί». Και άλλοι προεκτείνουν το ζήτημα σε μια τραγελαφική προσομοίωση του Χριστού με άλλους μύστες θρησκειών και ομολογιών. Πρόκειται για πλάνη. Δεν μας σώζει οποιαδήποτε πίστη στο Χριστό, αλλά η πίστη της Εκκλησίας. Ο ιδεολογικοποιημένος Χριστιανισμός δεν θεωρεί αναγκαία την Εκκλησία για τη σωτηρία του ανθρώπου. Όμως η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, που λυτρώνει όλα τα μέλη.

    Εφέτος ζούμε για άλλη μια φορά τη λαχτάρα του ανθρώπου να στηριχθή στη πίστη του. Πρόκειται για υπαρξιακή ανάγκη, που γίνεται πιο επιτακτική ύστερα από απογοητεύσεις που ο λαός μας γεύεται συνέχεια πότε από την διεθνή αδικία και πότε από τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης. Η στροφή του προς την Εκκλησία πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή και ακαινοτόμητη πίστη, αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη φολκλορική μετασκευή των Χριστουγέννων σε λεηλατημένο παραμύθι μόνο και μόνο για να κινηθή η αγορά και να διασκεδάσει ο κόσμος.

    Σας εύχομαι χριστιανικά Χριστούγεννα Χρόνια Πολλά

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

    Χριστόδουλος"

    [09] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 24χρονος όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε εκτράπηκε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολόνα, στο 9ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Μουδανιών.

    Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

    [10] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη της για τον πρόωρο χαμό του Γιώργου Φουντουλάκη.

    Ο Γιώργος Φουντουλάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε στη Βιομηχανική Σχολή και από το 1975 εργαζόταν στην Εθνική Τράπεζα, όπου και διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος, εκλεγμένος στα προεδρεία των κλαδικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΣΥΕΤΕ-ΟΤΟΕ) και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ηταν υποψήφιος του ΚΚΕ σε διάφορες εκλογικές μάχες.

    Από νεαρή ηλικία η ζωή του συνδέθηκε με το μαθητικό φοιτητικό κίνημα, με τον αγώνα του λαού κατά της Χούντας του 1967-74 από την οποία φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη και της ΚΝΕ. Από τις γραμμές του ΚΚΕ αγωνίστηκε για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και ζωής των εργαζομένων.

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο ειλικρινή της συλλυπητήρια στην γυναίκα, την κόρη, τους γονείς και τους συγγενείς του και επισημαίνει ότι ''η πίστη του συντρόφου Γιώργου στον άνθρωπο και στη ζωή φαίνεται και από την τελευταία του απόφαση να δωρίσει τα όργανά του σε συνανθρώπους μας''.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, 22 Δεκεμβρίου, στις 4μμ, στον Αγιο Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα.

    [11] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΕΝΤΩΝ ΠΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Θετικά χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλο και Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπήρξε δέσμευση για τη σταδιακή επιστροφή των πόρων που προορίζονταν για τους ΟΤΑ αλλά είχαν παρακρατηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

    Σημείωσε μάλιστα ότι αν η δέσμευση αυτή υλοποιηθεί θα αλλάξει η πορεία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για την απόδοση παρακρατηθέντων πόρων ύψους 29 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Εξάλλου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε θετικές τις αναφορές που έγιναν στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Θησέας» αλλά και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε οι δήμοι να συμμετέχουν ενεργά στην υπόθεση της σχολικής στέγης, μέσω της συνεργασίας τους με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), σε επίπεδο απαλλοτριώσεων και υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ανακοίνωσε ότι υπεγράφησαν έξι νέες προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΣΚ για τη δημιουργία δεκαέξι νέων σχολείων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    [12] Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στο οποίο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Στην ημερησία διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται κυρίως θέματα αλιείας, αφού θα αποφασισθεί η κατανομή στα κράτη-μέλη των αλιευμάτων για το έτος 2005.

    Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα δύο Διασκέψεων που οργάνωσε η Ολλανδική Προεδρία, σχετικά με την αντιμετώπιση των ζωονόσων και τα προγράμματα εκκρίζωσης των ασθενειών των ζώων.

    Ο κ. Μπασιάκος υποστήριξε σχετικά συμπεράσματα, με τα οποία προβλέπεται η συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως η Ε. Επιτροπή, οι εθνικές διοικήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία του ευρωπαϊκού ζωϊκού κεφαλαίου αλλά και της δημόσιας υγείας.

    Η Επιτροπή δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλει τις κατάλληλες προτάσεις για την υλοποίηση των παραπάνω, η χρηματοδότηση των οποίων θα ενταχθεί στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών της Ε. Ένωσης.

    Το Συμβούλιο συζήτησε πρόταση κανονισμού σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτόμησης και εμπορίας ξυλείας σε τρίτες χώρες και την εισαγωγή της στην Ε. Ένωση.

    Στην παρέμβαση του, ο κ. Μπασιάκος υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της διακίνησης της παράνομα υλοτομούμενης ξυλείας μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με τη δημιουργία ενός συστήματος αδειών για τις εισαγωγές ξυλείας προς την Ε. Ένωση. Επίσης, ζήτησε το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης αυτής να είναι συγκεκριμένο και να περιλαμβάνει προϊόντα για τα οποία ο έλεγχος είναι εφικτός.

    Το Συμβούλιο συζήτησε πρόταση της Επιτροπής για την απλούστευση της γεωργικής νομοθεσίας. Ο κ. Μπασιάκος τάχθηκε υπέρ της απλούστευσης της γεωργικής νομοθεσίας, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου, ζήτησε τον ενεργότερο ρόλο της Ε. Επιτροπής και την εφαρμογή αποτελεσματικότερης μεθοδολογίας.

    Η εμβάθυνση στην απλούστευση της κοινοτικής νομοθεσίας του γεωργικού τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί μια αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη Διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο κ. Μπασιάκος είχε συνεργασία με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα αλιείας Τζοε Μπόργκ και συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας του Λουξεμβούργου Φερνάντ Μπόντεν, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου από τη χώρα του από την 1η Ιανουαρίου του 2005.

    Ο κ. Μπασιάκος κατά τη συνεργασία του με τον Επίτροπο είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλιείς και να συζητήσει μαζί του την εφαρμογή ειδικότερα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στη Μεσόγειο.

    Με τον ομόλογο του από το Λουξεμβούργο, ο κ. Μπασιάκος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας και να τον ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.

    [13] ΕΣΥΕ: ΣΤΟ 10,2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟ Β΄ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Κάμψη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2004 σημείωσε το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο 3μηνο του τρέχοντος έτους, φθάνοντας στο 10,2%, από 11,3%, αλλά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003 εμφάνισε σημαντική άνοδο, αφού ήταν στο 9,3%.

    Το ποσοστό του εργατικού δυνα΅ικού στο σύνολο του πληθυσ΅ού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,2%, ποσοστό αυξη΅ένο σε σχέση ΅ε το αντίστοιχο των προηγου΅ένων τρι΅ήνων που κυ΅αινόταν σταθερά κάτω από το επίπεδο του 53%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ).

    Από τις κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, όπου το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 20,2%. Μάλιστα δε στις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσ΅ού τους.

    Σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται πάνω από το συνολικό ποσοστό, κυρίως στους απόφοιτους ΅έσης ή ανώτερης εκπαίδευσης, ενώ χα΅ηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άκρα, δηλαδή στους απόφοιτους της τριτοβάθ΅ιας εκπαίδευσης και όσους έχουν το πολύ απολυτήριο δη΅οτικού.

    Με βάση τα στοιχεία που γνωστοποίησε η ΕΣΥΕ, από το σύνολο των 493.102 ανέργων, το 36,4% αναζητά αποκλειστικά εργασία ΅ε πλήρη απασχόληση, ενώ το 84,2% διατίθεται να εργαστεί, είτε ΅ε πλήρη, είτε στην ανάγκη ΅ε ΅ερική απασχόληση. Μόνο στο 5,5% των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης, η οποία ό΅ως απορρίφθηκε για διάφορους λόγους, ο κυριότερος από του οποίους ήταν οι ΅η ικανοποιητικές αποδοχές (27%).

    Το ποσοστό των ανέργων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 44,1% του συνόλου, ενώ επισημαίνεται ότι οι ΅ακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 ΅ήνες) αποτελούν το 56,1% του συνόλου.

    Σε περιφερειακό επίπεδο, το ΅εγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (16,4%) και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη ΅ε 13,1% και η Στερεά Ελλάδα & Εύβοια ΅ε 12,7%, ενώ το μικρότερο καταγράφεται στην Κρήτη (5,9%).

    [14] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Με αισθητές απώλειες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούσαν την ίδια ώρα ήπια ανοδική πορεία.

    Καθώς οι τραπεζικοί τίτλοι ακολούθησαν σήμερα έντονη πτωτική πορεία, μετά τη χτεσινή σημαντική άνοδό τους, ειδικοί και χρηματιστές ανέφεραν πως η ποσοστιαία υποχώρηση του δείκτη οφειλόταν κυρίως στην πρόθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη που αποκόμισαν κατά τη χτεσινή μέρα των συναλλαγών.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, αν και περιόρισε τις αρχικές του απώλειες κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, έκοψε τελικά το νήμα της συνεδρίασης με υποχώρηση 0,84% και διαμορφώθηκε στις 2.708,33 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.699,37 και των 2.730,62 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Στο ποσό των 168,3 εκατ. ευρώ αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, από τα οποία τα 48.643.068,08 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν εκείνα των ΠΕΙΡΑΙΩΣ leasing, ύψους 13.397.386,20 ευρώ, στα 7,26 ευρώ και δύο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, το ένα αξίας 7.230.000,00 ευρώ, στα 24,10 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 4.728.000,00 ευρώ, στα 23,64 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 106 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 166 πτωτικών και 148 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών ΒΙΟΣΩΛ (+10,0%), ELMEC (+9,87%) και ΞΙΦΙΑΣ (+9,17%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΕΛΛΑΤΕΞ (-12%), ΖΑΜΠΑ (-11,86%), INTERSONIC (-11,11%), SEX FORM (-10,42%) και VETERIN (-10,40%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Eurobank Mid 50 συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,13%. Αισθητή πτώση κατά 1,0 % σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων Blue chips, ενώ ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,05%. Ο Small Cap 80 της μικρής υποχώρησε κατά 0,64% και ο FTSE/ASE 140 κατά 0,85%.

    Καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να καταγράφει ποσοστιαία υποχώρηση 1,14% και το δε δεύτερο να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,74%, έχοντας μάλιστα απολέσει και σημαντικό μέρος των αρχικών του απωλειών.

    Η πτώση στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα των αυξημένων ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν σε μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (-2,65%), ΑΤΕ (-2,35%), ΕΜΠΟΡΙΚΗ (-2,15%), ASPIS (-1,80%), ALPHA BANK (-1,27%), ΕΤΕ (-1,25%) και της EFG (-1,17%).

    Οι απώλειες των τηλεπικοινωνιών οφείλονται σε πιέσεις που ασκήθηκαν στους τίτλους των ΟΤΕ (-1,21%) και της COSMOTE (-0,83%), που δεν αντισταθμίστηκαν από τις τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Forthnet, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,20%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν με τη λήξη των συναλλαγών οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα, ωστόσο, να γέρνει προς τους πτωτικούς, καθώς σε ανοδική τροχιά τέθηκαν μόνον οι έξι από τους 22, ενώ εκείνος της παράλληλης αγοράς δε σημείωσε ποσοστιαία μεταβολή.

    Επικεφαλής των ανοδικών τέθηκε ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιριών, ο οποίος κέρδισε σε ποσοστό 1,21%, καθώς σημειώθηκαν αυξημένες τοποθετήσεις στις μετοχές των εταιριών ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (+7,14%), ΑΛΤΕ (+5,88%) και ΑΕΓΕΚ (+5,17%).

    Κατά 0,71% ενισχύθηκε ο δείκτης των ειδών-λύσεων πληροφορικής και ακολούθησαν οι κλάδοι των επενδύσεων (+0,41%), της πληροφορικής (+0,30%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,24%) και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (+0,05%).

    Στον αντίποδα, αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, ο οποίος και υποχώρησε κατά 1,76 %, εξέλιξη που ήταν απόρροια των ρευστοποιήσεων σε μετοχές των εταιριών ΦΟΙΝΙΞ-METROLIFE (-3,28%), ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ (-1,78%) και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (-0,97%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (-1,47%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,17%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-1,11%) και των βιομηχανιών (-1%).

    Κατά 0,95% υποχώρησε ο κλάδος των βασικών μετάλλων και ακολούθησαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (-0,81%), του λιανικού εμπορίου (-0,68%), του χονδρικού εμπορίου (-0,35%) και των τροφίμων και ποτών (-0,18%).

    [15] ΕΕΤΤ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΎ ΦΟΡΕΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Διεξαγωγή αιφνιδιαστικών ελέγχων και επιβολή αυστηρών κυρώσεων και προστίμων, για τον περιορισμό της πρακτικής "επαναπροσέλκυσης και επανάκτησης πελατών κατά τη διαδικασία ενεργοποίησης ή κατάργησης της προεπιλογής τηλεπικοινωνιακού φορέα", πρότειναν οι 12 εταιρίες που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ.

    Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στην παροχή της Προεπιλογής Φορέα δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Στόχος της Διαβούλευσης, η οποία διεξήχθη το διάστημα από 6 έως 27 Οκτωβρίου 2004, ήταν η καταγραφή των απόψεων και των σχολίων των ενδιαφερομένων φορέων σχετικά με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο Προεπιλογής Φορέα στην ελληνική αγορά και των ζητημάτων που τυχόν έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του, με έμφαση κυρίως στην ανάγκη λήψης μέτρων περιορισμού της πρακτικής επαναπροσέλκυσης και επανάκτησης συνδρομητών (win-back campaigns), στις διαδικασίες ενεργοποίησης και κατάργησης της Προεπιλογής Φορέα καθώς και στην εφαρμογή του ως άνω πλαισίου και στους εικονικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

    Στη Διαβούλευση συμμετείχαν οι ακόλουθες 12 εταιρείες: ACN, ALGONET, COSMOLINE, FORTHNET, LANNET, ΝΕΤ ΟΝΕ, ΟΤΕ, Q-TELECOM (INFO-QUEST), TELEDOME, TELEPASSPORT, TELLAS και VIVODI. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα ακόλουθα:

    -Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτείνει τη βελτίωση και την αυτοματοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών, ιδίως όσον αφορά την υποβολή και διεκπεραίωση των αιτήσεων ενεργοποίησης, αλλαγής και κατάργησης της Προεπιλογής Φορέα.

    -Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των πρακτικών επαναπροσέλκυσης και επανάκτησης συνδρομητών. Ένα από τα μέτρα που προτείνονται είναι η ύπαρξη χρονικής περιόδου κατά την οποία (μετά την ενεργοποίηση της Προεπιλογής) ο παλαιός πάροχος δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσει με το συνδρομητή με σκοπό να τον ξανακερδίσει. Παρατηρείται διαφοροποίηση των απόψεων ως προς τη χρονική διάρκεια αυτής της περιόδου.

    -Οι συμμετέχοντες έκαναν προτάσεις για τον περιορισμό της πρακτικής επαναπροσέλκυσης και επανάκτησης πελατών, προτείνοντας τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών ελέγχων, την επιβολή αυστηρών κυρώσεων και προστίμων, τη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας.

    -Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η αίτηση κατάργησης Προεπιλογής Φορέα θα πρέπει να υποβάλλεται μόνο στον προεπιλεγμένο πάροχο.

    Το πλήρες κείμενο των αποτελεσμάτων της Διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (www.eett.gr, Ενότητα Νέα-Ανακοινώσεις).

    [16] ΘΕΤΙΚΗ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΚΕΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005

    Aθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι εάν εφαρμοστεί η πολιτική που καθορίζει ο νέος προϋπολογισμός, χωρίς αναβολές και διαφοροποιήσεις, μπορεί σύντομα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων οικονομικών προβλημάτων, διατύπωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Γιώργος Κασιμάτης.

    Ειδικότερα, σε σημερινή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2005 μπορεί να διευρύνει την παραγωγική βάση, μέσω της ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, να βελτιώσει αισθητά την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής, να τιθασσεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να περιορίσει ουσιαστικά την ανεργία, να εξυγιάνει πραγματικά τη δημοσιονομική μας κατάσταση και να εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη διάχυση των καρπών της ανάπτυξης.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κασιμάτης, όλα αυτά μπορούν να γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι οι ριζικές βελτιώσεις του αναπτυξιακού νόμου και τα γενναία νέα αναπτυξιακά κίνητρα, θα συνδυαστούν με μια γενικότερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και απλοποίησης των διαδικασιών, έτσι ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά το επιχειρηματικό κλίμα, να αυξηθούν αμέσως οι παραγωγικές επενδύσεις, τόσο με εθνικά, όσο και με ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια, και να ανακάμψουν οι ελληνικές εξαγωγές.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, τονίζει την ανάγκη η τόνωση της επιχειρηματικότητας να αποτελέσει βασικό στόχο μιας συνδυασμένης σφαιρικής πολιτικής, που πέρα από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, θα καλύπτει και τους χώρους της παιδείας, της επαγγελματικής κατάρτισης, της άρσης όλων των διάσπαρτων αντικινήτρων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, της απελευθέρωσης των αγορών και της καταπολέμησης κάθε μονοπωλιακής κατάστασης.

    Στο μεταξύ, ο κ. Κασιμάτης υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ότι το κράτος οφείλει να

    αντιμετωπίσει ταχύτατα κάθε "πηγή παραγωγής κρατικών ελλειμμάτων", ιδιωτικοποιώντας κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ, επανεξετάζοντας το σύστημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού προβλήματος και βελτιώνοντας το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων δημόσιων έργων υποδομής.

    [17] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ φιλοξένησε απόψε στο καθιερωμένο πρόγραμμά του ²Manset², στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, με τηλεφωνική συνδιάλεξη, τον Λόρδο Hannay και τον λεγόμενο "πρωθυπουργό" των κατεχόμενων κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο πρώην Ειδικός Εκπρόσωπος της Βρετανίας επί θεμάτων Κύπρου, Λόρδος Hannay, είπε τα εξής: «Η Τουρκία δεν θα πρέπει να καθορίζει την 3η Οκτωβρίου σαν ένα νέο στόχο για τη λύση στην Κύπρο. ’λλωστε και η Ε.Ε. δεν ζητάει κάτι τέτοιο. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι τεχνική υπόθεση και δεν έχει την έννοια της αναγνώρισης των Ε/Κ. Υπογράψτε το Πρωτόκολλο και ξεκινήστε τις διαπραγματεύσεις. Θέστε τη λύση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

    Εξ' άλλου, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε: «Ο Λόρδος Hannay έχει δίκιο. Όμως, θα είναι καλύτερα εάν μπορέσει να βρεθεί λύση μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Θα είναι προς το συμφέρον μας. Θα πρέπει να κινηθούμε, έτσι ώστε να κινητοποιήσουμε και τον Παπαδόπουλο. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου, έστω και από τεχνικής πλευράς, θα έχει κάποια πολιτικά αποτελέσματα.

    Ο Παπαδόπουλος θα πρέπει να καθορίσει το τι θέλει. Κανείς δεν επιθυμεί πολλές αλλαγές στο Σχέδιο Annan. Αυτή η δομή δεν θα πρέπει να αλλάξει».

    Στην ερώτηση του κ. Μπιράντ για το πώς αντιμετώπισε η ''ΤΔΒΚ'' τη 17η Δεκεμβρίου, ο κ. Ταλάτ είπε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που γίνονταν στις Βρυξέλλες, επικράτησε κάποια ανησυχία μήπως και η Τουρκία αναγνωρίσει τους Ε/Κ. Όταν όμως οι Τ/Κ είδαν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, εξαλείφθηκαν οι ανησυχίες αυτές και οι Τ/Κ είναι ευτυχείς. Η Τουρκία εξασφάλισε καλό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, είναι σωστό αυτό που λέει ο Λόρδος Hannay, όσον αφορά τη διεύρυνση του Πρωτοκόλλου, αλλά το δικό μας συμφέρον είναι η επίλυση του θέματος και θα πρέπει να θέσουμε σαν στόχο την επίλυση μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

    Τώρα, η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του Παπαδόπουλου, αλλά εκείνος κάθεται πάνω στην μπάλα και γι' αυτό θα πρέπει να ενεργήσουμε έτσι ώστε να κινηθεί.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Μπιράντ είπε ότι κάποιος αρμόδιος των Ην. Εθνών του είπε ότι έμειναν πλέον αργά και το πουλί πέταξε. Το πουλί τώρα μπήκε στο κλουβί της Ε.Ε. και δεν πρόλαβαν να το κτυπήσουν όσο πετούσε.

    Ο κ. Ταλάτ δέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση για τη λύση, αλλά είπε πως το πουλί αυτό είναι τραυματισμένο και θα πρέπει τώρα να γίνουν εργασίες και προσπάθειες έτσι ώστε να αποκτήσουν κάποια ενότητα με το πουλί αυτό. Στο μεταξύ, αναφέρθηκε θετικά στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Τουρκίας και στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Ερντογάν και είπε ότι ήταν θετικό για τους Τ/Κ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είπε ότι δεν περιμένουν κάποιο θετικό βήμα και ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μόνο αν συμπεριφερθεί σαν Ευρωπαίος ηγέτης και αν του ασκηθεί πίεση.

    Ο κ. Μπιράντ στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Ταλάτ τι σκέπτεται πλέον για το μέλλον.

    Ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν ''εκλογές'' και τον Απρίλιο θα είναι οι ''εκλογές για τον Πρόεδρο''. Γι' αυτό και θα πρέπει να εστιασθούν στο θέμα αυτό για την εξασφάλιση μιας ισχυρής ''Κυβέρνησης''. Επίσης, είπε ότι θα αναπτύξουν νέες πολιτικές μαζί με την Τουρκία και θα καταβάλλουν προσπάθεια για τη λύση.

    [18] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΤΡ. ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο Τράιαν Μπασέσκου ανέλαβε σήμερα επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου της Ρουμανίας, διαδεχόμενος τον Ιον Ιλιέσκου. Η τελετή παράδοσης της προεδρίας έλαβε χώρα στο Παλάτι Κοτροτσένι, όπου στεγάζεται το Προεδρικό Γραφείο.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ''ΘΗΛΙΑ'' ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Η ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι ''η αποτυχία της χώρας να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ύποπτους για εγκλήματα πολέμου, είναι θηλιά γύρω από το λαιμό μας'', μετέδωσε το ΒΒC.

    "Η πόρτα για την Ευρω-ατλαντική ενοποίηση είναι κλειστή για μας μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα του Δικαστηρίου της Χάγης", τόνισε ο κ. Ντράσκοβιτς και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπευθυνότητα του κράτους και της χώρας θα ξεπεράσει την αντίσταση και την ανευθυνότητα".

    Το ΔΠΔ έχει ανακοινώσει ότι 12 ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου βρίσκονται στη Σερβία, περιλαμβανόμενου του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε έχει κατηγορήσει τον Σέρβο πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα για την αποτυχία του να συλλάβει καταζητούμενους.

    [20] ΣΤΑ 2,7 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Σε 2,7 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2004, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι συνολικές εξαγωγές σε αξία έφτασαν τα 500 εκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 50% και οι εισαγωγές επίσης αύξηση 23%.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΑΘΩΟΣ Ο ΜΠΕΚΙΡΙ

    Τίρανα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Το Εφετείο των Τιράνων κήρυξε αθώο σήμερα τον Ινταλιετ Μπεκίρι, πολιτικό γραμματέα του Μετώπου για την Εθνική Ένωση, το πολιτικό σκέλος του αλβανικού εθνικού στρατού που εμφανίζεται κατά καιρούς στην ΠΓΔΜ, μετέδωσε το ΑΤΑ.

    Ο Μπεκίρι είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση από το Πρωτοδικείο των Τιράνων με την κατηγορία προώθησης μίσους μεταξύ πολιτών διαφορετικής εθνικότητας και θρησκείας. Είχε συλληφθεί στη Γερμανία το 2003 μετά από διεθνές ένταλμα συλλήψεως και παραδόθηκε στα Τίρανα από τους Γερμανούς τον Ιούνιο του 2004.

    [22] ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ - ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Η προοπτική να αποκτήσει η ΑΕΚ γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια συζητήθηκε στην συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ντέμη Νικολαΐδη.

    Ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί, έχει ένα έλλειμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να καλύψει η Πολιτεία.

    "Έχω ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό, με δήλωση μου, ότι η Πολιτεία δε μπαίνει στη διαδικασία χρηματοδότησης νέων γηπέδων", ανέφερε.

    "’ρα λοιπόν εκείνο το οποίο εμείς περιμένουμε είναι μια νέα επανασχεδιασμένη πρόταση, που να εξυπηρετεί τη κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά και τους όρους που τίθενται από την πλευρά της Πολιτείας", σημείωσε.

    Ο κ. Νικολαϊδης επισήμανε ότι το γήπεδο είναι επιτακτική ανάγκη γιατί αφορά τη βιωσιμότητα της ΠΑΕ, ωστόσο τον πρώτο λόγο τον έχει η Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία δεν ενημέρωσε εγγράφως την ΠΑΕ.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ήταν μαζί του ο κ. Γρανίτσας ο κ. Νικολαϊδης απάντησε: "Θα υπήρχε λόγος να έρθουμε μαζί από τη στιγμή που θα είχαμε κάποιες χρηματοοικονομικές συμβάσεις. Πράγμα που είχαμε ζητήσει εγγράφως, από την Ερασιτεχνική όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου" και πρόσθεσε ότι "Ήρθαμε λοιπόν εδώ απλώς για να ενημερωθούμε"

    Σε ερώτηση αν πρόκειται να συναντηθεί με τη Διοίκηση της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, απάντησε αρνητικά.

    [23] ΣΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΚΑΛΕΙ Ο Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Στο φιλικό παιχνίδι που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στο Καυτατζόγλειο στάδιο, μεταξύ της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και της μικτής Θεσσαλονίκης που αποτελείται από παίκτες των ομάδων Α΄ Εθνικής κατηγορίας καλεί τους Θεσσαλονικείς ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Ψάχναμε»την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στη Θεσσαλονίκη και να πούμε το μεγάλο «ευχαριστώ» που χρωστάμε απέναντι στα παιδιά της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, που μας έκαναν τόσο υπερήφανους με την κατάκτηση του κορυφαίου τίτλου της Ευρώπης.

    Καλώ λοιπόν όλους τους Θεσσαλονικείς να δώσουν βροντερό παρόν στο φιλικό παιχνίδι της Πέμπτης στο Καυτατζόγλειο και να χειροκροτήσουμε τους πρωταθλητές Ευρώπης" είπε ο κ. Ψωμιάδης και υπενθύμισε ότι οι εισπράξεις θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

    [24] ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σουφλιάς, προτείνει στον Παναθηναϊκό το Γουδί ή το Ελληνικό, για τη χωροθέτηση του νέου γηπέδου. Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι περιμένει την απάντηση της ΠΑΕ μέχρι τον Ιανουάριο.

    Εν τω μεταξύ, νέα έδρα, στο Γουδί, απέκτησαν από σήμερα η ομάδα μπάσκετ και η ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Τα δυο αυτά τμήματα των πρασίνων θα στεγαστούν στο γήπεδο του Μπάντμιντον, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το κτίριο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Το κλειστό, που χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες του Ολυμπιακού τουρνουά Μπάντμιντον, έχει χωρητικότητα 4.000 θέσεων, ωστόσο θα ανακατασκευαστεί με την προοπτική να διπλασιαστεί ο αριθμών των θεατών που μπορεί να φιλοξενήσει.

    Εξελίξεις αναμένονται και στο θέμα κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ. Το απόγευμα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τη ομάδας, Ντέμη Νικολαΐδη.

    [25] ΝΕΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Προς το τέλος της οδεύει η «αλυσίδα» των επιχορηγήσεων, για το έτος 2004.

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, υπέγραψε τις αποφάσεις για τις εξής δύο περιπτώσεις:

    α) Την εξόφληση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που γίνονται από τις Ομοσπονδίες, ποσού ύψους 1.282.000 Ευρώ.

    β) Τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που εργάζονται για τα προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία γίνονται από τους Δήμους, ποσού ύψους 3.500.000 Ευρώ.

    Το υπόλοιπο, για την πλήρη εξόφληση, θα καταβληθεί με την υποβολή των εκκαθαριστικών καταστάσεων μισθοδοσίας.

    [26] ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (13:59 UTC+2)

    H Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητικών Συντακτών (AIPS) ανέδειξε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας την καλύτερη ομάδα για το 2004, ύστερα από ψηφοφορία που διενεργήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων 143 χωρών.

    Στην κατηγορία του κορυφαίου αθλητή πρώτευσε ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φέλπς, ενώ στην κατηγορία της καλύτερης αθλήτριας η Βρετανίδα δρομέας μεσαίων αποστάσεων Κέλι Χολμς. Τέλος, για τις καλύτερες υπηρεσίες Τύπου θα βραβευθεί ο οργανισμός «Αθήνα 2004».

    [27] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΣΑΡ ΑΛ ΣΟΥΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Βαγδάτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Στρατιωτική βάση που χρησιμοποιούν αμερικανικές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις στη Μοσούλη, ήταν ο στόχος επίθεσης με όλμους και ρουκέτες.

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου ’μυνας έκαναν λόγο για τουλάχιστον 22 νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

    Τα βλήματα έπληξαν την τραπεζαρία της βάσης την ώρα του γεύματος. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των θυμάτων.

    Η βάση βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Μοσούλης και χρησιμοποιείται τόσο από στρατιωτικές δυνάμεις, όσο και από εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στις δυνάμεις κατοχής. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινισθεί η εθνικότητα των θυμάτων.

    Δημοσίευση σε ιστοσελίδα ισλαμιστών αναφέρει ότι την ευθύνη για την ενέργεια αναλαμβάνει η οργάνωση Ανσάρ αλ Σούνα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι επιθέσεις στη Μοσούλη έχουν πολλαπλασιασθεί από τον περασμένο μήνα, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν αστυνομικά τμήματα και έκλεψαν οπλισμό.

    Η Μοσούλη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης. Οι κάτοικοι της είναι κυρίως Σουνίτες, αλλά έχει και κουρδικό πληθυσμό.

    Το κλίμα μεταξύ των Σουνιτών και των Κούρδων είναι τεταμένο και οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων σχεδόν καθημερινές.

    Γύρω στα 80 πτώματα έχουν βρεθεί μέσα ή στα περίχωρα της πόλης τον Δεκέμβριο.

    Τα περισσότερα θύματα ήταν μέλη της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς.

    [28] ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΡΑΦΑΡΕΝ

    Παρίσι, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Οι δύο γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν όμηροι στο Ιράκ αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν. "Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω ότι ο Κριστιάν Σεσνό και ο Ζορζ Μαλμπρινό αφέθηκαν ελεύθεροι", δήλωσε ο κ. Ραφαρέν στο κοινοβούλιο.

    Λίγο νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει την είδηση για την απελευθέρωση των δύο γάλλων δημοσιογράφων και την είχε επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ερβέ Λαντσού.

    [29] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:19 UTC+2)

    Περισσότεροι από 12.000 ξένοι παρατηρητές διεθνών θεσμών ή κυβερνήσεων θα επιβλέπουν την επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε σήμερα στη διάθεσή της η κεντρική εκλογική επιτροπή.

    Μέχρι σήμερα συνολικά 12.184 ξένοι παρατηρητές έχουν καταγραφεί για την αποστολή τους στις ουκρανικές εκλογές, δήλωσαν οι υπεύθυνοι της επιτροπής, μετέδωσε το ΒΒC.

    Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είχε διεξαχθεί την 21η Νοεμβρίου και ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας λόγω της μαζικής νοθείας που διαπιστώθηκε, ήταν παρόντες 5.000 ξένοι παρατηρητές.

    Παρατηρητές τους αποστέλλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ξένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς.

    [30] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Ο ισλαμικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι απελευθέρωσε τον Κριστιάν Σεσνό και τον Ζόρζ Μαλμπρινό, τους δυο γάλλους δημοσιογράφους που κρατούσε ως ομήρους από τον Αύγουστο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Η οργάνωση αυτή που έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή των δυο γάλλων δημοσιογράφων, δήλωσε ότι τους άφησε ελεύθερους, ανέφερε το δίκτυο.

    [31] ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΛΟΠΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΜΠΕΛΦΑΣΤ

    Μπέλφαστ, 21 Δεκεμβρίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Μία πρωτοφανής τραπεζική κλοπή σημειώθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι δράστες κατάφεραν να πάρουν 43 εκατ. ευρώ από την τράπεζα Northern, ενώ προηγήθηκε ομηρία δύο ανώτερων στελεχών της στο ίδιο τους το σπίτι.

    Όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο SkyNews, οι δράστες είχαν πάει από την Κυριακή στο σπίτι των δύο στελεχών της τράπεζας. Κράτησαν όμηρους τα μέλη των οικογενειών τους, αναγκάζοντας τους δύο εργαζόμενους να πάνε κανονικά τη Δευτέρα στην τράπεζα.

    Στο κλείσιμο της ημέρας, οι δύο υπάλληλοι άνοιξαν το θησαυροφυλάκιο και αφαίρεσαν το συγκεκριμένο πόσο. Οι δύο δράστες παρέλαβαν τα χρήματα κατά την επιστροφή των δύο υπαλλήλων στο σπίτι τους και εξαφανίστηκαν.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Σέρρες, 21 Δεκεμβρίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Μέχρι τις 8 Ιανουαρίου θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΠΚΑ Σερρών η έκθεση "Η Ελλάδα μέσα από τα Χαρακτικά Περιηγητών 16ος-19ος αιώνας", που διοργανώνεται από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής - Κοινωνικής Ανάπτυξης Σερρών και την Alpha Bank.

    Πρόκειται για μία έκθεση με έργα που ανήκουν αποκλειστικά στις συλλογές της Τράπεζας και αποτελείται από χάρτες και χαρακτικά ξένων περιηγητών που έχουν ως θέμα τους την Ελλάδα, καλύπτοντας μία περίοδο πέντε αιώνων.

    Στα έργα που παρουσιάζονται, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει χάρτες της Ελλάδας και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου (Αρχιπέλαγος, Ιόνια Νησιά, Κύπρος κ.α.), διάφορες απόψεις σημαντικών ιστορικών μνημείων, καθώς επίσης και σκηνές από την καθημερινή και κοινωνική ζωή των Ελλήνων.

    [33] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2004 (11:46 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικες παιδικές εκδηλώσεις διοργανώνει η Αττικό Μετρό Α.Ε. και το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στον σταθμό του Συντάγματος στην Αθήνα.

    Οι εκδηλώσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μετρό και Παιδί», θα πραγματοποιούνται στις 22, 23, 24, 29 και 30 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ, μεταφέροντας τα παιδιά στον κόσμο των Χριστουγέννων, με παιχνίδια, ζωγραφική, χορό και τραγούδια.

    [34] ΤΡΙΑ ΠΙΝΑΚΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΟ Μ.Β.Π.

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Τρία μοναδικής αξίας αργυρά πινάκια με επίχρυσο διάκοσμο, τμήμα θησαυρού εννέα συνολικά ασημένιων πιάτων, εκτίθεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

    Τα τρία μεγαλύτερα βυζαντινά μουσεία της χώρας καταβάλλουν προσπάθειες εδώ και ένα χρόνο, προκειμένου αυτά τα εξαιρετικής σημασίας έργα να αγοραστούν και να παραμείνουν στην Ελλάδα ως σύνολο.

    Η έκθεσή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης του κοινού της πόλης αλλά και της Μακεδονίας γενικότερα, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια να αγοραστεί ο θησαυρός αυτός από τα ελληνικά μουσεία. Καθώς το απαιτούμενο ποσό είναι δυσβάστακτο, είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων.

    Η διευθύντρια του Μουσείου, Αναστασία Τούρτα, ανακοίνωσε πως το χρηματικό έπαθλο του Βραβείου Μουσείου 2005 του Συμβουλίου της Ευρώπης, που απονεμήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα διατεθεί για την αγορά των πινακίων. Για τον ίδιο σκοπό θα διατεθούν και τα έσοδα από την πώληση του ημερολογίου του 2005, με θέμα τα βυζαντινά φυλακτά, που εξέδωσε το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου. (Πληροφορίες: τηλ. 210 3671037. Αρ. Τραπ. Λογαριασμού: Alpha Bank 107-00 2786 000377).

    [35] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (11:29 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από την Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή. Θα συμμετάσχει ως σολίστ η Ρίτα Μπουμπουλίδη στο πιάνο.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα :

    Α΄ ΜΕΡΟΣ

    Corelli: Κονσέρτο γκρόσσο, έργο 6, αρ. 8 σε σολ ελάσσονα «Των Χριστουγέννων», L.V. Bethoven :Κονσέρτο αρ.2, έργο19, σε Σι ύφεση μείζονα, για πιάνο και ορχήστρα.

    Β΄ ΜΕΡΟΣ

    Fr. Schubert : Συμφωνία αρ.2, σε Σι ύφεση μείζονα

    [36] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ MOISEYEV

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Την τελευταία τους παράσταση στη Θεσσαλονίκη θα δώσει σήμερα στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το Μπαλέτο Moiseyev, το πρώτο Σοβιετικό επαγγελματικό μπαλέτο παραδοσιακών και λαϊκών χορών.

    Μετά τις εμφανίσεις του στην Αθήνα, αλλά και αυτές στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του δήμου και του ΚΘΒΕ, το Μπαλέτο θα συνεχίσει τις παραστάσεις του στη Βέροια (23 Δεκεμβρίου) στο θέατρο «Χώρος Τεχνών» και στο Βόλο (25 και 26 Δεκεμβρίου) στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου.

    Ο Igor Moiseyev έκλεισε τα 95 του χρόνια, ωστόσο, το συγκρότημα του παραμένει νεανικό και ζωηρό, όπως ήταν και πριν 65 χρόνια, όταν δημιουργήθηκε. Έχοντας ιδρύσει παράλληλα μια εξαιρετική και εξειδικευμένη σχολή, ο Moiseyev είχε πάντα την άνεση να επιλέγει χορευτές, τεχνικά έξοχους και αισθητικά και εκφραστικά πανέμορφους.

    Το ρεπερτόριό τους ανανεωμένο από αποκαλυπτικές χορευτικές βινιέτες άμεσα βγαλμένες από το Ρωσικό "φολκλόρ", είναι ένα από τα πλουσιότερα του κόσμου. Παράλληλα, μικρά χορευτικά σκετσάκια που συνδυάζουν το χιούμορ και το δράμα με διάφορους πρωτότυπους τρόπους, εναλλάσσονται με τα κυρίως λυρικά, συναισθηματικά ή δυναμικά χορευτικά νούμερα. Χοροί του Καυκάσου και της Σιβηρίας των πάγων και της στέπας, συναισθηματικά φορτισμένοι, υπερενεργειακοί ή νωχελικοί, αποδεικνύουν την ιστορική πορεία ενός ολόκληρου λαού από την Καμτσιάκα μέχρι τη Βαλτική και από την Κασπία μέχρι το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 21 December 2004 - 19:14:18 UTC