Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [02] ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ε.ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
  • [04] ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2004 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ, ΛΕΕΙ Ο Κ.ΑΝΑΝ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [06] EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ
  • [07] ΒΟΥΛΗ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
  • [10] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥΔ
  • [11] ΕΙΣΡΟΕΣ 2.920 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [12] ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑΥΛΟΥ ΣΤΙΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ"
  • [13] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [14] ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 3% ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [15] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3,5 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
  • [16] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
  • [17] ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [18] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΥΧΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [19] ΣΕΡΒΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΙ ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΣΤΗ Β-Ε
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΑΟΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 0-0
  • [22] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΓΕΛΙΤΣ
  • [23] ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ
  • [24] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ - ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [25] ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" ΚΑΙ ΤΟ FAHRENHEIT 9/11
  • [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΕΡ - ΑΜΠΑΣ
  • [27] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [28] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΙΣΠΑΝΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ
  • [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕΡΒΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [31] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΛΜΑΝΑΚ 2005"
  • [32] ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [33] ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [34] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (09:29 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Υψηλοί τόνοι επικράτησαν και χθες στο Κοινοβούλιο. Αφορμή στάθηκε παρατήρηση του υπουργού επικρατείας ότι αν είχαν περάσει οι θέσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Αναν, στη Συνοδό Κορυφής, στη θέση του Τάσου Παπαδόπουλου, θα καθόταν ο Ραούφ Ντενκτας.

    Τα αίματα «άναψαν», τη νύχτα στη Βουλή, μετά τη σκληρή επίθεση για το θέμα της οικονομίας και την εξωτερική πολιτική, με αφορμή την απόφαση των Βρυξελλών, που εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα ισχύσει και ότι Κομισιόν και ΕΚΟΦΙΝ θα καλέσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη θα ζητήσουν την αύξηση των φορολογικών εσόδων και περιορισμό των δαπανών.

    Για την πρόσφατη σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τίποτε ουσιαστικό για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. "Έχασε μια ιστορική ευκαιρία για να καθορίσει επ ωφελεία της το πλαίσιο και τις διαδικασίες για τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και των θεμάτων που θέτει η Τουρκία", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Η ρύθμιση ανοίγει την πόρτα για σοβαρές περιπέτειες στο μέλλον, καθώς τώρα η Τουρκία απέκτησε τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις- όπως είπε, ώστε να γίνουν δεκτές πια σε διεθνές επίπεδο οι απαιτήσεις της.

    Απαντώντας, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στρουθοκαμηλισμό και υποκρισία και ρώτησε τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου τι από αυτά που ζητούν σήμερα, για τις ευρω-τουρκικές και ελληνο-τουρκικές σχέσεις είχαν διεκδικήσει στο παρελθόν.

    Για το θέμα των Βρυξελλών σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ρουσόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, με τελική επισήμανση από τον Υπουργό Επικρατείας ότι εάν οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου για το Κυπριακό είχαν υιοθετηθεί, τότε στις Βρυξέλλες στη θέση του Τάσου Παπαδόπουλου θα καθόταν ο Ντενκτάς.

    Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έκρηξη του κ. Πασχαλίδη και την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου που έκαναν λόγο για βαρύτατο ολίσθημα του κ. Ρουσόπουλου. "Ο υπουργός οφείλει να αντιληφθεί ποιοι λόγοι αναλογούν στο μέγεθος και την πολιτική του ηλικία. Το καλώ να έρθει να ζητήσει συγνώμη για την προσβολή της παράταξης", είπε ο κ. Καστανίδης, διαφορετικά, πρόσθεσε, τον παραδίδουμε ως κοινό υβριστή στην κοινή γνώμη.

    Όρθιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θορυβώντας απαιτούσαν συγνώμη με αποτέλεσμα η πρόεδρος της Βουλής να διακόψει για λίγη ώρα τη συνεδρίαση.

    Και μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, πάντως, η ένταση δεν κόπασε. Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε να απαιτεί από τον κ. Ρουσόπουλο να ζητήσει συγνώμη και τόνισε ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό του, διαφορετικά εκτίθεται ο ίδιος. Εάν ο κ. Καραμανλής συμμερίζεται την άποψη αυτή τότε υπάρχει μείζον θέμα δημοκρατίας σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. «Σταματήστε το θέατρο και σεβαστείτε τη Βουλή, ζήτησε με παρέμβαση του ο Βαγγελης Μεϊμαρακης.

    Στην παρέμβασή ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει το θέατρο, να σεβαστεί τη Βουλή και να συνεχιστεί ο διάλογος. Σημειώνοντας ότι αν είχαν γίνει αποδεκτές οι θέσεις του κ. Παπανδρέου, σήμερα θα υπήρχε συνδιοίκηση στην Κύπρο και μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο θα έπαιρνε μέρος στη Σύνοδο των Βρυξελλών και ο Ραούφ Ντεκτάς.

    «Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα» διευκρίνισε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Κρίνονται όμως συμπλήρωσε, για την πολιτική τους στάση και για την εκ των υστέρων συνέπεια.

    Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πώς εγώ περιέγραψα μια πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι ο κ.Καστανίδης προσπάθησε να παραποιήσει αυτά που είπα, κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

    [02] ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η Κομισιόν τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 2,8% το 2005 και συνιστά στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών να αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση για να βελτιώσει την υπάρχουσα δυσμενή κατάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσης το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών να αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις, ώστε να διορθωθεί το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας.

    Στη σχετική σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν, διαπιστώνεται ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας συνέχισε να επιδεινώνεται το 2004, σε αντίθεση με τις συστάσεις που της απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο και παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

    Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση η Κομισιόν αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα ανέλθει στο 5,3% του ΑΕΠ το 2004, έναντι 3% που ανέφεραν οι εκτιμήσεις των ελληνικών υπηρεσιών που γνωστοποιήθηκαν τον Μάρτιο στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    "Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να συμμορφωθεί το 2004 με τις συστάσεις του Συμβουλίου. Όφειλε να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να διορθώσει το υπερβολικό της έλλειμμα, στο βαθμό μάλιστα που έχει το υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ", δήλωσε ο Joaquin Almunia, Ευρωπαίος Επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα.

    Στις 5 Ιουλίου, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών απηύθυνε σύσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της συνθήκης, καλώντας την να θέσει τέρμα στην κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2005 το αργότερο με την εφαρμογή μέτρων προσαρμογής ήδη από το 2004. Συνέστησε επίσης στις ελληνικές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες που συμβάλλουν στη μεταβολή του επιπέδου του δημόσιου χρέους. Τις κάλεσε, τέλος, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διορθωθούν οι ανεπάρκειες που διαπιστώθηκαν στον τομέα των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων.

    Η σύσταση που τής απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο έδινε στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 5 Νοεμβρίου για να αναλάβει αποτελεσματική δράση. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, τα μέτρα που εφάρμοσε η Ελλάδα δεν είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος το 2004.

    Ανεξάρτητα από τις στατιστικές αναθεωρήσεις, η πορεία της δημοσιονομικής πολιτικής συνέχισε να επιδεινώνεται υπό συνθήκες υψηλών ρυθμών οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλου, θετικού κενού παραγωγής. Ωστόσο, αυτό οφειλόταν εν μέρει σε υπερβάσεις δαπανών που συνδέονταν με την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η εκτίμηση της Επιτροπής δείχνει επίσης ότι παρόλο που τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για το 2005 αντισταθμίζουν με το παραπάνω τη δημοσιονομική απόκλιση του 2004, δεν φαίνονται επαρκή για να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, η Ελλάδα αναμένει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα ανέλθει στο 112,1% το 2004, δηλαδή σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το 2003 (109,9%) και προβλέπει οριακή μόνο μείωση στο 111,9% το 2005. Οι σημαντικές προσαρμογές αποθεμάτων-ροών δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στους παράγοντες, εκτός του καθαρού δανεισμού, που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων του χρέους.

    Όσον αφορά, τέλος, τα δημόσια στατιστικά στοιχεία, όπως εξηγείται στην προειδοποιητική επιστολή με την οποία κινήθηκε η διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας την 1η Δεκεμβρίου, υπάρχουν ανεπάρκειες που αποδεικνύουν ότι απαιτείται βελτίωση των μηχανισμών ώστε να εξασφαλιστεί η άμεση και ορθή παροχή των πληροφοριών.

    Η Επιτροπή συμπέρανε συνεπώς ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τη σύσταση που τής απηύθυνε το Συμβούλιο τον Ιούλιο βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7. Βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 8 της συνθήκης, όπως αποσαφηνίστηκε από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, η Επιτροπή υποχρεούται να συστήσει στο Συμβούλιο να διαπιστώσει επίσημα ότι η Ελλάδα δεν ανάλαβε αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή της σύστασής του βάσει του άρθρου 104 παράγραφος 7".

    [03] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ε.ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (14:07 UTC+2)

    Tις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα συζήτησε το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Μπασιάκος, προσδιορίστηκαν οι προτεραιότητες του νομοθετικού έργου.

    Ο υπουργός προανήγγειλε εξάλλου την κατάθεση στη Βουλή στις αρχές του νέου χρόνο, νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει ειδικότερα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Μπασιάκου:

    "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τις θετικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, όπως είναι η επίσπευση της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων σε σχέση με πέρυσι, η επιτάχυνση απορρόφησης των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ, η αύξηση του φετινού εισοδήματος των αγροτών κατά 2,8% σε σχέση με πέρυσι και κατά 0,8% σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.

    Καθορίσαμε επίσης τις προτεραιότητες του νομοθετικού έργου. Στις αρχές του νέου χρόνου, μετά από ευρύ διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, θα κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη διευκόλυνση της διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό και το εσωτερικό, για τις νέες τεχνολογίες, για τη βιολογική γεωργία, για την ποιότητα των τροφίμων και μια σειρά άλλα θέματα που αφορούν στη στήριξη των φορέων των αγροτών".

    [04] ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2004 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ, ΛΕΕΙ Ο Κ.ΑΝΑΝ

    Νέα Υόρκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (10:17 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε το 2004 πολύ άσχημη χρονιά για τα Ηνωμένα Εθνη και είπε ότι το νέο έτος θα είναι καλύτερο.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, καθώς πλησιάζει το τέλος του 2004, ο κ. Ανάν δήλωσε ότι το σκάνδαλο που ξέσπασε αναφορικά με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα», έκανε την χρονιά αυτή ιδιαίτερα δύσκολη. Το αμερικανικό κογκρέσο ήδη διερευνά καταγγελίες, αναφορικά με την κακοδιαχείριση του προγράμματος αυτού.

    Ο κ. Ανάν, ζήτησε επίσης καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ το 2005, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον και ο διεθνής οργανισμός χρειάζονται ο ένας τον άλλον και ότι οι πρόσφατες επικρίσεις και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξαν εποικοδομητικές για την βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    «Η εμπορική ναυτιλία συνιστά έναν από τους δυναμικότερους συντελεστές ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Η σχέση μεταξύ ελληνόκτητης ναυτιλίας και εθνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ισχυρή, καθότι συμβάλλει αποφασιστικά στην εισροή ξένου συναλλάγματος», υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2005

    «Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρευσε, κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2004 στη χώρα μας, ανήλθε σε 10.944,5 εκατομμύρια Ευρώ έναντι 7.766,7 εκατομμυρίων Ευρώ του αντίστοιχου δεκάμηνου 2003, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,92%», υπογράμμισε.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ο μέσος όρος της ηλικίας των πλοίων που ενεγράφησαν στο ελληνικό νηολόγιο κατά το εννιάμηνο Μαρτίου - Νοεμβρίου είναι 6,37 έτη, αριθμός κατά πολύ μικρότερος του μέσου όρου της ηλικίας των πλοίων που διεγράφησαν και ο οποίος ανέρχεται στα 23,40 έτη, παρουσιάζοντας μια μείωση της ηλικίας των πλοίων που ενεγράφησαν της τάξης του 71% περίπου.

    Τόνισε, δε, ότι η ακτοπλοΐα αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και αναφέρθηκε στα όσα εξασφάλισε η κυβέρνηση για τις συγκοινωνιακές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι με σειρά επιτυχημένων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων της κυβέρνησης επέστρεψαν στην πατρίδα όλοι οι Έλληνες ναυτικοί που κρατούνταν στο εξωτερικό.

    «Η Ελλάδα καταψήφισε την πρόταση και τα συμπεράσματα της ολλανδικής προεδρίας για τη θαλάσσια ρύπανση και δεν δέχθηκε τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος των Ελλήνων ναυτικών και την ποινικοποίηση της ναυτικής εργασίας. Η χωρίς μέτρο ποινικοποίηση του ναυτικού επαγγέλματος θα λειτουργούσε σαν αντικίνητρο στην προσέλκυση περισσότερων νέων στα θαλασσινά επαγγέλματα, περισσότερων πλοίων στα κοινοτικά νηολόγια, και επιχειρηματιών στη ναυτιλιακή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να θιγούν διακηρυγμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    [06] EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Επισκέψεις σε ακριτικά νησιά θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί εκεί.

    Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα επισκεφθεί τη Λέσβο, τη Χίο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κάλυμνο και την Κω ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στη Σύμη, το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

    [07] ΒΟΥΛΗ: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ο βουλευτής Β' Αθήνας της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την ομιλία του στη βουλή, τόνισε ότι από την πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση περιορίστηκε στο ρόλο του τιμητή του παρελθόντος, που καταδικάστηκε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

    Υπάρχει μια κυβέρνηση με υλοποιήσιμο σχέδιο και μια αντιπολίτευση που σε έναν διαγωνισμό προσώπων και πολιτικών προσπαθεί να δει ποια πτέρυγα θα κερδίσει εντυπώσεις ενόψει του συνεδρίου, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    Τόνισε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αδύναμη αντιπολιτευτική φωνή και δεν έχουν προτάσεις, ενώ επέλεξαν την οξύτητα για να καλύψουν τις τρύπες που αφήνει η δεκαετής διαχείρισή τους στα οικονομικά.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του στους Financial times χαρακτηρίζει την απογραφή, καταστροφή «επιλέγοντας να μειώσει όχι μόνο το κύρος της χώρας, αλλά και της δικιάς του αξιοπρέπειας».

    Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, εφόσον πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι καταστροφική για τη χώρα.

    Τέλος, επισήμανε ότι με τον προϋπολογισμό μπαίνει τέλος στους ανειλικρινείς προϋπολογισμούς και στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Αργύρης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι «πρέπει κάποια στιγμή να πάμε μπροστά γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος».

    Περαιτέρω, εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός έχει ημερομηνία λήξης δεν θα είναι αυτός που θα εκτελεστεί μέχρι το τέλος, μετά τις παρατηρήσεις της ΕΕ.

    Αμφισβήτησε την δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου για αύξηση εισοδήματος των αγροτών, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε το εισόδημα των αγροτών, αλλά πολλά προϊόντα έχουν μείνει απούλητα και έχουν χαμηλές τιμές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι δεν έχει τηρηθεί η κυβερνητική δέσμευση για καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες σε τρεις μήνες.

    Aναφέρθηκε, τέλος, στη χθεσινή ομιλία του κ. Ρουσόπουλου σημειώνοντας ότι αποδυναμώνει τη συναίνεση για εκλογή πρόεδρου της Δημοκρατίας

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ Π. ΤΑΤΟΥΛΗ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Για προσπάθεια απαξίωσης του έργου και των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ο βουλευτής του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος τον υφυπουργό Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη, με αφορμή όσα είπε για την πολιτιστική Ολυμπιάδα περί προχειρότητας στο σχεδιασμό και σπαταλών στην υλοποίησή της.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε πως όταν πρόκειται να εγκαινιασθούν έργα που οφείλονται στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν έχει το δισταγμό να εμφανιστεί και να καμαρώνει. Αντιθέτως, όταν πρόκειται να συνεχιστούν προσπάθειες, να ληφθούν αποφάσεις και να αναληφθούν πρωτοβουλίες, τότε γίνονται ακατάληπτες δηλώσεις και εμφανίζεται η θεωρία του «κρατικοδίαιτου πολιτισμού» ως απειλή κατά όλων των ανθρώπων του πολιτισμού, όλων των φορέων και όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σημείωσε εξάλλου ότι εγκαταλείφθηκε η μεγάλη υπόθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας την πιο κρίσιμη στιγμή, δηλαδή την στιγμή της διεξαγωγής των Αγώνων.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Τους οροθετικούς κρατούμενους στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» θα επισκεφθεί την Παρασκευή, στις 9.45 π.μ. ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέπτεται για δεύτερη φορά, εντός διαστήματος ενός μηνός, τους οροθετικούς κρατούμενους του Νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού, προκειμένου να διαπιστώσει προσωπικά πως υλοποιήθηκαν οι εντολές που είχε δώσει για μια σειρά από συγκεκριμένες βελτιώσεις των συνθηκών διαβίωσής τους.

    Στις 10.15 π.μ. ο υπουργός Δικαιοσύνης θα επισκεφθεί τη Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμένας» (Μαυρογένους 12, Πειραιάς), όπου στα πλαίσια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα παραδώσει τα δώρα που προσφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στους ανήλικους που φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων και ένα πλήρες σύστημα προβολής εικόνας και ήχου (Home Cinema).

    [10] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥΔ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Θετική κατάληξη είχε η αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) από την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση και εκτιμάται ότι στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Ρώμη τον Μάρτιο του 2005 θα εγκριθεί η ένταξη του ΕΣΥΔ και στις Συμφωνίες για τους Φορείς Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας. Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Άλλωστε την εποπτεία του ΕΣΥΔ έχει το υπουργείο ανάπτυξης.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι το ΕΣΥΔ έχει χορηγήσει 11 Πιστοποιητικά Διαπίστευσης, 13 Πιστοποίησης Προϊόντων και 4 Πιστοποίησης Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Παραμένουν μόνο μικρές εκκρεμότητες για την ένταξη στη Συμφωνία για τους Φορείς Πιστοποίησης Προσώπων (2 Πιστοποιητικά).

    Κατά τον υπουργό, η επιτυχής αυτή εξέλιξη καθώς και η φιλοξενία από το φθινόπωρο της έδρας της Διεθνούς Ένωσης Φορέων Πιστοποίησης Προσωπικού (IATCA), αποδεικνύουν ότι οι ελληνικές υποδομές για την Ποιότητα είναι ισάξιες των αντίστοιχων προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον ευρωπαϊκό χώρο και στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

    Την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση έχουν συγκροτήσει οι ευρωπαϊκοί φορείς διαπίστευσης με κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός ενιαίου πλαισίου διαπίστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε οι διαπιστευμένες δραστηριότητες (πιστοποιήσεις, έλεγχοι, εργαστηριακές δοκιμές και μετρήσεις) να βρίσκουν γενική αποδοχή. Η ένταξη στις Συμφωνίες της Ε.Α. συνεπάγεται ότι οι Αρχές και οι αγορές κάθε συμμετέχουσας χώρας αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα την ισχύ των πιστοποιητικών, των ελέγχων, των εργαστηριακών εκθέσεων και των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, που εκδίδουν οι διαπιστευμένοι οργανισμοί των λοιπών χωρών της Συμφωνίας.

    "Εφέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος διαπίστευσης στη χώρα μας. Ήδη, τον Μάρτιο 2004, η Ε.Α., ύστερα από διεξοδική αξιολόγηση, έκρινε ότι το ελληνικό σύστημα διαπίστευσης είναι εξίσου επαρκές και αξιόπιστο προς τα συστήματα διαπίστευσης των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών" είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε ότι έτσι, αποφασίσθηκε η άμεση ένταξη του ΕΣΥΔ στις Συμφωνίες της Ε.Α. για τους Φορείς Ελέγχου και τα εργαστήρια Δοκιμών και Διακριβώσεων τις Πιστοποιήσεις. Παρέμεινε προς ολοκλήρωση η διαδικασία ένταξης στις Συμφωνίες της Ε.Α. για τις Πιστοποιήσεις, η οποία, όπως αναφέρθηκε, είχε θετική κατάληξη με την τελευταία αξιολόγηση.

    "Η ένταξη αυτή του ΕΣΥΔ στις Συμφωνίες της Ε.Ε. ικανοποιεί ένα βασικό αίτημα των διαπιστευμένων και πιστοποιημένων οργανισμών και, συγχρόνως, αποτελεί καταξίωση του συνόλου του συστήματος υποστήριξης της ποιότητας στη χώρα μας και σημαντική ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας" πρόσθεσε ο υπουργός.

    [11] ΕΙΣΡΟΕΣ 2.920 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    «Παρά τα προβλήματα οι καθαρές κοινοτικές εισροές μόνο για το έτος 2004, θα φτάσουν τα 2,920 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρήστος Φώλιας στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Διευκρίνισε, ότι η σχετική πρόβλεψη κοινοτικών εισροών ήταν 2,.947 εκατομμύρια Ευρώ και κατά συνέπεια εμφανίζεται κάλυψη εισροών σε ποσοστό άνω του 99%. Ο κ. Φώλιας επισήμανε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ανακρίβεια των πρόσφατων εκτιμήσεων τους.

    Ο κ. Φώλιας αναφέρθηκε και στις απώλειες από το Β' ΚΠΣ. Υπογράμμισε ότι θα περιοριστούν στα 800 εκατομμύρια Ευρώ έναντι του 1,5 δισεκατομμυρίου που είχε εκτιμηθεί αρχικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.. Πρόσθεσε ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής της περιόδου 1994-1999, εμφανίζουν απώλειες σε ποσοστό 9,38% επί των εγκρίσεων που ισοδυναμεί με 239 εκατομμύρια Ευρώ. Οι απώλειες, συνέχισε οφείλονται σε συμβάσεις που υπεγράφησαν κατά παρέκκλιση των κοινοτικών και εθνικών κανόνων, όπως και στα σοβαρά ποιοτικά προβλήματα που παρουσίασε πληθώρα δημοσίων έργων, καθώς υπήρχε σημαντική ανεπάρκεια ελέγχων.

    Όσον αφορά στις απώλειες λόγω του περίφημου κανόνα ν+2 ο κ. Φώλιας δήλωσε ότι με τα στοιχεία της 17ης Δεκεμβρίου 2004 εκτιμώνται στα 310 έως 330 εκατομμύρια Ευρώ σε αντίθεση με το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που εμφάνιζαν τα στοιχεία της 29ης Φεβρουαρίου 2004.

    Τέλος, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι με το νέο εργαλείο του Υπουργείου για την μέτρηση αποτελεσμάτων, δηλαδή την Έκθεση Προόδου Απορροφητικότητας ανά πάσα στιγμή θα υπάρχει πληροφόρηση για κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του, μέχρι και την πιο απομακρυσμένη κοινότητα. «Θα ξέρουμε έτσι πού βρισκόμαστε, ποιοι αποδίδουν και ποιοι δεν αποδίδουν», είπε καταλήγοντας.

    [12] ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΑΥΛΟΥ ΣΤΙΣ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ"

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Νέα κατηγορία ναύλου θεσπίζουν από σήμερα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές σε 14 εσωτερικούς προορισμούς εσωτερικού στο πλαίσιο εναρμονισμού της εμπορικής πολιτικής με τον ανταγωνισμό.

    Συγκεκριμένα προστίθεται μία ακόμη ενδιάμεση κατηγορία ναύλου, στις δύο που ίσχυαν στην οικονομική θέση μέχρι σήμερα και διαμορφώνονται 3 κατηγορίες ναύλων οικονομικής, ενώ παραμένει ως είχε μία κατηγορία στη Business.

    Το γεγονός προκαλεί μεσοσταθμική μεταβολή στο κόστος των εισιτηρίων της τάξης του­­­­­­­­­­­­­­­­­ 6%. Όμως αφήνει ανεπηρέαστη την πρώτη κατηγορία ( χαμηλού ναύλου) οι τιμές στην οποία παραμένουν ως είχαν. Πρόσβαση στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν όλοι οι επιβάτες των Ολυμπιακών Αερογραμμών που κλείνουν έγκαιρα τα εισιτήριά τους.

    Η νέα τιμολογιακή πολιτική των Ολυμπιακών Αερογραμμών δεν επηρεάζει τα εισιτήρια των άλλων προορισμών της Εταιρίας.

    Οι 13 προορισμοί εσωτερικού στους οποίους ισχύει από σήμερα η νέα κατηγορία ναύλου είναι οι : Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κέρκυρα, Χανιά, Αλεξανδρούπολη, Μύκονος, Χίος, Μυτιλήνη, Κως, Καβάλα, Ιωάννινα, Σαντορίνη, Ηράκλειο.

    [13] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι με μια πολιτική ήπιας προσαρμογής θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική ισορροπία, καθώς και το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, "η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στη δημοσιονομική διαφάνεια και την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, με παράλληλη ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει, σε συνεργασία με την Eurostat, την απογραφή της δημοσιονομικής κατάστασης και με το φιλόδοξο προϋπολογισμό του 2005 αποκαθιστά τη δημοσιονομική πειθαρχία".

    Παραδέχθηκε πάντως ότι η προσαρμογή είναι μεγάλη και πρόσθεσε ότι βασίζεται κυρίως στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, ενώ θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ολυμπιακών δαπανών, που πραγματοποιήθηκαν φέτος, δεν θα επαναληφθούν το 2005 και τα επόμενα χρόνια.

    Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, έχουν ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, όπως προβλέπονται στη φορολογική μεταρρύθμιση και στο νέο νόμο για τα επενδυτικά κίνητρα και την περιφερειακή σύγκλιση.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε επιτεύξιμο το φιλόδοξο στόχο του προϋπολογισμού του 2005 και πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει αποδεκτό για την Ελλάδα από το Ecofin ότι, αν χρειαστεί, θα δοθεί ένας ακόμη χρόνος (το 2006) για να γίνει η οικονομική προσαρμογή.

    Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είναι αποτυπωμένες στον προϋπολογισμό, ενώ απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, τόνισε ότι οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σύσταση) γίνονται με βάση το άρθρο 104 παρ. 8 και σε κάθε περίπτωση μια δεύτερη σύσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η διαφορά μεταξύ του άρθρου 104 παρ. 8 και του άρθρου 104 παρ. 9 είναι ότι, όταν τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο άρθρο, υπάρχει και μία δεύτερη σύσταση.

    Ερωτηθείς για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι πολλές χώρες κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το 3% του δημοσίου ελλείμματος και ότι πρόκειται για ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει οδηγήσει σε συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αναθεώρησή του.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες γίνεται διάλογος με ξένους οίκους για τον ΟΤΕ, διευκρίνισε ότι "δεν κουβεντιάζουμε με κανέναν το θέμα του οργανισμού".

    Ε.Α.

    [14] ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 3% ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ανεπαρκή και αδύναμα τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού της Ελλάδας του 2005, ζητώντας να πέσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν, χωρίς να ζητά συγκεκριμένα μέτρα, παραπέμπει το θέμα στα συμβούλια ΕΚΟΦΙΝ του επόμενου διμήνου.

    Όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε, αναμένεται να δώσουν στη χώρα μας παράταση ενός έτους για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος. Σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η Κομισιόν, αν και δεν συμφωνεί με τους ελληνικούς στόχους, ωστόσο αναγνωρίζει την μεγάλη μείωση του ελλείμματος που θα επιτευχθεί το 2005.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στους Financial Times, σημείωσε ότι ο κ. Σημίτης, ενώ παραβίασε όλους τους κανόνες επί των ημερών του, εμφανίζεται σήμερα να κάνει συστάσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι παραβάτες.

    [15] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3,5 ΕΚΑΤ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

    Αγκυρα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Σε 3.551.544 ανέρχονται οι Τούρκοι που διαβιούν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων και Εξωτερικών Εργατικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας. Από αυτούς, οι 1.195.612 εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι 3.051.537 ζουν στη Δυτική Ευρώπη, οι 260.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, οι 108.918 στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, οι 56.261 στην Αυστραλία, οι 27.300 στις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, οι 22.000 στο Ισραήλ, οι 18.000 στη Ρωσία και οι 7.528 σε άλλες χώρες.

    Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης αποτελούσαν τον βασικό προορισμό των Τούρκων τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά πρόσφατα η τάση αυτή άρχισε να αλλάζει και τώρα οι περισσότεροι Τούρκοι εργάτες στρέφονται προς άλλες χώρες και κυρίως προς τη Ρωσία. Το 2002, 10.137 Τούρκοι αναζήτησαν εργασία στη Ρωσία και το 2003 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 10.816.

    Εξάλλου, η Σαουδική Αραβία ήταν πέρυσι η δεύτερη σε προτίμηση χώρα μετανάστευσης για τους Τούρκους, αφού 6.064 άτομα αναζήτησαν εκεί δουλειά.

    [16] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

    Βελιγράδι, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Την ένταξη στην ΕΕ και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, έθεσε ως στρατηγική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας- Μαυροβουνίου, ο αρμόδιος υπουργός, Βουκ Ντράσκοβιτς, μιλώντας χθες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας.

    Σε κείμενο που παρουσίασε ο κ. Ντράσκοβιτς ανέφερε ότι «ο συντομότερος δρόμος προς τις Βρυξέλλες περνάει μέσα από την ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και το ΝΑΤΟ».

    Υποστήριξε δε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο προς την ΕΕ είναι η στάση της Σερβίας- Μαυροβουνίου απέναντι στα αιτήματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    «Η πόρτα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση είναι κλειστή και διότι δεν έχει ξεπεραστεί η κληρονομιά του Μιλόσεβιτς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς.

    [17] ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή του Ράντοβαν Κάρατζιτς, έλαβε σήμερα το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, αλλά όπως δήλωσε η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Λιλιάνα Ζέλεν Κάρατζιτς, η υπογραφή δεν είναι αυθεντική.

    «Αυτό δεν είναι δικό του γράμμα, ούτε το στυλ, ούτε ο τρόπος γραφής ούτε οι μακρές προτάσεις (είναι ίδιον της γραφής του). Όταν ο Ράντοβιτς γράφει ένα γράμμα, ολοκληρώνει βάζοντας απλά την υπογραφή του και όχι γράφοντας πρώτα το όνομά του ολογράφως και μετά βάζοντας την υπογραφή του» δήλωσε η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων στο SRNA.

    Είπε ακόμη ότι το 1996, ο σύζυγός της είχε υποσχεθεί στον τότε απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ότι δεν θα εμφανιστεί δημόσια κατά κανένα τρόπο και έχει έκτοτε τηρήσει την υπόσχεσή του.

    «Δεν αντέδρασε όταν έκαναν έρευνες στο σπίτι μας και μας κακομεταχειρίζονταν. Δεν αντιδρά σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν έρχεται σε επαφή μαζί μας για ευνόητους λόγους» πρόσθεσε η σύζυγος του Κάρατζιτς, η οποία υποστήριξε ότι ο σύζυγός της δεν θα έστελνε ποτέ μια τέτοια επιστολή που θα έφερνε αναστάτωση στον σερβοβοσνιακό λαό.

    «Αυτές είναι κρίσιμες στιγμές για τον λαό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και να δημιουργήσουν ένα βοσνιακό κράτος καθοδηγούμενο από το Σεράγεβο χρησιμοποιούν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως δικαιολογία για τις δικές τους προθέσεις» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

    Σημειώνεται δε ότι η νυν σερβοβοσνιακή ηγεσία «δεν δείχνει κανένα σεβασμό σε εκείνους που ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν εαυτούς στο Ντέιτον προκειμένου να διασφαλίσουν τη διεθνή αναγνώριση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ως εγγύηση για την ισότητα του σερβικού λαού στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη».

    Ο γράφων καλεί επίσης τους εκπροσώπους των Σέρβων στα ομόσπονδα ιδρύματα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης να παραιτηθούν και να αρνηθούν κάθε συνεργασία έως ότου σταματήσουν οι «βίαιες και αντισυνταγματικές αλλαγές στη Συμφωνία του Ντέιτον» και διασφαλιστούν τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτύπων και των διεθνών συνθηκών.

    Καλεί παράλληλα τους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας να αποφύγουν κάθε πράξη βίας, αλλά να εμμείνουν στην τακτική της κρατικής ανυπακοής έως ότου «οι αυταρχικές, αντιδημοκρατικές επιθέσεις κατά του σερβικού λαού σταματήσουν».

    [18] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΥΧΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    «Εντελώς παράνομη και εγκληματική» δήλωσε τυχόν απόφαση που θα οδηγούσε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, με χθεσινές του δηλώσεις.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς υποστήριξε ότι μια τέτοια προοπτική είναι νομικώς αδύνατη, ενώ αναφερόμενος στο έργο τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Κοινοβουλίου της Σερβίας- Μαυροβουνίου, είπε ότι οι δύο αυτοί θεσμοί προστατεύουν την επιβίωση του Κοσσυφοπεδίου εντός της Σερβίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντράσκοβιτς το βασικό έγγραφο για το Κοσσυφοπέδιο είναι η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δεν μπορεί να μεταβληθεί.

    Βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Ντράσκοβιτς, «είναι εντελώς αδύνατο νομικά, παράνομο και εγκληματικό να ανακηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη εντός της επικράτειας άλλου, διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς την έγκρισή του».

    Επιπλέον, τόνισε, η λογική της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο Κοσσυφοπέδιο διότι αυτό δεν έχει το status χώρας μέλους αλλά ήταν επαρχία της Σερβίας.

    Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας- Μαυροβουνίου είπε ακόμη ότι «η διεθνής Κοινότητα έχει την υποχρέωση να εξαλείψει τις συνέπειες της εθνοκάθαρσης των Σέρβων που έγινε μετά την 10η Ιουνίου 1999 με τον ίδιο τρόπο, αποφασιστικά και γρήγορα όπως ήρε τις συνέπειες της εθνοκάθαρσης των Αλβανών πριν την 10η Ιουνίου».

    [19] ΣΕΡΒΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΙ ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΣΤΗ Β-Ε

    Μπάνια Λούκα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Αντιδημοκρατικές κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων χαρακτηρίζουν Σέρβοι πολιτικοί τις τελευταίες εξελίξεις στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, μετά την παρέμβαση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Πάντι Ασντάουν.

    Το μέλος του Δημοκρατικού κόμματος Σερβίας Μίλος Αλιγκρούντιτς δήλωσε ότι οι πράξεις του Ασντάουν οδηγούν στην ανατροπή της Δημοκρατίας στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και παραβιάζουν τη Συμφωνία του Ντέιτον, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή.

    Το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς εκτίμησε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια κατάλυσης της Σερβικής Δημοκρατίας» και τόνισε ότι τα μέτρα του ύπατου εκπροσώπου, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο τα τελευταία χρόνια απειλούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

    Είπε, επίσης, ότι «η χώρα μας ως εγγυήτρια της Συμφωνίας του Ντέιτον πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στην υπεράσπιση της Σερβικής Δημοκρατίας, και σαν αρχή θα πρέπει να ζητήσουμε την αντικατάσταση του Πάντι Ασντάουν».

    Το μέλος του κόμματος G17 Plus Μίλολιουμπ Αλμπίγιανιτς είπε ότι η αποφάσεις του Ashdown δεν συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Από την πλευρά του, το μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Ντούσαν Πέτροβιτς δήλωσε ότι «η Σερβία θα πρέπει να ενθαρρύνει τους πολιτικούς της Σερβικής Δημοκρατίας που είχαν το σθένος να λάβουν ορισμένες δύσκολες αποφάσεις. Η Συμφωνία του Ντέιτον δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, εκτός εάν το ΣΑ των ΗΕ βρει τον τρόπο και τα μέσα να το πράξει».

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η χθεσινή ευρωπαϊκή νίκη της Ολύμπια Λάρισας σε βάρος του Ηρακλή για το θεσμό της FEL για την 9η ημέρα ικανοποίησε τους παίκτες της Θεσσαλικής ομάδας που σήμερα πραγματοποίησαν την τελευταία τους προπόνηση πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Ηδη αναχώρησαν το μεσημέρι οι ξένοι παίκτες για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και με τους Ελληνες.

    «Είμαστε σε καλή κατάσταση, χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά σ' αυτό το διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Αλεξανδρής και συνέχισε: «Τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια για τη νέα χρονιά (με Αγία Πετρούπολη, Ιωνικό, Ρασίνγκ και Μαρούσι) είναι εκτός έδρας και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτών των αγώνων».

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΠΑΟΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 0-0

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Τους λογαριασμούς τους στο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» θα λύσουν ο ΠΑΟΚ και το Αιγάλεω, μετά το σημερινό ισόπαλο, χωρίς τέρματα αποτέλεσμα του αγώνα κυπέλλου, που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της Τούμπας.

    Οι δύο ομάδες έπαιξαν πειθαρχημένα και έδειξαν ότι ήθελαν τη νίκη για να έχουν το προβάδισμα στον επαναληπτικό αγώνα.

    Η πρώτη καλή φάση δημιουργήθηκε στο 19' όταν σουτ του Φουτσίνι αποκρούστηκε τυχαία από τον Ψωμά, ενώ στο 22' ο παίκτης του Αιγάλεω Μανουσάκης σημάδεψε το δοκάρι του Τοχούρογλου. Στην επανάληψη οι δύο ομάδες δεν έδειξαν το καλό τους πρόσωπο με αποτέλεσμα οι φάσεις να είναι λιγοστές.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσίκινης του συνδέσμου Μεσσηνίας, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα μόνο στον Μανουσάκη.

    ΠΑΟΚ: (Ρολφ Φρίνγκερ): Τοχούρογλου, Εγκωμίτης (62΄ Γιασεμή), Ανδράλας, Φουτσίνι, Ουντέζε, Σπάσιτς (73΄ Γαρπόζης), Μαλαδένης (83΄ Λουκά), Κουτσόπουλος, Καρυπίδης, Ζησόπουλος, Σαλπιγγίδης.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: (Στεφάν Ντεμόλ): Σιντιμπέ, Παπουτσής, Χρήστου, Αλεξόπουλος, Ψωμάς (46΄ Λιαπάκης), Σκοπελίτης, Χατζής (75΄ Χλωρός), Τσάτσος, Αγρίτης (38΄ Νικολόπουλος), Φωτάκης, Μανουσάκης.

    [22] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΓΕΛΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Παίκτης του Μακεδονικού θα συνεχίσει να είναι ο Ντούσαν Γέλιτς. Ο ομογενής σέντερ συμφώνησε με την ομάδα της Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα ήθελε να φύγει από την Κοζάνη. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της παραμονής του έπαιξε ο τραυματισμός του Γκρεγκόρ Χίζνιακ που θα μείνει εκτός δράσης για ενάμισι περίπου μήνα.

    Σήμερα εξάλλου πραγματοποίησαν την τελευταία τους προπόνηση οι αλλοδαποί παίκτες της ομάδας, εκμεταλλευόμενοι την άδεια των Χριστουγέννων, ενώ αύριο θα σταματήσουν τις προπονήσεις και οι Ελληνες παίκτες. Η επιστροφή των παικτών στο γήπεδο έχει οριστεί για τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

    [23] ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗ - ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Η IAAF ανακοίνωσε σήμερα τον προσωρινό αποκλεισμό του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου από κάθε διοργάνωση, με κύριο λόγο παράβασης την παραβίαση των κανονισμών ντόπινγκ. Η συγκεκριμένη ποινή έχει ισχύ μέχρι να λάβει ο ΣΕΓΑΣ την τελική απόφαση για τους δύο Ολυμπιονίκες μας.

    [24] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ - ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας Νίκος Αδαμόπουλος και του εξέθεσε τις θέσεις του Δήμου για το γήπεδο της ΑΕΚ.

    "Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω, απ' όσα ανέφερα χθες μετά τη συνάντησή μου, με τον Ντέμη Νικολαϊδη. Εμείς είμαστε εδώ, για να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που θα δίνει λύση", τόνισε ο κ. Ορφανός για να συμπληρώσει ο κ. Αδαμόπουλος: "Ηρθα να ενημερώσω τον κ. Ορφανό, ότι πρόθεση του Δήμου είναι το γήπεδο της ΑΕΚ να γίνει στη φυσική του έδρα. Ενημέρωσα επίσης, τον Υφυπουργό για τις απόψεις που έχει ο Δήμος σχετικά με το σχέδιο Γρανίτσα.

    Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τους οποίους θα συζητήσουμε και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, που θα λύνει το μεγάλο πρόβλημα".

    [25] ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ" ΚΑΙ ΤΟ FAHRENHEIT 9/11

    Ουάσινγκτον, 22 Δεκεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ταινίες-ορόσημο για το 2004 χαρακτηρίστηκαν από το Αμερικανικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο Τα Πάθη του Χριστού του Μελ Γκίμπσον και το Fahrenheit 9/11 του Μάικλ Μουρ.

    Όπως μεταδίδει το BBC, το AFI έκρινε ότι το βιβλικό έπος του Μελ Γκίμπσον και το πολιτικό ντοκιμαντέρ του Μουρ αποτέλεσαν πηγή διαλόγου και συγκρούσεων στην Αμερική. Και οι δύο σκηνοθέτες, σύμφωνα με το AFI, «έφεραν τη συμβατικότητα του Χόλιγουντ στα όριά της».

    Αλλα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς από το χώρο του θεάματος ήταν ο θάνατος του Μάρλον Μπράντο και η αλλαγή τοπίου στο χώρο των ειδήσεων στις ΗΠΑ.

    [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΛΕΡ - ΑΜΠΑΣ

    Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε από τη Ραμάλα πως η διάσκεψη που προγραμματίζει στο Λονδίνο με θέμα τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη", μετέδωσε το ΒΒC.

    "Είναι σαφείς οι υποχρεώσεις των δύο πλευρών απέναντι στον 'οδικό χάρτη', όμως δεν υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή να εκπληρωθούν απόλυτα", επισήμανε.

    Ο Μπλερ πρόσθεσε πως η διάσκεψη του Λονδίνου "θα βοηθήσει στη δημιουργία των θεσμών που είναι απαραίτητοι για ένα παλαιστινιακό κράτος".

    Από την πλευρά του ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπλερ, είπε πως η διάσκεψη του Λονδίνου θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    [27] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Βερολίνο, 22 Δεκεμβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Λόρεντς Μέγιερ παραιτήθηκε σήμερα εξαιτίας του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία για χρήματα που λάμβανε ενώ διατηρούσε πολιτικές θέσεις, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Μέγιερ παραδέχτηκε πως πήρε χρήματα από τον πρώην εργοδότη του, την εταιρία παραγωγής ενέργειας RWE, την περίοδο που κατείχε ανώτατα πολιτικά αξιώματα.

    "Βρίσκομαι σε θέση να γνωρίζω ότι η εργασία μου βλάπτει το κόμμα πολύ περισσότερο απ'ότι το βοηθάει. Γι'αυτό ανακοίνωσα στην κα Μέρκελ ότι παραιτούμαι", δήλωσε ο Μέγιερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

    Η Αγγελα Μέρκελ, ηγέτης του CDU, δεν είχε υποκύψει στις πιέσεις που δεχόταν για απομάκρυνση του Μέγιερ λέγοντας πως παραδέχτηκε το λάθος του.

    [28] ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λευκωσία, 22 Δεκεμβρίου 2004 (18:13 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που απελευθερώθηκαν χθες στο Ιράκ, ύστερα από τέσσερις μήνες ομηρίας.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε διευκολύνσεις στη Γαλλία για την επιστροφή των δύο δημοσιογράφων, μέσω Κύπρου, στην πατρίδα τους.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τους δύο Γάλλους δημοσιογράφους Κριστιάν Σεσνό (Christian Chesnot), 37, και Ζορζ Μαλμπρουνό (Georges Malbrunot), 41, παρέλαβε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ και συγγενείς τους, οι οποίοι έφθασαν στην Κύπρο με επιβατικό τζετ για αυτό το σκοπό.

    Πρώτο έφθασε από το Παρίσι στην Πάφο το επιβατικό τζετ και ακολούθησε το στρατιωτικό C130, το οποίο μετέφερε τους δύο δημοσιογράφους από τη Βαγδάτη. Στη συνέχεια οι Σεσνό και Μαλμπρουνό επιβιβάστηκαν στο τζετ και αναχώρησαν για τη Γαλλία, συνοδευόμενοι από τον Γάλλο ΥΠΕΞ.

    Στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, όπου προσγειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη, λήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ δεν επιτρέπετο σε κανέναν να πλησιάσει το αεροδρόμιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μεταφορά των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στη Γαλλία μέσω Κύπρου διευθετήθηκε μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Γαλλίας και άλλων εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

    Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρνιέ είχε επικοινωνία νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επί του θέματος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [29] ΙΣΠΑΝΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ

    Βρυξέλλες, 22 Δεκεμβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Τη σχεδόν πλήρη ανατροπή των προτάσεών της σχετικά με την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση πληθυσμών ψαριών και οστρακοειδών αναγκάστηκε να αποδεχτεί η Κομισιόν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης Συμβουλίου των Υπουργών Αλιείας και Γεωργίας, που διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Οι τρεις χώρες μέλη που διαθέτουν τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία πέτυχαν να επιβάλλουν την πολιτική τους ως προς το θέμα αυτό, έχοντας, μάλιστα, και τη στήριξη των 23 από τα 25 μέλη της ΕΕ (μόνον η Λιθουανία ψήφισε κατά, ενώ η Ελλάδα δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία).

    Συγκεκριμένα, η Ισπανία, η οποία με 11.000 αλιευτικά διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ, αντέδρασε και πέτυχε να αποτρέψει την ψήφιση του σημείου της πρότασης της Επιτροπής που προέβλεπε την επί διετία αναστολή της αλιείας καραβίδων από τέσσερις θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου και του Ατλαντικού.

    Επίσης, η Βρετανία απέτρεψε την ψήφιση άλλου σημείου της πρότασης, το οποίο προέβλεπε την επί διετία πλήρη απαγόρευση της αλιείας του μπακαλιάρου σε εκτεταμένες περιοχές της Βόρειας Θάλασσας. Από την πλευρά της, η Γαλλία συμφώνησε να μειώσει την επόμενη διετία κατά 15% τα αλιεύματά της, ενώ η πρόταση της Κομισιόν έκανε λόγο για 30 έως 50%.

    Ήδη από χτες, όμως, η συνεργασία Γαλλίας-Ισπανίας είχε αποφέρει καρπούς, καθώς ανατράπηκε η πρόταση της Επιτροπής για περιορισμό της αλιείας της σαρδέλας, την επόμενη διετία, στο 85%. Αντίθετα, έγινε δεκτή η αντιπρόταση των δύο χωρών που προβλέπει περιορισμό μόλις κατά 10%.

    Χαρακτηριστικό της έντασης των διαπραγματεύσεων είναι και το γεγονός ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε ξεκινήσει γύρω στο μεσημέρι, χτες, στις Βρυξέλλες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών και του αρμόδιου για την Αλιεία και τις Θαλάσσιες Υποθέσεις επιτρόπου Τζόε Μποργκ (Μαλτέζος), διήρκεσαν πάνω από 14 ώρες.

    [30] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕΡΒΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βελιγράδι, 22 Δεκεμβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Την παράσταση του έργου του Τσέχοφ «Τρεις Αδελφές» ανεβάζει στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, στην Αθήνα, ο Σέρβος σκηνοθέτης, Νικήτα Μιλιβόεβιτς.

    Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Ντνέβνικ», πρόκειται για την έβδομη παράσταση του σκηνοθέτη στην Ελλάδα και αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι η Τηλεόραση του Βελιγραδίου έχει κάνει ειδική εκπομπή για το έργο του Μιλιβόεβιτς στην Ελλάδα.

    [31] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΛΜΑΝΑΚ 2005"

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (16:48 UTC+2)

    Κυκλοφόρησε για εικοστή δεύτερη συνεχή χρονιά το ετήσιο «Ελληνικό και Διεθνές Αλμανάκ», το βιβλίο που συντάσσουν ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Κώστας Διγκαβές, ο γιος του Μανώλης Διγκαβές και Στελέχη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το βιβλίο που περιέχει, από ημέρα σε ημέρα, με σύντομο αλλά πλήρη και αντικειμενικό τρόπο την παγκόσμια Ιστορία της Χρονιάς που πέρασε.

    Το φετινό «Αλμανάκ 2005» περιέχει:

    - Από ημέρα σε ημέρα, τα σημαντικότερα ελληνικά και διεθνή γεγονότα του 2004, που αναφέρονται στον πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό χώρο και γενικότερα σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας.

    - Τα πλήρη αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του Μαρτίου του 2004 και των Ευρωεκλογών του Ιουνίου 2004.

    - Θέματα που αναφέρονται στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Τελλόγλειου Ιδρύματος.

    - Τα ελληνικά και τα διεθνή βραβεία και φεστιβάλ (επιστήμη, θέατρο, μουσική, κινηματογράφος).

    - Πλήρη αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών και των Παραολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών.

    - Πλήρη παρουσίαση όλων των ελληνικών και των διεθνών αθλητικών γεγονότων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος, κολύμβηση, χάντμπολ, πόλο, γυμναστική, τένις κ.ά.).

    - Ειδικό κεφάλαιο με φωτογραφίες και σύντομα βιογραφικά σημειώματα αυτών που έφυγαν μέσα στη χρονιά που πέρασε.

    - Ειδικά κεφάλαια που αναφέρονται στο Κυπριακό και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο το 2004.

    - Ειδικό ένθετο στην αγγλική με τα σημαντικότερα γεγονότα του 2004.

    - Αφιερώματα που αφορούν το υπουργείο Αθλητισμού, το Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, την Τράπεζα Κύπρου, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την εταιρεία «J & P» (Overseas) Ltd και το Ίδρυμα «Α.Σ. ΩΝΑΣΗ», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    - Ευρετήρια που καθιστούν εξαιρετικά εύκολη τη χρήση του «Αλμανάκ».

    Στα είκοσι δύο χρόνια της ζωής του το «Αλμανάκ» κρίθηκε, επαινέθηκε και βραβεύθηκε από πρόσωπα και φορείς υψηλού επιστημονικού, δημοσιογραφικού, θρησκευτικού και κοινωνικού κύρους (Κων. Τσάτσος, Μιχ. Στασινόπουλος, Κων. Στεφανόπουλος, Γλ. Κληρίδης, Γ. Βασιλείου, Σπ. Κυπριανού, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πάπας Ιωάννης Παύλος, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος, Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθαν. Β. Μπότση, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου κ.ά.

    Κοντά στα ανωτέρω αξίζει να αναφερθεί ότι το μέχρι σήμερα συγγραφικό έργο του Κώστα Διγκαβέ ξεπερνά τις 20.000 σελίδες (35 βιβλία).

    [32] ΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Το ψηλότερο φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου βρίσκεται στο Blue River της πολιτείας του Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ύψος περίπου 50 μέτρα και το φωτίζουν περισσότερα από 50.000 λαμπάκια.

    Ενδεικτικά, το μεγάλο μέγεθος του δέντρου αυτού μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτό, αν λάβουμε υπόψη πως το χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί το Κέντρο Ροκφέλλερ της Νέας Υόρκης κάθε χρόνο, έχει ύψος περίπου 25 μέτρα και είναι στολισμένο με 25.000-30.000 φωτάκια.

    Οι αρχές του Μπλου Ρίβερ, χρησιμοποιούν για το φωτισμό του δέντρο λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, με την ονομασία 'δίοδοι εκπομπής φωτός', οι οποίοι καταναλώνουν 85-90% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους συνηθισμένους. Η τεχνολογία που χρησιμοποιούν επιτρέπει να παραμένουν συνεχώς αναμμένοι για περίπου 200.000 ώρες, ενώ η θερμότητα που αναπτύσσουν από τη διαρκή τους λειτουργία, δεν υπερβαίνει περισσότερο από έναν βαθμό τη φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου.

    [33] ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (12:14 UTC+2)

    Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο σε όλες τις γωνιές του κόσμου, προσφέροντας η καθεμία τη δική της πινελιά στο πνεύμα των ημερών, και διατηρώντας παραδόσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τις μέρες μας ζωντανές, όπως ακριβώς και ο συμβολισμός των Χριστουγέννων.

    Από τη Σουηδία μέχρι την μακρινή Ιαπωνία, οι χώρες και οι λαοί τους τιμούν την έλευση του Χριστού και προσμένουν το νέο έτος μέσα από μοναδικά έθιμα.

    Σουηδία:

    Το πρωί αυγή της 13ης Δεκεμβρίου η "Λουτσία" -σύμβολο του φωτός- συνήθως το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα με τον σκοπό του λαϊκού ναπολιτάνικου τραγουδιού "Σάντα Λουτσία".

    Οι θρύλοι της Λουτσίας γεννήθηκαν στις Συρακούσες της Σικελίας περίπου κατά το έτος 300 μ.Χ. Σε μερικές επαρχίες της Σουηδίας οι κάτοικοι των χωριών συνηθίζουν ανήμερα τα Χριστούγεννα να ρίχνουν έξω από τα σπίτια και τα χωράφια τους σιτάρι, για να γιορτάσουν μαζί τους και τα πουλιά.

    Γιουγκοσλαβία:

    Οι Γιουγκοσλάβες νοικοκυρές έχουν ένα ασυνήθιστο, παρ' όλα αυτά όμως ευγενικό, έθιμο: ραντίζουν τα τραπεζομάντιλα τους με κρασί, για να μη φέρουν φιλοξενούμενούς τους σε δύσκολη θέση, αν κατά λάθος αυτοί λερώσουν κάποιο τραπεζομάντιλο.

    Αγγλία:

    Σε κάποιες βρετανικές περιοχές, την παραμονή των Χριστουγέννων, τηρούν το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές, ως παραλλαγή ειδωλολατρικής τελετής. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα περιβόλια, σχηματίζουν παρέες γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα, τραγουδούν τα κάλαντα. Πυροβολούν στα κλαριά για να διώξουν τα κακά πνεύματα και πριν από χρόνια άφηναν τριγύρω γλυκίσματα για να καλοπιάσουν τα πνεύματα και να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

    Γαλλία:

    Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι και περιμένουν τον Pere Noel ('Περ Νοέλ', Πατέρα των Χροστουγέννων) να τους τα γεμίσει με δώρα. Το πρωί βρίσκουν ακόμα γλυκά, φρούτα, καρύδια και μικρά δωράκια κρεμασμένα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

    Στους καθεδρικούς ναούς της Γαλλίας γίνεται αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού τόσο με κούκλες, όσο και με ανθρώπους. Στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο κούτσουρο καίει στο τζάκι από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά, έθιμο που συναντάμε και τη χώρα μας, γνωστό ως 'Χριστόξυλο'.

    Γερμανία:

    Οι Γερμανοί δίνουν μεγάλο βάρος στη διακόσμηση των σπιτιών τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη.

    Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά η το έθιμο του λεγόμενου 'Adventskranz'. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζει τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή τοποθετούν ένα κερί στο κηροπήγιο αυτό, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων.

    Ιταλία:

    Στην Ιταλία, την παραμονή των Θεοφανίων, η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει με τη μαγική της σκούπα από σπίτι σε σπίτι και κατεβαίνοντας από την καμινάδα, γεμίζει με παιχνίδια τα παπούτσια των καλών παιδιών. Πιστεύεται ότι τα κακά παιδιά θα βρουν, αντί για το δώρο τους, ένα τσουβάλι κάρβουνο.

    Σικελία:

    Οι χωρικοί βγάζουν τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων νερό από τα πηγάδια και ραντίζουν τα ζώα τους, γιατί πιστεύουν ότι το νερό αυτό είναι αγιασμένο, επειδή την ίδια ώρα γεννιέται και ο Σωτήρας του κόσμου.

    Σαρδηνία:

    Στη Σαρδηνία πιστεύουν ότι όποιος γεννηθεί τη νύχτα των Χριστουγέννων και μάλιστα τα μεσάνυχτα, φέρνει την ευλογία του Θεού όχι μόνο στους δικούς του, αλλά και στους γείτονες των εφτά σπιτιών που βρίσκονται πιο κοντά στο δικό του

    Πολωνία:

    Στις αγροτικές περιοχές της Πολωνίας πιστεύουν ότι τα νεαρά κορίτσια που αλέθουν την παραμονή των Χριστουγέννων, θα παντρευτούν σύντομα. Ένα άλλο χριστουγεννιάτικο έθιμο θέλει τα ανύπαντρα κορίτσια να κρυφακούν τις συζητήσεις των γειτόνων. Αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούσουν την λέξη πήγαινε μπορούν να είναι σίγουρες ότι θα παντρευτούν μέσα στον επόμενο χρόνο, αν όμως ακούσουν την λέξη κάθισε αυτό σημαίνει ότι η μέρα του γάμου τους μάλλον θα αργήσει αρκετά.

    Ρωσία:

    Οι ρώσικες οικογένειες έχουν τη συνήθεια, τη νύχτα των Χριστουγέννων, να ντύνουν στα άσπρα μια κοπέλα του σπιτιού, η οποία και αναπαριστά την Παναγία.

    Κίνα:

    Οι Κινέζοι που πιστεύουν στον Χριστό στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα με πολύχρωμα στολίδια που έχουν κατασκευάσει από χαρτί, όπως λουλούδια, γιρλάντες και φαναράκια. Τα παιδιά κρεμάνε βαμβακερές κάλτσες, περιμένοντας τον Λαμ Κουνγκ Κουνγκ, δηλαδή τον Καλό γερο-πατέρα, να τους φέρει τα γλυκά και τα δώρα τους.

    Ιαπωνία:

    Οι Ιάπωνες περιμένουν την παραμονή των Χριστουγέννων τον δικό τους Αϊ-Βασίλη, τον Χοτέισο, που έχει μάτια και πίσω από το κεφάλι του και κρατάει μια μεγάλη σακούλα με παιχνίδια.

    Χριστουγεννιάτικα έθιμα του Μεσαίωνα

    Ισπανία:

    Στη μεσαιωνική Βαρκελώνη λάμβανε χώρα το χριστουγεννιάτικο έθιμο της τελετής του παγωνιού. Τη μέρα των Χριστουγέννων ο βασιλιάς έπαιρνε μέσα σε μια χρυσή πιατέλα ένα ψητό παγώνι, που θεωρούνταν ένα από τα πιο σπάνια φαγητά, και το μετέφερε στην τραπεζαρία. Σ' αυτήν την πομπή τον ακολουθούσε ένα πλήθος από ευγενείς, υπηρέτες και σωματοφύλακες. Μέσα στην τραπεζαρία βρισκόταν η βασίλισσα. Ο βασιλιάς της πρόσφερε το παγώνι για να το μοιράσει σε όλους τους παρευρισκόμενους. Όσοι δέχονταν την εξαιρετική αυτή τιμή, ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν μπροστά στην ομήγυρη ότι θα προσπαθήσουν ν' ανδραγαθήσουν στον πόλεμο ή στις ταυρομαχίες.

    Ιταλία:

    Στη μεσαιωνική Βενετία, ο Δόγης κι ο λαός πήγαιναν την νύχτα των Χριστουγέννων στο γειτονικό νησάκι του Αγίου Γεωργίου να προσκυνήσουν το λείψανο του Αγίου Στεφάνου. Στην παραλία του νησιού περίμεναν βενετσιάνικες αρχόντισσες ντυμένες στα μαύρα και στολισμένες με κοσμήματα, για να υποδεχτούν τον Δόγη και να τον συνοδέψουν μέχρι το ναό. Μετά το τέλος της λειτουργίας όλη η λαμπρή συνοδεία έμπαινε στις γόνδολες και διασχίζοντας τα νερά ξαναγύριζαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου άρχιζε μεγάλο γλέντι, το οποίο και διαρκούσε μέχρι το πρωί.

    Το οικουμενικό έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου:

    Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη βελανιδιά, έβαλε στη θέση της το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.

    Στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων. Προοδευτικά εξελίχθηκε σε ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος των Χριστουγέννων, που αργότερα πήρε και τη θέση της "δωροθήκης"- του χώρου δηλαδή στον οποίον οι συγγενείς και φίλοι τοποθετούν τα δώρα τους, ο ένας για τον άλλο.

    Για την Αγγλία ο συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους. Αν σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και στο πασίγνωστο Christmas Carol, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο.

    Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί, την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα. Η ελληνική πάντως παράδοση της ναυτικής μας χώρας, θέλει στολισμένο καραβάκι.

    [34] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2004 (12:04 UTC+2)

    Με έθιμα χαράς και αγάπης, που έχουν βαθιά τις ρίζες πίσω στο χρόνο και αναβιώνουν μέχρι σήμερα, θα υποδεχτούν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας τη γέννηση του Χριστού για να θυμίσουν στους ανθρώπους το χαρμόσυνο γεγονός και να δώσουν Χριστουγεννιάτικο χρώμα, στο κλίμα των ημερών.

    Στολισμένες πόλεις και χωριά, λαμπιόνια, μυρωδιές, μελωδίες σε κάθε γωνιά και προετοιμασίες στα νοικοκυριά προμηνύουν την άφιξη της μεγαλύτερης και πιο χαρούμενης γιορτής του χρόνου.

    Έθιμα από την Κεντρική Ελλάδα:

    «Το τάισμα της βρύσης»

    Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, στα χωριά της Κεντρικής Ελλάδας, γίνεται το λεγόμενο "τάισμα" της βρύσης.

    Οι κοπέλες του χωριού, λίγες ώρες πριν ξημερώσει Χριστούγεννα, πηγαίνουν στις βρύσες του χωριού και τις αλείφουν με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Μ' αυτή την κίνηση παίρνουν από τη βρύση το "αμίλητο" νερό.

    Για να έχουν καλή σοδειά έφερναν στη βρύση βούτυρο, τυρί, ή ψημένο σιτάρι ή κλαδί ελιάς, ή όσπρια και φρόντιζαν να φτάσουν εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, γιατί, όπως έλεγαν, όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα στεκόταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο.

    Επιστρέφοντας στο σπίτι, οι γυναίκες, έφερναν το καινούργιο νερό, αφού πρώτα είχαν αδειάσει από τα βαρέλια τους το παλιό.

    Η διαδικασία αυτή της μετάβασης και της επιστροφής στη βρύση, γίνεται σιωπηλά- για αυτό και ονομάστηκε αμίλητο νερό. Με το 'αμίλητο' νερό οι γυναίκες ραντίζουν τα σπίτια τους, για ευρωστία και καλή τύχη.

    «Κλωνάρια στο τζάκι»

    Στη Θεσσαλία, τα νεαρά κορίτσια και αγόρια, επιστρέφοντας στο σπίτι από την εκκλησία, τοποθετούν δίπλα στο αναμμένο τζάκι μικρά κλαδιά δέντρων, που αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές τους επιθυμίες. Κλαδιά κέδρου για τα κορίτσια και αγριοκερασιάς για τα αγόρια.

    Φροντίζουν μάλιστα τα κλαδιά αυτά να είναι λυγερά, αφού το κλαδί που θα καεί πρώτο αντιπροσωπεύει καλούς οιωνούς για τον κάτοχό του. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι το άτομο, του οποίου το κλαδί κάηκε πρώτο, θα είναι και το πρώτο που θα παντρευτεί.

    Έθιμα από τη Μακεδονία

    «Το Χριστόξυλο»

    Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας, τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης κάθε σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό είναι το Χριστόξυλο.

    Η νοικοκυρά έχει ήδη φροντίσει να καθαρίσει το σπίτι και ιδιαίτερα το τζάκι με μεγάλη προσοχή, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζει ακόμη και την καπνοδόχο του σπιτιού, ώστε να μη μπορέσουν να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως αναφέρεται στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια.

    Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και μπαίνει στην εστία το Χριστόξυλο.

    Σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού, καθώς καίγεται το Χριστόξυλο, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη Του.

    Κάθε οικογένεια, προσπαθεί να διατηρήσει αυτή τη φωτιά αναμμένη για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών, από τα Χριστούγεννα, μέχρι τα Φώτα.

    «Οι Μωμόγεροι»

    Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων, το οποίο προέρχεται από του Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία του εθίμου προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Αυτοί, φορώντας τομάρια ζώων λύκων, τράγων ή άλλων - ή ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, έχουν τη μορφή γεροντικών προσώπων.

    Οι Μωμόγεροι, εμφανίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκαημέρου των εορτών, και προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες στους δρόμους των χωριών και τραγουδούν τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους: «Αρχή κάλαντα και αρχή του χρόνου, πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου».

    Όταν δύο παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.

    Παραλλαγές του ίδιου εθίμου, συναντώνται σε χωριά της Κοζάνης και της Καστοριάς, με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

    Έθιμα από την Κρήτη

    «Το Χριστόψωμο»

    Το Χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, τις παραμονές των Χριστουγέννων. Αποτελούν το ψωμί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.

    Το ζύμωμά του αποτελεί μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά, όπως ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα ενώ κατά το ζύμωμα οι γυναίκες τραγουδούν: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει".

    Αρχικά πλάθουν το ζυμάρι και παίρνοντας τη μισή από τη ζύμη φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη μισή φτιάχνουν με λωρίδες έναν σταυρό. Στο κέντρο του σταυρού βάζουν ένα άσπαστο καρύδι ή ένα αυγό, συμβολίζοντας τη γονιμότητα. Την υπόλοιπη επιφάνεια τη διακοσμούν με διάφορα σχήματα, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, ή πουλιά. Η διακόσμηση αυτή τονίζει το σκοπό του χριστόψωμου και εκφράζει τις προσδοκίες των πιστών για καλή σοδειά και παραγωγή των ζώων.

    Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ' όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν τη διαδικασία αυτή, με το μυστήριο της Θείας κοινωνίας.

    Το έθιμο του Χριστόψωμου διατηρείται σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη. Αποτελεί μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη και θεωρείται έργο θείο και έθιμο καθαρά Χριστιανικό. Κατά τόπους, το συναντάμε σε παραλλαγές μορφών ή ονομασιών όπως: "το ψωμί του Χριστού", "Σταυροί", "βλάχες" κ.ά.

    Έθιμα από την Ήπειρο

    «Tα καρύδια»

    Τα καρύδια είναι ένα παραδοσιακό ομαδικό παιγνίδι που παίζουν τα παιδιά στην Ήπειρο. Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν ως εξής: Κάποιο παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή. Πάνω σ' αυτή, κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά.

    Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός, και με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, κάποιο άλλο καρύδι.

    Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 December 2004 - 19:14:46 UTC