Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ
  • [03] EΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ"
  • [05] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [08] ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  • [09] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [10] ΕΥΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • [11] ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [13] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΚΟ.
  • [14] ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ
  • [15] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 76-68
  • [18] ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0
  • [19] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1
  • [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [22] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
  • [23] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ ΤΟ 2008
  • [24] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [25] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [27] ΟΜΙΛΙΑ Ν. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟ Γ. ΦΑΡΣΑΚΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
  • [28] Ο Α. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [29] ΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

  • [01] ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Νέες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση του αρχιεπισκόπου με τον πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου με ανακοίνωσή του εμμένει στη θέση ότι ο Βαβύλης πήγε στα Ιεροσόλυμα ως απεσταλμένος του αρχιεπισκόπου, όπως είχαν δηλώσει ο μητροπολίτης Ναζαρέτ Κυριακός και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριαρχείου Ευάγγελος Μαυραγάνης. Η μοναδική διευκρίνιση που γίνεται από το Πατριαρχείο, είναι ότι ο Βαβύλης βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα ως Απόστολος Φωκάς.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χριστόδουλος στη συνέντευξή του στον ALPHA διέψευσε ότι έστειλε τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη στα Ιεροσόλυμα και χαρακτήρισε «ανεξήγητη» τη στάση Ειρηναίου.

    Aργά το μεσημέρι του Σαββάτου το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "προς διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας του Πατριαρχείου κατετέθη η μαρτυρία αυτού δια των υπευθύνων δηλώσεων την Τρίτη 23/2/2005 προς τα ΜΜΕ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού και του εν Αθήναις εκπροσώπου επί του Τύπου του Πατριαρχείου κ. Ευάγγελου Μαυραγάνη, αι οποίαι ισχύουν κατά πάντα με την αναγκαία, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρίνιση ότι: Ο Απόστολος Βαβύλης ευρισκόταν εις Ιεροσόλυμα ως "Απόστολος Φωκάς" και όχι ως "Βαβύλης" όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε".

    "Επισημαίνεται" προστίθεται στην ανακοίνωση "πως το μείζον του ανακύψαντος θέματος δεν πρέπει να αποτελεί το "ποίος απέστειλε ή συνέστησε" (όχι εκ κακής διαθέσεως) τον Βαβύλη και τους περί αυτόν, αλλά η το ταχύτερον δυνατόν γαλήνευσης της Εκκλησίας. Προς την κατεύθυνση ταύτην κινούμενον το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων διακόπτει ενταύθα κάθε δημόσιον επ αυτού διάλογον, ελπίζοντας εις την κατανόηση των αγαθών προθέσεων ταύτης της αποφάσεως και προσευχόμενον υπέρ της ειρήνης, της ενότητας και της καταλλαγής. Προ τούτων όμως παρακαλούνται άπαντες όπως ίδουν το θέμα με υπευθυνότητα και αποφύγουν δηλώσεις που συγχέουν τα εκκλησιαστικά με τα εθνικά ζητήματα και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημία εις τα δίκαια του ευσεβούς γένους των Ελλήνων".

    Η υπογραφή της ανακοινώσεως αυτής είναι: "Εκ της Αρχιγραμματείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων".

    Αμέσως ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας εξέδωσε γραπτή δήλωση, στην οποία τονίζει ότι "λόγω σοβαροτάτων διαφωνιών μου με το περιβάλλον του Πατριάρχου Ειρηναίου για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί η προσπάθεια δυσφημήσεως του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από εξωθεσμικά κέντρα και μυστικές υπηρεσίες, που ευρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με ανηθίκους ανθρώπους στην Ελλάδα και τα Ιεροσόλυμα, παραιτούμαι της θέσεως του νομικού συμβούλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων".

    ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ «ΑΝΤΙΟ» ΤΟΥ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ

    «Ο Θεόκλητος δεν λυπάται που χάνει το θρόνο του, αλλά που αποχωρίζεται αγαπημένα πρόσωπα», είπε ο παραιτηθείς μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, στην αποχαιρετιστήρια λειτουργία του στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα. Παρομοίωσε δε, τον εαυτό του με τους οσιομάρτυρες της πίστης.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος παραιτήθηκε έπειτα από πιέσεις που του ασκήθηκαν από το περιβάλλον του αρχιεπισκόπου προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών και υπογράμμισε ότι η Εκκλησία θα ζήσει παρά την τύχη των ανθρώπων της.

    Με πανό και χειροκροτήματα, οι πιστοί που από νωρίς το πρωί του Σαββάτου είχαν συγκεντρωθεί μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό, δήλωσαν αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό του μητροπολίτη τους.

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (11:45 UTC+2)

    Ως σημαντικό γεγονός, θεωρείται η περιοδεία που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, στις πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, θα είναι το Ζάγκρεμπ, από όπου θα αναχωρήσει αυθημερόν για το Βελιγράδι, όπου και θα διανυκτερεύσει. Την επομένη, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στην Πρίστινα και το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    Στις επισκέψεις αυτές, θα συζητηθούν θέματα διμερών σχέσεων, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή υπό το πρίσμα των συζητήσεων που έγιναν πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής είχε αναφερθεί στην ανάγκη για σταθερότητα στα Βαλκάνια, τονίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στο Κόσοβο προσωρινή και είχε επισημάνει ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε μία κατάσταση που θα οδηγούσε εκ νέου σε αποσταθεροποίηση».

    Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ.Αλογοσκούφης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει και της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, όπου θα συζητηθούν δύο μεγάλα θέματα, που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Το ένα θέμα αφορά το πώς θα γίνει πιο εντατική και αποτελεσματική η διαδικασία της Λισαβόνας, ώστε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη μέσα από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να γίνει ταχύτερη και υγιέστερη και να υπάρξει έτσι μια πιο ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι κάτι που αφορά και την Ελλάδα και αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την οποία η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε περιορισμένη αναθεώρηση, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, να είναι πιο αξιόπιστο το σύστημα, να εμποδίζει τις χώρες να αυξάνουν τα ελλείμματά τους και να ξεπερνούν το 3% εγκαίρως, αλλά όταν για οποιοδήποτε λόγο μια χώρα ξεπερνά το 3%, να έχει τη δυνατότητα και το χρόνο μέσα από μέτρα που δεν θα κάνουν κακό στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, να μπορεί να μειώνει τα ελλείμματά της.

    Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, έχουμε εξασφαλίσει μια διετία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και τη συνδρομή όλων των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] EΞΗΓΗΣΕΙΣ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ουάσιγκτον, 26 Φεβρουαρίου 2005 (11:11 UTC+2)

    O εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προέβη σε διευκρινίσεις, σχετικά με τις παραλείψεις της ιστοσελίδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την Ελλάδα.

    Κληθείς να αιτιολογήσει την αναφορά σε δολοφονίες Αμερικανών πολιτών στο παρελθόν, η οποία γίνεται στην προξενική ενημέρωση που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος κ. Μπάουτσερ τόνισε ότι «όλοι γνωρίζουμε πως η οργάνωση 17Ν έχει συλληφθεί και πως τα μέλη της βρίσκονται στη φυλακή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στην Ελλάδα βρίσκονται στην φυλακή. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις».

    Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Μπάουτσερ εξήγησε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε πολλά επίπεδα και σε επανειλημμένες περιπτώσεις έχουν εκθειάσει την διοργάνωση των Αγώνων αλλά ο σκοπός της προξενικής ενημέρωσης είναι να γνωστοποιεί στους Αμερικανούς τουρίστες την κατάσταση που επικρατεί σε μια χώρα την δεδομένη χρονική στιγμή και όχι να κάνει αναδρομή σε επιτυχίες που έχει σημειώσει η χώρα.

    Η ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αφορά στην Ελλάδα, δίνει έμφαση στις δραστηριότητες της 17Ν, χωρίς, όμως να αναφέρει τις συλλήψεις των μελών της.

    Κατά την τελευταία ανανέωση της ιστοσελίδας που παρέχει πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι "κάποιες ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες έχουν, στο παρελθόν, δολοφονήσει υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης ενώ ελληνικές αναρχικές ομάδες επιτέθηκαν πρόσφατα εναντίον αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων".

    Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη ανανέωση των σχετικών πληροφοριών, το περασμένο καλοκαίρι, δεν γινόταν αναφορά στις δολοφονίες, αλλά μόνο στις περιοδικές επιθέσεις αναρχικών σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

    Τα υπόλοιπα στοιχεία και αναφορές είναι πανομοιότυπα με αυτά που περιλαμβάνονταν και στην προηγούμενη πληροφόρηση, και επισημαίνεται ότι παρά τις συχνές διαδηλώσεις και απεργίες σπάνια σημειώνονται κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ"

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (11:39 UTC+2)

    «Η δύναμη του ΠΑΣOΚ είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες», τονίζει ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», κι ενώ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για το 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνουν από τις 3 έως τις 6 Ναρτίου στο νέο στάδιο του τάε κβο ντο, στο Φάληρο.

    «Oυσιαστικά δεν βλέπω και ποτέ δεν είδα ότι στενά πειθαρχικές διαδικασίες, ιδιαίτερα για πολιτικά ζητήματα, είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αντιθέτως δε, επέτρεπαν την ανοιχτή συζήτηση και δημιουργούσαν και έναν φόβο» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σε ερώτηση για τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2004, με αφορμή την τροπολογία στη Βουλή για την υποστήριξη επιχείρησης στη Χαλκιδική, εξηγεί: «Δεν ήμουν εναντίον βουλευτών. Θυμηθείτε ότι ήταν παραμονές εκλογών. Σκεφθείτε, απλά το αναφέρω σαν παράδειγμα, ότι ο βουλευτής Νίκος Φλώρος ήταν συμφοιτητής μου, ο βουλευτής Γιώργος Κίρκος ήταν φίλος μου. Σήμερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συμμετέχει ενεργά στις κομματικές διαδικασίες.

    » Είχε πέσει πάνω μας η Ν.Δ. Έπρεπε να σώσω την τιμή της παράταξης. Στα Χανιά που ήμουν, ακούστηκε να μου λένε- όταν μου δώρισαν και εκείνα τα όμορφα κρητικά μαχαίρια- ότι αφού τα έχω, να φτάσω ώς το κόκαλο, να κόψω κεφάλια. Ε, τους είπα ότι δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα και ότι η λύση είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες.»

    Πολιτικού χαρακτήρα

    Αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα θα είναι το 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφού στη διάρκεια της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει το σύνθημα της πολιτικής αντεπίθεσης. Ο ίδιος αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο να έχει 20 εκλεγμένα μέλη και το Εθνικό Συμβούλιο περίπου 300 στελέχη.

    Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣOΚ, που διαδέχεται το Εκτελεστικό Γραφείο, θα αποτελείται από 20 εκλεγμένα μέλη και με τον ίδιο 21. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από οκτώ γυναίκες και δώδεκα άνδρες.

    Παράλληλα, θεσμοθετείται θέση γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, αντίστοιχη εκείνης του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά με σαφώς μικρότερες αρμοδιότητες.

    O πρόεδρος του ΠΑΣOΚ αποφάσισε επίσης να ορίσει ποσοστό 10% στη σταυροδοσία για την εκλογή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου από το Εθνικό Συμβούλιο. Όσο για τις οκτώ γυναίκες που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτελέσουν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου αυτές φαίνεται να είναι οι εξής: Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Αποστολάκη, Φ. Γεννηματά, Β. Παπανδρέου, Σ. Ευθυμίου, Τ. Μπιρμπίλη, Α. Γκερέκου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των ευρωβουλευτών Ντ. Μπατζελή και Ε. Τζαμπάζη.

    Στον αντίποδα αδιαφιλονίκητη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στο όργανο των Ευάγγ. Βενιζέλου, Κ. Σκανδαλίδη, Θ. Πάγκαλου, Α. Παπαδόπουλου, Χρ. Παπουτσή, Δ. Ρέππα, Θ. Τσούρα.

    Θέση στο όργανο θα διεκδικήσουν και οι Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος, Μ. Παπαϊωάννου, Α. Λοβέρδος, Κ. Καρτάλης, Π. Μπεγλίτης, Γ. Φλωρίδης και ο στενός συνεργάτης του προέδρου του κόμματος Χ. Παμπούκης. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι στάση θα κρατήσει ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος Μιχ

    [05] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (17:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα μεταβεί αύριο (Κυριακή) στο Βελιγράδι, προκειμένου να πάρει μέρος στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, ως επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου του κόμματος, και Προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Tάντιτς, με τον οποίο θα έχει και συνάντηση.

    [06] ΡΕΣΙΤΑΛ ΛΥΡΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στο Θέατρο του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού από τη σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου Παρασκευοπούλου. Στο πιάνο θα την συνοδεύσει ο Δημήτρης Νέπκας.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες και αποσπάσματα από Όπερες των Verdi, Bellini, Puccini, Delibes, Counod.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [07] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (16:35 UTC+2)

    Τα νέα προεδρεία και τα νέα Διοικητικά Συμβούλια για την επόμενη τριετία, εκλέγουν αύριο (Κυριακή) 35.500 δικηγόροι, των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Σε Αθήνα και Πειραιά η ψηφοφορία θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα, ενώ αν κριθεί αναγκαίο ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους συνολικά 5.540 δικηγόροι και μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι δικηγόροι είχαν εγγραφεί στο σύλλογο μέχρι τις 31/1/2005 (συνολικά 5.540), ενώ η ανάδειξη των μελών του προεδρείου, για την επόμενη τριετία, 2005 2008, θα γίνει με τη μέθοδο της απλής αναλογικής.

    Η ψηφοφορία θα γίνει στο ξενοδοχείο «Holiday Inn» (πρώην Κάπιτολ), από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του ηλίου.

    [08] ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Ελευσίνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (16:24 UTC+2)

    Ρύπανση από ελαφριά πετρελαιοειδή, έκτασης 150 τ.μ. περίπου, σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Γ΄ θέσης παροπλισμένων πλοίων του κόλπου Ελευσίνας, έμπροσθεν της χαλυβουργικής.

    Από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας που έσπευσε άμεσα στην εν λόγω περιοχή, διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση προερχόταν από διαρροή εκπλυμάτων μηχανοστασίου του Φ/Γ «ΑΝΝΑ Μ.» Ν.Π.5333., λόγω ύπαρξης ρήγματος.

    Το παραπάνω πλοίο είναι εγκαταλελειμμένο από το 1980. Οι εργασίες απορρύπανσης, ανατέθηκαν σε ιδιωτικό συνεργείο και τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα.

    Από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, αναζητείται ο εκπρόσωπος της εταιρείας του εν λόγω πλοίου στα πλαίσια του αυτοφώρου.

    [09] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΔΡΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (12:40 UTC+2)

    Αξιοσημείωτη αναζωογόνηση σημείωσαν οι βούλγαρο-ελληνικές σχέσεις, και μάλιστα μόνο σε μια εβδομάδα. Τομέας προτεραιότητας αποδείχθηκε η διασυνοριακή συνεργασία.

    Την Πέμπτη, δέκα επτά ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά, ανακοίνωσαν την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβούλιου. Το νέο όργανο, αποβλέπει στην παρότρυνση των επενδύσεων, την παραχώρηση τεχνογνωσίας, καθώς και στη διάδοση πληροφοριών για σχέδια και προγράμματα της ΕΕ που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεσμεύθηκαν, ωσαύτως, με την διευκόλυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω καλυτέρευση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών θεσμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

    Λίγες μέρες αργότερα κατέστη σαφές ότι το κοινοτικό πρόγραμμα PHARE διαθέτει το ποσό των 34 εκ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της βούλγαρο-ελληνικής διασυνοριακής συνεργασίας.

    Φέτος στο πλαίσιο του PHARE θα χρηματοδοτεί ο εκσυγχρονισμός δύο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου ΙΙ-19. Πρόκειται για τα τμήματα Σιμιτλί-Ραζλόγκ και Ραζλόγκ-Γκότσε Ντέλτσεφ-Σάντοβο.

    Σημαντικό σχέδιο που επίσης θα λάβει χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα είναι η κατασκευή σταθμού καθαρισμού βιομηχανικών λυμάτων στη βουλγαρική πόλη Ραζλόγκ. Μεγάλα ποσά από το κοινοτικό προϋπολογισμό θα διοχετευθούν και για την διαχείριση των υδάτων του Νέστου. Αδιαμφισβήτητα, όμως, το κορύφωμα των διμερών σχέσεων αυτή την εβδομάδα σηματοδότησε η σύναψη Πρωτόκολλου συνεργασίας σε θέματα οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας που έγινε στα βούλγαρο-ελληνικά σύνορα. Τις υπογραφές τους στο έγγραφο έβαλαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Νικολάι Βασίλεφ και ο Έλληνας ομόλογός του, Μιχάλης Λιάπης, παρουσία και του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Νίκου Τσιαρτσιώνη.

    Έπειτα από την επιθεώρηση που έκαναν οι δυο υπουργοί στον οδικό συνοριακό σταθμό στα Κούλατα της Βουλγαρίας και στον Προμαχώνα της Ελλάδας, ο κ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι σε κυκλοφορία θα τεθεί τρένου υψηλών ανέσεων μεταξύ της Σόφιας και της Θεσσαλονίκης. Η αμαξοστοιχία θα διανύει τη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ των δύο πόλεων σε διάστημα μόνο πεντέμισι ωρών. «Είμαστε πρόθυμοι να διαθέσουμε δύο οτομοτρίς ντίζελ έως τα μέσα του έτους, ενώ σοβαρά εξετάζουμε τη δυνατότητα επέκτασης της γραμμής μέχρι το Πλόβτιφ, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες επενδυτές», τόνισε ο κ.Βασίλεφ.

    Ο κ. Βασίλεφ και ο ομόλογος του κ. Λιάπης εξέφρασαν την κοινή επιθυμία η διέλευση των συνόρων να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, ώστε να ενισχυθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών.

    Στον οδικό συνοριακό σταθμό του προμαχώνα, ο κ. Βασίλιεφ διαβεβαίωσε τον κ. Λιάπη ότι έχουν καταβληθεί τεράστιες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των συνόρων. Ανέφερε ότι το 2004 η βουλγαρική κυβέρνηση χορήγησε ένα σημαντικό ποσό για την αναβάθμιση των είκοσι μεθοριακών σταθμών. Όπως σημείωσε έχει προβλεφθεί να δαπανηθούν επιπλέον μέσα για την περαιτέρω αναβάθμισή τους ειδικά σε ότι αφορά την τεχνολογική εγκατάσταση.

    [10] ΕΥΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (12:27 UTC+2)

    Aποφασισμένη να προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων φέρουν τελευταίες πληροφορίες την κυβέρνηση. Tο συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», έχει την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού K. Kαραμανλή και πρόθεση είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2005, προκειμένου να ωθήσει υψηλότερα και το Xρηματιστήριο Aθηνών και να αποφέρει παράλληλα πολύ μεγάλα έσοδα στον προβληματικό κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Oι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις θα αφορούν την εκχώρηση του μάνατζμεντ και τις πωλήσεις μεγάλων ποσοστών, του OTE, της Eμπορικής Tράπεζας, του OΠAΠ και των Oλυμπιακών Aερογραμμών, που η διαδικασία βρίσκεται ως γνωστόν σε εξέλιξη.

    Προσέλκυση κεφαλαίων

    Πρόκειται όντως για τέσσερις πολύ σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά το κλίμα στην αγορά, να απελευθερώσουν οικονομικούς πόρους για επενδύσεις και να αυξήσουν την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Πιθανότατα να προσελκύσουν βέβαια και ξένα κεφάλαια με τεχνογνωσία, πράγμα που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Oι πωλήσεις του πακέτου των μετοχών των εν λόγω επιχειρήσεων θα αφορούν σε ποσοστό τουλάχιστον το 35% (για να έχει κίνητρο ο υποψήφιος ιδιώτης να κερδίσει από την επένδυση) και θα γίνουν με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς.

    Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση πιστεύουν πως πρώτα θα πουληθούν οι Oλυμπιακές Aερογραμμές (εκφράζουν τη βεβαιότητα σχεδόν ότι το εγχείρημα αυτή τη φορά θα επιτύχει) και θα ακολουθήσει η πώληση του OTE. Eξ ού και η προετοιμασία εδάφους που γίνεται με το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού και η προοπτική της άρσης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους. Oλα συνθέτουν ένα ξεκαθάρισμα για την ιδιωτικοποίηση του Oργανισμού και την προσέλκυση μεγάλου επενδυτή. Yπό την έννοια αυτή, δεν είναι καθόλου τυχαία και η άνοδος της τιμής της μετοχής του OTE στο Xρηματιστήριο Aθηνών, παρ' ότι η επιχείρηση ανακοίνωσε χαμηλότερα κέρδη. Mετά τον OTE, από τους μεγάλους οργανισμούς τη σκυτάλη θα πάρει ο OΠAΠ, ο οποίος -κατά μία έκφραση- υπό το καθεστώς που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια βρίσκεται εκτός ελέγχου και το όλο θέμα των παιγνίων και των προγνωστικών θα πρέπει να τοποθετηθεί σε καινούργιες βάσεις.

    Σχετικά με τις τράπεζες, η προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πώληση της Eμπορικής Tράπεζας στον ιδιωτικό τομέα. H εντολή που έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι να βρεθεί πάση θυσία τρόπος για την επίλυση του μείζονος ασφαλιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η τράπεζα (στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί, όπως φαίνεται, η ενιαία λύση για το σύνολο των τραπεζών), προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Για την Eμπορική θα ερωτηθούν, βέβαια, οι Γάλλοι της Cretid Agricole -οι οποίοι έχουν το προτιμησιακό διακαίωμα- εάν επιθυμούν να αγοράσουν άμεσα τα υπόλοιπα ποσοστά του Δημοσίου και μαζί με την πώληση να αποκτήσουν και τη διοίκηση της τράπεζας. Στην περίπτωση που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, θα πραγματοποιηθεί επίσης διαγωνισμός και διευθέτηση του ποσοστού που κατέχει εως σήμερα η γαλλική τράπεζα.

    Σε δεύτερο πλάνο, για τον τραπεζικό τομέα, η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή του 25% του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου έως το τέλος του 2005, με σκοπό τον επόμενο χρόνο να επιζητήσει επίσης με διαγωνισμό τη μεταβίβασή του σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Πιθανότατα -σίγουρα, πάντως, το θέμα έχει συζητηθεί πολύ σοβαρά- τον επόμενο χρόνο να υπάρξει και πώληση σε ιδιώτες του ποσοστού που κατέχουν τα Tαμεία στην Eθνική Tράπεζα. Eίναι ένα σενάριο αρκετά πιο σύνθετο, όχι όμως εκτός συνεννοήσεων και κάποιου προγραμματισμού.

    Aπό τις ιδιωτικοποιήσεις του 2005, φανερό είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει να κερδίσει τα μέγιστα σε δύο επίπεδα: Πρώτον, σε επίπεδο Xρηματιστηρίου, που θα ξαναζωντανέψει, τροφοδοτώντας προσδοκίες και ανεβάζοντας τις αξίες των επιχειρήσεων (και παράλληλα την αξία της περιουσίας του Δημοσίου). Δεύτερον, σε επίπεδο εσόδων για το δημόσιο έλλειμμα και τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει δεχθεί μεγάλες αμφισβητήσεις κι έχει προκαλέσει και τις συστάσεις της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Γενικώς, από την προοπτική αυτή η κυβέρνηση έχει να ωφεληθεί από τη μεταστροφή του επιχειρηματικού κλίματος (τα παράπονα για βραδυπορία στον οικονομικό τομέα είναι πλέον πολλά) και από το ισχυρό μήνυμα αποφασιστικότητας για διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο θα στείλει στο διεθνές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον.

    [11] ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των χρηματιστηριακών εταιρειών από την άνοδο που καταγράφει το τελευταίο διάστημα το Xρηματιστήριο, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα του Mαΐου του 2001.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις χρηματιστηριακών στελεχών στην εφημερίδα «Καθημερινή», προκύπτει ότι η αγορά στηρίζεται κυρίως στην εισροή φρέσκου χρήματος από ξένα χαρτοφυλάκια που αναμένουν να γίνουν πράξη οι θεσμικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, τονίζουν ότι έχει ήδη αρχίσει να ξεχωρίζει η «ήρα από το σιτάρι» όσον αφορά τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Tα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη αρχίζουν σταδιακά να επανέρχονται στις αποτιμήσεις και στις συγκρίσεις κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν πλέον 3 βασικοί παράγοντες: α) ο δείκτης εξωστρέφειας της επιχείρησης, β) η ικανότητα του management της εισηγμένης, και γ) τα προϊόντα της εταιρείας και το περιθώριο κέρδους.

    Tα χρηματιστηριακά στελέχη περιμένουν πάντως και μία διόρθωση τις προσεχείς συνεδριάσεις, καθώς η Σοφοκλέους έχει πραγματοποιήσει ένα άλμα ανόδου από το περασμένο Nοέμβριο με μικρά διαστήματα υποχώρησης.

    [12] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (12:22 UTC+2)

    Το έντονο ενδιαφέρον της Deutsche Bank για την εμπλοκή της στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της τράπεζας Γιόζεφ Aκερμαν, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Aκερμαν βρέθηκε στην Αθήνα για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Deutsche Bank, ενώ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρόντες ήταν υπουργοί, επικεφαλής τραπεζών, εταιρειών και επιχειρηματίες. «Η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για την Deutsche Bank. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορούμε να προσφέρουμε στους Eλληνες συνεργάτες μας διεθνή οικονομικά προϊόντα, καθώς και πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με τη συνδρομή του ελληνικού γραφείου», τόνισε ο δρ Aκερμαν. Η Deutsche Bank άνοιξε το γραφείο της στην Αθήνα το 1978 και από τότε έχει ενδυναμώσει τη δυνατότητά του στην ελληνική πρωτεύουσα. Η Deutsche Bank προσφέρει στους πελάτες της ολοκληρωμένες λύσεις οικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, και έχει διεξαγάγει πληθώρα σημαντικών συναλλαγών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για το ελληνικό κράτος και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    [13] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΚΟ.

    Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2005 (17:07 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ανακηρύχθηκε πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.), χωρίς ανθυποψήφιο, για την επόμενη τετραετία.

    Η ανακήρυξη έγινε στο πλαίσιο Παγκύπριας συγκέντρωσης του κόμματος.

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος από την ηγετική πυραμίδα του κόμματος που εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο.

    Στη συγκέντρωση έγινε, επίσης, η παρουσίαση των αξιωματούχων των επαρχιακών επιτροπών που ανακηρύχθηκαν ως εκλεγέντες χωρίς ανθυποψηφίους.

    Έγινε, επίσης, η παρουσίαση των 34 υποψηφίων για τις θέσεις μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου.

    [14] ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ

    Σόφια, 26 Φεβρουαρίου 2005 (12:57 UTC+2)

    Ενισχύεται το αίσθημα της αποταμίευσης στους Βούλγαρους πολίτες, που ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές, έβαζαν στην άκρη κάποια χρήματα για να αισθάνονται ασφαλείς. Η συνήθεια αυτή δεν έχει αλλάξει πολύ. Οι Βούλγαροι, έζησαν στις αρχές της μεταβατικής περιόδου, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, σειρά τραπεζικών κρίσεων, οι οποίες διέλυσαν τις αποταμιεύσεις τους και μόλις σήμερα σιγά-σιγά αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη, καθώς και τις καταθέσεις τους στις ιδιωτικοποιημένες ήδη βουλγαρικές τράπεζες.

    Πού επενδύονται οι αποταμιεύσεις του Βούλγαρου; Οι πλειοψηφία, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό της Σόφιας, προτιμά τις τραπεζικές καταθέσεις, ισχυρίζονται οι ειδικοί. Οι πιο εύποροι επενδύουν τα χρήματά τους σε ακίνητη περιουσία, ενώ ένα πολύ περιορισμένο μέρος των Βούλγαρων, σε μετοχές διάφορων εταιρειών.

    Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Εμίλ Χάρσεφ, δυνατότητα αποταμίευσης διαθέτουν κυρίως οι άνθρωποι σε ενεργή ηλικία, οι οποίοι στις συνθήκες ελεύθερης αγοράς έχουν και τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Πρόκειται για επιχειρηματίες, υπάλληλους με υψηλούς μισθούς σε μεγάλες εταιρείες, δικηγόρους, λογιστές, τραπεζίτες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες κλπ.

    Άλλη κατηγορία είναι οι Βούλγαροι που επωφελήθηκαν από την επιστροφή της κρατικοποιημένης στις αρχές του κομμουνιστικού καθεστώτος περιουσίας τους. Δηλαδή, λέει ο κ Χάρσεφ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία, στη Βουλγαρία ήδη μπορούμε να μιλάμε για την ύπαρξη μεσαίας τάξης, η οποία περιλαμβάνει γύρω στο 10% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η προτιμητέα μορφή αποταμίευσης και επένδυσης για τους περισσότερους Βούλγαρους παραμένουν οι τραπεζικές καταθέσεις.

    «Βασική θέση διατηρούν οι τραπεζικές καταθέσεις, υπογραμμίζει προς τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Εμίλ Χάρσεφ. Τα μεγαλύτερα ποσά ο Βούλγαρος προτιμά να επενδύει σε ακίνητη περιουσία, να αγοράζει αυτοκίνητα και φυσικά ακριβώς σ' αυτές τις μακροπρόθεσμες μορφές αποταμίευσης, προσανατολίζεται ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του έθνους. Τα χρηματοοικονομικά εργαλεία-για παράδειγμα κρατικά χρεόγραφα, μετοχές και ομόλογα, παραμένουν ακόμη μια αρκετά εξωτική μορφή επένδυσης για τον Βούλγαρο. Τα χρησιμοποιούν κυρίως οι τράπεζες και σπανιότερα οι εταιρείες. Το γεγονός αυτό έχει τις σοβαρές αιτίες του, γιατί τα χρεόγραφα έχουν σχετικά χαμηλή αποδοτικότητα. Από την σκοπιά αυτή η τραπεζική κατάθεση δε θα χάσει σε προσεχές μέλλον την πρώτη θέση ανάμεσα στις μορφές αποταμίευσης.

    Τώρα τελευταία, παρατηρείται σαφής προτίμηση για τις καταθέσεις σε λέβα, ενώ πριν 10 περίπου χρόνια το δολάριο ήταν το βασικό νόμισμα, στο οποίο ο Βούλγαρος έκανε τις αποταμιεύσεις του, σήμερα όμως του προηγούνται το λεβ και το ευρώ λόγω της υποτίμησης του αμερικανικού νομίσματος.»

    Σύμφωνα με τον κ. Χάρσεφ, οι περισσότερες χρηματοοικονομικές μορφές επενδύσεων δεν προσφέρουν καλή αποδοτικότητα και αποφεύγονται από τους Βούλγαρους: "Δεν υπάρχει καλύτερη δυνατότητα για επένδυση από την τραπεζική κατάθεση", θεωρεί ο Εμίλ Χάρσεφ. "Δεν υπάρχει λογική κανείς να αγοράζει μετοχές από διεθνείς εταιρείες, που δίνουν κέρδος της τάξεως του 2,5% ετησίως, ενώ οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων στη Βουλγαρία φτάνουν τα 7-8%. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να συστήσω άλλη σίγουρη εναλλακτική λύση από την τραπεζική κατάθεση, επειδή στη Βουλγαρία τα επιτόκια είναι πάνω από 3 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Φυσικά, οι επενδύσεις σε προσωπική επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να έχουν πολύ υψηλότερη αποδοτικότητα, αλλά αυτό είναι ζήτημα, το οποίος ο καθένας λύνει ανάλογα με τις δυνατότητές του».

    [15] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 26 Φεβρουαρίου 2005 (12:46 UTC+2)

    Η τράπεζα DSK EAD (πρώην Κρατικό Ταμιευτήριο), που ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στα χέρια του ουγγρικού τραπεζικού ομίλου OTP Group, είναι ήδη το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στη Βουλγαρία, όπως γράφει η εφημερίδα «Ντέβνικ» της Σόφιας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα, επαληθεύθηκε η πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών, Μιλέν Βέλτσεφ, σύμφωνα με τον οποίον η τράπεζα DSK θα γίνει η μεγαλύτερη στη γειτονική μας χώρα. Επί πολλά χρόνια την ηγετική θέση κατείχε η Bulbank, ιδιοκτησία του ιταλικού ομίλου Unicredit Group.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, το ύψος των πιστώσεων αυξήθηκε κατά 2.77%, που σε απόλυτο αριθμό είναι 190 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η μεγαλύτερη αύξηση στις πιστώσεις καταγράφεται στις τράπεζες της λεγόμενης πρώτης κατηγορίας, που περιλαμβάνει τα δέκα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα. Οι εν λόγω δέκα τράπεζες έχουν χορηγήσει τα δύο τρίτα από όλες τις πιστώσεις.

    Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (17%) σημειώνεται στην ομάδα «Άλλες πιστώσεις» που περιλαμβάνει τα χορηγηθέντα κονδύλια επί των πιστωτικών καρτών. Ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια για φυσικά πρόσωπα-πάνω από 4% αύξηση. Όσον αφορά το ύψος τους, τα μεγαλύτερα παραμένουν τα δάνεια για τις επιχειρήσεις, αλλά η ποσοστιαία αύξησή τους είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τα άλλα τραπεζικά προϊόντα-3%.

    Στα τέλη Ιανουαρίου τα κέρδη των τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 31 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σημειώνεται αύξηση της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 26 Φεβρουαρίου 2005 (10:42 UTC+2)

    Η έναρξη συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τουρκικής αντιπροσωπείας για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ με τα δέκα νέα κράτη - μέλη και η προθεσμία που δίδει η ΕΕ στην Τουρκία για υπογραφή του Πρωτοκόλλου, η συνεχιζόμενη εγκατάσταση Τούρκων εποίκων σε ελληνοκυπριακά χωριά, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα αξιώματα στα διάφορα όργανα του ΔΗΚΟ και η αναμενόμενη σήμερα ανακήρυξη του Προέδρου Παπαδόπουλου ως Προέδρου του ΔΗΚΟ χωρίς ανθυποψήφιο είναι μερικά από τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Η παρουσία βρετανικού ωκεανογραφικού σκάφους στην θαλάσσια περιοχή Λεμεσού, οι τιμές των φαρμάκων και η ποιότητα των καυσίμων προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πανάκριβα ή ανύπαρκτα φάρμακα'', ότι δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο νέος τιμοκατάλογος φαρμάκων με μειωμένες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν από 1ης Μαρτίου 2005. Οι Κύπριοι φαρμακοβιομήχανοι δηλώνουν ότι θα εξαφανιστούν κάποια φάρμακα από την κυπριακή αγορά, επειδή δεν θα είναι συμφέρουσα η κατασκευή τους με τις νέες χαμηλές τιμές. Παράλληλα, ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, όπως γράφει η εφημερίδα, δήλωσε ότι ''θα μας μείνουν μόνον τα ακριβά φάρμακα''. Σε άλλο θέμα γράφει πως την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζουν στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και τουρκικής αντιπροσωπείας για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής συμφωνίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Σφάζονται με ΔΗΚΟ-πα μαχαίρια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στο ΔΗΚΟ, μετά τη χθεσινή υποβολή υποψηφιοτήτων, φαίνεται να οδηγούνται εκτός ελέγχου. Αρχισαν ήδη τα προμηνύματα για κλίμα όξυνσης των σχέσεων μεταξύ στελεχών του κόμματος που διεκδικούν διάφορα αξιώματα, όπως γράφει η εφημερίδα, πλην αυτό του Προέδρου του ΔΗΚΟ για το οποίο υποβλήθηκε μόνον μια υποψηφιότητα, αυτή του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος σήμερα θα ανακηρυχθεί Πρόεδρος του κόμματος και για την επόμενη τετραετία. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία, επιδιώκοντας την επέκταση του εποικισμού, δίδει κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, ενώ σημειώνονται αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικών ενεργειών εις βάρος πολιτών, κυρίως στις περιοχές της Καρπασίας όπου ζουν οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Απαντά με καπνογόνα'', γράφει πως ο Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που έθεσε χθες η εφημερίδα ''για την προτροπή του'' να επιλεγεί συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία για προβολή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατά πόσον η εταιρεία αυτή και άλλη στην οποία έχει οικονομικά συμφέροντα η σύζυγός του συστεγάζονται ή έχουν οποιαδήποτε άλλη σχέση. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης αναφέρει ότι η συμπεριφορά αυτή του Υπουργού πλήττει τα πολιτικά θέσμια. Ο κ. Πουργουρίδης ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα αυτό από το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει ότι στη συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καθορίστηκαν ως προτεραιότητές το νέο σύστημα εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου και η πάταξη της παραπαιδείας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Λίστα υπόπτων για νοθεία στα καύσιμα'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, μετά από ελέγχους της αρμόδιας υπηρεσίας, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο πρατηρίων που θεωρούνται ως ύποπτα για τη διάπραξη του αδικήματος νοθείας στα καύσιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία Λεμεσού εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων ευρώ και προέβη σε συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων και Τουρκοκύπριος αστυνομικός των Βρετανικών Βάσεων. Στην κατοχή τους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ και πιστόλι με σφαίρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αγγλοι ψάχνουν για πετρέλαιο'', γράφει στο κύριο θέμα πως υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος του βρετανικού ναυτικού διενεργούσε έρευνες στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής στα ανοικτά του Ακρωτηρίου μέχρι και την περιοχή της Βάσης Επισκοπής σε αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου, όπως συμπεραίνεται από την πορεία που ακολούθησε και τη συμπεριφορά που επέδειξε το σκάφος αυτό. Αλλού αναφέρεται σε "εξέγερση" των κατοίκων Γερίου, Λατσιών και Ιδαλίου στον προγραμματισμό εγκατάστασης αποτεφρωτήρα ζωικών αποβλήτων στην περιοχή τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Καύσιμα εκτός προδιαγραφών!'', ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εντόπισε καύσιμα εκτός προδιαγραφών, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπήρξε απόκλιση ως προς τον αριθμό οκτανίων που περιέχονται σε τέσσερα δείγματα αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων, ενώ διαπιστώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις αντικατάσταση του πετρελαίου μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο από πετρέλαιο με υψηλότερη περιεκτικότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πενταμερή διάσκεψη ως ''ένα φοβερό επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο στο τέλος θα ξεφτίσει''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η κρίση οφειλών συνθλίβει την Ελληνική Τράπεζα'', γράφει στο κύριο θέμα της πως αυξάνει η πίεση στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας για να παραιτηθεί, μετά την ανακοίνωση ζημιών που ξεπερνούν τα 15 εκ. λίρες κατά το 2004. Αλλη είδηση είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας εκπλήττοντας τους παρατηρητές και οδηγώντας τους στην υπόθεση ότι ίσως να πρόκειται για μια δοκιμή ενόψει της βαθμιαίας προσέγγισης των αντίστοιχων δεικτών της ζώνης του ευρώ.

    [17] ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ 76-68

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Οι παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς επικράτησαν 76-68 του φιλοξενούμενου Ηρακλή, υποχρεώνοντας τον «Γηραιό» στην έβδομη εκτός έδρας ήττα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Κορυφαίοι των νικητών, που επέστρεψαν στις νίκες μετά από τρία διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, οι Νίσλεν, Γκαγκαλούδης με 19 πόντους έκαστος.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 12-14, 32-35, 56-52, 76-68.

    ΠΑΟΚ: Κορονίδης 8 (2), Βασιλειάδης 9 (1), Μάγλος 2, Βασιλόπουλος 9 (1), Γκαγκαλούδης 19 (2), Μαυροκεφαλίδης, Ταμίρ 8 (2), Μέι 2, Νίλσεν 19.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χάμιλτον 11 (1), Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 13 (2), Μπράιαντ 7, Τζόρτζεβιτς 2, Αποστολίδης, Παυλίδης 14 (2), Παπαϊωακείμ 9, Δέδας 2, Χένιακ 10, Κούβελας.

    [18] ΙΩΝΙΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Ο Ιωνικός και ο Πανιώνιος έμειναν στο ισόπαλο 0-0, στον αγώνα που έγινε σήμερα στη Νεάπολη και με τον οποίο «άνοιξε» η αυλαία της 20ης ημέρας της Α΄ εθνικής.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Βουρεξάκης, Ισά, Νατσούρας (81' Ντα Κόστα), Κινγκ, Μακόρ, Μελαμπιανάκης, Λετιέρι (75' Μάγγος), Κοϊμπρα, Γαβριλόπουλος (87' Ρόκας), Ουκάρ.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Βλτσεκ, Εξουζίδης, Τζιόλης, Γαλανόπουλος, Ζίμονιτς, Γουνδουλάκης, Τσιώλης, Κιάσσος (85' Ναλιτζής), Μπρέσκα (46' Πατσιαβούρας), Σαλίχι (59' Μάντζιος).

    [19] ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Χωρίς νικητή έληξε η συνάντηση ανάμεσα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και το Αιγάλεω.

    Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στη Θεσσαλονίκη, με τους γηπεδούχους να προηγούνται στο 28΄ με τον Πετκάκη και τον Μακρή να ισοφαρίζει στο 45΄ για το «Σίτι».

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Ζαφειρόπουλος (41' Καρατζιοβαλής), Γενιτσαρίδης, Χατζί, Ν.Α.Παπαδόπουλος, Ν.Χ.Παπαδόπουλος, Σπυρόπουλος (79' Παππάς), Παρμαξίδης, Πετκάκης, Βέλα Τζούνιορ, Κλέιτον, Μουζαουϊ (46' Ορφανός).

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Εντουσέι, Φωτάκης, Αγγος (52' Τσάτσος), Μπάρκογλου, Μανουσάκης, Σίμιτς (79' Χατζής), Αγρίτης (31' Μακρής).

    [20] Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS

    Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός,

    ήταν επικεφαλής της ελληνικής ομάδας κατά τη σημερινή παρέλαση των αθλητών

    στην τελετή έναρξης των όγδοων χειμερινών αγώνων των Special Olympics.

    Ο υφυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

    «Η παρουσία μου αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον της κυβέρνησης προς τον

    άνθρωπο, τον πολίτη. Δεν ξεχωρίζει κανέναν, διότι πιστεύει ότι όλοι έχουν θέση στην

    κοινωνία».

    Η τελετή έναρξης έγινε στο κλειστό Ολυμπιακό παγοδρόμιο, παρουσία του

    διαδόχου του Ιαπωνικού θρόνου Ακιχίτο και του πρωθυπουργού της χώρας.

    Στους αγώνες μετέχουν 88 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με 45

    αθλητές.

    Θέμα της τελετής έναρξης ήταν «Τα φτερά της ελπίδας», γιατί σε αυτούς τους

    αγώνες δεν μετράει η νίκη, αλλά η συμμετοχή.

    Ο κ. Ορφανός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του εκδοτικού οίκου, που έχει

    στην ιδιοκτησία του, την μεγαλύτερη εφημερίδα του Ναγκάνο «Σινανομαινίτσι»

    κ. Ισογιού, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Ορφανό για την άριστη διοργάνωση των

    Ολυμπιακών Αγώνων και του τόνισε ότι όλοι εξεπλάγησαν για τον τρόπο που

    λειτούργησαν οι μεταφορές.

    Επίσης, ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με πολλούς ομολόγους του, στη

    δεξίωση που έδωσε ο διάδοχος του Ιαπωνικού θρόνου, Ακιχίτο.

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ:ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (15:34 UTC+2)

    Μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παιχνίδια που διεξάγονται σήμερα και αύριο στο πλαίσιο 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η μάχη σε κορυφή και ουρά έχει φουντώσει για τα καλά, με όλες τις ομάδες να επιζητούν ένα θετικό αποτέλεσμα.

    Η αυλαία της 20ης αγωνιστικής ανοίγει σήμερα στις 4 το απόγευμα στη Νίκαια ο Ιωνικός θα φιλοξενήσει τον Πανιώνιο, ενώ στις 5:45 ο Απόλλων Καλαμαριάς θα αντιμετωπίσει το Αιγάλεω. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει τους τρεις βαθμούς για να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Επίσης, στις 7:30 το απόγευμα η Καλλιθέα θα αναμετρηθεί με την ΑΕΚ, που επιθυμεί να καλύψει ακόμη περισσότερο τη διαφορά από την κορυφή.

    Αύριο Κυριακή, στις 2:45 το μεσημέρι ο Εργοτέλης θα αναμετρηθεί στο Ηράκλειο με την ιδιαίτερα δυνατή Ξάνθη. Οι κρητικοί μετά την επιτυχία επί του Ολυμπιακού ψάχνουν για μία ακόμη νίκη. Στις 4:45 στο Καυταντζόγλειο στάδιο ο Ηρακλής θα φιλοξενήσει τον ΟΦΗ, με τους κυανόλευκους να θέλουν επιστροφή στις επιτυχίες μετά το αρνητικό αποτέλεσμα επί της ΑΕΚ την περασμένη αγωνιστική.

    Στις 5 το απόγευμα ο Παναθηναϊκός θα διασταυρώσει τα ξίφη του με την Κέρκυρα στο «Απόστολος Νικολαίδης». Οι πράσινοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τον αποκλεισμό της Ευρώπης και στρέφουν όλη τους την προσοχή στο πρωτάθλημα και στην κατάκτηση του τίτλου. Στις 7 ο Ολυμπιακός θα αναμετρηθεί με τη Χαλκηδόνα, με τους ερυθρόλευκους να μην έχουν άλλο περιθώριο για στραβοπάτημα και για χαμένους βαθμούς.

    Η αυλαία της 20ης αγωνιστικής θα πέσει επίσης στις 7 στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ο Άρης θα φιλοξενήσει το συμπολίτη ΠΑΟΚ σε ένα ματς με μεγάλο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Οι κίτρινοι ψάχνουν τους τρεις βαθμούς για να ξεφύγουν από τις τελευταίες θέσεις του πίνακα και ο Δικέφαλος το θετικό αποτέλεσμα για να παραμείνει σε τροχιά Ευρώπης. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της 20ης αγωνιστικής:

    Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου

    16:00 Ιωνικός Πανιώνιος (Supersport)

    17:45 Απόλλων Καλαμαριάς Αιγάλεω (Alpha)

    19:30 Καλλιθέα ΑΕΚ (Supersport)

    Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου

    14:45 Εργοτέλης Ξάνθη

    16:45 Ηρακλής ΟΦΗ (Alpha)

    17:00 Παναθηναϊκός Κέρκυρα (Supersport)

    19:00 Ολυμπιακός Χαλκηδόνα (Alpha)

    19:00 Άρης ΠΑΟΚ (Supersport)

    [22] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Λονδίνο, 26 Φεβρουαρίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Ο ιδρυτής της Διεθνούς Αμνηστίας, Πίτερ Μπένενσον, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα από την εδρεύουσα στο Λονδίνο διεθνή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, ο Μπένενσον «έριξε φως στο σκοτάδι των φυλακών, στη φρίκη των θαλάμων βασανιστηρίων και στη τραγωδία των στρατοπέδων θανάτου ανά τον κόσμο».

    Ο Μπένενσον, που είχε δεσμευθεί στην καταπολέμηση της αδικίας στο κόσμο, ίδρυσε την Αμνηστία το 1961.Πέθανε χθες (Παρασκευή), αλλά τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά.

    Η Διεθνής Οργάνωση έχει σήμερα περί τα 1,8 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε πάνω από 150 χώρες.

    [23] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΥ ΤΟ 2008

    Μόσχα, 26 Φεβρουαρίου 2005 (17:50 UTC+2)

    Η Ρωσία θα διακόψει το 2008 τη λειτουργία του τελευταίου αντιδραστήρα της, ο οποίος παράγει πλουτώνιο για στρατιωτικούς σκοπούς, μετέδωσε σήμερα το Ιτάρ-Τας επικαλούμενο αξιωματούχους της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενεργείας.

    «Σήμερα η Ρωσία διαθέτει τρεις αντιδραστήρες που παράγουν πλουτώνιο για στρατιωτικούς σκοπούς, δυο στο Σεβέρσκ στην περιοχή του Τομσκ (δυτική Σιβηρία) και έναν στο Γιελεζνογκόρσκ στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ», πρόσθεσε το πρακτορείο.

    «Οι αντιδραστήρες στο Σεβέρσκ θα κλείσουν το 2007 και αυτός στο Γιελεζνογκόρσκ το 2008», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενεργείας, ο αντιδραστήρας του Γιελεζνογκόρσκ τροφοδοτεί την πόλη με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν μπορεί να σταματήσει η λειτουργία του εάν δεν βρεθεί μια άλλη πηγή ενέργειας.

    Υπογράμμισαν, ωστόσο, ότι «η προβλεπόμενη διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων αυτών δεν θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει αποθηκευμένο αρκετό πλουτώνιο στη χώρα ώστε να κατασκευαστούν τα απαραίτητα πυρηνικά όπλα».

    [24] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 26 Φεβρουαρίου 2005 (11:21 UTC+2)

    Βελτιώνεται σταδιακά η κατάσταση της υγείας του Πάπα, όμως αξιωματούχοι του Βατικανού καλούνται να αποφασίσουν κατα πόσο η υγεία του Ποντίφηκα, του επιτρέπει να δώσει την καθιερωμένη κυριακάτικη ευλογία του προς του πιστούς, από το παράθυρο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται από την Τετάρτη το βράδυ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο Ποντίφικας πέρασε μια ακόμη ήσυχη νύχτα και ότι αναπνέει πλέον κανονικά, δίχως την βοήθεια αναπνευστήρα.

    Ο Πάπας εισήχθη την Τετάρτη βράδυ στο νοσοκομείο, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε σκόπιμο από τους γιατρούς να υποβληθεί σε επέμβαση τραχειοτομής.

    Από το απόγευμα της Πέμπτης αφαιρέθηκε ο αναπνευστήρας και ο Πάπας αναπνέει κανονικά αν και δεν θα μπορέσει να μιλήσει για πολλές ημέρες. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο Βάλς, αποκάλυψε ότι όταν ο ποντίφικας επανέκτησε τις αισθήσεις του μετά την επέμβαση σε σημείωμα αστειευόμενος έγραψε προς τους συνεργάτες του: «Τι μου έκαναν;»

    Το επόμενο προγραμματισμένο ιατρικό ανακοινωθέν για τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.

    Πάντως η υποτροπή της γρίπης που καθήλωσε τον Πάπα για δέκα ημέρες στο νοσοκομείο στις αρχές Φεβρουαρίου θεωρείται σοβαρή καθώς πάσχει και από την ασθένεια του Πάρκινσον.

    Ανησυχία μεταξύ Καθολικών

    Η υγεία του Πάπα προβληματίζει τους αξιωματούχους του Βατικανού και αυξάνει τις φωνές που ζητούν την παραίτηση του.

    Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Κάρντιφ, Πίτερ Σμίθ, είναι μεταξύ των αρχιερέων του καθολικισμού που δεν έχει, όπως λέει, ψευδαισθήσεις

    «Είναι σαφές ότι ο Πάπας έχει πάρει την κατιούσα εξ αιτίας της κακής του υγείας. Φοβούμαι πως δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες. Το Βατικανό είναι πολύ προσεκτικό στις επίσημες ανακοινώσεις του και τα ιατρικά ανακοινωθέντα είναι λακωνικά δίχως λεπτομέρειες. Ωστόσο η κατάσταση δεν κρύβεται πλέον», επισημαίνει ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Καρντιφ στην Ουαλλία.

    Κύκλοι μέσα στους κόλπους του Καθολικισμού διερωτώνται πως μπορεί ο Πάπας, με την ανεπανόρθωτα κλονισμένη του υγεία, να διοικεί μια εκκλησία με πάνω από ένα δισεκατομμύριο πιστούς.

    Μάλιστα μέσα στο κονκλάβιο του Βατικανού δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν ακόμα και την παραίτηση του, κάτι πρωτάκουστο για την Καθολική Εκκλησία.

    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, μάλιστα αναφέρουν ότι ο ποντίφικας έχει ήδη συντάξει επιστολή παραίτησης.

    [25] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

    Παρίσι, 26 Φεβρουαρίου 2005 (11:18 UTC+2)

    Την παραίτηση του υπέβαλε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ερβέ Γκαϊμάρ, καθώς πυκνώνουν οι καταγγελίες για κατάχρηση των προνομίων του. Η παραίτηση του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

    Ο κύριος Γκαϊμάρ αναμένεται να δώσει συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση για να εξηγήσει -μεταξύ άλλων - τους λόγους που τον οδήγησαν να διαμένει σε υπερπολυτελή κατοικία που κόστιζε στους φορολογούμενους πάνω από 200 χιλιάδες δολάρια το χρόνο.

    Στη δήλωση παραίτησης του αναλαμβάνει την ευθύνη για «το σοβαρό σφάλμα κρίσης» στο οποίο υπέπεσε αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί την χώρα του με όλες του τις δυνάμεις. Ο κ. Γκαϊμάρ ανέλαβε τα ηνία της γαλλικής οικονομίας πριν τρεις μήνες.

    Ιστορικό

    Πριν δέκα μέρες αποκαλύφθηκε ότι ο γάλλος πολιτικός ζούσε μαζί με την σύζυγο του και τα οκτώ παιδιά του σε μια από τις ακριβότερες περιοχές του Παρισιού.

    Σε συνέντευξη του σε γαλλικό περιοδικό, ο κ. Γκαϊμάρ απολογούμενος είπε ότι δεν θα χρειαζόταν να μένει σε υπερπολυτελή κατοικία εάν είχε μεγάλα εισοδήματα όπως όλοι οι γάλλοι πολιτικοί. Είναι γιος τσαγκάρη -όπως είπε - και δεν έχει δική του περιουσία.

    Σύμφωνα με νέα αποκάλυψη όμως ο γάλλος πολιτικός είχε παράλληλα ένα μεγάλο διαμέρισμα στο Παρίσι το οποίο νοίκιαζε.

    Πριν δυο μέρες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν έδωσε στον κ. Γκαϊμάρ προθεσμία δυο ημερών να εξηγήσει τη συμπεριφορά του.

    Καθώς όμως η δημοτικότητα του έπεφτε την Παρασκευή αποκαλύφθηκε ότι είναι ιδιοκτήτης πέντε ακόμη κατοικιών σε άλλες περιοχές της Γαλλίας.

    [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Τελ Αβίβ, 26 Φεβρουαρίου 2005 (11:16 UTC+2)

    Στη σύλληψη πέντε παλαιστίνιων προχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τους οποίους πιστεύουν ότι συνδέδονται με την επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε την Παρασκευή τα μεσανύχτα σε νυχτερινό κέντρο στο Τελ Αβίβ.

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 50 τραυματίστηκαν από την επίθεση.

    Είναι η πρώτη επίθεση αυτού του είδους σε ισραηλινό έδαφος μετά την σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στις αρχές του μήνα.

    Η κυβέρνησης του Ισραήλ δήλωσε ότι η αυτή η εγκληματική ενέργεια αποδεικνύει την αποτυχία της νέας Παλαιστινιακής Αρχής να πατάξει τη δράση των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή υποσχέθηκε να τιμωρήσει αυστηρά τους υπεύθυνους της επίθεσης που επιχειρούν να σαμποτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία.

    Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς συγκάλεσε εκτάκτως τους διοικητές των Υπηρεσιών Ασφαλείας και τους ζήτησε να συνεργασθούν με τους ισραηλινούς για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

    Αντιδρώντας στην επίθεση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να λάβουν «άμεσα και δραστικά μέτρα» για την ανακάλυψη όλων όσων βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

    «Θέλουμε να δούμε έργα για να πεισθούμε ότι η Παλαιστινιακή πλευρά δεν πρόκειται να ανεχθεί την τρομοκρατία» υπογράμμισε η Κοντολίζα Ράις.

    Αντικρουόμενες, στο μεταξύ είναι οι πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται για την εγκληματική αυτή ενέργεια.

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Ασοσιέιτετ Πρές πως ο αυτόχειρας ήταν μέλος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Αγκτσά που στρατολογήθηκε από την Χετζμπολά, την οργάνωση που έχει έδρα τον Λίβανο και χρηματοδοτείται από τη Συρία.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χετζμπολά αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στο επεισόδιο.

    Νεαρά τα θύματα

    Ο βομβιστής πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό την ώρα που οι νεαροί θαμώνες εισέρχονταν στο παραλιακό κλαμπ.

    Νωρίτερα, οι φύλακες του κέντρου τον είχαν εντοπίσει και του απαγόρευσαν την είσοδο

    «Αν είχε μπει μέσα στην αίθουσα θα θρηνούσαμε δεκάδες νεκρούς» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

    Το συγκεκριμένο κλαμπ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές και κάθε Παρασκευή βράδυ είναι ασφυκτικά γεμάτο.

    Στο παρελθόν και άλλα κέντρα διασκέδασης στην παραλία του Τελ Αβίβ είχαν γίνει στόχοι παλαιστίνιων βομβιστών. Το 2001 από επίθεση αυτοκτονίας στο κλαμπ Δελφινάριο, έχασαν τη ζωή τους 21 νέοι Ισραηλινοί.

    [27] ΟΜΙΛΙΑ Ν. ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟ Γ. ΦΑΡΣΑΚΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Φεβρουαρίου 2005 (19:20 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 19:30, στη Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλ. Σβώλου) θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου με θέμα «Ο χαράκτης και πεζογράφος Γιώργος Φαρσακίδης».

    Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλόγο Σαράντα Εκκλησιών.

    [28] Ο Α. ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ" ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (22:56 UTC+2)

    Αύριο (Σάββατο) και μεθαύριο (Κυριακή) 27 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στο Θέατρο του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, το «Νέο Θέατρο» Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το έργο του Γκαμπριέλ Αρού «ΝΑΙ», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

    «Όταν ο περιορισμένος χώρος για ρινγκ θανάτου μετατρέπεται σε υβρίδιο άνθισης ειλικρινών αισθημάτων, συναισθημάτων, ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας και φιλίας, τότε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ στέκεται πάνω από προκαταλήψεις, σκοπιμότητες, την τυφλή χειραγώγηση και τον καλλιεργημένο φανατισμό...»

    [29] ΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Φεβρουαρίου 2005 (22:53 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 21.00, στο Θέατρο του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού από τη σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου - Παρασκευοπούλου. Στο πιάνο θα την συνοδεύσει ο Δημήτρης Νέπκας.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άριες και αποσπάσματα από Όπερες των Verdi, Bellini, Puccini, Delibes, Counod, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 26 February 2005 - 19:13:54 UTC