Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ
  • [02] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ GPO
  • [03] ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [04] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ
  • [06] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ
  • [07] ΑΙΧΜΕΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ" ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  • [08] ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ MEADOWS ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [10] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ 7η ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ
  • [11] ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤτΕ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ
  • [13] "ΧΑΘΗΚΑΝ" 6.000 ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ
  • [14] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ
  • [15] ΤΟ SRS ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
  • [17] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
  • [18] ΑΝΤΙΣΕΡΒΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΕΒΟ
  • [19] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 79-76 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο ΚΡΟΝΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΗΣ ΤΕΜΘ
  • [21] ΤΟ ΛΙΓΚ ΚΑΠ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΤΣΕΛΣΙ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  • [23] Ο ΛΑΓΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [24] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΚΙΡΓΙΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
  • [25] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΒΟΜΒΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
  • [26] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ- ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [27] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ
  • [28] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (11:47 UTC+2)

    Απάντηση στους επικριτές του, έδωσε από τον άμβωνα του ναού των Αγίων Πάντων, στην Καλλιθέα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, δηλώνοντας ότι "εάν νομίζουν όσοι μας πολεμούν ότι θα παραιτηθώ, ή ότι θα πάψω να ομιλώ είναι βαθιά νυχτωμένοι".

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι ο πιο πιστός στην Ευρώπη και αυτό ενοχλεί . "Πρέπει να λείψουν" , είπε, " εκείνοι που σηκώνουν τη σημαία. Πρέπει να γίνει η παγκοσμιοποίηση. Οι σκανδαλοποιοί έρχονται και παρέρχονται . Μην εγκαταλείπετε την Εκκλησία".

    Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε "εμείς δεν γίναμε παπάδες για να πλουτίσουμε. Εγώ δεν έχω μία δεκάρα". Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να συσπειρωθούν γύρω από την Εκκλησία και τους ποιμένες τους.

    Μάλιστα τόνισε ότι τα σκάνδαλα "είναι αναγκαία να υπάρχουν για να δοκιμάζονται οι άνθρωποι, αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να σεβόμαστε την Εκκλησία".

    Μέσα σε ένα ακροατήριο το οποίο ξεσπούσε συνεχώς σε κραυγές "άξιος, άξιος" και χειροκροτήματα ο Αρχιεπίσκοπος έκανε επίθεση εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης λέγοντας ότι η υπόθεση απασχολεί τα ΜΜΕ πάνω από ένα μήνα λες και ήταν πρωτοφανή εγκλήματα αυτά τα οποία δείχνουν.

    Έφτασαν, είπε, και στο σημείο να ασχολούνται με εμπερίστατα Πατριαρχεία όπως το Ιεροσολύμων και να αποθωρακίζουν τις ψυχές των ανθρώπων.

    Ο κ. Χριστόδουλος με δάκρυα στα μάτια κάλεσε πολλές φορές τους πιστούς να έρθουν πιο κοντά στην Εκκλησία, πιο κοντά στους ποιμένες για να αποκρούσουν τις απειλές της προπαγάνδας, όπως είπε, με την πίστη τους στην Εκκλησία.

    [02] ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΕ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ GPO

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (10:48 UTC+2)

    Το "ισχυρό χαρτί" της κυβέρνησης αποδεικνύεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ έπειτα από ένα χρόνο διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα που έχει αποκτήσει εδώ και μια τετραετία έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα βασικά συμπεράσματα από τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης της εταιρίας GPO (Greek Public Opinion) που διενεργήθηκε το διάστημα από 21/2 έως και 24/2 για λογαριασμό του "Τύπου της Κυριακής".

    "Αέρα" εκλογικής υπεροχής που υπερβαίνει τα όρια της τετραετίας εμφανίζεται, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης, για τη ΝΔ. Στο ερώτημα "αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με τις εντυπώσεις που έχετε ως τώρα, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα είναι πρώτο;" το 51,6% στο σύνολο του εκλογικού σώματος απαντά ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, έναντι του 25,2% που απαντά το ΠΑΣΟΚ. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το ποσοστό στο προβάδισμα της ΝΔ προσεγγίζει το 74,8%, ενώ στους ψηφοφόρους του ΚΚ το 52,7%.

    Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι προοπτική νίκης έχει το κόμμα τους, με ποσοστό 50,4%, έναντι του 26% που προβλέπει ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ.

    Διαφορά που προσεγγίζει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται υπέρ του κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα "ανεξαρτήτως από το τι ψηφίζετε, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό;" ο κ. Καραμανλής έχει ποσοστό 48,1%, έναντι του 28,6% που εμφανίζεται για τον κ. Παπανδρέου. Ο συγκεκριμένος δείκτης ανεβαίνει στο 86,1% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ αξιοσημείωτη θεωρείται η άποψη των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, που θεωρούν καταλληλότερο τον πρωθυπουργό σε ποσοστό 38,4%, έναντι του 16,1% που απαντά ο Γ. Παπανδρέου.

    Στην πρόθεση ψήφου η "διαφορά ασφαλείας" έναντι του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 39,2%, ΠΑΣΟΚ 33,3%), ενώ στην παράσταση νίκης υπερβαίνει τις 55 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 71,5%, ΠΑΣΟΚ 15,2%).

    Αξιοσημείωτο είναι - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εφημερίδα - ότι ένα χρόνο μετά την εκλογική ήττα της 7ης Μαρτίου 2004, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο δεν εμφανίζει σημαντικά στοιχεία ανάκαμψης αλλά δείχνει να μην έχει συνέλθει από το εκλογικό "σοκ".

    Θετικά και μάλλον θετικά κρίνει το μέχρι στιγμής έργο και την εικόνα της κυβέρνησης το 39,5% στο σύνολο της κοινής γνώμης. Το συγκεκριμένο στοιχείο υπερβαίνει το 70% στους ψηφοφόρους της ΝΔ, ενώ ποσοστό 65,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τα κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά, έναντι του 23,8% που τα κρίνει ουδέτερα και του 10,1% που αντιμετωπίζει θετικά τη μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία. Περισσότερο αρνητικοί για το κυβερνητικό έργο εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, ποσοστό 49,9% έναντι του 26,6% που έχει ουδέτερη εικόνα.

    Στο σύνολο της κοινής γνώμης θετικά - μάλλον θετικά εμφανίζονται το έργο και η εικόνα του πρωθυπουργού σε ποσοστό 54,1%. Το προσωπικό πρωθυπουργικό προφίλ του κ. Καραμανλή αγγίζει ποσοστό 84%, στους ψηφοφόρους της ΝΔ Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ σε ποσοστό 38,8% αποτιμούν θετικά το έργο και την εικόνα του πρωθυπουργού σε αυτό τον ένα χρόνο έναντι του 25% που έχει ουδέτερη στάση και του 36,2% που τον κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

    Αρνητική είναι η αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της κοινής γνώμης με ποσοστό 42,4% έναντι του 31,8% που έχει ουδέτερη γνώμη και του 25,3% που αποτιμά αρνητικά το έργο και την εικόνα του ΠΑΣΟΚ σε αυτό τον ένα χρόνο.

    Σαφέστερα καλύτερη εικόνα από εκείνη του κόμματός του έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, καθώς ποσοστό 41,9% αποτιμά θετικά το έργο και την παρουσία του, έναντι 35,7% που αξιολογεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνητικά και του 21,7% που έχει ουδέτερη στάση.

    Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, υπεροχή της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή εντοπίζεται στην πλειοψηφία των τομέων της πολιτικής και ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλειας, αλλά και εκείνα που αναφέρονται στη λεγόμενη "βαριά ατζέντα" όπως η διαχείριση της οικονομίας.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ είναι κόμμα με μεγαλύτερη αξιοπιστία, ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα, με όραμα για το μέλλον, περισσότερο σύγχρονο και οργανωμένο.

    [03] ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Τη στήριξη του ιδίου και του κόμματός του στην ευρωπαϊκή προοπτική του Βελιγραδίου τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε την Κυριακή, στο Βελιγράδι, στις εργασίες του συνεδρίου, προσκεκλημένος του Δημοκρατικού Κόμματος και προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, και απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

    «Αγαπητοί φίλοι,

    Για μια ακόμη φορά βρίσκομαι στη Σερβία. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ, που βρίσκομαι με φίλους, που βρίσκομαι εδώ με τον ηγέτη σας και φίλο μου, Μπόρις Τάντιτς.

    Είμαι εδώ για να επαναλάβω ένα μήνυμα. Το μήνυμα που έδωσα δίπλα στον τάφο του φίλου μας Ζόραν Τζίντζιτς.

    Το σημερινό μήνυμα είναι ένα μήνυμα από την Ελλάδα, ένα μήνυμα από το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα προσωπικό μήνυμα.

    Πιστεύω στη Σερβία, πιστεύουμε στη Σερβία. Πιστεύουμε στο κόμμα σας, το Δημοκρατικό Κόμμα και τον αγώνα σας για δημοκρατία. Επιθυμούμε να γίνετε μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένεια. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ευρωπαϊκή κοινότητα θα είναι καλύτερη με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Η ευρωπαϊκή κοινότητα, παρά τις δυσκολίες, έχει δώσει ευημερία πέρα από κάθε φαντασία και έχει γίνει μοντέλο για όλο τον κόσμο. Η ευρωπαϊκή κοινότητα θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά οι παλιές αξίες της θα παραμείνουν διότι είναι η καρδιά της κοινότητάς μας. Είναι ο στόχος που έχουμε για Δημοκρατία, για κοινωνική αλληλεγγύη, για ειρήνη και συνεργασία. Αυτοί είναι οι στόχοι που έχουμε για την Ευρώπη, αυτοί είναι οι στόχοι που έχουμε για τη Σερβία.

    Ένταξη στην Ευρώπη σημαίνει μια ισχυρή φωνή στην Διεθνή Κοινότητα, σημαίνει μια ισχυρή ομάδα που θα προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα. Σημαίνει οικονομικό μοντέλο, που θα προωθήσει στην κοινωνική συνοχή και ασφάλεια, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Σημαίνει μια σύγχρονη κοινωνία που επιτρέπει σε διαφορετικές εθνότητες, διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες να συνυπάρξουν ειρηνικά, σεβόμενες η μια την άλλη. Σημαίνει μια σύγχρονη κοινωνία που δεσμεύεται ότι θα υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία.

    Για κάθε Σέρβο αυτό θα σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερη ελευθερία και ευκαιρίες. Για να γίνει αυτό, η Σερβία πρέπει να κάνει την Ευρώπη στρατηγικό της στόχο, διότι πολλοί λένε ότι αυτός ο στόχος είναι πολύ μακρινός.

    Είναι σημαντικός, θα τον επιτύχουμε κάποτε αλλά γιατί να κάνουμε κάτι τώρα. Άλλοι λένε ότι θα μας κάνουν χάρη, μας το οφείλουν. Διαφωνώ με αυτή τη λογική. Όσο περισσότερα κάνει η Σερβία για το στόχο αυτό, τόσο το γρηγορότερο θα αποτελέσει μέρος αυτής της οικογένειας. Όσο η Σερβία δεν περιμένει χάρες, αλλά αγωνίζεται για να επιτύχει το στόχο της, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Όσο σκληρότερα εργαστείτε για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα σας τόσο γρηγορότερα θα απαντήσει η Ευρώπη θετικά και θα υποστηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειές σας. Αυτή είναι μια συμμαχία για την οποία χρειάζονται δύο κι αυτό το γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα.

    Πρέπει μόνο, να υποστηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσετε τα εμπόδια στην πρόοδό σας προς την Ευρώπη. Σίγουρα πρέπει να γίνουν θυσίες για να γίνετε μέρος ενός μεγαλύτερου οργανισμού, για να γίνετε πιο ισχυροί, πιο ελεύθεροι, πιο αποτελεσματικοί. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και σεις μπορείτε να το επιτύχετε. Πιστεύουμε στη Σερβία.

    Το Σερβικό έθνος θα πρέπει να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές στο μέλλον.

    Σας ζητώ να θυμηθείτε τη στιγμή που κάνατε το πρώτο σημαντικό βήμα, τον Οκτώβριο του 2000, όταν ξεκινήσατε την διαδικασία για να φέρετε τη δημοκρατία στη χώρα και να την βγάλετε από την απομόνωση. Ο στόχος αυτός δεν έχει εκπληρωθεί. Κάποιοι σας παγίδευσαν, και επιμήκυναν την απομόνωση. Έχετε τη μεγάλη ευθύνη για την επόμενη γενιά.

    Μπροστά σε όλους μας βρίσκονται μεγάλοι στόχοι, στόχοι οι οποίοι στην ουσία είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες δημιουργήθηκε η ΕΕ. Απαραίτητη είναι η γενναιότητα, απαραίτητη είναι η πολιτική βούληση, απαραίτητο είναι ένα πολιτικό κόμμα με το οποίο θα εργαστούμε για τους κοινούς σκοπούς, θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της αλλαγής και της προόδου .

    Στο πρόσωπο του φίλου μου, του Μπόρις Τάντιτς, έχετε έναν ηγέτη, έναν ευρωπαίο ηγέτη, που κατανοεί ότι η Σερβία πρέπει να κινηθεί ταχύτατα προς την Ευρώπη και να γίνει μέλος της ΕΕ, πιστό στην παράδοση της χώρας, όχι όμως αιχμάλωτη του παρελθόντος. Που κατανοεί ότι η Σερβία πρέπει να πάει μπροστά εξουδετερώνοντας τις πολιτικές του φόβου και δημιουργώντας πολιτικές της ελπίδας. Που πιστεύει ότι πρέπει να έχετε θεσμούς, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ, οικονομία, επιχειρήσεις, που να είναι σεβαστοί από τους πολίτες. Θεσμούς ανοιχτούς για όλους και μακριά από τη διαφθορά. Που να δημιουργούν σε όλους τους Σέρβους το αίσθημα της ασφάλειας και την ευημερία.

    Θέλω να απευθύνω πρόσκληση σε σένα Μπόρις, να δουλέψουμε μαζί, το κόμμα σας και το κόμμα μας, η Ελλάδα και η Σερβία. Να δουλέψουμε μαζί γι αυτόν το στόχο. Αγωνιστήκατε για τη Δημοκρατία, έχετε ένα σχέδιο για τη Σερβία και η Σερβία χρειάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, η περιοχή χρειάζεται ένα τέτοιο σχέδιο.

    Κι έχετε μια ικανή ομάδα, που μπορεί να νικήσει. Πρέπει να συνεχίσετε να παρέχετε το όραμα στο έθνος.

    Οι πολίτες χρειάζονται ένα δημοκρατικό κόμμα και η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα που θα την οδηγήσει στην Ευρώπη. Σας χρειαζόμαστε.

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ χρειαζόμαστε το Δημοκρατικό Κόμμα ως εταίρο μας στην Ευρώπη, η Ευρώπη χρειάζεται ένα κόμμα σαν το Δημοκρατικό Κόμμα

    Πιστεύω πως τα δυο κόμματα μας, κόμματα μεταρρυθμιστικά, κόμματα μεταρρυθμιστών, μπορούν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια δύναμη, μια πολιτική βούληση, που θα στείλει στην Ευρώπη ένα μήνυμα από τα Βαλκάνια, που θα είναι θετικό και προοδευτικό.

    Και είμαι χαρούμενος Μπόρις, που την επόμενη εβδομάδα θα βρεθείς στο συνέδριο μας στην Αθήνα και θα στείλεις το μήνυμα σου στον ελληνικό λαό.

    Τέλος, θα ήθελα να σου δώσω ένα μικρό συμβολικό δώρο. Αυτό το δώρο, είναι ένα αρχαίο βάζο, που απεικονίζει την γέννηση της Ευρώπης, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα και θέλω μόνο να πω «Μόνο εμπρός, μόνο προς την Ευρώπη».

    Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

    Μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε συνάντηση με τον κ. Τάντιτς

    [04] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΟΣΚΑΡ

    Λος Άντζελες, 27 Φεβρουαρίου 2005 (17:20 UTC+2)

    Για τη μεγαλύτερη βραδιά της χρονιάς, αυτή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, ετοιμάζεται απόψε το Χόλιγουντ. Η 77η απονομή των βραβείων μπήκε στην τελική της ευθεία και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Kodak Theatre του Λος Άντζελες είναι δρακόντεια.

    Μεταξύ αυτών που αναμένεται να διαβούν το κόκκινο χαλί που έχει ήδη στρωθεί έξω από την αίθουσα της τελετής είναι ο Τζόνι Ντεπ, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και όλη η «αφρόκρεμα» της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

    Το Aviator και το Million Dollar Baby, κατά πολλούς η καλύτερη ταινία του Κλιντ Ίστγουντ, αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το χρυσό αγαλματάκι, στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ενώ σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθεί η αναμέτρηση και σε πολλές άλλες κατηγορίες.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κατατρόπωσε τον Κόλιν Φαρέλ και κέρδισε το βραβείο του χειρότερου ηθοποιού της χρονιάς για την "ερμηνεία" του στο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ "Φαρενάιτ 9/11".

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΔ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Για ολισθηρό κατήφορο του ΠΑΟΚ κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση- απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Αθανασάκη.

    «Για τη Νέα Δημοκρατία , όπως επεσήμανε και ο γραμματέας την Κ.Ε. κ. Ευ. Μεϊμαράκης , θέματα που αφορούν θεσμούς δε μπορούν να αποτελούν αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης ή εσωκομματικών ισορροπιών.

    »Το ΠΑΣΟΚ όμως, συνεχίζει με συνέπεια να ακολουθεί τον ολισθηρό του κατήφορο. Αντί για ουσιαστικές απαντήσεις επιλέγει το δρόμο των ύβρεων , της οξύτητας και της αλαζονείας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Καλείται δε το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει «επί ποιών κυβερνήσεων συνέβησαν όσα σήμερα αποκαλύπτονται; Ποιοί με την πολιτική τους συμπεριφορά δημιούργησαν κλίμα ανοχής σε τέτοια φαινόμενα; Σε ποιανού την αυλή φύτρωσαν «τα άνθη του κακού»;

    «Ας αποφασίσει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για την ταμπακέρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:55 UTC+2)

    Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώθηκε ότι την Τρίτη, 1η Μαρτίου 2005 στις 12 το μεσημέρι θα συνέλθει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με θέμα την Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) και εισηγητή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο

    [07] ΑΙΧΜΕΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΚΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ" ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Στην προηγούμενη κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, έστρεψε τα πυρά του ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αφορμή τα «παρακμιακά» φαινόμενα που απασχολούν τη δημοσιότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου νιώθει ότι χάνει στις δημοσκοπήσεις, και εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αναζητεί ενόχους δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης από τη Μεσσηνία, όπου περιοδεύει, και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει πότε προέκυψαν αυτά τα φαινόμενα και ποιος έχει την κυβερνητική ευθύνη γι' αυτά.

    Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι «ασχημονεί και εκτίθεται γιατί αποκαλύπτει τις προθέσεις και τους στόχους της ΝΔ, η οποία καταφεύγει και πάλι στη γνωστή μέθοδο του αντιπερισπασμού για τη μετάθεση του θέματος στο ΠΑΣΟΚ».

    «Διαφάνεια παντού, διαφάνεια για τα πάντα, διαφάνεια για όλους, όλη η αλήθεια στο λαό. Τους Βαβύληδες και τους Γιοσάκηδες τους χαρίζουμε εκεί όπου ανήκουν. Τη λάσπη που έχουν στην αυλή τους, ας μην επιχειρούν να τη μεταφέρουν σε άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που εμπλέκει το συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, Αλέξη Ρόντο, με τον Βαβύλη, ο κ. Αθανασάκης τόνισε: «Έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ρόντο για το δημοσίευμα αυτό και ο κ. Ρόντος, δηλώνει , ότι ούτε είχε ποτέ ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Απόστολο Βαβύλη και ότι πρόθεσή του είναι μετά την επιστροφή του στην Αθήνα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα αυτό».

    [08] ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:19 UTC+2)

    Τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τσαρλς Ρις, θα δεχθεί αύριο, στις 11:30 το πρωί, στο γραφείο του, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΦΩΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ MEADOWS ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (16:10 UTC+2)

    Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Graham Meadows, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Προκειμένου να αποδοθεί η πλήρης εικόνα για το περιεχόμενο της επιστολής του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Graham Meadows προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τμήμα της οποίας δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Βήμα» της 26ης Φεβρουαρίου 2005, είναι απαραίτητη η κατανόηση του θέματος και των πραγματικών συνεπειών καθώς και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δια της αρμόδιας Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG.

    » Συνέπεια της επιστολής δεν είναι σε καμία περίπτωση η περικοπή πόρων για τα Προγράμματα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA/ Ελλάδα-Τουρκία και INTERREG IIIB/ARCHIMED αλλά η προσωρινή διακοπή επεξεργασίας αιτήσεων πληρωμής έως την υποβολή των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου στα οποία εμπλέκονται όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά όλοι οι διασυνοριακοί και διακρατικοί εταίροι (Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Τουρκία).

    » Εντός του Μαρτίου θα υποβληθούν και τα επικαιροποιημένα συστήματα για τα υπόλοιπα προγράμματα όπου απαιτείται, με βάση την αναθεώρηση των προγραμματικών κειμένων και εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

    » Αμέσως μετά την κάλυψη της εν λόγω υποχρέωσης αναμένεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής η άρση της διακοπής επεξεργασίας πληρωμών για τα Π.Κ.Π. INTERREG IIIA/ Ελλάδα-Τουρκία και INTERREG IIIB/ ARCHIMED.

    » Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι παρά τις σοβαρότατες καθυστερήσεις στη διαχείριση των Προγραμμάτων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι απορροφητικότητας που θέτει ο κανόνας ν+2, με αποτέλεσμα να μην χαθεί ούτε ένα Eυρώ αλλά επιπλέον, να έχει ήδη καλυφθεί από το 2004, κατά περιπτώσεις, μέρος του στόχου για το τρέχον έτος».

    Ο ακόλουθος πίνακας παρουσιάζει συγκριτικά στοιχεία πληρωμών πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και έως 31.12.2004.

    A/A ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ (Αρχικώς Εγκεκριμένη) ΠΡΑΓΜ/ΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ) ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΑΓΜ/ΣΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (%)

    ΕΩΣ 31/12/2004 ΕΩΣ 7/3/2004 ΕΩΣ 31/12/2004 ΕΩΣ 7/3/2004

    (1) (2) (3) (4)=(2)/(1) (5)=(3)/(1)

    1 INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ 97.333.333 24.540.986 2.726 25,21% 0,00%

    2 INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 62.666.667 19.329.489 2.726 30,84% 0,00%

    3 INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ 120.000.000 18.953.255 3.540 15,79% 0,00%

    4 INTERREG III A / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 226.675.332 94.988.464 43.568.444 41,91% 19,22%

    5 INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΆ* 46.664.004 - - - -

    * Δεν είχε ενεργοποιηθεί εντός του 2004

    [10] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ 7η ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (16:05 UTC+2)

    Στον σύνθετο ρόλο του Υπουργείου Ανάπτυξης στη φαρμακευτική έρευνα, ο οποίος, όπως τονίζει, καθορίζεται από τις βασικές επιδιώξεις της αναπτυξιακής στρατηγικής της Χώρας, όπως αυτή διαμορφώνεται στο νέο αναπτυξιακό νόμο, αναφέρεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σε χαιρετισμό του στην 7η Ημερίδα Φαρμακολογίας, στην οποία δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» λόγω ασθενείας.

    «Η φαρμακευτική έρευνα είναι κινητήρια δύναμη του μεγαλύτερου, επικερδέστερου, δυναμικότερου και πλέον καινοτομικού κλάδου της παγκόσμιας οικονομίας, του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας. Στην Ελλάδα όμως, η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων μειώνεται δραστικά τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει, ως ποσοστό των συνολικών πωλήσεων, από 77% το 1987 στο 19% το 2003» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Σιούφας.

    Σε ό,τι αφορά τους στόχους της φαρμακευτικής πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνει πως αυτοί είναι η ανάπτυξη του κλάδου (η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής), η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά του φαρμάκου.

    «Οι γενικότεροι στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου είναι η ενίσχυση της έρευνας για την προώθηση νέων τεχνολογιών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η εφαρμογή καινοτομιών στην παραγωγή» προσθέτει ο υπουργός, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της φαρμακευτικής έρευνας, η οποία «βασική ή εφαρμοσμένη, στο πανεπιστήμιο ή στην παραγωγή, μπορεί να αποτελέσει τον κύριο μοχλό για την επιτυχία αυτών των στόχων».

    [11] ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (14:54 UTC+2)

    «Οι επενδύσεις ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας μπορεί να χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΑΝ με ποσοστά 30%, 40%, ενώ ειδικά για τα Φωτοβολταϊκά η επιδότηση μπορεί να φθάσει στο 50%» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δίκτυο Ανώτατων Στελεχών, στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Μακεδονίας και Θράκης και τα εναλλακτικά προγράμματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων για ήπιες μορφές ενέργειας».

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σαλαγκούδης, οι επενδύσεις ΑΠΕ στην Ανατολική Μακεδονία μπορούν να λάβουν ποσοστό επιδότησης από 35% έως 55%, δηλαδή το υψηλότερο ποσοστό που λαμβάνει η νεοϊδρυθείσα μικρομεσαία επιχείρηση.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στον μηχανισμό Χρηματοδότησης από Τρίτους, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν μοντέρνο μηχανισμό χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων και κυρίως επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

    Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι «σε μία σύμβαση ΧΑΤ, ο επενδυτής χρηματοδοτεί και αναλαμβάνει το ρίσκο μιας ενεργειακής επένδυσης το άμεσο όφελος της οποίας απολαμβάνει ο χρήστης» και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας σε μία βιομηχανική μονάδα με χρηματοδότηση όχι από την ίδια την βιομηχανία αλλά από έναν τρίτο επενδυτή. «Ο επενδυτής αποπληρώνεται την επένδυσή του και λαμβάνει την απόδοση επί των επενδεδυμένων κεφαλαίων του με βάση την ενεργειακή απόδοση της επένδυσης» εξήγησε ο κ. Σαλαγκούδης, ανακοινώνοντας ότι σχεδιάζεται ένα νομοσχέδιο που θα προωθεί αυτό τον μηχανισμό, αίροντας διάφορα εμπόδια που καθυστερούν την ανάπτυξη του και τα οποία σχετίζονται κυρίως με την προστασία της επένδυσης του χρηματοδότη από πιθανή αποτυχία ή χρεοκοπία της παραγωγικής διαδικασίας του χρήστη.

    Ειδικά για το αιολικό και γεωθερμικό δυναμικό της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τόνισε τα εξής: «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης υπάρχει σημαντικό αιολικό δυναμικό που έχει προκαλέσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 350 MW. Από αυτά λειτουργούν ήδη 94 MW και πολύ σύντομα αναμένεται να συνδεθούν με το ηλεκτρικό σύστημα και να λειτουργήσουν άλλα 60 MW. Άλλα 30 MW αιολικών πάρκων διαθέτουν άδεια εγκατάστασης. Από τα αιολικά πάρκα που διαθέτουν άδεια παραγωγής τα 100 MW θα συνδεθούν μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας, δεδομένου ότι σήμερα το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο είναι ασθενές και δεν επαρκεί για την απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

    »Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου, που όταν ολοκληρωθεί πιθανόν να επιτρέψει ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του τοπικού αιολικού δυναμικού. Πριν τρεις εβδομάδες υπέγραψα την απόφαση έγκρισης της Μελέτης Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) όπου εντάσσεται για πρώτη φορά το έργο αυτό με όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

    »Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει επίσης και αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί. Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια σας και τα στελέχη της είναι πρωτοπόρα σε αυτή τη προσπάθεια και έχουν συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις διαβουλεύσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει για τους κανόνες αξιοποίησης του ανανεώσιμου αυτού πόρου. Εμείς, μετά από μια επίπονη εργασία, προχωράμε στη ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη Γεωθερμία. Έχουμε σχεδόν τελειώσει την απόφαση για τους διαγωνισμούς αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων την οποία θα υπογράψω μέσα στον επόμενο μήνα. Επίσης, θα υπογραφεί σύντομα η απόφαση για τον χαρακτηρισμό των γεωθερμικών πεδίων της χώρας σύμφωνα με σχετική μελέτη-γνωμοδότηση που έχει υποβάλει το ΙΓΜΕ. Τέλος, εργαζόμαστε και θα ολοκληρώσουμε στο επόμενο διάστημα τον Κανονισμό Γεωθερμικών Εργασιών».

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤτΕ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ

    Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (13:10 UTC+2)

    Μέτρα για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα ζητά μέσα από την ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Ν. Γκαργκάνας, την οποία θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη 1 Μαρτίου.

    Οπως γράφει η "Βραδυνή της Κυριακής", στην έκθεση θα κρούεται ο κώδων του κινδύνου για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, τη διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και τον υπερδανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες - αναφέρεται στο δημοσίευμα - η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2005 κάτω από το 3,5% αλλά θα συνεχίζει να είναι πολύ υψηλότερος του μέσου όρου της ευρωζώνης.

    Αναφορικά με τον πληθωρισμό η ΤτΕ εκτιμά ότι η συγκράτησή του το 2004 δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. Ιδιαίτερα ο δοιμκός πληθωρισμός που δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές των τιμών των καυσίμων και των νωπών οπωροκηπευτικών, ανήλθε στο 3,3%.

    Για το ασφαλιστικό η ΤτΕ επισημαίνει την ανάγκη μείωσης της ανεργίας και παράτασης του χρόνου εργασίας στην κατεύθυνση της βελτίωσης των οικονομικών ασφαλιστικών ταμείων, ενώ στην αγορά εργασίας προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία και σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή.

    [13] "ΧΑΘΗΚΑΝ" 6.000 ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

    ΑΘΗΝΑ, 27 Φεβρουαρίου 2005 (09:49 UTC+2)

    Όπως προκύπτει από έγγραφο, που έφθασε στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, στις 9 Φεβρουαρίου, την πενταετία 1998-2003 εκποιήθηκαν με «γκρίζες» διαδικασίες πάνω από 6.000 βαγόνια του OΣE, δηλαδή το 40% του τροχαίου του υλικού, όμως τα έσοδα και οι αγοραστές του υλικού δεν προκύπτουν από ασφαλή στοιχεία.

    Συντάκτης του εγγράφου αυτού είναι ο κ. Δημήτρης Kαραπάνος, αιρετό μέλος

    του Δ.Σ. του OΣE και βαθύς γνώστης του οργανισμού, καθώς έχει διατελέσει και διευθύνων σύμβουλός του.

    Oπως αναφέρεται σε αυτό: «Mεταξύ 1-1-1998 και 31-12-2003, από τις αντίστοιχες ετήσιες εκθέσεις πεπραγμένων του OΣE φέρονται να έχουν εκποιηθεί 70 ντιζελάμαξες, 40 αυτοκινητάμαξες, 101 επιβατικά βαγόνια, 16 βαγόνια - εστιατόρια, 9 ταχυδρομικά βαγόνια και 5.651 φορτηγά βαγόνια»!

    O κ. Kαραπάνος φαίνεται ότι θίγει το θέμα του εκποιημένου τροχαίου υλικού του OΣE για τρίτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ απευθυνόμενος προς το Δ.Σ. χαρακτηρίζει τις απαντήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου K. Γιαννακού ως υπεκφυγές «που με ωθούν να υποπτεύομαι τα χειρότερα, για την τεκμηρίωση ή μη των οποίων η ευθύνη ανήκει πλέον σε υπερκείμενα όργανα».

    Eδώ και οκτώ μήνες, ενώ ερωτάται η ηγεσία του OΣE πότε και πώς έγιναν οι εκποιήσεις των βαγονιών, ποιοι είναι οι αγοραστές και τι εισέπραξε ο οργανισμός, αυτή δείχνει ότι αδυνατεί να εμφανίσει ακόμα και έσοδα από τους τόνους του ατσαλιού που «αγόρασαν» οι εκλεκτοί σε τιμές... διάλυσης.

    Παράγων του υπουργείου Oικονομίας που έλαβε γνώση του εγγράφου Kαραπάνου

    δήλωσε στην «Kαθημερινή» ότι πρόκειται περί σοβαρότατης αποκάλυψης, πίσω από την οποία μπορεί να κρύβεται κύκλωμα στημένων εκποιήσεων με εμπλοκή και υπηρεσιακών παραγόντων, γι' αυτό μάλλον απαιτείται διαχειριστικός έλεγχος. Tο κρούσμα είναι ίσως συνυφασμένο με την αλλαγή του τρόπου εκποίησης του τροχαίου υλικού που μέχρι το 1997 πραγματοποιείτο με συγκεκριμένες διαδικασίες μέσω του OΔΔY.

    Aπό τότε και μέχρι σήμερα τη διαδικασία αυτή κινεί ο ίδιος ο OΣE, μέσω των διευθύνσεών του, που κατέχουν υλικό, αυτές το χαρακτηρίζουν υπό εκποίηση, και οι τρεις περιφέρειες του Oργανισμού προχωρούν σε υποτιθέμενους πλειστηριασμούς. Iσως με την αυθαιρεσία και την αποκέντρωση που πλέον επικρατεί να ωφελούνται πολλές τσέπες, εντός και εκτός του OΣE.

    [14] ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Χάγη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης οδηγείται αύριο ο πρώην διοικητής του στρατού των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Ρασίμ Ντέλιτς, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων και Κροατών από το 1993 έως το 1995, στην κεντρική Βοσνία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο Ντέλιτς ήταν διοικητής μονάδας του στρατού των μουσουλμάνωντης Βοσνίας, στην οποία μετείχαν και μέλη της ισλαμιστικής ομάδας «ελ Μουτζαχεντίν» που φέρεται να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Σημειώνεται ότι εκτός του Ντέλιτς, ενώπιον των αρχών της Χάγης οδηγείται αύριο και ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός, Ραντίβογε Μίλετιτς.

    [15] ΤΟ SRS ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:08 UTC+2)

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) παραμένει το πλέον δημοφιλές στη Σερβία, αφού σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Στρατηγικού Μάρκετινγκ και Έρευνας ΜΜΕ το 33,2% των Σέρβων δηλώνουν πως θα στηρίξουν το SRS στις επόμενες εκλογές, ενώ το 24,6% τάσσεται υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος (DS). Στην τρίτη θέση, με μεγάλη ωστόσο διαφορά από τα δυο πρώτα, κατατάσσεται το Κίνημα Δύναμη της Σερβίας (SS), που συγκεντρώνει 12%.

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα είναι το ισχυρότερο στο σερβικό κοινοβούλιο, με 82 βουλευτές, οι οποίοι δεν φάνηκαν, ωστόσο, αρκετοί προκειμένου να του δώσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Τον Μάρτιο του 2004, σχηματίστηκε ένας συνασπισμός κομμάτων υπό το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση στην έρευνα, με ποσοστό 11.6%. Ο συνασπισμός αυτός είχε τη στήριξη συνολικά 130 βουλευτών και ανέλαβε τα «ηνία» της εξουσίας. Στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, ο υποψήφιος του DS, Μπόρις Τάντιτς, επιβλήθηκε του υποψηφίου του SRS, Τόμισλαβ Νίκολιτς, στον β' γύρο.

    [16] ΣΕΡΒΙΑ: ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

    Βελιγράδι, 27 Φεβρουαρίου 2005 (18:45 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου ανέτρεψε προηγούμενη δικαστική απόφαση και αποφάσισε να επιστρέψει στον κρατούμενο στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το σπίτι του, στο προάστιο Ντέντινιε της σερβικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Blic, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου βασίστηκε στο γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς κρατούνταν στις φυλακές της Χάγης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης κι έτσι δεν μπόρεσε να ασκήσει το δικαίωμα της υπεράσπισής του.

    Η βίλα της οικογένειας Μιλόσεβιτς στο προάστιο Ντέντινιε αγοράστηκε δυο μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών του 1999 και το κόστος της αγοράς ήταν μόλις 2.000 γερμανικά μάρκα. Πρωτόδικα αποφασίστηκε πως η αγορά ήταν παράνομη, καθώς ο Μιλόσεβιτς είχε δηλώσει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ είχε ήδη στη διάθεσή του ακόμη ένα σπίτι στο Βελιγράδι.

    [17] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Ποντγκόριτσα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (18:14 UTC+2)

    Υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου τάσσονται οι Αλβανοί που διαβιούν στη μικρή αυτή δημοκρατία, που μαζί με τη Σερβία απαρτίζουν την ένωση Σερβίας- Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών (Μαυροβουνίου), Φερχάτ Ντινόσα, δήλωσε ότι οι Αλβανοί της περιοχής είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, καθώς θεωρούν ότι ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια.

    Ο ηγέτης της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών, αφού επισήμανε ότι η αλβανική κοινότητα θα δώσει το «παρών» στις κάλπες, σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, υποστήριξε ότι η Ποντγκόριτσα δεν θα μπορέσει ποτέ να έχει ίσα δικαίωμα με τους Σέρβους, εντός της ένωσης.

    [18] ΑΝΤΙΣΕΡΒΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΡΑΓΕΒΟ

    Σεράγεβο, 27 Φεβρουαρίου 2005 (18:02 UTC+2)

    Ανησυχία έχει προκαλέσει στο Σεράγεβο η εμφάνιση αντισερβικών συνθημάτων, υπό τη μορφή γκράφιτι, που φέρουν την υπογραφή του Μουσουλμανικού Νεανικού Κινήματος ή άλλως ΜΟΡ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων SRNA, οι αρμόδιες αρχές του βοσνιακού υπουργείου Εσωτερικών ερευνούν τους δημιουργούς του γκράφιτι στους τοίχους των σπιτιών του οικισμού Ίλιτζα του Σεράγεβο, όπου εκτός των συνθημάτων, όπως «σφάξτε τους Σέρβους», υπάρχουν ζωγραφισμένα μισοφέγγαρα κι ένα αστέρι. Το γκράφιτι φέρει την υπογραφή της ΜΟΡ.

    Τα αντισερβικά συνθήματα έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής, όπως, όμως, υποστηρίζει ο διευθυντής του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας των Σέρβων του Σεράγεβο, στην Ίλιτζα, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια μηνύματα κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν εμφανιστεί συνθήματα όπως «Θάνατος στους Σέρβους» και «Προσοχή! Απαγορεύεται η είσοδος στα σκυλιά και τους Σέρβους».

    [19] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 79-76 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη σε βάρος του Ολυμπιακού πέτυχε ο Πανιώνιος. Επικράτησε με 79-76 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης και βρέθηκε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά τη διεξαγωγή της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο Ουότσον που πέτυχε 19 πόντους, ενώ από τον Ολυμπιακό ξεχώρισε ο Πέρι που πέτυχε και αυτός 19 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 23-18, 49-35, 63-59, 79-76.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μέμος Ιωάννου): Φαλέκας , Πετρόπουλος 3 (1), Σιγάλας 8 (1), Περπέρογλου 6 (1), Ράιτ 8, Διαμαντόπουλος 15 (1), Οικονόμου 16 (1), Ουότσον 19, Κουλ 4.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Πέρι 19 (1), Μέισον 15 (3), Γκόρενς 2, Ζορόσκι 8 (2), Κορωνιός 3 (1), Σκλάβος 2, Γιούρκοβιτς 13 (1), Αγαδάκος 8, Γκούλιας 6.

    [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: Ο ΚΡΟΝΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ ΤΗΣ ΤΕΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Με την κατάκτηση από τον Κρόνο Σερρών (67 βαθμοί) της πρώτης θέσης στο περιφερειακό πρωτάθλημα παίδων ολοκληρώθηκαν σήμερα στο δημοτικό γυμναστήριο της Πυλαίας οι αγώνες που διοργάνωσε η Τοπική Επιτροπή Αρσης Βαρών Μακεδονίας Θράκης, υπό την αιγίδα της ΕΟΑΒ.

    Οι πρώτοι νικητές των αγώνων είναι:

    Πρωτάθλημα παίδων

    50κ. Αρακελιάν (Ηρακλής Καβάλας) 160,

    56κ. Χατζίδης (Κρόνος Σερρών) 172,5,

    62κ. Μπουτζαράς (Ηρακλής Καβάλας) 212,5,

    69κ. Μαρτάσωφ (Ηρακλής Καβάλας) 225,

    77κ. Γκουκατσιάν (Ηρακλής Καβάλας) 202,5,

    85κ. Αφουξενίδης (Απόλλων Καλαμαριάς) 235,

    94κ. Εβογιάν (Κρόνος Σερρών) 255,

    +94κ. Παντελόπουλος (Πήγασος Τρ.) 302,5.

    Η βαθμολογία:

    Κρόνος Σερρών 67 βαθμοί. Ηρακλής Καβάλας 58β, Απόλλων Καλαμαριάς 27β.

    [21] ΤΟ ΛΙΓΚ ΚΑΠ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΤΣΕΛΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:13 UTC+2)

    Το Λιγκ Καπ για τρίτη φορά στην ιστορία της πήρε η Τσέλσι. Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο επικράτησε στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ της Λίβερπουλ με 3-2 στην παράταση (1-1 ο κανονικός αγώνας) και έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Η Λίβερπουλ προηγήθηκε στο μόλις στο 1' με τον Ρίισε, ενώ στο 79' ο Φερέιρα εκτέλεσε φάουλ και ο Στίβεν Τζέραρντ, στην προσπάθεια του να διώξει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντούντεκ (1-1). Στην παράταση η Τσέλσι είχε τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης και είχε δοκάρι στο 92΄ με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Στο 107΄ ο Ντρογκμπά έδωσε το προβάδισμα στους Λονδρέζους, ενώ πέντε λεπτά αργότερα (112΄) ο Ματέγια Κέζμαν έκανε το 3-1, για να μειώσει ο Νούνεζ στο τελικό 3-2 στο 113΄.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σ. Μπένετ. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Χίπια, Τραορέ, Χάμαν, Κέζμαν, Λάμπαρντ, Νταφ και Κάραγκερ.

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ντούντεκ, Φίναν, Καραγκερ, Χίπια, Τραορέ (67΄ Μπίσκαν), Λουίς Γκαρσία, Τσέραρντ, Χάμαν, Ρίισε, Κιούελ (56΄ Νούνεζ), Μοριέντες (74΄ Μπάρος).

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Φερείρα, Καρβάλιο, Τέρι, Γκαλάς (74΄ Κέζμαν), Γιάροσικ (45΄ Γκουντγιόνσεν), Λάμπαρντ, Μακελελέ, Κόουλ (81΄ Τζόνσον), Ντρογκμπά, Νταφ.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Το γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου στο 74' ήταν αυτό που έλυσε την πολιορκία στα καρέ της Κέρκυρας και χάρισε μια ακόμη νίκη στον Παναθηναϊκό με 1-0.

    Το παιχνίδι πρόσφερε πλούσιο θέαμα με τις δύο ομάδες να κάνουν αρκετές καλές φάσεις. Ομως στο δεύτερο ημίχρονο η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε μονόλογο των "πρασίνων" που έχασαν πολλές ευκαιρίες με σημαντικότερη αυτή του 42' όταν σουτ του Σαπάνη έξω από την περιοχή η μπάλα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των Κερκυραίων και στην επαναφορά ο Γκέκας δεν μπόρεσε να την στείλει με κεφαλιά στα δίκτυα. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 74'  με σουτ του Κωνσταντίνου από το ύψος του πέναλτι μετά από συνδυασμό των Βόουτερ και Γκέκα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κεμπαρίδης του συνδέσμου Σερρών. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Κόλτζος, Μάριτς, Σύρος και Γκούμας

    ΠΑΟ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Ρουμπάκης (50΄ Βόουτερ), Μόρις, Γκούμας, Μάριτς, Σαπάνης, Σκάτσελ, Χαραλαμπίδης (69΄ Ολισαντέμπε), Κωνσταντίνου, Γκέκας (80΄ Κώτσιος).

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Γκίτκος, Αμανατίδης, Σύρος, Γεωργίου, Κόλτζος, Μπράγκα (31΄ Πετράς), Μπουγκανέμ, Ν΄ Ντιαγέ (80΄ Ντεμπά), Γκαρόζης, Πανόπουλος (80΄ Νινιάδης), Φοφόνκα.

    [23] Ο ΛΑΓΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει τη νίκη (1-0) σε βάρος του ΟΦΗ, προσθέτοντας άλλους τρεις βαθμούς στη βαθμολογία του. Το παιχνίδι έγινε στο Καυτατζόγλειο κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας των «κυανόλευκων» και το μοναδικό τέρμα πέτυχε ο Λαγός.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο τη νίκη. Στο 11' σουτ του Δρούγα πέρασε λίγο πάνω από τα δοκάρια του τερματοφύλακα του ΟΦΗ. Οι Κρητικοί ισορρόπησαν το ματς και βρέθηκαν κοντά στο γκολ στο 35' με τον Μπελεβώνη, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας του Αμπάρη, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν και άλλο ένα δοκάρι με τον Πίτσο στο 58΄. Στο 71΄ ο ΟΦΗ έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Κουνενάκη για χτύπημα εκτός φάσης στον Ιωάννου. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 85΄ όταν ο Λαγός πήρε πάσα από τον Κεϊτά και με δυνατό σουτ νίκησε τον Σηφάκη.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ταπατζάς (Θράκης). Κίτιρνες κάρτες αντίκρισαν οι Κουνενάκης, Πίτσος και Αρβανίτης, ενώ κόκκινη κάρτα είδε στο 71' ο Κουνενάκης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σεγκιρί, Παπαζαχαρίας (84΄ Διαμαντίδης), Κεϊτά, Λαγός (90΄ Στεφανής), Δρούγας, Ιώαννου, Πουρσανίδης, Παπαποστόλου (64΄ Κ.Καπετάνος), Κατσαμπής, Φορτούζι

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Αρβανίτης, Κολιτσιδάκης, Μπελεβώνης, Αδάμος, Κουνενάκης, Χατζατριάν, Πίτσος, Τομάς, Μαχλάς, Καζαντζής (74΄ Κουτσουρές).

    [24] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΚΙΡΓΙΖΙΑ ΚΑΙ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

    Μπισκέκ, 27 Φεβρουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Εν μέσω καταγγελιών για κρούσματα εκτεταμένης νοθείας διεξήχθησαν την Κυριακή οι εκλογές στην Κιργιζία και το Τατζικιστάν, δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία.

    Στο Τατζικιστάν, έξι κόμματα διεκδικούν τις συνολικά 63 έδρες του κοινοβουλίου, με τους 41 βουλευτές να εκλέγονται απευθείας- μέσω της ψηφοφορίας. Οι υπόλοιπες 22 έδρες μοιράζονται σε όσα κόμματα συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

    Αδιαφιλονίκητο φαβορί της σημερινής αναμέτρησης θεωρείται το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου Εμομαλί Ραχμόνοφ, τον οποίο οι αντίπαλοί του κατηγορούν, ωστόσο, για «εθισμό» στην εξουσία, αφού πρόσφατα πέρασε τροπολογία, η οποία του δίνει το δικαίωμα επανεκλογής στον προεδρικό θώκο έως το 2020.

    Ο μοναδικός ουσιαστικά αντίπαλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος είναι το Κόμμα Ισλαμικής Αναγέννησης, το μοναδικό που εκπροσωπείται και στην απερχόμενη βουλή, με μόλις, ωστόσο, δύο βουλευτές.

    Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη σημερινή διαδικασία εκτιμάται ότι άγγιξε το 68%.

    Στην Κιργιζία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, κατήγγειλε «σοβαρές παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας σε όλες τις περιφέρειες» της χώρας.

    Την εκλογή στην 75μελή νέα Βουλή διεκδικούν συνολικά 390 υποψήφιοι.

    [25] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΕΞΕΡΡΑΓΗ ΒΟΜΒΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

    Μαδρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2005 (19:25 UTC+2)

    Βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη το μεσημέρι έξω από ξενοδοχείο σε τουριστικό θέρετρο της νοτιοανατολικής Ισπανίας, αλλά δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός, αφού το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί αυτή την εποχή.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η βόμβα εξερράγη στον κήπο του ξενοδοχείου, στην πόλη Βιλατζογιόσα, κοντά στο Αλικάντε.

    Της έκρηξης προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στη βασκική εφημερίδα Gara, μια μέθοδο που χαρακτηρίζει τις ενέργειες της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

    [26] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΡΑΝ- ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Μόσχα, 27 Φεβρουαρίου 2005 (17:08 UTC+2)

    Ιράν και Ρωσία υπέγραψαν τελικά τη συμφωνία για παροχή από τη Μόσχα πυρηνικών καυσίμων για τον ιρανικό πυρηνικό αντιδραστήρα στο Μπουσέχρ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται όρος, που υποχρεώνει το Ιράν να επιστρέφει το εμπλουτισμένο ουράνιο μετά τη χρησιμοποίησή του στο σταθμό. Ο όρος αυτός αποτελεί ουσιαστικά μια δικλείδα ασφαλείας με στόχο την αποτροπή της κατασκευής πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

    Από την πλευρά της, η Τεχεράνη επανέλαβε, ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα θα λειτουργεί μόνο για την παραγωγή ενέργειας.

    Ο αντιδραστήρας στο Μπουσέχρ είναι ο πρώτος του Ιράν και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τη Ρωσία

    [27] ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Τελ Αβίβ, 27 Φεβρουαρίου 2005 (16:35 UTC+2)

    Αποφασισμένος να «παγώσει» κάθε ειρηνευτική προσπάθεια και να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, εάν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν τις συνθλίψει, όπως φέρεται να είπε, εμφανίστηκε, σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

    «Δεν θα υπάρξει διπλωματική πρόοδος, επαναλαμβάνω, καμιά διπλωματική πρόοδος, έως ότου οι Παλαιστίνιοι αναλάβουν δυναμική δράση προκειμένου να εξαφανίστουν τις τρομοκρατικές ομάδες και τις υποδομές τους στα εδάφη της δικαιοδοσίας της Παλαιστινιακής Αρχής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρόν, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

    Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλα 50 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στο Τελ Αβίβ.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστρεψε τα πυρά του και κατά της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες του πυρήνα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δαμασκό ήταν αυτοί που οργάνωσαν την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μποΐμ, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός χτυπήματος κατά της Συρίας, αλλά ζήτησε μεγαλύτερη πίεση από τη διεθνή κοινότητα στη Δαμασκό προκειμένου να καμφθεί η στήριξη που, όπως υποστήριξε, παρέχει σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες.

    [28] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

    Παρίσι, 27 Φεβρουαρίου 2005 (12:01 UTC+2)

    Τίθεται από σήμερα σε ισχύ η πρώτη Παγκόσμια Συνθήκη για τη μείωση του καπνίσματος, κι ενώ κάθε χρόνο, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που έχουν σχέση με το κάπνισμα. Η συνθήκη μέχρι στιγμής, έχει επικυρωθεί από 57 χώρες.

    Προβλέπει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων, έλεγχο της σήμανσης στις συσκευασίες, και περιορισμό της χρήσης του καπνού σε δημόσιους χώρους,

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί ότι «η κατανάλωση καπνού θα επιφέρει πρόωρο θάνατο σε 10 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2020, αν η σημερινή τάση δεν αναχαιτιστεί» .


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 February 2005 - 19:14:05 UTC