Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] AΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΑΒΥΛΗ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ"
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 12ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ. ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ
  • [04] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ 12η ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ
  • [05] ΤΗ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Σ.
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΠΑΤΡΑ
  • [07] ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [08] ΤΗΝ 6η CAR&MOTO- BOAT ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΩΫΣΙΟΥ-ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [12] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [13] Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Δ.Κ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ
  • [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  • [15] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.
  • [16] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΣΤ
  • [17] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [18] ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ Η ΕΝΑΝΤΙ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ
  • [19] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΠΗΤΕΡ ΠΕΪΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [20] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [21] Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ" ΞΑΝΑ ΣΤΟ Μ.Μ.Θ.
  • [22] ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [23] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

  • [01] AΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΑΒΥΛΗ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2005 (10:33 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την έκδοση του Απόστολου Βαβύλη στην Ελλάδα.

    Επιπλέον, επανέλαβε ότι ο Απόστολος Βαβύλης θα έχει δίκαιη δίκη, όπως κάθε Ελληνας πολίτης.

    Θρίλερ για την έκδοση

    Ο δικηγόρος του Απόστολου Βαβύλη, Γιώργος Βλάχος, δήλωσε ότι ο εντολέας του δεν μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, προτού εκτίσει την ποινή του έχει επιβάλει η Ιταλική Δικαιοσύνη.

    Ο Απόστολος Βαβύλης καταδικάστηκε ερήμην το 1994 από δικαστήριο της Βενετίας για την μεταφορά 1,5 κιλού σε κάθειρξη 7 ετών. Ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι ο Απόστολος Βαβύλης πρόκειται να ασκήσει έφεση.

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο Απόστολος Βαβύλης θεωρούσε ως το χειρότερο σενάριο την σύλληψη του από τις Ιταλικές Αρχές και ότι προτιμούσε να συλληφθεί απ τις Ελληνικές Αρχές, αφού στη χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει δικαστικά μόνο δύο κατηγορίες και αυτές πλημμεληματικού χαρακτήρα, που επισείουν μικρότερες ποινές απ αυτή που του έχει επιβληθεί στην Ιταλία. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο πελάτης του σχεδίαζε να έρθει στην Ελλάδα μετά το Πάσχα και να διαψεύσει δημόσια και με στοιχεία όσα του καταλογίζουν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τις «πυραμίδες» της Αλβανίας και άλλες κατηγορίες.

    Η σύλληψη του Βαβύλη

    Από τα ηλεκτρονικά ίχνη του φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή του, εντοπίστηκε και συνελήφθη ο μέχρι σήμερα καταζητούμενος Απόστολος Βαβύλης, στην Μπολόνια της Ιταλίας.

    Όπως ανακοίνωσε, απόψε, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Αγγελάκος οι διωκτικές αρχές εντόπισαν το κρησφύγετο του καταζητούμενου χάρη στις συχνές επικοινωνίες που είχε μέσω Ιντερνετ με ηλεκτρονικά μηνύματα με άτομα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν, εδώ και περίπου ένα μήνα, αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Βαβύλης κρυβόταν στην Μπολόνια για αυτό είχε μεταβεί στην ιταλική πόλη κλιμάκιο αξιωματικών της ασφάλειας Αττικής, το οποίο με την καθοδήγηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ συνεργαζόταν στενά με την ιταλική αστυνομία.

    Συνδυάζοντας τις πληροφορίες και ακολουθώντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του καταζητούμενου, καθώς και στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Ιταλοί αστυνομικοί, από τη χρήση πιστωτικών καρτών που είχε στη διάθεσή του, έφτασαν σε ένα σπίτι στη βία ντε Κρεσέντσια της Μπολόνια, όπου έμενε μαζί με την ιταλίδα φίλη του Ιλίτσια Ταντέ, 50 χρόνων. Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας και συνέλαβαν τον Βαβύλη και τη φίλη του η οποία κατηγορείται για υπόθαλψη.

    Όπως είπε ο κ. Αγγελάκος, ο Βαβύλης συνελήφθη φορώντας ράσα και την ώρα που είχε ανοιχτό το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και έστελνε ηλεκτρονικό μήνυμα σε άτομο που δεν αποκάλυψε τα στοιχεία του ο αρχηγός. Ο Βαβύλης κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μπολόνια.

    Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκο, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του, αλλά οι λεπτομέρειες για την τύχη του θα καθοριστούν από την δικαστική συνεργασία δεδομένου ότι ο Βαβύλης έχει καταδικαστεί και στην Ιταλία και υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και από τις ιταλικές αρχές.

    Ο Βαβύλης, στην Μπολόνια χρησιμοποιούσε ελληνικό διαβατήριο με το όνομα Αντώνιος Αϊβαλιώτης του Ιωσήφ το οποίο είχε εκδοθεί το Σεπτέμβριο του 2003 από τη Νομαρχία Αθηνών με πλαστά πιστοποιητικά. Ο κ. Αγγελάκος είπε ότι το θέμα του διαβατηρίου ερευνάται, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν για την έκδοσή του είχε εκδώσει πριν αστυνομική ταυτότητα με το όνομα αυτό και αν ναι, από ποια υπηρεσία και με ποιών τη βοήθεια.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η σύλληψη του Βαβύλη σχετίζεται με τις συλλήψεις δύο καταζητούμενων Ιταλών μαφιόζων στην Ελλάδα, χθες και σήμερα, ο κ. Αγγελάκος απάντησε ότι υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Ιταλικών και ελληνικών αρχών και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας επιτεύχθηκαν τόσο οι συλλήψεις των Ιταλών στην Ελλάδα όσο και του Βαβύλη, στην Μπολόνια.

    Αμέσως μετά τη σύλληψη του Βαβύλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης απέστειλε ευχαριστήριο τηλεγράφημα στον ομόλογό του στην Ιταλία και στον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Αγγελάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον αρχηγό της Ιταλικής Αστυνομίας με τον οποίο, όπως είπε, είχε απευθείας και συνεχή επαφή όλες αυτές τις ημέρες.

    Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας της Μπολόνιας για τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη αλλά επιβεβαίωσαν την πληροφορία ανεπίσημα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Βαβύλης συνελήφθη το απόγευμα στη Βία ντε Κρρεσέντσι σε μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού και του νοσοκομείου Ματζιόρε. Αστυνομικές πηγές έλεγαν ότι τον παρακολουθούσαν αρκετές ημέρες αφού εντόπισαν το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε.

    Ο Βαβύλης συνελήφθη σε διαμέρισμα της Βία ντε Κρεσέντσι και ήταν φιλοξενούμενος μιας Ιταλίδας η οποία δεν γνώριζε την δράση του, όπως ισχυρίστηκε η ίδια. Ήταν ντυμένος πολιτικά και δεν πρόβαλε καμιά αντίσταση.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ"

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Με ένα κατηγορηματικό «όχι» απάντησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, εξηγώντας ότι «οι υπουργοί που απαρτίζουν μια κυβέρνηση πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο, ώστε να ενημερωθούν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο. Τώρα είναι που έχουμε μπει πια στη φάση που οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να υλοποιούνται».

    Για τα ζητήματα συμβατότητας στο θέμα του «βασικού μετόχου», δηλώνει ότι αναζητείται ο κοινός τόπος. Εκείνο που δεν αλλάζει, σημειώνει, είναι η πολιτική απόφαση και η στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα της διαφάνειας.

    «Ο στόχος της διαφάνειας παραμένει αμετακίνητος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τονίζει πως η Κομισιόν και ο πρόεδρός της συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική στόχευση. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της συμβατότητας της ελληνικής νομοθεσίας -και του νόμου του ΠΑΣΟΚ και του νόμου της Ν.Δ. - «αναζητούμε τον κοινό τόπο, άρα και κάποιες τροποποιήσεις. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η πολιτική απόφαση και η στάση μας στα ζητήματα της διαφάνειας», επισημαίνει.

    Ο πρωθυπουργός αποκρούει την κριτική που ασκείται ότι η κυβέρνηση έχασε χρόνο για την προώθηση της πολιτικής της, δηλώνει ότι δεν θα επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα και προσθέτει πως δεν είναι αλήθεια ότι αντιδικούν οι υπουργοί για τις αρμοδιότητες.

    Αναφερόμενος σε στελέχη της κυβέρνησής του επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση κανείς δεν είναι μόνιμος. Όλοι δοκιμάζονται», ενώ προσθέτει ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν δημόσιες θέσεις λόγω και του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η επανίδρυση του κράτους θέλει διαρκή επένδυση πολιτικής δύναμης και πρωτοβουλιών και σημειώνει ότι έχουν γίνει πολλές βελτιωτικές κινήσεις, όπως οι νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν τα ΚΕΠ.

    Στα θετικά του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός καταγράφει την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, και την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας. Στα αρνητικά κατατάσσει «ό,τι αρνητικά έχει το ελληνικό Δημόσιο με τις γνωστές χρονοβόρες και δυσκίνητες διαδικασίες που αναγκαστικά τα χρεώνεται κάθε κυβέρνηση».

    Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, λέει ο πρωθυπουργός, είναι να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν θα θιγούν ζητήματα απολύσεων ή αποζημιώσεων, αλλά θέματα που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    Ο κ. Καραμανλής κάνει λόγο για ανοίκεια επίθεση που γίνεται στην κυβέρνηση και αναφερόμενος στα περί πολέμου αναφέρει ότι γνωρίζει τα κίνητρα και ο πόλεμος αφορά ένα σύνολο πραγμάτων που απαιτούνται για να κινητοποιηθεί η οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους και τις ανησυχίες για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς το Π.Δ. εφαρμόζεται κανονικά. Η κυβέρνηση, αναφέρει, έκανε αυτό που έπρεπε και να λάβει υπόψιν την γνώμη του ΣτΕ. Δεν προδικάζω την απόφαση, λέει, αλλά ακόμη και αν το τμήμα κρίνει αντίθετα, τότε το θέμα θα λυθεί από την Ολομέλεια.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Άγκυρα, ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η Ελλάδα επιδιώκει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων, πως θέλει να προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και ότι είναι σωστή πολιτική η στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς θέτει ένα πλαίσιο μετά από πολλά χρόνια που δεν ικανοποιεί πλήρως την Ελλάδα αλλά δίνει μια προοπτική που αξίζει να τη συζητήσει κανείς.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 12ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΥΠ.ΕΞ. ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π. - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Κομοτηνή, 23 Απριλίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, της «Συμφωνίας της Κομοτηνής» όπως ονομάστηκε, ολοκληρώθηκαν σήμερα (Σάββατο) στην Κομοτηνή οι εργασίες της 12ης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.) του οποίου, έως τώρα, την Προεδρία είχε η Ελλάδα.

    Στο μήνυμά του προς τις αντιπροσωπείες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρείχαν οι χώρες τους προς τον ΟΣΕΠ τονίζοντας πως χωρίς αυτήν δεν θα είχαν υλοποιηθεί οι στόχοι που είχε θέσει η Ελληνική Προεδρία.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυσή του ο ΟΣΕΠ έχει ενηλικιωθεί πλέον, έχει σταθερές δομές και αυξημένες ευθύνες και πρόσθεσε:

    «Στη νέα ευρωπαϊκή προοπτική του 21ου αιώνα ο Οργανισμός είναι έτοιμος να παίξει κύριο ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της αλληλοκατανόησης στις ευαίσθητες περιοχές όπως τα Βαλκάνια και ο Καύκασος και να φέρει κοντά τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως η περαιτέρω επαφή και στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΟΣΕΠ και της ΕΕ αποτέλεσε τον κυρίαρχο στόχο της Ελληνικής Προεδρίας και συνεχίζει να αποτελεί στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    [04] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΗ 12η ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Ο.Σ.Ε.Π.

    Κομοτηνή, 23 Απριλίου 2005 (19:16 UTC+2)

    «Σας καλωσορίζω και πάλι σήμερα εδώ στη Θράκη, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια περιοχή στην οποία συνυπάρχουν ελεύθερα και δημιουργικά διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικοί πολιτισμοί. Η Θράκη λειτούργησε και λειτουργεί ως πρότυπο ανοικτής ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, αντικατοπτρίζοντας τη θετικότερη έκφραση της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τον χαιρετισμό του στη 12η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.), που έληξε σήμερα στην Κομοτηνή.

    «Επιλέξαμε συμβολικά να διοργανώσουμε εδώ τη 12η Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των Κρατών-Μελών του Ο.Σ.Ε.Π. για να αποδείξουμε ότι αυτό που σε μικρογραφία πέτυχαν οι άνθρωποι της Θράκης, δηλαδή την κοινωνία της ανοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε:

    «Η Θράκη λειτούργησε στην ιστορία της ως γέφυρα μεταξύ λαών, πολιτισμών και αγορών και αυτόν ακριβώς το ρόλο διεκδικεί να διαδραματίσει και στο μέλλον. Η Συμφωνία της Κομοτηνής σηματοδοτεί ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα για τον ΟΣΕΠ θέτοντας τις βάσεις για στενότερη συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών,

    περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ΕΕ-ΟΣΕΠ και ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ΟΣΕΠ.

    »Σήμερα δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο ΟΣΕΠ έχει αναπτύξει μια ικανοποιητική εσωτερική δομή (διακυβερνητική, διακοινοβουλευτική, τραπεζική, επιχειρηματική και ακαδημαϊκή) και λειτουργία, μία ικανοποιητική παρουσία στη διεθνή και Ευρωπαϊκή σκηνή, που ασφαλώς πρέπει να εντατικοποιηθεί. Επίσης, είναι ένας οργανισμός αναγνωρισμένος στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, με το οποίο ο ΟΣΕΠ έχει υπογράψει και Μνημόνιο συνεργασίας.

    »Οι αποφάσεις της Κομοτηνής τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του Οργανισμού, ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι. »Η Ελλάδα υπήρξε από τις χώρες εκείνες, που υποστήριξαν ενεργά και συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής γειτονίας, που αφορά τόσο στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας όσο και στη Μεσόγειο. Έτσι, με ελληνική πρωτοβουλία διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού η πρώτη συνάντηση Ε.Ε. ΟΣΕΠ στις 11 Απριλίου 2005 στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και η Ελληνική πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε τόσο από τα Κράτη Μέλη του ΟΣΕΠ όσο και από την Ε.Ε. ενώ εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση, η συνάντηση αυτή να αποτελέσει πάγια τακτική. Μεγάλες δυνατότητες επίσης ανοίγονται για τον ΟΣΕΠ μετά την υιοθέτηση των Δημοσιονομικών Προοπτικών της Ε.Ε. για την περίοδο 2007-2013 και τη δυνατότητα χρηματοδότησης διμερών και περιφερειακών προγραμμάτων από το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο της Γειτονίας.

    »Προς τις παραπάνω κατευθύνσεις κινείται η Κοινή Δήλωση, που πρότεινε η Ελληνική Προεδρία για να σφραγίσει το εξάμηνό της στον ΟΣΕΠ και υιοθέτησαν οι υψηλοί αξιωματούχοι, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για το μέλλον του Οργανισμού προς δύο βασικές κατευθύνσεις: Ενδυνάμωση της λειτουργίας του ΟΣΕΠ, προς μια κατεύθυνση περισσότερο project-oriented και ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. ΟΣΕΠ σε διμερές επίπεδο.

    »Βασική επιδίωξη της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΣΕΠ ήταν η προώθηση, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, της σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης ΟΣΕΠ. Εστιάσαμε τη δραστηριότητά μας σε τομείς οι οποίοι καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των δράσεων του Οργανισμού, κατά κύριο λόγο οικονομικής φύσεως, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η έρευνα και ανάπτυξη, η υψηλή τεχνολογία, η χρηστή διακυβέρνηση και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Ομάδων Εργασίας και Διυπουργικών Συναντήσεων στους τομείς που προανέφερα, οι οποίες διεξήχθησαν σε διαφορετικές πόλεις και περιφέρειες της Ελλάδας, ούτως ώστε να υπάρχει και η κινητοποίηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης; και των τοπικών κοινωνιών.

    »Διοργανώθηκε με επιτυχία η πρώτη Ομάδα Εργασίας και Διυπουργική συνάντηση για την Ασφάλεια στην Αθήνα στις 1-3 Δεκεμβρίου 2004 σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας των Κρατών Μελών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση για την πάταξη της παράνομης διακίνησης ατόμων, γνωστής ως human trafficking.

    »Πέραν των σημαντικών προτάσεων και συμπερασμάτων της Διυπουργικής Συνάντησης για την ασφάλεια, με στόχο την καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς της περιοχής των Βαλκανίων και της Μαύρης θάλασσας, όπως π.χ. το κέντρο Αστυνομικής Συνεργασίας Διασυνοριακού Εγκλήματος SECI.

    »Το εν λόγω κέντρο διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και το επαρκές επίπεδο τεχνογνωσίας και αλληλοενημέρωσης αρμοδίων Υπηρεσιών, στοιχεία από τα οποία θα μπορεί να επωφεληθεί και ο ΟΣΕΠ προς καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

    »Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη στην έδρα του Οργανισμού, διοργανώθηκαν Ομάδες Εργασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οργανωτικά θέματα του ΟΣΕΠ και για την έρευνα και τεχνολογία.

    »Η δεύτερη Υπουργική Συνάντηση και Ομάδα Εργασίας ήταν αφιερωμένη στις Μεταφορές και διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη στις 26-28 Ιανουαρίου 2005 από κοινού με το Ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών, όπου υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση για τη διασύνδεση του συστήματος μεταφορών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας με τα Διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Υιοθετήθηκε για πρώτη φορά η πολιτική των θαλασσίων διαδρομών Μαύρης Θάλασσας- Αιγαίου που θα διασυνδέουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης του Πειραιά κ.α.

    »Η τρίτη Διυπουργική Συνάντηση Εσωτερικών και Δικαιοσύνης έλαβε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα η θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ για την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση με τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας για τα θέματα αυτά, το συντονισμό της οποίας ανέλαβε η χώρα μου για τα πρώτα δύο χρόνια.

    »Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των οικονομικών μας σχέσεων τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους άσκησης της εξωτερικής πολιτικής μας. Για το λόγο αυτό οργανώσαμε στη Θεσσαλονίκη στις 23-24 Φεβρουαρίου μαζί με το Κέντρο Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ επιχειρηματικό συνέδριο, όπου συμμετείχαν πάνω από 200 επιχειρηματίες και θεσμικοί φορείς από τις 12 χώρες καθώς και διεθνείς τράπεζες .

    »Η ενέργεια και πιο συγκεκριμένα η διπλωματία της ενέργειας και η διαχείριση των διεθνών ενεργειακών ζητημάτων αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως κεφάλαιο της οικονομικής διπλωματίας μιας χώρας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Με τη Διακήρυξη της Αλεξανδρούπολης, οι Υπουργοί Ενέργειας του ΟΣΕΠ δρομολόγησαν τη μελλοντική συνεργασία τους στον τομέα του φυσικού αερίου και των ηλεκτρονικών δικτύων στις 4 Μαρτίου 2005.

    »Τέλος, στη Ρόδο στις 31 Μαρτίου 2005 οι Υπουργοί Τουρισμού των χωρών μας υιοθέτησαν το Σχέδιο Δράσης για τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, ενώ θα διεξαχθεί στην Ελλάδα σύντομα με ελληνική πρωτοβουλία ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης στελεχών τουριστικών επαγγελμάτων των χωρών μας.

    »Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο γεγονότα μείζονος οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας τόσο για την περιοχή, όπου βρισκόμαστε σήμερα, όσο και για αρκετές από τις χώρες μας. Πρώτον, η υπογραφή του Πολιτικού Μνημονίου για την προώθηση κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξενδρούπολης μεταξύ Ρωσίας Βουλγαρίας και Ελλάδας και δεύτερον η ταχύτατη πρόοδος υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας Τουρκίας Καρατσάμπευ Κομοτηνής, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

    »Η Ελλάδα όχι μόνο μέσω της Προεδρίας της στον ΟΣΕΠ αλλά και γενικότερα διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή. Αναπτύσσει τις διμερείς και πολυμερείς πολιτικές της σχέσεις με τις Κυβερνήσεις των Κρατών της περιοχής, προωθεί την οικονομική συνεργασία μεταξύ των αγορών και ασκώντας πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας οικοδομεί γέφυρες μεταξύ των κοινωνιών .

    »Η ελληνική γεω-στρατηγική θεώρηση αναδεικνύει την κομβική θέση της Ελλάδας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας στο σημείο τομής του συστήματος των τριών θαλασσών : Κασπίας, Μαύρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου. Από πλευράς μας , τόσο η ύπαρξη απόδημου Ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων στον Καύκασο και τις βόρειες περιοχές της Μαύρης Θάλασσας όσο και η οικονομική και εμπορική σημασία της περιοχής δικαιολογούν την επιδίωξη στενής συνεργασίας με όλα τα Κράτη.

    Αναμφίβολα η περιοχή είναι μεγάλης γεω-στρατηγικής και οικονομικής σημασίας, η οποία καθορίζεται από τρία βασικά χαρακτηριστικά :

    1.Το μέγεθός της πρόκειται για αγορά 340 εκατομμυρίων καταναλωτών

    2.Η ιδιαίτερη δυναμικότητα και ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, που επιδεικνύουν οι τοπικές αγορές και

    3.Η ύπαρξη σημαντικών πηγών υδρογονανθράκων , που δίνουν στην περιοχή τον διπλό χαρακτηρισμό ως : α) παραγωγού ενέργειας, και β) περιοχή διαμετακόμισης ενέργειας .

    »Ειδικότερα για την Ελλάδα , η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας δεν αποτελεί απλώς μία περιοχή «στόχο» για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Η περιοχή αυτή είναι το άμεσο γεωγραφικό περιβάλλον μας, ένας χώρος όπου κινούμαστε και αναπτύσσουμε σχέσεις και συνεργασίες. Έχουμε καθήκον να συμβάλλουμε θετικά σε μία προσπάθεια που αποσκοπεί στη συνολική κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των γειτονικών μας κρατών και στην εδραίωση συνθηκών ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή, στηρίζουμε ενεργά, τόσο σε διμερές όσο και περιφερειακό επίπεδο, την Ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών μελών του ΟΣΕΠ.

    »Αιχμή του δόρατος στην όλη προσπάθεια για την ανάπτυξη επενδυτικών και επιχειρηματικών ευκαιριών στην ευρύτερη Παρευξείνια περιοχή πρέπει να είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και η προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και συμφωνιών. Όλοι οι υπόλοιποι φορείς (παραγωγικές οργανώσεις κ.λ.π.) και πολιτεία, θα πρέπει να διευκολύνουν και να βοηθήσουν αυτές τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

    »Σε επικύρωση των όσων προανέφερα, να συμπληρώσω ότι τη περίοδο της Προεδρίας την αξιοποιήσαμε επίσης για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων με όλες τις χώρες ΟΣΕΠ ανεξαιρέτως. Αναφέρω χαρακτηριστικά τις πρόσφατες επισκέψεις μου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Μολδαβία, με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στη Ρωσία, καθώς και τις προσωπικές μου επισκέψεις στη Γεωργία, όπου και παρέλαβα επισήμως την Προεδρία του Οργανισμού από την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας αυτής. Επίσης, έχω πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις εργασίας με ομολόγους μου από τη Ρουμανία, την Αρμενία, την Τουρκία, και τη Σερβία-Μαυροβούνιο προκειμένου να προωθηθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας καθώς και τα αναπτυξιακά έργα στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ. Τέλος, εκπροσώπησα τη χώρα μου στην πρόσφατη ορκωμοσία του νέου Ουκρανού Προέδρου στο Κίεβο.

    »Όλο αυτό το διάστημα οι επικοινωνίες και η κινητικότητα της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο ήταν πολυεπίπεδη και πιο έντονη από κάθε άλλη περίοδο στο παρελθόν.

    »Η Παρευξείνια ζώνη όμως εκτός από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον δεν παύει να είναι και στόχος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της DAC του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα, ως μέλος της DAC, συμμετέχει πρωταγωνιστικά στη νέα διεθνή συμμαχία για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας και την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχιας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 22 χωρών της DAC ως προς το ύψος της παρασχεθείσας αναπτυξιακής βοήθειας, ενώ διαθέτει το 0,23% του ΑΕΕ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος) σε δράσεις διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας. Οι δυνατότητες της Ελλάδας να συμβάλει δημιουργικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας ή αναπτυξιακών παρεμβάσεων δοκιμάστηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα και σε χώρες της περιοχής μας, όπως στην περίπτωση της τραγωδίας του Μπεσλάν στη νότια Ρωσία αλλά και στη Νότιο-Ανατολική Ασία με το τσουνάμι. Σε πρόσφατο μήνυμα του κ. Γιαν Έγκελαντ Βοηθός Γ. Γ. ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να διαδραματίσει ένα ισχυρό ρόλο στη παγκόσμια ανθρωπιστική συνεργασία.

    »Βούλησή μας είναι αυτή μας την εμπειρία και την τεχνογνωσία να την αξιοποιήσουμε το επόμενο διάστημα ακόμα περισσότερο και στις Παρευξείνιες χώρες που την έχουν ανάγκη. Γι' αυτό και δίνουμε μάχη στον ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στη DAC του ΟΟΣΑ, δίνουμε μάχες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. προκειμένου οι γειτονικές μας χώρες της Μαύρης Θάλασσας και των Δ. Βαλκανίων να συνεχίσουν να αποτελούν χώρες-προτεραιότητας για λήψη αναπτυξιακής βοήθειας. Στόχος μας είναι να εκπέμψουμε από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προς τη διεθνή κοινότητα ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας ποιοτικής ανάπτυξης, ώστε να αναδειχθεί η περιοχή σε προνομιακό επενδυτικό πεδίο με ελκυστικές ευκαιρίες.

    »Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων προκλήσεων και εξελίξεων, η ανάγκη για άμεση και συντονισμένη δραστηριοποίηση όλων μας είναι τεράστια. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με επιτυχία, είναι να συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές γίγνεσθαι και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, τόσο πολυμερώς όσο και διμερώς.

    »Η Ελλάδα μέσω της προώθησης των επενδύσεων, της χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας, της διαχείρισης των κατάλληλων προγραμμάτων της Ε.Ε., καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο, προσπαθεί να συμβάλλει στην δημιουργία ενός οικονομικά ανεπτυγμένου γεωγραφικού περίγυρου. Η επιτυχία της προσπάθειας αυτής θα βοηθήσει στην περαιτέρω εμπέδωση της συνεργασίας αλλά και την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και των δεσμών φιλίας μεταξύ των χωρών μας.

    »Κλείνοντας, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της ελληνικής Προεδρίας καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, που μας πέρασε. Καταρχήν όλους εσάς τους Υπουργούς και τους υψηλούς αξιωματούχους, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα και συμμετείχατε με συνέπεια σε όλες τις συναντήσεις της Προεδρίας. Ευελπιστώ ότι η σχέσεις και η στενή συνεργασία, που αναπτύχθηκε αυτό το διάστημα μεταξύ μας θα συνεχιστούν τόσο στο επίπεδο του ΟΣΕΠ όσο και στο διμερές επίπεδο. Το Γενικό Γραμματέα, την ηγεσία, όλο το προσωπικό της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού καθώς και τα συνδεδεμένα όργανα του ΟΣΕΠ για την πολύτιμη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση του προγράμματος και των στόχων της ελληνικής Προεδρίας.

    Θα μου επιτρέψετε επίσης να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων της ελληνικής Κυβέρνησης, που συμμετείχαν στη διοργάνωση της Προεδρίας και στην επιτυχή διεξαγωγή συνολικά έξι Ομάδων Εργασίας και Υπουργικών Συναντήσεων. Σε όλη αυτή την προσπάθεια το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε την κεντρική ευθύνη για τον πολιτικό σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διοργάνωση όλων των δραστηριοτήτων της Προεδρίας. Εύσημα γι' αυτό το λόγο πρέπει να αποδοθούν στο Γενικό Διευθυντή και το επιτελείο της Β' Γεν. Διεύθυνσης καθώς και στον διευθυντή της Β3 και τους συνεργάτες, στη Διεύθυνση και το προσωπικό της Διεύθυνσης Εθιμοτυπίας του ΥΠ.ΕΞ. για την εξαιρετική δουλειά τους. Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμαρχο Κομοτηνής, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές των Νομών Ροδόπης και Έβρου για την πολύτιμη συνδρομή τους στο έργο του ΥΠ.ΕΞ. για την πραγματοποίηση του τετραημέρου αυτού», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

    [05] ΤΗ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Σ.

    Πειραιάς, 23 Απριλίου 2005 (18:33 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθηγητή Ιωάννη Τζωάννου, θα συνεδριάσει τη Μεγάλη Δευτέρα, 25 Απριλίου, στο Κεντρικό Κτίριο του Υ.Ε.Ν., το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.).

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΔΗΓΩΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ-ΠΑΤΡΑ

    Πειραιάς, 23 Απριλίου 2005 (18:17 UTC+2)

    Από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συνελήφθησαν δυο οδηγοί φορτηγών οχημάτων Ι.Χ., διότι στερούνταν άδεια κυκλοφορίας και πινακίδων καθώς και ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

    Οι ανωτέρω πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημ/κών Πειραιά.

    Επίσης, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Πατρών σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα (ελκυστήρας και συρόμενο) που θα φορτωνόταν σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, εντοπίστηκαν κρυμμένοι εντός του φορτίου του συρόμενου δώδεκα αλλοδαποί, οι οποίοι δεν κατείχαν ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Ο οδηγός του φορτηγού οχήματος και οι ανωτέρω αλλοδαποί συνελήφθησαν, ενώ το όχημα κατασχέθηκε.

    Από την οικεία Λιμενική Αρχή διενεργείται προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [07] ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (22:59 UTC+2)

    Σε δύο μήνες θα αρχίσει η καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος η Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Μάριαν Φίσερ Μπελ υπέγραψε το πρόγραμμα παροχής κρατικών ενισχύσεων σε πληγέντες αγρότες-Far (ενίσχυση ν. 111/04).

    Το ύψος του προγράμματος ίσως φθάσει τα 80 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι σε φυτείες ζαχαροτεύτλων από παρατεταμένες βροχοπτώσεις, στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών, βαμβακιού από πράσινο σκουλήκι, και στην καλλιέργεια του ρυζιού από πυρικουλάρια, στα μέσα παραγωγής από βροχοπτώσεις και ανέμους και της αγροτικής παραγωγής από έκτακτα γεγονότα (ισχυρός σεισμός στη Λευκάδα).

    [08] ΤΗΝ 6η CAR&MOTO- BOAT ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2005 (21:43 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων εξετάζει η Κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης εγκαινιάζοντας την 6η Έκθεση αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και σκαφών Car&Moto- Boat, την οποία διοργανώνει η εταιρία Organica EXPO στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ.Σαλαγκούδης αναφέρθηκε και στο μέτρο που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, με το οποίο η χρονική διάρκεια κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς θα περιορίζεται στα 12 χρόνια. «Αυτό σηματοδοτεί ένα μήνυμα ότι και εμείς σαν μία προηγμένη χώρα που έχει υπογράψει τη συνθήκη του Κιότο, πρέπει να βάλουμε όριο σε όλα τα παλιά αυτοκίνητα, να δίδονται κίνητρα για την απόσυρσή τους σε ορισμένα χρόνια, ούτως ώστε να ανανεώνουμε συνεχώς το στόλο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για λόγους οικονομίας, δεδομένου ότι στα παλιά αυτοκίνητα είναι μεγάλες οι δαπάνες για τη συντήρησή τους», είπε ο υφυπουργός, ο οποίος πάντως δεν προέβη σε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του μέτρου, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία «σκέψη σε βάθος χρόνου».

    Ο υφυπουργός αναφερόμενος στο εμπόριο, είπε πως είναι για την Ελλάδα ένας σημαντικός τομέας που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την προκήρυξη του προγράμματος «Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας Πολύ μικρών Επιχειρήσεων του Εμπορίου», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) και αφορά στη χρηματοδότηση προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν πλέον να ενταχθούν στα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για να εκσυγχρονιστούν, να αναπτύξουν τις υποδομές τους και ταυτόχρονα να λάβουν και άυλες ενισχύσεις, όπως διαφήμιση και συμμετοχές σε εκθέσεις σαν αυτή που εγκαινιάζεται σήμερα, είπε ο κ.Σαλαγκούδης.

    Η έκθεση φέτος είναι πιο μεγάλη και ανανεωμένη και έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στους επισκέπτες, ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Organica, Ασπασία Κόντου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συνεργασία της εταιρίας με το Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ), σημειώνοντας ότι «ευελπιστούμε η συνεργασία αυτή να φέρει στο μέλλον ολόκληρο τον κλάδο του αυτοκινήτου στο μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της Β. Ελλάδας, την Car& Moto-Boat Show».

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΣΕΕΑΕ, Κωνσταντίνος Κυράτσος χαρακτήρισε την διοργάνωση της έκθεσης ως «αναγκαία κίνηση σε μία αγορά που μαστίζεται σήμερα όσο καμιά άλλη από προβλήματα και ανασφάλειες», ενώ απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία να στηρίξει την αγορά αυτοκινήτου, μέσω της προστασίας του ελεύθερου εμπορικού ανταγωνισμού.

    Η 6η Car & Moto-Boat Show λειτουργεί στα περίπτερα 13, 14 και 15 της ΔΕΘ. Στην έκθεση συμμετέχουν 167 εκθέτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα χώρο 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Πολλές παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά πρωί και απόγευμα.

    Στον εξωτερικό χώρο της έκθεσης γίνονται μοτοδραστηριότητες, όπως test rides. Επίσης πραγματοποιούνται test rides αυτοκινήτων και δραστηριότητες Off Road αυτοκινήτων σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες.

    Το Σαββατοκύριακο η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 23 Απριλίου 2005 (13:22 UTC+2)

    Το Κυπριακό και ο αντίκτυπος της απόφασης του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΚΟΡΕΠΕΡ) για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στο ψευδοκράτος, η διακίνηση προϊόντων από και προς τα κατεχόμενα, οι εορταστικές εκδηλώσεις ΑΚΕΛ και ΠΕΟ, καθώς και η χθεσινή συνάντηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τη σημερινή εκδήλωση στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ημέρα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, για την αφαίρεση υλικών αμιάντου από κτίρια σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και για την άσχημη οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Αποστολή θανάτου'', ότι

    διοικητές σε στρατόπεδα, όπως κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του

    Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, έδιναν διαταγές σε στρατιώτες για μετακίνηση πλακών αμιάντου από υποστατικά της Εθνοφρουράς χωρίς να φέρουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Σε άλλο θέμα γράφει για την άσχημη οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών και πως εμπιστευτική έκθεση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφέρει ότι το σύνολο των κεφαλαίων των μετόχων του συγκροτήματος μειώθηκε από 75 εκ. λίρες στα 27 εκ. λίρες, παρουσιάζοντας μείωση στους τελευταίους 18 μήνες κατά 64%.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Εγκλημα στον Πενταδάκτυλο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι

    υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων στην πρωτοφανή βεβήλωση του Πενταδακτύλου, στον

    σφετερισμό ε/κ περιουσιών και στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από Τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τους συντελεστές αυτής της βεβήλωσης και θα αντιδράσει με συγκεκριμένα διαβήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα καλεί όλους να προσέλθουν σήμερα στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ημέρα του δημοψηφίσματος και την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η ρουλέτα θέλει το σουβλάκι

    της'', γράφει πως η λεγόμενη κυβέρνηση του ψευδοκράτους αποφάσισε να επιτρέψει την

    εμπορία χοιρινού κρέατος από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, παρά τη ρητή

    απαγόρευση που υπήρχε μέχρι τώρα για διακίνηση ζώων και ζωικών προϊόντων. Παράλληλα, γράφει η εφημερίδα, επιτρέπεται η μεταφορά προς τα κατεχόμενα και πολλών άλλων προϊόντων, όχι μόνον αυτών που παράγονται στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και ειδών που απλώς έχουν συσκευασθεί στις περιοχές αυτές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης προειδοποίησε τη Βουλή για αναπομπή του νόμου περί Πανεπιστημίου Κύπρου, εάν δεν γίνει αποδεκτή η απόφαση για μείωση των θέσεων στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εγινε Τούρκος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ξέσπασε ο

    Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με

    αφορμή την έκθεση της ΚΟΡΕΠΕΡ, και έκανε λόγο για προσπάθεια διαμελισμού της χώρας του, ενώ στην Κύπρο το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο ''τσακωμού'' μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αλλη είδηση είναι η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Υπουργών για ενιαίο μισθό 84.000 ευρώ ετησίως όλων των Ευρωβουλευτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, γράφει η εφημερίδα, ότι οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα διπλασιάσουν τους μισθούς τους, ενώ άλλοι -όπως οι Ιταλοί για παράδειγμα- θα χάσουν, αφού σήμερα παίρνουν περισσότερα από 7.000 ευρώ μηνιαίως.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Κάθε σταθμός και Κυπριακό'', γράφει στο

    κύριο θέμα πως η Τουρκία, στην πορεία της προς της ΕΕ, θα βρίσκει συνεχώς μπροστά

    της την Κυπριακή Δημοκρατία, και το Κυπριακό μαζί με τις σχέσεις της με τη Λευκωσία

    θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στους δύο ακόμα σταθμούς της χώρας αυτής προς το σημείο εκκίνησης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ενωση. Αλλού γράφει ότι το Προεδρικό έχει αποστείλει εγκύκλιο τριών σελίδων προς όλους τους Υπουργούς με οδηγίες προς εφαρμογή των νόμων και κανονισμών προς αποτροπή της διαπλοκής και με σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αναχαίτιση των

    υπονομευτών'', ότι το Εκτελεστικό Γραφείο της ΠΕΟ είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τα καίρια ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους στην Κύπρο και ότι στη συνάντηση αυτή έθεσε, μεταξύ άλλων, αίτημα για αναχαίτιση όσων υπονομεύουν τα εργατικά κεκτημένα και τις συλλογικές συμβάσεις. Αλλη είδηση είναι η σημερινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ, ενώ αύριο πραγματοποιείται το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80χρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου - ΑΚΕΛ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Τα παιδιά μας βρίσκονται σε

    κίνδυνο'', γράφει στο κύριο θέμα της για την πρώτη παγκύπρια έρευνα της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια και για τα συμπεράσματά της, σύμφωνα με τα οποία ανήλικοι βιάζονται σωματικά και ψυχικά μέσα στην ίδιά τους την κατοικία και ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Κύπρο έχουν εκτεθεί σε κάποιας μορφής βία στην οικογένεια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από την 23η Απριλίου 2003, οπόταν άνοιξαν για πρώτη φορά μετά το 1974 τα σημεία ελέγχου στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και επιτράπηκε σε Ε/Κ και Τ/Κ η μετάβαση προς και από τα κατεχόμενα.

    [10] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    Άγκυρα, 23 Απριλίου 2005 (13:12 UTC+2)

    Τον ισχυρισμό ότι ελληνικά αλιευτικά παραβίασαν σήμερα στις 6.00 το πρωί τα τουρκικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων προβάλλουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο «CNN Turk» στο δελτίο ειδήσεων 12:00, μετέδωσε ως πρώτη είδηση ότι το σημερινό συμβάν στα Ίμια ξεκίνησε περίπου στις 06:00 το πρωί με τη μετάβαση εκεί ελληνικών αλιευτικών που παραβίασαν , σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Ακολούθησε η μετάβαση τουρκικής ακταιωρού και στη συνέχεια έφθασε στην περιοχή ελληνική ακταιωρός.

    Στο δελτίο και σε ανταπόκριση από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), αναφέρθηκε ότι για κάποια στιγμή η ελληνική ακταιωρός απομακρύνθηκε και μετά από την ενέργεια αυτή απομακρύνθηκε και η τουρκική ακταιωρός. Αλλά με την επάνοδο της ελληνικής ακταιωρού, επέστρεψε και η τουρκική ακταιωρός στα Ίμια και άρχισε ένα κυνηγητό ακταιωρών στο Αιγαίο.

    Το «CNN Turk» μετέδωσε ακόμη ότι τα Ελληνόπουλα από την Κάλυμνο που επρόκειτο να μεταβούν στο Τουργκούτρεϊς για τους εορτασμούς της 23ης Απριλίου, (Ημέρας του Παιδιού και Εορτή Εθνικής Κυριαρχίας), έφτασαν τελικά με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών, η οποία μάλλον οφείλονταν στο συμβάν. Το κανάλι επισήμανε ακόμη ότι ακταιωροί εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Ίμια.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΩΫΣΙΟΥ-ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 23 Απριλίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Αλφρέντ Μωϋσίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του καλοκαιριού του 2005.

    Μετά τη συνάντηση ο Μπερίσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν περί τα τέλη του Ιουνίου, και όχι τον Ιούλιο, όπως προσπαθεί το Σ.Κ. Επίσης ο Μπερίσα τόνισε ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και των προσπαθειών που κάνει το Σ.Κ. και ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο για νοθείες, είναι σίγουρο ότι το Δ.Κ. θα κερδίσει τις εκλογές.

    Η εφημερίδα «Κορριέρι», η οποία αναφέρεται στην συνάντηση Μωϋσίου Μπερίσα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρόεδρος Μωϋσίου αναμένεται να κηρύξει την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

    [12] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Τίρανα, 23 Απριλίου 2005 (12:44 UTC+2)

    Πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα το 8ο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Στο συνέδριο θα εγκριθεί το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος, θα εκλεγεί το Εθνικό Συμβούλιο και οαρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, και θα εγκριθούν οι υποψήφιοι βουλευτές

    Στο 8ο συνέδριο του Δ.Κ. συμμετέχουν 300 σύνεδροι, εκλεγμένοι από όλα τα παραρτήματα του Δ.Κ.. Στο συνέδριο αυτό, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, δεν αναμένεται καμία έκπληξη. Ο νυν αρχηγός του κόμματος Μπερίσα είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρχηγός του ΔΚ και για τα τέσσερα επόμενα χρόνια καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος αρχηγός του Δ.Κ. Η εφημερίδα «Ζερι ι Ποπουλιτ» σχολιάζοντας το γεγονός αυτό επισημαίνει ότι «ο αντίπαλος υποψήφιος του Μπερίσα στο 8ο συνέδριο του Δ.Κ. είναι ο ίδιος ο Μπερίσα.

    [13] Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΑΒΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Δ.Κ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

    Τίρανα, 23 Απριλίου 2005 (12:37 UTC+2)

    Η σύλληψη του Βαβύλη καθώς και το 8ο συνέδριο Δημοκρατικού Κόμματος (Δ.Κ) της Αλβανίας το οποίο πραγματοποιείται σήμερα κυριαρχεί τα πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων.

    Συνέρχεται σήμερα το συνέδριο του Δ.Κ.»και «Συνελήφθη στην Ιταλία ο Βαβύλης» είναι οι τίτλοι στην πρώτη σελίδα της «Κοχα Γιον» ενώ η «Γκαζετα Σκιπταρε» δίνει έμφαση στη σύλληψη του Βαβύλη στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Συνελήφθη ο Βαβύλης, ελπίδες για τα χρήματα της παρατράπεζας «VEFA».

    «Συνελήφθη στην Ιταλία ο Βαβύλης» επισημαίνει και «Σεκουλι» ενώ οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι της «Αλμπανια» είναι «Μπερίσα: «Η νίκη, αυτή είναι η ατζέντα του συνεδρίου του Δ.Κ.» και «Συνελήφθη ο πρώην πράκτορας Βαβύλης». Η «Ρεπούμπλικα» αναφερόμενη στη σύλληψη του Βαβύλη επισημαίνει ότι «Συνελήφθη ο αρμόδιος των παρατραπεζών» και ενώ το άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της φέρει τον τίτλο «Συνάντηση Μωϋσίου Μπερίσα για τις εκλογές». Τέλος η «Κοριέρι» επισημαίνει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά της ότι «Συνέρχεται σήμερα το συνέδριο του Δ.Κ.» και ότι «Συνελήφθη στην Ιταλία ο Βαβύλης, το ελληνικό «κλειδί» των αλβανικών παρατραπεζών».

    [14] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΔΙΤΗ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (23:56 UTC+2)

    Το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα άρσης βαρών της Σόφιας κατέκτησε η Κατερίνα Ροδίτη.

    Η 22χρονη αθλήτρια της Δόξας Πεύκης κατέλαβε την τρίτη θέση στην κίνηση του αρασέ της κατηγορίας των +75 κιλών πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και σηκώνοντας τελικά 110κ. στην 3η προσπάθεια (είχε σηκώσει στην πρώτη προσπάθεια 102. κιλά και στη δεύτερη 107.5).

    Η Βουλγάρα Γιορντάνκα Αποστόλοβα, σήκωσε, επίσης, 110 κιλά ωστόσο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν κατά πολύ ελαφρύτερη (92 κιλά και 820 γραμμάρια έναντι 97 κιλών και 800 γραμμαρίων της αντιπάλου της) και έτσι κατέφερε να ανέβει στο βάθρο.

    Στο ζετέ η Ροδίτη σήκωσε 125 κιλά στην πρώτη προσπάθεια, αλλά απέτυχε δύο φορές στα 130 και κατετάγη πέμπτη. Η 22χρονη αθλήτρια ήρθε τέταρτη στο σύνολο με 235 κιλά.

    [15] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Α.

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2005 (23:11 UTC+2)

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.), κατά τη σημερινή της συνεδρίαση έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

    1) Επί των αιτήσεων για κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών των ΠΑΕ:

    ΑΕΚ: Αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης της Επιτροπής, προκειμένου να παρουσιαστούν, ενώπιόν της, τη Μ. Τετάρτη, οι δύο πλευρές.(Β. Τσιάρτας-ΑΕΚ).

    ΠΑΟΚ, SCODA ΞΑΝΘΗ και ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ:Αναβλήθηκε με κοινή απόφαση παικτών και ομάδων.

    ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ και ΚΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ: Αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής.

    ΚΑΒΑΛΑ: Η οφειλή εξοφλήθηκε.

    2) Σχετικά με έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης για διακοπή επιχορήγησης στις ΠΑΕ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ, ΗΛΤΕΞ ΛΥΚΟΙ και ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, η Ε.Ε.Α. αποφάσισε να εισηγηθεί τη διακοπή της επιχορήγησης (σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 2Γ Ν. 2725/99).

    3) Απορρίφθηκε η αίτηση της ΚΑΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ κατά της ΚΑΕ ΙΩΝΙΚΟΣ, ως κατ' ουσία αβάσιμη, μετά την προσκόμιση όλων των απαραίτητων στοιχείων από την τελευταία.

    4) Συζητήθηκε ο προγραμματισμός και ο τρόπος διενέργειας εκτάκτου οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου όλων των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΑ.

    5) Συζητήθηκε το θέμα της αφαίρεσης βαθμών, για οφειλές προς αθλητές των:

    ΤΑΠ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΧΑΪΔΑΡΙ.

    Η Επιτροπή αποφάσισε τη μη αφαίρεση βαθμών. Για το μεν πρώτο έχει εκδοθεί παρόμοια απόφαση της Ε.Ε.Α. σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ομάδα και για το δε δεύτερο υπήρξε εξόφληση οφειλών.

    6) Να γίνει διάσκεψη προκειμένου να ληφθεί απόφαση επί της αιτήσεως του Ιωάννη Καρρά για την ύπαρξη ή μη κωλύματος συμμετοχής στη διοίκηση της ΕΠΑΕ.

    7) Αναβολή για την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων σε ό,τι αφορά την έρευνα για την ύπαρξη ή μη κωλύματος για τη συμμετοχή στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ του Γ. Αδραχτά.

    [16] ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΣΤ

    Ρώμη, 23 Απριλίου 2005 (15:43 UTC+2)

    Με 3000 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο συναντήθηκε σήμερα στο Βατικανό ο Πάπα Βενέδικτος ΙΣΤ ο οποίος θα ενθρονιστεί αύριο. Ο Πάπας στην ομιλία του ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για όλες τις προσπάθειές τους για την κάλυψη της διαδικασίας διαδοχής.

    Στο μεταξύ στο Βατικανό επικρατεί κινητικότητα ενόψει της αυριανής τελετής ενθρόνισης για την οποία έρχονται 110 επίσημες αποστολές και αναμένονται περίπου 500.000 πιστοί. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο θείας λειτουργίας, που θα τελεστεί στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στη διάρκειά της τελετής, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ θα λάβει το επίσημο δαχτυλίδι με τη σφραγίδα και τα αρχιερατικά άμφια, που συμβολίζουν την εξουσία του.

    Τη Δευτέρα ο Πάπας Βενέδικτος θα συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που αφορούν τις δύο εκκλησίες

    [17] ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 23 Απριλίου 2005 (15:34 UTC+2)

    Στις 7.00 σήμερα το απόγευμα ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλοσκόνι . Ο κ Μπερλουσκόνι παρουσίασε τον πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του. Η επάνοδος του πρώην υπουργού Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι είναι μια μεγάλη αλλαγή που έκανε στη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδέχεται ο κ Τρεμόντι να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μαζί με τον ηγέτη της Εθνικής Συμμαχίας, Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2004.

    [18] ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ Η ΕΝΑΝΤΙ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μόσχα, 23 Απριλίου 2005 (10:28 UTC+2)

    Η Ρωσία ενδέχεται να καλύψει το χρέος των 330 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία δίνοντας πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νόβοστι" ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού της Ρωσίας Γκέρμαν Γκρεφ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργείου Συμβουλίου ανέφερε ότι το χρέος των 330 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία μπορεί να καλυφθεί στο πλαίσιο δεκαετούς προγράμματος και ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται για ρωσικά ελικόπτερα και για πολεμικά αεροσκάφη τύπου BE-200

    [19] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΠΗΤΕΡ ΠΕΪΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 23 Απριλίου 2005 (10:05 UTC+2)

    Ο στρατηγός των Πεζοναυτών, Πήτερ Πέις διορίστηκε αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Τον διορισμό του στρατηγού Πέις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αλλά για να αναλάβει καθήκοντα θα πρέπει ο διορισμός του να εγκριθεί από τη Γερουσία. Μετά την έγκριση του διορισμού ο 59χρονος στρατηγός Πέις θα αναλάβει καθήκοντα στη θέση του προερχόμενου από την αεροπορία στρατηγού Ρίτσαρντ Μάγιερς. Ο στρατηγός Πέις ήταν από το 2001 υπαρχηγός του ΓΕΣ και είναι ο πρώτος αρχηγός ΓΕΣ των ΗΠΑ που προέρχεται από τους Πεζοναύτες

    [20] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 23 Απριλίου 2005 (00:03 UTC+2)

    Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.157,71 μονάδες, με πτώση 60,89 μονάδων (0,60%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1,932,19 μονάδες, με απώλειες 30,22 μονάδων (1,54%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.152,12 μονάδες, μειωμένος κατά 7,83 μονάδες (0,68%).

    [21] Η "ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ" ΞΑΝΑ ΣΤΟ Μ.Μ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2005 (17:49 UTC+2)

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συμφωνία των Παιχνιδιών» θα επαναληφθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αύριο (Κυριακή) 24 Απριλίου, στις 11.30 π.μ., στο πλαίσιο της σειράς Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εξοικειωθούν με την κλασική μουσική, συμμετέχοντας με μουσικά όργανα και τραγουδώντας.

    Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει το περίφημο έργο «Η Συμφωνία των Παιχνιδιών» του Johann Georg Leopold Mozart, πατέρα του μεγάλου Wolfgang Amadeus Mozart. Το έργο ήταν αρχικά γραμμένο μόνο για ορχήστρα εγχόρδων, όμως αργότερα συμπληρώθηκε και εμπλουτίστηκε ηχητικά από κάποιο μαθητή του Leopold Mozart. Αυτός είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τους ήχους που έβγαιναν από διάφορα παιχνίδια ή από μουσικά όργανα που μοιάζουν με παιχνίδια. Από εκεί πήρε και η σύνθεση αυτή το όνομα Συμφωνία των Παιχνιδιών. Τα «παιχνίδια» αυτά μπορούν να είναι μία απλή παιδική τρομπέτα, ένα ταμπούρλο, μία σφυρίχτρα με νερό που μιμείται τα πουλιά, μία ροκάνα, ένας κούκος και ένα τριγωνάκι σαν αυτό που χρησιμοποιούμε στα κάλαντα.

    Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης γνωστές και αγαπημένες μελωδίες όπως η «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» του Wolfgang Amadeus Mozart και η «Φαντασία» για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα του Ludwig van Beethoven.

    Συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα «Επαμεινώνδας Φλώρος» και «Δημήτρης Μητρόπουλος» και η χορωδία του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 και 6 (μαθητικά φοιτητικά).

    [22] ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2005 (17:42 UTC+2)

    Η καθιερωμένη πασχαλιάτικη γιορτή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών για τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί αύριο (Κυριακή) 24 Απριλίου, στις 11:00 π.μ.

    Στον προαύλιο χώρο του Τελλόγλειου θα στηθεί ένας πρωτότυπος παιδότοπος με πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά. Εκτός από τα ομαδικά παιχνίδια με θέμα την Άνοιξη, στα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν τα παιδιά, θα ζωγραφίσουν τα «τυχερά πασχαλινά αυγά» και θα πάρουν μέρος στην κατασκευή ενός μεγάλου μαγιάτικου στεφανιού που θα στολίσει την αυλή του Τελλόγλειου.

    Επίσης, ο chef Νίκος Κατσάνης οργανώνει εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, όπου τα παιδιά θα φτιάξουν πασχαλινές δημιουργίες με ζυμάρι.

    Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

    [23] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ CASA BIANCA

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2005 (17:30 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα με τίτλο «Αμέλια 2004» θα φιλοξενηθεί από τις 4 έως τις 22 Μαΐου στην Casa Bianca.

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικρών, μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, με κεντρικό θέμα τους την εγγονή του καλλιτέχνη, Αμέλια. Έχουν φιλοτεχνηθεί το καλοκαίρι του 2004 στη Σίβηρη της Χαλκιδικής και παριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή του παιδιού, πλαισιωμένου, σε πολλά από αυτά, από την οικογένεια και τους παιδικούς του φίλους.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 4 Μαΐου, στις 20:30, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, τις ώρες Τρίτη Παρασκευή 09:00 13:00 και 17:00 21:00, το Σάββατο 17:00 21:00 και την Κυριακή 09:00 13:00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 23 April 2005 - 18:13:44 UTC