Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΣΕ 2-3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Ο ΒΑΒΥΛΗΣ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΠΑ
  • [03] ΑΡΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [04] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ο ΥΜΑ- Θ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛ. ΤΣΙΖΟΦ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  • [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,63 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η "Χ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ"
  • [11] ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [13] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΑΛΑΤ
  • [14] Η ΠΓΔΜ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΑΡΜΠΕΝ ΤΖΑΦΕΡΙ
  • [15] ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: "ΝΑΙ" ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (2ος ΟΜΙΛΟΣ): ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ Η ΒΕΡΟΙΑ
  • [18] Γ ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ
  • [19] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
  • [20] ΒΟΛΕΪ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ 2η ΘΕΣΗ
  • [21] ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [22] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [23] ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΣΟΥΝΙΤΕΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ
  • [24] ΕΥΘΥΝΕΣ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ;
  • [25] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ

  • [01] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΣΕ 2-3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Ο ΒΑΒΥΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (15:36 UTC+2)

    Στις φυλακές της Βενετίας θα μεταφερθεί σε 2-3 εβδομάδες ο Απόστολος Βαβύλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή της η Ιταλίδα εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση Βαβύλη, Λουτσία Μούτσι.

    Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες ο αρμόδιος για θέματα εκδόσεων εισαγγελέας εφετών, αναμένεται να στείλει στις ιταλικές αρχές το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την έκδοση του Βαβύλη στην Ελλάδα. Η διαδικασία έκδοσής του, ωστόσο, ενδέχεται να αποδειχθεί μια μακροχρόνια διαδικασία, λόγω της επτάχρονης κάθειρξης στην οποία έχει καταδικαστεί στην Ιταλία, για διακίνηση ναρκωτικών

    Σύμφωνα, ωστόσο, με την Ιταλίδα εισαγγελέα, οι Έλληνες συνάδελφοί της μπορούν να εξετάσουν τον Βαβύλη, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της Βενετίας και με την άδεια βεβαίως του ιταλικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ο Βαβύλης κατηγορείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και η ποινή που αναμένεται να του επιβληθεί από την ιταλική δικαιοσύνη κυμαίνεται μεταξύ ενός και έξι μηνών.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΠΑ

    Ρώμη, 24 Απριλίου 2005 (15:16 UTC+2)

    Έκκληση υπέρ της χριστιανικής ενότητας απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος XVI, στο πρώτο του κήρυγμα ως νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά το πέρας της τελετής ενθρόνισής του, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί και δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    Πρέπει να υπάρχει «ένα ποίμνιο κι ένας ποιμένας» είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πάπας, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προκάτοχό του, πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, και στο κενό που, όπως είπε, άφησε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με το θάνατό του.

    «Πόσο μόνοι νιώσαμε όλοι μας μετά το θάνατο του Ιωάννη Παύλου ΙΙ, του Πάπα που επί 26 χρόνια υπήρξε ο ποιμένας και οδηγός της ζωής μας. Τώρα έχει περάσει στην άλλη ζωή, πηγαίνοντας κοντά στο θεό. Αλλά δεν ήταν μόνος του σε αυτήν την πορεία, διότι όσοι πιστεύουν δεν είναι ποτέ μόνοι τους ούτε στη ζωή ούτε στο θάνατο», είπε χαρακτηριστικά ο Βενέδικτος XVI.

    Αναφερόμενος στο έργο που προτίθεται να επιτελέσει, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς θα διοικήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, καθώς, όπως είπε, το πραγματικό του πρόγραμμα είναι το θέλημα του Θεού.

    «Η εκκλησία είναι το μέλλον του κόσμουΗ εκκλησία είναι το ζωντανή, νέα και δείχνει σε όλους το δρόμο του μέλλοντος» είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας Βενέδικτος XVI.

    [03] ΑΡΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (16:50 UTC+2)

    Πεντακόσια σαράντα αρνιά άμεσης σφαγής, χωρίς πιστοποιητικά προέλευσης, δεσμεύτηκαν στο τελωνείο του Προμαχώνα, μετά από έλεγχο που έκαναν οι κτηνίατροι του συνοριακού κέντρου ελέγχου. Όπως όλα δείχνουν, τα αρνιά, αφού βαφτίζονταν ελληνικά, θα διοχετεύονταν στην ελληνική αγορά.

    Τα 540 αρνιά εντοπίστηκαν σε τέσσερις νταλίκες μεταξύ 2.500 νόμιμων ζώων, για τα οποία υπήρχαν έγγραφα που έδειχναν ότι προέρχονταν από τη Ρουμανία.

    Τα ζώα επρόκειτο να οδηγηθούν σε σφαγεία στην Αθήνα και στη Λαμία, όπου εκεί θα "βαφτίζονταν" ελληνικά και θα διοχετεύονταν στην αγορά.

    [04] ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Όσα λέει στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος».

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σήμερα, ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του. Όσο και αν επιχειρεί να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, οι πολίτες γνωρίζουν καλά ποιοι, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, οδήγησαν τη χώρα χαμηλά και τους πολίτες σε αδιέξοδο.

    »Η αλήθεια, την οποία οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, είναι ότι η χώρα αλλάζει με σταθερά και σίγουρα βήματα για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτήν την πορεία κανένα ρητορικό σχήμα δεν μπορεί να υπονομεύσει».

    [06] Ο ΥΜΑ- Θ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 90η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, παραβρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό Της Παναγίας και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο.

    Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αποδοχή της ιστορίας από την πλευρά του κάθε λαού της Γηραιάς Ηπείρου, είναι ένδειξη πολιτισμού, αλλά και ευθύνης απέναντι στο μέλλον και τις νέες γενιές. Η αναγνώριση των γεγονότων που διαμόρφωσαν την ιστορία, δεν αναζωπυρώνει μίση και φανατισμό, αλλά αντιθέτως, αποτρέπει από την πιθανή επανάληψή τους. Οδηγεί στην αλληλοκατανόηση, την πραγματική συμφιλίωση και τη συμπόρευση μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας.

    »Η Γερμανία ζήτησε συγνώμη για τις ναζιστικές θηριωδίες σε βάρος των Εβραίων και των υπολοίπων εθνοτήτων και λαών.

    »Ο εκδημήσας πρώην Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, το Μάιο του 2001 όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα, ζήτησε συγνώμη για τα δεινά που προκάλεσε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κάνοντας αναφορά στην άλωση της Κωνσταντινούπολης.

    »"Συγγνώμη" για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής στις ασιατικές ακτές του Ειρηνικού που είχαν καταλάβει κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζήτησε μόλις προχθές και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κοϊζούμι, αναγνωρίζοντας τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η χώρα του.

    »Η σημερινή εκδήλωση, η εξαίρετη αυτή προσπάθεια της αρμενικής κοινότητας της πόλης μας, σηματοδοτεί μια επέτειο ξεχωριστή για τη Θεσσαλονίκη, το σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών. Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ακόμη απόδειξη της κοινής μοίρας του ελληνισμού με τον αρμενικό λαό, πέρα από τη συνύπαρξη στη Θεσσαλονίκη και βέβαια την ομόδοξη πίστη μας.

    »Οι Θεσσαλονικείς τιμούν σήμερα τους Αρμένιους που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας και αναδείχθηκαν σε επιφανείς Έλληνες πολίτες με έντονη δραστηριότητα και παρουσία. Τιμούμε τους έλληνες πολίτες αρμενικής καταγωγής που συνέβαλαν και αυτοί στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης και θυσιάστηκαν για την προκοπή της. Συμπαραστεκόμαστε στον Αρμενικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων της θηριωδίας».

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛ. ΤΣΙΖΟΦ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιο για σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες, θέματα πανευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών οργανισμών, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, αύριο, Δευτέρα, στις 9:30 το πρωί, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (17:30 UTC+2)

    Τούρκος δουλέμπορος συνελήφθη το πρωί της Κυριακής να αποβιβάζει στην περιοχή Μουρτιά της Σάμου 29 λαθρομετανάστες (Αφγανοί και Ιρακινοί), μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και τρία παιδιά.

    Ο 47χρονος Τούρκος δουλέμπορος μετέφερε τους λαθρομετανάστες με μια ξύλινη βάρκα στη Σάμο, αλλά δεν κατόρθωσε να διαφύγει καθώς έγινε αντιληπτός από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Σάμου, οι οποίοι και τον συνέλαβαν.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (14:48 UTC+2)

    Τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) στο Πλατυλιάλι Αστακού Αιτωλοακαρνανίας θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρο Παπαδόπουλο, το γενικό διευθυντή Στήριξης Βιομηχανίας Γιώργο Τσούκα, το διευθυντή και τον τμηματάρχη Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος Ι. Πατίρη και Α. Ουέρκνεχ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός θα ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών και ξενάγηση στο χώρο της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.

    [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,63 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ Η "Χ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ"

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (10:48 UTC+2)

    Ποσό 0,63 ευρώ ανά μετοχή θα εισπράξουν οι μέτοχοι της «Χ.Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.» με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή και επιστροφή κεφαλαίου 0,56 ευρώ ανά μετοχή.

    Οπως ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό. Οι επενδύσεις αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν και επιτρέπουν πλέον στην εταιρεία να δανειστεί χωρίς οικονομικές συνέπειες, επιστρέφοντας παράλληλα μέρος των κεφαλαίων της στους μετόχους.

    Η επιστροφή κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 41,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,76 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και, ταυτοχρόνως, μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 30,5 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,56 ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 10,9 εκατ. ευρώ και η επιστροφή στους μετόχους 0,56 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά. Με την κίνηση αυτή βελτιώνεται και η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων.

    [11] ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Απριλίου 2005 (10:46 UTC+2)

    Διστακτικοί εμφανίζονται οι βασικοί συντελεστές της ανόδου και αιμοδότες της Σοφοκλέους, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

    Με τον πήχη των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη να χαμηλώνει διεθνώς και τις αναδυόμενες αγορές πληγωμένες από το ξεπούλημα του περασμένου Μαρτίου τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους στη Σοφοκλέους.

    Η τακτική τους βασίζεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από την πώληση ορισμένων μετοχών από τις οποίες αποκομίζουν περισσότερο από ικανοποιητικά κέρδη και τις επιμέρους αγορές τίτλων με πιο αμυντικά χαρακτηριστικά.

    Αυτή η τακτική αντανακλάται στην αξία των συναλλαγών αλλά και στη συμπεριφορά των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τον Απρίλιο, ο μέσος ημερήσιος τζίρος της Σοφοκλέους έχει μειωθεί στα 170 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 20% έναντι 212 εκατ. ευρώ του α' τριμήνου 2005. Την ίδια ώρα, μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που πρωταγωνίστησαν στην άνοδο και αποτελούσαν τις βασικότερες επιλογές των ξένων θεσμικών επενδυτών, δείχνουν πως χάνουν μέρος της δυναμικής τους. Η πτώση των Eurobank, ΟΠΑΠ και Τιτάν προκάλεσε αίσθηση την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έως τώρα είχαν συνηθίσει να αιφνιδιάζουν μόνο θετικά την αγορά.

    Η μετοχή του ΟΠΑΠ βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα 21,22 ευρώ, που είναι η χαμηλότερη τιμή τους τελευταίους δύο μήνες, καταγράφοντας πτώση 15% από την υψηλή τιμή 24,96 ευρώ από τις 15 Μαρτίου 2005.

    Διαφοροποίηση

    Στο ίδιο μέτωπο, των blue chips, παρατηρείται διαφοροποίηση της πορείας των Coca Cola και Motoroil. Οι διακυμάνσεις της αγοράς άφησαν ανεπηρέαστες τις παραπάνω μετοχές.

    Η μετοχή της Coca Cola δεν ακολουθεί τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εδώ και δώδεκα μήνες. Ο τίτλος είχε προσεγγίσει ανώτερα επίπεδα τετραετίας τον Απρίλιο του 2004 (22,5 ευρώ). Ακολούθησε πολύμηνη διόρθωση και συνολική πτώση μέχρι τα 17 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2004. Από τότε όμως η τιμή διαγράφει ανοδικές τάσεις αλλά με έντονες διακυμάνσεις, φθάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα και πάλι πάνω από 21 ευρώ.

    Η Motoroil αποδείχθηκε η πιο επικερδής επένδυση του 2005, καθώς ευνοήθηκε από τις υψηλές τιμές πετρελαίου. Από την αρχή του έτους παρουσιάζει απόδοση 25% έναντι μόλις 4,9% του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/ASE-20).

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 24 Απριλίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Συνεχίζεται αύριο, Δευτέρα, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος αναμένεται να είναι παρών στην αυριανή συνεδρίαση, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο Μιλόσεβιτς συνεχίζει να απολαμβάνει της στήριξης μεγάλης μερίδας του σερβικού πληθυσμού.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Faktor Plus, τον Μιλόσεβιτς εμπιστεύεται το 30% των Σέρβων, ποσοστό μεγαλύτερο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με αυτό που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος επικράτησε του Μιλόσεβιτς στις εκλογές του 2000, που οδήγησαν και στην πτώση του τελευταίου από την εξουσία.

    [13] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 24 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διαδέχθηκε σήμερα, Κυριακή, και επίσημα στην «προεδρία» του ψευδοκράτους τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Ταλάτ, 53 ετών, δεύτερος πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης διεθνώς οντότητας, ορκίστηκε ενώπιον της τουρκοκυπριακής βουλής και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, ο οποίος επισκέπτεται τα κατεχόμενα.

    Ο Ταλάτ, ο οποίος κέρδισε με ποσοστό άνω του 55% τις «προεδρικές εκλογές» της 17ης Απριλίου, παραιτήθηκε το Σάββατο από το αξίωμα του «πρωθυπουργού» και την προεδρία του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος».

    Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να σχηματιστεί η νέα «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

    [14] Η ΠΓΔΜ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΑΡΜΠΕΝ ΤΖΑΦΕΡΙ

    Σκόπια, 24 Απριλίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Τη θέση ότι η ΠΓΔΜ θα χάσει τη μάχη για το όνομα "στη διεθνή επιστημονική σκέψη" εκφράζει σε συνέντευξή του στην "Ουτρίνσκι Βέσνικ", στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), Αρμπέν Τζαφέρι.

    "Λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή επιστημονική σκέψη και τη συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας στη βάση της ελληνορωμαϊκής και χριστιανικής παράδοσης, πιστεύω πως πολύ λίγες είναι οι πιθανότητες να υποχωρήσουν οι Έλληνες από το αίτημα να γίνει ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ σημερινών και αρχαίων Μακεδόνων" σημειώνει μεταξύ άλλων ο αρχηγός του DPA, σύμφωνα με τον οποία η ουσία της διαφιλονικίας με την Ελλάδα για το όνομα βρίσκεται στις θέσεις για την "εθνογένεση" των Μακεδόνων.

    "Στην κοινή γνώμη δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι οι σημερινοί Μακεδόνες είναι κληρονόμοι όλων όσων υπήρχαν στο παρελθόν στο γεωγραφικό αυτό χώρο. Αυτό δημιουργεί μια ιστορική και επιστημονική σύγχυση. Τι είναι οι σημερινοί Μακεδόνες; Είναι οι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων ή είναι οι Σλάβοι, που εγκαταστάθηκαν στο χώρο αυτό στον 6ο και 7ο αιώνα;" διερωτάται ο Τζαφέρι, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι τοπικοί επιστημονικοί και πολιτικοί κύκλοι είναι αυτοί που εσκεμμένα δημιουργούν σύγχυση επί αυτού.

    Ο αρχηγός του DPA αναφέρεται και σε παλαιότερη δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ, σύμφωνα με την οποία η Μακεδονία διαιρέθηκε σε τρία μέρη, στη Μακεδονία του Αιγαίου, στη Μακεδονία του Πιρίν και στη Μακεδονία του Βαρδάρη. Αυτό είναι ουσιαστικά και η ελληνική θέση, σχολιάζει ο Τζαφέρι και προσθέτει: «Από εδώ αναγκαία προβάλλει ένα άλλο ερώτημα. Πότε υπήρχε μια τέτοια Μακεδονία για να χωριστεί σε τρία μέρη; Η απάντηση είναι αμείλικτη. Στην αρχαία εποχή. Από τέτοιες συγχύσεις και διφορούμενες ερμηνείες τροφοδοτείται η ελληνική επιχειρηματολογία».

    [15] ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ: "ΝΑΙ" ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Λευκωσία, 24 Απριλίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, και στην παρούσα φάση του Κυπριακού εργάζεται σκληρά, συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο, για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως αναφέρεται σε διακήρυξη που υιοθετήθηκε σήμερα, Κυριακή, στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο για τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιανδήποτε ξένη χώρα''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 24 Απριλίου 2005 (18:22 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης, με την ενεργότερη συμμετοχή και της ΕΕ, πρέπει να κατατείνουν προς την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της νήσου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες στο εξωτερικό συνεχίζονται για να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις, ώστε να αρχίσει επιτυχώς ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από ομιλία του στην Πύλα, όπου στην παρουσία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στο Ευρωσύνταγμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είναι παράνομη και γίνεται "σε ένα παράνομο καθεστώς το οποίο έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (2ος ΟΜΙΛΟΣ): ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ Η ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 1-0 πέτυχε η Βέροια στην Δράμα. Κέρδισε τον Πανδραμαϊκό και παρέμεινε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του 2ου ομίλου (Γ Εθνική) μετά το τέλος και της 29ης αγωνιστικής.

    Τα αποτελέσματα είναι:

    ΠΑΕ Θράκη-ΑΕ Πτολεμαΐδας 2-0

    Θερμαϊκός-Καβάλα 2-0

    Αγροτικός Αστέρας-Δόξα Δράμας 1-0

    Απόλλων Λάρισας-Λαμία 0-1

    Γιάννενα-Αναγέννηση Αρτας 2-0

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Λύκοι 2-0

    Κοζάνη-Παναιτωλικός 1-0

    Πανδραμαϊκός-Βέροια 0-1

    Η βαθμολογία

    1. Βέροια 59

    2. ΠΑΣ Γιάννινα 55

    3. Καβάλα 51

    4. Λαμία 47

    5. ΠΑΕ Θράκη 44

    6. Αγροτικός Αστέρας 44

    7. Αναγέννηση Αρτας 42

    8. Δόξα Δράμας 42

    9. Κοζάνη 40

    10. Πτολεμαϊδα 35

    11. Αναγ. Καρδίτσας 34

    12. Θερμαϊκός 34

    13. Παναιτωλικός 33

    14. Παύλος Μελάς 29

    15. Πανδραμαϊκός 25

    16. Απόλλων Λάρισας 19

    17. Λύκοι 18.

    [18] Γ ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Λευκή ισοπαλία (0-0) απέσπασε ο Θρασύβουλος από τον ΠΑΝΟ Μαλλίων και έτσι παρέμεινε για άλλη μια αγωνιστική στην κορυφή της βαθμολογίας. Όλα αυτά στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Γ' εθνικής. Με το ίδιο σκορ έληξε και η αναμέτρηση μεταξύ του Χαϊδαρίου και του Βύζαντα Μεγάρων με την πρώτη ομάδα να ακολουθεί τον Θρασύβουλο στον πίνακα της βαθμολογίας.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Εθνικός Πειραιώς-Αχαϊκή 2-1

    ΠΑΝΟ Μαλλίων-Θρασύβουλος Φυλής 0-0

    Ατσαλένιος-Ρόδος 1-0

    Αχαρναϊκός-Αγιος Δημήτριος 2-2

    Αθηναϊδα-Κερατσίνι 4-2

    Μαρκό-Ηρόδοτος 1-1

    Χαϊδάρι ΑΟ-Βύζας Μεγάρων 0-0

    Θύελλα Πατρών-Πάμισος Μεσσήνης 1-0

    Η βαθμολογία

    1. Θρασύβουλος 59

    2. Χαϊδάρι 58

    3. Εθνικός 56

    4. Αχαρναϊκός 54.

    5. Ρόδος 42

    6. Αγιος Δημήτριος 36

    7. Θύελλα Πατρών 34

    8. Λήλας Βασιλικού 34

    9. Αχαϊκή 33

    10. Ατσαλένιος 33

    11. ΠΑΝΟ Μαλλίων 32

    12. Κερατσίνι 29

    13. Βύζας Μεγάρων 29

    14. Αθηναϊδα 29

    15. Πάμισος Μεσσήνης 27    

    16. Μαρκό 27

    17. Ηρόδοτος 27

    Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό.

    [19] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2005 (19:00 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη με 1-0 σε βάρος του Εθνικού Αστέρα πέτυχε στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Β' εθνικής ο Λεβαδειακός. Ετσι μετά από αυτή την αναμέτρηση η ομάδα της Λιβαδειάς βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Τους ίδιους βαθμούς έχει και η Καστοριά η οποία κέρδισε το απόγευμα της Κυριακής με 3-1 τον Πανηλειακό.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Ολυμπιακός Βόλου/Κασσάνδρα-Νίκη Βόλου 1-0

    Λεβαδειακός-Εθνικός Αστέρας 1-0

    Απόλλων Αθηνών-Προοδευτική 2-1

    Καστοριά-Πανηλειακός 3-1

    Ηλυσιακός-Καλαμάτα 4-2

    Την Δευτέρα

    Παναχαϊκή 2005-Ακράτητος

    Η βαθμολογία

    1. Λεβαδειακός 49

    2. Καστοριά 49

    3. Λάρισα 48

    4. Ακράτητος 48

    5. Πανσερραϊκός 47

    6. Νίκη Βόλου 47

    7. Ολυμπιακός Βόλου/Κασσάνδρα 44

    8. Καλαμάτα 40

    9. Πανηλειακός 40

    10. Προοδευτική 40

    11. Παναχαϊκή 35

    12. Εθνικός Αστέρας 33

    13. Απόλλων Αθηνών 33

    14. Ηλυσιακός 32

    15. Ατρόμητος Αθ. -19

    16. Ποσειδών Ν. Πόρων 0

    Με απόφαση του αθλητικού δικαστή, ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων και ο Ατρόμητος Αθηνών αποβλήθηκαν από το πρωτάθλημα. Ο Ατρόμητος έχει υποβάλλει έφεση, που εκκρεμεί.

    [20] ΒΟΛΕΪ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ 2η ΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2005 (18:40 UTC+2)

    Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στα πλέι οφ (β΄ φάση) του πρωταθλήματος της Α1 βόλεϊ ανδρών ο Ολυμπιακός. Κέρδισε με 3-2 σετ τον ΠΑΟΚ στο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη και βρέθηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Τα σετ: 24-26, 25-22, 25-16, 23-25, 15-8.

    [21] ΝΕΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 24 Απριλίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Ο Ηρακλής δεν σταμάτησε ούτε και το απόγευμα της Κυριακής την ξέφρενη πορεία του στο πρωτάθλημα της Α1 βόλεϊ ανδρών. Κέρδισε τον ΠΑΟ με 3-1 σετ και τερμάτισε στην πρώτη θέση της κατάταξης μετά την ολοκλήρωση και των πλέι οφ (β΄ φάση). Αντίθετα, οι πράσινοι έχασαν κάθε ελπίδα για κατάληψη της 2ης θέσης από την προηγούμενη αγωνιστική, όταν έχασε πολύτιμο βαθμό στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ (3-2). Τα σετ της αναμέτρησης ήταν: 16-25, 22-25, 25-23, 22-25.

    [22] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 24 Απριλίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο από τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή, κοντά σε σιιτικό ισλαμικό τέμενος στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού της ιρακινής αστυνομίας, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο τζαμί «αχλ ελ μπέιτ» κι εκτός των 15 τραυματιών υπάρχουν και τουλάχιστον 40 τραυματίες.

    [23] ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΣΟΥΝΙΤΕΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ

    Βαγδάτη, 24 Απριλίου 2005 (19:36 UTC+2)

    Με θάνατο απειλεί όποιον σουνίτη μουσουλμάνο συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    «Προειδοποιούμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική των άπιστων και των αποστατών ότι το ατσαλένιο σπαθί θα είναι η μοναδική τους τύχη» τονίζει σε μήνυμά της, που δημοσιεύεται σε ισλαμική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    «Αυτοί οι λεγόμενοι σουνίτες οδηγούνται στις ανοιχτές αγκάλες των εβραίων και των χριστιανών.από την αγάπη για την εξουσία και τα επίγεια αγαθά» αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

    [24] ΕΥΘΥΝΕΣ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ;

    Ουάσιγκτον, 24 Απριλίου 2005 (18:11 UTC+2)

    Το διορισμό ενός ανεξάρτητου εισαγγελέα, ο οποίος θα αναλάβει να διευρευνήσει τυχόν ευθύνες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και του τέως διοικητή της CIA, Τζορτζ Τένετ, σχετικά με υποθέσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς, ζητεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει πως έχει αποδείξεις ότι η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια σε βάρος μουσουλμάνων κρατουμένων δεν έγιναν μόνο στο Άμπου Γκράιμπ, αλλά και σε φυλακές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Γκουαντάναμο, αλλά και σε "μυστικές τοποθεσίες", σε όλο τον κόσμο.

    Το Παρατηρήριο τονίζει πως οι έρευνες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις σε βάρος των Ράμσφελντ και Τένετ, του υποστράτηγου Ρικάρντο Σάντσες, πρώην διοικητή των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, καθώς και του στρατηγού Τζέφρι Μίλερ, πρώην διοικητή του αμερικανικού στρατοπέδου-φυλακής στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας.

    [25] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 24 Απριλίου 2005 (17:49 UTC+2)

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε το πρωί της Κυριακής, στην ανατολική Βαγδάτη, όταν η περίπολός του δέχθηκε επίθεση με βόμβα. Την προηγουμένη, ένας Αμερικανός ναύτης έχασε τη ζωή του στη Φαλούτζα (περίπου 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης) κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών κι ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν εξερράγη βόμβα, στην πόλη αλ Χάσουα, δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Συνολικά, 1.194 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ, από το 2003 έως σήμερα.

    [26] ΙΡΑΚ: ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΙΚΡΙΤ

    Βαγδάτη, 24 Απριλίου 2005 (17:43 UTC+2)

    Τουλάχιστον επτά νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Κυριακή, στο συγκρότημα της αστυνομικής ακαδημίας της πόλης Τικρίτ του Ιράκ.

    Ο καμικάζι βομβιστής οδήγησε το φορτωμένο με εκρηκτικά όχημα στο οποίο επέβαινε κοντά σε μια ομάδα από αστυνομικούς. Μετά την έκρηξη κι ενώ στην περιοχή έσπευσαν κι άλλοι αστυνομικοί προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες, ένας δεύτερος βομβιστής εξαπέλυσε νέα επίθεση αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα τα θύματα να ανέλθουν συνολικά σε επτά και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 26, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από το Τικρίτ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 April 2005 - 18:13:49 UTC