Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [03] ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 4%- ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ - ΟΛΙ ΡΕΝ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΤΣΙΖΟΦ
  • [07] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
  • [10] ΔΑΑ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 8% Η ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ
  • [11] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ' ΚΠΣ
  • [13] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ
  • [15] ΣΑΝΑΝΤΕΡ: ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ
  • [16] ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
  • [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΤΡΕΒΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
  • [18] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [19] ΠΓΔΜ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [20] Ο Γ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ Κ. ΡΟΔΙΤΗ
  • [22] ΜΕ 13 ΑΘΛΗΤΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΑΔΗΝ
  • [23] ΣΤΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΙΤ ΜΑΙΚΛ MVP ΤΗΣ 24ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [25] ΠΟΥΤΙΝ: ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [26] ΣΤΟΥΣ 57 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [27] ΙΡΑΝ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ
  • [28] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ 25 ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [29] ΙΡΑΝ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ Ο ΡΑΦΣΑΝΖΑΝΙ
  • [30] ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2005 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΑΝΗΣ
  • [31] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [32] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [33] ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΚΑΛΟΧΩΡΙΤΙΚΑ" 1-5 ΜΑΪΟΥ
  • [34] "Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  • [01] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Άγκυρα, 25 Απριλίου 2005 (14:21 UTC+2)

    Να στηρίξουν τις θετικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δυο χωρών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Δεν είναι η στιγμή για να γίνονται τέτοια πράγματα γύρω από το Καρντάκ (Ίμια). Θα πρέπει να σκεφτόμαστε μεγαλόπνοα και θα πρέπει να μεγαλώνουμε τις γενιές πλάι- πλάι, όχι σε μίσος και απέχθεια» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα γεγονότα της 23ης Απριλίου, στα Ίμια.

    Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Ίμβρο, έκανε μάλιστα λόγο για κάποιους κύκλους που, όπως είπε, θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Αυτά τα άτομα που θέλουν να διαταράξουν τη φιλία (μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) δεν θα το επιτύχουν. Θα πρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς πρόκειται για δική της μειονότητα και έχει επιφορτιστεί την ευθύνη της. «Καθένας που ζει σε αυτές τις περιοχές θα απολαμβάνει τις παροχές των κρατικών υπηρεσιών» διαβεβαίωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Κάλεσε δε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των δυο χωρών να βοηθήσουν τις διοικήσεις των χωρών τους και απηύθυνε ιδιαίτερη έκκληση προς τα ελληνικά μέσα να βοηθήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τον Έλληνα ομόλογό του, Κώστα Καραμανλή. «Τόσο τα ελληνικά όσο και τα τουρκικά ΜΜΕ δεν θα πρέπει να υπερβάλλουν σε ορισμένα ήσσονος σημασίας περιστατικά. Το αντίθετο, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους να στηρίξουμε τις θετικές εξελίξεις μεταξύ των δυο χωρών. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε είναι η φιλία και όχι η εχθρότητα. Ελπίζω ότι θα θέσουμε τα θεμέλια για τον αγωγό φυσικού αερίου Καρατζάμπεϊ- Κομοτηνής με τον κ. Καραμανλή μέσα στους επόμενους μήνες» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί, στις 20 Μαίου, την Ουάσιγκτον και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η επίσκεψη αυτή, αντανακλά το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ, καθώς και τη συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της δημοκρατίας, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    [03] ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΒΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την έκδοση του Απόστολου Βαβύλη στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Κλειστή Φυλακή Αγίου Στεφάνου, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι αργά ή γρήγορα ο Απόστολος Βαβύλης θα αντιμετωπίσει την ελληνική δικαιοσύνη και θα έχει δίκαιη δίκη.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και αν καθυστερήσει η μεταφορά του στην Ελλάδα οι ανακριτικές αρχές έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μαζί του στις ιταλικές φυλακές.

    Η δήλωση του Αναστάση Παπαληγούρα έχει ως εξής: «Μετά τη σύλληψη του Απόστολου Βαβύλη, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι σήμερα το πρωί, ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την οποία ζητάμε την έκδοση του Βαβύλη στην Ελλάδα. Δηλαδή, η αρμόδια εισαγγελική αρχή της Ελλάδας αποτάνθηκε στην αντίστοιχη Ιταλική και το αίτημα έχει ήδη διαβιβαστεί στις Ιταλικές αρχές. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, αργά ή γρήγορα, ο Απόστολος Βαβύλης θα αντιμετωπίσει την Ελληνική Δικαιοσύνη. Θα αντιμετωπίσει μια δίκαιη δίκη όπως κάθε πολίτης. Μπορεί να καθυστερήσει δεν είμαι σε θέση να πω αυτή την ώρα πόσο χρόνο δεδομένου ότι αυτή την ώρα υπάρχει μια εκκρεμότητα του Βαβύλη απέναντι στην Ιταλική Δικαιοσύνη, καθώς έχει καταδικαστεί εκεί σε 7 χρόνια φυλάκιση. Η προσπάθεια μας είναι, το συντομότερο δυνατόν, να βρίσκεται στην Ελλάδα. Ακόμη και να εκτίσει, ενδεχομένως, ένα μέρος της ποινής του στις ελληνικές φυλακές. Πάντως, σας επαναλαμβάνω ότι, αργά ή γρήγορα, θα τον φέρουμε στην Ελλάδα. Ακόμη και αν καθυστερήσει η μεταφορά του, οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές της χώρας μας θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μαζί του στις ιταλικές φυλακές. Η Ελληνική Δικαιοσύνη θα επιλυφθεί, σε κάθε περίπτωση, της υπόθεσης».

    [04] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 4%- ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο Ν.ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 4% και ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα "τρέξει" με ρυθμό 3%, διατύπωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας σήμερα το πρωί την ετήσια έκθεσή του για το έτος 2004.

    Παράλληλα, ο "τιμονιέρης" της κεντρικής τράπεζας της χώρας επιδοκίμασε την κυβερνητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, χαρακτηρίζοντας το αναθεωρημένο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης ως ένα θετικό πρώτο βήμα στη διαδικασία αυτή.

    Ο κ.Γκαργκάνας χαρακτήρισε επίσης ως θετική την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει το συντομότερο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει περισσότερο απο κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μια σημαντική δημογραφική πρόκληση.

    Εκτός από εύσημα, πάντως, η τοποθέτηση του κ.Γκαργκάνα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμπεριείχε και συστάσεις. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της εργασίας, αλλά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας.

    Επίσης, συνέστησε προσοχή στους δανειολήπτες, να αποφεύγουν τον άσκοπο δανεισμό και να σταθμίζουν τη μελλοντική εξέλιξη εισοδήματός τους, πριν προβούν στη λήψη δανείων. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει στοιχείων της ΤτΕ, στο πρώτο τρίμηνο του 2005 τα στεγαστικά δάνεια επιταχύνθηκαν και ο ρυθμός τους διαμορφώθηκε στο 25,8%. Σε υψηλό επίπεδο διατηρήθηκε και ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δανείων (33,9%)._

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΒΑΛΗΝΑΚΗ - ΟΛΙ ΡΕΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:51 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης συναντήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν με τον οποίο συζήτησε θέματα διεύρυνσης συμπεριλαμβανομένου εκείνου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας σε συνδυασμό και με τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) καθώς και η εκκρεμότητα στο ζήτημα της ονομασίας υπό το φως της κατάθεσης των προτάσεων του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΤΣΙΖΟΦ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αρμόδιο για σχέσεις με Ευρωπαϊκές χώρες, θέματα Πανευρωπαϊκών και Ευρωατλαντικών Οργανισμών Βλαντίμιρ Τσιζόφ, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

    Κατά τη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου του θέματος του Κοσόβου και του Κυπριακού. Έγινε επίσης αναφορά και στην πορεία των σχέσεων με την Τουρκία. Επιπλέον ανταλλάχτηκαν απόψεις για την πρόσφατη Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και βεβαίως για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας και για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

    Ο κ. Τσιζόφ μετέφερε επίσης πρόσκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Έλληνα υπουργό κ. Μολυβιάτη να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα. Ο καθορισμός του χρόνου πραγματοποίησης της επίσκεψης αυτής, θα καθορισθεί δια της διπλωματικής οδού.

    [07] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Η αύξηση στα δίδακτρα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) θα ισχύσει για όσους θα εισαχθούν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και όχι για όσους ήδη φοιτούν, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

    «Η αύξηση των διδάκτρων από 600 σε 700 στη θεματική ενότητα για τις προπτυχιακές σπουδές και από 700 σε 850 για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα ισχύσει για όσους εισαχθούν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2005 2006 και δεν αφορά τους ήδη φοιτούντες στο ΕΑΠ για τους οποίους ισχύουν τα παλαιά δίδακτρα (600 και 700 αντίστοιχα) μέχρι τη συμπλήρωση του κανονικού χρόνου των σπουδών τους», επισημαίνεται.

    «Αυξήσεις ύψους 13,5% - 20% στα δίδακτρα σε ετήσια βάση είχαν επιβληθεί κατά καιρούς και από την προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή. Το Υπουργείο δεν έχει λόγο να διαφωνήσει με την πάγια άποψη τόσο της παλαιάς όσο και την νέα Διοικούσας Επιτροπής, ότι τυχόν αναπροσαρμογές των διδάκτρων δεν πρέπει να επηρεάζουν όσους φοιτούν στην κανονική διάρκεια των σπουδών, αλλά μόνον εκείνους που παρατείνουν τη διάρκεια φοίτησης τους πέραν του κανονικού», τονίζεται

    Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι το ΕΑΠ απευθύνεται κατά βάση σε εργαζόμενους, οπότε το ύψος των διδάκτρων δεν θεωρείται με κανέναν τρόπο υπερβολικό. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι για όσους επικαλεσθούν τεκμηριωμένα λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς το ΕΑΠ χορηγεί υποτροφίες απαλλάσσοντας τους από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:38 UTC+2)

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την εξέλιξη με το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» απάντησε:

    «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στο στόχο της σύγκρουσης με τη διαφθορά, είναι προσανατολισμένη στο στόχο του ξεριζώματος της διαπλοκής. Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, βρισκόμαστε στην κατεύθυνση της αναζήτησης κοινού τόπου, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα, μα κανένα, πρόβλημα με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών».

    [09] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Συνελήφθη την Κυριακή στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας ο Ευστάθιος Δάρας, Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σλοβακία, επειδή βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του ένα πιστόλι, ένας σιγαστήρας και μεγάλος αριθμός σφαιρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Δάρας τελούσε σε κανονική άδεια από 22 Απριλίου.

    Το αυτόφωρο, στο οποίο παραπέμφθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Δάρας, ανέστειλε την εκδίκαση της υπόθεσης για την 15η Ιουνίου.

    Εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, διέταξε την άμεση αναστολή άσκησης των καθηκόντων του κ. Δάρα.

    Επίσης, διατάχθηκε η διενέργεια επείγουσας ΕΔΕ προκειμένου να διευκρινισθεί για ποιους λόγους η Πρεσβεία μας στη Μπρατισλάβα δεν έχει γνωστοποιήσει στην Κεντρική Υπηρεσία δημοσίευμα σλοβακικής εφημερίδας από 24 Σεπτεμβρίου του 2004, στο οποίο ο κ. Δάρας εφέρετο να έχει εξάγει από τη Σλοβακία στην Ελλάδα έξι όπλα. Το εν λόγω δημοσίευμα περιήλθε σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών μόλις σήμερα, Δευτέρα.

    [10] ΔΑΑ: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 8% Η ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ Α' 3ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Με αύξηση της τάξης του 8% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με πέρυσι έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2005 για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2005, ο Αερολιμένας υποδέχθηκε 2,7 εκατομμύρια επιβάτες, παραμένοντας ανάμεσα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια της Ευρώπης.

    Η διεθνής κίνηση κατά το παραπάνω διάστημα σημείωσε αύξηση 13% σε σχέση με το 2004. Ειδικότερα, ο αριθμός των διεθνών αφικνούμενων επιβατών που επισκέφθηκαν την Αθήνα με σκοπό τον τουρισμό, αυξήθηκε κατά 22%, αντανακλώντας την ανοδική πορεία της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

    Σημαντική άνοδος- 24% και 18% αντίστοιχα- σημειώθηκε στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής/Κεντρικής, ενώ σε ό,τι αφορά τις υπερπόντιες αγορές, αυτή της Βορείου Αμερικής έφθασε το +19%, ενώ η μοναδική αγορά που σημείωσε κάμψη (-14%) κατά το α΄ τρίμηνο του 2005, ήταν εκείνη της Άπω Ανατολής, γεγονός που οφείλεται και στον αντίκτυπο της καταστροφής που επέφερε το «τσουνάμι» σε προορισμούς της περιοχής.

    Η επιβατική κίνηση εσωτερικού κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα, σημειώνοντας μικρή αύξηση 1%, εξέλιξη αναμενόμενη δεδομένου ότι το Μάρτιο του 2004 υπήρξε σημαντικά αυξημένη κίνηση λόγω των βουλευτικών εκλογών.

    Η κίνηση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους εξακολούθησε να αναπτύσσεται δυναμικά, με αύξηση τόσο στην επιβατική κίνηση όσο και στον αριθμό των πτήσεων (+19% και +21%, αντίστοιχα).

    Με το κλείσιμο του α' τριμήνου 2005, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συμπλήρωσε 4 χρόνια λειτουργίας (Μάρτιος 2001 - Μάρτιος 2005), έχοντας υποδεχθεί συνολικά 50 εκατομμύρια επιβάτες και 500.000 πτήσεις.

    [11] ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 1,47% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 15 έως 22 Απριλίου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, υποχώρησε στα 0,873 ευρώ ανά λίτρο, από 0,886 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 19,43%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 71,32%.

    Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η πανελλαδική μέτρηση τιμών δείχνει ότι, η μέση τιμή του διαμορφώθηκε στις 22 Απριλίου 2005 στα 0,517 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας μείωση κατά 1,9%, από τα 0,527 ευρώ ανά λίτρο στις 15 Απριλίου 2005, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,514 ευρώ ανά λίτρο.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 20,54% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [12] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:12 UTC+2)

    Το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Δ' ΚΠΣ) θα τεθεί επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και τη συμμετοχή γενικών ή ειδικών γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Στην επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού και συγκαλείται από τον υπουργό Οικονομίας, εκτός του κ.Αλογοσκούφη μετέχουν και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, οι γγ του υπουργείου Γ.Μέργος και Κ.Μουσουρούλης, ο πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Πλούταρχος Σακελλάρης και η διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Λουρή.

    [13] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο η πληρωμή των επιδοτήσεων στο βαμβάκι, ενώ για τη φετινή σοδειά επιβάλλονται νέες περικοπές εκτάσεων σε όσους καλλιεργούν πάνω από 50 στρέμματα.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των εξαγγελθέντων ελέγχων από τις κατά τόπους Τριμελείς Επιτροπές και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την περικοπή των παρατυπιών, από αύριο Μεγάλη Τρίτη πιστώνονται οι λογαριασμοί όλων των δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών με το ποσό των 38 δρχ/κιλό (0,1116 ευρώ) για την παρελθούσα χρήση, έναντι της επιστροφής συνυπευθυνότητας. Η πληρωμή αυτή γίνεται με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της ΑΤΕ.

    Εξάλλου, ο κ. Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι στόχος των μέτρων για τη φετινή σοδειά, είναι να μην υπερβεί η καλλιέργεια βαμβακιού τα 3.600.000 στρέμματα. Γι' αυτό επιβάλλεται περικοπή στις εκτάσεις που μπορούν να καλλιεργήσουν οι μεγάλοι παραγωγοί ως εξής: από 50- 100 στρέμ. 2%, από 100- 200 στρέμ. 3% και από 200 στρέμ. και πάνω 4%. Οι περικοπές αυτές, τόνισε ο κ. Μπασιάκος, γίνονται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του εισοδήματος τω παραγωγών.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Έκκληση στους καταναλωτές να ερευνούν τις τιμές πριν ψωνίσουν και να μην επιβραβεύουν εκείνους που πουλούν με υψηλές τιμές, στέλνοντας έτσι το σωστό μήνυμα σε όλη την αγορά απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Βαρβάκειο Αγορά.

    Ο υφυπουργός είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των τιμοληψιών των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, στα μεν οπωροκηπευτικά οι τιμές κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι με εξαίρεση τη ντομάτα, ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονται στα εισαγωγής: αρνί από 5,00 ως 7,00 ευρώ και κατσίκι από 5,00 έως 6,50 ευρώ και στα εγχώρια: αρνί από 5,50 έως 10,00 ευρώ και κατσίκι από 7,00 έως 10,00 ευρώ.

    «Παρουσιάζεται μεγάλο εύρος τιμών, που οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει να βαφτίζονται τα εισαγόμενα αμνοερίφια ως ελληνικά και που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, να κάνουν τις επιλογές τους, γνωρίζοντας την προέλευση των κρεάτων, ώστε να μην εξαπατούνται αγοράζοντας και πληρώνοντας κρέατα εισαγωγής για ελληνικά, όπως γινόταν στο παρελθόν», ανέφερε ο κ.Παπαθανασίου, ο οποίος κάλεσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αποφεύγουν να παρουσιάζουν ακραίες τιμές σε ορισμένα προϊόντα ως γενικευμένο κανόνα, «διότι με τον τρόπο αυτό, άθελα τους, νομιμοποιούν αυτές τις ακραίες συμπεριφορές ορισμένων κερδοσκόπων της αγοράς».

    [15] ΣΑΝΑΝΤΕΡ: ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΙΝΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ

    Ζάγκρεμπ, 25 Απριλίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι εάν ήξερε τα περίχωρα του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στρατηγού Άντε Γκοτόβινα, θα έδινε εντολή για τη σύλληψη και την έκδοσή του στη Χάγη, έδωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σαναντέρ, μιλώντας στην κροατική υπηρεσία του BBC.

    Στην ερώτηση πώς θα ενεργούσε εάν συναντούσε στον δρόμο το στρατηγό Γκοτόβινα, ο Κροάτης πρωθυπουργός απάντησε πως θα τον εξέδιδε αμέσως στη Χάγη.

    Ο κ. Σαναντέρ δήλωσε πως δεν έχει στη διάθεσή του πληροφορίες για το εάν οι κροατικές υπηρεσίες ασφαλείας προστατεύουν τον καταζητούμενο στρατηγό, επισημαίνοντας πως εξαιτίας της ανεπαρκούς πληροφόρησης έχει ήδη αντικαταστήσει δυο φορές τον επικεφαλής των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

    Σημείωσε δε πως οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν ότι ο Γκοτόβινα βρίσκεται στην Κροατία.

    [16] ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 25 Απριλίου 2005 (20:40 UTC+2)

    Η κρίση με την ομηρία των τριών Ρουμάνων δημοσιογράφων στο Ιράκ δεν πρέπει να αλλάξει τη στάση της ρουμανικής κοινωνίας δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου από το Λουξεμβούργο όπου θα παραστεί στην υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

    Ο Ταριτσεάνου τόνισε ότι αν αλλάξει η στάση της Ρουμανίας και η τακτική της τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι τρομοκράτες έχουν κερδίσει και ζήτησε από τον λαό και τους πολιτικούς να είναι ενωμένοι σε αυτή την κρίση με τους ομήρους.

    Το Αλ Τζαζίρα τη Παρασκευή μετέδωσε βίντεο με τους ομήρους να ζητούν την αποχώρηση των Ρουμάνων από το Ιράκ σε τέσσερις μέρες διαφορετικά οι αντάρτες θα τους σκοτώσουν. Η διορία λήγει τη Μ. Τρίτη.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΙΤΡΕΒΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Επιστολή προς τους ομολόγους της των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στην οποία επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις των Σκοπίων αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος, απέστειλε η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Στην επιστολή, η οποία επιδόθηκε στους υπουργούς δια της διπλωματικής οδού, τονίζεται μεταξύ άλλων η επιθυμία των Σκοπίων να συνεχιστούν οι διεξαγόμενες υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών ελληνοσκοπιανές συνομιλίες της Νέας Υόρκης, με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για τη διμερή επικοινωνία.

    Σε ό,τι αφορά δε τη διεθνή επικοινωνία, η επικεφαλής της σκοπιανής διπλωματίας επαναλαμβάνει ότι η χώρα της αποδέχεται μόνο τη συνταγματική επικοινωνία και απορρίπτει την πρόταση Νίμιτς.

    Ζητεί δε να αποσυνδεθεί το θέμα του ονόματος από την ατζέντα της ευρωένταξης, για την οποία τονίζει πως θα πρέπει να ισχύουν μόνο τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [18] "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠ.ΕΞ. ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λουξεμβούργο, 25 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» για την έναρξη συνομιλιών αναφορικά με την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία - Μαυροβούνιο άναψε σήμερα, Μ. Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

    Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η παράδοση του Σέρβου στρατηγού, Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών- μελών της Ε.Ε., οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα, στο Λουξεμβούργο, χαιρέτισαν την παράδοση Πάβκοβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και παρότρυναν το Βελιγράδι να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο συνεργασίας με τη Χάγη.

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ανακοίνωσε ότι ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπογραφή της συμφωνίας.

    «Ένα σημαντικό στοιχείο της απόφασής μαςείναι η σημαντική πρόοδος του Βελιγραδίου στη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσελμπορν, παροτρύνοντας τη Σερβία και το Μαυροβούνιο να συνεχίσουν στην ίδια οδό της συνεργασίας.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος, Όλι Ρεν, είχε ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα τον προσεχή Οκτώβριο.

    [19] ΠΓΔΜ: ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σκόπια, 25 Απριλίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ως μια πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία χαρακτηρίζουν τα σκοπιανά ΜΜΕ την κατασκευή χιονοδρομικού κέντρου στο όρος Παγγαίο, στο τμήμα Κόζουφ που απλώνεται στην ΠΓΔΜ, κοντά στην πόλη Γευγελή, που εξήγγειλαν χθες, Κυριακή, εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου.

    Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια για την αποπεράτωση του έργου θα προέρχονται σε ποσοστό 80% από εταιρεία της ΠΓΔΜ και σε ποσοστό 20% από ελληνική εταιρεία. Το δε κόστος του έργου, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει στις 15 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, υπολογίζεται σε 72 εκατ. ευρώ.

    Χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι περιηγήθηκε στην περιοχή με ελικόπτερο και ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο της επιχείρησης, Άνγκελ Νάκοφ, για τις υπηρεσίες που θα παρέχει το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Νάκοφ, θα κατασκευαστούν ξενοδοχεία πολλών αστέρων, με 700 κλίνες, περίπου 750 εξοχικές κατοικίες και διάφορα καταστήματα σε μια έκταση 4.000 τ.μ. που σκοπό θα έχουν να προσφέρουν άνεση και ξεκούραση στους επισκέπτες.

    Το χιονοδρομικό κέντρο θα λειτουργεί από το Δεκέμβριο έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για όσους θέλουν να βρεθούν για λίγο μακριά από το θερινό «καμίνι» των πόλεων, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει πάνω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

    [20] Ο Γ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ο προπονητής του ΟΦΗ, Γιάννης Χατζηνικολάου, μίλησε για τον κυριακάτικο αγώνα με την ΑΕΚ, το γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου και τον ΟΦΗ. «Δεν θες να δεις κανέναν όταν χάνεις. Τώρα κοιτάζουμε μπροστά για να ανασυνταχθούμε όσο μπορούμε και να πάμε για το επόμενο παιχνίδι που έρχεται», τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου και συνέχισε αναφερόμενος στο γκολ που πέτυχε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λυμπερόπουλος: «Νοιώσαμε ότι χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια μας. Καταρχήν δεν το πιστεύαμε, αλλά αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Να νομίζεις ότι έχεις πάρει το βαθμό και σε δευτερόλεπτα αλλάζουν όλα... Εδώ είναι άγριο, γιατί έχει γίνει υπερπροσπάθεια από τα παιδιά για να γυρίσουν το παιχνίδι, τα έχουν καταφέρει και είναι αδικία τελικά που δεν πήραν τίποτα στο τέλος και να μας μένει μόνο η ευχαρίστηση από το χειροκρότημα του κόσμου.

    Πριν γίνει η τελική φάση για την πάσα του Λυμπερόπουλου, νομίζω ότι προηγήθηκε φάουλ στον Ντεγιάνοφ. Εκεί θα τελείωνε το ματς. Τώρα μας πειράζει γιατί δεχτήκαμε το γκολ. Χάσαμε ένα πολύτιμο βαθμό για εμάς. Το σουτ του Λυμπερόπουλου ήταν ακριβώς κάτω στο δοκάρι και δε μπορούσε να αντιδράσει ο Σηφάκης. Αν τον βάλουμε 100 φορές να κάνει το ίδιο σουτ, η μπάλα δεν θα μπει σε εκείνο το σημείο».

    Ο προπονητής του ΟΦΗ αναφέρθηκε και στη συνέχεια του πρωταθλήματος για την ομάδα του. «Καθοριστικό ήταν το παιχνίδι με τη Χαλκηδόνα. Σε εκείνο το παιχνίδι δεν κάναμε καλή εμφάνιση και αυτό μας στοίχισε περισσότερο. Ήταν καθοριστικό και βαθμολογικά, γιατί η Χαλκηδόνα θα έμενε στους 32 βαθμούς και εμείς θα πηγαίναμε στους 31 και θα κοιτούσαμε προς τα πάνω. Αυτό που με εκνευρίζει είναι η κινδυνολογία. Το κριτικό πνεύμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους 2-3 μήνες. Ήμασταν ψηλά και όλοι έλεγαν ότι θα πέσουμε κλπ. Γι' αυτό έβγαλα και έναν εκνευρισμό χθες. Δε μπορούμε να κάνουμε μνημόσυνο. Δεν είναι δικαιολογία το ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν τα πηγαίναμε καλά. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Με εκνευρίζει η κατάσταση που επικρατεί.

    Στο δεύτερο γύρο και στο τέλος έρχονται παράξενα αποτελέσματα. Ο ΟΦΗ δεν θα πέσει, θα κάνουμε την προσπάθειά μας. Δεν πρέπει να κοιτάμε μοιρολατρικά, αλλά να είμαστε αισιόδοξοι».

    [21] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ Κ. ΡΟΔΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (18:56 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου από την Κατερίνα Ροδίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από την Κατερίνα Ροδίτη αποδεικνύει τη διαρκή και επιτυχή πορεία της ελληνικής Άρσης Βαρών. Η επιτυχία της Ελληνίδας αθλήτριας αποτελεί δικαίωση του κόπου και των προσπαθειών της.

    Στην αθλήτριά μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

    [22] ΜΕ 13 ΑΘΛΗΤΕΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΑΔΗΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (18:39 UTC+2)

    Με 13 αθλητές και αθλήτριες θα συμμετάσχει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό κύπελλο βάδην ανδρών γυναικών και εφήβων νεανίδων που θα γίνει στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας στις 21 Μαϊου.

    Στα 50 χλμ των ανδρών θα πάρουν μέρος οι Θεόδωρος Σταματόπουλος, Σπύρος Καστάνης, Γιώργος Αργυρόπουλος, Γιάννης Καραγεώργος, στα 20 χλμ ανδρών ο Κώστας Στεφανόπουλος, στα 20 χλμ γυναικών οι Αθηνά Παπαγιάννη, Χριστίνα Κοκκότου, Ευαγγελία Ξυνού, Μαρία Χατζηπαναγιωτίδου, Δέσποινα Ζαπουνίδου και στα 10 χλμ εφήβων οι Γιάννης Καυκάς, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, Βασίλης Χρυσικός.

    [23] ΣΤΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η 26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Στις 11 Μαϊου θα διεξαχθεί η 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στην Α1 μπάσκετ ανδρών. Ολοι οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 19:00.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής είναι:

    Τόφαλος (19:00) Απόλλων Πατρών-Ολυμπιακός (ΕΤ1)

    Αγ. Θωμάς (19:00) Μαρούσι-Ιωνικός ΝΦ Αμαλιάδα

    Αλεξάνδρειο (19:00) Αρης-Ηρακλής

    Πανελλήνιος (19:00) Πανελλήνιος-Παναθηναϊκός

    Γαλάτσι (19:00) AEK-ΠΑΟΚ

    Ιβανώφειο (19:00) MΕΝΤ-Πανιώνιος

    Κοζάνη (19:00) Μακεδονικός-Ολύμπια Λάρισας.

    [24] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΙΤ ΜΑΙΚΛ MVP ΤΗΣ 24ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (17:59 UTC+2)

    Ο Πιτ Μάικλ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 24ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών μετά τη διεξαγωγή του εξ αναβολής αγώνα Μακεδονικός-ΠΑΟΚ το προηγούμενο Σάββατο. Ο Αμερικανός φόργουορντ πέτυχε 28 πόντους και είχε εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας (4/5 ελεύθερες βολές, 12/13 δίποντα, 0/1 τρίποντο), ενώ μάζεψε 13 ριμπάουντ (9 αμυντικά, 4 επιθετικά) οδηγώντας τον Μακεδονικό σε νίκη σε βάρος του ΠΑΟΚ στην Κοζάνη.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον MVP είναι:

    1. Πιτ Μάικλ (Μακεδονικός) 32

    2. Μίροσλαβ Μπέριτς (Πανελλήνιος) 21

    3. Γκάρι Τρεντ (Πανελλήνιος) 17

    4. Βασίλης Σπανούλης (Μαρούσι) 15

    5. Τάιρον Γκραντ (Ολύμπια Λ.) 14

    6. Γιώργος Μασλαρινός (Πανελλήνιος) 12

    7. Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός) 5

    8. Γιάννης Λάππας (Ολύμπια Λ.) 4.

    [25] ΠΟΥΤΙΝ: ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μόσχα, 25 Απριλίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα».

    Στο ετήσιο διάγγελμά του προς το έθνος, το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο πρόεδρος της Ρωσίας πρόσθεσε ότι ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης «άφησε εκατομμύρια Ρώσους μακριά από τη νέα Ρωσία», όπως μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση σήμερα είναι να «αναπτυχθεί η Ρωσία σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος» αλλά με τους «δικούς της ρυθμούς και όρους».

    «Θεωρώ την ανάδειξη της Ρωσίας σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος ως το βασικό πολιτικό και ιδεολογικό μέλημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Αναφερόμαστε πολλές φορές σε αυτές τις δύο έννοιες χωρίς να αποκαλύπτουμε τη βαθύτερη σημασία που έχει η πρακτική εφαρμογή των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη «εφαρμογής κοινών πολιτισμικών κανόνων» και «εκσυγχρονισμού» της ανάπτυξης της Ρωσίας και των εταίρων της.

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης λέγοντας ότι «οφείλουμε να ενισχύσουμε την αντικειμενικότητα και την ουδετερότητα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης».

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το ρωσικό Κανάλι 1 διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του Ρώσου προέδρου για να μεταδώσει την τελευταία κινηματογραφική ταινία από τη διάσημη σειρά, «Ο Πόλεμος των Άστρων: Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται».

    [26] ΣΤΟΥΣ 57 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 25 Απριλίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Στους 57 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από το δυστύχημα με τρένο που σημειώθηκε στη δυτική Ιαπωνία ενώ οι τραυματίες είναι 417. Η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στην πόλη Αμαγκασάκι κοντά στο Κόμπε, 369 μίλια δυτικά του Τόκιο.

    Τρία βαγόνια της αμαξοστοιχίας έφυγαν εντελώς από τις ράγες και το ένα άνοιξε στη μέση από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης στο κτίριο.

    Πολλοί από τους επιζώντες είπαν ότι το τρένο φαινόταν να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα και ότι άρχισε να τρέμει πριν εκτροχιαστούν τα τρία πρώτα βαγόνια.

    Οι αρχές της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι ο μηχανοδηγός ήταν σχετικά άπειρος.

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια.

    Η Ιαπωνία διαθέτει σύμφωνα με τους ανταποκριτές ένα από τα πιο ασφαλή σιδηροδρομικά δίκτυα στον κόσμο.

    [27] ΙΡΑΝ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ

    Τεχεράνη, 25 Απριλίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Το συντηρητικό κοινοβούλιο του Ιράν κατήργησε το νόμο περί τύπου που είχε περάσει η προηγούμενη πλειοψηφία των μεταρρυθμιστών και είχε ως στόχο να διασφαλίσει δίκαιες δίκες για τους δημοσιογράφους, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο νόμος του 2003, όριζε ότι οι δημοσιογράφοι θα δικάζονταν από δικαστήρια στα οποία το σώμα των ενόρκων θα απαρτίζεται από συναδέλφους τους και άλλα μέλη κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως.

    Από το 2000, στο Ιράν, έχουν κλείσει με δικαστική απόφαση περισσότερες από εκατό εφημερίδες, ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.

    [28] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ 25 ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Λουξεμβούργο, 25 Απριλίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και επέκριναν την ισραηλινή επιθυμία να συνεχίσει τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σε κοινή διακήρυξή τους που υιοθετήθηκε ομόφωνα στο Λουξεμβούργο, οι 25 επισημαίνουν "με ανησυχία την έλλειψη δυναμισμού στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν και ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς από τον Φεβρουάριο στη σύνοδο του Σαρμ-ελ-Σέιχ.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συναινέσουν επειγόντως σε νέες προσπάθειες ώστε να τεθούν σε ισχύ οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Σαρμ-ελ-Σέιχ και να αποφευχθεί κάθε πράξη που θα μπορέσει να πλήξει το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης", προστίθεται στο κείμενο.

    [29] ΙΡΑΝ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ Ο ΡΑΦΣΑΝΖΑΝΙ

    Τεχεράνη, 25 Απριλίου 2005 (17:58 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο 70χρονος Ραφσανζανί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος στο διάστημα 1989-1997, είναι ο δεύτερος ισχυρός άνδρας του Ιράν μετά τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και προΐσταται του συμβουλίου κρίσεων, του πανίσχυρου φορέα πολιτικής διαιτησίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

    [30] ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2005 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 25 Απριλίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις «Λαζαρίνες 2005» στα Δημοτικά Διαμερίσματα Αιανής, Αγίας Παρασκευής και Ροδιανής του Δήμου Αιανής.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με την παρουσίαση των παραδοσιακών στολών από τον Π.Μ.Σ. «η Πρόοδος» Αιανής και συνεχίσθηκαν με τα καθιερωμένα «κονάκια».

    Το Σάββατο οι «Λαζαρίνες» γύρισαν όλα τα σπίτια των Δημοτικών Διαμερισμάτων μαζεύοντας δώρα και ευχές. Κορύφωση των εκδηλώσεων ο μεγάλος χορός «Τσιντζιρό» το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Αιανής.

    Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση χορευτικών τμημάτων του Π.Μ.Σ. «η Πρόοδος», του Συλλόγου Γυναικών Αιανής και του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «η Μικρά Ασία», το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Συλλόγους: Π.Μ.Σ. «η Πρόοδος» Αιανής, Μ.Α.Π.Σ. «η Αγία Παρασκευή» Αγίας Παρασκευής και Σύλλογο Γυναικών Ροδιανής «η Ωραία Ελένη» υπό την αιγίδα της Δημοτικής Επιχείρησης (Δ.Ε.Α.Τ.Π.Α.) του Δήμου Αιανής.

    [31] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 25 Απριλίου 2005 (14:38 UTC+2)

    Μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους και τον καθηγητή του ΔΠΘ, Θωμά Βουγιουκλή, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών που τους φιλοξενεί, επισκέφθηκαν σήμερα τον Νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη.

    Ο κ. Ζαμπουνίδης αναφέρθηκε στον ιστορικό ρόλο της Σχολής και τόνισε ότι "όλοι οι Ελληνες έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι σε αυτό το φυτώριο της παιδείας, που διατηρεί ζωντανή την ελληνική ορθόδοξη πνευματική μας παράδοση, να το ενισχύσουμε για να λειτουργεί όπως τόσους αιώνες".

    Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους μαθητές της Σχολής και τους καθηγητές της να επισκεφθούν τον νομό, φιλοξενούμενοι από τη νομαρχία, για να γνωρίσουν την περιοχή και τους ανθρώπους της.

    Από την πλευρά του ο Σχολάρχης της, Ν.Μαυράκης εξέφρασε τη συγκίνηση του, αποδέχτηκε την πρόσκληση του νομάρχη και ανέφερε ότι είναι καθήκον όλων των Ελλήνων να βοηθήσουν ώστε η Σχολή να συνεχίσει το σπουδαίο έργο της. "Η Σχολή αυτή αξίζει να βοηθηθεί γιατί είναι ένα σύμβολο, είναι ιστορική ευθύνη κάθε έλληνα ο οποίος πρέπει να γνωρίζει ότι σε αυτήν την Σχολή οφείλει τη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων, της ελληνικής γλώσσας και την πολύτιμη προσφορά της σε πολλούς τομείς" είπε ο κ Μαυράκης.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα υπογράμμισε ότι υπάρχουν κυρίως οικονομικά και εκπαιδευτικά. "Το στοιχείο μας όσο πάει και συρρικνώνεται και λιγοστεύει στην πόλη και οι πόροι εξαντλούνται" είπε και πρόσθεσε: "Εχουμε ευθύνη και θα πρέπει αυτά τα οποία παραλάβαμε εδώ και τόσα χρόνια, οι πρόγονοί μας τα πήραν τα έδωσαν στους άλλους, τα έδωσαν σε εμάς και εμείς θα πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε και να τα μεταβιβάσουμε στους απογόνους μας. Είναι χρέος μας".

    Στην Αλεξανδρούπολη οι 12 μαθητές της Μεγάλης του Γένους Σχολής έδωσαν θεατρική παράσταση στους μαθητές του Γ' Γυμνασίου και στους καθηγητές τους, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους.

    Ο.Ο.

    [32] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (13:15 UTC+2)

    Σεμινάριο φωνητικής εκπαίδευσης με τίτλο "Ο ποιητικός λόγος της φωνής" με τον τενόρο και μουσικό εκπαιδευτή Σπύρο Σακκά, διοργανώνει ο χώρος τέχνης Camera Lucida και η ομάδα του Πειραματικού Θεάτρου Fractals.

    Το σεμινάριο θα διαρκέσει τρεις μέρες, από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, και περιλαμβάνει ασκήσεις με βιωματικό χαρακτήρα, καθώς και τα εξής θέματα: αγωγή της φωνής, φωνητική τέχνη, η φωνή στην τέχνη του τραγουδιού και της ποίησης, η φωνή στην τέχνη, την εκπαίδευση και την καθημερινή μας ζωή.

    Πληροφορίες και εγγραφές: Στεφάνου Τάττη 3, όπισθεν Αγίας Σοφίας (τηλ. 2310-274536).

    [33] ΠΕΝΘΗΜΕΡΕΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΚΑΛΟΧΩΡΙΤΙΚΑ" 1-5 ΜΑΪΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Απριλίου 2005 (12:53 UTC+2)

    Με πενθήμερες εκδηλώσεις από την 1η έως τις 5 Μαϊου θα γιορταστούν φέτος για 13η χρονιά τα "Καλοχωρίτικα", στα πλαίσια του εορτασμού του πολιούχου της περιοχής Καλοχωρίου Αγίου Γεωργίου, οι οποίες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Εχεδώρου.

    Στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί η τοπική πολιτιστική παραγωγή, ενώ θα φιλοξενηθούν σχήματα με σοβαρή και αξιόλογη παρουσία στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Σε αυτό περιλαμβάνονται μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα, συναντήσεις και αθλητικές διοργανώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία Καλοχωρίου.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    - Κυριακή 1/5

    6.00 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός με Θείο Κήρυγμα και περιφορά εικόνας Αγίου Γεωργίου με συνοδεία Φιλαρμονικής και αγήματος νέων με παραδοσιακές στολές

    8.30 μ.μ. Επίδειξη μουσικού τμήματος ΠΟΔΕ

    9.00 μ.μ. Χορωδία ΚΑΠΗ Καλοχωρίου

    9.30 μ.μ. Φιλαρμονική Καλοχωρίου

    - Δευτέρα 2/5

    7.00 π.μ. Πανηγυρικό συλλείτουργο με θείο Κήρυγμα

    11.00 π.μ. Διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας και γλυκίσματος στην αίθουσα του Ιερού Ναού

    6.00 μ.μ. Εσπερινός με παράκληση του Αγίου Γεωργίου υπέρ των δωρητών

    7.00 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά σχήματα Καλοχωρίου

    9.00 μ.μ. Λαϊκό γλέντι με το παραδοσιακό σχήμα "Ιχνηλάτες"

    - Τρίτη 3/5

    6.00 μ.μ. επίδειξη ταε κβο ντό

    8.30 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα Καλοχωρίου του ΠΟΔΕ

    9.00 μ.μ. Χορευτικό συγκρότημα "Κολχίς"

    - Τετάρτη 4/5

    6.00 μ.μ. Τουρνουά μπάσκετ, προκριματικοί

    8.30 μ.μ. Βραβεύσεις

    9.00 μ.μ. Συναυλία με τους Μαριώ - Ζιώγαλα - Καρέλα

    - Πέμπτη 5/5

    5.00 μ.μ. Ποδηλατικοί αγώνες

    6.00 μ.μ. Τουρνουά μπάσκετ - τελικοί

    [34] "Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

    Αθήνα, 25 Απριλίου 2005 (12:25 UTC+2)

    Το κλασικό λυρικό έργο του Τζοακίνο Ροσίνι «O κουρέας της Σεβίλλης» παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από την Παρασκευή 6 Μαΐου και για επτά συνολικά παραστάσεις (6,7,8,10,11,14,15/5) στο θέατρο «Ολύμπια».

    Ο Ροσίνι έγραψε το έργο σε ηλικία 24 ετών κατόπιν παραγγελίας του θεάτρου «Αρζεντίνα» της Ρώμης. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Φεβρουαρίου του 1816, όμως η πρεμιέρα του είχε παταγώδη αποτυχία, καθώς το θέατρο είχαν κατακλύσει οπαδοί ενός άλλου συνθέτη, του Παϊζιέλο, ο οποίος το 1782 είχε συνθέσει μια όπερα με τον ίδιο τίτλο κι επάνω στο ίδιο θέμα.

    Το ίδιο κοινό γέμισε το θέατρο και την επόμενη ημέρα, όμως αυτή τη φορά ο συνθέτης αποθεώθηκε και από τότε η όπερα του Ροσίνι βρίσκεται ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή λυρικά έργα.

    Το λιμπρέτο του υπέγραψε ο Τσέζαρε Στερμπίνι επάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπομαρσέ. Θέμα του είναι η προσπάθεια του κόμη Αλμαβίβα να πλησιάσει την όμορφη Ροζίνα. Η κοπέλα είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, ο οποίος θέλει να την παντρευτεί.

    Με τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο, κουρέα του Μπάρτολο, το ζευγάρι, κατόπιν πολλών εμποδίων και κωμικών καταστάσεων, καταφέρνει να φτάσει στον γάμο.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Χρύσανθου Αλισάφη, σκηνοθεσία του Θέμη Σερμιέ και σκηνικά-κοστούμια Πολυτίμης Μαχαίρα.

    Τον ρόλο του Φίγκαρο ερμηνεύουν διαδοχικά ο Αρης Αργύρης και ο Χάρης Ανδριανός, του κόμη Αλμαβίβα ο Αντώνης Κορωναίος και ο Νίκος Στεφάνου, της Ροζίνα η Βασιλική Καραγιάννη και η Ειρήνη Καράγιαννη, του Μπάρτολο ο Μαρτσέλο Λίπι και ο Δημήτρης Κασιούμης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 25 April 2005 - 18:14:04 UTC