Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
  • [02] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [03] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • [04] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [05] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ
  • [06] Ο ΥΜΑ-Θ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [07] Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 R ΣΤΗΝ ΑΝ. ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [10] ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [11] 17 ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ
  • [14] ΤΥΝΗΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο-3
  • [15] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: "ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ"
  • [16] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [17] ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 12-10
  • [18] ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΝΟΓΚΙ ΚΑΙ ΕΚΟΥEΜΜΕ
  • [19] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [20] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [21] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [22] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2005 (12:28 UTC+2)

    Κάθε άλλο παρά ευχάριστο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την αποτυχία της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σε συνδυασμό και με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης. Ο κ Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα καταβληθεί καινούργια προσπάθεια για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ενώ παράλληλα τόνισε ότι η αποτυχία έγκρισης του προϋπολογισμού είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την ΕΕ συνολικά παρά για τη χώρας μας. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συμμερίζεται τον γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει.

    Στην ερώτηση για το αν ενδέχεται να επαναληφθούν σύντομα οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό καθώς και το τι θα σημάνει για την Ελλάδα το να μείνει η ΕΕ χωρίς προϋπολογισμό για ένα έτος ο κ Καραμανλής απάντησε «Δεν θα σημάνει τίποτα. Για την Ελλάδα τρέχει ακόμα το Γ΄ ΚΠΣ. Θα σας έλεγα μάλιστα, με τον όρο του ν+2 και πέρα από το 2006 η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης των βασικών πολιτικών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, βεβαίως, πέραν της Ελλάδας υπάρχει κι ένα γενικότερο ζήτημα. Το θέμα του προϋπολογισμού κάποια στιγμή- και αν είναι δυνατόν το συντομότερο- πρέπει να ρυθμιστεί. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλεψη για ημερομηνία, ή εν πάση περιπτώσει για χρονικό προσδιορισμό του πότε θα αρχίσει η διαπραγμάτευση. Η αίσθηση που αποκόμισα από τη συζήτηση που έγινε, παρά τις διαφωνίες σε άλλα ζητήματα που οδήγησαν άλλωστε και στο να μην υπάρξει πολιτική συμφωνία, είναι ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να ξεκινήσει πάλι»

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αποτιμά η ελληνική πλευρά το κλίμα προβληματισμού που καταγράφηκε στη σύνοδο κορυφής για το ενδεχόμενο νέας διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ Καραμανλής τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι προβληματισμοί ούτε και αλλαγή πολιτικής και ότι ισχύουν όσα συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής του 2004 . Όσον αφορά το θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς και την αρνητική στάση που έχει διαμορφωθεί σε ορισμένες χώρες μέλη σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας ο κ Καραμανλής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα ότι υπάρχει μια ευρύτερη σύμπτωση απόψεων υπέρ της ένταξης της Τουρκίας « Ελπίζω ότι αυτό θα διατηρηθεί ακόμα και όταν η Ευρώπη περνάει δυσκολίες. Και είναι προφανές ότι περνάει σοβαρές δυσκολίες. Δεν θεωρώ, όμως, ότι αυτό είναι αιτία για αναθεώρηση μίας ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής, που έχει ακολουθηθεί -με τις όποιες παραλλαγές- από όλες τις κυβερνήσεις, από την Μεταπολίτευση και μετά. Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας, τις θέσεις μου τις γνωρίζετε. Δεν μπορώ βεβαίως να εγγυηθώ ότι θα είναι απρόσκοπτη η πορεία αυτή, η οποία άλλωστε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία, όπως πάρα πολλές φορές έχουμε πει» πρόσθεσε ο κ Καραμανλής.

    Σε ερώτηση για τα οικονομικά και το ποια θα είναι η νέα θέση της Ελλάδας και για το τι θα πάρει η χώρας μας από τα 20 δισ. που είχαν εξασφαλιστεί , αν αρχίσει η συζήτηση για τα οικονομικά επί βρετανικής ο κ Καραμανλής απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς να κάνει προβλέψει για το αν θα υπάρξει και που η επόμενη συμφωνία . «Η διαπραγμάτευση είναι πολύ πιο δύσκολη σε μία Ευρώπη που έχει συρρικνούμενο προϋπολογισμό, πολύ περισσότερα μέλη και, σε πολύ μεγάλο βαθμό- όχι όλα βέβαια- τα μέλη αυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από ό,τι η Ελλάδα. Την προοπτική από εδώ και εμπρός κανένας δεν μπορεί να την πει. Ξεκινάει όταν θα ξεκινήσει μία καινούρια διαπραγμάτευση. Και εκεί πρέπει να είμαστε πάλι παρόντες, με τα επιχειρήματά μας, την διάθεσή μας για συντονισμένη προσπάθεια διαπραγμάτευσης, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Θα μου επιτρέψετε να πω, λοιπόν, ότι σήμερα που ανακοινώνεται η μη επίτευξη συμφωνίας, είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνω πρόβλεψη για το αν θα υπάρξει και πού η επόμενη συμφωνία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Στην ερώτηση αν η αδυναμία συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς στις οικονομίες των χωρών μελών απάντησε ότι σήμερα δεν είναι εφικτό να γίνουν προβλέψεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης. «Άλλωστε» πρόσθεσε, «το πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών που ήταν υπό συζήτηση αφορούσε από το έτος 2007 και πέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ύψιστος ευρωπαϊκός στόχος -και βεβαίως ελληνικός- να ανοίξει πάλι, το συντομότερο δυνατόν, αυτή τη συζήτηση και να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα».

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το νέο σκηνικό διαπραγματεύσεων που στήνεται στην Ευρώπη, με 25 κράτη μέλη γύρω από το τραπέζι, που δύσκολα πλέον συμφωνούν και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα μας απάντησε ότι η ΕΕ πάντα έβρισκε τον τρόπο θα ξεπερνά τις δυσκολίες και ότι αναμφίβολα μία Ένωση των 25 ή αύριο των 27 κρατών - μελών είναι ένας πολύ πιο σύνθετος και περίπλοκος μηχανισμός συζήτησης, διαπραγμάτευσης, κατάληξης. «Ξέραμε εξαρχής ότι η διεύρυνση θα οδηγήσει σε μία τέτοια πρόσθετη δυσκολία. Αλλά νομίζω -και τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά δεν αναιρώ την άποψή μου- υπερτερούσε η λογική, η προοπτική της διεύρυνσης για πάρα πολλούς λόγους, που είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουμε όλοι. Συν το γεγονός ότι για μας βέβαια είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Σάμος, 18 Ιουνίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η πυρκαγιά που ξέσπασε στη δύσβατη περιοχή Τσουρλαίοι της Σάμου ανάμεσα στην Λέκα και το Καρλόβασι.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι και σε μια αρκετά δύσβατη περιοχή όταν ξέφυγε από την επιτήρηση 36χρονου που έκαιγε χόρτα στο κτήμα του. Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις ενώ κινητοποιήθηκαν αμέσως 20 οχήματα της πυροσβεστικής και των εθελοντών πυροσβεστών, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα καθώς και πάνω από 50 άνδρες, πυροσβέστες και εθελοντές.

    Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά κατάφερε να αποτεφρώσει περίπου 50 στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης.

    Ο 36χρονος συνελήφθη με την διαδικασία του αυτόφωρου και την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

    [03] ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

    Ρέθυμνο, 18 Ιουνίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από τον εμπορικό λιμένα Ρεθύμνου, όταν επιβατηγό Ι.Χ. αυτοκίνητο με 24χρονο οδηγό συγκρούστηκε με ποδήλατο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά η 25χρονη αλλοδαπή οδηγός του μοτοποδηλάτου.

    Η τραυματισθείσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ρεθύμνου.

    [04] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2005 (19:40 UTC+2)

    To ιστιοφόρο «ΜΟΡΦΩ» προσάραξε σήμερα (Σάββατο) στη θαλάσσια περιοχή Ποσειδίου Χαλκιδικής. Άμεσα έσπευσαν στην περιοχή όχημα από ξηρά και περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

    Οι τρεις επιβαίνοντες του σκάφους είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Επίσης δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

    Στη συνέχεια αποκολλήθηκε το ιστιοφόρο σκάφος και απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοϊας.

    Προανάκριση διενεργείται από το υπολιμεναρχείο Μουδανιών.

    [05] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ

    Πειραιάς, 18 Ιουνίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Ο θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «Αγ. Γεώργιος» ότι ενώ έπλεε πλησίον της νήσου Αγ. Γεώργιος παρουσίασε μηχανική βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή.

    Το πλοίο συνέχισε τον πλου του με την αριστερή κύρια μηχανή και κατέπλευσε ασφαλώς στο λιμάνι του Πειραιά.

    Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Σίφνο - Σέριφο - Κύθνο - Πειραιά με 104

    επιβάτες, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Από την Λιμενική Αρχή Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου, μέχρι την

    αποκατάσταση της βλάβης του.

    [06] Ο ΥΜΑ-Θ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, θα απευθύνει χαιρετισμό στην ημερίδα με θέμα «Κλιματισμός με φυσικό αέριο: Μια ζεστή φλόγα δροσίζει μόνο το φυσικό αέριο μπορεί!», που οργανώνει η «Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης ΑΕ», την Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 18:05.

    Στην ημερίδα, που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace», στη Θεσσαλονίκη, έχει προσκληθεί να μιλήσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης. 

    [07] Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Σόφια, 18 Ιουνίου 2005 (20:38 UTC+2)

    «Είμαστε υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι διότι έργα σαν τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη συμβάλλουν στην ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης και σύγχρονης πραγματικότητας και συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου και καλύτερου μέλλοντος για όλους μας», ανέφερε στη Σόφια ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα του πετρελαιαγωγού, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάπτυξη της περιφερειακής υποδομής των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της 8ης Συνόδου της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης.

    Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο έχει ξεπεράσει το στάδιο των μελετών και εισήλθε στο στάδιο της υλοποίησης μετά την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου υποστήριξης του αγωγού από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τους ομολόγους από την Βουλγαρία και την Ρωσία, είπε ο κ. Σαλαγκούδης.

    Ο αγωγός από οικονομικής πλευράς είναι ιδιαίτερα ελκυστικός αφού είναι μικρή η διαδρομή του (270 έως 280 χιλιόμετρα) και χαμηλό σχετικά το κόστος κατασκευής του. Η δε πολιτική σταθερότητα που προκύπτει από το γεγονός ότι θα διέρχεται από την επικράτεια δύο χωρών, μελών της Ε.Ε., αποτελούν σαφέστατα προτερήματα του σχεδίου. Όπως και το γεγονός ότι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορούν να φορτώνουν αργό πετρέλαιο και τα υπερ-δεξαμενόπλοια, είπε ο κ. Σαλαγκούδης.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε επίσης ότι ο αγωγός θα εξασφαλίσει εναλλακτική διαδρομή της ροής του πετρελαίου της Ρωσίας και της Κασπίας θάλασσας προς τις διεθνείς αγορές συνεισφέροντας στην ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των θαλάσσιων οδών.

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Γκ. Παρβάνοφ, μιλώντας στην 8η Σύνοδο της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης ανέφερε ότι η καλύτερη επένδυση στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων είναι η επένδυση στην υποδομή.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Κύπριου υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λιλλήκα.

    Αντικείμενο των επαφών ήταν η καθιέρωση στενότερης συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου στον τομέα του τουρισμού καθώς και η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και ανάμεσα στον Κυπριακό και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

    Ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λευκωσία είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και με το Δήμαρχο της πόλης, Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Κύπρο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Αριστείδης Καλογερόπουλος-Στράτης, οι Γραμματείς του ΕΟΤ και του Υπουργείου Γιώργος Φωτεινόπουλος και Χάρης Κοκκώσης και ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, πρέσβης Διονύσης Κοδέλλας.

    Μετά το πέρας των επαφών, οι κ. Αβραμόπουλος, Λιλλήκας και Χριστόφιας προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις.

    Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Ελλάδα και Κύπρος πορεύονται πλέον μαζί μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συννενόησης, έτσι ώστε να βγούμε ανταγωνιστικά και αξιόπιστα στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Θέλουμε να αναδείξουμε την ευρύτερη περιοχή μας, ως έναν εκ των πρώτων προορισμών των ταξιδιωτών του κόσμου αλλά και για επενδύσεις.

    Φέρνουμε κοντά τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδος και της Κύπρου, όλους αυτούς που για πολλές δεκαετίες τώρα ασχολούνται με τον τουρισμό. Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε από φέτος μια στενή συνεργασία, ένα Φόρουμ, το οποίο θα εναλλάσσεται μια φορά στην Ελλάδα και μια φορά στην Κύπρο σε ετήσια βάση, όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, επιχειρηματικός κόσμος, θα συναποφασίζουν για το μέλλον του κυπριακού και του ελληνικού τουρισμού. Έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική στόχευση, η οποία περνάει μέσα από κοινά προγράμματα, κοινές συμμετοχές, κοινή διαφήμιση.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιλαμβάνονται το ίδιο το ρόλο τους στο παγκόσμιο τουριστικό σκηνικό. Μέσα από τον τουρισμό άλλωστε υπηρετείται η υπόθεση της συνεργασίας και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς της περιοχής μας. Για αυτό το λόγο προωθούμε και την τουριστική διπλωματία και αναπτύσσουμε προγράμματα συνεργασιών και συνεργιών με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

    Σε αυτόν το δυναμικό τομέα της παγκόσμιας οικονομίας η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βγουν αξιόπιστα μπροστά, μέσα από ενιαία προγράμματα και πολιτικές, διότι ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός.

    Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ : Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Έλληνα Υπουργό. Ανταλλάξαμε απόψεις και τρόπους για την καθιέρωση κοινών προγραμμάτων προβολής και προώθησης της Κύπρου και της Ελλάδος σε νέες αγορές, κυρίως από την Ασία.

    Όπως πολύ σωστά μας είπε και ο κ. Αβραμόπουλος στις επαφές που είχαμε, δεν αντιλαμβανόμαστε τις δύο χώρες ως ανταγωνιστικές, αντίθετα θεωρούμε, ότι έχουμε κοινούς στόχους, κοινά συμφέροντα. Ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού και ο ΕΟΤ βρίσκονται σε στενή συνεργασία και προετοιμάζονται προγράμματα, που περιλαμβάνουν και την Αίγυπτο αλλά και άλλες περιοχές του κόσμου. Είμαι βέβαιος, ότι και με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας αλλά και να προσελκύσουμε αναβαθμισμένους ποιοτικά τουρίστες. Είμαι βέβαιος για τα επιτυχή αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

    Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ : Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να υποδεχτώ εδώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας το φίλο Υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τώρα βρισκόμαστε με την ιδιότητα του Υπουργού, παλαιότερα όμως έχουμε βρεθεί, όταν εκείνος ήταν Δήμαρχος και εγώ ήμουν Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

    Πρέπει να πω ειλικρινά, ότι υπάρχει μια ψυχική επικοινωνία μεταξύ μας, η οποία πηγάζει αν θέλετε, από τις παραδόσεις μας, τη φιλοσόφηση της ζωής, που συμπίπτουν πολύ, παρόλο που προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις. Αυτό κάναμε και σήμερα μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδος και Κύπρου, μιλώντας για την ανάπτυξη του τουρισμού και την αναβάθμιση της μεταξύ μας συνεργασίας στον τομέα αυτό. Και όλα αυτά βλέποντας τον τουρισμό και μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού. Έχουμε τόσα πολλά να πάρουμε από την Ελλάδα, έχει όμως να πάρει κάτι και η Ελλάδα από την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις και τον πολιτισμό. Και βεβαίως, έχουμε να δώσουμε και στο λαό. Να δημιουργήσουμε εκείνα τα ερείσματα, ώστε ο τουρισμός να μην αντιμετωπίζεται σαν μια οικονομική πράξη μόνο, αλλά και ως παιδαγωγική πράξη. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό για την επίσκεψη του αυτή, η οποία ελπίζω να καρποφόρα και επιτυχής.

    Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Είναι γνωστό, ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνδεόμαστε με μια ειλικρινή φιλία με τον κ. Πρόεδρο. Είναι μια από τις προσωπικότητες του ελληνισμού, που ιδιαίτερα σέβομαι και εκτιμώ. Είχα την ευκαιρία στο παρελθόν, με την προγενέστερη ιδιότητά μου του Δημάρχου Αθηναίων, να τον υποδεχθώ πολλές φορές στο Δημαρχείο της Αθήνας αλλά και να τον επισκεφθώ στην έδρα του.

    Το αντικείμενο της συζήτησης περιεστράφη βεβαίως γύρω από τον τουρισμό, δίνοντάς του όμως βαθύτερο περιεχόμενο, φιλοσοφικές διαστάσεις και το στίγμα μιας σύγχρονης αντίληψης, που διέπει τις πολιτικές που από κοινού έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε. Πάντοτε οι Έλληνες Κύπριοι με τους Ελλαδίτες αδελφούς είχαν αγαστή συνεργασία. Από εδώ ξεκίνησαν πολλές από τις κοινές μας περιπέτειες ανά τον κόσμο. Από εδώ ξεκίνησαν διαδρομές που έδωσαν το στίγμα του ελληνισμού σε κάθε γωνιά του πλανήτη και που θέλουν σήμερα τους Έλληνες να είναι πραγματικοί πολίτες του κόσμου, να μη φοβούνται τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Αντίθετα να εκπονούν πλέον από κοινού προγράμματα και πολιτικές και κυρίως τώρα, που βρισκόμαστε όλοι στους κόλπους της νέας μεγάλης μας χώρας της Ευρώπης.

    Τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου, ο κ. Αβραμόπουλος αναχωρεί για το Πεκίνο, όπου η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Κίνας «ΒΙΤΕ», ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια των εκεί νέων γραφείων του ΕΟΤ.

    [09] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 R ΣΤΗΝ ΑΝ. ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουνίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών στην ανοικτή κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα (Σάββατο) στις 18:16 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Βραντσέα (Ανατολική Ρουμανία), ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Σεισμολογίας.

    Ο σεισμός, που έγινε αισθητός και στο Βουκουρέστι, είχε εστιακό βάθος 150 χιλιομέτρων και δεν προξένησε θύματα ή ζημιές.

    [10] ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 18 Ιουνίου 2005 (12:52 UTC+2)

    Η επαναλειτουργία των προξενείων της Τουρκίας στο Ιράκ και του Ιράκ στην Τουρκία αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα. Οι πολίτες των δύο χωρών σε ένα μήνα θα μπορούν να παίρνουν βίζα εισόδου στην άλλη χώρα από τα αεροδρόμια και τους συνοριακούς σταθμούς Βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών θα επαναλειτουργήσει το προξενείο της Τουρκίας στη Μοσούλη και το προξενείο του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη.

    [11] 17 ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ

    Άγκυρα, 18 Ιουνίου 2005 (12:45 UTC+2)

    Δεκαεπτά μαχητές παράνομης οργανώσης σκοτώθηκαν και τρεις συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τουρκικής χωροφυλακής σε αγροτικές περιοχές του Ερζιντζάν και του Τούντζελι της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατασχέθηκαν όπλα και εκρηκτικά

    [12] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2005 (12:13 UTC+2)

    Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η 12μηνη καθυστέρηση στην διαδικασία επικύρωσης του ευρωσυντάγματος και η μη επίτευξη συμφωνίας για την οικονομική προοπτική της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013, η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και η απόφαση της να μην προχωρήσει άμεσα στην διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, η αύξηση στην τιμή των καυσίμων και οι επιδράσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά καθώς και η εισαγωγή από το Υπουργείο Υγείας φαρμάκων από την Ελλάδα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''1 εκ. τη μέρα από το χαράτσι'' γράφει πως από κάθε

    λίρα που πληρώνει ο καθένας στα καύσιμα, τα 50 σεντ πάνε στα κρατικά ταμεία, τα

    οποία ειρήσθω εν παρόδω αιμοδοτούνται καθημερινά και προκαταβολικά με ένα

    εκατομμύριο λίρες από τις εταιρείες πετρελαιοειδών. Οι αυξημένες τιμές των καυσίμων έχουν άμεση επίδραση σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, από τα τρόφιμα μέχρι τα είδη ένδυσης και υπόδησης ενώ ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος καθίσταται απλησίαστος για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το πουργείο Υγείας σταματά κάθε διαβούλευση με τους εισαγωγείς φαρμάκων και αποφασίζει ότι θα εισάξει φάρμακα από την Ελλάδα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Να σταματήσει ο εμπαιγμός των προσφύγων'' γράφει ότι ο

    ΔΗΣΥ εμμένει στην θέση ότι ο προσφυγικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα από το ράτος, καλώντας παράλληλα τα συγκυβερνώντα κόμματα να σταματήσουν να τον εμπαίζουν ε κούφια λόγια και υποσχέσεις. Οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και Σωτήρης Σαμψών επανήλθαν χθες με νέες δηλώσεις τους σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των προσφύγων, για τιτλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών και την δημιουργία συμβουλίου ή φορέα αποζημιώσεως απώλειας χρήσης και εισοδημάτων της περιουσίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε απογραφή του πληθυσμού των κατεχομένων θα προβούν οι λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους τον προσεχή Φεβρουάριο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Συννεφιάζει στην Ευρώπη'' γράφει πως αποδυναμωμένη

    εξήλθε η ΕΕ από την χθεσινή πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην πρόσφατη ιστορία της. Οι 25 ηγέτες έστειλαν σε 12μηνη ανάπαυλα την διαδικασία επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος, γεγονός που καθυστερεί, αν δεν καταργεί σε μεγάλο βαθμό την όλη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι χώρες-μέλη, μετά τα 'όχι' της Γαλλίας και της Ολλανδίας αδυνατούν να απαντήσουν σε καθοριστικά ερωτήματα για το μέλλον της Ενωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις συντεχνίες μέλη της άφησε τελικά η ΟΗΟ-ΣΕΚ την τοποθέτηση επί της πρότασης του Υπουργού Οικονομικών για την σταδιακή επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σύνοδος Ροκ'' γράφει πως με πλειοψηφία 5-4 τα μέλη

    της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισαν χθες να μην προχωρήσουν άμεσα στην διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Με πρωτοστάτη τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, οι εκλογές τροχοδρομούνται τον επόμενο χρόνο γύρω στον Φεβρουάριο, δηλαδή στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2006. Το σκεπτικό των πέντε ιεραρχών είναι να μην μπορούν τα κόμματα να επέμβουν και να καθορίσουν το αποτέλεσμα των αρχιεπισκοπικών υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μειωμένη κατά 40% φέτος θα είναι η παραγωγή σταφυλιών και ότι μεγάλες ποσότητες θα παραμείνουν στα χέρια των αμπελουργών αδιάθετες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ιερός πόλεμος για την διαδοχή'' γράφει ότι νέος

    κύκλος αντιπαράθεσης ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου ύστερα από την χθεσινή απόφαση της Συνόδου ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές ζώντος του Αρχιεπισκόπου. Με την απόφαση ουσιαστικά αναχαιτίζονται οι φιλοδοξίες του Επισκόπου Κύκκου και του Μητροπολίτη Λεμεσού, οι οποίοι ευνοούσαν διεξαγωγή εκλογών για αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου το συντομότερο δυνατό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις 26 Ιουλίου θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνιγκ Στριτ για να έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Διολίσθηση θέσεων'' γράφει πως την διολίσθηση θέσεων από πλευράς ΔΗΣΥ σε ότι αφορά το εθνικό θέμα κατήγγειλε το ΑΚΕΛ καλώντας παράλληλα το κόμμα της αντιπολίτευσης να εφαρμόσει στην πράξη όσα διακηρύττει περί στήριξης της κυβέρνησης και επικράτησης της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Με αφορμή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, με την οποίαν εκφραζόταν ''προβληματισμός'' για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά το απευθείας εμπόριο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υπέδειξε ''την αντιφατικότητα, ασυνέπεια και σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΔΗΣΥ''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά ΕΚΤΕΠΝ διαπιστώνει ότι στην Κύπρο έχουμε 1400 άτομα που κάνουν προβληματική χρήση ουσιών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η Βρετανία απέρριψε τις εκχωρήσεις για έκπτωση από τα έσοδα της ΕΕ και προσπάθησε να αναθεωρήσει τις χορηγίες στην γεωργία καθώς οι ηγέτες της Ενωσης λογομαχούσαν για μια συμφωνία στον Προϋπολογισμό για να σώσουν την Ενωση από την παράλυση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το προσωπικό στα καταστήματα αδασμολογήτων ειδών στα Αεροδρόμια επέστρεψαν χθες πίσω στις εργασίες τους ύστερα από συμφωνία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις 4 Ιουλίου.|

    [13] ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 18 Ιουνίου 2005 (11:47 UTC+2)

    Την ανησυχία του σχετικά με τις προετοιμασίες των βουλευτικών εκλογών της 3ης Ιουλίου εκφράζει ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Pavel Vacek σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη». Ο κ Vacek επισημαίνει όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών παρατηρούνται όλο και περισσότερα προβλήματα και παρατυπίες ενώ ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τον εκλογικό κώδικα, δημιουργώντας και προκαλώντας ανησυχίες. Τονίζει ακόμη ότι επίσης υπάρχουν προβλήματα και με τους εκλογικούς καταλόγους».

    Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι αν συνεχιστούν οι παρατυπίες δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν άψογες εκλογές την Αλβανία αλλά παράλληλα αναφέρει πως «εν είναι τα τεχνικά προβλήματα αυτά που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία των εκλογών, αλλά η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων και των ηγεσιών τους, του κάθε υποψηφίου και καθώς επίσης η ευθύνη των εκλογικών επιτροπών».

    Κλέαρχος Λιάτης

    [14] ΤΥΝΗΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο-3

    Κολονία, 18 Ιουνίου 2005 (21:08 UTC+2)

    Η Τυνησία κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά η Γερμανία το... ματς, στον δεύτερο αγώνα των δύο ομάδων για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Η Εθνική Γερμανίας μπροστά σε 45.000 φίλους της στην Κολονία επικράτησε 3-0 και μολονότι δεν ικανοποίησε με την απόδοσή της, εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης.

    Το σκορ άνοιξε ο αρχηγός Μίκαελ Μπάλακ στο 74ο λεπτό με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος από τον Αμπντί. Στο 80΄ ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ μετά από ασίστ του Ποντόλσκι πέρασε και τον Μπουμνιζέλ και σε κενή εστία πέτυχε το 2-0, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 89΄ ο Μίκε Χάνκε, μόλις δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Νωρίτερα, οι κάτοχοι του Κόπα Αφρικα είχαν καταφέρει να «προβληματίσουν» αρκετές φορές τον Γιούργκεν Κλίνσμαν και τους παίκτες του με όπλα το γρήγορο ποδόσφαιρο και την δυνατή άμυνα.

    Με τη νίκη αυτή, η εκπρόσωπος της διοργανώτριας χώρας εξασφάλισε (εκτός σοβαρού απρόοπτου) μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις του Α΄ ομίλου, που οδηγούν στην τετράδα.

    [15] ΡΕΧΑΓΚΕΛ: "ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΟΥ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΕ ΠΑΘΟΣ"

    Φρανκφούρτη, 18 Ιουνίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ιδιαίτερη προσοχή προς τους Έλληνες διεθνείς για τον αυριανό αγώνα με την Ιαπωνία, συνέστησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    «Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το αυριανό παιχνίδι όπου σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι παίκτες μου θα φανούν δυνατοί και θα παίξουν με πάθος, αν και αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα. Ο Σεϊταρίδης δεν θα μπορέσει να παίξει, ενώ ο Ζαγοράκης είναι στην Μπολόνια και δεν θα τον έχουμε μαζί μας αύριο. Ο Αμανατίδης δεν θα αγωνιστεί λόγω τραυματισμού, ενώ για τον Καψή θα δούμε», υπογράμμισε ο κ. Ρεχάγκελ, που εμβαθύνοντας στον τρόπο παιχνιδιού των Ιαπώνων, ανέφερε ότι «... μπορούν να τρέχουν συνέχεια για δύο ώρες με τον ίδιο ρυθμό. Έχουν έναν υπέροχο προπονητή και για να τους κερδίσουμε πρέπει να παίξουμε καλύτερα από ότι με τη Βραζιλία. Πάντως, δεν ανησυχώ, ούτε φοβάμαι». Από τις αναφορές του Οτο Ρεχάγκελ δεν έλειψε ο προβληματισμός για την επιθετική «δυστοκία» της ελληνικής ομάδας. Όπως είπε, «είμαστε μια ομάδα που σκοράρει δύσκολα. Θα προσπαθήσουμε αύριο να τα πάμε καλύτερα σε αυτόν τον τομέα».

    [16] ΜΠΑΣΚΕΤ Α1: ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2005 (00:07 UTC+2)

    Αυτή την Κυριακή θα διεξαχθούν σημαντικά παιχνίδια στην γ' φάση των πλέι οφ της Α1 κατηγορίας μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός που προηγείται με 2-1 στις νίκες θέλει μια ακόμη νίκη για να πάρει το εισιτήριο για την κυνηγήσει στο σκορ.

    Από την άλλη η ΑΕΚ δηλώνει αποφασισμένη να κάνει το 2-2 στη σειρά των τελικών. Ουσιαστικά αγωνιστικά προβλήματα οι δύο ομάδες δεν έχουν και αυτό σημαίνει ότι θα παιχθεί καλό ποδόσφαιρο.

    Ο Πανιώνιος θέλει και μπορεί να «γράψει» το 3-1 επί του δεύτερου στην κανονική περίοδο Αμαρουσίου και να... στρογγυλοκαθίσει στην τρίτη θέση της κατάταξης.

    [17] ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: ΡΩΣΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 12-10

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2005 (00:05 UTC+2)

    Η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών ηττήθηκε στον πρώτο της ουσιαστικά επίσημο αγώνα μετά τους Ολυμπιακούς από τη Ρωσία με 12-10. Η απόδοση των διεθνών μας δεν ήταν πολύ καλή και σημειώθηκαν πολλά προβλήματα στην άμυνα, που είχε ως αντίκτυπο τα εύκολα γκολ.

    «Παίξαμε πολύ κακή άμυνα, αλλά κάναμε και αρκετά λάθη στην επίθεση. Θα μπορούσαμε να είχαμε δείξει καλύτερη διάθεση» ανέφερε ο κ. Καμπάνια

    ΡΩΣΙΑ: Καρέλσκι, Γιάτσεφ, Γιούρτσικ 1, Κοζλόφ, Μπαλάσοφ, Κοροτάεν 1, Τσοκμαχίτζε 5, Ιρισίεφ, Ασάρκοφ, Ζακίροφ 1, Ντοκουτσάεν, Ζινούροφ 2, Καρέλσκι 2.

    ΕΛΛΑΔΑ: Ρέππας, Σχίζας 1, Μάζης 2, Κόχειλας, Χατζηθεοδώρου 2, Θεδωρόπουλος, Μυλωνάκης 2, Ντόσκας, Αφρουδάκης 2, Χατζηκυριακάκης, Βλοντάκης, Βουλγαράκης, Θωμάκος 1.

    [18] ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΝΟΓΚΙ ΚΑΙ ΕΚΟΥEΜΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2005 (00:02 UTC+2)

    Την πόρτα της εξόδου βλέπουν οι Ινόγκι, Εκουέμε στον Αρη. Οι Αφρικανοί, που αποκτήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από τους «κίτρινους», δεν έπεισαν για τις δυνατότητές τους και έτσι όλα δείχνουν ότι δεν θα μείνουν στην ομάδα.

    Αντίθετα, ο Ματσέι Μουράφσκι εξέφρασε την επιθυμία να παραμείνει στον Αρη. Στο μεταξύ την Κυριακή αναχωρεί για την πατρίδα του ο Μάρτι Κουούζελα, προκειμένου να ρυθμίσει προσωπικές του υποθέσεις, ενώ θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Ιουλίου.

    Τέλος την έκθεση των ορκωτών λογιστών που πραγματοποίησαν τον οικονομικό

    έλεγχο στα βιβλία της ΠΑΕ για λογαριασμό των κ.κ. Παπαπέτρου, Τζεβελέκη, Παπαηλιόπουλου απέκτησαν οι διοικούντες την ΠΑΕ Αρης.

    [19] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΡΑΪΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ραμάλα, 18 Ιουνίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, πραγματοποιεί 8ήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια της οποίας θα προσπαθήσει να επισπεύσει τις προσπάθειες για ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους και για τον εκδημοκρατισμό του αραβικού κόσμου.

    Η Αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντησή της με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμέντ Κορέι.

    Στη συνέχεια η κ. Ράις συναντήθηκε στη Ραμάλα με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ αναμένεται να μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, όπου θα έχει συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    [20] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 18 Ιουνίου 2005 (00:06 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.623,07 μονάδες, με κέρδη 44,42 μονάδων (0,42%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.216,96 μονάδες, με άνοδο 0,96 μονάδων (0,05%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.216,96 μονάδες, αυξημένος κατά 6,00 μονάδες (0,50%).

    [21] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 17 Ιουνίου 2005 (23:22 UTC+2)

    Εκλεισαν στις 9.30μμ ώρα Ελλάδας οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν. Όπως μετέδωσε το AFP, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί του Σαββάτου, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος.

    Η συμμετοχή εκτιμάται ότι έφτασε το 55%, ποσοστό μικρότερο από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, αλλά μεγαλύτερο από τις βουλευτικές εκλογές του προηγούμενου χρόνου.

    Ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, με μεγάλο περιθώριο λάθους, προβλέπουν δεύτερο γύρο μεταξύ του κληρικού Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, του αριστερού μεταρρυθμιστή Μουσταφά Μόιν και του σκληροπυρηνικού Μοχάμαντ Μπάγκερ Καλιμπάφ.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορζ Μπους είχε δηλώσει ότι οι εκλογές στο Ιράν, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον ανήκει στο «άξονα του κακού», «αγνοεί τις βασικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας».

    [22] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2005 (22:30 UTC+2)

    Η Βρετανία απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση που η γαλλική αντιπροσωπεία προώθησε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στο θέμα της χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2007-2013, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Δεν μας ταιριάζει εμάς να αποδεχθούμε την προσφορά που απορρίψαμε πριν τρεις μέρες. Άλλωστε, δεν πιστεύουμε πως είναι, πράγματι, συμβιβασμός. Για μας αυτή η εξέλιξη θα σήμαινε, μέσα σε επτά έτη, απώλεια 25-30 δισεκατομμυρίων ευρώ", δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2005 (23:28 UTC+2)

    Συναυλία στην Μονή Λαζαριστών θα δώσει στις 21 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής) η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με σολίστ τον διεθνούς φήμης Ελληνα σαξοφωνίστα Θεόδωρο Κερκέρζο. Στη συναυλία, που θα γίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστούν έργα για σαξόφωνο και ορχήστρα των Θεοδωράκη (Α' παγκόσμια εκτέλεση), Χατζιδάκι, Μπραμς, Ντβόρζακ, Γκέρσουιν, Ραβέλ, Ντε Φάγια και Ραχμάνινοφ.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ. Μύρων Μιχαηλίδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 June 2005 - 18:13:41 UTC