Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ: ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0 Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [02] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ
  • [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΑΥΡΙΑΝΗ
  • [04] ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [05] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [07] ΣΕ ΔΙΚΗ 36ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
  • [08] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ:ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
  • [09] Η BOTAS ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ SAIPEM ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ
  • [10] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [11] ΠΕΡΙΠΟΥ 6.500 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [13] Η ΜΙΤΡΕΒΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [15] Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΤΟΥ ΟΦΗ
  • [16] ΣΤΙΒΟΣ: ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΖΑΟΥΛΙ Η ΕΘΝΙΚΗ
  • [17] ΒΟΛΕΪ: ΤΡΙΤΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [18] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [19] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [20] ΒΑΓΔΑΤΗ: ΣΤΟΥΣ 23 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [21] ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ Η ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ
  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [24] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

  • [01] ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ: ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0 Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Φρανκφούρτη, 19 Ιουνίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Τη δεύτερη ήττα της στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών γνώρισε την Κυριακή η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου κόντρα στην Ιαπωνία. Οι διεθνείς του Ότο Ρεχάγκελ ηττήθηκαν με σκορ 1-0 από τους Ιάπωνες και οι ελπίδες για πρόκριση στους "4" της διοργάνωσης ουσιαστικά "έσβησαν". Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση του Β΄ ομίλου πέτυχε ο Ογκούρο στο 76ο λεπτό.

    Οι πολλές απουσίες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος (Ζαγοράκης, Καψής, Δέλλας, Σεϊταρίδης) σε συνδυασμό και με την κούραση που εμφάνισαν οι παίκτες μας, οδήγησαν στη δεύτερη ήττα, μετά από αυτή με σκορ 3-0 στην πρεμιέρα από τη Βραζιλία. Με αυτή τη νίκη, η Ιαπωνία έφτασε στους τρεις βαθμούς, ενώ η εθνική μας δεν έχει κερδίσει ακόμη κανέναν βαθμό.

    Ο Γερμανός διαιτητής της συνάντησης, Χέρμπερτ Φάντελ, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Καραγκούνη, Νακαμούρα, Γιαναγκισάουα και Αλεξ. Ο αγώνας διεξήχθη στο στάδιο «Βαλντστάντιον» της Φρανκφούρτης.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Κυργιάκος, Μπασινάς, Ταυλαρίδης (31 Τσιάρτας), Φύσσας, Λάκης (59 Παπαδόπουλος), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας (45 Γκέκας), Χαριστέας.

    ΙΑΠΩΝΙΑ: Καβαγκούτσι, Τανάκα, Μιγιαμότο, Νακάτα, Ογκασαβάρα (74 Εντο), Ταμάντα (65 Ογκούρο), Νακαμούρα (89 Κ. Νακάτα), Γιαναγκισάβα, Σάντος, Φουκουνίσι, Κάτζι.

    [02] Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (17:16 UTC+2)

    Τον Ιούλιο και από μηδενική βάση θα ξεκινήσει ο διάλογος για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός κάνει λόγο για συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ΑΔΕΔΥ, με στόχο την κατάρτιση νέων μισθολογίων και την αναθεώρηση της πολιτικής των επιδομάτων. Όπως χαρακτηριστικά λέει, θα αναθεωρηθεί «η άκριτη επιδοματική πολιτική, η οποία υπήρξε καταστροφική, όχι μόνο για τον υπαλληλικό κόσμο, αλλά και για την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση, καθώς ήταν αντικίνητρο για τους άξιους υπαλλήλους».

    Σε ό,τι αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη επανεξέτασης των σχετικών προϋποθέσεων και της νομοθεσίας ώστε να μπορέσουν όλοι να έχουν ίση μεταχείριση.

    [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Η ΑΥΡΙΑΝΗ

    Νέα Υόρκη, 19 Ιουνίου 2005 (16:42 UTC+2)

    Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η αυριανή- Δευτέρα 20 Ιουλίου- και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο μήνυμά του τονίζει μεταξύ άλλων ότι, καθημερινά, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δίνει μάχη για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των περίπου 17 εκατομμυρίων προσφύγων, που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε 115 χώρες του πλανήτη.

    «Οι περισσότεροι από εμάς διάγουμε τον καθημερινό μας βίο χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον τρόμο, το φόβο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις, που έχουν εξαναγκάσει εκατομμύρια προσφύγων ανά τον κόσμο σε φυγή. Ξεχνάμε εύκολα ότι, οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι άνθρωποι όπως κι εμείς, με σπίτια, οικογένειες, δουλειές και όνειρα, τα οποία πρέπει να εγκαταλείψουν σε μια απελπισμένη αναζήτηση ασφάλειας σε άγνωστο περιβάλλον. Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον, αυτοί οι συνηθισμένοι άνθρωποι πρέπει να επιδείξουν εκπληκτικό κουράγιο για να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τις γκρεμισμένες ζωές τους» τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Κόφι Ανάν, επισημαίνοντας ότι την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο πλανήτης τιμά το απαράμιλλο πνεύμα και κουράγιο των εκατομμυρίων προσφύγων, πολλοί εκ των οποίων υπόκεινται σε τεράστιες δοκιμασίες, χωρίς ποτέ να χάνουν την ελπίδα και να βρίσκουν τη δύναμη να τις ξεπερνούν και να ξεκινούν μια νέα ζωή ενάντια σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις.

    «Βλέπουμε το θάρρος τους καθημερινά στα προσφυγικά κέντρα της Ασίας και της Αφρικής, όπου ολόκληρες οικογένειες παρακολουθούν μαθήματα για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ενώ περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα που θα μπορέσουν επιτέλους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να ξαναφτιάξουν τις ζωές και τη χώρα τους. Το βλέπουμε αυτό στο Αφγανιστάν, στην Αγκόλα, στη Σιέρα Λεόνε και δεκάδες άλλες χώρες, όπου εκατομμύρια πρόσφυγες επιστρέφουν στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πατρίδα τους με μια νέα ελπίδα για το μέλλον» σημειώνει στο μήνυμά του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και προσθέτει ότι την τελευταία πεντηκονταετία, η UNHCR βοήθησε περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους, να ξαναφτιάξουν από την αρχή τις κατεστραμμένες ζωές τους και να επουλώσουν τις πληγές του παρελθόντος.

    [04] ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Διάρρηξη στο Εθνικό Θέατρο, με λεία 800 ευρώ, έγινε τα ξημερώματα. Η διάρρηξη έγινε αντιληπτή αργά το μεσημέρι της Κυριακής και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δράστες μπήκαν στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου από παράθυρο του πρώτου ορόφου και αφού απέσπασαν το χρηματοκιβώτιο διέφυγαν ανενόχλητοι από την κεντρική είσοδο του κτιρίου.

    Την υπόθεση ερευνούν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

    [05] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Φωτιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής σε κατάστημα, στο κέντρο της Καβάλας. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις κι επεκτάθηκε σε διαμερίσματα πολυκατοικίας, τα οποία και εκκενώθηκαν αμέσως από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στην περιοχή και οι οποίοι απεγκλώβισαν και τρία άτομα, τα οποία παγιδεύτηκαν από τις φλόγες. Τα τρία αυτά άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    Προανάκριση για τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Ανακοίνωση, με αφορμή τα επεισόδια της Παρασκευής, εξέδωσε ο κ. Ειρηναίος, την Κυριακή, στην οποία υποστηρίζει ότι εκείνοι που εισέβαλαν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν πιστοί που ήθελαν την ευλογία του, και στους οποίους επιτέθηκαν, όπως υποστηρίζει, οι Αγιοταφίτες μοναχοί.

    «Η άδικη επίθεση και η εμπάθεια την οποία επέδειξαν μέλη δυστυχώς της Αγιοταφιτικής αδελφότητας απέναντι στους πιστούς που ήρθαν να ζητήσουν την ευλογία του πατριάρχη, είναι χαρακτηριστικό της ηθικής αυτών, που με μάρμαρα και ξύλα έσπαγαν πόρτες σε μία άνευ προηγουμένου ενέργεια» ισχυρίζεται ο πρώην πατριάρχης Ιεροσολύμων.

    Καλεί δε όλους τους πιστούς να μην ανεχτούν, όπως αναφέρει, άλλα τέτοια φαινόμενα και να στηρίξουν την προσπάθειά του, «πλαισιώνοντας τις τάξεις της αλήθειας, της νομιμότητας και της διαφάνειας, απέναντι στους εχθρούς της Ορθοδοξίας».

    [07] ΣΕ ΔΙΚΗ 36ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (16:09 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 36χρονος που συνελήφθη για την πυρκαγιά που κατέκαψε δεκάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης στη Σάμο. Η φωτιά πήρε διαστάσεις, όταν ξέφυγε από την επιτήρηση του συλληφθέντα, που έκαιγε χόρτα στο κτήμα του.

    Ο 36χρονος, μετά από εντολή του εισαγγελέα, θα οδηγηθεί σε δίκη στις 15 Σεπτεμβρίου, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

    [08] ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ:ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (14:10 UTC+2)

    Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και στο καθεστώς διακίνησης των καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζας σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    "Οι λεγόμενες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων απέχουν από τις αγοραίες και είναι ώρα να συγκλίνουν. Μέχρι τώρα αναπροσαρμόζονταν κάθε δύο χρόνια και φέτος είναι ο τέταρτος χρόνος χωρίς αναπροσαρμογή, η οποία αποτελεί πλέον αναγκαιότητα", επισημαίνει ο κ. Ρεγκούζας και προσθέτει ότι η διαδικασία για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη "με ιδιαίτερη προσοχή και αυξημένη κοινωνική ευαισθησία".

    Σχετικά με την προσπάθεια πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ο υφυπουργός Οικονομίας τόνίζει ότι το θετικό αποτέλεσμα "εξασφαλίζεται με την ολοκλήρωση της εφαρμογής όσο το δυνατόν ταχύτερα όλων των διαδικασιών που έχουν σχέση με τη νέα τεχνολογία. Η Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση με πολύ γοργούς ρυθμούς. Με την διασταύρωση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων φιλοδοξούμε να περιορίσουμε κατ' αρχήν τη μάστιγα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων και από την άλλη πλευρά να περιορίσουμε τη διαφυγή του ΦΠΑ των εισαγομένων προϊόντων και να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του λαθρεμπορίου".

    [09] Η BOTAS ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ SAIPEM ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΡΑΤΣΑΜΠΕ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Άγκυρα, 19 Ιουνίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Η τουρκική εταιρεία BOTAS ακύρωσε την κατακύρωση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του ελληνοτουρκικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Καρατσαμπέ- Κομοτηνή, τον οποίο θα θεμελιώσουν στις 3 Ιουλίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η μοναδική πρόταση που έγινε για την κατασκευή του υποθαλασσίου τμήματος - σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet - προήλθε από την ιταλική εταιρεία Saipem, έναντι 33 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αυτή είναι και εργολάβος του Σχεδίου Γαλάζιας Ενέργειας, του γνωστού Blue Stream. Η BOTAS, η οποία αξιολόγησε την πρόταση, αποφάσισε ότι η τιμή είναι πολύ υψηλή. Το γεγονός ότι η πρόταση της Saipem περιέχει κάποιους όρους καθώς επίσης και το γεγονός ότι στο σχετικό φάκελο διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη, κατέστησαν δύσκολη την αξιολόγηση. Παρ' όλα αυτά, αρμόδιοι της BOTAS υποστήριξαν πως το σχέδιο δεν θα καθυστερήσει λόγω της νέας ακύρωσης.

    Το συνολικό μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 300 χιλιόμετρα. Εξ' αυτών τα 209 χιλιόμετρα διέρχονται από το έδαφος της Τουρκίας. Εκτός από το υποθαλάσσιο τμήμα, όλο το άλλο τμήμα θα κατασκευασθεί από την εταιρεία Bayindir-Suteks έναντι 17 εκατομμυρίων 860 χιλιάδων δολαρίων.

    Ο αγωγός φυσικού αερίου θα ολοκληρωθεί το 2006. Στη συνέχεια, ο αγωγός θα επεκταθεί στην Ιταλία και η ποσότητα φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται, ενώ στο αρχικό στάδιο θα ανέρχεται στα 750 εκατ. κυβικά, θα φθάσει το 2012 τα 11 δισ. κυβικά. Από την ποσότητα αυτή τα 3 δισ. κυβικά θα διοχετευθούν στην Ελλάδα και τα 8 δισ. κυβικά στην Ιταλία.

    [10] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Σόφια, 19 Ιουνίου 2005 (16:59 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, με δηλώσεις του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

    Ο Κίρο Γκλιγκόρφ, ο οποίος λαμβάνει μέρος στο Διεθνές Συνέδριο του Βαλκανικού Πολιτικού Κλαμπ (Balkan Political Club), που διεξάγεται στη Σόφια, δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    Σε ό,τι αφορά το εκκρεμές στις σχέσεις Ελλάδας- ΠΓΔΜ θέμα του ονόματος, τάχθηκε υπέρ της πάγιας θέσης των Σκοπίων, δηλαδή της «διπλής φόρμουλας», που προβλέπει χρήση του συνταγματικού ονόματος στη διεθνή επικοινωνία και χρήση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος στην επικοινωνία με την Ελλάδα.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ σχολίασε και το πρόσφατο «όχι» Ολλανδών και Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα, σημειώνοντας ότι δείχνει πως οι πολιτικοί θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή στην επικοινωνία με το λαό.

    [11] ΠΕΡΙΠΟΥ 6.500 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 19 Ιουνίου 2005 (16:21 UTC+2)

    Περίπου 6.500 πρόσφυγες, από χώρες κυρίως της Ασίας και της Αφρικής, έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Κυριακή ο συντονιστής του γραφείου για τα δικαιώματα των προσφύγων της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Τανέρ Κιλίτς.

    Σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στη Σμύρνη, με αφορμή την αυριανή «Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες», ο κ. Κιλίτς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αποτελεί ένα είδος γέφυρας, μεταξύ της χώρας προέλευσης και προορισμού των προσφύγων. «Την περίοδο 1980-1989, 600.000 άτομα (από την Ασία και την Αφρική) πέρασαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Κιλίτς, σύμφωνα με τον οποίο, από το 2006 έως και το 2010 θα κατασκευαστούν κέντρα υποδοχής προσφύγων σε επτά περιοχές της Ανατολίας- με δυνατότητα φιλοξενίας 750 ατόμων έκαστο.

    Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ομάδας Σμύρνης για τα γυναικεία δικαιώματα, Αϊσέ Ουλουσελέρ, κατήγγειλε ότι οι περισσότερες γυναίκες μετανάστριες αντιμετωπίζουν σεξουαλική παρενόχληση και γι' αυτό το λόγο έχουν συλλεχθεί, όπως είπε, 25.000 υπογραφές υπέρ της κατασκευής ειδικών κέντρων για τις γυναίκες, που θα σταλούν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [12] ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ TIMES

    Λονδίνο, 19 Ιουνίου 2005 (15:17 UTC+2)

    Να δοθεί στην οικογένειά του και στους σωματοφύλακές του το ποσό των πέντε εκατ. δολαρίων εάν ο ίδιος παραδοθεί στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έως τη δέκατη επέτειο της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, στις 11 Ιουλίου, φέρεται να έχει ζητήσει ο καταζητούμενος πρώην αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι κυριακάτικοι Times.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μλάντιτς κατέληξε σε συμφωνία με μια ομάδα ανθρώπων της σερβικής ελίτ να παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πριν την 11η Ιουλίου, αρκεί να δοθεί εν είδει «αποζημίωσης» στην οικογένεια και στους σωματοφύλακές του το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

    Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν- βάσει πάντα του ίδιου δημοσιεύματος- μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ τα ίδια μέλη της σερβικής ελίτ φέρονται να βρίσκονται πίσω και από την πρόσφατη παράδοση του Σέρβου στρατηγού, Νέμποϊσα Πάβκοβιτς, στη Χάγη.

    Σημειώνεται ότι, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Μλάντιτς να διαπραγματεύεται την παράδοσή του. Πάντως, η σερβική κυβέρνηση διέψευσε εκείνες τις πληροφορίες που την ήθελαν να βρίσκεται σε συνομιλίες με το στρατηγό.

    [13] Η ΜΙΤΡΕΒΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Σκόπια, 19 Ιουνίου 2005 (13:22 UTC+2)

    Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

    Η Μίτρεβα θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό της Ανχελ Μορατίνος, τον πρόεδρο της Γερουσίας Μάνουελ Μαριν, τους προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και ΕΕ, Αντονι Ντουραν και Αννα Παλάθιο αντίστοιχα, με κύρια θέματα την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

    Η Μίτρεβα θα συμμετέχει επίσης σε συζήτηση με θέμα «η ΠΓΔΜ στο μονοπάτι για την ΕΕ» που θα γίνει στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΡΙΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Α1 ανδρών κατέλαβε ο Πανιώνιος, ο οποίος νικώντας την Κυριακή με 78-77 το Μαρούσι συμπλήρωσε τις τρεις νίκες στη σειρά των πλέι οφ. Η ομάδα του Αμαρουσίου κατέλαβε την τέταρτη θέση.

    [15] Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΟ "ΤΙΜΟΝΙ" ΤΟΥ ΟΦΗ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Το «τιμόνι» της τεχνικής ηγεσίας του ΟΦΗ ανέλαβε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος έκλεισε τη συμφωνία με το νέο ιδιοκτήτη της κρητικής ΠΑΕ, Φανούρη Βατσινά, το μεσημέρι της Κυριακής, στο Ηράκλειο.

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συμφωνία, ο Βαγγέλης Βλάχος κάλεσε τους φιλάθλους του ΟΦΗ αλλά και όλους τους Κρητικούς να συμβάλουν στην προσπάθεια που θα κάνει τη νέα χρόνια η ομάδα. «Θα βαδίσουμε σε κοινό δρόμο, με στόχο να φτιάξουμε ξανά τον ΟΦΗ και να γίνει η ομάδα που θέλουν οι φίλοι του, και όχι μόνο» είπε χαρακτηριστικά ο νέος προπονητής της κρητικής ομάδας.

    Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας, ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση του Νίκου Μαχλά να αποχωρήσει από τον ΟΦΗ δήλωσε αδυναμία να κατανοήσει το ύφος και τους σκοπούς του παίκτη, αλλά σημείωσε πως εφόσον ο Νίκος Μαχλάς αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, η ΠΑΕ θα οργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση για να τον τιμήσει.

    [16] ΣΤΙΒΟΣ: ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΝΟ ΤΖΑΟΥΛΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε να παραμείνει στη σούπερ λίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου η εθνική ομάδα στίβου των γυναικών, αφού κατέλαβε την όγδοη και τελευταία θέση με 62 βαθμούς και υποβιβάστηκε στην Α' κατηγορία του Μπρούνο Τζάουλι.

    Τις καλύτερες εμφανίσεις- από ελληνικής πλευράς- πραγματοποίησαν την τρίτη και τελευταία ημέρα των αγώνων η Φλώρα Ρεντούμη στα 100μ με εμπόδια, με χρόνο 13.03', που της έδωσε την τρίτη θέση, και η Μαρούλα Παπαγεωργίου στο ύψος, που με 1.89' έκανε ατομικό ρεκόρ και πήρε την τέταρτη θέση.

    [17] ΒΟΛΕΪ: ΤΡΙΤΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (17:36 UTC+2)

    Την 4η και τελευταία θέση του Ι' προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2006 κατέλαβε η εθνική ομάδα βόλεϊ των γυναικών, αφού και στον τρίτο αγώνα της, κόντρα στη Σερβία- Μαυροβούνιο, έχασε με 3-0 σετ (25-18, 25-13 και 25-19). Η εθνική μας είχε ηττηθεί και στους δυο προηγούμενους αγώνες.

    [18] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 19 Ιουνίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Αντάρτες που υποστηρίζουν το πρώην καθεστώς των Ταλιμπάν εκτέλεσαν την Κυριακή οχτώ αστυνομικούς που είχαν αιχμαλωτίσει στην επαρχία Κανταχάρ την περασμένη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι οι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων ήταν και ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας, εκτελέστηκαν αφού δικάστηκαν, όπως ισχυρίστηκε, για τα εγκλήματα τους.

    Την ίδια ώρα, στην επαρχία Χελμάντ, η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε διάφορους στόχους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 μαχητές. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι δεν υπήρξαν απώλειες από την αμερικανική πλευρά.

    Σημειώνεται ότι περίπου 18.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

    [19] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 19 Ιουνίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε την Κυριακή, στην Τεχεράνη, αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας Northwest Airlines που εκτελούσε την πτήση Βομβάη- Άμστερνταμ, με 255 επιβαίνοντες.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής υπηρεσίας αεροπορίας του Ιράν, ο πιλότος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, μετά τη διαπίστωση τεχνικού προβλήματος στο αεροσκάφος.

    Δεν υπήρξαν προβλήματα ή τραυματισμοί κατά την αναγκαστική αυτή προσγείωση, ενώ μετά την επιδιόρθωση του τεχνικού προβλήματος, το αεροπλάνο αναμένεται να συνεχίσει το ταξίδι του.

    [20] ΒΑΓΔΑΤΗ: ΣΤΟΥΣ 23 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Βαγδάτη, 19 Ιουνίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Τεταμένη είναι η κατάσταση στο Ιράκ, όπου μετά την επίθεση αυτοκτονίας της Κυριακής σε εστιατόριο της Βαγδάτης που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες, με υποστήριξη από αέρος, κυνήγησαν και σκότωσαν ξένους, όπως ανέφεραν, μαχητές στην πόλη Καραμπίλα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Οι περισσότεροι από τους νεκρούς της επίθεσης αυτοκτονίας σε εστιατόριο εντός της «πράσινης ζώνης» της ιρακινής πρωτεύουσας ήταν φρουροί της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας.

    Ήταν η πλέον αιματηρή επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, την ευθύνη για την οποία φέρεται να ανέλαβε η ιρακινή «αλ Κάιντα» του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

    [21] ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ Η ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αμμάν, 19 Ιουνίου 2005 (19:05 UTC+2)

    Στο Αμμάν της Ιορδανίας, τρίτο σταθμό της περιοδείας της στην Εγγύς και Μέση Ανατολή βρίσκεται σήμερα, Κυριακή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία στις πρώτες δηλώσεις της επί ιορδανικού εδάφους έκανε αναφορά στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν, εκτιμώντας ότι δεν αποτελούν «σοβαρή προσπάθεια» ώστε να προσεγγίσει η Τεχεράνη ένα δημοκρατικό μέλλον.

    «Κατά την άποψή μας, ήδη από το ξεκίνημά τους, οι εκλογές οργανώθηκαν από ορισμένα πρόσωπα μη εκλεγμένα που αποφάσισαν ποιος θα είναι ο δικός τους υποψήφιος. Θεωρώ πολύ δύσκολο οι εκλογές αυτές να συνεισφέρουν πραγματικά στη νομιμότητα της ιρανικής κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Λίγο αργότερα, μετά τις συνομιλίες με τον Ιορδανό ομόλογό της, Φαρούκ Κασράουι, η κ. Ράις εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένη από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη, μετά μάλιστα από τις επαφές που είχε την προηγούμενη μέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, αλλά και την παλαιστινιακή ηγεσία.

    Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των συνομιλιών της Ράις με τον Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός υπουργός Οικισμού ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει προσφορές για την οικοδόμηση άλλων 700 κατοικιών σε δύο εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.

    [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2005 (18:28 UTC+2)

    Μια βραδιά γεμάτη ήχους, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της φτώχειας που μαστίζει πολλές «γειτονιές» του πλανήτη, χάρισε χθες, Σάββατο, η πρέσβειρα καλής θελήσεως της Unicef, Νάνα Μούσχουρη.

    Τη συναυλία διοργάνωσε στην Κομοτηνή η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid) στο πλαίσιο του προγράμματος: «Hellenic Aid: Ελλάδα- Παγκόσμια Δύναμη Ανθρωπιάς».

    Η συναυλία αποτελεί την πρώτη από μία σειρά πρωτοβουλιών της «Hellenic Aid» του υπουργείου Εξωτερικών, που αποβλέπουν στην ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης για τους στόχους της χιλιετίας, αλλά και στη διεθνή προβολή του έργου της Ελλάδος στο πλαίσιο της Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας που προσφέρει η χώρα μας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    «Απόψε συστρατευόμαστε ενάντια στην παγκόσμια φτώχεια. Τραγουδούμε για τους στόχους της χιλιετίας. Την ώρα που κάποιες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας, εδραιώνουν τη δημοκρατία τους, επιτυγχάνουν την ανάπτυξη, εξελίσσουν ραγδαία την τεχνολογία, δημιουργούν συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ζωής, οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αδυσώπητα προβλήματα» τόνισε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2005 (17:21 UTC+2)

    Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο, Δευτέρα 20 Ιουνίου, στις 7:30 το απόγευμα, στους Κήπους του Πασά, με το παραδοσιακό συγκρότημα του Δήμου. Την επομένη, θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, η πρώτη στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη με τη Φιλαρμονική του Δήμου στις 7.30 το απόγευμα και η δεύτερη στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς με τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [24] ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2005 (21:34 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2005, διοργανώνει έκθεση αγιογραφίας ενηλίκων του εργαστηρίου του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 20:30, στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24).

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2005.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 June 2005 - 18:13:50 UTC