Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
  • [02] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • [04] Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] OΓΑ: ΑΠΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
  • [06] 42 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ
  • [07] ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
  • [08] ΒΟΜΒΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ
  • [09] ΤΟ 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Μ.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ" ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
  • [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΡΑΜΠΑΤ
  • [11] ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
  • [12] Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

  • [01] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2005 (08:48 UTC+2)

    Στα όρια του καύσωνα και σήμερα Τρίτη η Ελλάδα, καθώς ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές θα φτάσει στους 40 βαθμούς. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα ανέβει μέχρι τους 38 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη στους 36.

    Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αυξημένος και ο κίνδυνος πυρκαγιών. Στη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά στη νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τη συνεργασία που είχε με το νομάρχη, τους δημάρχους και τους φορείς της περιοχής, αποφασίστηκε να δοθούν δύο έκτακτα βοηθήματα στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Η Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει τον κίνδυνο πυρκαγιών στα νησιά όπου και αναμένονται σήμερα δυνατοί άνεμοι, ενώ συνιστά στο κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Χθες αποφασίστηκε, ότι ολοι οι πληγέντες (και αυτοί που έχουν νόμιμα και αυτοί που έχουν αυθαίρετα κτίσματα) θα πάρουν άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και τα 6.000 ευρώ για την καταστραφείσα οικοσκευή τους (όσων έχει καεί). Στη συνέχεια θα δανειοδοτηθούν για την αποκατάσταση των σπιτιών τους όσοι έχουν χτίσει νόμιμα και το σπίτι τους έχει πάθει ζημιές.

    Τα δάνεια θα είναι άτοκα, διαρκείας 15 ετών και το ένα τρίτο του ποσού θα χορηγηθεί δωρεάν από το κράτος. Ομως, όσοι έχουν χτίσει σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν δικαιούνται δανειοδότησης.

    Ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής είπε ότι οι αιτήσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης θα τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

    Πάντως, ορισμένοι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι με την εξαίρεση αυτή πολλοί κάτοικοι δεν θα αποζημιωθούν.

    Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις αρωγής περισσότεροι από 130 ιδιοκτήτες κατοικιών.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο τα άλλα προβλήματα που αφορούν την περιοχή και είναι αρμοδιότητας του υπουργείου του, όπως η διευθέτηση δύο μεγάλων ρεμάτων.

    Ερωτηθείς εξάλλου ο κ. Σουφλιάς για δηλώσεις βουλευτών σύμφωνα με τις οποίες, η εκλογή δημάρχων θα πρέπει να γίνεται από τον πρώτο γύρο με απλή πλειοψηφία, εξέφρασε σύμφωνη γνώμη, λέγοντας ότι πράγματι δεν θα πρέπει οι πολίτες ψηφοφόροι να ταλαιπωρούνται δύο Κυριακές.

    [02] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2005 (11:06 UTC+2)

    Πόλη γεμάτη καφετέριες είναι η Θεσσαλονίκη οι οποίες όμως, περνούν κρίση αφού κλείνουν τουλάχιστον 5 με 20 την ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε ολόκληρο το νομό οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ανέρχονται σε 7.523 από το σύνολο των περίπου 51.000 επαγγελματιών, αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου». Δηλαδή αντιστοιχεί μια καφετέρια ή ταβέρνα ή μπαρ ανά 144 κατοίκους.

    Οι καφετέριες είναι 2.112, τα καφενεία 1.690 και τα αναψυκτήρια 898. Όλες μαζί οι επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως καφέ-μπαρ- κυλικεία είναι 4.700. Τα καταστήματα εστίασης είναι 2.248 και τα κέντρα διασκέδασης 315.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τον αριθμό των ταμειακών μηχανών που κλείνουν στην εφορία, καθημερινά περίπου 5 με 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος βάζουν λουκέτο και ελάχιστα ξανανοίγουν.

    [03] ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ

    Βερολίνο, 2 Αυγούστου 2005 (09:00 UTC+2)

    Τις νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιλέγουν ολοένα και περισσότερο οι Γερμανοί για τις διακοπές τους, μειώνοντας ταυτόχρονα την προτίμησή τους στην Ελλάδα. Η Ιταλία είναι από τους προσφιλέστερους τουριστικούς στόχους των Γερμανών, και ακολουθούν κατά σειρά η Τουρκία και η Ισπανία.

    Για την επιλογή του στόχου, όπως αναφέρει σε σχόλιό της η «Ντόϊτσε Βέλλε», η σχέση τιμής και προσφοράς παίζει καθοριστικό ρόλο. Ψηλά στην κλίμακα των κριτηρίων αξιολόγησης για την επιλογή του τουριστικού στόχου των Γερμανών βρίσκονται η ομορφιά του φυσικού τοπίου, η ποιότητα της παραλίας, και το καλό φαγητό. Ταυτόχρονα όμως κοιτάζουν όλο και περισσότερο να προσφέρονται και σε προσιτές τιμές, και αυτό, όχι μόνο τώρα που οι Γερμανοί περνούν μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στενότητας.

    Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, ότι στις επιλογές των Γερμανών για την τουριστική περίοδο του τρέχοντος έτους, οι νέες χώρες μέλη της ΕΕ εμφανίζουν σημαντική ανοδική τάση. Οι Γερμανοί διαπιστώνουν ότι στην Πολωνία την Ουγγαρία και την Τσεχία το ευρώ τους έχει μεγαλύτερη αξία. Η Τάνια Μπέλερ από τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Γερμανικών Τραπεζών υποδεικνύει το παράδειγμα της Τσεχίας για φτηνές διακοπές. «Εκεί για τους Γερμανούς το ευρώ έχει 26% περισσότερη αξία απ΄ ότι στη χώρα τους», σημειώνει «και αυτό έχει εμφανή επίπτωση στο πορτοφόλι».

    Βαθιά στη τσέπη πρέπει να βάλουν το χέρι όσοι επιλέγουν να ταξιδεύσουν στη Δανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, διότι στις χώρες αυτές με το ευρώ τους, παίρνουν τα λιγότερα. Διαμονή και διατροφή είναι ακριβότερα από όλες τις άλλες χώρες. «Αν ταξιδεύσετε για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, εκεί το ευρώ δυστυχώς δεν έχει την ίδια αξία που έχει στη Γερμανία», λέει η Τάνια Μπέλερ. «Εκεί θα πάρετε με ένα ευρώ περίπου το 78% όσων θα αγοράζατε εδώ».

    Καμία διαφορά για τους παραθεριστές δεν υπάρχει στην Πορτογαλία. Οι τιμές είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία. Το ίδιο και στην Ελλάδα, όπως και στην Ισπανία. Ακριβά κοστίζουν βεβαίως οι διακοπές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το επίπεδο τιμών στην Αμερική και τη Γερμανία είναι διαφορετικό και θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα πληρώσετε περίπου 10% πάνω από τις τιμές στη Γερμανία», λέει η κ. Μπέλερ.

    Ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί έχουν σφίξει γενικά τη ζώνη, περιορίζοντας βεβαίως και τα έξοδα για τις διακοπές. Η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία και η ανεργία που παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, έχουν συμπιέσει και το επίδομα αδείας που πλήρωναν για χρόνια οι εργοδότες επιπρόσθετα στο μισθό. Σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 1200 ευρώ. Ακόμα όμως το 90% των απασχολούμενων στη Γερμανία, βάσει των γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παίρνει πρόσθετο επίδομα άδειας. Τα λιγότερα παίρνουν οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το υψηλότερο επίδομα άδειας έχουν οι εργαζόμενοι στα τυπογραφεία και τη μεταλλοβιομηχανία.

    [04] Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Παρίσι, 2 Αυγούστου 2005 (11:30 UTC+2)

    Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε η Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ''είναι αδιανόητο να αρχίσει μια τέτοια διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το κάθε μέλος της ΕΕ, δηλαδή και τα 25''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [05] OΓΑ: ΑΠΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2005 (14:49 UTC+2)

    Από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου θα καταβληθούν σε 332.556 οικογένειες τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβιες συντάξεις) του τέταρτου διμήνου 2005, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του ΟΓΑ. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε 71.644.376,10 ευρώ._

    [06] 42 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

    Χαρτούμ, 2 Αυγούστου 2005 (11:44 UTC+2)

    Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Χαρτούμ από τις ταραχές που ξέσπασαν μετά την αναγγελία του θανάτου τον Τζον Γκάρανγκ, αντιπροέδρου της σουδανικής κυβέρνησης και ηγέτη των δυνάμεων του Νότου, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημοι ιατρικοί κύκλοι.

    [07] ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

    Τεχεράνη, 2 Αυγούστου 2005 (10:56 UTC+2)

    Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση του για την επανάληψη των ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων στη μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν, δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    " Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί. Παραδώσαμε την επιστολή στη "Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας" (ΙΑΕΑ). Η επανάληψη των δραστηριοτήτων είναι αμετάκλητη " δήλωσε στο Ρόιτερ ο Αλι Αγκαμιχαμάντι, εκπρόσωπος του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν.

    "Διαψεύδω τις πληροφορίες για την όποια καθυστέρηση", πρόσθεσε ο ίδιος.

    [08] ΒΟΜΒΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Τεχεράνη, 2 Αυγούστου 2005 (09:49 UTC+2)

    Εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος εξερράγη σήμερα μπροστά από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία των βρετανικών εταιριών British Airways και British Petroleum στην Τεχεράνη χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, έγινε γνωστό από τη βρετανική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο ζημιές στο κτίριο.

    [09] ΤΟ 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ "Μ.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ" ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

    Σάμος, 2 Αυγούστου 2005 (10:47 UTC+2)

    Με επιτυχία, συνεχίζεται στη Σάμο, τo 9o Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης». Την Τετάρτη, στο Θέατρο Πυθαγορείου (ώρα 9 μ.μ.) η Ορχήστρα Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά δίνει συναυλία με μουσικές επιλογές Από το Baroque στο Rock υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεόδωρου Κερκέζου και με σολίστ την πολυβραβευμένη πιανίστα Ελενα Χριστοδούλου.

    Την Κυριακή 7 του Αυγούστου, φιλοξενεί στο Βαθύ της Σάμου την Τάνια Τσανακλίδου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, που παρουσιάζουν μαζί ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα με παλιά και καινούρια τραγούδια. Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος μαζί με την Ορχήστρα του Δρόμου σε δύο συναυλίες την Τετάρτη 10 του Αυγούστου στους Φούρνους και την Παρασκευή 12 του Αυγούστου στο Μαραθόκαμπο - Θέατρο Ορμου. Συμμετέχει η πενταμελής μπάντα πνευστών, τα Χαλκέντερα Χάλκινα του Φώντα Τζαννίνη και τραγουδούν η Γιώτα Νέγκα και η Σοφία Παπάζογλου

    [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΡΑΜΠΑΤ

    Μαρόκο, 2 Αυγούστου 2005 (10:44 UTC+2)

    Το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Μάτια από Νύχτα» του Περικλή Χούρσογλου, στο 6o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ραμπάτ στο Μαρόκο.

    Η ταινία, που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σύμφωνα με το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας ξεχώρισε «για τη λεπτότητα με την οποία ερμήνευσε το γυναικείο χαρακτήρα, μιας κοπέλας ανάμεσα στην αφέλεια και στο γυναικείο δυναμισμό».

    Η ταινία αναφέρεται στις ζωές τριών ανθρώπων: Της Ελευθερίας, του Χρόνη και της Βάλλιας, που οι τροχιές τους μπλέκουν. Δεν είναι «in», δε μιλούν γι' αυτούς τα life style περιοδικά, δεν έχουν τέλειο σώμα, δεν κάνουν έρωτα την πρώτη μέρα που γνωρίζουν κάποιον και τις πιο πολλές φορές όταν είναι γυμνοί σβήνουν το φως. Ανθρωποι αδύναμοι που όμως «βράζουν». Αγαπούν, προδίδουν, προδίδονται. Θέλουν κάτι, το θέλουν πολύ, κάτι διαφορετικό όμως πραγματικά χρειάζονται, χρόνο κι αγάπη. Κοινός παρονομαστής, η μοναξιά τους.

    [11] ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Αυγούστου 2005 (10:40 UTC+2)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκαλεί στους Θεσσαλονικείς και τους υπόλοιπους Έλληνες, η απόφαση της ΕΡΤ και της ΔΕΘ για την αναβίωση του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, ενός θεσμού που είναι δεμένος με τη βορειοελλαδική πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη ανταπόκριση βρήκε και η πρόσκληση σε σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού με συνθέσεις τους ειδικά γραμμένες για την τελική βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2005 στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΤ ΑΕ "οι καταξιωμένοι δημιουργοί με τη συμμετοχή τους, σηματοδοτούν την εγκυρότητα της νέας περιόδου του Φεστιβάλ Τραγουδιού, στο οποίο και οι νεοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες έχουν όλα τα εχέγγυα να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση που συνδυάζει ποιότητα και επαγγελματισμό".

    Οι συνθέτες και οι στιχουργοί που θα συμμετάσχουν με τραγούδια στην τελική βραδιά είναι:

    Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Κραουνάκης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Στάμος Σεμσής, Μανώλης Φάμελλος, Ροδες-Νικήτας Κλιντ, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Νικολόπουλος, Αντώνης Βαρδής, Νίκος Ζιωγαλάς, Μιχάλης Αβατάγγελος, Κώστας Λειβαδάς, Ισαάκ Σουσης, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Νίκος Μωραϊτης, Μάνος Ελευθερίου, Βασίλης Γιαννόπουλος.

    [12] Η "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2005 (10:34 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Επιδαυρίων 2005, παρουσιάζεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. Η παράσταση ανεβαίνει από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Τη μουσική της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Μίκης Θεοδωράκης, τα σκηνικά ο Κώστας Βαρώτσος και τα κουστούμια ο Γιάννης Μεντζικώφ.Η παράσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου επιχειρεί να απεικονίσει τη σημερινή πραγματικότητα και συμπορεύεται με τα παγκόσμια ρεύματα της επιστήμης του θεάτρου, αλλά με σαφή εθνική και πολιτισμική ταυτότητα, που είναι η κυπριακή,δήλωσε ο σκηνοθέτης κ. Σταύρος Τσακίρης.Στην Αντιγόνη τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Αννίτα Σαντοριναίου (Αντιγόνη), Στέλα Φυρογένη (Ισμήνη), Θεόδωρος Μιχαηλίδης (Αίμων), Αντώνης Κατσαρής (Κρέων) και ο Ντίνος Λύρας (Τειρεσίας).

    Η Αντιγόνη του Σοφοκλή διδάχτηκε πιθανόν το 411.Σε αυτό το έργο ο μεγάλος τραγικός θέτει το ζήτημα της υπακοής στο νόμο των ανθρώπων και στο νόμο των θεών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σύγκρουση ανάμεσα στα μεγάλα ιδανικά και τις αξίες με τον απολυταρχισμό της εξουσίας.Η Αντιγόνη και η επιμονή στις ηθικές αρχές της, ο νεωτεριστής Κρέων και η προσπάθειά του να επιβάλει ένα "δίκαιο" χρήσιμο για την πόλη, αλλά έξω από το ανθρώπινο μέτρο, η αμφίσημη στάση του Τειρεσία και η ανυποληψία του ιερατείου, η παράφωρη στάση του Αίμωνα σε πείσμα των περιστάσεων, καθρεφτίζουν την ιστορική ανισορροπία ανάμεσα στο θεϊκό - φυσικό δίκαιο των ανθρώπων και το ωφέλιμο των πολιτικών θέσεων.Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αρχίζουν στις 9 το βράδυ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 August 2005 - 18:13:39 UTC