Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙΡΟ
  • [02] ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [03] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ
  • [06] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (IRNA)
  • [08] Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ
  • [09] ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗ ΒΑΣΟΡΑ
  • [10] 24 ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

  • [01] ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Αυγούστου 2005 (05:47 UTC+2)

    Χωρίς αξιόλογη μεταβολή αναμένεται το σκηνικό του σημερινού καιρού με τις υψηλές θερμοκρασίες να πρωταγωνιστούν σε Ιόνιο και ηπειρωτικά.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους το απόγευμα, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ασθενείς εντάσεις. Η θερμοκρασία κινείται μεταξύ 23 και 36 βαθμών Κελσίου.

    Αναλυτικά, στο λεκανοπέδιο της Αττικής ο καιρός θα είναι αίθριος με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στις ανατολικές περιοχές ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου.

    Σε Μακεδονία και Θράκη ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος, αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Θεωρείται δε πιθανό να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 21 μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου.

    Στη δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι αίθριος σε πρώτη φάση, όμως το απόγευμα αναπτύσσονται νεφώσεις κατά τόπους στα βορειοδυτικά και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες σε περιοχές της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου.

    Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 22 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου.

    Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ οι άνεμοι πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Ειδικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κινηθεί μεταξύ 24 και 35 βαθμών Κελσίου.

    Τέλος, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένεται να επικρατήσουν αίθριες καιρικές συνθήκες με μέτριους έως ισχυρούς βοριάδες. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 23 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου.

    [02] ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 2 Αυγούστου 2005 (19:19 UTC+2)

    Τις βασικές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης. Το περιεχόμενο του φορολογικού σχεδίου νόμου (Μεταρρύθμιση στο Φορολογία Κεφαλαίου) συζητήθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή και εγκρίθηκε.

    Οπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, επιβάλλεται ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων οικοδομών, η άδεια κατασκευής των οποίων θα εκδοθεί μετά την 1-1-2006, καθώς και στην παράδοση ακινήτων, η άδεια των οποίων θα αναθεωρηθεί μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον ως τότε δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής.

    Εξειδικεύοντας τη ρύθμιση αυτή ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι στο ΦΠΑ υπόκεινται μόνο οι μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, η παράδοση νεόδμητων οικοδομών φορολογείται με συντελεστή 19% και υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου στο Δημόσιο είναι οι κατασκευαστές.

    Επίσης είπε ότι η υπαγωγή στο ΦΠΑ είναι υποχρεωτική για τους κατ' επάγγελμα κατασκευαστές. Παρέχεται όμως η δυνατότητα να υπαχθούν και φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν ασχολούνται κατ' επάγγελμα αλλά περιστασιακά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών. Η αγορά πρώτης κατοικίας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων και ως φορολογητέα αξία για την επιβολή του φόρου λαμβάνεται η δηλωθείσα τιμή πώλησης του ακινήτου. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι, για λόγους διασφάλισης των δημοσίων εσόδων, προβλέπεται πως αν η παραπάνω αξία (δηλωθείσα τιμή πώλησης του ακινήτου) είναι μικρότερη από το συνολικό κόστος της μεταταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας ή την αντικειμενική αξία, ως φορολογητέα αξία θα λαμβάνεται η μεγαλύτερη από τις αξίες αυτές.

    Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, προβλέπει επίσης ότι:

    -Αυξάνεται το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή της δωρεάς απο γονείς προς παιδιά, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 80.000 ευρώ.

    -Οι εγγονοί του κληρονομούμενου εξομοιώνονται φορολογικά με τα τέκνα και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου από 15.000 ευρώ γίνεται 80.000 ευρώ, και

    -Διπλασιάζεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιάς και από 24 μηνιαίες δόσεις που είναι σήμερα, γίνεται 24 διμηνιαίες δόσεις.

    Παύει να επιβαρύνεται με το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων κάθε περαιτέρω μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου που αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία, μετά την 1.1.2006. Οι μεταβιβάσεις αυτές υπόκεινται σε Τέλος Συναλλαγής, το οποίο βαρύνει τον αγοραστή και το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 1% επί της αξίας του ακινήτου ή του εμπράγματου δικαιώματος και σε Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος.

    Με τη ρύθμιση αυτή καταργείται σταδιακά ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος επιβαρύνει τη μεταβίβαση ακινήτων με συντελεστή ο οποίος φθάνει το 11% επί της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων και αντικαθίσταται από ένα Τέλος Συναλλαγής 1% επί της ιδίας αξίας και από το Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος (εφόσον το ακίνητο μεταπωληθεί εντός 25 ετών).

    Κάθε περαιτέρω μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου το οποίο αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1.1.2006, επιβαρύνεται με Φόρο Αυτόματου Υπερτιμήματος. Ο φόρος αυτός βαρύνει τους πωλητές των ακινήτων, επιβάλλεται στη διαφορά ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος και καταβάλλεται πριν από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

    Το ύψος των συντελεστών φορολόγησης είναι αντιστρόφως ανάλογο με το χρονικό διάστημα που παρέμεινε το μεταβιβαζόμενο ακίνητο στην ιδιοκτησία του υπόχρεου στο φόρο πωλητή. Ετσι, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε:

    α. 20% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα έως και πέντε έτη από την απόκτησή του.

    β. 10% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών μέχρι και τα 15 έτη.

    γ. 5% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ετών μέχρι και των 25 ετών.

    δ. 0% αν το μεταβιβαζομενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

    Με τη διαφοροποίηση αυτή των φορολογικών συντελεστών επιβαρύνονται συγκριτικά περισσότερο οι βραχυχρόνιες υπεραξίες, στις οποίες είναι εντονότερο το φαινόμενο της κερδοσκοπίας. Αντίθετα η μεταπώληση ακινήτων, τα οποία διατήρησε ο ιδιοκτήτης τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών, απαλλάσσεται πλήρως της φορολογίας.

    [03] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2005 (14:27 UTC+2)

    To προσχέδιο νόμου για το νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

    Αυστηρές ποινές, χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στους γιατρούς που παραβιάζουν άρθρα του κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας που αφορούν στο "επαγγελματικό ασυμβίβαστο" και τον "παράνομο χρηματισμό" των γιατρών του δημοσίου τομέα ή Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο νόμου.

    Παράλληλα όμως προστατεύει τους γιατρούς από τυχόν αβάσιμες αναφορές και καταγγελίες δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζητούν αποζημίωση και επανόρθωση κάθε οικονομικής ή ηθικής βλάβης και ζημιάς.

    Στο προσχέδιο του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις που απαγορεύουν στους γιατρούς την ευθανασία και την κλωνοποίηση. Επίσης το προσχέδιο νόμου εστάλη στο Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και μέσω αυτού στους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας (και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς όπως ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) προκειμένου σε διάστημα 20 ημερών να δώσουν τις παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις τους.

    Συγκεκριμένα ως προς το προσχέδιο νόμου του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας όπως προβλέπεται γιατροί που παραβιάζουν διατάξεις των άρθρων περί ιατρικών κωλυμάτων και ασυμβίβαστου τιμωρούνται με προσωρινή ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για δύο τουλάχιστον έτη και πρόστιμο ύψους 50.000-200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Υγείας και μετά από γνωμοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που εκδίδεται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την αποστολή ειδικού ερωτήματος. Σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί επιβάλλεται υποχρεωτικά οριστική ανάκληση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

    Επίσης στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι ο γιατρός έχει δικαίωμα σε αποζημίωση και επανόρθωση ηθικής βλάβης ή ζημίας που υπέστη από την εναντίον του άσκηση κάθε είδους αβάσιμης αναφοράς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

    Εξάλλου προβλέπεται ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών ανεξάρτητα αν εκδίδονται από γιατρούς του δημοσίου ή ιδιώτες συναδέλφους τους. Σε κάθε περίπτωση όμως τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά και οι γνωματεύσεις αφορούν αποκλειστικά στην ειδικότητα του γιατρού. Αναληθή ιατρικά πιστοποιητικά συνιστούν πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.

    Σημαντικό είναι επίσης ότι το προσχέδιο νόμου αναφέρεται στο σεβασμό της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του γιατρού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος.

    Τέλος, οποιαδήποτε διαγνωστική ή θεραπευτική μέθοδος η οποία δεν εφαρμόζεται διεθνώς χαρακτηρίζεται ως πειραματική και επιτρέπεται η εφαρμογή της μόνο ύστερα από έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Γιατροί που εφαρμόζουν πειραματικές μεθόδους χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις τιμωρούνται με την ποινή της οριστικής αφαίρεσης της άδειας εξάσκησης επαγγέλματος. Με αυτή τη λογική απαγορεύεται επίσης η ευθανασία και η κλωνοποίηση. Ενώ ο γιατρός σε περίπτωση ανίατης ασθένειας σε τελικό στάδιο οφείλει να εξαντλήσει όλα τα θεραπευτικά περιθώρια, να ανακουφίσει τον ψυχοσωματικό πόνο του ασθενούς, να συνεργάζεται με τους οικείους του αλλά και να αποτρέψει τον ασθενή σε πράξεις που στοχεύουν στην επίσπευση του θανάτου.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2005 (17:50 UTC+2)

    Oι βασικές κατευθύνσεις της ΝΔ και το πρόγραμμα δράσης ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συζητήθηκαν στη σύσκεψη των Γραμματειών Οργανωτικού και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό την προεδρία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

    Ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε πως η ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος πάντα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία και αυτό θέλουμε να κάνουμε με την τοπική κοινωνία , τα κόμματα και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

    "Εμείς έχουμε ως πάγια αρχή την ακομμάτιστη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και γι' αυτό και με τις προτάσεις που καταθέτουμε στο δημόσια διάλογο επιδιώκουμε αναλογικότερες, δημοκρατικότερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες και δίνουμε ταυτόχρονα τη δυνατότητα για εκλογή απο την πρώτη Κυριακή", τόνισε ο κ. Τζαμτζής.

    Ο κ. Μεϊμαράκης έχει την πεποίθηση ότι το σύστημα με την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42% είναι περισσότερο δημοκρατικό, αυτοδιοικητικό και αναλογικό.

    Περαιτέρω, σημειώνει ότι τα κόμματα ως θεσμοί μπορούν να ανοίγουν θέματα και ο ίδιος ως θεματοφύλακας του προγράμματος του κόμματος επανέφερε την πρόταση για εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

    Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, συμμετέχει στο διάλογο, ακούει τις απόψεις, συνθέτει και μεταφέρνει στη Βουλή το αντίστοιχο νομοσχέδιο, το οποίο και ψηφίζεται και πάλι από τα κόμματα.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που προήλθαν κυρίως από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, κ. Πάρη Κουκουλόπουλο, ότι έκανε εξαγγελίες ως υπουργός, ο κ. Μεϊμαράκης διερωτάται "τα κόμματα δεν πρέπει να έχουν άποψη; Μόνο οι υπουργοί μπορεί να έχουν θέσεις; Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τα κόμματα το λόγο και το δικαίωμα να έχουν άποψη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι η εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει να γίνει σε όλους τους δήμους και από τις εκλογές του 2006 και πως το σύστημα θα πρέπει να ισχύσει και για τους νομάρχες.

    Σημειώνει μάλιστα πως οι απόψεις που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι στείρες και αρνητικές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πρόταση.

    "Αυτοί που κόπτονται τώρα για τις συνεργασίες γιατί δεν άνοιγαν νωρίτερα το θέμα; Αν θέλουν συνεργασίες ας πάμε σε ένα πιο αναλογικό σύστημα για την εκλογή των αρχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είναι αυτό που προτείνουμε εμείς σε αντίθεση με το σημερινό και απαρχαιωμένο πλειοψηφικό σύστημα.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι δεν εμποδίζει τις συνεργασίες η πρόταση για εκλογή από την πρώτη Κυριακή και πως ενισχύεται η ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, προσθέτει, ο δεύτερος γύρος οδηγεί πολλές φορές σε συναλλαγές ερήμην της βούλησης των πολιτών ενώ η εκλογή από τον πρώτο γύρο δεν εμποδίζει και συνεργασίες εφόσον υπάρχουν για τα κοινά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εκλέγεται με ποσοστό 41,5% για παράδειγμα το 2000 αναφέρει ο γραμματέας για να μπορει να κυβερνήσει τον τόπο που έχει τα περισσότερα προβλήματα και να μην μπορεί ένας δήμαρχος να "κυβερνήσει" το δικό του ΟΤΑ.Αν θέλουν να αυξηθεί το ποσοστό πάνω από το 42 ας το προτείνουν και να το συζητήσουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

    Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η ΝΔ κάνει την πρόταση για ιδιοτελείς λόγους για να κερδίσει δηλαδή περισσότερους δήμους ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής σημειώνει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι αν είχε εφαρμοστεί το σύστημα το 1998 θα είχαν αλλάξει χέρια τρεις δήμοι, δύο υπερ της ΝΔ και ένας υπέρ του ΠΑΣΟΚ και το 2002 θα είχαν αλλάξει χέρια εννέα δήμοι , έξι υπέρ της ΝΔ , ένας υπέρ των δημάρχων που υποστήριξε το ΚΚΕ και δύο θα κέρδιζαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στο σύνολο των 901 δήμων. Τότε η ΝΔ είχε κερδίσει 431 δήμους το ΠΑΣΟΚ 400, 20 ο ΣΥΝ και 19 το ΚΚΕ (σσ δηλαδή με την υποστήριξη αυτών των κομμάτων).

    Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ αντιδρά γιατί εκείνο έχει ιδιοτελείς λόγους και θέλει να "εκβιάζει" τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Πιστεύει ακόμα πως υπάρχει διάσταση απόψεων εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η Φώφη Γεννηματά θέτει θέμα συνεργασιών ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ δήλωσε κάθετα αντίθετος και το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πάρει θέση επί της ουσίας.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2005 (17:23 UTC+2)

    Απολύτως αντικειμενική και αυστηρά υπηρεσιακή ήταν η διαδικασία με την οποία λύθηκε η σύμβαση εργασίας της υπαλλήλου που υπηρετούσε στην Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων που εκδόθηκε με αφορμή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με σχετική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Βουλής (2/8/2005). Οι κανόνες εχεμύθειας και χρηστής διοίκησης «δεν επιδέχονται κομματικής εκμετάλλευσης, όπως ατυχώς συνέβη με την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το παράπτωμα της υπαλλήλου περιήλθε σε γνώση της Διοικήσεως έπειτα από έγγραφη καταγγελία υπαλλήλων της ιδίας υπηρεσίας και σχετική αναφορά της προϊσταμένης της. Ευθύς διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση, κατά την οποία εξετάσθηκαν συνολικά πέντε υπάλληλοι της υπηρεσίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τα καταγγελλόμενα. Στη συνέχεια, το όλο θέμα παρεπέμφθη, όπως η νομοθεσία ορίζει, λόγω της σοβαρότητάς του στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο δεν είχε τη δυνατότητα επιβολής άλλης ποινής, πλην εκείνης της λύσης της σύμβασης εργασίας (η συγκεκριμένη υπάλληλος προσελήφθη τον Φεβρουάριο του 2004 με σύμβαση αορίστου χρόνου).»

    Στην ανακοίνωση καταγράφεται επίσης ότι «η υπάλληλος χωρίς δικαίωμα, χωρίς εντολή, χωρίς υπηρεσιακό λόγο και σε χρόνο που δεν εκτελούσε υπηρεσία, προέβη στην εξαγωγή και αποκομιδή πληροφοριών, που ετηρούντο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βουλευτών. Από τους φακέλους αυτούς έλαβε προς χρήση φωτοαντίγραφα. Αξίζει να σημειωθεί, πράγμα το οποίο διαφεύγει από τον κ. Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ότι η υπάλληλος δεν ασχολήθηκε με τα στοιχεία εκείνα που πρόσφατα είχαν δημοσιοποιηθεί από τη Βουλή, αλλά παραβίασε τους φακέλους παρελθόντων ετών συγκεκριμένου βουλευτού, στους οποίους πρόσβαση είχαν μόνο οι ορκωτοί λογιστές.

    Ακολούθως, επισημαίνεται ότι «η Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία συγκεντρώνει τους φακέλους των εν ενεργεία και πρώην βουλευτών, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη και τηρεί άκρως απόρρητα στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα. Η υπηρεσία αυτή εποπτεύεται από διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν πλην των εκπροσώπων των κομμάτων και ανώτατοι δικαστικοί. Μόνο η Επιτροπή αυτή καθορίζει ποια στοιχεία δημοσιοποιούνται».

    Τέλος, συμπεραίνεται «ότι η Βουλή λειτουργεί με απόλυτα υπηρεσιακό τρόπο και απαιτεί από τους υπαλλήλους της να τηρούν τους κανόνες εχεμύθειας και χρηστής διοίκησης, όπως συμβαίνει απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα. Οι κανόνες αυτοί δεν επιδέχονται κομματικής εκμετάλλευσης, όπως ατυχώς συνέβη με την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος επιχειρεί να εμπλέξει στις κομματικές αντιπαραθέσεις υπαλλήλους της Βουλής, οι οποίοι ενήργησαν απολύτως υπηρεσιακά».

    [06] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2005 (11:37 UTC+2)

    Μικρά κέρδη, της τάξης του 0,13%, κατέγραφε λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 3.293,45 μονάδες. Ο τζίρος προσέγγιζε τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 29 ενισχύονταν, οι 25 υποχωρούσαν και οι 335 εμφανίζονταν στάσιμες ή δεν είχαν πραγματοποιήσει πράξη._

    [07] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (IRNA)

    Τεχεράνη, 3 Αυγούστου 2005 (11:54 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα ο διευθυντής του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA Αμπντουλάχ Νασερί.

    Ο Νασερί ήταν διευθυντής του IRNA τα τελευταία πέντε χρόνια και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί.

    Ο διάδοχος του Νασερί θα διοριστεί από το νέο υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάμπ. Ως τότε, χρέη διευθυντή του IRNA θα ασκεί ο διευθυντής σύνταξης του πρακτορείου Γκολάμ-Χουσείν Ισλαμιφάρντ.

    [08] Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ

    Τεχεράνη, 3 Αυγούστου 2005 (09:58 UTC+2)

    Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ

    ενέκρινε σήμερα τον υπερσυντηρητικό Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως πρόεδρο της χώρας.

    "Συγχαίρω τον ιρανικό λαό για την ψήφο του, επικυρώνω το εκλογικό αποτέλεσμα και ορίζω τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας", ανέφερε ο Χαμενεϊ σε γραπτή δήλωσή του την οποία διάβασε ο απερχόμενος πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί.

    Ο Αχμαντινετζάντ, 49 ετών, αναμένεται να ορκιστεί το Σάββατο ενώπιον του Κοινοβουλίου στο οποίο θα υποβάλει στη συνέχεια προς έγκριση τον κατάλογο με τα ονόματα των μελών της κυβέρνησής του.

    [09] ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΤΗ ΒΑΣΟΡΑ

    Βασόρα, 3 Αυγούστου 2005 (08:45 UTC+2)

    Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες το βράδυ στη Βασόρα του νοτίου Ιράκ έναν ανεξάρτητο Αμερικανό δημοσιογράφο, τον Στίβεν Βίνσεντ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία.

    «Ο Στίβεν Βίνσεντ δολοφονήθηκε από αγνώστους στην οδό Αλ-Ιστικλάλ, στο κέντρο της Βασόρας. Στη Βασόρα βρισκόταν εδώ και δυο μήνες», δήλωσε ο Τζααφάρ Χουσέιν ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

    Ο Βίνσεντ είχε γράψει άρθρα κυρίως για τις αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Christian Science Monitor. Ήταν επίσης συγγραφέας ενός βιβλίου για το Ιράκ με τίτλο «Red Zone».

    [10] 24 ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 3 Αυγούστου 2005 (08:14 UTC+2)

    Είκοσι τέσσερις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται μετά την διαρροή αερίου σε στοά ανθρακωρυχείου στην κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

    Σαράντα τρεις άνθρωποι εργάζονταν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στο ανθρακωρυχείο Ζινγκφά στην πόλη Ουνσού της επαρχίας Χενάν, όταν διέρρευσε αέριο το οποίο γέμισε την στοά αργά το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα επικαλούμενο δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων ασφαλείας.

    Δεκαεπτά εργαζόμενοι διέφυγαν, όμως 24 πέθαναν από ασφυξία ενώ άλλοι δύο αγνοούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Οι συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχεία της Κίνας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Το 2004 πάνω από 6.000 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

    Ο παρωχημένος εξοπλισμός, τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας καθώς και η έλλειψη επιτήρησης και ελέγχου αποτελούν τα αίτια πολλών δυστυχημάτων.

    Οι ανθρακωρύχοι αντιμετωπίζουν ακόμη ασφυκτικές πιέσεις για αύξηση της παραγωγής καθώς οι ανάγκες της Κινεζικής οικονομίας σε ενέργεια αυξάνονται διαρκώς περισσότερο, ενώ η βιομηχανία έχει υψηλά ποσοστά κέρδους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 August 2005 - 18:13:44 UTC