Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
  • [02] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ MOTOR OIL
  • [03] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [04] ΟΤΕ ΚΑΙ ΑΤΕ ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [05] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [06] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΙΣ ΣΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [07] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [08] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [09] Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΣΤΗΝ POLE POSITION ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
  • [10] ΙΣΡΑΗΛ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ
  • [11] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ:4 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [12] ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

  • [01] ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (10:06 UTC+2)

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν στο πορτοκαλί κουτί (FDR: flight data recorder) του μοιραίου αεροσκάφους της Κυπριακής εταιρίας «Ηλιος», το Μπόινγκ 737, συνετρίβη λόγω σταδιακής αποσυμπίεσης της καμπίνας επιβατών, σε συνδυασμό με βλάβη στο electronic and electric compartment του αεροσκάφους, δηλαδή στο τμήμα των ηλεκτρονικών του συσκευών, που υπερθερμάνθηκε επειδή δεν εξαεριζόταν σωστά.

    Από τα στοιχεία ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» προκύπτει ότι:

    1 Η αποκωδικοποίηση των στοιχείων του FDR (καταγραφέας δεδομένων πτήσης: ύψος, ταχύτητα, πορεία, στοιχεία κατάστασης κινητήρων) δίνει απάντηση και για τη θέση των πιλότων, όπως και για την κατάσταση των επιβατών. Οι τελευταίοι αποδεικνύεται ότι δεν είχαν δηλητηριαστεί, αλλά βρίσκονταν σε σχεδόν λιποθυμική κατάσταση, χωρίς να έχουν επαρκές οξυγόνο λόγω σταδιακής αποσυμπίεσης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

    Το οξυγόνο που διέθετε το εσωτερικό της καμπίνας επιβατών -σύμφωνα με τα στοιχεία- ήταν σαν να πετούσαν στα 17.000 πόδια. Η μερική αυτή αποσυμπίεση ήταν που κράτησε τους επιβάτες σε ημιθανή κατάσταση μέχρι το τέλος της μοιραίας τους πτήσης.

    Η βλάβη, όμως, ενδέχεται να μην έγινε αμέσως αντιληπτή από τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη, με αποτέλεσμα να μην κάνουν εγκαίρως χρήση του συστήματος «οξυγόνου ανάγκης».

    2 Η παραπάνω κατάσταση εκτιμάται ότι επιδεινώθηκε και από πιθανές αναθυμιάσεις (fumes) απροσδιορίστων ακόμη αερίων από το χώρο του electronic and electric compartment που υπερθερμάνθηκε λόγω βλάβης του εξαερισμού (cooling). Κάτι που είχε διαπιστωθεί αμέσως μετά την απογείωση και αναφέρθηκε από τους χειριστές στην εταιρική συχνότητα στις 9 και 17' το πρωί. Προσοχή, όμως! Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της «Κ.Ε.» στο Log book του αεροπλάνου που εξετάστηκε στην Κύπρο η συγκεκριμένη βλάβη στον εξαερισμό είχε παρουσιαστεί 5 φορές (!) στο ίδιο αεροσκάφος και μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα!

    Η έκτη ήταν η μοιραία...

    3 Οπως σχολιάζουν μέλη της επιτροπής εμπειρογνομώνων, η μη επιτυχής αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης από τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη οφείλεται σε δύο πιθανούς λόγους:

    Σενάριο Νο1

    * Πρώτη εκδοχή είναι οι χειριστές να μην αντελήφθησαν τη βλάβη της σταδιακής αποσυμπίεσης έχοντας εστιάσει την προσοχή τους στο πρόβλημα του τμήματος ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτή η εκδοχή ενισχύεται και από τη μετακίνηση του κυβερνήτη, που ίσως σηκώθηκε από τη θέση του για να ελέγξει τις ασφάλειες του συστήματος που βρίσκονται στην πλάτη του καθίσματός του.

    (Στα καλώδια που βρίσκονται κάτω από το κάθισμά του δεν υπάρχει πρόσβαση).

    Απασχολημένος με τη βλάβη αυτή, ο Γιούργκεν Χανς Μέρτεν δεν πρόλαβε να κάνει χρήση του emergency οξυγόνου, χάνοντας κι αυτός τις αισθήσεις του...

    * Η δεύτερη εκδοχή είναι οι πιλότοι να αντελήφθησαν την αποσυμπίεση, πλην όμως το οξυγόνο που χρειάζονταν τη στιγμή εκείνη να μην το έλαβαν λόγω βλάβης στην παροχή του. Η φιάλη ανάγκης του πιλοτηρίου, ίσως και να ήταν κενή. Εάν είχε χρησιμοποιηθεί από τους χειριστές, πιθανότατα δεν θα είχαν πέσει σε υποξική κατάσταση και ίσως θα είχαν κατεβάσει το αεροπλάνο σε χαμηλότερο ύψος, αποφεύγοντας το μοιραίο.

    4 Στο οξυγόνο κρύβεται και το «κλειδί» για τις δυνατότητες όσων κατόρθωσαν να ενεργήσουν μέσα στο αεροσκάφος, οι κινητήρες του οποίου σταμάτησαν να λειτουργούν στα 34.000 πόδια με ταχύτητα γύρω στα 390 μίλια την ώρα λόγω έλλειψης καυσίμων. Από εκεί και πέρα, το αεροσκάφος άρχισε να χάνει ύψος «πλανάροντας».

    Ο άτυχος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου προσπάθησε μάταια μέχρι την πτώση. Μαζί με δύο αεροσυνοδούς διατήρησαν τις αισθήσεις τους χάρη ακριβώς στις 4 φορητές φιάλες οξυγόνου που υπάρχουν στην καμπίνα επιβατών, αλλά τις γνωρίζει και τις χρησιμοποιεί μόνο το πλήρωμα.

    Το κουτί της αλήθειας

    Σε λίγο το CVR, το κουτί με τις ηχογραφημένες συνομιλίες στο πιλοτήριο, ίσως συμπληρώνει το «παζλ» της τραγωδίας. Ισως απαντήσει και στο ερώτημα αν ο φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου επιχείρησε, πριν μείνει απο καύσιμα, να προσγειώσει το Μπόινγκ. Αλλωστε, κατά την πρόσκρουση το αεροσκάφος σύρθηκε με την άτρακτο και δεν καρφώθηκε με το ρύγχος του, κάτι που πιθανότατα φανερώνει μια τέτοια απόπειρα.

    [02] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ MOTOR OIL

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (10:17 UTC+2)

    Η πλευρά Βαρδινογιάννη, ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη θέση της τουρκική στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για τουρκική συμμετοχή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Η σχετική φημολογία αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση της Motor Oil και του ενδιαφέροντος του τουρκικού χρηματοοικονομικού ομίλου Cukurοva Holdings, στηρίχθηκε σε προ μηνός δημοσίευμα της Sabah και την αιφνίδια αναπαραγωγή του από διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο (Bloomberg).

    Καλά ενημερωμένες πηγές της ελληνικής εταιρείας σημειώνουν πως το ενδεχόμενο διαμόρφωσης νέων μετοχικών ισορροπιών είναι υπαρκτό. Δεν αφορά όμως τους Τούρκους αλλά τη βούληση της πλευράς Βαρδινογιάννη να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στη Motor Oil Hellas.

    Η τρέχουσα μετοχική σύνθεση του ομίλου κατανέμεται μεταξύ της Aramco Overseas Company με 16,4% και της Motor Oil Holdings στο 16,4%. Επίσης 51% των μετοχών κατέχει η Proventure Holdings Ltd, η οποία είναι κοινή εταιρεία (50%-50%) της Aramco και του ομίλου Βαρδινογιάννη.

    Το υπόλοιπο ποσοστό της Motor Oil Hellas, περίπου 17%, κατέχουν κυρίως ξένοι θεσμικοί. Οι τελευταίοι ενισχύουν σταθερά τη θέση τους από την αρχή του 2004, διαβλέποντας τα σημαντικά περιθώρια κέρδους που «κρύβει» ο όμιλος, απορροφώντας ουσιαστικά την προσφορά των ελλήνων θεσμικών, με αποτέλεσμα η θέση τους να υπολογίζεται πλέον στο 8%.

    Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων για μετοχές ομίλων του κλάδου διύλισης, λόγω και της συγκυρίας, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.

    Το ενδιαφέρον εξηγείται, καθώς ο όμιλος διαθέτει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές απόδοσης σε σχέση με άλλες μονάδες της Μεσογείου. Παράλληλα το φθινόπωρο ολοκληρώνεται επενδυτικό πρόγραμμα υδρόλυσης και προϊόντων diesel, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το περιθώριο κέρδους σε μια περίοδο υψηλών τιμών πετρελαίου και κερδών στον κλάδο. Η πλευρά Βαρδινογιάννη έχει κάθε εύλογο ενδιαφέρον να ενισχύσει το ποσοστό της, καθ' ότι διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα, έχει αποκτήσει άριστη διασύνδεση στις ξένες αγορές και επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία.

    Με την προϋπόθεση πως οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής με τη σαουδαραβική πλευρά θα τελεσφορήσουν για την Motor Oil, τότε ο όμιλος δεν αποκλείεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες και σε διάθεση μειοψηφικού ποσοστού (placement) σε ξένους θεσμικούς.

    [03] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (10:15 UTC+2)

    Μετοχές αξίας 750 - 800 εκατομμυρίων ευρώ κατέχουν τα ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας τον δικό τους τόνο στο «παιχνίδι» της Σοφοκλέους.

    Τα hedge funds πυροδοτούν τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, που συχνά είναι ακραίες ακόμη και στην περίπτωση μεγάλων τραπεζικών μετοχών δίνοντας όμως ταυτόχρονα και μεγάλη εμπορευσιμότητα.

    Συνολικά πάντως ξένοι θεσμικοί -συμπεριλαμβανόμενων των επιθετικών διαχειριστών- κατέχουν τραπεζικές μετοχές αξίας που προσεγγίζει πλέον τα 8 δισ. ευρώ. Κατά το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού, και αμοιβαία κεφάλαια που κατά κανόνα επενδύουν μακροπρόθεσμα σε μια αγορά.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ξένοι έλεγχαν τέλος Ιουλίου περίπου 36 δισ. Ευρώ από τα 80,7 δισ. της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ftse/20, ενώ σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις η συμμετοχή τους έχει ενισχυθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου κατά επιπλέον 1-1,2 δισ. ευρώ.

    *Οι μεγαλύτερές τους θέσεις κατανέμονται μεταξύ των τραπεζών, του ΟΠΑΠ και των τηλεπικοινωνιακών ομίλων. Η μεγαλύτερη σε ποσοστό θέση τους καταγράφεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, καθώς φτάνει το 35,5%, ενώ ακολουθούν η Εθνική με 30-30,5% και έπονται Πειραιώς και Eurobank.

    *Στην Εμπορική, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η θέση των Γάλλων της Credit Agricole μπορεί να παραμένει σταθερή στο 10,5% έχει ενισχυθεί σημαντικά όμως η παρουσία, λόγου χάρη, του μεγαλύτερου ολλανδικού ασφαλιστικού ταμείου Stichting Pension Fund με 6,14% και ενός αυστραλιανού ταμείου με ποσοστό περίπου στο 4,5%.

    *Στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς πέραν του 26,3% επιπλέον 4,2% κατέχει ο όμιλος της ING ενώ στην Alpha Bank την ισχυρότερη μειοψηφική θέση φαίνεται πως έχει με 1,8% η Credit Suisse First Boston. Στο μετοχολόγιο της τράπεζας εμφανίζονται και τα χαρτοφυλάκια των Robertson Fund, GLE Market Neutral, St. Robinson και άλλων αμοιβαίων.

    *Στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής σημαντική θέση, πέραν των πανίσχυρων επενδυτικών οίκων Morgan Stanley, DeutscheBank, Morgan Stanley, Barclay' s, εξέχουσα συμμετοχή έχουν τα χαρτοφυλάκια της Shell και Bears Sterns. Στον τραπεζικό χώρο ισχυρή θέση έχει «χτίσει» το Cerberus, ένα από τα ισχυρότερα hedge funds στις ΗΠΑ, δύο αμοιβαία του γνωστού επιχειρηματία Soros αλλά και ορισμένων ελλήνων επιχειρηματιών. Το πιο γνωστό, που ήρθε στο προσκήνιο αρχές καλοκαιριού, είναι του γνωστού επιχειρηματία Φιξ με πιθανολογούμενη θέση στην Εθνική.

    Τα υπό διαχείριση hedge fund του Φιξ καταλαμβάνουν από τις υψηλότερες θέσεις -με βάση την απόδοση- σε παγκόσμια κλίμακα.

    Κερδίζει πόντους ο ΟΤΕ

    *Από τα σταθερά αγαπημένα χαρτιά των ξένων παραμένει ο ΟΠΑΠ, όπου η συμμετοχή τους υπολογίζεται στο 36%-37%, ενώ σταθερά κερδίζει «πόντους» ο ΟΤΕ, λόγω του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Στον οργανισμό η συμμετοχή των ξένων υπολογίζεται στο 32%, ενώ στο περίπου 18%-20% διαμορφώνεται στη θυγατρική Cosmote.

    *Υψηλότατη είναι η θέση τους στον Γερμανό, με 35,8%, στην Ιντρακόμ στο περίπου 10% με την Fidelity να κατέχει 5,13%. Ο ίδιος οίκος εμφανίζεται με 4,82% στην Folli - Follie, ενώ στη Motor Oil υπολογίζεται στο περίπου 8% με τη συμμετοχή πολλών ασφαλιστικών ταμείων (από Αυστρία, Βέλγιο κ.α.).

    *Δαιδαλώδης είναι η σύνθεση των ξένων στην Coca Cola, όπου ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί το 23,97%. Στην εταιρεία εμφανίζονται αρκετά υπεράκτια σχήματα, ενδεχομένως ελληνοκυπριακών συμφερόντων.

    [04] ΟΤΕ ΚΑΙ ΑΤΕ ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (10:12 UTC+2)

    Συμμετοχή ξένων επενδυτών και μετοχοποίηση είναι το χιτ του καλοκαιριού για τις κρατικού ενδιαφέροντος μετοχές του Χρηματιστηρίου.

    Μετά την επιτυχημένη διάθεση του πακέτου μετοχών του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, της οποίας προηγήθηκε κούρσα της μετοχής, οι νέες υποψήφιες για μετοχοποίηση, Αγροτική και ΟΤΕ έχουν πάρει τη σκυτάλη στη Σοφοκλέους. Ηδη η μετοχή της Αγροτικής κερδίζει 67% σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, ενώ του ΟΤΕ περίπου 30% από την αρχή του 2005.

    Οι ιστορίες της Αγροτικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, για τις οποίες το Δημόσιο προγραμματίζει διάθεση μετοχών κατά περίπου 10% τις επόμενες εβδομάδες, έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Το Δημόσιο προώθησε σχέδια εξυγίανσης (στον ΟΤΕ μέσω της συμφωνίας με τους εργαζόμενους και στην Αγροτική μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των τραπεζών). Ταυτόχρονα όμως συνεργάστηκε με ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους. Οι τελευταίοι «ανταποκρίθηκαν» και με τις θετικές αναλύσεις έσπευσαν να πριμοδοτήσουν τις μετοχές, προεξοφλώντας κέρδη του... 2007.

    Τόσο ο οργανισμός τηλεπικοινωνιών, όσο και η Αγροτική έχουν μπροστά τους ανοιχτά μέτωπα. Για τον ΟΤΕ το στοίχημα είναι να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς στο εσωτερικό, ενώ για την Αγροτική να εξυγιάνει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο και να κερδίσει μερίδιο αγοράς. Αυτά, όμως, δεν στέκονται εμπόδιο στην ξέφρενη άνοδο των μετοχών.

    Με βάση την τιμή της μετοχής της Αγροτικής στα 5,1 ευρώ (της 18ης Αυγούστου) η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας έχει φθάσει στα 4,6 δισ. ευρώ. Καταλαμβάνει πλέον την τέταρτη θέση μετά τις Εθνική (10,81 δισ.), Eurobank (8,3 δισ.) και Alpha (6,8 δισ.). Ακολουθούν η Πειραιώς με 3,304 δισ. ευρώ και η Εμπορική με 2,7 δισ. ευρώ.

    Η Αγροτική έχει σήμερα μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,3 δισ. ευρώ ή 39% περισσότερο από την Πειραιώς, παρά το ότι η τελευταία με βάση τον τελευταίο ετήσιο ισολογισμό (2004) είχε καθαρά κέρδη 128 εκατ. ευρώ, ενώ η Αγροτική ζημιές.

    Ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη που διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα για την Αγροτική η UBS (σ.σ.: ο ξένος οίκος απέκτησε ενεργό ρόλο στα θέματα της Αγροτικής, αφού είναι μέτοχος, αλλά ταυτόχρονα εκπονεί μελέτες και επενδυτικές προτάσεις για τη μετοχή της) για καθαρά κέρδη 161 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2005, τα κέρδη της Πειραιώς προβλέπονται μεγαλύτερα (190 εκατ. ευρώ). Με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της Αγροτικής το 2006 (η UBS προβλέπει 241 εκατ. ευρώ) και πάλι η ψαλίδα που χωρίζει σήμερα τις δύο τράπεζες δεν δικαιολογείται γιατί τον επόμενο χρόνο η Πειραιώς αναμένει καθαρά κέρδη άνω των 240 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Το κίνητρο

    Τι μπορεί να συμβαίνει και να υποκινεί την άνοδο της μετοχής; Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το στοιχείο που διαφοροποιεί την κατάσταση και στρέφει τους επενδυτές στη μετοχή, προεξοφλώντας κέρδη του... 2007 (338 εκατ. ευρώ προβλέπει η UBS), είναι η πρόθεση του κράτους να πουλήσει το 10% των μετοχών της Αγροτικής τον Σεπτέμβριο. Το στοιχείο από μόνο του κάνει τους επενδυτές να σκέφτονται ότι το Δημόσιο θα προσπαθήσει να πουλήσει όσο το δυνατόν υψηλότερα, ενώ γεννά προσδοκίες και για πιθανά ντιλς.

    Το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομίας, που κατέχει το 85% των μετοχών της ΑΤΕ, θα έχει διπλό όφελος από την άνοδο της μετοχής:

    *Πρώτον, όσο ανεβαίνει η μετοχή τόσο περισσότερα χρήματα θα εισπράξει από την πώληση του 10%. Αρχικά υπολόγιζε να εισπράξει περί τα 300-350 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την τελευταία άνοδο της μετοχής το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ.

    *Δεύτερον, δημιουργούνται μεγάλες υπεραξίες, ικανές να επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο μια νέα μετοχοποίηση που θα φέρει περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Μετά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (1,248 δισ. ευρώ) που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2005 η συμμετοχή του Δημοσίου άξιζε 2,33 δισ. ευρώ.

    Το ποσό αυτό μετά τη μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής ήδη σκαρφάλωσε στα 3,9 δισ. ευρώ ή 67% περισσότερο.

    Η είδηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η πρόταση αγοράς της μετοχής της ΑΤΕ από τον χρηματοοικονομικό οίκο UBS και η τιμή στόχος των 7 ευρώ στην πρώτη αξιολόγηση που έκανε για την μετοχή της ελληνικής τράπεζας.

    Χρηματιστηριακοί παράγοντες εδώ και δύο εβδομάδες έγιναν δέκτες ψιθύρων για επικείμενη πρόταση αγοράς της μετοχής της Αγροτικής από μεγάλο χρηματοοικονομικό οίκο. Τελικά αυτή η προσδοκία επιβεβαιώθηκε και μάλιστα από την UBS, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην τράπεζα.

    Στις 9 Ιουνίου 2005, η Αγροτική Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση με τον χρηματοοικονομικό οίκο UBS Ltd, στην οποία ο τελευταίος συμφώνησε να αναλάβει και να καλύψει τις τυχόν αδιάθετες μετοχές, από την αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ που έγινε με τιμή διάθεσης 2 ευρώ ανά μετοχή. Ετσι, η UBS στις αρχές Ιουλίου 2005, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών απέκτησε 18.387.422 μετοχές ή ποσοστό 2,94%, καταβάλλοντας 36,774 εκατ. ευρώ.

    Η διασπορά

    Αμέσως μετά την παραπάνω μεταβίβαση, άλλαξε και η συμπεριφορά της μετοχής της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο, χωρίς να μεταβληθεί δραματικά η διασπορά των μετοχών (το 85% παρέμεινε στα χέρια του Δημοσίου). Ο μέσος όγκος της μετοχής σε ημερήσια βάση από τις 7 Ιουλίου 2005 μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε τα 2,98 εκατ. κομμάτια όταν το πρώτο εξάμηνο του 2005 ήταν μόλις 275.000 τεμάχια.

    Είναι άγνωστο εάν η UBS κατέχει τις μετοχές αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μοίρασε μεγάλο μέρος του πακέτου που απέκτησε σε διάφορους θεσμικούς επενδυτές. Η UBS κέρδισε γιατί αγόρασε στα 2 ευρώ ανά μετοχή και πούλησε υψηλότερα. Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και οι ξένοι θεσμικοί που, ακολουθώντας τις συστάσεις της, αγόρασαν μετοχές της τράπεζας και συνεχίζουν να αγοράζουν.

    Το ελληνικό Δημόσιο απέφυγε να διαθέσει πακέτο μετοχών του ΟΤΕ τον Αύγουστο, επικαλούμενο το άκαιρο της περιόδου λόγω θερινών διακοπών, που δεν ενδείκνυται για μεγάλες διαθέσεις μετοχών.

    Τρέφει όμως ελπίδες να πουλήσει υψηλότερα των 17 ευρώ που άξιζε η μετοχή στις αρχές Αυγούστου. Αυτές μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά εάν επαληθευτούν και σε αυτήν την περίπτωση οι προβλέψεις ορισμένων αναλυτών, που ανεβάζουν τις τιμές-στόχους για τη μετοχή στα 22 ευρώ.

    Αυτή τη σύσταση διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Finance, οδηγώντας τη μετοχή κοντά στα 18 ευρώ. Ο ελληνικός οίκος αιφνιδίασε με την υψηλότερη τιμή-στόχο που έχει τεθεί από αναλυτές για τον ΟΤΕ, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Από την ώρα που ανέλαβε το τιμόνι του σχεδόν ακυβέρνητου ΟΤΕ ο Παναγής Βουρλούμης (πρώην στέλεχος και μέτοχος της Alpha Finance) η θυγατρική της Alpha Bank πλειοδοτεί στους κατά καιρούς πλειστηριασμούς της μετοχής του ΟΤΕ.

    Στην ανάλυσή της αναφέρει πως αποτίμησε σε βάθος τον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας εντοπίζοντας νέα στοιχεία που θα προσδώσουν αξία στον ΟΤΕ μελλοντικά. Η Alpha Finance στην ανάλυση, που φέρει τον τίτλο «Ανεβαίνοντας τη σκάλα των προσδοκιών», βασίζει την αναβάθμιση α) στην πρόβλεψη για νέες αυξήσεις των παγίων, β) στην ταχύτερη διείσδυση του γρήγορου Ιντερνετ σε ποσοστό 15% του πληθυσμού το 2013, γ) στην περικοπή νέων διευθυντικών θέσεων εργασίας και δ) στη βελτίωση της αποδοτικότητας της RomTelecom.

    Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΟΤΕ διαθέτει κι άλλες πτυχές που μπορούν να δώσουν περαιτέρω αξία στην εταιρεία και οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη στην αποτίμηση, όπως η μείωση των επενδύσεων και των λειτουργικών εξόδων στη σταθερή τηλεφωνία, η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας και η συγχώνευση του ασφαλιστικού ταμείου ΤΑΠ-ΟΤΕ με το ΙΚΑ.

    Θετικές αναλύσεις για τον ΟΤΕ εκδίδει το τελευταίο διάστημα και η Morgan Stanley, οίκος που φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις με τη διοίκηση του ΟΤΕ και ειδικά με τον Παναγή Βουρλούμη. Ο επενδυτικός οίκος προχώρησε στα τέλη Ιουλίου 2005 σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 18,5 ευρώ, από τα 17,5 ευρώ πριν, υποβαθμίζοντας ωστόσο τη σύσταση σε «equalweight», (σ.σ.: η μετοχή θα κινηθεί παράλληλα με την αγορά), τονίζοντας πως «τα μεγαλύτερα επιτεύγματα έχουν ήδη προεξοφληθεί».

    [05] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (10:10 UTC+2)

    Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, η αισιοδοξία των διαχειριστών για τα χρηματιστήρια βρίσκεται στο φόρτε της. Αυτό βεβαιώνεται και από τη Merrill Lynch, η οποία κάθε μήνα διεξάγει μια έρευνα απόψεων μεταξύ 288 διαχειριστών με ενεργητικό αξίας 933 δισ. δολ.

    «Τον Ιούλιο είχαμε τις πιο αισιόδοξες απαντήσεις από την αρχή του χρόνου», δήλωσε ο David Bowers, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της Merrill Lynch. «Παρά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ανοίξει η όρεξη για ανάληψη ρίσκου». Γιατί όμως; Διότι κάθε μέρα που περνά όλο και κάποιο θετικό νέο βγαίνει για την αμερικανική οικονομία που μέχρι τώρα θεωρούνταν ο παγκόσμιος ασθενής.

    Το αμερικανικό ΑΕΠ έτρεχε με 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ελαφρώς λιγότερο από το πρώτο τρίμηνο. Ομως η ανάπτυξη θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Δεν ήταν, διότι οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να πουλήσουν αποθέματα προϊόντων παρά να παράγουν καινούρια. Και τώρα που πρέπει να ξαναγεμίσουν τα ράφια τους ορισμένοι λένε ότι στο τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει το 5%. Τα αυτοκίνητα πουλήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ τον Ιούλιο, που αντιστοιχεί σε 20,8 εκατ. το χρόνο. Οι πωλήσεις κατοικιών έφτασαν σε ρεκόρ όλων των εποχών που αντιστοιχεί σε 7,3 εκατ. το χρόνο.

    Τα εργοστάσια ανέφεραν μεγαλύτερη δραστηριότητα και περισσότερες παραγγελίες. Ακόμα και το αμερικανικό Δημόσιο εισέπραξε 210 δισ. δολ. περισσότερους φόρους σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα. Η αγορά εργασίας είναι εκπληκτική, με 200.000 νέες προσλήψεις τον μήνα από την αρχή του έτους.

    Ο Dow Jones

    Οι καταναλωτές δείχνουν πανευτυχείς, καθώς τον Ιούνιο είχαν διαθέσιμο εισόδημα 9 τρισ. δολ. και τα ξόδεψαν σχεδόν όλα εκτός από 1,9 δισ. δολ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό αποταμίευσης 0,02%. Κατόπιν όλων αυτών τα αμερικανικά χρηματιστήρια δεν θα μπορούσαν να πάνε άσχημα και ο Dow Jones στηρίζεται στις 10.500 μονάδες.

    Οπωσδήποτε η σχεδόν μηδενική αποταμίευση των Αμερικανών δεν είναι θετικό σημάδι για το μέλλον, όμως στον υπόλοιπο κόσμο η αποταμίευση είναι μεγάλη, εξ ου και η ρευστότητα. Αυτή είναι και η συνήθης εξήγηση του χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων που υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.

    Οι αποταμιεύσεις προσφέρονται στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή τους και άρα να πέφτουν οι μελλοντικές αποδόσεις τους. Το γεγονός ότι υπάρχουν αποταμιεύσεις είναι θετικό διότι οι εταιρείες μπορούν να χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους με μικρότερο κόστος. Ολα αυτά τα στοιχεία είναι τόσο θετικά, που όταν πρόσφατα η Fed αύξησε το διατραπεζικό επιτόκιο, οι επενδυτές δεν βρήκαν κανένα λόγο να πουλήσουν τις μετοχές. Ετσι εδώ και ένα χρόνο υπάρχει το παράδοξο να ανεβαίνει το χρηματιστήριο και συγχρόνως να ανεβαίνουν τα αμερικανικά επιτόκια και η τιμή του πετρελαίου.

    Οι απαισιόδοξοι ωστόσο θεωρούν πως αυτή η «ανωμαλία» θα λάβει αργά ή γρήγορα τέλος και θυμίζουν ότι το φθινόπωρο δεν ήταν ποτέ καλό για τα αμερικανικά χρηματιστήρια, άλλωστε λέγεται fall, που σημαίνει και πτώση.

    Οι απαισιόδοξοι επισημαίνουν ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα φούσκα στην αγορά ακινήτων παγκοσμίως. Στους 12 μήνες πριν από τον Μάρτιο η αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,3 τρισ. δολ. και οι τιμές κατά 15%, που είναι ο ταχύτερος των τελευταίων δεκαετιών.

    Βέβαια, ότι τα ακίνητα έχουν φουσκώσει αδικαιολόγητα λέγεται εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει συμβεί κάτι αρνητικό.

    [06] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΙΣ ΣΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2005 (13:14 UTC+2)

    Αναχώρησε στις 12.45 το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών με προορισμό το Σαρμ Ελ Σέιχ για να μεταφέρει πίσω στην Κύπρο τις σορούς των νεκρών και τους τραυματίες του τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε προχθές στο αιγυπτιακό θέρετρο.

    Στο ειδικά διαμορφωμένο για τους τραυματίες αεροσκάφος, εκτός από τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών, μεταβαίνει επίσης ομάδα ιατρών και νοσηλευτών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Λευκωσία, 21 Αυγούστου 2005 (12:31 UTC+2)

    Αναχωρεί στις 12:30 από τη Λάρνακα το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών που εκτελεί τη δρομολογημένη πτήση προς το Κάιρο και το οποίο στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να παραλάβει τις σορούς των νεκρών του δυστυχήματος που συνέβη προχθές, όταν μικρό λεωφορείο με 13 Κυπρίους επιβάτες ανετράπη στο δρόμο επιστροφής τους από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο ξενοδοχείο της περιοχής, όπου διέμεναν.

    Με το ίδιο αεροπλάνο, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αίγυπτο Φαίδων Αναστασίου και ο Εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, θα επιστρέψουν γύρω στις 6:00 το απόγευμα στην Κύπρο και οι τραυματίες, οι υπόλοιποι επιβάτες του μικρού λεωφορείου και οι Κύπριοι συγγενείς τους, που μετέβησαν εκεί μετά το δυστύχημα και οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ σε αναμονή της άφιξης του αεροπλάνου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, από το νοσοκομείο του Σαρμ Ελ Σέιχ όπου βρίσκεται μαζί με συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών του προχθεσινού δυστυχήματος, αμέριστη και άμεση υπήρξε η ανταπόκριση των αιγυπτιακών Αρχών και του τοπικού κυβερνήτη, καθώς και της Αστυνομίας και των ιατρικών υπηρεσιών του Σαρμ Ελ Σέιχ στην ανάγκη παροχής περίθαλψης στους Κυπρίους τραυματίες του δυστυχήματος που συνέβη προχθές.

    Ο κ. Αναστασίου, απαντώντας σε ερωτήσεις για τον οδηγό του ανατραπέντος λεωφορείου, ανέφερε πως αυτός δεν έπαθε σχεδόν τίποτε από την ανατροπή, εκτός κάποιων μικροτραυματισμών και ότι τελεί υπό αστυνομική κράτηση, προκειμένου να διευκρινισθούν τα αίτια του δυστυχήματος και τυχόν δική του αμέλεια κατά την οδήγηση.

    ''Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της όλης διαδικασίας'', είπε ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας πως ''υπήρξε μια καθυστέρηση στην αναχώρηση της πτήσης από τη Λάρνακα λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος'' και ότι ''το αεροπλάνο αναμένεται να απογειωθεί στις 12:30 ώρα Κύπρου''.

    Ο κ. Αναστασίου είπε η μέχρι τώρα ενημέρωσή του είναι πως το αεροπλάνο θα πάει στο Κάιρο κανονικά, όπως έχει προγραμματισθεί η πτήση και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαρμ Ελ Σέιχ, προκειμένου να παραλάβει τις σορούς των επτά νεκρών επιβατών του μικρού λεωφορείου και τους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο εκεί νοσοκομείο, καθώς και τους υπόλοιπους επιβάτες και τους συγγενείς τους για να τους φέρει πίσω στην Κύπρο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 21 Αυγούστου 2005 (11:56 UTC+2)

    Επαναλαμβάνονται την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές σε τρεις εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας, στη Σκόδρα, στο Φιέρι και στο Αργυροκάστρο, λόγω παρατυπιών στις εκλογές της 3ης Ιουλίου.

    Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες 80.000 ψηφοφόροι σε 172 εκλογικά τμήματα. Σημειώνεται ότι την εκλογική διαδικασία παρακολουθούν 91 παρατηρητές, οι 31 από την ΕΕ.

    [09] Ο ΡΑΪΚΟΝΕΝ ΣΤΗΝ POLE POSITION ΣΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (12:59 UTC+2)

    Ο Κίμι Ραϊκόνεν έκανε το καλύτερο χρόνο στα δοκιμαστικά και θα ξεκινήσει πρώτος στο Grand prix της Kυριακής στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Φινλανδός πιλότος της Μακλάρεν-Μερτσέντες έκανε τον ταχύτερο χρόνο και θα είναι στην «pole position» στον αγώνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τζιανκάρλο Φισικέλα και στην τρίτη τον Φερνάντο Αλόνσο.

    [10] ΙΣΡΑΗΛ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 21 Αυγούστου 2005 (13:26 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν ενέκρινε το τελικό στάδιο της εκκένωσης και των 21 οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας και τεσσάρων απομονωμένων θυλάκων στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Η απόφαση, που ελήφθη με ψήφους 16-4, ανοίγει το δρόμο για την εκκένωση από το στρατό των Σα-Νουρ, Χόμες, Καντίμ και Γκαντίμ, τεσσάρων από τους 120 οικισμούς που οικοδομήθηκαν σε κατεχόμενη γη στη Δυτική Όχθη και τριών θυλάκων στη βόρεια Γάζα, όπου παραμένουν διάσπαρτες οικογένειες εποίκων.

    [11] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ:4 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Καμπούλ, 21 Αυγούστου 2005 (12:53 UTC+2)

    Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο νότιο Αφγανιστάν μετά από σε εκρήξεις πολλών βομβών στην ίδια τοποθεσία, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    "Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στην περιοχή Ντεχ Τσοπάν" ,στην επαρχία Ζαμπούλ, στο νότιο Αφγανιστάν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Από την αρχή του χρόνου έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 74 αμερικανοί στρατιώτες.

    [12] ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (10:49 UTC+2)

    Η εισροή επισκεπτών στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους παρουσιάζεται αρκετά αυξημένη, αν και κατώτερη των προσδοκιών για τουριστική εξαργύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», το πρόβλημα της μειωμένης επισκεψιμότητας στα μουσεία δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Στα 30.000 κρατικά και μη μουσεία της Ευρώπης το 2004 είχαμε συνολικά 500.000.000 επισκέπτες, λιγότερους από τις προηγούμενες χρονιές. Η Γαλλία λ.χ. στα 1.188 μουσεία της τη χρονιά που πέρασε έκοψε 33.000.000 εισιτήρια, η Γερμανία 101.218.800 στα δικά της, η Βρετανία 74.600.000 και η Ουγγαρία 9.477.000.

    Αλλά για να δούμε και τα δικά μας, τον μήνα των Ολυμπιακών Αγώνων η επισκεψιμότητα έπεσε κατά 17,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2003. Δηλαδή, από 1.080.968 επισκέπτες σε 894.380.

    Το θέμα απασχόλησε και την Eυρωπαϊκή Eνωση, ενώ η βρετανική προεδρία σπεύδει να βρει τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. H ενίσχυση των πολιτισμικών ανταλλαγών που θα τονώσει ?όπως πιστεύουν? την κινητικότητα αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού είναι μια λύση. Aντικείμενα που θα κάνουν ελκυστικότερες τις περιοδικές εκθέσεις, είναι μια άλλη διέξοδος, ώστε τα μουσεία να ξεφύγουν από τη μορφή του «μαυσωλείου» και να αναπτύξουν περισσότερο την απόλαυση και τη διασκέδαση.

    Mετά την κάμψη ήρθε η άνοδος

    Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα από τη χρονιά που πέρασε, αν και δεν είναι ενδεικτική του προβλήματος, αφού πολλά μουσεία ήταν κλειστά λόγω ανακαίνισης, ενώ είχαμε και τη μείωση των επισκεπτών εξαιτίας της ολυμπιακής χρονιάς. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 2004 είχε 100.903 επισκέπτες (το διάστημα που ήταν ανοιχτό), ενώ το 2000, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο, είχε συνολικά 174.680 επισκέπτες. Το Βυζαντινό Μουσείο πέρυσι είχε 8.422, ενώ το 2002 ξεπέρασε τους 15.000. Το Αρχαιολογικό της Ολυμπίας που επίσης ήταν κλειστό το 2003, πέρυσι μετρούσε 61.410 επισκέπτες και το 2002, 101.618. Το Αρχαιολογικό του Ηρακλείου το 2003 έφτασε τους 193.000 επισκέπτες, ενώ πέρυσι κατέβηκε στους 171.445. Ο Μυστράς την ίδια περίοδο είχε 107.000 τουρίστες, ενώ το 2003 οι επισκέπτες ήταν 126.000, και το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων 7.551 επισκέπτες, λιγότερους από τους 9.075 του 2003. Το Αρχαιολογικό της Κέρκυρας δεν είχε αποκλίσεις τα δύο τελευταία χρόνια (περίπου 10.400), ενώ το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης το 2004 παρουσίασε αύξηση της επισκεψιμότητας με 13.687 άτομα, όταν το 2003 είχε 11.278. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου το 2004 έπεσε στα 37.176 άτομα έναντι 60.000 του 2003.

    Για τη μείωση των επισκεπτών στα μουσεία μας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή πριν από λίγους μήνες και ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, Δ. Γαλαμάτης, επικαλούμενος τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από τον Ιανουάριο ώς τον Οκτώβριο του 2004. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούνιο σημειώθηκε κάμψη κατά 6%, τον Ιούλιο κατά 17% και τον Αύγουστο 17,3%.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία

    Η είσοδος του 2005 πάντως έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας στα περισσότερα μουσεία. Για πλήρη αντιστροφή της καθοδικής τάσης είναι ακόμη νωρίς να μιλήσει κανείς, όμως πολλά νούμερα είναι εντυπωσιακά. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λ.χ., σύμφωνα με τον διευθυντή του Νίκο Καλτσά, παρατηρείται αύξηση επισκεπτών 30% τους τελευταίους μήνες. Μας δίνει μάλιστα τα συγκριτικά στοιχεία πέντε μηνών των χρόνων 2000, 2001 και 2005.

    Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο της συγκεκριμένης τριετίας είχαμε 17.074, 16.473 και 22.617 επισκέπτες, αντίστοιχα. Τον Απρίλιο: 33.495, 12.138 (μεγάλη πτώση) και 33.438. Τον Μάιο: 41.916, 39.125 και 60.418 (μεγάλη αύξηση).

    Τον Ιούνιο μετρήθηκαν αντίστοιχα: 40.648. 46.269 και 59.522, ενώ τον Ιούλιο 41.547, 36.634 και 69.148.

    «Σημασία έχει να διατηρήσουμε αυτήν την αύξηση. Σκεφτείτε ότι συνολικά αυτό το πεντάμηνο Μαρτίου - Ιουνίου το 2000 είχαμε 174.680 επισκέπτες στο ΕΑΜ. Το 2001 κάπως λιγότερους, αφού ήταν 144.639, αλλά το 2005 τους φτάσαμε στους 245.143. Ακόμη κι αν δεν διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο, θα είμαστε ευχαριστημένοι και με 200.000 επισκέπτες».

    Τα σχέδια πάντως του ΥΠΠΟ θέλουν όλο και περισσότερα μουσεία, αίτημα και της τοπικής κοινωνίας. Η νέα αυτή θεώρηση έφερε και πιέσεις στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες για τη δημιουργία περισσότερων νέων μουσείων. Ετσι σύντομα θα δούμε τα 165 μουσεία και συλλογές που λειτουργούν στην Ελλάδα, να αυξάνονται σε 240. Η πίτα ωστόσο του κοινού φαίνεται συγκεκριμένη.

    Το ζήτημα άρα είναι πώς θα διαχειριστούμε σωστά τα μουσεία ώστε να αυξήσουμε το κοινό τους. Γιατί βέβαια τα άδεια μουσεία (υπάρχουν στην περιφέρεια) δεν κολακεύουν κανένα. Oπως δεν μας κολακεύει το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που έκανε η Greek Public Opinion για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού, από την οποία προκύπτει ότι το 56,1% των συμπατριωτών μας τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει πατήσει το πόδι του σε κάποιο μουσείο.

    Eλλειψη παιδείας στην Eλλάδα

    Τ ο θέμα της επισκεψιμότητας των μουσείων είναι διαφορετικό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. «Είναι σαφές αυτό, γιατί υπάρχει διαφορετική παράδοση και κουλτούρα», λέει ο Δημήτρης Κωνστάντιος, διευθυντής του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. «Στην Ευρώπη τα παιδιά από μικρά συνηθίζουν το μουσείο ως χώρο πολιτισμού, με συχνές επισκέψεις, οργανωμένα προγράμματα και μέσα από την ίδια την οικογένεια. Εντάσσουν το μουσείο στην καθημερινότητά τους. Ακόμη κι εγώ που ήμουν πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι εντυπωσιάστηκα όταν πρωί πρωί μιας καθημερινής είδα να σχηματίζονται ουρές έξω από το Μουσείο Ορσέ αλλά και το Κλινί, το Μεσαιωνικό Μουσείο του Παρισιού».

    Το ευρωπαϊκό πρόβλημα της μείωσης της επισκεψιμότητας των μουσείων, ο κ. Κωνστάντιος το αποδίδει «στα γενικότερα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Eυρώπης. Η πλειοψηφία των μουσείων δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη. Οικονομικό πρόβλημα σημαίνει αμέσως λιγότερες διακοπές, λιγότερα ταξίδια και επισκέψεις».

    Ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς πιστεύει ότι η μειωμένη επισκεψιμότητα στα ελληνικά μουσεία (και δεν αναφέρεται στην «ανάσα» των τελευταίων μηνών), είναι καθαρά θέμα παιδείας: «Η αύξηση οφείλεται στα παιδιά και τα σχολεία. Αυτά τονώνουν τα μουσεία και είναι σημαντικό γιατί έτσι σχηματίζεται το αυριανό κοινό. Πάντως, δεν μπορούμε να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα. Σε γενικές γραμμές αν υπάρχει τουρισμός, υπάρχει και κοινό».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 August 2005 - 18:13:45 UTC