Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] NEOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ
  • [02] ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΣΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ"
  • [03] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ
  • [04] ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [05] ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [06] 6ΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
  • [07] "ΜΗΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΕΡ ΣΤΑΪΝ
  • [08] Α.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ-ΛΙΔΑΚΗΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

  • [01] NEOΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    Ιεροσόλυμα, 22 Αυγούστου 2005 (17:21 UTC+2)

    Ομόφωνα εξελέγη ο νέος Πατριάρχης των Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, μέχρι πρότινος Αρχιεπίσκοπος Θαβορίου.

    Η εκλογή διεξήχθη εντός 10 λεπτών, κατόπιν ψηφοφορίας των 14 μελών της Ιεράς Συνόδου.

    Η τελευταία φάση για την ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Ιεροσολύμων έλαβε χώρα εντός του ιερού του Ναού της Αναστάσεως, ενώ αξίζει να σημειωθεί το γεγονός της απόσυρσης της υποψηφιότητας των έτερων δύο συνυποψήφιων του κ. Θεόφιλου, οι οποίοι είχαν εισέλθει νωρίτερα στο "τριπρόσωπο".

    Ο νέος Πατριάρχης, ηλικίας 55 ετών, κατάγεται απο το νομό Μεσσηνίας, διετέλεσε στο παρελθόν Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στο Κατάρ, ενώ χειροτονήθηκε Επίσκοπος, λίγο πριν την έναρξη της κρίσης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

    [02] ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΣΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ "ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ"

    Αθήνα, 21 Αυγούστου 2005 (15:28 UTC+2)

    Μια φωνή που καλούσε σε βοήθεια καταγράφηκε στο δεύτερο «μαύρο κουτί» του μοιραίου αεροπλάνου. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι ένα 24ωρο πριν τη μοιραία πτήση, το Boeing έφτασε στη Λάρνακα με βλάβη στην πίσω πόρτα.

    Τις πληροφορίες σχετικά με τη φωνή που καλούσε σε βοήθεια -λέγοντας «Mayday!» τρεις φορές, μετέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Νέα Ελληνική Τηλεόραση, επικαλούμενη την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος.

    Παράλληλα, στον καταγραφέα φωνής ακούγονται και ανάσες που κατά πάσα πιθανότητα αποδίδονται στη μάσκα οξυγόνου που φορούσε ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου.

    Την παρουσία του εκεί επιβεβαιώνει πλέον και η εγκληματολογική υπηρεσία της Ασφάλειας μέσω της ταυτοποίησης κηλίδων αίματος, που βρέθηκαν στο πιλοτήριο με το γενετικό υλικό του Ανδρέα Προδρόμου.

    Βλάβη στην πόρτα

    Με βλάβη στην πόρτα έφτασε στην Κύπρο το αεροπλάνο, ένα μόλις 24ωρο προτού πραγματοποιήσει το μοιραίο δρομολόγιο προς Αθήνα.

    Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το αεροσκάφος έφτασε στη Λάρνακα από το Λούτον της Βρετανίας στις 4.15 τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. Το πλήρωμα παραπονέθηκε για θόρυβο στην πίσω πόρτα, γεγονός που καταγράφηκε και στο ημερολόγιο του αεροσκάφους και στο ημερολόγιο της καμπίνας.

    Το αεροσκάφος επιθεώρησαν τρεις μηχανικοί, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι όλα είναι εντάξει.

    [03] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΑ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2005 (13:22 UTC+2)

    Ικανοποιητικούς χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως υπογράμμισε πηγαίνει καλά και επισήμανε μάλιστα ότι είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τόνισε δε ότι υπάρχει μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2004.

    Ολα αυτά, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν είναι άσχετα με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες θα συνεχιστούν.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος, το οποίο, όπως είπε, παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, από την προηγούμενη, σε υψηλά ποσοστά και να συνεχιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης στα ίδια ή και σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε, όπως τόνισε, να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να μειωθεί η ανεργία.

    [04] ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Άγκυρα, 22 Αυγούστου 2005 (10:24 UTC+2)

    Το Κουρδικό αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην οποία καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις παραδεχόμενος ότι κατά το παρελθόν έγιναν λάθη σε βάρος των Κούρδων και ότι ακολουθήθηκε πολιτική διακρίσεων , και η ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που ζητά περισσότερες αρμοδιότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Το στρατιωτικό σκέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναμένεται να καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση έναν φάκελο σχετικό με το ΡΚΚ στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος για Κουρδικό πρόβλημα αλλά για πρόβλημα τρομοκρατίας. Οι στρατιωτικοί αναμένεται να ενημερώσουν το πολιτικό σκέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τις δράσεις του ΡΚΚ και για την υποστήριξη που παρέχεται στην οργάνωση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να επισημάνουν ότι έχουν περιοριστεί οι αρμοδιότητες τους καθώς και ότι οι δηλώσεις που γίνονται χωρίς να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων του τουρκικού κράτους μπορούν να βλάψουν τον αγώνα κατά του ΡΚΚ.

    [05] ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2005 (16:20 UTC+2)

    Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2005 θα τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και μετά από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

    Τα νέα τιμολόγια διαμορφώνονται ως εξής:

    Α. ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ

    Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με βάση τα παρακάτω επίπεδα κατανάλωσης ανά 4μηνο, προκύπτει η εξής μεσοσταθμική μεταβολή:

    Κατανάλωση (σε kWh ανά 4μηνο) Μεσοσταθμική Μεταβολή

    1-800 0%

    801-2.000 3%

    2.500 3,2%

    3.000 3,3%

    3.500 3,6%

    4.000 3,8%

    4.400 3,9%

    4.400 και άνω 6,5%

    Αναλυτικά, η μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ, ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, έχει ως εξής :

    Κλιμάκιο Κατανάλωσης (σε kWh ανά 4μηνο) Ποσοστό Αύξησης Ποσοστό Συνόλου Πελατών ΔΕΗ

    1-2.000 3% 86,6%

    2.001-3.000 4% 9,3%

    3.001-4.400 5% 2,8%

    4.400 και άνω των 4.400 6,5% 1,3%

    Ειδικά, για όσους καταναλώνουν μέχρι και 800 kWh ανά 4μηνο, οι οποίοι ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια και αποτελούν το 42,9% του συνόλου των οικιακών πελατών της ΔΕΗ, δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στο πάγιο και στη χρέωση κατανάλωσης ενέργειας (μηδενική αύξηση).

    Επισημαίνεται ότι τα ποσοστά αύξησης εφαρμόζονται κλιμακωτά και όχι σωρευτικά, με εξαίρεση όσους καταναλώνουν περισσότερες από 4.400 kWh ανά 4μηνο (το 1,3% του συνολικού αριθμού των οικιακών πελατών), οι οποίοι θα επιβαρυνθούν με το ποσοστό αύξησης 6,5% σε όλα τα κλιμάκια της κατανάλωσης.

    Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:

    -Για το 42,9% των οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν αμετάβλητα.

    -Για το 95,9% των οικιακών καταναλωτών, το ποσοστό μεταβολής δεν θα υπερβεί την προβλεπόμενη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2005.

    -Για όσους καταναλώνουν μέχρι 2000 kWh η μηνιαία διαφορά του λογαριασμού θα είναι μόλις 72 λεπτά του ευρώ.

    -Για όσους καταναλώνουν μέχρι 3000 kWh, η μηνιαία διαφορά δεν θα υπερβαίνει τα 2 ευρώ.

    Επισημαίνεται, ότι η μέση οικιακή κατανάλωση ανέρχεται περίπου σε 1.100 kWh ανά τετράμηνο.

    Μόνον ελάχιστοι καταναλωτές (μόλις το 1,3 % του συνόλου) και συγκεκριμένα εκείνοι που καταναλώνουν πάνω από 4.400kWh θα επιβαρυνθούν με αύξηση του τιμολογίου ίση με 6,5%. Η απόφαση αυτή αποβλέπει στην εξοικονόμηση και τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας που αποτελεί βασικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παίρνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

    Β. ΛΟΙΠΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

    Για όλα τα άλλα τιμολόγια (βιομηχανικό, εμπορικό, κλπ), η αύξηση ανέρχεται σε 3,5%, ενώ για το αγροτικό τιμολόγιο περιορίζεται σε 2,5%.

    [06] 6ΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Αυγούστου 2005 (10:06 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή οκτώ ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ορεστιάδας.

    Περισσότεροι από 20 γνωστοί καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου και της μουσικής πλαισιώσουν την κριτική και καλλιτεχνική επιτροπή του Φεστιβάλ, ενώ οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Κώστας Καρράς, καθώς και ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης θα τιμηθούν για την προσφορά τους στον χώρο της τέχνης.

    Το φετινό Φεστιβάλ το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τις 27 Αυγούστου είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Δημήτρη Παπαμηχαήλ.

    Ο.Ο

    [07] "ΜΗΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΕΡ ΣΤΑΪΝ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2005 (08:58 UTC+2)

    Ενας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου στον 20ό αιώνα, ο Γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν επιστρέφει στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζοντας τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, παράσταση με την οποία κλείνει η αυλαία των «Επιδαυρίων 2005», την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου. Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, παρουσιάζεται σε μετάφραση Dario Del Corno, θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία Peter Stein, μουσική Giovanni Sollima, σκηνικά Ferdinand Wogerbauer, κοστούμια Moidele Bickel, μουσική διδασκαλία Luigi Marzola, φωτισμούς Α. J. Weissbard.

    Εχοντας σπουδάσει αρχαιολογία και αρχαία ελληνική λογοτεχνία, γνωρίζοντας αρχαία ελληνικά, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα κείμενα των αρχαίων ποιητών, ο Πέτερ Στάιν έχει αντλήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν έμπνευση από το αρχαιοελληνικό θέατρο. Τον πρωτογνωρίσαμε το 1985 όταν παρουσίασε την «Ορέστεια» στο Θέατρο Πέτρας. Το 1994 καταπιάστηκε πάλι με την ίδια τραγωδία την οποία είδαμε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ενώ πριν από πέντε καλοκαίρια επέστρεψε στο αρχαίο αργολικό θέατρο με την «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ Κλάιστ. Αυτή τη φορά εμπνέεται από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.

    Το ρόλο της Μήδειας ερμηνεύει η Maddalena Crippa. Το ρόλο του Ιάσωνα ερμηνεύει ο Gianluigi Fogacci, του Κρέοντα ο Paolo Graziosi, του Αιγαία ο Fabio Sartor. Η παράσταση δίνεται στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

    Τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 40 ευρώ (Α΄ ζώνη), 25 ευρώ (Β΄ ζώνη) και 20 ευρώ (άνω διάζωμα). Φοιτητικά με έκπτωση 50% στο άνω διάζωμα, προς 10 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει για παιδιά και νέους από 6 έως 18 ετών, πολύτεκνους και στρατιώτες (με επίδειξη της ταυτότητας κατά την είσοδο).

    [08] Α.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ-ΛΙΔΑΚΗΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 22 Αυγούστου 2005 (08:54 UTC+2)

    Δυο γνωστοί ερμηνευτές ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Μανώλης Λιδάκης παρουσιάζουν για πρώτη φορά μαζί τέσσερα κορυφαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο. "Τέσσερις θεατρικοί μύθοι" λοιπόν και στις 24 Αυγούστου οι δυο ερμηνευτές και φυσικά το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις συναντιούνται στη Ρωμαϊκή Αγορά όπου και θα παρουσιάσουν τις μουσικές με τις οποίες ο κορυφαίος συνθέτης έντυσε τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα που ανέβασε το Θέατρο Τέχνης το 1955, τον "Κύκλο με την Κιμωλία" του Μπρεχτ που ανέβηκε επίσης από το θέατρο Τέχνης το 1957, το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1959 από το "Νέο Θέατρο" σε σκηνοθεσία Βασίλη Διαμαντόπουλου και τον "Καπετάν Μιχάλη" του Καζαντζάκη που ανέβασε το 1966 το "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο" του Μάνου Κατράκη. Στη συναυλία ο "Καπετάν Μιχάλης" θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά με την πρωτότυπη ενορχήστρωσή του, ενώ ο "Ματωμένος Γάμος" με την τελευταία γραφή του δημιουργού του, για τσέλο και πιάνο. Την ενορχηστρωτική επιμέλεια της συναυλίας έχει ο Νίκος Κυπουργός.

    Όσοι βρεθούν στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 24 Αυγούστου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που αν και γραμμένα για να υπηρετήσουν τις ανάγκες μιας παράστασης, ταυτόχρονα διέτρεξαν και τη δική τους τροχιά έτσι όπως αγαπήθηκαν και εξακολουθούν ακόμα να τραγουδιώνται. Τραγούδια όπως τα: "Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι", "Όμορφη που 'ναι η Κρήτη", "Η μπαλάντα του στρατιώτη", "Τέσσερις στρατηγοί", "Ήταν καμάρι της αυγής" κ.ά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 August 2005 - 18:13:50 UTC