Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε.Ε.: ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ
  • [03] ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΟΠΛΙΤΗΣ ΙΝΓΚΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
  • [04] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 2-1
  • [05] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΓΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [06] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

  • [01] Ε.Ε.: ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 28 Σεπτεμβρίου 2005 (14:29 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα πως η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τους φόνους των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1915, ως προϋπόθεση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

    Το νομοθετικό σώμα της Ε.Ε. ανέβαλε επίσης μια ψηφοφορία για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε.. Κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την αναβολή με 311 ψήφους υπέρ, 285 κατά και 63 αποχές.

    Ο αρχηγός του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ δικαιολόγησε την πρωτοβουλία του επικαλούμενος την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο και να επιτρέψει στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα να έχουν πρόσβαση στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της.

    Η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου για το πρωτόκολλο της 29ης Ιουλίου είναι απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο αυτό, αλλά όχι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το τουρκικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη επικυρώσει το πρωτόκολλο αυτό.

    Η μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το αρμενικό ζήτημα, επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερ, είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία επιμένει πως οι φόνοι των Αρμενίων δεν ήταν μια συστηματική γενοκτονία.

    Το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε πάντως σήμερα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, στις 3 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αυτή πρέπει να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία, καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία, στη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών.

    [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2005 (16:22 UTC+2)

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και συζήτησαν για τον προγραμματισμό του υπουργείου στο επόμενο διάστημα.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε το «πράσινο φως» να προχωρήσουν τέσσερα νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στον εκσυγχρονισμό των δομών της, το δεύτερο αφορά την Ελληνική Αστυνομία και την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου της, με στόχο, όπως είπε ο υπουργός, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών της. Το τρίτο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος για την τεχνική υπηρεσία πληροφοριών μέχρι του βαθμού που να μην θίγονται ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Επίσης, θα προχωρήσει και το νομοσχέδιο για την αγροφυλακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσλήψεις φυλάκων στην Τράπεζα της Ελλάδος που έχουν καταγγείλει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι αξιοκρατικές, ο κ. Βουλγαράκης είπε πως όλα αυτά έχουν απαντηθεί και οι διαδικασίες είναι σύννομες.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πως επρόκειτο για «τη συνήθη συνεργασία με τον πρωθυπουργό».

    [03] ΣΕ ΚΑΘΕΙΡΞΗ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΟΠΛΙΤΗΣ ΙΝΓΚΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 28 Σεπτεμβρίου 2005 (10:04 UTC+2)

    Η 22χρονη Λίντι Ίνγκλαντ, η Αμερικανίδα οπλίτης που εικονίζεται να κρατά με ένα λουρί έναν γυμνό Ιρακινό κρατούμενο σε μία από τις φωτογραφίες των βασανισμών στην φυλακή Άμπου Γράιμπ έξω από την Βαγδάτη που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή εναντίον των ΗΠΑ, καταδικάστηκε την Τρίτη σε ποινή κάθειρξης τριών ετών και ατιμωτική απόταξη από τις ένοπλες δυνάμεις.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, στην κατάθεσή της πριν την απαγγελία της καταδίκης της, η Ίνγκλαντ, η οποία αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή κάθειρξης έως και 9 ετών, απολογήθηκε για τις πράξεις της και δήλωσε ότι συνεχίζει να τρέφει πατριωτικά αισθήματα.

    "Μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, άκουσα ότι έγιναν επιθέσεις στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξ αιτίας τους", είπε. "Απολογούμαι στις δυνάμεις της συμμαχίας και όλες τις οικογένειές τους", ψέλλισε στο αποτελούμενο από πέντε Αμερικανούς αξιωματικούς στρατοδικείο.

    Η πρώην εργαζόμενη σε εργοστάσιο πουλερικών κατηγόρησε για την ανάμιξή της στο σκάνδαλο τον Τσάρλς Γκρέινερ, τον στρατιώτη που φέρεται, κατά τις αμερικανικές αρχές, να "ηγείτο" των βασανισμών και είναι ο πατέρας του νεογέννητου παιδιού της Ίνγκλαντ.

    Ο Γκρέινερ, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών, δήλωσε πάντως, εμφανιζόμενος στο στρατοδικείο, ότι "σχεδόν σκότωσα έναν κρατούμενο της υπηρεσίας πληροφοριών στο ξύλο παρόντων αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εκεί . . . Μεταχειριζόμασταν κάθε αιχμάλωτο συγκεκριμένα, όπως ήθελε ο αρμόδιος χειριστής".

    [04] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ 2-1

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2005 (00:00 UTC+2)

    Στο «παιχνίδι» της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ μπήκε ξανά ο Παναθηναϊκός. Η ελληνική ομάδα, αξιοποιώντας το πολύ γρήγορο προβάδισμα (Γκονζάλες 5΄-πέναλτι, Μάντζιος 8΄), νίκησε 2-1 τη Βέρντερ Βρέμης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της διοργάνωσης. Για τους Γερμανούς μείωσε ο Κλόζε στο 41΄.

    Μία και μοναδική έκπληξη επεφύλασσε ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού κι αυτή ήταν αρκετή για να αλλάξει τη μορφή του αγώνα. Ως παρτενέρ του Βαγγέλη Μάντζιου στην επίθεση επέλεξε (όχι κάποιον από τους Γκέκα, Ολισαντέμπε), αλλά τον Σάντορ Τόργκελε και από δύο μαγικές «εμπνεύσεις» του Ούγγρου οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 2-0 πριν το δεκάλεπτο.

    Στο 5΄ ο Τόργκελε έπεσε τη στιγμή που χρειάστηκε για να πάρει πέναλτι σε μαρκάρισμα του Νάλντο και ο Εκι Γκονζάλες έγραψε το 1-0 από τη «βούλα».

    Τρία λεπτά αργότερα, ο διεθνής Ούγγρος στράικερ «έσπασε» το οφσάιντ των Γερμανών, μπήκε στην περιοχή ο Σουλτς τον έκοψε, όμως ο Βαγγέλης Μάντζιος ήταν εκεί και με σουτ «σε πρώτο χρόνο» διπλασίασε τα τέρματα του Παναθηναϊκού, σκορπώντας ενθουσιασμό στους περίπου 40.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

    Στη συνέχεια, η Βέρντερ ανέλαβε πρωτοβουλίες και δημιούργησε αρκετές επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή των γηπεδούχων. Στο 15΄ ο Γκαλίνοβιτς νίκησε σε τετ-α-τετ τον Ιβάν Κλάσνιτς, ενώ στο 27΄ ο Μόρις απέκρουσε λίγο πριν τη γραμμή το σουτ του Κλόζε. Κι αν υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός ήταν τυχερός που δεν δέχθηκε γκολ στο 20λεπτο (10΄-30΄) «σφυροκόπημα», η τύχη του γύρισε την πλάτη στο 41΄. Με τον Γιάννη Γκούμα εκτός αγωνιστικού χώρου να δέχεται τις πρώτες βοήθεις, ο Μίρλοσλαβ Κλόζε εκμεταλλεύθηκε την έξοχη ασίστ του αρχηγού Φρανκ Μπάουμαν και μείωσε το σκορ. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Γκούμας (που είχε τραυματιστεί στο κεφάλι σε σύγκρουση με τον Κλάσνιτς) αποχωρούσε αφήνοντας τη θέση του στον Κώτσιο και γνωρίζοντας την αποθέωση.

    Αν και ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πιο κινητικός και επικίνδυνος στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μαλεζάνι αποφάσισε να πάρει μεγάλο ρίσκο. Στο 57΄ απέσυρε τον -εκ των κορυφαίων- Τόργκελε, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Τζιόλη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει το κέντρο και το ρυθμό του αγώνα. Μια κίνηση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τις κερκίδες. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός είχε τη μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς στο 68΄, όταν μετά από σύγχυση στην περιοχή της Βέρντερ, ο Γκονζάλες με βολ πλανέ «τράνταξε» το οριζόντιο δοκάρι του Ράινκε.

    Στο μεταξύ, ο Τόμας Σάαφ είχε «επιτάξει» και τρίτο επιθετικό, το νεαρό Ααρον Χουντ, και στη συνέχεια και τέταρτο, τον Νέλσον Βαλντές, όταν ο Μαλεζάνι απέσυρε και τον έτερο των... διακριθέντων, Βαγγέλη Μάντζιο.

    Ο Ιταλός δικαιώθηκε, αφού οι διάδρομοι προς την περιοχή του Γκαλίνοβιτς έκλεισαν, οι χαμένες μπαλιές στο κέντρο περιορίστηκαν, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να χτυπήσει στην «κόντρα», αλλά ο Γκέκας δεν ήταν ψύχραιμος στην ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στο 76΄.

    Στο 80΄, όμως, η απειλή ήταν άμεση με τους παίκτες της Βέρντερ να επιχειρούν τέσσερα διαδοχικά σουτ προς την εστία, όμως ο Γκαλίνοβιτς και οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού απομάκρυναν τον κίνδυνο. Κλασική γερμανική ομάδα, η Βέρντερ άρχισε να εντείνει την πίεση στο τελευταίο δεκάλεπτο και στο 81΄ ο Κλόζε αστόχησε από πολύ πλεονεκτική θέση.

    Ομως, στο 85΄ τα πράγματα απλοποιήθηκαν γα τους «πράσινους», όταν ο Κλάσνιτς αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα, μετά από δυνατό τάκλιν στον Φλάβιο Κονσεϊσάο. Ο Παναθηναϊκός, παρά τη φανταστική απόκρουση του Ράινκε στο σουτ του Σέριτς στο 87΄, κράτησε το προβάδισμα και πήρε μια γερή ένεση ηθικού, ενόψει του διπλού «τετ-α-τετ» με τη Μπαρτσελόνα στις επόμενες αγωνιστικές.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ερίκ Πουλά, που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Τζιόλη, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Σέριτς - Φρινγκς, Κλάσνιτς, Αντρέασεν και κόκκινη στον Κλάσνιτς (85΄, 2η κίτρινη)

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Μόρις, Γκούμας (42΄ Κώτσιος), Δάρλας, Σέριτς, Φλάβιο Κονσεϊσάο, Γκονζάλες, Νίλσον, Μάντζιος (72΄ Γκέκας), Τόργκελε (57΄ Τζιόλης)

    ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ: Ράινκε, Νάλντο, Μπάουμαν (63΄ Χουντ), Σουλτς (75΄ Βαλντές), Οβομογέλα, Αντρέασεν, Φρινγκς, Μπορόφσκι, Μικού, Κλόζε, Κλάσνιτς

    [05] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΓΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2005 (10:36 UTC+2)

    Νέο κύκλο Γευστικών Αφιερωμάτων διοργανώνει και φέτος το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

    Συγκεκριμένα για τον Οκτώβριο του 2005 προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν τρία γευστικά αφιερώματα, με θέματα την «αρχαία ελληνική κουζίνα» (Πέμπτη 13 Οκτωβρίου), σε επιμέλεια του Ηλία Μαμαλάκη και δημιουργία γεύσεων του Νίκου Κατσάνη, τις «συνταγές της Μάγδας» (Παρασκευή 14 Οκτωβρίου), εμπνευσμένες από το βιβλίο της Νίνας Παπαποστόλου «Οι Συνταγές της κυρίας Μάγδας. Η μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης», με δημιουργίες του Νίκου Κατσάνη, καθώς και «Γεύμα μετά το γεύμα» (Σάββατο 15 Οκτωβρίου), σε δημιουργίες γεύσεων του Νίκου Κατσάνη.

    Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Ηλία Μαμαλάκη, με θέμα «Αρχαία Ελληνική Κουζίνα».

    Η τιμή συμμετοχής για κάθε γευστικό αφιέρωμα είναι 40 ευρώ/άτομο, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης (τηλ: 2310 991614, μέχρι 10.10.2005). Ώρα προσέλευσης: 21:00.

    [06] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Σεπτεμβρίου 2005 (23:24 UTC+2)

    Στον Θερμαϊκό Κόλπο και συγκεκριμένα, στο Μύλο Θεσσαλονίκης φτάνουν στις 19 Οκτωβρίου «Οι Αγγελοι των Θαλασσών». Η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βογιατζάκη, με θέμα τα δελφίνια φιλοδοξεί να φέρει τον θεατή στον ονειρικό κόσμο των συναρπαστικών θηλαστικών.

    Οι τριάντα έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες, χωρίς τεχνικές παρεμβάσεις, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην γκαλερί του Μύλου από τις 19 έως τις 30 Οκτωβρίου.

    Με την χρήση κατάλληλων φωτισμών η γκαλερί θα διαμορφωθεί σε ένα εικονικό υδάτινο περιβάλλον, ενώ οι φωνές των δελφινιών, από αυθεντικές φωτογραφήσεις, θα συνοδεύουν τον επισκέπτη σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 September 2005 - 18:13:40 UTC