Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ
  • [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ
  • [03] Ο ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [04] "ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [05] "ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ" ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ
  • [06] "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

  • [01] Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Άγκυρα, 6 Οκτωβρίου 2005 (13:19 UTC+2)

    «Μέσα σε 24 ώρες μπορώ να ανοίξω τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Χουσεϊν Τσελίκ, τονίζοντας, μάλιστα, πως δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστή η σχολή.

    Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο Τούρκος υπουργός τον Οκτώβριο του 2003, γιά να διευκρινίσει, όμως, μιά μέρα αργότερα, ότι η Σχολή μπορεί να επαναλειτουργήσει μόνο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας με τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

    Σε αποκλειστική του συνέντευξη, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", ο κ.Τσελίκ απάντησε στην ερώτηση, αν μπορεί να τεθεί θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, στο πλαίσιο όσων αναφέρονται στο άρθρο 4 του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ - Τουρκίας, σχετικά με τα μειονοτικά δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

    Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός είπε τα εξής:

    «Ο σουλτάνος Μεχμέτ Β΄είχε καλέσει τον αρμένιο Πατριάρχη Ιωακείμ και ιδρύθηκε το πατριαρχείο. Το καθεστώς των μειονοτήτων έχει καθοριστεί στη Λωζάννη. Μπορώ να ανοίξω τη Σχολή μέσα σε 24 ώρες. Δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα. Στην Ευρώπη υπάρχουν 5000 τζαμιά, στο Ρότερνταμ υπάρχει πανεπιστήμιο με Τούρκο πρύτανη. Πεντακόσιοι φοιτητές σπουδάζουν ισλαμική θεολογία. Θα σκεφτόμουν με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε η ΕΕ. Δεν είμαι Ορθόδοξος, αλλά Μουσουλμάνος. Αυτό ορίζει, όμως, η θρησκεία μου και ο πολιτισμός μου. Οι πιστοί άλλων θρησκειών πρέπει να μπορούν να εκφράζονται. Η κυβέρνηση γνωρίζει τι κάνει».

    Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι, γιά άγνωστους λόγους, ο Τούρκος υπουργός αποκαλεί "Αρμένιο" τον Οικουμενικό Πατριάρχη της εποχής του Μεχμέτ Β΄, Ιωακείμ.

    Ούτε - επίσης - μπορεί να εξηγηθεί το γιατί μιλά "γιά ίδρυση του Πατριαρχείου", αφού αυτό, το οποίο ιδρύθηκε τότε, ήταν η Πατριαρχική Σχολή, που θεωρείται προπομπός της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

    Δηλώσεις γιά ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, είχε κάνει ο Χουσείν Τσελίκ και στις 30 Οκτωβρίου 2003, μετά τη συνάντηση, που είχε στην Άγκυρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει πως "η ελεύθερη παιδεία, σχετικά με τη Χριστιανική θεολογία, πιστεύω ότι πρέπει να είναι ανάγκη που πηγάζει από τη δημοκρατική δομή της Τουρκικής Δημοκρατίας" και είχε προσθέσει πως θα αναθέσει το ζήτημα σε επιτροπή του υπουργείου.

    Μιά μέρα αργότερα, όμως, ο κ. Τσελίκ είχε συναντηθεί με τον τότε Αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν.

    Μετά από αυτή τη συνάντηση, είχε επαναλάβει ότι το θέμα της Χάλκης έχει καθυστερήσει, με τη διαφορά, όμως, ότι είχε τονίσει πως "η βασική προσέγγιση πηγάζει από την αρχή της αμοιβαιότητας" γιά να προσθεσει τα εξής:

    «Όπως γνωρίζετε, με βάση της συνθήκη της Λωζάννης, έχουμε στη Δυτική Θράκη την τουρκική μειονότητα, ενώ υπάρχει στην Τουρκία η ελληνική. Πρόκειται γιά πολίτες μας και μάλιστα πρώτης κατηγορίας. Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμοιβαία».

    Ερωτηθείς σχετικά με το τι εννοεί με τον όρο "αμοιβαιότητα" και τι ζητεί η Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός είχε πει πως "έχουμε στη Δυτική Θράκη την τουρκική μειονότητα. Θα πρέπει να γίνουν τα ίδια βήματα γιά τα ζητήματα παιδείας της μειονότητας αυτής. Πιστεύω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσω συνομιλιών".

    [02] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΧΟΑΝΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ

    Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2005 (23:48 UTC+2)

    Στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αναφέρθηκε ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια κατά τη διάρκεια παράθεσης δείπνου προς τιμήν του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο κ. Αλμούνια είπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν κοινές αξίες και ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα συστήματα των χωρών της ΕΕ περιλαμβάνουν μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση και για την προστασία της εργασίας. Πρέπει να υπερηφανευόμαστε, πρόσθεσε ο κ. Αλμούνια για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις .

    Ως σημαντικότερες προκλήσεις χαρακτήρισε ο κ. Αλμούνια την παγκοσμιοποίηση και την γήρανση του πληθυσμού. Αναφερόμενος ειδικά στην παγκοσμιοποίηση είπε ότι αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία και όχι ως απειλή. Αλλά επισήμανε ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Για τη δεύτερη πρόκληση (τη γήρανση του πληθυσμού) είπε ότι θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη εάν δεν λυθούν τα προβλήματα που προέρχονται από τη γήρανση του πληθυσμού.

    Ο πληθυσμός πρόσθεσε γερνάει και αυτό απαιτεί υψηλές δαπάνες και αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ο κ. Αλμούνια έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα προώθησης των μεταρρυθμίσεων και ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις πολιτικές, της ενεργούς απασχόλησης και στον εκσυγχρονισμό των φορολογικών συστημάτων.

    Για ελληνική οικονομία

    Αν δεν υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία τα επόμενα έτη θα υπάρχουν προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμούνια αρχίζοντας την ομιλία του αναφέροντας ότι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την ΕΕ είναι ιστορία σύγκλισής της . Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά το 3,5% και κατά συνέπεια είναι υψηλότερος από εκείνον της ευρωζώνης αλλά πρόσθεσε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι κάτω του μέσου όρου της ΕΕ. Χρειάζονται, είπε, αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνεπάγεται η γήρανση του πληθυσμού διότι διαφορετικά θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Ζήτησε συντονισμό φορολογικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ αλλά και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

    Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ σημαντικό το γεγονός περιορισμού του ελλείμματος από το 6,6 % το 2004 στο ποσοστό κάτω του 3% για το 2006. Επίσης ο επίτροπος είπε ότι πρέπει να προωθηθεί η μερική απασχόληση και να προσαρμοστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Χαρακτήρισε την αύξηση της παραγωγικότητας ως πρόκληση και ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης , της έρευνας και της ανάπτυξης.

    Τέλος είπε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα αλλά υπενθύμισε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [03] Ο ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2005 (12:15 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών στους Νομούς Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Πιερίας, αίτημα που αφορά στην ανάπτυξη ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής βρίσκει (και αυτό) το δρόμο της πραγμάτωσης. Ύστερα από συνεργασία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες μετατροπές, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ώστε να λειτουργήσει και πολιτικό αεροδρόμιο, σε πρώτη φάση για μεταφορές Cargo, παράλληλα με το στρατιωτικό. Η απόφαση αυτή, ανταποκρίνεται απόλυτα στην Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Ανταποκρίνεται δηλαδή, σε βασικούς στόχους της Νέας Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για την απόφαση αυτή θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου τους δύο συναδέλφους. Είναι άλλωστε μια ακόμη απόδειξη ότι, με τη Νέα Διακυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, έχει αρχίσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου και για τη Θεσσαλία και για ολόκληρη τη Χώρα".

    [04] "ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2005 (11:36 UTC+2)

    Η νέα ταινία του βραβευμένου και διεθνώς καταξιωμένου Κώστα Γαβρά «Το Τσεκούρι/Le Couperet» θα προβάλλεται από σήμερα Πέμπτη 6 έως την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στο Ολύμπιον.

    Μετά από δεκαπέντε χρόνια συνέπειας και καλής συνεργασίας ο Μπρουνό, υψηλόβαθμο στέλεχος σε μια χαρτοβιομηχανία, απολύεται λόγω περικοπών. Αν και αρχικά είναι αισιόδοξος για το μέλλον, για τα επόμενα τρία χρόνια παραμένει άνεργος. Η ανάγκη για επιβίωση του ίδιου και της οικογένειάς του, θα αναγκάσει τον Μπρουνό να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και ένα

    τσεκούρι, για να βρει μια θέση εργασίας σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κόσμο.

    Πρόκειται για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος του Ντόναλντ Γουέστλεϊκ, ''The Ax", μια κοινωνική αλληγορία για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις ανάγκες των ανθρώπων και τους τρόπους που βρίσκουν για να τις καλύψουν.

    [05] "ΠΡΩΤΟΣ ΕΡΩΤΑΣ" ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2005 (10:19 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Πρώτος Έρωτας» θα παρουσιάζει η Εταιρία Θεάτρου Μηχανή στο «Δωμάτιο» του Μύλου, από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου, στις 9.30 το βράδυ.

    Στο έργο αυτό, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, είναι φανερή η επίδραση της εποχής του Β' Παγκοσμίου πολέμου στην κατεχόμενη Γαλλία, όπου ο Μπέκετ έζησε τη στέρηση, την εξορία, το φόβο, τον κίνδυνο, το μεταφυσικό άγχος. Την περίοδο αυτή, ο Μπέκετ, ήταν αξιοσημείωτα άγνωστος, έχοντας την υποστήριξη της γυναίκας του και μερικών φίλων του.

    Το έργο γράφτηκε στα γαλλικά το 1945 και το ξαναέγραψε στη μητρική του γλώσσα το 1973. Στη νουβέλα αυτή του ιρλανδού συγγραφέα ένας μοναδικός αφηγητής διηγείται τις περιπέτειές του με μια νεαρή πόρνη, την επιθυμία του να επισκέπτεται τα νεκροτομεία και τέλος την έμμονη αναφορά του στον πατέρα του.

    Ο έρωτας διαχέει το έργο βασανιστικά και βρίσκει ισορροπία ανάμεσα στο κωμικό και τη βαρύτητα της απόγνωσης.

    Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, η σκηνοθετική επιμέλεια της Εύρης Σωφρονίδου, η εικαστική επιμέλεια του Μιχάλη Αργυρού, τα κοστούμια της Άσης Δημητρολοπούλου.

    [06] "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2005 (22:23 UTC+2)

    Το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ' αγρίμια» διοργανώνουν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τη «Γιορτή της Τσικουδιάς».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο (Παρασκευή) και το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 19:00, στους «Κήπους του Πασά», στην Άνω Πόλη.

    Στην εκδήλωση θα προσφερθεί γίδα βραστή, κρητικό πιλάφι και απεριόριστη τσικουδιά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 October 2005 - 18:13:44 UTC