Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [04] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ
  • [05] ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
  • [06] ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΜΘ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

  • [01] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2005 (13:46 UTC+2)

    Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αδάμ Ρεγκούζας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι :

    « Μετά τις διαρκείς και άδικες επιθέσεις που δέχομαι τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να διεκδικήσω το δίκιο μου στη Δικαιοσύνη.

    Η ενέργειά μου αυτή έχει μόνο στόχο να αναδείξω - χωρίς τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η θέση που σήμερα κατέχω - την αλήθεια.

    Και η αλήθεια είναι μία.

    Τα συμφέροντα και οι υπηρέτες τους ενοχλήθηκαν από τον πόλεμο που έχω κηρύξει. Η αλήθεια θα λάμψει στη Δικαιοσύνη.»

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

    Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2005 (00:49 UTC+2)

    Η Οικονομική και, ακόμη περισσότερο, η Νομισματική Ενοποίηση αποτελεί τον πιο προωθημένο πυλώνα του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η δημιουργία του ευρώ και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των μελών του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Αρχαία Αγορά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νομισματική ενοποίηση, η δημιουργία μιας μεγάλης κοινής αγοράς, και η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος, είχαν σημαντικά οφέλη για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. "Οι Οικονομίες των Χωρών μας απαλλάχθηκαν από το κόστος που συνεπάγονταν τα δώδεκα διαφορετικά νομίσματα. Διευκολύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό, οι διασυνοριακές συναλλαγές, οι εμπορικές ανταλλαγές, η τουριστική κίνηση. Μειώθηκαν και διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια, γεγονός που έχει σημαντική συμβολή στις επενδύσεις, την ανάπτυξη, τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

    Επιτεύχθηκε σημαντική σταθερότητα στις τιμές, αφού ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, παρά την πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, βρίσκεται, ιστορικά, στα πιο χαμηλά επίπεδα. Δημιουργήθηκε ένα πιο σταθερό και αποτελεσματικό οικονομικό περιβάλλον".

    "Είναι αυτονόητο, είπε ο πρωθυπουργός , ότι η ίδια νομισματική πολιτική δεν επενεργεί το ίδιο σε διαφορετικές Οικονομίες. Γι' αυτό, ακριβώς, οι επιπτώσεις της κοινής νομισματικής πολιτικής στις Οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δεν έχουν την ίδια ένταση. Διαφέρουν γιατί εξαρτώνται από παράγοντες που διαφέρουν από Χώρα σε Χώρα.

    Στόχος μας τώρα είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες να ακυρώσουν τους πιθανούς κινδύνους και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της Νέας Εποχής. Αυτή είναι, σήμερα, η κύρια πρόκληση για τις Χώρες της Ευρωζώνης: Είναι η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού για την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της ΟΝΕ στην χώρας μας τονίζοντας ότι " η νομισματική σταθερότητα, αλλά και τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ έδωσαν σημαντική ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση και διευκόλυναν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. υπογράμμισε όμως ότι η αναβλητικότητα και ιδίως η μεταρρυθμιστική αδράνεια του παρελθόντος, άφησαν έντονα σημάδια στη λειτουργία του Κράτους και της Οικονομίας και η νέα κυβέρνηση, με συναίσθηση ευθύνης και σεβασμό στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναγνώρισε ευθέως τα προβλήματα που διαιωνίζονταν από το παρελθόν και αναπτύσσει αποτελεσματικές πολιτικές, για την αντιμετώπισή τους".

    "Εφαρμόζουμε , είπε ο κ. Καραμανλής , πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, με τον πιο ήπιο τρόπο, ώστε να μειώσουμε τα ελλείμματα, ως το τέλος του 2006, κάτω από το όριο του 3%. Διαμορφώνουμε νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που βασίζεται στην ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας,τη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, την αξιοποίηση της νέας γνώσης, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας, την εξωστρέφεια της Οικονομίας.

    Προχωρούμε, με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευθύνη, σε μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες, εδώ και πολλά χρόνια, για να καταστήσουμε την Οικονομία μας πιο παραγωγική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή.

    Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και απλουστεύσαμε τις φορολογικές διαδικασίες. Θέσαμε σε εφαρμογή αυξημένα επενδυτικά κίνητρα. Θεσπίσαμε ενιαίο νομικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Προωθήσαμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και πιο ανταγωνιστικός. Ενισχύσαμε την ευελιξία στην αγορά εργασίας. Περιορίσαμε και συνεχίζουμε να περιορίζουμε, η γραφειοκρατία, σ' ό,τι αφορά την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Προχωρούμε σε νέες αποκρατικοποιήσεις. Απελευθερώνουμε άμεσα την ενεργειακή αγορά και εφαρμόζουμε πολιτικές για τη σταδιακή μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "το επενδυτικό περιβάλλον στη Χώρα μας έχει βελτιωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και βελτιώνεται διαρκώς. Η Ελλάδα πετυχαίνει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή σ' ένα περιβάλλον υψηλής εγχώριας ανάπτυξης, που αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται, με ταχύτερους ρυθμούς. Οι εξαγωγές μας αυξάνονται. Το τουριστικό ρεύμα προς τη Χώρα μας ενισχύεται. Η ανεργία παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια μείωσης. Η Ελλάδα κινείται αποφασιστικά για να αξιοποιήσει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα, τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ. Δημιουργεί ένα νέο αναπτυξιακό περιβάλλον, ελκυστικό στις επενδύσεις και φιλικό στις επιχειρήσεις. Διαδραματίζει καθοριστικής σημασίας ρόλο στις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Ν.Α. Ευρώπης. Αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση και τη συμμετοχή της σε όλους του μεγάλους διεθνείς, οικονομικούς και πολιτικούς οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της προόδου σ' ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

    Η Ελλάδα, είναι σήμερα, η πιο κατάλληλη έδρα για τα στρατηγεία και τα ερευνητικά κέντρα, μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες. Είναι, ταυτόχρονα, η πύλη που οδηγεί την Ασία, τη Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη. Είναι η μόνη χώρα- μέλος της Ε.Ε. και της ΟΝΕ, σε μια περιοχή με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταδιακά σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, γεγονός που ενισχύει, όχι μόνο τις αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και τη συνεργασία, τη σταθερότητα, την ειρήνη σ' ολόκληρη την περιοχή.

    Προχωρούν, ύστερα από σχετικές διακρατικές συμφωνίες, η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας. Υπογράφεται, στην Αθήνα, στα τέλη Οκτωβρίου, η Συνθήκη για την ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας της Ν.Α. Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στη Ν.Α. Ευρώπη και οι εργασίες τους αναπτύσσονται με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς. Οι εξαγωγές μας στις χώρες αυτές αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς. Η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο και καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη. Είναι, όπως δικαιούται από τον Πολιτισμό, το φυσικό πλούτο και τις σύγχρονες υποδομές της, ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον Κόσμο. Η Ελλάδα απέδειξε και αποδεικνύει σταθερότητα, ασφάλεια και φιλοξενία, υψηλού επιπέδου. Απέδειξε και τις ικανότητες και το μέγεθος των δυνατοτήτων της, μέσα από την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Απέδειξε ότι μπορεί να βάζει υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνει με τρόπο εκπληκτικό".

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2005 (10:42 UTC+2)

    Με την παρουσίαση έντεκα τραγουδιών γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και του τραγουδιού "Ξένο Ρούχο" των Δημήτρη Λίβανου-Χρήστου Σταυρακούδη, που ερμηνεύει η Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου και το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στο ανανεωμένο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην Πυλαία, το φεστιβάλ.

    Τα 11+1 της 9ης Οκτωβρίου είναι τα εξής:

    1. «Λουδοβίκος»: Ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός: Λουδοβίκος των Ανωγείων.

    2. «Μάγια Μελάγια»: Ερμηνευτές: Δήμητρα Γαλάνη, Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτες- στιχουργοί: Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Λειβαδάς.

    3. «Κάθε μέρα ένα τραγούδι»: Ερμηνευτής - συνθέτης - στιχουργός: Νίκος Ζιώγαλας.

    4. «Αγιασμένα τραγούδια»: Ερμηνευτής: Στέλιος Διονυσίου, συνθέτης: Χρήστος Νικολόπουλος, στιχουργός: Μάνος Ελευθερίου.

    5. «Μπλουζάκι»: Ερμηνεύτρια: Τάνια Τσανακλίδου, συνθέτης: Στέφανος Κορκολής, στιχουργός: Νίκος Μωραϊτης.

    6. «Τα μεγάλα παιδιά»: Ερμηνευτής - συνθέτης- στιχουργός: Μανώλης Φάμελλος.

    7. «Η φάλαινα»: Ερμηνευτής -συνθέτης: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, στιχουργός Ισαάκ Σούσης.

    8. «Καλύτερα»: Ερμηνευτής: Ιορδάνης Παύλο, συνθέτης: Γιάννης Σπανός, στιχουργός: Μιχάλης Αβατάγγελος.

    9. «Αφύλαχτη Πόλη»: Ερμηνεύτρια: Μαρία Σπυροπούλο, συνθέτης: Στάμος Σέμσης, στιχουργός: Μιχάλης Μπουμπούλης.

    10. «Μια βραδιά στη Σαλονίκη»: Ερμηνευτής: Γιάννης Βαρδής, συνθέτης: Αντώνης Βαρδής, στιχουργός: Βασίλης Γιαννόπουλος.

    11. «Πηγαίνω μόνος»: Ερμηνευτής - συνθέτης - στιχουργός: Φίλιππος Πλιάτσικας.

    12. Ως δωδέκατο τραγούδι θα διαγωνιστεί το «Ξένο Ρούχο».

    Η ΕΡΤ κέρδισε το στοίχημα

    «Αποτελεί στοίχημα για τη δημόσια τηλεόραση να πετύχει ο θεσμός, να ζωντανέψει και να έχει απήχηση σε πολύ κόσμο και ειδικά στους νέους ανθρώπους», είχε τονίσει στις 2 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος. Βάζοντας τα δυνατά της, η ΝΕΤ κέρδισε το στοίχημα. Το άνοιγμα της μεγάλης γιορτής ήταν φαντασμαγορικό με ένα υπέροχο σκηνικό, που δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση. Τα πρώτα πλάνα του τηλεσκηνοθέτη Γιώργου Σιούλα ήταν λίγο άτονα και μακρινά, ενώ αναμφισβήτητα ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγκιώλης επηρεάστηκε από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στην τελετή έναρξης με τα τύμπανα των μουσικών να σχηματίζουν ουρά και τους διαγωνιζόμενους να μπαίνουν όλοι μαζί, χαιρετώντας το κοινό.

    Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου υποδέχθηκε χαρούμενη θεατές και τηλεθεατές, όμως δεν νομίζουμε πως χρειαζόταν χαρτάκι, για να πει πως η «Θεσσαλονίκη υποδέχεται ξανά το φεστιβάλ». Επίσης η οικοδέσποινα δεν σταμάτησε στιγμή να τονίζει πως έχει άγχος δικαιολογώντας έτσι, ότι διάβαζε τα πάντα από μικρά άσπρα χαρτάκια, τα οποία αργότερα χρησιμοποίησε για να κάνει αέρα.

    Οι τεχνικοί της ΕΡΤ έβαλαν τα δυνατά τους κι έτσι ο ήχος αλλά και η εικόνα μπήκαν στα σπίτια μας με τον καλύτερο τρόπο και ένας μικρός αντίλαλος που ακούστηκε μετά το πρώτο διαφημιστικό διάλειμμα διορθώθηκε αμέσως. Η βραδιά κύλησε ομαλά για τη ΝΕΤ, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως το κρατικό κανάλι έμαθε πολλά και καλά από τους δύο προηγούμενους διοργανωτές της Eurovision.

    [04] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ

    Οσλο, 7 Οκτωβρίου 2005 (16:34 UTC+2)

    "Σε μια εποχή που η απειλή των πυρηνικών όπλων αυξάνεται για μια ακόμη φορά, η νορβηγική επιτροπή θέλει να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η απειλή αυτή πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω της ευρύτερης δυνατής διεθνούς συνεργασίας", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ολε Ντάνμπολτ Μγιόες ανακοινώνοντας ότι το Νόμπελ Ειρήνης 2005 απονέμεται στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας και τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.

    Η διάκριση για την IAEA και το διευθυντή της έρχεται τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να πείσει το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους προγράμματα. Ερχεται λίγους μήνες μετά την αποτυχημένη διάσκεψη του Μαΐου για την αναζωογόνηση της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων και λίγες ημέρες μετά την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να συμφωνήσει ως προς το θέμα της Μη Διάδοσης κατά την πρόσφατη διεθνή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

    Συμπίπτει επίσης με την 60ή επέτειο του βομβαρδισμού με δύο ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ στις 6 και 9 Αυγούστου 1945.

    Η επιτροπή Νόμπελ συνεχίζει έτσι την άγραφη παράδοση των τελευταίων 20 ετών που συνίσταται στη βράβευση οργανώσεων και ατόμων που αντιτάσσονται στα πυρηνικά όπλα σε κάθε σημαντική επέτειο των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, των πρώτων ατομικών βομβαρδισμών της ιστορίας που προκάλεσαν άμεσα τον θάνατο 210.000 ανθρώπων. Το 1995 το βραβείο απονεμήθηκε στο αντιπυρηνικό κίνημα Pugwash και τον ιδρυτή του Τζόζεφ Ρόντμπλατ και το 1985 στη Διεθνή των Γιατρών κατά του πυρηνικού πολέμου.

    Το 1953 διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ η ιδέα της ίδρυσης διεθνούς επιτροπής η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και με τον έλεγχο των πυρηνικών υλικών ώστε να προληφθεί η χρήση τους σε στρατιωτικούς σκοπούς. Η IAEA ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου 1975. Όργανα της η Γενική Συνέλευση, αποτελούμενη από το σύνολο των μελών της, το Συμβούλιο των Κυβερνητών, στο οποίο συμμετέχουν 35 χώρες μέλη, 13 απ΄αυτές είναι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον πυρηνικό τομέα, και μια Γραμματεία αποτελούμενη από 2.200 επιθεωρητές.

    Ο ρόλος της IAEA στον τομέα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων ενισχύθηκε με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT) , η οποία υπεγράφη το 1968 και ετέθη σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970.

    Βάσει του άρθρου ΙΙΙ της Συνθήκης, η IAEA επιφορτίζεται με τον έλεγχο της ειρηνικής χρήσης των πυρηνικών υλικών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη και δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ήλθε στο προσκήνιο τους μήνες που προηγήθηκαν της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003. Αντίθετα με τις ΗΠΑ, πεπεισμένες περί του αντιθέτου, η IAEA επέμενε ότι το ιρακινό καθεστώς δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, θέση η οποία πλέον τυγχάνει γενικής παραδοχής.

    [05] ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ" ΤΟ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

    Αλεξανδρουπόλη, 7 Οκτωβρίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Πάνω απο 15.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν στα τρία χρόνια λειτουργίας του το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τη δημιουργό του Αγγελική Γιαννακίδου.

    Ικανοποιημένη από την επισκεψιμότητα δηλώνει στο "ΑΠΕ-ΜΠΕ'' η κ. Γιαννακίδου η οποία τονίζει, ότι αυτό είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό καθώς τα επαρχιακά μουσεία δεν έχουν την επισκεψιμότητα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ίδια μάλιστα υπογραμμίζει ότι το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης αποτέλεσε μοχλό μελέτης προβολής και ανάπτυξης για τον τόπο.

    Πρόσφατα το Μουσείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας '' του υπουργείου Πολιτισμού.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως φορέας υλοποίησης το Εθνολογικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Αλεξανδρούπολης και των Roma καλαθοπλεκτικής στο Θρυλόριο Ροδόπης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει μια καταγραφή -τεκμηρίωση από ειδικούς επιστήμονες, θα φωτογραφηθούν όλα τα αντικείμενα και θα δημιουργηθεί ένα cd -rom, το οποίο θα παρουσιάζεται σε κάθε μουσείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, προκειμένου να αποτελέσει την βάση για πάρα πολλά θέματα κυρίως ερευνητικά.

    "Πρόκειται για ένα αισιόδοξο πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν κάποια επίπεδα της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης '' είπε η κ. Γιαννακίδου .

    Εθνολογικό Μουσείο και Εκπαιδευτικά Προγράμματα

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης έχουν σαν κύριο αξονα την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

    Μεταξύ αυτών

    Υγεία-διατροφή (ενημέρωση γνωριμία με την παραδοσιακή διατροφή της θράκης, τα βασικά παραδοσιακά προϊόντα της Θράκης μέσα από την ιστοριογραφία, θρακιώτικη κουζίνα και οι κουζίνες του κόσμου.)

    Κοινωνικοί θεσμοί (γεωγραφία τόπου και προσώπων της θράκης, ο ρόλος της γυναίκας στην παραδοσιακή κουζίνα, οι ρόλοι των δύο φύλων στην παραδοσιακή ζωή).

    Επίσης πραγματοποιούνται τα προγράμματα "Αναζητώντας το Μύθο'', "Ερευνώντας τη Θράκη'', "Αδριανούπολη και Πέριξ''. Πρωταρχικός στόχος των παραπάνω προγραμμάτων είναι μέσα από διάφορες δράσεις τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της ιστορικής μνήμης. Το υλικό που θα προκύψει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία των καθηγητών με την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου θα χρησιμοποιηθεί στον εμπλουτισμό της Βάσης Δεδομένων και θα προωθηθεί στο διαδίκτυο.

    Πως δημιουργήθηκε -στόχοι

    Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης δημιουργήθηκε από την ανάγκη της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης. Στεγάζεται σε ένα πέτρινο νεοκλασικό του 1899 στην οδό 14ης Μαίου 63 στην Αλεξανδρούπολη.

    Η θεματολογία αναπτύχθηκε έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει μια εικόνα για την παραδοσιακή ζωή στη Θράκη από τα τέλη του 17ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι μέρος της ιδιωτικής συλλογής της κ. Γιαννακίδου-3000 αντικέιμενα και ερευνητικό υλικό.

    "Σκοπός του Μουσείου δεν είναι μόνο η αισθητικά και μουσιολογικά αποδεκτή έκθεση κάποιου υλικού, αλλά η προώθηση της μελέτης και προβολής του λαϊκού πολιτισμού της θράκης, ώστε το μουσείο να αποτελέσει μια βάση, ένα ορμητήριο, μια αφορμή για επανεκτίμηση της παράδοσης μέσα από παράλληλες δραστηριότητες, κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που απευθύνονται και θα ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα τους νέους'', είπε η κ. Γιαννακίδου και πρόσθεσε "Στόχος του Μουσείου δεν είναι η συντήρηση του φολκλόρ, αλλά η δημιουργία ενός ζωντανού τόπου γνωριμίας με τον λαικό πολιτισμό και τα έθιμα, η δημιουργία μιας στάσης ζωής με την παράδοση και τον κόσμο γενικότερα''.

    Το εκθεσιακό υλικό οργανώθηκε ως εξής

    Ισόγειος χώρος

    - Ενδυματολογία 22 φορεσιές, ενδυματολογικός χάρτης του Εβρου και video με έθιμα κεφαλοδέματα και συμβολισμοί.

    - Λατρεία στη θράκη κειμήλια από ντόπιο και προσφυγικό πληθυσμό video" τα δρώμενα σήμερα στη θράκη''.

    - Χάλκινα-πήλινα-διατροφή Προβιομηχανική ζαχαροπλαστική στη θράκη.

    Χώρος της αυλής

    Σουσαμετριβείο-χάρτης καταγραφής σουσαμετριβείων στον Έβρο.

    Στο παράσπιτο της αυλής δημιουργήθηκε ένα παραδοσιακό βαφείο όπου εκτίθεται υλικό από τις βασικές υφαντικές ύλες μαλλί, μετάξι, λινάρι, μπαμπάκι και χάρτης καταγραφής "μπογιατζίδικων'' του Έβρου.

    Υπόγειος χώρος (καλλιέργειες, σκούπα, μέλι, δημητριακά, κρασί, αποστακτήρες, καπνά). Επίσης στο υπόγειο προβάλλονται video με θέματα ιστορίας της θράκης, το φυσικό περιβάλλον και οι παραδοσιακές καλλιέργειες από την προϊστορία εως σήμερα και οι λατρευτικοί χώροι στον Εβρο.

    Στο στεγασμένο χώρο της αυλής λειτουργεί ένα μικρό καφέ και πωλητήριο όπου μπορεί ο επισκέπτης να απολάυσει παραδοσιακές γεύσεις του τόπου, να χαρεί και να προμηθευθεί αντικείμενα που αντλούν την αισθητική τους από τον πλούτο της θρακικής λαϊκής παράδοσης .

    Ολγα Ορφανίδου

    [06] ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2005 (10:47 UTC+2)

    Η 4η διοργάνωση του Φεστιβάλ πειραματικού κινηματογραφικού βίντεο και νέων μέσων «Παράξενη Οθόνη» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την Τετάρτη 12 έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2005.

    Η «Παράξενη Οθόνη» διοργανώνεται από την Ομάδα Anemicinema, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Παρουσιάζει στο κοινό νέες παραγωγές οπτικοακουστικών έργων που προτάσσουν ένα πειραματικό ύφος και αναζητούν νέες μορφικές λύσεις σε ζητήματα εικόνας, ρυθμού και αφήγησης και χρησιμοποιούν γι' αυτό το σκοπό είτε νέες είτε παλαιότερες τεχνολογίες και τρόπους χρήσης τους.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνιστικό τμήμα με πειραματικές ταινίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταινίες νέων δημιουργών από τη Σλοβενία και αφιέρωμα στον Άγγλο κινηματογραφιστή και video-artist Stephen Littman με μια εκτενή παρουσίαση του έργου του και με δύο mastreclass όπου θα παρουσιάσει ο ίδιος τα σχετικά με τη δουλειά του. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν τρεις οπτικοακουστικές παραστάσεις από τους 2L8 Theatre, τους Free Call και τους Alma Kalma.

    [07] ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΟΥ ΜΜΘ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2005 (10:29 UTC+2)

    Με τρεις ατμοσφαιρικές βραδιές στον κόσμο της βραζιλιάνικης μουσικής, της τζαζ και του καμπαρέ ανοίγει φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων Μουσική στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα δευτεριάτικα βράδια.

    Ο κύκλος αυτός παρουσιάζει νέους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη σε δημοφιλείς συναυλίες.

    Στις 10 Οκτωβρίου, στις 20.30, το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων σε μία Βραδιά Τζαζ θα παρουσιάσει αγαπημένα έργα των Γκέρσουϊν, Πιατσόλα, Μονκ και άλλων. Στις 14 Νοεμβρίου, στις 20.30, ο κύκλος συνεχίζεται με Βραζιλιάνικη μουσική για κιθάρα με τον Gerhard Reichenbach (Γκέρχαρντ Ράιχενμπαχ), σε έργα Μπόνφα, Περέιρα, Βίλα Λόμπος κ.α. Βραδιά καμπαρέ με έργα Κουρτ Βάιλ και τις αγαπημένες μελωδίες των Youkali, Surabaya Johnny και Happy End θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, στις 20.30 με την Μαρίνα Βουλογιάννη (φωνή) και Νίκο Ζαφρανά (πιάνο).

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Η τιμή των εισιτηρίων είναι 10 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 October 2005 - 18:13:44 UTC