Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [02] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
  • [04] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ - ΠΓΔΜ -
  • [05] ΠΓΔΜ:ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΑ
  • [06] EUROCUP: ΒΑΛΜΠΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 64-82
  • [07] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 86-70
  • [08] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΡΑΦΣΚΙ
  • [09] ΞΑΝΘΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [10] ΒΟΛΕΪ: ΝΕΑ ΝΙΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Ρώμη, 4 Νοεμβρίου 2005 (16:56 UTC+2)

    Στο Lecce της Ιταλίας υπεγράφη σήμερα η Διακρατική Συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του Ελληνο-Ιταλικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, με τον οποίο θα συνδεθούν τα συστήματα φυσικού αερίου των δύο χωρών.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σαλαγκούδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νίκος Στεφάνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε. κ. Ραφαήλ Μωησής, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, κ. Δημήτρης Πλατής, και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΠΑ.

    Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Μαζί με τον συνάδελφό μου υπουργό Παραγωγικών Δραστηριοτήτων της Ιταλίας κ. Κλαούντιο Σκαγιόλα, υπογράψαμε τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τη κατασκευή του έργου διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

    Στην τελετή της υπογραφής της Συμφωνίας παρέστη και ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

    Το έργο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις δύο χώρες και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη κατασκευή του υποθαλάσσιου Ελληνο-Ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, οι χώρες μας μαζί με την Τουρκία μετατρέπονται σε ενεργειακό δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Κασπία στις μεγάλες δυτικές αγορές.

    Σε όλο το προηγούμενο διάστημα οι δύο κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των εταιρειών Edison και ΔΕΠΑ, συνεργάστηκαν στενά για την από κοινού προώθηση του έργου που έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η συμφωνία αυτή, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά, το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεών τους, με ένα και μόνο σκοπό.

    Την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, τη περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή Ένωση και τη βούλησή μας να μετατρέψουμε την ευρύτερη περιοχή σε χώρο ανάπτυξης προς όφελος των λαών μας αλλά και των λαών της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης».

    [02] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2005 (16:22 UTC+2)

    Παραιτήθηκε σήμερα από το αξίωμα του βουλευτή ο Αχιλλέας Καραμανλής που είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές με την ΝΔ στο νομό Σερρών.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής είχε ορκιστεί βουλευτής στις 12 Μαΐου, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου η οποία δημιούργησε «καραμπόλα εδρών» καθώς έκρινε ότι πρέπει να προσμετρηθούν τα λευκά ψηφοδέλτια στο εκλογικό μέτρο, για το νομό Πέλλας.

    Στην επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Βουλής, και ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Σώματος, Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Αχιλλέας Καραμανλής αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Μετά την πρόθεση που εξεδήλωσε η κυβέρνηση να ανατρέψει για το μέλλον την πρόσφατη απόφαση -νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας επανεξελέγην βουλευτής, θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθώ του βουλευτικού αξιώματος».

    «Η απόφασή μου αυτή» -συνεχίζει- «οφείλεται ακριβώς στους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκα την απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία, όπως είναι σε όλους γνωστό, ούτε προκάλεσα ούτε επεδίωξα. Εννοώ το σεβασμό μου προς τις δικαστικές αποφάσεις και τους νόμους της πατρίδος μου.

    »Ο σεβασμός αυτός μου εστοίχισε μια οδυνηρά και πολύμηνη ψυχική δοκιμασία λόγω των λυσσαλέων επιθέσεων που δέχθηκα με ταπεινότατα κίνητρα και καθαρώς συκοφαντικό περιεχόμενο.

    »Η δοκιμασία μου αυτή, αλλά και ο εις βάρος της ΝΔ θόρυβος κατά τη διάρκεια εκδικάσεως της υποθέσεως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το κόμμα στο οποίο ανήκω και έχω υπηρετήσει επί σαράντα και πλέον χρόνια, είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταβολής του τρόπου υπολογισμού των ψήφων για την ανάδειξη των βουλευτών, όπως έπραξε με την απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο».

    Και ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής καταλήγει:

    «Στην περίπτωση αυτή δεν θα είχα ασφαλώς κανέναν λόγο να αποδεχθώ την απόφαση, επανερχόμενος στη Βουλή. Προπαντός δε, θα είχε αποτραπεί η αδίστακτη εκμετάλλευση της υποθέσεως από το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο, μέσω της συκοφαντήσεως του ονόματός μου, επιχείρησε να πλήξει την ιστορία και το ήθος της ΝΔ».

    [03] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

    Ηγουμενίτσα, 4 Νοεμβρίου 2005 (18:54 UTC+2)

    «Ο λαός ζητά και πάλι από το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει τη χώρα μετά τις επόμενες εκλογές, γιατί η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα τα οποία πρέπει να βρουν τη λύση τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στο νομό.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα αγροτικά θέματα, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στον αγροτικό κόσμο και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί με σωστό τρόπο η νέα κοινή αγροτική πολιτική, ώστε να υπάρξει μια νέα μορφή αγροτικής ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τη θέση ότι αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης της χώρας στα επόμενα χρόνια θα είναι η Περιφέρεια και για αυτό, όπως ανέφερε, η κεντρική διοίκηση πρέπει να βοηθήσει ώστε οι διάφορες περιοχές της χώρας να βρουν την αναπτυξιακή τους ταυτότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου μετέβη στη συνέχεια στην Ηγουμενίτσα, όπου τον υποδέχθηκαν οι νομάρχες Θεσπρωτίας Ηλίας Λιάκος και Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε με εκπροσώπους φορέων της περιοχής και τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου τα προβλήματά τους.

    Σε σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι η Ήπειρος είναι για το ΠΑΣΟΚ μια περιοχή προτεραιότητας για να συγκλίνει με γρήγορο ρυθμό. Γι' αυτό, είπε, πρέπει να γίνει επένδυση στον άνθρωπο, στην ποιότητα των προϊόντων τα οποία πρέπει να έχουν ονομασία προελεύσεως, να έχουν αξία και να είναι ανταγωνιστικά.

    Επίσης ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει από τη γραφειοκρατία της Αθήνας και η Περιφέρεια πρέπει να αναδειχτεί σε βασικό μοχλό της ανάπτυξης μέσα από ένα νέο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκτήσει η αυτοδιοίκηση το ρόλο που πρέπει.

    Μετά τη συζήτηση με τους φορείς της περιοχής, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το δημαρχείο της Ηγουμενίτσας όπου είχε συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης και ακολούθως μετέβη σε τοπικό στέκι νεολαίας όπου παρέμεινε επί μια ώρα συζητώντας με νέους της περιοχής που είχαν κατακλείσει το χώρο.

    Ο κ. Παπανδρέου συνοδεύεται στην περιοδεία του από τα στελέχη του Κινήματος Αλέκο Παπαδόπουλο, Βάσω Παπανδρέου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Μανόλη Σκουλάκη, Γιάννη Μανιάτη, τους τοπικούς βουλευτές Βαγγέλη Αργύρη και Μιχάλη Παντούλα, καθώς και το βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστο.

    Το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας.

    Κατά την έναρξη της περιοδείας του στην Ήπειρο, στο δημοτικό διαμέρισμα Δραμεσίου Δωδώνης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

    Είναι ένα αίτημα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, των κατοίκων όλων των ορεινών περιοχών της χώρας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το χειμώνα. Θα συμπαρασταθούμε στο αίτημα αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, γιατί όπως τόνισε, είναι θέμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

    [04] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ - ΠΓΔΜ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Σκόπια, 4 Νοεμβρίου 2005 (09:19 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε από τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Βλάντε Μπούτσκοφσκι να αναβληθεί η συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της περιοχής που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στην Πρίστινα, μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta επικαλούμενο πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Κοστούνιτσα ζήτησε από τον κ. Μπούτσκοφσκι αναβολή της συνάντησης των πρωθυπουργών της ΠΓΔΜ, Βλάντε Μπούτσκοφσκι, της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Μπαϊράμ Κοσούμι στην Πρίστινα.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Kanal 5 μετέδωσε ότι η συνάντηση των Μίλο Τζουκάνοβιτς, Σαλί Μπερίσα, Βλάντε Μπούτσκοφσκι και Μπαϊράμ Κοσούμι αναβλήθηκε μετά από αίτημα της διεθνούς κοινότητας, η οποία ζήτησε να διεξαχθεί η συνάντηση σε κάποια άλλη χρονική περίοδο.

    Η UNMIK και η Ε.Ε. εκτίμησαν ότι μετά την εποικοδομητική στάση του κ. Κοστούνιτσα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο δεν υπάρχει ανάγκη διεξαγωγής περιφερειακής συνάντησης, στην οποία δεν θα μετείχε εκπρόσωπος της Σερβίας, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων.

    Η συνάντηση, σύμφωνα με το Beta, θα πραγματοποιηθεί στην Πρίστινα εντός των επόμενων δύο μηνών.

    [05] ΠΓΔΜ:ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 4 Νοεμβρίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν εντοπίστηκε τελικώς ο ιός της γρίπης των πτηνών στη χώρα, αφού οι εξετάσεις που έγιναν σε ένα κοτόπουλο, το οποίο βρέθηκε νεκρό τον περασμένο μήνα, ήταν αρνητικές.

    "Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά", τόνισε ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας της χώρας, Σλόμπονταν Τσοκρέφσκι.

    Το ύποπτο πτηνό ήταν ένα από τα περίπου 1.000 που βρέθηκαν νεκρά στα μέσα Οκτωβρίου σε δύο χωριά που απέχουν 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Σκοπίων. Τα δείγματα είχαν σταλεί προς εξέταση σε εργαστήριο του Λονδίνου.

    Ο Τσοκρέφσκι επισήμανε ωστόσο ότι τα αποδημητικά πτηνά εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις βαλκανικές χώρες.

    [06] EUROCUP: ΒΑΛΜΠΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 64-82

    Τίρανα, 4 Νοεμβρίου 2005 (00:05 UTC+2)

    Με ηγέτη τον Πρόδρομο Νικολαϊδη, η Ολύμπια Λάρισας επικράτησε με 82-64 εκτός έδρας της αλβανικής Βαλμπόνα Τιράνων επιτυγχάνοντας την δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της για το EuroCup Challenge.

    Τα δεκάλεπτα: 23-22, 37-42, 50-64, 64-82

    Ο Βαγγέλης Αλεξανδρής χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που είχε στην διάθεση του και οι «πορτοκαλί» επέβαλλαν τον ρυθμό τους από το πρώτο 10λεπτο, χωρίς να αφήσουν τους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους.

    Ο «τίγρης» δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Χρησιμοποίησα όλους τους παίκτες που είχα στην διάθεση μου για να διατηρήσω την ομάδα σε φόρμα, εν όψει του αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή. Έμεινα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα και όσα ήθελα να δω από την ομάδα μου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας.»

    ΒΑΛΜΠΟΝΑ: Σκάνια 2, Κάζνι 12, Μπιμπέρα 5, Μπιλάλι 24, Κάρα 2, Σίμα 19

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Καραβασάνης 3, Μέισον 7, Νικολαϊδης 20, Παπαβασιλείου, Λάππας 8, Αποστολίδης 5, Κακλαμάνος 5, Τριχόπουλος 4, Γιόνζεν 7, Χαρισμίδης 4, Σέινφελντ 13, Στιούαρτ 6

    [07] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 86-70

    Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2005 (23:58 UTC+2)

    Βαριά ήττα με 86-70 γνώρισε ο Ολυμπιακός από την Μπαρτσελόνα μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα στην πρεμιέρα του Β΄ ομίλου της Ευρωλίγκα. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο σημείωσε 26 πόντους σε 23 λεπτά και «εκτέλεσε» τους «ερυθρόλευκους» στη Βαρκελώνη. Ο Έλληνας διεθνής Μιχάλης Κακιούζης δεν έδειξε οίκτο στους συμπατριώτες του σημειώνοντας 9 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Τάιους Έντνι ήταν πολύ μόνος και οι απουσίες των Εουρέλιους Ζουκάουσκας και Σοφοκλή Σχορτσιανίτη... πληγές για τον αδύναμο Ολυμπιακό.

    Τα δεκάλεπτα: 26-16, 44-31, 69-46, 86-70

    Με 6-0 προηγήθηκε η Μπαρτσελόνα μέσα στο Παλάου Μπλαουγκράνα για να ξεφύγει και με 11-3 μετά από εύστοχο τρίποντο του Σαμόντ Ουίλιαμς. Ο Τάϊους Έντνι ανέλαβε μόνος να βγάλει απ' τη δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό και με τρεις διαδοχικές δικές του επιτυχείς προσπάθειες κατάφερε να μειώσει σε 13-8. Οι γηπεδούχοι, ήταν, όμως καλύτεροι και με κορυφαίο τον Έλληνα διεθνή Μιχάλη Κακιούζη που σημείωσε 9 πόντους στην πρώτη περίοδο, εκτόξευσαν τη διαφορά στο +12, 24-12 ένα λεπτό πριν τη λήξη. Φτάνοντας τους επτά προσωπικούς πόντους ο Τάιους Έντνι έγραψε το σκορ πρώτης περιόδου, 26-16 για την ομάδα της Καταλωνίας. Η εικόνα άλλαξε στο δεύτερο δεκάλεπτο υπέρ των «ερυθρολεύκων». Στην άμυνα ήταν η ζώνη 2-3 match up του Γιόνας Καζλάουσκας που έβγαλε εκτός ρυθμού τους Ισπανούς. Και ήταν χάρη σ' αυτή την άμυνα, που ο Ολυμπιακός βγήκε σε διαδοχικούς αιφνιδιασμούς με εκφραστές στην τελική προσπάθεια τους Βασιλόπουλο, Μπάρλο. Το 31-23 υπέρ των γηπεδούχων μετετράπη σε 31-28 στο 16ο λεπτό χάρη σε εύστοχο τρίποντο του Κουίνσι Λιούις και λέι απ του Νίκου Μπάρλου. Η μπάλα από το τζαμπ σουτ του Έντνι είχε αίσια κατάληξει αμέσως μετά, κάτι που επέτρεψε στους «ερυθρόλευκους» να μειώσουν ακόμη και στον έναν πόντο, 31-30. Αυτό δεν άρεσε όμως στον Ισπανό διεθνή γκαρντ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο που σημείωσε τους επόμενους οχτώ πόντους της ομάδας του (με δύο τρίποντα) κι εκτόξευσε τη διαφορά στους +9, 39-30. Μεσολάβησε μία εύστοχη βολή του Άντρια Ζίζιτς για τον Ολυμπιακό, πριν «οπλήσει» και πάλι ο Ναβάρο και με πέντε ακόμη σερί πόντους να γράψει το σκορ ημιχρόνου 44-31.

    Με την επανέναρξη ο Κουίνσι Λιουις ευστόχησε σε δεύτερο τρίποντο, 44-34, αλλά αυτή έμελε να είναι και η τελευταία αντίδραση του Ολυμπιακού μέσα στην Καταλωνία. Το νέο σερί 8-0 από Ουίλιαμς, Τζορντί και Μαρκονάτο ήταν απλώς μια πρώτη γεύση για το τι θα επακολουθούσε. Μέσα σε δύο λεπτά, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς εκτόξευσαν τη διαφορά στους +20, 63-43 με τον Ναβάρο να έχει φτάσει τους 26 πόντους και να παρακολουθεί από τον πάγκο το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Το γεγονός πως τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού σημείωσαν τελικά διψήφιο νούμερο πόντων, θα προϊδέαζε για πολυφωνία στην επίθεση σε κάποιον που δεν είδε τον αγώνα. Όμως, οι Αγαδάκος και Χατζής αφυπνίσθηκαν πολύ αργά, αφού ήδη το παιχνίδι είχε κριθεί. Τυπική διαδικασία η τέταρτη περίοδος με τους «ερυθρόλευκους» να πολεμούν για την τιμή των όπλων, να μειώσουν δηλαδή το -25, 83-58, στο 36' σε-16, 86-70, τελικό.

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ντούσκο Ιβάνοβιτς): Γκασόλ Μ. 6, Σάντα, Θόρντον 12 (3), Τρίας 12 (1), Μπαζίλε 4, Ναβάρο 26 (4), Φούτσκα, Κακιούζης 9 (1), Ουίλιαμς 9 (1), Μαρκονάτο 8

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιόνας Καζλάουσκας): Έντνι 16, Βασιλόπουλος 7 (1), Μπάρλος 8 (1), Χατζής 16 (2), Αγαδάκος 11 (1), Σεϊμπούτις, Λιούις 11 (3), Ζίζιτς 1, Παπαμακάριος, Αργυρόπουλος

    [08] ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΡΑΦΣΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2005 (23:52 UTC+2)

    Με ξαφνικό πρόβλημα εγκατέλειψε την σημερινή προπόνηση της Καλαμαριάς ο Ματσέι Μουράφσκι, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στη μέση και δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Ο παίκτης του Απόλλωνα θα εξεταστεί αύριο το πρωί και, αν δεν έχει κάτι σοβαρό, θα προπονηθεί κανονικά. Στο μεταξύ, ο προπονητής της ομάδας, Ντράγκαν Κοκότοβιτς, πειραματίζεται σε ό,τι αφορά την ομάδα του για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ιωνικό. Και αυτό γιατί, με τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της άμυνας, ο Σέρβος τεχνικός προσπαθεί να βρει λύσεις εκ των έσω ώστε να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Τα προβλήματα αφορούν τους τραυματίες (Παπαδόπουλος Ν.Χ., Σπυρόπουλος) τους τιμωρημένους (Πετκάκης, Φυτανίδης), και τον Παπαδόπουλο Ν.Α. για εξωαγωνιστικούς λόγους.

    Έτσι, στη σκέψη του Κοκότοβιτς είναι να χρησιμοποιήσει στο δεξί άκρο της άμυνας τον νεαρό Σαμουηλίδη και στο αριστερό τον Παρμαξίδη. Όσον αφορά την επίθεση, ο Χάρης Παππάς θα ξεκινήσει από την αρχή το παιχνίδι αντί του Χριστοφορίδη, με τον Ουέλινγκτον να είναι ο παίκτης που θα του δίνει βοήθειες.

    [09] ΞΑΝΘΗ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2005 (23:46 UTC+2)

    Στους ρυθμούς του κυριακάτικου ντέρμπι κορυφής με τον Ολυμπιακό κινούνται τα πάντα στην Ξάνθη. Ο Γιάννης Ματζουράκης προετοιμάζει πυρετωδώς την ομάδα του και, παρ' όλο που δεν το δηλώνει ανοιχτά, ωστόσο ο στόχος είναι η απόσπαση ενός αποτελέσματος, που θα δώσει το δικαίωμα στην ακριτική ομάδα να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Και στην Ξάνθη πιστεύουν ότι μπορούν να το πετύχουν.

    Το ευχάριστο για τον Ματζουράκη είναι ότι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα κι έτσι η ομάδα του θα πάει «πάνοπλη» στον Πειραιά. Η σημερινή προπόνηση περιελάμβανε και το καθιερωμένο δίτερμα της Πέμπτης με την ομάδα των Νέων. Οι επαγγελματίες νίκησαν 4-2, με δύο γκολ του Τσάνγκι και από ένα των Λουτσιάνο, Κάραμπας, ενώ για τους Νέους σκόραραν οι Παλάσκας, Σεφερίδης.

    [10] ΒΟΛΕΪ: ΝΕΑ ΝΙΚΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2005 (23:37 UTC+2)

    «Ζευγάρωσε» τις νίκες του στο Τσάμπιονς Λιγκ του βόλεϊ ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στην Τσεχία την Κλάντνο με 3-1 σετ (25-18, 25-23, 21-25, 25-18), στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της διοργάνωσης και «σκαρφάλωσαν» στη δεύτερη θέση του Β΄ ομίλου. Στο άλλο παιχνίδι της 3ης αγωνιστικής, η Τουρ νίκησε τη Ντιναμό Μόσχας με 3-2 σετ (25-21, 37-39, 20-25, 25-18, 15-12).

    Η βαθμολογία (σε 2 αγώνες)

    1. Ντιναμό Μόσχας 5 8-5 -3 αγ.

    2. Ολυμπιακός 4 6-3

    2. Τουρ 4 6-3

    4. Φριντρισχάφεν 2 4-6

    5. Κλάντνο 2 2-9 -3 αγ.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2005 (10:30 UTC+2)

    Μια έκθεση και δύο παρουσιάσεις - συζητήσεις διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επαναδιατυπώσεις», στον εκθεσιακό του χώρο (Μητσαίων 7, Αρχαία Αγορά).

    Συγκεκριμένα, θα φιλοξενήσει έκθεση Φωτογραφίας του Παύλου Δ. Σατόγλου με τίτλο «Αναμνήσεις από τον παράδεισο», η οποία θα λειτουργήσει από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

    Ο καλλιτέχνης θα δώσει διάλεξη για «Το Διαπόραμα και η τεχνική του» την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

    Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ. θα γίνει προβολή του φιλμ «ARAKIMENTARI» του Τravis Close, γύρω από την ζωή και το έργο του διάσημου Ιάπωνα Φωτογράφου, NOBUYOSHI ARAKI.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 4 November 2005 - 19:13:47 UTC