Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 170 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ
  • [04] ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΤΣΕΧΙΑ
  • [05] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • [06] Η ΠΓΔΜ ΘΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ, ΛΕΕΙ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Γ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ
  • [08] Γ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ"
  • [09] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ UNESCO AΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 170 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Παρίσι, 5 Νοεμβρίου 2005 (10:02 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν οι ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας έως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Αστυνομικές αρχές ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν στην διάρκεια των επεισοδίων τουλάχιστον 355 αυτοκίνητα, ενώ έγιναν τουλάχιστον 170 συλλήψεις νεαρών Γάλλων προερχόμενων από οικογένειες κοινωνικά αποκλεισμένων εθνικών μειονοτήτων.

    Οι ταραχές επεκτάθηκαν πέραν των προαστίων του Παρισιού, με συγκρούσεις να αναφέρονται στη Νάντη, τη Ρεν, τη Μασσαλία και άλλες επαρχιακές πόλεις.

    Στην Πιερφίτ, κοντά στο Παρίσι, περίπου 100 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μια πολυκατοικία μετά από εμπρησμό στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Σημειώθηκε επίσης μια απόπειρα εμπρησμού σε εβραϊκή συναγωγή, που πάντως προκάλεσε μόνο μικρές υλικές ζημιές.

    Νηπιαγωγεία, επιχειρήσεις και αποθήκες πυρπολήθηκαν. Πολλές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έγιναν το αντικείμενο της οργής νεαρών. Οι ζημιές ανέρχονται σε "εκατομμύρια ευρώ", σύμφωνα με τις αρχές.

    Οι ταραχές ξέσπασαν μετά το θάνατο δύο νεαρών που κατεδίωκαν αστυνομικοί την 27η Οκτωβρίου. Συνεχίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο για ένατη συνεχόμενη νύκτα. Η κυβερνητική αδιαφορία, η υψηλή ανεργία και ο περιορισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε προάστια-γκέτο αποτέλεσαν το "προσάναμμα" για το ξέσπασμα της βίας.

    Οι ταραχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται οι χειρότερες στη Γαλλία τα τελευταία 10 χρόνια, εξώθησαν οργανώσεις της Γαλλικής αριστεράς να ζητήσουν την παραίτηση του Σαρκοζί.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2005 (23:48 UTC+2)

    Την ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από την επομένη των εκλογών, όποτε κι αν γίνουν αυτές, διακήρυξε από την Ηγουμενίτσα, όπου μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση φίλων και οπαδών του Κινήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου συνδύασε την αναφορά του αυτή με την παρουσίαση αφενός 10 σημείων των προτάσεων του κόμματός του αλλά και με μία ακόμη σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού , αναφέροντας ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει προσβληθεί από τη νόσο των αποδημητικών πτηνών και γι' αυτό σύντομα θα μας αφήσουν να κυβερνήσουμε ξανά τη χώρα. Ανέφερε επίσης ότι το μήνυμα που στέλνει ο λαός της Ηπείρου προς την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία είναι ως εδώ και μη παρέκει.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη ήρεμη δύναμη του λαϊκού κινήματος και των προοδευτικών δυνάμεων και ότι στο διάστημα που είναι στην αντιπολίτευση έδειξε ότι μαθαίνει από τα λάθη του και πρόσθεσε ότι σύντομα θα κληθεί να αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας , όχι για να τα χρησιμοποιήσει για ίδιο όφελος αλλά για να δώσει εξουσία στο λαό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι μετά από δύο περίπου χρόνια από την εκλογική ήττα του κόμματός του, ο λαός στρέφεται και πάλι προς το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προσδοκά πολλά . Αναρωτιέται όμως, πρόσθεσε, αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αν έχει πρόγραμμα και αν έχει αλλάξει το ίδιο. Απαντάμε ναι και στα τρία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η νέα πρόταση του κινήματος βασίζεται στην αξία που λέγεται άνθρωπος, η οποία αποτελεί και τη βασική κατεύθυνση του κόμματος για την επόμενη τετραετία.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου την κατηγόρησε ότι διέψευσε τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει στο λαό με τα μεγάλα λόγια που είχε πει προεκλογικά . Επίσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διέψευσε προσωπικά ο ίδιος τις προσδοκίες του λαού, με όσα σήμερα δεν πράττει και ενώ υποσχέθηκε σεμνότητα και ταπεινότητα οι λέξεις αυτές έγιναν αλαζονεία, αυταρχισμός και αδιαφάνεια σε κάθε τομέα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτεταμένη αναφορά σε θέματα διαφάνειας στα οποία ενέταξε την απογραφή , χαριστικές πράξεις με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τον επαναπατρισμό μαύρου και αδήλωτου χρήματος , την άσκηση εξωτερικής πολιτικής και τις προσλήψεις στο δημόσιο.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για την οποία, όπως τόνισε, οι διαδικασίες αγοράς είναι αδιαφανείς. Γίνεται, πρόσθεσε, με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό και διατύπωσε ερωτήματα σχετικά μέσα από ποιές διαδικασίες έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων αεροσκαφών και με ποιό επιχειρησιακό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη συγκεκριμένη αγορά έγινε χωρίς εισήγηση από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

    Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Παπανδρέου στα θέματα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα οι οποίες, όπως τόνισε, γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες μέσω της "γαλάζιας συνέντευξης" και κάλεσε τις πολιτικές νεολαίες και ιδιαίτερα την ΚΝΕ και τη νεολαία του ΣΥΝ , χωρίς να αφήσει απέξω την ΟΝΝΕΔ να επαναστατήσουν απέναντι στο εξευτελιστικό όπως το χαρακτήρισε σύστημα προσλήψεων.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του Αχιλλέα Καραμανλή τονίζοντας ότι καλά έκανε ο παραιτηθείς βουλευτής αλλά καθυστέρησε πολύ.Δεν έπρεπε, πρόσθεσε, να δεχθεί να επιστρέψει στη Βουλή από την πίσω πόρτα με ένα πρωτοφανές πραξικόπημα που αλλοίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Την πόρτα της Βουλής, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την είχε κλείσει στον Αχιλλέα Καραμανλή ο λαός και την άνοιξε η Νέα Δημοκρατία με αντικλείδι. Το θέμα της κλοπής της έδρας από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, παραμένει και πρόσθεσε ότι όλοι παραμένουν έκθετοι και υπόλογοι.

    Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία την οποία κατηγόρησε ότι προεκλογικά έκανε σημαία της την ηθικολογία και όχι το ήθος, το οποίο είναι στάση ζωής. Η ηθικολογία τόνισε είναι προπέτασμα για τη διαφθορά, την οποία ο κ. Παπανδρέου συνδύασε με τις καθημερινές παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι δεν είχε αντιστάσεις απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου τον χαρακτήρισε αναξιόπιστο όπως αναξιόπιστος ,τόνισε, ήταν και ο προϋπολογισμός του 2005 τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει ως τον πρώτο αξιόπιστο προϋπολογισμό της χώρας. Το νέο προϋπολογισμό, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, οι Βρυξέλλες τον πέταξαν από το παράθυρο.

    Ο προϋπολογισμός, πρόσθεσε, δεν είναι ένα απλό θέμα, πρόκειται για τη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και η διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανή αλλά και σπαταλά σημαντικούς πόρους.

    Τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση δια του κυρίου Αλογοσκούφη προχωρά σε νέα σκληρή λιτότητα για τον ελληνικό λαό με αυξήσεις μικρότερες από τον πληθωρισμό ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι τιμές των υπηρεσιών των ΔΕΚΟ, μειώνονται περισσότερο οι δημόσιες επενδύσεις και κόβονται τα χρήματα της ανάπτυξης της περιφέρειας παρά τα μεγάλα προεκλογικά λόγια. Επίσης τόνισε, ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση εμμέσων φόρων που χτυπούν το μέσο Έλληνα, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να δώσει το επίδομα θέρμανσης την ώρα που δίνει φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις. Και ερμήνευσε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης ως πολιτική υποταγής στα συμφέροντα των λίγων , μιας πολιτικής που υποστηρίζει ότι το δίκιο έχει ο ισχυρός και δεν αναγνωρίζει την ισχύ του δικαίου την οποία υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στο κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για την ανάγκη παρουσίας ενός συντονιστή στην κυβέρνηση. Όμως τόνισε, ότι αυτό είναι δουλειά του πρωθυπουργού και αναρωτήθηκε μήπως η ΝΔ χρειάζεται συντονιστή του πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευρισκόμενος στην περιοχή της Ηπείρου , μια περιοχή που έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό μεταναστών αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και επισήμανε τον κίνδυνο να ζήσουμε σκηνές σαν αυτές που ζει η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες αν δεν ακολουθήσουμε πολιτική ομαλής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και ακολουθήσουμε την φοβική πολιτική της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις δημοτικές εκλογές τονίζοντας ότι έχουν διπλή σημασία. Πρώτον την αντίσταση στα αυταρχικά σχέδια της ΝΔ για την άλωση της αυτοδιοίκησης και δεύτερον την επιλογή από το ΠΑΣΟΚ άξιων υποψηφίων οι οποίοι θα είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση με ένα νέο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άλλο πρότυπο εξουσίας από εκείνο της ΝΔ, ένα πρότυπο που θέλει τον πολίτη να συμμετέχει αλλά και να ελέγχει. Θέλουμε, τόνισε, να μεταφέρουμε εξουσία και όχι να δημιουργήσουμε νέα φέουδα.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Σε κλίμα εντονότατης αντιπαράθεσης (αν και ορισμένα στελέχη κάνουν λόγο για διχαστικό κλίμα) πραγματοποιείται από το πρωί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, με θέμα την πολιτική του κόμματος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του επομένου έτους, ωστόσο στο επίκεντρο βρίσκεται η υποψηφιότητα για το Δήμο της Αθήνας, με τους κ. Αλαβάνο και Παπαγιαννάκη να επιμένουν στις θέσεις τους.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανήλθε στην υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα και προκάλεσε όσους αντιδρούν στην υποψηφιότητα αυτή να ζητήσουν εσωκομματικό δημοψήφισμα. Από την πλευρά του, ο Μ. Παπαγιαννάκης, που προσήλθε στη συνεδρίαση ενισχυμένος μετά την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας, όχι μόνο δεν υπαναχώρησε, αλλά αντίθετα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση ζητώντας να γίνει σεβαστό το καταστατικό του κόμματος.

    Ειδικότερα, στην εισήγησή του, ο κ. Αλαβάνος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου μετά τις εξελίξεις στην οργάνωση Α' Αθήνας, είπε ότι δεν αισθάνεται ηττημένος τονίζοντας ότι «δεν θεωρώ ήττα του οποιουδήποτε τυχαίνει να ασκεί την Προεδρία του ΣΥΝ, όταν ένα νομαρχιακό όργανο, όταν η ΚΠΕ, όταν ακόμη ένα Συνέδριο δεν συμμερίζεται ακριβώς τις ίδιες επιλογές με αυτόν που ασκεί την Προεδρία».

    Ήττα, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, είναι το να εξατμισθεί η αίσθηση αλληλεγγύης που πρέπει να διατηρούμε, ειδικά τις στιγμές που έχουμε διαφορετικές επιλογές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στην απόφαση της ΝΕ Α' Αθήνας για τον Μ. Παπαγιαννάκη, αφού έπλεξε το εγκώμιο του τέως συναδέλφου του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφού είπε ότι είναι εξαιρετική πρόταση για υποψηφιότητα (όπως και του κ. Μπαρτζώκα) επανήλθε στην υποστήριξη της υποψηφιότητας του Α. Τσίπρα, λέγοντας ότι είναι ανάγκη ο ΣΥΝ να ανοιχθεί κυρίως προς τη νεολαία, με μια τολμηρή προσπάθεια και υποψηφιότητα.

    Στον κ. Αλαβάνο έμμεσα, αλλά με σαφήνεια απάντησε ο κ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος στην ομιλία του είπε ότι δέχθηκε να είναι υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, τονίζοντας ότι ήδη είναι υποψήφιος της ΝΕ Α' Αθήνας. Ο κ. Παπαγιαννάκης εξέφρασε την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν κάποιοι στο κόμμα αυτές τις διαδικασίες και σημείωσε λέγοντας ότι «επειδή είμαι πείσμων, είμαι υποψήφιος και απαιτώ να τηρηθεί το καταστατικό». Ο κ. Παπαγιαννάκης πρόσθεσε ότι «μόνο ως εκεί αντέχουν τα όρια της κομματικής μου νομιμότητας. Οτιδήποτε άλλο συμβεί, κατέληξε, θα αγγίζει τα όρια της παρωδίας και του καταστατικού πραξικοπήματος».

    Οι εργασίες της ΚΠΕ του Συνασπισμού θα ολοκληρωθούν αύριο (Κυριακή) το απόγευμα.

    [04] ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΤΣΕΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2005 (11:31 UTC+2)

    Διπλάσιος ήταν ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών στην Τσεχία, αλλά και οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν στη χώρα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Τσεχίας, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 21η Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, για το εν λόγο τρίμηνο, ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών ανήλθε σε 11.300, οι οποίοι πραγματοποίησαν 34.000 διανυχτερεύσεις. Επιπλέον η Ελλάδα, κατατάσσεται στην 19η θέση (από την 20η), μεταξύ των εθνικοτήτων που επισκέπτονται την Τσεχία - οι τρεις πρώτες χώρες είναι οι: Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τσέχικου Οργανισμού στην Ελλάδα, Παναγιώτη Μελέτη, βασικοί στόχοι του Οργανισμού είναι μέσα στην προσεχή 5ετία, ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Τσεχία να αυξηθεί από 40.000 ετησίως σε 75.000 και η μέση διάρκεια παραμονής τους να μεγαλώσει κατά 1-2 μέρες (από 4 που είναι τώρα), καθώς επίσης να διευρυνθούν οι προορισμοί επίσκεψης για τον Ελληνα επισκέπτη, πέραν της Πράγας.

    [05] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Υ.Μ.Ε. Μ. ΛΙΑΠΗ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2005 (23:30 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη, πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η έκθεση που ανοίγει αύριο τις πύλες της για το ευρύ κοινό θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου και αναμένεται να προσέλθουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ, πάνω από 350.000 επισκέπτες.

    Στη φετινή έκθεση μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, θα παρουσιαστούν 50 νέα μοντέλα και σχεδόν άλλες τόσες ανανεωμένες ή νέες εκδόσεις μοντέλων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς και μία σειρά πρωτότυπων και αγωνιστικών αυτοκινήτων. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν test drive εντός και εκτός δρόμου, ασκήσεις σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, προσομοιωτές οδήγησης κ.λ.π.

    Μεταξύ άλλων εκθεμάτων θα βρίσκονται τα νέα μοντέλα Daihatsu D-Compact, Skoda Octavia5 RS, Peugeot 407 Coupe, Nissan Tone&Micra C+C, Jaguar XK Advanced Lightweight Coupe, Fiat Grande Punto, Volvo C70, Opel Vectra OPC, Audi Q7, Renault Clio 3, Toyota Yaris και πολλά άλλα.

    Η 6η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου θα έχει 12ωρη λειτουργία καθημερινά από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ. ενώ το εισιτήριο θα κοστίζει 9 ευρώ.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιείται αύριο το 4ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα το αυτοκίνητο, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το ΑΠΕ. Πρωτεύων στόχος του συνεδρίου παραμένει πάντοτε η έγκυρη ενημέρωση γύρω από τα κυριότερα θέματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

    [06] Η ΠΓΔΜ ΘΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ, ΛΕΕΙ Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 5 Νοεμβρίου 2005 (11:17 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, αναφέρει ότι η πΓΔΜ θα διαδραματίσει μικρό αλλά εποικοδομητικό ρόλο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική θέση του Κοσσυφοπεδίου. Σε σχόλια σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπούτσκοφσκι ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τις προσπάθειες των Σκοπίων για ανάπτυξη καλών σχέσεων με τις γείτονες χώρες και ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας.

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Γ. ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2005 (16:24 UTC+2)

    Το Συμβούλιο του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση, αύριο (Κυριακή), στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Ολυμπιάδα (Ολυμπιάδος 99).

    Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος ο Γρηγόρης Γκρετσάκης με το συγκρότημά του.

    [08] Γ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2005 (11:42 UTC+2)

    Μία μοναδική έκδοση, το ογκώδες έργο του Γιώργου Αναστασιάδη «Η Θεσσαλονίκη στιος συμπληγάδες του 20ου αιώνα», κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του University Studio Press της Θεσσαλονίκης.

    Οι προσεγγίσεις και οι διερευνήσεις του καθηγητή της Πολιτικής Ιστορίας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Γιώργου Αναστασιάδη, στο παλίμψηστο της Θεσσαλονίκης (από το 1912 ως την «θαμπή εποχή» του ΄50),επιστρατεύονται βελτιωμένες και επαυξημένες οι πιό πολλές,για να συγκροτήσουν μια ελκυστική και τεκμηριωμένη πρόταση ανάγνωσης και δημιουργικής ανασύνθεσης του ιστορικού υπόβαθρου της Θεσσαλονίκης, καθώς διέρχεται μέσα από τις συμπληγάδες του 20ου αιώνα ως «ανοχύρωτη», ως «ανυπεράσπιστη» και «μοιραία» πόλη.

    Με όχημα το ευαίσθητο και διεισδυτικό ιστοριογραφικό, λογοτεχνικό και δημοσιογραφικό βλέμμα, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, αποθησαυρίζεις τα πιό σημαντικά ή χαρακτηριστικά κοιτάσματα ή σπαράγματα της γόνιμης μνήμης από τις περιπέτειες της Θεσσαλονίκης στα χρόνια του Α΄παγκοσμίου Πολέμου, της κατοχής και του χαμού των εβραίων της πόλης, του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου.

    Παραθέτουμε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο του Γ.Αναστασιάδη, από το κεφάλαιο «Τα αιτήματα», καθώς εμπεριέχει ορισμένες πολύ σημαντικές πιστεύουμε προτάσεις για τη διάσωση και καταγραφή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης:

    Η ιστορία της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα δεν διδάσκεται στα Σχολεία και στα Πανεπιστήμια και δεν διαθέτει ακόμη ένα ειδικό βιογραφικό λεξικό όπου ο ερευνητής να μπορεί να βρει στοιχειώδεις έστω πληροφορίες για τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την ιστορική φυσιογνωμία την πόλης.

    Και ωστόσο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον «επιστημονικό παράδειγμα» για την ιστορικότητα μια χαρακτηριστικής πολυπολιτισμικής, βαλκανικής και μεσογειακής πολιτείας στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής και για τις συναντήσεις της με τις συμπληγάδες της Ιστορίας: «Δεν υπάρχει άλλη πόλη στον ελληνικό χώρο», -γράφει ο Γ. Βαφόπουλος- «που να περπάτησε στην ιστορία μ' ένα τόσο βαρύ φορτίο από πολυποικίλες και πολυδιάστατες εναλλαγές κοινωνικών γεγονότων».

    Βέβαια μετά το 1985 και ιδίως στην τελευταία δεκαετία, αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι σχετικοί με τη Θεσσαλονίκη τίτλοι έργων, που αξιώνουν σήμερα την πλήρη καταγραφή, κατάταξη, αξιολόγηση και αξιοποίησή τους.

    Πρόκειται για όλο αυτό το πληθωρικό, πολυσχιδές και άνισο σε «ειδικό βάρος», corpus πληροφοριών, τεκμηρίων, επισημάνσεων και εικόνων που μπορούμε να αντλήσουμε από τους τόμους, τα επιστημονικά βιβλία και άρθρα, τα πεζογραφήματα, τα λευκώματα, τα πρακτικά των συνεδρίων, τους καταλόγους των ιστορικών εκθέσεων, τις αναμνησιογραφίες και τα απομνημονεύματα, τα χρονογραφήματα, τα αφιερώματα των περιοδικών και τα δημοσιεύματα και ιστορικά αναγνώσματα του Τύπου αλλά και τα έντυπα που εκδόθηκαν για την «παλιά Θεσσαλονίκη» («Θ'97»και «Χίλια Δέντρα» από την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», «Ενενήντα επτά» και «Τάμαριξ» από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ.α.) τέλος το περιοδικό «Θεσσαλονικέων Πόλις» (κυκλοφόρησαν «ινκόγκνιτο» το 1997 τρία αρκετά αξιόλογα σε εμφάνιση και περιεχόμενο τεύχηκαι ήδη από την πολιτιστική Εταιρία επιχειρηματιών Β. Ελλάδος 16 τεύχη στην περίοδο 2000-2004 με σημαντική ανταπόκριση).

    Προκάλεσε άραγε όλη αυτή η «πλημμυρίδα» μια «τομή» στην πορεία της επιστημονικής ιστοριογραφίας της πόλης; Είναι ίσως νωρίς για να δοθούν έγκυρες απαντήσεις, πόσο μάλλον που δεν διαθέτουμε ακόμη μία έστω και συνοπτική επισκόπηση για τη ν εξέλιξη της ιστοριογραφίας της πόλης (από τους πρώτους ιστοριογράφους του αιώνα έως τις μέρες μας).

    Η αίσθησή μου, πάντως, είναι ότι έγιναν πολλά θετικά βήματα, χαράχθηκαν νέοι δρόμοι, δημιουργήθηκε μια άλλη ατμόσφαιρα, σαφώς πιο ευνοϊκή για την έκφραση και αναζήτηση, ακόμη και σε γνωστικές περιοχές που ήταν άλλοτε «απαγορευμένες», άγνωστες ή υποτιμημένες. Ο κύκλος του αναγνωστικού κοινού και η όρεξή του, άνοιξαν στα όρια που επιτρέπει η Θεσσαλονίκη ως κλίμακα και ως «κλίμα». Ένα μέρος του όμως φαίνεται να έχει «κουραστεί» από την υπερκχείλιση των εκδόσεων.

    Μοιάζει έτσι να καταλήγουμε τώρα στο «άλλο άκρο»: ενώ μέχρι το 1985 βρίσκαμε ελάχιστες πηγές για τη σύγχρονη ιστορία την πόλης και αντολούσαμε πληροφορίες, για τα όσα συνέβησαν π.χ. στη Θεσσαλονίκη των κατοχικών, εμφυλιοπολεμικών και μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων, κυρίως από τις σελίδες των πεζογραφημάτων του Β. Βασιλικού, του Γ. Ιωάννου, του Τ. Καζαντζή κ.α., τώρα αρχίζουμε να δυσφορούμε (!) για την πληθώρα των στοιχείων και των μαρτυριών που μας κατακλύζουν.

    Η γνώση όμως του ιστορικού παρελθόντος είναι αναγκαία όχι μόνο για λόγους αυτογνωσίας ή γενικότερης πνευματικής καλλιέργειας αλλά επειδή συνιστά τελικά ένα τεράστιο απόθεμα ιδεών και ερεθισμάτων με άμεση χρησιμότητα: Ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι καταγεγραμμένος στο «σώμα» της Ιστορίας, αρκεί να μπορούμε να ανακαλύπτουμε τα κρίσιμα «ίχνη» και τα σημεία-«κλειδιά» και να τα ερμηνεύουμε με επιστημονικά «εργαλεία», μεθοδολογική συνέπεια, ολόπλευρη τεκμηρίωση και αίσθηση της Ιστορίας.

    Πάντως, μετά από αυτήν την ποσοτική και ως ένα σημείο και ποιοτική ,μεταλλαγή των τελευταίων χρόνων, η ιστοριογραφία την πόλης καθώς ήδη έχουμε εισέλθει στον 21ο αιώνα θέτει τουλάχιστον δύο βασικά αιτήματα:

    1. Να ανακτηθεί το παρελθόν και να αναδειχθεί το ιστορικό-πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης για να γραφεί πλέον μια συλλογική επιστημονική μελέτη, μια σφαιρική και τεκμηριωμένη σύγχρονη πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα, που θα αξιοποιεί όλες τις πηγές ακόμη και τα λεγόμενα «ψίχουλα της ιστορίας» (πως θα μπορούσε κανείς να πει σ' όλους τους Θεσσαλονικείς: «Μην πετάξεις τίποτα». Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αποκτήσουμε συνείδηση διάσωσης), θα ξαναβρίσκει την χαμένη πνοή της Ιστορίας και θα αντιμετωπίζει ενιαία και όχι με επιμέρους προσεγγίσεις την πορεία όλων των κοινοτήτων και των κοινωνικών και θεσμικών μετασχηματισμών που δημιούργησαν τον ιστορικό χαρακτήρα αυτής της πόλης (για να μπορέσει έτσι να εξηγήσει τις αντιφάσεις της, τις ιδιαιτερότητές της, τα «φαντάσματά» της και το σπάνιο πληθυσμιακό αμάλγαμά της από αυτόχθονες, πρόσφυγες, μεταπολεμικούς μετανάστες, Εβραίους, Αρμένιους κλπ, μια σύνθεση που συνδυάζει τον κοσμοπολιτισμό και τον επαρχιωτισμό, το συντηρητικό και το ριζοσπαστικό πνεύμα) σ' ένα ιστοριογραφικό έργο που θα πρέπει επιπλέον -κι αυτό δεν είναι και τόσο αυτονόητο- να διαβάζεται.

    2. Να δημιουργηθεί σ' ένα χώρο αντάξιο της σημασίας του το Μουσείο-Ινστιτούτο τεκμηρίωσης και μελέτης της Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας. Σ' αυτό το «εντευκτήριο» της συλλογικής μνήμης, ειδήμονες και ρέκτες, που νοιάζονται για τη διάσωση της ιστορικής ταυτότητας της πόλης (υπάρχει ήδη ένας πυρήνας στην συμβουλευτική Επιτροπή του Κ.Ι.Θ., που θα πρέπει όμως να διευρυνθεί και με άξιους νέους ερευνητές), μπορούν να συμβάλλουν στην οργάνωση εκδηλώσεων με εκθέσεις, εκδόσεις, ομιλίες, συζητήσεις, προβολές και ξεναγήσεις. (Δεν υπάρχει μόνο ο «αρχαιολογικός περίπατος» της πόλης, υπάρχει και η διαδρομή-περιδιάβαση που πρέπει να σκαρώσουμε στις πλατείες και στα σταυροδρόμια, στα μνημεία και στα κτίρια, που έχουν πολλά να «μαρτυρήσουν» για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα (την εξέγερση του Μάη του '36, τον διωγμό των Εβραίων, την έλευση και εγκατάσταση των προσφύγων, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και τους τόπους της αγοράς, των συναθροίσεων και της λαϊκής καταφυγής κλπ). Στο Μουσείο-Εντευκτήριο της πόλης που θα αποτελέσει τον άξονα γύρω από τον οποίο θα «οικοδομηθεί» η επιστημονική κοινότητα των ερευνητών της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, εντός και εκτός των «ακαδημαϊκών τειχών», θα βρουν στέγη και θα γίνουν προσιτά σ' ένα ευρύτερο κοινό, όλα τα διάσπαρτα σήμερα, ιστορικά και πολιτιστικά κοιτάσματα-τεκμήρια της: Αρχεία (δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά). Βιβλία και αποδελτιωμένα επιστημονικά άρθρα. Εικαστικές δημιουργίες, ταχυδρομικές κάρτες και φωτογραφίες, «Εικόνες λόγου», δηλαδή μαρτυρίες, ανθολογημένες από λογοτεχνικά κείμενα, χρονογραφήματα και ημερολόγια. Κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, παλιές εφημερίδες και περιοδικά. «Οδηγοί της πόλης» και τηλεφωνικοί κατάλογοι. Λευκώματα, φυλλάδια, προκηρύξεις, ημερολόγια, καταστατικά σωματείων, αφίσες, χάρτες, διαφημιστικά έντυπα, προγράμματα, εισιτήρια και ταυτότητες. Η ηχητικά και δισκογραφικά ντοκουμέντα. Και τέλος «ψηφίδες» προφορικής ιστορίας, αντλημένες από ειδικές συνεντεύξεις που πρέπει εγκαίρως να προγραμματιστούν και να πραγματοποιηθούν, γιατί ένας ολόκληρος κόσμος που είχε ή έχει πολλά να μας πει έχει ήδη χαθεί και χάνεται κάθε μέρα. Και μόνη η συγκέντρωση -και η διάσωση- όλου αυτού του ιστορικού αποθέματος συνιστά εγχείρημα που επιβεβαιώνει τον ανεπτυγμένο πολιτισμό μιας πολύς, μιας τοπικής κοινωνίας, που όχι μόνο δεν θέλει να αποκρύψει, αλλά και επιζητεί να αναδείξει τη συλλογική της περιπέτεια και να ανάψει όλους τους προβολείς που θα φωτίσουν και θα αποκαλύψουν μηχανισμούς και διαδικασίες που οδήγησαν στη γνωστή-άγνωστή μας σημερινή Θεσσαλονίκη. Τα ιστορικά αποθησαυρίσματα του Μουσείου, καταλλήλως προβεβλημένα και αξιοποιημένα, θα σφυρηλατήσουν την αίσθηση της Ιστορίας και τις καθημερινές ευαισθησίες και αντιστάσεις, θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε αλώβητη αυτή την κοινή μοίρα και προοπτική που μας συνδέει και μας εμπνέει σ' αυτήν την «Θεσσαλονικέων Πόλις», όπου ανέκαθεν πολλές και μεγάλες υπήρξαν οι κατακτήσεις, οι δυνατότητες και οι προσδοκίες.

    [09] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ UNESCO AΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Ααχεν, 4 Νοεμβρίου 2005 (23:44 UTC+2)

    Ο παγκοσμίου φήμης έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έλαβε σήμερα στην Ααχεν (νοτιοδυτική Γερμανία) το βραβείο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Οι διοργανωτές τίμησαν το έργο του ογδονταχρονου μουσικοσυνθέτη και τη δέσμευσή του στην ειρήνη και στην κατανόηση μεταξύ των λαών.

    "Δεν συναντάει κανείς συχνά έναν μουσικό τόσο δημιουργικό, με τέτοια αίσθηση επιδεξιότητας και τελειότητας, ο οποίος αισθάνεται ευθύνη για το όφελος του κόσμου, της δικαιοσύνης και της πολιτικής", δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιντράσεν Βενκατατσέλουμ.

    Ο Μίκης Θεοδωράκης, που λατρεύτηκε στην Ελλάδα ως η ενσάρκωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και έδωσε μια νέα πνοή στη λαϊκή μουσική, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πολιτικός: "Δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι κάτι άλλο από μουσικός. Για μένα, η μουσική είναι η ζωή", είπε κατά την απονομή του βραβείου.

    Το βραβείο του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ ιδρύθηκε το 1975 από τον βιολιστή Γεχούντι Μενουχίν και απονέμεται στους μουσικούς ή τους μουσικούς θεσμούς, τα έργα ή η δράση των οποίων συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και την ανάπτυξη της μουσικής, υπηρετούν την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ των λαών και προωθούν τη διεθνή συνεργασία και τους άλλους σκοπούς που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και η Συστατική Πράξη της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Η διάκριση αυτή απονέμεται στο Ααχεν από το 1994.

    Με το βραβείο έχουν τιμηθεί, μεταξύ άλλων, ο συνθέτης Ντιμίτρι Σοστάκοβιτς, οι μαέστροι Λέναρντ Μπερνστάιν και Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και οι τραγουδίστριες Σεζάρια Έβορα και Μερσέντες Σόσα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 November 2005 - 19:13:42 UTC