Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-11-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [03] ΔΙΑΦΟΡΑ 2,4% ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η
  • [05] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 78-74 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [06] ΣΕ "ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ" ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚ Ο
  • [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [08] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
  • [09] ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [10] Η ΟΠΕΡΑ ΤURANDOT ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 6 Νοεμβρίου 2005 (17:51 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα συγκαλέσει σήμερα Κυριακή στις 19:00 ώρα Ελλάδας το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας σχετικά με τις ταραχές που συγκλονίζουν τα προάστια τις τελευταίες δέκα ημέρες, ανακοίνωσε η προεδρία.

    Το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας (CSI) απαρτίζεται κυρίως από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομίας και έργο του είναι να προωθεί και να συντονίζει την πολιτική στη μάχη κατά της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

    Οι αστικές ταραχές που πλήττουν τα φτωχά προάστια, στα οποία η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ξένης καταγωγής, επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή με μια σειρά καταστροφών σε κτίρια και την πυρπόληση σχεδόν 1.300 αυτοκινήτων. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Φλώρινα, 6 Νοεμβρίου 2005 (15:43 UTC+2)

    Οι εθνοτικές διαφορές δεν είναι αυτονόητη αιτία σύγκρουσης, τα μικρά, διχόνοιες και μισαλλοδοξίες σκοτώνουν τα μεγάλα και σε ταραγμένες χρονικές περιόδους γίνεται δύσκολη η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε ομιλία του στη Φλώρινα, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα, που ήταν σλαβόφωνος και σκοτώθηκε από τουρκικό απόσπασμα.

    Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, εν όψει της οριστικοποίησης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο και σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η Ελλάδα δεν απειλείται από κανέναν, αλλά πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να διατηρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εγκαινίασε έκθεση ζωγραφικής και ντοκουμέντων για την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, στην αίθουσα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης».

    Ο κ. Παπούλιας εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται στην ελληνική περιφέρεια-«είμαι κι εγώ παιδί της ελληνικής περιφέρειας», είπε χαρακτηριστικά- και σημείωσε πως χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει και η Ελλάδα.

    Εξερχόμενος από την αίθουσα των εγκαινίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για επικείμενη δίκη στην οποία θα εξεταστούν προσφυγές των αυτοαποκαλούμενων «Αλβανών της Τσαμουριάς» και τόνισε πως ότι ήταν να πει για το θέμα το έχει πει.

    Λίγη ώρα αργότερα, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο νομάρχης Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης, στη Λέσχη Αξιωματικών, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στον Καπετάν Κώττα, καθώς το πρωί είχε παραστεί στο μνημόσυνο στο χωριό Κώττα και είχε ξεναγηθεί στο σπίτι του Μακεδονομάχου.

    «Βαριά η κληρονομιά που μας άφησε ο καπετάν Κώττας, η σημαντικότερη φυσιογνωμία των παραμονών του Μακεδονικού Αγώνα», είπε ο κ. Παπούλιας. «Όταν θυμόμαστε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα καλό είναι να συγκρατούμε δύο πράγματα: Το ότι ήταν σλαβόφωνος, είναι γεγονός που δείχνει ότι οι εθνοτικές διαφορές δεν είναι αυτονόητη αιτία σύγκρουσης. Ενώ, το οικτρό τέλος που είχε στο τουρκικό απόσπασμα, προδομένος από τους συμπολεμιστές του, δείχνει ότι αρκετές φορές στην ιστορία τα μικρά, διχόνοιες και μισαλλοδοξίες, σκοτώνουν τα μεγάλα. Το τραγικό τέλος του Κώττα, που προσέφερε πολλά στον ελληνισμό, διδάσκει πέρα απ' όλα τ' άλλα ότι σε ταραγμένες χρονικές περιόδους γίνεται δύσκολη η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας».

    Με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό δήλωσε: «Ο εορτασμός συμπίπτει με μια συγκυρία αναμονής εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων, ενόψει της οριστικοποίησης του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Η χερσόνησος του Αίμου έχει δοκιμαστεί σκληρά από εμφύλιους σπαραγμούς, πολέμους, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, που δεν οφείλονταν ασφαλώς σε στοιχεία της βαλκανικής ιδιοσυγκρασίας, όπως συχνά λέγεται, αλλά σ' έναν σκληρό αγώνα για την κατανομή ισχύος και επιρροής ξένων δυνάμεων. Πιστεύουμε ειλικρινά στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των βαλκανικών χωρών και εργαζόμαστε για τη μετατροπή της γειτονιάς μας σε μια περιοχή ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, ευημερίας και προόδου. Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι μονόδρομος για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των βαλκανικών λαών και για την εμπέδωση της σταθερότητας. Ο δρόμος αυτός περνά από το σεβασμό των κανόνων και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ίσως μακρύς και δύσκολος, αλλά ο τελικός προορισμός του - είμαι βέβαιος - ότι κινητοποιεί και εμπνέει τις βαλκανικές κοινωνίες».

    Στην προσφώνηση του, ο νομάρχης τόνισε ότι η περιοχή της Φλώρινας είναι η τελευταία στην Ελλάδα που πληρώνει ακόμα τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα με τους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα είπε και ζήτησε να υπάρξει λύση. Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από κάποιους γέροντες που θέλουν να γυρίσουν για να ταφούν στην πατρίδα, σημείωσε και πρότεινε να κλείσει εντελώς αυτό το κεφάλαιο με την ανέγερση κι ενός μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης.

    Τόνισε ακόμα ότι ο νομός της Φλώρινας υφίσταται αρνητικές συνέπειες από την εκκρεμότητα και στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ, που είναι ορατές στο επίπεδο της οικονομίας και της διακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων. Η Φλώρινα χρειάζεται άμεσα μέτρα που θα τονώσουν την οικονομία της περιοχής και θα δώσουν προοπτικές ανάπτυξης, κατέληξε.

    [03] ΔΙΑΦΟΡΑ 2,4% ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2005 (10:21 UTC+2)

    Συνεχίζει να προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 2,4 μονάδων, όπως προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας RASS, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ».

    Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,9% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΚΚΕ 6,1%, ΣΥΝ 2,9% και ΛΑΟΣ 4,2%. Επίσης, στην ερώτηση ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων έναντι 27,1% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Το 49,8% των ερωτηθέντων θεωρεί το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία έναντι 40,9% της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται υπεύθυνο από το 45,8% για τα φαινόμενα της διαφθοράς έναντι 34,4% της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ότι ευθύνεται περισσότερο για τις αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα με 42,9% έναντι 30,8% του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Α. Τσίπρα για τον Δήμο της Αθήνας αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού .

    Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ αποφάσισε αργά το απόγευμα, με μεγάλη πλειοψηφία, να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα για τον Δήμο της Αθήνας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα, μετά από πρόταση του Α. Αλαβάνου, την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Αθήνας που ήταν υπέρ της υποψηφιότητας του Μ. Παπαγιαννάκη.

    Με άλλες ψηφοφορίες που έγιναν, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να υποστηριχθούν οι υποψηφιότητες του Τ. Κουράκη στην Θεσσαλονίκη και του Θ. Δρίτσα στον Πειραιά.

    Ουσιαστικά τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης έκλεισε ο κ.Παπαγιαννακης. Αμέσως μετά την ψηφοφορία για τη μη επικύρωση της απόφασης της ΝΕ Α΄ Αθήνας με ψήφους 66 κατά, 33 υπέρ και δύο λευκά, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Παπαγιαννάκης ο οποίος δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή, η ΚΠΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες της και ζήτησε να μη συνεχιστεί η διαδικασία για τον Δήμο της Αθήνας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι πλέον δεν είναι υποψήφιος.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορία που μεταδιδόταν, ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ΚΠΕ, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση του οργάνου είπε «σώσαμε τη σοβαρότητα του κόμματος», καθώς όπως υπογράμμισε, οι διαδικασίες κινήθηκαν στα όρια της νομιμότητας.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης κατήγγειλε διάφορους ομιλητές που κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης υποστήριζαν ότι δεν συμμετείχε σε διάφορα κινήματα και ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα πλήρη κατάλογο με τα Κινήματα στα οποία συμμετείχε , πολλές φορές χωρίς να εκπροσωπεί το ΣΥΝ. Παράλληλα αποκάλυψε ότι δική του πρόταση ήταν πριν από δέκα χρόνια, η ιδέα για την συγκρότηση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία τότε είχε απορριφθεί από το κόμμα του.

    Αμέσως μετά την τελική τοποθέτησή του ο κ. Παπαγιαννάκης αποχώρησε από τη συνεδρίαση και έτσι δεν ψήφισε στην ψηφοφορία για την υποψηφιότητα του Α. Τσίπρα. Η πρόταση για την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα συγκέντρωσε 68 ψήφους υπέρ και 7 αποχές.

    Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος, στην τελική παρέμβασή του είπε ότι η συζήτηση στην ΚΠΕ ήταν πολύ καλή , παρά την όξυνση και αναφέρθηκε διεξοδικά και στα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ όταν καλείται να συνθέσει απόψεις και προτάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ «δεν είναι διευθυντής ορχήστρας, πρέπει να είναι σχοινοβάτης». Ο κ. Αλαβάνος υπερασπίστηκε την πρότασή του για την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα παρατηρώντας ότι ο ρόλος του προέδρου δεν είναι μόνο να εκφράζει την πλειοψηφία, αλλά και να ρίχνει σπόρους. Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε δημόσιο διάλογο για τον υποψήφιο του κόμματος στην Υπερνομαρχία

    Τέλος, με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2006. Στο κείμενο αυτό επικρίνεται έντονα η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τονίζοντας ότι «η εμμονή της κυβέρνησης για τη θέσπιση του 42%, πέραν της αλαζονικής συμπεριφοράς φανερώνει και αντιδημοκρατική αντίληψη» και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος υπέρ της απλής αναλογικής.

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΌ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, Υπεύθυνος για θέματα Παιδείας & Νεολαίας)

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές (m.sc.) στην Πολεοδομία και Χωροταξία.

    Εντάχθηκε στην αριστερά σε ηλικία 14 χρόνων (1988) από τις γραμμές της ενιαίας τότε ΚΝΕ και δραστηριοποιήθηκε έντονα στο μαθητικό κίνημα, με κορύφωση τις μαθητικές καταλήψεις του '90-'91, όπου εκπροσώπησε τα 15μελή συμβούλια των μαθητών της Αθήνας, στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα.

    Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο Φοιτητικό κίνημα. Εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. επί σειρά ετών ('93-'98). Εκπρόσωπος των φοιτητών στη Σύγκλητο του Ε.Μ.Π. ('94-'96). Μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ('95-'97).

    Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας του Κ.Σ. της Νεολαίας Συνασπισμού, θέση που διατήρησε ως και το 3ο Συνέδριο της Οργάνωσης (Μάρτιος 2003). Ως γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες συγκρότησης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, καθώς και στις διεθνείς διαδηλώσεις του antiglobal κινήματος, με σημαντικότερη στιγμή την απέλασή του, μαζί με εκατοντάδες έλληνες διαδηλωτές, από το λιμάνι της Ανκόνα, προτού φτάσουν στη Γένοβα.

    Στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ (Δεκέμβρης 2004) εκλέχθηκε με το 42% των ψήφων των συνέδρων (πέμπτος σε σειρά) στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και ακολούθως στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, όπου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα παιδείας και νεολαίας.

    [05] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 78-74 ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Τη δεύτερη νίκη της πέτυχε η Ολύμπια στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών επικρατώντας του Ηρακλή με 78-74 στη Λάρισα. Η αναμέτρηση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων που το παρακολούθησαν καθώς το σκορ γράφηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα με δύο τρίποντα από Γιαννουζάκο και Σφέικο.

    Τα δεκάλεπτα: 17-17, 35-34, 55-53, 78-74

    Κλειστό παιχνίδι έγινε στο πρώτο ημίχρονο στη Λάρισα ανάμεσα στην Ολύμπια και τον Ηρακλή. Ο «Γηραιός» προηγήθηκε με 6-2 δύομιση λεπτά μετά το τζάμπολ, αλλά στη συνέχεια οι δύο ομάδες εναλάσσονταν στο σκορ και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε 17-17. Μάχη σώμα με σώμα έγινε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Αμερικανός βετεράνος Λάρι Στιούαρτ -με θητεία σε Περιστέρι και Μαρούσι- ήταν ο κορυφαίος παίκτης των γηπεδούχων στο ά μέρος, αλλά η Ολύμπια δεν μπορούσε να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας, αφού παρουσιαζόταν ανίσχυρη κάτω απ' τα καλάθια, κυρίως στον τομέα των αμυντικών ριμπάουντ. Στα συν των γηπεδούχων ήταν η παρουσία του Γιώργου Αποστολίδη, αλλά και τα 7 κλεψίματα των παικτών του Βαγγέλη Αλεξανδρή στο πρώτο εικοσάλεπτο. Στον αντίποδα, ο Ηρακλής πήρε λύσεις στην επίθεση από τους Γιώργο Δέδα, Κώστα Χρήστου και Γκρεγκ Τζένκινς, αλλά «πλήρωνε» τα πολλά λάθη (11 στο πρώτο μέρος) και τα μόλις δύο επιθετικά ριμπάουντ στο ίδιο διάστημα.

    Οι γηπεδούχοι κέρδισαν τις εντυπώσεις στην 3η περίοδο. Με ένα εκπληκτικό επτάλεπτο, οι παίκτες του Αλεξανδρή οικοδόμησαν διαφορά με διψήφιο νούμερο έχοντας οδηγούς στο σκοράρισμα τους Πρόδρομο Νικολαϊδη και Άλτον Μέισον. Η άμυνα του Ράτσα απέτυχε να σταματήσει τους δύο προαναφερθέντες και η Ολύμπια ξέφυγε με 51-40. Αν και ο Ηρακλής δεν μάζεψε ούτε ένα επιθετικό ριμπάουντ, στο τρίτο δεκάλεπτο, η απόδοση δύο παικτών του, των Φέλτον και Χρήστου αποδείχτηκε αρκετή για να «κλείσει» η ψαλίδα της διαφοράς μέχρι το 30΄, 55-53 υπέρ της ομάδας της Λάρισας. Ο Ηρακλής παρέμεινε απειλητικός στην τέταρτη περίοδο με λύσεις από τον Μάγλο και τρίποντα των Δέδα, Ραντόγεβιτς. Όμως η Ολύμπια έδειξε σοβαρότητα στα τελευταία λεπτά, όταν με εύστοχο τρίποντο ο Γιαννουζάκος μείωσε σε 74-71 10'' πριν τη λήξη. Ο Πρόδρομος Νικολαϊδης με λέι απ «έγραψε» το 76-71, αλλά ο Σφέικος στα 4΄΄ μείωσε και πάλι, 76-74. Πλέον, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος και η Ολύμπια πανηγύρισε την εντός έδρας νίκη, 78-74.

    Διαιτητές: Βορεάδης, Ηλιόπουλος, Μιχαλόπουλος

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Μέισον 13, Νικολαϊδης 20 (2), Παπαβασιλείου 3, Λάππας, Αποστολίδης 13, Κακλαμάνος 9 (1), Ραντόγεβιτς 3, Γιόνζεν, Σέινφελντ 2, Στιούαρτ 15

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Ντράγκαν Ράτσα): Φέλτον 11 (1), Παναγιωτόπουλος, Γιαννουζάκος 6 (2), Σφέικος 7 (1), Χρήστου 16, Στεφάνοβιτς, Μάγλος 4, Δέδας 10 (2), Τζένκινς 12, Κούβελας 8.

    [06] ΣΕ "ΙΕΡΟ ΠΟΛΕΜΟ" ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΙΡΑΚ Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ

    Κανταχάρ, 6 Νοεμβρίου 2005 (16:17 UTC+2)

    Ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους σε ιερό πόλεμο "κατά των αμερικανών εισβολέων" στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    "Αυτές τις ιερές ημέρες καλώ το μουσουλμανικό έθνος του Αφγανιστάν να μην αποθαρρύνεται, αλλά να ενωθεί και να πάρει μέρος στον ιερό πόλεμο (τζιχάντ) ενάντια στους αμερικανούς εισβολείς", αναφέρει ο μουλάς Ομάρ σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε με την ευκαιρία των εορτών για το τέλος του Ραμαζανιού και εστάλη με φαξ στα μέσα ενημέρωσης του Κανταχάρ.

    Στην ίδια ανακοίνωση ο μουλάς Ομάρ απευθύνεται και στο "μουσουλμανικό έθνος του Ιράκ", το οποίο καλεί να δείξει υπομονή, διότι όπως λέει "οι άπιστοι θα ηττηθούν σύντομα".

    "Ολοι οι Ιρακινοί πρέπει να πάρουν μέρος στη μάχη κατά των Αμερικανών", προσθέτει.

    Στελέχη των Ταλιμπάν που ερωτήθηκαν για την ανακοίνωση αυτή, δήλωσαν ότι είναι αυθεντική.

    Το πού βρίσκεται ο Ομάρ παραμένει μυστήριο από τα τέλη του 2001, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν, μετά την άρνησή τους να παραδώσουν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, αρχιτέκτονα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Ομάρ και ο μπιν Λάντεν πιστεύεται ότι κρύβονται στις δύσβατες περιοχές της αφγανο-πακιστανικής μεθορίου.

    [07] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Λονδίνο, 6 Νοεμβρίου 2005 (13:14 UTC+2)

    Τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, κυριαρχούν στον βρετανικό κυριακάτικο Τύπο.

    Σε συνέντευξη του στη Σάντεϊ Τέλεγκραφ ο κ Μπλερ παραδέχεται ότι η έγκριση του αντιτρομοκρατικού νόμου θα είναι δύσκολη. Κατηγορεί όμως αυτούς που εναντιώνονται στη πρόταση για κράτηση των υπόπτων τρομοκρατών για 90 ημέρες χωρίς να απευθυνθούν κατηγορίες για «θλιβερό εφησυχασμό».

    Ο Τόνι Μπλερ λέει ότι εάν το μέτρο αυτό δεν περάσει από το Κοινοβούλιο «θα έχει την αίσθηση ότι υπέστη μια ήττα». Η ήττα αυτή «δεν είναι προσωπική» συνεχίζει ο κ. Μπλερ «αλλά για την ασφάλεια της χώρας».

    «Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να επικεντρώσω τη συζήτηση στο θέμα της τρομοκρατίας και όχι στο προσωπικό μου κύρος», σημειώνει ο βρετανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στην Σάντεϊ Τέλεγκραφ.

    Ο Ομπσέρβερ γράφει ότι ο κ. Μπλερ ετοιμάζεται «να παραδοθεί στο θέμα του αντιτρομοκρατικού νόμου».

    Μετά τις αντιδράσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και από τους δικαστές ο βρετανός πρωθυπουργός «προετοιμάζει την υποχώρηση του» που θα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του «μειωμένου προσωπικού του κύρους».

    Ο Ομπσέρβερ γράφει ότι το περιβάλλον της Ντάουνινγκ Στριτ αφήνει να διαρρεύσει ότι ο πρωθυπουργός «είναι έτοιμος να συμβιβασθεί» στο θέμα του ανώτατου ορίου κράτησης υπόπτων.

    Ο κ. Μπλερ πιστεύει ότι 90 μέρες κράτησης χωρίς να απευθυνθούν κατηγορίες είναι «απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απειλής από την αλ Κάιντα» αλλά «τώρα έχει αποδεχθεί ότι λόγω του πολιτικού κλίματος που επικρατεί θα πρέπει να συμβιβασθεί», γράφει ο Ομπσέρβερ.

    Οι Σάντεϊ Ταιμς γράφουν ότι «φουντώνει η ανταρσία στο Εργατικό Κόμμα».

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι ακόμη και «πρώην πιστοί στον κ. Μπλερ βουλευτές» αντιδρούν έντονα στις προτάσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

    Οι Σάντεϊ Τάιμς γράφουν χαρακτηριστικά ότι οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στα σχέδια της κυβέρνησης να άρει τον έλεγχο που ασκεί η τοπική αυτοδιοίκηση στην εκπαίδευση και να ισχυροποιήσει το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο σύστημα υγείας.

    Από τους 61 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα «μόλις οι 11 υποστηρίζουν ενεργά τις προτάσεις για την εκπαίδευση».

    Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας «21 εκφράσθηκαν κατά ενώ 10 είχαν σοβαρές επιφυλάξεις», σημειώνουν οι Σάντεϊ Τάιμς.

    [08] ΤΟ ΙΡΑΝ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Τεχεράνη, 6 Νοεμβρίου 2005 (11:49 UTC+2)

    Η ιρανική κυβέρνηση έδωσε την άδειά της για αναζήτηση επενδυτών, Ιρανών ή αλλοδαπών για τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται στην Τεχεράνη να παραιτηθεί των πυρηνικών της δραστηριοτήτων, γράφουν σήμερα οι ιρανικές εφημερίδες.

    "Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε την ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να αναζητήσει επενδυτές Ιρανούς και ξένους, που μπορεί να είναι κυβερνητικοί ή ιδιώτες, για το πρόγραμμα εμπλουτισμού στο εργοστάσιο του Νατάνζ" του κεντρικού Ιράν, σύμφωνα με τον Τύπο. Η απόφαση λήφθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο στις 2 του μηνός.

    Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, διαβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του Ιράν να ξεκινήσει εκ νέου, παρά τις διεθνείς πιέσεις, το πρόγραμμά του του εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο σήμερα έχει διακοπεί. Με τον εμπλουτισμό ουρανίου προμηθεύονται το καύσιμο πυρηνικά εργοστάσια που έχουν ειρηνικό σκοπό. Ωστόσο ο εμπλουτισμός ουρανίου μπορεί να προχωρήσει σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να λάβει στρατιωτικό σκοπό με την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Το 2004 το Ιράν πάγωσε οποιαδήποτε δραστηριότητά του σχετική με τον εμπλουτισμό ουρανίου, ως απόδειξη ότι εγγυάται πως δεν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, παρότι επί 18 χρόνια κρατούσε μυστική τη δραστηριότητά του στον πυρηνικό τομέα. Ωστόσο τον Αύγουστο ξανάρχισε τη μετατροπή ουρανίου, που αποτελεί προκαταρκτική εργασία στη διαδικασία του λεγόμενου εμπλουτισμού.

    [09] ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπαντ, 6 Νοεμβρίου 2005 (11:44 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε το πρωί το Πακιστάν, ανακοίνωσε η Σεισμολογική Υπηρεσία στο Ισλαμαμπάντ. Η μετασεισμική δόνηση, η ισχυρότερη μετά το φονικό σεισμό της 8ης Οκτωβρίου, έπληξε την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, την Επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου και το υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ στις 07.12' τοπική ώρα (04.12' ώρα Ελλάδος). Το επίκεντρό της εντοπίστηκε 120 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Είχαν προηγηθεί δύο προσεισμοί μεγέθους 4, 5 και 4, 7 βαθμών αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ο σεισμός στις 8 Οκτωβρίου, μεγέθους 7,6 βαθμών σκόρπισε το θάνατο σε 73.000 ανθρώπους στο βόρειο Πακιστάν και σε τουλάχιστον 1.300 στην Ινδία.

    [10] Η ΟΠΕΡΑ ΤURANDOT ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου 2005 (10:26 UTC+2)

    Την εξωτική όπερα του Giacomo Puccini (Τζάκομο Πουτσίνι) Turandot (Τουραντότ) παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης-Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Νεολαίας και το Κέντρο Μουσικής στο πλαίσιο των 40ών Δημητρίων στις 11, 13, 16 και 19 Νοεμβρίου.

    Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου, η σκηνοθεσία του Charles Roubaud (Σαρλ Ρουμπώ), τα σκηνικά της Isabelle Partiot (Ιζαμπέλ Παρτιό), τα κοστούμια της Katia Duflot (Κάτια Ντυφλό) και οι φωτισμοί του Fabrice Kebour (Φαμπρίς Κεμπούρ). Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία Θεσσαλονίκης - μουσική διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου - και η Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου - μουσική διδασκαλία Μαρίας Έμμα Μελιγκοπούλου. Πρωταγωνιστούν οι Jennifer Wilson (Turandot), Σώτος Παπούλκας (Altoum), Δημήτρης Καβράκος (Timur), Dogwon Shin (Calaf), Έλενα Κελεσίδη (Li?).

    Η Τουραντότ είναι ένα από τα σημαντικότερα λυρικά αριστουργήματα του 20ου αιώνα, γραμμένη την εποχή του μεσοπολέμου, σε λιμπρέτο των Giuseppe Adami (Τζουζέπε Αντάμι) και Renato Simoni (Ρενάτο Σιμόνι). Ήταν η τελευταία όπερα του μεγάλου δημιουργού, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Carlo Gozzi (Κάρλο Γκότσι) και την προσαρμογή του Friedrich von Schiller (Φρήντριχ φον Σίλερ).

    Ο Πουτσίνι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την Τουραντότ. Τις δύο τελευταίες σκηνές της όπερας συμπλήρωσε ο συνθέτης Φράνκο Αλφάνο βασιζόμενος σε προσχέδιά του. Το αποτέλεσμα περιέκοψε σημαντικά ο αρχιμουσικός Αρτούρο Τοσκανίνι, που διηύθυνε την πρώτη παρουσίαση της όπερας στη Σκάλα του Μιλάνου, στις 25 Απριλίου 1926. Πρόσφατα, ο Ιταλός συνθέτης Λουτσάνο Μπέριο ανέτρεξε εκ νέου στα χειρόγραφα του Πουτσίνι και πρότεινε ένα διαφορετικό φινάλε. Η δική του εκδοχή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 στο Φεστιβάλ των Καναρίων Νήσων και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, το Άμστερνταμ και το Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ. Η παραγωγή του ΜΜΘ παρουσιάζει την περικομμένη εκδοχή του Αλφάνο.

    Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Τουραντότ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 8 Οκτωβρίου 1958 από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Την Τουραντότ ερμήνευε η Τζ. Σμιτ, τον Καλάφ ο Λ. Κουρουσόπουλος και τη Λιου η Ζ. Βλαχοπούλου. Διηύθυνε ο Φ. Πατανέ, η σκηνοθεσία ήταν του Ε. φον Βίμεταλ, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κ. Κλώνη.

    Η υπόθεση της όπερας μας μεταφέρει στην αυτοκρατορική αυλή της Κίνας, όπου η όμορφη πριγκίπησα Τουραντότ υποβάλλει τους επίδοξους μνηστήρες της σε δοκιμασίες. Τρία είναι τα αινίγματα της Τουραντότ και όποιος δεν τα απαντήσει χάνει τη ζωή του. Δεκατρείς διεκδικητές της Τουραντότ έχουν ήδη εκτελεστεί και τρόμος επικρατεί πλέον στην χώρα, μέχρι την στιγμή που καταφτάνει ένας θαρραλέος, άγνωστος πρίγκιπας. Ο Κάλαφ, που κρατά κρυφή την ταυτότητά του, ερωτεύεται την Τουραντότ με την πρώτη ματιά και απαντάει σωστά και στα τρία αινίγματα. Όμως η Τουραντότ - εξηγώντας τη συμπεριφορά της διηγούμενη την ιστορία μίας προγόνου της, η οποία βιάσθηκε και σκοτώθηκε κάποτε από έναν ξένο - πέφτει στα πόδια του πατέρα της και τον παρακαλεί να μην την δώσει στον γοητευτικό ξένο. Η ιστορία αντιστρέφεται και τώρα ο ερωτευμένος Κάλαφ θέτει σαν αίνιγμα το όνομά του, εάν η πριγκήπισσα το ανακαλύψει μέχρι την αυγή θα κηρύξει τον εαυτό του χαμένο και θα οδηγηθεί στον θάνατο. Την απάντηση γνωρίζει η σκλάβα Λιού, που είναι ερωτευμένη με τον άγνωστο και αυτοκτονεί για να μην υποκύψει στα βασανιστήρια που υποβάλλεται προκειμένου να τον προδώσει. Η ιστορία έχει ευχάριστο τέλος μια και η Τουραντότ παραδέχεται ότι με την πρώτη ματιά μίσησε, αλλά ταυτόχρονα ερωτεύθηκε τον Κάλαφ. Ο Κάλαφ αποκαλύπτει την ταυτότητά του και η Τουραντότ ανακοινώνει στο λαό ότι για εκείνην ο ξένος έχει το όνομα Έρωτας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 6 November 2005 - 19:13:37 UTC