Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [02] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [04] Ε.Ε.: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [05] 63 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΑΑΧ
  • [06] ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2005 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
  • [07] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [08] "ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ"
  • [09] "ΤΑ ΕΠΤΑ ΡΙΧΤΕΡ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [10] ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ "ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ" ΟΙ "ΝΥΦΕΣ" ΤΟΥ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ
  • [11] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ "ΩΝΑΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ" Ν.ΥΟΡΚΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 (18:11 UTC+2)

    Προβλήματα, δημιουργήθηκαν σε αρκετούς τομείς λόγω της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, η οποία, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, απέστειλε μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Μεγάλη, ήταν η επιτυχία της σημερινής απεργίας και η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο που, παρά τον κακό καιρό, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο διαδηλωτών που έχουν "παρατάξει" τα συνδικάτα τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε στην ομιλία του ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία και το συλλαλητήριο ταρακουνάει ήδη την κυβερνητική πολιτική και βροντοφωνάζει "φτάνει πια" με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αναφερόμενος στον νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι είναι "το πιο απαράδεκτο για τους εργαζομένους που έχει νομοθετηθεί στην μεταπολιτευτική περίοδο, αφού επιχειρεί να καταργήσει όλες τις συμβάσεις, όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε ταξικούς και άδικους τους νόμους για το οκτάωρο, το ωράριο των καταστημάτων και το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Μιλώντας με σκληρό τρόπο για την εισοδηματική πολιτική και τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι με την συμμετοχή τους καταψηφίζουν σήμερα αυτή την πολιτική.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, κατηγορώντας τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι διαμορφώνονται συνθήκες "κοινωνικού χειμώνα". Καταφέρθηκε έντονα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκανα, ο οποίος, όπως είπε, λειτουργεί ως συνήγορος αντεργατικής πολιτικής. Εγκωμιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή απεργία, δήλωσε ότι αναδεικνύει τις υποχρεώσεις των συνδικάτων για κλιμάκωση, συντονισμό και πολυμέτωπο αγώνα.

    Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, να αυξήσει το επίδομα στους ανέργους, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την κοινωνική ασφάλιση και να αυξήσει τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων που εδώ και χρόνια συντελείται στον δημόσιο τομέα. Σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την κυβέρνηση, αλλά και τους εργοδότες, να αλλάξουν στάση λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή δεν έχουν ποτέ επιχειρήσει να ζήσουν με εισόδημα της τάξης των 500 και των 600 ευρώ το μήνα".

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα οφείλει να συγκρουστεί όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά με τις ίδιες αντεργατικές πολιτικές, από όποιον και αν εκφράζονται.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Χρ. Πρωτόπαπας και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο και Νίκο Χουντή και πολλά άλλα πολιτικά στελέχη.

    Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστή δική του απεργιακή συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 11 από την πλατεία Δημαρχείο.

    Μετά την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή που, παρά την δυνατή βροχή, διατήρησε μέχρι τέλους τον όγκο και τον παλμό της.

    Καταγγελία για επεισόδια

    Με έντονο τρόπο καταδίκασαν οι συνδικαλιστές μικροεπεισόδια που δημιουργήθηκαν στις παρυφές της σημερινής μεγάλης πορείας.

    Αναφερόμενος στην πυρπόληση δυο περιπολικών και το χτύπημα δυο δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για "προβοκάτσιες" και για "φωτιές που δεν μπορούν να σταματήσουν τον κοινωνικό χείμαρρο".

    Ο Σπ. Παπασπύρος κατήγγειλε επίσης τα επεισόδια κάνοντας λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού, δημιουργίας εντυπώσεων και λάθους μηνύματος από τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων.

    [02] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 (00:01 UTC+2)

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά στο νέο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

    Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής του νομοσχεδίου, με αφορμή τις διατάξεις που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων και στην διαιτησία. Η πρόταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, αφού, όπως είπε, υπάρχει σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου το 1996, η οποία έκρινε ότι η επιβάρυνση του κράτους συνιστά λόγο γενικότερου συμφέροντος του κράτους και με βάση αυτή, είναι συνταγματικά επιτρεπτή η ρύθμιση. Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκρισία αναφέροντας ότι το 1998 ψήφισε ανάλογη ρύθμιση η οποία επικεντρωνόταν στις εργασιακές σχέσεις ενώ δεν ρύθμιζε συνολικά το θέμα των ΔΕΚΟ, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία ουσιαστική αλλαγή επί του νομοσχεδίου αλλά μόνο φραστικές διατυπώσεις.

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου ο οποίος χαρακτήρισε ανακριβή τα όσα είπε ο κ Αλογοσκούφης. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να σεβαστούν το σύνταγμα.

    «Παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα με τις διατάξεις αυτές και αν η εκλεγμένη από το λαό κυβέρνηση δίνει τέτοιο παράδειγμα, τότε να ξέρει ότι δίπλα, παραπέρα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να στήσουν μηχανισμούς εξουσίας και να καταστρατηγήσουν τους θεσμούς. Κάνω έκκληση στους συναδέλφους της ΝΔ να δεχτούν τις αντιρρήσεις μας και να σώσουμε τις διατάξεις του συντάγματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.

    «Τι νομίζουν θα μας πουν οι νομοδιδάσκαλοι του ΠΑΣΟΚ; Θα επικαλεστούν θέμα αντισυνταγματικότητας για αέναες διαπραγματεύσεις που οδηγούν τις ΔΕΚΟ στην καταβύθιση και στο τέλμα;» ήταν η επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα.Ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα, τόσο για την κατάσταση των ΔΕΚΟ όσο και για την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων -όπως είπε- επέρριψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    «Τις στρεβλώσεις στη λειτουργία των ΔΕΚΟ που τις δημιούργησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν πρέπει να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι με διατάξεις που ουσιαστικά καταργούν την διαιτησία και πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από αναχρονισμό και ότι πρόθεση της ΝΔ είναι να στήσει μηχανισμό άλωσης των ΔΕΚΟ.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης έκανε λόγο για ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων ενώ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική τους είναι στην ίδια κατεύθυνση και υπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος τονίζοντας ότι αν εφαρμοστεί δικαίως θα χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση ενώ υπενθύμισε ότι και το 1998 επί Γιάννου Παπαντωνίου υπερψήφισε πανομοιότυπη ρύθμιση, θεωρώντας την απολύτως σωστή και επιβεβλημένη.

    Την αντίθεση του στο νομοσχέδιο εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος υποστηρίζοντας ότι «με παλαιοσυντηρητικά αντανακλαστικά και με επίδειξη αναχρονιστικού τσαμπουκά η κυβέρνηση μεγαλώνει τις εξουσίες του κράτους και μετατρέπει εργαζομένους και διοικήσεις των ΔΕΚΟ σε ανεύθυνα παιδαρέλια».

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Ο πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα, Rashed Saleem KHAN, συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, με αφορμή τις καταγγελίες για απαγωγές Πακιστανών στη χώρα μας.

    Ο πρέσβης του Πακιστάν έκανε γνωστό στον κ. Βουλγαράκη, ότι η πρεσβεία του Πακιστάν δεν έχει λάβει ποτέ γνώση τέτοιου θέματος, γιατί ουδείς από την πακιστανική κοινότητα στην Ελλάδα της έχει αναφέρει κάτι σχετικό.

    Επίσης, ο πρέσβης σημείωσε ότι «κάθε αλλοδαπός, όταν υφίσταται τέτοια ταλαιπωρία σαν αυτή, αναφέρεται στην πρεσβεία του και ζητά βοήθεια και προστασία, πράγμα που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε».

    [04] Ε.Ε.: "ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Στρασβούργο, 14 Δεκεμβρίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ των νέων κανονισμών της Ε.Ε. που προβλέπουν την αποθήκευση δεδομένων από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και από το Διαδίκτυο για διάστημα έως και δύο ετών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 378 ψήφους υπέρ έναντι 197, πακέτο που είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων του και των κρατών μελών της Ε.Ε. και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τριάντα ευρωβουλευτές απείχαν.

    Νωρίτερα αυτόν το μήνα η Βρετανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., εξασφάλισε συμφωνία μεταξύ των 25 χωρών μελών της Ένωσης με την οποία επιβάλλεται στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν δεδομένα για χρονικό διάστημα περίπου 6 ως 24 μηνών.

    [05] 63 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΑΑΧ ΚΕΡΚΙΝΗΣ-ΟΡΟΥΣ ΠΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2005 (10:44 UTC+2)

    Συνολικού προϋπολογισμού 12,99 εκατ. ευρώ είναι οι δεκάδες προτάσεις επενδυτικών σχεδίων, που υποβλήθηκαν προς ένταξη στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) για τις περιοχές της Κερκίνης και του Ορους Πάικου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ ΑΕ), η οποία αποτελεί τη δομή στήριξης του ΟΠΑΑΧ Κ.Μακεδονίας.

    Από το σύνολο των προτάσεων, οι 23 αφορούν το ΟΠΑΑΧ Κερκίνης (τρεις στο νομό Κιλκίς και 20 σε εκείνον των Σερρών) και οι υπόλοιπες 40 το ΟΠΑΑΧ Πάικου (στο νομό Κιλκίς 17 και στο νομό Πέλλας 23). Οι προτάσεις κατατέθηκαν στις "αντένες" της ΑΝΕΘ ΑΕ, που είναι οι αναπτυξιακές εταιρίες των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας (ΑΝΣΕΡ, ΑΝΚΙ και ΑΝΠΕ αντίστοιχα).

    Στην περίπτωση του ΟΠΑΑΧ Πάικου, η μερίδα του λέοντος των υποβληθεισών προτάσεων -ως προς το ύψος των επενδυτικών σχεδίων- αφορούν την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων και τη διαφοροποίηση γεωργικών δραστηριοτήτων. Στο ΟΠΑΑΧ Κερκίνης, 30 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 4,957 εκατ. ευρώ, αφορούν δράσεις ενθάρρυνσης τουριστικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων.

    Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από Γνωμοδοτική Επιτροπή Επενδυτικών Σχεδίων που συγκροτείται με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων._

    [06] ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ 2005 ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Πριν το τέλος του έτους αναμένεται να ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ανέργων, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Απασχόλησης, Δημήτρης Κοντός, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Νάουσας, Αναστάσιο Καραμπατζό.

    Ο κ. Καραμπατζός ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο για τις εξελίξεις στα εργοστάσια Α' Γ' και Δ' των "Κλωστηρίων Ναούσης" (έλλειψη πρώτης ύλης, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, υπολειτουργία των εργοστασίων). Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστολή την οποία απέστειλε στους προέδρους των τραπεζών που εμπλέκονται στην υπόθεση "Κλωνατέξ" και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, και με την οποία ζητά να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των εργοστασίων και η απασχόληση των εργαζομένων.

    Συνεργασία χιονοδρομικών κέντρων "3-5 Πηγάδια" - Καϊμάκτσαλαν Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τη συνεργασία των χιονοδρομικών κέντρων "3-5 Πηγάδια" και Καϊμάκτσαλαν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι από το "εγχείρημα" αποχώρησε το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου. Οπως είπε, στόχος της πρωτοβουλίας του δήμου Νάουσας είναι η αντιμετώπιση του έντονου ανταγωνισμού από τα χιονοδρομικά κέντρα των γειτονικών χωρών.

    Τόνισε ότι εξετάστηκε - μεταξύ άλλων - η δυνατότητα έκδοσης κοινής κάρτας αναβατήρων. Εξέφρασε την λύπη του, γιατί ενώ αρχικά το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, είχε συμφωνήσει με το κοινό πλαίσιο συνεργασίας (κοινή τιμή στην κάρτα για όλη τη χειμερινή περίοδο, προβολή των χιονοδρομικών κέντρων, βελτίωση της οδικής σήμανσης κλπ), στη συνέχεια αποφάσισε να μη συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία.

    Ο κ. Καραμπατζός επισήμανε ότι "δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο η πρόταση συνεργασίας, τη στιγμή μάλιστα που γίνονται προσπάθειες για σύνδεση των χιονοδρομικών κέντρων με την προώθηση έργων από τον Δήμο και από τη Νομαρχία".

    Δημιουργία νέων πόλων "έλξης" επισκεπτών στην πόλη Στις πρωτοβουλίες του δήμου για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας εντάσσεται και μια σειρά έργων που σταδιακά παίρνουν "σάρκα και οστά". Στην κατεύθυνση αυτή εγκρίθηκε η οριστική μελέτη του έργου «διαμορφώσεις φυσικών διαδρομών εντός της κοίτης του ποταμού Αράπιτσα», εγκεκριμένου προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

    Ε.Σ.

    [07] ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 14 Δεκεμβρίου 2005 (10:30 UTC+2)

    Θετική εκκίνηση πραγματοποίησαν οι βασικοί δείκτες τιμών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, παρά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να αυξήσει τα επιτόκια χορηγήσεων κατά 0,25%.

    Σταθερό παρέμεινε στο άνοιγμα το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε μόλις κατά 1,7 μονάδες (0,03%) φτάνοντας τις 5.508,9. Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Xetra Dax αυξήθηκε κατά 0,14% φτάνοντας τις 5.317,45 μονάδες.

    Με άνοδο άνοιξε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,12% φτάνοντας τις 4.698,99 μονάδες.

    [08] "ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ"

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 (10:45 UTC+2)

    Είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του συμπληρώνει τον επόμενο μήνα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η φωτογραφική έκθεση, με τίτλο «Με το φακό στραμμένο στις Κυκλάδες», είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεις που διοργανώνει για να γιορτάσει αυτήν τη σημαντική επέτειο. Μέσα από τις φωτογραφίες 20 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, παρελαύνει ο πολιτισμός και το τοπίο των Κυκλάδων.

    Στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς, παρουσιάζουν έργα τους οι: Κώστας Τσόκλης, Μαρίνα Καρέλλα, Μιχάλης Μακρουλάκης, Πλάτων Ριβέλλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Σωκράτης Μαυρομμάτης, Γιώργος Λάππας, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Μποκόρος, Μαρία Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Μαρία Λοϊζίδου, Νίκος Ναυρίδης, Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Κόζαρης, Πάρις Πετρίδης, Κατερίνα Καλούδη, Νίκος Χαραλαμπίδης, Σωκράτης Σωκράτους, Μαρίνα Βερνίκου. Η έκθεση, εκτός από τον εκθεσιακό χώρο του ισογείου του Μεγάρου Σταθάτου, απλώνεται και στους εξωτερικούς, δημόσιους χώρους, επιχειρώντας την άμεση επικοινωνία με τους ανθρώπους της πόλης.

    [09] "ΤΑ ΕΠΤΑ ΡΙΧΤΕΡ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 (10:43 UTC+2)

    Αρχίζουν, αύριο, οι παραστάσεις του έργου του Μπεχίτς Ακ «Επτά Ρίχτερ», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Γεννατά, στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου». Μετά το σεισμό στο Ιζμίτ, σε μια πολυκατοικία της Κωνσταντινούπολης, οι κάτοικοι περιμένουν ...το σεισμό. Σε ένα διαμέρισμα, ένα ζευγάρι, ξεχωρίζοντας ρούχα για τους σεισμόπληκτους, σκαλίζει μαζί με τις ντουλάπες και το παρελθόν του. Με το φόβο του σεισμού, η καθημερινότητα, τα συναισθήματα, οι διαφορές και οι ματαιώσεις περνούν σε μιαν άλλη διάσταση, σουρεαλιστική, γκροτέσκα, κωμική.

    Ο Μπεχίτς Ακ χειρίζεται με μεγάλη μαεστρία τις παράλογες παραμέτρους, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τα συμφέροντα και τον πανικό της επόμενης μέρας. Μέσα από συγκρούσεις που φτάνουν σε οριακά σημεία, αναδύεται η ανάγκη της αγάπης, οι δισταγμοί των μεγάλων αλλαγών. Μετά το σεισμό τίποτα δε θα είναι όπως πριν.

    Η μετάφραση είναι του Πέτρου Μάρκαρη, τα σκηνικά της Μαρίας Βασιλάκη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η μουσική επιμέλεια της Μαρίας - Χριστίνας Κριθαρά. Παίζουν: Μιχάλης Μητρούσης, Μαρία Κατσανδρή, Ευθύμιος Παπαδημητρίου.

    [10] ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ "ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ" ΟΙ "ΝΥΦΕΣ" ΤΟΥ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗ

    Λος Άντζελες, 14 Δεκεμβρίου 2005 (09:25 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν σήμερα οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες, όπου στην κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας προτάθηκαν οι "Kung Fu Hustle" (Κίνα), "Master of the Crimson Armor" (Κίνα), "Merry Christmas" (Γαλλία), "Paradise Now" (Παλαιστίνη) και "Tsotsi" (Νότια Αφρική) και δε συμπεριλήφθηκε η ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Νύφες". Για τα βραβεία ξεχωρίζει η οι ταινία "Brokeback Mountain" του Ang Lee με 7 υποψηφιότητες.

    [11] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ "ΩΝΑΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ" Ν.ΥΟΡΚΗΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ Π,ΤΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Νέα Υόρκη, 14 Δεκεμβρίου 2005 (09:22 UTC+2)

    Επ΄ ευκαιρία της έκθεσης «Από το Βυζάντιο στη Σύγχρονη Ελλάδα: Η Ελληνική Τέχνη σε αντίξοες συνθήκες, 1453-1830» που θα εγκαινιασθεί σήμερα Τετάρτη στο «Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Υόρκης», πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Ωνασείου, παρουσία του επισκεπτόμενου τη Ν. Υόρκη Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Πέτρου Τατούλη. Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, βουλευτής κ. Ε. Βενιζέλος, ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Ν. Καλτσάς, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κα Μ. Λαμπράκη-Πλάκα και πολλοί Έλληνες ανταποκριτές και εκπρόσωποι ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

    Ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» κ. Αντώνης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε καταρχήν στην εξαιρετική συνεργασία του Ιδρύματος με το Μουσείο Μπενάκη, 137 αριστουργήματα μεταβυζαντινής τέχνης του οποίου θα εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα ανοίξει για το κοινό στις 15 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου 2006. Εικόνες, έργα ζωγραφικής, ξυλογλυπτικής και αργυροχοϊας, κεντήματα, ενδυμασίες, κοσμήματα, σπάνιες εκδόσεις, χάρτες και ο γνωστός πίνακας του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου με θέμα «Η προσκύνηση των Μάγων» περιλαμβάνονται στην έκθεση, που καλύπτει τέσσερις αιώνες καλλιτεχνικής και πνευματικής εν γένει δημιουργίας από την πτώση του Βυζαντίου το 1453 έως την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους το 1830.

    Οι μουσειογραφικές ενότητες όπου προβάλλονται τα έργα, αφορούν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και του εμπορίου (17-19ος αιώνας), στην πνευματική και καλλιτεχνική κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη σημασία της κοσμικής τέχνης, στην αισθητική του νεοελληνικού σπιτιού και την κόσμηση των γυναικών, στην παρουσίαση της Ελλάδος μέσω από τη ματιά ξένων περιηγητών, στον Ελληνικό Διαφωτισμό, στο κίνημα του Φιλελληνισμού και στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

    Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβοριάς σημείωσε ότι η φετινή διοργάνωση, που αναδεικνύει τα πολυτιμότερα έργα μεταβυζαντινής εποχής του Μουσείου, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Υ, που εγκαινιάστηκε πριν από μία δεκαετία με την έκθεση «The Gold of Greece». Ο κ. Δεληβοριάς εξήρε επίσης τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλουν τα τελευταία 15 χρόνια ελληνικοί και αμερικανικοί φορείς, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και το Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, για να γίνει ευρέως γνωστή η βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη στο κοινό των ΗΠΑ και τους επισκέπτες της αμερικανικής μεγαλούπολης.

    Σημειώνουμε ότι από τον Οκτώβριο 2000 έως τον Νοέμβριο 2005, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Υόρκης υποδέχθηκε συνολικά 100.150 επισκέπτες, ενώ διοργάνωσε 7 μεγάλες εκθέσεις τέχνης, 6 μικρές εκθέσεις τέχνης, 276 ξεναγήσεις και 49 ημερήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συνέδρια, διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, κονσέρτα και λογοτεχνικές αναγνώσεις).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 December 2005 - 19:13:51 UTC