Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-12-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ
  • [03] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [04] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΓΔΜ, ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ
  • [06] ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
  • [07] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [08] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΑ" ΤΟΥ Μ.ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2005 (09:16 UTC+2)

    Ξεκινούν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών της για τις δημοσιονομικές προοπτικές της την περίοδο 2007-2013. Ηδη απο χθες άρχισαν να καταφθάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής αναμένεται σήμερα.

    Η βρετανική προεδρία παρουσίασε χθες την αναθεωρημένη πρότασή της με μια ελάχιστη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, -2,5 δισ. ευρώ- για την περίοδο 2007-2013, σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή της, αλλά και με κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι να ικανοποιηθούν κάποιες χώρες μέλη.

    Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ,ο Βετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία έχει απορρίψει τις προτάσεις της βρετανικής προεδρίας για μία τελική συμφωνία που θα λύσει το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας πως δεν μπορεί να δεχθεί μία συμφωνία χωρίς μία προηγούμενη διευθέτηση των ετήσιων επιστροφών που λαμβάνει από τις εισφορές στην ΕΕ η Βρετανία.

    Στη Σύνοδο θα τεθεί και η χορήγηση ή όχι στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    Στο μεταξύ, με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ προσκάλεσε καταρχήν τους Ευρωπαίους ομολόγους του, σήμερα το απόγευμα, στην καθιερωμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζ. Μπορέλ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου του Χάμπτον Κόρτ της 27ης Οκτωβρίου.

    Οι διαβουλεύσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα συνεχιστούν στο δείπνο εργασίας, όπου και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ. Παράλληλα, στο ξεχωριστό δείπνο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί το θέμα της Μέσης Ανατολής.

    Αύριο το πρωί ( Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου) έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με την επιστολή, η δεύτερη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σκοπό την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ. Τέλος, εφόσον κριθεί αναγκαίο, νωρίς το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι διμερείς διαβουλεύσεις της Βρετανικής Προεδρίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    [02] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2005 (23:16 UTC+2)

    Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, οι πολύ υψηλοί τόνοι, αλλά και οι κόντρες ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν την δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, στις οποίες -όπως είπε- αντιδρά ο ελληνικός λαός, ενώ ο υπουργός Οικονομίας τον κατηγόρησε ότι παραμένει εγκλωβισμένος στα πολιτικά αδιέξοδα του κόμματος τους και στο παρελθόν.

    Το νομοσχέδιο, έγινε τελικά δεκτό κατά πλειοψηφία, με 160 ψήφους υπέρ και 119 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, επί της αρχής του.

    Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ενώ το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία έξι βουλευτές από τη ΝΔ και έξι από το ΠΑΣΟΚ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Μαντούβαλος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    «Η κυβέρνηση Καραμανλή ισχυρίζεται ότι απεργούν τα ρετιρέ και οι προνομιούχοι για να μην χάσουν τα προνόμια τους. Αν αυτό ήταν αλήθεια θα μας βρίσκατε αλληλέγγυους στις προσπάθειες σας. Η δίψα για την εξουσία, η αλαζονεία και οι εύκολοι αφορισμοί σας τύφλωσαν και δεν βλέπετε τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο μέσος έλληνας κα ελληνίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει ψευδεπίγραφα νομοσχέδια τα οποία βαφτίζει μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού λαού ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τις πολιτικές αυτές».

    «Ο μόνος σχεδιασμός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι πόσο γρήγορα και φθηνά θα πουληθούν οι ΔΕΚΟ και οι τσακωμοί και αντεγκλήσεις του βλέπουμε στους κόλπους της κυβέρνησης δεν έχουν σχέση με την πραγματική εξυγίανση αλλά με την εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορεί να απαιτηθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Πρέπει όμως να διασφαλίζουν ασφάλεια στον εργαζόμενο και την κοινωνική συναίνεση. Εσείς καταργείται ακόμα το δικαίωμα του εργαζόμενου να διαπραγματευτεί ελεύθερα και συλλογικά».

    «Οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να σταθούν. Τις καταγγέλλουν όχι μόνο οι εργαζόμενο αλλά και ο ΣΕΒ, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο διότι ξέρουν ότι εσείς θα τορπιλίσετε τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να τα εγγυηθεί για αυτό ανοίγει το δημόσιο διάλογο», κατέληξε ο κ Παπανδρέου.

    «Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέδειξε για μια ακόμα φορά, ότι παραμένει εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες των στελεχών του και στα πολιτικά αδιέξοδα. Πρέπει να αποφασίσει αν είναι με το παρελθόν ή το μέλλον. Αν στηρίζει το παρελθόν του κόμματος του, τη διαφθορά και τη διαπλοκή», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε:

    «Στο ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι προτιμούν να είναι προσηλωμένοι στο κακό παρελθόν τους. Δεν μας απάντησαν αν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς απέδειξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι τις καταδικάζει και ότι στηρίζει τον κομματισμό και τον κρατισμό. Παραμένετε δυστυχώς προσηλωμένοι στο παρελθόν σας που καταδίκασε όμως ο ελληνικός λαός γιατί αφήσατε πίσω σας ερείπια και θέλετε τώρα να γίνεται τιμητές».

    «Με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα των ΔΕΚΟ. Το ΠΑΣΟΚ όμως ακολουθεί τη πολιτική στρουθοκαμήλου», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ Αλογοσκούφης.

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν όμως και τα κόμματα της Aριστεράς.

    Η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι «ότι είναι απολύτως συνεπή με τις προγραμματικές τους επιλογές ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

    «Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τους μένει τίποτα άλλο για να συντηρήσουν τον ανταγωνισμό παρά να προβάλουν υποκριτικά και δημαγωγικά επιχειρήματα ή να διαχειρίζονται κατά το δοκούν υπαρκτά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των κρατικών επιχειρήσεων», τόνισε η κ Παπαρήγα. Παράλληλα κατηγόρησε το ΣΥΝ για διγλωσσία. «Είναι με όλα. Και με την απελευθέρωση και κατά της ιδιωτικοποίησης και με τις σύγχρονες εργασιακές μορφές και κατά της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατά που φυσάει ο άνεμος το κύριο επιχείρημα» υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια η κ Παπαρήγα έκανε λόγο για ταξική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενη στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων τα κατηγόρησε ότι συστηματικά δουλεύουν για τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο σημείο αυτό η κ Παπαρήγα μίλησε για «συνδικαλιστική αριστοκρατία» με συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν είναι μόνο κομματικά.

    Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος που τόνισε: «Αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε την δημόσια περιουσία. Μόνο να την εκποιήσετε είναι η όλη τακτική σας. Είστε κυβέρνηση του διαίρει και βασίλευε. Κυβέρνηση του μίσους. Προσπαθείτε να διχάσετε τους Ελληνες. Θα είναι ευλύγιστες οι εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για πραξικόπημα ενάντια στο σύνταγμα μας. Ανοίγετε το δρόμο για κομματικές προσλήψεις».

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε όμως και ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με αφορμή την επίκληση του κ. Αλογοσκούφη ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της διάταξης για τις εργασιακές σχέσεις αφού -όπως είπε- υπάρχει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου το 1996 βάσει της οποίας είναι συνταγματική ρύθμιση.

    Ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση η απόφαση του Αρείου Πάγου με τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση. «Θα καταθέσω την απόφαση του Αρείου Πάγου γιατί αποτελεί μνημείο ανορθόδοξης αντιμετώπισης του κοινοβουλίου από την κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κακλαμάνης.

    «Λυπάμαι που ο πρώην πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαβάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου που λέει ότι δεν προσκρούει στο άρθρο 22 του Συντάγματος. Να μάθετε να ακούτε και να διαβάζετε. Πρέπει να πάρετε πίσω όσα είπατε για παραπλάνηση της Βουλής», του απάντησε ο κ Αλογοσκούφης.

    «Στο πέπλο του αυταρχισμού κυβέρνησης πρέπει να προστεθεί και το πέπλο της υποκρισίας του κ. Αλογοσκούφη», σχολίασε ο κ Κακλαμάνης.

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε νωρίτερα και ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη.

    «Σεβόμαστε απόλυτα τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν μπορεί να στέλνουν οι ζημιογόνες επιχειρήσεις το λογαριασμό στον έλληνα φορολογούμενο», υπογράμμισε ο κ Δούκας.

    «Αν το επιχειρησιακό σχέδιο που συνθέτετε είναι άχρηστο ποιος θα το πληρώσει; Θα υπάρξει κανείς τότε να βάλει το σχοινί στο λαιμό του επειδή έκανε άχρηστο επιχειρησιακό σχέδιο;» σχολίασε ο κ. Καστανίδης.

    Κατά του άρθρου 14, τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης, που επέμεινε ότι όταν δεν υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και διοίκησης η επίλυση της διαφοράς πρέπει να παραπέμπεται στη διαιτησία.

    [03] ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2005 (09:02 UTC+2)

    Κακοκαιρία, με χιόνια, βροχές και ισχυρούς βοριάδες, επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα όπου σε μεγάλα τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, χωρίς όμως να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Χιόνια έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται στο μηδέν. Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωϊνές ώρες τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας και Βιτσίου, Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου Καστοριάς - Αμυνταίου, καθώς επίσης και σ΄ολόκληρο το ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς. Στους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς αλυσίδες, ενώ κανονικά λειτουργούν όλα τα σχολεία.

    Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές επικρατεί συννεφιά, πνέουν ισχυροί βοριάδες και βρέχει κατά διαστήματα. Στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας χιόνισε στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς όμως να σημειωθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στην πόλη της Φλώρινας -2 βαθμοί Κελσίου, ενώ -1 είχε η Κοζάνη, 0 η Καστοριά 5 η Θεσσαλονίκη και 7 η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

    [04] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΑΝΘ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2005 (16:02 UTC+2)

    Στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης του κτιρίου της ΧΑΝΘ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης), μεγάλο τμήμα της οποίας καταστράφηκε από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 22 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας βραχυκυκλώματος στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του θεάτρου «Αυλαία».

    Ηδη έχει γίνει ανάθεση των εργασιών σε εργολάβο, ενώ αμέσως μετά την αποκατάσταση της στέγης θα γίνει επισκευή και συντήρηση στις πέντε αίθουσες του ιδρύματος (τέσσερις στον 3ο όροφο και μία στο ισόγειο), όπου φιλοξενούνταν τα τμήματα εκπαίδευσης, και οι οποίες παρουσίασαν προβλήματα στεγανότητας, εξαιτίας των ζημιών της στέγης.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής της ΧΑΝΘ, Χρήστος Τριγωνάς, οι εργασίες για την αποκατάσταση του θεάτρου «Αυλαία», που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της ΧΑΝΘ και είχε καταστραφεί ολοσχερώς, θα ανατεθούν σε άλλο εργολάβο, μετά από ειδική μελέτη του χώρου.

    Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της ΧΑΝΘ, το συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσοστό θα καλυφθεί από την ασφάλεια του κτιρίου, μετά από την έκδοση του επίσημου πορίσματος της πυροσβεστικής.

    Το υπόλοιπο τμήμα του κόστους των ζημιών θα καλυφθεί από την πολιτεία, από τη συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων, καθώς και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και ειδικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΧΑΝΘ, Αφροδίτη Ρώμπη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει 30.000 ευρώ, ενώ 25.000 θα δοθούν από τα έσοδα της πρώτης βραδιάς του Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού που έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

    Στη συγκέντρωση χρημάτων στοχεύει και η συναυλία με τίτλο «Τα οράματα δεν καίγονται» που θα δώσει στις 20 Δεκεμβρίου στο Παλαί ντε Σπορ, ο Θεσσαλονικιός τραγουδιστής, Αντώνης Ρέμος, στις 21.30, καθώς και η μουσική βραδιά που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 15 Ιανουαρίου του 2006 (γενική είσοδος 15 ευρώ).

    Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την διοργάνωση της συναυλίας του Αντώνη Ρέμου, ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ανέφερε ότι η γενική γραμματεία Αθλητισμού του ΥΠΠΟ έχει υπογράψει την έκδοση ενός σημαντικού κονδυλίου, το οποίο θα δοθεί στη ΧΑΝΘ, μέσω της νομαρχίας.

    «Αυτοί που έπρεπε να ανταποκριθούν 'λάκισαν'» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αδράνεια του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης και πρόσθεσε: «έχουν συνδράμει κάποιοι, αλλά όχι όσοι θα έπρεπε».

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

    Η ΧΑΝΘ ιδρύθηκε στην Ελλάδα ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο, το 1921 και δύο χρόνια αργότερα η κυβέρνηση παραχώρησε το χώρο όπου βρίσκεται σήμερα, όπου και κατασκευάστηκε ένα μικρό κτίριο 5 δωματίων.

    Το 1926, ο τότε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Γεννάδιος, διοργάνωσε έρανο στους ομογενείς της Αμερικής, και έτσι ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού κτιρίου, το οποίο αποπερατώθηκε το 1934, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Μ. Δελλαδέτσιμα.

    Η ΧΑΝΘ έχει συμπληρώσει 84 χρόνια έντονης παρουσίας στην πόλη. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της εισάγοντας ομαδικά αθλήματα και αθλοπαιδιές, οργανωμένες κατασκηνώσεις στο Πήλιο και Χαλκιδική, ναυαγοσωστική παιδεία, εκπαίδευση στελεχών, νυχτερινές σχολές, γλώσσες κ.α.

    Στο ίδιο κτίριο στεγάστηκαν για μεγάλο διάστημα η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, ιστορικό αρχείο εφημερίδων και περιοδικών, και η Δημοτική Πινακοθήκη. Από τα αναγνωστήρια, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους χώρους της πέρασαν ολόκληρες γενιές Θεσσαλονικιών.

    Το θέατρο «Αυλαία» ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του '30 και ανακατασκευάστηκε πλήρως το 1997, επί πολιτιστικής πρωτεύουσας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΓΔΜ, ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ

    Σκόπια, 15 Δεκεμβρίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Η Σερβία και η Βουλγαρία υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) χώρας, ανέφεραν σήμερα οι πρόεδροι των δύο χωρών Μπόρις Τάντιτς και Γκεόργκι Παρβάνοφ οι οποίοι συμμετέχουν σε τριμερή συνάντηση στην Aχρίδα που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Οι πρόεδροι των τριών χωρών εκτίμησαν από κοινού ότι η απόδοση στην ΠΓΔΜ καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία εξετάζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα συμβάλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

    Οι πρόεδροι των τριών χωρών εξέτασαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας, την κατάσταση στην περιοχή, τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και τις προοπτικές ενσωμάτωσης των χωρών τους στις ευρωατλαντικές δομές.

    Αναφορικά με το Κόσοβο, οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Παρβάνοφ εξέφρασαν την άποψη ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να αποτελέσει προϊόν συμφωνίας μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, με τη μεσολάβηση της Διεθνούς Κοινότητας, ενώ ο κ. Τάντιτς επανέλαβε την θέση της Σερβίας για μη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και για εξεύρεση λύσης που θα στηρίζεται στις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ιδέα για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ζήτημα αυτό.

    [06] ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Δεκεμβρίου 2005 (13:08 UTC+2)

    Παρουσίαση της δίγλωσσης Ανθολογίας στην ελληνική - αλβανική γλώσσα, με τίτλο «Πελαργοί των Βαλκανίων» θα γίνει αύριο Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2005, ώρα 20.00 μ.μ. στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

    Την Ανθολογία θα παρουσιάσουν:

    Ιλιριάν Ζούπα, Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, ποιητής

    Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    Γιώργος Τσιάκαλος, Καθηγητής του Π.Τ.Δ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

    Μελίτα Τόκα Καραχάλιου, ποιήτρια, συντονίστρια

    Έβις Κάγια, ποιήτρια, δημοσιογράφος, εκδοτικός οίκος DIVA

    [07] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Αλεξανδρούπολη, 15 Δεκεμβρίου 2005 (09:51 UTC+2)

    Η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος για τη Θράκη του Σπύρου Μελετζή πραγματοποιήθηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη.

    Το λεύκωμα με τίτλο ΄΄η Θράκη από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή αποτελεί μια αξιόλογη έκδοση που κυκλοφορεί από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και τις εκδόσεις Καστανιώτη και με χρηματοδότηση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Ο Σπύρος Μελετζής αποτυπώνει τη φύση, την καθημερινότητα στις πόλεις, πορτρέτα ανδρών σε παραδοσιακά επαγγέλματα, γυναικών με τοπικές στολές και σαρακατσάνες στους διάφορους σταθμούς του ταξιδιού του,στη Σαμοθράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Διδυμότειχο ,στο Δέλτα του Έβρου, στη Μάκρη και στο Σουφλί, ενώ δημοσιεύονται φωτογραφίες και από τα δημόσια έργα.

    Η έκθεση φωτογραφίας θα είναι ανοιχτή για το κοινό της πρωτεύουσας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

    Ο.Ο.

    [08] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΓΚΩΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΥΡΙΑ ΚΟΥΛΑ" ΤΟΥ Μ.ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑ

    Λος Άντζελες, 15 Δεκεμβρίου 2005 (09:42 UTC+2)

    Η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times, στο καλλιτεχνικό τους ένθετο «CALENDAR», δημοσιεύουν πρωτοσέλιδη παρουσίαση του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα «Η Κυρία Κούλα» από τον υπεύθυνο του βιβλιοκριτικού τμήματος της εφημερίδας, David L. Ulin, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του βιβλίου, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα ύφους του συγγραφέα, στην περιγραφή της ερωτικής σχέσης μίας μεσόκοπης συζύγου και μητέρας με ένα νεαρό.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι το βιβλίο γράφηκε το 1978, το θέμα του έχει μία διαχρονικότητα αντίστοιχη των μεγάλων κλασσικών μυθιστορημάτων όπως «Μαντάμ Μποβαρύ» και «Άννα Καρένινα», ενώ τονίζεται ότι παρά το γεγονός ότι ο κ. Μένης Κουμανταρέας έχει βραβευθεί τρεις φορές με το Ελληνικό Εθνικό Βραβείο Βιβλίου, «η Κυρία Κούλα» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 15 December 2005 - 19:13:44 UTC