Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (16/05/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 16 Μαϊου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [03] ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [04] ΣΤΟΝ ΜΠΕΝ ΓΚΙΛΜΑΝ ΤΟ 9ο "ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"
  • [05] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "ΩΝΑΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
  • [06] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 55η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ "ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Εξαιρετικά ευχαριστημένοι από την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για Ελλάδα. Την ικανοποίησή του εδραίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο γεγονός ότι κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, τονίστηκε ότι η Αμερική τάσσεται απολύτως υπέρ της ακεραιότητας των συνόρων, των διεθνών συνθηκών, της μη βίας και της μη απειλής χρήσης βίας από οποιονδήποτε, καθώς και στο ότι διαπίστωσε κοινή θετική εκτίμηση των αμερικανικών αρχών για την ομογένεια και ειλικρινείς δηλώσεις όλων των δημάρχων και κυβερνητών με τους οποίους συναντήθηκε.

    Σε ό,τι αφορά στο ΣΑΕ, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η προσπάθεια βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι κατά τις περιφερειακές συνελεύσεις του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Ιουνίου, και στο παγκόσμιο ΣΑΕ θα γίνει συζήτηση για το πώς θα διασωθεί η ελληνική γλώσσα, για τις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ και για τον συντονισμό του Ελληνισμού. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει συζητήσει το θέμα και με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει κοινή δράση των ομογενών ανεξάρτητα από το ποιόν υποψήφιο θα πυοστηρίξει ο καθένας. Το μακροπρόσθεσμο πρόγραμμα δράσης του παγκοσμίου ΣΑΕ θα καταρτιστεί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κατά τη δεύτερη συνάντηση του Προεδρείοου του Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Ιουλίου.

    [02] ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ

    Με φανερή ικανοποίηση, χαιρέτισαν την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας των ΗΠΑ για τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, που είχε εκδοθεί το Μάρτιο από το αμερικανικό υπουργείο Συγκοινωνιών, οι Πρόεδροι του παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, και του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς.

    "Είναι η κατάλληλη στιγμή για την αμερικανική και την ελληνική πλευρά να συνεργαστούν απόλυτα για να εξαλειφθεί η ζημιά που προκάλεσε η πρόσφατη οδηγία στην Ελλάδα. Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί στη διαβεβαίωση των Αμερικανών για την ασφάλεια και την καταλληλότητα του αεροδρομίου του Ελληνικού", δήλωσε ο κ. Αθενς. Από την πλευρά του ο κ. Τομαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του "που η ταξιδιωτική αυτή οδηγία δεν εφαρμόστηκε με την απειλούμενη αυστηρότητα και η Ελλάδα δεν υπέφερε πάλι από τις καταστροφικές συνέπειες της άλλης περίφημης οδηγίας της Κυβέρνησης Ρήγκαν τη δεκαετία του '80". Η ευθύνη για την προσέλκυση των ξένων τουριστών βρίσκεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού ΣΑΕ, καθαρά την Ελλάδα και τους ομογενείς.

    Σε δηλώσεις για το θέμα προέβη και ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, Ανδρέας Μανάτος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την υπόθεση διεξοδικά τους τελευταίους μήνες. Το αμερικανικό υπουργείο Συγκοινωνιών, όπως επεσήμανε ο κ. Μανάτος, είχε αποφασίσει το Μάρτιο να μην εκδώσει την οδηγία κατά του αεροδρομίου του Ελληνικού. Η ακαμψία, όμως, ενός αμερικανικού νόμου, σε συνδυασμό με κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες ύποπτης προέλευσης, που κατηγορούσαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι έβαζε σε κίνδυνο τους Αμερικανούς τουρίστες, σύμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, ανάγκασαν το υπουργείο να εκδώσει τελικά την άδικη αυτή οδηγία.

    [03] ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Για πιθανή εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων, ως προς το θέμα της αμοιβαίας συμφωνίας κοινωνικών ασφαλίσεων (συντάξεων) Ελλάδας- Αυστραλίας προειδοποιεί με επιστολή της στον Ελληνα υπουργό Εργασίας, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, η υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Αυστραλίας, Τζόσλιν Νιούμαν. Στην επιστολή της η υπουργός προτείνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των κυβερνήσεων των δύο χωρών αλλά με νέους όρους, και αναφέρει ότι αν δεν προκύψει συμφωνία Αθήνας-Καμπέρας για την ισοκατανομή του κόστους συνταξιοδότησης των Ελληνοαυστραλών, ιδιαίτερα των χιλιάδων Ελληνοαυστραλών που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, πριν την συντάξιμη ηλικία τους, τότε οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα εγκαταλειφθούν. Οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών είχαν παγώσει ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της Αυστραλίας, που πραγματοποιήθηκαν στις 2 Μαρτίου.

    Την ύπαρξη της σχετικής επιστολής επιβεβαίωσε η κ.Λι Ντίκσον, εκπρόσωπος της υπουργού, η οποία όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει το peqiew|lemo της επιστολής. "Η υπουργός, δήλωσε η κ.Ντίκσον, απέστειλε επιστολή στον Ελληνα ομόλογό της και αναμένει απάντησή του, από την οποία θα εξαρτηθεί η περαιτέρω συζήτηση του θέματος".

    [04] ΣΤΟΝ ΜΠΕΝ ΓΚΙΛΜΑΝ ΤΟ 9ο "ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ"

    Στον γνωστό φιλέλληνα βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της αμερικανικής Βουλής, Μπεν Γκίλμαν, θα απονείμει μεθαύριο, Σάββατο, 18 Μαϊου το 9ο "Βραβείο Ελευθερίας" ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον του Μανχάτταν και το βραβείο θα απονείμει στον Αμερικανό βουλευτή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Ο Μπεν Γκίλμαν είναι γνωστός για το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για τα ελληνικά εθνικά θέματα, έχει υπογράψει την επιστολή της Βουλής προς τον Μπιλ Κλίντον, για να μη γίνει διπλωματική αναγνώριση των Σκοπίων μέχρι να διευθετηθούν τα προβλήματα που υπήρχαν με την Ελλάδα, ενώ με δική του επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο έχει ζητήσει την άσκηση πιέσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τις προκλήσεις της προς την Ελλάδα. Σημαντική υπήρξε επίσης η συμβολή του στην ψήφιση της νομοθετικής πρότασης για τη μείωση της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία και για την ψήφιση του κονδυλίου των 25 εκατομμυρίων δολλαρίων, ως βοήθεια προς την Κύπρο, στο ψήφισμα για την εξακρίβωση των αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο, αλλά και στις νομοθετικές προτάσεις για το Πατριαρχείο και την ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ηπειρο.

    [05] ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "ΩΝΑΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

    Στον αείμνηστο ποιητή του Αιγαίου είναι αφιερωμένη καλλιτεχνική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου (18 Μαϊου) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών "Ωνάσης" και της Ενωσης Ελληνοαμερικανών Συγγραφέων.

    Εργα του Οδυσσέα Ελύτη θα απαγγείλουν και θα ερμηνεύσουν Ελληνοαμερικανοί δημιουργοί και συγκεκριμένα η ποιήτρια Ολγα Μπρούμας, ο συγγραφέας Αντώνης Ντεκαβάλλας, ο τενόρος Γκρέγκορι Μανινάκις και οι ποιητές Ντιν Κόστος, Πηνελόπη Καραγεωργίου και Μπάρμπαρα Λεκατσά.

    [06] ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 55η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ "ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Τριήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την 55η επέτειο της "Μάχης της Κρήτης" διοργανώνουν από αύριο στην Ουάσιγκτον η ελληνική πρεσβεία, το Αμερικανο-ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute - ΑΗΙ) και η Ενωση Κρητών της πολιτείας.

    Στο μεγάλο συγγραφέα της Κρήτης, Νίκο Καζαντζάκη, είναι αφιερωμένη, εξάλλου, εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Πανεπιστήμιο του Τεμπλ, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Tuesday, 21 May 1996 - 2:33:09