Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (11/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

Πέμπτη 11 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ .
  • [02] Α. ΑΘΕΝΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΝ ΔΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [03] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ
  • [04] ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ (του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)
  • [05] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ
  • [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ .

    "Μια συμπλοκή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα αποτελέσει μεγάλη τραγωδία και για τις δύο χώρες ", τονίζει o Aμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον σε επιστολή του προς την ελληνική ομογένεια.

    Στην επιστολή που απευθύνεται στους επιφανείς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας κ.κ. Αντριου Αθενς-Πρόεδρο του ΣΑΕ, Φίλιπ Κρίστοφερ-Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και Εντι Μανάτο-Στέλεχος του Ελληνικού Λόμπι, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει πως "οι πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή, ξεκινώντας από την Ιμια, έχουν αυξήσει τις πιθανότητες συμπλοκής και οι ΗΠΑ έχουν συμμετάσχει ενεργά σε μια προσπάθεια για τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας."

    Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Κλίντον υπενθυμίζει ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραπομπή του θέματος των Ιμια και άλλων προβλημάτων στο Αιγαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ότι θα πρέπει να επιλυθούν χωρίς την απειλή χρήσης βίας,με πλήρη σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες."

    Ο κ. Κλίντον αναφερόμενος στο "θέμα" της Γαύδου χαρακτηρίζει ανάρμοστη την αμφισβήτηση των Τούρκων αξιωματούχων και παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η Γαύδος είναι ελληνική περιοχή, ενώ σχετικά με το Κυπριακό ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε πως έχει δεσμευτεί προσωπικά να βοηθήσει στην αναζήτηση λύσης και για το σκοπό αυτό θα επισκε φθεί την περιοχή στις αρχές Ιουλίου, ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι.

    [02] Α. ΑΘΕΝΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΝ ΔΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    "Οι ομογενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες δε θα βοηθήσουν στην επανεκλογή του Προέδρου Μπίλ Κλίντον , αν δεν είναι σίγουροι πως αυτός θα βοηθήσει για τη λύση του Κυπριακού".

    Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου ΑΘενς, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο ενημέρωσε για την επιτυχία που είχαν οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου του ΣΑΕ της περιφέρειας Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αθενς τόνισε ότι "κοινή πεποίθηση όλων των ομογενών είναι να βοηθήσουν την κυπριακή κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό".

    Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ άρχισαν τώρα να πιέζουν περισσσότερο μετά από 22 χρόνια για λύση του κυπριακού, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν οι ομογενείς των ΗΠΑ την ευαρέσκεια τους για τη στάση όλων των προηγούμενων Προέδρων.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, υπογράμμισε ότι "οι πιέσεις των ομογενών στην αμερικανική κυβέρνηση θα είναι τώρα πολύ μεγαλύτερες" και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στην περίπτωση που ο Μπίλ Κλίντον δεν πετύχει πρόοδο στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο κ. ΑΘενς επεσήμανε ότι "δε θα ψηφίσουμε εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι ο Πρόεδρος μας ακούει και θα βοηθήσει".

    [03] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων προγραμματίστηκαν από την Ομοσπονδία Σωματείων Νέας Υόρκης για την 19η Ιουλίου.

    Οι εκδηλώσεις συμπίπτουν με την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα και θα πραγματοποιηθούν στον κήπο του Baulling Green, στο Μανχάτταν, όπου προσεκλήθη και ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, κ.Τζουλιάνι.

    Στην ίδια συγκέντρωση της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα της Νέας Υόρκης για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Καθορίστηκε επίσης ότι η Εθνική Παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου 1997, ενώ αποφασίστηκε επίσης η σύνδεση της Ομοσπονδίας με το διεθνές δίκτυο τηλεματικής Internet.

    [04] ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ (του Δημήτρη Παπαγιαννάκη)

    Τρεις γνωστοί για τη δράση τους στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ομογενείς επιλέχθηκαν από το Δημοκρατικό κόμμα για να υποστηρίξουν την επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για τους κυρίους Αγγελο Τσακόπουλο, πρόεδρο της etaiqe_ar εκμεταλλεύσεως ακινήτων στην Καλιφόρνια AKT-Development, Νικόλαο Μούγερη, πρόεδρο και ιδιοκτήτη της εταιρείας Mana Products, από το Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης και Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και πρόεδρο της εταιρείας Audio-Vox Coorporation από το Χόμπατ της Νέας Υόρκης. Τα ονόματα ανακοίνωσαν οι κ.κ.Τομ Φόουλερ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, και Κρίστοφερ Ντομ, οι οποίοι θα συνεργαστούν με τον κ.Τεντ Ηλιόπουλο, πρόεδροτ ου Ελληνοαμερικανικού τμήματος του Δημοκρατικού κόμματος. "Η ηγεσία των Κρίστοφερ, Μούγερη και Τσακόπουλου αποτελεί κλειδί στις προσπάθειες του Δημοκρατικού κόμματος να χτίσει συμμαχίες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Φόουλερ, ανακοινώνοντας τα ονόματα.

    [05] ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

    Οπως ανακοινώθηκε από την Πελοποννησιακή Ενωση Αμερικής, με επιστολή του ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, εγκρίνει την αναβίωση-αναπαράσταση αρχαίων ολυμπιακών αγωνσιμάτων στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας και σε γειτονικές εγκαταστάσεις τον Ιούλιο του 1997.

    Η έγκριση, συνεχίζει η ανακοίνωση, έρχεται να επιβραβεύσει τις επί δύο χρόνια επίμονες προσπάθειες της Πελοποννησιακής Ενωσης Αμερικής για την υλοποίηση μιας ευγενούς επιδίωξης που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους στο ιδρυτικό της καταστατικό.

    [06] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Για πρώτη φορά στην χώρα μας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" (Πρόγραμμα "Μακεδονίας- Θράκης" και "Ηπείρου-Ιονίων Νήσων"), από 16 εως τις 30 Ιουλίου, που αφορά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νέους Απόδημους Ελληνες.

    Οι νέοι θα προέρχονται στην πλειοψηφία τους από χώρες όπως ο Καναδάς, ΗΠΑ αλλά και από τη Δανία, Γεωργία, Ολλανδία, Μεξικό, Βέλγιο, Αυστρία, Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Σουηδία, Συρία, Ιορδανία και Αίγυπτο.

    Τη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία και σύμπραξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τεσσάρων Ελληνικών Πανεπιστημίων, του Ιονίου, του Αριστοτελείου, του Δημοκρίτειου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν με ευθύνη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

    Ως προς τη διδασκαλία το πρόγραμμα "Μακεδονίας-Θράκης" περιλαμβάνει 15 ώρες μαθημάτων Νέας Ελληνικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλες 15 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ στο πρόγραμμα "Ηπείρου-Ιονίων Νήσων" πρόκειται να πραγματοποιηθούν 15 ώρες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες 15 αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Το διδακτικό προσωπικό θα αποτελείται τόσο από μέλη του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, όσο και μέλη τοπικών πανεπιστημίων. P]qa απο τη γλωσσική διδασκαλία θα γίνουν και εννέα διαλέξεις.

    Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα γίνει αξιολόγηση των συμμετεχόντων με βάση ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα θα δοθούν στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και θα τους χορηγηθεί ειδικό πιστοποιητικό παρακολούθησης των μαθημάτων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Thursday, 11 July 1996 - 13:47:57