Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

OMOGENEIAKA NEA (12/07/96)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

"ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ"

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή 12 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


[01] Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ - ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 2η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

[02] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ - ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΣΑΕ

[03] ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΑΕ

[04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ" ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

[01] Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ - ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 2η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Την ικανοποίησή του από τη μέχρι σήμερα πορεία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Πανούσης, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται στη δεύτερη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής. Οι εργασίες άρχισαν το πρωί, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου και του Γενικού Γραμματέα Παλιννοστούντων του ίδιου υπουργείου, Χρήστου Καμενίδη, ενώ το μεσημέρι έφθασε στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος αύριο στις 12.30 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου , παρουσία του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Σωτηρλή, του κ.Πανούση και του Προέδρου του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς.

"Κλείσαμε έναν πρώτο κύκλο. Περάσαμε από τη διακήρυξη στο θεσμό. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος του και στα δύο μέτωπα, στα οποία έχει κληθεί να ανταποκριθεί: τόσο στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, όσο και στην ορθή συλλογή και προβολή των αιτημάτων της ομογένειας. Ηδη αποτελεί έναν θεσμικό παράγοντα της ελληνικής πολιτείας, μέσα σε νόμους εμφανίζεται να δίνει τη γνώμη του για πολύ σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Αρα προχωράμε στον σωστό δρόμο", τόνισε ο κ.Πανούσης,διευκρινίζοντας ότι η παρουσία του στη συνεδρίαση του Προεδρείου δεν έχει καμία έννοια ανάμειξης στον απολογισμό και στο σχεδιασμό της δράσης του Συμβουλίου. "Η ελληνική πολιτεία θα υποστηρίζει πάντα τον Απόδημο Ελληνισμό, wyq_r, όμως, σε καμία περίπτωση να προσπαθεί να καθοδηγήσει τις προσπάθειες του.Αλλωστε αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από εμάς", σημείωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, εξέφρασε την πίστη του στην κοινή πορεία του Ελληνισμού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα. "Είναι καλό να ξέρει η Ελλάδα ότι τα επτά εκατομμύρια των αποδήμων είναι παρόντες στις θέσεις τους και περιμένουν τις κατευθύνσεις. Ο Ελληνισμός σε όλον τον κόσμο είναι ζωντανός, υπάρχει πολύ μεγάλος ενθουσιασμός και όλοι μαζί θα πορευτούμε σε έναν δρόμο για τα εθνικά θέματα" τόνισε ο κ.Αθενς.

Στις 8.30 μ.μ. ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, θα παραθέσει προς τιμή των μελών του ΣΑΕ δείπνο στο Κυβερνείο. Στην αυριανή συνεδρίαση, θα υπάρξει συνάντηση με τη Διακομματική επιτροπή της Βουλής. Στις 12.30 θα δοθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Ρωμαίου και αργά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου. Το πρωί της Κυριακής, μετά τον εκκλησιασμό των μελών του ΣΑΕ, θα συνεχιστεί η συνεδρίαση μέχρι τη 1,30 το μεσημέρι, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, προκειμένου να ανακοινωθούν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ οι δραστηριότητες που θα αναπτύξει το επόμενο διάστημα το προεδρείο του ΣΑΕ για τη διασύνδεση και το συντονισμό της δράσης του απανταχού της γης απόδημου ελληνισμού. Τέλος το απόγευμα της Κυριακής, το προεδρείο του ΣΑΕ θα συναντηθεί με τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης και στις 9 το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος στο τουριστικό περίπτερο του Δήμου Νεαπόλεως.

[02] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΚΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ - ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΣΑΕ

Την πρόθεση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με προσωπική εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, να μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα η έδρα του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ.

Ο κ.Πετσάλνικος ενημέρωσε επίσης το Προεδρείο του ΣΑΕ για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης και τον Πρόεδρό της, Ανδρέα Μπούμη, για τη στέγαση του ΣΑΕ σε δικά του γραφεία. Προσφορότερη επιλογή αποτελεί σύμφωνα με τον υπουργό, η στέγαση του ΣΑΕ στο ισόγειο του αναγειρόμενου νέου κτιρίου της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ.Πετσάλνικος έχει επιλεγεί από την Κυβέρνηση για την εγκατάσταση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται από το νόμο-πλαίσιο για την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό που ψηφίστηκε πριν ενάμισι μήνα. "Θεωρούμε ότι το Ινστιτούτο πρέπει να λειτουργήσει με έδρα τη Θεσσαλονίκη, γιατί η λειτουργία του έχει ιδιαίτερη σημασία", τόνισε στο ΜΠΕ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. "Θα έχει την ευθύνη τόσο για την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων για την ελληνική παιδεία στο εξωτερικό, όσο και για την παραγωγή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού. Ep_sgr θα μεριμνά για την επιμόρφωση τόσο των εκπαιδευτικών που αποσπώνται από την Ελλάδα στο εξωτερικό, όσο και των ομογενών εκπαιδευτικών, που για πρώτη φορά με αυτόν τον νόμο-πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα να προσληφθούν επί τόπου στις διάφορες χώρες, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το ανθρώπινο δυναμικό. Ολες οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν ένα πλέγμα και υποστηρικτικό, αλλά και ένα πλέγμα που εξασφαλίζει και την καλύτερη απόδοση του ΣΑΕ".

[03] ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΑΕ

Με το κλείσιμο ενός κύκλου δραστηριοτήτων 7 μηνών και με την ολοκλήρωση της σύγκλησης όλων των περιφερειακών ΣΑΕ αναμένεται να υπάρξουν θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, οι οποίες θα προωθηθούν με Σχέδιο Νόμου.

Τα παραπάνω δήλωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του προεδρείου του ΣΑΕ σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Πανούσης. Όπως επεσήμανε ο κ. Πανούσης σχεδιάζεται οι εκλογές για το προεδρείο του ΣΑΕ να διεξάγονται κάθε δύο χρόνια -και όχι κάθε χρόνο, όπως είχε αρχικά οριστεί- ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού (ΠΣΕ) να συγκαλείται κάθε τετραετία, ενώ, όπως υπογράμμισε, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να εγκρίνει αύξηση του προϋπολογισμού του ΣΑΕ. Αρχικά είχε εγγραφεί κονδύλιο 250 εκατομμυρίων δραχμών, στη συνέχεια στον προυπολογισμό περάστηκαν μόνο 200 εκατομμύρια, ενώ η λειτουργία του ΣΑΕ κατέδειξε ανάγκες ύψους 450 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο πρώτος απολογισμός των εφτά μηνών λειτουργίας του θεσμού ανέδειξε σημαντικές επιτυχίες αλλά και προβλήματα, τα οποία προσδιορίζονται κυρίως στον τομέα της εκπροσώπησης των ομογενειακών φορέων στο ΣΑΕ, αλλά και σε δυσκολίες που ανέκυψαν σε σχέση με τη συμμετοχή της Εκκλησίας , οι οποίες όμως αναμένεται να ομαλοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες, διευκρίνησε ο κ. Πανούσης. Όσον αφορά το θέμα των πόρων του ΣΑΕ υπάρχει σχεδιασμός για την μελλοντική οικονομική αυτοτέλεια του οργάνου, μέσω της οικονομικής συνδρομής των ίδιων των ομογενών (χορηγιών, δωρεών κ.τ.λ.), κατέληξε.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού αναφέρθηκε σε πρότασή του, για την οποία έχει ενημερώσει τον υπουργό Εξωτερικών αλλά όχι και τον πρωθυπουργό, για τη δημιουργία Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού σε συνδυασμό με την διοικητική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας. Ο Υπουργός Αποδήμων, όπως τόνισε, θα μπορούσε να είναι Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ , με πενταετή ή εφταετή θητεία, και να επιλέγεται από διακομματική επιτροπή.

[04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ "ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ" ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης Θεόδωρος Κοκελίδης , με την οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν η Κυβέρνηση σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, να κινητοποιηθεί και να αντιδράσει στα πλαίσια των Διεθνών Οργανισμών για να μην περάσει η νέα πρόκληση της Τουρκίας , η οποία συνίσταται στην απόφασή της να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε τζαμί.

Ο ιερός αυτός χώρος, ένα από τα σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού αναπαλαιώθηκε με οικονομική ενίσχυση διεθνών οργανισμών και ιδιαίτερα της ΟΥΝΕΣΚΟ και είναι γνωστό επίσης ότι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σα μουσείο. " Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας, σημειώνει ο κ. Κοκελίδης, αποτελεί ίσως απάντηση στη συγκέκριμένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (353.000 θύματα τα έτη 1916-1923) από την Ελληνική Βουλή ,στα ζητήματα των Ελληνοποντίων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegro2html v1.00 run on Friday, 12 July 1996 - 12:00:17