Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (26/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ: "ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΔΙΑΔΕΧΘΕΙ. ΠΟΤΕ ΜΗ ΧΩΡΙΣΤΕΙΤΕ"
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ, ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ, ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ.
  • [03] ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ
  • [04] ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.-
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΥ: "ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΔΙΑΔΕΧΘΕΙ. ΠΟΤΕ ΜΗ ΧΩΡΙΣΤΕΙΤΕ"

    Αποχαιρετιστήρια εγκύκλιο προς τους ιερείς, τα στελέχη των Συμβουλίων των Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και το ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, εξέδωσε ο αποχωρών Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 1996, ημέρα της αποχώρησής του από τα αρχιερατικά καθήκοντα.

    Στην εγκύκλιό του, ο Αμερικής Ιάκωβος αναφέρεται στην επί 37 έτη αρχιεπισκοπική διακονία του, αλλά και στη δράση του ως διακόνου και ιερέως από το 1939 που έφθασε στην Αμερική. Απευθύνεται στους Ελληνες της Αμερικής που έκαναν "την Ορθοδοξία το τέταρτο μείζον θρήσκευμα στις Ηνωμένες Πολιτείες" και που από "μικροί και ασήμαντοι", "άγνωστοι σε ξένη χώρα", και πολύ συχνά αμόρφωτοι "γέμισαν την Αμερική με μορφωμένα παιδιά, ανέβηκαν όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας της κοινωνικής τάξης, δημιούργησαν έναν ελληνισμό εθνικά και θρησκευτικά ρωμαλέο, ώστε να λογαριάζεται σαν δύναμη από την Εκκλησία και την Πατρίδα".

    Και δίνει τις συμβουλές του: "Ποτέ μη χωριστείτε: Η διαίρεση είναι η χειρότερη αίρεση. Εγώ προσωπικά, η Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, η Αμερική και η Ελλάδα σας θέλουμε ενωμένους".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος καλεί ακόμα τους Ελληνοαμερικανούς να δώσουν όση αγάπη και βοήθεια έδωσαν στον ίδιο και "στον Ιεράρχη που θα με διαδεχθεί".

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ, ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ, ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ.

    Η ειδική αντιμετώπιση παιδιών με θρησκευτικές και γλωσσικές ιδιομορφίες είναι το αντικείμενο του προγράμματος "Εκπαίδευσης Ειδικών Κατηγοριών", που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

    Το πρόγραμμα, η χρηματοδότηση του οποίου έχει ήδη εγκριθεί ap| την Επιτροπή Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ως σκοπό την διαπολιτισμική εκπαίδευση, που θα επιτρέψει σε παλιννοστούντες και απόδημους έλληνες, αλλά και παιδιά διαφορετικών θρησκειών και εθνικοτήτων (π.χ.τσιγγάνους, μουσουλμάνους κ.ά), να ενταχθούν ομαλά και χωρίς προβλήματα στο κυρίαρχο κοινωνικό σύστημα.

    "Ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΙΠΟΔΕ), που θα παρέχει την επιστημονική και επιτελική υποστήριξη που χρειάζεται το υπουργείο για την υλοποίησή του", τόνισε ο Δημήτρης Χαλκιώτης, ειδικός γραμματέας του υπουργείου για θέματα παιδείας ομογενών, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και αποκέντρωσης.

    Μέχρι σήμερα είχαν γίνει αποσπασματικές μόνο προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Είναι συνεπώς η πρώτη φορά που επιχειρείται η οργάνωση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο μάλιστα οδεύει ήδη προς την υλοποίησή του.

    "Η ελπίδα μας είναι να δημιουργήσουμε δίγλωσσα σχολεία που δεν θα λειτουργούν πλέον ως "γκέτο" για τους παλιννοστούντες, αλλά θα είναι προσιτά και σε παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν καλά μια δεύτερη γλώσσα. Πρόκειται να γίνει μια ειδική προκήρυξη για προσωπικό, το οποίο θα απαρτίζεται είτε από εκπαιδευτικούς που ήδη εργάζονται στα σχολεία και έχουν γνώσεις σχετικά με την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα είτε από νέους δασκάλους με τους οποίους θα υπογραφούν συμβάσεις", ενημέρωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Χαλκιώτης.

    Ετοιμάζονται άλλωστε, ειδικά προγράμματα σπουδών, τα οποία θα υποστηριχθούν από τις πιο σύγχρονες εφαρμογές της τεχνολογίας, όπως CD-ROM, βιντεοταινίες κ.ά

    [03] ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

    Απο το επόμενο καλοκαίρι θα αρχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα φιλοξενίας ελληνοπαίδων από όλον τον κόσμο που θα συνδυάζει τον αθλητισμό με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και θα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

    "Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, με απόδημους έφηβους από την Αμερική. Στις 16 Ιουλίου, σε μια συνάντηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας, Γ.Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) , Α.Αθενς, αποφασίστηκε να επεκταθεί το πρόγραμμα, ώστε να περιλάβει και ελληνόπαιδες από άλλες χώρες, π.χ. από την Τουρκία. Οι ενδιαφερόμενοι θα μένουν στη χώρα μας για δύο περίπου βδομάδες. Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα που πρέπει να υλοποιηθεί, καθότι συνδυάζει τις ευχάριστες για τα παιδιά αθλητικές δραστηριότητες με την εκμάθηση της γλώσσας και την εξοικίωση με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Χαλκιώτης, ειδικός γραμματέας του υπουργείου για θέματα παιδείας ομογενών , διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και αποκέντρωσης.

    Πάντως, το πρόγραμμα βρίσκεται προς το παρόν στη φάση της επεξεργασίας και του σχεδιασμού,ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν λεπτομέρειες όπως η ακριβής ηλικία και ο αριθμός των sulletew|mtym, το διάστημα παραμονής τους στην Ελλάδα κ.ά

    "Θέλουμε να δώσουμε ερεθίσματα για να αγαπήσουν την πατρίδα των γονιών τους στους έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, που αφομοιώνουν τις συνήθειες της χώρας όπου διαμένουν και ξεχνάνε τις ρίζες τους", κατέληξε ο κ.Χαλκιώτης.

    Τα κονδύλια για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού προγράμματος θα διατεθούν από το Υπουργείο Παιδείας, το ΣΑΕ, απο ιδιωτικές πηγές και φυσικά από τον τακτικό προϋπολογισμό.

    [04] ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.-

    Δέκα φοιτητές αρχαιολογίας των πανεπιστημίων του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου ανήκει η αδελφή πόλη της Κοζάνης, το Μπρίστολ, θα φιλοξενηθούν στον Δήμο Κοζάνης από τις 27 Ιουλίου εως τις 20 Αυγούστου.Τη φιλοξενία διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλίας Κοζάνης- Μπρίστολ και Αποδήμων, το ΤΕΙ Κοζάνης και το Αρχαιολογικό μουσείο της Αιανής με την οικονομική βοήθεια και συνεργασία του Δήμου Κοζάνης και του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

    Οι φοιτητές,οι οποίοι θα συνοδεύονται από τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ Δημ.Παχή, θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Κοζάνης και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους θα συμμετέχουν εκπαιδευτικά στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής. Οι διοργανωτές,σύμφωνα με δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων της υπεύθυνης για την αδελφοποίηση του Δήμου Κοζάνης Ι.Βόμβα, έχουν προγραμματίσει για τους φοιτητές εκπαιδευτικές εκδρομές στην Καστοριά,στις Πρέσπες, στα Μετέωρα, στη Βεργίνα και στη Θεσσαλονίκη.

    Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης Κοζάνης- Μπρίστολ, το επόμενο καλοκαίρι, φοιτητές από την Κοζάνη θα επισκεφθούν το Μπρίστολ και θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αδελφή πόλη και να εξασκήσουν τις γνώσεις τους στα αγγλικά στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας "ΠΑΙΔΕΙΑ".

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Απαντητική επιστολή του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνη Γεωργίου Βέη δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η μεγάλης κυκλοφορίας αυστραλιανή εφημερίδα "Herald Sun".

    Ο κ. Βέης καταρρίπτει τα επιχειρήματα του σχολιαστή της εφημερίδας Μπρούς Γουίλσον ο οποίος με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία του αμερικανικού Μπόινγκ 747 μεταξύ άλλων έγραψε ότι "το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι άντρο τρομοκρατών".

    Ο πρόξενος της χώρας μας στη Μελβούρνη, καταρρίπτοντας τους αστήρικτους ισχυρισμούς του Αυστραλού δημοσιογράφου, παραθέτει τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Μεταφορών, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος τόνισε ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι από τα πλέον ασφαλή στον κόσμο και ότι στο συγκεκριμένο αεροσκάφος της TWA είχε γίνει εξονυχιστικός έλεγχος.

    Στην επιστολή του ο κ. Βέης αναφέρει ότι την ευθύνη για την ασφάλεια του αεροσκάφους φέρουν οι αρχές του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης, απ' όπου είχε αναχωρήσει για τελευταία φορά το μοιραίο aeqopk\mo.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Friday, 26 July 1996 - 13:11:48