Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA THS OMOGENEIAS (29/07/1996)

Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Ο κ.ΙΑΚΩΒΟΣ- ΔΕΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
  • [02] ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-NEEΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.-
  • [03] 120 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΑΠΟ 35 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.-
  • [04] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ.-
  • [05] 65.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΟΥΩΡΙ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ.-
  • [06] ΗΠΑ:Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Ο κ.ΙΑΚΩΒΟΣ- ΔΕΝ "ΒΛΕΠΕΙ" ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

    Παραιτείται ,και τυπικά, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος.Κλείνει έτσι ένα ιστορικό κύκλο 37 χρόνων στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Νέου Κόσμου.

    Ο διάδοχός του δεν έγινε ακόμη γνωστός απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όμως,οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θέση του θα τοποθετηθεί ο μέχρι τώρα Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός.

    Η διαδικασία αποχώρησης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου απο την κορυφή της Εκκλησίας της Αμερικής άρχισε πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο,στην περίφημη συνάντηση της Ιμβρου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.Τότε ο Προκαθήμενος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του ζήτησε να παραιτηθεί, αν και όπως φάνηκε εκ των υστέρων , ο κ.Ιάκωβος δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει.Στις αρχές του χρόνου ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να αλλάξει αυτή την απόφαση στάθηκε όμως αδύνατον.Ετσι ,σήμερα αποχωρεί απο την Αρχιεπισκοπή, που υπηρέτησε 37 ολόκληρα χρόνια απο όλες τις βαθμίδες της Εκκλησίας.

    Η εφημερίδα 'Πρωινή" της Νέας Υόρκης δημοσιεύει συνέντευξη του Ιεράρχη,στην οποία αναφέρεται στο έργο που επιτελέστηκε και τονίζει ότι ο διάδοχός του θα παραλάβει μια καλά οργανωμένη ελληνική ορθόδοξη παροικία που έχει 600 κοινότητες.

    Ο κ.Ιάκωβος,που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρεται ακόμη και στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Προβλέπει ότι δεν θα γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος, αλλά επισημαίνει τους κινδύνους για το Εθνος και την ίδια την ακεραιότητα της χώρας ,απο τον τουρκικό επεκτατισμό.

    Για το πρόβλημα του Κυπριακού ο κ.Ιάκωβος επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές κυβερνήσεις "για θολερή πολτική γραμμή" που ακολούθησαν, αλλά μιλά και με θαυμασμό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος,σύμφωνα με τη σημείωση της εφημερίδας, αντικατέστησε στις προτιμήσεις του Αρχιεπισκόπου τον εκλεκτό των εφηβικών του χρόνων Ελευθέριο Βενιζέλο.

    Ειδικά για τη διένεξη με την Τουρκία ο κ.Ιάκωβος τονίζει ότι "η αμερικανική πολιτική δεν θα επιτρέψει σύγκρουση Ελλάδος-Τουρκίας, |pyr κατάλαβα απο μια συνομιλία με τον Χένρι Κίσσιγκερ.Μπορεί να έχουμε αψιμαχίες,προκλήσεις,αλλά τουλάχιστον στις ημέρες τις δικές μου δεν περιμένω ελληνοτουρκικό πόλεμο".

    Οσον αφορά στο σκοπιανό ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι τον λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι "μια μικρή χώρα στα βόρεια σύνορα διεκδικεί το πιό μεγάλο όνομα στην ελληνική ιστορία,το όνομα Μακεδονία" και δυστυχώς δεν πετύχαμε τίποτε που να δικαιώνει τις θέσεις μας.

    Αναφερόμενος στην ελληνική παροικία των Ηνωμένων Πολιτειών,αλλά και ολόκληρης της Αμερικής, ο κ.Ιάκωβος υπογραμμίζει με υπερηφάνεια ότι αποχωρεί ικανοποιημένος απο το έργο που επιτέλεσε,αφήνοντας πίσω του 600 ελληνικές κοινότητες,τις οποίες αποκαλεί "εθνικά φρούρια Επιμένει όμως,ότι δεν γνωρίζει ακόμη τον αντικαταστάτη του και εκφράζει την ευχή αυτός να είναι καλύτερός του "γιατί ο 21ος αιώνας θα είναι πολύ πιό δύσκολος απο τον αιώνα μας και το αξίωμα απαιτεί την ύπαρξη ενός ατόμου με ευαισθησίες στα εθνικά θέματα".Ξεκαθαρίζει ακόμη,ότι ο ίδιος παραμένει στη διάθεση της Εκκλησίας και του Εθνους ,έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις πολιτικές του γνωριμίες στην Ουάσιγκτον , για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

    Αναφέρεται τέλος στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Ιμβρο και παραδέχεται ότι "δεν έκανε πολλά πράγματα, αλλά και δεν μπορούσε, για να αλλάξει το σημερινό αυταρχικό τουρκικό καθεστώς του νησιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα μόλις 270 Ελληνες κάτοικοι και αυτοί να είναι πάνω απο 65 χρόνων".

    [02] ΑΥΡΙΟ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-NEEΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.-

    Στη δημιουργία τριών νέων μητροπόλεων μέσο της τριχοτόμησης της εκκλησιαστικής περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αμερικής προσανατολίζεται η αρμόδια Συνοδική Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο στο Φανάρι, για να εκλέξει το διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

    Οι μέχρι σήμερα Επισκοπές, Καναδά και Νοτίου Αμερικής θα γίνουν ξεχωριστές μητροπόλεις, ενώ θα δημιουργηθεί μια ακόμα Μητρόπολη, αυτή της Κεντρώας Αμερικής.

    Η σχετική εισήγηση θα γίνει αύριο στην Ιερά Σύνοδο από την αρμόδια επιτροπή, ενώ στην ίδια συνεδρίαση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα εισηγηθεί υποψήφιο ή υποψηφίους για την εκλογή άλλου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, αφού σήμερα ολοκληρώνεται η θητεία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

    Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει και για τον τύπο διοίκησης της Αμερικανικής Εκκλησίας, ο οποίος αναμένεται να τροποποιηθεί ως προς τη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, το οποίο πλαισίωνε μέχρι τώρα τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Η τελευταία αναμενόμενη τομή έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους λαϊκούς κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποχωρήσεις από τις σχετικές συζητήσεις.

    [03] 120 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΑΠΟ 35 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.-

    Εκατόν είκοσι φοιτητές και καθηγητές, όλοι τους γνώστες της ελληνικής γλώσσας, από 35 χώρες του κόσμου, που μετέχουν στό πρόγραμμα θερινών υποτροφιών του πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέφτηκαν σήμερα τους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης . Και όλοι τους αποκόμισαν άριστες εντυπώσεις από τη Βόρεια Ελλάδα και τη φιλοξενία που τους παρείχε το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

    Η κ Στόινα Πορομάνσκα, υπεύθυνη καθηγήτρια του τμήματος νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, εξέφρασε την ικανοποίηση της από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και μίλησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ενδιαφέρον που υπάρχει στη Βουλγαρία για την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας.

    "Είναι το μόνο τμήμα νεοελληνικής γλώσσας στη Βουλγαρία και περιλαμβάνει διδασκαλία γλώσσας και λογοτεχνίας. Λειτουργεί από το 1992 . Είναι αρκετά μεγάλο το ενδιαφέρον για τα νεοελληνικά, προφανώς σήμερα για οικονομικούς λόγους. Αλλά πάντα υπήρχε το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Του χρόνου θα έχουμε τους πρώτους αποφοίτους. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 70 άτομα. Πέρσι η νεοελληνική φιλολογία ήταν η πιο περιζήτητη, είχαμε 25 υποψήφιους για κάθε θέση" συνεχίζει. Η κ Πορομάνσκα δηλώνει πως ψάχνει κάθε ευκαιρία για να επισκέπτεται την Ελλάδα για να "μη σκουριάσει η γλώσσα" όπως χαρακτηριστικά λέει. Παράλληλα επισημαίνει ότι θα έπρεπε να δίνονται μεγαλύτερα ποσά για τις υποτροφίες στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκεται πιο κοντά στη Βουλγαρία και είναι πιο εύκολο για τους Βουλγάρους ενδιαφερόμενους να έρχονται.

    Η κ Στέφκα Στεφάνοβα πρόεδρος βουλγαροελληνικού συλλόγου του Πομόριε (Αγχιάλου) επισημαίνει ότι στην πόλη της υπάρχει ενδιαφέρον για την εκμάθηση νεοελληνικών και την χρονιά που πέρασε η ίδια δίδαξε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου την ελληνική γλώσσα σε 60 παιδιά ηλικίας από 10-14 χρονών ελληνικής και μη καταγωγής.

    Η Μερσέντες Κάστρο δευτεροετής φοιτήτρια ιστορίας της τέχνης του πανεπιστημίου της Μαδρίτης εκφράζει την ικανοποίηση της για το πρόγραμμα αλλά και την προτίμηση της στη Θεσσαλονίκη. "Θέλω να έρχομαι κάθε χρόνο στην Ελλάδα.Αν έμενα για πάντα στην Ελλάδα θα προτιμούσα να ζω στη Θεσσαλονίκη" λέει. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Ισπανία μετέχουν στο πρόγραμμα 30 άτομα.

    "Τα ελληνικά στην Αυστραλία είναι μία από τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο δημοσίο και υπάρχει ενδιαφέρον πιο πολύ από τους ομογενείς. Εμείς προσπαθούμε να διδάξουμε και τους μη Ελληνες, γιατί είναι δύσκολο επειδή υπάρχει ενδιαφέρον και για τις άλλες γλώσσες" τονίζει η κ Ειρήνη Παράσκου που διδάσκει νεοελληνικά και αγγλικά σε δημόσιο γυμνάσιο και λύκειο της Αυστραλίας.

    Η Εμπρού Σέλτσουκλού είναι μία δευτεροετής φοιτήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας που μιλά καλά ελληνικά. Είναι κατενθουσιασμένη από την επίσκεψή της στην Ελλάδα καθώς είναι η πρώτη φορά που έρχεται. Στους στόχους της είναι να δουλέψει ώς διερμηνέας ή ως δημοσιογράφος.

    [04] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ.-

    Tα προβλήματα της ελληνοαυστραλιανής παροικίας, η οργάνωση της καθώς και oi οργανωτικές δομές που χρειάζεται, στο κατώφλι του 21 αιώνα, για να επιζήσει και να προκόψει, περιγράφονται στο βιβλίο του πρώην μέλους τους Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Σάββα Γρηγορόπουλου. Το βιβλίο που φέρει τον τίτλο "Ελληνοαυστραλιανή παροικία και η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην Αυστραλία-Μελλοντικοί προσανατολισμοί" παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση η Εταιρεία Ελληνικών Μελετών και η Ελληνική Ομοσπονδία Νεολαίας της Βικτώρια.

    [05] 65.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΜΑΚΟΥΩΡΙ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ.-

    Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός μόνιμα χρηματοδοτούμενου Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακουώρι του Σίδνεϊ αποτελεί η προσπάθεια για τη συγκέντρωση 500.000 δολαρίων ώς το τέλος του 1997.

    Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε σε ανοιχτή συνάντηση, που φιλοξένησαν οι Αρκάδες στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας στο Άσμπουρι, έφτασε τις 64.540 δολάρια.

    Στη συνάντηση αυτή απηύθυνε χαιρετισμό η αναπληρώτρια εκπαιδευτική ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σίνδεϊ, Ευγενία Καραχάλιου, η οποία χαρακτήρισε την προσπάθεια ως "πατριωτική συστράτευση".

    Το λόγο πήρε επίσης η Λύδια Κόνομου, υπεύθυνη του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ανέλυσε την κατάσταση των νεοελληνικών στα δημοτικά σχολεία της Νέας Νότιας Ουαλίας. Για τα νεοελληνικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μίλησε η κ. Ξένου, που έθιξε το θέμα της αναπροσαρμογής βαθμών, που γίνεται στα διάφορα μαθήματα.

    Στο Μακουώρι περίπου 110 φοιτητές έχουν επιλέξει φέτος το μάθημα των νεοελληνικών, ενώ ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής φοιτητών ξεπερνά τους 400.

    Μέλη της Επιτροπής χρηματοδότησης προέτρεψαν στο τέλος της συνάντησης την ελληνική παροικία να ενισχύσει με όλες της τις δυνάμεις τον σκοπό αυτό.

    [06] ΗΠΑ:Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Kάποια πρόοδο η οποία να αφήνει ελπίδες για καλύτερη εκπαίδευση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανια στην μητρική της γλώσσα, σημείωσε ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκά και Καναδικά θέματα κ.Ρούντολφ Περίνα μιλώντας στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

    Ο κ.Περίνα χαρακτήρισε την εκπαίδευση το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία σημειώνοντας ότι με βάση τον νόμο του 1995 η Αλβανία έδωσε τη δυνατότητα να ιδρυθούν ιδιωτικά σχολεία στην γλώσσα της μειονότητας.

    Παράλληλα ο αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η αλβανική πλευρά έχει δώσει την εντύπωση ότι και άλλα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία που θα λειτουργούν στην ελληνική γλώσσα θα ιδρυθούν s}mtola εκτός από τα 46 δημοτικά και τα αλλά τόσα περίπου σχολεία οκταετούς εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Ο κ.Περίνα εξέφρασε την ανησυχια του για το ότι οι ερευνες της αλβανική κυβέρνησης για τον εμπρησμό του ελληνογλωσσου σχολείου στην Φράστανη στις 28 Φεβρουαρίου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη κάνοντας λόγο για "ανησυχητικά σημάδια".

    Παρόμοια θέση υιοθέτησε ο αμερικανός υφυπουργός και σε ότι αφορά στο ζήτημα της επιστροφής στην ορθόδοξη εκκλησία της περιουσίας που είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς σημειώνοντας ότι η περιουσία επιστρέφεται και ότι το τελευταίο κτίριο από το μοναστήρι της Αρδενίτσα αποδόθηκε στην εκκλησία.

    Ο κ.Περίνα διαβεβαίωσε τα μέλη της υποεπιτροπής ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρατηρεί όσα συμβαίνουν στην περιοχή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Monday, 29 July 1996 - 15:09:59