Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Expatriate News 96-10-29

Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 29 Οκτωβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] TIMH ΣΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ¨ΟΧΙ¨ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [02] ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο ΤΖΟ ΚΕΝΕΝΤΙ
  • [03] EΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.
  • [04] ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] TIMH ΣΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ¨ΟΧΙ¨ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Δείγμα ευγνωμοσύνης στους επιζόντες Ελληνες βετεράνους του Β Παγκοσμίου Πολέμου που διαμένουν στη Νέα Υόρκη, απετέλεσε η απονομή τιμητικής διάκρισης, απο τον πρόεδρο της Oμοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κ. Βασίλειο Σταθάκο, κατά την διάρκεια του εορτασμού της 56ης επετείου που διοργάνωσε η Oμοσπονδία με το ελληνοαμερικάνικο σχολείο Μεταμόρφωσης της Κορόνας.

    Στην εορταστική εκδήλωση έστειλαν μηνύματα, μέσω εκπροσώπων τους, ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Σπυρίδων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Σημίτης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης.Την συμπαράσταση και συμβολή της Oμογένειας στο συνεχή αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου, τη συνεργασία των Αποδήμων για την διατήρηση και ασφάλεια της ειρήνης και των Ελληνικών συνόρων ζήτησαν -μέσα απο απο τα μηνύματα τους οι τρείς ηγέτες.

    Απο τα σκέτς και ποιήματα των μαθητών του ελληνοαμερικάνικου σχολείου διαπιστώθηκε άλλωστε για άλλη μια φορά πως η νέα γενιά συνεχίζει την παράδοση.Στην Κορόνα, σε μια γειτονιά που πρίν 70 χρόνια μια μικρή ομάδα Oμογενών αποφάσισε να δημιουργήσει την δικιά της κοινότητα και ναό, εορτάστηκε φέτος η επέτειος του "OΧΙ".. Η Κορόνα παρ'οτι σήμερα δεν κατοικείται απο Ελληνες, διατηρεί την εκκλησία και το σχολείο με μέλη τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φέρνουν τα παιδιά τους στο ελληνοαμερικάνικο σχολείο, έστω κι αν κατοικούν πλέον σε άλλες περιοχές.

    Στην κατάμεστη αίθουσα του σχολείου της Μεταμόρφωσης της Κορόνας, "ζωντάνεψαν" μνήμες,ακούστηκαν πατριωτικά τραγούδια και ομιλίες. Η εκδήλωση άρχισε με προσευχή που τέλεσε ο ιερατικός προιστάμενος πάτερ Κωνσταντίνος Ηλιάδης, ακολούθησαν οι εθνικοί ύμνοι Αμερικής και Ελλάδας και σιγή ενός λεπτού στην μνήμη των πεσόντων. Την εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας έκανε ο κ. Παναγιώτης Μιχαλέας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί απο τον πάτερ κ. Κωνσταντίνο Ηλιάδη, τον διευθυντή παιδείας Ιεράς Αρχιεπισκοπής δρ. Νικόλαο Κλαδόπουλο που διάβασε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα.

    O πρόεδρος της Oμοσπονδίας κ. Βασίλειος Σταθάκος παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στους παρόντες Ελληνες βετεράνους του 1940.Τέλος, ο πρόεδρος της κοινότητας της Κορόνας κ. Παναγιώτης Oικονόμου ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την Oμοσπονδία που "αγκάλιασε" την Oμογένεια της περιοχής και η διευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Λυδάκη, που έχει προσφέρει ενα τεράστιο έργο στην εκπαίδευση και stgm αναγνώριση των μαθητών του σχολείου, παρουσίασε το εορταστικό πρόγραμμα που ετοίμασαν οι δασκάλες κ.Α. Κοντού, κ. Χ. Μακρίδη, κ. Α. Παιδούση, κ. Ε. Σκάρλα και κ. Α. Κίνη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τιμητική διάκριση στους επιζώντες Βετεράνους. O κ. Διονύσιος Μ. Γεωργόπουλος, που πολέμησε το 1940, έγραψε το παρακάτω ποίημα, που ξυπνά...περασμένες μνήμες του.

    [02] ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Ο ΤΖΟ ΚΕΝΕΝΤΙ

    Την συνεχή υποστήριξή του στα εθνικά μας θέματα εξέφρασε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζο Κένεντι, σε εκδήλωση που δόθηκε για την οικονομική ενίσχυση της εκλογικής του καμπάνιας, στην Αστόρια.O κ. Κένεντι, αρχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι, τόσο αυτός όσο και οι άλλοι πολιτικοί της οικογένειας του, όπως είναι γνωστό και από το παρελθόν,θα υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις με κάθε μέσο, ώστε η νέα κυβέρνηση να τοποθετήσει αυτά τα θέματα και ειδικά το Κυπριακό, στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της.

    "Είτε είναι το Κυπριακό, συνέχισε, είτε τα προβλήματα στη Βόρειο Ηπειρο, με το FYROM και στο Αιγαίο, πάντα υπήρχε και θα βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων, η οικογένειά μας.Τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο που είχαν ως αποτέλεσμα την δολοφονία τριών αθώων Ελληνοκυπρίων, καθώς και οι άλλες βιαιότητες που διαπράττουν οι Τούρκοι και στις άλλες κοινότητες των Αρμενίων και των Κούρδων καθώς και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με χώρες όπως το Ιρακ, η Λιβύη και το Ιραν που αποδέχονται την τρομοκρατία, μαρτυρούν την καθιερωμένη τακτική της Τουρκικής πολιτικής που θα πρέπει να επηρεάσει και την δική μας πολιτική ενάντια αυτής της αδιαλλαξίας της", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κένεντι.

    Είναι καιρός, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος που θα εκλέξετε στις ερχόμενες εκλογές, να είναι έτοιμος να δεσμευθεί για την επίλυση του θέματος, έτσι ώστε οι κάτοικοι του νησιού να μπορέσουν να να βρουν την ελευθερία τους.O Δημοκράτης βουλευτής, φανερά αντίθετως με την ανεκτική πολιτική που κρατά τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωγο στην Τουρκική πολιτική, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τις στρατηγικές της.

    Η κυβέρνηση Κλίντον, πρόσθεσε ο κ. Κένεντι, που όπως φαίνεται, θα είναι στην εξουσία και την επόμενη τετραετία, θα πρέπει απ' τις πρώτες μέρες να καθορίσει ξεκάθαρα την στάση της απέναντι στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Σ' αυτό το σημείο ο κ. Κένεντι υποστήριξε ότι και η Ελληνοαμερικανική κοινότητα θα πρέπει να πιέσει τον Πρόεδρο προς αυτό το σκοπό. "Δεν μπορούμε να διαδίδουμε ότι είμαστε η πιο δημοκρατική χώρα στον Κόσμο, όταν την ίδια στιγμή ανεχόμαστε τις βιαιότητες της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και στις άλλες μειονότητες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κένεντι,ενώ ανέφερε ότι είναι ανάγκη η ηγεσία της χώρας να στελεχωθεί με τα σωστά άτομα, που θα καθοδηγήσουν το θέμα αυτό σε μια δίκαιη επίλυση.Μια βασική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε ο κ. Κένεντι, είναι η ψήφιση των πρότασεων για την μείωση της οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία και η αποστρατικοποίηση του νησιού.

    Υπογράμμισε δε, τη σημασία που έχουν οι εκδηλώσεις υποστήριξης των υποψηφίων που διοργανώνει η ομογένεια, για την pqo~hgsg των ελληνικών θεμάτων στην Βουλή. "Δεν σας κρύβω ότι η Τουρκία εδώ, και αρκετά χρόνια έχει διοργανώσει ένα από τα πιο ισχυρά λόμπι στην Oυάσιγκτον, προωθώντας σε διάφορους κύκλους την τουρκική προπαγάνδα".

    [03] EΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

    Οργάνωση επίσκεψης, με ευνοϊκούς όρους, Ελλήνων επιχειρηματιών και ομάδων ενδιαφερομένων σε πέντε διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναλάβει το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.Τις ομάδες των επιχειρηματιών που θα επισκεφθούν τις εκθέσεις αυτές θα συνοδεύει εκπρόσωπος της Πρεσβείας προκειμένου να υποβοηθήσει τις επαφές τους με τους οργανωτές και τους εκθέτες.Τα κυριότερα προϊόντα, υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, που θα προβληθούν στις εν λόγω εκθέσεις αφορούν τους τομείς της πληροφορικής, του ιατρικού εξοπλισμού, του αυτοκινήτου και των αξεσουάρ, της ενέργειας και της συσκευασίας. Αναλυτικότερα οι εκθέσεις αυτές είναι:

    MEDTRADE 1996

    Η έκθεση αυτή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και πραγματοποιείται από τις 13 έως 16 Νοεμβρίου 1996 στην Ατλάντα, αφορά την παρουσίαση σειράς ιατρικών προϊόντων, μηχανημάτων και υπηρεσιών.Στην "Medtrade 96", που θεωρείται η μεγαλύτερη στον τομέα της, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.200 εκθέτες από όλο τον κόσμο οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 2.500 κατασκευαστές και θα εκθέσουν 250.000 προϊόντα του ιατρικού χώρου.Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν 300 σεμινάρια που θα καλύπτουν σχετικά θέματα του κλάδου.

    Μερικά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι: - Ιατρικά, χειρουργικά προϊόντα και μηχανήματα. - Μηχανήματα και προϊόντα αναμόρφωσης και φυσιοθεραπείας για άτομα με ειδικές ανάγκες και αθλητές. - Προϊόντα ηλεκτροθεραπείας. - Μηχανήματα θεραπείας για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

    PACKEXPO 1996

    Στην έκθεση αυτή που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 23 Νοεμβρίου 1996 στο Σικάγο θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της συσκευασίας σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.500 εκθέτες από όλο τον κόσμο, οι επισκέπτες θα έχουν της ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά σεμιναρίων που θα καλύπτουν τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα αυτό.

    COMDEX 1996

    Στην εν λόγω έκθεση πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας της Πολιτείας της Νεβάδα, θα συμμετάσχουν εταιρίες που ασχολούνται με ανάπτυξη λογισμικών συστημάτων, πολυμέσων (multimedia), κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λ.π.Στη "COMDEX 96" θα παρουσιαστούν σύγχρονες λύσεις σε θέματα που συνδέονται με την πληροφορική, την επικοινωνία, το Ιντερνετ, τις υπηρεσίες on- line κ.λ.π. Η έκθεση θα απευθύνεται κυρίως σε υπευθύνους πληροφορικής εταιριών και κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με την ανάπτυξη πληροφορικής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    POWER-GEN 96

    Η "POWER-GEN 96" θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως 8 Δεκεμβρίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση και συνδιάσκεψη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα συμμετάσχουν 937 κατασκευάστριες εταιρίες από όλο τον κόσμο που θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες πηγές, προϊόντα και υπηρεσίες για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και θέματα που αφορούν τη διακίνηση καυσίμων, την συντήρηση ενεργειακών σταθμών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λ.π.

    ΒΙOΜΗΧΑΝΙΑ ΑΥΤOΚΙΝΗΤΩΝ

    Oι δυο αυτές διεθνείς εμπορικές εκθέσεις που έχουν ως θέμα το αυτοκίνητο, θα πραγματοποιηθούν στο Λας Βέγκας από τις 5 έως 8 Νοεμβρίου και στο Oρλάντο της Φλόριντας από τις 7 έως 10 Νοεμβρίου.Θα παρουσιαστούν ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων, εξοπλισμός και υλικά για την επισκευή αυτοκινήτων, συστήματα προστασίας κλοπής, λιπαντικά και χημικά για την φροντίδα των αυτοκινήτων, εκπαιδευτικό υλικό για συνεργεία κ.λ.π

    [04] ΟΙ ΘΗΒΑΙΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΤΖΕΡΣΕΙ

    Μια ξεχωριστή βραδιά πέρασαν οι Θηβαίοι, ύστερα απο ενα μεγάλο διάστημα συναντήθηκαν στη χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος τους"Επαμεινώνδας". Στο Νιού Τζέρσει, μια που εκεί κατοικούν οι περισσότεροι Θηβαίοι, τα εξήντα περίπου μέλη του συλλόγου συνεχίζουν την παράδοση και το έργο των προγόνων τους που ίδρυσαν το σύλλογο.O σύλλογος Θηβαίων "Επαμεινώνδας" δημιουργήθηκε το 1955 απο μια ομάδα μεταναστών με κυρίαρχο στόχο την διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και την ένωση όλων των Θηβαίων κάτω απο ενα οργανισμό που θα βοηθά τα μέλη του αλλά και την πατρίδα.

    Απο την εκδήλωση δεν έλειψε και η δημοτική μουσική και τοπικοί χοροί. Το χορευτικό της Στερεάς Ελλάδας χόρεψε σε παραδοσιακούς ρυθμούς, κάνοντας υπερήφανους τους παρεβρισκόμενους που η νέα γενιά, συνεχίζει με έντονη δραστηριότητα την διατήρηση των τοπικών εθίμων και ηθών.Δώδεκα νέα παιδιά -τα περισσότερα απο τα οποία έχουν γεννηθεί στην Αμερική- αποτελούν το χορευτικό της Στερεάς Ελλάδας.

    Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για την ενίσχυση του συλλόγου, τα μέλη του οποίου διακρίνονται έντονα για τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες τους τόσο εδώ όσο και στην πατρίδα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: Expatriates News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegro2html v1.00 run on Tuesday, 29 October 1996 - 14:52:36