Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-09

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 09/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [3] Εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Κυπριακές εκλογές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη ΝΔ, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, οι κυοφορούμενες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και ΔΕΚΟ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμος νεύρων στη ΝΔ. Εξωστρέφεια εκατέρωθεν.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ι.Χ.: Ολες οι νέες τιμές. Ποιά φθηναίνουν - ποιά ακριβαίνουν.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το μυστικό σχέδιο της Ντόρας για να αλώσει τη Ρηγίλλης. Πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις της οικογένειας Μητσοτάκη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτελούν τον Καραμανλή. Επιχειρηματίες - εφοπλιστικό λόμπι και φιλελεύθεροι βουλευτές.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Τέρμα οι πισώπλατες μαχαιριές. Τελεσίγραφο Καραμανλή.

    ΕΘΝΟΣ: Υπάρχει αρχηγός για το νέο κόμμα. Συνέντευξη Βασ. Κοντογιαννόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εξάρες" για την Ντόρα τα "ντόρτια" του Καραμανλή. Κερδισμένη από το... τάβλι της ΝΔ η ομάδα Μητσοτάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ηφαίστειο η ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Υπερωρίες χωρίς αμοιβή και διευθέτηση σε 9-12 μήνες. Μερική απασχόληση στο Δημόσιο. Αλλαγές και στο Ασφαλιστικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σχέδιο σκούπα για τις ΔΕΚΟ. Ψαλίδι σε ωρομίσθιους και υπερωρίες, μετατάξεις υπεραρίθμων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ξεκινά το τραμ σε τρεις ζώνες της Αττικής. Εντός 6 μηνών η εκλογή ειδικού συμβούλου.

    ΕΣΤΙΑ: Διατί ανησυχούν Καραμανλής και Σημίτης. Η στάσις της κοινής γνώμης εις τας εξελίξεις.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Δημήτρης Αβραμόπουλος: Νοσεί το σύστημα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καραμανλής κατά των δύο πρώην. Απειλεί τώρα Μητσοτάκη και Εβερτ.

    [2] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "αυστηρή προειδοποίηση σε τυχόν διαφωνούντες στη Νέα Δημοκρατία, απηύθυνε από το Αίγιο ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι θα είναι ασυμβίβαστος σε "φαινόμενα εσωστρέφειας, αλληλοϋπονόμευσης, προσωπικών στρατηγικών και πισώπλατων μαχαιρωμάτων". Ο κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "με αμείωτον έντασιν συνεχίζονται αι παρασκηνιακαί διαβουλεύσεις μετά τα τελευταία γεγονότα εις τον χώρον της ΝΔ. Και παρ' όλον ότι επί του παρόντος κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να "ανοίξει τα χαρτιά του", υπάρχει η αίσθησις ότι κατά την πορείαν των πραγμάτων δεν αποκλείεται να σημειωθούν και εκπλήξεις ως προς το είδος των συνεργασιών που ενδέχεται να προκύψουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "με αμείωτη έντασι συνεχίζεται η αντιπαράθεσις των διαγραφέντων στελεχών της ΝΔ στο πρόσωπο του "εκτελεστού" τους, Προέδρου του Κόμματος, κ. Κ. Καραμανλή και αντιστρόφως από τον δε προς τους μεν, ενώ όλοι μαζί προσπαθούν να κερδίσουν την μάχην των εντυπώσεων στον κομματικό μηχανισμό, στις τοπικές κοινωνίες και γενικότερα στην εκλογική βάσι".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "με δύο διαφορετικές γραμμές εμφανίζονται, μια εβδομάδα μετά τις διαγραφές, οι "6" αποπεμφθέντες βουλευτές της ΝΔ. Μέσα από συνεντεύξεις, δηλώσεις και διαρροές, καθίσταται σαφές ότι οι δρόμοι των "οριστικώς" και "προσωρινώς" διαγραφέντων χωρίζουν, καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι το πολιτικό μέλλον και η πορεία των δύο πλευρών είναι εντελώς διαφορετική, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ήδη ένα "ρήγμα" στα σχέδια και στους στόχους τους".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο επισημαίνει ότι "και αν η πρώτη δημοσκόπηση απλώς προβλημάτισε, η δημοσκόπηση της δεύτερης, η οποία στις ίδιες ακριβώς διαπιστώσεις καταλήγει, θα πρέπει ασφαλώς να ανησύχησε την ηγεσία της "Νέας Δημοκρατίας". Που οπωσδήποτε δεν θ' ανέμενε ότι η απόφαση της διαγραφής των έξι θα προκαλούσε τον εθουσιασμό της εκλογικής βάσης του κόμματος, αλλά ούτε και περίμενε ότι η αντίδραση θα ήταν τόση και τέτοια ώστε να εμφανίζει διχασμένους τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    [3] Εσωκομματικές εκλογές ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μάχη σώμα με σώμα έδιναν μέχρι νωρίς το πρωί τα δύο μεγάλα στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ για τον έλεγχο της οργανωμένης βάσης του Κινήματος. Οι "εκσυχρονιστές" από τη μια και οι "αντιεκσυγχρονιστές" από την άλλη ερμήνευαν κατά το δοκούν τα αποτελέσματα για την εκλογή των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "η αποχή, κάποια μικροεπεισόδια και οι αντιπαραθέσεις εκσυχρονιστών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης για το ποιος βγήκε κερδισμένος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές επένδυσαν πολλά όλες οι τάσεις του Κινήματος, δεδομένου ότι οι νέες νομαρχιακές επιτροπές θα είναι αυτές που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη των υψοψηφίων δημάρχων και νομαρχών, καθώς και στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "στα δύο κόπηκε χθες το ΠΑΣΟΚ, καθώς στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών το Κίνημα σε όλη την Ελλάδα θύμιζε πεδίο μάχης. Μέχρι τα ξημερώματα "εκσυχρονιστές" και "παπανδρεϊκοί" έδιναν σκληρή μάχη για την επικράτησή τους στις κομματικές οργανώσεις, γεγονός που θα σηματοδοτούσε τον έλεγχο του κόμματος στις προσεχείς κρίσιμες εξελίξεις κυρίως, όμως, στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο του 1999".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "η κρίση στη ΝΔ είχε, κατά τα φαινόμενα, καταλυτική επίδραση στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Οι τόνοι έπεσαν πολύ, οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών κύλησαν ομαλά και τα δύο "στρατόπεδα" (των "εκσυχρονιστών" και της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης") απέφυγαν να δώσουν ψήφους και ποσοστά".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "η αγροτική "εξέγερση" βρίσκεται σε οριακό σημείο και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που ζήτησαν να έχουν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής με κυβερνητικό κλιμάκιο".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν ότι "πως οι αγρότες και δυσκολίες αντιμετωπίζουν και προβλήματα έχουν... είναι γεγονός που από κανέναν δεν θα αμφισβητηθεί... όπως και όλοι θα δεχθούν πως υποχρέωση της κυβέρνησης είναι και τις δυσκολίες αυτές να αντιμετωπίσει και για την επίλυση των προβλημάτων τους να αγωνισθεί στην ΕΕ".

    [5] Κυπριακές εκλογές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του εκλογικού σώματος, 92% στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, όπως και ο αγώνας στήθος με στήθος των δύο επίμαχων υποψηφίων του απερχόμενου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "δυναμική επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη, υπό την αίρεση της ΕΔΕΚ, στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δημιουργεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "χωρίς παρατράγουδα και με απόλυτη τάξη πραγματοποιήθηκαν χθες οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Οι δύο μονομάχοι της επόμενης Κυριακής, Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Ιακώβου, θα αναμετρηθούν σ' έναν αγώνα, στην κυριολεξία, στήθος με στήθος. Κυρίαρχη μορφή σ' αυτό το παιχνίδι είναι ο Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος θα πρέπει να πάρει σαφή θέση υποστήριξης του ενός εκ των δύο υποψηφίων".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 9 February 1998 - 15:15:49 UTC