Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 10/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
  • [3] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Κυπριακές εκλογές
  • [7] Σκοπιανό
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Χρηματιστήριο - Ανοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη ΝΔ, οι εσωκομματικές εκλογές για τις νομαρχιακές επιτροπές στο ΠΑΣΟΚ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΔ εναντίον ΝΔ. Και νέο γκάλοπ πιστοποιεί τον διχασμό. 45,6%: Λάθος οι διαγραφές - 45,1%: Υπέρ!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Διορισμοί σε ΙΚΑ-ΟΤΕ-Δήμους. Οι 5.579 νέες θέσεις στο Δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ στο σκαμνί. Ο πρώην διοικητής Ασφάλειας Ι. Παπαδάκης.

    Η ΑΥΓΗ: Μετέωρες οι άδειες για τους ραδιοσταθμούς. Μετά από έντεκα χρόνια λειτουργίας στον "αέρα".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τολμάει ρήξεις ο Σημίτης. Μετά την απόλυτη κυριαρχία του στο κόμμα και τη διάλυση της αντιπολίτευσης.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι εργολάβοι ψάχνουν αρχηγό νέου κόμματος. Ο Αβραμόπουλος είπε όχι.

    ΕΘΝΟΣ: Θέσεις για 3.000 πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ στους νέους δήμους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγνόησαν στα "πνιχτά" την εισήγησι του Μητροπολίτου Χριστόδουλου. Προς χάριν της... ηρέμου Διπλωματίας στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στον αέρα συντάξεις και νοσήλια. Πλήρης κατάρρευση του ΙΚΑ, μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις: Οι 2.217 θέσεις σε δήμους - νομαρχίες. Αναλυτικοί πίνακες με τις προκηρύξεις για όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οδηγός: 20+15 παγίδες στη δήλωσή σας. Πώς θα τις αποφύγετε - τι προσέχει η Εφορία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Πώς θα εξεταστούν 150.000 καθηγητές-δάσκαλοι.

    ΕΣΤΙΑ: Πρόσθετα εμπόδια εις την υποβολήν δηλώσεων. Κρίσιμος σύσκεψις των εφοριακών υπαλλήλων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Λύση ανάγκης στον ανατοκισμό. Νέοι όροι για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και στις κάρτες.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Λαϊκό ξέσπασμα από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκσυγχρονιστική πλειοψηφία στις Ν.Ε. Τι έβγαλαν οι κάλπες στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόρισμα - Σοκ για σκάνδαλα στην Ολυμπιακή. Παραπομπή τέως διοικητή για παράνομες προσλήψεις.

    ΝΙΚΗ: ΝΔ: Η μάχη τώρα αρχίζει. Οι διαγραφές άνοιξαν τους "ασκούς του Αιόλου"...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων!

    [2] Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "την πλειοψηφία των νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα ελέγχουν οι εκσυγχρονιστές του Κ. Σημίτη, μετά την άνοδο που παρουσίασαν στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος διατήρησε τον έλεγχο της οργάνωσης της Α' Θεσσαλονίκης, οι εκσυγχρονιστές όμως κέρδισαν και τη μεγάλη μάχη της οργάνωσης Α' Αθήνας, η οποία μέχρι τώρα ήταν στην εσωκομματική αντιπολίτευση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ορόσημο στην ιστορία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη, η χρονική σύμπτωση της αυτοδιάλυσης της Νέας Δημοκρατίας και της επικράτησης των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων στις ενδοκομματικές αρχαιρεσίες του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "αμφιλεγόμενη είναι η εικόνα για το ποια πτέρυγα επικράτησε τις εκλογές για την ανάδειξη των 65 νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Η νίκη των "εκσυγχρονιστών" στην Α' Αθηνών, με 10-9 τους έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων, παρά το γεγονός ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε τον έλεγχο πολλών μεγάλων οργανώσεων (Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Ηράκλειο, κλπ)".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "το ήρεμο κλίμα που κυριάρχησε στις Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών της Κυριακής, δεν ανταποκρίνεται στη διαμάχη που επικρατεί τελικά μεταξύ 'εκσυγχρονιστών' και 'εσωκομματικής αντιπολίτευσης' για το ποιος ελέγχει την πλειοψηφία στις 65 Νομαρχιακές Επιτροπές του Κινήματος".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "η εικόνα, που διαμορφώνεται από την καταμέτρηση των ψήφων, επιβεβαιώνει την αξιοποίηση από μέρους των 'εκσυγχρονιστών' της κατοχής του κομματικού μηχανισμού, αφού για πρώτη φορά οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό φαίνεται να αποκτούν την εσωκομματική πλειοψηφία. Την ίδια ώρα οι 'άλλοι', όπως αποκαλούνται από τους... 'συντρόφους' τους, δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη διατήρηση των δυνάμεών τους στις νομαρχιακές επιτροπές μεγάλων πόλεων της χώρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "ως έκφραση αμφισβήτησης της ηγεσίας Σημίτη κρίνεται το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, που διεξήχθησαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, προχθές Κυριακή. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών συνθέτει από νομαρχία σε νομαρχία μια πανελλήνια εσωτερική αποδοκιμασία του κ. Σημίτη και των 'εκσυγχρονιστών' από τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "ηχηρό ράπισμα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε η "εκσυγχρονιστική" πολιτική του Κ. Σημίτη. Στις εσωκομματικές εκλογές φάνηκε ότι στο κυβερνών κόμμα υπάρχει βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που απειλεί την ενότητα του ΠΑΣΟΚ".

    [3] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Ο λόγος γράφει ότι "βαρύ το κλίμα στη ΝΔ, μετά τις διαγραφές. Το Σαββατοκύριακο οι μεν και οι δε περιόδευσαν στην περιφέρεια και προσπάθησαν να πιάσουν τον σφυγμό των ψηφοφόρων του κόμματος".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "επανέλαβε χθες η Ρηγίλλης τις απειλές προς πάσα κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένων και των κ. Μητσοτάκη και Εβερτ. Ενωτικά θέλει να δείξει ότι κινείται η Ντ. Μπακογιάννη, διαφοροποιούμενη προσεχτικά από τις επιλογές Καραμανλή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "με πειθαρχικά μέτρα απειλεί τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο κ. Κ. Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του κ. Μ. Εβερτ ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κων. Καραμανλής, όσο και αν αυτό φαίνεται ή ακούγεται περίεργο".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "ψυχρότης επεκράτησε κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον κ. Κ. Καραμανλήν, την πρώτην μετά τας πολυκρότους διαγραφάς. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος εδήλωσεν ότι ουδεμία συζήτησις επί του θέματος αυτού εγένετο, η δε συνεδρίασις κατηναλώθη εις τας αγροτικάς κινητοποιήσεις, τα επιτόκια και το συνταξιοδοτικόν".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "νέες απειλές κατά των Κ. Μητσοτάκη και Μ. Εβερτ εξαπέλυσε χθες η ηγεσία της ΝΔ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, επιβεβαιώνοντας στην ουσία το σχέδιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών αλλά και τη μάχη που δίνει η οικογένεια Καραμανλή για να επιβληθεί στη ΝΔ".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας, μη ελπίζοντας ότι η συνάντηση της Πέμπτης στην Αθήνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο θα δώσει λύσεις στα προβλήματά τους λόγω της... παρουσίας και της πολιτικής Τζουμάκα στο υπουργείο Γεωργίας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το νέο πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών, που δημιουργεί με το προσχέδιο νόμου το οποίο έδωσε χθες ση δημοσιότητα ο Στ. Τζουμάκας, είναι κατώτερο των περιστάσεων. Κατώτερο από την κλίμακα των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία. Κατώτερο των επαγγελιών εκσυγχρονισμού και κοινωνικών αλλαγών, στις οποίες επανειλημμένως έχει προβεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων της Ελλάδος και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβεων κ. Σαββαϊδη και Οϊμέν, οργανώνεται κατά τις επόμενες ημέρες (σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στις 17 Φεβρουαρίου) από το γενικό γραμματέα της συμμαχίας με αντικείμενο συζήτησης τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    [6] Κυπριακές εκλογές

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "έντονες διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει από χθες το πρωί στην Κύπρο μεταξύ των υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κλειδί θα αποτελέσουν οι προτάσεις της ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη, προς τους δύο μονομάχους, της οποίας η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε χθες αργά το απόγευμα για να αποφασιστεί το ποιες και προς τα που θα απευθυνθούν αυτές".

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι "προτάσεις με κύριο άξονα το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με κατευθυντήριες γραμμές για τους χειρισμούς του Κυπριακού, επέδωσε χθες βράδυ στους μονομάχους του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών Κληρίδη-Ιακώβου ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τον οποίο οι κάλπες του πρώτου γύρου ανέδειξαν ρυθμιστή της προεδρικής εκλογής".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει ότι "πικρή γεύση στον Γιώργο Ιακώβου και στις ηγεσίες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που τον στήριξαν, άφησε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα έκαναν τον Βάσο Λυσσαρίδη να χαμογελάσει μετά από πολλά χρόνια εκλογικών αποτυχιών και τον Γλαύκο Κληρίδη να βλέπει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου να ξανανοίγει γι αυτόν".

    [7] Σκοπιανό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "αιφνιδιαστική ανακίνηση ζητήματος "Μακεδονίας του Αιγαίου" (σε ελληνικά εδάφη) και αποκατάστασης των δικαιωμάτων των πολιτικών προσφύγων επιχειρούν τα Σκόπια, παρά τις επανειλημμένες κινήσεις της Αθήνας για σύσφιγξη της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος κατά 3,09% του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αναμενόμενη ρύθμιση για τα πανωτόκια, η αποκλιμάκωση των διατραπεζικών επιτοκίων, τα κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών ΙΧ και η σημερινή σύσκεψη για τις ΔΕΚΟ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων βλέπουν οι ξένοι επενδυτές".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέο βήμα στα εργασιακά - Θέμα ευελιξίας ωραρίου στο Δημόσιο έθεσε ο υπ. Δημ. Διοίκησης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αίρονται τα βάρη για τα παλαιά δάνεια από τα πανωτόκια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ισχυρά κίνητρα για την απόσυρση παλαιών ΙΧ - Διαφοροποίηση Λαλιώτη από τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υποσχέσεις για "πάγωμα" των τιμών στα τρόφιμα από τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου".

    [9] Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Με εντυπωσιακή για αυτή την περίοδο άνοδο κατά 3,09% έκλεισε χθες στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης στις 1.509,3 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού επικεντρώθηκε στις μετοχές των τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιριών. Ενδιαφέρον έδειξαν, επίσης, εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 10 February 1998 - 16:14:25 UTC