Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πληροφορίες για πρόωρες εκλογές
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Ολυμπιακή
  • [6] Συνέντευξη Αρσένη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι διαδικασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών,τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύμφωνα με τελευταίο γκάλοπ η ΝΔ μπροστά 4 μονάδες απο το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δεκάωρο και με το νόμο.Μαύρες μέρες για τους εργαζόμενους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κ.Σημίτης: Πάω για εκλογές εάν...Τι εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογές Μαϊο ή Ιούνιο. Εχει ήδη αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πέφτει ο Σημίτης. Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το μοιραίο πρωθυπουργό.

    ΕΘΝΟΣ: Β. Παπανδρέου: Σας καλώ εθελοντές στη μάχη της αγοράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Βίρα τις άγκυρες" λένε οι Λιμενικοί στον Σουμάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα αφαίμαξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10ωρο για όλους. Παπαϊωάννου: υπερωρίες τέλος με αντιπαροχή μεγαλύτερη άδεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φοιτητών σόκ.'Ερευνα της "Ε" και του Πανεπιστημίου Αθηνών εν όψει εκλογών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μαχαίρι στις αυξήσεις δικαστικών απο την κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Το κρυφό χαρτί του πρωθυπουργού.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Εκλογομαγειρέματα.Μυστική σύσκεψη Αυγερινού-Παπαδήμα- Πανταγιά.

    ΤΑ ΝΕΑ: Β'γύρος εισαγωγικών μέσα στα ΑΕΙ. Ο Αρσένης μιλάει στα "ΝΕΑ".

    [2] Πληροφορίες για πρόωρες εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αποφασισμένος να προσφύγει σε εκλογές το Μάϊο ή στις αρχές Ιουνίου είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα και λογικές".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "αι θυελλώδεις αντιδράσεις είς τας οποίας αναμένεται οτι θα προσκρούσουν αι κυβερνητικαί αποφάσεις διε ατην "μετοχοποίησιν" και κυρίως δια την αλλαγήν του εργασιακού καθεστώτος των ΔΕΚΟ ,ενισχύουν σοβαρώς το ενδεχόμενον να υιοθετήση ο πρωθυπουργός τας ειεσηγήσεις που -κατ'εγκύρους πληροφορίας - έχει δεχθή υπο στενών συνεργατών του και να χρησιμοποιήση το "έσχατον όπλον" που διαθέτει δια να επιβάλη την πολιτικήν του: την προκήρυξιν Δημοψηφίσματος δια την απευθείας έγκρισιν υοπ του Λαού όλων των σχετικών αποφάσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερο ακούγονται στους διαδρόμους των απανταχού πολιτικών γραφείων δύο λέξεις -κλειδί για τους σχεδιασμούς δράσης αλλά και για τη λήψη αποφάσεω, τόσο εκτός όσο και εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας:"πρόωρες εκλογές".Η σχετική φημολογία εντάθηκε απο την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ψήφιση απο την Ολομέλεια της Βουλής των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ σημειώνει οτι "σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων (πρόωρες εκλογές) ενδέχεται να οδηγήσουν τα πολλαπλά προβλήαμτα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.Η συγκρυρία μετά την υποτίμηση και το κρατικό ναυάγιο στην πρόσφατη κακοκαιρία,καθίσταται ακόμα πιο δυσχερής απο το γεγονός οτι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένα "να κλείσει" ορισμένα εθνικά ζητήματα και ναεπιβάλει νέα σκληρότερα οικονομικά μέτρα-τα οποία, ήδη προαναγγέλονται- προκειμένου να επιτύχει την ένταξη της χώρας μας στη Νομισματική Ενωση το 2001".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "την απειλή όχι πλέον "τυχαίου θερμού επεισοδίου" αλλά πυροδοτήσεως "μιας μη σκόπιμης σύγκρουσης" στο Αιγαίο επισείει ο Ισμαήλ Τζέμ αναπτύσσοντας τις τουρκικές θέσεις στην πρόσφατη αλληλογραφία των ΥΠΕξ Αθηνών και Αγκύρας (η οποία "διέρρευσε" αποκλειστικά, που αλλού; στο χθεσινό "Βήμα")".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "με σύγκρουση στο Αιγαίο απειλεί ευθέως η Αγκυρα όπως σαφώς αναφέρεται στην τελευταία επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ προς τον Θ. Πάγκαλο.Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισ. Τζέμ σε συνέτνευξή του που δημοσιεύθηκε χθές στο "ΒΗΜΑ" απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις και επιπρόσθετα αναφέρει:"θα ήθελα και πάλι να επιστήσω την προσοχή σας στο οτι η ύπαρξη αρκετών διασυνδεμένων προβλημάτων στο Αιγαίο είανι πλήρης κινδύνων για εντάσεις, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν μια μη σκόπιμη σύγκρουση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "με επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα, απαντά η Αγκυρα στη σημερινή επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου που ξεκινούν χωρίς τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων.Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν με το που θα πατήσει το πόδι του στην Κατεχόμενη Ζώνη, ο Ισμαϊλ Τζέμ να κηρύξει την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς στην Τουρκια την οποία άλλωστε έχει ήδη προαναγγείλει η Αγκυρα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "ιστορική η σημερινή ημέρα για την Κύπρο, καθώς στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα μια κοινή συνεδρίαση των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγουθς τους των 10 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου και εγκαινιάζεται, τυπικά και ουσιαστικά, η έναρξη της διαδικασίας ένταξής τους στην ΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, επι αυτριακής προεδρίας, αναμένεται να εισέλθουν στην ουσιαστική τους φάση οι διαπραγματεύσεις για τηνένταξη της Κύπρου στην ΕΕ,οι οοίες αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες".

    [5] Ολυμπιακή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "εικόνα εγκατάλειψης και διάλυσης στην Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία υφίσταται τεράστια οικονομική ζημιά, που φτάνει μέχρι σήμερα τα 3 δις δραχμές εξαιτίρας των παλινωδιών της Διοίκησης στο διάλογο με τους εργαζόμενους αλλά και των δηλώσεων των αρμόδιων υπουργών πως ουδείς γνωρίζει αν το Πάσχα η ΟΑ θα πετά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε ένα στημένο παιχνίδι σε επίπεδο εσωκομματικό εξελίσσεται τοθέαμ της συμφωνίας των εργαζομένων με τη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας".Ο διάλογος των δύο πλευρών, μετά το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε χθές φαίνεται πως λήγει συμφωνημένα με ισοφάριση έτσι ώστε τα πράγματα να καταλήξουν και για τους μέν και για τους δε έχοντας κερδηθεί οι εντυπώσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι " με ταχύτητες "αεροπορικές" εναλλάσσονταν έως αργά χθές το βράδυ τα σενάρια για το μέλλον της ΟΑ με επικρατέστερο εκείνο της νομοθετικής ρύθμισης για επιβολή σκληρών αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς.Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης διακόπηκαν το απόγευμα, ενώ η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΣΠΑ) χαρακτήριζε τη διοίκηση "αναρμόδια ,απούσα και ύπουλη".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "σε "κενό αέρος" έπεσαν οι διαπραγματεύσεις εργαζομένων -Ολυμπιακής για το πρόγραμμα εξυγίανσης. Ολα πια θα τακτοποιηθούν με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση αύριο ή το αργότερο μεθαύριο Τετάρτη. Η διαφωνία υπήρξε στις ειδικές διατάξεις προσωπικού κυρίως ενώ απο "σαράντα κύματα" πέρασαν το Σαββατοκύριακο οι συζητήσεις πάνω στις Γενικές διατάξεις".

    [6] Συνέντευξη Αρσένη

    Σε δεύτερο κύκλο εισαγωγικών εξετάσεων μέσα πλέον στα ίδια πανεπιστήμια προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις σκέψεις που εξέθεσε στα ΝΕΑ ο αρμόδιος υπουργός Γεράσιμος Αρσένης. Ολοι οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου θα εισάγονται στα Πανεπιστήμια απο το 2000,αλλά λίγοι θα επιλέονται για να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στις περιζήτητες σχολές, με κριτήριο την επίοδσή τους στα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών. Το 2000 είναι έτος ορόσημο γι τον τομέα της παιδείας, κατά τον κ. Αρσένηκαθώ ς τότε θα είναι η πρώτη φορά που όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά" τα παιδιά που φοιτούν τώρα στην Α'Λυκείου θα μπορούν χωρίς Γενικές Εξετάσειες,ελεύθερα,να μπούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση".Ολες οι λεπτομέρειες για το νέο τρόπο πρόσβασης των νέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν γνωστές πολύ πριν το καλοκαίρι ώστε ,όπως επεσήμανε ο κ. Αρσένης, να γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν το 2000 οι σημερινοί μαθητές της Α τάξης του Λυκείου.Παράλληλα, ο κ. Αρσένης τονίζει οτι τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής είναι η τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση των δημοσίων πανεπιστημίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 31 March 1998 - 8:31:09 UTC