Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Καταστροφές απο τη θεομηνία
  • [3] Ελληνική οικονομία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι καταστροφές απο τη θεομηνία, η οικονομική πολιτική, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χάος! "Μπλάκ άουτ" ΔΕΗ και ...κυβέρνησης. Στο έλεος του κυκλώνα, των πλημμυρών και του χιονιά η χώρα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με...κεριά η μισή Ελλάδα. Ευθύνες στην κυβέρνηση του ...σκότους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παρά φύσιν καιρός και κυβέρνηση. Μπλάκ-άουτ ΔΕΗ και κρατικής μηχανής.

    Η ΑΥΓΗ: Πάλι "μπλάκ άουτ" στον κρατικό μηχανισμό. Κι αυτή η κακοκαιρία μας βύθισε στο σκοτάδι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Γίναμε πάλι ρεζίλι των σκυλιών.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού το κράτος του Σημίτη. Ημέρες κατοχής ζεί η χώρα με κεριά και γκαζάκια.

    ΕΘΝΟΣ: Πληγώθηκε η Ελλάδα απο τον καιρό -δαίμονα και τα έργα που έμειναν στα χαρτιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξερριζώθηκε και μας ...πλάκωσε ο κρατικός κορμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βούλιαξε το κράτος. Η κακοκαιρία ξεσκέπασε τη γύμνια της κρατικής μηχανής και την ανυπαρξία κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το 48ωρο της ντροπής. Βασανιστικό μπλάκ άουτ στην Ελλάδα του εκσυγχρονισμού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τιτανικός 2. Βυθίστηκε η χώρα απο πρωτοφανή θεομηνία 12 μποφόρ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κράτος...Τιτανικός. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος το δίκτυο της ΔΕΗ.

    ΕΣΤΙΑ: Αναζητείται το ανύπαρκτο κράτος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε σκότος βαθύ το κράτος...Σε μια κλωστή "κρέμασε" η κυβέρνηση την ηλεκτροδότηση της χώρας.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: BLACK OUT ...κι αυτοί σηκώνουν τα χέρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: 4 πυλώνες το μυστικό του σκότους. Τρία χρόνια μένει ημιτελές το έργο.

    ΝΙΚΗ: Μπλάκ-άουτ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η χώρα έδειξε ανέτοιμη στη θεομηνία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμόκ ρατσισμού κατά των μεταναστών.

    [2] Καταστροφές απο τη θεομηνία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "οι καταστροφές, απο την πρωτοφανή για την εποχή, κακοκαιρία και η έλλειψη των απαραίτητων έργων που δεν έγιναν, πλήγωσαν τη χώρα.Η πρωτεύουσα δοκιμάσθηκε σκληρά.Απο τη μια η πλημμύρα και απο την άλλη το μπλάκ-άουτ "βούλιαξαν" τη ΔΕΗ και την πόλη.Η θεομηνία άφησε πίσω της βαριά τραυματισμένη τη γεωργία. Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή απο τον παγετό στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλία και απο τη νεροποντή στην Αττική είναι ανυπολόγιστες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "για μια ακόμα φορά ξεφτιλίστηκε η χώρα μας!"Ρεζίλι των σκυλιών" γίναμε σε όλο τον κόσμο, αφού μια συνηθισμένη βροχή βούλιαξε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, παρέλυσε τη χώρα και απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πως η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα είναι όχι απλώς ανίκανη, αλλά και επικίνδυνη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "αν και κυριολεκτικώς άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου και η χώρα κατεκλύσθη απο ισχυρότατο κύμα κακοκαιρίας, ουδεμία δικαιολογία υφίσταται για την πλήρη αποδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού.Τα δυο περασμένα 24ωρα δεν υπήρχε κράτος".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"καθολικήν παράλυσιν της λεγομένης "κρατικής μηχανής" προκάλεσεν η θεομηνία που έπληξε χθές ολόκληρον την Χώραν.Κοινή ήτο η διαπίστωσις οτι τα φαινόμενα της κρατικής αποδιοργανώσεως υπερέβησαν κάθε σχετικόν προηγούμενον".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με μια δριμεία κακοκαιρία, προαναγγελθείσα πάντως,εδώ και μέρες απο τους μετεωρολόγους, ο Μάρτης επιβεβαίωσε την κατά το λαϊκό γνωμικό φήμη του-και το ελληνικό κράτος τη...δική του".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ένας γερός εαρινός... κατάρους και σφοδροί άνεμοι για μερικές ώρες,φαινόμενα που δεν συνιστούν ούτε ...μικρό Ελ Νίνιο για σοβαρές χώρες,νέκρωσαν την Ελλάδα και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο τονίζουν οτι "την ώρα που η χώρα σαρώνεται απο το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας...δύσκολα μπορεί κανείς να αποδώσει ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό..καθώς φαινόμενα καιρικά αντίστοιχα-και ακόμη χειρότερα- αντιμετώπισαν και άλλες χώρες...απο την άλλη πλευρά, όμως πως να αποσιωπηθεί και το γεγονός της κρατικής απρονοησίας...για το δράμα που ζούν οι πλημμυροπαθείς σε περιοχές της Αττικής όπως τα Νέα Λιόσια".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "πρωτοφανές! τέτοια γύμνια και παραλυσία της κρατικής μηχανής ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί. Και όμως, η εκσυγχρονιστική κυβέρνηση μετα τη διάλυση που έχει επιφέρει στην κρατική μηχανή και στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας πέτυχε το αδιανόητο:να μείνει το Λεκανοπέδιο της Αττικής χωρίς ηλεκτρικό σχεδόν όλη τη χθεσινή μέρα".

    Κατά την ΚΑΛΗΜΕΡΑ,"τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς ,αναφερόμενος σους κατοίκους των Ανων Λιοσίων και του Ζεφυρίου. Οι λόγοι είναι προφανείς και έχουν επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "αμαχητί παραδόθηκε η Ελλάδα σιτς διαθέσεις της θεομηνίας.Το μπλάκ άουτ της ΔΕΗ ήρθε να συμπληρώσει τη συμφορά.Το κράτος ανύπαρκτο.Αλλά μέλη της κυβέρνησης δήλωσαν σαδιστικά ικανοποιημένοι, κατηγορώντας ως υπεύθυνους του χάους τους κατοίκους του Κρυονερίου".

    [3] Ελληνική οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "ανησυχητική είναι η αισιοδοξία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με την επίτευξη των διαρθρωτικών αλλαγών που εξήγγειλε για την Οικονομία την ημέρα της υποτίμησης της δραχμής,μετά την έκθεση- "καμπάνα" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δείχνει να μη συμμερίζεται το ελληνικό όνειρο για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ακόμα και το 2001".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "με διαπιστωμένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική (το 63% πιστεύει οτι θα χάσει λόγω της υποτίμησης),η κυβέρνηση επισπεύδει τις αποφάσεις για τα "μέτρα προσαρμογής". Σήμερα το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει μήνυμα επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων ,ενώ ο κ. Παπαντωνίου εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού που μπορεί να φθάσουν και στο 10% των λειτουργικών δαπανών (με εξαίρεση τους μισθούς) αποφασίζει σήμερα, εκτός απροόπτου, το υπουργικό συμβούλιο μετά απο εισήγηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "επί τάπητος" τίθεται σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων απο την υποτίμηση της δραχμής.Σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ενώ την πορία των επιχειρούμενων αλλαγών θα παρουσιάσει ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μετά το θόρυβο που προκάλεσε η τοποθέτηση του Θ. Πάγκαλου περί ενδεχόμενης μη εγκατάστασης των πυραύλων S-300 σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εγγυηθούν την εφαρμογή μορατόριουμ υπερπτήσεων στην Κύπρο,Αθήνα και Λευκωσία έσπευσαν να αποσαφηνίσουν το τελευταίο διήμερο τις θέσεις τους για το θέμα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών "εξέθεσε" τον Θ. Πάγκαλο, δημοσιοποιώντας τις συζητήσεις που είχε ο Ελληνας υπουργός με την Αμερικανίδα ομολογό του,κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Αθήνα και τη Λευκωσία για απόλυτη προσαρμογή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "αμετάβλητη παραμένει η ελληνική πολιτική στο Κυπριακό και ιδιαιτέρως όσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στη Μεγαλόνησο, μετά την απόρριψη της πρότασης Πάγκαλου απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας προσθέτοντας οτι το όλο θέμα χειρίζεται η κυπριακή κυβέρνηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "σε φιάσκο κατέληξε η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου για τους S-300, η οποία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς την απέρριψε το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρμεντ".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα άνοδος ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τα προβλήματα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και ο απόηχος της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πράσινο φως σε ιδιωτικοποιήσεις στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αγγιξε τις 2.000! - Ανοδος 3,64% στη Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η χώρα στο έλεος της κρατικής ανικανότητας - Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, η χώρα βυθίστηκε στο σκοτάδι".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα πολιτική σύγκλισης αποφασίζεται σήμερα - Κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο για την πορεία προς την ΟΝΕ".

    [6] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Εντονο δυναμισμό συνεχίζει να επιδεικνύει η χρηματιστηριακή αγορά, ενισχυόμενη από μαζικές εισροές αλλοδαπών κεφαλαίων. Στη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο κυριότερος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκοταν στις 1.992,81 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 69,95 μονάδων ή 3,64% και τούτο ενω η αξία συναλλαγών ανήλθε σε 86,85 δισ.δρχ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Saturday, 28 March 1998 - 15:15:16 UTC