Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ολυμπιακή
  • [3] Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο-Νέα άνοδος-ρεκόρ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η συνάντηση Τζογάνη-Καρανταγί και η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις . . . μετά θάνατον. Μαύρες μέρες για ασφαλισμένους είκοσι ταμείων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το δώρο εκτός σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2002.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μαζέψτε τον Μπέρνς. Ξέσπασμα Κακλαμάνη.

    Η ΑΥΓΗ: Εκτόνωση με τροπολογίες επιδιώκει η κυβέρνηση. Σήμερα στη Βουλή το ν/σ για την Ολυμπιακή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώνουν αστυνομικό. Ρίζες στην Ασφάλεια έχει το κύκλωμα της κοκαϊνης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πρωτοφανείς επιθέσεις. Μόνο χθές 14 ένοπλες ληστείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

    ΕΘΝΟΣ: Ανοίγουν θέσεις στους Δήμους. Ελεύθερες τώρα οι προσλήψεις εποχικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στον "Αστέρα" τα ... αστέρια στην σκιά της Αστερόεσσας. Τζογάνης-Καρανταγί τα είπαν όλα-Θα τα δούμε όλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κορώνα γράμματα. Σημίτης: δεν κάνω πίσω-προχωρώ σε διαγραφές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγάλη νύχτα για τον Σεραφείμ. Δραματικές προσπάθειες των γιατρών για να τον κρατήσουν στη ζωή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σύγκρουση για τον Μπέρνς. Κακλαμάνης: Μαζέψτε τον ανθύπατο. Οργή Παπανδρέου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Γέφυρα για Αιγαίο. Συνάντηση -"έκπληξη" 60' Καρανταγί- Τζογάνη στη Βουλιαγμένη.

    ΕΣΤΙΑ: Χωρίς ασφάλιση οι επόμενες γενεές. Θα μειώνωνται συνεχώς οι παρεχόμενες συντάξεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οργιάζουν τα πολιτικά σενάρια. Λόγω αδιεξόδου στην ΟΑ παίζεται και το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: 1. 000. 000 συνταξιούχοι στην πείνα. Μόνο το 7% των απομάχων παίρνει πάνω απο 200. 000 δρχ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναγκαστική προσγείωση κυβέρνησης-εργαζόμενων στην ΟΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκρέμαστοι χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα. Αβεβαιότητα στην Ολυμπιακή-Γεμάτα πλοία, τρένα.

    ΝΙΚΗ: Παραλλαγή στη βήμα-βήμα προσέγγιση... Ελληνοτουρκικός διάλογος Τζογάνη-Καρανταγί.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θετικές οι διεργασίες που αναπτύσσονται μέσα στο λαό.

    [2] Ολυμπιακή

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται η υπόθεση της πολύπαθης Ολυμπιακής Αεροπορίας. Κατά συνέπεια οργιάζουν τα πολιτικά σενάρια, που χθές έφθασαν μέχρι την εκδοχή των πρόωρων εκλογών".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "αρχίζει σήμερα η τριήμερη μάχη για το μέλλον της Ολυμπιακής μέσα και έξω απο τη Βουλή. Στο κοινοβουλευτικό πεδίο, η κυβέρνηση επισείει το ενδεχόμενο ποινών εάν οι διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές παραβιάσουν την κομματική πειθαρχία, που τίθεται για τέταρτη φορά απο τον Οκτώβριο και αφήνει τις τροπολογίες ως βαλβίδα εκτόνωσης των εσωκομματικών αντιδράσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "ρίχονται δίχτυα εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας απο την κυβέρνηση, αλλά και την υποτιθέμενη "αντιπολίτευση". Κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ αποδέχτηκαν χτές το κατάπτυστο πρακτικό συμφωνίας με τη διοίκηση της ΟΑ την οποία απέρριψε τη νύχτα το έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα το ζήτημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας καθώς ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σαφή απειλήν κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως δεν θα υπακούσουν είς την κυβερνητικήν αξίωσιν δια "κομματικήν πειθαρχίαν" κατά την αρχομένην σήμερον είς την Βουλήν συζήτησιν του νομοσχεδίου δια την Ολυμπιακήν διετύπωσεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας όταν ηρωτήθη χθές επί του θέματος απο τους πολιτικούς συντάκτας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι " άνω κάτω σήμερα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας απο την 24ωρη απεργία της ΟΣΠΑ. Αν και χτές υπήρξε συμφωνία της Ομοσπονδίας με την ΟΑ σε σημεία του σχεδίου νόμου, συνδικαλιστές έδειχναν τη δυσαρέσκειά τους θεωρώντας το πλαίσιο συμφωνίας όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Η δυσαρέσκεια αυτή εκδηλώθηκε και στο ΔΣ της ΟΣΠΑ που απέρριψε τη συμφωνία που είχαν πετύχει ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ Πέρρος και Νίκου με τη Διοίκηση της Ολυμπιακής".

    [3] Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας-Τουρκίας

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την έναρξη ουσιαστικού ελληνοτουρκικού διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο, σηματοδοτεί η χθεσινή, κατ'ιδίαν, συνάντηση των αρχηγών των ελληνικών και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στον "Αστέρα" Βουλιαγμένης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "σε διπλωματικό ναρκοπέδιο, έχει μετατραπεί το Αιγαίο, καθώς οι ΗΠΑ οδηγούν... "γιαβάς-γιαβάς" τη χώρα μας σε επιχειρησιακή απονεύρωση του Αρχιπελάγους και πλήρη αποδοχή των αμερικανικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η χθεσινή ανεπίσημη συνάντηση μεταξύ του Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχου Αθανασίου Τζογάνη με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Χακί Καρανταγί στη Βουλιαγμένη αποδεικνύει περίτρανα οτι η κυβέρνηση όχι μόνο επιδίδεται σε μυστική διπλωματία με την Τουρκία υπο τη σκιά των ΗΠΑ αλλά έχει καταλήξει σε συμφωνίες επί των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τις οποίες οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ εξειδικεύουν σε επιχειρησιακό επίπεδο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "ασκήσεις επί προσχεδιασμμένου απο τις ΗΠΑ χάρτου έκαναν χθές επί 70 ολόκληρα λεπτά στον "Αστέρα" οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, πτέραρχος Α. Τζογάνης και στρατηγός Χ. Καρανταγί. Θεωρητικά και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η συνάντησις αφορούσε γενικώς και αορίστως "στρατιωτικά θέματα" ουσιαστικά, όμως εξυπηρετήθηκε η .. εθνική πολιτική της "βήμα προς βήμα προσέγγισης" των δύο χωρών σε πλαίσιο προδιαγεγραμμένο απο το ΝΑΤΟ και στην Ουάσιγκτον".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "πρόβα τζενεράλε για έναν συνολικό διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έκαναν χθές οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, πτέραρχος Τζογάνης και στρατηγός Καρανταγί. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι εντυπωσιακά σε επίπεδο αποφάσεων αυτή καθαυτή η συνάντηση όμως αποτελεί ουσιαστικό βήμα για σημαντικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "σε μια ανέλπιστη αναθέρμανση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στο κλίμα της Μαδρίτης κατέληξε η χθεσινή συνάντηση των Α/ΓΕΕΘΑ Τουρκίας και Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου της ΔΕΕ. Καρανταγί και Τζογάνης συμφώνησαν να αρχίσει αμέσως στρατιωτικός διάλογος, γεγονός που στήνει γέφυρες για ύφεση στο Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και αποφυγή διοργάνωσης παράλληλων γυμνασίων κατέβαλαν χθές στην Αθήνα οι αρχηγοί των Επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας. Τα μέτρα αυτά που αποσκοπούν στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελούν ουσιαστικα'την επισημοποίηση ενός έστω άτυπου, διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο που αναμένεται να συνεχισθεί τον επόμενο μήνα με νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "μυστικές διαβουλεύσεις, συναντήσεις στα κομματικά γραφεία με προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές και ένα παιχνίδι στις πλάτες εργαζομένων και επιβατικού κοινού συνθέτουν το πάζλ της Ολυμπιακής Αεροπορίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της υπογραμμίζει οτι "αρχίζει σήμερα στη Βουλή η μάχη για την Ολυμπιακή. Μια μάχη που αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τέστ της εσωκομματικής συνοχής του κυβερνώντος κόμματος. Σε όλους πλέον έχει γίνει αντιληπτό οτι οι εξελίξεις στην ΟΑ αποτελούν τα πρώτα επεισόδια μιας περιόδου κοινωνικών αντιπαραθέσεων, πολιτικών τριβών και εσωκομματικών σπασμών. Επίκεντρο των "σεισμικών δονήσεων": η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων".

    Σύμφωνα με την ΒΡΑΔΥΝΗ, "ο διάλογος για το Αιγαίο ξεκίνησε στη .. σκιά των ΗΠΑ αφού η κυβέρνηση αποδέχεται την αμερικανική πλατφόρμα για στρατιωτικό διάλογο. Ο πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης και ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί έκαναν σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες ένα ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ως διαφαίνεται αποφορτίζεεται το κλίμα στο Αιγαίο".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "'Εφυγε θυμωμένος απο μια θυμωμένη Κύπρο" γράφει οτι "έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατά την προχθεσινή αναχώρησή του απο την Κύπρο. Εστιάζονται κυρίως στι ςδηλώσεις του προεδρικού απεσταλμένου οτι η αμερικανική προσπάθεια στο Κυπριακό θα τερματιστεί αν δεν διαπιστωθεί μετατόπιση των θέσεων των δύο πλευρών μέχρι τον ερχόμενο Μάιο".

    [5] Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "την ύστατη μάχη για τη ζωή έδινε χθές τη νύχτα ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Η νέα λοίμωξη, την οποία υπέστη την περασμένη Παρασκευή, επιβάρυνε δραματικά απο χθές το πρωί την κατάσταση της υγείας του. Στις 10 το βράδυ σήμανε συναγερμός στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Παράλληλα ενημερώθηκαν πολλοί ιεράρχες και οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ αναφέρει οτι "το θέμα της υγείας του Αρχιεπισκόπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ημερήσια διάταξη της τριήμερης (7-8-9 Απριλίου) συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ξεκινά σήμερα. Στην προηγούμενη Σύνοδο υπενξυμίζεται οτι οι μητροπολίτες Πατρών Νικόδημος και Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος είχαν επισκεφτεί στο Λαϊκό τον ανώτατο ιεράρχη σε μια προσπάθεια διεύρυνσης προθέσεων. Οι συνθήκες τότε δεν επέτρεψαν στους δύο μητροπολίτες ουσιαστική συνάντηση. Σήμερα, εάν και εφόσον δορμολογηθεί νέα επίσκεψη, λαμβανομένης και της "φξίνουσας" πορείας της υγείας του Αρχιεπισκόπου, σίγουρα θα προκύψουν νέα δεδομένα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "με την προσοχή στραμμένη στο Λαϊκό νομοσκομείο όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Σεραφείμ συνέρχεται σήμερα στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αν και το θέμα της υγείας του αρχιεπισκόπου θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των συνοδικών μητροπολιτών εντούτοις θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι κανείς δεν θα "ρισκάρει" να εγείρει επισήμως τουλάχιστονζήτημα αντικατάστασης του αρχιεπισκόπου η κατάσταση της υγείας του οποίου απο τις 10 χθές το βράδυ παρουσίασε δραματική επιδείνωση".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το νέο ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστηριο Αθηνών, η συζήτηση για την Ολυμπιακή στη Βουλή, το αποτέλεσμα της χθεσινής δημοπρασίας τίτλων του Δημοσίου, η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Συγκρατημένη πτώση των επιτοκίων συνιστά η ΤτΕ-Εκκληση Παπαδήμου για χαμηλές αυξήσεις μισθών. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Σε τυφλή πτήση η Ολυμπιακή-Δραματική πτώση των εισιτηρίων. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `` Νέο ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο-Τράπεζες, βιομηχανίες και κατασκευαστικές ώθησαν τον Δείκτη. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Η αγορά προεξοφλεί τις ιδιωτικοποίησεις-Συνεχίζει την ανοδική πορεία η Σοφοκλέους. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Προμήνυμα "μέτρων σοκ" για τις διαρθρωτικές αλλαγές - Την επομένη της γενικής απεργίας οι κρίσιμες αποφάσεις για την αγορά εργασίας. ''

    [7] Χρηματιστήριο-Νέα άνοδος-ρεκόρ

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: ``Απτόητη συνεχίζει την ανοδική της πορεία η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς χθες κέρδισε 3, 48% και διαμορφώθηκε στις 2. 135, 31 μονάδες, με συναλλαγές αξίας 74 δισ. δρχ. Η επίλυση των περισσοτέρων προβλημάτων εκκαθάρισης των συναλλαγων το Σαββατοκύριακο έδωσε τη δυνατότητα για την ενεργοποίηση εντολών αγοράς από το εξωτερικό, που δεν είχαν ικανοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. ''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 7 April 1998 - 14:43:56 UTC