Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τρομοκρατική επίθεση
  • [3] Ολυμπιακή
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ολυμπιακή - Στη Βουλή το Νομοσχέδιο - Μαντέλης

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η τρομοκρατική επίθεση σε υποκατάστημα της Σίτιμπανκ, η υγεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία και οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχέση υποκόσμου-τρομοκρατίας. Πιάστηκε βομβιστής - Νονός της νύχτας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αγωνία για τον Εθνάρχη. 'Ολη η Ελλάδα συμπαραστέκεται στον Καραμανλή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ρόζ Κεντροαριστερά με Κλίντον-Μπλέρ-Σημίτη. Ο σοσιαλισμός είναι εδώ με τη Λεβίνσκι αρχηγό.

    Η ΑΥΓΗ: Στο προσκήνιο η κοινωνική αντιπολίτευση με αφορμή το ν/σ για την Ολυμπιακή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Φτύνει τα κόμματα το 50% του λαού. Γκάλοπ-φωτιά αποκαλύπτει την αηδία της κοινωνίας για τους πολιτικούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρουκέτα της 17Ν στη "CITIBANK". Χτύπησαν τη νύχτα την τράπεζα στην Πατησίων.

    ΕΘΝΟΣ: Μορφές εν κινδύνω. Πανελλήνια συγκίνηση για δύο ιστορικά πρόσωπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ούριος" άνεμος πνέει στο υπουργείο Εξωτερικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Θέατρο παραλόγου απο τους διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκυλίσια διπλωματία. Ο Πάγκαλος υποκλίθηκε και στα τετράποδα της αμερικανικής πρεσβείας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρουκέτα 17Ν στη Σίτιμπανκ. Επίθεση τα μεσάνυχτα - απάντηση στον Μπέρνς;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τον... σταύρωσαν 30 και ΠΑΣΚΕ. Αδύναμος ο Σημίτης να ελέγξει την ογκούμενη κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Πρώτη στην Ευρώπη η "παραοικονομία" μας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καταλυτική η σύγκρουση για ΟΑ. Ομάδα 8-10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αρνείται ψήφο, διακυβεύοντας "ανατροπή Σημίτη".

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Κηδεμόνας τους ο ΣΕΒ. Παπαντωνίου προς υπουργό Εργασίας: Βάλε πλάτη. Εχω μαζί μου τους Βιομήχανους".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πρωταθλητές παραοικονομίας στην Ευρώπη οι 'Ελληνες. Πάνω απο 1 τρις ο πλούτος που δεν δηλώνεται.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρουκέτα κατά αμερικανικής τράπεζας. Χτύπησε ξανά η 17Ν.

    ΝΙΚΗ: Διόρθωση πορείας... για την "Ολυμπιακή". Οριακές αλλαγές απο Μαντέλη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για την "Ολυμπιακή".

    [2] Τρομοκρατική επίθεση

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "Επανεμφάνιση της οργάνωσης-φάντασμα "17 Νοέμβρη" μαρτυρεί το χθεσινοβραδινό χτύπημα με ρουκέτα κατά του υποκαταστήματος της Σίτιμπανκ , που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Χανίων στην Κυψέλη. Η χθεσινή επίθεση είναι η 17η που σημειώνεται με ρουκέτα. Απο την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην τράπεζα, σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα και έσπασαν τα τζάμια πολυκατοικιών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η 17ΝΟΕΜΒΡΗ έκανε πέντε λεπτά πριν απο τα μεσάνυχτα εντυπωσιακή επανεμφάνιση. Με αντιαρματική ρουκέτα που πυροδότησαν οι τρομοκράτες με τηλεχειρισμό , έπληξαν το κτίριο που στεγάζει τη Σίτιμπανκ στην Κυψέλη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "η "17Νοέμβρη" κρύβεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις της Ασφάλειας, πίσω απο τη χθεσινοβραδινή επίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική τράπεζα Citibank στην Κυψέλη. Τα μέλη της οργάνωσης έκαναν ένα εντυπωσιακό , όπως χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, "χτύπημα" στο κέντρο της Αθήνας με το οποίο άνοιξε ένας νέο κύκλος επιθέσεων".

    [3] Ολυμπιακή

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η μάχη για την Ολυμπιακή Αεροπορία με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των βουλευτών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση καταφεύγει η ίδια στην τατκική των ανώδυνων τροπολογιών προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των βουευτώντης, επισείοντας πάντοτε την κομματική πειθαρχία. Χθές στη Βουλή ο κ. Μαντέλης κατέθεσε ως τροποποιήσεις το κείμενο συμφωνίας μεταξύ ΟΣΠΑ και διοίκησης της Ολυμπιακής που είχε καταψηφισθεί όμως κατά το χθεσινό ολονύκτιο συνέδριο των εργαζομένων. Οι εξελίσεις στο συνέδριο, καθώς και το διευρυνόμενο ρήγμα στην ΠΑΣΚΕ, αποκτούν διπλή σημασία: αφενός καταγράφουν τη ρευστότητα που διατρέχει τη βάση του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου σηματοδοτούν νέες διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "με μια χειρονομία καλής θέλησης κυρίως προς την "εσωκομματική αντιπολίτευση" ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης συμπεριέλαβε στο ν/σ που κατέθεσε χθές στη Βουλή για την εξυγίανση της "Ολυμπιακής", όλα τα σημεία στα οποία είχαν συμφωνήσει διοίκηση και ΟΣΠΑ. Παρ'όλο που οι εργαζόμενοι απέρριψαν στις συνελεύσεις τους τη συμφωνία , οι "διαφωνούντες" του ΠΑΣΟΚ έκαναν δεκτές τις τροποποιήσειες και διέρρεαν χθές στη Βουλή οτι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει οτι "με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να .. διαγωνίζονται για το ποιός προτείνει καλύτερους τρόπους εκποίησης της ΟΑ στο ξένο κεφάλαιο, έγινε η συζήτηση χτές στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο της "Ολυμπιακής". Η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του προτεοινόμενου νόμου ζητώντας άμεση αποκρατικοποίηση. Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά οτι "κέρδισε τις εντυπώσεις η κυβέρνηση, προχωρώντας χθές στη Βουλή σε μια επίδειξη καλής θέλησης, υπαναχωρώντας στις αρχικές θέσεις της που εκφράζονται στο νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή. Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης δέχθηκε και περιέλαβε στο νομοσχέδιο τα όσα συμφώνησαν διοίκηση και ΟΣΠΑ, έστω και αν την τελική συμφωνία, την απόρριψαν οι εργαζόμενοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της υποστηρίζει οτι "οι επιλογές της κυβέρνησης και κυρίως οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προκάλεσαν την πλήρη αντίθεση και της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασε χθές με ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση. Βρέθηκαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και δεν μπορούσαν να μην αντιδράσουν , αφού ήταν λογικά αδύνατο να υιοθετήσουν αποφάσεις που για πρώτη φορά εκπορεύονταν και το σοσιαλιστικό κόμμα τους".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "με πολιτικόν ελιγμόν η Κυβέρνησις επεχείρησε χθές να αμβλύνη τας αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως είς το θέμα των μέτρων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" καθώς και τας αρνητικάς εντυπώσεις τας οποίας προεκάλεσεν η καταψήφισις του πρακτικού συμφωνίας διοικήσεως - εργαζομένων απο τους συνέδρους της ΟΣΠΑ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υπογραμμίζει οτι "σε σημαντικές υποχωρήσεις στο νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές απο το κυβερνών κόμμα, προχώρησε τελικά η κυβέρνηση η συνοχή της οποίας δοκιμάζεται αύριο κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη πάντως ορισμένοι υπουργοί άφησαν αιχμές κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου, λέγοντας πως συνδικαλιστές προσκείμενοι σ'αυτόν τορπίλισαν την αρχική συμβιβαστική φόρμουλα στο διάλογο με τους εργαζόμενους στην ΟΑ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "με ... ελιγμούς άπειρου πιλότου, ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης επιχείρησε χθές στη Βουλή να γλιτώσει το κυβερνητικό σκάφος απο τις "σφοδρές αναταράξεις" που προκαλούνται απο τις αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, στο επίμαχο νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "διάλογος-βραδυφλεγής βόμβα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Καρανταγί μετά τη συνάντηση που είχε με τον 'Ελληνα ομόλογό του πτέραρχο Αθ. Τζογάνη, στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΔΕΕ χθές προχώρησε ένα ακόμη βήμα. Κάλεσε την Ελλάδα σε εφ'όλης της ύλης διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά οτι άνοιξε "κερκόπορτα" στο Αιγαίο. Χθές, μια μέρα μετά τη συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Αθανάσιου Τζογάνη με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, που σηματοδότησε την έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ Αθήνας - Αγκυρας ο Τούρκος στρατηγός κάνοντας χρήση της... πολιτικής του ιδιότητας κάλεσε την Ελλάδα σε εφ'όλης της ύλης διάλογο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "πολύ κοντά στη συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα αποφορτίσουν την ένατση στο Αιγαίο , μετά μάλιστα και τις συζητήσεις των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας κ. Τζογάνη και Καρανταγί, βρίσκονται οι δύο χώρες όπως αποκάλυψε χθές ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Προσέθεσε μάλιστα οτι Αθήνα και Αγκυρα καταλήγουν στην παράταση επί τετράμηνο του μορατόριουμ των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "την ανεύρεση ενός είδους μορατόριουμ στο Αιγαίο για την αποκλιμάκωση της έντασης αναζητούν τώρα οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλλάδας και της Τουρκίας υπο την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών μετά την επισημοποίηση της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Αγκυρα που εδώ και χρόνια επιζητούσε την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο, τώρα που πέτυχε τον αρχικό της στόχο, μεθοδεύει μέσα απο τις διμερείς συζητήσεις να αποκτήσει διαρκή αεροναυτική παρουσία στο Αιγαίο με όσο τον δυνατόν λιγότερο έλεγχο απο τις ελληνικές δυνάμεις".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "νέα δεδομένα για τη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο προκαλεί η προώθηση απο την Αγκυρα τριών νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που βρίσκονται ήδη στην τελική τους φάση, όσον αφορά τις συγκεκριμένες επιλογές. Στόχος, η εξουδετέρωση του ελληνικού αμυντικού σχεδιασμού στην περιοχή του Αρχιπελάγους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει οτι "είναι τουλάχιστον απαράδεκτο αυτό που συνέβη αυτές τις μέρες στην Αθήνα με τη διεξαγωγή εν κρυπτώ ενός γύρου ελληνοτουρκικού διαλόγου μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών. Απαραάδεκτο για πολλούς, ουσιαστικούς λόγους. Πρώτα απ'όλα αν επρόκειτο να διεξαχθεί τέτοιος διάλογος θα έπρεπε απο ελληνικής πλευράς να έχει προβλεφθεί άμεση και έγκυρη ενημέρωση της ελληνικής και κυρίως της διεθνούς κοινής γνώμης απο ελληνική πηγή, κατά μείζοντα μάλιστα λόγο διότι ο διάλογος διεξήχθη στην Αθήνα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει οτι "σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπέρνς ο Θ. Πάγκαλος επετέθη με δριμύτητα εναντίον του Αμερικανού διαμεσολαβητή στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε τη Μεγαλόννησο και μάλλον νέα προβλήματα πρόσθεσε, παρά διευκόλυνε να υπάρξουν εξελίξεις".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, η δημοσιοποίηση του προγράμματος προμηθειών του Δημοσίου, η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Moody's στην Αθήνα και οι επικείμενες αποφάσεις για τις εργασιακές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ακτινογραφία της οικονομίας από τη Moody's - Στο μικροσκόπιο το εξωτερικό ιδιωτικό χρέος".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέος αντίπαλος η ΠΑΣΚΕ! - Αντικυβερνητικό μανιφέστο κατα της οικονομικής πολιτικής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Ολυμπιακή στη δίνη των συμβιβασμών - Παρέμβαση Σημίτη την ύστατη ώρα προσδοκούν οι αγορές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Επιχείρηση σωτηρίας των μεγάλων "ασθενών" - Μεγάλη σύσκεψη για την ένταση της αποκρατικοποιήσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ολυμπιακή: Σολομώντεια λύση επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση με την κατάθεση συμβιβαστικού νομοσχεδίου στη Βουλή".

    [7] Ολυμπιακή - Στη Βουλή το Νομοσχέδιο - Μαντέλης

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Να αναλογισούν την κρισιμότητα των στιγμών κάλεσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών τους εργαζομένους στην Ολυμπιακή, τονιζοντας την ανάγκη διοίκηση και προσωπικό να συνεργασθούν για την σωτηρία της εταιρίας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 8 April 1998 - 8:06:49 UTC