Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εσωκομματικές διεργασίες ΠΑΣΟΚ
  • [3] Βαλκάνια
  • [4] Οικονομία
  • [5] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [6] Ιονική
  • [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Κώδικας δεοντολογίας - ΑΕΔΑΚ - ΕΕΧ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ,η πώληση της Ιονικής και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Κ. Μήτσης):Ολα τα εξεταστικά κέντρα. Ανακαλύψαμε που θα διαγωνιστούν οι εκπαιδευτικοί.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Δ. Ρίζος):Βουλιάζουμε.Σκανδαλίδης:σύνδρομο "Τιτανικού".

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Η ταρίφα της διαφθοράς.Πόσα παίρνουν οι νονοί της ΕΛ.ΑΣ. για "προστασία".

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ:Δεν θα μείνουμε ενωμένοι!Δραματική προαναγγελία διάσπασης απο τον Κώστα Σκανδαλίδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σαν φίλμ γκράν γκινιόλ.Ιστορία τρόμου, φρίκης και μυστηρίου.

    Η ΑΥΓΗ: Κίνδυνο διάσπασης βλέπουν τώρα στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη σύγκρουση με τον Χ.Παπουτσή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζουν την Ιονική.Μάνος και συνδικαλιστές οδηγούν την Τράπεζα στη χρεοκοπία.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τιτανικός το Κίνημα.Σε τυφλή πορεία και αναπόφευκτη διάσπαση,ομολογεί ο Σκανδαλίδης.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλόκο στις αναβολές.Ψαλίδι στις μετατάξεις.Περισσότεροι φαντάροι στα σύνορα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μνημονεύουν τα πάθη αλλά συνεχίζουν τα λάθη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κόμμα μέσα στο Κόμμα."Φωτιά" ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος εναντίον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολυμπιακή:το κρυφό σχέδιο για την πώληση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πωλείται" με αυτόματα πιλότο.Σάλος στην "Ολυμπιακή" απο κίνηση των πιλότων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βάσει...σχεδίου έκλεισαν την Ιονική.Προγραμματισμένη η υποχώρηση λόγω..κοινωνικού προσώπου.

    ΕΣΤΙΑ: Ταράζει τα νερά η πρότασις Μάνου.Δείχνει νέους δρόμους αντιδράσεως των πολιτών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επέρχεται η ενιαία ασφάλιση..με πρώτη απόπειρα εφαρμογής τα ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σήμα κινδύνου απο Κ. Σκανδαλίδη.Δραματική ομιλία του γραμματέα της ΚΕ με βολές ένθεν και ένθεν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλμα 21,2% στο φόρο μισθωτών-συνταξιούχων.

    ΝΙΚΗ:Αυξημένοι φόροι για μισθωτούς-συνταξιούχους.19% πάνω η φορολόγηση εισοδήματος '97.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις σήμερα.Και επίσημα φτωχοί οι οχτώ τους δέκα συνταξιούχους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ρίχτερ αγωνίας σε Χαλκιδική και Αιγαίο.Ετοιμότητα για προληπτικούς λόγους.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η Σιθωνία τρέμει.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Απειλή μεγάλου σεισμού.Ο εγκέλαδος επιστρέφει στα ανοιχτά της Χαλκιδικής.

    [2] Εσωκομματικές διεργασίες ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "για πρώτη φορά χθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκαν στον κίνδυνο διάσπασης, που κατά την εκτίμησή τους διατρέχει το ΠΑΣΟΚ.Αφορμή υπήρξε η υποτροπή της ιδιόρρυθμης διενοποιημένης εσωκομματικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του κοινοτικού επιτρόπου Χρ. Παπουτσή, για τον οποίο όμως μετριάστηκαν τελικώς οι εξ Αθηνών επικριτικοί τόνοι".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν οτι η διάσπαση του κόμματος είναι προ των πυλών.Τη δραματικότερη ομολογία έκανε ο γραμματέας του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης με τη φράση "...δεν μπορούμε να μείνουμε ενωμένοι", την οποία απηύθυνε στη μεγαλύτερη κομματική οργάνωση χθές. Λίγες ώρες νωρίτερα για "διασπασμένες δυνάμεις" μιλούσε για πρώτη φορά και ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ,διαπιστώνοντας οτι η κατάσταση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "έξω απο τα δόντια" μίλησε χθές το βράδυ σε κομματική εκδήλωση της Α'Αθήνας ,ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης.Το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά "τα ρήγματα που ανοίγονται μέσα μας διαρκώς βαθαίνουν.Οι εσωκομματικοί στρατοί δεν έχουν το όπλο παρά πόδα,πυροβολούν κατά βούληση και ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν οτι "σήμα κινδύνου για την πορεία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ εκπέμπει σε δραματικούς τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ,τονίζοντας οτι "πρέπει να αντισταθούμε τώρα στο "σύνδρομο του Τιτανικού", που φαίνεται πως σιγά σιγά μας διακατέχει".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιούν πλέον οτι το Κίνημα οδηγείται σε καταποντισμό και κατακερματισμό.Χθές,στη Νομαρχιακή Α'Αθήνας ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης μίλησε ανοιχτά για το "Σύνδρομο του Τιτανικού" που τους διακατέχει και προέβλεψε:αν δεν υπάρξει επανασυσπείρωση οδηγούμεθα σε αποσύνθεση".

    [3] Βαλκάνια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι είναι "ορατός πλέον ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη νότιο Βαλκανική, με πιθανή εξάπλωση της κρίσης στη γειτονική ΠΓΔΜ αλλά και άμεση εμπλοκή της Αλβανίας.Οι σερβικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες ολομέτωη επίθεση κατά των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου προκαλώντας μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.Παρά την επιδείνωση της κατάστασης, πάντως, το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ έκρινε οτι επί του παρόντος δεν συντρέχουν λόγοι για αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή".

    [4] Οικονομία

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών και οι "παραδοξότητες" του φορολογικού συστήματος αποτυπώνονται στα στοιχεία απο την εκκαθάριση 1,5 εκατ.φορολογικών δηλώσεων που έκανε το ΚΕΠΥΟ. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν φέτος αυξημένους φόρους μέχρι 19%-τη στιγμή μάλιστα που υπήρξε τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων -ενώ η συμμετοχή τους στο φόρο εισοδήματος φτάνει το 80%".

    [5] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "άναψαν και πάλι τα αίματα στην "Ολυμπιακή" μετά την αποκάλυψη οτι η ένωση των πιλότων συζητεί να αγοράσει πακέτο μετοχών της εταιρίας.Κι ενώ ο πρόεδρος των πιλότων εμφανίζεται ως υποψήφιος εργοδότης, αποκαλυπτικότατα είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται ιδιώτες για το μέλλον της "Ολυμπιακής". Η κυβέρνηση μιλά για ύποπτα παιχνίδα των πιλότων που μεθοδεύουν την απαξίωση της "ΟΑ".Η διοίκηση της "ΟΑ" μελετά μίσθωση ξένων αεροσκαφών και πληρωμάτων".

    [6] Ιονική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "σπασμωδικά και με κραυγές αντέδρασε χθές η κυβέρνηση και η "πράσινη" πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στην ρηξικέλευθη πρόταση του ανεξάρτητου βουλευτή Αθηνών και πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Στεφ. Μάνου να αποσύρουν οι καταθέτες τα χρήματά τους απο την Ιονική Τράπεζα και να τα καταθέσουν σε κάποια απο τις ιδιωτικές ή τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας ώστε να εξυπηρετούνται".

    "Κατά τον κ. Μάνο" ,γράφει η ΕΣΤΙΑ,"μόνον αν αρχίση να αντιδρά η πλειοψηφία των πολιτών "στις συναλλαγές πολιτικών και συνδικαλιστικών στην Ιονική,στην Ολυμπιακή και όπου αλλού" ,θα υπάρξη ελπίς να αλλάξη κάτι είς τον Τόπον.Δια δε την περίπτωσιν της Ιονικής, θεωρεί οτι είανι είς το χέρι των καταθετών της να επιβάλουν οι ίδιοι την ιδιωτικοποίησίν ,"παρακάμποντας τους συνδικαλιστές και τον κ. Παπαντωνίου".

    "Κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται η ΕΞΟΥΣΙΑ,"υποστηρίζουν τώρα οτι η προχθεσινή υποχώρηση, εμ την υπόσχεση οτι θα διασφαλιστούν εσαεί οι θέσεις όλων των εργαζομένων στην Ιονική και με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς,"έγινε βάσει σχεδίου", ώστε να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης και σημειώνουν οτι το μόνο λάθος που έγινε ήταν η ατυχής χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, "που οφείλεται στη διάθεση ορισμένων στην κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν με σκληρό και παραδειγματικό τρόπο όσοι αντιδρούν στις αλλαγές".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "παρά το έντονο παρασκήνιο που αναπτύχθηκε και χτές, με στόχο την υπονόμευση του αγώνα τους και την εξασφάλιση του ξεπουλήματος της τράπεζας με κάλπικες υποσχέσεις, οι εργαζόμενοι της ΙΟΝΙΚΗΣ συνεχίζουν μαχητικά την απεργία τους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει οτι "η ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας προβάλλει ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την εξυγίανσή της και την επιβίωση των εργαζομένων σ'αυτήν".

    [7] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "σε δήλωση με την οποία θα καταγράφεται η πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγάιο και θα δεσμεύονται έτσι οι δύο πλευρές για την τήρηση μορατόριουμ απαγόρευσης ασκήσεων στους θερινούς μήνες ,αναμένεται να προβεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο γγ του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα.Με τη δήλωση αυτή θα επιβεβαίωνεται ο σεβασμός των δύο πλευρών στη Συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ (1988) και θα εκφράζεται η βούλησή τους για συνέχιση των συνομιλιών με εποικοδομητικό πνεύμα έως ότου υπάρξει συμφωνία σχετικά με τα προτεινόμενα ΜΟΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "όσον αφορά την προοπτική "αναθέρμανσης" των αρχών που συμφωνήθηκαν στη Μαδρίτη πέρυσι, διπλωματικοί παρατηρηρές δεν απέκλεισαν τίποτε, αλλά σημείωσαν τηνπροσήλωση της Ελλάδας στις πρόνοιες της Διακήρυξης της Μαδρίτης. Οι ίδιες πηγέςεπισήμαναν την τουρκική αναβλητικότητα σχετικά με την τήρηση των συμφωνημένων και ανέφεραν χαρακτηριστικά την προκλητική στρατιωτικοδιπλωματική συμπεριφορά της γείτονος".

    Σύμφωνα με διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, που επικαλείται ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ,"ο πρωθυπουγός και οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν εκτενώς για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι η Αγκυρα μόνο για τον μήνα Ιούνιο έχει δεσμεύσει 17 περιοχές στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "την ύπαρξη στρατιωτικού διαλόγου, την οποία επιμόνως η Ελλάδα αρνείται, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Αυτή τη φορά ήταν ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ, ναύαρχος Ντερβισόγλου, εκείνος που αποκάλυψε χθές κατά τη Διάσκεψη Αρχηγών της ΝΔ πτέρυγας του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, οτι εντός 45 ημερών έχει συναντηθεί τέσσερις φορές με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ιωαννίδη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "εμμονή στην πολιτική του "βέτο" κατά της Τουρκίας, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και την κύπρο αποφάσισε χθές η κυβέρνηση.Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες,συμφωνία υπο την αιγίδα του ΝΑΤΟ για την εφαρμογή θερινού μορατόριουμ στο Αιγαίο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ όπως και ο υπόλοιπος τύπος αναφέρει οτι "την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών,για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απο τη Γερμανία,που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ απο 1ης Ιανουαρίου 1999, προανήγγειλε ο τέως πρόεδρος της γερμανικής δημοκρατίας Ρίχαρντ φον Βάϊτσέκερ,ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει οτι "πολλά και σημαντικά ακόμη και σε επίπεδο εθνικής αυτοκριτικής ακούσθηκαν χθές στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και ΑΜύνης όπου συνεζητήθη ο ξερριζωμός των ομογενών μας απο τις πατρογονικές τους εστίες,στην Μικρά Ασία και ειδικότερα τα νεώτερα πάθη τους σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη.Ομως όαλ αυτά καταντούν, δυστυχώς ένα απλό μνημόσυνο οταν δεν συνοδεύονται απο ουσιαστικές πράξεις και πολύ περισσότερο όταν στον ίδιο χρόνο η επίσημη εξωτερική πολτική της χώρας μας προλειαίνει το έδαφος για νέες υποχωρήσεις και περαιτέρω συρρίκνωση της εθνικής μας υποστάσεως".

    (Γ.Π.)

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο νέος κώδικας δεοντολογίας για του θεσμικούς επενδυτές, η άνοδος των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά, οι δηλώσεις Μάνου για την Ιονική Τράπεζα, η μετοχοποίηση της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (πρώην ΔΕΠ) και η άνοδος κατά 1,17% των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ιονική: Ερωτηματικά για την κυβερνητική υποχώρηση - Αποσύρει το ενδιαφέρον της η Alpha Πίστεως;"

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σκληραίνει το παζάρι - "Ρήτρα" υψηλής αποζημιώσης σε περίπτωση απόλυσης, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, ζητούν οι εργαζόμενοι".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέοι κανόνες στα αμοιβαία κεφάλαια - Στόχος η προστασία των επενδυτών και η διαφάνεια".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Παρέμβαση "τιμωρία" από την Τράπεζα της Ελλάδας - Στη δημοπρασία της Τετάρτης απορρόφησε το ποσό των 2,5 τρισ. δρχ.".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με "δώρα" για τους επενδυτές τα πετρέλαια στη Σοφοκλέους για όσους κράτησαν τις μετοχές επί 18 μήνες".

    [9] Κώδικας δεοντολογίας - ΑΕΔΑΚ - ΕΕΧ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Ο Κώδικας στόχο έχει τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών. Θεσπίζει επτά αρχές, με σημαντικότερες αυτές της αυτονομίας των διαχειριστών και της ίσης μεταχείρισης των μεριδιούχων. Προβλέπει πρόστιμα μέχρι 100 εκατ. δρχ. για κάθε παράβαση".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 5 June 1998 - 17:15:41 UTC