Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ
  • [3] Σύνοδος Κορυφής
  • [4] Ιονική
  • [5] Συνέντευξη Μπέρνς

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, οι εξελίξεις στην πώληση της Ιονικής και η σύνοδος κορυφής στο Κάρντιφ της Ουαλίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Τέστ αντοχής για Σημίτη. Ποιές συγκρούσεις τον περιμένουν.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Εβδομάδα συγκρούσεων. ΟΣΕ και ΕΛΤΑ οι νέες θρυαλλίδες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Σταματάμε να καίμε ΙΧ και γραφεία. Προκήρυξη των "Εμπρηστών συνείδησης".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 8 μέτωπα "καίνε" τον Σημίτη. Θερμό καλοκαίρι για χιλιάδες εργαζόμενους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιτέλους κουνηθείτε. Πάρτε γρήγορα αποφάσεις. Χάνεται η χώρα δεν το βλέπετε.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ερανος υπέρ του τουρκικού στρατού στη Θράκη. Αλωνίζουν οι πράκτορες της Αγκυρας στην Ελλάδα.

    ΕΘΝΟΣ: Σε νέο ταμείο οι εργαζόμενοι ΔΕΚΟ-Τράπεζες που ιδιωτικοποιούνται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα χημικά δάκρυα "πνίγουν" τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μύρισε μπαρούτι" στα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΧ: οι τιμές σε 13 χώρες της Ευρώπης. Εξετάζεται μείωση του ειδικού φόρου λόγω του τιμάριθμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φωτιά στο διαγωνισμό. Καταιγίδα εντάσεων φοβάται το ΑΣΕΠ-Νέες συμπλοκές.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Η Αγκυρα υπεύθυνη για το αδιέξοδο στην Κύπρο". Βαρυσήμαντη συνέντευξη Μπέρνς.

    ΕΣΤΙΑ: Την γαλλικήν στάσιν έναντι της Κύπρου θέτει η Ελλάς είς το Συμβούλιον Κορυφής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παράθυρο και για νέο διαγωνισμό αρχές του '99 για τους αδιόριστους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οικόπεδα στο σχέδιο του νομού Χαλκιδικής.

    [2] Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "σε "φωτιά" για κυβέρνηση και εκπαιδευτικούς εξελίσσεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που φοβάται οτι θα ακολουθήσει βροχή ενστάσεων απο τους εκπαιδευτικούς που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν, αλλά και απο άλλους, που συμμετείχαν με άνισους όρους. Κατά τ'αλλα: οι συμπλοκές, οι τραυματισμοί και οι συλλήψεις συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο"

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "απο σήμερα το βράδυ η περίμετρος των εξεταστικών κέντρων θα "καθαρίσει " απο αλύσίδες αστυνομικών και διαδηλωτών, δακρυγόνα, συνθήματα, αφίσεες, οδοφράγματα, φωτιές και σκηνές βίας. Το πρώτο.. ημίχρονο του πολέμου έληξε με εμφανή νίκη στα σημεία των Εκπαιδευτικών. Παρ'ότι το υπουργείο διατείνεταιοτι κατήγαγε νίκη, δεδομένου οτι ο διαγωνισμός (κατ'ακρίβειαν μια κάποια μορφή "διαγωνισμού") διεξήχθη. Απο αύριο όμως εκκινεί ο δεύτεορ γύρος του πολέμου σαφώς αναίμακτος, πλήν όμως με πολύ περισσότερες προϋποθέσεις οριστικής ήττας για τον κ. Γερ. Αρσένη και την περίφημη "μεταρύθμισί" του".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "σε μια απίστευτη φάρσα εξελίχθηκε ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών, καθώς το κύρος του επλήγη ανεπανόρθωτα με τα δικαστήρια να έχουν πλέον το λόγο, αφού αναμένονται ομαδικές προσφυγές κατά της νομιμότητάς του. Απο την πλευρά του ΑΣΕΠ και δια στόματος του προέδρου του συμβουλίου Μ Παπαδάκη τονίζεται οτι "συνολική επανάληψη του διαγωνισμού αποκλείεται".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) σημειώνει οτι "με το γνώριμο σκηνικό, δηλαδή συγκρούσεις, άγριο ξύλο, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και με την εισαγγελική εποπτεία πραγματοποιήθηκε και χθές στην Αττική -όπως άλλωστε σε όλη τη χώρα- ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών για την πρόσληψή τους στο Δημόσιο. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 63,31%Οι κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι εκπαιδευτικοί για τα εύκολα θέαμτα που δόθηκαν στο διαγωνισμό αλλά και η χρήση κινητών απο μερικούς υποψηφίους μέσα στις εξεταστικές αίθουσες, συμπληρωσαν τηνεικόνα της προτελευταίας ημέρας του διαγωνισμού".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "παράθυρο για νέο συμπληρωματικό διαγωνισμό φαίνεται οτι ανοίγει στον ορίζοντα τους πρώτους μήνες του 1999, γιατ ους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που ενώ ήθελαν δεν κατόρθωσαν να λάβουνμέρος στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει για το απόγευμα συλλαλητήριο στην Πλατεία Κάνιγγος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια, που συνεχίστηκαν και χθές στα εξεταστικά κέντρα".

    [3] Σύνοδος Κορυφής

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την γαλλικήν στάσιν έναντι της Κύπρου παρά τα συμφωνηθέντα και διακηρυχθέντα, θα θέση η Ελλάας δια του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη είς το Συμβούλιον Κορυφής του Κάρντιφ που αρχίζει σήμερον. Τούτο προκύπτει απο δήλωσιν του Κυπρίου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρ. Στυλιανίδη ο οποίος εξέφρασε την έκπληξιν της κυπριακής κυβερνήσεως δια την δήλωσιν της εκπροσώπου του Γάλλου προέδρου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "τον κίνδυνο νέας απομόνωσης αποτους Ευρωπαίους εταίρους, όσον αφορά στο θέμα των ευρωτουκικών σχέσεων, αντιμετωπίζει ο Κ. Σημίτης στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ που αρχίζει σήμερα. Το χορό των πιέσεων άνοιξε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλέρ πουσυανντήθηκε το Σάββατο με τον κ. Σημίτη και - σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες-επέμεινε στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει οτι "την κλασική μέθοδο με το καρότο και το μαστίγιο χρησμιοποιούν οι Αγγλογάλλοι "φίλοι και εταίροι" μας στο Κάρντιφ για να αποσπάσουν τηνε λληνική έκγριση στο σχέδιο αναθέρμανσης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Κώστας Σημίτης, ήταν πάντως σαφέστατος μετά το προκαταρκτικό ραντεβού με τον Τόνι Μπλέρ: δεν υποχωρούμε".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "μετά τις ισυχρότατες παρασκηναικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να αάρει τις επιφυλάξεις της και να ενισχυθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις αρχίζει σήμεα στο γραφικό Κάρντιφ της Ουαλίας η διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγεών, η οποία θα σημάνει τη λήξη της "περισσότερο αποτυχημένης προεδρίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "υπο δυσμενές κλίμα για τη χώρα μας συνέρχεται σήμερα στο Κάρντιφ το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Οι 14 εταίροι πρόκειται να ασκήσουν έντονες, ακόμη και εκβιαστικές πιέσεις στην ελληνική πλευρά, αξιώνοντας την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Πάντως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος πήρε μια πρώτη γεύση του κλίματος που πρόκειται να αντιμετωπίσει σήμερα και αύριο κατά τηνπροχθεσινή συνάντησήτου με τον Βρετανό ομόλογότου Τ. Μπλέρ στην Ντάουνινγκ Στρίτ, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπαναχωρήσει απο τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου".

    [4] Ιονική

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σφοδρή απάντηση προς το σύλλογο και τους απεργούς οτι δεν θα διστάσει να προβεί σε απολύσεις εάν οι εξελίξεις την υποχρεώσουν, στέλνει η Ιονική Τράπεζα. Η διοίκηση της Τράπεζας, όπως και στα δικαστήρια υποστήριξε, ενημερώνει με ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ όλους τους υπαλλήλους της οτι η συμμετοχή σε παράνομη απεργάι της παρέχει το δικαίωμα να κάνει απολύσεις και προτρέπει όλο το προσωπικό να σταματήσει τις απεργίες, ενώ απειλεί το σύλλογο με διάφορες κυρώσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "στην... "κόψη του ξυραφιού" βρίσκονταν απο σήμεαρ οι εργαζόμενοι στην ιονική ενόψει της εκδίκασης στο Πρωτοδικείο Αθηνών της... τέταρτης κατά σειρά αίτησης της διοίκησης της τράπεζας σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων, τη στιγμή που οι διοικητικές αρχές έχουν κρίνει παράνομη την απεργιακή κλάλυψη της ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν εκτεθειμένοι απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται πρωθεί η κυβέρνηση. ΣΤόχος της είανι να ενταχθούν σε ένα νέό Ταμείο. Με τη λύση αυτή αποσκοπέι στο να εξασφαλίσει τα δικωώματα των εργαζομένων στην Ιονική και όσων βρεθούν αργότερα στην ίδια θέση".

    [5] Συνέντευξη Μπέρνς

    Παρέμβαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό καθώς και στις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ επιχειρεί ο πρέσβης των ΗΠΑ σητν Αθήνα Νίκολας Μέρνς με τη συνέντευξή του στην ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης θεωρεί τον Ραούφ Ντενκτάς προσωπικά και την Τουρκία υπεύθυνους για το αδιέξοδο που παρατηρείται στο Κυπριακό, ενώ δηλώνει απερίφραστα οτι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ως αρχηγό κράτους τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Σαφής και ξεκάθαρος είναι ο Νίκολας Μπέρνς ως προς την ελληνικότητα των τεσσάρων νησιών που πρόσφατα αμφισβήτησε η Τουρκία, καθώς και για τον εποικοδομητικό ρόλο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρέσβης των ΗΠΑ επισημαίνει, τέλος, οτι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει ανοικτή την πόρτα της για την Τουρκία, ενώ τονίζει με έμφαση τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 16 June 1998 - 4:52:23 UTC